facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Κατάρριψη Μπόινγκ: Κρατείται ο άνθρωπος που ανάρτησε το βίντεο με τον πύραυλο

Ο άνθρωπος που ανήρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο, όπου διακρίνεται ένας πύραυλος να πλήττει το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα, τέθηκε υπό κράτηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στους πολίτες, συμπληρώνει το Fars, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό πλήγμα που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 176 επιβαινόντων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάρριψη Μπόινγκ: Κρατείται ο άνθρωπος που ανάρτησε το βίντεο με τον πύραυλο"

Παπαγγελόπουλος: Αυτοπαγιδευμένη σε βούρκο ευθυνών & ψεμάτων η Ράϊκου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε απάντηση των όσων κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι είναι «αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κ. Ράϊκου. Προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί».

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος προσέθεσε: «Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαγγελόπουλος: Αυτοπαγιδευμένη σε βούρκο ευθυνών & ψεμάτων η Ράϊκου"

Χρυσοχοΐδης: Παιδιά πλουσίων οικογενειών μέσα στις καταλήψεις

Παρέμβαση για το θέμα των επιθέσεων από τους καταληψίες στους αστυνομικούς στο Κουκάκι και τις αποφάσεις των εισαγγελέων που αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα και αφέθηκαν ελεύθεροι έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως υπάρχει το «δικαίωμα του τσιμεντόλιθου» και πέταξε το γάντι στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι ο κάθε πολίτης περιμένει να κάνει μια καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και όλα αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι.

«Υπάρχει σιωπή για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους» είπε και τόνισε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις παιδιά πλουσίων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ... Πλέον θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν κάμερες οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να καταγράφεται η δράση όλων. Και του αστυνομικού και των διαδηλωτών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς» και παρατήρησε ότι «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αποδιοργανώθηκαν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και σημείωσε παράλληλα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αδρανοποιήθηκαν οι υπηρεσίες.

«Από την Πατησίων και κάτω, μέχρι τον Κολωνό και το Μεταξουργείο είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια» παρατήρησε συγκεκριμένα και επανέλαβε την πεποίθηση του να αντιμετωπιστεί το θέμα των καταλήψεων.

«Αποτέλεσμα της διάλυσης των υπηρεσιών ήταν και το Μάτι... Χάθηκαν 100 άνθρωποι επειδή δεν δόθηκε μια μάχη» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε επίσης ότι είναι μείζον πρόβλημα η αίσθηση της ατιμωρησίας που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια. «Μέλη σπείρας που συνελήφθησαν πριν από 20 ημέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν συλληφθεί 200 φορές και είχαν αφεθεί ελεύθεροι και τις 200 φορές» είπε στρέφοντας τα πυρά του και στο νόμο Παρασκευόπουλου.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες για παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών και άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας από πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είπε ότι πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη μαζί με το οπτικό υλικό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ανακρίσεις...
«Όποιος αστυνομικός δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του θα βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρξει αστυνομική βία» » επανέλαβε.

«Είμαστε στα μισά του δρόμου για τα Εξάρχεια»

Για τα Εξάρχεια είπε ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου. Δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστές γειτονιές που να κυριαρχεί το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Στα Εξάρχεια υπάρχουν ακόμα πολλά ναρκωτικά... Στο επόμενο δίμηνο όμως δεν θα υπάρχουν... Καθημερινά εμπεδώνεται η ειρήνη στην ΑΣΟΕΕ ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «πρέπει να θωρακίσουμε την χώρα και από την ισλαμική τρομοκρατία και σημείωσε ότι από τη βόμβα που τοποθετήθηκε στο ΑΤ Ζωγράφου συμπεραίνεται ότι έχουμε και την παλιάς κοπής τρομοκρατία από νέους ανθρώπους που είναι πιο κυνικοί.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι «τη χώρα δεν την κυβερνούν οι δήμαρχοι... Τις αποφάσεις τις λαμβάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ. Γινόμαστε καλύτεροι μέρα με την μέρα. Εάν δεν έχουμε ροές όπως το '15 τα πράγματα το πρώτο εξάμηνο του '20 η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Παιδιά πλουσίων οικογενειών μέσα στις καταλήψεις"

“Πυρετός” για τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Η Γερμανία κρατά εκτός συζητήσεων για την Λιβύη την Ελλάδα

Από την λίστα που γνωστοποίησε η Γερμανία λείπει η Ελλάδα. Κι αυτό παρά το επίσημο αίτημα της Αθήνας για συμμετοχή στη Διάσκεψη. Σε ανοιχτή γραμμή Βερολίνο και Μόσχα μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης Σάραζ - Χάφταρ. Στο τραπέζι και το θέμα του εμπάργκο όπλων, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει παραβιάσει η Τουρκία!


Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη στη Λιβύη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί στη διάσκεψη η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».


