facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά, λόγω της κακοκαιρίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν απόψε το βράδυ μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο πλήττει την περιοχή.

Μετά τη Σκιάθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή κατά τη διάρκεια της νύχτας, διήρκησε περίπου 5 ώρες και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετετράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας έχουν μεταβεί στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απομακρύνουν πέτρες και χώματα και να ανοίξουν τους δρόμους. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, με συνεργεία του δήμου, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κανονικότητα και να επιλύσουν τα προβλήματα κυρίως στην ύδρευση και την οδοποιία.

Το φράγμα Παναγιώτικο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσιάζει υπερχείλιση με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φεύγουν προς τα ρέματα με τεράστια δύναμη και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για νέες πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πάλι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στον δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό, ενώ βράχοι και τεράστιοι όγκοι χωμάτων και λάσπης έχουν κανει αδιάβατους τους δρόμους σε πολλά σημεία.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς, Παναγιώτης Κοτσάφτης, επικοινώνησε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά, λόγω της κακοκαιρίας"

Ο Αρκάς είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε, με 12 λέξεις

Σε ένα νέο “χτύπημα” στο Facebook, ο Αρκάς αναφέρεται και πάλι στην κατάσταση με τον κορονοϊό και λέει μια… πικρή αλήθεια.

Κάτι που όλοι έχουμε σκεφτεί και ο Αρκάς το… κάνει σκίτσο.

Τι είναι αυτό; Στη νέα του ανάρτηση, δείχνει έναν δημοσιογράφο που λέει: “Θα είναι κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες, που άρχισαν πριν ενάμιση μήνα”.

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να έχει ήδη επεκταθεί και τις δυσκολίες να παραμένουν, ο γνωστός σκιτσογράφος εύστοχα μιλά για τις δύο αυτές εβδομάδες που μοιάζουν σε όλους… αιώνας.

Δείτε το νέο σκίτσο που υπογράφει ο Αρκάς

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε, με 12 λέξεις"

Κορωνοϊός - Μπόρις Τζόνσον: Στο νοσοκομείο μετά από 10 ημέρες ασθένειας

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δέκα ημέρες αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, που πάσχει ακόμη από συμπτώματα της νόσου, θα κάνει εξετάσεις προληπτικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ακόμη βήχα και πυρετό. 

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι κατόπιν συμβουλής του γιατρού του, ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. 

«Είναι προληπτικό βήμα, καθώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει να έχει επίμονα συμπτώματα του κορωνοϊού, δέκα ημέρες αφότου διαγνώστηκε θετικός στον ιό», είπε. Όπως ανέφερε, ο Μπόρις Τζόνσον ευχαριστεί το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τη φανταστική σκληρή δουλειά και καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τις συστάσεις της κυβέρνηση να μείνουν στο σπίτι, να προστατεύσουν το NHS και να σώσουν ζωές.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τη διάγνωση, είχε απομονωθεί. Συμπτώματα κορωνοϊού είχε και η έγκυος μνηστή του, Κάρι Σίμοντς. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Μπόρις Τζόνσον: Στο νοσοκομείο μετά από 10 ημέρες ασθένειας"

Γαλλία: 357 νέοι θάνατοι στα νοσοκομεία της χώρας, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων ημερών

Η Γαλλία κατέγραψε 357 νέους θανάτους από τον Covid-19 στο νοσοκομείο τις τελευταίες 24 ώρες, σε σχέση με τους 441 το προηγούμενο 24ωρο, και σημειώνει το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Συνολικά, η χώρα μετρά 8.078 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας, την 1η Μαρτίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 5.889 που κατέληξαν σε νοσοκομεία και 2.189 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 357 νέοι θάνατοι στα νοσοκομεία της χώρας, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων ημερών"

Κορονοϊός: 73 θάνατοι σε μια μέρα στην Τουρκία – Έφτασαν τους 574 συνολικά

Η Τουρκία δίνει τη δική της μάχη κατά του κορονοϊού με τους νεκρούς ωστόσο συνεχώς να αυξάνονται.

Οι θάνατοι στην Τουρκία από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 73 χθες, Σάββατο για να φτάσουν 574 συνολικά, και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.135 για να φθάσουν τα 27.069, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στο Twitter.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν 20.065 εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου Covid-19 στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 73 θάνατοι σε μια μέρα στην Τουρκία – Έφτασαν τους 574 συνολικά"

