facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Τουρκία: «'Ετοιμοι προς χρήση, οι S-400»

O επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο 24TV

«Οι S-400 είναι έτοιμοι προς χρήση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποφασίσουν πότε θα υπάρξει τέτοια αναγκαιότητα», δήλωσε ο Ντεμίρ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα συνεχίζουν να εργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά την κατασκευή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, παρά την απόφαση της Ουάσιγκτον να τις αποκλείσει από το πρόγραμμα αυτό.

Η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο TASS την είδηση αυτή. «Πράγματι (ο Ισμαήλ Ντεμίρ) έκανε αυτή την δήλωση σήμερα στην Άγκυρα», ήταν η δήλωση που έγινε εκ μέρους της Διεύθυνσης Αμυντικής βιομηχανίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «'Ετοιμοι προς χρήση, οι S-400»"

ΠΟΥ: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στην Ιαπωνία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για μια νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτήν.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε την Κυριακή ότι εντόπισε μια παραλλαγή του ιού σε τέσσερις ταξιδιώτες από την Πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας. Η παραλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπάρχει και στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 που έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο ΠΟΥ ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις φτωχές χώρες τον Φεβρουάριο, μέσω του προγράμματος COVAX (πολυμερής πρωτοβουλία για την αγορά και την καθολική πρόσβαση στα εμβόλια), όπως είπε ο Μπρους Έιλγουορντ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Οργανισμού.

«Περισσότερες από 40 χώρες έχουν πλέον ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για την Covid-19. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι εμβολιασμοί ή σχεδόν όλοι έγιναν σε χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος μέχρι τώρα. Πρέπει να δούμε τα εμβόλια να περνούν στα χέρια και των χωρών χαμηλού και χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος», τόνισε.

Το πρόγραμμα COVAX θα μπορούσε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τον Φεβρουάριο. Καταβάλλεται ωστόσο προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ξεκινήσουν από αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στην Ιαπωνία"

Covid-19: Ξεπέρασαν τα 90 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Με τα κρούσματα κορονοϊού να διπλασιάζονται μέσα σε δέκα εβδομάδες, ο αριθμός νοσούντων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 90 εκατομμύρια και οι θάνατοι υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια.

Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες 48 ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα επανέρχεται στο προσκήνιο η Κίνα, καθώς ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε πέντε μήνες, ενώ αναμένεται εντός της εβδομάδας στη χώρα η διερευνητική αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ευρώπη ανέφερε την περασμένη εβδομάδα 25 εκατομμύρια κρούσματα, να παραμένει και η περισσότερο πληγείσα. Ακολουθεί η Βόρεια και η Λατινική Αμερική με 22,4 εκατομμύρια και 16,3 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Η Ευρώπη άλλωστε έχει καταγράψει περίπου το 31% από το 1,93 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως.

news
 
Διαβάστε Περισσότερα » " Covid-19: Ξεπέρασαν τα 90 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως"

Πολιτική Προστασία: Σε αυστηρό lockdown η Βοιωτία

Σε κατάσταση αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων εισέρχεται από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα η περιοχή της ΠΕ Βοιωτίας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτική Προστασίας:

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

-Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
-Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

-H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
-H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας .
-H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 12/01/2021 και ώρα 06:00 μέχρι την Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 06:00.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Σε αυστηρό lockdown η Βοιωτία"

Kύπρος – Κορονοϊός: Πέντε νεκροί και 288 νέα κρούσματα σε μια μέρα

Άλλους πέντε θανάτους από κορονοϊό και 288 νέα κρούσματα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (11/01) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έχει φτάσει τους 153. Παράλληλα 205 ασθενείς με κορονοϊό  νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.842 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας είναι 2,24% και τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο σε 27.638.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Kύπρος – Κορονοϊός: Πέντε νεκροί και 288 νέα κρούσματα σε μια μέρα"

Στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές με την Τουρκία

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά ο γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών ο 61ος γύρος θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έγινε πρόσκληση στην Ελλάδα προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών μέσα στον Ιανουάριο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του προς την Άγκυρα από την Λισαβόνα κάνοντας γνωστό πως: «οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία».

Ο κύριος Μητσοτάκης, παράλληλα, πρόσθεσε πως θα πρέπει να «σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές με την Τουρκία"

«Κόκκινος συναγερμός» από το FBI: Σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις σε όλα τα Καπιτώλια!

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) προειδοποίησε ότι σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις στην Ουάσινγκτον και στις πρωτεύουσες και των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Τα μέλη μιας μη κατονομαζόμενης ένοπλης ομάδας φέρονται ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον στις 16 Ιανουαρίου. Απειλούν με εξέγερση αν γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, σύμφωνα με έναν ρεπόρτερ του ABC, ο οποίος επικαλείται ένα ενημερωτικό δελτίο του FBI.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Θα αναπτυχθούν 15.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς 

Η Εθνοφρουρά έχει εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει έως και 15.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον με σκοπό να στηρίξουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο στρατηγός Ντάνιελ Χάκανσον, επικεφαλής της Εθνοφρουράς, είπε σε δημοσιογράφους ότι αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 10.000 στρατιώτες στην πόλη μέχρι το Σάββατο και θα επικεντρωθούν στην υποστήριξη της ασφάλειας, της υλικοτεχνικής υποδομής και των τηλεπικοινωνιών.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κόκκινος συναγερμός» από το FBI: Σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις σε όλα τα Καπιτώλια!"

Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως 14 Ιανουαρίου η προθεσμία

Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης, η οποία έληγε σήμερα, έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει αποδεκτές περισσότερες από 642.800 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό πίνακα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση, ή να στέλνουν e-mail στη διεύθυνση mythermansi@aade.gr.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως 14 Ιανουαρίου η προθεσμία"

Καιρός αύριο: Ραγδαία επιδείνωση – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός και από αύριο Τρίτη (12.01.2020) θα έχουμε καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Κακοκαιρία θα επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα στα βορειοδυτικά και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (12.01.2020) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, που από το αργά απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (πάνω από 1000 μέτρα). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα στα δυτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στα βόρεια και από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση από τις απόγευμα και από τα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο τοπικά 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες και κυρίως τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις βόρειες Κυκλάδες.
Στην Κρήτη αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από το απόγευμα και από τα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 7 τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία από τα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές από αργά το απόγευμα. 
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ραγδαία επιδείνωση – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Καθαίρεση Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία – Τον κατηγορούν για «υποκίνηση εξέγερσης»

Στην επίσημη παρουσίαση της πρότασής τους για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ομάδα δημοκρατικών κατηγορούν τον Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που σχετίζεται με την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, την περασμένη Τετάρτη.