Όπως έγινε γνωστό από το Βερολίνο, στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων:


  • οι ΗΠΑ,
  • η Ρωσία,
  • η Βρετανία,
  • η Γαλλία,
  • η Κίνα,
  • τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
  • η Τουρκία,
  • η Δημοκρατία του Κονγκό,
  • η Ιταλία,
  • η Αίγυπτος,
  • η Αλγερία,
  • τα Ηνωμένα Έθνη,
  • η Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • η Αφρικανική Ένωση και
  • ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Από την λίστα που γνωστοποίησε η Γερμανία λείπει η Ελλάδα, αν και όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ελλάδα έχει διατυπώσει επίσημο αίτημα για τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου έχουν προσκληθεί ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγές αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς και ο ηγέτης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Ανοιχτή γραμμή Βερολίνου – Μόσχας για τη διάσκεψη

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου πρόεδρου για την Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Μόσχα Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ συζήτησαν σχετικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και την προετοιμασία της, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας υπήρξε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη και γύρω από αυτή με έμφαση στην προετοιμασία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στην Μόσχα».

Όπως είναι γνωστό, χθες, Δευτέρα απέτυχε στη Μόσχα η προσπάθεια της Ρωσίας και της Τουρκίας να παρακινήσουν τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Πυρετός” για τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Η Γερμανία κρατά εκτός συζητήσεων για την Λιβύη την Ελλάδα"

Διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό στην ΕΕ - 286 ευρώ στη Βουλγαρία και 2.017 ευρώ στο Λουξεμβούργο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σημαντικό σχέδιο που θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κοινωνικό ντάμπινγκ, το οποίο όμως προσκρούσει στις επιφυλάξεις που εκφράζουν χώρες της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης.

Σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (οι 22 στις 28) έχουν θεσπίσει έναν κατώτατο μισθό, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο ύψος του: από 286 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι 2.017 ευρώ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Έξι χώρες δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) επειδή λειτουργούν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

Συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες μιας ευρωπαϊκής εναρμόνισης, η Κομισιόν αποφάσισε να συμβουλευτεί τους κοινωνικούς εταίρους προτού να υποβάλει προτάσεις.

«Για να είμαστε σαφείς: δεν πρόκειται ούτε να ορίσουμε έναν ενιαίο κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό, ούτε να υποχρεώσουμε τις χώρες να θεσπίσουν έναν κατώτατο μισθό», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Ο στόχος της Επιτροπής είναι να προυασιάσει ένα «νομικό εργαλείο που θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε.

Η μορφή που θα λάβει αυτό το «εργαλείο» παραμένει ασαφής. Το δεδομένο είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει το δικαίο να παρέμβει, ούτε να νομοθετήσει για τους μισθούς, καθώς επαφίεται στην κάθε χώρα ξεχωριστά να αποφασίσει πώς θα πράξει για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης ενός κατώτατου μισθού που θα είναι «προσαρμοσμένος στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας» όμως άλλες χώρες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικές. Ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, εκφράζεται ανησυχία ότι μια πολύ γρήγορη αύξηση των μισθών θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα των χωρών, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι μια παρέμβαση των Βρυξελλών θα έπληττε το κοινωνικό μοντέλο τους, όπου όλα αποφασίζονται μέσω συλλογικών συμβάσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό στην ΕΕ - 286 ευρώ στη Βουλγαρία και 2.017 ευρώ στο Λουξεμβούργο"

Νέος αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ ο Δημήτριος Βαρουτάς – Στο τέλος του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του Δημητρίου Βαρουτά στη θέση του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αρμόδιου για τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Υπέρ του νέου διορισμού, τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών, όπως επίσης το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 που διευκρίνισαν το καθένα πως η ψήφος τους σχετίζεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης που καλούνται να εφαρμόσουν και όχι με τα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όλα τα κόμματα εξήραν το πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή Βαρουτά, ωστόσο όμως, υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις για την επίδραση στην υγεία από την ανάπτυξη των δικτύων 5G (κεραίες κινητής), για το ρόλο του κράτους στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των δικτύων, τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης και τις επενδύσεις για την ανάπτυξή του, καθώς και ερωτήσεις για τις χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα, και τις αυξημένες χρεώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως στο τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G, επισημαίνοντας πως το δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι κρίσιμη υποδομή για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες, να δει ποια θα είναι η φιλοσοφία του και η κατεύθυνση που θα δίνει, ώστε να λάβει αποφάσεις. «Το 5G, όπως και το 4G, σπάει σε δύο κομμάτια, στα συστήματα πυρήνα και στα συστήματα κεραιών. Σε αυτά τα δύο, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχει μόνο ευρωπαϊκούς προμηθευτές στα συστήματα τέταρτης γενιάς, που εάν θέλετε, είναι και η πιο κρίσιμη υποδομή. Στα συστήματα κεραιών υπάρχουν και μη ευρωπαϊκοί προμηθευτές σε δύο από τις τρεις εταιρείες».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουτάς τόνισε πως η ανάπτυξη του 5G είναι μία προτεραιότητα που πρέπει να προχωρήσει, ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα ηλεκτρομαγνητικής επικινδυνότητας, σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία. Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την τεχνολογία. Οπότε, είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα. H δική μου άποψη, διδάσκοντας και στο πανεπιστήμιο για τις κεραίες, είναι ότι όσο πιο «πυκνή» είναι η κεραία, τόσο μικρότερη ακτινοβολία θα έχει και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Σημειώνω εδώ, ότι θα πρέπει να κοινοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη λογική στο ευρύ κοινό, στον καταναλωτή» είπε ο κ. Βαρουτάς.

