facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Το Ναυάγιο: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά του Mega - Η τραγωδία που είχε «βυθίσει» στο πένθος την Ελλάδα και οι 10 ανατριχιαστικές αλήθειες για το πλοίο

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 1966: Η εφημερίδα Ελευθερία του Πάνου Κόκκα κυκλοφορεί με τίτλο «Θαλάσσια τραγωδία οκταλέπτου διάρκειας: Υπερδιακόσιαι ανθρώπιναι ψυχαί στον βυθό».

Το προηγούμενο ξημέρωμα είχε συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θαλάσσια ιστορία της ώρας. Το πλοίο Ηράκλειον έκανε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς και βυθίστηκε κοντά στη Φαλκονέρα, νησίδα δίπλα στην Αντίμηλο.

Σήμερα, Το Ναυάγιο είναι μία από τις ακριβότερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης και η τραγική ιστορία του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου Ηράκλειον έγινε τηλεοπτική σειρά στο MEGA. Παράλληλα, θυμίζουμε τις νέες εξελίξεις στο σίριαλ του Μεγάλου Καναλιού!

Η ιστορία του πλοίου Ηράκλειον

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στη Γλασκόβη το 1949 ως δεξαμενόπλοιο με το όνομα Leicestershire, για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Είχε χωρητικότητα 8.922 κόρων (ένας κόρος αντιστοιχεί σε 100 κυβικά πόδια), μήκος 498 πόδια, πλάτος 60 πόδια, βύθισμα 36 πόδια και ανέπτυσσε ταχύτητα 17 κόμβων. Το 1964, μετά τη μετασκευή του σε οχηματαγωγό, περιήλθε στην εταιρεία Typaldos Lines και από το 1965 δρομολογήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων.

Κατά τη μετασκευή του αφαιρέθηκαν τα υποκαταστρώματα και το έρμα βάρους (το βάρος που προστίθεται στο κύτος ενός πλοίου ή σκάφους για να αυξάνεται η ευστάθεια και η ισορροπία) 200 τόνων για να γίνει το γκαράζ, με αποτέλεσμα την ανύψωση του μεσοκεντρικού βάρους και τη μείωση της ευστάθειάς του. Παρ’ όλα αυτά, είχε λάβει άδεια πλοϊμότητας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησης αποστατών.

 
Η νύχτα της καταστροφής

Το Ηράκλειον επρόκειτο να αποπλεύσει στις 19.00 το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά με προορισμό τον Πειραιά. Το δρομολόγιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε πορτοκάλια για τη Βιέννη.

Το λανθασμένο δέσιμο του συγκεκριμένου φορτηγού ήταν η βασικότερη από τις αιτίες της καταστροφής. Ο οδηγός του φορτηγού Μιχάλης Καστρίτσης, σε συνέντευξη του στη Μηχανή του Χρόνου είχε δηλώσει ότι το όχημα ήταν στερεωμένο μόνο με 2 τάκους ενώ η δεξιά μπουκαπόρτα του πλοίου ήταν ασφαλισμένη με ένα συρματόσχοινο.

Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Εκείνο το βράδυ στην περιοχή των Χανίων, επικρατούσε κακοκαιρία, με βροχές και ανέμους 5-6 μποφόρ.

Το Λιμεναρχείο, είχε επίσης απαγορεύσει στα μικρά πλεούμενα τον απόπλου, ωστόσο το 40.000 τόνων Ηράκλειον, φάνταζε άτρωτο. Το πλοίο αναχώρησε για τον προορισμό του στις 19:20 το βράδυ, με καπετάνιο των Εμμανουήλ Βερνίκο. Μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος.

Το πλοίο κάτω από δύσκολες συνθήκες, συνέχισε το ταξίδι του προς τον Πειραιά, μέχρι τις 2 το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου. Εκείνη την ώρα, το πλοίο βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, στο Μυρτώο Πέλαγος. Η Φαλκονέρα βρίσκεται κοντά στην Αντίμηλο και απέχει 25 ναυτικά μίλια από τη Μήλο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της θέσης της, για τη ναυσιπλοΐα αλλά είναι πολύ επικίνδυνη για τα καράβια που πλέουν κοντά της. Στις 2:03 ο καπετάνιος έστειλε το πρώτο S.O.S. και μέσα στα επόμενα 8 λεπτά ακολούθησε η απόλυτη καταστροφή. Το πλοίο άρχισε να κλυδωνίζεται έντονα, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε ό,τι ακολούθησε.

Το φορτηγό – ψυγείο, λύθηκε και συγκρούστηκε με μια από τις μπουκαπόρτες του πλοίου την οποία και διέλυσε, δημιουργώντας ρήγμα 17 τετραγωνικών μέτρων. Τα νερά τότε εισέβαλαν και μέσα σε λίγα λεπτά το πλοίο βυθίστηκε σε βάθος 600 – 800 μέτρων. Πολλοί παγιδεύονται στις καμπίνες, μερικές δεκάδες πέφτουν στη θάλασσα. Ο πλοίαρχος Εμμανουήλ Βερνίκος προσπάθησε να σωθεί, αλλά κανείς δε βρήκε ίχνη του αργότερα.

Το σήμα κινδύνου κινητοποίησε πολεμικά και εμπορικά πλοία, αλλά αυτά έφτασαν αργοπορημένα στο σημείο του ναυαγίου. Στις 10 το πρωί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφτασε ως συγκυβερνήτης πάνω από το ναυάγιο αντικρίζοντας την καταστροφή. Τα συνεργεία διάσωσης που έφτασαν στη Φαλκονέρα κατάφεραν να σώσουν 47 επιζώντες και να συλλέξουν μόλις 25 από τους νεκρούς.

Στις 12 το μεσημέρι, η Ελλάδα μαθαίνει τα πάντα για το τραγικό συμβάν και δεκάδες άνθρωποι συρρέουν στα γραφεία της εταιρείας Τυπάλδου σε Χανιά και Πειραιά για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Ο τελικός απολογισμός του ναυαγίου ήταν τραγικός. Συνολικά 224 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου κηρύσσει εθνικό πένθος για μία εβδομάδα.

ναυαγιο-ηρακλειον-στη-φαλκονερα
Το πλοίο Ηράκλειον πριν ναυαγήσει στο Αιγαίο

Η δίκη για το Ναυάγιο

Η δίκη των κατηγορουμένων άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 1968 στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Νωρίτερα δεκάδες δημοσιεύματα έκαναν σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις βαρύτατες ευθύνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του πλοίου. H απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε στις 21 Μαρτίου του ιδίου έτους, με τη Χούντα των Συνταγματαρχών να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Οι ποινές φυλάκισης 5-7 ετών για τον ιδιοκτήτη του πλοίου Xαράλαμπο Τυπάλδο, τον διευθυντή της εταιρείας, Παναγιώτη Κόκκινο και δύο αξιωματικούς του Ηράκλειον, θεωρήθηκαν χάδι και οι αντιδράσεις ήταν έντονες από τις οικογένειες των θυμάτων. Στις 9 Ιανουαρίου 1969 ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης έκλεισε οριστικά, με τον Άρειο Πάγο να απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης των τεσσάρων, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό για το δυστύχημα.

Το ναυάγιο προκάλεσε φυσικά την κατάρρευση της Typaldos Lines, που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα. Η 8η Δεκεμβρίου είναι ημέρα διπλού πένθους για τα Χανιά. Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.


athensmagazine

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ναυάγιο: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά του Mega - Η τραγωδία που είχε «βυθίσει» στο πένθος την Ελλάδα και οι 10 ανατριχιαστικές αλήθειες για το πλοίο"

Φρέντι Μπελέρης: Η κυβέρνηση Ράμα επηρεάζει απόλυτα όλο το σύστημα της Δικαιοσύνης

Ο Φρέντι Μπελέρης μιλώντας στο ΣΚΑΙ μέσα από τη φυλακή τόνισε πως «δυστυχώς υπάρχει μια στόχευση από πλευράς κυβέρνησης, η οποία επηρεάζει απόλυτα όλο το σύστημα της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε η απόφαση να υπηρετεί πολιτικούς σκοπούς, όπου οι σκοποί αυτοί έχουν ως στόχο να παραμείνει ο Δήμαρχος, ο οποίος έχασε τις εκλογές στο δημαρχιακό θώκο του Χιμάρας με σκοπό να συνεχίσει το έργο του, τις κλεψιές στην περιουσία, τον επηρεασμό και τον εκφοβισμό των ανθρώπων ώστε να μη δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή στην απογραφή που συντελείται ήδη».

Σας κατηγορούν ότι εξαγοράσατε ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Υπάρχουν στοιχεία που σας ενοχοποιούν;

Υπάρχει ένας άνθρωπος φίλος, συνεργάτης της αστυνομίας, καταδικασμένος για απάτες, χρήστης ουσιών, ο οποίος είναι ο μόνος στην ουσία που λέει ότι έχει υπάρξει αυτή η κουβέντα. Δεν υπάρχουν βίντεο. Υπάρχουν κάποια μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα..Tο κατηγορητήριο είναι σαθρό. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, δεν υπάρχει βίντεο που λέγανε να εξαγοράζω ψήφους.

Άρα ποια είναι η στόχευση της δίωξης εις βάρος σας;

Να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Επειδή όπως ξέρετε, τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Ήδη έχουμε κάνει καταγγελίες και διερευνώνται μεγάλες υφαρπαγές περιουσιών των ντόπιων κατοίκων Ελλήνων της περιοχής. Θεωρούν ότι πρέπει όσο γίνεται να δώσουν παράταση σ’ αυτή την κατάσταση για να καλύψουν πράγματα.

