facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Σε «μεγάλο κίνδυνο» ορφανά εγκλωβισμένα σε κλινική παίδων της Μαριούπολης

Σε «μεγάλο κίνδυνο» βρίσκεται ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, που έχουν εγκλωβιστεί σε σανατόριο της Μαριούπολης, όπου μαίνονται οι μάχες, όπως δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Πλέον βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξέι Βολοστσούκ.

Ο ίδιος κατέφυγε μέσα στο σανατόριο, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη που υποφέρει από έλλειψη νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και όπου σχεδόν όλες οι επικοινωνίες είναι κομμένες.

Όταν έφθασε στη Ζαπορίζια την Παρασκευή, ο Βολοστσούκ δήλωσε ότι τα παιδιά ζουν σε παγωμένα υπόγεια και δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στην κλινική τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν υπάρχει θέρμανση, κάνει κρύο. Ένα από τα κοριτσάκια, ηλικίας περίπου οκτώ ετών, μου έδειξε μια πληγή στο πρόσωπό της που προκλήθηκε από το κρύο». Όπως είπε, ένας  πνευμονολόγος, ένας μάγειρας και δύο νοσοκόμες φροντίζουν τα παιδιά, ενώ η τοπική αστυνομία τους πηγαίνει το φαγητό, που μαγειρεύεται έξω, σε μια φωτιά, κοντά στο κτήριο του σανατόριου.

Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη, δήλωσε ο Βολοστσούκ.

Μία από τις κηδεμόνες, η Όλγα Λοπατκίνα, διευθύντρια μαζί με τον σύζυγό της ενός ιδιωτικού ορφανοτροφείου στο Ουγκλεντάρ, 100 χλμ βόρεια της Μαριούπολης, διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Ιανουάριο έστειλε στο σανατόριο έξι από τα παιδιά της, ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η ίδια εγκατέλειψε την πόλη της με τα υπόλοιπα παιδιά για να φτάσουν στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, στη συνέχεια στην Ουγγαρία πριν φτάσουν τελικά στη Γαλλία. Προσπαθεί απεγνωσμένα τα παιδιά που έμειναν πίσω στη Μαριούπολη να πάνε κοντά της.

Όμως οι κάτοικοι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με τα δικά τους αυτοκίνητα.

Στη Γενεύη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stop TB δηλώνει «φοβερά ανήσυχο» για αυτά τα παιδιά.

Το ίδρυμα που μάχεται κατά της φυματίωσης θα ήθελε τα παιδιά να γίνουν δεκτά σε άλλες χώρες, αλλά «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να τα βγάλουμε από εκεί», εξηγεί στο AFP η εκτελεστική του διευθύντρια Λουτσίκα Ντιτίου, λέγοντας ότι είναι «σε απόγνωση».

«Είναι ορφανά… τα πιο ευάλωτα», αναστενάζει. Με μια σκέψη για τους τέσσερις ενήλικες που έχουν εγκλωβιστεί μαζί τους, προσθέτει: «Δεν τολμώ να φανταστώ πώς μπορεί να είναι να είσαι εγκλωβισμένος με 19 παιδιά σε ένα υπόγειο χωρίς νερό ή φαγητό».

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Σε «μεγάλο κίνδυνο» ορφανά εγκλωβισμένα σε κλινική παίδων της Μαριούπολης"

ΕΛ.ΑΣ.: 49 προσαγωγές και 2 συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας

Για 4η ημέρα συνεχίζονται οι οργανωμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στο κέντρο της Αθήνας. Πεδίο δράσης σήμερα (19/3/2022) ήταν ο Σταθμός Λαρίσης και η πλατεία Βικτωρίας. Συμμετείχαν 70 αστυνομικοί  (Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών / Υποδιεύθυνση Περιπολιών, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής /  Ο.Π.Κ.Ε., ΔΡΑΣΗ, Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής / ΔΙ.ΑΣ., Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής) οι οποίοι έχουν διενεργήσαν 260 ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν τα εξής:

  • 49 προσαγωγές παράνομων αλλοδαπών,
  • 2 συλλήψεις ατόμων για ναρκωτικά.

« Η νέα στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας που βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φέρνει σημαντικά αποτελέσματα τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Με τη συμμετοχή δυνάμεων από το σύνολο της Αστυνομίας και με όπλο τον αιφνιδιασμό δίνουμε ένα ισχυρό χτύπημα στην εγκληματικότητα. Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι διαρκείς και θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου» τονίζει σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο συνολικός απολογισμός των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας

  • Συμμετείχαν 600 αστυνομικοί (Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών / Υποδιεύθυνση Περιπολιών, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής / Ο.Π.Κ.Ε., ΔΡΑΣΗ, Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής / ΔΙ.ΑΣ., Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής)
  • Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 475 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν:
  • 361 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, αλλοδαπών που στερούνταν τα απαραίτητα έγγραφα και οδηγήθηκαν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Αμυγδαλέζας,
  • 14 συλλήψεις ατόμων για ναρκωτικά – σε μία περίπτωση εντοπίστηκαν 23 γραμμάρια ηρωϊνης,
  • 9 συλλήψεις ατόμων για παραεμπόριο,
  • 2 συλλήψεις για κατοχή πλαστών εγγράφων,
  • 1 σύλληψη φυγόδικου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση,
  • 10 παραβάσεις διενέργειας επιβατικής μεταφοράς με κόμιστρο – λαθραία ταξί,
  • 76 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις,
  • 3 κατασχέσεις προϊόντων από παράνομους πάγκους,
  • 14 άτομα προσήχθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και απείθεια.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ.: 49 προσαγωγές και 2 συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας "

New York Times: Αμερικανική πρόταση στη Τουρκία να δώσει τους S-400 στην Ουκρανία για να πάρει F-35

Την αποστολή των πυραύλων S-400 της Τουρκίας στην Ουκρανία φέρεται να πρότειναν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κάτι που θα άνοιγε την προοπτική επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα F-35.

Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα έπρεπε να αφήσει στην άκρη την στάση ισορροπίας με τη Ρωσία, από την οποία είναι εξαρτημένη, και να πάρει καθαρά το μέρος της Ουκρανίας.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση από την Άγκυρα.

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τους New York Times, «η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της».

Άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Ουκρανία χρησιμοποιεί zήδη τουρκικής κατασκευής drones, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της οργής της Ρωσίας».

«Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι σημαντική», αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι οι ΗΠΑ εκδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 – στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα προηγμένα αεροσκάφη – μετά την αγορά των S-400. «Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35», υποστηρίζει η εφημερίδα, αν και στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς τον κύριο λόγο έχει το Κογκρέσο.

Τέλος, οι New York Times αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Αμερικανική πρόταση στη Τουρκία να δώσει τους S-400 στην Ουκρανία για να πάρει F-35"

Καιρός αύριο: Κυριακή με τσουχτερό κρύο και χιόνια – «Ξυρίζει» ο αέρας στην Αττική

Τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια θα έχει ο καιρός αύριο Κυριακή, με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν… Ιανουάριο και όχι Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κυρίως μέτριας έντασης στα ορεινά και τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια κυρίως ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις έως το μεσημέρι και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με παροδικές νεφώσεις κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κυρίως μέτριας έντασης, ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κυριακή με τσουχτερό κρύο και χιόνια – «Ξυρίζει» ο αέρας στην Αττική"

OHE: Τουλάχιστον 847 άμαχοι νεκροί και 1.399 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 1.399 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα έως τις 18 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότερες απώλειες ήταν θύματα εκρήξεων από οβίδες βαρέος πυροβολικού, από ρουκέτες, πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές.

Ο πραγματικός απολογισμός θεωρείται ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το OHCHR, που διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στην Ουκρανία, όμως δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα σε αρκετές σοβαρά πληγείσες πόλεις.