Κορωνοϊός – New York Times: Ο Σωτήρης Τσιόδρας στους ανερχόμενους ήρωες

Στους «ανερχόμενους Ήρωες της εποχής του κορωνοϊού» κατατάσσουν οι New York Times τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι επιστήμονες στην Ευρώπη γίνονται οικεία πρόσωπα, καθώς εκπληρώνουν τη συναισθηματική και πρακτική ανάγκη της κοινωνίας να μάθει την αλήθεια. Πλέον, οι νέες προσωπικότητες που αναδύονται κορωνοϊού «δεν είναι ηθοποιοί ή τραγουδιστές ή πολιτικοί αλλά επιδημιολόγοι και ιολόγοι που τα ονόματά τους ακούγονται σε κάθε σπίτι αφού πέρασαν σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σχεδόν άγνωστοι».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους «επιστήμονες-ήρωες» που ενημερώνουν τους πολίτες κατά τη πανδημία του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ταπεινός, μετριοπαθής, συμπονετικός και κορυφαίος επιστήμονας»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά από μεγάλη περίοδο αντίδρασης σε ειδικούς, οι κοινωνίες στρέφονται στους επιστήμονες για απαντήσεις. Αυτοί αναδεικνύονται σε εθνικούς ήρωες. Σπάνια έχουν το προφανές χάρισμα των πολιτικών ηγετών, αλλά κατέχουν βαθιά γνώση και συμπόνια.

Στην Ελλάδα, που προς το παρόν έχει αποφύγει ένα μεγάλο ξέσπασα του κορωνοϊού, «όλοι συντονίζονται κάθε απόγευμα στις 6 στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν κομψό αδύνατο γκριζομάλλη».

«Οι ανακοινώσεις του δεν έχουν εξάρσεις, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει τη χώρα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους. Περιστασιακά δίνει πρακτικές συμβουλές και πάντα σπεύδει να διαλύσει κάθε παραπληροφόρηση», συμπληρώνει.

«Ο Έλληνας επικεφαλής στη μάχη κατά του κορωνοϊού, εκκλησιαζόμενος και πατέρας επτά παιδιών με μακρά επιστημονική καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες, σπουδές στο Harvard, στο M.I.T. και αλλού, δεν είναι άνθρωπος που εξωραΐζει», αναφέρουν οι New York Times.

«Δείχνοντας ειλικρίνεια, πρωταγωνίστησε στο να πάρει η χώρα μερικά από τα πιο εγκαίρως ληφθέντα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται να αποδίδει, καθώς η Ελλάδα μετρά μόλις 68 θανάτους από την αρχή της κρίσης». Αντίθετα, το Βέλγιο, με ανάλογο πληθυσμό, μετρά 1.283 θανάτους.

«Είναι ένας από εμάς»

Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Τεό Αναγνωστόπουλος, ιδρυτή της SciCo, που αναφέρει ότι ο Σωτήρης Τσίοδρας συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό σε ένα κοινό που αγωνιά.

«Είναι ένας από εμάς, αλλά με αποδεδειγμένη γνώση. Είναι ταπεινός, μετριοπαθής, συμπονετικός αλλά και αναμφισβήτητα ένας κορυφαίος επιστήμονας», αναφέρει.

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην κριτική που έχει δεχθεί τόσο ο ίδιος, όσο και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες. «Ο καθηγητής Τσιόδρας επικρίθηκε από κάποιους στην Ελλάδα, αφού εμφανίστηκαν φωτογραφίες που τον έδειχναν να στέκεται στο άμβωνα μιας φαινομενικά κενής εκκλησίας», γράφει η εφημερίδα, που ενημερώνει και για τη στάση της Εκκλησίας.

Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά και στους επικεφαλής των εκστρατειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – New York Times: Ο Σωτήρης Τσιόδρας στους ανερχόμενους ήρωες"

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αποκαλύπτει τι θα γίνει με το Άγιο Φως

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τις κλειστές Εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός, ωστόσο «Δεν είναι το όνειρό μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη».

Εν συνεχεία, μίλησε για την ανάγκη να μείνουμε σπίτι, στις «κατ’ οίκον εκκλησίες», για να σχολιάσει ότι «Κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο, και προσευχόμαστε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το Άγιο Φως

Σχετικά με τη λήψη του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «Το Άγιο Φως υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή, έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει ‘Αγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

Σε ερώτηση αν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς προκαλούν σύγχυση στους πιστούς, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε πως «Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Πολιτεία, αλλά και με οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος. Για παράδειγμα, κάναμε ένα ωραιότατο κέντρο ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Νομίζω το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι στη διάθεση της Πολιτείας», σημείωσε.C

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και ευχήθηκε να τους φωτίσει ο Θεός στον αγώνα τους.

Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως άλλαξαν και στο παρελθόν. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτοκριτική και συλλογική». Καταληκτικά, σημείωσε πως χρειάζεται κουράγιο σε όλους, ενώ τόνισε πως θα ξεπεραστεί και αυτό και θα έρθουν πάλι ημέρες που θα ζήσουμε όμορφα.