Η διπλωματική πίεση της Ευρώπης και της Ελλάδας προς τον Ράμα είχε κάποιο αποτέλεσμα;

Εγώ δεν έχω δει κανένα σημάδι στην αλβανική κυβέρνηση να θέλει να συνεννοηθεί. Ο κύριος Ράμα θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και δεν θα έχει συνέπειες, οπότε κάνει αυτό που κάνει, παραβιάζει όλους τους νόμους, κάνει πίσω δικαστές. Έχει μια ρητορική μίσους εναντίον μας, εναντίον μου. Προσπαθεί να επηρεάσει μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να επηρεάσει τα δικαστήρια… Παραβιάζει κάθε δικονομικό κανόνα. Κάνει τον πανίσχυρο.

Ο Φρέντι Μπελέρης κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη, ενώ υπάρχει και το σενάριο να επαναληφθούν οι εκλογές στη Χιμάρα με τον ίδιο να παραμένει στη φυλακή.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρέντι Μπελέρης: Η κυβέρνηση Ράμα επηρεάζει απόλυτα όλο το σύστημα της Δικαιοσύνης"

Debate ΕΡΤ — Όσα είπαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων

Χρυσή ευκαιρία το αποψινό ντιμπέιτ να πείσουμε και οι δύο να έρθουν περισσότεροι Αθηναίοι να ψηφίσουν τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την έναρξη της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ με τον Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της καθαριότητας της πρωτεύουσας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε ανανεώσει όλο μας τον στόλο ενώ προσέθεσε ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Όπως είπε υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τους μπλε κάδους ενώ έχουμε και καφέ κάδο.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσετε τους πολίτες για την καθαριότητα θα σας πούνε ότι πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και πως η Αθήνα είναι καθαρότερη από ότι ήταν ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι, αλλά έχουμε προχωρήσει και έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει φιλοσοφία πια. Δεν είναι απλώς ο κάδος που αδειάζουμε. είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση μέσα στην πανδημία. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει όλο μας το στόλο. Νέα απορριμματοφόρα, νέα πιεστικά πλυστικά, ακόμα και τα νέα αυτοκινούμενα του καθαρισμού. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα τραγικό της ντροπής σκορ λίγο λιγότερο από 2%. Είμαστε ήδη στο 10, παρά να πω εδώ τα δύο χρόνια που χάσαμε της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028. Τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει. πρώτα απ’ όλα μπλε κάδος που πλέον υπάρχει. Υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο. Όποιος ξέρει την Αθήνα ξέρει ότι αυτό για πάρα πολλά χρόνια ήταν το ζητούμενο. Έχει αλλάξει ότι έχουμε και τον καφέ κάδο ο οποίος έχει ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, από τα ξενοδοχεία και τώρα πάει στους χώρους εστίασης και στα σπίτια. Μοιράζουμε και κομποστοποιητές στα σχολεία όπου να’ ναι. Ένα πράγμα ακόμα. Γιατί έχω αισιοδοξία; Έχω αισιοδοξία γιατί έχουμε 350 σημεία υπόγειους σταθμούς, δηλαδή υπόγειους κάδους σε όλη την πόλη. Ήδη τα πρώτα 40 έχουν μπει στην Καραΐσκάκη, στη Δεξαμενή, στο Τρίγωνο και αλλού. Και βεβαίως αυτό τι σημαίνει ακόμα ένα πράγμα Ότι μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων[…]».

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για τον Μεγάλο Περίπατο και το κόστος του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η Ομόνοια δεν στοίχισε τίποτα, το Σύνταγμα 1, 5 εκατ. ευρώ και η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατ. Ανέφερε ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου και είναι σαφές σε όλους ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και σε κάποια άλλα μεγάλα έργα που προχώρησαν χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε, όπως ο Λυκαβηττός.

«[…]εκεί που παλιά έβγαινες από την Ερμού και έπεφτε σε μια χαράδρα αυτοκινήτων τώρα έχει ζωή, έχει πράσινο, έχει νερό, έχει καθίσματα. Και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από τρία εκατομμύρια ευρώ. Από κει και πέρα, πρώτος έχω παραδεχτεί και έχω μιλήσει δημόσια κάνοντας την αυτοκριτική μου και έχω χρησιμοποιήσει πολύ σκληρότερους όρους από ό, τι χρησιμοποιείτε εσείς άρα δεν χρειάζεται να κάνετε και πολύ κόπο κύριε καθηγητά. Και γιατί το έχω κάνει αυτό; Το έχω κάνει πολύ συνειδητά. Πρώτον, γιατί πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι εμείς έχουμε καταλάβει το λάθος μας και δεύτερον που είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε ότι το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα. Απόδειξη το θέατρο του Λυκαβηττού, ένα απείρως πιο σύνθετο και πολύπλοκο τεχνικό έργο, ολοκληρώθηκε στην ώρα του, χωρίς ζητήματα. Απόδειξη ο Εθνικός Κήπος. Ένα έργο πολύ δύσκολο, γιατί μιλάμε για ένα φυσικό μνημείο το οποίο επίσης ολοκληρώθηκε και αν πάμε οι δυο μας και κάνουμε μια βόλτα, νομίζω θα το χαρείτε όσο κι εγώ, κυρίως όσο όλα τα παιδάκια τα οποία τρέχουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα».

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας τόνισε ότι χαίρομαι που έβαλα στη συζήτηση το πράσινο και τις παιδικές χαρές και ότι η συζήτηση πια είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία.

Σε σχέση με το πού θα βρεθεί χώρος για όλα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Δούκας τόνισε ότι υπάρχει απόφαση για 24 οικόπεδα. «Επιλογή το θέμα του πρασίνου και για αυτό θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή» υπογράμμισε.

«Όμως χαίρομαι καταρχάς πάρα πολύ που έβαλα στη συζήτηση αυτή το πράσινο και νομίζω ότι πια και σε άλλους δήμους συζητάνε για το πράσινο και τα δέντρα. Χαίρομαι που έβαλα τις παιδικές χαρές και η συζήτηση πλέον είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία, όταν στον Δήμο Αθήνας χρειάζεται να πάμε σε άλλους δήμους για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ψυχαγωγία. Και χαίρομαι συνολικά γιατί αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική[…] Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά. Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί. Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη. Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια».

Τι είπαν για κάμερες, αστυνόμευση και την εκγληματικότητα στην Αθήνα

«Η ασφάλεια είναι η βάση και οι κάμερες είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να συμφωνήσουμε. Ναι στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με τους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας και την χρήση και εμπορία ναρκωτικών, την ασφάλεια στις γειτονιές, και το ενδεχόμενο χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Ακόμα και το Βελιγράδι έχει τις κάμερες νέας γενιάς και χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ασφαλείας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο: Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις, σιγά-σιγά βλέπω τους τελευταίους μήνες κάτι γίνεται, όμως θέλουμε κι άλλο. Θέλει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΛΑΣ, συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές λ.χ. στα Εξάρχεια. Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται φως. Αλλάζουμε λάμπες σε όλη την πόλη.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, για το θέμα των ναρκωτικών. Έχουμε και τον νέο μας ξενώνα. Κάντε έναν κόπο να κάνετε μία επίσκεψη, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διακρίνουμε και να δούμε το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επιτέλους να συγχρονιστούμε».

«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με το αν είναι αρκετός ο φωτισμός της Αθήνας προς επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας, κι αν ο ίδιος είναι υπέρ της χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Σε πάρα πολλές πλατείες όπως στην Αμερικής και στην Αττική και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο και είδα ότι το 2023 ήταν διαθέσιμα 34 εκατομμύρια για φωτισμό και από αυτά αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατομμύρια. Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται. Το πρόβλημα με την δημοτική αστυνομία είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Πριν λίγα χρόνια ήταν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα είναι ελάχιστοι. Στην Κυψέλη -για παράδειγμα- είναι μόλις δύο στον άγιο Παύλο σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι πολύ σημαντικό, η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε, σχετικά: «Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε Νέα Υόρκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ενισχυθεί, ήταν 1.200 οι δημοτικοι αστυνομικοί. Τώρα είναι λιγότεροι – από 400 έχουν αυξηθεί, έχουν και νέο εξοπλισμό. Το 2019 είχα δει περιπολικό της αστυνομίας που έμπαιναν οι άνθρωποι από το παράθυρο – τόσο “πίσω από τον ήλιο” ήμασταν. Τώρα ευτυχώς δεν είμαστε εκεί, αλλά προχωρούν οι νέες προσλήψεις – 180 με το υπουργείο Εσωτερικών. Να συμφωνήσουμε όμως μαζί να διεκδικήσουμε κι άλλες.

Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα θέματα απορροφητικότητας για τον φωτισμό. Έχουν αλλάξει 22.000 με 23.000 και η εργολαβία συνεχίζεται. Και καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας: οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Έχει αλλάξει η εποχή πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της. Ρωτήστε τα παιδιά τους παππούδες τις γιαγιάδες στις παιδικές χαρές».

Ακολούθως, σε ανταπάντησή του ο κ. Δούκας υπογράμμισε, σχετικά: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς. Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».

Τι είπαν για την ανθεκτικότητα της Αθήνας ενόψει ακραίων καιρικών φαινόμενων

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτης. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Γειτονιά – γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας σε όλη την πόλη – κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με την νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και (…) κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιό μας για την ερχόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, αναφορικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα» και ειδικότερα τις καταστροφές που άφησε πίσω του η κακοκαιρία Daniel αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της στην περίπτωση που έπληττε την Αθήνα.