Reuters, OHCHR/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "OHE: Τουλάχιστον 847 άμαχοι νεκροί και 1.399 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνδυνος – θάνατος η Μαύρη θάλασσα! Νάρκες απλώνονται παντού

Τεράστιος είναι πλέον ο κίνδυνος για όσα πλοία περνούν τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας, εκατοντάδες νάρκες της Ουκρανίας παρασύρθηκαν και υπάρχει κίνδυνος πλέον να καταλήξουν στο Βόσπορο και στη Μεσόγειο!

Όπως αναφέρει το TASS,  από την έναρξη της ρωσικής εισβολείς οι δυνάμεις της Ουκρανίας τοποθέτησαν πάνω από 400 νάρκες κοντά σε λιμάνια όπως της Οδησσού, του Οτσάκοφ και του Γιούζνι.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν το χτύπημα των Ρώσων με υπερηχητικούς πυραύλους – Οι απώλειες μέχρι στιγμής σύμφωνα με τους Ουκρανούς

Ωστόσο, πολλά από τα καλώδια που τις συνέδεαν με τις άγκυρες έσπασαν λόγω των καταιγίδων με αποτέλεσμα να παρασύρονται προς τα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης τηλεγράφημα από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών επισημαίνει ότι ο ναυτιλιακός ακόλουθος του Νοβοροσίσκ έλαβε αναφορά για πολλές νάρκες κοντά σε Οδησσό, Οτσακόβ και Γιούζν.

Αναφέρει πως έχουν ήδη ενημερωθεί τα πλοία με ελληνική σημαία που πλέουν προς τα εκεί και εφιστά την προσοχή.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνδυνος – θάνατος η Μαύρη θάλασσα! Νάρκες απλώνονται παντού"

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πέταξαν κόκκινη μπογιά σε καναδικό πλοίο του NATO στον Πειραιά

Κόκκινη μπογιά σε καναδική φρεγάτα που είχε καταπλεύσει στον Πειραιά έριξαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε μια «συμβολική παρέμβαση» όπως την χαρακτηρίζουν.

Η μικρή ομάδα των μελών του ΚΚΕ, προσέγγισε το σημείο όπου είναι δεμένα τα πλοία της Νατοϊκής δύναμης SNMG2 και πέταξαν μπογιά κατά της καναδέζικης φρεγάτας «HCMS MONTREAL FFH336».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κίνηση ήταν ένα «συμβολικό μήνυμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτόν».

Οι Οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν προγραμματίσει δράσεις, όπως το συλλαλητήριο της Τρίτης, 22 Μαρτίου, στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Παράλληλα, καλούν την Πέμπτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πασαλιμάνι, με αφορμή την έλευση στον Πειραιά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πέταξαν κόκκινη μπογιά σε καναδικό πλοίο του NATO στον Πειραιά"

Κορωνοϊός: Στις 19.705 τα νέα κρούσματα, 46 θάνατοι από Covid-19

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι ασθενών από Covid τον Μάρτιο, φτάνοντας τους 1.033 από την αρχή του μήνα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.705 , σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.776.192 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 189 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.818 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 349 (62.8% άνδρες).

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.736 στην Αττική (7.876 χθες).
  • 2.057 στη Θεσσαλονίκη (2.375 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

  • 900 από την Ανατολική Αττική (1.014 χθες).
  • 1.161 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.280 χθες).
  • 220 από τη Δυτική Αττική (261 χθες).
  • 804 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.020 χθες).
  • 1.931 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.181 χθες).
  • 883 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.082 χθες).
  • 685 από τον Πειραιά (874 χθες).
  • 152 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (164 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 436 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 17 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 154 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 174 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 69 στην ΠΕ Άρτας.
  • 473 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 198 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 33 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 126 στην ΠΕ Δράμας.
  • 180 στην ΠΕ Έβρου.
  • 351 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 27 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 100 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 253 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 248 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 934 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 34 στην ΠΕ Θάσου.
  • 44 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 38 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 38 στην ΠΕ Ικαρίας  
  • 255 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 179 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 80 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 136 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 45 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 198 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 85 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 126 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 320 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 263 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 65 στην ΠΕ Κω.
  • 226 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 541 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 177 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 158 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 77 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 38 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 340 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 286 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 14 στην ΠΕ Μήλου.
  • 18 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 73 στην ΠΕ Νάξου.
  • 142 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 39 στην ΠΕ Πάρου.
  • 241 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 123 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 103 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 212 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 59 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 201 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 47 στην ΠΕ Σάμου.
  • 228 στην ΠΕ Σερρών.
  • 13 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 86 στην ΠΕ Σύρου.
  • 31 στην ΠΕ Τήνου.
  • 273 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 241 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 73 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 31 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 135 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 392 στην ΠΕ Χανίων.
  • 137 στην ΠΕ Χίου.
  • 443 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (496 χθες).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στις 19.705 τα νέα κρούσματα, 46 θάνατοι από Covid-19"

Με την ουκρανική αντίσταση στη ρωσική εισβολή συνέκρινε το Brexit ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Brexit δείχνει ότι ο βρετανικός λαός αγαπά την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο που οι Ουκρανοί μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής, σχόλια που χαρακτηρίσθηκαν κακόγουστα από αντιπολίτευση και πολιτικούς σχολιαστές.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, παρουσία του πρεσβευτή της Ουκρανίας κατά την διάρκεια συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος ότι είναι το ένστικτο του βρετανικού λαού, όπως και των Ουκρανών, να επιλέγουν κάθε φορά την ελευθερία.

«Πρόκειται για τελείως διεστραμμένο επιχείρημα», δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κρις Μπράιαντ. «Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι λαοί της Γαλλίας και της Ισπανίας είναι επίσης ελεύθεροι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Με την ουκρανική αντίσταση στη ρωσική εισβολή συνέκρινε το Brexit ο Τζόνσον"

Βανδάλισαν μνημείο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες στην Καλλιθέα – Οργή της ρωσικής πρεσβείας

Τη λέξη Αζόφ, που παραπέμπει στο ουκρανικό εθνικιστικό Τάγμα Αζόφ, έγραψαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στο μνημείο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες στην Καλλιθέα. Ανεβάζοντας φωτογραφίες από το βανδαλισμένο μνημείο, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα καλεί τις αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν τους υπαίτιους.

«Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων» αναφέρει σε ανάρτησή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

«Οι υπέρμαχοι του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που τόσα χρόνια τρομοκρατούσε και δολοφονούσε εν ψυχρό τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σήκωσαν το χέρι τους εναντίον της ιερής μνήμης στην Ελλάδα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες – αυτούς οι οποίοι με τεράστιες θυσίες απελευθέρωσαν την σκλαβωμένη Ευρώπη από τον φασισμό στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την  ανήθικη απόπειρα προσβολής της ιστορίας  και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού.

Ύστερα από αυτήν την εγκληματική ενέργεια και τις αμέτρητες αποκαλύψεις των κατοίκων της Μαριούπολης και του Ντονμπάς χρειάζονται άραγε επιπλέον αποδείξεις για την ναζιστική φύση του Αζόφ και άλλων παρόμοιων ταγμάτων ακραίων εθνικιστών της Ουκρανίας;

Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων», αναφέρει η πρεσβεία στην ανάρτησή της.

 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βανδάλισαν μνημείο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες στην Καλλιθέα – Οργή της ρωσικής πρεσβείας"

Ρώμη: Ουκρανή μητέρα πέθανε μετά από 30 ώρες ταξίδι μπροστά στα ανήλικα παιδιά της

Μια τραγωδία μες στην τραγωδία εξελίχθηκε την Παρασκευή το πρωί στη Ρώμη. Η 46χρονη Ουκρανή Natalia Kretova ταξίδεψε με λεωφορείο από την πόλη Ternopil (στη Δυτική Ουκρανία) προς την Ιταλική πρωτεύουσα ώστε να ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς στην πόλη της και να προβεί σε ένα νέο ξεκίνημα με τα δύο παιδιά της, 11 και 12 ετών, με τα οποία ταξίδευε. Ένα ταξίδι 30 ωρών, στο τέλος του οποίου όμως σημειώθηκε η τραγωδία.

