facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Μεγάλη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο

Νικητής βγήκε ο Μπόρις Τζόvσον στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης που έγινε απόψε στη Βουλή της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας κέρδισε την πλειοψηφία των 359 μελών του Κοινοβουλίου και παραμένει στο πόστο του.

Μάλιστα, κέρδισε και μεγάλη διαφορά στην πρόταση μομής αφού πήρε 211 υπέρ και 148 ψήφισαν κατά, ενώ για να παραμείνει χρειαζόταν 180 θετικές Κέρδισε την πλειοψηφία από τους ψήφους των Συντηρητικών.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας διήρκεσε δύο ώρες. Ξεκίνησε στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) κα ολοκληρώθηκε στις 10. Τα αποτέλεσμα ανακοινώθηκε μια ώρα αργότερα.

Το πρόβλημα για τον Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε από τα πολλά σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια για τα πάρτι σε περίοδο lockdown, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού και όλη αυτή η κατάσταση ονομάστηκε partygate.

Ο Τζόνσον είχε ηγηθεί της εκστρατείας για να βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το έκανε πράξη μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Παρότι αρκετοί βουλευτές του κόμματός του εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα τη δυσαρέσκεια τους, εντούτοις κατάφερε να κερδίσει ην ψήφο εμπιστοσύνης.

Παρά τη δυσαρέσκεια που φούντωνε στους κόλπους των Συντηρητικών λόγω του σκανδάλου, ο Μπόρις Τζόνσον διέσωσε την ηγεσία του στο κόμμα και την πρωθυπουργία, αν και κινδυνεύει να βγει αποδυναμωμένος από τη διαδικασία αυτήν. Να σημειωθεί ότι το 59% των βουλευτών τάχθηκε υπέρ του Τζόνσον ενώ σε αντίστοιχη ψηφοφορία το 2018, όταν είχε υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, εκείνη συγκέντρωσε ποσοστό υπέρ της 63%, παρ’ όλ’ αυτά παραιτήθηκε επτά μήνες αργότερα.

Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό. Μετά τη νίκη του ωστόσο, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο.

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να βάλουν τέλος σε ένα «σάγκα» που δεν ενδιαφέρει, όπως υποστηρίζει, παρά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και να επικεντρωθούν «αποκλειστικά σε αυτά που κάνουμε για τον λαό αυτής της χώρας». Προανήγγειλε μάλιστα μειώσεις φόρων και περικοπές στον δημόσιο τομέα, εφόσον παρέμενε πρωθυπουργός.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο"

Μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Προειδοποίηση από το 112

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στη φωτιά που καίει στην περιοχή του Ασπροπύργου σε υπαίθριο χώρο αποθήκης πλαστικών. Συγκεκριμένα αυτήν την ώρα, στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 20 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα με τη συνδρομή υδροφόρων των Δήμων.

Η πυρκαγιά καίει σε υπαίθριο χώρο αποθήκης πλαστικών ενώ προς το παρόν η φωτιά καίει στα 3-4 στρέμματα του υπαίθριου χώρου όμως δεν αποκλείεται να μπει στο εσωτερικό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο είναι ισχυρές, λόγω του εύφλεκτου των πλαστικών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αγίας Σοφίας από το ύψος της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ρεύμα προς την Αττική Οδό. 

Το 112 έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα λόγω έκλυσης επικίνδυνων καπνών σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το σημείο.

Συγκεκριμένα το προειδοποιητικό μήνυμα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αποθήκη στην περιοχή Ασπροπύργου Αττικής. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Παραμείνετε σε κλειστούς χώρους λόγω έκλυσης επικίνδυνων καπνών».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Προειδοποίηση από το 112"

Ξεκινούν απόψε εργασίες οδοποιίας στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Κηφισού

Ολοκληρώνονται απόψε οι εργασίες βελτίωσης του ασφαλτοτάπητα στο τελευταίο τμήμα της λεωφ. Ποσειδώνος στον Άλιμο και ξεκινούν νέες, από το ύψος της Λ. Αλίμου στο ρεύμα προς Πειραιά.

Επίσης, ξεκινούν στη Λ. Κηφισού εργασίες αντικατάστασης των στηθαίων που έχουν καταστραφεί από τροχαία ατυχήματα, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον ανισόπεδο κόμβο της Λ. Αθηνών μέχρι το Ρέντη. Στο πλαίσιο των εργασιών θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η αριστερή λωρίδα θα παραμένει κλειστή από τις 10 μ.μ. έως τις 05:30 τα ξημερώματα, που θα εκτελούνται οι εργασίες οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του τμήματος της Ποσειδώνος, από την λεωφ. Καλαμακίου μέχρι τη λεωφ. Αλίμου, ολοκληρώνεται ο οδικός άξονας με ολιστικές εργασίες συντήρησης σε όλα τα στοιχεία του.

Συγκεκριμένα, η Παραλιακή από το Φάληρο μέχρι και τη Βάρκιζα, παρέχει νέο αντιολισθηρό και υψηλής ποιότητας ασφαλτοτάπητα, νέα φωτιστικά led για ασφαλέστερη οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες, σύγχρονους led φωτεινούς σηματοδότες, καλλωπισμό του πρασίνου στις κεντρικές νησίδες και ευδιάκριτη οριζόντια και κάθετη σήμανση. Επίσης, έχει ενισχυθεί σημαντικά η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των πεζών μετά την ολοκλήρωση των 2 νέων πεζογεφυρών στον ‘Αλιμο και τον Φλοίσβο.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, επισημαίνει: «Καθημερινά, με πράξεις και όχι με λόγια, αποδεικνύουμε πως η ασφάλεια των πολιτών είναι για εμάς αξία αδιαπραγμάτευτη. Εστιάζουμε σε παρεμβάσεις σε δρόμους υψηλής επικινδυνότητας και αξιοποιούμε σύγχρονα μέσα και εργαλεία, με στόχο να απολαμβάνουν οι πολίτες της Αττικής ένα σύγχρονο και λειτουργικό οδικό δίκτυο. Θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική και τη μικρότερη δυνατόν, όχληση των πολιτών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν απόψε εργασίες οδοποιίας στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Κηφισού"

Πόσες ώρες χρειάζεται η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου για να οργανώσει επίθεση στα ελληνικά νησιά

Η ελληνική διπλωματία παρουσιάζει σε όλους τους συνομιλητές της τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Η επιμονή της Τουρκίας στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έφτασε το τελευταίο διάστημα στο ακραίο όσο και παράλογο επιχείρημα της «παραβίασης» – εκ μέρους της Ελλάδας – διεθνών συνθηκών και, κατά την λογική της Άγκυρας, στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών μας.

Όσοι ακραία και εκτός πραγματικότητας κι αν είναι η συγκεκριμένη τουρκική απειλή, το βέβαιο είναι ότι δεν αιφνιδιάζει όσους μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας και την εξωτερική της πολιτική.

Η Τουρκία ανοίγει διάπλατα θέμα αμφισβήτησης μεγάλων και κατοικημένων ελληνικών νησιών. Μόνο που δεν το κάνει τώρα. Το οργανώνει συστηματικά εδώ και τουλάχιστον μία διετία και, με σειρά δηλώσεων και κινήσεων, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα συνδέσει αυτή την πάγια αξίωσή της, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, με την κυριαρχία τους.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη, τόσο διπλωματικά όσο και επί του πεδίου, διαμηνύοντας στο τουρκικό καθεστώς πως θα απαντήσει με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενη απόπειρα περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράλληλα, σε διπλωματικό πεδίο, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει λεπτομερώς τη διεθνή κοινότητα για τις τουρκικές προκλήσεις.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής», το υπουργείο Εξωτερικών, με αδιαβάθμητο έγγραφο της 10ης Μαΐου 2022, γνωστοποιεί στους Έλληνες πρεσβευτές ανά τον κόσμο όλα τα νομικά επιχειρήματα απέναντι στις αιτιάσεις της Άγκυρας, ενώ τα συνοδεύει και με έναν χάρτη-σοκ, στον οποίο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τον χρόνο που απαιτείται στις τουρκικές δυνάμεις της Γ’ Στρατιάς του Αιγαίου που βρίσκεται στη Μικρά Ασία, προκειμένου να συγκεντρωθούν, να επιτεθούν και να… εισβάλουν στη Ρόδο, την Κω, την Χίο, την Σάμο, την Ικαρία και άλλα νησιά!

Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική διπλωματία παρουσιάζει σε όλους τους συνομιλητές της, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στην πράξη.

O συγκεκριμένος χάρτης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, περιέχει αριθμό στρατευμάτων (22.000 στρατιώτες), χρόνο αντίδρασης σε εντολή για εισβολή, βάσεις ελικοπτέρων και τη διάταξη των τουρκικών δυνάμεων, ναυτικών και άλλων, στη Μικρά Ασία.

H εικόνα με τα τόξα που ζωγράφισαν στον χάρτη τα στελέχη του ΥΠΕΞ «μιλά» από μόνη της:

  • 12 ώρες απαιτούνται για να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στην Λέσβο.
  • 12 ώρες για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στη Χίο.
  • 12 για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στη Ρόδο.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσες ώρες χρειάζεται η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου για να οργανώσει επίθεση στα ελληνικά νησιά"

Αποχώρησε από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ρώσος πρέσβης - Δεν άντεξε τις κατηγορίες για την επισιτιστική κρίση

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια αποχώρησε, εμφανώς εκνευρισμένος, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απευθυνόταν στα 15 μέλη του και κατηγορούσε τη Μόσχα ότι πυροδοτεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μισέλ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως επικαλούμενος αναφορές περί σεξουαλικής βίας –που ήταν το θέμα της συνεδρίασης– και χαρακτηρίζοντας τους βιασμούς «τακτική βασανισμού, τρομοκρατίας και καταστολής».

Νωρίτερα, στη δική του παρέμβαση, ο Νεμπένζια «διέψευσε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής βίας από τους Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι πρόκειται για «ψέματα».

Αποχωρώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν μπορούσα να μείνω» εξαιτίας «των ψεμάτων που ήρθε σήμερα να διασπείρει ο Σαρλ Μισέλ».

Απευθυνόμενος στον Νεμπένζια ενώ εκείνος κατευθυνόταν στην έξοδο, ο Μισέλ είπε: «Μπορείτε να φύγετε, ίσως είναι ευκολότερο να μην ακούσετε την αλήθεια».

«Κύριε πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ας είμαστε ειλικρινείς, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα αποθέματα τροφίμων ως πύραυλο στελθ εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ρωσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση», συνέχισε ο Μισέλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων και ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την Τετάρτη για να συζητήσει πώς θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποχώρησε από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ρώσος πρέσβης - Δεν άντεξε τις κατηγορίες για την επισιτιστική κρίση"

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική – Οι κεραυνοί κάνουν τη νύχτα μέρα

Η κακοκαιρία χτυπάει και την Αττική με πολλές περιοχές να έχουν έντονη βροχόπτωση και πολλοί κεραυνοί «σκίζουν» τον ουρανό. Από το πρωί της Δευτέρας μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει ο καιρός και στην υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στο Μαρούσι και στις γύρω περιοχές κάνουν λόγω αναγνώστες του newsit.gr ενώ σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας οι οδηγοί έχουν ταλαιπωρηθεί.

 

Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους τη νύχτα.

Δείτε εδώ live τους κεραυνούς που πλήττουν την Αττική και την υπόλοιπη χώρα

Καιρός αύριο: Ακραία φαινόμενα σε πολλές περιοχές

Ακραία φαινόμενα θα «δώσει» ο καιρός αύριο, Τρίτη (07.06.2022). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι κεραυνοί και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κι άλλη πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 5 με 6 βαθμούς και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ»

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα 06/06 στα ηπειρωτικά, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις για ενισχυμένη αστάθεια. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 20:00 περίπου καταγράφηκε στην Κοίμηση Σερρών (29 χιλιοστά) ενώ το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περίπου 7400 κεραυνούς, 6300 επάνω από την ξηρά και 1100 επάνω από τη θάλασσα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική – Οι κεραυνοί κάνουν τη νύχτα μέρα"

Παραλήρημα Ερντογάν: H Τoυρκία έκοψε τα δεσμά και έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν φορέσει

Σε νέο παραλήρημα κατά της Δύσης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«H Τoυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της! Η Τουρκία τώρα είναι μια τέτοια χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή 600 ετών… Με τον Εθνικό Αγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που όλο μας κράτησαν στην άκρη…», σημείωσε ακόμη ο κ. Ερντογάν.

«Όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ᾽᾽δεν μπορείτε να τα κάνετε, τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε. όσο μας έλεγαν ᾽᾽δεν θα τα καταφέρετε᾽᾽τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην οικονομία επέμεινε ότι στην Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά παραδέχθηκε ότι σε πραγματικό επίπεδο υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας.

Διεμήνυσε, όμως, ότι θα συνεχίσει την οικονομική του πολιτική παρά τη σωρεία επικρίσεων. «Από την κυβέρνηση αυτή κανένας να μην περιμένει την αύξηση των επιτοκίων. Αντιθέτως να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα Ερντογάν: H Τoυρκία έκοψε τα δεσμά και έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν φορέσει"

Ξέσπασε φωτιά από κεραυνό σε δύσβατη περιοχή του Ταΰγετου

Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Ταΰγετου, ξέσπασε στις 19.25 το απόγευμα. Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πυρκαγιά εντοπίζεται στην περιοχή «Πένταυλοι».

Επιχειρούν ήδη τέσσερα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Μόνο τα πεζοπόρα τμήματα μπορούν να προσεγγίσουν λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Πρόκειται για περιοχή, μεγάλου υψομέτρου, με ορεινά μονοπάτια, ιδανικά για την πεζοπορία. Σύμφωνα με το Συντονιστικό, η φωτιά πρέπει να προκλήθηκε από πτώση κεραυνού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξέσπασε φωτιά από κεραυνό σε δύσβατη περιοχή του Ταΰγετου"

Δίωξη για κακούργημα στον 31χρονο Βρετανό που συνελήφθη για απόπειρα εμπρησμού στη Μαλακάσα

Eξελίξεις στην υπόθεση του 31χρονου Βρετανού που συνελήφθη για απόπειρα εμπρησμού στη Μαλακάσα καθώς ο αρμόδιος Εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος του σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δάσους.

Ο 31χρονος με βρετανικό διαβατήριο πέρασε σήμερα το κατώφλι του Εισαγγελέα, ο οποίος μετά την άσκηση δίωξης τον παρέπεμψε στον Ανακριτή. Μέχρι τότε θα βρίσκεται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 31χρονος είχε απασχολήσει ξανά , μόλις τον περασμένο Μάιο, τις Αρχές, όταν και συνελήφθη στον Άγιο Δημήτριο γιατί είχε πάνω του δύο μαχαίρια.

Προχθές κάτοικοι της Μαλακάσας τον είδαν να βάζει φωτιά παραπλεύρως της Εθνικής Οδού, ειδοποίησαν την Αστυνομία και οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βορειοανατολικής Αττικής του πέρασαν χειροπέδες. Όπως διαπιστώθηκε προσπάθησε να βάλει φωτιά με κεριά χρησιμοποιώντας ως προσάναμμα ξερά χόρτα.

Πάνω του είχε ένα γκαζάκι και πέντε αναπτήρες.

Στο ερευνητικό επίπεδο αυτό που μπαίνει στο μικροσκόπιο είναι τρεις κάρτες sim και το κινητό του τηλέφωνο, προκειμένου να ξεδιπλωθεί το δίκτυο επαφών του. Μάλιστα οι κάρτες sim φαίνεται ότι δεν ήταν δηλωμένες σε στοιχεία πραγματικών προσώπων.

