facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΓΣΕΕ για το Δώρο Πάσχα 2021: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Οδηγίες για το Δώρο Πάσχα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εξέδωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα, που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Κατοχύρωση Δώρου Πάσχα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Δώρο Πάσχα, όπως και το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζομένου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα έτους 2021, λόγω της πανδημίας Covid-19

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ειδικά για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή ή υπήχθησαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 30/04/2021, ισχύουν τα εξής ως προς το χρόνο και τρόπο καταβολής του Δώρου Πάσχα:

Εργαζόμενοι σε αναστολή: Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα από δύο διαφορετικές πηγές:

Α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

Β) Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Πάσχα θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Γ) Η καταβολή από τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει ως εξής: α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 31η.03.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.05.2021.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ως εξής:

Α) Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021).

Β) Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων-εργαζομένων η αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο Μηχανισμό.

Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 31η.03.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021) και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Πάσχα ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα δώρα εορτών (υπουργική απόφαση 19040/1981-ΦΕΚ Β' 742)».

Ειδικότερα, για τις αποδοχές του Δώρου Πάσχα:

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα, πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας, κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με το συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Παράδειγμα: Εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα, οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται, μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές, βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-pasxa.php

Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:

- Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ www.kepea.gr.

- Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΓΣΕΕ για το Δώρο Πάσχα 2021: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε"

Αντιπαράθεση Μηταράκη – Μουτζούρη με εξώδικα για τη φωτιά στην Μόρια

Με εξώδικό του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απάντησε σε εξώδικο του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, σχετικά με δηλώσεις του υπουργού για τις πολιτικές του ευθύνες στη φωτιά της Μόριας.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Μηταράκης αναφέρει:

«Η κριτική μου προς τον κ. Μουτζούρη είναι αμιγώς πολιτική. Ο κ. Μουτζούρης στο μεταναστευτικό, συμπράττει ανοικτά με παρατάξεις της Αριστεράς. Παρότι κάποια στελέχη του προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, συμπράττει με την αριστερά για να διατηρεί την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όντας δεύτερος στις εκλογές.

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και οι πολιτικές της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει σε λύσεις. Αν υποκύπταμε σε μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις, αν βάζαμε το εγώ πάνω από το εμείς, δεν θα είχαμε φέρει σε τάξη το χάος που παραλάβαμε. Δεν θα είχαμε ανακτήσει τον έλεγχο. Ο κ. Μουτζούρης διαδηλώνει τελικά, μαζί με αυτούς που, είτε προτείνουν αδιέξοδες στρατηγικές, είτε ακραίες συμπεριφορές, είτε πολιτικές ανοικτών συνόρων. Ένα συνονθύλευμα θέσεων, τα τραγικά αποτελέσματα των οποίων, βιώσαμε την περίοδο 2015-19. Εμφανώς στην Νέα Δημοκρατία συμπλέουμε με την παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο». Την παράταξη που συμβαδίζει με τις αρχές μας για την βιώσιμη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στηρίζει τις πολιτικές που μειώνουν ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Πλέον η κυβέρνηση μιλά στους νησιώτες με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό δίνει αξιοπιστία στο σχέδιό μας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπαράθεση Μηταράκη – Μουτζούρη με εξώδικα για τη φωτιά στην Μόρια"

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα self test στον ιδιωτικό τομέα

Διευκρινίσεις επί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 ΚΥΑ, «οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για τους εργαζόμενους/ες σε εργοδότες με επιχειρηματική δραστηριότητα α) στο λιανεμπόριο, β) στις μεταφορές, γ) στην εστίαση, δ) στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, ε) στις δραστηριότητες καθαρισμού, στ) στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ζ) σε άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής) και η) στις δραστηριότητες σχολών οδηγών, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας, σύμφωνα με τους πίνακες 1 έως και 8 του παραρτήματος Α».

Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 αφορά μόνο στους εργαζόμενους που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του παραρτήματος Α της ανωτέρω ΚΥΑ.

Εξαρτημένη εργασία

Οι εργοδότες και τα μέλη οργάνων διοίκησης, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α, υπόκεινται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ.

Οι εργοδότες στους κλάδους που εμπίπτουν στην ΚΥΑ, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, οφείλουν με ατομική τους ευθύνη να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο με δική τους δαπάνη χωρίς να έχουν υποχρέωση να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Μπορούν όμως και αυτοί να δηλώνουν προαιρετικά το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιτηδευματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης ΚΥΑ, η οποία αφορά μόνο εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν όμως να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο με δική τους δαπάνη και να δηλώνουν προαιρετικά το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Επίσης, μέλη οργάνων διοίκησης, καθώς και συγγενείς α' και β' βαθμού που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α, αλλά οι ίδιοι δεν συνδέονται με αυτούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δεν υπόκεινται στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ.

Ακόμα, στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ δεν υπάγονται οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή και οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης ναυτικής εργασίας σε εργοδότες επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α.

Τέλος, εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες με περισσότερους από έναν ΚΑΔ υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ, μόνο εφόσον απασχολούνται με φυσική παρουσία σε επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη τους που εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α της ΚΥΑ.

Παράδειγμα

Παράδειγμα: Έστω ότι μία επιχείρηση έχει ΚΑΔ 47.71 «Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» και ΚΑΔ 4642 «Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων».