Μόλις αποβιβάστηκε από το λεωφορείο στην περιοχή Ostiense της Ρώμης, αφετηρία του σωτήριου ταξιδιού, η γυναίκα ένιωσε δυνατούς πόνους στο στήθος και αμέσως σωριάστηκε στο έδαφος, μπροστά στα παιδιά της. Μέσα σε λίγο διάστημα της χορηγήθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά η γυναίκα είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις της και λίγο μετά πέθανε.

Κατόπιν ελέγχου στις αποσκευες της Ουκρανής μητέρας, βρέθηκαν φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης από την οποία η γυναίκα έπασχε. Αναμένεται η νεκροψία για να επαληθευτούν τα αίτια του θανάτου της.

Επίσης, η αστυνομία μίλησε με τους συνεπιβάτες της άτυχης γυναίκας, όπου διαπίστωσαν πως είχε μιλήσει με μια καλόγρια και της είχε εμπιστευθεί πως δεν είχε κανένα φίλο ή συγγενή στην Ιταλία. Η καλόγρια θα έδινε στέγαση σε αυτήν και στα παιδιά της στη δομή όπου κατοικεί στο Castel Gandolfo, κοντά στη Ρώμη. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τα δύο ανήλικα παιδιά πράγματι θα φιλοξενηθούν στην εν λόγω δομή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώμη: Ουκρανή μητέρα πέθανε μετά από 30 ώρες ταξίδι μπροστά στα ανήλικα παιδιά της"

Τζόνσον κατά Πούτιν: Εισέβαλε διότι φοβάται το ουκρανικό μοντέλο ελευθερίας

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος για την εισβολή ήταν πως φοβόταν το ενδεχόμενο εξέγερσης στη Ρωσία

«Δεν πίστευε στα αλήθεια ότι η Ουκρανία θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ κάποια στιγμή σύντομα, γνώριζε απολύτως καλά ότι δεν υπήρχε σχέδιο να μπουν πύραυλοι στο ουκρανικό έδαφος. Δεν πίστευε στα αλήθεια τις ημι-αποκρυφιστικές κοτσάνες για την προέλευση του ρωσικού λαού», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στη Βρετανία, Θανάση Γκαβό.

«νομίζω ότι φοβόταν την Ουκρανία για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Φοβόταν την ελευθερία της ενημέρωσης, τις ελεύθερες εκλογές. Κάθε χρόνο που η Ουκρανία προόδευε, όχι πάντα εύκολα, προς την ελευθερία και τη δημοκρατία και τις ανοιχτές αγορές, φοβόταν το ουκρανικό παράδειγμα και φοβόταν την έμμεση αποδοκιμασία προς τον ίδιο.

Διότι στη Ρωσία του Πούτιν μπαίνεις φυλακή για 15 χρόνια απλώς και μόνο αν ονομάσεις την εισβολή ως εισβολή και αν κατέβεις εναντίον του σε εκλογές δηλητηριάζεσαι ή πυροβολείσαι. Είναι ακριβώς επειδή η Ουκρανία και η Ρωσία είναι τόσο ιστορικά κοντά που έχει τρομοκρατηθεί για τις επιπτώσεις του ουκρανικού μοντέλου στον ίδιο και στη Ρωσία», τόνισε.

Σε περίπτωση νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει βλέψεις και για τη Γεωργία και τη Μολδαβία. «Θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής εκφοβισμού στην Ανατολική Ευρώπη, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μια νίκη του Πούτιν, συμπλήρωσε, θα έδινε το πράσινο φως σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες, κάτι που καθιστά την εισβολή στην Ουκρανία «σημείο καμπής» για τον κόσμο: «Είναι μια στιγμή επιλογής. Είναι μια επιλογή μεταξύ ελευθερίας και καταπίεσης».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφήνοντας αιχμές κατά άλλων ηγετών, είπε ότι «μια ομαλοποίηση των σχέσεων με τον Πούτιν μετά από την εισβολή, όπως κάναμε το 2014, θα ήταν η επανάληψη ακριβώς του ίδιου λάθους».

Λίγο νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας είχε τονίσει πως με τις απειλές του ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως συνιστά κίνδυνο «για όλους μας».

Κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για «έπαρση», σημειώνοντας ότι αυτή ευθύνεται ευθέως για τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων και για τη φθορά τους.

«Στο Κρεμλίνο υπέθεσαν ότι οι Ουκρανοί δε θα πολεμούσαν. Έκαναν λάθος. Στο Κρεμλίνο υπέθεσαν ότι ο στρατός τους είναι ανίκητος. Έκαναν λάθος. Υπέθεσαν ότι η διεθνής κοινότητα θα θρυμματιζόταν. Και αποδείχθηκαν λάθος», είπε ο Γουάλας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζόνσον κατά Πούτιν: Εισέβαλε διότι φοβάται το ουκρανικό μοντέλο ελευθερίας "

Η Ουκρανία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.

«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας της Κίνας προς την Ρωσία και για πιθανή κινεζική βοήθεια ώστε η Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε χθες συνομιλία διάρκειας σχεδόν δύο ωρών μέσω τηλεδιάσκεψης με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν «περιέγραψε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν η Κίνα χορηγήσει υλική υποστήριξη προς την Ρωσία την ώρα που έχει εξαπολύσει βάρβαρη επίθεση κατά των ουκρανικών πόλεων και πολιτών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να διευκρινίσει τα αντίποινα που θα έχει να αντιμετωπίσει στην περίπτωση αυτή η Κίνα.

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μετατόπιση της στάσης των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ διατήρησε την επαμφοτερίζουσα στάση λέγοντας ότι οι ένοπλες συρράξεις «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τονίζοντας ότι «η ουκρανική κρίση δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε».

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ουκρανία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα"

Ουκρανία: Πάνω από 3,3 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη χώρα

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπο Γκράντι.«Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να βάλει τέλος στον φόβο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο τερματισμός του πολέμου».

Το 90% των Ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν και οφείλουν να παραμείνουν στην χώρα τους.

Εξι στους δέκα Ουκρανοί πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία. Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών που έχει φθάσει μέχρι σήμερα στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

Περί τους 500.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη Ρουμανία, στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας με την Μολδαβία και κατευθύνθηκαν προς την Ρουμανία.

Τα σύνορα με την Μολδαβία, τα πλησιέστερα στην Οδησσό, έχουν διασχίσει περισσότεροι από 350.000 ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται μέσω του μολδαβικού εδάφους προς άλλες χώρες.

Περί τους 300.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία, 240.009 Ουκρανοί κατευθύνθηκαν προς την Σλοβακία, περί τις 185.000 στην Ρωσία και 2.500 στην Λευκορωσία.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πάνω από 3,3 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη χώρα"

Δένδιας: Ιερό ευαγγέλιο για την Ελλάδα η εδαφική ακεραιότητα των κρατών

«Βοηθώντας κάθε χώρα που μάχεται για την ανεξαρτησία της και την ύπαρξή της, όπως την Ουκρανία, στην πραγματικότητα προβάλλουμε αυτό το οποίο εμείς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, για να μην πω με ομοφωνία, αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε εμείς, δίνοντας αμυντικό υλικό σε μία χώρα η οποία υφίσταται εισβολή».

«Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές. Για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, έτσι πηγαίνουμε πάντοτε στην εξωτερική μας πολιτική. Αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ιστορικές και σημείωσε ότι ο ίδιος διατηρεί την ελπίδα ότι θα επανέλθουν κάποια στιγμή, «όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα». Όπως υπενθύμισε ο ίδιος εργάστηκε πολύ για να τις βελτιώσει. «Λυπάμαι ειλικρινά πάρα πολύ, πάρα πολύ για το σημείο που βρίσκονται σήμερα, αλλά δεν είναι ελληνική ευθύνη αυτό».

“Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πορεύεται επί τη βάσει αρχών και αξιών και δεν μπορεί παρά να βοηθάει όλες τις χώρες, οι οποίες συνυπογράφουν και μάχονται για αυτές τις αρχές. Εάν αυτό εξ’ ανάγκης τη φέρνει να αντιδιαστέλλεται με άλλες πρακτικές, δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί ελληνική υπευθυνότητα”.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που τον έφεραν να διαφοροποιείται για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε: «Ένα πράγμα είναι προφανές: εγώ είμαι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παραμένω υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Νομίζω αυτό τα λέει όλα. Αν είχα μία διαφορετική άποψη σε ένα σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής, η οδός, την οποία θα όφειλα να έχω ακολουθήσει, είναι προφανής».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι μία από τις 38 χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει μια έρευνα στο Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται κατά την εισβολή.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», σημείωσε. «Είναι τρομερό να βομβαρδίζονται άμαχοι άνθρωποι τον 21ο αιώνα».

Επεσήμανε δε πως «ουδείς γνωρίζει» πόσο κοντά είμαστε στο να τελειώσει ο πόλεμος. «Όλοι εκφράζουμε ελπίδες και καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας. Αυτό το οποίο συμβαίνει, δεν είναι μόνο μία ανθρωπιστική τραγωδία, δεν είναι μία πλήρης ασυμβατότητα με το διεθνές δίκαιο, είναι κάτι το παντελώς απαράδεκτο για τον 21ο αιώνα».

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα με τις δυνάμεις της κάνει και θα κάνει ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση και για να προστατευθεί η ελληνική ομογένεια.

Υπογράμμισε ακόμη πως «όποιες και αν είναι οι προτεραιότητες του προέδρου Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή είναι φανερό ότι είναι παντελώς αντιβαίνουσες στο Διεθνές Δίκαιο, σε ό,τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά συνέπεια ένας, θεωρητικά, από τους πυλώνες επιβολής αυτού του Καταστατικού Χάρτη στην ανθρωπότητα.

«Είναι φανερό ότι η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό της Ουκρανίας και την ουδετεροποίησή της. Το ποιό είναι το συνολικό σχέδιο της ρωσικής πλευράς δεν το ξέρουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών, όμως «τα δύο αφηγήματα, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνονται συμβατά».

«Η Ρωσία ζητά από την ουκρανική πλευρά παραχωρήσεις που ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος να κάνει. Και αντιλαμβάνομαι απολύτως τη θέση του. Έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο, τη δική του κοινή γνώμη η οποία μάχεται. Δεν είναι εύκολο να αποκηρύξει αυτά προς χάριν των οποίων αυτή τη στιγμή μάχεται η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός στρατός».

Από την άλλη, φαίνεται δύσκολη σε αυτή τη φάση και η υποχώρηση της Μόσχας, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα δικό του αφήγημα.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι πριν από τη ρωσική εισβολή υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις και από την αμερικανική και την αγγλική πλευρά ότι επίκειται εισβολή. Όμως υπήρχε και η διαβεβαίωση μίας σειράς παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πλευράς, ότι αυτό δεν θα συμβεί και ότι η Ρωσία προσπαθεί να πιέσει προς μία λύση. Και, βεβαίως, η διαβεβαίωση που δόθηκε από το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στον ίδιο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και η διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Πούτιν στον Πρόεδρο Μακρόν.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ευρώπης, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ευρώπη προχωράει μέσα από κρίσεις».

«Η κρίση αυτή δημιουργεί συνθήκες βίαιης ωρίμανσης. Όπως η κρίση της πανδημίας δημιούργησε βίαιη ωρίμανση στο οικονομικό κομμάτι και υπήρξε αποδοχή του ευρω-ομολόγου, έτσι και η κρίση αυτή δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ, κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν υπάρχει κάτι καλό μέσα από αυτή την τραγωδία, είναι αυτό».

Αναφέρθηκε ακόμη στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και σημείωσε ότι Ευρώπη πρέπει να συζητήσει πολύ σοβαρά τους κανόνες δημιουργίας της αμυντικής της αυτονομίας .

«Η Ελλάδα βλέπει την ευρωπαϊκή αυτονομία, ως συνδυασμένη με το ΝΑΤΟ και συνδυασμένη με την αμερικανική παρουσία. Όχι ως αντιδιαστολή στο ΝΑΤΟ και την αμερικανική παρουσία», επεσήμανε και τόνισε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.

Αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία όσο μπορεί, όμως ξεκαθάρισε πως «το ότι δεν εμπλέκεται είναι αυτονόητο».

«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι υποχρεωτικά εξαιρετικά προσεκτικό, θυμίζω ότι τόσο η Ρωσία, αλλά όσο και μερικές χώρες του ΝΑΤΟ είναι πυρηνικές δυνάμεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι θα σήμαινε μια εμπλοκή της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας, όμως τίθεται θέμα κανόνων

Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας και σχολιάζοντας τα λεγόμενα στην Τουρκία περί συνεκμετάλλευσης, υπογράμμισε ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και «είναι εκτός των απόψεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παγίως».

«Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ουκρανία και Ρωσία σημείωσε πως «τα πάγια θεωρήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν προσομοιάζουν με αυτά της τουρκικής», καθώς «η Τουρκία επιλέγει έναν διαφορετικό ρόλο».

«Προσπαθεί να μιλήσει και με τις δυο πλευρές, καταδικάζει μεν, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις δε, έκλεισε τα στενά στα πολεμικά πλοία με καθυστέρηση. Αυτό που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί είναι η Τουρκία, με από τον τρόπο με τον οποίο κινείται και ελίσσεται στο ρωσο-ουκρανικό, να επιτύχει αποτελέσματα που να αντανακλούν στις διαφορές της με την Ελλάδα».

Αντιθέτως, πρόσθεσε, «η σύμπτυξη της ΕΕ και η δημιουργία αμυντικού βραχίονα της ΕΕ στο βάθος του χρόνου, θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικές δυνατότητες που σήμερα η πατρίδα μας δεν έχει στο βαθμό που θα επιθυμούσε να έχει».

«Δεν μπορεί να υπάρχει μικρότερη προστασία και βοήθεια σε ένα κράτος-μέλος από ότι σε ένα κράτος μη μέλος. Το άρθρο 42.7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών αποτελεί το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως η Ελλάδα «δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας από το διεθνές γίγνεσθαι. Όμως αυτό πρέπει να το επιλέξει η Τουρκία καταρχήν, διότι τίθεται θέμα κανόνων», επεσήμανε και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να συναλλάσσεται με την ΕΕ και εν ταυτώ να μην αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να μιλάει για δικαιώματα είτε επί υφαλοκρηπίδας, είτε επί ΑΟΖ, χωρίς να αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Εάν η Τουρκία δει με θετικό τρόπο τα προφανή, από εκεί και πέρα η Ελλάδα, όπως πάντα, θα τείνει προς την Τουρκία χείρα συνεργασίας και χείρα βοηθείας», ξεκαθάρισε.

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να το κάνει αυτό, δεν είναι μια αντιτουρκική δύναμη. Όμως, επίσης, έχει υποχρέωση να προασπίσει τα εθνικά της δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Διότι σε αυτή την περίπτωση αυτά τα δυο είναι απολύτως ταυτόσημα. Με το Διεθνές Δίκαιο σαν ευαγγέλιο πηγαίνουμε, το είπα πριν για την Ουκρανία, ισχύει και για τα ελληνοτουρκικά».