Κατά τη σύλληψή του έλεγε κατά πληροφορίες ασυνάρτητα πράγματα στους αστυνομικούς. Έδειχνε να μην έχει επίγνωση της πράξης του. Αυτό που διερευνάται από τις Αρχές είναι εάν προσποιούταν ή όχι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για κακούργημα στον 31χρονο Βρετανό που συνελήφθη για απόπειρα εμπρησμού στη Μαλακάσα"

Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μην επαναλαμβάνετε με τον Ερντογάν τα λάθη που κάνατε με τον Πούτιν

Για την επιθετική ρητορική και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις απαράδεκτες και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, την προκλητική στάση της στο Κυπριακό αλλά και την συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  επέμεινε ότι απαιτούνται στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων  προς την Τουρκία.

Όπως είπε, ακριβώς:

«Μόνο τους τελευταίους μήνες ο κ. Ερντογάν:

  • Ζητάει την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας
  • Συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Εκβιάζει την Ευρώπη σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όντας η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία,
  • Συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό, με όποιον αμφισβητεί την εξουσία του να μετατρέπεται απευθείας σε εχθρό του κράτους ή τρομοκράτη, όπως φαίνεται στην περίπτωση των Οσμάν Καβαλά, Σαλαχαντίν Ντερμιτάς και προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου ακόμα και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η  Ένωση δεν πρέπει να επαναλάβει με τον Ερντογάν τα λάθη, που έκανε με  τον Πούτιν.  Όποιος αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα αλλά και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχουμε ζητήσει ως Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μην επαναλαμβάνετε με τον Ερντογάν τα λάθη που κάνατε με τον Πούτιν"

Καιρός – Χαλκιδική: Φωτιά από κεραυνούς στη Σιθωνία, ολονύχτια επιφυλακή της πυροσβεστικής

Φωτιά από πτώση κεραυνών σε δασική έκταση στην περιοχή Κώστα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η εστία τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Για τη φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία και στο σημείο έσπευσαν 3 πυροσβεστικά οχήματα και 6 άνδρες, που κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο γύρω στις 9 το βράδυ της Δευτέρας (06.06.2022).

Τις επόμενες ώρες όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σιθωνία και οι εθελοντικές ομάδες θα παραμείνουν σε επιφυλακή επειδή στην περιοχή πέφτουν ακόμα κεραυνοί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Χαλκιδική: Φωτιά από κεραυνούς στη Σιθωνία, ολονύχτια επιφυλακή της πυροσβεστικής"

ΥΠΕΞ Κύπρου: Απογοήτευση για την όξυνση της τουρκικής ρητορικής

Είναι με απογοήτευση που παρατηρούμε για ακόμα μια φορά την όξυνση της τουρκικής ρητορικής που σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τη δημιουργία εντάσεων στην περιοχή μας, αυτή τη φορά με αφορμή την πραγματοποίηση της άσκησης «Αγαπήνωρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση και αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την άσκηση «Αγαπήνωρ» τονίζεται ότι:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο Κράτος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να εφαρμόζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, ενισχύοντας τις συνεργασίες με κράτη της περιοχής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένων και των πτυχών ασφάλειας και άμυνας.

Σκοπός τέτοιων ασκήσεων, οι οποίες στηρίζονται σε εικονικά σενάρια είναι αποκλειστικά η ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς, η ενδυνάμωση των διμερών και περιφερειακών συνεργασιών και η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για συνεργασίες που διέπονται από την αρχή της συμπερίληψης, χωρίς να αποκλείουν και χωρίς να στρέφονται κατά της οποιασδήποτε γειτονικής χώρας.

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η μόνη χώρα που με συνέπεια προκαλεί αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι η Τουρκία, η οποία με την αναθεωρητική της προσέγγιση επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα και να τορπιλίσει τις όποιες προσπάθειες της πλευράς μας για επίλυση του Κυπριακού. Τέτοιες ενέργειες στρέφονται και κατά των ίδιων των ΤΚ, τους οποίους η Τουρκία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και να κρατήσει όμηρους στην προσπάθεια επιβολής της πολιτικής της έναντι της Κύπρου.

Η ειλικρίνεια των προθέσεων της κάθε πλευράς δεν κρίνεται από δημόσιες τοποθετήσεις, ούτε δοκιμάζεται με ανυπόστατες ρητορικές εξάρσεις. Η ειλικρίνεια του καθενός κρίνεται από τις προτάσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για επίλυση προβλημάτων και αδιεξόδων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όχι από ενέργειες που καταστρατηγούν, υπονομεύουν και παραβιάζουν επιμέρους διατάξεις του».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Κύπρου: Απογοήτευση για την όξυνση της τουρκικής ρητορικής"

Νέο μήνυμα από ΕΕ σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

Νέο αυστηρό μήνυμα έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων. Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021». Ο Όλιβερ Βάρχελι επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού» τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια.

H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, γι'αυτό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας. Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος-δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση μιλώντας για στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για ό,τι αφορά στο σεβασμό των γυναικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στηλίτευσε εκ νέου την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβάλα και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στις συζητήσεις με τους Τούρκους συνομιλητές.

Δένδιας: Η πολιτική «Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς» στη Μεσόγειο δεν ανήκει στον 21ο αιώνα

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε, πριν απο ένα 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ειδικότερα όπως είπε, «η ελληνική επιχειρηματολογία είναι απολύτως επαρκής, απολύτως πειστική και έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου». «Αντιθέτως», συνέχισε, «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της».

Όπως πρόσθεσε, «εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα».

«Όμως μεγάλη αισιοδοξία δεν έχω», είπε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα σε αυτό το σημείο, ότι «η δική μας απάντηση είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι ανεξαρτήτως παραμέτρων η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών της».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο μήνυμα από ΕΕ σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας"

Ζελένσκι: 75 εκατ. τόνοι σιτηρών ενδέχεται να παραμείνουν έως το φθινόπωρο εγκλωβισμένα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζελένσκι: 75 εκατ. τόνοι σιτηρών ενδέχεται να παραμείνουν έως το φθινόπωρο εγκλωβισμένα"

Καιρός – Προβλήματα σε όλη τη χώρα από χαλάζι, κεραυνούς και καταιγίδες

Προβλήματα από την κακοκαιρία που ήδη πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας. Χαλάζι σε μέγεθος… φουντουκιού στο Αμύνταιο Φλώρινας, δέντρα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, ζημιές σε καλλιέργειες στη Λάρισα.

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, για ισχυρές βροχές, καταιγίδες, αλλά και χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή (10.06.2022), κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι μπόρες, το χαλάζι και οι κεραυνοί θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Καιρός – Αμύνταιο

Το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε στη Φλώρινα, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση. Όπως φαίνεται στο βίντεο του kozanimedia, το χαλάζι έμοιαζε με… μεγάλα φουντούκια, ενώ έπεσε με μεγάλη ένταση, πλήττοντας το Αμύνταιο, αλλά και τις γύρω περιοχές.

Καιρός – Φθιώτιδα και Ευρυτανία

Αστραπόβροντα, δυνατή βροχή αλλά και χαλάζι, έφερε το μπουρίνι που έπληξε κυρίως την ανατολική Φθιώτιδα, όπως στην Πελασγία στη θέση Λιασίκι.

Δείτε βίντεο του LamiaReport.gr: 

Χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού στο Καρπενήσι. Δείτε φωτογραφίες:

Καιρός – Τρίκαλα

Ποτάμια οι δρόμοι και στα Τρίκαλα, μετά από ισχυρό μπουρίνι, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο του Trikalavoice.gr:

 Καιρός – Θεσσαλονίκη

Άλλαξε το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έδωσαν τη θέση τους στη βροχή και τον δυνατό αέρα.

Από το μπουρίνι, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου συγκεντρώθηκαν νερά, κάνοντας δυσκολότερη την κίνηση των οχημάτων.

Η πυροσβεστική κλήθηκε για να απομακρύνει δέντρα που έπεσαν, κυρίως στην περιοχή της Τούμπας και στον δήμο Παύλου Μελά. Προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Προβλήματα σε όλη τη χώρα από χαλάζι, κεραυνούς και καταιγίδες"

Κρήτη: Προφυλακιστέος ο 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών

Προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκε ο 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών  από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ο οποίος κατηγορείται για παρενόχληση σε βάρος ανήλικων μαθητών του.