Ευχή του, το αποτέλεσμα της εσωτερικής διεργασίας στο ταμείο μας, στους λογισμούς μας, στις σκέψεις και στις αποφάσεις μας, να είναι τέτοιο που θα επηρεάσει το μέλλον το δικό μας και το μέλλον της κοινωνίας που έρχεται.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αποκαλύπτει τι θα γίνει με το Άγιο Φως"

Υπόθεση 8χρονης: Συγκλονίζει ο αδερφός της - «Είδα κάτω από το κρεβάτι του μπαμπά ένα "μπρελόκ"»

Σοκάρει η κατάθεση του πεντάχρονου αγοριού που το απόγευμα του Σαββάτου πυροβόλησε με πιστόλι μπρελόκ την αδερφή του και την τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι.

Οι έμπειροι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση και σε λιγότερο από 24 ώρες να έχουν πλήρη εικόνα για το αιματηρό σκηνικό στο Ίλιον.

Αν και το 8χρονο κοριτσάκι που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, «δασκαλεμένο» από τους γονείς του, επιχείρησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ βρήκαν ένα μπρελόκ στο δρόμο, εντούτοις δεν έπεισε τους αξιωματικούς που κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος από τον 5χρονο αδερφό της.

Το παιδί είπε συγκεκριμένα, αποκαλύπτοντας άθελα του ότι ο πατέρας του κοιμόταν με ένα όπλο μπρελόκ που παίρνει δύο σφαίρες κάτω από το κρεβάτι του: «Ήμασταν στο σπίτι με τη Σοφία και παίζαμε. Ο μπαμπάς κοιμόταν στο δωμάτιο του και η μαμά ήταν σε άλλο δωμάτιο. Είδα κάτω από το κρεβάτι του μπαμπά ένα μπρελόκ. Το πήρα,πάτησα ένα κουμπί και η Σοφία πόνεσε και έβγαλε αίμα στο πόδι της. Εμένα με πόνεσε το δάκτυλο μου. Ο μπαμπάς ξύπνησε και με τη μαμά έβαλαν γάζα στο πόδι της Σοφίας».

Αυτό που ψάχνουν οι αστυνομικοί είναι από πού προμηθεύτηκε ο πατέρας το πιστόλι μπρελόκ και για ποιο λόγο το είχε κάτω από το κρεβάτι του.

Ο πατέρας της 8χρονης που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων με σφαίρα στο πόδι συνελήφθη. Τόσο αυτός, όσο και η μητέρα της παρέμεναν εξαφανισμένοι από το Σάββατο, όμως η αστυνομία τον εντόπισε και προχώρησε στην σύλληψη του.

Η μητέρα εντοπίστηκε το απόγευμα και συνελήφθη καθώς σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο και της νομοθεσίας περί όπλων ενώ κατηγορούμενος είναι και ο σύζυγος της.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση 8χρονης: Συγκλονίζει ο αδερφός της - «Είδα κάτω από το κρεβάτι του μπαμπά ένα "μπρελόκ"»"

Μητρόπολη Πατρών: Δεν τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας

«Δεν τελέσθηκε θεία λειτουργία σήμερα το πρωί στον Iερό Nαό της Αγίας Τριάδας Πατρών, όπως έχει συστήσει ο μητροπολίτης προς όλους τους ιερείς, σύμφωνα με τα υπό της πολιτείας οριζόμενα και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Πατρών, σχετικά με τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί έξω από τον ναό, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου δέκα άτομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, επεβλήθησαν τέσσερα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση περιγράφονται και οι ενέργειες, στις οποίες προχώρησαν ο μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο εφημέριος της ενορίας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο εφημέριος άνοιξε τον ιερό ναό μετά τις 8:00, προκειμένου, αν επιθυμούσε κάποιος, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να εισέλθει για ατομική προσευχή». «Εκείνη την ώρα ουδείς ευρίσκετο στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού», προστίθεται. Όπως σημειώνεται, «μετά ταύτα προσήλθαν κάποιοι που ζήτησαν να εισέλθουν για να προσκυνήσουν».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο ιερέας συνέστησε με αγάπη τα δέοντα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, ενώ του θέματος επελήφθησαν οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες απομάκρυναν όσους ευρίσκοντο εκτός του ιερού ναού κάνοντας αυστηρές συστάσεις και επιβάλλοντας ακόμα και πρόστιμα σε όσους δεν είχαν την απαραίτητη άδεια εξόδου».

Επίσης, «ο ιερέας, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε προσέλευση πιστών έκλεισε τον ιερό ναό και ενημέρωσε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος επικοινώνησε με την αστυνομία, ευχαρίστησε για τη βοήθεια και παρακάλεσε για την περαιτέρω αντιμετώπιση οιουδήποτε θέματος ήθελε προκύψει».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία, έξω από τον ναό, καθώς και στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία, βρίσκονταν περίπου 10 άτομα και έπειτα από τον έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί, επέβαλλαν διοικητικά πρόστιμα σε τέσσερα άτομα για άσκοπη μετακίνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπολη Πατρών: Δεν τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας"

Κορωνοϊός – Κύπρος: Ακόμη ένας νεκρός και 20 κρούσματα

Ένας θάνατος, άντρα ηλικίας 76 ετών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στη Κύπρο.