Το άρθρο καθαίρεσης εισήχθη από τους βουλευτές Τεντ Λιου, Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τζέιμι Ράσκιν. Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπ αναμένεται ότι θα γίνει την Τετάρτη.

Εάν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τραμπ, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ εναντίον του οποίου ξεκίνησε δύο φορές η διαδικασία καθαίρεσης.

«Παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις Τραμπ»

Στην πρότασή τους οι Δημοκρατικοί αναφέρονται στην 6η Ιανουαρίου, όταν εξελίσσονταν η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό και με βάση τη 12η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο, για κοινή συνεδρίαση.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ επανειλημμένα προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως προϊόν απάτης και ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από τον αμερικανικό λαό ή από ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους.

Λίγο αφότου η κοινή συνεδρίαση ξεκίνησε, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε σε πλήθος στην Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας ψευδείς καταγγελίες ότι «κερδίσαμε τις εκλογές».

Επίσης, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, έκανε δηλώσεις που με το περιεχόμενό τους ενθάρρυνε και πέτυχε εκ του αποτελέσματος, παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο. «Εάν δεν παλέψετε, δεν θα έχετε χώρα πλέον». Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του πλήθους παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις του Τραμπ με σκοπό να παρέμβουν στην κοινή συνεδρίαση, που είχε το συνταγματικό καθήκον να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, εισήλθαν παράνομα και βανδάλισαν το Καπιτώλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν αξιωματικούς επιβολής του νόμου, απείλησαν μέλη του Κογκρέσου, τον αντιπρόεδρο και προσωπικό του Κογκρέσου και προχώρησαν σε πράξεις βίαιες, θανατηφόρες, καταστροφικές.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών να ανατρέψει και να υπαγορεύσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμ ζήτησε από αξιωματούχο της Τζόρτζια να ανατρέψει τα αποτελέσματα της Πολιτείας και τον απείλησε αν δεν το κάνει.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και τους θεσμούς της Κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ομοιογενές τμήμα της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην πρόταση.

Μάλιστα, η πλευρά των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι πράξεις του καταδικνύουν ότι θα παραμείνει απειλή στην εθνική ασφάλεια, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ως εκ τούτου ζητούν την καθαίρεσή του και τη δίκη του, την απομάκρυνση από το γραφείο του και την απαγόρευση να κατέχει και να απολαμβάνει κάθε θέση αξιωματούχου, κάθε τιμή ή έσοδα από τις ΗΠΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καθαίρεση Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία – Τον κατηγορούν για «υποκίνηση εξέγερσης»"

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό – Η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, στο emvolio.gov.gr,  ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο ΓΓ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου. Περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.

Η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας «αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που παρουσίασε την πλατφόρμα, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

-Σε φαρμακείο και στα ΚΕΠ.

Ειδικά για τα ΚΕΠ υπάρχει πρόσθετη μέριμνα να μπορεί τρίτο πρόσωπο, με μια υπεύθυνη δήλωση, να κλείσει το ραντεβού για εμάς. Ειδικά για αυτή την διαδικασία των ραντεβού για τον εμβολιασμό τα ΚΕΠ θα λειτουργούν κανονικά και όχι με ραντεβού, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Για να κλείσει κάποιος ραντεβού θα χρειαστεί να έχει μαζί του μόνο την ταυτότητά του και να γνωρίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Όταν κλείσει το ραντεβού του θα λάβει ένα κωδικό QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του, είτε εκτυπωμένο είτε στο κινητό του, μαζί με την ταυτότητά του στο εμβολιαστικό κέντρο.

-Μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Οι πολίτες που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα έναν μήνυμα με τα προτεινόμενο ραντεβού για τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Καθώς στην άυλη συνταγογράφηση δηλώνεται η διεύθυνση κατοικίας, το σύστημα μπορεί να προτείνει στοχευμένα ραντεβού. Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μηνύματα της άυλης συνταγοράφησης έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνονται και αφορούν σε αυτήν τη φάση 50 χιλιάδες μηνύματα για τους άνω των 85 ετών και θα τα λαμβάνουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Τα μηνύματα που θα λάβουν θα περιέχουν έναν κωδικό αριθμό. Μέσα σε 72 ώρες από τη λήψη του μηνύματος, ο πολίτης θα πρέπει να απαντήσει στο 13034 στέλνοντας αυτόν τον κωδικό και μόνο, εφόσον αποδέχεται το προτεινόμενο ραντεβού.

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να κρατήσει τον κωδικό αριθμό για να πάει στα κέντρα του εμβολιασμού.

-Μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να ελέγξει αν βρίσκεται στις πληθυσμιακές κατηγορίες που έχουν προτεραιοποιηθεί, και έπειτα, με χρήση των κωδικών taxisnet και του AMKA να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα, χρονικό διάστημα (ώρες), τόσο για το πρώτο όσο και το δεύτερο ραντεβού, και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού.

Όταν κλείσει το ραντεβού του θα λάβει ένα κωδικό QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του, είτε εκτυπωμένο είτε στο κινητό του, μαζί με την ταυτότητά του στο εμβολιαστικό κέντρο.

Μπορεί κανείς να αλλάξει το ραντεβού του;

Μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του μια φορά. Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού. 

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό – Η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού"

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Για ποιους ισχύει;

Η παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021 έδωσε κυριολεκτικά μια «ανάσα» στους ιδιοκτήτες οχημάτων όλων των κατηγοριών εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Ωστόσο κάποιοι ιδιοκτήτες αλλά και έμποροι αυτοκινήτων θεώρησαν ότι μπορούν να μεταβιβάσουν κάποιο όχημα χωρίς να καταβάλλουν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας του 2021 καθώς έχει δοθεί παράταση στην εξόφλησή τους έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα όποιος πουλάει το όχημά του για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021.

Ειδικότερα στο νόμο 4093/2012 άρθρο πρώτο παράγραφος Ε.7 με τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας, τον έλεγχο οφειλών από Τέλη Κυκλοφορίας και Μεταβίβαση Αυτοκινήτων Οχημάτων ορίζεται ξεκάθαρα ότι: «Δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ορίζεται ο τρόπος ελέγχου και η διαδικασία καταβολής των τυχόν οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων τρέχοντος και παρελθόντων ετών, κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων οχημάτων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγούμενων υποπεριπτώσεων.»

