facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη διοργάνωση πάρτι εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού στη Σμύρνη

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η διοργάνωση πάρτι συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας», επισημαίνει.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της», τονίζει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη διοργάνωση πάρτι εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού στη Σμύρνη"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 10 υποσχέσεις που θα τηρήσω και η μία που θα «σπάσω»

Με ένα βίντεο «αστραπή» μέσα από το Tik Tok ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει τους 10 βασικούς στόχους ως το 2027

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο βίντεο τα δέκα μέτρα που θα υλοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του και τη μία υπόσχεση που θα «σπάσει».

Στο βίντεο αρχικά κρατά τις προγραμματικές δηλώσεις που είναι 50 σελίδες, τονίζοντας πως σύμφωνα με το νόμο είναι οι μόνες που έχει δικαίωμα ο ομιλητής να τις διαβάζει. Κανονικά καμία άλλη ομιλία δεν επιτρέπεται να τη διαβάζει κανείς.

Στη συνέχεια ανέφερε τους δέκα βασικούς στόχους για το 2027. Αρχικά είπε πως το 80% της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από πράσινες πηγές, πρωτίστως από τον ήλιο και τον άνεμο.

Ακολούθησαν το YouthPass που αφορά κάθε νέο από 18 – 19 ετών με καταβολή 150 ευρώ για δράσεις πολιτισμού και ταξίδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Gov.gr επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος είναι το 90% των διαδικασιών του δημοσίου να ψηφιοποιηθούν.

Μίλησε για το πρόγραμμα «Στέγη», ενώ ανάφερε ότι 8.500 νέες φοιτητικές εστίες για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι υπό κατασκευή.

Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, σημειώνοντας ο βασικός στόχος είναι πως μέχρι το 2027 ο μέσος μισθός να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Στάθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου για τα ΑμεΑ, με έμφαση στη προσβασιμότητα, όπως στην αναμόρφωση του ΕΚΑΒ με πολλά μέτρα. Επισήμανε ότι για παράδειγμα 250 μοτοσυκλετιστές θα μπορούν να παρεμβαίνουν ειδικά στην Αθήνα πολύ γρήγορα και να φτάνουν μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα επείγον περιστατικό.

Από τα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λείπει και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Επισήμανε ακόμα ότι θέλει να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη και τέλος ότι η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, αλλά θα περάσουν στο δημόσιο.

Ο στόχος τώρα που μάλλον θα «σπάσει» είναι να εμφανιστεί με ολόσωμη φόρμα, όπως είχε υποσχεθεί σε προηγούμενο βίντεο.

 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 10 υποσχέσεις που θα τηρήσω και η μία που θα «σπάσω»"

Επικίνδυνος καύσωνας 10 ημερών με 40αρια διαρκείας - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Κύμα καύσωνα και, μάλιστα, με διάρκεια πρόκειται να πλήξει τη χώρα μας από την Τετάρτη (12/07), όπως δήλωσε το Σάββατο (08/07) ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλιάνος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οπως αναφέρει «έως την ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δεδομένα, όμως σας δίνω μια πρώτη γεύση για τις θερμοκρασίες που έρχονται».

Ωστόσο σημειώνει πως από την άλλη Παρασκευή και στη συνέχεια, ίσως δούμε τοπικά ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, αλλά και ότι η διάρκεια αυτού του καύσωνα ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό.

Οι θερμοκρασίες της επόμενης εβδομάδας σε 6 πόλεις

kairw

Λαγουβάρδος: Καμίνι η χώρα από την Τετάρτη - Είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο

Kαύσωνα διαρκείας θα έχουμε από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαβουβάρδος στην ΕΡΤ, επισημαίνοτας πως τους ανησυχεί η διάρκεια του γιατί πρόκειται για κακοκαιρία, ένα πολύ επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.

Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων καθώς και στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά, γι’ αυτό και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021, όπου εκτός από τις πυρκαγιές, είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία πολλών πολιτών, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Επίσης, υπογράμμισε ότι και «χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά».

«Ελπίζω να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο και φέτος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες όμως είναι πολύ κακές για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία λόγω της παρατεταμένης διάρκειας και επίσης βρισκόμαστε στην αρχή σχετικά του καλοκαιριού. Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021 που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας», τόνισε.

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε «από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε πως είναι φυσιολογικό να έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι και είχαμε διαχρονικά, ωστόσο τώρα αυξάνεται η συχνότητά τους, και η διάρκειά τους. Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη καύσωνα μέσα στον Ιούλιο, στην κλιματική αλλαγή. Το γεγονός όμως ότι ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας σε όλη την Ευρώπη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε δυτικές περιοχές, αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς αναμένεται να ενταθούν, όπως τόνισε.

Οι χειρότερες μέρες του καύσωνα διαρκείας

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό σταθμό οι χειρότερες ημέρες του καύσωνα θα είναι οι εξής:

Τετάρτη 12 Ιουλίου

καυσωνας, ποτε εχει, καιρος θερμοκρασια, καυσωνας αθηνα

Παρασκευή 14 Ιουλίου

paraskevi_kausonoas1507_kaysonas.jpg

Σάββατο 15 Ιουλίου

savvato_kausonas1507.jpg

Κυριακή 16 Ιουλίου

kiriaki_kausonas1607.jpg 

ieidiseis

Advertisement
Διαβάστε Περισσότερα » " Επικίνδυνος καύσωνας 10 ημερών με 40αρια διαρκείας - Τι λένε οι μετεωρολόγοι"

Βουλή: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές η κυβέρνηση - Μητσοτάκης: Εντολή για μεγάλες αλλαγές

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που έληξε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα "Νίκη", και Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Η ομιλία Μητσοτάκη



Προηγουμένως, από το βήμα της Βουλής, και πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ακόμη μέτρο -«ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε. «Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 τη ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων είχαν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση και είχαν 190 βουλευτές. Τώρα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση έχουν 202 βουλευτές και περνάει. Αφορά όσους έχουν το δικαίωμα ψήφου, να μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες/προξενεία, και όχι σε επιστολική ψήφο.