«Ένας κλαυσίγελος που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Συμφωνούμε όλοι ότι όποιος κι αν είναι δήμαρχος, η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου Αθηναίων, συμφωνούμε ότι η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική αλλά και αυτοδιοικητική» είπε στη συνέχεια ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσε: «Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων αλλά στέλνει συνεργείο στη Βασιλίσσης Σοφίας την ώρα της νεροποντής, καλά κάνει και το στέλνει αλλά να ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα το κάνει παράνομα. Θέλουμε εμείς αυτή την αρμοδιότητα».

«Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά από δύο μέρες από την δήλωση αυτή, να κρατιούνται γυναίκες στη Βασιλίσσης Σοφίας έναν στυλό για να μην τους πάρει το ρέμα ή το ρεύμα αλλά και στο μετρό του Ευαγγελισμού», υπογράμμισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, απαντώντας στον κ. Μπακογιάννη, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα».

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, γιατί δεν υπάρχει μελέτη. Τονίζω τα θέματα της ανθεκτικότητας είναι θέματα επιστημονικά που πρέπει να να τα αντιμετωπίσουμε και επιστημονικά» επισήμανε ο κ. Δούκας.

«Είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση, τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα, γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η πόλη της Αθήνας θα γίνει περισσότερο ανθεκτική. (…) Συγκεκριμένα έργα υποδομής όπως είναι η συμπαγείς χώροι πράσινου. (…) Για εμάς η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα θα έχει σοβαρά θέματα με τις κακοκαιρίες».

Στην ερώτηση του κ. Προβατά στο κ. Δούκα, «αν αναλάβετε όλες τις αρμοδιότητες στον επόμενο Daniel, δεν θα υπάρχουν καταστροφές, δεν θα δούμε αυτά τα φαινόμενα;», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια κακοκαιρία. Όμως, δεν θα πω ποτέ ότι το φαινόμενο αυτό θα συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. (…) Ακόμα και σε μια απλή καταιγίδα χρειάζεσαι το απλό χώμα για να απορροφήσει το νερό».

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Πρέπει να φτιάξουμε μια συνολική μελέτη – σφουγγάρια για να απορροφούν το νερό της βροχής, να χρησιμοποιήσουμε σαν ασπίδες με δέντρα τους λόφους της Αθήνας, και τα πέντε βουνά της Αθήνας για να δημιουργήσουμε επιμέρους ασπίδες για τις μεγάλες νεροποντές και κάνουμε αντίστοιχες πράσινες διαδρομές που να οριοθετούν τα νερά εκεί που χρειάζεται», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα αυτά είναι επίκαιρα γιατί υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (…) Προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα από το Ταμείο αυτό έχει ζητήσει ο Δήμος αθηναίων ακριβώς για να αντιμετωπίσει την συνθετότητα της πόλης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων;».

 
Τι είπαν για προσβασιμότητα και το μεταναστευτικό στην Αθήνα

«Η Αθήνα είναι μία εχθρική πολύ κι εμείς τέσσερα χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη μας να την κάνουμε λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ που εγώ υπέστην όταν μπήκα το Σεπτέμβρη του 2019 στο γραφείο του δημάρχου, ήταν ότι τα σχολεία δεν είχαν πρόσβαση για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την Αθήνα και την δύσκολη πρόσβαση όσων έχουν πρόβλημα, ακόμα και τον ηλικιωμένων.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα σχολείο. Αυτή τη στιγμή προχωράει και τελειώνει το έργο σε δεκάδες σχολεία με ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο, έχουμε κάνει σε πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, έχουμε κάνει 30 πεζοδρόμους, 10 πλατείες και προχωράμε για να μπορέσει να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής. Επόμενο βήμα: στις ράμπες αναπήρων βάζουμε αισθητήρες ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει να καλείται η δημοτική αστυνομία. Επόμενο βήμα: στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για τα παιδιά με αναπηρία, είναι μεγάλη υπόθεση. Είδα το γιο μου έξι χρονών να παίζει σε μία παιδική χαρά με ένα παιδάκι με αναπηρία κι αισθάνθηκα πολύ καλά. Εννοείται ότι όλοι μας αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα, ένα “βουνό” να ανέβουμε».

Σε παρέμβασή του για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη στέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είναι προς διάθεση για το πεζοδρόμια, γιατί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πήγα και στην διεύθυνση καθαριότητας και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα και σε διευθύνσεις του δήμου όπως και στην Λιοσίων που πήγα, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μία υστέρηση που πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχει απίστευτη εισροή μεταναστών, με διακινητές, διακινδυνεύοντας την ζωή και των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι το δίλημμα ασφάλεια η ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την παρουσία των μεταναστών στην πόλη.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Είναι δύο κατηγοριών: η παράνομη και η νόμιμη μετανάστευση και προφανώς η χώρα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί να υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μου έλεγαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Άγιο Παντελεήμονα που μπορούν να βγουν το πρωί μόνο, για την εκκλησία. Αν δε βοηθάς στην κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων, δημιουργείς προβλήματα γκετοποίησης. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ, να τους δώσουμε μία δυνατότητα που θα τους δώσει νόημα ζωής και θα τους βοηθήσει να βρουν μια προοπτική και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις γειτονιές η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την δημοκρατία και την ελευθερία».

 
Τι ειπώθηκε για το Airbnb

«Προτείνετε να μπει ένα δημοτικό τέλος στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δίνουν το ακίνητό τους σε Airbnb και σε ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς περιοχές. Μπορείτε να μας πείτε σε τι ύψος έχετε υπολογίσει αυτό το δημοτικό τέλος; Δηλαδή πόσο θα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης που είναι ας πούμε το ακίνητό του στο Airbnb στα Πετράλωνα και πόσα θα πληρώνει εδώ στο Κολωνάκι» ήταν η ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά προς τον Χάρη Δούκα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων να απαντά «να πούμε ότι υπήρχε και μία πρόταση, αν δεν κάνω λάθος του πρωθυπουργού, η οποία έλεγε ότι δεν μπορεί να έχεις έναν χώρο και να τον έχεις σε μια πλατφόρμα, είναι λογικό, αλλά δεν μπορεί να έχεις πάρα πολλές και ότι από έναν αριθμό και επάνω θα αλλάξει ο φορολογικός συντελεστής, θα υπάρχει και ΦΠΑ και θα χρεώνεται σαν εταιρεία ή επιχείρηση. Και είναι η σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν 50 διαμερίσματα Airbnb, να ασκούν δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν μιλάμε για κάποιον ο οποίος βάζει ένα Airbnbσε μια πλατφόρμα για να μπορέσει να κάνει βιοπορισμό με έναν άλλο που έχει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο».

«Εμείς λέμε το εξής ότι αφού υπάρχουν γειτονιές όπου υπάρχει τόσο μεγάλη φόρτιση από Airbnb και αφού λέμε ότι είναι σημαντικό, εγώ βάζω και την έννοια της φέρουσας ικανότητας. Δεν μπορεί ολόκληρες γειτονιές να είναι μονοχρησία[…]. Δεν μπορεί να αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα με βάση τη φέρουσα ικανότητα και η δημοτική αρχή να μην έχει κάποιους άξονες, κάποιους κανόνες για δύσκολες περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Λέω και κάτι άλλο. Ότι αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αφήνει μια οικονομική ανταπόδοση σε μια πόλη η οποία έχει αυξημένα δημοτικά τέλη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα εισροή η οποία να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ελάφρυνση στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό θα μπορούσε να είναι μία αύξηση κοντά στο 10%. Αλλά ξαναλέω ότι για αυτό θα πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη, δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε όλες τις γειτονιές. Υπάρχει κι ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει υποσχεθεί επίσης η κυβέρνηση για τη φέρουσα ικανότητα, διότι όλες οι πόλεις, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, με βάση ακριβώς τη φέρουσα ικανότητα σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση, τα δημοτικά τέλη και για τη φόρτιση, την κοινωνική και την οικονομική σε κάθε γειτονιά και αυτό θα κάνουμε κι εμείς».

 
Τι είπαν για το κυκλοφοριακό και τον πολιτισμό

«Οτιδήποτε απασχολεί τους πολίτες, απασχολεί και τον δήμαρχο» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Πολιτισμός» και ειδικότερα με τη «μεγάλη ταλαιπωρία (κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη parking) που συνήθως συνεδεύει ένα μεγάλο πολιτιστικό event».

«Με έχετε ακούσει να λέω ότι πρέπει να έχουμε νόμο, ο οποίος ξεκάθαρα θα ορίζει ότι σε εργάσιμες ημέρες και εργάσιμες ώρες δεν θα κλείνει ο δρόμος, για τίποτα και για κανέναν. (…) Σε συνεργασία με την Τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε» συνέχισε.

«Για το κυκλοφοριακό – κι αυτό πολιτισμός της καθημερινότητάς μας είναι – πρέπει να δούμε μερικά ζητήματα. Η αναρχία που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον καθρέφτη της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσετο εξής: «Θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό γιατί θα μας επιτρέπει να οργανωθούμε, από τις πιάτσες ταξί, από τις λεωφορειολωρίδες έως και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

«Ένα πάρκινγκ τουλάχιστον σε κάθε δημοτική κοινότητα» είπε κλείνοντας την απάντησή του ο κ. Μπακογιάννης.