Η διασύνδεση της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι υπαρξιακή για την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και σημείωσε πως η Ελλάδα είχε κάνει σωστές επιλογές, με τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου. Αυτές δίνουν μια δεύτερη δυνατότητα σε όλη την Ευρώπη, «αντί να έχει ρωσική ενέργεια, να μπορεί να παίρνει ενέργεια μέσω της Ελλάδος και αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σαν ενεργειακό κόμβο».

«Το μεγάλο στοίχημα της Αλεξανδρούπολης έχει κερδηθεί», τόνισε. «Η Αλεξανδρούπολη δεν ήταν γνωστή, δεν υπήρχε στον γεωπολιτικό χάρτη, μπήκε το 2009 και ωριμάζει με τρομερή ταχύτητα».

«Η διασύνδεση της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία είναι υπαρξιακή για την Ελλάδα», επεσήμανε. «Διασφαλίζει τον χώρο από τον οποίο μπορεί να περάσει αγωγός, μπορεί να περάσει καλώδιο, μπορεί να μεταφερθεί η ενέργεια από την Αφρική προς την Ευρώπη. Διότι η Αφρική, με τις μεγάλες εκτάσεις, είναι ο χώρος, όπου θα παραχθεί η ηλιακή ενέργεια και θα παραχθεί και πράσινο υδρογόνο».

Ξεκαθάρισε δε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση καθυστέρησης, ούτε από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από την Αίγυπτο, ενώ ανέφερε πως την άλλη εβδομάδα θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι, πριν τη ρωσική εισβολή, η Ελλάδα, «μετά από τις δίδυμες κρίσεις, έβγαινε πια σε ένα ξέφωτο, με μια μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης. Και πάνω στη στιγμή αυτή, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας εισβολής, οι οποίες, δημιουργούν ακρίβεια, δημιουργούν πληθωρισμό».

Τόνισε πως «η μόνη ελπίδα μιας σοβαρής απάντησης είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση», ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, όπως το έκανε και στην πανδημία, που προσπάθησε με συγκεκριμένα επιδόματα να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους να ανταποκριθούν.

Σημείωσε πως και σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους με ένα νέο πακέτο. «Εάν κάποιος νομίζει ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα και τα οποία μπορούμε να τα βρούμε, νομίζω δεν θα είχαμε αντίρρηση εμείς», ξεκαθάρισε.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην εξαντλήσουμε και το τελευταίο και την τελευταία δυνατότητα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «έχει μια θεσμική αντίληψη των πραγμάτων, και αυτό το οποίο σκέφτεται και αυτό το οποίο έχει πει, είναι ότι θα ομαλοποιηθεί η πολιτική ζωή αν οι κυβερνήσεις εξαντλούν την τετραετία» και πρόσθεσε:

«Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει κάτι το απολύτως έκτακτο το οποίο επιβάλει να εκφράσει την άποψή της η ελληνική κοινωνία πριν γίνει μία επιλογή, νομίζω θα ήταν αντιθέτως αντισυνταγματικό να μη ζητηθεί η άποψή της».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, σημείωσε «επιχείρησε να έρθει σε επαφή με χώρες και με δυνατότητες που παλιά ήταν εκτός του ορίζοντά» και «έχει υπογράψει 146 διμερείς και περίπου 40 πολυμερείς συμφωνίες αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια».

«Η Ελλάδα βλέπει και την Αραβική Χερσόνησο και τον Κόλπο και την Αφρική και τις χώρες του ευρύτερου Ινδοειρηνικού που συμμερίζονται τις απόψεις για το διεθνές δίκαιο, ακόμα και χώρες της Λατινικής Αμερικής, με παρόμοιες απόψεις, ως χώρες με τις οποίες πρέπει να αποκτήσει σχέσεις. Πρέπει να φύγουμε από το στενό βαλκανικό περίγυρο και κοστούμι, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει, και να ανοιχτούμε στη νέα τάξη πραγμάτων».

Τέλος, ανέφερε τη σημασία να υπάρχει συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα «άτυπα, καθαρά, για να μπορεί να λέει ο καθένας την άποψή του και να υλοποιούμε κοινούς εθνικούς στόχους».

«Δεν είμαστε ούτε πολύ μεγάλοι, ούτε πάρα πολλοί για να μπορούμε να έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ μας. Ο ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και πάλι», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Ιερό ευαγγέλιο για την Ελλάδα η εδαφική ακεραιότητα των κρατών"

Καλαμάτα: «Δις εξαμαρτείν» για τον ιδιοκτήτη σκύλων – Άλλη μια τραγωδία αποφεύχθηκε στην Ηρώων με επίθεση σκύλου σε 12χρονο!

Μία νέα τραγωδία, αυτή τη φορά με ένα 12χρονο, αποφεύχθηκε προχθές στο παρά πέντε, ξυπνώντας μνήμες του Μαρτίου του 2017, όταν δύο σκυλιά κάνε κρόσο κατακρεούργησαν στην οδό Ηρώων μια νέα γυναίκα, καθώς σκύλος του ίδιου ιδιοκτήτη (!) επιτέθηκε στο ανήλικο αγόρι την ώρα που έμπαινε στο σπίτι του στην ίδια περιοχή, τραυματίζοντας το σοβαρά στο πόδι και το χέρι.

«Το δις εξαμαρτείν…» φαίνεται πως είναι άγνωστο για το συγκεκριμένο 63χρονο, που χθες κάθισε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και κρίθηκε ένοχος για πρόκληση σωματικών βλαβών με  αμέλεια από υπόχρεο και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με 3ετή αναστολή.

Ο ίδιος άνθρωπος τον Ιούνιο του 2020 είχε καταδικασθεί σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση των σκύλων του σε γυναίκα το Μάρτιο του 2017 και έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση 30 μηνών, ποινή για την οποία, όπως είπε και ο ίδιος χθες στην απολογία του, προσφέρει κοινωφελή εργασία σε Δήμο.

Να σημειωθεί ότι η γυναίκα που είχε δεχθεί τότε την επίθεση από τα σκυλιά ακόμα παλεύει για την αποκατάσταση της υγείας της, καθώς από τις δαγκωματιές που είχε δεχθεί είχαν κοπεί κομμάτια από το σώμα της…

Ήταν τυχερά 

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο 12χρονος μαζί με την αδελφή του επέστρεφαν από το σχολείο στο σπίτι τους στην οδό Ηρώων. Την ώρα που είχαν ανοίξει την εξωτερική πόρτα και η μικρή είχε ήδη μπει, ο 12χρονος δέχθηκε επίθεση από το σκύλο, ο οποίος τον δάγκωσε πρώτα στο πίσω μέρος του ποδιού και αμέσως μετά στο αριστερό χέρι, «κλειδώνοντας» το στόμα του και προκαλώντας σοβαρό τραύμα κοντά στους τένοντες.

Όπως κατέθεσε χθες ο πατέρας του παιδιού, εκείνη τη στιγμή έβγαινε από το σπίτι και άκουσε τις φωνές των παιδιών, είδε το παιδί του κάτω και το σκύλο να τον δαγκώνει στο χέρι. Ευτυχώς με μια τσάντα που κρατούσε κατάφερε να φοβίσει το ζώο και να φύγει. Στη δε μάντρα της πολυκατοικίας είπε πως είδε να έχουν σκαρφαλώσει άλλα παιδιά του Γυμνασίου, τα οποία είχε κυνηγήσει ο σκύλος νωρίτερα. Αμέσως μετά κλήθηκε η Αστυνομία και ο 63χρονος συνελήφθη.

Τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του 12χρονου κατέθεσαν πως ήξεραν ότι το σκυλί ανήκει στο συγκεκριμένο και το έβλεπαν ελεύθερο τουλάχιστον για ένα 24ωρο, ενώ υπογράμμισαν ότι η αμέλεια του ιδιοκτήτη συνεχίσθηκε και την επόμενη μέρα από το περιστατικό, οπότε είδαν και πάλι το σκυλί ελεύθερο στην περιοχή.

