facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 37 δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής σήμερα, Δευτέρα 9 Αυγούστου, η Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε 37 φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από τις 19:00 της 8ης Αυγούστου, μέχρι την ίδια ώρα σήμερα, εκδηλώθηκαν 37 δασικές πυρκαγιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων.

​​​​​​​Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Αναλυτικά:

  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από την Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 6 Ε/Π, συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού, 1 Ε/Π για μεταφορά υδατοδεξαμενής και 1 Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικό, καθώς και 7 Α/Φ, εκ των οποίων 2 Α/Φ από Σουηδία. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 17 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από την Ελβετία, 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού Αιγύπτου και 2 Ε/Π ως συντονιστικά καθώς και 8 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 3 Α/Φ από τη Γαλλία. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Περιοδικά επιχείρησαν 3 Ε/Π και 9 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των Α/Φ της Κροατίας και της Ισπανίας καθώς και του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, την 4η Αυγούστου στη Μέλπεια Μεσσηνίας, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και περιοδικά επιχείρησαν 3 Α/Φ, συμπεριλαμβανομένων των Α/Φ της Κροατίας και της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και περιοδικά επιχείρησαν 1 Ε/Π και 7 Α/Φ, συμπεριλαμβανομένων των Α/Φ της Κύπρου, της Κροατίας και της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική Υπηρεσία: 37 δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Φωτιά στην Εύβοια: Ξανά ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Απειλούνται οι Καματριάδες – Νέες εικόνες τρόμου

Για όγδοη μέρα οδεύει το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια, όπου οι φλόγες από τη φωτιά δεν λένε να κοπάσουν. Η πυρκαγιά στις Καματριάδες έχει φουντώσει και την απειλεί και το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει αέρας και κινείται αργά.

Προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια, ενώ οι επίγειες δυνάμεις έχουν κυκλώσει τη φωτιά και προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της. Οι κάτοικοι του οικισμού συνδράμουν στις προσπάθειες και βοηθούν όπου τους ζητηθεί, θέλοντας να σώσουν το χωριό τους.

Στην περιοχή η μάχη δεν δίνεται μόνο από τους Έλληνες πυροσβέστες, αλλά υπάρχει μια βαλκανική... συμμαχία, καθώς συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης Ρουμάνοι και Σέρβοι.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο πύρινο μέτωπο ανάμεσα σε Αβγαριά και Γαλατσάδες, καθώς επεκτείνεται, και έχει μπει σε ένα πυκνό δάσος. Φαίνεται σαν τα δύο μέτωπα να έχουν ενωθεί και αυτό έχει δημιουργήσει πιο σοβαρή κατάσταση.

Πάντως, νωρίτερα μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην Αβγαριά να εκκενώσουν προς την Ιστιαία, στην οποία και εκεί ο κόσμος βρίσκεται σε επιφυλακή.

Τα εναέρια μέσα βοήθησαν κατά την διάρκεια της μέρας, όμως πλέον έχουν πάψει να επιχειρούν, διότι έχει πέσει το σκοτάδι. Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν τον δικό τους αγώνα σε όλη τη βόρεια Εύβοια, με κίνδυνο της ζωής των ανθρώπων για αν σώσουν τα χωριά που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα.

Δείτε νέες εικόνες από την Εύβοια

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 Περιφέρειες της χώρας

Εξάλλου, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 10 Αυγιούστου, για 5 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για αυριο είναι οι εξής:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση wwwnews.civilprotection.gr.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Εύβοια: Ξανά ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Απειλούνται οι Καματριάδες – Νέες εικόνες τρόμου"

Εύβοια-φωτιά: Δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά

Οι αναζωπυρώσεις είναι το μεγάλο πρόβλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια, ενώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου στις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά.

Να σημειώσουμε ότι αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία για την Ιστιαία. Τα άλλα χωριά που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ίδια περιοχή είναι ο Γαλατσώνας και το Ασμήνι.