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση άρσης ακινησίας όπου οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πραγματοποιήσουν την άρση της προσωρινής ακινησίας θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός τους και όχι μέρος αυτών καθώς δεν ισχύει ακόμη η καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Τέλος στα καινούρια αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες τους τα παραλαμβάνουν χωρίς να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 και θα πρέπει οι ίδιοι να εισέρχονται στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ και συμπληρώνοντας τα στοιχεία του οχήματός τους και του ΑΦΜ τους να εκτυπώνουν και να εξοφλούν τα Τέλη Κυκλοφορίας την επόμενη ημέρα…

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Για ποιους ισχύει;"

Μακελειό στον Άγιο Σώστη – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από το «γάζωμα»

«Βροχή» πυροβολισμών στον Άγιο Σώστη με βαριά τραυματίες αλλά και σίγουρα δύο νεκρούς. Προς τα Πετράλωνα διέφυγε το αυτοκίνητο μετά το «χτύπημα» και οι Αρχές αυτή την ώρα «χτενίζουν» την περιοχή. Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο.

Συναγερμός στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας μετά από περιστατικό με πυροβολισμούς το απόγευμα της Δευτέρας, 11.01.2021, κοντά στην λεωφόρο Συγγρού και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Σώστη.

Οι πρώτες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως οι πυροβολισμοί έπεσαν στην οδό Τιμοκρέοντος με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να έχουν χάσει την ζωή τους και δύο ακόμη να είναι βαριά τραυματισμένοι.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι επιβαίνοντες ενός αυτοκινήτου πυροβόλησαν εναντίον ατόμων που βρίσκονταν στο σημείο και διέφυγαν.

Οι Αρχές έχουν μια πληροφορία πως το ΙΧ κατευθύνθηκε φεύγοντας προς τα Πετράλωνα, όπου αυτή την ώρα γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του, αφού οι αστυνομικοί γνωρίζουν την μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον Άγιο Σώστη

πυροβολισμοί 

 πυροβολισμοί

Όλα βέβαια δείχνουν πως πρόκειται για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» από ανθρώπους της νύχτας, με την κατάσταση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα να έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πλέον οι πυροβολισμοί «πέφτουν» και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και μάλιστα… το απόγευμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό στον Άγιο Σώστη – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από το «γάζωμα»"

Κορωνοϊός: Στα 444 τα νέα κρούσματα - 350 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145179, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5630 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43957 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3130 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 10
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 24
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 8
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 24
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 20
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΕΒΡΟΥ 3
ΕΥΒΟΙΑΣ 5
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 56
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1
ΚΑΒΑΛΑΣ 8
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 6
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 59
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΚΟΖΑΝΗΣ 12
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 15
ΛΑΡΙΣΑΣ 15
ΛΕΣΒΟΥ 6
ΛΗΜΝΟΥ 2
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 6
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 14
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 27
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 7
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2
ΣΕΡΡΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 13
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 8
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 2

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πανδημία αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών που θα ξεκινήσει από τις 16 Ιανουαρίου και επανέλαβε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης ανοσοποίηση.  

Αναφέρθηκε ακόμα στο ερώτημα αν ο εμβολιασμός για Covid είναι ασφαλής για την κύηση. «Είναι απίθανο να έχει επιβάρυνση στην έγκυο ή το έμβρυο ωστόσο επειδή δεν έγιναν κλινικές μελέτες των εμβολίων σε εγκύους η σύσταση είναι να μην γίνεται το εμβόλιο» ανέφερε.

Το τρένο του εμβολιασμού έχει εξκινήσει και ο προορισμός είναι κοινός για όλους, η ασφάλεια και η ελευθερία σημείωσε.



Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περίπου 49.000 άτομα στη χώρα μας και αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε πως «η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 444 τα νέα κρούσματα - 350 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι"

Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τον Μάρτιο με αναδρομικά 17 μηνών [αναλυτικοί πίνακες & παραδείγματα]

Αυξήσεις κύριων συντάξεων που θα γίνουν αισθητές στην τσέπη για περισσότερους από 500.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους φέρνει η πλήρης εφαρμογή του νόμου 4670/2020 τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τις αυξήσεις θα πάρουν όσοι αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω και θα φανούν στην τσέπη των συνταξιούχων που έχουν είτε μικρή είτε καθόλου θετική προσωπική διαφορά.

Η διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει έναν νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη, προκειμένου μέσα από αυτόν τον επανυπολογισμό να καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1ης/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν και αναδρομικά 16 ή 17 μηνών.

Ο επανυπολογισμός χωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες:

  1. Στους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μέχρι τις 12/5/2016.
  2. Στους νεότερους, που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 ως 30/9/2019.

Και στις δύο αυτές κατηγορίες οι συντάξεις με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη θα αυξηθούν, και μάλιστα για μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ με 40ετία οι αυξήσεις θα υπερβούν τα 150 ευρώ τον μήνα.

Οι μεν παλαιοί όμως συνταξιούχοι (μέχρι 12/5/2016) θα έχουν αύξηση στην τσέπη αν ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξης, οι δε νέοι (μετά τις 13/5/2016) θα πάρουν την αύξηση εφόσον είχαν μειώσεις μέχρι 20% από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ όσοι είχαν πάνω από 20% μείωση θα τύχουν νέας ευνοϊκής προσωπικής διαφοράς.

Οι αυξήσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις και για τους νέους σε μία δόση.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των συνταξιούχων που θα βγουν με τις διατάξεις του νόμου 4670/2020, δηλαδή με αίτηση από 1ης/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό, αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό συντάξεων θα πληρωθούν από τον Μάρτιο του 2021, και τον Απρίλιο εκτός απροόπτου θα δοθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων, που θα είναι για 16 ή 17 μήνες. Δεδομένου ότι ο νόμος ισχύει από 1ης/10/2019, αν ληφθεί από τις υπηρεσίες ως βάση υπολογισμού της αύξησης η σύνταξη μηνός Οκτωβρίου 2019 (που πληρώθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2019), τότε τα αναδρομικά της αύξησης ως τον Μάρτιο είναι 17 μήνες. Αν ληφθεί ως βάση εκκίνησης των αυξήσεων η σύνταξη που πληρώθηκε τον Οκτώβριο (δηλαδή η σύνταξη Νοεμβρίου 2019), τότε μέχρι τον Μάρτιο του 2021 βγαίνουν αναδρομικά 16 μηνών.

Το θέμα των αναδρομικών θα λυθεί με τη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων, στην οποία, όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, θα περιλαμβάνεται και ειδική ρύθμιση για θέσπιση προσωπικής διαφοράς σε όσους λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις που δόθηκαν όχι βάσει του νόμου 4387, αλλά… καθ’ ερμηνείαν του νόμου με εγκυκλίους του 2018.