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα και κατά την οποία εξετάστηκαν οι καταγγέλλοντες αλλά και μάρτυρες υπεράσπισης του προπονητή, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του.

Δικαιωμένοι αλλά σοκαρισμένοι νιώθουν οι γονείς των παιδιών που έζησαν όλες αυτές τις τραγικές στιγμές, αναφέρει στην κάμερα της ΕΡΤ γονέας 16χρονου αγοριού που κατέθεσε την εμπειρία του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο 46χρονος στην απολογία του επανέλαβε πως είναι αθώος ότι δεν έκανε καμία από τις πράξεις που του καταλογίζουν ενώ δήλωσε πως είναι θύμα σκευωρίας από άλλο αθλητικό σωματείο.

Αιχμές κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης άφησε ο έτερος συνήγορος του κατηγορουμένου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο ο τρόπος κάλυψης της υπόθεσης ήταν αυτός που οδήγησε τον πελάτη του στη φυλακή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Προφυλακιστέος ο 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών"

Μαριούπολη: Επιδημία χολέρας από νεκρούς και σκουπίδια – Οι Ρώσοι έκλεισαν το λιμάνι

Μεγάλη είναι η ανησυχία για ξέσπασμα χολέρας στην κατεχόμενη Μαριούπολη, λόγω της συσσώρευσης πτωμάτων και σκουπιδιών στην πόλη, λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, που επικαλείται πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι στην κατεχόμενη Μαριούπολη έκλεισαν το νότιο λιμάνι για καραντίνα λόγω πιθανής επιδημίας χολέρας, σύμφωνα με ανακοινώσεις από τις ουκρανικές Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η πόλη προετοιμάζεται για μια επιδημία καθώς συσσωρεύονται νεκρά σώματα και σκουπίδια στην πόλη.

«Η λέξη «χολέρα» ακούγεται όλο και περισσότερο στην πόλη μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων και των προϊσταμένων τους. Από όσο μπορούμε να δούμε η επιδημία λίγο πολύ έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Αντριουστσένκο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχαν γίνει μεμονωμένες περιπτώσεις εμφάνισης χολέρας στη Μαριούπολη, όπου το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της πόλης έχει καταστραφεί από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα, η Kyiv Independent αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι οι μαζικές ταφές και η κακή πρόσβαση σε καθαρό νερό δημιουργούν κίνδυνο χολέρας στη Μαριούπολη και προσθέτει ότι άρχισαν να αναφέρονται ύποπτα κρούσματα χολέρας από την 1η Ιουνίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: Επιδημία χολέρας από νεκρούς και σκουπίδια – Οι Ρώσοι έκλεισαν το λιμάνι"

ΚΑΠΑ Research: Η ΝΔ αυξάνει την διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ στον β' γύρο των εκλογών

Την δυναμική των τριών πρώτων κομμάτων, μετά από την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταγράφει η έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2022, υπό τον τίτλο «Τα πολιτικά κόμματα στη δίνη των πολλαπλών κρίσεων».

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει προβάδισμα 8,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32%-23,9%), ενώ στις δεύτερες κάλπες αυξάνει τη διαφορά στο 8,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 34,4% έναντι 25,8%. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταγράφεται στο 12% στον πρώτο γύρο και με 11,2% στον β' γύρο των εκλογών.

prothesi-1

prothesi-2

> Εάν σήμερα είχαμε εκλογές, οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες με το μυαλό τους κυρίως στην αγοραστική τους δύναμη, τα εθνικά θέματα και την εθνική σταθερότητα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει πολιτικά -αλλά περιορισμένα- από το πρώτο και η ΝΔ υπερισχύει εμφατικά στα δύο τελευταία. Ωστόσο,  η αναστολή της πολιτικής κανονικότητας εξαιτίας της πανδημίας και της έκτακτης συνθήκης του πολέμου θα περιόριζε ψυχολογικά την καλλιέργεια απόλυτης καταδίκης της κυβέρνησης.

Μονοκομματική κυβέρνηση θέλει η πλειοψηφία - Σημαντικό προβάδισμα Μητσοτάκη

Επιπλέον, οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης, αφού η εμπειρία διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας υπό κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αρνητικά φορτισμένη, έχει καταγραφεί ως στίγμα -τόσο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ- και σκιάζει έντονα τα κριτήρια ψήφου.

Όπως πως φανέρωσαν και τα συνέδρια, οι ηγεσίες έχουν αυξημένη βαρύτητα στην κάλπη και εκεί υπερέχει σε όλους τους δείκτες ο σημερινός πρωθυπουργός.

Η καταγραφή της περιόδου, λοιπόν, εμφανίζει την κυβερνητική παράταξη να διατηρεί σαφές προβάδισμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται οριακά, διασφαλίζοντας πάντως τη θέση του ως δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος. Η εικόνα αυτή ενισχύεται στο υποθετικό σενάριο των επαναληπτικών -και με εντονότερα διλήμματα- εκλογών, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνουν την επιρροή τους, πιέζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και τους αναποφάσιστους.

Αναφέρονται επίσης οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα.

Αναλυτικότερα:

Η ΝΔ προηγείται με 8,1% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 2,8%.

Η ΝΔ αυξάνει τη διαφορά στις δεύτερες κάλπες
Στην πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, κερδίζοντας 2,2% στις δεύτερες κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, κερδίζοντας 1,9%.

Με διαφορά καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης
Σταθερό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 44%, έναντι 28% του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

tsipras-mitsotakis

Η ανάλυση του Αλέξη Ρουτζούνη, διευθυντή ερευνών της εταιρείας

«Τα πολιτικά κόμματα στη δίνη των πολλαπλών κρίσεων

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH - ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Ύστερα από μια δεκαετία απαξίωσης των θεσμών και απότομης απορρύθμισης των πολιτικών ταυτίσεων, τα κόμματα στην Ελλάδα του 2022 πιέζονται έτι περαιτέρω μπροστά στη δίνη των πολλαπλών κρίσεων και την παρατεταμένη δυσκολία στην καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτό το περιβάλλον, τρία συνέδρια για τα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα μόλις ολοκληρώθηκαν και από απόσταση φαντάζουν σαν μια κοινή, συλλογική προσπάθεια αντίδρασης του κομματικού συστήματος στην επικρατούσα αρνητική του εικόνα. Μια προσπάθεια, ωστόσο, που δεν αποδεικνύεται ικανή να αντιστρέψει τη μεγάλη τάση αμφισβήτησης.

Τρία συνέδρια στη σωστή κατεύθυνση, που όμως δεν ανατρέπουν τη μεγάλη τάση

Σε κάθε συνέδριο το διακύβευμα διέφερε, αλλά και τα τρία οδήγησαν σε δύο κοινές καταλήξεις. Πρώτα απ’ όλα, στην ενίσχυση των τριών αρχηγών: πιο δημοφιλείς και οι τρεις από τα κόμματά τους, πιο σημαντικοί για την πορεία των κομμάτων τους από την απήχηση των πολιτικών προτάσεων, της οργάνωσης και της εσωκομματικής δημοκρατίας, οι Κ. Μητσοτάκης, Α. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης εισέρχονται στη μάχη των επόμενων εκλογών απρόσκοπτα, χωρίς κομματικές εκκρεμότητες. Σε δεύτερο επίπεδο, και για τα τρία κόμματα, η έννοια «εσωκομματική αντιπολίτευση» φαντάζει πλέον κενή περιεχομένου. Όποια διαίρεση υπήρχε ή διαφαινόταν μετουσιώθηκε σε διατήρηση διαφορετικής γνώμης που μπορεί να είναι ανεκτή λόγω εσωκομματικής δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά είναι αδιανόητη μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση. Πιο συνοπτικά, τα συνέδρια σφυρηλάτησαν την ενότητα με την επιβεβαίωση των αρχηγών.