Εδώ, η υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου αφορά μόνο στους εργαζόμενους που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον εργοδότη τους για υπηρεσίες λιανικού εμπορίου ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, υπό τον ΚΑΔ 47.71.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα self test στον ιδιωτικό τομέα"

Τέλη κυκλοφορίας: Χωρίς βεβαίωση παραγράφονται στην 5ετία

Πενταετής προθεσμία παραγραφής, που υπολογίζεται από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται, ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους), καθώς και για τα οφειλόμενα πρόστιμα.

Τα παραπάνω αναφέρεται ότι ισχύουν στη νέα εγκύκλιο 2082/2021 της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την απόφαση ΣτΕ 1611/2020.

Για παράδειγμα, τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί, καθώς η Φορολογική Διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Περαιτέρω, για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής, επισημαίνεται ότι ο φορολογούμενος πρέπει να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή, ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία.

Κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας: Χωρίς βεβαίωση παραγράφονται στην 5ετία"

Αντίδραση του ΠΙΣ στην απαγόρευση μετακινήσεων προς ιδιωτικές κλινικές από νομό σε νομό

Την αντιθεσή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «στην διαφοροποίηση», όπως αναφέρει  των ιδιωτών μονάδων παροχής υγείας από τις δημόσιες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετάβασης των ασθενών από νομό σε νομό.

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι «η νέα ΚΥΑ (αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044) που αφορά στα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στο σύνολο της επικράτειας ως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα».

Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, «η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας, δημιουργώντας αφενός νομικό ζήτημα όσον αφορά την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής που είναι Νόμος του Κράτους, αφετέρου πρακτικά προβλήματα σε ανθρώπους που πρέπει - για παράδειγμα - να πάνε σε ιδιωτική δομή (ιδιωτικό ιατρείο - κλινική - εργαστήριο) για να κάνουν χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητικό έλεγχο και ακόμα προκαλώντας ανυπέρβλητα εμπόδια σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν. Ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, πολυιατρεία και ιδιωτικά ιατρεία που καλύπτουν κενά του δημόσιου συστήματος και συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκονται με την ΚΥΑ αυτή σε πρακτική δυσχέρεια να επιτελέσουν το έργο τους»

Ο ΠΙΣ ζητεί να γίνει άμεσα τροποποίηση και επαναδιατύπωση της απόφασης αυτής ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις και στις ιδιωτικές δομές υγείας στην ελληνική περιφέρεια μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση του ΠΙΣ στην απαγόρευση μετακινήσεων προς ιδιωτικές κλινικές από νομό σε νομό "

Κύπρος: Ένας νεκρός και 889 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Κύπρος συνεχίζει να φλέγεται από τον κορονοϊό καθώς ανακοίνωσε ένα νεκρό και 889 νέα κρούσματα από 66.634 τεστ ανίχνευσης της νόσου.

Με βάση και τα σημερινά αποτελέσματα, ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 297.

Επίσης, 297 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 70 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 1,33%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 60.681.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας νεκρός και 889 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Σκοπεύω να αναγνωρίσω την γενοκτονία των Αρμενίων»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη σχετική ενημέρωση, αναφέρεται πως «ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των μεταξύ τους διαφωνιών. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή με γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος, που επικαλείται το Bloomberg, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως σκοπεύει να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων, στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Οθωμανούς σαν «γενοκτονία».

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο Μπάιντεν, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιβεβαίωση της συνομιλίας από την τουρκική προεδρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε σήμερα μια "ανακοίνωση" που αναμένεται αύριο, Σάββατο, για τη "Γενοκτονία των Αρμενίων", δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

"Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων»

Η συνομιλία των δυο ηγετών προέκυψε, ενώ επίκεται επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, μία κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ευρεία σύσκεψη του Τούρκου προέδρου με στενούς του συνεργάτες, με μοναδικό θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ και άλλες οκτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Καναδάς, Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία προχώρησαν στην υπογραφή νέας συμφωνίας στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία, η οποία ενδιαφερόταν να αποκτήσει 100 αεροσκάφη για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Σκοπεύω να αναγνωρίσω την γενοκτονία των Αρμενίων»"

Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο των Χανίων: «Είδα να πεθαίνουν 14 άτομα μέσα σε μία εβδομάδα» – «Τους έδιναν χάπια για να ηρεμούν, τους χτυπούσαν»

Αποκαλυπτικά και εξοργιστικά είναι τα όσα περιγράφει ένας πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο των Χανίων, για το οποίο γίνεται έρευνα, μετά από 68 θανάτους ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην εργαζόμενος, οι ηλικιωμένοι περνούσαν βασανιστήρια καθώς τους έδεναν στα κρεβάτια, τους χτυπούσαν και τους έδιναν χάπια για να τους κρατάνε ήρεμους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε μία εβδομάδα, 14 γέροντες ξεψύχησαν, το διάστημα που δούλευε εκεί.

«Όταν είχα πρωτοαρχίσει, είχαν πεθάνει 2 με 3 άτομα το πολύ. Μετά ξαφνικά, μετά από ένα μήνα σχεδόν, είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μια εβδομάδα». 

