facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Λαμία: Ηλικιωμένος με σοβαρά προβλήματα υγείας κοιμάται στο πεζοδρόμιο - ΒΙΝΤΕΟ

Ένας ηλικιωμένος, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς φέρει ακόμη και καθετήρα, κοιμάται τις τελευταίες ημέρες στο υπαίθριο πάρκινγκ της παλιάς αγοράς Λαμίας.

Όπως είπε στο LamiaReport ονομάζεται Γιώργος Χριστόπουλος και πριν λίγες ημέρες πήρε εξιτήριο από την Καρδιολογική του Νοσοκομείου Λαμίας. Έκτοτε κοιμάται στο δρόμο.

Πριν το Νοσοκομείο είχε σπίτι στο Παγκράτι, του έγινε όμως έξωση γιατί χρωστούσε ενοίκια. Τώρα ανήμπορος ακόμη και να σταθεί στα πόδια του, κοιμάται στο δρόμο μαζί με το γιο του που είναι άνεργος και ψάχνει για δουλειά όπως μας λέει, περιμένοντας συγχρόνως την ελεημοσύνη του κόσμου για να πάρει τα φάρμακά του και να φάει λίγο ψωμί.


Δείτε το βίντεο:

Το LamiaReport επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Στασινό επί σειρά ετών Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λαμιέων, προκειμένου να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό πρόκειται για μη καταγεγραμμένο περιστατικό που δεν είχε απασχολήσει μέχρι τώρα την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα, όμως ανέλαβε η Υπηρεσία να βρει τα απαραίτητα στοιχεία και το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς ο άνθρωπος από την πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ασθενής και θα χρειαστεί να βρεθεί κάποια Δομή. Η Κοινωνική Υπηρεσία θα προσπαθήσει να ενημερώσει αρμοδίως για να βρεθεί λύση. Είναι γεγονός όμως ότι δεν υπάρχουν και πολλές δομές και τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται».

Προς το παρόν πάντως ο κ. Χριστόπουλος παραμένει στο χώρο του πάρκινγκ με τον καθετήρα προσμένοντας βοήθεια μάλλον από τους ανθρώπους και όχι από το κράτος…

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Ηλικιωμένος με σοβαρά προβλήματα υγείας κοιμάται στο πεζοδρόμιο - ΒΙΝΤΕΟ "

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για ληστεία και ξυλοδαρμό ιδιοκτήτη μινι μάρκετ στο Ίλιον

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες  στο Ίλιον  από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο ανήλικοι, 14, και 15 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία από μίνι μάρκετ, ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι κατηγορούμενοι, από κοινού με τους συνεργούς τους, εισήλθαν στο κατάστημα και αφαίρεσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, πράξη που έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος έσπευσε να το αποτρέψει.

Προκειμένου να διαφύγουν χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές τον ιδιοκτήτη. Μετά από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο εκ των εμπλεκομένων και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για ληστεία και ξυλοδαρμό ιδιοκτήτη μινι μάρκετ στο Ίλιον"

Πάνω από 40 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, καλύτερη εικόνα σε Κέρκυρα-Ζάκυνθο

Περισσότερες από 40 πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Άγιο Στέφανο Κέρκυρας επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στις Μαριές Ζακύνθου επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ και στις δύο φωτιές μεταβαίνουν ενισχύσεις από Ηγουμενίτσα και Πάτρα αντίστοιχα.

Οι δύο πυρκαγιές εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο, ωστόσο θα χρειαστεί ολονύχτια προσπάθεια εξαιτίας της μεγάλης περιμέτρου των μετώπων και των δυνατών ανέμων.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 40 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, καλύτερη εικόνα σε Κέρκυρα-Ζάκυνθο"

Δασικοί χάρτες: Βόμβα από το ΣτΕ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Αμφισβητούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945

Ως… μπούσουλας θα μπορούσε να λειτουργήσει για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν χαρακτηριστεί τα ακίνητά τους ως «δασικά» στους χάρτες η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο για τους δασικούς χάρτες, η απόφαση του ΣτΕ επί της ουσίας θέτει σε αμφισβήτηση τις χαμηλής ανάλυσης αεροφωτογραφίες του 1945, ενώ παράλληλα περιορίζει την αρμοδιότητα της Επιτροπής Δασολογίου.

Ταυτόχρονα, η απόφαση, εφόσον υπάρχουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά στοιχεία, θέτει σε αμφισβήτηση άλλες αιτιολογίες αποφάσεων κύρωσης του δασικού χάρτη, δείχνοντας ως αποκλειστική κατεύθυνση αυτές οι αποφάσεις να ακυρωθούν και οι υποθέσεις να επανεξεταστούν από τη διοίκηση, ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες.

Στην υπό εξέταση υπόθεση υπάρχει αδυναμία ακριβούς προσδιορισμού της θέσης του ακινήτου ως προς τα όρια του οικισμού, λόγω της χαμηλής ανάλυσης των αεροφωτογραφιών του 1945 και του πολύ μικρού εμβαδού του. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, ακόμα και η διοίκηση στο έγγραφο των απόψεών της προς το δικαστήριο συνομολογεί ότι δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ασφαλές συμπέρασμα ως προς τη χρήση της επίμαχης έκτασης.

«Από το περιεχόμενο των προσκομισθέντων εν προκειμένω στοιχείων, με τα οποία δεν τίθενται ζητήματα τεχνικής φύσεως σχετικά με τη βλάστηση της εκτάσεως, τα οποία θα μπορούσαν να εξεταστούν μόνο από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, κλονίζεται η αιτιολογία της προσβαλλόμενης πράξης κατά το μέρος που αφορά το ακίνητο της αιτούσας.

Και τούτο διότι προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τα ακριβή όρια του οικισμού και τη θέση του επίμαχου ακινήτου εντός ή εκτός των ορίων αυτού, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοίκηση στο έγγραφο των απόψεών της προς το δικαστήριο συνομολογεί ότι δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ασφαλές συμπέρασμα ως προς τη χρήση της επίμαχης εκτάσεως, η οποία βρίσκεται οριακά εκτός των ορίων του οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, λόγω της χαμηλής ανάλυσης των αεροφωτογραφιών του 1945 και του πολύ μικρού εμβαδού της, ενώ στα προσκομισθέντα από την αιτούσα συμβολαιογραφικά έγγραφα η επίμαχη ιδιοκτησία με το επ’ αυτής ανεγερθέν κτίσμα αναφέρεται ως εντός σχεδίου.