Οι φλόγες προχωρούν και στις Καματριάδες, ενώ εκεί επιχειρούν δύο ελικόπτερα που κάνουν συνεχείς ρίψεις. Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να περιορίσουν την επέλασή της για να μην περάσει στην απέναντι πλευρά, και ξεφύγει προς Ιστιαία, περιμετρικά της οποίας σε απόσταση 4 χιλιομέτρων γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ από αέρος επιχειρούν και Canadair, κάτι που θα γίνεται μέχρι να πέσει το φως του ήλιου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια-φωτιά: Δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά"

Φωτιές στην Αττική: Έλεγχοι σε 246 κτίρια - 48 κρίθηκαν επικίνδυνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κτιρίων, στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές στην Αττική, από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, ξεκίνησαν από το πρωί σήμερα, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από 60 μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγέντων Δήμων της Αττικής από τις πυρκαγιές. Ήταν οι Δήμοι Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα). 

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 246 κτίρια:

• Από αυτές 215 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 76 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 91 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 48 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
• Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 7 προσωρινά ακατάλληλοι και 6 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
• Ελέγχθηκαν 13 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε κατάλληλη για χρήση, 5 είναι προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και 7 επικίνδυνες για χρήση οι οποίες θα επανελεγχθούν.
• Τέλος ελέγχθηκαν 3 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 2 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και ο 1 επικίνδυνος για χρήση και θα επανελεγχθεί.

Αύριο αναμένεται να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής πάνω από 130 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άμεσα να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και Βόρειας Εύβοιας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές στην Αττική: Έλεγχοι σε 246 κτίρια - 48 κρίθηκαν επικίνδυνα"

Mητσοτάκης: Έκτακτο μήνυμα για τις φωτιές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει έκτακτο μήνυμα προς τους πολίτες για τις καταστροφικές φωτιές. 

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Με φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα.

Πολλές χώρες μάς συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό. Τις ευχαριστώ για την αλληλεγγύη τους. Κυρίως, όμως, ευγνωμονώ όλες και όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο. Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει. Ενώ το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε.

Σώθηκαν άνθρωποι με πλήρη σχέδια εκκένωσης

Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων.

Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο.

Η κλιματική αλλαγή

Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκαθαρά, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.

Έχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Και άλλες φορές η χώρα έζησε καταστροφές αλλά έμεινε όρθια. Το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτήν την περιπέτεια, μετατρέποντας τη θλίψη μας σε δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στα μέτωπα της κατάσβεσης, καθώς ο πόλεμος με τη φωτιά εξακολουθεί. Και, ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας: όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν.

Θα φυτέψουμε τα σωστά δέντρα

Εκεί θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες.

Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια προσωπική αναφορά. Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά.

Είμαι βέβαιος ότι και τούτη η δοκιμασία θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους. Γιατί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης αφορά όχι μόνο τη δική μας, αλλά κυρίως την επόμενη γενιά. Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με δημάρχους Ιστιαίας και Μαντουδίου

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημάρχους Ιστιαίας και Μαντουδίου για την καταστροφική φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «η “αναστήλωση” της Βόρειας Εύβοιας θα γίνει Εθνικός στόχος».  Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κοντζιά:

«Πριν λίγα λεπτα ολοκληρώθηκε μακρά συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη. Εξέθεσα την κατάσταση και τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η «αναστήλωση» της Βόρειας Εύβοιας θα γίνει Εθνικος στόχος. Θα στηριχτούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας με κάθε μέσο και τρόπο και ότι τα χαμένα εισοδήματα θα εξασφαλισθούν. Τα πρώτα μέτρα θα ανακοινωθούν άμεσα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο μέτωπο, για να σώσουμε ότι μπορούμε. Ο μεγάλος αγώνας είναι η επόμενη μέρα. Καλή δύναμη σε όλους μας».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Mητσοτάκης: Έκτακτο μήνυμα για τις φωτιές "

Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η Γαλλία στέλνει πρωτοφανή σε μέγεθος χερσαία βοήθεια

Τις μεγαλύτερες ενισχύσεις για την καταπολέμηση πυρκαγιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει στην Ελλάδα η Γαλλία καθώς το Παρίσι κινητοποιεί μια πρωτοφανή χερσαία και εναέρια δύναμη.