Για την γυναίκα από την οποία ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις και έγινε χθες η εκταφή της, ο πρώην εργαζόμενος αποκαλύπτει: «Ήταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε έναν δυνατό χτύπο και τρέξαμε και είδαμε την γυναίκα που είχε πέσει από το κάγκελο. Την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι. Δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα ενώ είδαν ότι η γυναίκα δεν ήταν καλά. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της. Μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της και η αντίδραση ήταν ότι ήταν μια χαρά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο των Χανίων: «Είδα να πεθαίνουν 14 άτομα μέσα σε μία εβδομάδα» – «Τους έδιναν χάπια για να ηρεμούν, τους χτυπούσαν»"

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν -Ερντογάν

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μάλιστα αναφέρονται σε έντονη κινητικότητα επαφών μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις ίδιες – ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής  – πληροφορίες, θα υπάρξει επικοινωνία επίσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ με τον Σύμβουλο Εθνικης Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Και όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα γίνουν την παραμονή της αναμενόμενης αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία – μεταξύ των άλλων – αναφέρει: “Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι οι διοικήσεις είναι μεταβατικές. Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική”.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν -Ερντογάν"

Άλλες τρεις χώρες απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες – Η αντίδραση της Μόσχας

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν σήμερα την απέλαση Ρώσων διπλωματών, η Λιθουανία την απέλαση δύο υπαλλήλων της ρωσική πρεσβείας ενώ η Λετονία και Εσθονία την απέλαση ενός Ρώσου η κάθε μία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, που προειδοποίησε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους να αρχίσουν να σκέφτονται ποιοι θα εγκαταλείψουν την Ρωσία.

«Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν για την απάντησή μας. Οι διπλωμάτες τους μπορούν ήδη να αρχίσουν να σκέφτονται ποιος από αυτούς θα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει τα πράγματά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανακοίνωσαν οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η απόφασή τους αυτή ελήφθη σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Τσεχία. Χθες η Τσεχία ανακοίνωσε ότι εξισώνει τον αριθμό των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα με τον αριθμό των Τσέχων διπλωματών στην πρεσβεία της στην Μόσχα.

Επίσης χθες, 22 Απριλίου, η Σλοβακία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Δημοκρατία της Τσεχίας».

Την απόφαση της Λετονίας για την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, την απέλαση επίσης δύο Ρώσων διπλωματών από την Λιθουανία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γαμπριέλιους Λαντσμπέργκις , και την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από την Εσθονία ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ρίγα, Βίλνιους και Ταλίν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η Πράγα προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Τσεχία, η οποία είχε απελάσει νωρίτερα 18 Ρώσους διπλωμάτες, ισχυριζόμενη ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην ανατολική Τσεχία, για να ακολουθήσει η απάντηση της Μόσχας που απέλασε 20 Τσέχους υπαλλήλους της

Η απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τσεχίας ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι στην ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσε το 2014, που βρίσκεται στην ανατολική Τσεχία, εμπλέκονται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλες τρεις χώρες απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες – Η αντίδραση της Μόσχας"

Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκε το κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Πάτρα

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16 Μαρτίου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του , τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκε το κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Πάτρα"

ΗΠΑ: Τρεις θάνατοι από θρομβοεμβολή έχουν καταγραφεί μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο της J&J

Συνολικά τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ λόγω θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Από τους εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αυτήν την παρενέργεια, επτά παραμένουν σε νοσοκομείο και 5 πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Η ανάλυση των CDC δείχνει ότι παρουσιάστηκαν 7 περιπτώσεις θρόμβων αίματος ανά 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών.

Η επικεφαλής των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι τα κρούσματα Covid-19 μειώθηκαν κατά 10% την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για μια «ευοίωνη τάση». Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν «ανησυχητικά κενά» σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αναφορικά με τις εγκύους, η Ουαλένσκι είπε ότι τα CDC συνιστούν να κάνουν το εμβόλιο.

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Δρ Άντονι Φάουτσι, από την πλευρά του, εξήγησε ότι προς το παρόν οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν τι επιπτώσεις έχει το εμβόλιο στη λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Τρεις θάνατοι από θρομβοεμβολή έχουν καταγραφεί μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο της J&J"

Σοκαριστική μαρτυρία για το γηροκομείο στα Χανιά: «Ήταν ένας διάδρομος και ήταν όλοι γέροντες δεμένοι»

Ανατριχίλα προκαλούν οι καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά. 68 ηλικιωμένοι νεκροί σε 15 μήνες, στην ίδια ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, όλοι, από ανακοπή καρδιάς, όπως αναγράφεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, τις οποίες έχει υπογράψει ο ίδιος γιατρός.

Τα δεδομένα αυτά, οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να βάλουν στο «μικροσκόπιο» τους τη συγκεκριμένη δομή και να αρχίσουν προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για σύμπτωση ή πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, ανθρωποκτονία με δόλο και κατά συρροή…

Σύμφωνα με το MEGA, τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία έρχεται να προστεθεί η σοκαριστική μαρτυρία μιας γυναίκας, η μητέρα της οποίας 61 ετών μόλις και χωρίς παθολογικά προβλήματα, πέθανε στο εν λόγω γηροκομείο έχοντας υποστεί – βάσει των όσων κατήγγειλε η ίδια – σκληρή κακομεταχείριση στους 8 μήνες που έζησε σε αυτή τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

«Τον Οκτώβριο του 2020 με βοήθησε η Πρόνοια στα Χανιά. Πήγα τη μητέρα μου σε αυτό το γηροκομείο. Η μητέρα μου είχε ψυχιατρικά προβλήματα, όχι παθολογικά. Όταν πήγα τη μητέρα μου στο γηροκομείο ήταν 100 κιλά και με τις πρώτες εξετάσεις με 40 αιματοκρίτη.