Για το λόγο αυτόν, βασίμως προβαλλόμενο, πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που αφορά το περιληφθέν, στον κυρωθέντα χάρτη, ως δασικό τμήμα των 21,91 τ.μ. του ακινήτου της αιτούσας και να αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3889/2010, προκειμένου η αρμόδια για την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας διοικητική Αρχή, σε συνεργασία με την πολεοδομική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω προσκομισθέντα από την αιτούσα έγγραφα και στοιχεία, να εκφέρει αιτιολογημένη κρίση ως προς το ζήτημα αν το συγκεκριμένο ακίνητο εμπίπτει στα πραγματικά όρια του εν λόγω οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, αίροντας τις σχετικές αμφιβολίες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΣτΕ.

Δασικοί χάρτες: Πώς εξελίσσεται η εξέταση αντιρρήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν για τους δασικούς χάρτες, με τον γενικό γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στάθη Σταθόπουλο, να επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι από τον Ιούλιο οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με πιο γοργούς ρυθμούς τις ενστάσεις των πολιτών.

Ενδεικτικά, στον Πειραιά υποβλήθηκαν 4.804 αντιρρήσεις και από αυτές έχουν εξεταστεί οι 1.929. Στην Αθήνα υποβλήθηκαν 302 και έχουν εξεταστεί οι 55. Στην Κρήτη, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, η διαδικασία δεν εξελίσσεται καλά. Στο Λασίθι, συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 12.239 αντιρρήσεις και έχουν εξεταστεί μόλις οι 25.

«Υπάρχει αρκετή πρόοδος σε κάποιες περιοχές όπως η Αττική και η Πελοπόννησος, σε αντίθεση με την Κρήτη που καταγράφεται μεγάλο θέμα και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ενώ θα συγκροτηθούν και άλλες επιτροπές ώστε να εξεταστούν όλα τα αιτήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δασικοί χάρτες: Βόμβα από το ΣτΕ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Αμφισβητούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945"

Ρεύμα: Αυτά είναι τα τιμολόγια για τον μήνα Νοέμβριο – Δείτε ποιος πάροχος είναι φθηνότερος

Ανακοινώθηκαν από τους περισσότερους προμηθευτές τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Νοεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι τιμές του ρεύματος στα περισσότερα τιμολόγια των παρόχων καταγράφουν αύξηση άνω του 10% τον μήνα Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.  Aναλυτικά:

1. ΔΕΗ

Α. Για το τιμολόγιο Γ1

  • Στα 17 λεπτά ανά  kWh διαμορφώνεται η τιμή χρέωσης του ρεύματος για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης τον Νοέμβριο, από 15,5 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο. Δηλαδή  η τιμή είναι αυξημένη κατά 1,5 λεπτά.
  • Στα 18,2 λεπτά ανά  kWh είναι η τιμή χρέωσης του ρεύματος τον Νοέμβριο για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα από 16,7 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.

Β. Για το νυχτερινό ρεύμα

Η τιμή χρέωσης του νυχτερινού ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο είναι στα 12,9 λεπτά ανά μεγαβατώρα από 11,4 λεπτά ανά μεγαβατώρα που είναι τον Οκτώβριο.

2. Elpedison
  • Στο πρόγραμμα Elpedison Economy Plus η τιμή χρέωσης για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 12 λεπτά ανά kWh από 0,8 ευρώ ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy η τιμή χρέωσης για τον μήνα Νοέμβριο είναι στα 17,5 λεπτά ανά kWh από 13,5 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα Elpedison Economy η τιμή χρέωσης για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 21 λεπτά ανά kWh από 15,9 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα Elpedison Συνέπεια Day (με έκπτωση) η τιμή χρέωσης για τον μήνα Νοέμβριο είναι στα 21,27 λεπτά ανά kWh από  17,17 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο
3. ΗΡΩΝ
  • Στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ Simply Generous Home (πρώτοι 6 μήνες παραμονής) η τιμή χρέωση ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο θα είναι 13,95 λεπτά  ανά kWh από 13,32 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ Simply Generous Home (μετά 6 μήνες παραμονής) η τιμή χρέωση ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 13,18 λεπτά ανά kWh  από 12,58  λεπτά  που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ Generous Home η τιμή χρέωση ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 21,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 19,5 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο. Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας 20% είναι στα 17,12 λεπτά ανά kWh για τον μήνα Νοέμβριο από 15,6 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
4. Protergia
  • Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value, η τιμή χρέωσης του ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο θα είναι στα 16,54 λεπτά  ανά kWh από 12,58 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο. Δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 31%.
  • Στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward η τιμή χρέωσης του ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 22,54 λεπτά  ανά kWh από 18,58 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο. Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 21%. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας υποχωρεί στα 16,54 λεπτά ανά kWh.
  • Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value+, η τιμή χρέωσης ρεύματος  για τον μήνα Νοέμβριο θα είναι στα 12,54 λεπτά ανά kWh, από 8,88 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
5. Φυσικό Αέριο Ε ΕΕ
  • Στο πρόγραμμα Μaxi Free+ η χρέωση για τον μήνα Νοέμβριο θα είναι στα 13,9 λεπτά ανά KWh  από 12,4 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
  • Εάν συνυπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 10,4 λεπτά ανά KWh τον Νοέμβριο από 9,3 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
6. ΖeniΘ
  • Στο πρόγραμμα ΖeniΘ Home Basic (για μηνιαία κατανάλωση έως και 270 KWh) η τιμή χρέωσης διαμορφώνεται στα 23,3 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο από 18 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο ίδιο πρόγραμμα για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η τιμή χρέωσης τον Νοέμβριο θα είναι στα 24,3 λεπτά ανά kWh  από 19,8 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα  ΖeniΘ Power Home Now, η τιμή χρέωσης τον Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 9,9 λεπτά ανά kWh από 14 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
7. Watt & Volt
  • Στο πρόγραμμα πρόγραμμα Watt & Volt Reward  η τιμή χρέωσης τον Νοέμβριο θα είναι στα 16,54 λεπτά ανά kWh (και σε αυτή συνυπολογίζεται και η έκπτωση συνέπειας). Καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 31% σε σχέση με τον Οκτώβριο καθώς η τιμή χρέωσης ήταν στα  12,58  λεπτά ανά kWh.
  • Στο τιμολόγιο W+V Value+  η τιμή χρέωσης τον Νοέμβριο θα ανέρχεται στα 12,54 λεπτά ανά kWh από 8,88 λεπτά που είναι τον Οκτώβριο.
8. NRG On Time
  • Στο πρόγραμμα NRG On Time η τιμή χρέωσης θα είναι στα 20,6 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο από 17,5 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο. Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 18%. Με την έκπτωση 10%, η χρέωση διαμορφώνεται στα 18,54 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο από 15,75 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο.
  • Στο πρόγραμμα NRG On Time+, η χρέωση για τον επόμενο μήνα θα είναι στα  11,7 λεπτά ανά kWh από 14,5 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο.
9. ΕΛΙΝ
  • Στο πρόγραμμα ΕΛΙΝ Power On! Home Bonus (με την έκπτωση συνέπειας), η τιμή χρέωσης είναι στα 16,5 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο από  από 12,8 λεπτά ανά kWh που είναι τον Οκτώβριο.  Σημειώνεται δε πως η ελάχιστη τιμής χρέωσης στο πρόγραμμα τον μήνα Νοέμβριο θα είναι στα 9,9 λεπτά ανά kWh και η μέγιστη τιμή στα 16,7  λεπτά ανά kWh
Γιατί είναι αυξημένοι οι λογαριασμοί 