Τα μυστικά των αυξήσεων στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Τα νέα ποσοστά είναι αυξημένα σε σύγκριση με τον νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) από τα 30 ως και τα 44 έτη ασφάλισης και δίνουν υψηλότερες συντάξεις σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Από τα 45 έτη και άνω τα νέα ποσοστά είναι μικρότερα από αυτά που προέκυπταν με τον νόμο 4387, αλλά η επίπτωση των μικρότερων ποσοστών δεν θα επιφέρει καμία μείωση στις παλιές συντάξεις, αφενός γιατί στον επανυπολογισμό όσοι έχουν πάνω από 45 έτη θα διατηρήσουν την ίδια σύνταξη ακόμη κι αν τα νέα ποσοστά τη βγάζουν μικρότερη, και αφετέρου διότι οι «νεοσυνταξιούχοι», με αίτηση από 1ης/10/2019 και μετά, μπορούν να επιλέξουν την έξοδό τους στη ζώνη μεταξύ 35 και 40 ετών παίρνοντας το «φιλέτο» των αυξήσεων. Αν χρειαστεί να παρατείνουν τη συνταξιοδότησή τους μετά την 40ετία, τότε πάλι θα έχουν κέρδος ως τα 44 χρόνια ασφάλισης, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις θα βγουν συντάξεις με χρόνο πέραν των 45 ετών, γιατί η συντριπτική πλειονότητα θα συνταξιοδοτείται από το 2022 και μετά σε ηλικία 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης.

Ενημερωτικά συντάξεων με αυξήσεις ως 173 ευρώ και αναδρομικά 3.000 ευρώ

Οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους θα φανούν στα ενημερωτικά συντάξεων που θα τυπωθούν από τον Μάρτιο και μετά.

Θα έχουν αλλαγές στα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης και στις κρατήσεις και στην προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις θα είναι ανάλογες των μισθών, των ετών ασφάλισης και της προσωπικής διαφοράς.

Οσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά (50, 100 ευρώ) μπορεί να τη μηδενίσουν και να μείνει αύξηση για την τσέπη.

Οσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά η αύξηση που θα πάρουν θα περάσει στη σύνταξη και θα μειώσει ισόποσα την προσωπική διαφορά.

Οσοι δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά θα πάρουν όλη την αύξηση.

Για παράδειγμα:

  1. Συνταξιούχος (του πίνακα 2) που αποχώρησε το 2017 με 38 έτη και τρεις μήνες και με συντάξιμο μισθό από το 2002 ως το 2017 στα 1.380 ευρώ, πήρε με τον νόμο Κατρούγκαλου σύνταξη 928 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη αυξάνεται κατά 84 ευρώ τον μήνα και από τον Μάρτιο του 2021 θα διαμορφωθεί στα 1.013 ευρώ, ενώ θα πάρει τον Απρίλιο αναδρομικά 1.428 ευρώ.
  2. Συνταξιούχος (του πίνακα 2) που αποχώρησε το 2018 με 40 έτη και με συντάξιμο μισθό στα 2.397 ευρώ, πήρε με τον νόμο Κατρούγκαλου σύνταξη 1.410 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη αυξάνεται κατά 173 ευρώ τον μήνα και από τον Μάρτιο του 2021 θα διαμορφωθεί στα 1.583 ευρώ, ενώ θα πάρει τον Απρίλιο αναδρομικά 2.941 ευρώ.
  3. Παλιός συνταξιούχος (του πίνακα 3) που αποχώρησε με 41,6 έτη ασφάλισης έχει από τον επανυπολογισμό του νόμου 4387, σύνταξη 1.590 ευρώ, εκ της οποίας τα 34 ευρώ είναι προσωπική διαφορά. Με τον νέο επανυπολογισμό παίρνει αύξηση 135 ευρώ, μηδενίζει την προσωπική διαφορά και η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.725 ευρώ. Η αύξηση θα δοθεί σε πέντε δόσεις των 27 ευρώ κατ’ έτος. Τον Μάρτιο του 2021 ο συνταξιούχος θα πάρει μαζί την αύξηση του 2020 και του 2021, δηλαδή 54 ευρώ με αναδρομικά 17 μηνών από την αύξηση του 2020, δηλαδή 459 ευρώ (27×17=459).
  4. Παλιός συνταξιούχος (του πίνακα 3) που αποχώρησε με 36,5 έτη ασφάλισης έχει από τον επανυπολογισμό του νόμου 4387, σύνταξη 1.444 ευρώ, εκ της οποίας τα 172 ευρώ είναι προσωπική διαφορά. Με τον νέο επανυπολογισμό παίρνει αύξηση 78 ευρώ και μειώνει την προσωπική διαφορά στα 94 ευρώ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 30,1 ΩΣ ΤΑ 44,9 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ετη και μήνες ασφάλισης Νέα ποσοστά (νόμου 4670) Παλιά ποσοστά (νόμου 4387)
30,1 26,54 26,49
30,6 27,36 27,08
31 28,35 27,79
31,6 29,34 28,50
32 30,33 29,21
32,6 31,32 29,92
33 32,31 30,63
33,6 33,56 31,43
34 34,81 32,22
34,6 36,06 33,02
35 37,31 33,81
35,3 37,94 34,21
35,6 38,56 34,61
35,9 39,19 35,00
36 39,81 35,40
36,3 40,45 35,85
36,6 41,09 36,30
36,9 41,72 36,75
37 42,36 37,20
37,3 43,00 37,65
37,6 43,64 38,10
37,9 44,27 38,55
38 44,91 39,00
38,3 45,55 39,45
38,6 46,19 39,90
38,9 46,82 40,35
39 47,46 40,80
39,3 48,10 41,30
39,6 48,74 41,80
39,9 49,37 42,30
40 50,01 42,80
40,3 50,14 43,30
40,6 50,26 43,80
40,9 50,39 44,30
41 50,51 44,80
41,6 50,76 45,80
42 51,01 46,80
42,6 51,26 47,80
43 51,51 48,80
44 52,01 50,80
44,6 52,26 51,80
44,9 52,39 52,3