«Τα προβλήματα των γκράφιτι τα βλέπουμε. Υπάρχει μία άλλη προσέγγιση στις γειτονιές της Βαρκελώνης. Αποφασίζουν να αναπτύξουν με διάφορους τρόπους την εικόνα τους ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο και έρχονται διάφοροι καλλιτέχνες και φαντασιώνονται διάφορες οπτικές των γειτονιών. Έπειτα, οι καλλιτέχνες υλοποιούν αυτά τα σχέδια με ένα τρόπο συνεργατικό, με ένα τρόπο συμμετοχικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο λείπει συνολικά στην Αθήνα», είπε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν «τις μουτζούρες» – όχι τα γκράφιτι καλλιτεχνών – που καταστρέφουν τα κτήρια της πρωτεύουσας αλλά και τα κόμματα που «κάνουν αφισορύπανση η οποία είναι παράνομη».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο πράγματα σημειακά, αλλά είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία, πώς συμπεριφερόμαστε,αν έχουμε πεζοδρόμια, πώς συμπεριφερόμαστε με τις παιδικές χαρές, με το οξυγόνο. Η Αθήνα είναι μία πόλη η οποία έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου» υποστήριξε ο κ. Δούκας, ενώ συμπλήρωσε το εξής: «Να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη και δημιουργική. Για εμένα ο πολιτισμός πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς, πώς θα μπορέσουμε δηλαδή καλά παραδείγματα, όπως είναι ο Άη Γιώργης, που φτιάχτηκε ένα ολόκληρο concept με ανεξάρτητους χώρους, με καλλιτέχνες και έχει γίνει ένα πολιτισμικό hub για όλη την Ευρώπη, πως για αυτό ακριβώς το παράδειγμα θα το κάνουμε εμβληματικό και με άλλες δράσεις».

 
Τι είπαν για την αποχή στον Α’ γύρο και την κομματική στήριξη

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η αποχή. Γιατί ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής ήταν μια μαζική επιβεβαίωση και μία πολύ μεγάλη αναγνώριση και του έργου και του σχεδίου μας», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:

«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος. Μόνο στεναχωρημένος μπορεί να είναι με τόσο μεγάλη αποχή. Η απάντησή μου σε αυτό ξέρετε ήταν ότι ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως. Το ήξερα. Θα το κάνει γιατί και εκείνος το ήθελε από πριν να γίνει αυτό το debate. Και αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν Αθηναίο παραπάνω να πάει στην κάλπη, θα αξίζει τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση.

Κλειστό συμβόλαιο: Είτε είμαι δήμαρχος είτε είμαι δημοτικός σύμβουλος. η επόμενη πενταετία για μένα είναι η πενταετία της Αθήνας. Θα μου πείτε τα ίδια λέγατε και το 2019. Τα ίδια έλεγα και τα τήρησα. Θυμάστε όταν τότε οι Ηλιόπουλος, Γερουλάνος ορκιζόταν ότι δεν θα πάνε πουθενά. Εκείνοι έφυγαν για άλλα μέρη. Καλά έκαναν οι άνθρωποι, βουλευτές έγιναν. Εγώ έμεινα και θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση τιμής για μένα».

«Όταν στις 3 Αυγούστου αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, φτιάξαμε μια νέα δημοτική πρόταση, καθαρά αυτοδιοικητική. Από τους 177 δημοτικούς συμβούλους το 50% είναι ΠΑΣΟΚ -από όπου προέρχομαι κι εγώ- και το υπόλοιπο 50% είναι από την πολιτική οικολογία, την Αριστερά, την κεντροαριστερά των δικαιωμάτων», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:

«Και δημοτικές παρατάξεις μας τίμησαν και μας τιμούν με τη στήριξή τους. Άρα λοιπόν, βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ. Είναι μια παράταξη αυτοδιοικητική και μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντάει στα προβλήματα όλων των Αθηναίων. Ξέρετε τα προβλήματα. Και αυτό άλλωστε είναι βασική αρχή που συζητάμε. Το πεζοδρόμιο, η ασφάλεια, οι παιδικές χαρές, το οξυγόνο δεν έχουν χρώματα και κόμματα και γι’ αυτό εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και θέλουμε όλοι να μας στηρίξουν. Και βεβαίως πάρα πολύ όσοι δεν ήρθαν στις κάλπες για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία παρουσιάζουμε και ονειρευόμαστε.

Βεβαίως ο κ. Ζαχαριάδης είχε πει από την αρχή ότι αν είναι ο κ. Δούκας στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίξω. Με πήρε και τηλέφωνο αμέσως μετά τα αποτελέσματα και μου είπε ότι σε στηρίζω και θέλω να σε δω και τον τιμάει αυτό. Και βεβαίως αποδέχτηκα την στήριξή του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μια αυτοδιοικητική σημαντική παράταξη, η παράταξη που είναι επικεφαλής ο κύριος Ζαχαριάδης, με ρίζες στην πόλη. Αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση. Η πρότασή μας είναι συνολική. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών. Είναι μια πρόταση που θα επιλύσει τα προβλήματά μας, της καθημερινότητας. Και αν δεν ήμουνα σίγουρος ότι μπορώ να αναλύσω, δεν θα έβλεπα. Σε αυτή την ιστορία έχουμε σχέδιο και πρόταση για να αποτελέσουμε μια σημαντική εναλλακτική».

 
Χ. Δούκας: Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα – Κ. Μπακογιάννης: Προχωράμε με σχέδιο και σύστημα στην ανακύκλωση

Εάν ήταν ο κύριος Ζαχαριάδης στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίζατε, ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του debate που φιλοξένησε η ΕΡΤ.

Ο κ. Δούκας απάντησε ότι «Η ερώτηση αυτή μου έγινε πάρα πολλές φορές. Δεν την απάντησε γιατί τη θεώρησα αυτονόητη. Έγινε πάρα πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εγώ δεν είπα από την αρχή, είχα μόλις δύο μήνες, ποιες θα είναι οι συμφωνίες, γιατί δεν είμαι υπέρ των συμφωνιών κορυφής και είπα ότι οι συγκλίσεις γίνονται στη βάση, στις γειτονιές. Γι’ αυτό το λόγο έδωσα πολύ μεγάλη έμφαση στις προτάσεις και στις δράσεις μου και όλη μου η προσπάθεια ήταν ακριβώς να γυρίσω τις γειτονιές και εκεί να διαμορφώσουμε θέσεις και προτάσεις. Και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί είχα προτείνει και ντιμπέιτ στον πρώτο γύρο και είναι κρίμα γιατί άλλες παρατάξεις και υποψήφιοι δεν είχαν την ευχέρεια που έχουμε εμείς σήμερα να συζητήσουμε και προγραμματικά, όπου υπάρχουν δυνατότητες να συμφωνήσουμε. Άρα είναι απολύτως σαφές ότι για εμένα στην αυτοδιοίκηση οι συνεργασίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, αλλά γίνονται σε επίπεδο προγραμματικό. Γι’ αυτό και με τον κύριο Ζαχαριάδη έγινε ανοιχτά, ξεκάθαρα, με συγκεκριμένες προγραμματικές συνθήκες που παρουσιάσαμε και πάνω σε αυτές συζητήσαμε. Και δεν αφορά μόνο τον κύριο Ζαχαριάδη. Απευθύνομαι και σε όλα τα άλλα κόμματα και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν εσάς, κύριε Μπακογιάννη στην πρώτη Κυριακή, διότι θεωρούσαν ότι ίσως μπορεί να πάει πολύ γρήγορα η ιστορία και να κάνετε περίπατο. Δεν συνέβηκε όμως αυτό και γι’ αυτό και λέω ότι εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση. Μία πρόταση αυτοδιοικητική, που όποιος συμφωνεί με τις αρχές που βάζουμε και τις προτάσεις μας για μια πράσινη και καθαρή, συμπεριληπτική, ασφαλή και δημιουργική Αθήνα, θέλουμε να μας στηρίξει και να κάνουμε μια δεύτερη πολύ μεγάλη έκπληξη, όχι γιατί θέλω να πάρω τη δημοτική αρχή σαν λάφυρο, αλλά γιατί πιστεύω βαθιά ότι χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα και πως αν αλλάξουμε την Αθήνα θα αλλάξουμε συνολικά και τη χώρα και θα μπορέσει να γίνει μία παρέμβαση συνολική για τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα που είναι απαιτούμενα στην εποχή μας».

Η ερώτηση του κ. Δούκα ήταν η εξής «Είπατε ότι και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για την καθαριότητα, ότι πιάσατε ένα ποσοστό 10% το ποσοστό. Έπαθα μια έκπληξη γιατί νομίζω ότι είναι 4%, το ξανατσέκαρα είναι 4%, είχατε βάλει στόχο 24%. Άρα στην πραγματικότητα δεν προχώρησε η ανακύκλωση, γιατί δεν προχώρησε; Επίσης είπατε ότι έχετε βάλει καφέ κάδους. Καφέ κάδοι δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστα σημεία. Άρα αυτή η ροή είναι κάτω από το 2%. Είναι οι επίσημοι δείκτες που δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί είμαστε τόσο πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης;».