Η αύξηση αντανακλά την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας που οφείλεται με τη σειρά της στην αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ. Επίσης επισημαίνεται πως η τελική τιμή ρεύματος για τον καταναλωτή θα συνυπολογιστεί με την κρατική επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος που αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 2023 η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πάντως δεν αποκλείεται τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων να είναι υψηλότερα από τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να ψαλιδιστούν οι σημαντικές αυξήσεις.

Σημειώνεται δε πως σήμερα Σάββατο η τιμή του ρεύματος της χώρας μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι μειωμένη κατά 31% και διαμορφώνεται στα 71,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 103,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση καλύπτεται κατά 52 % από Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας και υδροηλεκτρικά, ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι περιορισμένη στο 8,1 %.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεύμα: Αυτά είναι τα τιμολόγια για τον μήνα Νοέμβριο – Δείτε ποιος πάροχος είναι φθηνότερος"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Κυριακή, 22 Οκτωβρίου. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παρούσα θα είναι και η σκόνη από τη Σαχάρα. Έως τους 29 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βορειοδυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο, κυρίως στην περιοχή της Κέρκυρας, έως τις προμεσηβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα βόρεια σε βόρειους και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι- απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανόν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών έως το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Στο βόρειο Ιόνιο, κυρίως στην περιοχή της Κέρκυρας, έως τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 και στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστούν τα βάσανα των Παλαιστινίων είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων απαιτεί έναν νέο μηχανισμό εγγυήσεων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Φιντάν εκπροσωπεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου όπου είναι παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει ποτέ να συνεχιστούν τα βάσανα των Παλαιστινίων», διεμήνυσε από το Κάιρο ο Χακάν Φιντάν.

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης, το Σάββατο (21.10.2023) ο Φιντάν είπε ότι εάν οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχιστούν, θα απειλούσαν την παγκόσμια σταθερότητα και την ειρήνη, με γεωγραφική κλιμάκωση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης απαιτεί έναν νέο μηχανισμό εγγυήσεων και είναι απαραίτητη η εγγύηση των βημάτων που λαμβάνονται από τα μέρη για δίκαιη ειρήνη, όπως μετέδωσε το Anadulu.

Η Σύνοδος Κορυφής του Καΐρου, με διεθνή αραβική συμμετοχή και συμμετοχή του ΟΗΕ, συζητά την εξελισσόμενη κατάσταση στη Γάζα, το μέλλον της παλαιστινιακής υπόθεσης και την ειρηνευτική διαδικασία.

Στη Σύνοδο συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι όμως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στο Ισραήλ: Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστούν τα βάσανα των Παλαιστινίων είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας"

Ασπρόπυργος: Συνελήφθη μεθυσμένος Ρομά που απειλούσε με καραμπίνα τη γυναίκα του

Στη σύλληψη ενός Ρομά, ο οποίος σε κατάσταση μέθης φέρεται να απείλησε με κυνηγετικό όπλο τη σύζυγό του, προχώρησαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (21/10) στον Ασπρόπυργο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, όταν η γυναίκα σταμάτησε την περιπολία της ΟΠΚΕ και ζήτησε βοήθεια, ενημερώνοντας τους αστυνομικούς για τον σύζυγό της που ήταν σε έξαλλη κατάσταση και οπλισμένος. Άμεσα οι άνδρες της ΟΠΚΕ προχώρησαν σε αναζητήσεις και έξω από την κατοικία του ζευγαριού, εντόπισαν τον άνδρα με την καραμπίνα στα χέρια εμφανώς σε κατάσταση μέθης.

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να κινδυνεύει κάνεις, οι αστυνομικοί αφόπλισαν τον άνδρα, του πέρασαν χειροπέδες και οδήγησαν στο περιπολικό για τα περαιτέρω. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ομάδα Ρομά προσέγγισε τους αστυνομικούς φωνάζοντας,  με τους άνδρες της ΟΠΚΕ να κάνουν χρήση χειροβομβίδας κρότου λάμψης για να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι.

Ο Ρομά οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου που ανέλαβε τον σχηματισμό δικογραφίας του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ασπρόπυργος: Συνελήφθη μεθυσμένος Ρομά που απειλούσε με καραμπίνα τη γυναίκα του"

Κυρίτσης: Αν ισχύει το δισέλιδο της ΕφΣυν για τον Κασσελάκη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο πρόβλημα με τον πρόεδρο που εξέλεξε

Ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» αποκάλυψε αρθρογραφία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ήταν υπέρ του Ρίγκαν, των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των απολύσεων.

Στο δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτεται η παλιότερη αρθρογραφία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Εθνικό Κήρυκα».

Εκεί, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται υπέρ του δόγματος Ρίγκαν, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ σε άλλο φύλλο το 2012 γράφει, με το ψευδώνυμο Αριστοτέλης Οικονόμου. υπέρ των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, εμφανίζοντας τις μάλιστα ως λίγες.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης ανέβασε στο Χ το συγκεκριμένο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ με τίτλο και σχολίασε δηκτικά:

«Σήμερα η ΕφΣυν έχει ένα δισέλιδο για το τι υποτίθεται ότι έγραφε ο Στ Κασσελακης στις ΗΠΑ. Αν το δημοσίευμα δεν στέκει η ΕφΣυν έχει τεράστιο πρόβλημα ως εφημερίδα που τν διαβάζουν συριζαίοι. Αν το δημοσίευμα στέκει τίποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο πρόβλημα με τον πρόεδρο που εξέλεξε».