Σημείωσε επίσης, πως η ΕΕΤΤ δεν επεμβαίνει στα θέματα των προμηθειών, αφού δεν είναι αρμοδιότητά της, λέγοντας πως οι πάροχοι κάνουν τις προμήθειες τους.

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια και τις τιμές, το αν είναι αργό το διαδίκτυο και αν είναι και ακριβό, τόνισε πως η Ε.Ε.Τ.Τ. πρέπει να παρέμβει στο να συλλέγει ακριβώς και συστηματικά τα στοιχεία, να βλέπει και να παρακολουθεί την αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο παρατηρητήριο τιμών, το οποίο και «θα πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου και να προφυλαχθεί ο καταναλωτής».

«Το συνδυασμένο πακέτο» πρόσθεσε ο κ. Βαρουτάς, «καθορίζει την αγορά, και θέλει μελέτη για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση τιμών».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ ο Δημήτριος Βαρουτάς – Στο τέλος του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G"

Όλες οι αλλαγές που προωθεί ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ – Αναλυτικά η επιστολή του προς τους εργαζόμενους

Το σχέδιό του για την επόμενη μέρα του ΟΤΕ ξεδίπλωσε σήμερα με προσωπική του επιστολή προς το σύνολο των εργαζομένων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, επισημαίνοντας ότι η μετεξέλιξη και η προσαρμογή στις αλλαγές που επιβάλλει η τεχνολογία «είναι θέμα επιβίωσης και ανάπτυξης».

Όπως αναφέρει, «οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και επιβάλλονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το disruption, δηλαδή οι ανατροπές στην αγορά, μπορούν να αλλάξουν ριζικά ολόκληρους κλάδους. Το Uber, το Airbnb, το Netflix, η Amazon είναι τέτοια παραδείγματα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στις τηλεπικοινωνίες. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή. Οι εταιρείες που κράτησαν μια τέτοια στάση, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα: Motorola, Kodak, Nokia, Thomas Cook και τόσες άλλες που αντιστάθηκαν στην αλλαγή, με ολέθριες επιπτώσεις για τις ίδιες τις εταιρείες και τους εργαζομένους τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ ο ΟΤΕ εισέρχεται σε μια περίοδο αλλαγών και πιο συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής:


  1. Οι τεχνικοί πεδίου, η ομάδα με την καλύτερη εκπαίδευση και τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη χώρα, θα λειτουργήσουν σε 100% αυτόνομη θυγατρική. Μέσα από συνεχή εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, εκτός από τις ανάγκες του Ομίλου θα διεκδικήσουν και μερίδιο από τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς, πχ για υπηρεσίες smart home. Στόχος είναι η ομάδα να μεγαλώσει και να δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης μέσα από την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τον πελάτη.
  2. Όλες οι ομάδες που παρέχουν υπηρεσίες call centers, που αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες σε διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου, θα συγκεντρωθούν στην 100% θυγατρική, COSMOTE evalue, τη μεγαλύτερη εταιρεία contact center στη χώρα. Η COSMOTE evalue αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα νέων πηγών εσόδων για τον Όμιλο, καθώς ήδη παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης και σε άλλες μεγάλες εταιρείες. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η αύξηση των πελατών στους οποίους παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.
  3. Τα καταστήματα του Ομίλου ΟΤΕ θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστή 100% θυγατρική. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στις δύο αλυσίδες καταστημάτων, την COSMOTE και την ΓΕΡΜΑΝΟΣ, να κινούνται με ακόμη περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στα πρότυπα του μετασχηματισμού που γίνεται διεθνώς στις αγορές λιανικής. Έτσι, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται διαρκώς και να συνάδουν με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πελάτη.

Οι παραπάνω αλλαγές θα επιτρέψουν στους τεχνικούς πεδίου, τα call centers, τα καταστήματα και όλους όσοι έχουν την άμεση επαφή με τον πελάτη, να ανταποκρίνονται ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες του πελάτη, όπως επιτάσσει η νέα ψηφιακή εποχή. Επίσης, θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσλάβει και να αναπτύξει εργαζομένους σε σημαντικές ειδικότητες της νέας εποχής όπως Data Science, Digital Marketing, Software Developers κλπ. Παρόμοια και οι κεντρικές /διοικητικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Λειτουργώντας ως θυγατρικές εταιρείες οι παραπάνω τομείς, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, μεταξύ άλλων κερδίζουν μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αυτονομία εντός του Ομίλου ΟΤΕ, θα μπορούν να επικεντρωθούν στο αντικείμενό τους και στις ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς τους, εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν τρόπους και δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε τρίτους, φέρνοντας έσοδα στον Όμιλο. Έτσι, θα συμβάλλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους της κύριας δραστηριότητας της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας.

«Όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤΕ» σημειώνει ο επικεφαλής του ομίλου προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη εξειδίκευση και οι ρόλοι τους αναβαθμίζονται, διασφαλίζεται η ανταμοιβή με βάση την προσπάθεια και την επίδοση, ενώ ειδικά η νέα γενιά του Ομίλου ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται, εκτός από επαγγελματικά, και μισθολογικά στα πρότυπα μιας σύγχρονης εταιρείας.