Ο θάνατος του ασθενούς αποδίδεται στο βεβαρημένο ιατρικό του ιστορικό. Το σύνολο των νεκρών από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία στην Κύπρο, ανέρχεται σε 13, εκ των οποίων οι εννέα θάνατοι αποδίδονται αποκλειστικά στον COVID19.

Η επιβεβαίωση των θετικών στον ιό κρουσμάτων προέκυψε μέσα από τη διενέργεια 792 διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα 18 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ για τα άλλα δυο το ιστορικό διερευνάται.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 446, περιλαμβανομένων των δέκα στις Βρετανικές Βάσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Κύπρος: Ακόμη ένας νεκρός και 20 κρούσματα"

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε Μύκονο και Σαντορίνη με εντολή Χαρδαλιά!

Μετά τη Μύκονο, παγώνει η οικοδομική δραστηριότητα και στη Σαντορίνη. Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια για τις επόμενες 14 μέρες στο νησί των ανέμων. Αλλαγές σε λαϊκές. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις…

Ο κορονοϊός έφερε νέα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Μύκονος και Σαντορίνη καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για τις επόμενες 14 μέρες. Μετά από επικοινωνία του κ.Χαρδαλιά με τους δημάρχους των δύο νησιών αποφασίστηκε:

1. H λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μυκόνου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ειδικότερα:

1. Την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης

2. Την αναστολή δυνατότητας των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” και συγκεκριμένα:

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

3. Τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα:

• Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους,

• Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου

4. Τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους

5. Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων στην λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών

6. Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγάιου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

7. Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την 06-04-2020 και ώρα 08:00 και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 08:00 της 20-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

2. Αναστέλλεται προσωρινά η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την γεωγραφική κΙ διοικητική ενότητα του Δήμου Σαντορίνης από 06-04-2020 και για χρονικό διάστημα 30 ημερών, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται τα ακόλουθα δημόσια έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα:

α) Η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού (το μοναδικό λιμάνι της Σαντορίνης) με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΟΜΕΔΙ.

β) Η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς το λιμάνι του Αθηνιού (μοναδική οδός πρόσβασης) με αναθέτουσα αρχή την ΠεριΦέρεια Νοτίου Αιγαίου.

γ) Η αποκατάσταση του δρόμου του Μονολίθου περιοχής αεροδρομίου (μοναδική πρόσβαση) με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

δ) Η αποκατάσταση της βατότητας και η άρση της επικινδυνότητας του δρόμου στην Καλντέρα της Οίας και του Φηροστεφανίου.


H τήρηση των κανόνων προστασίας στα έργα αυτά θα διασφαλιστεί από την Δημοτική Αστυνομία Μυκόνου.

Μετά το πέρας του ανωτέρω χρονικού διαστήματος θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της αναστολής των εργασιών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε Μύκονο και Σαντορίνη με εντολή Χαρδαλιά!"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Συνεχίζει να «θερίζει» αλλά μειώνονται οι αριθμοί - 525 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 128.948. Οι νεκροί έφτασαν τους 15.887 Παράλληλα, 21.815 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 124.362 και είχαν χάσει την ζωή τους 15.362 άνθρωποι ενώ 20.996 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 525 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.316 νέα κρούσματα. 819 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.977 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.949 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 58.320 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 50.455 και οι νεκροί 8.905 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.089 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.051. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.226, με 631 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού περιορίζεται αισθητά (κατά 489 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο), όπως και η αύξηση των νεκρών, με 96 λιγότερα θύματα. Όλοι οι κρατικοί και δημοτικοί ιθύνοντες, όμως, καλούν τους Ιταλούς να μην «χαλαρώσουν» και να μην αρχίσουν να βγαίνουν από το σπίτι, για τουλάχιστοΝ άλλες τρεις εβδομάδες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις στο Βορρά, όπως στο Μιλάνο (400 κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο) αλλά και σε μεγάλες περιοχές του Νότου, στις οποίες η φάση ανώτατης διάδοσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Συνεχίζει να «θερίζει» αλλά μειώνονται οι αριθμοί - 525 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος μετά την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ολόκληρη η Σκιάθος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η συνεχής βροχόπτωση, περισσότερο από 48 ώρες, και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα της Σκιάθου, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο «Δέλτα» του περιφερειακού, ενώ στην οδό Παπαδιαμάντη το νερό ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Χείμαρροι και ρέματα στον δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών «φούσκωσαν» από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέστρεψαν δρόμους και αντιστηρήξεις, ενώ έχει χαθεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή. Ανάλογες εικόνες έχουν καταγραφεί και στην περιοχή Ξάνεμος, βορειοανατολικά του αεροδρομίου.