Μητσοτάκης: Η εντολή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσει και να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές»

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Πρώτη φορά χειροκροτήθηκε απ' όλους» είπε, «επειδή αδιαθέτησε, αλλά... αυτοί είστε»  (σ.σ. αναφορά στη γνωστή ρήση του κ. Κουτσούμπα).

Όπως είπε, το αίτημα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι η αποτελεσματικότητα, ψέγοντας την αντιπολίτευση ότι δεν είχε προτάσεις, απέναντι στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΝΔ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε ξεπερασμένη συνθηματολογία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τις δεσμεύσεις μας το 2019 τις υλοποιήσαμε, είπε, και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν άκουσε προτάσεις από την αντιπολίτευση. Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να εγκαταλείψουν τον ξύλινο λόγο, και να επέρχεται συμφωνία επί των στόχων.

«Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσει και να υλοποιήσει αυτές τις μεγάλες αλλαγές» ξεκαθάρισε.

«Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα» τόνισε, για να προσθέσει: «Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις». Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, τόνισε: «Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε!».

«Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Eυρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση Στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό το πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην πράσινη μετάβαση η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια με 12 μεγκαβατ παραγωγής ενέργειας και γρήγορη εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και κατανάλωση όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και αύριο θα υπάρξουν προγράμματα για αγρότες και επιχειρηματίες» τόνισε.

«Δεν έκρυψα τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα του κράτους Δικαίου, αλλά τελικός κριτής είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά τις δυσκολίες αναφέρει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Ας μην αναλωνόμαστε σε ξύλινα συνθήματα. Σας άκουσα να μιλάτε για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν απάντησε, για να πει ο πρωθυπουργός: «Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή».

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις κοστολογημένες και ώριμες» συμπλήρωσε. «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά να πω. Μας είπατε σήμερα κ. Φάμελλε τα ίδια που λέγατε και πριν 3 μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι. Εγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω την σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα ότι αντιπολιτεύεστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει. Ήταν ένα σκιάχτρο. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο λαός επιβράβευσε τη ΝΔ και πήραμε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ και το είπα, δεν παρουσίασα ωραιοποιημένη εικόνα της πατρίδας μας. Είπα ότι πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μαχες. Μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ψηφιακή μετάβαση κ.ά. Δεν άκουσα κάτι για όλα αυτά».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε, μιλώντας για τους εθνικούς στόχους της 4ετίας:

- Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας . Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει εντός του 2023. Αποπληρωμή πρώτου μνημονίου

- Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων

- Υποχώρηση ανεργίας στο 8% και αύξηση εξαγωγών στο 60%

- 950 ευρώ κατώτατος μισθός και 1.500 μέσος μισθός και μείωση ανισοτήτων

- Παρεμβάσεις στην Υγεία. Δίνω έμφαση στην ανάγκη ταχύτατης παρέμβασης στο ΕΚΑΒ

- Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ολο τον Μάιο παρήγαμε πάνω από το 50% της ενέργειας που καταναλώσαμε από ΑΠΕ

- Συνέχιση ψηφιακού κράτους

- Παιδεία. Στέκομαι στις προτεραιότητες που αφορούν σχολεία και προσχολική αγωγή, τεχνολογικό εξοπλισμό, τεχνολογική εκπαίδευση

- Ζητήματα Δικαιοσύνης για ταχύτατα απονομής της

- Συνέχιση υλοποίησης στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Να δούμε πως θα τοποθετηθούν όσοι φορούν την ρομφαία του υπερπατριώτη απέναντι στους πατριώτες των πράξεων

«Αυτές τις επιλογές ακολουθούν και τα πρώτα νομοσχέδια. Το πρώτο που θα κατατεθεί του υπουργείου Οικονομικών. Εχουμε αποτελέσματα που δείχνουν ότι στις χώρες που μειώθηκε το ΦΠΑ δεν υπήρξε καμία μείωση τιμών το μόνο αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν η μείωση εσόδων. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες στην βουλή με γρήγορη παραγωγή νομοθετικού έργου. Η 3ήμερη συζήτηση κατέστησε σαφές ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που έχει κεντρικό στόχο την ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2027 αυτό που περιέγραψα ως πολυδύναμο εκσυγχρονισμό με επίκεντρο τον πολίτη και κριτήριο το χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες σε μια διαρκή εξέλιξη . Ξέρουμε τι πρέπει να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε πίσω και αυτή είναι η ικανότητα της κεντροδεξιάς παράταξης και της νέας Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε.

Αμέσως μετά, διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και περί τους 90 βουλευτές.

Πριν τον πρωθυπουργό, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πήραν τον λόγο, εξήγησαν γιατί δεν παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά:

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Φάμελλος (επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν ήταν νικηφόρα η πρώτη θητεία της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, απηύθυνε τη δευτερολογία του στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης με αιχμές κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υγεία και την Ακρίβεια.

Ο κ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν αν η πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε θετικό πρόσημο, αν ήταν «νικηφόρα», όπως το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα. Ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν νικηφόρα για την κυβέρνηση, καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ στους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την πολύ κακή κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Στο ΕΚΑΒ έχουμε τραγικά περιστατικά» σχολίασε ο κ. Φάμελλος. Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Μετά την Υγεία, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια: «Η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη θέση στην ακρίβεια το ρεύμα μέσα στο 2022. Τα νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Για 15 συνεχόμενους μήνες. Πληθωρισμός απληστίας από τις επιχειρήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ακρίβεια. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία δεν θα έπρεπε να κάνει και κάτι για τα δάνεια του κόμματός σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα δικά του χρέη».