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ 13/5/2016 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Μισθός 38,3 έτη ασφάλισης 39 έτη ασφάλισης 40 έτη ασφάλισης
Νέα σύνταξη Παλιά σύνταξη Αύξηση Αναδρομικά Νέα σύνταξη Παλιά σύνταξη Αύξηση Αναδρομικά Νέα σύνταξη Παλιά σύνταξη Αύξηση Αναδρομικά
1.026 851 789 63 1.071 871 803 68 1.156 897 823 74 1.258
1.144 905 835 70 1.190 927 851 76 1.292 956 874 82 1.394
1.262 959 882 77 1.309 983 899 84 1.428 1.015 924 91 1.547
1.380 1.013 928 84 1.428 1.039 947 92 1.564 1.074 975 99 1.683
1.498 1.066 975 91 1.547 1.095 995 100 1.700 1.133 1.025 108 1.836
1.605 1.115 1.017 98 1.666 1.146 1.039 107 1.819 1.187 1.071 116 1.972
1.723 1.169 1.064 105 1.785 1.202 1.087 115 1.955 1.246 1.121 124 2.108
1.841 1.223 1.110 112 1.904 1.258 1.135 123 2.091 1.305 1.172 133 2.261
1.959 1.276 1.157 119 2.023 1.314 1.183 130 2.210 1.364 1.222 141 2.397
2.397 1.476 1.330 146 2.482 1.522 1.362 160 2.720 1.583 1.410 173 2.941
  • Νέα σύνταξη με επανυπολογισμό νόμου 4670/2020.
  • Παλιά σύνταξη με απόφαση συνταξιοδότησης νόμου 4387/2016
  • Ποσά συντάξεων μικτά.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (ΜΕΧΡΙ 12/5/2016)

Ετη ασφάλισης Επανυπολογισμός νόμου 4387 (Ιαν. 2019) Επανυπολογισμός νόμου 4670 (2021)
Σύνολο σύνταξης Προσωπική διαφορά Νέα σύνταξη Αύξηση Νέα προσωπική διαφορά
41,6 1.590 34 1.725 135 0
37,8 1.215 115 1.312 97 0
36,3 1.289 95 1.381 92 0
39,7 1.588 57 1.679 91 0
41,6 1.589 110 1.671 82 0
37 1.208 98 1.284 76 0
40 1.221 57 1.257 36 0
39 1.032 80 1.045 13 0
36,4 1.479 3 1.570 91 0
38 1.324 94 1.324 91 3
37,9 1390 196 1.390 120 76
39,5 1.313 207 1.313 122 85
36,5 1.444 172 1.444 78 94
41,11 1.432 170 1.432 54 116

 

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τον Μάρτιο με αναδρομικά 17 μηνών [αναλυτικοί πίνακες & παραδείγματα]"

Παγώνη: Συνεδριάζουμε σήμερα για Κοντοζαμάνη - «Ήταν μία ατυχής δήλωση»

«Ατυχή» χαρακτηρίζει τη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Η κ. Παγώνη, χαρακτηρίζει τον υφυπουργό ως έναν εξαιρετικό επιστήμονα και αρνείται και η ίδια να πιστέψει ότι ο κ. Κοντοζαμάνης έριξε ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους των ασθενών.

«Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουμε για αυτό το ζήτημα. Σε περίπτωση που ανέφερε κάτι τέτοιο, ελπίζουμε να ανακαλέσει. Είναι μία ατυχής δήλωση. Πιστεύω, ότι αλλιώς ειπώθηκαν και αλλιώς τα διατύπωσε ο δημοσιογράφος. Πιστεύω είναι δημοσιογραφικό λάθος»,

Η ίδια αναφέρει ότι δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τον υφυπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ότι ούτε και ο ίδιος έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

«Όταν το άκουσα στεναχωρήθηκα. Θα δείξει όμως τι θα γίνει σήμερα…», τονίζει η κ. Παγώνη κλείνοντας.

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου προς την επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας (8/01), για ενδεχόμενη αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη, το λόγο πήρε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας:

«Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.

Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Παγώνη: Συνεδριάζουμε σήμερα για Κοντοζαμάνη - «Ήταν μία ατυχής δήλωση»"

Ανθήλη Φθιώτιδας: Δεν πήγε κανένα παιδί στο σχολείο – Καταγγελία γονιών

Χωρίς μαθητές άνοιξε τη Δευτέρα (11/1) το πρωί, το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ανθήλης Λαμίας καθώς και το Νηπιαγωγείο, καθώς οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους καθώς ανησυχούν για διασπορά του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανθήλη είναι μια από τις περιοχές που βρίσκεται σε «σκληρό» lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου.

Σύμφωνα με το lamiareport, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καταγγέλλει την απόφαση για άνοιγμα της σχολικής δομής και ζητεί να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση έως ότου υποχωρήσει το επιδημιολογικό φορτίο..

«Καταγγέλλουμε ότι η Δομή του Δημοτικού σχολείου – Νηπιαγωγείου άνοιξε εν μέσω γενικευμένου lock down λόγω των προσφάτων κρουσμάτων κορωνοϊού στο χωριό μας, κανένα παιδί , κανένα νήπιο καμίας εθνότητας, καμίας φυλής κανενός χρώματος δεν πήγε στη σχολική Δομή σήμερα Δευτέρα 11/01/2021. Έλεος ας πρυτανεύσει η λογική σε αυτό το Κράτος!», αναφέρουν στην καταγγελία τους και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μάριο Μπούτση έχουν κάθε δικαίωμα να φωνάζουν, αφού η απόφαση της Κυβέρνησης δεν έλαβε υπόψη της σοβαρές αδυναμίες του συστήματος.

 

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθήλη Φθιώτιδας: Δεν πήγε κανένα παιδί στο σχολείο – Καταγγελία γονιών"

«Σφραγισμένα» τέσσερα χωριά στη Ροδόπη, κλειστά τα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι μετά το lockdown δεν χτύπησε σήμερα για τους μικρούς μαθητές τεσσάρων κοινοτήτων του Δήμου Αρριανών Ροδόπης, που βρίσκονται σε αυστηρό υγειονομικό αποκλεισμό. Παρά την κυβερνητική απόφαση -έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών- να λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown, το δημοτικό συμβούλιο του ορεινού Δήμου της Θράκης αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα δημοτικά σχολεία στα χωριά Αγιοχώρι και Ήπιο, καθώς και να μην επιτρέψει τη μετακίνηση των μαθητών από τα χωριά Στροφή και Νέδα προς την έδρα του Δήμου, τα Αρριανά, όπου φοιτούν.

«Παρόλο που τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία δεν δείχνουν συνέχιση της διασποράς, αποφασίστηκε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό, καθώς τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ πρόσφατα και θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο νέας έξαρσης. Ενημερώσαμε σχετικά την Πολιτική Προστασία και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», είπε στο Euro2day.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρριανών Σταύρος Ανταβίδης και πρόσθεσε: «Είμαστε στο πλευρό των δημοτών μας, οι οποίοι δείχνουν υπομονή και συνεργάζονται τηρώντας τα μέτρα περιορισμού. Τα παιδιά θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα».

