facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Απολογία Ράμα στη Χειμάρρα μετά την πίεση Ελλάδας: Είμαι ένας από εσάς, εδώ μεγάλωσα – Δεν σας αρπάζει κανείς τις περιουσίες

Ένα ακόμη φθηνό επικοινωνιακό σόου έστησε, σήμερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στη Χειμάρρα, όπου και βρέθηκε, προκειμένου να αποδώσει 370 τίτλους ιδιοκτησίας συνολικά σε πολίτες της περιοχής που περίμεναν χρόνια για να εγκριθεί η αίτηση τους (ο ίδιος έδωσε περίπου 20 σε κατοίκους για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του).

Ο κ. Ράμα, μιλώντας σε ένα κοινό που ουσιαστικά είχε αναγκαστεί να βρίσκεται εκεί (οι φήμες λένε για «υποχρεωτικές παρουσίες»), εγκατέλειψε το γνωστό επιθετικό ύφος του και έφτασε στο σημείο να πει ότι «είμαι ένας από εσάς, εδώ μεγάλωσα».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, είπε ότι «δεν σας ξεχωρίζει κανένας, δεν σας κλέβει κανένας τις περιουσίες. Ό,τι πουλήθηκε, πουλήθηκε από τους ιδιοκτήτες και σε πολύ υψηλή τιμή», ενώ προσέθεσε πως «είναι ψέμα και προπαγάνδα πως ό,τι γίνεται, γίνεται για να σας αρπάξουν τις περιουσίες».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου, δεν παρέλειψε να πετάξει καρφιά κατά του Προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκπροσωπεί τις ελληνικές κοινότητες στο αλβανικό κοινοβούλιο, Βαγγέλη Ντούλε, λέγοντας ότι «αν θέλετε περιουσίες έχετε τον (σ.σ. Περιφερειάρχη Αυλώνα) Τάβο, αν θέλετε φασαρία έχετε τον Ντούλε».

Το σημερινό αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη ότι και μόνο η υποψηφιότητα Μπελέρη αναγκάζει τον Ράμα να απολογείται και να υποχωρεί υπό το βάρος της ελληνικής πίεσης. Σε περίπτωση εκλογής του, η αυστηρότερη ευρωπαϊκή εποπτεία της Αλβανίας και η φωνή του Φρέντη Μπελέρη θα είναι τα εχέγγυα για ένα δημοκρατικότερο αλβανικό κράτος με σεβασμό στα ανθρώπινα Δικαιώματα και το κράτος Δικαίου.

Τι παρέλειψε να πει ο Ράμα

Πρώτον, είναι η τέταρτη φορά που ο Ράμα υπόσχεται να δώσει τίτλους. Υπάρχουν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις. Σήμερα λέει ότι δίνει 370 τίτλους. Άρα παραμένουν τουλάχιστον 7.500 τίτλοι για να παραδοθούν, ενώ έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία. Ακόμα και αυτός ο αριθμός τίτλων ιδιοκτησίας είναι ευχάριστο νέο για τους κατοίκους της περιοχής.

Δεύτερον, δεν έδωσε κανένα χωράφι. Έδωσε μόνο σπίτια. Ο λόγος είναι απλός. Στα χωράφια πάει ο στρατηγικός επενδυτής. Στα σπίτια δεν μπορεί να πάει. Το αίτημα των Χιμαριωτών είναι να δοθούν τα χωράφια. Τα σπίτια τα έχουν ούτως ή άλλως.

Τρίτον, στη φιέστα που διοργάνωσε μοίρασε περίπου 35 τίτλους. Όλοι πλην ενός είναι μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα.

Η ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η κίνηση του Αλβανού Πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοιας:

«Σήμερα επέστρεψε στη Χιμάρα έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έχει παρέλθει ο χρόνος επούλωσης των συνεπειών που προκαλεί στην τοπική κοινωνία η παράνομη φυλάκιση και κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου της περιοχής κ. Φρέντη Μπελέρη.

Επανέλαβε ένα απ’ τα πλέον κακόγουστα σόου μικροπολιτικής στα οποία συνηθίζει προλειαίνοντας το έδαφος για την διαδικασία πρόωρων εκλογών που έχει δρομολογήσει μέσω αποφάσεων των ελεγχόμενων δικαστικών φορέων.

Ωστόσο ξεπέρασε τα εσκαμμένα: Σαν πλανόδιος ντελάλης και όχι αρχηγός κράτους, διαμοίρασε ορισμένους τίτλους ιδιοκτησιών για οικίες Χιμαριωτών. Όχι για εκτάσεις σημαντικής οικονομικής αξίας στην παραλία τα οποία προορίζει όπως και μέχρι σήμερα για τους «στρατηγικούς επενδυτές» της αυλής. Με τίτλους του κράτους, του συστήματος Κτηματολογίου το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κάνει κομματική πολιτική. Η παρουσία εξ άλλου του κομματικού μηχανισμού δεν αφήνει περιθώρια άλλης ερμηνείας. Δεν απέφυγε να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ που εκπροσωπεί την μείζονα αντιπολίτευση στο Δήμο παραβλέποντας ότι έτσι καλλιεργεί γλώσσα μίσους και διχόνοια στην τοπική κοινωνία και κατ επέκταση στον Ελληνισμό. Πρακτικές που στην περιοχή εφάρμοσε το κομουνιστικό καθεστώς κατατάσσοντας τους Έλληνες σε ημέτερους και υμετέρους. Αποκάλυψε ότι η ανάθεση καθηκόντων Περιφερειάρχη Αυλώνας σε άτομο ελληνικής καταγωγής δοκιμασμένο σε αποστολές ανάλογες αποσκοπεί στην μόχλευση πολιτικών περεταίρω διάσπασης με σκοπό τη χειραγώγηση της τοπικής κοινωνίας. Εκβίασε τους πολίτες ελληνικής καταγωγής να μην αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι διότι δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Ο Πρωθυπουργός εγκαλείται εδώ και πολλούς μήνες αλλά κωφεύει έχοντας την ψευδαίσθηση ότι εν τέλει θα καθυποτάξει την κοινωνία των πολιτών της Χιμάρας και θα συνεχίσει με πρακτικές τσιφλικά να καταληστεύεται την περιοχή παραβλέποντας το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής.  

Στην ουσία κάνει πιο δύσκολη την έξοδο απ’ το λαβύρινθο που έχει εγκλωβιστεί διότι έχει απολέσει τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία του» αναφέρει στην ανακοίνωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολογία Ράμα στη Χειμάρρα μετά την πίεση Ελλάδας: Είμαι ένας από εσάς, εδώ μεγάλωσα – Δεν σας αρπάζει κανείς τις περιουσίες"

Χαλκίδα: Ελεύθερα πέντε από τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών, στη φυλακή η διευθύντρια ΔΟΥ και μια υπάλληλος

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαδικασία με τις σημερινές (24/05/2024) απολογίες των επτά κατηγορούμενων για το κύκλωμα διαφθοράς στη ΔΟΥ στη Χαλκίδα.

Τα πέντε από τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην αμαρτωλή ΔΟΥ στη Χαλκίδα αφέθηκαν ελεύθερα με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει άλλα 8 άτομα που η εμπλοκή τους έχει προκύψει μέσα από τις συνομιλίες και για τους οποίους έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία αλλά δεν συνελήφθησαν γιατί είχε παρέλθει το αυτόφωρο. Πρόκειται για έναν ακόμα υπάλληλο της Εφορίας Χαλκίδας και άλλους 7 ιδιώτες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες δωροδοκίας υπαλλήλων.

Τέλος δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με άλλους 8 επιχειρηματίες της περιοχής που διευκρινίζεται ότι δεν πλησίασαν αυτοί το κύκλωμα για κάποιες εξυπηρετήσεις αλλά τους πλησίασαν μέλη του κυκλώματος όπως προκύπτει από τις συνομιλίες.

Αντίθετα προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η διευθύντρια και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς.

Οι δύο γυναίκες, μαζί με τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους, οδηγήθηκαν σήμερα στις 10:30 το πρωί (24/05/2024), στο Δικαστικό Μέγαρο Χαλκίδας, προκειμένου να απολογηθούν και τελικά ανακοινώθηκε, η προφυλάκισή τους.

Ειδικότερα, με ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή, διατάχθηκε ο εγκλεισμός τους σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της χώρας, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κατηγορούμενες αρνούνται όλες τις κατηγορίες. Μάλιστα αναφορικά με τα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διευθύντρια της ΔΟΥ υποστηρίζει ότι έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ ενώ λέει ότι ο επιχειρηματίας που κατήγγειλε εκβιασμό την παγίδευσε.

Οι 7 συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει καταθέσεις επιχειρηματιών που υποστηρίζουν πως έπεσαν στα δίχτυα της εγκληματικής τους δράσης. Παράλληλα υπάρχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες που τους καίνε.

Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση, δωροδοκία και όπλα.
Οπτικά ντοκουμέντα, αποτυπώνουν την διεκπεραιώτρια του κυκλώματος, την στιγμή που βγαίνει από την εφορία κρατώντας στα χέρια της φάκελο που της έδωσε η διευθύντρια μετά από εκβιασμό επιχειρηματία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Ελεύθερα πέντε από τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών, στη φυλακή η διευθύντρια ΔΟΥ και μια υπάλληλος"

Νετανιάχου: Ψευδείς και εξωφρενικές οι κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας αυτές ψευδείς και εξωφρενικές και τονίζοντας ότι η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα δεν οδηγεί και δεν θα «οδηγήσει στην καταστροφή του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα «σύμφωνα με τον νόμο», σε κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει (στην πατρίδα) τους ομήρους του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους, αφού το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του – όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα επιχειρεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νετανιάχου: Ψευδείς και εξωφρενικές οι κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα"

Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Κανονικά τελικά από Δευτέρα τα τακτικά χειρουργεία, αποφάσισε το ΔΣ

Τη μη αναστολή των τακτικών χειρουργείων αποφάσισε τελικά, από Δευτέρα, η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού. Όπως διευκρινίζεται, συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση «με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και δύνανται να λειτουργούν καθημερινά οι τρεις χειρουργικές τράπεζες».