Σε τρεις ημέρες της άλλαξαν την αγωγή, της έδωσαν πιο βαριά φάρμακα δεν είχε καν επαφή με το περιβάλλον. Πήγαινα εγώ συνέχεια εκεί και δεν με αναγνώριζε καθόλου. Στον μήνα επάνω την κατέβασαν στο υπόγειο που ήταν κάτι γιαγιάδες και παππούδες γύρω στα 20 άτομα, δεμένοι σε έναν διάδρομο από τα χέρια, από τα πόδια. Το είδα με τα μάτια μου.

Ήταν ένας διάδρομος, είχε μια ράμπα και ήταν όλοι γέροντες δεμένοι. Έλυνα τη μάνα μου και όταν το έβλεπαν μου φώναζαν.

Στους δύο μήνες πάνω έβλεπα ότι η μάνα μου χάνει πολλά κιλά. Δεν έτρωγε. Πήγαινα δύο φορές τη μέρα και την τάιζα επιπλέον. Το φαγητό της ήταν πολύ λίγο. Η μάνα μου δεν έπινε νερό, έπρεπε κάποιος να της δώσει. Είχε λιώσει, έμειναν μόνο τα κόκκαλά της.

Τον Ιούνιο του 2020 με πήραν τηλέφωνο ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Μάρτιο κι Απρίλιο δεν μας άφηναν να πάμε λόγω κορονοϊου. Πήγα να πληρώσω, μου έλεγαν ”όλα καλά  κι ωραία” και η μάνα μου ήταν πεθαμένη. Αύριο το πρωί θα πάω να καταθέσω στην αστυνομία.»

«Μέσα σε οκτώ μήνες έζησα τραγικές στιγμές. Το έβλεπαν όλοι εκεί. Γνωρίζω κοπελιές και μου τα έλεγαν εδώ είναι μαρτύριο. Πήγαινα κι έβρισκα τη μάνα μου δεμένη στα χέρια και τα πόδια. Τα έζησα, τα είδα και τα ξέρουν οι συγγενείς μας. Όταν ανοίξαμε το φέρετρο το σώμα της λιωμένο. Μόνο κόκκαλα, ήταν σαν τον εξωγήινο. Σαν να είχε πεθάνει 6 μήνες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστική μαρτυρία για το γηροκομείο στα Χανιά: «Ήταν ένας διάδρομος και ήταν όλοι γέροντες δεμένοι»"

Πώς θα λειτουργήσουν, malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά malls και κέντρα αισθητικής καθώς και την εστίαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αναλυτικά:

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά

Έναρξη λειτουργίας: Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click inside και click away.

  • Για την μετάβαση είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών», ή η συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.
Κέντρα Αισθητικής
  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Τετραγωνικά μέτρα εμβαδού κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη): Έως 100 τ.μ. 4 άτομα, άνω των 100 τ.μ. +1 άτομο ανά 25 τ.μ. (ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους).
Εστίαση

(Επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από Αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14)

Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους: Δευτέρα 3 Μαΐου.

  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
  • Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση). Δείτε αναλυτικά σχεδιαγράμματα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.
  • Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Κλειστά 23:00-05:00.
  • Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου, την βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1/3/2020.
Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους Κ.Α.Δ. α) 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις β) 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και γ) τους οκταψήφιους αυτών.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ MALLS ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα λειτουργήσουν, malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση"

Διόδια: Πως διαμορφώθηκε η κίνηση των οχημάτων την Παρασκευή

Η κίνηση των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, από τις 6:00 το πρωί έως τις 17:00, είναι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή της περασμένης Παρασκευής (16/4/2021).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας 11.129 οχήματα και εισήλθαν 9.780.

Η Αστυνομία δεν επέτρεψε να περάσουν 100 οχήματα, οι οδηγοί των οποίων έκαναν αναστροφή και γύρισαν πίσω. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις μετακίνησης, ενώ επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και ειδικότερα από τα διόδια Αφιδνών, εξήλθαν σήμερα 14.386 οχήματα, ενώ εισήλθαν 12.514. Απαγορεύτηκε η έξοδος σε 20 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις μετακίνησης με αντίστοιχα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη Παρασκευή, από την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, εξήλθαν 11.533 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.493. Στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας τα αντίστοιχα οχήματα ήταν 13.824 και 12.194.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διόδια: Πως διαμορφώθηκε η κίνηση των οχημάτων την Παρασκευή"

Κορωνοϊός: Στα 2.754 τα νέα κρούσματα - 819 οι διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.754, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 329.134 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.094 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.864 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.003 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή -2.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 479 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από γεωγραφικής πλευράς, στην περιφέρεια Αττικής εντοπίστηκαν 1.355 νέα κρούσματα (τα 402 στο κέντρο της Αθήνας) και τα 343 στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

147 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

154 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

96 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

217 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

402 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

159 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

162 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

343 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

74 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

13 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

47 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

21 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

54 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

38 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

20 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καρπάθου

9 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

27 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

47 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

81 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

8 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λήμνου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

63 κρούσματα υπό διερεύνηση

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.551.139 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.207.678 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 54.194 δειγματοληπτικοί έλεγχοι ημερησίως.