Στο δημοτικό σχολείο Αγιοχωρίου φοιτούν 12 παιδιά, στο Ήπιο 9, ενώ 15 παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου από τη Στροφή και τη Νέδα είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο των Αρριανών.

Το «σκληρό» lockdown στη Στροφή Ροδόπης, ένα χωριό 330 κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, επιβλήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, έπειτα από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στον πληθυσμό. Τα τεστ που έγιναν στις 4 Ιανουαρίου, σχεδόν στο σύνολο των κατοίκων, έδειξαν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό θετικότητας, που προσέγγιζε στο 25%. Την επόμενη μέρα, στις 5 Ιανουαρίου, επιβλήθηκε το ίδιο πλαίσιο περιορισμών και στους άλλους τρεις οικισμούς, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και επικοινωνούν μεταξύ τους. Εκεί η θετικότητα ήταν μικρότερη.

«Δεν ξέρουμε τι οδήγησε σε αυτή την έξαρση. Ακούστηκαν διάφορα, όπως π.χ. ότι όλα άρχισαν από έναν αρραβώνα στη Στροφή. Ο αρραβώνας έγινε, αλλά το παράδοξο είναι πως δεν βρέθηκε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο μέλος από τις δύο οικογένειες», σημείωσε ο κ. Ανταβίδης. Ένα άλλο ενδεχόμενο συνδέει τη διασπορά και με τη διέλευση μεταναστών, καθώς η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στη χώρα από τον Έβρο και διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Ροδόπης στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν προς το εσωτερικό της χώρας, χωρίς να περάσουν από τα αστυνομικά μπλόκα. Δεκάδες άτομα, σύμφωνα με τον κ. Ανταβίδη, διανυκτερεύουν στην περιοχή, ενώ επισκέπτονται τα καταστήματα των οικισμών για την προμήθεια τροφίμων.

Με μέριμνα του Δήμου Αρριανών έγινε η διανομή τροφίμων, φαρμάκων, καυσόξυλων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για δέκα ημέρες στους κατοίκους των τεσσάρων οικισμών, με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο ακόμη και οι εσωτερικές μετακινήσεις τους. «Με τη συνεργασία των κατοίκων ήδη πάμε καλύτερα και σύντομα πιστεύω πως θα αρθούν τα μέτρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρριανών.

Η ένταξη της Ροδόπης στον χάρτη με τις περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται ως πλασματική από εκπροσώπους των τοπικών φορέων, καθώς οφείλεται κυρίως στην τοπική έξαρση στον συγκεκριμένο δήμο.

Στην πόλη της Κομοτηνής τα κρούσματα είναι ελάχιστα ως μηδενικά, ενώ στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο της πόλης η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη. Στην κλινική Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα 15 ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι κάτοικοι των τεσσάρων οικισμών, όπως είπε στο Euro2day.gr ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και συντονιστής Covid Γιώργος Πατλάκας.

Η περιοχή θρηνεί το τελευταίο διάστημα την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου, του μαιευτήρα - γυναικολόγου Ριτβάν Αμέτ (φωτ. κάτω), που καταγόταν από τον Μύστακα Αρριανών Ροδόπης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον γειτονικό Έβρο, όπου υπηρέτησε επί 15 χρόνια στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Από το περασμένο καλοκαίρι είχε μετακινηθεί στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61 ετών γιατρός νόσησε όσο βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μετά από την επιδείνωση της κατάστασής του διακομίστηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου κατέληξε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2020, σκορπώντας θλίψη σε συναδέλφους του και όχι μόνο.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου τον αποχαιρέτισε με μια συγκινητική ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός εξαίρετου γιατρού, που απολάμβανε της εμπιστοσύνης των ασθενών του και τον σεβασμό όλων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σφραγισμένα» τέσσερα χωριά στη Ροδόπη, κλειστά τα σχολεία"

Σπάρτη: Με κορονοϊό 6 υγειονομικοί στο Νοσοκομείο – Κλείνουν ιατρεία, ακυρώνονται χειρουργεία

Έξι υγειονομικοί νόσησαν με κορονοϊό στο Νοσοκομείο στην Σπάρτη, σημαίνοντας συναγερμό στο νοσηλευτικό ίδρυμα. 

Όπως αναφέρει με σημείωμά της η ίδια η διοικήτηρια του Νοσοκομείου Εύη Παπαγεωργίου, για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν συνεχείς έλεγχοι στο προσωπικό, ενώ παράλληλα απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι, που κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αυτό.
Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 15/01/2021 τίθενται σε εφαρμογή τα εξής μέτρα :
– Αναστέλλονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

– Αναστέλλονται τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, πλην των επειγόντων περιστατικών, για τα οποία θα τηρούνται αυστηρά μέτρα.

Το νοσοκομείο ζητά από τους πολίτες να προσέρχονται σε αυτό μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και κυρίως να προσαρμόζονται και να ακολουθούν τις υποδείξεις όσο βρίσκονται εντός της δομής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάρτη: Με κορονοϊό 6 υγειονομικοί στο Νοσοκομείο – Κλείνουν ιατρεία, ακυρώνονται χειρουργεία"

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές τον Ιανουάριο - ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε καμία πρόσκληση

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική πλευρά ήρθε λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, που δήλωσε ότι η χώρα μας δεν έχει λάβει πρόσκληση για διάλογο.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ουδεμία πρόσκληση έχουμε λάβει

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Στο «τραπέζι» με τους Τούρκους: Eτοιμοι για τις διερευνητικές ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται χωρίς βιασύνη, μεθοδικά για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Επειτα από δεκαοκτώ μήνες κατακόρυφης αύξησης της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, αμοιβαίας καχυποψίας, απειλητικών τουρκικών δηλώσεων και εχθρότητας που έβγαλε τους δύο στόλους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η επανέναρξη των άτυπων συνομιλιών είναι ορατή στον ορίζοντα.

«Οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν από εκεί που σταματήσαμε το 2016», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Ο 60ός γύρος των άτυπων ελληνοτουρκικών συνομιλιών είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου του 2016 στην Αθήνα. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, η Αθήνα αναμένει από τον πρόεδρο της Τουρκίας να ορίσει ημερομηνία για την επανάληψη των επαφών μεταξύ υψηλόβαθμων υπηρεσιακών του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εντι Ράμα σε ρόλο αγγελιοφόρου

Σε μια περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εμφανείς διαύλους συνεννόησης με το περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η επικοινωνία Αθήνας - Αγκυρας γίνεται είτε μέσω των επίσημων δηλώσεων τις οποίες οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν είτε, δευτερευόντως, μέσω πολύ συγκεκριμένων βοηθητικών διαύλων -δηλαδή κυβερνήσεων που συνομιλούν με την Ελλάδα και την Τουρκία-, οι διαδοχικές συναντήσεις του Εντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό δημιούργησαν κλίμα περί πιθανής ύπαρξης Αλβανού... διαμεσολαβητή.