Το συνέδριο της ΝΔ επιβεβαίωσε την κυβερνητική της πρωτοκαθεδρία, τη διαχειριστική της υπεροχή έναντι της αντιπολίτευσης, τον ενστερνισμό ενός αξιακού συστήματος με διαχρονική απήχηση στην κοινωνία (οικογένεια, κανόνες, εργατικότητα), την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης και ενός κόσμου της εργασίας (ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες επιχείρησης), με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να κομίζει την προσωπική του επιτυχία στις ΗΠΑ στην ατζέντα ''υψηλής πολιτικής'' της ΝΔ (εθνικά θέματα, διεθνής θέση της χώρας).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο αποτέλεσε βήμα προς την πολυπόθητη αντιστοίχιση του κόμματος με το κοινωνικό σώμα που τον διατηρεί σε ποσοστά άνω του 31% από το 2015. Η πρόταση του Α. Τσίπρα για εκλογή αρχηγού από τη βάση των μελών είχε καλλιεργήσει προσδοκίες, επικράτησε και, σήμερα, θεωρείται μια θετική εξέλιξη για το 38% των πολιτών και το 79% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Κόμμα 170.000 και πλέον μελών, πολλά προερχόμενα από την κεντροαριστερά, με εκπροσώπηση γυναικών στα ανώτατα όργανά του, ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει -έστω και οριακά- την αντιπροσώπευση εκείνων των στρωμάτων που τον ανέδειξαν σε κυβερνητική δύναμη (δημόσιοι υπάλληλοι, αδύναμα στρώματα, άνεργοι και νέοι), αλλά και την εικόνα επάρκειας στη διαχείριση προβλημάτων (αρχής γενομένης από την ακρίβεια).

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φιλοδοξούσε να παγιώσει τη ''μεγάλη'' επιστροφή του κινήματος στον πολιτικό χάρτη της χώρας μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη. Η ικανοποίηση του 86% των ψηφοφόρων του και του 29% του συνόλου των πολιτών για την υιοθέτηση του πάλαι ποτέ ''ΠΑΣΟΚ'' στο όνομά του αποδεικνύει την επίτευξη του στόχου. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει ευάλωτο, καθώς αντιμετωπίζεται με καχυποψία για την ικανότητά του να εκπροσωπήσει ευρείες κοινωνικές ομάδες, να διαχειριστεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας και να ανταποκριθεί στην ανάγκη για σταθερότητα

Τα (επιτυχημένα) συνέδρια, ωστόσο, δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και δεν μετρίασαν τη βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης που σοβεί στην πολιτική ζωή της χώρας, κληροδότημα της οικονομικής δυσπραγίας, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που ταλανίζουν σωρευτικά για περισσότερο από μια δεκαετία την ελληνική κοινωνία. Τα κόμματα συνεχίζουν να προκαλούν ουδέτερα (26%) και, κυρίως, αρνητικά (58%) συναισθήματα, απολαμβάνουν χαμηλής εμπιστοσύνης (36%) ακόμη και για την ελάχιστη ευθύνη της προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, νοσούν από έλλειμμα αντιπροσώπευσης (72% δεν αντιπροσωπεύουν ανθρώπους σαν κι εμένα), τα στελέχη τους δεν πείθουν για τις ικανότητές τους, δεν προσθέτουν αξία στη χώρα ή την κοινωνία και, ίσως το κυριότερο, δεν εμπνέουν άλλους να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή.

Οι συσχετισμοί μήνες πριν από τις εκλογές
Εάν σήμερα είχαμε εκλογές, οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες με το μυαλό στην αγοραστική τους δύναμη, τα εθνικά θέματα και την εθνική σταθερότητα· με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει πολιτικά -αλλά περιορισμένα- από το πρώτο και τη ΝΔ να υπερισχύει εμφατικά στα δύο τελευταία.

Την ίδια στιγμή, η αναστολή της πολιτικής κανονικότητας λόγω της πανδημίας και της έκτακτης συνθήκης του πολέμου θα περιόριζε ψυχολογικά την καλλιέργεια απόλυτης καταδίκης της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης αφού η εμπειρία διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας υπό κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αρνητικά φορτισμένη, έχει καταγραφεί ως στίγμα -τόσο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ- και σκιάζει έντονα τα κριτήρια ψήφου.

Τέλος, όπως φανέρωσαν και τα συνέδρια, οι ηγεσίες έχουν αυξημένη βαρύτητα στην κάλπη και εκεί υπερέχει σε όλους τους δείκτες ο σημερινός πρωθυπουργός.

Η καταγραφή της περιόδου, λοιπόν, εμφανίζει την κυβερνητική παράταξη να διατηρεί σαφές προβάδισμα με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται οριακά, διασφαλίζοντας πάντως τη θέση του ως δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος. Η εικόνα αυτή ενισχύεται στο υποθετικό σενάριο των επαναληπτικών -και με εντονότερα διλήμματα- εκλογών, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνουν την επιρροή τους, πιέζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και τους αναποφάσιστους.

Προς το παρόν, δεν καταγράφεται κάποια δυναμική πολιτική πρωτοβουλία ή κοινωνικό ρεύμα που να οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση: Ούτε σε μια επανάληψη του εκλογικού σκηνικού 2012-2015, ούτε σε μια ανατροπή τύπου 2009 με επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τι μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή εικόνα
Την κρίσιμη περίοδο της μελλοντικής διπλής (;) εκλογικής αναμέτρησης, το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί να αναδιαταχθεί υπό την πίεση των γεγονότων που οι πολλαπλές κρίσεις προκαλούν. Ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες που δυνητικά θα επηρέαζαν τους σημερινούς συσχετισμούς αφορούν α) σε μια ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών της ενέργειας και των βασικών αγαθών με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη, β) μια φυσική καταστροφή τους καλοκαιρινούς μήνες που θα έπληττε περαιτέρω το προφίλ «επαρκούς διαχειριστή» που φιλοτεχνεί από το 2016 η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, γ) μια αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο σε βαθμό που να απαιτεί επανεργοποίηση δραστικών περιοριστικών μέτρων, δ) η πιθανή όξυνση της έντασης ή ακόμη και ακραία γεωπολιτική κρίση με την Τουρκία, ε) η στρατηγική επιλογή «εκμετάλλευσης» της απλής αναλογικής από το εκλογικό σώμα για την αποστολή μηνύματος στην κυβέρνηση ή/και το πολιτικό σύστημα συνολικά με σοβαρές παρενέργειες στην επαναληπτική κάλπη.

Η έκβαση κάθε εκλογικής σύγκρουσης στην Ελλάδα είναι αβέβαιη διότι οι αντοχές της κοινωνίας εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων είναι περιορισμένες, έτσι ώστε η κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά να μην προεξοφλείται και το τελικό αποτέλεσμα να μην προδικάζεται.

Αλέξης Ρουτζούνης -Διευθυντής Ερευνών Κάπα Research»

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΚΑΠΑ Research: Η ΝΔ αυξάνει την διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ στον β' γύρο των εκλογών"

Ρωσία: Εντολή Πούτιν για αποζημίωση 80.000 ευρώ στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με την Ρωσία να μετρά μεγάλες απώλειες και την Βλαντιμίρ Πούτιν να προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών των στρατιωτών που χάθηκαν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε δίνει την εντολή να καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων ρουβλίων (79.272 ευρώ) στις οικογένειες κάθε μέλους της Εθνικής Φρουράς που σκοτώθηκε στην Ουκρανία και την Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Εντολή Πούτιν για αποζημίωση 80.000 ευρώ στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία"

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κόρινθο

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν στην Περαχώρα Κορινθίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κόρινθο"

Ζητάει και τα ρέστα η σύζυγος του Γιώργου Τράγκα μετά τις αποκαλύψεις για τα €100 εκατ.

Με μια αγωγή δεκαοχτώ σελίδων η Μαρία Καρρά, χήρα του Γιώργου Τράγκα στρέφεται εναντίον του «Πρώτου Θέματος» χαρακτηρίζοντας εμμονική την δημοσιογραφική έρευνα μηνών για την αμύθητη περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της.