Από τις 10 Αυγούστου η Γαλλία, έπειτα από εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στέλνει στην Ελλάδα επιπλέον δυνάμεις για την αντιμετώπιση των σφοδρών πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες.
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 101 πυροσβέστες και 38 οχήματα. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη ομάδα 60 πυροσβεστών-διασωστών και 23 οχημάτων. Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 80 πυροσβέστες και στα 3 Canadair που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Συνολικά, 250 μέλη της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσαία αποστολή της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας στο εξωτερικό.

Αυτή η βοήθεια έρχεται σε συνέχεια του τηλεφωνήματος του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 7 Αυγούστου 2021 και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η Γαλλία στέλνει πρωτοφανή σε μέγεθος χερσαία βοήθεια"

Καιρός αύριο: Νέο κύμα ζέστης – Πού θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Ακόμα πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (10.08.2021). Τοπικά ο υδράργυρος θα φτάσει και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι 7 μποφόρ η ένταση των ανέμων.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 22 έως 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 25 έως 38 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 βαθμούς χαμηλότερη.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέο κύμα ζέστης – Πού θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου"

Φωτιά στην Ηλεία: Διαρκείς αναζωπυρώσεις σε Ηλεία και Γορτυνία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και δυνάμες της πυροσβεστικής (με επίγεια και εναέρια μέσα) για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που προκύπτουν διαρκώς στα μέτωπα σε Ηλεία και Αρκαδία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, η κατάσταση, σε γενικές γραμμές, είναι σε ύφεση, ωστόσο οι διαρκείς αναζωπυρώσεις προκαλούν προβληματισμό, όσο πέφτει το φως της ημέρας.

Από το απόγευμα, ξεκίνησαν αναζωπυρώσεις σε Λάλα, ΛάσδικαΒασιλάκι (κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία) και Μηλιές Ηλείας, εκεί όπου ήχησαν και οι καμπάνες της εκκλησίας, προσκαλώντας τους εναπομείναντες κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και σε Ράχες και Νεοχώρι Γορτυνίας, ενώ οι φλόγες έφτασαν στον ποταμό Ερύμανθο, στην πλαγιά από την πλευρά της Αρκαδίας, δίπλα από το διυλιστήριο που υδροδοτεί τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο μέτωπο επιχειρούν αεροπλάνα Canadair από την Ισπανία, την Κροατία, και ένα ελικόπτερο Erickson, προσπαθώντας από αέρος να περιορίσουν τις φλόγες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Ηλεία: Διαρκείς αναζωπυρώσεις σε Ηλεία και Γορτυνία"

Φωτιά στην Αρκαδία: Εισαγγελέας για τον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ που ζήτησε «πολιτικό μέσο»

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας στην Αρκαδία σχετικά με τη μεγάλη φωτιά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος κατήγγειλε ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος, τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον ταξίαρχο της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η καταγγελία που είδε το «φως» της δημοσιότητας καθώς και αν έχει διαπραχθεί ενδεχόμενη αξιόποινη πράξη.

Για το ζήτημα έχει ήδη παρέμβει και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο έθεσε σε διαθεσιμότητα τον εν λόγω αξιωματικό.

Το θέμα προέκυψε όταν ο πρόεδρος της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας στην Αρκαδία, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, μίλησε σε δημοσιογράφους τοπικού καναλιού, αναφέροντας, ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος, τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε ονομαστικά στον συγκεκριμένο ταξίαρχο.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αρκαδία: Εισαγγελέας για τον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ που ζήτησε «πολιτικό μέσο»"

Αστεροσκοπείο: Κάηκαν 933.680 στρέμματα, αύξηση 336%(!)

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο - μετά από την Τουρκία και την Ιταλία - σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος (συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021) και δεύτερη - μετά την Κύπρο - όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Η Τουρκία είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Ιταλία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την τρίτη Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Γενικά η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το meteo, ότι «δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστεροσκοπείο: Κάηκαν 933.680 στρέμματα, αύξηση 336%(!)"