Το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ αναλυτικά

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών κάποια σημεία έχουν επισημανθεί με κόκκινο κύκλο και σύμφωνα με την εφημερίδα είναι από δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη όταν ζούσε στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «ο Κασσελάκης φοιτητής ζητά να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το δόγμα του Ρέιγκαν και να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια (7.7.2007)»

Το δεύτερο σημείο όπως αναφέρει η εφημερίδα είναι όταν ο Κασσελάκης επιχειρηματίας θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και εξαίρει τη μείωση του κατώτατου μισθού (18.2.2012)

”Το σοβαρότερο είναι ότι όταν η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ) απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, ο Στέφανος Κασσελάκης διαφωνούσε, επειδή θεωρούσε μικρό τον αριθμό των απολυόμενων: «Τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας»”.

«Πολλοί επίσης σχολίασαν τη μείωση στον ελάχιστο μισθό. Πρόκειται για άλλο ένα ευαίσθητο θέμα με ανθρώπινες πτυχές, καθώς σίγουρα πολύς κόσμος εξαρτάται από έναν τέτοιο μισθό. Και όμως, αυτό το επίπονο μέτρο πρέπει να θεωρηθεί θετικό επειδή όντως κάνει τη χώρα πιο ανταγωνίσιμη και συγχρόνως διατηρεί μικρές εταιρείες εν ζωή»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης: Αν ισχύει το δισέλιδο της ΕφΣυν για τον Κασσελάκη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο πρόβλημα με τον πρόεδρο που εξέλεξε"

Η ΕΛΑΣ εκκένωσε κατάληψη σε χώρο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μετά από μεγάλη επιχείρηση

Μεγάλη επιχείρηση έκανε η ΕΛΑΣ σήμερα (21.10.2023) τις πρώτες πρωινές σε χώρο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που είχε καταληφθεί και κατόρθωσε να τον εκκενώσει και να τον… απελευθερώσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τις πρωινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης σε χώρο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Στην επιχείρηση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείου που είχε γίνει η κατάληψη συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι) καθώς και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ και Ο.Π.Κ.Ε..

Οπως ανέφερε η ΕΛΑΣ ο χώρος που ήταν υπό κατάληψη, αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Παράλληλα με την επιχείρηση, οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ συνέδραμαν τις αρμόδιες υπηρεσίες που πραγματοποίησαν εργασίες αποκατάστασης στον χώρο που είχε γίνει η κατάληψη.

 

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛΑΣ εκκένωσε κατάληψη σε χώρο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μετά από μεγάλη επιχείρηση"

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έφτασαν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, περνώντας από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα, όπως δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση», ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε μία ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

«Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πάνω από 4.300 νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385, με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας υποστηρίζει την ανάγκη οργάνωσης ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε σήμερα την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Η ίδια, έκανε το παραπάνω σχόλιο στην ομιλία της στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, μετά από την κλιμακούμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας"

Κούγιας για την παραίτησή του από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου: Ήταν μια κίνηση τακτικής

Για τις εξελίξεις στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, Χαμογέλα και Πάλι, ο Αλέξης Κούγιας, μετά και την παραίτησή του από την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε  «κίνηση τακτικής».

«Ήταν μία κίνηση τακτικής, γιατί η κ. Πρόεδρος, προκατειλημμένη, ήθελε να απολογηθεί η κατηγορούμενη χωρίς την παρουσία δικηγόρου, οπότε ο μοναδικός τρόπος για να μην γίνει αυτό ήταν να δηλώσω την παραίτησή μου. Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ κατηγορούμενο, σε πολλές δύσκολες υποθέσεις, και αυτό έγινε και τώρα. Θέλω να μιλήσω με την κατηγορουμένη για πράγματα που έχω σκοπό να κάνω, για να τα εγκρίνει. Δεν έχω κάνει ποτέ αίτημα εξαιρέσεως, θα επανέλθω την Πέμπτη στο δικαστήριο», είπε αρχικά.

Ως προς το αν αμφισβητεί την κρίση του δικαστηρίου ο κ. Κούγιας απάντησε πως, «αμφισβητώ τη διαδικασία. Βλέπω τις κινήσεις του δικαστηρίου που δεν το ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας, ούτε η άποψη της κατηγορούμενης, το δικαστήριο όρισε 3 νεαρές δικηγόρους, οι οποίες αμφιβάλλω αν μπορούν να διαβάσουν την δικογραφία. Δεν γνωρίζω τι εμπειρία έχουν, δεν γνωρίζω αν γνωρίζουν βασικές αρχές της δικονομίας για την διερεύνηση μίας ανθρωποκτονίας. Θα επικοινωνήσω μαζί τους, και έπειτα θα τοποθετηθώ υπεύθυνα. Η κατηγορούμενη έχει δικαίωμα να ακυρώσει τον διορισμό των νέων δικηγόρων και να επανέλθω κανονικά».

Για τον χαρακτηρισμό «προκατειλημμένοι» για τους δικαστές και για το αν παραιτήθηκε για να «κερδίσει χρόνο»: «Από την 2η μέρα, δεν έγινε δεκτό κανένα αίτημά μας. το δικαστήριο έφερε κάτι νοσοκόμες, και απέρριπτε αιτήματα να έρθουν επιστήμονες, είναι πρωτοφανές. Τι χρόνο να κερδίσω; Η απολογία της κατηγορούμενης είναι έτοιμη από την 1η μέρα, έγινε μαζί με την κατηγορουμένη αυτό. Είναι κωμικό να λένε ότι προσπαθώ να κερδίσω χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Κούγιας.

«Η εκδίκαση της υπόθεσης της Μαλένας και της Ίριδας, μπορεί να αναβληθεί. Αν και περιμένω με λαχτάρα να εκδικαστεί η υπόθεση γιατί θα γελάσει και το “παρδαλό κατσίκι” με αυτά που έχουν γίνει», κατέληξε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας για την παραίτησή του από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου: Ήταν μια κίνηση τακτικής"

Ανδρέας Ξανθός: Ο Κασσελάκης είναι εκτός πραγματικότητας - Ο ίδιος και όσοι είναι γύρω του θα αποδομήσουν και τον Τσίπρα

Ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη και του περιβάλλοντός του εμφανίστηκε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη του στον TEAM FM 102, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις απ’ τις πρακτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο καιρό στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Ξανθός ανέφερε για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας», αποδίδοντας του «μεθοδική προσπάθεια αλλαγής φυσιογνωμίας», ώστε «να αποαριστεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά, αλλά για ένα θολό κέντρο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κυβερνώσα, ούτε Αριστερά με τη φυσιογνωμία που οικοδομείται αυτή την περίοδο» ήταν το σχόλιο του κ. Ξανθού, που άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά το μέλλον της παράταξής του. Επιπλέον, υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε ως “συγκολλητική ουσία” στα ενδότερα της παράταξης, επισείοντας τον κίνδυνο πως έπειτα από το «στάδιο της αποαριστεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει ένα νέο στάδιο... αποτσιπροποίησης: Αυτοί που είναι σήμερα γύρω από τον νέο πρόεδρο, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποδομούν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιλογές του!».