Ανδρουλάκης: Χίμαιρα ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία

Έχουμε άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες από την κυβέρνηση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Όπως είπε, «έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επισήμανε, επίσης, πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι «η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως «μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις» και συνέχισε λέγοντας πως «μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας». «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «ποιοι είναι οι “ανεξέλεγκτοι”, αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια ή το παρακράτος; Περιμένω κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθείτε για τον υπουργό σας, το περάσατε για την τραπεζική απιστία που εσείς νομοθετήσατε, αλλά μείνατε σιωπηλοί γι΄αυτό το θέμα της διάκρισης εξουσιών».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά ζητημάτων όπως η Υγεία, η Παιδεία, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Ειδική αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως είναι η προτεραιότητά τους. «Εμείς δεν θα δεχτούμε οι νέοι μας να έχουν χαμηλούς μισθούς, ώρα για κανόνες και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, ΣΣΕ και μισθούς αξιοπρέπειας» σημείωσε και προανήγγειλε νομοθετική πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της κυβέρνησης, «πώς θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία;». «Φαίνεται δεν σας απασχολεί ότι επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από ρευστότητα και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσση. «Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών σας χιλιάδες ελληνοπούλα σπούδαζαν σε ιδιωτικά κολέγια; Η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα με κανόνες ιδιωτικών συμβόλων. Όπως έκανε και με την πανεπιστημιακή αστυνομία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως «προτεραιότητα για εμάς η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Έχουμε χρέος να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολέγια. Να βάλουμε αυστηρούς κανόνες, να σταματήσει το εμπόριο».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι πρέπει «να βαδίσει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, ας είμαστε ρεαλιστές ότι ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία δεν υπάρχει, είναι χίμαιρα».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας πως πρέπει «να συμφωνήσουμε πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, για να παρακάμπτουμε τον κανόνα της ομοφωνίας, όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει ανθρ δικαιώματα ή λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολικ΄ξ Μεσόγειο».

Κουτσούμπας: Θα μας βρίσκετε παντού απέναντι

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας πως το ΚΚΕ θα είναι απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε: «Ακούμε επί τρεις ημέρες τους υπουργούς να παρουσιάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ήρθατε και εσείς με φόρα», για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ακούμε για νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% ή για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα μας βρίσκετε παντού απέναντι».

«Ξεκαθαρίζουμε. Θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσετε το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα. Δεν σας υποτιμάμε στην προσπάθειά σας να φέρετε αυτά που αποκαλείτε ως προκλήσεις της νέας εποχής» ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε: «Η ομιλία σας κ. Μητσοτάκη είχε λίγο απ' όλα. Λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν. Προκαλείτε αμηχανία σε κάποιους εδώ μέσα, όχι σε εμάς».

Στίγκας με «καρφί» για Βελόπουλο


Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αντί να απαντήσει στις τοποθετήσεις των υπουργών, επέλεξε να επιστρέψει το γάντι που έχει ρίξει τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Λύση.

«Για να συνεργαστείς και να κάνεις εξεταστικές δεν μπορείς να απευθύνεις προσκλήσεις μέσω Facebook. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε γραφείο και αποφασίζουν από κοινού τα ενδιαφερόμενα μέλη τι θα κάνουν» είπε ο Βασίλης Στίγκας, αφήνοντας υπαινιγμούς για υποκριτική στάση από την πλευρά του κ. Βελόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έχει καταθέσει 5 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών, επιχειρώντας να αποσπάσει την θετική υπογραφή των βουλευτών της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» και με τον τρόπο αυτό να εμφανιστεί ως πραγματικός ηγέτης του χώρου.

Βελόπουλος: Πρόβατα το 40% που ψήφισε ΝΔ

Με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο μίλησε για τους πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μιλώντας για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και τις ελλείψεις στα αμνοερίφια, είπε: «Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν…».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική ανοικτών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, παρά την κριτική που άσκησε προς πάσα κατεύθυνση, άπλωσε χέρι φιλίας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποιώντας της, πως σε περίπτωση που προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το κόμμα του θα στηρίξει και θα βοηθήσει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα υπογράψουμε εμείς κ. Κωνσταντοπούλου, δεν μας νοιάζει πρώτος ή δεύτερος, μας ενδιαφέρει η ένωση δυνάμεων».

Νατσιός: Κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων

Επίθεση στις... νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, υποστηρίζοντας πως έχουν ειδικό σύστημα γεωεντοπισμού των πολιτών.

«Νέες ταυτότητες με σύστημα γεωεντοπισμού, δηλαδή φάκελος πολιτών. Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες; Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα υποκλοπών. Θα υπάρξει δυνατότητα προαιρετικότητας. Η Νίκη εναντιώνεται στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες» είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Νατσιός άσκησε κριτική και για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας. «Ο λαός δεν άκουσε κάποιο σπουδαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» είπε για να προσθέσει «υπάρχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων για 15ο μήνα που αντιμετωπίζονται με κουπόνια για επαίτες. Κουπόνια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο χρέος το οποίο έχει εκτοξευτεί. Δεν είδαμε κάποιο σπουδαίο φιλολαϊκό μέτρο για την ανακούφιση των υπερφορολογημένων πολιτών μας».

Κωνσταντοπούλου: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Βολές για τη στάση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αρχικά τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της. «Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με τους αυτούς του παλαιοκομματισμούς. Ο κύριος Κικιλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό» είπε.

Υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες της ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών.

H κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για δέκα λόγους, ωστόσο, ως θετικές εξαγγελίες χαρακτήρισε την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και τη μάχη για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές η κυβέρνηση - Μητσοτάκης: Εντολή για μεγάλες αλλαγές"

Καιρός αύριο: Αίθριος με τοπικά 8 μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός αύριο Κυριακή (09.07.2023) σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος με τοπικά 8 μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση"

Ελλάδα: Του κατάσχεσαν το δίπλωμα για 15 χρόνια...

Ένας 41χρονος Λαρισαίος συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ότι ο άνδρας είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες παραβάσεις, και είχε χάσει την άδεια οδήγησής του ήδη δύο φορές, για πέντε έτη την κάθε φορά.

Το ποσοστό αλκοόλ που βρέθηκε στον οργανισμό του 41χρονου μετά τη δεύτερη μέτρηση στο αλκοτέστ ήταν αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο, ενώ του επιβλήθηκε νέα αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για επιπλέον πέντε χρόνια, με τον Λαρισαίο να συμπληρώνει τα 15 έτη αφαίρεσης άδειας.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελλάδα: Του κατάσχεσαν το δίπλωμα για 15 χρόνια..."

Νατσιός: Λέμε όχι στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα έχουν GPS και θα μας φακελώνουν

Με μεγάλο αρνητισμό αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση από το φθινόπωρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, «οι νέες ταυτότητες θα έχουν σύστημα γεωεντοπισμού (GPS), θα αποτελούν έναν φάκελο πολιτών. Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες; Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα υποκλοπών; Αναρωτιόμαστε, θα υπάρξει δυνατότητα προαιρετικότητας. Η Νίκη εναντιώνεται στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες»

Παράλληλα άσκησε κριτική και για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας σημειώνοντας πως «ο λαός δεν άκουσε κάποιο σπουδαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Υπάρχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων για 15ο μήνα που αντιμετωπίζονται με κουπόνια για επαίτες. Κουπόνια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο χρέος το οποίο έχει εκτοξευτεί. Δεν είδαμε κάποιο σπουδαίο φιλολαϊκό μέτρο για την ανακούφιση των υπερφορολογημένων πολιτών μας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νατσιός: Λέμε όχι στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα έχουν GPS και θα μας φακελώνουν"

Μπαράζ σεισμών στη Δυτική Ελλάδα – Δονήσεις σε Ζάκυνθο, Γιάννενα και Αιτωλοακαρνανία

Μπαράζ μικρών σεισμικών δονήσεων σημειώνονται από νωρίς το μεσημέρι σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας. 

Νωρίτερα, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στην Αιτωλοακαρνανία και 3,7 Ρίχτερ στο Μεσολόγγι, ενώ έκτοτε υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα. 

Σημειώνεται πως στις 5:37 σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ 21 χλμ βορειοδυτικά των Στροφάδων Ζακύνθου, στις 5:38 σημειώθηκε νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ και πάλι στην Αιτωλοακαρνανία, στις 5:45 σημειώθηκε μία ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 2,6 Ρίχτερ 18 χλμ ανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων. 

Την ίδια ώρα μικρές σεισμικές δονήσεις μικρότερες των 3 Ρίχτερ σημειώνεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο newsit.gr

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ σεισμών στη Δυτική Ελλάδα – Δονήσεις σε Ζάκυνθο, Γιάννενα και Αιτωλοακαρνανία"

Βουλή - Προσβολή Βελόπουλου για τους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ: «Τόσα είναι τα πρόβατα, 40%»

Με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο μίλησε για τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μιλώντας για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και τις ελλείψεις στα αμνοερίφια, είπε: «Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν…».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική ανοικτών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, παρά την κριτική που άσκησε προς πάσα κατεύθυνση, άπλωσε χέρι φιλίας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποιώντας της, πως σε περίπτωση που προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το κόμμα του θα στηρίξει και θα βοηθήσει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα υπογράψουμε εμείς κ. Κωνσταντοπούλου, δεν μας νοιάζει πρώτος ή δεύτερος, μας ενδιαφέρει η ένωση δυνάμεων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή - Προσβολή Βελόπουλου για τους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ: «Τόσα είναι τα πρόβατα, 40%»"

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον 20χρονο που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού μετά από καταδίωξη

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα έξω από τη Λάρισα, όπου ένας 20χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού μετά από καταδίωξη.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Το συγκεκριμένο όχημα αναζητούνταν καθώς είχε κλαπεί σήμερα από την περιοχή του Γαλατσίου Αττικής και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί προέβησαν σε σήμα στάσης ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος. Ο οδηγός προκειμένου να διαφύγει ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε στην επαρχιακή οδό προς Μοσχοχώρι, στην είσοδο του οποίου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο οικίας και ακινητοποιήθηκε».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο οδηγός βγήκε από το όχημα και τράπηκε σε φυγή ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έκανε χρήση όπλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ατόμου στα πλευρά. Στο σημείο κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ πλην όμως, παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης, το άτομο κατέληξε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σήμερα 8 Ιουλίου και ώρα 11:40 εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Α.Τ. Κιλελέρ όχημα, στο οποίο επέβαινε μόνο ο οδηγός και κινούταν με μεγάλη ταχύτητα επί της Εθνικής Οδού στον Κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα.

Το συγκεκριμένο όχημα αναζητούνταν καθώς είχε κλαπεί σήμερα από την περιοχή του Γαλατσίου Αττικής και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί προέβησαν σε σήμα στάσης ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος.