Η καταιγίδα που «σάρωσε» τη Σκιάθο ξεκίνησε χθες στις 9:30 και σταμάτησε περίπου στις 3:30. Όλη τη νύχτα δυνάμεις του Δήμου Σκιάθου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας έδιναν μάχη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μη χαθούν ζωές. Η ΕΜΥ κατέγραψε μέσα σε 8 ώρες ύψος βρόχινου νερού 92mm.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας και του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να ανοίξουν τους δρόμους από τις πέτρες και τους τόνους λάσπης.

Ανάλογες ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στο Νότιο Πήλιο, ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, κυρίως στις περιοχές Πλατανιάς, Μηλίνα, Λαύκος και Προμύρι.Τελος, κατολισθήσεις έχουν γίνει στο Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου είχαν σημειωθεί ίδια φαινόμενα και πριν από λίγες ημέρες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος μετά την κακοκαιρία"

Καιρός αύριο: Παραμένει η κακοκαιρία με καταιγίδες και κρύο

Ο καιρός δεν λέει να μας χαμογελάσει, καθώς και αύριο Δευτέρα (6.04.2020) θα παραμένει κακός με καταιγίδες, κρύο, τοπικές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.
Στα ανατολικά  ο καιρός θα φέρει βροχές κυρίως στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και από το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9, στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Δευτέρα (6.05.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αττική 
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη 
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές έως τις προμεσημβρινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά που από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μικρής έντασης. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές τοπικά έντονες στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 και μέχρι το μεσημέρι στα βόρεια έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και τη νύχτα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στην Κρήτη θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν ενώ στα νότια θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια νότιων διευθύνσεων 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει η κακοκαιρία με καταιγίδες και κρύο"

Θανάσης Καρτερός: Πρωτοφανής εμπάθεια από τον πρώην στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα κατά του Σωτήρη Τσιόδρα!

Ένα άρθρο γεμάτο εμπάθεια κατά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα δημοσίευσε ο Θανάσης Καρτερός, ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, επί Αλέξη Τσίπρα.

Στο άρθρο που φιλοξενείται στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», και φέρει τον ειρωνικό τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας», ο Καρτερός εξαπολύει επίθεση κατά του καθηγητή, επειδή όπως υποστηρίζει «Είναι δικός τους εκπρόσωπος. Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί»!

Επιτίθεται μάλιστα και κατά του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επειδή ανέφερε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση θα επέλεγε και αυτός τον κ. Τσιόδρα.

Αναλυτικά το άρθρο του Θανάση Καρτερού:

Το είπε ο Τσιόδρας. Ακούσατε χθες, σήμερα, προχθές, τον Τσιόδρα. Αλλοι τρεις νεκροί, το ανακοίνωσε ο Τσιόδρας. Ευτυχώς που υπάρχει ο Τσιόδρας. Κι εμείς ένα Τσιόδρα θα είχαμε σε αυτή τη θέση -αυτό από ευγενείς συριζαίους. Και η σκηνή των σκηνών, που συγκίνησε περισσότερο κι από θρήνους συγγενών. Ο Τσιόδρας να κλαίει βουβά επί του βήματος. Έσπασε ο Τσιόδρας, λύγισε ο Τσιόδρας, δάκρυσε ο Τσιόδρας, έκλαψε ο Τσιόδρας. Τίτλοι και παράθυρα, υπότιτλοι και φεγγίτες, ηχητικά και διαδικτυακά, με τον Τσιόδρα ασχολούνται. Όπου και να ΜΗΝ πας, Τσιόδρα ακούς και βλέπεις. Πανδημία δίχως Τσιόδρα, σκορδαλιά χωρίς τα σκόρδα.

Υπάρχει βέβαια και ο Τσιόδρας ψάλλων. Αλλά όσοι ασχολήθηκαν μ’ αυτό, και τόλμησαν να του κάνουν κάποια προσεκτική έως και αβρή κριτική, κατηγορήθηκαν ότι δεν σέβονται τον επιστήμονα και χριστιανό. Αλλά ο ίδιος σέβεται τον εαυτό του, όταν κάνει αυτά που μας συμβουλεύει να μην κάνουμε εμείς; Όταν επιτίθεται σε δημοσιογράφο ότι σπέρνει τον φόβο, επειδή τον ρωτάει τι γίνεται με τους εν οίκω κλεισμένους και επί ξύλου κρεμασμένους. Όταν δηλώνει ότι αν δεν έκαναν -ο Μητσοτάκης, δηλαδή, άντε και ο ίδιος- όσα έκαναν, ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ 2.265 νεκρούς. Υποθετικούς, για χρήση τρομοκρατικής προπαγάνδας, αλλά όλα κι όλα. Μετρημένους φέρετρο φέρετρο.