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού» συνελθόν σήμερα 24.05.2024 και ώρα 12:00 σε Έκτακτη Συνεδρίαση με θέμα : «Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων του Νοσοκομείου» και αφού έλαβε υπόψιν του την κατηγορηματική διαβεβαίωση τόσο της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας όσο και του Διευθυντή Χειρουργικού Τομέα, ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και δύνανται να λειτουργούν καθημερινά οι τρεις χειρουργικές τράπεζες.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Την μη αναστολή των τακτικών χειρουργικών περιστατικών, από Δευτέρα 27.05.2024.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων που προέβλεπαν διακοπή των τακτικών χειρουργείων αποφάσισαν νωρίτερα οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν σε σχέση με την τοποθέτηση αναισθησιολόγων. Αντίθετα, ο αναισθησιολογικός τομέας του διπλανού Παίδων, «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», είχε αποφασίσει να σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία από την ερχόμενη Δευτέρα.

 Στο «Αγλαΐα Κυριακού» σημειώνεται ότι περιμένουν 1.000 παιδιά και η αναμονή για επέμβαση κυμαίνεται από έξι μήνες έως έναν χρόνο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Κανονικά τελικά από Δευτέρα τα τακτικά χειρουργεία, αποφάσισε το ΔΣ"

Καιρός αύριο: Συννεφιές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (25/05/2024) με τοπικές βροχές και καταιγίδες σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός αύριο (25/05/2024) θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Στα ηπειρωτικά και σταδιακά στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στη Μακεδονία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, από το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 και τοπικά στα ανατολικά έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανόν κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ στη δυτική Μακεδονία θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και το απόγευμα στα ηπειρωτκά κυρίως ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και από το βράδυ στην κεντρική Στερεά και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια Δωδεκάνησα πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και από το βράδυ στα δυτικά τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας"

«Έπεσε από 50 μέτρα αλλά δε βρέθηκε αίμα» – Επιμένουν οι γονείς της 17χρονης στην Κρήτη ότι δεν αυτοκτόνησε

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο της 17χρονης μαθήτριας στην Κρήτη, που σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα. Τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου της παραμένουν ακόμα άγνωστα, καθώς οι Αρχές ερευνούν εάν προηγήθηκε κάποιο περιστατικό στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρή ενώ οι γονείς της επιμένουν ότι δεν αυτοκτόνησε.

Το κορίτσι έμενε στην ευρύτερη περιοχή με την οικογένειά της, ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις, ενώ είχε στόχο να σπουδάσει Κτηνιατρική στη Λευκορωσία, απ΄ όπου κατάγεται η μητέρα της.

Ο λόγος που η κοπέλα βρέθηκε στη γέφυρα παραμένει μυστήριο, καθώς το σπίτι της βρίσκεται από την άλλη πλευρά του δρόμου. Η γέφυρα απέχει 1,5 ώρα με τα πόδια από το χωριό ή 20 λεπτά από μονοπάτι στο βουνό.

 «Έπεσε από 50 μέτρα και δεν υπάρχει αίμα» ξεσπούν οι γονείς της

Οι γονείς και η αδελφή της Νικολέτας θεωρούν ότι δεν αυτοκτόνησε και υποστηρίζουν ότι στο σημείο στο οποίο βρέθηκε η σορός της δε βρέθηκε αίμα.

«Είναι δυνατόν να πέφτει κάποιος από τα 50 μέτρα και να μην υπάρχει στο σημείο ούτε ίχνος αίματος;», διερωτήθηκαν στην κάμερα της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», από το σημείο που βρέθηκε το άψυχο κορμί της κόρης τους.

«Μπορεί κάποιος να τη χτύπησε και να την έφερε εδώ με το αυτοκίνητο», υποστήριξε ο πατέρας της, αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, με εκείνο της αυτοχειρίας να είναι το επικρατέστερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής, μάρτυρας δήλωσε στην αστυνομία ότι είδε το κορίτσι μόνο του στη γέφυρα, λίγο πριν πέσει στο κενό.

«Η Νικολέτα δεχόταν bullying στο σχολείο»

Από την πλευρά της, η αδελφή της Νικολέτας είπε πως της είχε αποκαλύψει ότι δεχόταν bullying στο σχολείο από μαθητές, αλλά και καθηγητές.

«Ξέρω πάρα πολλά για τη Νικολέτα, μιλούσαμε, μου τα έλεγε όλα. Μου είχε πει ότι είχε θέματα στο σχολείο με καθηγητές και κάποια παιδιά. Είχαν πάει εκδρομή στην Τσεχία και την είχαν αφήσει μόνη της. Δεχόταν λεκτικό bullying στο σχολείο συνέχεια, μου το έλεγε. Φοβάμαι ότι μπορεί να της έκανε κακό κάποιος, να τη χτύπησε και να την έριξε στο γεφύρι» λέει η αδερφή της.

Λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρή, η Νικολέτα βρισκόταν στο σχολείο και έδινε εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέδωσε το γραπτό της και έφυγε νωρίτερα, χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κάποιο σημείωμα του θύματος. Ωστόσο, θα μπορούσε να είχε γράψει κάτι στο τελευταίο γραπτό της στο σχολείο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει εξεταστεί.

Την ίδια ώρα αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έπεσε από 50 μέτρα αλλά δε βρέθηκε αίμα» – Επιμένουν οι γονείς της 17χρονης στην Κρήτη ότι δεν αυτοκτόνησε"

Κιλκίς: Ελεύθερος ο κτηνοτρόφος για το θάνατο του Γεωργιανού – Προφυλακίστηκε ο 38χρονος της παρέας

Ο 54χρονος κτηνοτρόφος από τις Μουριές Κιλκίς αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με περιοριστικούς όρους μια φόρα το μήνα να δίνει το παρών σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα. Αντίθετα, ο 38χρονος προφυλακίστηκε ενώ υπενθυμίζεται ότι και οι ανήλικοι της παρέας του, έχουν πάρει το δρόμο της προσωρινής κράτησης…

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της παρέας υποστηρίζουν ότι εκείνο το βράδυ πήγαν στον κτηνοτρόφο στο Κιλκίς για να του ζητήσουν το λόγο για… ασέλγεια στον έναν ανήλικο και στην επίσης ανήλικη αδελφή του.

Αντίθετα, ο ίδιος ο κτηνοτρόφος από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι το κίνητρό τους ήταν η ληστεία. Πυροβόλησε και σκότωσε τον έναν από αυτούς, καθώς ένιωσε ότι απειλείται η ζωή του.

«Πήγα να του ζητήσω το λόγο»

Ο 38χρονος που προφυλακίστηκε για την υπόθεση σήμερα (24/5/24), σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε στην απολογία του:
«Μόλις έμαθα αυτό που έγινε με τα παιδιά μου έχασα τη γη κατά από τα πόδια μου. Πήγα να του ζητήσω το λόγο. Ο κτηνοτρόφος μπήκε μέσα και κλείδωσε την πόρτα πήρε το όπλο και πυροβόλησε. Ο φίλος μου προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα».

Ικανοποιημένη η πλευρά του κτηνοτρόφου

Ο δικηγόρος του κτηνοτρόφου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος μιλώντας για τη σημερινή απόφαση, είπε στο newsit.gr:

«Μια πολύ τίμια και δίκαιη απόφαση σχετικά με όσα επικαλεστήκαμε και αποδείχθηκε ότι ήταν άμυνα εξ αρχής, απέναντι στην απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε».

Φίλοι και συγγενείς του κτηνοτρόφου που ήταν συγκεντρωμένοι στο δικαστικό μέγαρο Κιλκίς, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις τον είδαν να αποχωρεί χωρίς χειροπέδες, ενώ η μητέρα του φώναζε «ελεύθερος ελεύθερος, σας ευχαριστώ όλους»!

Κτηνοτρόφος: «Φοβήθηκα ότι θα μπουν μέσα και θα με σκοτώσουν»

Ο 54χρονος κτηνοτρόφος περιέγραψε στην απολογία του όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

«Άρχισαν να χτυπούν την πόρτα με πυροσβεστήρα και μια σιδερένια σκάλα. Όταν έσπασαν τα τζάμια έπεσαν κομμάτια πάνω στο πρόσωπο μου. Φοβήθηκα ότι θα μπουν μέσα και θα με σκοτώσουν. Με απειλούσαν συνεχώς με υβριστικές φράσεις. Φώναζαν θα σε σκοτώσω, δεν θα γλιτώσεις. Πήρα το όπλο , από την ταραχή μου παραπάτησα και εκπυρσοκρότησε».
Ο πατέρας του 54χρονου δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Κοιμηθήκαμε νοικοκύρηδες και ξυπνήσαμε εγκληματίες. Πόσο φοβήθηκε το παιδί για να πυροβολήσει. Πήρε τηλέφωνο και μας είπε να φύγετε από το σπίτι. Φοβήθηκε μην έρθουν οι Ρώσοι να μας σκοτώσουν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: Ελεύθερος ο κτηνοτρόφος για το θάνατο του Γεωργιανού – Προφυλακίστηκε ο 38χρονος της παρέας"

Κυνικός ο Λαγός στη δίκη της Χρυσής Αυγής – «Δηλώνω ναζιστής, θα με δικάσετε γι’ αυτό;»

Ο Γιάννης Λαγός δήλωσε «ναζιστής» και αποχώρησε εκνευρισμένος από την κατάθεσή του κατά τη δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Golden Dawn Watch, είπε:

«Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνω στα όριά μου με τις ερωτήσεις, είμαι εθνικοσοσιαλιστής! Μην γελοιοποιείτε άλλο τον εαυτό σας, καταδικάστε με, να τελειώνετε. Έχετε εδώ τον γραφικό μάρτυρα, δεν ντρέπεστε, ρεζίληδες!».

Το διακύβευμα της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό

Το διακύβευμα της δίκης είναι αν η επιθετική δράση μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, που κατάφερε να αποτελέσει την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας το 2012, θα κριθεί, όπως και στον πρώτο βαθμό, συντονισμένη, οργανωμένη και καθοδηγούμενη άνωθεν με συγκεκριμένο υπόβαθρο. Αν δηλαδή η αμετάκλητη κρίση των δικαστών δεχθεί πως οι ενέργειες των κατηγορουμένων δεν ήταν «μεμονωμένες πράξεις», όπως διαγράφονται οι ίδιοι, αλλά απόρροια μιας εγκληματικής ναζιστικού τύπου δομή ς που επέλεξε θύματα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Γιατί κατηγορείται ο Γιάννης Λαγός

Η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, αρχηγός και πρώην βουλευτές του κόμματος είναι κρατούμενοι. Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο καταδικασμένους σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 13 ετών στην τελευταία του ημέρα που βαρύνεται με 10ετή κάθε μέρα.