Στις 22 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 125 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγεία (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 19.793 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 267 θετικά (1,35%).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.754 τα νέα κρούσματα - 819 οι διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Έρχονται καταιγίδες και λασποβροχές – Μποφόρ και κρύο

«Χειμωνιάτικος» θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (24.04.2021) σε όλη τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι λασποβροχές και η σημαντική υποχώρηση του υδράργυρου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βροχοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική και βόρεια χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση στα δυτικά και τα βόρεια.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα νότια τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια της τάξεως των 4 με 6 βαθμών Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες και μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και πιθανώς τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, αργά το απόγευμα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Εύβοια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα νότια τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται καταιγίδες και λασποβροχές – Μποφόρ και κρύο"

Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικό self-test για τους Δημόσιους Υπάλληλους εκτός τηλεργασίας από τις 26 Απριλίου

Στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικό self-test για τους Δημόσιους Υπάλληλους εκτός τηλεργασίας από τις 26 Απριλίου"

Μαραθώνια η πρώτη κατάθεση Μιωνή για Παπαγγελόπουλο – Συνεχίζεται τη Δευτέρα

Επί επτά ώρες κατέθετε σήμερα (23.04.2021) ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή για την υπόθεση των καταγγελιών του σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώπιον της αρεοπαγίτου ανακρίτριας του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Η κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 26 Απριλίου. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο επιχειρηματίες κατηγόρησε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για εκβιασμό.  

Η κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή έρχεται μετά από αυτές των 10 πολιτικών προσώπων τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis, εισαγγελέων και προσώπων σε θέσεις-κλειδιά την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Υπενθυμίζεται πως η κατάθεση Μιωνή ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, έδωσε το έναυσμα για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι ο ίδιος και ο συνέταιρος του, Άγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου έπεσαν θύματα μιας “εγκληματικής οργάνωσης” επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ κατονόμασε ως μέλη της κι άλλα τέσσερα πρόσωπα.

Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, επισημαίνει ότι η συμμορία στοχοποίησε τον ίδιο και τον συνεργάτη του, Άγγελο Μεταξά για χρηματικούς λόγους και συγκεκριμένα για να τους πάρουν 350.000 ευρώ.

Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει ότι ισχύει και για το δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου για λόγους πολιτικούς, λόγω της δράσης του με τη Νέα Δημοκρατία, της σχέσης του με τον Αντώνη Σαμαρά και της φιλίας του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο Σάμπυ Μιωνή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρεται και σε δύο νέα σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον, σε συνομιλία που είχε την κρίσιμη περίοδο του εκβιασμού με νομικό παράγοντα που ανήκε στο στενό πυρήνα της τότε κυβέρνησης, ο οποίος συγκεκριμένα του επιβεβαίωσε με ωμό σχεδόν αγοραίο τρόπο τις καταγγελίες που έχει κάνει. Σύμφωνα δηλαδή με πηγές του περιβάλλοντος του Σάμπυ Μιωνή το συγκεκριμένο πρόσωπο του ανέφερε ότι «”Γ…” τον Μιωνή επειδή ο Παπαγγελόπουλος ήταν κολλητός του (όνομα προσώπου που κατονόμαστεί)», «”Γ…” τον Παπασταύρου για πολιτικούς λόγους και «ο Μεταξάς ήταν παράπλευρη απώλεια».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας δίνει στοιχεία για σειρά ατοπημάτων από τους τρεις εισαγγελείς διαφθοράς.

Μεταξύ άλλων φέρεται να αναφέρει στην κατάθεση του ότι τα ατοπήματα, που καταγγέλλει, οδήγησαν στην έκδοση παράνομων ενταλμάτων σε βάρος του Άγγελου Μεταξά, στην επιβολή παράνομου φορολογικού προστίμου 3.000.000 ευρώ σε βάρος του Σ. Παπασταύρου και στη δημιουργία αβάσιμης κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του συνεργάτη του Α. Σαμαρά και του ίδιου.

Μάλιστα, φέρεται ο επιχειρηματίας να τονίζει στην κατάθεση του στη συνέχεια τα  εντάλματα ακυρώθηκαν, το φορολογικό πρόστιμο ακυρώθηκε και επιστράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και η δικογραφία κατέπεσε αφού όμως απείλησε να καταστρέψει τη ζωή των στόχων τους.

Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματίας φέρεται να κάνει ακόμα καταγγελία σχετικά με αθωωτικό έγγραφο που ισχυρίζεται ότι έθαψαν οι εισαγγελείς διαφθοράς τον Μάιο του 2016, προκειμένου να παραμείνει ο ίδιος σε ομηρία για να εκβιαστεί και ο Σ. Παπασταύρου στόχος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Εάν το έγγραφο δεν είχε «θαφτεί», τόσο εκείνος όσο και ο Παπασταύρου θα είχαν αθωωθεί από τον Μάιο του 2016 φέρεται να σημείωσε ο Σάμπυ Μιωνή στην κατάθεση του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνια η πρώτη κατάθεση Μιωνή για Παπαγγελόπουλο – Συνεχίζεται τη Δευτέρα"

Interview: Διατηρεί τη μεγάλη διαφορά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 22 Απριλίου, για λογαριασμό του politic.gr και σύμφωνα με αυτήν η νέα Βουλή, εάν αύριο γινόντουσαν εκλογές, θα παρέμενε εξακομματική.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 36,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο συγκεντρώνοντας 22,1% ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι στην τρίτη θέση με 6,7%.

Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,6%, Ελληνική Λύση με 4,8 και ΜέΡΑ25 με 3,6% είναι τα υπόλοιπα κόμματα που θα έμπαιναν στη Βουλή, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 12,2% των ερωτηθέντων και άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 7,2%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Παράλληλα, στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 48% έναντι μόλις 24% του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Συντριπτική είναι η αποδοχή της στάσης του Νίκου Δένδια στη συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς το 86% επιδοκιμάζει τις απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας κερδίζει και ένα 71% της κοινής γνώμης στην ερώτηση για τη μέχρι σήμερα πορεία του ως Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, αναφορικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 77%ν ζητά να σταματήσει η λειτουργία της αγοράς με click away και click in shop, αλλά να λειτουργήσει κανονικά με τη λήψη των απαραίτητων ατομικών μέτρων προστασίας.

Διχασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του Lockdown καθώς το 51% των ερωτηθέντων απαντά πως οι απαγορεύσεις δεν αποδίδουν διότι δεν εφαρμόζονται κανονικά ενώ ένα υπολογίσιμο 40% εκτιμά πως δεν αποδίδουν καθώς τα μέτρα που επιβάλλονται δεν είναι πλέον εφαρμόσιμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Interview: Διατηρεί τη μεγάλη διαφορά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου με αφορμή το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής

Ο ΠΙΣ μέσω του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γ. Ελευθερίου, ζήτησε την άμεση νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΠΙΣ αποτέλεσε η νομοθέτηση του ακαταδίωκτου των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η διάταξη ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Έτσι, ο ΠΙΣ αν και εκφράζει τη συμφωνία του με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση, θεωρεί ότι το Υπουργείο υγείας αποφεύγει να νομοθετήσει τη νομική κάλυψη των γιατρών και νοσηλευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας κατά της πανδημίας κορωνοϊού.

«Παρά το γεγονός ότι είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης, θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον γιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.Για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών, καλώ το Υπουργείο Υγείας να προτάξει την ΑΜΕΣΗ νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. 

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αποποιείται του προνομίου ως μέλος της Επιτροπής

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε:

«Μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Εξαδάκτυλος που αποτελεί και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, χαρακτήρισε απολύτως «λογική και αναγκαία» τη ρύθμιση ασυλίας, η οποία έχει ζητηθεί από τον Μάρτιο του 2020 και ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α.

news4health

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου με αφορμή το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής "

Θεσσαλονίκη: Τα κορωνοπάρτι… καλά κρατούν! – Χαμός στην πλατεία Καλλιθέας (ΦΩΤΟ)

Στα χνάρια… των Αθηναίων βαδίζουν οι Θεσσαλονικείς, αφού τα κορωνοπάρτι δεν σταματάνε σε κανένα σημείο της πόλης, είτε είναι στην παραλιακή έξω από τα μπαρ, είτε στο ΑΠΘ, είτε σε πλατείες, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος για την πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη, η οποία σχεδόν κάθε βράδυ «βουλιάζει» από τον συνωστισμό κυρίως της νεολαίας, αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών. Το «πάρτι» ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα και συνεχίζει ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.

Εκατοντάδες άτομα, χωρίς μάσκες, φυσικά χωρίς αποστάσεις, μικρές και μεγάλες παρέες, χόρευαν και χθες βράδυ, υπό τους ήχους της μουσικής, έπιναν και διασκέδαζαν. Ο συνωστισμός, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του ThessToday.gr, ήταν αρκετά μεγάλος, ώστε να γεμίσει η πλατεία, και όσο κυλούσε η βραδιά, ερχόταν όλο και περισσότερος κόσμος.

Από την άλλη, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αγωνιά για την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουν άπαντες ότι αυτή η πίεση δεν μειώνεται και πιθανόν δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Ακόμη και με το άνοιγμα της εστίασης, σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00, ίσως παρατηρηθούν και πάλι ανάλογες εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα.

Ωστόσο, αν και στην πλατεία βρισκόταν κόσμος και μετά την τωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, η αστυνομία δεν φάνηκε να περνά από το σημείο, παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες του ThessToday.gr:

 thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Τα κορωνοπάρτι… καλά κρατούν! – Χαμός στην πλατεία Καλλιθέας (ΦΩΤΟ)"

Νέο «χαστούκι» Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία: Αν δεν αλλάξετε επειγόντως στάση ξεχάστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ένα σαφές μήνυμα πως αν δεν αλλάξει την προκλητική της στάση, ειδικά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε θα ζητηθεί η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Τουρκία. Είναι το… τρίτο «χαστούκι» σε λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τα F-35 και την επερχόμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το παραπάνω μήνυμα του ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία περιέχεται σε έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη (22.04.2021) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Και δεν είναι το μοναδικό που στέλουν οι ευρωβουλευτές στην Τουρκία.

Την καλούν να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ισχυρές και προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και η εχθρική εξωτερική πολιτική της, ειδικά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικό χαμηλό σημείο, αναφέρεται στην έκθεση.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Τουρκίας απομακρύνθηκε από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, σημειώνεται.

Στην έκθεση καλείται η Τουρκία να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ. Εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια, η Επιτροπή θα πρέπει να συστήσει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επιμένουν οι ευρωβουλευτές

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες μαζικές φυλακίσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων, ενώ αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για έναν πραγματικό και αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία ως βασικό εταίρο στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Καρότο…

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό φιλοξενώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19.