Όπως επίσης αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΤΕ, έχει προηγηθεί ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ από ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία η οποία: Τη δεκαετία που πέρασε επένδυσε συνολικά πάνω από 4,7 δις ευρώ στην Ελλάδα. Μείωσε τον δανεισμό της 80% από 4,3 δις ευρώ το 2010 σε 772 εκατ. ευρώ σήμερα. Εξορθολόγησε το κόστος της με κοινωνικά υπεύθυνους τρόπους. Το κόστος των εθελούσιων ήταν περίπου 1 δις ευρώ από το 2010 ως το 2019 και έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Η παραπάνω επιστολή έρχεται έπειτα από την πολυήμερη απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ, η σημερινή διοίκηση της οποίας δείχνει να μην έχει αίσθηση των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στον ΟΤΕ. Για αύριο πάντως είναι προγραμματισμένη συνάντηση διοίκησης – Ομοσπονδίας με θέμα την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο κ. Τσαμάζ αναφερόμενος στην απεργία των 19 ημερών και στα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκειά της σημείωσε: «Ο ΟΤΕ κατάφερε να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη την τελευταία δεκαετία, εν μέσω συνεχόμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γιορτών βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, που ταλαιπώρησε τους πελάτες μας και επηρέασε το επίπεδο των υπηρεσιών μας, ζημιώνοντας την εικόνα μας και τους εργαζομένους. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία.

Είναι επίσης πρωτοφανές ότι η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Τον εποικοδομητικό διάλογο. Προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Σε καμία όμως περίπτωση ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος!»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι αλλαγές που προωθεί ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ – Αναλυτικά η επιστολή του προς τους εργαζόμενους"

Στο «τρίγωνο» των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στέλνει το Oruc Reis για «έρευνες» η Τουρκία

Η Τουρκία προχωρά στην κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο, (βέβαια η ένταση θέλει δύο προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας: η Άγκυρα) με την γνωστή «μέθοδο» των NAVTEX για ασκήσεις, γυμνάσια και «σεισμικές» υποτιθέμενες μελέτες» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή τη φορά οι υδατογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξέδωσαν NAVTEX τόσο για το Ναυτικό, με ασκήσεις πυρών στη Μεσόγειο, όσο και για σεισμικές μελέτες στο τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκα΄φους Oruc Reis θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Απριλίου, ενώ οι ασκήσεις πυρών θα πραγματοποιηθούν εντός τριών ημερών (17-20 Ιανουαρίου).

Ακολουθούν λεπτομερώς οι τουρκικές NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0112/20

MEDITERRANEAN SEA

1.NAVWARN HA39-42/20 TRANSMITTED BY UNAUTHORISED STATION, RETRANSMITTED BY ANTALYA NAVTEX STATION FOR MARINERS’ SAFETY.

2.FIRING EXERCISES, ON 17 JAN 20 FROM 0500Z TO 0700Z IN AREA BOUNDED BY;

35 36.00 N – 029 38.00 E

35 36.00 N – 029 59.00 E

35 04.00 N – 029 59.00 E

35 04.00 N – 029 38.00 E

CAUTION ADVISED.

3. CANCEL THIS MESSAGE 170800Z JAN 20.

TURNHOS N/W : 0114/20

MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 14 JAN-10 APR 20 IN AREA BOUNDED BY;

34 31.53 N – 030 27.08 E

33 51.65 N – 030 28.27 E

33 53.40 N – 030 46.78 E

34 31.92 N – 030 45.92 E

6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 102059Z APR 20.



Με κόκκινο χρώμα η περιοχή που θα πραγματοποιήσει την έρευνά του το Oruc Reis ενώ με μπλε η περιοχή των ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «τρίγωνο» των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στέλνει το Oruc Reis για «έρευνες» η Τουρκία"

Ράικου: Κατήγγειλε «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος της και ωμό εκβιασμό

Με αποκαλύψεις, ένταση και παρασκήνιο… ξεκίνησε η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis όπου προσήλθε να καταθέσει η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

H ίδια προχώρησε σε πολύ σοβαρές καταγγελίες. Η κα Ράικου φέρεται να είπε ότι υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Παπαγγελόπουλο και ακόμα πως «όταν βγήκαν τα περί κύκλων για τον περίφημο Ρασπούτιν, δηλαδή τον Παπαγγελόπουλο στην πραγματικότητα δεν ήταν κύκλοι αλλά εγώ η ίδια τα είπα στους δημοσιογράφους».

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς απέδωσε ρόλο «προπομπού» στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου λέγοντας ότι την ρωτούσε διαρκώς για την ύπαρξη ενοχοποιητικών στοιχείων κατά των Ε. Βενιζέλου και Π. Πικραμμένου τα οποία όμως δεν υπήρχαν.

Επαναδιατυπώνοντας όσα είπε στους ανακριτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε: “Από τις έρευνες άνοιξαν 36 λογαριασμοί. Δουλεύαμε εντατικά για την διαλεύκανση της υπόθεσης που ούτε το Σαββατοκύριακο φεύγαμε από το γραφείο. Τον Φεβρουάριο 2017 ήρθε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και με ρώτησε εαν έχω στοιχεία εναντίον πολιτικών.

Η ερώτησή της με ξάφνιασε γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν μου την είχε κάνει. Όταν της είπα οχι, απόρησε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κ.Παπαγγελόπουλος και με ρώτησε εαν έχω βρει στοιχεία για πολιτικούς. Και σε εκείνον αρνήθηκα. Στις αρχές Μαρτίου με ξαναεπισκέφτηκε η κα Παπαδάκου και πάλι μου είπε για πολιτικούς. Αρνήθηκα.