Ο Λαγός κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς ελαφρυντικά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυνικός ο Λαγός στη δίκη της Χρυσής Αυγής – «Δηλώνω ναζιστής, θα με δικάσετε γι’ αυτό;»"

Το Διεθνές Δικαστήριο διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα – Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Νετανιάχου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε έκτακτη συνεδρίαση για το Μεσανατολικό διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Ράφα, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι εναπομείναντες Παλαιστίνιοι της Γάζας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Νοτίου Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, έγραψε ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμα.

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος Ναουάφ Σαλάμ είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λοιπόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Με αφορμή την εντολή που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ανέφερε ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

Σημειώνεται, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

Έκτοτε, έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ για αυτή την απόφαση που αφήνει «μουδιασμένους» τους δυτικούς συμμάχους του σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσουν.

Ορισμένες χώρες που στηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τόνισαν ότι θα παρακάμψουν την απόφαση, ενώ άλλες όπως η Γερμανία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της.

Δείτε τη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου:

 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Διεθνές Δικαστήριο διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα – Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Νετανιάχου"

Αχαρνές: Προσοχή λόγω της διέλευσης αγριογούρουνων στον βόρειο τομέα

Την προσοχή των δημοτών στο βόρειο τμήμα της πόλης, εφιστά ο Δήμος Αχαρνών λόγω της εμφάνισης αγριογούρουνων που το τελευταίο διάστημα κάνουν όλο και πιο συχνή την παρουσία τους ακόμα και εντός των κατοικημένων περιοχών.

Οι δημότες παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγησή τους σε οδούς που βρίσκονται κοντά στο περιαστικό δάσος καθώς και να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες ειδικά τις βραδινές ώρες.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα λουράκι όταν βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους και σε καμία περίπτωση να μην πετούν τροφές και απορρίμματα εκτός των κάδων.


Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαρνές: Προσοχή λόγω της διέλευσης αγριογούρουνων στον βόρειο τομέα"

ΔΕΔΔΗΕ: Πώς προχωρά η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος

Μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος για το 53% των παροχών πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διαχειριστής.

Αυτές οι παροχές αντιστοιχούν στο 73% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ εκτιμάται ότι στα τέλη Ιουνίου η μηνιαία καταμέτρηση αναμένεται να ανέλθει στο 65%, αντιστοιχώντας στο 85% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει ενταχθεί το 100% των παροχών.

Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν προτεραιοποιηθεί και ενταχθεί σε μηνιαίο κύκλο μεγάλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Ανατολική Θεσσαλονίκη, κ.λπ. Στην Αττική έχει, ήδη, ενταχθεί το 87% των παροχών που αντιστοιχεί στο 90% της καταναλισκόμενης ενέργειας της περιφέρειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε: «Η μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες που προωθούμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών. Για τνο σκοπό αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον περιορισμό των ρευματοκλοπών, αλλά και την καλύτερη δυνατότητα των καταναλωτών να διαχειρίζονται την ηλεκτρική τους κατανάλωση, να αποτελούν δύο από τα βασικά οφέλη του».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, τόνισε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ, με κύριο γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, στο πλαίσιο των υφιστάμενων προκλήσεων και της δυναμικής εξέλιξης της ελληνικής αγοράς ενέργειας, προχώρησε άμεσα στην ένταξη νέου ανθρώπινου δυναμικού για την εκτέλεση των εργασιών καταμέτρησης, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες εσωτερικές του διαδικασίες και λειτουργίες, αναβαθμίζοντας πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό για την επίτευξη του στόχου».

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα οφέλη της μετάβασης στη μηνιαία καταμέτρηση είναι:

  • Η ορθολογικότερη τιμολόγηση όλων των παροχών, καθώς η αποτίμηση της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών πραγματοποιείται, πλέον, σε μηνιαία βάση.
  • Η ευελιξία των προμηθευτών, καθώς γνωρίζοντας τη μηνιαία κατανάλωση θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.
  • Ο περιορισμός των ρευματοκλοπών, φαινόμενο που επιβαρύνει όλους τους συνεπείς πελάτες, καθώς ο μηνιαίος έλεγχος καθιστά ευκολότερο, για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες του, τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, ενώ παράλληλα λειτουργεί και αποτρεπτικά/ανασταλτικά για την εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφορών.

Για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος μηνιαίας καταμέτρησης, ο ΔΕΔΔΗΕ χρησιμοποίησε πανελλαδικά κινητά τηλέφωνα που συνδέονται με πλατφόρμα πληροφοριακού συστήματος και καταχωρούν αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο τις λήψεις ανά περιοχή, παροχή και καταμετρητή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Πώς προχωρά η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος"

Βλαντίμιρ Πούτιν: Θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεις υπό όρους, σύμφωνα με το Reuters

Έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευτεί μία κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης φέρεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters. Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές ξεκαθάρισαν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά, εάν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Τρεις από τις πηγές, με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο βετεράνος Ρώσος ηγέτης εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός –να ‘παγώσει’ τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο. Οι πηγές αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

Το Reuters συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Πούτιν σε υψηλό επίπεδο στο πολιτικό και το επιχειρηματικό πεδίο. Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποια σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να ‘παγώσει’ ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήματα.

Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελαούσοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από κάποιους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της Δύσης ως κίνηση που θέτει τη ρωσική οικονομία σε μια μόνιμη πολεμική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια πιέσεων στο πεδίο της μάχης και προελάσεων από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί τη σημερινή δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο για τον νέο υπουργό Άμυνας.

Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στις ανώτερες βαθμίδες του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να ‘πουλήσει’ μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές και έχει οδηγήσει στην επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι η όποια σημαντική νέα προέλαση θα απαιτήσει ακόμα μία πανεθνική επιστράτευση, κάτι που δεν επιθυμεί, με τη μία πηγή –που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο— να δηλώνει ότι η δημοτικότητά του κατακρημνίστηκε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η πανεθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επιστράτευση και ότι αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές με συμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Η προοπτική μιας κατάπαυσης πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινή.

Ο Ζελένσκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Πούτιν είναι μη βιώσιμη. Έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Το 2022 υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Συνομιλίες στην Ελβετία

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα και έχουν στόχο να ενοποιήσουν τις απόψεις διεθνώς για το πώς να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Οι συνομιλίες συγκαλούνται με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, που έχει δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί ο Πούτιν. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς τη δική της παρουσία εκεί. Η Ουκρανία και η Ελβετία επιθυμούν να συμμετάσχουν σύμμαχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Μιλώντας στην Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ίσως χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία προκειμένου να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να στηρίξουν το αίτημα του Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

«Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε», δήλωσε ο Πούτιν στην Κίνα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία, αλλά έχει κατ’ επανάληψη πει ότι η Μόσχα είναι ανοικτή στην ιδέα συνομιλιών που βασίζονται «στις νέες πραγματικότητες στο έδαφος».

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα αυτό, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η όποια πρωτοβουλία για ειρήνη πρέπει να σέβεται την ουκρανική «εδαφική ακεραιότητα, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και περιέγραψε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για μια ειρήνη στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμα επιδείξει κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου του, ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στο παρελθόν, το Κίεβο έχει απορρίψει την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας για συνομιλίες ως μια προσπάθεια να μετατεθεί σε αυτό η ευθύνη για τον πόλεμο.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ο Πούτιν, του οποίου οι συνεργάτες κατ’ επανάληψη αρνούνταν ότι σχεδίαζε πόλεμο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί κάποιος ότι θα τηρήσει μια συμφωνία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επίσης δηλώσει ότι φοβούνται πως η απέναντι πλευρά θα χρησιμοποιήσει την όποια κατάπαυση πυρός για να επανεξοπλιστεί.

Έδαφος

Η επιμονή του Πούτιν να «κλειδώσει» τα όποια εδαφικά κέρδη σε μια συμφωνία είναι μη διαπραγματεύσιμη, δήλωσαν όλες οι πηγές.

Ο Πούτιν, ωστόσο, θα ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με τα εδάφη που έχει τώρα και να ‘παγώσει’ τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δήλωσαν οι τέσσερις από τις πηγές.

«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και ότι διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι το οποίο ισχύει», δήλωσε μία από τις πηγές, που έκαναν τη δική της ανάλυση.

Το να ‘παγώσει’ η σύγκρουση κατά μήκος των σημερινών γραμμών θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει στην κατοχή της σημαντικά τμήματα από τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες ο Πούτιν ενσωμάτωσε επίσημα στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.

Μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν κατώτερη των στόχων που είχε θέσει η ίδια η Μόσχα τότε, όταν δήλωσε πως οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες –Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα— τώρα της ανήκουν πλήρως.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση επιστροφής των τεσσάρων περιφερειών που τώρα είναι μόνιμα τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το σύνταγμά της.

Άλλος ένας παράγοντας που διαμορφώνει την άποψη του επικεφαλής του Κρεμλίνου για τερματισμό του πολέμου είναι πως όσο περισσότερο τραβά σε μάκρος, τόσο περισσότεροι σκληροτράχηλοι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που θα έχουν μετά τον πόλεμο και τις προοπτικές για το εισόδημά τους, γεγονός που πιθανόν θα δημιουργήσει εντάσεις στην κοινωνία, δήλωσε μία από τις πηγές, που έχει εργαστεί με τον Πούτιν.

«Η Ρωσία θα πιέσει περισσότερο»

Τον Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν προηγούμενη πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση πυρός για να ‘παγώσει’ ο πόλεμος.