Ένοχος

Στην απολογία του ο 63χρονος ανέφερε ότι έχει το σκυλί τέσσερα χρόνια και δεν είναι επιθετικό, αλλά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε οίστρο… Υποστήριξε ότι ο σκύλος άνοιξε την πόρτα και βγήκε, κι ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην κοινωφελή εργασία που κάνει, τον ειδοποίησαν ότι το σκυλί έχει βγει και έφυγε γρήγορα από το Δήμο για να πάει να το μαζέψει. Είπε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες να δώσει το σκυλί.

Τελικά το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών.

tharrosnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: «Δις εξαμαρτείν» για τον ιδιοκτήτη σκύλων – Άλλη μια τραγωδία αποφεύχθηκε στην Ηρώων με επίθεση σκύλου σε 12χρονο!"

Έρευνα ΑΠΘ: Στο 75% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης ανιχνεύεται η παραλλαγή Όμικρον-2

Σημαντική αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη πυροδοτεί η ανάδυση και ταχύτατη επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αστικά απόβλητα της πόλης, με βάση την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η νέα -ακόμη πιο μεταδοτική- παραλλαγή του ιού εντοπίζεται στα λύματα από τις 24 Φεβρουαρίου και την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό της έχει ήδη ανέλθει στο 75%, ενώ σημαντική είναι η άνοδος του συνολικού ιικού φορτόυ σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  το ιικό φορτίο των λυμάτων μετράται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων και η ημερήσια τάση του τελευταίου δεκαημέρου είναι έντονα αυξητική και ταυτίζεται με τον ρυθμό ανόδου της Όμικρον 2.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 16/03/2022 και της Πέμπτης 17/03/2022 είναι:

-Οριακά αυξημένη (+22%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 14/03/2022 και της Τρίτης 15/03/2022.

-Σημαντικά αυξημένη (+79%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 09/03/2022 και Πέμπτης 10/03/202.

 

«Η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο διάστημα 9-18 Μαρτίου παρουσίασε ρυθμό διπλασιασμού ανά 6 ημέρες. Ο ρυθμός με τον οποίο εκτοπίζεται η ΒΑ.1 καταδεικνύει την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της ΒΑ.2 καθώς την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό της στα λύματα της πόλης υπολογίζεται στο 75%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, στη χώρα συνολικά, όπως και διεθνώς όπου έχει παρατηρηθεί η αντίστοιχη έξαρση. Η παραλλαγή ΒΑ.2 θα εκτοπίσει την ΒΑ.1 και η αύξηση των κρουσμάτων που διαπιστώνουμε όλοι στον κοινωνικό και εργασιακό μας περίγυρο σημαίνει πως μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό και να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται. Αυτή τη στιγμή η έξαρση που παρατηρείται υπογραμμίζει την ανάγκη σχολαστικής τήρησης των προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας και προστασίας των συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση από τον ιό», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Η αύξηση των ημερών αυτών είναι η μεγαλύτερη που καταγράφουμε στο διάστημα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η αύξηση που μετρήθηκε παραμένει μεγάλη ακόμη και μετά την κανονικοποίηση που επιφέρει η μεθοδολογία του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού των μετρήσεων με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο σφάλματος στην έξαρση που παρατηρούμε», επισήμανε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Σχετικά με την σταδιακή επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ Χρυσόστομος Δόβας, εξήγησε: «Οι αναλύσεις μας χρησιμοποιώντας μέθοδο που αναπτύξαμε για την αποκλειστική ενίσχυση και ποσοτικοποίηση του στελέχους Δέλτα στα λύματα βασισμένη σε απάλειψη ‘’υπογραφή” στο γονίδιο Ν, έδειξαν ότι δεν ανιχνεύεται μετά τις 15/2. Καθώς πλέον στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν μόνο οι δύο παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον, εκτιμήσαμε την ΒΑ.2 με έμμεσο τρόπο αφαιρώντας από το συνολικό φορτίο την ΒΑ.1., η οποία ποσοτικοποιείται με δεύτερη ειδική μέθοδο που έχουμε αναπτύξει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΒΑ.2 στη Θεσσαλονίκη αναδύθηκε στις 24/2 ενώ από τις 28/2 μέχρι σήμερα το ιικό φορτίο της διπλασιάζεται ανά 5,7 ημέρες».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακές μέθοδοι real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν επιλεκτικά τμήματα του γονιδιώματος των στελεχών Όμικρον ΒΑ.1 και Δέλτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα ΑΠΘ: Στο 75% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης ανιχνεύεται η παραλλαγή Όμικρον-2"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί την Ιταλία – «Συνέλθετε μη φτάσουμε σε συνέπειες»

Ξεπέρασε τα όρια και στην Ιταλία το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας! Εκπρόσωπός του κάλεσε τη Ρώμη να «συνέλθει», ειδάλλως θα υπάρξουν συνέπειες και μάλιστα «μη αναστρέψιμες»!

Τις απειλές της Ρωσίας στην Ιταλία φέρνει στο φως δημοσίευμα της La Repubblica. Σύμφωνα με αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Ρώμη, αλλά κι άλλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη, πρέπει να συνέλθει, για να μην φτάσουμε σε μη αντιστρέψιμες συνέπειες!

Η απειλητική προς την Ιταλία, κι όχι μόνο, δήλωση έγινε από τον Αλεξέι Παραμόνοφ, υπεύθυνο του τομέα ευρωπαϊκών θεμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κυρώσεις δεν είναι δική μας επιλογή. Δεν θέλουμε, η λογική του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος κήρυξε ολικό χρηματοοικονομικό πόλεμο στην Ρωσία, να βρει θιασώτες στην Ιταλία, προκαλώντας μια σειρά από μη αντιστρέψιμες συνέπειες», δήλωσε ο Παραμόνοφ.

«Στη Ρώμη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιμένουμε να συνέλθουν, να θυμηθούν τα βαθιά συμφέροντα των λαών τους και τις ειρηνικές σταθερές των προσδοκιών της εξωτερικής πολιτικής τους», συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί την Ιταλία – «Συνέλθετε μη φτάσουμε σε συνέπειες»"

Θεοδωρικάκος: Οριστικό «τέλος» στην οπαδική βία - «Οι χούλιγκανς θα πηγαίνουν στη φυλακή»

Στην τυφλή οπαδική βία και την αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την πάταξη του χουλιγκανισμού αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και τους δημοσιογράφους Σταμάτη Ζαχαρό και Κατερίνα Δούκα.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στον αδικοχαμένο Άλκη τόνισε πως ύψιστο καθήκον της Πολιτείας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επιτρέψει με καμία δύναμη να ξαναχαθεί ανθρώπινη ζωή από αυτό το χουλιγκανισμό, από αυτή την αγριότητα, από αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς μέσα σε μία βδομάδα συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, 69 σύνδεσμοι έκλεισαν μέσα σε 15 ημέρες μετά από εκτενείς ελέγχους, ενώ δόθηκε εντολή οι σύνδεσμοι να ελεγχθούν ξανά όλοι εκ νέου.

Αναφορικά με το νέο νόμο για τον έλεγχο της οπαδικής βίας και την αυστηροποίηση των ποινών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να επιτίθεται, να ασκεί βία ή και να κάνει και χειρότερα πράγματα και να μπορεί να αναστέλλεται η ποινή του. Όποιος έχει τέτοιου είδους συμπεριφορές θα πηγαίνει στη φυλακή και αυτό είναι επίσης απαίτηση της κοινωνίας».