Φυσικά δεν της άρεσε η απάντηση και επέμεινε. «Πώς δεν έχεις; Και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο; Για τον Πικραμμενο το βίντεο που παίρνει χρήματα;» μου είπε.

Αιφνιδιάστηκα και της είπα πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα.



Μου λέει «Φεύγω πάω τώρα να στα φέρω. Θα τα βρω και θα στα φέρω».

Δεν έφερε τίποτε και όταν της τηλεφώνησα για τα στοιχεία μου είπε οτι δεν τα έχει βρει. Και δεν ξαναήρθε ποτέ. Ίσως γιατί ήξερε οτι θα της έπαιρνα κατάθεση. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κ.Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο μου τηλεφώνησε και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω. Του απάντησα οτι εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Και εκείνος μου είπε «μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις».

Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα οτι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση.

Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του Ντοκουμέντο εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τί θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τί συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωη μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων”

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της είπε:

“Κατόπιν έψαξα τράπεζες. Από την Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη . Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα της Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με ΝOVARTIS. Στείλαμε έγγραφο και ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κύριο Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση . Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν”.
Η ίδια ανέφερε ότι οι πειθαρχικοί έλεγχοι εναντίον της επεκτάθηκαν και για άλλες υποθέσεις που ερευνούσε η εισαγγελία Διαφθοράς για να υποστηρίξει: “Tα πειθαρχικά αποσκοπούσαν να κάμψουν το δικαστικό μου φρόνημα για να με διώξουν απο το Σώμα. Επι 2,5 χρόνια έδινα συνεχώς εξηγήσεις και καταθέσεις στον Αρειο Πάγο. Μέχρι το 2017 δεν είχα καμία απολύτως πειθαρχική διαδικασία. Ολα ξεκίνησαν μετά την άρνησή μου να ασκήσω διώξεις”



Η κυρία Ράικου αποκάλυψε ότι στις 10.11.2017 την κάλεσε ο προϊστάμενός της στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Ο διάλογος που διημείφθη τότε είχε ως εξής: “Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό”. Του απάντησα: “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: “Δεν θα έκαναν το χατήρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου”.

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν μετά την άρνησή της να ασκήσει διώξεις μίλησε για “συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της από τον Παπαγγελόπουλο”.

“Κάποιος Ανδρικόπουλος δημοσιογράφος από Ντοκουμέντο τότε με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμε για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα . Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα οτι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βαρος μου απο τον Παπαγγελόπουλο. Μετα την άρνηση μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία ξεκίνησαν σειρα πειθαρχικών μου διώξεων. Την πειθαρχική έρευνα εναντίον μου την ανέλαβε ο κ. Δασκαλόπουλος και την αρχειοθέτησε. Μετά όμως έγινε ξανα πειθαρχικός έλεγχος για εμένα και τον κ. Δασκαλόπουλο και απαλλαχθήκαμε. Ομως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου άσκησε έφεση αλλά απαλλαχθήκαμε ξανά” ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της κατάθεσής της αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν οι έρευνες για την υπόθεση Novartis. Ανέφερε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς τον σχετικό φάκελο. Εκείνος ο φάκελος περιελάμβανε καταγγελίες προς τις αμερικανικές αρχές δύο υπαλλήλων της Novartis για αθέμιτες πρακτικές και χρηματισμούς προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρεία. Με δεδομένο ότι η Novartis ήταν υπότροπη και σε άλλες χώρες και της είχαν επιβληθεί κυρώσεις η κυρία Ράικου ανέφερε ότι η στρατηγική της ήταν να αποσπάσει αποζημιώσεις και η χώρα μας. Υπο αυτά τα δεδομένα η τότε εισαγγελέας απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και παράλληλα προχώρησε σε κατασχέσεις εγγράφων. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Ράικου οι αμερικανικές αρχές απέστειλαν δύο έγγραφα που αφορούσαν συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχαν 11-12 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας καθώς και εταιρείες προσώπων όπως οι Εμ. Βουλκίδης και Γ. Μαυρίκος. Για το συγκεκριμένο συνέδριο δόθηκε εντολή ελέγχου στην επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μ. Παπασπύρου ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν σχέση με αυτό υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι με την τιμολόγηση φαρμάκων. Στο πλαίσιο της εντολής συγκροτήθηκε κλιμάκιο ελέγχου που πραγματοποίησε κατ οίκων έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα. “Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος. Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελεις και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο εισαγγελέας εγκλημάτων κατά διαφθοράς. Προτείναμε να γίνει κοινή ομάδα εργασίας αλλά οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν” είπε.

Σε άλλο σημείο η κυρία Ράικου κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρακρατικές μεθόδους και απόρησε για τους λόγους που επέλεξε η τότε κυβέρνηση να τον στηρίξει.

“Ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τοτε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους”.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παπαγελόπουλου – Τουλουπάκη λέγοντας: “οι σχέσεις τους ήταν γνωστές. Η κα Τουλουπάκη αναφερόταν ως παιδί του Παπαγγελόπουλου και της ομάδας του”.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράικου: Κατήγγειλε «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος της και ωμό εκβιασμό"

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εορτή Τριών Ιεραρχών: Η αργία είναι για τους τεμπέληδες

H απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών βρίσκει σύμφωνο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος τόνισε επ' αυτού ότι «έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες».