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται κατάπαυση πυρός, ο Πούτιν θέλει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία ενώ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί απρόσμενες ευκαιρίες για να αποκτήσει ακόμα περισσότερα εδάφη, δήλωσαν τρεις από τις πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 18% της Ουκρανίας και αυτό τον μήνα επιτέθηκαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Ο Πούτιν βασίζεται στον μεγάλο αριθμητικά πληθυσμό της Ρωσίας συγκριτικά με την Ουκρανία για να διατηρήσει μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό ακόμα και χωρίς επιστράτευση, χάρη στα ασυνήθιστα υψηλά οικονομικά οφέλη για αυτούς που κατατάσσονται στον στρατό.

«Η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω», δήλωσε η πηγή που έχει εργαστεί με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν θα καταλαμβάνει αργά εδάφη έως ότου ο Ζελένσκι κάνει μια προσφορά για να σταματήσει ο πόλεμος, δήλωσε το πρόσωπο αυτό, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει εκφράσει την άποψη σε συμβούλους ότι η Δύση δεν θα παράσχει αρκετά όπλα, καταβαραθρώνοντας το ηθικό της Ουκρανίας.

Ηγέτες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας έως ότου υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφαλή κυριαρχία της. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίσει να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων, λιμανιών και πολιτών κάθε μέρα», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για τις προμήθειες όπλων.

Και οι πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είπε σε συμβούλους του πως δεν έχει σχέδια για εδάφη του ΝΑΤΟ, απηχώντας τα δημόσια σχόλιά του για το θέμα αυτό. Δύο από τις πηγές έκαναν λόγο για ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση αναφορικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βλαντίμιρ Πούτιν: Θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεις υπό όρους, σύμφωνα με το Reuters"

ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυτικής σαντιγί σε σπρέι μετά από καταγγελία

Στην ανάκληση φυτικής σαντιγί σε σπρέι προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς ενώ αναφέρει ότι το προϊόν δεν αναγράφεται στα ελληνικά ότι το προϊόν μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας σχετικά με το προϊόν Σαντιγί σπρέι vegan «Schlagcreme vegan spray topping», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 25/08/2024, διαπίστωσε ότι στην επικολλημένη ελληνική επισήμανση αναγράφεται η ένδειξη, «χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς σόγια, προϊόν: Leha GmbH Γερμανία, Εισαγωγή: ΒΙΟΫΓΕΙΑ ΕΠΕ, Αργυρουπόλεως 6, Άγιος Στέφανος», ενώ στην αγγλική αρχική επισήμανση η οποία βρίσκεται κάτω από την επικολλημένη ετικέτα αναγράφεται ότι μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος (may contain traces of milk).

Το προϊόν διακινήθηκε από την εταιρία Σκλαβενίτης η οποία έχει ήδη προβεί σε απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από τα ράφια της.

Καλούνται οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο γάλα και στα προϊόντα με βάση το γάλα και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυτικής σαντιγί σε σπρέι μετά από καταγγελία"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος που εκβίαζε γυναίκα για δήθεν δάγκωμα από το σκύλο της

Χειροπέδες σε έναν 30χρονο που απαιτούσε χρήματα από 54χρονη γυναίκα προκειμένου να μην την καταγγείλει στην αστυνομία για υποτιθέμενη επίθεση που δέχθηκε από τον σκύλο της, πέρασαν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, ο κατηγορούμενος επικοινώνησε μαζί της την περασμένη Τετάρτη και της είπε ότι ο σκύλος της τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε στο χέρι, ενώ ζήτησε να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου να μη καταγγείλει το περαστικό στην αστυνομία.

Μετά και από άλλες κλήσεις του 30χρονου που ακολούθησαν προς τη γυναίκα, ζητώντας της ξανά να του δώσει τα χρήματα, η 54χρονη ενημέρωσε τις Δικαστικές Αρχές και ο κατηγορούμενος συνελήφθη όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα με σκοπό να υποβάλει έγκληση στη γυναίκα για «σωματική βλάβη από αμέλεια».

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα εκβίασης και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος που εκβίαζε γυναίκα για δήθεν δάγκωμα από το σκύλο της"

Αναβολικά για αθλητές, χάπια για στυτική δυσλειτουργία και μαϊμού φάρμακα – Πώς δρούσε κύκλωμα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και διακίνηση σε Ελλάδα και εξωτερικό παράνομων αναβολικών ουσιών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πρωινές ώρες της Τετάρτης, 22 Μαΐου 2024, σε περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν 2 άτομα, κατηγορούμενοι για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό, πλαστογραφία, επιβλαβή φάρμακα και κλοπή, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 2 άτομα.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το 2019, δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης.

Από την αξιοποίηση και ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψε ότι:

  • λειτουργούσαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο συσκευασίας αυτών, στην οικία του αρχηγικού μέλους,
  • πλαστογραφούσαν φαρμακευτικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα υλικά, προκειμένου να εμφαίνονται ως γνήσια (ολογράμματα, φύλλα οδηγιών και ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ),
  • διέθεταν προς πώληση και παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (στυτικής δυσλειτουργίας κ.λπ.),
  • η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας,
  • η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, μέσω δύο ιστοσελίδων που διατηρούσαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχείρηση και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων,
  • περισσότερα από 380.000 δισκία – αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες,
  • άνω των 104 κιλών πρώτης ύλης,
  • πλήθος υλικών συσκευασίας (κουτιά, αμπούλες, πλαστικές συσκευασίες, φύλλα οδηγιών, ολογράμματα, ετικέτες κ.ά.) και
  • 2.630 ευρώ.

Επιπλέον, από τις έρευνες στην οικία του αρχηγικού μέλους εντοπίστηκε ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομίσματος, που τροφοδοτούνταν μέσω ρευματοκλοπής.

Το παράνομο οικονομικό όφελος που υπολογίζεται ότι θα αποκόμιζαν από την πώληση των κατασχεθέντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Ανακοίνωση δικηγόρου κατηγορουμένων

Το Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος & Συνεργάτες ανέλαβσε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση των φερόμενων δραστών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παρασκευής αναβολικών ουσιών και άλλων.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και στο σχηματισμό ακόμα της ποινικής δικογραφίας. Οι εντολείς μου εμφανίστηκαν ενώπιον των ΕΙσαγγελικών Αρχών και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Προς αποκατάσταση διαφόρων ανακριβειών που έχουν αποτυπωθεί ήδη αξίζει να αναφέρω ότι για τον έναν εξ’ αυτών, πρόκειται για έναν επιφανή επιχειρηματία, οικογενειάρχη ο οποίος ποτέ δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επικρατήσει η λογική σε επίπεδο ανάκρισης, και φυσικά θα υπάρξει χρόνος μέχρι το δικαστήριο για να αναδειχθούν τα κρίσιμα δικογραφικά στοιχεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δικογραφίες σχηματίζονται αναδεικνύονται και εν συνεχεία οι κατηγορίες καταπίπτουν στο δικαστήριο», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Κ. Γώγος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβολικά για αθλητές, χάπια για στυτική δυσλειτουργία και μαϊμού φάρμακα – Πώς δρούσε κύκλωμα σε Ελλάδα και εξωτερικό"

Κρήτη: Δεξαμενόπλοιο έσωσε 37 μετανάστες που βρίσκονταν σε βάρκα

Εφιαλτικές στιγμές για 37 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης. Η επιχείρηση που στήθηκε ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες…

Οι 37 μετανάστες που εντοπίστηκαν 83,5 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης μεταφέρθηκαν από τους Καλούς Λιμένες του Δήμου Φαιστού σε χώρο στο Ηράκλειο, για προσωρινή φιλοξενία.

Τους μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος, εντόπισε και περισυνέλεξε χθες το απόγευμα, Πέμπτη 23 Μαϊου, δεξαμενόπλοιο και τους μετέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων.

Από εκεί τους παρέλαβε σκάφος του Λιμενικού και τους έβγαλε στη στεριά προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονται στο Ηράκλειο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Δεξαμενόπλοιο έσωσε 37 μετανάστες που βρίσκονταν σε βάρκα"

Γιατί τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και φορολογία κοστίζουν 45,8 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας - Δείτε πίνακες

Σε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολογία, τα οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, «οδηγούν σε χρεοκοπία χωρίς επιστροφή» προχωρούν κυβερνητικές επιγές βάσει των δύο εκθέσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κοστολόγησε τις προτάσεις της Κουμουνδούρου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή πρόκειται για μέτρα που κοστίζουν 45,8 δισ. ευρώ σε βάθος τετρατίας με μόνο τη μείωση ή τον μηδενισμό του ΦΠΑ να κοστίζει 4 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και 2,2 δισ. για κάθε επόμενο, δηλαδή 2% του ΑΕΠ.

«Αυτά που εισηγήστε συνεπάγωνται μια λέξη μόνο: χρεοκοπία χωρίς επιστροφή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε σε συνοπτικό πίνακα το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ

pinakas-6

Η ανάλυση του κόστους από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 12 άρθρα τα οποία περιλαμβάνουν:
• 3 άρθρα με μειώσεις φόρων και παροχές: Το άρθρο 5, το άρθρο 6 και το άρθρο 11.
• 2 άρθρα για επιβολή έκτακτης εισφοράς: Δεύτερη παράγραφος του άρθρου 2 και το άρθρο 3.
• 7 άρθρα για περιορισμό της κερδοσκοπίας και έλεγχο των τιμών: Το άρθρο 1, πρώτη παράγραφος του άρθρου 2, το άρθρο 3, το άρθρο 7, το άρθρο 8, το άρθρο 9 και το άρθρο 10.

pinakas-1

Επιπλέον των ανωτέρω, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγιζε τον Μάρτιο του 2023 εφάπαξ όφελος από μέτρα έκτακτων εισφορών, εφόσον επιβληθούν, με ποσοστό 90%, ύψους 2,3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τα διυλιστήρια. Οι τράπεζες και οι εταιρίες δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογικές δηλώσεις για τον υπολογισμό του φορολογητέου κέρδους έτους 2023, το οποίο διαφέρει ουσιωδώς από το λογιστικό κέρδος προ φόρων. Σε κάθε περίπτωση τα όποια ποσά έκτακτων εισφορών αφορούν εφάπαξ (one-off) έσοδα του 1ου έτους και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος των λοιπών προβλέψεων του νομοσχεδίου που ανέρχεται σε 18,6 δις ευρώ την τετραετία και περιλαμβάνει σειρά μόνιμων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση η επιβολή τέτοιων εισφορών και μάλιστα σε αυτό το ύψος είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Παραπέμπουμε στο παράδειγμα της Ιταλίας, που μετά την ανακοίνωση έκτακτης εισφοράς στο τραπεζικό σύστημα, έχασε την αξιοπιστία της στις χρηματαγορές και αναγκάστηκε να λάβει πίσω τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί.