Επιδοκιμάζει αυτές τις προσπάθειες και ενθαρρύνει την ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

Η έκθεση εγκρίθηκε χθες, Πέμπτη. με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές.

Η έκθεση θα υποβληθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του. Μετά την έγκρισή του στην ολομέλεια, το εν λόγω κείμενο θα αποτελεί την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χαστούκι» Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία: Αν δεν αλλάξετε επειγόντως στάση ξεχάστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις"

Μετακινήσεις το Πάσχα: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα - Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις

Στην δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών μεταξύ νομών.

Τα μέτρα έρχονται ενόψει Πάσχα, αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και θα είναι σε ισχύ έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

α)
εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

β)
από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Οι εξαιρέσεις:

α) Aπό και προς την εργασία. Η συνδρομή της παρούσας πιστοποιείται σύμφωνα με τις περ. α), β) και γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.24489/16.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουρ- γών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Μ. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00» (Β’ 1558), όπως εκάστοτε ισχύει. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

β) Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

γ) Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέ- πεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. α) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

δ) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

ε) Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.3. Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης σύμφωνα με την παρ. 2: α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετακινήσεις το Πάσχα: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα - Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις"

Σάμπυ Μιωνής: «Κεντρικό πρόσωπο της ομάδας εκβίασής του» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

«Κεντρικό πρόσωπο της ομάδας εκβίασής του» χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, προερχόμενος το πρωί στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει στην ανάκριση για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis.

Στους «εκβιαστές» του ο επιχειρηματίας δεν κατατάσσει τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά καθώς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν τα νέα στοιχεία που υποστηρίζει ότι θα εισφέρει στην έρευνα, αφορούν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα, απάντησε:

«Ο Παπαγγελόπουλος είναι κεντρικό πρόσωπο της ομάδας εκβίασης μας. Ο κύριος Παππάς δεν έχει καμία σχέση με την εκβίαση μας».

Στην κατάθεση του στην Προανακριτική της Βουλής, ο κ. Μιωνής είχε «πετάξει βόμβες» υποστηρίζοντας ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τον Μάρτιο του 2016 σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου παρουσία του Νίκου Παππά, του πρότεινε να δώσει 350.000 ευρώ για τα έξοδα του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, µε τον οποίο είχε δικαστική διαμάχη για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Σε συνέχεια της κατάθεσής μου στη Βουλή, ήρθα εδώ για να καταθέσω στην ανακρίτρια κυρία Αλεβιζοπούλου για την υπόθεση της εκβίασης της δικής μου, του συνεταίρου μου Άγγελου Μεταξά και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου από την εγκληματική συμμορία», δήλωσε ο κ. Μιωνής στους δημοσιογράφους.

«Ο Άγγελος Μεταξάς και εγώ εκβιαστήκαμε ψυχρά για χρήματα, ο δε Σταύρος Παπασταύρου για πολιτικούς λόγους. Θα καταθέσω σήμερα νέα στοιχεία για να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη στο έργο της».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε: «Σήμερα ο Μυωνί, χθες ο Παπαντωνίου συνέχισαν την απεγνωσμένη και μάταιη προσπάθειά τους να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες στα εξοπλιστικά και την τεράστια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και να τις εμφανίσουν ως δήθεν σκευωρίες του Παπαγγελόπουλου, όπως και το σκάνδαλο της Novartis».

Τι καταθέτει ο Μιωνής

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μιωνή, στην κατάθεσή του σήμερα επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρει στη μήνυσή του. Δηλαδή ότι εκείνος, ο συνέταιρός του, Άγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου έπεσαν θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και μέλη της ένας εκδότης, δύο δημοσιογράφοι και ένας δικηγόρος.

Φέρεται να υποστηρίζει ότι «η συμμορία στοχοποίησε τον ίδιο και τον κ. Μεταξά για χρηματικούς λόγους, για να τους αποσπάσουν 350.000 ευρώ ενώ στοχοποίησαν τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου για λόγους πολιτικούς, ένεκα της δράσης του με τη Νέα Δημοκρατία, της σχέσης του με τον Αντώνη Σαμαρά και της φιλίας του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη».

Ο επιχειρηματίας φέρεται στην κατάθεση του να εισφέρει δύο νέα στοιχεία:

▪︎ Συνάντηση και συνομιλία που, υποστηρίζει ότι είχε την κρίσιμη περίοδο του εκβιασμού με νομικό παράγοντα που, όπως λέει, ανήκε στο στενό πυρήνα της τότε κυβέρνησης. Υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο του επιβεβαίωσε με ωμό σχεδόν αγοραίο τρόπο τις καταγγελίες που έχει κάνει. Δηλαδή ότι:

1. Έβαλαν στο στόχο τον Μιωνή επειδή ο Παπαγγελόπουλος ήταν κολλητός του Φιλιππάκη.

2. Στοχοποίησαν τον Παπασταύρου για πολιτικούς λόγους.

3. Ο Μεταξάς ήταν παράπλευρη απώλεια.

