Δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εφαρμόζει ένα νέο μνημόνιο.
«Δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν μιλάμε για 4ο μνημόνιο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα της χώρας, δεσμεύτηκε για την αναπροσαρμογή της φορολογίας, κάνοντας λόγο για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στο 25% αρχικά και στο 20% σε μία διετία, αλλά και περικοπή του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
«Αν έχουμε οποιαδήποτε υπεραπόδοση θα συζητήσουμε και για μειώσεις εισφορών» συμπλήρωσε, ανοίγοντας «παράθυρο» για αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, με φόρο 9% σε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Μείωση των υψηλών πλεονασμάτων
Ειδική μνεία έκανε και στους στόχους για τα υψηλά πλεονάσματα, ξεκαθαρίζοντας ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα διαπραγματευτεί τη μείωση τους.
«Τα υψηλά πλεονάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εγγύηση αξιοπιστίας προς τους δανειστές. Εμείς θα έχουμε ως εγγύηση αξιοπιστίας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» εξήγησε.
«Δεν δεσμεύομαι για τη μείωση των στόχων, αλλά λέω ότι θα προσπαθήσω» έσπευσε να διευκρινίσει, ωστόσο.
Να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε και στο πρόβλημα της βίας, καθιστώντας αναγκαία τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. «Οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά ανασφαλείς, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα επίσημα στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση των ληστειών και κυρίως των «βαριών» ληστειών και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας.
Ερωτηθείς για τον Ρουβίκωνα, εκτίμησε ότι η δράση του κάνει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.
«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ειδική μνεία έκανε και στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, σημειώνοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή εκτρέφεται ένα είδος νέας τρομοκρατίας.
Ο επικεφαλής της Ν.Δ. έκανε, επιπλέον, αναφορά στην πρόσφατη επίθεση εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ξεκαθαρίζοντας ότι «η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη δημοκρατία
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας και της διάκρισης των εξουσιών.
Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε πως δεν σέβεται τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας και επομένως, η συζήτηση για προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά είναι λαθεμένη.
«Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες και να ανασύρει στερεότυπα παλιών εποχών» έσπευσε να προσθέσει.
Θέλουμε ολοκληρωμένη συμφωνία για το Σκοπιανό
Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης και συνολικής συμφωνίας, με αλλαγή του συντάγματος και απαλοιφή των αλυτρωτικών προθέσεων.
Δεσμεύτηκε, πάντως, να τοποθετηθεί ακριβέστερα μόλις υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση, ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συζητούσε την επιλογή της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν», η οποία -κατά τον ίδιο- είναι το «erga omnes» του αλυτρωτισμού.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα αποφυγής της χρήσης του όρου «Μακεδονία», δήλωσε πως «θα ήταν το ευκταίο, αλλά μάλλον δεν είναι πιθανό».
«Όχι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Κληθείς να σχολιάσει τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο, θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκληση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» επεσήμανε.
Διευκρίνισε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σ’ αυτές τις δυνάμεις και επομένως, «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν μεγάλο συνασπισμό».
Θέλουμε ένα αποτελεσματικό δημόσιο
Σ’ άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε μνεία στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τασσόμενος υπέρ ενός αποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επανάλαβε την προσήλωσή του στον κανόνα του μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού
Τέλος, σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τη δημόσια συζήτηση περί αυτού, επέμεινε στην πρόταση της Ν.Δ. για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, σε συνδυασμό με το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών.
«Πρέπει να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας που κατοικούν εκτός Ελλάδος» σχολίασε ενδεικτικά και προανήγγειλε την αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου την επομένη των προσεχών εκλογών.
naftemporiki