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι «Κύριε Δούκα, με εκπλήσσεται. Πραγματικά με εκπλήσσεται γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχει μάθει να μιλάει τεκμηριωμένα. Πώς προκύπτουν λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα κι αυτοί οι αριθμοί; Αν θέλετε να κάνετε κριτική για την καθαριότητα έχετε πεδίο, αντικειμενικά, έχετε πεδίο. Εγώ πρώτος είπα ότι ναι, είμαστε καθαρότερα απ’ ότι ήμασταν ποτέ, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν έχετε ανάγκη να λέτε πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ρωτήστε, ψάξτε το από όποια πλευρά θέλετε ή απλώς κάντε ένα google. Kαφέ κάδοι υπάρχουν και όπως σας είπα κι εγώ, διευρύνονται με σύστημα και με σχέδιο. Ναι, δεν πήγαμε από το μηδέν στο εκατό. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να τους χαρακτηρίσω έτσι. Τα ξενοδοχεία, τα σούπερ μάρκετ. Τώρα έχουμε περάσει στα εστιατόρια, στην εστίαση και μετά θα πάμε στα σπίτια. Συνειδητά πήγαμε βήμα βήμα. Τρίτον, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή και θέλω να το πω γιατί είναι μια ευκαιρία να το πω ό, τι παλιά αν θυμάστε στην Αθήνα, γιατί ήταν χαμηλά η ανακύκλωση; γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο Δήμο Αθηναίων. Πολύ απλά όταν έριχνες τα σκουπίδια σου δεν ήξερες ποιος θα μαζέψει τον μπλε κάδο, αν έβρισκες μπλε κάδο, αν αυτός ο κάδος τακτοποιημένος, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Τώρα πλέον ο κάδος είναι πλυμένος και βρίσκεις τον μπλε κάδο και ξέρεις ότι θα έρθει το ειδικό απορριμματοφόρο για τον μπλε κάδο, όπως ξέρεις ότι θα έρθει και το ειδικό απορριμματοφόρο για τον καφέ κάδο. Γι’ αυτό προχωράμε με σχέδιο, με σύστημα και ναι, η πανδημία μας καθυστέρησε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ γιατί το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πάμε λοιπόν τώρα μαζί να χτίσουμε συνείδηση και εκεί ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μας σύμμαχοι; Τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι που βάζουν τάξη στους γονείς τους, τους τραβάνε από τα αυτιά. Άρα λοιπόν πάμε στα σχολεία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δούκας ο οποίος σχολίασε: «Ξεκινάμε με την ανακύκλωση. Τα νούμερα είναι σωστά, είναι στο 4% και ο καφέ κάδος είναι ακόμα χαμηλότερα, είναι κοντά στο 1 με 1,5% και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και τονίζω τον καφέ κάδο γιατί το 40% των οργανικών υπολειμμάτων, τα φαγητά δηλαδή, τα οποία τώρα καταλήγουν σε κάδο που δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσωδία και βρωμιά πολύ μεγαλύτερη θα μπορούσαν να πάνε για κομποστοποίηση και αυτό σημαίνει θα μπορούσε να γλιτώνουμε πάρα πολλά χρήματα. Αν προχωρούσε στο 100% ο καφέ κάδος και πιάναμε το 24% συνολικά στην ανακύκλωση, αυτό σημαίνει 6 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον έσοδα για τον δήμο. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να προχωρήσω σε μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες. Θέλω να πω όμως και δυο τρία άλλα πράγματα. Εμείς βάζουμε προτεραιότητα για τα κοινωνικά και τα θέματα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο τον χειμώνα που έρχεται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα επιδόματα τα οποία ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κλιματικής αλλαγής και δεν λύνουν το πρόβλημα στους ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να είναι κλειδωμένοι σε μια επαιτεία περιμένοντας ένα πετρέλαιο θέρμανσης. Και λέμε ενεργειακές κοινότητες, επιτέλους ο Δήμος Αθηναίων να φτιάξει μια ενεργειακή κοινότητα. Εμείς λέμε 7 σε σε κάθε κοινότητα και 40 με 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν χαμηλό ρεύμα, καθαρό, καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για 25 χρόνια, λύνοντας μόνιμα το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας για αυτούς και δημιουργώντας μια άλλη προοπτική ζωής για αυτά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης ρώτησε αν ο κ. Δούκας είναι υπέρ του σταθμού το μετρό στα Εξάρχεια, του έργου υποδομών στο Λόφο του Στρέφη, της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Μουσείου της πόλης των Αθηνών, του πάρκου Δρακόπουλου και του κλειστού του Άτλαντα στα Σεπόλια. Ο Χάρης Δούκας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «απαντάω λοιπόν και αντιστρέφω την ερώτηση και λέω το εξής ρωτήσατε κύριε Μπακογιάννη, τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά τα οποία μόλις εμένα ρωτήσατε. Προφανώς εγώ είμαι μια νέα δημοτική παράταξη και πολλά από αυτά είναι ειλημμένες αποφάσεις που δεν έχει κανένα νόημα η ερώτηση το τι έχετε αποφασίσει, αλλά τι έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους. Και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά πια, δηλαδή ότι εγώ πιστεύω βαθιά πως για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία. Δεν μπορεί δηλαδή να αποφασίζει κάποιος να κάνει ένα έργο όπως ο Μεγάλος Περίπατος και να το κάνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς και να χάνονται πάρα πολλά χρήματα. Πόσες φορές αλήθεια ρωτήσαμε πόσα χρήματα δόθηκαν για τον Μεγάλο Περίπατο, να έχουν πρόβλημα οι καταστηματάρχες, να χάνονται δουλειές και να μην έχουν ερωτηθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι[…] διαφωνώ απολύτως με αυτή την προσέγγιση των αναπλάσεων και το έχω πει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Δεν θεωρώ λογικό όταν ψάχνουμε για χώρους, για ζωντανό χώμα, για δέντρα και οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει τα δέντρα, παλεύουν πάρα πολύ, να πηγαίνει ένας εργολάβος και να αποφασίζει να κάνει ανάπλαση που σημαίνει πλακάκια, ζαρντινιέρα και ό,τι άλλο εκείνος θέλει. Ποια είναι η λογική του πρασίνου της εργολαβίας;[…]Το πράσινο για εμάς είναι ζωή και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τον Δήμο πώς θα προχωρήσει η κάθε ανάπλαση».

 
Χ. Δούκας: Αθήνα, η στιγμή της ανατροπής είναι τώρα – Κ. Μπακογιάννης: Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας

Σε ελεύθερες τοποθετήσεις προχώρησαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, με τις οποίες έλαβε τέλος το Debate, Που πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ.

«Να μου επιτρέψετε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες δεν ήμουν ιδιαίτερα γνωστός, να πω ότι είμαι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, δηλαδή πως θα γίνουν πράσινες, βιώσιμες, ανθεκτικές και συμπεριληπτικές και έχω φτιάξει σχέδιο για διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σημαντικές εφαρμογές» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Παρακολουθώ χρόνια τα θέματα της Αθήνας, είναι η πόλη που ζω και αγαπώ και θεώρησα χρέος μου και μεγάλη μου τιμή να βάλω μπροστά την γνώση και την εμπειρία μου, βελτιώνοντας την ζωή των πολιτών. Ξεκίνησα 3 Αυγούστου. (…) Πολύ έλεγαν τότε ότι δεν θα μπορέσω να βγάλω ψηφοδέλτιο» τόνισε.

«Καταφεραμε όμως μία μεγάλη έκπληξη, διότι οι ιδέες μας, αυτές της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της συμπερίληψης είναι ιδέες που έχουν πολύ μεγάλη δυναμική και που είναι πρωταρχικές στην σημερινή συνθήκη με την κλιματική κρίση και την κοινωνική υποβάθμιση. Γι’ αυτό νομίζω ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, διότι υπάρχει μπροστά μας ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Το δίλημμα είναι το εξής: Την επόμενη Κυριακή ή συνεχίζουμε με την δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα που είχε μπροστά της αλλά σώρευσε και περισσότερα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μία άλλη συνθήκη. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας – και όσους δεν ψήφισαν – οι οποίοι πιστεύουν στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και τις αξίες μας, να μπορέσουμε να κάνουμε μία μεγάλη ανατροπή».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η «ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται. Έχουμε, λοιπόν, μία ιστορική στιγμή μπροστά μας και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αθήνα, η στιγμή είναι τώρα».

Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο Debate στην ΕΡΤ, κατά την τελική ελεύθερη τοποθέτησή του, τόνισε ότι «ήταν μια ζωντανή, ελεύθερη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα νέο πρότυπο ντιμπέιτ. Ευχαριστώ πολύ την ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και τον κ. Δούκα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «εάν εστω και ένας Αθηναίος και μια Αθηναία πείστηκε να πάει στην κάλπη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, κάτι καλό κάναμε απόψε», ενώ επισήμανε ότι «αισιοδοξεί πως προχωράμε μπροστά, με τη δύναμη του έργου μας, με αισιοδοξία που πηγάζει από το πρόγραμμά μας αλλά και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης». «Από την Κυριακή, διπλή δουλειά, διπλή προσπάθεια, διπλός κόπος για την Αθήνα».

Ο κ. Μπακογιάννης στην αρχή είπε: «Eγώ είμαι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχω μάθει ότι μετράει το αποτέλεσμα και ότι κρινόμαστε στην πράξη. Και ναι, προφανώς κάνουμε και λάθη. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία θέλω να επιστρέψω. Να προσγειωθούμε. Αφήστε λίγο τι λένε τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, τι λένε τα συνθήματα, τι λέμε με επικεφαλίδες. Πάμε στην αλήθεια, στην αλήθεια των γειτονιών. Σας ρωτούσα πριν για τον λόφο του Στρέφη γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια. Ο λόφος καταρρέει και εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών. Και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει ναι ή όχι γι αυτό το έργο.».