Κορωνοϊός: Στα 2.595 τα νέα κρούσματα - 207 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.595, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 516.785 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.389 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.097 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.842 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +1.44%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 197 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.595 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

83 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

88 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

119 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

169 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

58 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

100 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

41 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

84 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

63 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

214 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

43 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

44 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

38 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

111 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

39 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

145 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

114 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.595 τα νέα κρούσματα - 207 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι"

Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Θωμά Γόρτυνας

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στον Άγιο Θωμά Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο, έχοντας κάψει από χθες το μεσημέρι που ξεκίνησε εκατό στρέμματα γης και συγκεκριμένα σαράντα στρέμματα δασικής έκτασης και εξήντα αγροτικής. Η φωτιά που ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή κινητοποίησε αρχικά επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την καταστολή της. Αυτή την ώρα στο μέτωπο βρίσκονται έξι οχήματα με το αναλογούν προσωπικό, δύο πεζοπόρα τμήματα της Π.Υ καθώς και υδροφόρες του Δήμου.

Στο μεταξύ, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Λασιθίου στην κατηγορία 4, για αύριο Τρίτη 10 Αυγούστου όπως ενημερώνει η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης και σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνης ο κίνδυνος θα είναι στην κατηγορία 3 δηλαδή υψηλός.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και τα «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών», θα βρίσκονται σε ισχύς μέχρι και την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας καλούν τους πολίτες να ενημερωθούν για τις οδηγίες προστασίας στη διεύθυνση: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies καθώς επίσης να γνωρίζουν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης που είναι: «166 ΕΚΑΒ, 100 ΕΛΑΣ, 199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ, 112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, 108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ και 1591 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Θωμά Γόρτυνας"

Στέλνουν και άλλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης οι Ρώσοι - Έγινε δεκτό το αίτημα Μητσοτάκη

Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, κάνει γνωστό πως με απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, έγινε δεκτό.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν.
«Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» καταλήγει η ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία αποφάσισε να συνδράμει τις δυνάμεις αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαϊών στην Ελλάδα με την άμεση αποστολή δύο αεροσκαφών IL-76 και δύο ελικοπτέρων Mi-8.
Τα δύο ελικόπτερα θα μεταφέρει στην Ελλάδα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος An-124.

Αξίζει να σημειωθεί ότι α μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν στα πύρινα μέτωπα έως 44 τόνους νερό.


Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρβιτσιώτη - Σαβέλιεφ

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικοινώνησε νωρίτερα με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ, για την παροχή επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τον κ. Σαβέλιεφ για την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη της Ρωσίας στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας και συγκεκριμενοποίησε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αποστολή δύο ρωσικών αεροσκαφών τύπου Ilyushin Il-76 και δύο ελικοπτέρων τύπου Mil Mi-8, που θα συνδράμουν περαιτέρω στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο κ. Σαβέλιεφ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε στον αναπληρωτή υπουργό την ειλικρινή συμπαράστασή του προς την Ελλάδα.

Η επικοινωνία έγινε υπό την ιδιότητα των δύο υπουργών ως συμπροέδρων της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέλνουν και άλλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης οι Ρώσοι - Έγινε δεκτό το αίτημα Μητσοτάκη"

Πυρκαγιές: Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνει η Τουρκία στην Ελλάδα

Δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα στέλνει η Τουρκία, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, ο Τούρκος Ομόλογός του τον ενημέρωσε ότι τα δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα σταλούν στην Ελλάδα, καθώς οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι πλέον υπό έλεγχο.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές: Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνει η Τουρκία στην Ελλάδα"

Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ζητάει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Εις βάθος έρευνα για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, ακόμη και για ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με σημερινή παρέμβασή του.

Στην παραγγελία του κάνει λόγο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «υπερβολικά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες», των οποίων «ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».

Ο κ. Πλιώτας με την παραγγελία του ζητάει δικαστικές και αστυνομικές αρχές να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία  για «ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 64 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β, γ ΠΚ)».

Παράλληλα, ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός να ενεργοποιηθεί σε όλο το εύρος του, το ποινικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές , δηλαδή άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ, για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.

Για την πρόοδο των ερευνών ο κ. Πλιώτας ζητάει να ενημερώνεται ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής :

«Με  αφορμή της εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής να διεξαχθεί άμεσα έρευνα σχετικά με την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού σχετικά με τις φωτιές.