Ο οδηγός προκειμένου να διαφύγει ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε στην επαρχιακή οδό προς Μοσχοχώρι, στην είσοδο του οποίου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο οικίας και ακινητοποιήθηκε.

Ακολούθως εξήλθε του οχήματος και τράπηκε σε φυγή ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έκανε χρήση όπλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ατόμου στα πλευρά.

Στο σημείο κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ πλην όμως, παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης, το άτομο κατέληξε.

Όπως προέκυψε πρόκειται για 20χρονο υπήκοο Συρίας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος και αποφυλακίστηκε πρόσφατα υπό όρους για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, ενώ τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους είχε συλληφθεί εκ νέου γα κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ενώ ο αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Η Ελληνική Αστυνομία αναμένει την απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία για την πειθαρχική διερεύνηση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον 20χρονο που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού μετά από καταδίωξη"

Αττική: Συνελήφθησαν έξι ανήλικοι μετά από συμπλοκή στον Άγιο Δημήτριο

Έξι ανήλικοι, ηλικίας 14-16 ετών, συνελήφθησαν βραδινές ώρες χθες (7-7-2023) από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, μετά από συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έπειτα από ενημέρωση του Κέντρου της Άμεσης Δράσης για επεισόδιο μεταξύ ομάδων ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και άρχισαν αναζητήσεις καθόσον τα άτομα είχαν αποχωρήσει.

Σε κοντινό σημείο, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορουμένους, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή ρίπτοντας παράλληλα στο έδαφος ένα πτυσσόμενο γκλοπ, ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι και ένα κατσαβίδι. Παρά την προσπάθεια διαφυγής τους, όμως, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και στην κατοχή του ενός βρέθηκε κουκούλα, τύπου «full face».

Οι ανήλικοι οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Δημητρίου το οποίο επελήφθη προανακριτικά. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αττική: Συνελήφθησαν έξι ανήλικοι μετά από συμπλοκή στον Άγιο Δημήτριο"

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω στη σχετική καταλλαγή της τελευταίας περιόδου και προτίθεμαι να εργαστώ στην κατεύθυνση μιας ωφέλιμης, για τη χώρα, προσέγγισης. Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών καθώς και στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα ενώ και ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, με τον Τούρκο ομόλογό του».

«Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία. Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτόν, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. «Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής της χώρας μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει».

Οι σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο και το Κυπριακό ζήτημα κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και είναι η εθνική της θέση, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Πολιτεία η οποία θα στηρίζεται απολύτως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καμία απολύτως παρέκκλιση από αυτό», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. «Η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι “κόκκινες” γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τη συζήτηση, για την οποία, «στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, επί τη βάση του διεθνούς δίκαιου», η κυβέρνηση «ελπίζει να ανοίξει με την Τουρκία», ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «συνθήκες αναθεωρητικές δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι», και «ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική», «ούτε βέβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατό νομικά, να αλλάξουν οι συνθήκες επί τη βάση των οποίων στηρίζεται το σημερινό status quo, όπως είναι η σύμβαση της Λωζάνης και η σύμβαση του Μοντρέ».

Καθώς αναφορά έγινε και στη Δ. Θράκη, ο κ. Γεραπετρίτης, εκ προοιμίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν ξένο παράγοντα δικαίωμα λόγου για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις αναφορές για τις σχέσεις με την Αίγυπτο. «Για εμάς, η κρίσιμη θέση, τόσο της Αιγύπτου όσο και του Ισραήλ, είναι ότι η χώρα μας είναι στρατηγικός εταίρους, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για το Ισραήλ. Ανεξαρτήτως των όποιων συναντήσεων ή την ανάπτυξη ήπιων διπλωματικών σχέσεων μπορεί να υπάρξουν, παραμένει η Ελλάδα κύριος, κομβικός στρατηγικός παίκτης για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ».

Για τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΚΟ της ΝΔ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και πλημμέλειες οι οποίες θα μπορούσαν να αναδείξουν ζητήματα. «Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση της σύμβασης και θα πράξουμε εκείνο το οποίο επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι δεν είναι δυνατόν, με οποιονδήποτε τρόπο, με νόμο, να τροποποιηθεί μια διεθνής συνθήκη η οποία έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, διότι αποτελεί πηγή υπέρτερης ισχύος, σε σχέση με τους τυπικούς νόμους. ‘Αρα αυτή τη στιγμή, αποτελεί ένα νομικό δικαιϊκό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε, χωρίς να σταματήσουμε, σε οποιαδήποτε στιγμή την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και να ανταποκρινόμαστε με γρήγορα και εθνικά αντανακλαστικά».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Είπε ότι αυτή εδράστηκε στα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, στη συνέχεια, με δήλωσή του, ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό σταθερό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αξία για την ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών"

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή Κωνσταντοπούλου – Μηταράκης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. διασταύρωσαν τα ξίφη τους σήμερα (8.7.2023) στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των Πολιτών», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «περίμενα με ενδιαφέρον να δω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο μείζον ζητούμενο στη χάραξη της πολιτικής για την προστασία του πολίτη», υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση με τον πολίτη. Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των πολιτών. Η ασφάλεια βρίσκεται στην ελευθερία και την προστασία των ελευθερίων των πολιτών».
 
«Αστυνομική καταστολή και βία»

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε ότι «στην Ελλάδα του 2023 υπάρχει ένα μείζον θέμα που είναι ότι οι πολίτες όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συχνότατα αντί να προστατεύονται στην ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική καταστολή, την αστυνομική βία και συχνότατα εάν όχι κατά κανόνα, με την εντολή και τις οδηγίες της εκτελεστικής εξουσίας και των τοπικών εξουσιών». Η κ. Κωνσταντοπούλου, ζήτησε «να πάψει η αστυνομική καταστολή Κινημάτων που αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα», όπως το περιβάλλον, ή για την προστασία της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να «επικεντρωθεί η ΕΛΑΣ στην ασφάλεια και την προστασία της ελευθερίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι της αντιπαράθεσης της Αστυνομίας με την κοινωνία».