Προπαγάνδα ο Τσιόδρας; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Τι κάνει όμως αν όχι αυτό; Μετράει νεκρούς και κρούσματα, παρέχει στους φοβισμένους το γλυκύ έαρ των πατρικών συμβουλών του και συνεχώς αφήνει να διαπερνάει κάθε του λέξη μια υπόρρητη και άρρητη ανακούφιση. Καλά είμαστε. Και είμαστε καλά, επειδή τα κάναμε και τα κάνουμε σωστά. Μήπως τον ακούσατε ποτέ να λέει έστω μια λέξη για τα μηνύματα αγωνίας των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, που παλεύουν χωρίς τα απαραίτητα; Να σημειώνει κάποιο λάθος, κάποια αβλεψία, κάποιου είδους ευθύνη; Να ασκεί μια επιστημονική κριτική ουσίας, που ακουμπάει στην πραγματικότητα και όχι στις προδιαγραφές του Μητσοτάκη;

Από την άλλη όμως, τι περιμέναμε; Δεν εκπροσωπεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ούτε τους παραπεταμένους από το σύστημα, ούτε βέβαια -ύπαγε οπίσω μου- πρόσφυγες, Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους. Την κυβέρνηση της Δεξιάς εκπροσωπεί. Τον Μητσοτάκη εκπροσωπεί. Αυτός τον τοποθέτησε εκεί. Αυτός τον λιβανίζει ως τεχνοκράτη μεγάλου βεληνεκούς. Εκπρόσωπος επί της πανδημίας είναι, αλλά δικός τους εκπρόσωπος . Και ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, και ενός πρωθυπουργού, υποστηρίζει τους εκπροσωπούμενους. Είναι θέμα δεοντολογίας, Πολιτικής, όχι επιστημονικής, αλλά πάντως δεοντολογίας.

Εκείνο που δεν είναι καθόλου δεοντολογικό, ούτε έντιμο, είναι να κρύβονται όλοι τους, με πρώτο τον Μητσοτάκη, πίσω από τον δήθεν ουδέτερο τεχνοκράτη. Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί. Την πολιτική τους εξωραΐζει. Και το κάνει μια χαρά».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θανάσης Καρτερός: Πρωτοφανής εμπάθεια από τον πρώην στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα κατά του Σωτήρη Τσιόδρα!"

Κορονοϊός: Χάος στη Νέα Υόρκη – 594 νεκροί σε μια μέρα, 4.159 συνολικά

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού, κατέγραψε 594 νέους θανάτους σε 24 ώρες.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό ανέβηκε σε 4.159, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της ‘Αντριου Κουόμο.

Σε σύγκριση με τους 630 θανάτους που είχαν καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα, αυτός ο θλιβερός απολογισμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος, αλλά “είναι ακόμα πολύ νωρίς” να εξαχθούν συμπεράσματα, πρόσθεσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Χάος στη Νέα Υόρκη – 594 νεκροί σε μια μέρα, 4.159 συνολικά"

Σερβία: 284 νέα κρούσματα, στους 51 οι θάνατοι – Θετικοί στον ιό 60 στρατιώτες

Διακόσια ογδόντα τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊκού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία, ανεβάζοντας στους 1.908 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19.

Όπως αναφέρθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Επιδημιολόγων, επτά ασθενείς απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και έτσι οι θάνατοι συνολικά έφτασαν τους 51. Από τον συνολικό αριθμό των ασθενών, 1.082 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές. Διασωληνωμένοι είναι 98 ασθενείς και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σοβαρή.

Από χθες το μεσημέρι, στη Σερβία ισχύει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας, 6 Απριλίου. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό 60 στρατιώτες της 1ης Ταξιαρχίας πεζικού, που εδρεύει στην Βοϊβοντίνα. Οι συγκεκριμένοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στις συνοριακές διαβάσεις στα βόρεια της χώρας και ήταν υπεύθυνοι για την υποδοχή και τον έλεγχο των επαναπατρισθέντων πολιτών της Σερβίας.

Ο κορονοϊός έπληξε το υπουργείο Παιδείας, όπου βρέθηκαν θετικοί ένας σύμβουλος του υπουργού και δύο υπάλληλοι.

Η επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η επόμενη εστία κρίσης της επιδημίας θα είναι το Νόβι Πάζαρ, στη νοτιοδυτική Σερβία, όπου άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Σε αυτήν την περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες, επέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που εργάζονταν στο εξωτερικό και δεν τηρούνταν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Αύριο, το Νόβι Πάζαρ θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το υπουργείο Υγείας έστειλε στο νοσοκομείο του Νόβι Πάζαρ 10 κλινικούς αναπνευστήρες και πέντε φορητούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σερβία: 284 νέα κρούσματα, στους 51 οι θάνατοι – Θετικοί στον ιό 60 στρατιώτες"

Κορωνοϊός: Άλλα 62 κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 73 οι νεκροί

62 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα μας με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.735.