Σχολιασμός επί των άρθρων:

Α. Άρθρα με μειώσεις φόρων και παροχές

Το άρθρο 5 με τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΩΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις:
• Μείωση ΕΦΚ σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα έτος και με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σε επόμενα έτη, με ετήσιο κόστος 1,6 δισ. ευρώ.
• Μηδενισμός ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής για έξι μήνες με δυνατότητα επέκτασης άλλους έξι μήνες. Υπολογίζεται απώλεια εσόδων για ένα έτος 1,8 δισ. ευρώ (για έξι μήνες περί τα 900 εκατ. ευρώ).
• Μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 21%, του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11% και του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 5%, με ετήσιο κόστος 2,4 δισ. ευρώ.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε 6% στην ύδρευση και απαλλαγή ΦΠΑ για υπηρεσίες αποχέτευσης. Ετήσιο κόστος 70 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:
• Με την πρώτη παράγραφο προτείνεται μείωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα έτος από τη δημοσίευση και με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή από 700€/1000 lt στην αμόλυβδη σε 359€/1000 lt και από 410€/1000 lt στο πετρέλαιο κίνησης σε 330€/1000 lt. Σημειώνεται ότι δεν προτείνεται μείωση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (που σήμερα ο ΕΦΚ ανέρχεται σε 280€/1000 lt και ο κατώτατος συντελεστής είναι 21 €/1000 lt). Από τον ΕΦΚ αυτών των δύο κατηγοριών το 2023 εισπράχθηκαν 3,508 δισ. ευρώ και επιπλέον 842 εκατ. αναλογούν ΦΠΑ, δηλαδή σύνολο 4,350 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,025 δις ευρώ (2,511 με αναλογούν ΦΠΑ) από την βενζίνη και 1,484 δις ευρώ (1,840 με αναλογούν ΦΠΑ) από το diesel κίνησης. Με τους νέους συντελεστές η απώλεια εσόδων ανέρχεται συνολικά σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
• Με την δεύτερη παράγραφο θεσπίζεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ από 1/07/2024 για έξι μήνες, που στη συνέχεια με βάση την τέταρτη παράγραφο του άρθρου μπορεί να επεκταθεί άλλους έξι και επανέρχεται μετά από ένα έτος στον μειωμένο συντελεστή, σε σειρά αγαθών διατροφής όπως είναι τα κρέατα, το γάλα και προϊόντα γαλακτοκομείας, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, σογιέλαιο και άλλα έλαια και σε βρεφικά ήδη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση νόμου δεν μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα φρούτα και στα ψάρια. Υπολογίζεται, με βάση τις δασμολογικές κλάσεις των συγκεκριμένων προϊόντων που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου, απώλεια εσόδων ΦΠΑ για ένα έτος ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
• Με την τρίτη παράγραφο προτείνεται μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 21%, του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11% και του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 5% από 1/1/2025. Υπολογίζεται ετήσιο κόστος με βάση τα στοιχεία εισπράξεων ΦΠΑ 2023, 2,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το πρώτο έτος εφαρμογής ποσό περίπου 0,25 δισ. ευρώ εκ του ανωτέρω ποσού περιλαμβάνεται στο κόστος μηδενισμού ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο.
• Με την πέμπτη παράγραφο μειώνεται το ΦΠΑ στην ύδρευση από το 13% στο 6% και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αποχέτευσης. Το ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι εάν μειωθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε 5%, θα απαιτηθεί ενδεχομένως αντίστοιχη μείωση και του συντελεστή στην ύδρευση, καθώς επιτρέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ (κανονικός, μειωμένος και υπερμειωμένος).

Το άρθρο 6 με τίτλο «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ «ΑΓΡΟΚΙΝΗΣΗ» προβλέπει οικονομική ενίσχυση ισόποση της επιστροφής του ΕΦΚ diesel κίνησης προσαυξημένη κατά 18%. Για την ενίσχυση χρησιμοποιούνται τα ανώτατα όρια ανά καλλιέργεια που έχει και η σημερινή ΚΥΑ (με προσαύξηση 18%) και η ενίσχυση θα προκαταβάλλεται (όχι επιστροφή) στην κάρτα.
• Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι από το 2025 θα επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες με τα ανώτατα όρια της σημερινής ΚΥΑ αλλά με βάση την πραγματική κατανάλωση και έχει προϋπολογίσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την παροχή ενίσχυσης ίση με τον ΕΦΚ προσαυξημένη κατά 18%, παραβλέποντας ότι αυτό δεν αποτελεί επιστροφή φόρου, αλλά ενίσχυση και συνεπώς υπόκειται στους κανόνες Deminimis κρατικών ενισχύσεων, όπου τα εν λόγω ποσά είναι ήδη δεσμευμένα για πολλούς αγρότες υπό τη μορφή άλλων ενισχύσεων.
• Το ετήσιο κόστος με βάση τους σημερινούς συντελεστές ΕΦΚ εκτιμάται σε 194 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τους μειωμένους συντελεστές ΕΦΚ του άρθρου 5 του προτεινόμενου νόμου το κόστος εκτιμάται σε 156 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το άρθρο 11 με τίτλο «Μείωση κόστους κάρτας απεριορίστων μεταφορών σε μέσα μαζικής μεταφοράς» προβλέπει μειώσεις της τάξης του 60%-63% στις μηνιαίες (από τα 27 στα 10 ευρώ), τριμηνιαίες (από τα 78 στα 33 ευρώ), εξαμηνιαίες (από τα 155 στα 60 ευρώ) και ετήσιες (από τα 300 στα 120 ευρώ) κάρτες απεριορίστων μεταφορών του ΟΟΣΑ (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ) και ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλην αεροδρομίου, μειώσεις της τάξης του 33% έως 73% στις κάρτες αεροδρομίου και μειώσεις της τάξης του 50% έως 63% στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ.
• Οι τιμές των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα είναι ήδη από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και διατίθενται σημαντικά κάτω του κόστους (ενδεικτικά στην Ελλάδα το εισιτήριο είναι 1,2, στη Ρώμη 1,5, στο Παρίσι 1,9, στο Βερολίνο 2, στη Βιέννη 2,4, στο Άμστερνταμ 3,2). Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του συγκοινωνιακού έργου καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των δύο εταιριών (2022), εισέπραξε μόλις 126 εκατ. ευρώ από εισιτήρια και κάρτες, ενώ το κράτος εισέφερε συνολικά 312 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 228 εκατ. ευρώ ήταν κρατική επιχορήγηση και 84 εκατ. ευρώ αποζημίωση για μετακίνηση ειδικών ομάδων ωφελούμενων (ανέργων κτλ.). Από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται απώλεια εσόδων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από τους συγκοινωνιακούς φορείς.
• Ωστόσο, η τιμολογιακή πολιτική των καρτών απεριορίστων διαδρομών δεν μπορεί να καθορίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τιμή του απλού εισιτηρίου που σήμερα είναι 1,2 ευρώ (2,4 για διπλή ημερήσια διαδρομή). Είναι εμφανές ότι εάν η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών μειωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα (από τα 27 στα 10 ευρώ που αντιστοιχεί σε μόλις 8 διαδρομές) που είναι εμφανώς κάτω του κόστους δυσανάλογα με το απλό εισιτήριο, οι πολίτες θα στραφούν προς αυτή με σημαντική μείωση των εσόδων των οργανισμών και από τα απλά εισιτήρια.
• Σημαντική απώλεια εσόδων σημαίνει περιορισμό στη δυνατότητα των συγκοινωνιακών φορέων να εκτελέσουν με ασφάλεια το έργο τους, τη στιγμή που ήδη χρηματοδοτούνται με σημαντικά ποσά ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα απαιτηθεί περεταίρω αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Β. Άρθρα με επιβολή έκτακτης εισφοράς

Με τη 2η παράγραφο του άρθρου 2 με τίτλο «Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους και επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στη διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023» προτείνεται επέκταση της προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης των εταιριών διύλισης που επιβλήθηκε το 2022 (που ανήλθε σε ποσοστό 33%) και το 2023 με συντελεστή 90% επί των πλεοναζόντων κερδών (τα κέρδη που υπερβαίνουν το 20% των φορολογητέων κερδών της περιόδου 2018-2021).

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτιμήσει το μέτρο κατά τον μήνα Μάρτιο που παρουσίασε το πρόγραμμά του σε 715 εκατ. ευρώ. Οι εταιρίες έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις ωστόσο για τον υπολογισμό του μέτρου απαιτούνται οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων η υποβολή δεν έχει ολοκληρωθεί και που παρέχουν επιπλέον στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (π.χ. προσαρμογή λογιστικών και φορολογικών κερδών, προσθήκη μη εκπιπτώμενων δαπανών, αφαίρεση αφορολόγητων και αυτοτελώς φορολογούμενων ποσών κτλ.).

Η Κυβέρνηση εφάρμοσε για το έτος 2022 που εμφανίστηκε η ενεργειακή κρίση και υπέρμετρα κέρδη στις εταιρίες διύλισης την έκτακτη εισφορά. Το 2022 οι δύο εταιρίες αθροιστικά, σύμφωνα με τις λογιστικές τους καταστάσεις είχαν καθαρά κέρδη χρήσεως προ φόρων 2,526 δισ. ευρώ και σε αυτά επεβλήθη έκτακτη εισφορά 630 εκατ. ευρώ και επιπλέον φόρος εισοδήματος 506 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 214 εκατ. ήταν η προκαταβολή φόρου. Οπότε οι εταιρίες απέδωσαν συνολικά στο δημόσιο 1,14 δισ. ευρώ.