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά»

-Μπορείτε να συνεχίσετε όλοι μαζί; Πόσο μακριά είναι η διάσπαση;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά! Συμμετείχα σε μία απογοητευτική πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία ο νέος πρόεδρος δεν ήταν με φυσικό τρόπο παρών.

Αυτό ήταν πολιτικό πρόβλημα κατά την άποψή μου. Δεν γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται με τηλεδιάσκεψη και χωρίς τη ζωντανή παρουσία του προέδρου.

Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση δεν προέκυψαν εχέγγυα ενότητας στην πράξη και δείγματα συνεννόησης, κινήσεις και προσπάθεια εξωστρέφειας για φυγή προς τα εμπρός.

Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής και σαφής: Ο χώρος μας έχει υποστεί μία μεγάλη αλλαγή, μία μεγάλη ανατροπή που υπερβαίνει το πλαίσιο λειτουργίας ενός αριστερού κόμματος.

-Κάπως προέκυψε αυτό...

Δεν είναι απλώς ότι υπάρχει μία διαφωνία με τον νέο αρχηγό · θεωρώ ότι έχουμε πλέον ένα νέο πλαίσιο στο οποίο έχει βάλει καταλυτικά τη σφραγίδα του ο νέος αρχηγός, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο εντελώς εκτός πραγματικότητας! Δεν ήταν ποτέ οργανικό στοιχείο ούτε καν της ελληνικής πολιτικής ζωής, φυσικά ποτέ δεν είχε συνάφεια και οργανική σχέση με την Αριστερά στη χώρα μας. Πιστεύω ότι και οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ενισχύουν την ανησυχία και την απογοήτευση των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν όχι αναδιοργάνωση και ανανέωση, όπως φημολογείται κι όπως προσπαθούν να περάσουν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά κατά την άποψή μου μία σοβαρή μετάλλαξη ενός ιστορικού κόμματος της Αριστεράς της χώρας μας, το οποίο μέσα από μία δύσκολη διαδρομή με νίκες και ήττες, με οπισθοχωρήσεις, με προβλήματα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να κυβερνήσει τη χώρα.

Και μάλιστα να βγάλει τη χώρα από την πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση της Μεταπολίτευσης, που ήταν η μνημονιακή περιπέτεια.

-Τι βλέπετε να γίνεται από εδώ και πέρα;

Μπαίνουμε σε μία νέα τροχιά, που κατά την άποψή μου δεν προοιωνίζει καμία θετική εξέλιξη για τον πολιτικό μας χώρο.

Δεν βλέπω ούτε ενθουσιασμό, ούτε ανάταση, ούτε ανάκαμψη, ούτε τίποτα.

Στις συνομιλίες μου με τους καθημερινούς πολίτες, με τους απλούς ανθρώπους και όχι με το φανατικό - σκληρό- πυρήνα και ιδιαίτερα των ανθρώπων οι οποίοι παρεμβαίνουν στα social media, αυτό που βλέπω είναι να κυριαρχεί είναι η απογοήτευση! Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι έχουμε μία αλλαγή φυσιογνωμίας.

Υπάρχει μία μεθοδική προσπάθεια να αποαριστεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω με πάρα πολλή σαφήνεια και πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου.

-Θέλετε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

Όταν βγαίνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πηγαίνει στον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων, στη συνέλευση του ΣΕΒ, και λέει ότι "το κεφάλαιο είναι εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων", δηλαδή αντιστρέφεται πλήρως την βασική καταστατική αρχή της Αριστεράς που λέει ότι οι οικονομικές ανισότητες αντιμετωπίζονται μέσα από την κοινωνική πολιτική και μέσα από πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής, νομίζω ότι πλέον το σήμα έχει δοθεί: δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά, αλλά για ένα θολό κέντρο, το οποίο έχει υιοθετήσει βασικές νεοφιλελεύθερες αρχές και αξίες!

Δεν έχουμε να κάνουμε με αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα! Κι αυτό είναι κρίσιμο για τη στάση όλων μας: για τη συλλογική και για την προσωπική μας αξιοπρέπεια.

-Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Μια ομάδα μελών και στελεχών του κόμματος, που συμμετέχουμε στην Πολιτική Γραμματεία, καταθέσαμε ένα πολιτικό κείμενο διαφωνίας με τις εξελίξεις αυτές.

Ο συσχετισμός είναι πολύ οριακός στην Πολιτική Γραμματεία. Έχουμε την Κεντρική Επιτροπή σε 2-3 εβδομάδες από τώρα.

Δυστυχώς, το συνέδριο πήγε πάρα πολύ πίσω. Πάει τρεις μήνες μετά την προαποφασισθείσα διεξαγωγή του, τέλη Νοέμβρη όπως είχαμε αποφασίσει όταν ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μία διάθεση να χειραγωγηθεί το εσωκομματικό σκηνικό και όχι να γίνει μία συζήτηση ουσίας που θα αναζητήσει μίνιμουμ τουλάχιστον συναινέσεις.

-Μοιάζει αναπόφευκτο και μονόδρομος το τί θα συμβεί...

Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις και να προκαταλαμβάνω τις εξελίξεις. Προφανώς, η πορεία των πραγμάτων δημιουργεί και μία αντίστοιχη δυναμική. Αυτό το οποίο πάντως είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κυβερνώσα, ούτε Αριστερά με τη φυσιογνωμία που οικοδομείται αυτή την περίοδο.

Δεν είναι κυβερνώσα, γιατί δεν μπορεί στα σοβαρά να προβληθεί ως μία αξιόπιστη πολιτική λύση στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλες οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις της τελευταίας περιόδου δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση και όχι δυναμική ανάκαμψης και ανόδου. Και γι' αυτό φυσικά ο Μητσοτάκης και το σύστημα τρίβουν τα χέρια τους, διότι βλέπουν ότι απέναντί τους έχουν μία κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση. Αλλά δεν είναι ούτε Αριστερά (αυτή η κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση), υποχωρώντας σε αυτά τα κρίσιμα αξιακά χαρακτηριστικά.

Και γι' αυτό θα έλεγα ότι επίσης τρίβει τα χέρια της η υπόλοιπη Αριστερά: το ΚΚΕ, η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, που ακριβώς στο κενό εκπροσώπησης έχουν την προσδοκία - και φάνηκε αυτό στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές - να ενισχύονται από προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτός ο χώρος δεν μπορεί πια να τους εκφράζει.