Η παραγγελια του κ. Πλιώτα

«Προς τους κ.κ.:

1) Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος)

2)  Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής

Κοιν.: 1) Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος

2) Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ, παράλληλα βεβαίως και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ., να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β, γ ΠΚ). Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.

Για την πρόοδο της προανάκρισης κατά το σχηματισμό της συναφούς ποινικής δικογραφίας, η Εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών θα ενημερώνει τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Η. Πλιώτας»

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ζητάει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου"

Ιταλία: O Μ.Ντράγκι κινητοποιεί την Πολιτική Προστασία για την κατάσβεση των φωτιών στην Καλαβρία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι προχωρά στην κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με στόχο την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην Καλαβρία.

Πρόκειται να αποσταλούν στην περιοχή εθελοντές και σειρά επίγειων δυνάμεων. Τις περασμένες ημέρες οι φλόγες κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή των ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας ενώ έχει γίνει στάχτη και σημαντικό μέρος του εθνικού πάρκου του όρους Ασπρομόντε. Ο κύριος στόχος, σε αυτή την φάση, είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Ρώμης έχουν φτάσει 28 αιτήματα για βοήθεια λόγω πυρκαγιών: 8 από την Καλαβρία, 6 από την Σικελία, 4 από την ευρύτερη περιοχή της Ρώμης και 2 από Σαρδηνία, την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και από τις περιφέρειες Ούμπρια, Μολίζε και Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία.

Την προηγουμενη εβδομάδα, δύο άνθρωποι –μία γυναίκα 55 ετών και ο 33χρονος ανιψιός της– έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Σαν Λορέντσο ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον ελαιώνα τους.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: O Μ.Ντράγκι κινητοποιεί την Πολιτική Προστασία για την κατάσβεση των φωτιών στην Καλαβρία"

Φωτιά στην Αρκαδία: Κοντά σε σπίτια σε Λιβαδάκι και Τουμπίτσι

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αρκαδία, εξαιτίας της φωτιάς που ξέφυγε από την Ηλεία και πέρασε στη Γορτυνία. Αυτό σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας».

Συνέχισε λέγοντας πως «οι εστίες είναι πολλές». Επεσήμανε, δε, πως «η φωτιά έχει πλησιάσει κοντά στους οικισμούς, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, αλλά υπάρχουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε ότι «επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ αναμένονται επιπλέον επίγειες δυνάμεις από χώρες που έχουν αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα».

Σχετικά με το δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή Μέπλεια της Μεσσηνίας, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα επιφύλαξη, σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αρκαδία: Κοντά σε σπίτια σε Λιβαδάκι και Τουμπίτσι"

Φωτιά στην Εύβοια: Απειλούνται Γαλατσώνας, Αβγαριά και Ασμίνι – Κοντά στην Ιστιαία οι φλόγες

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Λίγο πριν είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Εύβοια: Απειλούνται Γαλατσώνας, Αβγαριά και Ασμίνι – Κοντά στην Ιστιαία οι φλόγες"

Νέες αναζωπυρώσεις στην Ηλεία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες

Αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες άλλες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες αναζωπυρώσεις στην Ηλεία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες"

Φωτιά στη Λακωνία: Σε εξέλιξη η φωτιά στη Μάνη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης. Ο ίδιος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωσε: «Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης».

Πρόσθεσε, δε, πως «το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς στη Μάνη, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», προσθέτοντας ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Λακωνία: Σε εξέλιξη η φωτιά στη Μάνη"

ΕΣΗΕΑ κατά Νίκου Χαρδαλιά για την άρνηση να δεχτεί δημοσιογραφικές ερωτήσεις

Επιστολή διαμαρτυρίας για τον τρόπο ενημέρωσης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. «Απαιτούμε να σεβαστείτε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο των δημοσιογράφων και κυρίως την τεράστια ανάγκη των πολιτών που δοκιμάζονται τόσο σκληρά, να λάβουν τις απαντήσεις που δικαιούνται».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα, για το γεγονός ότι αρνείστε να δεχθείτε και να απαντήσετε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων όταν κάνετε επίσημες ενημερώσεις. Τα διαγγέλματα κύριε Υπουργέ, δεν εξυπηρετούν, ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, ούτε τον θεσμικό ρόλο ούτε την ουσία της δημοσιογραφικής αποστολής που είναι να ενημερώνει τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις και τις πτυχές των γεγονότων.