«Σας μίλησα για το μετρό στα Εξάρχεια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα. 350.000 άνθρωποι θα κινούνται με τη γραμμή 4. Είναι το πιο δημοκρατικό μέσο. Το έχουμε ανάγκη σε μια πόλη η οποία πνίγεται. Να γίνει σταθμός ή να μη γίνει. Έχουν δοθεί ιδεολογικές, πολιτικές και αυτοδιοικητικοί, αυτοδιοικητικές μάχες. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να ανοιχτούμε επιτέλους, να ανοιχτούμε, να βγούμε από το κέντρο του κέντρου, από το τρίγωνο και από τη Βουλή και από το Σύνταγμα και να πάμε στη γειτονιά, στην Ακαδημία Πλάτωνος, να γίνει μια πράσινη ανάπλαση, ένα πρότυπο πράσινο μουσείο. Έχουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Κάποιοι και εκεί διαφωνούν. Εσείς με ποιους είστε. Ο δήμαρχος πρέπει να λέει ναι, πρέπει να λέει και όχι. Πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Σας μίλησα πριν για το κλειστό του Ατλαντα. Είναι σημαντικό γιατί μας λείπει το κλειστό και είναι μια περιοχή που έχει πολλούς αθλητικούς συλλόγους. Ναι ή όχι. Και τέλος σας μίλησα για τον Δρακόπουλο».

«Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μπακογιάννης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Debate ΕΡΤ — Όσα είπαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων"

Μόνο ηλεκτρικά οχήματα στο κέντρο της Στοκχόλμης από το 2025

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να γίνει η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα που θα απαγορεύσει τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από το κέντρο της, ώστε να μειώσει τη ρύπανση και τον θόρυβο.

Από το 2025, 20 οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Στοκχόλμης τα οποία εξυπηρετούν τις οικονομικές και τις κύριες εμπορικές περιοχές της, θα περιορίζονται μόνο για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων.

Στις αρχές του 2025 θα ληφθεί απόφαση για το αν θα επεκταθεί η ζώνη.

Η Στοκχόλμη δεν είναι η μόνη πόλη που έχει εισαγάγει -ή προτίθεται να το πράξει- σχέδια για να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, φαίνεται ότι η Στοκχόλμη προχωρά περισσότερο από άλλες.

Πόλεις όπως το Παρίσι, η Αθήνα και η Μαδρίτη έχουν απαγορεύσει τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα (ή κάποιες κατηγορίες τους) και το Λονδίνο έχει ένα σύστημα χρέωσης που καλύπτει τις πιο ρυπογόνες μηχανές εσωτερικής καύσης.

Υπάρχουν κάποια «γκρίζα» σημεία για το σχέδιο, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ενώ προορίζεται κυρίως να επιτρέψει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα επιτραπούν επίσης μεγαλύτερα φορτηγά με υβριδικούς κινητήρες. Ακόμη θα γίνουν υπάρχουν εξαιρέσεις για ασθενοφόρα και περιπολικά, καθώς και για αυτοκίνητα στα οποία ο οδηγός ή ο επιβάτης έχει αναπηρία.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι της βιομηχανίας μεταφορών δήλωσαν ότι το σχέδιο ήταν πολύ ριζοσπαστικό και σημειώνουν ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές «αλλά το κόμμα των Πρασίνων και οι συνάδελφοί τους στην πόλη της Στοκχόλμης βιάζονται υπερβολικά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόνο ηλεκτρικά οχήματα στο κέντρο της Στοκχόλμης από το 2025"

Αχαρνές: Είχαν μετατρέψει δύο μονοκατοικίες σε μίνι-μάρκετ… ηρωΐνης – Πώς τους εντόπισε η Δίωξη Ναρκωτικών

Σε τέσσερις συλλήψεις ατόμων στον καταυλισμό Ρομά στην Αυλίζα Αχαρνών προχώρησαν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωιτκών μετά από ενδελεχή έρευνα που έγινε στη περιοχή. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν υπό άκρα μυστικότητα τοξικοεξαρτημένους να μπαίνουν και να βγαίνουν από δύο μονοκατοικίες, ενώ στις βεράντες ήταν άτομα που φυλούσαν… τσίλιες.

«Είμαι αστυφύλακας και υπηρετώ στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Αττικής στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών. Προ τριημέρου περιήλθε στην υπηρεσία μας πληροφορία από άτομο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επικαλούμενο φόβους για τη σωματική του ακεραιότητα ακόμη και κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή, σύμφωνα με την οποία άνδρες αδέρφια Ρομά καθώς και γυναίκες κατέχουν και διακινούν ποσότητες ηρωίνη για 8 με 10 ευρώ το γραμμάριο σε διάφορους τοξικομανείς που τους επισκέπτονται στο σπίτι τους!», ανέφερε αρχικά στην κατάθεσή του, αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛΑΣ.

Είναι ενδεικτικό αυτό που περιέγραψε και ο άνδρας της ΕΛΑΣ που συμμετείχε στις έρευνες και έκανε λόγο για ένας από τους συλληφθέντες, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διακίνησης έπαιρνε κάτι από μία… ελιά που υπήρχε στο σημείο. «Από την διακριτική επιτήρηση διαπιστώσαμε ότι στη μονοκατοικοία μεσημβρινές ώρες μετέβησαν όλοι μαζί είτε στη μία μονοκατοικία είτε στην άλλη και ένας εκ των τεσσάρων να κάθεται μέσα στη μονοκατοικία και οι υπόλοιποι τρεις να είνι έξω στη βεράντα και να επιτηρούν τον γύρω χώρω, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να καταφθάνουν στη μονοκατοικία ουσιοεξαρτημένοι και στη συνέχεια αποχωρούσαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Επειδή την οικία την επιτηρούσαν οι τρεις και εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή διαμένουν αποκλειστικά άτομα της φυλής Ρομάς, μας εμπόδιζε να διατηρούμε συνεχή οπτική επαφή με τους υπόλοιπος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους ελέγξουμε. Επίσης παρατηρήσαμε ότι ένας εκ των ανωτέρων όταν άρχισαν να έρχονται τα άτομα μετέβαιννα στην ίδια οικία, από την οποία είχε βγει άτομο και είχε πάει στη ρίζα της ελιάς και έπαιρνε κάτι από αυτήν»», συνέχισε στην κατάθεσή του.

«Πρόκειται για μία υπόθεση όπου οι κατηγορίες των εντολέων μας είναι εντελώς αναπόδεικτες και αίολες. Κατά την απολογία εισφέραμε αποδεικτικό υλικό το οποίο αναδεικνύει την μη εμπλοκή τους και πείσαμε για τη μη επιβολή προσωρινής κράτησης. Είμαστε βέβαιοι πως κατά την ακροαματική διαδικασία οι ισχυρισμοί μας θα θέσουν την πραγματική διάσταση των περιστατικών, με αποτέλεσμα να διαλευκανθεί η υπό κρίση υπόθεση. Όπως επιμείναμε και κατά την διαδικασία της κύριας ανάκρισης, οι εντολείς μας ουδεμία σχέση έχουν ούτε με την κατοχή της ευρεθείσας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών αλλά ούτε και με τις κατηγορίες διακίνησης.», δήλωσαν στο enikos.gr οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας και Δημήτρης Δραγώνας.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαρνές: Είχαν μετατρέψει δύο μονοκατοικίες σε μίνι-μάρκετ… ηρωΐνης – Πώς τους εντόπισε η Δίωξη Ναρκωτικών"

Κοζάνη: Ανοίγει με περιορισμούς για βαρέα οχήματα η Γέφυρα Σερβίων

Νέες ανακοινώσεις για τη Γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη. Τις επόμενες ημέρες «ανοίγει» και για τα βαρέα οχήματα, η κυκλοφορία στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ενίσχυσης προβόλου στον οποίο εντοπίστηκαν προβλήματα. Τα τεχνικά συνεργεία πραγματοποίησαν δοκιμαστικές φορτίσεις, προκειμένου να επαληθευθούν τα αποτελέσματα της τοπικής ενίσχυσης αλλά και η συμπεριφορά τους υπό φορτίο των συγκεκριμένων σημείων της γέφυρας.

Οι περιορισμοί για τα βαρέα οχήματα στη Γέφυρα Σερβίων

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Γέφυρα Σερβίων θα έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως, τα βαρέα οχήματα θα διασχίζουν τη γέφυρα με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 40 χλμ και η μεταξύ τους απόσταση θα είναι τα 100 μ. Επίσης, έχει εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός, όπου καθ’όλη την διάρκεια του 24ωρου θα καταγράφει την συμπεριφορά της γέφυρας σε συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας.

Η γέφυρα των Σερβίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας μετά από αυτή του Ρίου και κατασκευάστηκε το 1975 όταν η ΔΕΗ κατασκεύασε το φράγμα του Πολυφύτου, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι τις 17 Μαρτίου 2023 για λόγους ασφαλείας, είχε απαγορευτεί η διέλευση παντός οχήματος από την γέφυρα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης στους προβόλους της και ενίσχυσης τους με νέους χαλύβδινους τένοντες.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοζάνη: Ανοίγει με περιορισμούς για βαρέα οχήματα η Γέφυρα Σερβίων "

Μαίρη Χρονοπούλου: Δεν υπέγραψαν το πιστοποιητικό θανάτου οι γιατροί – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα, σε ηλικία 90 ετών, έχει ξεκινήσει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλο και τα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Live News» οι γιατροί του νοσοκομείου Ευαγγελισμός δεν υπέγραψαν το πιστοποιητικό θανάτου και ζήτησε ιατροδικαστική εξέταση για την ηθοποιό.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε πως θα γίνει σχετική έρευνα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου, θα ανοίξει ο σχετικός φάκελος, βασικό στοιχείο όμως είναι το τι θα λέει η ιατροδικαστική εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ένας θάνατος δεν προέρχεται από παθολογικά αίτια, αλλά είναι από τραυματισμό, οι γιατροί, ιδιαίτερα στη ΜΕΘ, ζητούν σε όλες τις περιπτώσεις να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και δεν εκδίδεται πιστοποιητικό θανάτου.