-Οι εκπρόσωποι του κόμματός σας έχουν διαφορετική άποψη...

Η προσπάθεια να υποτιμηθούν αυτά τα προβλήματα, να ειπωθεί όπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (Δώρα Αυγέρη), ότι έχει κλείσει ο κύκλος της ήττας και τώρα πάμε σε μία "φυγή προς τα εμπρός", αυτά κατά την άποψή μου είναι επικοινωνιακές κατασκευές.

Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον κύκλο της ήττας όσο ακολουθείς την ίδια συνταγή: δηλαδή, με αρχηγισμό, με αποϊδεολογικοποιημένο λόγο, χωρίς σαφείς κοινωνικές αναφορές, χωρίς τεκμηριωμένο και εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει αυτή την περίοδο η κοινωνία, χωρίς πολιτική αξιοπιστία, αλλά μόνο με έμφαση στην επικοινωνία. Αυτό δεν γίνεται!

-Για την έννοια του “αρχηγισμού” μπορούν να ειπωθούν πολλά...

Είναι κάτι που συζητείται πάρα πολύ. Πρώτον, η θεωρία ότι πάμε να φτιάξουμε ένα κόμμα των μελών δεν συμβαδίζει με αρχηγισμό και μεσσιανισμό. Να είμαστε πολύ καθαροί. Και επίσης, το κόμμα των μελών δεν ταυτίζεται με μέλη μίας... χρήσης, τα οποία εγγράφονται, ψηφίζουν κι έκτοτε κανείς δεν ασχολείται και δεν ξέρει πού είναι, τι κάνουν, πώς δρουν, ποια κοινωνική επιρροή έχουν, πώς μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογική μας λειτουργία.

Είχαμε προβλήματα αρχηγισμού και την προηγούμενη περίοδο, της διακυβέρνησης του κόμματός μας από τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως, την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα ήταν κυρίαρχο το "εμείς". Υπήρχε μία κουλτούρα οργανωτικής συλλογικής λειτουργίας. Υπήρχε μία προσπάθεια - και από τον ίδιο τον Τσίπρα - να ληφθούν υπόψιν οι ευαισθησίες, οι απόψεις, οι διαφορές, να υπάρξει μία σύνθεση. Αυτό προέκυπτε στις διαδικασίες των οργάνων, στις συζητήσεις, στις Κεντρικές Επιτροπές, παντού! Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αυτή την πολιτική ικανότητα, γιατί ήταν "σαρξ εκ της σαρκός", γιατί είχε μία ιστορική διαδρομή, είχε εμπειρία και γνώση. Και έτσι, μπορέσαμε πραγματικά να υπάρχει μία συνεκτική ουσία και να προχωρούμε με τα προβλήματά μας, αλλά ενωμένοι. Και μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις, να είμαστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί, όπως την εποχή διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή η “συγκολλητική ουσία” έχει χαθεί. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σταθμίσουμε πάρα πολύ σοβαρά όλοι μας.

- Σας κατηγορούν, πάντως, ότι ως κόμμα ασκήσατε μία υποτονική αντιπολίτευση.

Όσοι θεωρούν ότι ήταν υποτονική η αντιπολίτευσή μας στην οικονομική πολιτική, στην δημοσιονομική, στην υγειονομική και στην κοινωνική πολιτική, βάλλουν ευθέως εναντίον του Τσίπρα.

Φοβούμαι ότι το στάδιο της αποαριστεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθηθεί από ένα νέο στάδιο αποτσιπροποίησης! Αυτοί που είναι σήμερα γύρω από τον νέο πρόεδρο, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποδομούν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιλογές του. Και να του χρεώνουν τις ανεπάρκειες στην περίοδο διακυβέρνησης και αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του.

-Πώς πρέπει να αντιδράσετε;

Ο απλός κόσμος της Αριστεράς αγωνιά · παρακολουθεί με πόνο τις εξελίξεις και θέλει να ανακάμψει αυτός ο πολιτικός χώρος, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν είναι μόνο ζήτημα κομματικού πατριωτισμού, αλλά και ζήτημα ισορροπίας και λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος να υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία θα ασκεί έλεγχο στην εξουσία και στην κυβέρνηση. Αυτός λοιπόν ο κόσμος βλέπει ότι δυστυχώς, αντί να υπάρχει προοπτική - επί της ουσίας- ανάκαμψης, επιδιδόμαστε (ως κόμμα) σε έναν ρηχό "αντιμητσοτακισμό" - αυτό δεν αρκεί, φάνηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ουσιαστική εναλλακτική διέξοδος στην αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών ζητημάτων: ακρίβεια, σύστημα Υγείας, λειτουργία του κράτους κλπ. Κι αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να προκύψει με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματός μας, με μια προσπάθεια έμφασης στην επικοινωνία, στο lifestyle, στον αποπολιτικοποιημένο λόγο, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει ενσυναίσθηση και κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων.

Ο κόσμος για να πειστεί θέλει σχέδιο, θέλει μία μαχητική αντιπολίτευση, θέλει παρουσία στους κοινωνικούς χώρους ·θέλει οργανωμένη πολιτική δράση και όχι ένα κόμμα το οποίο έχει χιλιάδες μέλη τα οποία απλώς κάθε τέσσερα χρόνια πάνε και ψηφίζουν τον αρχηγό.

-Στο ενδιάμεσο υπήρξε και μία εκλογική μάχη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών - ιδιαίτερα των περιφερειακών - η οποία είχε πολιτικά χαρακτηριστικά.

Οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές δεν έδειξαν μία δυναμική ανάκαμψης για το χώρο μας - αυτό καταγράφεται στις μετρήσεις. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει, το ΠΑΣΟΚ έχει μία πολύ οριακή αύξηση, το ΚΚΕ έχει μία σημαντική ενίσχυση και η ΝΔ παρότι έχει την πρωτιά, έχει υποστεί σοβαρές απώλειες.

Ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος, ωστόσο, δίνουν σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Και ιδιαίτερα ο β' γύρος, όπου έχουμε μία σημαντική υποχώρηση και ήττα κομβικών κυβερνητικών επιλογών, όπως είναι ο Δήμος της Αθήνας και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ήταν κομβικής σημασίας οι ήττες για τα κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό σημαίνει, αυτόματα, ότι κέρδισε η αντιπολίτευση και άλλαξε το πολιτικό σκηνικό; Προφανώς όχι. Η ενισχυμένη καταγραφή του κυβερνώντος κόμματος στους περισσότερους Δήμους και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, προφανώς δείχνει ότι επί του παρόντος δεν αμφισβητείται η κυριαρχία Μητσοτάκη.