Το 54,9% αφορά άνδρες, ενώ από αυτά, 352(20,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτουςκαι 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 21 ήταν γυναίκες (28,8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Άλλα 62 κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 73 οι νεκροί"

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα στη Βρετανία – 621 νεκροί σε 24 ώρες

Δίχως έλεος χτυπά και στη Βρετανία ο κορονοϊός με τη χώρα να μετρά 621 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες μεγαλώνοντας τη μακάβρια λίστα.

Οι νεκροί στη Βρετανία έφτασαν πλέον τους 4.934 (έως τις 19.00 ώρα Ελλάδας της 4ης Απριλίου), έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Έως τις 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδας σήμερα, συνολικά εξετάστηκαν 195.524 άνθρωποι εκ των οποίων οι 47.806 διαγνώστηκαν με τη νόσο Covid-19, έγινε γνωστό από το υπουργείου.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα στη Βρετανία – 621 νεκροί σε 24 ώρες"

Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές χλωροκίνης

Καθολική απαγόρευση των εξαγωγών υδροξυχλωροκίνης, ανακοίνωσε η Ινδία, ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ θεωρεί το «κλειδί» στον αγώνα κατά του Covid-19.

Οι εξαγωγές του φαρμάκου και των σκευασμάτων του έχουν απαγορευτεί «χωρίς καμία εξαίρεση» και με άμεση ισχύ, δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας. Η ρυθμιστική αρχή εμπορίου προχώρησε τον περασμένο μήνα σε περιορισμένες αποστολές του φαρμάκου, επιτρέποντας κάποιες εξαιρέσεις όπως για ανθρωπιστικούς λόγους και για την εκπλήρωση προηγούμενων δεσμεύσεων.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι και ο Ντόναλντ Τράμπ συζήτησαν για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υποστηρίζει ότι η χρήση υδροξυχλωροκίνης θα μπορούσε να θεραπεύσει άτομα θετικά στον κορωνοϊό. Η αποτελεσματικότητά του κατά των λοιμώξεων ωστόσο, παραμένει αναπόδεικτη.

Η νέα απαγόρευση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία της Ινδίας για την ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με περιστατικά κοινωνικής εξάπλωσης που ξεκινούν από διάφορα μέρη της χώρας των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 3.374 κρούσματα και 77 θανάτους, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Η χώρα έχει αγωνιστεί να κρατήσει τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια λουκέτου τριών εβδομάδων που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, δημιουργώντας φόβους για επιτάχυνση της εξάπλωσης.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές χλωροκίνης"

Κορωνοϊός: Ελέγχθηκαν 100 άτομα στη δομή της Μαλακάσας μετά τον εντοπισμό κρούσματος

Συναγερμός σήμανε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Μαλακάσας μετά το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Μαλακάσας για την ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 που βρέθηκε στη συγκεκριμένη δομή. Ελέγχθηκαν συνολικά 100 άτομα και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος αφού εξετάσθηκαν ετέθησαν σε υγειονομική απομόνωση.

Επίσης ελέγχθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του προγράμματος PHILOS του ΕΟΔΥ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής , καθώς και του Ελληνικού Στρατού. Εδόθησαν οδηγίες στο προσωπικό και στους φιλοξενούμενους και έγινε διανομή υγειονομικού υλικού .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ελέγχθηκαν 100 άτομα στη δομή της Μαλακάσας μετά τον εντοπισμό κρούσματος"

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.936 τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχονται πλέον σε 91.714, με τον ρυθμό αύξησής τους να καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός σήμερα ισοδυναμεί με μια μείωση 146 κρουσμάτων σε σύγκριση με τα 6.082 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο, που ήταν επίσης μειωμένα σε σύγκριση με τα 6.174 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 184 και ανέρχεται πλέον σε 1.342.

Την ίδια ώρα, στην Ελβετία, το σύνολο των νεκρών στην επιδημία του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 19, στα 559, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19 αυξήθηκε σε 21.100 από 20.278 χθες.

Στην Ολλανδία, εξάλλου, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 115, στα 1.766, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.224 και ανέρχονται πλέον σε 17.851, επισημαίνει το ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία"

Μεταναστευτικό: Η Αλβανία δέχτηκε να πάρει μετανάστες από την Τουρκία - Θα τους πάει τα ελληνοαλβανικά σύνορα

Ερωτηματικά δημιουργεί η πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβιοί η ελληνική εθνική μειονότητα, στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως το deal του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την αλβανική κυβέρνηση.

Πρόσφατα, Τίρανα και Αγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Αλβανία. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Αρχή από το Αργυρόκαστρο

Μεσούσης της κρίσης στον Εβρο και με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται από την Αγκυρα ως πολιορκητικός κριόςκατά της χώρας μας και της Ε.Ε., έφτασαν σε αλβανικό έδαφος 50 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, υπάρχει και μία οικογένεια από Παλαιστίνη, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο. 