Η έρευνα θα γίνει από το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίρη Χρονοπούλου: Δεν υπέγραψαν το πιστοποιητικό θανάτου οι γιατροί – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ"

Το Ισραήλ δίνει όπλα σε όλους τους πολίτες που ζουν κοντά στη Γάζα

Κάθε άτομο σε μια πόλη του νότιου Ισραήλ που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορεί να φέρει όπλα, δήλωσε ο υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Όλοι οι πολίτες της Σντερότ θα επιτρέπεται να φέρουν όπλο ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς, δήλωσε ο Ιτάμρ Μπεν-Γκιβρ.

Περίπου 10.600 νέες αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας έχουν υποβληθεί από το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο εθνικής ασφάλειας.

«Από σήμερα, κάθε κάτοικος της Σντερότ μπορεί να λάβει άδεια οπλοφορίας», δήλωσε ο κ. Μπεν-Γιβρ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του κανόνα θα επεκταθεί σε επιπλέον πόλεις.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Ισραήλ δίνει όπλα σε όλους τους πολίτες που ζουν κοντά στη Γάζα "

Καιρός αύριο: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Πέμπτη (12/10)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στα κεντρικά και τα νότια θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις κυρίως στο νότιο Ιόνιο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες σποραδικές βροχές, ενώ υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νοτιοδυτικά θαλάσσια τμήματα.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και είναι πιθανό στα βορειοδυτικά να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν στους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και τα κεντρικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά θαλάσσια 5 έως 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα ηπειρωτικά γενικά αίθριος. Στα νησιά του Ιονίου λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα νοτιοδυτικά θαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις δυτικές Κυκλάδες τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 και στην Κρήτη τοπικά έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα θαλάσσια βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Πέμπτη (12/10)"

Ισραήλ: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τρεις μέρες πριν, για την επίθεση της Χαμάς, λένε και από τις ΗΠΑ

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν» για του κινδύνους μιας επίθεσης από την Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επιβεβαιώνοντας εν μέρει, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet).

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα η εφημερίδα ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τρεις μέρες πριν, για την επίθεση της Χαμάς, λένε και από τις ΗΠΑ"

Δεκάδες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε όλη τη χώρα: 4.113 προσαγωγές και 1.632 συλλήψεις Ρομά

Σε στοχευμένες δράσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε περιοχές με αυξημένη συχνότητα παραβατικών γεγονότων. Κατά το χρονικό διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 4.113 προσαγωγές και 1.632 συλλήψεις Ρομά σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, αναλύοντας προσεκτικά τα ανά την επικράτεια δεδομένα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, ποσοτικά και ποιοτικά, ανασυντάσσεται, αναμορφώνει το σχεδιασμό της και εστιάζει τις δράσεις της ώστε να αναβαθμίσει το επίπεδο ασφαλείας των πολιτών στην καθημερινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει συνεχώς στοχευμένες ειδικές επιχειρησιακές δράσεις και ελέγχους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τόπους όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών.

Σε ειδικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε περιοχές με όξυνση της παραβατικότητας, για το χρονικό διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου έως και 11 Οκτωβρίου, έγιναν 4.113 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.632 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα, όπως ενδεικτικά: παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, κλοπές, εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης, λειτουργία παράνομων χυτηρίων, παράνομη οπλοφορία, κ.λπ.

Στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 779 προσαγωγές και 212 συλλήψεις, για διάφορα αδικήματα, ενώ αντίστοιχα στη Νότια πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 3.334 προσαγωγές και 1.420 συλλήψεις.

H Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών και με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών, συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους, με ιδιαίτερη έμφαση σε τόπους όπου καταγράφονται αυξημένοι δείκτες εγκληματικότητας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεκάδες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε όλη τη χώρα: 4.113 προσαγωγές και 1.632 συλλήψεις Ρομά"

«Εγώ θάνατο από κεταμίνη δεν έχω δει» – Τι κατέθεσαν οι δυο ιατροδικαστές για την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Στην «ύπαρξη καλπάζουσας λοίμωξης» που οδήγησε στο θάνατο την Τζωρτζίνα επέμεινε συνεχίζοντας την κατάθεση του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, ο οποίος έχει προταθεί ως μάρτυρας από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Με το εδώλιο κενό, καθώς η κατηγορούμενη απουσίαζε για λόγους υγείας, ο μάρτυρας απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που δέχτηκε από την υπεράσπιση αναφέρθηκε στην «πολυφαρμακία που φέρνει παρενέργειες και αποδυναμώνει τον οργανισμό».

Ο ιατροδικαστής έχει αποδώσει τον θάνατο του κοριτσιού «σε οξύ πνευμονικό οίδημα, συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων» και όχι σε δηλητηρίασή του από κεταμίνη, την οποία κατά την κατηγορία χορήγησε στο παιδί η κατηγορούμενη σήμερα μητέρα του.

«Εγώ θάνατο από κεταμίνη δεν έχω δει» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος σημείωσε πως δεν διαπιστώνει ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως το παιδί πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης. «Δυστυχώς δεν έχουμε νεκροτομικά ευρήματα που να τεκμηριώνουν πλήρως τη θεωρία ή όχι» είπε και συμπλήρωσε: «Απέχει παρασάγγας το πώς δόθηκε η αιτία θανάτου. Ο ιατροδικαστής δίνει την αιτία θανάτου, οι υπόλοιποι είναι βοηθοί μας ….».

Ο μάρτυρας τόνισε πως «αυτή είναι επιστημονικά η θέση του» υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουμε ευρήματα που να καταδείξουν τη δηλητηρίαση».

Ο κ. Κραββαρίτης χαρακτήρισε «παράδοξο και ανορθόδοξο» το γεγονός ότι η ουσία ροκουρόνιο βρέθηκε σε δεύτερο χρόνο.

«Άρα οι γιατροί λένε ψέματα;» ήταν η ερώτηση του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας με το μάρτυρα να απαντά πως δεν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη ωστόσο επανέλαβε την εκτίμηση του πως η κεταμίνη χορηγήθηκε στο παιδί κατά τη διασωλήνωση.

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Οκτώ άτομα, γιατροί νοσηλευτές, συμφώνησαν ότι δεν δόθηκε κεταμίνη. Έχετε άλλη πεποίθηση ;

Μάρτυρας: Η εμπειρία μου λέει αυτό. Δεν έχω δει διασωλήνωση χωρίς αναισθησία… Δεν είπα ότι οι γιατροί είναι ψεύτες. Δεν επιτέθηκα στους κλινικούς γιατρούς … Είναι ο λόγος τους εναντίον του δικού μου.

Ο μάρτυρας επικαλέστηκε για ακόμη μια φορά την εμπειρία του και αμφισβήτησε την αιτία θανάτου από κεταμίνη. «Είμαι πεπεισμένος για την αιτία θανάτου» ανέφερε χαρακτηριστικά

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και πάλι η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, η οποία καταθέτει ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων που προτάθηκε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η μάρτυρας, η οποία αμφισβητεί ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης άφησε, για ακόμη μια φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο οι θάνατοι των τριών παιδιών της οικογένειας να οφείλεται σε πιθανή κληρονομική νόσο.

«Δεν έχω ταχθεί ποτέ κατά των γιατρών ότι έχει γίνει έχει γίνει εν μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της μίλησε αναλυτικά για το χρόνο που έσπευσαν οι γιατροί να βοηθήσουν το παιδί και την ώρα του θανάτου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εγώ θάνατο από κεταμίνη δεν έχω δει» – Τι κατέθεσαν οι δυο ιατροδικαστές για την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου"

Μεταλλαγμένα κοτόπουλα, ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών

Ερευνητές έχουν δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα, τα οποία είναι μερικώς ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών.

Αν και τα πτηνά δεν έχουν απόλυτη ανοσία, οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να μπλοκάρουν τον ιό σε τρία έτη.

Τα τελευταία αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πραγματοποίηση περαιτέρω αλλαγών στο DNA των πτηνών θα μπορούσε να δημιουργήσει πλήρως ανοσοποιημένα κοτόπουλα.

Οι επικριτές λένε ότι η γονιδιακή επεξεργασία αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της εκτροφής υψηλής πυκνότητας και όχι τη βασική αιτία των ασθενειών των ζώων.

Η καθηγήτρια Helen Sang, του Ινστιτούτου Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είπε ότι η ομάδα είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο.

"Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή την προσέγγιση".

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία γονίδια που πίστευαν ότι ήταν σημαντικά για την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης των πτηνών (επίσημα γνωστό ως της γρίπης των πτηνών) στα κοτόπουλα. Έκαναν δύο μικρές αλλαγές σε ένα από τα γονίδια χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως γονιδιακή επεξεργασία.

Τα κοτόπουλα που προέκυψαν δεν είχαν παρενέργειες μετά από δύο χρόνια. Είχαν επίσης αυξημένη αντίσταση στη γρίπη των πτηνών, αλλά δεν είχαν πλήρη ανοσία: τα μισά κοτόπουλα που μολύνθηκαν με υψηλή δόση του ιού εμφάνισαν μόλυνση.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταλλαγμένα κοτόπουλα, ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών"

Ερντογάν: «Βέλη» κατά του Ισραήλ – «Συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος»

Το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται «ως κράτος» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας τις «επονείδιστες μεθόδους» του ισραηλινού στρατού, με φόντο τις ισραηλινές επιδρομές, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

«Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως υποστήριξε «το να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους».