Όμως, όπως ειπώθηκε, ήταν μία πρώτη ρωγμή. Κι αυτή τη ρωγμή, οφείλουμε όσοι θέλουμε να υπάρξει εναλλακτική διακυβέρνηση, να τη διευρύνουμε.

-Πώς θα διευρυνθεί;

Με κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και όχι με προσπάθειες ο καθένας να επιδοθεί σε μία μάχη του ποιος θα ηγεμονεύσει την αντιπολίτευση. Υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιήσουμε αυτές τις ρωγμές, που έχει υποστεί το κυβερνητικό μπλοκ, αλλά θέλει πάρα πολλή δουλειά, σοβαρότητα, σχέδιο και συγκροτημένη παρέμβαση. Δεν αφορά την κοινωνία ποιος θα είναι, στις ευρωεκλογές για παράδειγμα, δεύτερο κόμμα, σενάριο που "τρέχει" το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δυσκολία και την κρίση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που αφορά την κοινωνία είναι να υπάρξει μία αξιόπιστη προοδευτική διέξοδος. Αυτό θέλει σοβαρότητα και ωριμότητα από όλους.

-Πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και των περιφερειακών εκλογών σε τοπικό επίπεδο;

Στην Περιφέρεια Κρήτης είχαμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, για τα δεδομένα της προετοιμασίας, της ανυπαρξίας παράταξης και του σύντομου προεκλογικού χρόνου. Δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε, προφανώς. Αλλά είναι μία πρώτη βάση. Επιβεβαιώθηκε ότι ήταν απόλυτα πολιτικά ορθή η απόφαση της αυτόνομης καθόδου. Θα ήταν τεράστιο λάθος να είμαστε κι εμείς στην ίδια πλευρά με τη Νέα Δημοκρατία, που στήριξε δια του πρωθυπουργού τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας ως επικεφαλής τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και τους ανθρώπους που πλαισίωσαν τον συνδυασμό μας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, έδωσε μία μάχη αξιοπρέπειας και δυνατότητας εκπροσώπησης σε αριστερό και προοδευτικό κόσμο της περιοχής μας. Κι αυτό επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό: έχουμε μία πενταμελή ομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια να έχουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των ανθρώπων. Σε περιοχές με ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον οφείλουμε να έχουμε μία διακριτή παρουσία. Αυτό βεβαίως πρέπει να συμβαδίζει και με μία ευέλικτη στάση, ιδιαίτερα στα θέματα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, των Δήμων, όπου μπορεί με βάση τα πρόσωπα, την αξιοπιστία τους και τη φερεγγυότητά τους στις τοπικές συνθήκες, να επιλέγουμε μία τακτική συνεργασιών χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό στοιχείο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανδρέας Ξανθός: Ο Κασσελάκης είναι εκτός πραγματικότητας - Ο ίδιος και όσοι είναι γύρω του θα αποδομήσουν και τον Τσίπρα"

Ψηφιακό εισιτήριο για τα ΜΜΜ και εκλογές online «ψήφισαν» οι πολίτες σε διαδικτυακή κουβέντα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήρης Παπαστεργίου θα σας καλούσε σε ένα ραντεβού για να συζητήσετε το επόμενο βήμα της ψηφιοποίησης στη χώρα μας;

Κι όμως, ο Δημήτρης  Παπαστεργίου δεν κάλεσε κάποιον προσωπικά και μεμονωμένα αλλά όλους τους πολίτες σε μια διαδικτυακή κουβέντα, σε έναν ανοιχτό διάλογο ζητώντας τους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το τι άλλο θα ήθελαν να γίνεται ψηφιακά, ώστε η επιθυμία τους για την ψηφιοποίηση σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητας σε να γίνει πραγματικότητα.

Το «ραντεβού» κλείστηκε διαδικτυακά μέσα από τα social media του ίδιου του Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και του υπουργείου στο πλαίσιο της καμπάνιας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εσύ τι άλλο θα ήθελες να γίνεται ψηφιακά;», τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιάζονταν τον Σεπτέμβριο στο Hacathon, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Έτσι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα έγραψαν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, καθώς «αναγνωρίζοντας πόσο χρόνο εξοικονομούν, οι πολίτες ζητούν περισσότερες ψηφιοποιήσεις σε όσα διευκολύνουν την καθημερινότητα και τις δουλειές τους», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου «πήραμε εκατοντάδες προτάσεις για την ψηφιοποίηση. Κάποιες από αυτές είναι πολύ σοβαρές. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό το να αλληλεπιδρά επί της ουσίας το κράτος με τους πολίτες. Ξέρετε, τα social media δημιουργούν bubbles, φούσκες όπως τις λέμε, μέσα στις οποίες ζούμε. Ο μικρόκοσμος του καθενός μας έχει συγκεκριμένη ατζέντα και απαιτήσεις, οπότε χρειάζεται ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Η ατυχία του να μην πραγματοποιήσουμε το Hacathon τον Σεπτέμβριο μας στέρησε από πολύτιμες ιδέες. Θα το υλοποιήσουμε όμως, προσεχώς, ζητώντας ακόμη περισσότερο τη συμβολή των πολιτών».
 
Ψηφιακό εισιτήριο, εκλογές on line, ψηφιακή διαθήκη

Εκλογές online, μεταδημότευση με ένα κλικ, διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του κράτους: αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων τους σε όλους τους φορείς που χρειάζεται σε περίπτωση αλλαγής ταυτότητας, διασύνδεση των μητρώων, επέκταση των ψηφιακών ραντεβού, ενιαίο ψηφιακό εισιτήριο για όλα τα μέσα, αλλά και «για τις μεταφορές σε όλη την Ελλάδα, όπως και ενιαίο σύστημα πληροφόρησης για τις διαθέσιμες διαδρομές από όλα τα ΚΤΕΛ», ακόμη και ψηφιακή διαθήκη είναι ορισμένα από τα εκατοντάδες αιτήματα που κατατέθηκαν.

 Αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν ανοιχτά δεδομένα και διαφάνεια («Θέλω Open data στα επιμελητήρια για να βλέπω τι είδους επιχειρήσεις, πόσες, πόσων ετών, τύπους, για να βγάζω χρήσιμα συμπεράσματα για την αγορά»), κάποιοι άλλοι ζητούν να μπορούν «να χρησιμοποιήσουμε την πιστωτική/χρεωστική κάρτα μας στο μετρό και στα λεωφορεία όπως συμβαίνει στο Λονδίνο. Θα γίνει και εξοικονόμηση χαρτιού και χρόνου», ενώ ορισμένοι γονείς σκέφτηκαν να προτείνουν «κάρτα μαθητών που να λειτουργεί και ως κάρτα πληρωμών για τις αγορές τους εντός σχολείου. Οι γονείς θα φορτίζουν την κάρτα και να επιβλέπουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους».