Μάλιστα, σχολίασε ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους, θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας διευκρινίζεται ότι η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική. Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εορτή Τριών Ιεραρχών: Η αργία είναι για τους τεμπέληδες"

ΠΡΕΒΕΖΑ: Προσωρινά κρατούμενοι οι Αφγανοί, ως διακινητές του πολύνεκρου ναυαγίου των Παξών

Ενώπιον των δικαστικών αρχών βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι τρεις αλλοδαποί, 26, 30 και 49 ετών, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, φερόμενοι ως διακινητές και οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 21 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά των Παξών.

Οι ανωτέρω οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, έπειτα τις συλλήψεις που προχώρησε η Λιμενική αρχή Πρέβεζας, βάση των καταθέσεων και των υποδείξεων των υπόλοιπων διασωθέντων του ναυαγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του PrevezaBest, έπειτα τις απολογίες των τριών, με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, οι δύο από τους τρεις φερόμενους ως διακινητές κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι (προφυλακιστέοι) και αναμένεται να πάρουν το δρόμο για τις φυλακές.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ζήτησε και έλαβε διήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τη προσεχή Πέμπτη, και αυτό διότι βρίσκονταν νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν με διορισμένους συνηγόρους από τα δικαστήρια Πρέβεζας.

Υπενθυμίζεται ότι είκοσι άνδρες και μία γυναίκα βρίσκονται μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου (εκ των οποίων οι τρεις φερόμενοι ως διακινητές), 12 οι νεκροί και 17 έως 20 οι αγνοούμενοι.

Επιπλέον, ολοένα φαίνεται να ενισχύεται ως το πλέον πιθανό σενάριο, όλοι οι επιβαίνοντες του μοιραίου σκάφους να ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ιταλία από κάποια παραλία της Πρέβεζας, με επικρατέστερη περιοχή ανάμεσα από Λυγιά και Ριζά.

Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μέσα από τις καταθέσεις τόσο των τριών όσο και των υπολοίπων διασωθέντων, αναμένεται να διερευνηθεί ποιο είναι το σπίτι στην Άρτα που σύμφωνα με τους ίδιους, έμειναν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και την επόμενη μέρα (Σάββατο) ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ιταλία, καθώς επίσης, ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων του σκάφους.

prevezabest
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΡΕΒΕΖΑ: Προσωρινά κρατούμενοι οι Αφγανοί, ως διακινητές του πολύνεκρου ναυαγίου των Παξών"

Δημόσιο: Τέλος το χτύπημα της κάρτας για τους υπαλλήλους

Με ηλεκτρονικό-ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης θα πρέπει να διενεργείται ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων, στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ παρελθόν θα πρέπει να αποτελέσουν το χτύπημα της κάρτας στις απλές συσκευές σήμανσης (ρολόγια) και τα σχετικά βιβλία στα οποία υπογράφουν οι υπάλληλοι κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους.

Την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού-ψηφιακού μηχανισμού ζητά το υπουργείο Εσωτερικών από τους φορείς του Δημοσίου (δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ α' και β' βαθμού και ΝΠΔΔ) προκειμένου να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.

Με εγκύκλιο, το υπουργείο διασαφηνίζει την ανάγκη να υπάρξει ενιαίο σύστημα ελέγχου και συνολική καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, συγκέντρωσης και αποστολής όλων των στοιχείων -σχετικά με την τήρηση του ωραρίου- στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι σήμερα παρατηρείται ανομοιομορφία μεταξύ των φορέων του δημοσίου, καθώς άλλοι διαθέτουν τον ηλεκτρονικό-ψηφιακό μηχανισμό, άλλοι τα ρολόγια και ορισμένοι φορείς διατηρούν τα βιβλία.

Με άλλη εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπενθυμίζεται η υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένης προθεσμίας εντός της οποίας οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την αποφυγή χρονικών καθυστερήσεων στην αποστολή προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση γνωματεύσεων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών στους υπαλλήλους. Επιπλέον, επισημαίνεται, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αιτίες καθυστέρησης έγκρισης χορήγησης αναρρωτικών αδειών, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού οφείλουν ανά περίοδο έξι μηνών να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Με τρίτη εγκύκλιο, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει την ανάγκη για ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα με τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων για το έτος 2019, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των πειθαρχικών υποθέσεων, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων για την παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Τέλος, με άλλη εγκύκλιο, παρέχονται οδηγίες για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Τέλος το χτύπημα της κάρτας για τους υπαλλήλους"

Καλογρίτσας: Διαψεύδει τις πληροφορίες περί πτώχευσης του ομίλου

Στη διάψευση δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο όμιλος Καλογρίτσα έχει τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης προχώρησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ομίλου, Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες πληροφορίες που τεχνηέντως διέρρευσαν περί δήθεν πτώχευσης».

Η ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του ομίλου Καλογρίτσα, Ανδρέα Λοβέρδου:

«Με την παρούσα ανακοίνωση, εκ μέρους του πελάτη μου, διαψεύδω τις ανυπόστατες πληροφορίες, που τεχνηέντως διέρρευσαν, περί δήθεν πτώχευσης εταιρείας ή και εταιρειών του Ομίλου Καλογρίτσα. Ο Χρήστος Καλογρίτσας αντιμετωπίζει τις δυσκολίες των εταιρειών του με σοβαρές ελπίδες ότι θα τις υπερβεί, βάσει του σχεδίου που έχει καθορίσει.