Ανήμερα τα Φώτα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αγκυρα και συναντήθηκε επισήμως με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή, ο Αλβανός πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αθήνα για «ιδιωτική επίσκεψη» και συνέφαγε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δίπλα στον αμφιτρύωνα πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο τραπέζι με τον Εντι Ράμα βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια στο διπλωματικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει μια ειλικρινή σχέση ετών με τον Αλβανό πρωθυπουργό από την προηγούμενη θητεία της ως πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα.

Η αλληλουχία των «back to back» επισκέψεων του Εντι Ράμα σε Αγκυρα και Αθήνα, συνδυαστικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Δένδια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δημιούργησε μια εικόνα διαμεσολάβησης. Συνεργάτες των κυρίων Μητσοτάκη και Δένδια, φυσικά, χαρακτήριζαν αβάσιμα τα σενάρια διαμεσολάβησης του Εντι Ράμα στις διεργασίες για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας να μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό κάποιου είδους μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε και μπορεί να θεωρηθεί απίθανο το ενδεχόμενο ο Εντι Ράμα να είχε μεταφέρει στον πρόεδρο της Τουρκίας τη διάθεση της ελληνικής πλευράς για συνεννόηση και να ταξίδεψε στην Αθήνα μεταφέροντας στους συνομιλητές του την απάντηση από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Θα μπορούσε, με βάση τις παρούσες συνθήκες παύσης της απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας να έχει αναλάβει τον ρόλο του άτυπου αγγελιοφόρου ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας ρώτησαν τον Αλβανό πρωθυπουργό για το κλίμα που επικρατεί στην τουρκική προεδρία σχετικά με την επανάληψη των άτυπων συζητήσεων αλλά και να τον βολιδοσκόπησαν για τις διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Οσο κι αν είναι προφανής η προσπάθεια των συνεργατών του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο της «ιδιωτικής επίσκεψης» του Εντι Ράμα στην Αθήνα, τα γεγονότα από μόνα τους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνειών για την αποστολή του Αλβανού πρωθυπουργού. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανταλλαγή μηνυμάτων της Αθήνας και της Αγκυρας με ενδιάμεσο τον Εντι Ράμα είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί πολύ σύντομα, όσο κι αν από την ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν μπορούν να συνδυαστούν με τα ταξίδια του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Φυσικά, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο κ. Ράμα -επικεφαλής μιας από τις πλέον διεφθαρμένες ευρωπαϊκές χώρες- μπορεί να είναι ειλικρινής και έντιμος διαμεσολαβητής, δεδομένης της πολιτικής που έχει ακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το καθεστώς της Αγκυρας -είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι- επιδιώκουν την αποκλιμάκωση, καλλιεργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα για επανέναρξη του διαλόγου. Το χαμηλής έντασης περιστατικό ανήμερα τα Θεοφάνια στα Ιμια είναι ενδεικτικό της διάθεσης για άρση της καχυποψίας. Με αφορμή το ψάρεμα τσιπούρας στα περάσματα γύρω από τις ελληνικές βραχονησίδες των οποίων την κυριαρχία αμφισβητούν οι Τούρκοι, μια μεγάλη τουρκική ακταιωρός χτύπησε στο πίσω μέρος ένα φουσκωτό ταχύπλοο του Ελληνικού Λιμενικού, ευτυχώς χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. «Η συνήθης συμπεριφορά αυτής της περιόδου», σχολίαζαν το βράδυ της Τετάρτης παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το συμβάν στο οποίο ενεπλάκησαν τρία τουρκικά σκάφη, δύο πλωτά του Λιμενικού και δύο ελληνικά αλιευτικά. Η τουρκική Ακτοφυλακή εξέδωσε πρώτη ανακοίνωση όπου γινόταν αναφορά στην επακούμβηση τουρκικής ακταιωρού σε πλωτό του Ελληνικού Λιμενικού, οδηγώντας το υπουργείο Ναυτιλίας να κοινοποιήσει το περιστατικό με επίσημη δήλωση σχεδόν 36 ώρες μετά το περιστατικό.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο περιστατικό που σημειώθηκε στα Ιμια ανήμερα τα Θεοφάνια αποτελεί καθαρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε τέτοιου είδους συμβάντα να εκτροχιάσουν την ειλημμένη απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρχει παρανόηση από την Αγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση διολισθαίνει από τις πάγιες θέσεις της για το καθεστώς στα Ιμια, διπλωμάτες από την ελληνική πρεσβεία θα πραγματοποιήσουν διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ουσία είναι να μπούμε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία», επισημαίνει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ». Πώς θα μπορούσε να επισημοποιηθεί η αλλαγή σελίδας έπειτα από μια περίοδο τεράστιας έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας; Με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως. Ωστόσο, στην κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης κρατούν μικρό καλάθι, γνωρίζοντας ότι η επανεκκίνηση των συζητήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. Διότι, για παράδειγμα, από τον πρώτο κιόλας γύρο επανέναρξης των συνομιλιών -έπειτα από πέντε χρόνια αδράνειας- δεν είναι διόλου απίθανο να διαπιστωθεί η αδυναμία συνέχισής τους, εφόσον οι Τούρκοι απαιτήσουν τον περιορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα 6 μίλια από τα νησιά και τη συρρίκνωση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο τρόπος που θα επιλέξουν να κινηθούν οι συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Αθήνα είναι άγνωστος στη γραφειοκρατία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτι σαν terra incognita. «Δεν πάμε με υπεραισιοδοξία στις συζητήσεις», αναφέρει σιβυλλικά στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο που γνωρίζει το παρασκήνιο της προετοιμασίας και με τη σιωπή αφήνει να εννοηθεί ότι ο χρόνος επισημοποίησης της επανεκκίνησης των επαφών θα μπορούσε να συμφωνηθεί για τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, ακριβώς πέντε χρόνια από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Η διαπραγματευτική ομάδα

Ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ένας από τους λίγους διπλωμάτες που διαψεύδουν την παγιωμένη αντίληψη ότι «στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κατασκοπεία επειδή μιλάνε όλοι», είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπικουρούμενος από τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού, ο πρέσβης Αποστολίδης προετοιμάζεται για να επανέλθει στο γνώριμο για τον ίδιο πεδίο των άτυπων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στις οποίες εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι οι Τούρκοι διπλωμάτες που θα εμπλακούν στις συζητήσεις, δεδομένου ότι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας μέχρι το 2016, είναι πλέον ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Πέρα από τα πρόσωπα, το μεγάλο ζητούμενο είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση: θα εγείρει αξιώσεις τις οποίες καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί, ακόμη και ατύπως, ή θα εμφανιστεί με μια λογικοφανή προσέγγιση, η οποία πάντως ουδόλως μπορεί να παρεκκλίνει από τις γνωστές τουρκικές θέσεις; Στην ουσία δηλαδή, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Αγκυρα θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει την Αθήνα σε συζητήσεις μη οριοθετημένες, με ανοιχτή ατζέντα πέραν της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιχειρώντας να κερδίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε θέματα που εκκινούν από τις περίφημες «γκρίζες ζώνες» μέχρι το τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και σφετερισμού ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι την Κύπρο.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές τον Ιανουάριο - ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε καμία πρόσκληση"

Στρατιωτική θητεία: «Κλείδωσε» η αύξηση από 9 σε 12 μήνες – Θα ισχύσει από τον Μάιο

«Κλείδωσε» η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο, όπως είχε αναφέρει προ ημερών το newsbeast. Αυτές τις ημέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις προκειμένου οι κληρωτοί και των τριών όπλων να υπηρετούν την πατρίδα ακριβώς για έναν χρόνο.

Θυμίζουμε ότι σήμερα η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό είναι 9 μήνες για όσους υπηρετούν σε πλοία και 12 για όσους έχουν τοποθετηθεί σε υπηρεσίες στεριάς. Από την ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών) του Μαΐου όμως, άπαντες στο Π.Ν. θα υπηρετούν δωδεκάμηνη θητεία, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται σε πλοίο ή όχι.

Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία η θητεία σήμερα είναι 12μηνη και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Όσοι υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς σήμερα η θητεία είναι εννεάμηνη και με τις νέες αποφάσεις θα αυξηθεί για τους νέους που θα παρουσιαστούν από τις αρχές Μαΐου και μετά, στους 12 μήνες.

Η μειωμένη θητείας για όσους επιλέξουν τα σύνορα και τα ακριτικά νησιά

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει και πρόβλεψη για μειωμένη θητεία 9 μηνών για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν το στρατιωτικό τους στα σύνορα, ήτοι στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να επανδρωθεί επαρκώς η συνοριογραμμή μας που τα τελευταία χρόνια καταγράφει αδυναμίες ως προς τον αριθμό των οπλιτών λόγω υπογεννητικότητας.

Η επιδίωξη είναι να αυξηθεί στον στρατό ξηράς ο αριθμός των μάχιμων στελεχών και των κληρωτών από 68.300 που είναι σήμερα, σε 93.500 σε λίγο καιρό που θεωρείται και ένας επαρκής αριθμός για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Κίνητρα για τους ανυπότακτους

Τέλος, προωθείται ρύθμιση και για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Αναφερόμαστε στους χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να μην κριθούν ανυπότακτοι και αναγκαστούν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια χρονική συγκυρία που ενδεχομένως δεν θα επιθυμούσαν.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται να τους δίνονται κίνητρα έτσι ώστε να επιστρέψουν και να κάνουν το στρατιωτικό τους.

 newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατιωτική θητεία: «Κλείδωσε» η αύξηση από 9 σε 12 μήνες – Θα ισχύσει από τον Μάιο"

Ανδρουλάκης: Η Γερμανία υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική εμβολιασμών

Την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα εμβόλια, με την ανοχή όπως φαίνεται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει με ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή την αποκάλυψη των δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατ. δόσεων αντίστοιχα, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει σαφές εάν εκείνη γνώριζε και κάλυπτε την Γερμανία για αυτές τις εκτός πλαισίου συμφωνίες που κινούνται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική με τα εμβόλια. Στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι μη λήψη μέτρων εναντίον της Γερμανίας για αυτές τις συμφωνίες, μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε εθνικούς ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση επιπλέον δόσεων, υπονομεύοντας τις κοινές παραγγελίες αλλά και την έγκαιρη επίτευξη ανοσίας για όλα τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού τύπου χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με την Πορτογαλία, φαίνεται να αιτούνται και να προμηθεύονται τελικά λιγότερες δόσεις από αυτές που αρχικά τους αναλογούσαν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Μoderna, ο κ. Ανδρουλάκης ζητά την αναλυτική κατανομή από την Επιτροπή σε κάθε κράτος μέλος, ανά εταιρεία αλλά και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά το κάθε Κράτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ευρωβουλευτή:

Μετά από μία εβδομάδα όπου η Επιτροπή είτε δεν ήξερε τι συνέβαινε είτε προσπαθούσε να καλύψει τη Γερμανία, έγινε φανερό, ότι η τελευταία έχει υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον δόσεις εμβολίων. Οι συμφωνίες αυτές υπογράφτηκαν μάλιστα ενώ η Γερμανία κατείχε την κυλιόμενη προεδρία στο Συμβούλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Ευρωπαϊκό τύπο, πολλές χώρες παίρνουν λιγότερα εμβόλια από αυτά που τους είχαν προϋπολογιστεί από την Επιτροπή όταν συνέτασσε τις συμφωνίες με τις διάφορες εταιρείες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των δύο πρώτων που έχουν εγκριθεί, καθυστερώντας την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μέσω των εμβολιασμών σε όλη την Ένωση ταυτόχρονα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πότε έλαβε γνώση των παράλληλων αυτών συμφωνιών της Γερμανικής κυβέρνησης με τις φαρμακοβιομηχανίες και αν υπάρχουν επιπλέον Κράτη Μέλη που έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες, γνωρίζουν με ποιες εταιρείες;

Είναι αυτές οι συμφωνίες συμβατές με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια και πώς προτίθεται να αποτρέψει ένα εθνικό ράλι για διασφάλιση περισσότερων δόσεων από τα διάφορα Κράτη Μέλη, αν δεν λάβει μέτρα κατά της Γερμανίας για αυτή την παραβίαση;

Πόσες δόσεις είχαν κατανεμηθεί από την Επιτροπή σε κάθε Κράτος Μέλος ανά εταιρεία και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά το κάθε Κράτος ανά εταιρεία βάσει των μέχρι τώρα εγκρίσεων και συμφωνιών;

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανδρουλάκης: Η Γερμανία υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική εμβολιασμών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news