Άλλο αίτημα πρότεινε ένα «ενιαίο app (στυλ novoville) ή πλατφόρμα όπου πολίτες να επικοινωνούν προβλήματα, προτάσεις κλπ. με όλους τους δήμους-περιφέρειες και να παίρνουν ανατροφοδότηση».

Σύστημα αξιολόγησης συνεργείων δημοσίων έργων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση για ένα «σύστημα αξιολόγησης δημόσιων συνεργείων. Μια εφαρμογή δηλαδή όπου θα μπαίνουν οι κάτοικοι και θα αξιολογούν μια δουλειά που έγινε στην περιοχή τους πχ μπάλωμα στον δρόμο. Για να υπάρχει κίνητρο για βελτίωση της ποιότητας αποτελεσμάτων των διαφόρων μικροέργων». Κάποιος πολίτης προτείνει «το gov wallet μεταφρασμενο να λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, για όλες τις υπηρεσίες», ενώ κάποιος άλλος ζητά on line έκδοση διαβατηρίου και νέου τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Υπάρχει και μια πρόταση που αφορά στον τουρισμό, προτείνοντας την ιδέα ενός «GPS σε ταξί και λεωφορεία, μαζί με μια τεχνητή νοημοσύνη και Big data όπου θα συγκρίνει τις μετακινήσεις τουριστών και ντόπιων προς τουριστικούς προορισμούς ώστε να βελτιώνουμε τις μετακινήσεις σε υπερφορτωμένα τουριστικά μέρη».

Πώς προέκυψε η ιδέα ενός Hacathon

Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός Hacathon στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ήταν εξ αρχής του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. «Όταν έχεις συνηθίσεις σε μια αμεσότητα, είναι δύσκολο να κλείνεσαι σε ένα γραφείο χωρίς να έχεις επαφή με τον πολίτη, χωρίς να ξέρεις τις ανάγκες του», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο υπουργός σκέφτηκε την υλοποίηση ενός Hacathon που αποτελεί τη νέα τάση στους διαγωνισμούς καινοτομίας, καθώς στα Hacathon διαγωνίζονται ομάδες επαγγελματιών ή ερασιτεχνών ή ακόμη και μαθητών, προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε συγκεκριμένα project που τους ζητούνται.

Για αυτό και ο κ. Παπαστεργίου θέλησε να ακούσει, να διαβάσει και να μελετήσει τις ιδέες από τους πολίτες, ώστε να τις προωθήσει στους διαγωνιζόμενους στο Hacathon στο Περιπτέρο 12 της ΔΕΘ που θα καλούνταν να απαντήσουν σε πρόκληση που θα έχει επιλεγεί από τους πολίτες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακό εισιτήριο για τα ΜΜΜ και εκλογές online «ψήφισαν» οι πολίτες σε διαδικτυακή κουβέντα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου"

Πάνος Σκουρλέτης: «Σταλινική» η άποψη Κασσελάκη «όποιου δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει»

Τη φράση «σταλινικές απόψεις» χρησιμοποίησε ο Πάνος Σκουρλέτης το πρωί του Σαββάτου για να απαντήσει στο «τελεσίγραφο» του Στέφανου Κασσελάκη και μέσω της συνέντευξής του στον Εθνικό Κήρυκα ότι σε όποιον δεν αρέσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να φύγει.

«Είναι πολύ παλαιάς κοπής οι προσεγγίσεις αυτές» είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκουρλέτης με αφορμή τις σχετικές τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της εκπροσώπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρη.
Εμφανώς εκνευρισμένος ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν επιδιώκει την ενότητα λέγοντας ότι «αντί να είναι ενωτικός αναρωτήθηκε αν δεν θέλουμε κάποιοι να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς που δεν ψηφίσατε το 2012 και το 2015 ΣΥΡΙΖΑ το λέτε σε εμάς που κάναμε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Από τα βέλη του Πάνου Σκουρλέτη δεν ξέφυγε και ο Παύλος Πολάκης καθώς αναρωτήθηκε «είπε κανείς να έχουμε δύο φωνές την περίοδο της πανδημίας που έβγαινε ο Πολάκης και έλεγε αντιεπιστημονικά πράγματα;».

«Κακώς λένε ότι κάποιοι σαν εμένα κάναμε face control και αριστερόμετρο» συνέχισε στους ίδιους τόνους ο Πάνος Σκουρλέτης.

Όσον αφορά την υπόθεση Τζουμάκα ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν μπορεί να τεθεί εκτός κόμματος. Αυτό δείχνει μια μη κατανόηση του κατατστατικού διότι αυτο που προβλέπεται όπως έγινε και στην περίπτωση Πολάκη είναι να προταθεί η παραπομπή κάποιου στην επιτροπή δεοντολογίας η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση με αυξημένη πλειοψηφία 2/3».

Ο ίδιος, δε, δήλωσε ότι «δεν είμαι οπαδός των διαγραφών στη βάση των πολιτικών απόψεων» σχολιάζοντας δηκτικά οτι «ο κ. Τζουμάκας δεν αιφνιδίασε κανέναν γιατί κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ακριβώς τα ίδια».

Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε, τέλος, ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ «συρρικνώνεται με την απόφαση μετάθεσης του συνεδρίου»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάνος Σκουρλέτης: «Σταλινική» η άποψη Κασσελάκη «όποιου δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει»"

Διαψεύδει ο ισραηλινός στρατός ότι ζήτησε την εκκένωση νοσοκομείου και σχολείων στη Γάζα

Στη διάψευση αναφορών από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) περί προειδοποίησης που έλαβαν από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς και πέντε σχολείων στη Γάζα, ενόψει επικείμενης επίθεσης, προχώρησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Εκπρόσωπός τους υπογράμμισε πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για εκκένωση νοσοκομείου ή σχολείων, επαναλαμβάνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει εδώ και μέρες από όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε χθες Παρασκευή «κατεπείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας ότι «δέχθηκε απειλή από τις δυνάμεις κατοχής για βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς». Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως δεν βάζουν νοσοκομεία στο στόχαστρό τους.

Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει άμαχοι στην πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή».

«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο ισραηλινός στρατός ότι ζήτησε την εκκένωση νοσοκομείου και σχολείων στη Γάζα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news