Τέλος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως θα υπάρχει πλέον ταυτοποίηση των προσώπων που πηγαίνουν στο γήπεδο και θα λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να ελέγχει τυχόν παραβατικές συμπεριφορές. «Οι στρατοί των χούλιγκανς αναφέρονται στο παρελθόν, είναι μία βάρβαρη παράδοση στην οποία βάζουμε οριστικά τέλος και σε αυτό πρέπει να συστρατευτούν όλοι, κόμματα, κυβέρνηση, αστυνομία, αυτοδιοίκηση, αθλητικοί παράγοντες, οι πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: Οριστικό «τέλος» στην οπαδική βία - «Οι χούλιγκανς θα πηγαίνουν στη φυλακή»"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγες των Τεμπών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης των σηράγγων Τ1 & Τ2 του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. και συντήρησης της γραμμής που τροφοδοτεί παρακείμενο υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο του Ευαγγελισμού μέχρι το νοτιότερο άκρο του ανισόπεδου κόμβου Πλαταμώνα, θα ισχύσουν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για αύριο, Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, και κατά τις ώρες 06:00 – 10:00:
Α) Αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ευαγγελισμού έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλαταμώνα και εκτροπή της κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς και αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του Ανισόπεδου Κόμβου Ευαγγελισμού προς Θεσσαλονίκη.
Β) Αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στην κατεύθυνση προς Αθήνα, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλαταμώνα έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Ευαγγελισμού και εκτροπή της κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς και αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του Ανισόπεδου Κόμβου Πλαταμώνα προς Αθήνα.
Γ) Αποκλεισμός της εισόδου του Η – Ανισόπεδου Κόμβου Ραψάνης προς Αθήνα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγες των Τεμπών"

Λέσβος: Νορβηγός συνελήφθη για κατασκοπεία στη Μυτιλήνη

Με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος θα απολογηθεί την Δευτέρα στον ανακριτή Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης ένας 76χρονος Νορβηγός, ο οποίος συνελήφθη να παρακολουθεί κινήσεις πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο νησί και τα κατέγραφε με φωτογραφική μηχανή.

Η σύλληψη του ηλικιωμένου αλλοδαπού είχε γίνει την περασμένη Τετάρτη, αλλά κρατήθηκε μυστική ως την προσαγωγή του στον εισαγγελέα. Η φωτογραφική μηχανή, η κάρτα μνήμης και το κινητό που είχε πάνω του ο ύποπτος, όταν εντοπίστηκε στον δεξιό λιμενοβραχίονα του λιμανιού, κατασχέθηκαν και οι λιμενικοί ερεύνησαν το δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Μυτιλήνης όπου διαμένει, όπου βρήκαν δύο usb memory stick, πέντε ψηφιακές κάρτες αποθήκευσης, μία φωτογραφική μηχανή, έναν φωτογραφικό φακό, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και έναν φορητό υπολογιστή που τα περιεχόμενά του εξετάζονται.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο 76χρονος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και σκηνοθέτης και συνέλεγε υλικό για ένα βιβλίο του με θέμα τα «τοπία της Λέσβου».

Αποκαλύφθηκε ότι επισκέπτεται συχνά τη Λέσβο ως συνεργάτης οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ συνεργάζεται και με το παράρτημα του νορβηγικού Πανεπιστημίου του ‘Αγκντερ στην κεντρική Λέσβο, για λογαριασμό του οποίου έχει συντάξει τρία πολυτελή λευκώματα για τη μαγειρική και τη φύση του νησιού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λέσβος: Νορβηγός συνελήφθη για κατασκοπεία στη Μυτιλήνη"

Δύο παιδιά επέζησαν επί 3 εβδομάδες στη ζούγκλα του Αμαζονίου-Βρέθηκαν κατά τύχη (βίντεο)

Δύο μικρά παιδιά κατάφεραν να επιζήσουν επί 25 μέρες στη ζούγκλα του Αμαζονίου στη Βραζιλία.

Τα παιδιά, ηλικία 7 και 9 ετών, βρέθηκαν την Τρίτη «35 χιλιόμετρα από την τοποθεσία όπου είχαν εξαφανιστεί», με «ακραίο οξύ υποσιτισμό και αφυδάτωση», ανέφερε υγειονομικός αξιωματούχος στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, όπου είχαν κηρυχθεί αγνοούμενα τα παιδιά.

Εισήχθησαν σε νοσοκομείο, «ανακτούν τώρα βάρος και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα δύο αδέλφια, που ανήκουν στη φυλή Μούρα, είχαν εξαφανιστεί από τη 18η Φεβρουαρίου, όταν πήγαν να κυνηγήσουν πουλιά στη ζούγκλα, στον δήμο Μανικορέ, σε απόσταση 330 χιλιομέτρων από τη Μανάους.

Όσο βρίσκονταν στη ζούγκλα «δεν έπιναν παρά μόνο νερό της βροχής και λιμνών και δεν τρέφονταν παρά μόνο με σόρβους» (οι καρποί του φυτού sorbus domestica, είδους άγριας κυδωνιάς).

Η Ροσινέτε ντα Σίλβα Καρβάλιου, μητέρα των αγοριών και άλλων δέκα παιδιών, είπε στον βραζιλιάνικο Τύπο ότι «το συνηθίζουν να τρώνε σόρβους, διότι ο μεγαλύτερος γιος μου πάντα μαζεύει μια σακούλα όταν πάει για κυνήγι».

Ο εντοπισμός τους έγινε εντελώς κατά τύχη· οι έρευνες των αρχών είχαν ανασταλεί κάπου μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή τους. Γνωστός της οικογένειας «είχε πάει να μαζέψει ξύλα και βρήκε τα παιδιά κατά τύχη», σύμφωνα με τον αξιωματούχο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Τις ατελείωτες μέρες που πάσχιζαν, μάταια, να ξαναβρούν τον δρόμο τους, το μεγαλύτερο παιδί, ο Γκλέισον, κουβάλαγε τον μικρό του αδελφό στην πλάτη του: ήταν πολύ αδύναμος λόγω της ασιτίας και της αφυδάτωσης.

Η περιπέτειά τους επανέφερε στη μνήμη πολλών εκείνη που έζησε το 2021 ο πιλότος Αντόνιο Σένα, που επέζησε για 38 ημέρες χαμένος στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους τουρισμού που χειριζόταν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δύο παιδιά επέζησαν επί 3 εβδομάδες στη ζούγκλα του Αμαζονίου-Βρέθηκαν κατά τύχη (βίντεο) "

Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: «Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον Ζελένσκι»

Για έλλειψη σοβαρότητας στις πολιτικές του δραστηριότητες κατηγόρησε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, καθώς, όπως είπε, τα λόγια του διαφέρουν από τις πράξεις.

«Όταν, προς μεγάλη μου λύπη, ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν μπορεί να είναι Ναζί όταν είναι εβραϊκής καταγωγής και το λέει ακριβώς τις ημέρες που η Ουκρανία αποσύρεται προκλητικά από τη συμφωνία για την προστασία των μνημείων των ηρώων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, τότε είναι απλά δύσκολο για μένα να πάρω στα σοβαρά την πολιτική της ουκρανικής ηγεσίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, τα λόγια του Ζελένσκι συχνά αποκλίνουν από τις πράξεις του, προσθέτοντας πως η ουκρανική πλευρά ξεκίνησε διαπραγματεύσεις, στην πραγματικότητα, με τη σκέψη της στην «εξυπηρέτηση αριθμών». «Παρ' όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο, αν και καταλαβαίνουμε πως οι ΗΠΑ κρατούν το χέρι και καθοδηγούν τους Ουκρανούς, χωρίς να τους επιτρέπουν να φτάσουν σε συμφωνία, έστω και στις ελάχιστες απαιτήσεις» πρόσθεσε.