Το 2023 οι δύο εταιρίες έχουν συνολικά κέρδη σύμφωνα με τις λογιστικές τους καταστάσεις 1,613 εκατ. ευρώ (36% χαμηλότερα από το 2022), ενώ σημειώνεται ότι λιγότερο από το 1/3 των πωλήσεων των δύο εταιριών κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά.
Είναι αντιληπτό ότι τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς αυτού το μεγέθους, λαμβάνοντας υπόψη και την προκαταβολή φόρου του προηγούμενου έτους και τη μείωση των κερδών το 2023 σε σχέση με το 2022, ότι θα οδηγήσει σε επιστροφή από το Δημόσιο προς τις εταιρίες σημαντικών ποσών φόρου εισοδήματος και συνεπώς λιγότερα καθαρά έσοδα για το δημόσιο σε σχέση με το αρχικό ποσό επιβολής της εισφοράς.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν επιβληθεί έκτακτη εισφορά για το έτος 2023 (με ό,τι σημαίνει επί της νομικής αβεβαιότητας η επιβολή εισφοράς το επόμενο έτος αναδρομικά για το προηγούμενο) αυτή θα οδηγήσει σε ένα όφελος εφάπαξ (one-off) που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνιμα μέτρα και μάλιστα αυτού του ύψους που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Με το άρθρο 4 με τίτλο «Επιβολή Έκτακτης Εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών» επιβάλλεται έκτακτη προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στα πιστωτικά ιδρύματα για το έτος 2023 ίση με 90% επί των πλεοναζόντων κερδών (τα κέρδη που υπερβαίνουν το 20% των φορολογητέων κερδών της περιόδου 2019-2022).

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτιμήσει το μέτρο κατά τον μήνα Μάρτιο που παρουσίασε το πρόγραμμά του σε 1,6 δισ. ευρώ. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις ωστόσο για τον υπολογισμό του μέτρου απαιτούνται οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων η υποβολή δεν έχει ολοκληρωθεί και που παρέχουν επιπλέον στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (π.χ. προσαρμογή λογιστικών και φορολογικών κερδών, προσθήκη μη εκπιπτώμενων δαπανών, αφαίρεση αφορολόγητων και αυτοτελώς φορολογούμενων ποσών κτλ.). Η διαφορά των λογιστικών κερδών με τα φορολογητέα κέρδη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς έχουν πλήθος προσαρμογών στις δηλώσεις εισοδήματος.

Οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC, το υπολειπόμενο ποσό ανέρχεται σε περίπου 13 δισ. ευρώ), που αντιστοιχεί σε απαιτήσεις έναντι του δημοσίου που συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις. Ετησίως αυτό το ποσό μειώνεται με το ποσοστό του φόρου που ανέρχεται σε 29% επί των φορολογητέων κερδών. Είναι αντιληπτό ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε αυτό το μέγεθος (με ό,τι σημαίνει επί της νομικής αβεβαιότητας η επιβολή εισφοράς το επόμενο έτος αναδρομικά για το προηγούμενο) μειώνει σημαντικά το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογίας, συνεχίζοντας οι τράπεζες να έχουν υψηλότερες απαιτήσεις έναντι του δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την φορολόγηση των τραπεζών με έκτακτη εισφορά, παραπέμπουμε στο παράδειγμα της Ιταλίας, που μετά την ανακοίνωση έκτακτης εισφοράς στο τραπεζικό σύστημα, έχασε την αξιοπιστία της στις χρηματαγορές και αναγκάστηκε να λάβει πίσω τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί.

Γ. Άρθρα για περιορισμό της κερδοσκοπίας και έλεγχο των τιμών

Με το 1ο άρθρο με τίτλο “Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια” θεσπίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης ανώτατο περιθώριο μεικτού κέρδους σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στα προϊόντα που εισάγονται ή παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία είναι, είτε νωπά/τυποποιημένα τρόφιμα, είτε βιομηχανικά αγαθά (καταναλωτικά και διαρκή). Το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα. Για τον σκοπό αυτό εκδίδεται κάθε μήνα Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης που θα καθορίζει ποιο είναι το περιθώριο κέρδους ανά μήνα.

Το όριο αυτό, όπως και η εφαρμογή του λαμβάνει ως αναφερόμενη τιμή εισαγωγής την αντίστοιχη τιμή που δηλώνει η αλλοδαπή παραγωγός εταιρεία, κατά μέσο όρο, στις δέκα φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα εγχωρίως παραγόμενα την μέση τιμή που προκύπτει από την μεσοσταθμική τιμή χονδρικής πώλησης των προϊόντων αυτών κατά την πενταετία που προηγήθηκε της ψήφισης της παρούσας.
Στην περίπτωση των αλυσίδων/καταστημάτων λιανικής πώλησης το περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται με βάση το μεσοσταθμικό περιθώριο κέρδους των αντίστοιχων δέκα φτωχότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσαυξημένο κατά 10% προς κάλυψη των διαφημιστικών και λοιπών προωθητικών δαπανών κάθε επιχείρησης λιανικής.

Ειδικά για την κατηγορία των νωπών προϊόντων θεσπίζεται ανώτατο περιθώριο κέρδους επί των τιμολογίων αγοράς των προϊόντων από τους παραγωγούς/τυποποιητές της τάξεως του 30%, προσαυξημένο κατά τα αποδεδειγμένα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων έως την πώληση. Ανάλογο περιθώριο κέρδους, δηλαδή της τάξης του 30% θεσπίζεται επί της αξίας CIF και για τα βιομηχανικά αγαθά.
Επιπλέον, θεσπίζεται ανώτατο περιθώριο μεικτού κέρδους στο μέσο όρο των δέκα φτωχότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιχειρήσεις εισαγωγής/παραγωγής αγροεφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόροι) και αντίστοιχα το ανώτατο περιθώριο μεικτού κέρδους στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγροεφοδίων διαμορφώνεται σε ποσοστό 15% επί του τιμολογίου αγοράς από τον εισαγωγέα/παραγωγό προσαυξημένο κατά 10% για τα κόστη προώθησης των προϊόντων αυτών.

Για την προστασία της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων θεσπίζεται η κατάργηση κάθε είδους επιβραβεύσεων/εκπτώσεων που παρέχονται από τους εισαγωγείς/παραγωγούς σε μορφή προϊόντων ή πιστωτικού τιμολογίου για τις 66 βασικές κατηγορίες προϊόντων που αναφέρονται στον νόμο 5046/2023 στις συναλλαγές μεταξύ χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων για χρονικό διάστημα αντίστοιχο της εφαρμογής κάθε μέτρου.

Μέτρα που έχει ήδη υλοποιήσει η Κυβέρνηση:
• Η Κυβέρνηση ήδη με το άρθρο 54 του νόμου 5045/2023 έχει νομοθετήσει για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας έως την 30ή Ιουνίου 2024, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.
• Υποχρέωση των προμηθευτών νωπών προϊόντων να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπονται παροχές (εκπτώσεις, πιστώσεις, κα.), για επιστροφές προϊόντων και φύρα, μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών. Στη ρύθμιση υπάγονται νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
• Μείωση παροχών προς τα Super Market: Υποχρέωση των προμηθευτών να μειώσουν κατά 30% τις παροχές που έχουν δώσει το 2023 στις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις αρχικές τιμές προμήθειας. Στη ρύθμιση υπάγονται γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά παντός είδους) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες, σερβιέτες). H μεταρρύθμιση έφερε μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας σε πάνω από 4.015 βασικά καταναλωτικά προϊόντα, στις οικίες κατηγορίες που εντάσσονται στη ρύθμιση. Οι μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας κυμαίνονται μεταξύ 15% με 17%.
• Ορίστηκε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ισούται με το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων. H μεταρρύθμιση έφερε μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος.
• 3μηνη απαγόρευση στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες εντός του καταστήματος για τα προϊόντα αυτά. Στη ρύθμιση υπάγονται σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, εξαιρουμένων των νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια) και ορισμένων διαρκών καταναλωτικών αγαθών (πχ. ρούχα). Κατά το Φεβρουάριο 2024, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Η εφαρμογή της ρύθμισης φαίνεται να συνεισέφερε στο περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% από έτος σε έτος.
• Πλήρης ενεργοποίηση της ΔΙΜΕΑ: H ΔΙΜΕΑ έχει διενεργήσει περισσότερους από 44 χιλ. ελέγχους το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024, επιβάλλοντάς συνολικά πρόστιμα άνω των €19 εκατ.
• Αναβάθμιση πλατφόρμας e-Καταναλωτής (διαθέσιμη από 29 Απριλίου 2024): Η πλατφόρμα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα διαφανούς σύγκρισης τιμών σε -επί του παρόντος- 3.000 βασικά και ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ακολούθως δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσης του φθηνότερου καλαθιού με κριτήριο τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Μέσω του χάρτη που υπάρχει στην πλατφόρμα, ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να ελέγξει όλα τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται πλησίον του τόπου διαμονής του, πριν ξεκινήσει τις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από χρήματα, εξοικονομεί και χρόνο. Η διαφάνεια των τιμών ενισχύει τον ανταγωνισμό και δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει τις χαμηλότερες τιμές.

Επιπλέον σχολιασμός επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων:
• Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μόνιμο μέτρο θέσπισης ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ το περιθώριο κέρδος διαμορφώνεται με βάση το μεσοσταθμικό περιθώριο κέρδους των αντίστοιχα δέκα φτωχότερων χωρών της Ευρώπης, μέγεθος που είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο να διασταυρωθεί. Αντίθετα η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ορίσει το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021, μέγεθος που είναι παρατηρήσιμο.
• Η θέσπιση μόνιμου πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στα προϊόντα που εισάγονται ή παράγονται στην Ελλάδα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο από-επένδυσης και αποτρεπτικό παράγοντα για οποιαδήποτε νέα επένδυση στην Ελληνική αγορά. Επιπλέον αποτελεί κίνδυνο ελλείψεως βασικών αγαθών καθώς οι επιχειρήσεις του εξωτερικού δεν υποχρεούνται να πωλήσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, πωλώ δε μάλλον αν βρίσκουν καλύτερες τιμές στο εξωτερικό.

Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 με τίτλο «Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους και επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στα διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023» θεσπίζεται ανώτατο περιθώριο μεικτού κέρδους στην διύλιση πετρελαίου και την παραγωγή προϊόντων διύλισης αυτού στο ύψος του μέσου όρου των αντίστοιχων αποδεδειγμένων περιθωρίων κέρδους της Ε.Ε. αναπροσαρμοζόμενων ανά μήνα. Το μέτρο έχει έκτακτο χαρακτήρα και διαρκεί για ένα έτος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εταιριών, επιβάλλεται αποκλεισμός της εταιρείας από τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

• Τα διυλιστήρια πωλούν με τιμές που διαμορφώνονται καθημερινά επί της χρηματιστηριακής τιμής Platts Μεσογείου που είναι κοινή για όλες τις χώρες της περιοχής και το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους προέρχεται από εξαγωγές που εκ των πραγμάτων οι τιμές διάθεσης είναι ανταγωνιστικές και διαμορφώνονται με βάση τα διεθνή χρηματιστήρια. Συνεπώς το μέτρο δεν αναμένεται να έχει πρακτικό αποτέλεσμα.
• Τα περιθώρια μεικτού κέρδους της Ε.Ε. και μάλιστα αναπροσαρμοζόμενα ανά μήνα δεν είναι παρατηρήσιμα, αλλά δεδομένων των ανταγωνιστικών τιμών πώλησης δεν στοιχειοθετείται ότι τα Ελληνικά διυλιστήρια έχουν υψηλότερα κέρδη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
• Ο αποκλεισμός από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ομίλων που έχουν θυγατρικές σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι ανεφάρμοστος.

Με το άρθρο 3 με τίτλο «Μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας» θεσπίζεται εσωτερικός μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Για κάθε προσφορά από μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ελέγχεται εάν αυτή υπερβαίνει τη διοικητικά καθοριζόμενη τιμή προσφορών, όπως αυτή καθορίζεται από Κοινή Υπουργική Απόφαση. Εφόσον η εν λόγω προσφορά υπερβαίνει το παραπάνω όριο, τότε πραγματοποιείται ενδελεχής δευτερογενής έλεγχος από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Τα αποτελέσματα του ελέγχου κοινοποιούνται στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εισηγείται διοικητικές κυρώσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιστροφή τυχόν υπερκερδών.

• Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο που θεσπίστηκε προσωρινά για την Ουκρανική και κατά συνέπεια ενεργειακή κρίση, επέτρεψε στη χώρα μας και κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής στη βάση προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του μέτρου, τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης παρακράτησης κερδών στις εταιρίες ενέργειας έως και τον Δεκέμβριο του 2023 (από τον οποίον παρακρατήθηκαν υπερκέρδη της τάξης των 5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης), ενώ κατόπιν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιστρέψει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα προσεγγίζοντας τις τιμές πριν την κρίση.
• Οποιαδήποτε μονιμοποίηση μηχανισμού παρακράτησης κερδών ή ανώτατου πλαφόν κέρδους είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν συνάδει με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ πλέον δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίδραση στις τιμές, με δεδομένο τα επίπεδα που αυτές έχουν διαμορφωθεί. Αντίθετα είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε από-επένδυση στον κλάδο ενέργειας και μείωση του ανταγωνισμού εις βάρους του καταναλωτή.
• Σε κάθε περίπτωση το νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο τιμολογίων, η σημαντική διασπορά των εταιριών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία έτη, αλλά και η συστηματική παρακολούθηση της αγοράς που ήδη διενεργείται από τη ΡΑΑΕΥ (https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/) διασφαλίζουν τις προσιτές τιμές στους καταναλωτές που παρατηρούμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση εάν παρατηρηθούν και πάλι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και άρα ηλεκτρικής ενέργειας που συνεπάγονται την ύπαρξη υπερκερδών, το κράτος διαθέτει πλέον τα εργαλεία και είναι έτοιμο να επέμβει, σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Με το άρθρο 7 με τίτλο «ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» θεσμοθετείται ειδική έκπτωση στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους η οποία ορίζεται στο 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και χορηγείται μέσω της διαμόρφωσης ειδικού προϊόντος διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις εταιρείες παρόχους, το οποίο θα πρέπει να φέρει διακριτό τίτλο περιλαμβάνοντας το λεκτικό "ΑΓΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑ". Για τον υπολογισμό του ύψους της τελικής χρέωσης εφαρμόζεται έκπτωση 50% επί της τελικής τιμής διάθεσης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον νόμο 4951/2022. Για τις ανάγκες της παρούσας ρύθμισης η τελική τιμή διάθεσης παραμένει σταθερή κατ΄ ελάχιστον για έξι (12) μήνες.

• Η Κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2024 προχώρησε στην έκδοση ΚΥΑ η οποία προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των προμηθευτών για την παροχή του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» στους αγρότες οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε μακροχρόνια (10ετή) βάση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε δέκα έτη.
• Η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ έκπτωση 50% επί της τελικής τιμής θα σήμαινε σταυροειδής επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές αγροτικού ρεύματος έναντι των λοιπών καταναλωτών και πιθανώς εγείρει θέματα ανταγωνισμού, πωλώ δεν μάλλον αν υιοθετηθεί με νομοθετική παρέμβαση. Συνεπώς μια τέτοια ρύθμιση απαιτεί προηγούμενη έγκριση από την DG-COM.

Με το άρθρο 8 με τίτλο «ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» προβλέπεται η τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου για τα μικτά περιθώρια κέρδους που υιοθέτηση η παρούσα κυβέρνηση (Ν. 5045/2023) ώστε στο πεδίο εφαρμογής να προστεθεί ρητώς και η «εμπορική διάθεση σε επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές ομάδες και συνεταιρισμούς αυτών λιπασμάτων και ζωοτροφών».

• Σημειώνεται ότι η σημερινή διάταξη ήδη περιλαμβάνει (α) ρητώς τη πώληση πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων και ζωοτροφών, καθώς και (β) τη πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητο για τη διατροφή. Η εν λόγω διάταξη αποσαφηνίζεται ότι ο νόμος εφαρμόζεται και στην εμπορική διάθεση λιπασμάτων, στο βαθμό που δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα πρόβλεψη του νόμου για προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή.

Με το άρθρο 9 με τίτλο «Σύσταση Μηχανισμού Ελέγχου Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων» συνιστάται αυτοτελής Μονάδα Μηχανισμού Ελέγχου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπαγόμενη στην Γενική Διεύθυνση Τροφίμων. Σκοπός της Μονάδας Μηχανισμού Ελέγχου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων, σε όλα τα στάδια παραγωγής, αποθήκευσης, επεξεργασίας, μεταποίησης και τελικής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, καθώς και η καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του νόμου 4792/2021. Έργο της Μονάδας Μηχανισμού Ελέγχου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων είναι η δημιουργία και τήρηση κεντρικού ψηφιακού συστήματος καταγραφής και διαχείρισης των δεδομένων της αξίας των αγροτικών προϊόντων και των στοιχείων που την διαμορφώνουν και η δημιουργία και τήρηση κεντρικού ψηφιακού συστήματος καταγραφής των καταγγελιών, των εκθέσεων ελέγχων και των κυρώσεων. Για τον έλεγχο της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών η Μονάδα στελεχώνεται με ελεγκτές.

• Για την αξιολόγηση της πρότασης θα πρέπει να εξεταστεί εάν υπάρχουν ήδη σχετικές αρμοδιότητες σε άλλες μονάδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με το άρθρο 10 με τίτλο «Διοικητικά μέτρα κατά των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, βιομηχανικών αγαθών και αγροεφοδίων που παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 1» οι αναθέτουσες δημόσιες αρχές αποκλείουν μια εταιρεία από τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, εφ’ όσον λάβουν γνώση ότι εναντίον της εταιρείας έχει επιβληθεί τελεσίδικα πρόστιμο εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών για παράβαση του άρθρου 54 του Ν. 5045/2023 περί Περιστολής Φαινομένων Αθέμιτης Κερδοφορίας ή των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ν. 3959/2011 περί της Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού.
Σε όποιον παραβιάζει την παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν. 5045/2023 επιβάλλεται πρόστιμο που πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό, μπορεί δε να φθάνει μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης εντός της χώρας κατά την προηγούμενη της έκδοσης της απόφασης χρήση. Σκοπός του άρθρου είναι να προσαρμοστεί το υπάρχον πλαίσιο, καθότι φέρνει πολυεθνικές με τζίρο δεκάδων δισεκατομμυρίων αντιμέτωπες με ισοϋψές πρόστιμο έως 1 εκατομμύριο ευρώ (1.000.000€) με μικρότερες επιχειρήσεις με τζίρο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων.

• Μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εάν εξυπηρετεί τους σχετικούς σκοπούς αποτελεσματικής επιβολής προστίμων.

Η ανάλυση του κόστους των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 15 άρθρα τα οποία περιλαμβάνουν:
• 10 άρθρα με μειώσεις φόρων: Τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 13, 14, 15
• 3 άρθρα με αυξήσεις φόρων: Τα άρθρα 5, 10, 11
• 2 άρθρα δημοσιονομικά σχεδόν ουδέτερα: Τα άρθρα 6 και 12

pinakas-2

Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει με τα άρθρα 10-11 ενσωμάτωση των μερισμάτων, των τόκων καταθέσεων, των δικαιωμάτων και του εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου στην φορολογική κλίμακα, αθροιζόμενο με τα λοιπά εισοδήματα και με φορολογία έως 49%.
Σημειώνεται ότι το 2023 (φορολογικό έτος 2022) δηλώθηκαν μερίσματα ύψους 4,7 δισ. ευρώ, τόκοι και δικαιώματα ύψους 380 εκατ. ευρώ και εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Εάν όλα τα ανωτέρω εισοδήματα προστεθούν στη κλίμακα και το δηλωθέν ποσό παραμείνει στα περσινά επίπεδα, προκύπτει επιπλέον έσοδο της τάξης έως 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, τα μερίσματα έχουν σημαντική ελαστικότητα ανάλογα με τον συντελεστή φορολόγησή τους, καθώς είναι στην επιλογή της επιχείρησης η διανομή ή μη μερίσματος και σε ποιο ύψος. Το 2019 με συντελεστή 10% δηλώθηκαν 1,4 δισ. ευρώ μερίσματα (αντίστοιχα και τα προηγούμενα έτη 2017-2018 τα μερίσματα ήταν περί του 1,3 δισ. ευρώ), με αναλογούν φόρο 142 εκατ. ευρώ. Μετά την μείωση στο 5% είχαμε δηλωθέντα μερίσματα 5,3 δισ. ευρώ το 2020, 4,2 δισ. ευρώ το 2021 και 4,7 δισ. ευρώ το φορολογικό έτος 2022 με αναλογούν φόρο 233 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση αύξησης, οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν και πάλι, την μη διανομή μερίσματος, όπως έκαναν παλαιότερα. Η δε φορολόγηση και τον τόκων καταθέσεων στην κλίμακα είναι ένα μέτρο αντίθετο προς την αποταμίευση και επικίνδυνο για φυγή κεφαλαίων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σχολιασμός επί των άρθρων:
Με το 1ο άρθρο προτείνεται η τροποποίηση της φορολογική κλίμακας με μείωση των συντελεστών μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ και αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης έως και 49%.