Αντίθετη με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντιτάχθηκε και στη λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέγοντας πως «σε καμία χώρα δεν φυλάσσονται τα Πανεπιστήμια από δυνάμεις καταστολής» και κάλεσε τον κ. Μηταράκη να σκεφτεί «την πραγματική προστασία του πολίτη και την άρση των ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό». Επίσης, έθεσε στον υπουργό και τα ελλείμματα, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε μια γυναίκα που καταγγέλλει την κακοποίησή της ή την κακοποίηση του παιδιού της στις αστυνομικές αρχές. Καθώς και την αποτυχία του Κράτους, όπως είπε, και ειδικά της αστυνομίας σε περιπτώσεις θυμάτων γυναικοκτονιών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, παρατήρησε ότι στις μονάδες καταστολής, όπως και εάν αυτές ονομάζονται, υπηρετούν άνδρες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως είπε, δεν το επιθυμούν με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Για το σωφρονιστικό σύστημα επισήμανε ότι αυτό θα έπρεπε να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αντιτάχθηκε στην ιδέα των τηλεδιασκέψεων για να μην γίνονται μεταγωγές κρατούμενων στα Δικαστήρια, λέγοντας ότι αυτό δεν υπάγεται στα καθήκοντά σας αλλά σε κάθε περίπτωση, η δικαστική ακροαματική διαδικασία είναι ιερή και ζωντανή και δεν υποκαθίσταται με τηλεδιασκέψεις και θα αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων.

«Με σεβασμό στη νομοθεσία οι διαμαρτυρίες»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «σέβομαι απόλυτα τις ελευθερίες των πολιτών και τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν δεχόμαστε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και την ίδια στιγμή, δεν δεχόμαστε βία σε βάρος των αστυνομικών. Η ΕΛΑΣ έχει μια πολύ σημαντική αποστολή να επιτελέσει. Την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε την ελευθερία, την προστασία της περιουσίας μας, της ζωής μας, του δικαιώματός μας να λειτουργούμε στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Προφανώς, είναι δικαίωμα κάθε κοινωνικής ομάδας να εκφράσει αντίθετες απόψεις στις προτάσεις μιας κυβέρνησης και πολλές φορές, υπάρχουν ομάδες που έχουν αντίθετες απόψεις. Η διαμαρτυρία και η έκφραση γνώμης θα πρέπει όμως, να γίνονται με σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας. Όπως και η ΕΛΑΣ να σέβεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Αυτή η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Η ΕΛΑΣ καλείται να βρει αυτή τη χρυσή τομή».

«Πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών»

Ο υπουργός συμφώνησε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του εκφοβισμού υπάρχει θέμα, για αυτό και θα προσληφθούν 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και σημείωσε πως τα θέματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σχετικά με το θέμα των δικαστικών τηλεδιασκέψεων, ο Νότης Μηταράκης είπε ότι δεν είναι μια ιδέα αλλά βρίσκεται σε τελική φάση υλοποίησης και αυτό δεν αφαιρεί κανένα δικαίωμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας έθεσε το ερώτημα σχετικά με το ύψος του κόστους της αλλαγής των αστυνομικών ταυτοτήτων, τις «φωτογραφικές αναθέσεις» που έχουν αναφερθεί αλλά και για το σύστημα πλαστικοποίησης που χρησιμοποιείται μόνο στη Γερμανία.

Ο υπουργός απάντησε ότι είμαστε στην τελική φάση για τη νέα γενιά αστυνομικών ταυτοτήτων για τους πολίτες. Είναι μια σύγχρονη ταυτότητα που δεν θα είναι ανοικτή σε πλαστογραφήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή Κωνσταντοπούλου – Μηταράκης"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Κυριακή για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολιτική Προστασία για αύριο Κυριακή (9/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου : Ρόδος, Κάλυμνος, Κω, Κάρπαθος.
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Χίος, Σάμος, Ικαρία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Κυριακή για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Κυριακή για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου"

Κινηματογραφική καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου έξω από τη Λάρισα – Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 20χρονο δράστη!

Απίστευτο περιστατικό που παραπέμπει σε κινηματογραφικές ταινίες, εκτυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από τη Λάρισα.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa.gr, όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία έλαβε σήμα πως κλεμμένο αγροτικό αυτοκίνητο μάρκας Nissan Navara, με έναν επιβαίνοντα κινούνταν επί της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς τη συμπρωτεύουσα.

Ξεκίνησε καταδίωξη από τα διόδια του Μοσχοχωρίου με τον οδηγό ωστόσο να μη σταματά σε κανένα από τα σήματα των αστυνομικών. Περνώντας τη Λάρισα, στο ύψος της Γυρτώνης ο οδηγός του οχήματος βγήκε από την εθνική και έκανε αναστροφή, μπαίνοντας μετά από λίγο ξανά στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα προς Αθήνα

Μετά τη Λάρισα βγήκε πάλι από τον αυτοκινητόδρομο επιλέγοντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο και έχοντας από πίσω του περιπολικά που τον καταδίωκαν.

Τελικά εγκατέλειψε το κλεμμένο όχημα έξω από το χωρίο Μοσχωχώρι αφού αυτό έπεσε πάνω σε τοίχο και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει πεζός. Αργότερα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε και να τον τραυμάτισε θανάσιμα. Κατά άλλες πηγές του onlarissa.gr, πρόκειται για 20χρονο αλλοδαπό Συριακής καταγωγής. Είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάρτιο εκτίοντας ποινή κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση παράνομων μεταναστών.


onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινηματογραφική καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου έξω από τη Λάρισα – Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 20χρονο δράστη!"