«Η στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει, ελπίζω, με την υπογραφή περιεκτικών εγγράφων για τα ζητήματα που έχουμε αναφέρει: θέματα ασφάλειας και το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας με εγγυήσεις για την ασφάλειά της», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Σε σχέση με τις διεθνείς επαφές της Μόσχας, ο Λαβρόφ ανέφερε πως «συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με οποιεσδήποτε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών. Από τη στιγμή, βέβαια, που η Δύση μας συμπεριφέθηκε με αυτό τον τρόπο, δεν πρόκειται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες... Ας δούμε πώς θα βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: «Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον Ζελένσκι»"

Τι αλλάζει στη φορολόγηση κοινών τραπεζικών λογαριασμών

Μία καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 για το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα οδήγησε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία που «κρατάει» από το 1932.

Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2019 η Επιτροπή έλαβε καταγγελία κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την απαλλαγή από φόρο κληρονομιών στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τα από κοινού μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες και μόνο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η παράβαση συνίσταται στο ότι η απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς ισχύει μόνο για όσους έχουν κοινούς λογαριασμούς ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων σε τράπεζες της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει η Κομισιόν οι ελληνικές φορολογικές αρχές περιορίζουν την εφαρμογή της επίμαχης απαλλαγής μόνο σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί σε τράπεζες στην Ελλάδα.

Ομοίως περιορίζουν την εφαρμογή της απαλλαγής μόνο σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που αποτελούν κοινή ιδιοκτησία. Δηλαδή κάποιος που διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τη σύζυγο του σε χώρα της Ε.Ε. στην περίπτωση που εις εκ των δύο αποβιώσει ο κληρονόμος θα πρέπει να καταβάλλει φόρο κληρονομιάς στο ελληνικό δημόσιο.
Τι ορίζει η νέα διάταξη που περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου για τον ΕΝΦΙΑ 

Με διάταξη που περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου για τον ΕΝΦΙΑ ορίζεται πλέον ότι «Η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα στο όνομα δύο ή περισσοτέρων δικαιούχων από κοινού, καθώς και οι κοινοί λογαριασμοί λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την κατοικία των συνδικαιούχων, μετά τον θάνατο οποιουδήποτε εξ αυτών για όλους τους επιζώντες συνδικαιούχους, στους οποίους περιέρχεται αυτοδίκαια, και μέχρι τον τελευταίο από αυτούς απαλλάσσεται από το φόρο.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς χιλιάδες Έλληνες διατηρούν κοινούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και υπήρχε η πιθανότητα να φορολογηθούν για τα χρηματικά ποσά που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες της αλλοδαπής».

Επίσης, τονίζεται ότι «Η απαλλαγή της παρούσας περίπτωσης δεν ισχύει για χρηματικές καταθέσεις και λογαριασμούς που τηρούνται σε μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα κράτη και σε κράτη που δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών».

Με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων η κυβέρνηση εναρμονίζεται και τα ποσά στους κοινούς λογαριασμούς τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός απαλλάσσονται από το φόρο

Η στρέβλωση αυτή ξεκίνησε το 1932 και εξελίχθηκε στην πάροδο των χρόνων. Συγκεκριμένα ο νόμος προέβλεπε τα εξής:

Απαλλάσσονται από το φόρο: η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ανοιχτό λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσότερων από κοινού (Compte Joint, Joint Account) στην οποία έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος ότι με το θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχεται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει και σε κοινούς λογαριασμούς με προθεσμία ή ταμιευτηρίου με προειδοποίηση και σε κοινούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα. Η απαλλαγή αυτή δεν επεκτείνεται στους κληρονόμους του τελευταίου απομείναντος δικαιούχου.

powergame

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι αλλάζει στη φορολόγηση κοινών τραπεζικών λογαριασμών "

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο κατά Ευρωπαίων πολιτικών: «Αν φοβάστε τον Πούτιν, τουλάχιστον μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις»

Με έντονο ύφος απάντησε σε δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, σχετικά με τη μη παρέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο άμεσος συνεργάτης του Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Συγκεριμένα, η Κριστίν Λάμπρεχτ, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung, επανέλαβε τη θέση πως το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να παρέμβει στη σύρραξη της Ουκρανίας, ενώ δεν θα προχωρήσει σε δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Με τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων να συνεχίζονται και τη ρίψη υπερηχητικών πυραύλων να μπαίνουν στο παιχνίδι από τους Ρώσους, ο Ποντόλιακ ξέσπασε μέσω Twitter, αναφέροντας: «Η Γερμανίδα υπουργός Λάμπρεχτ είπε ανοιχτά: "Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει στη σύγκρουση και δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία". Κάθε τέτοια δήλωση από Ευρωπαίους πολιτικούς ενθαρρύνει τις σφαγές των Ρώσων στην Ουκρανία. Αν δεν αναγνωρίζετε τον πόλεμο και φοβάστε τον Πούτιν, τουλάχιστον μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο κατά Ευρωπαίων πολιτικών: «Αν φοβάστε τον Πούτιν, τουλάχιστον μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις»"

Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Υπό ρωσικό έλεγχο η πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα (video)

Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει στο επίκεντρο των συγκρούσεων στην Ουκρανία με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν πως έχουν χάσει τον έλεγχό της. Οι μάχες πλέον διεξάγονται στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των θαλάσσιων προσβάσεων έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε πόλη φάντασμα, όπου είναι παγιδευμένοι 350.000 άνθρωποι, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Το 80% των κτηρίων της πόλης έχει καταστραφεί. Σε πολλά σημεία νεκροί, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Άλλοι θάβονται κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Με νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει νέα έκκληση για ουσιαστικές συνομιλίες με την Ρωσία. Για τη Μαριούπολη δήλωσε ότι «βρίσκουμε συνέχεια επιζώντες στα συντρίμμια». Άνθρωποι διασώζονται από τα ερείπια του θεάτρου που καταστράφηκε από τους κατακτητές στη Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι είχαν κρυφτεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις βόμβες.

Περισσότερα από 130 άτομα έχουν ήδη ανασυρθεί. Κάποιοι από αυτούς είναι βαριά τραυματισμένοι. Όμως προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Μάχες διεξάγονται στο κέντρο της Μαριούπολης με την ουκρανική πλευρά να δηλώνει πως: «Δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω», καθώς και ότι «Χάσαμε προσωρινά τον έλεγχο της αζοφικής θάλασσας». Δύσκολες στιγμές περνά και το Μικολάιφ στα νότια της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μία επιτυχημένη αντεπίθεση γύρω από την πόλη, ωστόσο οι κάτοικοι περνούν δύσκολες στιγμές με συνεχές σφυροκόπημα. Τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή του από επίθεση σε στρατιωτική βάση.

Λβίβ (AP Photo, File)

Στο Χάρκοβο ένας κάτοικος βγήκε αλώβητος από τα συντρίμμια κέντρου εκπαίδευσης που βομβαρδίστηκε.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν από την συγκεκριμένη επίθεση.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, ο ίδιος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Kίεβο (AP Photo/Rodrigo Abd)

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου 19/3 έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21/3, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Επίσης δήλωσε ότι την Παρασκευή 18/3, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.

Ανθρωπιστικός διάδρομος δημιουργήθηκε για απομάκρυνση κατοίκων στο Λουγκάνσκ, ενώ ισχύει κατάπαυση του πυρός από τις 9πμ.

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις φτιάχνουν αμυντικές γραμμές για να ενισχύσουν την περίμετρο που έχουν στήσει γύρω από το Κίεβο σε μία προσπάθεια να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι. Περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, δήλωσε ο Κλίτσκο.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι σκοτώθηκε σε μάχη ο Ρώσος αντιστράτηγος Αντρέι Μόρντβιτσεφ. Αν αληθεύει η πληροφορία, θα είναι ο πέμπτος Ρώσος στρατηγός που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε πως χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπερηχητικοί πύραυλοι προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη πόλη Ιβάνο Φρανγκίφσκ στην δυτική Ουκρανία.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που κινούνται με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου είχαν παρουσιαστεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Υπό ρωσικό έλεγχο η πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα (video)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news