pinakas-3

Με το 2ο άρθρο προτείνεται η αύξηση της μείωσης φόρου (και άρα το αφορολόγητο όριο) από 777 ευρώ (αφορολόγητο 8.636) σε 900 ευρώ (αφορολόγητο 10.000 ευρώ) για τους φορολογούμενους χωρίς τέκνα, όσο ισχύει για τους φορολογούμενους με 1 τέκνο.
• Σημειώνεται ότι αυτό το μέτρο είναι έναντι του πλαισίου αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος που σήμερα δίνονται κίνητρα για την απόκτηση τέκνου (και ιδίως του πρώτου). Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα από 1/1/2024, αυξήθηκε το αφορολόγητο για οικογένειες με 1 παιδί από τα 9.000 στα 10.000 ευρώ (και αντίστοιχα κατά 1.000 ευρώ για τις λοιπές οικογένειες με παιδιά).

pinakas-4

Με το 3ο άρθρο προτείνεται η εφαρμογή των ανωτέρω μειώσεων φόρων (και άρα και του αφορολογήτου ορίου) και για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων.
• Με τον συνδυασμό των προβλέψεων των άρθρων 1 έως 3 και με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος έτους 2023 (φορολογικό έτος 2022) εκτιμάται απώλεια εσόδων από τη μείωση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Με το 4ο άρθρο προτείνεται μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ως εξής:

pinakas-5

• Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ 2024 οι ανωτέρω μειώσεις αναμένεται να προκαλέσουν μείωση του βεβαιωθέντος φόρου κατά 323 εκατ. ευρώ ετησίως.
• Σημειώνεται ότι εφαρμογή μείωσης φόρου έως 500.000 ευρώ έρχεται σε αντίθεση με την εφαρμογή συμπληρωματικού φόρου σε ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 όπως προτείνεται στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου.

Με το 5ο άρθρο προτείνεται η θέσπιση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για φυσικά πρόσωπα που έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,5% έως 1,2% επί της αξίας της περιουσίας στην προτεινόμενη κλίμακα.
• Με βάση τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ 2024 προκύπτει αύξηση του βεβαιωθέντος φόρου κατά 496 εκατ. ευρώ ετησίως.
• Η επιβάρυνση αφορά 196.141 φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω φόρος επιβάλλεται συμπληρωματικά του φόρου επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου που επιβάλλεται σήμερα σε δικαιώματα με αξία άνω των 400.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 4 (παρ. 3) του Ν. 4223/2013.

Με το 6ο άρθρο προτείνεται η αντικατάσταση του συντελεστή φορολόγησης κερδών νομικών προσώπων από 22% σε δύο κλίμακες: 17% για κέρδη έως 220.000 ευρώ και 24% για κέρδη άνω των 220.000 ευρώ.
• Με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος έτους 2023 (φορολογικό έτος 2022) εκτιμάται σχεδόν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, συγκεκριμένα αύξηση εσόδων από τη μείωση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
• Ωστόσο το προτεινόμενο μέτρο αποτελεί αντικίνητρο για την δήλωση των πραγματικών κερδών, καθώς και αντικίνητρο για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων. Είναι ευνόητο ότι πολλές επιχειρήσεις είτε θα δηλώσουν λιγότερα κέρδη άνω των 220.000 ευρώ, είτε θα τιμολογήσουν μέσω άλλων επιχειρήσεων, που θα έχουν τον χαμηλότερο συντελεστή (17%). Συνεπώς, το μέτρο λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων αναμένεται να έχει τελικά αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Με το 7ο άρθρο προτείνεται κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης φόρου φυσικών προσώπων έτους 2023, από την προτεινόμενη ρύθμιση προκαλείται εφάπαξ μείωση εσόδων από τη μείωση της βεβαίωσης φόρου κατά 404 εκατ. ευρώ.
• Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Κυβέρνηση μείωσε την προκαταβολή φόρου στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που την είχε αυξήσει στο 100% ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με το 8ο άρθρο προτείνεται κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης φόρου νομικών προσώπων έτους 2023, από την προτεινόμενη ρύθμιση προκαλείται εφάπαξ μείωση εσόδων από τη μείωση της βεβαίωσης φόρου κατά 3,77 δισ. ευρώ.
• Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Κυβέρνηση μείωσε την προκαταβολή φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα που την είχε αυξήσει στο 100% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με το 9ο άρθρο προτείνεται μείωση του φόρου εισοδήματος από ακίνητη περιουσία για εισοδήματα έως 12.000 από 15% σε 5%. Παραμένουν οι συντελεστές 35% και 45% που ισχύουν για εισοδήματα από 12.001 και από 35.000 ευρώ αντίστοιχα.
• Με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος έτους 2023 (φορολογικό έτος 2022) εκτιμάται απώλεια εσόδων από τη μείωση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος από ακίνητα φυσικών προσώπων ύψους 656 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με το 10ο άρθρο προτείνεται η αντικατάσταση της αυτοτελούς φορολόγησης μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων με ενσωμάτωση των εισοδημάτων αυτών προσθετικά στην προοδευτική κλίμακα φορολόγησης λοιπών εισοδημάτων (9% έως 49%)
• Με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος έτους 2023 (φορολογικό έτος 2022) και με την υπόθεση ότι τα δηλωθέντα σχετικά ποσά παραμένουν σταθερά, εκτιμάται αύξηση εσόδων από την αύξηση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων περίπου 1,9 δισ. ευρώ ετησίως.
• Σημειώνεται ότι το 2023 (φορολογικό έτος 2022) δηλώθηκαν μερίσματα (που φορολογούνται αυτοτελώς με 5%) ύψους 4,66 δισ. ευρώ, τόκοι (που φορολογούνται αυτοτελώς με 15%) ύψους 337 εκατ. ευρώ και δικαιώματα (που φορολογούνται αυτοτελώς με 20%) ύψους 43 εκατ. ευρώ.
• Ωστόσο, τα μερίσματα έχουν σημαντική ελαστικότητα ανάλογα με τον συντελεστή φορολόγησή τους, καθώς είναι στην επιλογή της επιχείρησης η διανομή ή μη μερίσματος και σε ποιο ύψος. Το 2019 με συντελεστή 10% δηλώθηκαν 1,4 δισ. ευρώ μερίσματα (αντίστοιχα και τα προηγούμενα έτη 2017-2018 τα μερίσματα ήταν περί του 1,3 δισ. ευρώ), με αναλογούν φόρο 142 εκατ. ευρώ. Μετά την μείωση στο 5% είχαμε δηλωθέντα μερίσματα 5,3 δισ. ευρώ το 2020, 4,2 δισ. ευρώ το 2021 και 4,7 δισ. ευρώ το φορολογικό έτος 2022 με αναλογούν φόρο 233 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση αύξησης, οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν και πάλι, την μη διανομή μερίσματος, όπως έκαναν παλαιότερα.
• Η φορολόγηση και τον τόκων καταθέσεων στην κλίμακα είναι ένα μέτρο αντίθετο προς την αποταμίευση και επικίνδυνο για φυγή κεφαλαίων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Με το 11ο άρθρο προτείνεται η αντικατάσταση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (15%) με ενσωμάτωση των εισοδημάτων αυτών προσθετικά στην προοδευτική κλίμακα φορολόγησης λοιπών εισοδημάτων (9% έως 49%)
• Με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος έτους 2023 (φορολογικό έτος 2022) και με την υπόθεση ότι τα δηλωθέντα σχετικά ποσά παραμένουν σταθερά, εκτιμάται αύξηση εσόδων από την αύξηση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων περίπου 0,3 δισ. ευρώ ετησίως.
• Σημειώνεται ότι το 2023 (φορολογικό έτος 2022) δηλώθηκαν εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (που φορολογούνται αυτοτελώς με 15%) ύψους 1,1 δις. ευρώ.
• Η φορολόγηση της υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου με τρόπο αθροιζόμενο με τα λοιπά εισοδήματα είναι μέτρο αντι-αναπτυξιακό καθώς αυξάνει τα εμπόδια και το κόστος στη μεταβίβαση επιχειρήσεων. Είναι αντιληπτό ότι η αύξηση του σχετικού φόρου αναμένεται και σε αυτή τη περίπτωση να μειώσει τα σχετικά δηλωθέντα εισοδήματα και άρα τα φορολογικά έσοδα.

Με το 12ο άρθρο ορίζεται ο τρόπος παρακράτησης φόρου μερισμάτων. Αποτελεί τεχνικό άρθρο που συνοδεύει το άρθρο 10.

Με το 13ο άρθρο καταργείται το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας που θεσπίστηκε πρόσφατα.
• Προκαλείται εκτιμώμενη απώλεια εσόδων από τη βεβαίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με το 14ο άρθρο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρείται το δημόσιο) κατά 1,13% ετησίως και έως 4,5% στην τετραετία.
• Από το μέτρο προκαλείται εκτιμώμενη καθαρή απώλεια εσόδων ύψους 0,43 δισ. ευρώ το 1ο έτος, 0,86 δισ. ευρώ το 2ο έτος, 1,28 δισ. ευρώ το τρίτο έτος και 1,7 δισ. ευρώ το 4ο έτος εφαρμογής. Η συνολική απώλεια εσόδων ανέρχεται σε 4,27 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Με το 15ο άρθρο καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
• Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος για τη συγκεκριμένη ομάδα ήδη έχει μειωθεί κατά 50% από 1/1/2024. Η πλήρης κατάργηση έχει εκτιμώμενη επιπλέον απώλεια εσόδων ύψους 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Γιατί τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και φορολογία κοστίζουν 45,8 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας - Δείτε πίνακες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news