Στο Φανάρι ο Ουκρανός πρόεδρος – Βαρθολομαίος: «Η Μητέρα Εκκλησία στο πλευρό των Ορθόδοξων Χριστιανών της Ουκρανίας»

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι, στο Φανάρι όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Λίγο μετά τις δέκα έφτασε στο Φανάρι ο Ουκρανός πρόεδρος όπου τον υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι δύο άνδρες μετέβησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου και στη συνέχεια είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Φανάρι ο Ουκρανός πρόεδρος – Βαρθολομαίος: «Η Μητέρα Εκκλησία στο πλευρό των Ορθόδοξων Χριστιανών της Ουκρανίας»"

Μηταράκης: Τον Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες - Οι προτεραιότητες για την ΕΛΑΣ την επόμενη τετραετία

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».

Στην συνέχεια σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.

«Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες για να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης – στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μηταράκης: Τον Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες - Οι προτεραιότητες για την ΕΛΑΣ την επόμενη τετραετία"

Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο: Σε ετοιμότητα 14.040 πυροσβέστες, 3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα

Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο, με χιλιάδες πυροσβέστες και οχήματα και δεκάδες εναέρια μέσα σε όλη την ελληνική επικράτεια παρουσίασε σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μία σειρά προληπτικών δράσεων όπου, επίσης, αναφέρονται οι δυνάμεις και τα μέσα πυρόσβεσης, που θα έχουν στην διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές, φέτος, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διασπορά δυνάμεων σε όλες τις "επικίνδυνες" περιοχές, με αυξημένα εναέρια Μέσα και μηχανήματα σε σχέση με το 2022, αλλά και μεγαλύτερο αριθμό έμψυχου δυναμικού διαφόρων ειδικοτήτων.

Συνολικά, φέτος 14.040 πυροσβέστες, 3.654 οχημάτων και 89 εναέρια μέσα θα κληθούν φέτος να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που κάθε χρόνο έχουμε στην ελληνική επικράτεια, ειδικότερα λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια.

χαρτης

Το πλάνο του υπουργείου ξεκινά με τις δράσεις πρόληψης, οι οποίες θεωρούνται κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς στόχος είναι να αποφευχθούν τα μεγαλα γεγονότα και η επέκτασή τους. Οι δράσεις πρόληψης είναι οι εξής:

-Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 20/2023 ΠΡΟΛΗΨΗμε θέμα "Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα"

-Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) Χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, την Αττική και την Θεσσαλονίκη.

-Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού

Το ανθρώπινο δυναμικό

Το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής απαρτίζεται από:

-16.580 Πυροσβέστριες και Πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του ΠΣ στη χώρα μας

-14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης
➢ 8.784 μόνιμο προσωπικό,
➢ 2.320 5ετους υποχρέωσης,
➢ 500 δασοκομάντος
➢ 2.436 εποχικοί πυροσβέστες

Ελάχιστες απαιτήσεις προσωπικού σύμφωνα με σχεδιασμό ΠΣ:

ηηηη

Το σύνολο των εθελοντών πυροσβεστών

Σύνολο Εθελοντών Πυροσβεστών στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Χώρας (ενταγμένοι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό) :
2021: 2.132 εθελοντές
2022: 3.492 εθελοντες
2023: 4.185 εθελοντές

-Έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών τα τελευταία χρόνια.

Σύνολο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος:

5.382 Εθελοντές & περισσότερες από 470 Εθελοντικές Οργανώσεις.

Στόλος Οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος

2023: Συνολικός στόλος οχημάτων: 3.654
➢ 2.079 υδροφόρα
➢ 1.345 βοηθητικά
➢ 230 ειδικού σκοπού

2022: Συνολικός στόλος οχημάτων: 3.410
➢ 1.969 υδροφόρα
➢ 1.213 βοηθητικά
➢ 228 ειδικού σκοπού

ξξξ

ηηηη

ηηηη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απόλυτη εγρήγορση ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Τόνισε πως "ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι", ωστόσο, επισήμανε ότι "ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις". Προανήγγειλε, επίσης, ότι "μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να στηρίξουν όλοι μαζί τους "μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι οι 14.000 πυροσβέστες, οι 2500 εποχικοί πυροσβέστες και οι 4000 εθελοντές". "Φωτιές υπάρχουν, είναι μία πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, πλημμύρες θα υπάρχουν, έντονα καιρικά φαινόμενα θα υπάρχουν και η δουλειά μας είναι η πολιτική προστασία, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, την περιουσία τους και τα δάση" πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο: Σε ετοιμότητα 14.040 πυροσβέστες, 3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα"

ΗΠΑ: Κατέστρεψαν και τα τελευταία χημικά όπλα τους – Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να «διαλύσουν» απόθεμα 500 τόνων

Οι αρχές των ΗΠΑ κατέστρεψαν τα τελευταία τους αποθέματα χημικών όπλων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (7/7) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποπερατώνοντας τη διαδικασία η οποία είχε αρχίσει το 1997, με την υπογραφή της παγκόσμιας σύμβασης για την απαγόρευση αυτών των εξαιρετικά θανατηφόρων όπλων.