Σε αυτήν υπογραμμίζει πως «αίφνης μετά τον θάνατο του αείμνηστου και πολυαγαπημένου συζύγου μου ήλθε απο τους εναγόμενους στην δημοσιότητα το ζήτημα της κληρονομιάς του και έκτοτε έχω καταστεί έρμαιο των κιτρινιστικών διαθέσεων του τύπου και των μίντια, καθώς δέχομαι μια ανηλεή και άνευ λόγου και ουδενός ερείσματος επίθεση, την ίδια ώρα και στιγμή που πασχίζω να ανταπεξέλθω στο βαρύτατο πένθος της απώλειας του πολυαγαπημένου μου συζύγου».

Οφείλουμε καταρχήν να πούμε πως συμπαραστεκόμεθα στο πένθος της, όμως παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε πως η δημοσιογραφική έρευνα είναι επιβεβλημένη και σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε «επίθεση» -όπως λέει η κυρία Καρρά - πόσω μάλλον όταν η έρευνα αυτή έχει να κάνει με πραγματικά γεγονότα και μια κληρονομιά άνω των € 100 εκατ.  ενός δημοσίου προσώπου που εκτός των άλλων ήταν και αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Ερωτηματικά προκαλεί και η φράση περί «δήθεν περιουσίας του συζύγου μου» που αναγράφεται σε άλλο σημείο της αγωγής της. Οταν ομιλεί περί δήθεν περιουσίας, άραγε αμφισβητεί την ύπαρξη των ακινήτων (περί τα 17 σε σύνολο) σε Αθήνα, Παρίσι, Κυανή Ακτή, Μονακό, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λας Βέγκας και αλλού;
Ή μήπως με τη φράση «δήθεν περιουσία« η κυρία Καρρά, σύζυγος του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα θέλει να καλύψει τις καταθέσεις εκατομμυρίων και τραπεζικές θυρίδες, τις ράβδους χρυσού και άλλα;
Αλήθεια ποια είναι η «δήθεν περιουσία» κατά την άποψη της κυρίας Μαρίας Καρρά;
giwrgos-tragkas-maria-kara-3 Κατανοούμε τον εκνευρισμό της για τα αποκαλυπτήρια και τις τελευταίες εξελίξεις με τη δέσμευση της περιουσίας, επειδή όμως μας κατηγορεί για «ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» οφείλουμε να απαντήσουμε.


Η κυρία Καρρά στην αγωγή της αναφέρει πως «εμφανίζομαι δολίως και ψευδώς μεταξύ άλλων ότι δήθεν ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει διαθήκη και το απέκρυπτα, γεγονός ανακριβές».
Τα γεγονότα όμως δείχνουν πως ήταν η ίδια που κατέθεσε στον συμβολαιογράφο του Μονακό την ιδιόχειρη διαθήκη του συζύγου της, την οποία αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ».
Για την ύπαρξη της διαθήκης ενημερώθηκε ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος του Φρέντι Τράγκα σε ταξίδι του στο Μονακό, ενώ η κυρία Καρρά δεν είχε ενημερώσει τον τότε δικηγόρο της Νίκο Αγαπηνό για την ύπαρξη της, λέγοντας του επί μήνες ότι δεν υπάρχει διαθήκη!
Το παραδέχθηκε μόνον όταν ο τελευταίος εξεμάνη μετά από τηλεφώνημα του Σοφού που τον ενημέρωσε για την διαθήκη στο Μονακό, με την οποία ο εκλιπών μοίραζε κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της τεράστιας περιουσίας του.

Η δέσμευση της περιουσίας
Σε άλλο σημείο της αγωγής αναφέρει πως είναι ανακριβές ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ωστόσο είναι η συγκεκριμένη ελεγκτική αρχή που την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουνίου δέσμευσε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, τόσο τα προσωπικά του όσα και τα κοινά που είχε με τη σύζυγό του.

Ήδη ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκας μελετά το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), άνω των 60 σελίδων, βάσει του οποίου έγινε η δέσμευση της περιουσίας. Μάλιστα αντικείμενο του ελέγχου είναι και όλα τα κοινά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούσε ο εκλιπών με τη σύζυγό του, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, συμμετοχή σε εταιρείες, κλπ. Για όλα αυτά η κυρία Καρρά αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται.
spitia_tragkas_gallia_parisi

Τα σπίτια του Γιώργου Τράγκα στη Νίκαια της Γαλλίας και το Παρίσι 
 
Σε άλλο σημείο της αγωγής της, η κυρία Καρρά μας κατηγορεί ότι είπαμε πως «είμαι (δήθεν) άφαντη και ότι ενήργησα (δήθεν) σε βάρος των δύο άλλων κληρονόμων, τηρώντας μάλιστα στάση «έπαρσης», ότι αποκρύπτω πράγματα, ότι δεν έχω πληρώσει το δικηγόρο μου».
tragkas_diathiki_in__5_
Nίκαια - Η αστραφτερή βίλα στην Côte d’Azur. Ο έρωτας του Γιώργου Τράγκα με την Κυανή Ακτή στεγάστηκε στην πανέμορφη βίλα με την αστραφτερή πισίνα και την πανοραμική θέα στη Νίκαια 
 
Η αλήθεια είναι πως η χήρα του εκλιπόντος εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον Μάιο όταν ήρθε για ένα 24ωρο από το Μαϊάμι για να συναντήσει τους γιους του Γιώργου Τράγκα για να συζητήσουν, προφανώς, τα περί της κληρονομιάς. Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα ανάμεσα στους τρεις.
Παράλληλα και σε ό,τι αφορά στην ανεξόφλητη ακόμη οφειλή στο δικηγορικό γραφείο που την εκπροσωπούσε, οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι παραμένει ανεξόφλητη, παρότι της έχουν σταλεί τα αναλυτικά τιμολόγια.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο εξώδικο που μνημονεύεται στην αγωγή της και με το οποία μας ζητά να ανακαλέσουμε τα όσα έχουμε αποκαλύψει για την «δήθεν περιουσία», κρίναμε πως δεν συνέτρεχε λόγοςνα ανακαλέσουμε το ρεπορτάζ που περιέγραφε μόνο αληθή  γεγονότα. Το ίδιο κάναμε και με τα πέντε συνολικά εξώδικα που μας έχει αποστείλει από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να ερευνούμε και να αποκαλύπτουμε στοιχεία της υπόθεσης.

Διαβάστε εδώ  όλη την αγωγή της Μαρίας Καρρά

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζητάει και τα ρέστα η σύζυγος του Γιώργου Τράγκα μετά τις αποκαλύψεις για τα €100 εκατ."

Καιρός αύριο: Συννεφιά σε Αττική, καταιγίδα σε Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι

Ακραία φαινόμενα θα «δώσει» ο καιρός αύριο, Τρίτη (07.06.2022). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι κεραυνοί και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κι άλλη πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 5 με 6 βαθμούς και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και από τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία από τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες που στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανόν στα ορεινά να εκδηλωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα το μεσημέρι εως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά σε Αττική, καταιγίδα σε Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι"

2.501 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 10+4 ακόμη θάνατοι, 119 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 2.501 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και 10+4 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν τη Δευτέρα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 2.501    2.661  
Κρούσματα σε παιδιά 520 496 
Σύνολο κρουσμάτων 3.473.141    3.470.640     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 300    284 
Νέοι θάνατοι 10+4*   11+1* 
Σύνολο θανάτων  29.927    29.913      
Διασωληνωμένοι  119 118
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  58  59
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  95   68
Σύνολο τεστ PCR 11.383.360  11.377.863 
Σύνολο rapid tests  71.661.069  71.637.906    
Τεστ ημέρας  28.660   42.491
Θετικότητα τεστ 8,72%        6,26%   

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 1.622 στην Αττική (1.734 χθες).
  • 144 στη Θεσσαλονίκη (138 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 122 από την Ανατολική Αττική (202 χθες).
  • 46 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (284 χθες).
  • 31 από τη Δυτική Αττική (56 χθες).
  • 17 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (196 χθες).
  • 1.164 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (557 χθες).
  • 29 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (227 χθες).
  • 196 από τον Πειραιά (201 χθες).
  • 17 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (11 χθες).
Κατανομή

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 60 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 27 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 15 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 18 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 17 στην ΠΕ Άρτας.
  • 74 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 22 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 8 στην ΠΕ Δράμας.
  • 15 στην ΠΕ Έβρου.
  • 35 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 11 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 20 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 12 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 100 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 4 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 29 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 2 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 36 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 10 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 2 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 7 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 1 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 7 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 30 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 5 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 14 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 22 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 12 στην ΠΕ Κω.
  • 16 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 40 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 18 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 24 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 3 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 3 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 21 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 30 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 14 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 3 στην ΠΕ Νάξου.
  • 9 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 6 στην ΠΕ Πάρου.
  • 4 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 14 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 20 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 11 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 54 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 11 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 4 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 6 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 18 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 3 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 6 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 4 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 46 στην ΠΕ Χανίων.
  • 4 στην ΠΕ Χίου.