Κατά την ενημέρωσή μου, ως δικηγόρου, για την πορεία των εταιρειών του ομίλου, πληροφορήθηκα και «λεπτομέρειες «, το περιεχόμενο των οποίων εκφεύγει του επιχειρηματικού πλαισίου. Αλλά, ως προς αυτές τις «λεπτομέρειες», οι συζητήσεις δεν είναι της παρούσης.

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2020

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Ανδρέας Λοβέρδος»

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Ιντερμπετόν, ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ του ομίλου Καλογρίτσα, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η οποία αρχικά είχε λάβει δικάσιμο για τις 8 Ιανουαρίου. Η διαδικασία εκδίκασης της αίτησης αναβλήθηκε για τις 18 Μαρτίου 2020, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει κριθεί το μέλλον του ομίλου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλογρίτσας: Διαψεύδει τις πληροφορίες περί πτώχευσης του ομίλου"

Συναγερμός στις τράπεζες! Χάκερς έκλεψαν δεδομένα από 15.000 κάρτες!

Στόχος χάκερς έπεσαν πελάτες online τουριστικού πρακτορείου. Έκλεψαν δεδομένα 15.000 πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Στην άμεση αντικατάστασή τους προχωρούν οι τράπεζες. Ενήμερη η Τράπεζα της Ελλάδας, έρευνα για το πως έγινε η υποκλοπή από Visa και MasterCard.

Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες μετά την αποκάλυψη πως πελάτες online ταξιδιωτικού πρακτορείου έπεσαν θύμα χάκερς, που υπέκλεψαν τα στοιχεία των πιστωτικών ή των χρεωστικών τους καρτών. Οι τράπεζες θα αντικαταστήσουν τις κάρτες αυτές, που φτάνουν στις σχεδόν 15.000, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για το πως έγινε η υποκλοπή.

Ήδη, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή αντικατάσταση των περίπου 15.000 καρτών, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από την υποκλοπή των στοιχείων τους.

Στόχος των χάκερς έγιναν οι πελάτες ελληνικής εταιρίας, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να κάνει κρατήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, αυτοκινήτων και ταξιδιωτικών ασφαλίσεων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα κρούσματα χρεώσεων για συναλλαγές που δεν έγιναν… ποτέ ήταν μερικές δεκάδες, πολύ λιγότερα από τις 15.000 που έγιναν στόχος των χάκερς, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να δράσουν προληπτικά και εκτός από την «παρακολούθηση» των καρτών, να προχωρήσουν σταδιακά στην αντικατάστασή τους, ακυρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες όλες τις κάρτες πελατών τους που είχαν ήδη πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο site.

Το κόστος αντικατάστασης των καρτών και το κόστος των όποιων συναλλαγών έγιναν επωμίστηκαν οι τράπεζες και δεν επιβαρύνει τους κατόχους των καρτών. Όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη στην Καθημερινή, το γεγονός ότι έχουν κινηθεί έγκαιρα, ενεργοποιώντας τις μεθόδους ασφαλείας για «περίεργες» συναλλαγές, καθιστά το κόστος αυτό «διαχειρίσιμο».

Ακυρώθηκαν 15.000 κάρτες

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ακυρώσει ή προτίθενται να ακυρώσουν σταδιακά και να αντικαταστήσουν με νέες, περίπου 15.000 κάρτες. Για το θέμα είναι ενήμερη τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Visa και η MasterCard, που έχουν ξεκινήσει έρευνα, για να εντοπίσουν πώς έγινε η υποκλοπή.

Η έρευνα εντοπίζεται στο κατά πόσον η εν λόγω επιχείρηση, που έχει έδρα την Ελλάδα, τηρεί τους κανόνες PCI DSS. Πρόκειται για ένα πρότυπο που έχουν συμφωνήσει τα μεγάλα σχήματα καρτών για την ασφάλεια διαχείρισης στοιχείων συναλλαγών με κάρτες, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εταιρείες που δέχονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν ή μεταφέρουν πληροφορίες καρτών λειτουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρότυπο επιτρέπει, υπό όρους και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, να κρατούν στοιχεία των καρτών των πελατών τους με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την πιστοποίηση PCI DSS και πάντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. έξι μηνών και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα

Η έρευνα που διεξάγεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, επικεντρώνεται στο εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε τη σχετική πιστοποίηση, η οποία επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Στον βαθμό που διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση η έρευνα θα πρέπει να αναδείξει πώς έγινε η διαρροή των στοιχείων των καρτών.

Σημειώνεται ότι για πληρωμές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Η ισχυρή ταυτοποίηση επιτυγχάνεται μόνο αν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα sms, κ.λπ. Βασικός κανόνας για την ασφάλεια των online πληρωμών είναι η αποφυγή διενέργειας οικονομικών συναλλαγών πλην του προσωπικού υπολογιστή κάποιου, δηλαδή από χώρους στους οποίους έχουν πρόσβαση πολλοί χρήστες (π.χ. internet café).

Όσοι κάνουν πληρωμές μέσω internet θα πρέπει επίσης να έχουν απενεργοποιημένη τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρισης» του browser, τη λειτουργία δηλαδή που αποθηκεύει τους κωδικούς στον υπολογιστή.