«Για πάνω από 30 χρόνια, οι ΗΠΑ εργάστηκαν ακούραστα για να εξαλείψουν τα αποθέματα χημικών όπλων [τους]. Σήμερα, ανακοινώνω με υπερηφάνεια ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν με ασφάλεια το τελευταίο πυρομαχικό αυτού του αποθέματος—φέρνοντάς μας πιο κοντά σ’ έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φρίκη των χημικών όπλων», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Όλα τα υπόλοιπα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του 1997 για την απαγόρευση των χημικών όπλων είχαν ήδη καταστρέψει τα αποθέματά τους, ανακοίνωνε τον Μάιο ο Φερνάντο Άριας, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Μόνο οι ΗΠΑ απέμενε να καταστρέψουν το δικό τους απόθεμα, είχε προσθέσει, διευκρινίζοντας πως «70.000 τόνοι των πιο επικίνδυνων δηλητηρίων του κόσμου» απαλείφθηκαν υπό την επίβλεψη του θεσμού του οποίου ηγείται.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, ο βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως η αποθήκη χημικών όπλων Μπλου Γκρας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κεντάκι πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταστροφής περίπου 500 τόνων θανατηφόρων χημικών παραγόντων, αποστολή που διήρκεσε τέσσερα χρόνια.

Αυτά ήταν τα τελευταία χημικά όπλα στα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

«Αν και η χρήση αυτών των θανατηφόρων παραγόντων θα συνεχίσει να αμαυρώνει την ιστορία για πάντα, η χώρα μας επιτέλους εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να απαλλαγεί από αυτή τη μάστιγα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μακόνελ, αφού επισήμανε πως τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν «σε ορισμένα από τα πιο φρικιαστικά επεισόδια ως προς τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Στη δική του ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρότρυνε όλες τις χώρες που δεν το έχουν πράξει ήδη να υπογράψουν τη σύμβαση του 1997, προκειμένου «η παγκόσμια απαγόρευση των χημικών όπλων να φθάσει στο πλήρες δυναμικό της».

Χωρίς να παραλείψει να τονίσει πως «η Ρωσία και η Συρία πρέπει να επιστρέψουν στη συμμόρφωση προς τη Σύμβαση και να παραδεχθούν πως έχουν αδήλωτα προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη επονείδιστων φρικαλεοτήτων και επιθέσεων».

Όλα τα δηλωμένα χημικά όπλα στον κόσμο «καταστράφηκαν αμετάκλητα»

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε ότι όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων «καταστράφηκαν αμετάκλητα».

«Το τέλος της καταστροφής όλων των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων αποτελεί σημαντικό βήμα», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Φερνάντο Άριας, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ.

Ο Οργανισμός με έδρα τη Χάγη διαβεβαίωσε πως το μέτρο αυτό των ΗΠΑ, «του τελευταίου κράτους που κατείχε» δηλωμένα αποθέματα, σημαίνει ότι «όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων έχει επαληθευτεί πως καταστράφηκαν αμετάκλητα».

Ωστόσο πρόσφατες περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων υποδεικνύει πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί, προειδοποίησε ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έχει λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός κατηγόρησε τη Συρία πως διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα το 2011· ακόμη, ερεύνησε τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα σοβιετικού σχεδιασμού εναντίον ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία και εναντίον του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία.

«Πρόσφατες χρήσεις και απειλές χρήσης τοξικών χημικών ως όπλων δείχνουν ότι η αποτροπή της επανεμφάνισής τους θα παραμείνει προτεραιότητα» για τον ΟΑΧΟ, συνόψισε ο κ. Άριας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Κατέστρεψαν και τα τελευταία χημικά όπλα τους – Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να «διαλύσουν» απόθεμα 500 τόνων"

Τουρκία: Απίστευτη πρόκληση στη Σμύρνη – Οργάνωσαν πάρτι μέσα σε ελληνική εκκλησία

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε ένα πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής που έγινε μέσα στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου το βράδυ της Παρασκευής, με την άδεια του Δήμου της Σμύρνης.

Ο συγκεκριμένος ναός είναι ιστορικής αξίας και η ιδιοκτησία του είναι στα χέρια του δήμου.

Πολλές φορές έχει παραχωρηθεί στην Μητρόπολη Σμύρνης για λειτουργίες ενώ μέσα στην εκκλησία έχουν γίνει πολλές σοβαρές εκθέσεις.

Για πρώτη φορά, ο ιερός ναός παραχωρήθηκε για πάρτι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινότητας της Σμύρνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, αντιδράσεις υπάρχουν και από τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, καθώς ο δήμος Σμύρνης ανήκει στην αντιπολίτευση στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.


Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Απίστευτη πρόκληση στη Σμύρνη – Οργάνωσαν πάρτι μέσα σε ελληνική εκκλησία"

Χαϊδάρι: Έκρηξη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου σε ανοιχτό χώρο στάθμευσης

Έκρηξη σε όχημα που ήταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο στάθμευσης στο Χαϊδάρι σημειώθηκε νωρίς το πρωί. Στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα χειροβομβίδας.

Η έκρηξη έγινε στις πέντε παρά πέντε τα ξημερώματα σε ένα σταθμευμένο όχημα τύπου τζιπ στην οδό Ρόδου σε ανοικτό χώρο στάθμευσης και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο συγκεκριμένο όχημα αλλά και σε δύο ακόμη σταθμευμένα δίπλα του.

Το όχημα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η χειροβομβίδα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκει σε 45χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο που υπηρετεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι αστυνομικοί και οι πυροτεχνουργοί που έφτασαν στο σημείο και απέκλεισαν τον χώρο εντόπισαν περόνη αλλά και μοχλό οπλίσεως από αμυντική χειροβομβίδα.

Την έρευνα και την υπόθεση είχε αναλάβει το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής και οι αστυνομικοί μέσα από οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας αλλά και από την κατάθεση του σωφρονιστικού υπαλλήλου προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση αυτή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαϊδάρι: Έκρηξη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου σε ανοιχτό χώρο στάθμευσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news