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο «οργάνωση» όταν αναφέρεται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους συμμάχους της στη Δύση.

«Πιστεύουμε πως ο πόλεμος πρέπει να έχει μια ηθική και πως οι δύο πλευρές οφείλουν να τη σέβονται. Δυστυχώς, αυτή η αρχή παραβιάζεται σοβαρά στο Ισραήλ και στη Γάζα», είπε, καταγγέλλοντας τις «δολοφονίες αμάχων στο ισραηλινό έδαφος» καθώς και «την τυφλή σφαγή αθώων στη Γάζα που υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Βέλη» κατά του Ισραήλ – «Συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος»"

Μπέος: O Κασσελάκης δεν είναι πρότυπο και δεν θα παράγουμε Κασσελάκηδες στην πατρίδα μου

Στις απαράδεχτες εκφράσεις του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Ο Αχιλλέας Μπέος επιμένει στις απόψεις του, τονίζοντας, πως είναι λάτρης του γυναικείου φύλου.

«Περιμένω την ερώτηση που θέλετε να μου κάνετε. Καταρχήν το θέμα Κασσελάκης για μένα έχει τελειώσει. Δεν δέχομαι καμία ερώτηση, δεν με ενδιαφέρει. Όσα είπα αφορούσαν τον Κασσελάκη και κανέναν άλλον. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω ποτέ ομοφοβικός στη ζωή μου. Είμαι χαρακτήρας ανοιχτός και έχω πολλούς φίλους και γουστάρω κιόλας, μου αρέσει. Δεν με ενδιαφέρει αν θα με κρίνουν, είμαι ελεύθερος άνθρωπος, με ελεύθερη σκέψη και εκφράζομαι ελεύθερα.

Όμως εσείς οι δημοσιογράφοι να σταματήσετε αυτό το παραμύθι, γιατί κουράσατε. Οι λίγοι θα επιβληθείτε στους πολλούς. Αρκετά! Γέμισαν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα... αγόρια που θέλουν να μας αλλάξουν την άποψη. Είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος λατρεύω το γυναικείο φύλο, πεθαίνω, χωρίς εσάς δεν έχω λόγο ύπαρξης. Δέχομαι οι γυναίκες να λατρεύουν το αντρικό φύλο, τι θα κάνουμε δηλαδή; Δέχομαι και αυτή την μερίδα των ανθρώπων, δικαίωμα τους είναι η προσωπική ζωή τους. Μέχρι εκεί όμως», τόνισε ο Αχιλλέας Μπέος.

«Το σωστό θα ήταν να πω πως ότι ο Κασσελάκης δεν είναι πρότυπο και δεν θα παράγουμε Κασσελάκηδες στην πατρίδα μου. Και άμα θέλετε να κάνουμε δημοσκόπηση, να δείτε πόσοι είναι υπέρ μου», είπε ο δήμαρχος Βόλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπέος: O Κασσελάκης δεν είναι πρότυπο και δεν θα παράγουμε Κασσελάκηδες στην πατρίδα μου"

Αυτοψία Κικίλια στον Κηφισό: Αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η πρόληψη να γίνει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο

Αυτοψία κατά μήκος του Κηφισού πραγματοποίησε σήμερα, από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γγ, Βασίλη Παπαγεωργίου, και μηχανικούς του υπουργείου. Ο κ. Κικίλιας διενήργησε αυτοψία στην κοίτη του ποταμού προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αν υπάρχουν φερτά υλικά μέσα σε ρέματα, καθώς και τι μέτρα πρόληψης χρειάζεται να ληφθούν.

Ο κ. Κικίλιας, σε δηλώσεις του, γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αυτοψίες στη Μάνδρα αλλά και εκτός Αττικής, ενώ υπογράμμισε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει αποστείλει κατεπείγουσες επιστολές σε όλους τους αρμοδίους, περιφέρειες και δήμους, σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν. Επιπλέον, τόνισε ότι μετά από τρία χρόνια εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας κατά μήκος του Κηφισού εντοπίστηκαν πολλά σημεία, τα οποία έχουν φραγεί από φερτά υλικά λόγω βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί, καθώς επίσης σκουπίδια, μπάζα ακόμα και πεταμένα έπιπλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει -για τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του Κηφισού- μεγάλος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα, στην περίπτωση ακόμη και μίας έντονης βροχόπτωσης.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ειδικούς επιστήμονες, τους μηχανικούς μας, σε μία αυτοψία που γίνεται από εδώ μέχρι το δέλτα του Κηφισού, γιατί θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η κοίτη του ποταμού και τι μπορεί να γίνει προληπτικά», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και επεσήμανε ότι μετά από τρία χρόνια, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό.

«Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο, δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου μου ούτε η επίβλεψη των έργων ούτε ο σχεδιασμός των έργων ούτε η υλοποίηση των έργων. Είναι όμως υποχρέωση δική μου και του υπουργείου μου να εκπονήσουμε εκείνα τα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Και δυστυχώς οι πλημμύρες δεν περιμένουν, υπάρχει χειμώνας μπροστά, και ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτοψίες στις περιοχές αυτές πρώτης προτεραιότητας και επικινδυνότητας, μία απ’ αυτές είναι ο Κηφισός. Ακολουθεί η Μάνδρα αλλά και εκτός Αττικής έτσι ώστε να μπορέσουμε -όπως εξήγησα- να συντονίσουμε και να εκπονήσουμε αυτά τα σχέδια έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το κομμάτι της πρόληψης στο οποίο επενδύουμε -θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική- να γίνει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν στείλει κατεπείγουσες επιστολές σε όλους τους αρμοδίους, περιφέρειες και δήμους σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τον έλεγχο των έργων και την πρόοδό τους. «Σας εξήγησα ποια είναι η διαδικασία σε ό,τι έχει να γίνει με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα του Κηφισού, αλλά το κομμάτι του καθαρισμού και της πρόληψης είναι ένα άλλο θέμα που θα συζητήσουμε ξανά για μία ακόμη φορά με την περιφέρεια και πιστεύω στο κομμάτι αυτό μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα ακόμη και πριν από τα αντιπλημμυρικά έργα», κατέληξε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοψία Κικίλια στον Κηφισό: Αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η πρόληψη να γίνει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο"

Φωλιά φιδιών σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα - Θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ελεγχθεί

Πανικός επικρατεί ανάμεσα στους γονείς μαθητών και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού σχολείου στην κοινότητα του Ζάρκου στον Δήμο Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα, το οποίο «πολιορκείται» τις τελευταίες ημέρες από επιδρομή... δηλητηριωδών ερπετών με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο»!

Στο σχολικό κτίριο εντοπίστηκαν διαδοχικά, όχι ένα και δυο, αλλά τέσσερα φίδια τα οποία προφανώς βρήκαν καταφύγιο σε αυτό για να ξεφύγουν από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς τα νερά δεν είχαν εισβάλει στο εσωτερικό. Με την επανέναρξη των μαθημάτων, όμως, άρχισαν να ξεμυτίζουν προκαλώντας αναστάτωση και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ήταν οχιές.

Για την ύπαρξη των ερπετών ενημερώθηκαν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και ο Δήμος Φαρκαδόνας, που αποφάσισαν να παραμείνει κλειστό το σχολείο ώσπου να ελεγχθεί από ειδική ομάδα που θα αναλάβει την απομάκρυνσή τους. Έτσι, τις επόμενες δύο ημέρες τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωλιά φιδιών σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα - Θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ελεγχθεί"

Τα κλειστά σχολεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν τα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ενόψει των επαναληπτικών Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, σε όλες τις περιοχές της χώρας που θα διεξαχθούν επαναληπτικές Περιφερειακές ή Δημοτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και τη\ν Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία – Οι περιφέρειες και δήμοι που πάνε σε δεύτερη Κυριακή
  • Περιφέρειες:
  • Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
  • Δυτικής Μακεδονίας
  • Θεσσαλίας
  • Ιονίων Νήσων
  • Πελοποννήσου
  • Βορείου Αιγαίου

Και οι δήμοι σε κάθε Περιφέρεια:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Αρριανών, Δράμας, Καβάλας, Μύκης, Ξάνθης, Ορεστιάδας
Περιφέρεια Αττικής – Δήμοι: Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Αιγάλεω, Ασπροπύργου,Βύρωνος, Δάφνης – Υμηττού, Διονύσου, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παιανίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Περάματος, Πετρουπόλεως, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαϊδαρίου,Χαλανδρίου.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Δήμοι: Λήμνου, Χίου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Δήμοι: Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Δυτικής Αχαΐας, Ζαχάρως, Ήλιδας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Πατρέων, Πύργου
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Δήμοι: Δεσκάτης, Καστοριάς, Κοζάνης
Περιφέρεια Ηπείρου – Δήμοι: Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών
Περιφέρεια Θεσσαλίας – Δήμοι: Αλμυρού, Παλαμά, Τυρνάβου
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Δήμοι: Ζακύνθου, Μεγανησίου, Νότιας Κέρκυρας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Δήμοι: Δέλτα, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κασσάνδρας, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Πέλλας, Πολυγύρου, Πύδνας – Κολινδρού
Περιφέρεια Κρήτης – Δήμοι: Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Χερσονήσου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δήμοι: Καλυμνίων, Ρόδου
Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δήμοι: Άργους – Μυκηνών, Δυτικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ναυπλιέων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Πύλου – Νέστορος, Σπάρτης
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Δήμοι: Ερέτριας, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Σκύρου

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κλειστά σχολεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news