54 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (75 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "2.501 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 10+4 ακόμη θάνατοι, 119 διασωληνωμένοι"

Βόλος: Φωτιά στις Αλυκές – Άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε στις 17.30 το απόγευμα σε ημιδασική έκταση στην περιοχή των Νέων Παγασών και ειδικότερα μεταξύ του Προφήτη Ηλία και της επιχείρησης “Νικολακάκη” στον Βόλο. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται στο σημείο και δίνει μάχη για την κατάσβεση, ενώ τα καιρικά φαινόμενα με τις αυξημένες θερμοκρασίες και τον άνεμο ευνοεί την επέκταση του πύρινου μετώπου.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά έχει αναπτυχθεί σε δύσβατο σημείο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο των δυνάμεων. Eνισχύσεις κλήθηκαν από το πυροσβεστικό κλιμάκιο της ΒΙΠΕ Βόλου και της Αγιάς.

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Φωτιά στις Αλυκές – Άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής"

Ρεσιτάλ προπαγάνδας από τουρκικά ΜΜΕ: «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα» - «Έκαναν διαδοχικές σφαγές»

Συνεχίζεται το μπαράζ των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να προβάλλουν βίντεο για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με τίτλο «Πρόκληση στο ελληνικό αρχιπέλαγος». «Η Ελλάδα που στέκεται απέναντι στην Τουρκία με την υποστήριξη των δυτικών χωρών, οφείλει την ίδρυση της στη βάναυση δολοφονία δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων», αναφέρεται στο εμπρηστικό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ. 

«Η Ελλάδα, της οποίας τα θεμέλια μπήκαν με αίμα και δάκρυα, δεν δίστασε να ακολουθήσει την ίδια στάση και στην Κύπρο» επισημαίνεται, ακόμη, στην εφημερίδα, φίλα προσκείμενη στο καθεστώς Ερντογάν.



Στο βίντεο, που παρουσιάζουν τουρκικά ΜΜΕ, φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί μιλούν για το πώς η Ελλάδα «μετέτρεψε τα νησιά, σε οπλοστάσιο και στρατώνες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα, τα οποία το 1912 δόθηκαν στην Ιταλία με τον όρο να επιστραφούν στο Οθωμανικό κράτος. Το 1923 καθορίστηκε με την συνθήκη της Λωζάνης πως πρέπει να είναι αφοπλισμένα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, αυτή την φορά δόθηκαν στην Ελλάδα».

Γενί Σαφάκ: «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα»

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ μιλά για τις διαδοχικές σφαγές που έκαναν οι Έλληνες κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το δημοσίευμα επικαλείται θέσεις του γνωστού Βρετανού ιστορικού William St Clare για την μάχη της Τριπολιτσάς:

«Η Ελλάδα που στέκεται απέναντι στην Τουρκία με την υποστήριξη των δυτικών χωρών, οφείλει την ίδρυση της στη βάναυση δολοφονία δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων. Ιστορικά αρχεία, έγγραφα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια σειρά από διαδοχικές σφαγές».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα καταφέρεται κατά της Κύπρου, του Μακαρίου και του κλήρου: «Η συνεχώς κλιμακούμενη εχθρική στάση, τις τελευταίες εβδομάδες που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, απέκτησε νέα διάσταση με τον υπαινιγμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό μας στις εντάσεις με την Τουρκία”».

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το δημοσίευμα αναφέρεται πως η εφημερίδα έγραψε πως ο Μητσοτάκης μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας έμμεσα απειλητική γλώσσα, υποστήριξε ότι υπερασπίζονται «την ελευθερία ενάντια στην τυραννία, τη δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό».

yunan-600x387

«Η πιο αιματηρή από τις σφαγές που διέπραξε η ελληνική πολιτοφυλακή εναντίον του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού έγινε στην Πελοπόννησο το φθινόπωρο του 1821. Οι Έλληνες, που βρήκαν μουσουλμάνους Τούρκους και Αλβανούς σε πολλούς οικισμούς, ιδιαίτερα στην Τριπολιτσά, σκότωσαν περισσότερους από 30 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Ο Βρετανός ιστορικός Γουίλιαμ Σαίντ Κλερ είπε πως “η γενοκτονία στην Πελοπόννησο τελείωσε μόνο όταν δεν είχαν μείνει μουσουλμάνοι Τούρκοι για να σκοτώσουν”» αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του, αντέδρασε στην πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και είπε: «Η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Δεν θα συνομιλούμε πλέον με αυτή τη χώρα. Κάθε τόσο απογειώνουν τα αεροσκάφη τους και μας κάνουν επίδειξη. Μα τι κάνεις; Σύνελθε. Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία;».

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η Ελλάδα, της οποίας τα θεμέλια μπήκαν με αίμα και δάκρυα, δεν δίστασε να ακολουθήσει την ίδια στάση και στην Κύπρο. Ενώ οι ελληνικές αρχές κατηγορούσαν την Τουρκία σαν να επρόκειτο για καταστολή εγκλήματος, επιτάχυναν επίσης το σχέδιό τους να “καθαρίσουν” το νησί από τους μουσουλμάνους Τούρκους εξοπλίζοντας τους Ελληνοκύπριους.

Λόγω αυτής της προσέγγισης της Ελλάδας, έχουν καταγραφεί πολλές σφαγές και επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Η εχθρική προσέγγιση της Αθήνας στο θέμα του Κυπριακού, επέδρασε σε όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν στις προσπάθειες για την επίλυσή του.

Ο ρόλος που έπαιξε ο χριστιανικός κλήρος στις σφαγές και τις επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων στην Ελλάδα δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητος. Ο Μακάριος που ασκούσε ταυτόχρονα την προεδρία του κράτους και την ηγεσία της εκκλησίας, έμεινε στη μνήμη ως υποκινητής και υποστηριχτής σε εγκλήματα κατά πολιτών. Είναι γνωστό ότι ο Μακάριος ακολούθησε το παράδειγμα των κληρικών που κατείχαν κρίσιμες θέσεις στην ιδρυτική πορεία της Ελλάδας. Και σήμερα διακρίνεται πώς Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ιερείς κάνουν συχνά πολιτικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας και των Τούρκων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρεσιτάλ προπαγάνδας από τουρκικά ΜΜΕ: «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα» - «Έκαναν διαδοχικές σφαγές»"

Υπόθεση Δ. Ζέμπερη: Νέα έρευνα για τους «πραγματικούς δολοφόνους» ζητά η οικογένεια

Χωρίς την παρουσία του Μανώλη Σοροπίδη ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, τον Οκτώβριο του 2017 στο Β´ νεκροταφείο της Αθήνας. Σύσσωμη η οικογένεια του θύματος υποστήριξε πως δεν πιστεύει ότι η 32χρονη δολοφονήθηκε για να της κλέψει την τσάντα ο κατηγορούμενος, αλλά εκτιμούν ότι υπήρχε άλλος λόγος και ζητούν να ανοίξει νέα έρευνα.