Απαιτούμε λοιπόν να σεβαστείτε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο των δημοσιογράφων και κυρίως την τεράστια ανάγκη των πολιτών που δοκιμάζονται τόσο σκληρά, να λάβουν τις απαντήσεις που δικαιούνται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΗΕΑ κατά Νίκου Χαρδαλιά για την άρνηση να δεχτεί δημοσιογραφικές ερωτήσεις"

Νεκρός ο χειριστής της μπουλντόζας που έπεσε στο γκρεμό στη Φωκίδα

Ένα τραγικό συμβάν έγινε γύρω στις 11:00΄ το πρωί  στην Ερατεινή Φωκίδας με έναν χειριστή να πέφτει σε γκρεμό την ώρα που έκανε έργο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στο LamiaReport την ώρα που το τεράστιο μηχάνημα κινούταν από το νεκροταφείο της Ερατεινής προς το χωριό Μηλιά, κοντα στη θέση "Αμυγδαλιά" άγνωστο πως βρέθηκε στο γκρεμό.

Η  μπουλντόζα μετά την εκτροπή τούμπαρε και σταμάτησε όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες του LamiaReport στη μέση της πλαγιάς, μετά από τριάντα μέτρα περίπου.

Αυτή την ώρα ειναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την ανάσυρση του 70χρονου χειριστή που είναι εγκλωβισμένος στην καμπίνα του μηχανήματος, χωρίς να έχει ζωτικά σημεία.

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον τόπο του συμβάντος:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Νεκρός ο χειριστής της μπουλντόζας που έπεσε στο γκρεμό στη Φωκίδα "

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κανονικά τα δρομολόγια προς Χαλκίδα από την Τετάρτη

Κανονικά θα λειτουργήσουν από την Τετάρτη τα δρομολόγια των τρένων από και προς τη Χαλκίδα, που είχαν ανασταλεί εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της:

«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, από την Τετάρτη 11.08.2021 επανέρχονται κανονικά όλα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών, στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, τα οποία είχαν ανασταλεί εξαιτίας των πυρκαγιών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κανονικά τα δρομολόγια προς Χαλκίδα από την Τετάρτη"

Φωτιές - Παραγγελία Πλιώτα σε εισαγγελία Εφετών: Ψάξτε για οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα πίσω από τις πυρκαγιές

Το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, ζητεί να ερευνηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για τις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και αναζήτηση στοιχείων που μπορεί να φέρουν στο φως την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Η σημαντική αυτή παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως αποδέκτη την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας και για την πορεία της έρευνας μαμούθ θα ενημερώνεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης.

Ολόκληρη η παραγγελία του κ. Πλιώτα προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών αλλά και προς τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής έχει ως εξής:

Προς τους κ.κ.:

1) Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος)

2) Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής


Κοιν.: 1) Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος

2) Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη

-------------------------------------

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές,με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ, παράλληλα βεβαίως και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ., να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού(άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β,γ ΠΚ). Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεωνκ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.

Για την πρόοδο της προανάκρισης κατά το σχηματισμό της συναφούς ποινικής δικογραφίας, η Εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών θα ενημερώνει τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Η. Πλιώτας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές - Παραγγελία Πλιώτα σε εισαγγελία Εφετών: Ψάξτε για οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα πίσω από τις πυρκαγιές"

Φωτιές: Νοσηλεύονται πέντε τραυματίες – Τραματίστηκε και Ισραηλινός πυροσβέστης

Στη ΜΕΘ του ΚΑΤ νοσηλεύοντα από τις 5 Αυγούστου δύο αδέρφια, 53 και 55 ετών, που συμμετείχαν εθελοντικά στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Αττική. 