▪︎ Νέα στοιχεία για «ατοπήματα» από τους 3 τότε εισαγγελείς Διαφθοράς. Ατοπήματα που, κατά τον κ. Μιωνή, «οδήγησαν στην έκδοση παράνομων ενταλμάτων σε βάρος του Άγγελου Μεταξά, παράνομου φορολογικού προστίμου 3 εκατομμυρίων σε βάρος του κ. Παπασταύρου και στη δημιουργία αβάσιμης κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος Παπασταύρου και Μιωνή. Εντάλματα που ακυρώθηκαν, φορολογικό πρόστιμο που ακυρώθηκε και επιστράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δικογραφία που κατέπεσε αφού όμως απείλησε να καταστρέψει τη ζωή των στόχων τους».

Ιδιαίτερη καταγγελία έκανε για αθωωτικό έγγραφο που ισχυρίστηκε ότι «εξαφάνισαν» οι εισαγγελείς Διαφθοράς το Μάιο του 2016, προκειμένου «να παραμείνει ο ίδιος σε ομηρία για εκβίαση και ο Παπασταύρου στόχος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Εάν το έγγραφο δεν είχε ‘θαφτεί’, τόσο εκείνος όσο και ο Παπασταύρου θα είχαν αθωωθεί από το Μάιο του 2016», ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμπυ Μιωνής: «Κεντρικό πρόσωπο της ομάδας εκβίασής του» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο"

Έκρηξη έξω από την οικία του Μένιου Φουρθιώτη στον Διόνυσο

Έκρηξη σημειώθηκε τα μεσάνυχτα σε προαύλιο χώρο, έξω από το σπίτι του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη στην περιοχή του Διονύσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάϊ, κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν την Αστυνομία, λέγοντας πως ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αρχές απέκλεισαν τον χώρο και έκαναν έρευνες για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν τραυματισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκληθεί έκρηξη μικρής ισχύος από αυτοσχέδιο μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκλήθηκαν ζημιές στην πόρτα του γκαράζ ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών για τον εντοπισμό και τη περισυλλογή τυχόν υπολειμμάτων του μηχανισμού που τοποθέτησαν άγνωστοι.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, άγνωστος άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ στοχεύοντας την περίφραξη της οικίας του Μένιου Φουρθιώτη, προκαλώντας φθορές στο εξωτερικό κουβούκλιο της οικίας

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη έξω από την οικία του Μένιου Φουρθιώτη στον Διόνυσο"

Χανιά: Καταγγελίες για βασανισμούς ηλικιωμένων στο Γηροκομείο με τους 68 νεκρούς

Για συνθήκες εγκατάλειψης, αδιαφορίας αλλά και κακοποίησης κάνουν λόγο οι καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων του οίκου ευγηρίας στα Χανιά που έχει μπει στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών μετά το θάνατο από την ίδια αιτία 68 ατόμων σε ένα χρόνο.

Τα όσα φτάνουν στις αστυνομικές αρχές κι όχι μόνο μετά την προανάκριση που διέταξε ο εισαγγελέας και ζητάει για τη διερεύνηση τέλεσης κακουργηματικών ποινικών αδικημάτων, όπως η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο δια παραλείψεως κατά συρροή, αναφέρουν ότι πολλοί ήταν οι ηλικιωμένοι πού έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από τους ηλικιωμένους που διέμεναν ή φιλοξενούνται ακόμα στη δομή έχουν κακομεταχειριστεί από τους υπευθύνους της δομής. Οι αναφορές μιλούν για υποσιτισμό των ηλικιωμένων και άσχημες συνθήκες υγιεινής, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για γεροντάκια που δέονταν στα κρεβάτια τους όταν δεν υπάκουαν στις εντολές του προσωπικού.

Το γεγονός ότι οι 68 θάνατοι των ηλικιωμένων σε διάστημα ενός έτους αποδόθηκαν όλοι σε ανακοπή καρδίας από μόνο προκάλεσε εντύπωση αλλά και προβληματισμό. Ο εισαγγελέας διέταξε να ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται και ο μοναδικός γιατρός που υπέγραψε τις αιτίες θανάτου των ηλικιωμένων.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο newsit.gr η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας αναφέρει ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα έχουν καταγγελθεί. “Είναι εκβιασμός και κακόβουλες ενέργειες. Όλα καλύπτονται πλήρως από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος μας. Θα τοποθετηθώ για την υπόθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα”, λέει στο newsit.gr η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας στα Χανιά.

Από την πλευρά του συγγενής της ηλικιωμένης γυναίκας όπου πέθανε πριν λίγους μήνες και το πρωί της Τετάρτης έγινε η εκταφή της αναφέρει στο newsit.gr τα εξής: “ Τα πράγματα είναι ακόμα εν κινήσει. Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει και η άλλη πλευρά”.

Ο γιος της ηλικιωμένης στη σορό της οποίας έγινε χθες (22.04.2021) εκταφή, μίλησε στην εκπομπή T-live στον ALPHA με την Τατιάνα Στεφανίδου και υποστήριξε ότι η μητέρα του είχε πέσει από το κρεβάτι και είχε χτυπήσει αλλά κανείς δεν τους ενημέρωσαν! «Είχε πληγή στο κεφάλι που χωρούσε λέει δάχτυλο και δεν την πήγαν πουθενά, την άφησαν εκεί να πεθάνει!» είπε ο άνδρας, σημειώνοντας πως λίγες μέρες πριν από τον θάνατό της, οι άνθρωποι της κλινικής τους έλεγαν πως η ηλικιωμένη είχε πάθει ουρολοίμωξη!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Καταγγελίες για βασανισμούς ηλικιωμένων στο Γηροκομείο με τους 68 νεκρούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news