Σύροι και Παλαιστίνιοι έγιναν αποδεκτοί σε αλβανικό έδαφος μετά την τακτική «ανοιχτών συνόρων» που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με στόχο τη μετακίνηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί δηλαδή όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.

prosfyges_lesvos__1_

«Οι κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού μόνο ύποπτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Χωρίς καμία διαφάνεια ή δημόσια δήλωση, μαθαίνουμε από διαρροές πως υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για φιλοξενία 30.000 μεταναστών. Είναι γνωστό ότι η Αλβανία όχι μόνο δεν έχει υποδομές φιλοξενίας, αλλά μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα αντιμετωπίζει και οικονομικό πρόβλημα», λέει στο «protothema.gr» ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών και διαχειριστής της ομογενειακής ενημερωτικής πύλης himara.gr Θοδωρής Γκούμας, επισημαίνοντας με νόημα: «Πρόσφατα η Αλβανία ανακοίνωσε διακοπή πτήσεων από και προς τα Τίρανα με μόνη εξαίρεση τις πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη. Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τη συμφωνία για τη φιλοξενία μεταναστών. Η δε επιλογή να μεταφέρουν τους μετανάστες κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι άκρως προκλητική προς την Ελλάδα».

To TOP CHANNEL αποκάλυψε πως από το περασμένο καλοκαίρι συγκροτήθηκε με απόλυτη μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου (για 5.000 άτομα), Κορυτσάς (5.000), Αγίων Σαράντα (1.000), ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α' Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων, ωστόσο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- εργάζεται προκειμένου οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής.

Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών. Η αρχή έγινε στοΑργυρόκαστρο, όπου η εκεί δημοτική αρχή υπέδειξε δύο χώρους που αφορούν ανενεργές στρατιωτικές υποδομές. H πρώτη στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου και η δεύτερη σε στρατόπεδο ταξιαρχίας του αλβανικού στρατού επί κομουνιστικού καθεστώτος, έξω από το Αργυρόκαστρο, στο δρόμο προς Τεπελένι. Υπολογίζεται ότι οι χώροι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 άτομα.

Αντιδράσεις και σχόλια

Οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα. Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέταμίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. «Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook. Για τον πρώην πρόεδρο πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους διά της Αδριατικής προς την Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ράμα να εγκατασταθούν στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα αποσκοπεί όχι μόνο στη μεσοπρόθεσμη αλλοίωση της δημογραφικής κατάστασης στην περιοχή έναντι της ελληνικής μειονότητας και στο να λειτουργεί η παρουσία τους πιεστικά προς την Ελλάδα, αλλά και στη χρησιμοποίηση των ανθρώπων αυτών ως φτηνά εργατικά χέρια για την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό του περασμένου Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλαξε πρόσφατα και η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς εργασίας αλλοδαπών στη χώρα.

Αλβανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι εάν ο Εντι Ράμα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευκολύνει τη διαφυγή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, τότε οι δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια, ή στα παράλια της κεντρικής Αλβανίας, απέναντι από τις ιταλικές ακτές. Μετά το σφράγισμα των συνόρων σε Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία, η Αλβανία επιλέγεται ως διάδρομος μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Ο,τι γνωρίζουμε είναι από τα δημοσιεύματα. Αυτό που απαιτείται ωστόσο από την πλευρά μας είναι εγρήγορση και συστηματική παρακολούθηση, που ήδη κάνουμε», δήλωσε στο «protothema.gr» ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες.

Τα ανταλλάγματα προς Ράμα

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Telegraf» έφερε στο φως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Ράμα αποφάσισε να δεχτεί στο αλβανικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με αντάλλαγμα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Από το καλοκαίρι του 2018 ο Εντι Ράμα, σε συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να φιλοξενήσει μετανάστες που δεν γινόντουσαν αποδεκτοί από χώρες της Ε.Ε. Την ίδια χρονιά συμφώνησε να γίνει η Αλβανία τόπος υποδοχής και αποκατάστασης πρώην μαχητών του ISIS που επιστρέφουν από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ. 

Εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -σε τηλεδιάσκεψη λόγω κορονωϊοϋ- έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια. «Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προβλέπεται η υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Η Αλβανία δέχτηκε να πάρει μετανάστες από την Τουρκία - Θα τους πάει τα ελληνοαλβανικά σύνορα"

ΚΤΕΛ Κηφισού: 17 παραβάσεις σε αλλοδαπούς για άσκοπη μετακίνηση

Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών πραγματοποίησαν ελέγχους για άσκοπες μετακινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης κορονοϊού, χθες (Σάββατο 4 Απριλίου), στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκαν δεκαεπτά αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν βγάλει εισιτήριο, με τελικό προορισμό τα Ιωάννινα, αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

Σε βάρος των δεκαεπτά αλλοδαπών, στους οποίους δεν επιτράπηκε η επιβίβαση, βεβαιώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΤΕΛ Κηφισού: 17 παραβάσεις σε αλλοδαπούς για άσκοπη μετακίνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news