Τα δύο αδέρφια έχουν υποστεί εκτεταμένης έκτασης εγκαύματα και εισπνευστικό έγκαυμα και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την κατάσταση τους να κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή. 

Άλλοι δύο εθελοντές, 33 και 57 ετών, νοσηλεύονται στη Μονάδα Εγκαυμάτων Πλαστικής Χειρουργικής του ΚΑΤ με εγκαύματα περιορισμένης έκτασης στα άνω άκρα και ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ενώ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας νοσηλεύεται ο πυρσοβέστης που είχε πέσει σε πηγάδι. 

Η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων εθελοντών δασοπυροσβεστών που διακομίστηκαν στο ΓΝΑ ΚΑΤ την 05 Αυγούστου 2021, έχει ως ακολούθως:

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, 32χρονος Ισραηλινός πυροσβέστης, διακομίστηκε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας (09.08.2021) στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» με τραύμα στο βλέφαρο. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στην περιοχή Αφιδνών, όπου επιχειρεί η ομάδα πυροσβεστών από το Ισραήλ.

Τέλος ένας 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης στην Ηλεία, νοσηλεύεται στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, καθώς μπήκε ξένο σώμα στο μάτι του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Νοσηλεύονται πέντε τραυματίες – Τραματίστηκε και Ισραηλινός πυροσβέστης"

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η 3η δόση εμβολίου Pfizer

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer είχαν παρόμοιες ή λιγότερες παρενέργειες με αυτές που προκάλεσαν η πρώτη και δεύτερη δόση, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που έκαναν οι ισραηλινές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τους 4.500 συμμετέχοντες το 88% δήλωσε «ανάλογη ή καλύτερη αίσθηση» έναντι της αντίδρασης στις προηγούμενες δόσεις, με το 31% να μιλά για ήπιες παρενέργειες όπως πόνο ή πρήξιμο στο σημείο που έγινε η ένεση. Το 15% περίπου είχε άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκό πόνο ή πυρετό. Κάτω από 1% μίλησε για δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε να κάνει «τονωτική» δόση στον πληθυσμό σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δώσει σχετική εντολή παρότι η Pfizer δηλώνει ότι προγραμματίζει συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Περίπου 500.000  Ισραηλινοί έχουν κάνει τρίτη δόση σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως υποστηρίζουν οι αρχές στο Ισραήλ τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά δεδομένης της μικρής περιόδου που μεσολάβησε (η έρευνα έγινε μεταξύ 30 Ιουλίου και 1η Αυγούστου).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες παρενέργειες προκαλεί η 3η δόση εμβολίου Pfizer"

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: «Κάηκαν 56 σπίτια για μια ώρα δουλειά»

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, η οποία κατακαίει την περιοχή για έβδομη ημέρα. Για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει το πύρινο μέτωπο μίλησε στο newsit.gr o δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος.

«Ευελπιστούμε σήμερα να τελειώσει η φωτιά μετά από 7 ημέρες. Σήμερα ήρθε εναέριο και έκανε μια ρίψη. Για μία ώρα δουλειά την Τετάρτη έγινε όλο αυτό. Για μία ώρα. Κάηκαν 56 σπίτια» δήλωσε στο newsit.gr o δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος. Και πρόσθεσε: «Για να καταλάβετε η έκταση που έχει καταστραφεί με το αμάξι η διαδρομή είναι 60 χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει την ανικανότητα όλων όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία. Θα έπρεπε να ντρέπονται».

«Ξεκίνησε η φωτιά από την άκρη του νομού η φωτιά και έφτασε μέχρι την μέση. Εμείς ως δήμος καταγράψαμε 56 καμένα σπίτια. Εκτός χωραφιών στάβλων και καλλιεργειών. Τεράστια η ζημιά. Τεράστια καταστροφή» σημείωσε στο newsit.gr o Πέτρος Ανδρεάκος.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή

Για την κατάσβεση, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης. 

Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε ύφεση, ενώ υπάρχει μια αναζωπύρωση στο χωριό Ίσαρη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: «Κάηκαν 56 σπίτια για μια ώρα δουλειά»"

DW: Καθοδόν 219 Γερμανοί πυροσβέστες προς την Ελλάδα

Αποχαιρετισμός στην πύλη του σταθμού πυροσβεστικής Feuerwache 1 της Βόννης. Ο μεσήλικας κύριος δίπλα μου κουνά το χέρι στον γιό του, τον πυροσβέστη Ματίας, 23 χρονών, που φεύγει για την Ελλάδα. «Ανησυχείτε;», τον ρωτώ. «Αυτή είναι η δουλειά μας, κι εγώ πυροσβέστης είμαι». Ο Ματίας είναι ανάμεσα στους 56 πυροσβέστες που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί για τον μακρύ δρόμο προς την Ελλάδα μαζί με 19 πυροσβεστικά οχήματα και δύο της Γερμανικής Πολιτικής Προστασίας THW. Μαζί τους και προσωπικό συντονισμού και υλικοτεχνικής υποδομής. Συνολικά η Γερμανία στέλνει 219 πυροσβέστες από τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Έσσης με 44 πυροσβεστικά οχήματα. H ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και η ανταπόκριση ήταν άμεση.
«Επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών»

Για την συγκεκριμένη πυροσβεστική δύναμη της Βόννης πρόκειται ωστόσο για μια πρωτιά. Η «μονάδα κρούσης» αποτελείται από πυροσβέστες από τη Βόννη, το Κενιγκσβίντερ και το Λεβερκούζεν και υπό αυτή τη σύνθεση συμμετέχει για πρώτη φορά σε σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς σε χώρα της ΕΕ. Ο Κάρτσεν Σνάιντερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης μιλώντας στη DW εξηγεί ότι η ομάδα πυροσβεστών συστάθηκε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνδρομής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και ότι οι άνδρες και γυναίκες της αποστολής έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

«Οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα» λέει ο Σνάιντερ, «υποβοηθούμενοι από τα πυροσβεστικά οχήματα που φέρνουν μαζί τους, έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Αφενός με τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα και γύρω από τα δάση, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά με νερό, αφετέρου, να ανοίγουν διαδρόμους και να εμποδίζουν τις αναζωπυρώσεις, να πηδά μια φλόγα από τη μια μεριά σε άλλη. Θα προσανατολιστούμε στις εντολές που θα πάρουμε από τις ελληνικές επιχειρησιακές μονάδες. Εμείς επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών και τις στηρίζουμε επί τόπου σε ό,τι έχουν ανάγκη.». 

«Απόλυτα αυτάρκεις»

Αλλά και τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά αυτής της αποστολής είναι ιδιαίτερα, ο μακρύς και κουραστικός δρόμος του κονβόι προς την Ελλάδα πριν αναλάβουν δράση πυροσβέστες. «Απόψε το βράδυ θα διανυκτερεύουμε έξω από το Ίνσμπρουγκ και αύριο το μεσημέρι θα πάρουμε το φέριμποτ από την Αγκόνα για την Πάτρα. Τρίτη μεσημέρι θα βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος. Μετά θα στήσουμε το κάμπινγκ μας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Φέρνουμε σκηνές, το δικό μας φαγητό, πόσιμο νερό, στρώματα, χημικές τουαλέτες, ντους για να μπορέσουμε στο διάστημα που θα μείνουμε να είμαστε σχετικά αυτάρκεις και να δρούμε χωρίς να χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια».  

Ο Κάρστεν Σνάιντερ δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του που η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων σε αυτήν την άνιση μάχη με τη φωτιά, αλλά και την ανησυχία του. «Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που βοηθάμε και στέλνουμε στους πυροσβέστες τη σκέψη μας, τελειώνοντας την αποστολή τους να επιστρέψουν όλοι υγιείς πίσω». Πόση διάρκεια θα έχει η αποστολή και σε ποιο πύρινο μέτωπο θα προσφέρουν τη βοήθειά τους οι Γερμανοί πυροσβέστες, παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Αναμένονται οδηγίες εντός της ημέρας από τις ελληνικές αρχές. Άυριο πετά στη Αθήνα ομάδα προγραμματισμού για τις λεπτομέρειες. 

 

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Καθοδόν 219 Γερμανοί πυροσβέστες προς την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news