«Το παιδί το σκότωσαν από υπόθεση της δουλειάς. Ο δολοφόνος κατηγόρησε γνωστό μεγαλοδικηγόρο ότι τον πλήρωσε για να τη σκοτώσει. Τι κάνατε με αυτό; Φέρτε εδώ τους πραγματικούς δολοφόνους. Αυτός είναι πιόνι! Εγώ πιστεύω ότι στη δουλειά της ξέρουν!» ξέσπασε ο πατέρας της Δώρας Ζέμπερη. Σε υψηλούς τόνους υποστήριξε ότι η κόρη του δολοφονήθηκε επειδή έχει στα χέρια της υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, ζητώντας από το δικαστήριο να ερευνήσει αυτήν την εκδοχή.

«Γιατί φωνάζετε;» είπε ο πρόεδρος της έδρας με τον μάρτυρα να απαντά: «Σκότωσαν το παιδί μου! Αυτή είναι η δουλειά σας!».

Η κατάθεση της μητέρας

Νωρίτερα, η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της μητέρας της Δώρας Ζέμπερη, η οποία είπε στο δικαστήριο:

«Ξέρω ότι ήρθαν οι αστυνομικοί σπίτι και μου είπαν το συμβάν. Μου είπαν ότι σκότωσαν το παιδί μου με 14 μαχαιριές. Δεν ήξερα τι να κάνω. Το παιδί μου μέχρι τις 16.30 ήταν καλά και στο νεκροταφείο για να ανάψει το καντήλι στο τάφο του καλύτερου της φίλου που είχε χαθεί λίγο καιρό νωρίτερα. Της έλεγα να μη πηγαίνει συχνά για ψυχολογικούς λόγους».

Η μάρτυρας υποστήριξε πως ήταν φοβισμένη η κόρη της το τελευταίο διάστημα και ήθελε να φύγει από το τμήμα ελέγχου τις εφορίας. «Είχε κάνει κάποια αίτηση για να έρθει πιο κοντά στο σπίτι. Είχε αρκετή δουλειά και την είχαν φορτώσει με όγκο υποθέσεων. Η αίτηση έγινε δεκτή, αλλά τελικά δεν άλλαξε τομέα επειδή οι συνάδελφοι της ήταν καλοί. Βέβαια κάποια στιγμή μου είχε πει ότι είχε δεχθεί απειλές ο προϊστάμενος της».

Κλείνοντας την κατάθεση της η μητέρα του θύματος ξεκαθάρισε: «Δεν πιστεύω πως έγινε για να της πάρει τα πέντε ευρώ και την τσάντα. Την παρακολουθούσε μάθαμε, γύριζε γύρω από το σπίτι μας. Δεν είμαι σίγουρη ότι το έκανε για να πάρει ναρκωτικά. Μπορεί κάποιος να τον έβαλε να το κάνει. Γιατί μου σκότωσε το παιδί μου;».

«Δεν ήταν ληστεία, θέλω να συνεχιστούν οι έρευνες»

Ακολούθησε η κατάθεση της αδελφή της, η οποία περιέγραψε τη Δώρα Ζέμπερη ως ένα ήσυχο κορίτσι, εργατικό. «Είχα δει τη συμπεριφορά της αδελφής μου να έχει αλλάξει. Ήταν ανήσυχη. Δεν ήθελε να βγαίνει έξω. Την έβλεπα φοβισμένη. Πιστεύω ήταν κάτι με τη δουλειά της» είπε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως ο δράστης «ήθελε να τη σκοτώσει οπωσδήποτε, της έκανε τόσες μαχαιριές, φαίνεται να την παρακολουθούσε, δεν πιστεύω ότι ήταν ληστεία, πιστεύω ότι είχε να κάνει με τη δουλειά της και θα ήθελα να συνεχιστούν οι έρευνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του αδελφού της, που εργαζόταν μαζί της στην εφορία. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο δράστης θα μπορούσε εύκολα να την παρακολουθήσει γιατί το σπίτι του ήταν απέναντι από τη στάση του λεωφορείου που πήγαινε στη δουλειά της η Δώρα. «Εγώ αυτό δεν το βλέπω ληστεία, το βλέπω δολοφονία. Τη χτύπησε πισώπλατα ενώ έφευγε. Αυτό πως το βλέπετε; Δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατος, βρέθηκε 100 μέτρα παρακάτω. Μόνος του τι έκανε, αλλά δε νομίζω ότι το έκανε για 25 ευρώ. Η εμφάνιση της Δώρας δεν προϊδεάζει για πολλά χρήματα. Μέσα στο νεκροταφείο υπήρχαν πιο εύκολοι στόχοι, όπως γιαγιάδες που μπορεί να έχουν ένα χρυσαφικό ή μια σύνταξη».

«Ο Σοροπίδης ερχόταν με μια μαύρη BMW»

Κατά την ακροαματική διαδικασία, μια γειτόνισσα και φίλη της μητέρας της Δώρας Ζεμπερη κατάθεσε ότι είχε δει τον Σοροπίδη να κυκλοφορεί στη δρόμο του σπιτιού. «Αυτός ερχόταν κάθε μέρα με μια μαύρη bmw. Όταν τον είδα θυμήθηκα το πρόσωπο. Κυκλοφορούσαν και δύο περίεργοι τύποι, 20 μέρες νωρίτερα, στο δρόμο και θυμάμαι να το λέω στον άντρα μου, ότι αυτοί είναι κάθε μέρα εδώ».

Τη σκυτάλη των καταθέσεων πήρε ο άνθρωπος που φιλοξενούσε τον Σοροπίδη στο σπίτι του, ο οποίος στο πρωτόδικο δικαστήριο δεν είχε εμφανιστεί. Ο μάρτυρας, που πάσχει από σοβαρή ψυχιατρική πάθηση, ανέφερε πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του που φιλοξένησε τον Σοροπίδη, τον οποίο είχε γνωρίσει σε φιλικό σπίτι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον πήρε τηλέφωνο από τη φυλακή ο κατηγορούμενος και του ζήτησε να πει στον ανακριτή ότι τον είχε βάλει ένας μεγαλοδικηγόρος να σκοτώσει τη Δώρα Ζέμπερη.

Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος λέει ότι λίγες μέρες πριν το έγκλημα πήγε να σε σκοτώσει επειδή είχε κάνει ναρκωτικά.
Μάρτυρας: Εμένα;
Πρόεδρος: Έτσι λέει.
Μάρτυρας: Ε… τότε τη γλίτωσα κύριε πρόεδρε!

Μετά την εξέταση του μάρτυρα, η δικηγόρος της οικογένειας Γιάννα Παναγοπούλου υπέβαλλε αίτημα να κληθεί και να καταθέσει η οικογένεια στο σπίτι της οποίας γνώρισε τον Σοροπίδη ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Μπουζιάνης: «Τα χτυπήματα δείχνουν πρόθεση να σκοτώσει»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, εξηγώντας: «Ο θάνατος προήλθε από τις κακώσεις στο θώρακα. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά επιβεβαιώνω όσα αναφέρω στην έκθεση μου. Ήταν επικεντρωμένα. Οπωσδήποτε υπήρχε βιαιότητα και μορφολογικά και τοπογραφικά ήταν όλα συγκεντρωμένα στο θώρακα και την καρδιά. Το που τοποθετούνται τοπογραφικά τα χτυπήματα δείχνει ότι υπήρχε η πρόθεση να σκοτώσει. Γνωρίζουμε ότι όταν χτυπάς στο θώρακα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο προϊστάμενος της εφοριακού στη ΔΟΥ Πειραιά, ο οποίος ανέφερε ότι οι περισσότερες υποθέσεις που χειριζόταν η 32χρονη ήταν απλές, ενώ στις λιγοστές δύσκολες υποθέσεις ήταν δίπλα της και τη βοηθούσε. «Εγώ είχα απειληθεί για υποθέσεις, οι ελεγκτές μου όχι» ξεκαθάρισε ο μάρτυρας.

Την ίδια απάντηση έδωσαν και δυο ακόμη συνάδελφοι της που κατέθεσαν στη δίκη. «Είχε υποθέσεις με μεγάλα ποσά, αλλά το εάν ήταν σοβαρές είναι υποκειμενικό» είπε ένας εκ των συναδέλφων της.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Δ. Ζέμπερη: Νέα έρευνα για τους «πραγματικούς δολοφόνους» ζητά η οικογένεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news