Όποιος χρησιμοποιεί την κάρτα του για συναλλαγές μέσω internet, θα πρέπει να ξέρει ότι:

πρέπει να αλλάζει συχνά τους κωδικούς του
να μη βάζει για κωδικό την ημερομηνία γέννησής του, τον αριθμό του τηλεφώνου του ή όποια στοιχεία μπορούν να βρεθούν εύκολα από έγγραφα
να μην έχει τους ίδιους κωδικούς σε περισσότερα από ένα site ή σε περισσότερες από μια κάρτες και
να μην αποκαλύπτει σε κανέναν τους κωδικούς του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στις τράπεζες! Χάκερς έκλεψαν δεδομένα από 15.000 κάρτες!"

Αυτοκτόνησε καθηγητής του ΑΠΘ μέσα στο γραφείο του στην Κτηνιατρική Σχολή

Τέλος στη ζωή του έδωσε πριν από λίγες ώρες καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, ο 53χρονος άντρας προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα, αυτοτραυματιζόμενος με αιχμηρό αντικείμενο.

Βρέθηκε σε λίμνη αίματος μέσα στο γραφείο του, στον πρώτο όροφο της Κτηνιατρικής Σχολής. Άφησε σημείωμα στο οποίο έγραφε ότι αγαπά τους οικείους του.

Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και δυο ιατροδικαστές.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκτόνησε καθηγητής του ΑΠΘ μέσα στο γραφείο του στην Κτηνιατρική Σχολή"

Μετακίνηση 500 αιτούντων άσυλο από Λέσβο και Σάμο

Συνολικά 500 άτομα μετακινούνται από χθες σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη την Ελλάδα. Οι 270 αναχώρησαν χθες από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής, ενώ άλλοι 230 αναχωρούν σήμερα από τη Σάμο. Στο σύνολό τους έχουν προσφυγικό προφίλ ή είναι μέλη ευάλωτων κατηγοριών.

Στο μεταξύ, παρά την καλυτέρευση του καιρού, μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους είναι οι ροές από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και σήμερα Τρίτη, στη Λέσβο πέρασαν 284 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 137.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ο πληθυσμός του καταυλισμού σήμερα ανέρχεται στους 19.122. Συνολικά στις δομές στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης και της Μόριας, διαμένουν 21.123 αιτούντες άσυλο.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακίνηση 500 αιτούντων άσυλο από Λέσβο και Σάμο"

Φυλακές Αυλώνα: «Ξηλώθηκε» ο διευθυντής μετά τα άγρια επεισόδια της Παρασκευής

Τον προϊστάμενο της διεύθυνσης των φυλακών Αυλώνα, καθώς και τον Προϊσταμένου του Τμήματος Φύλαξης, «ξήλωσε» η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, έπειτα από τις συμπλοκές που σημειώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Η σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

Την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης και του Προϊσταμένου του Τμήματος Φύλαξης του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αποφάσισε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής προχώρησε άμεσα σε αυτή την ενέργεια μετά τη συμπλοκή που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, ανάμεσα σε κρατουμένους, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν συνολικά δεκατρία (13) άτομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Αυλώνα: «Ξηλώθηκε» ο διευθυντής μετά τα άγρια επεισόδια της Παρασκευής"

Δίωξη σε δύο για τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Δημαρχείο Χίου.

Από την Εισαγγελία τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και επίθεσης σε κρατικούς λειτουργούς. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το τέλος Οκτωβρίου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη σε δύο για τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου"

Κ.Βελόπουλος: «Ναι στο νέο εκλογικό νόμο - Αυστηρές ποινές στα ρεμάλια που πετάνε πέτρες κατά ανθρώπων»

Θα στηρίξει ο Κυριάκος Βελόπουλος το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι θα ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής.

«Δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη για να κάνω το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και πρόσθεσε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ήθελε τον προηγούμενο νόμο γιατί κυβέρνησε με αυτόν, συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ;». Κατηγόρησε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επέλεξε ένα νόμο έκτρωμα για να μην υπάρχει κυβέρνηση. Αυτά είναι μικροπολιτικές» είπε.

Σημείωσε ακόμα αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας ότι «το πιο καλό, δημοκρατικό εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική, αλλά όταν έχεις εθνικά θέματα δεν παίζεις με τη φωτιά, πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα μας» και ξεκαθάρισε ότι «είδα τον εκλογικό νόμο, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ειλικρινά σκέφτομαι γιατί να μην τον ψηφίσω;».

Στο πλαίσιο αυτό στους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αθροίζονται και οι δέκα βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» που θα ψηφίσουν την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής με το κλιμακωτό μπόνους έως και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Ωστόσο ΝΔ και Ελληνική Λύση αριθμούν 168 βουλευτές υπέρ του νομοσχεδίου και κατ’ επέκταση, δεν μεταβάλλουν τα πολιτικά δεδομένα. Άλλωστε, η στάση Βελόπουλου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στο ΚΙΝΑΛ που δεν θα ψηφίσει το εκλογικό νομοσχέδιο καθώς και με τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός των 200 ψήφων που είναι απαραίτητος για να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Την διαφωνία τους στον εκλογικό νόμο που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κάτι που επανέλαβαν και οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή, ο κ. Βελόπουλος αναρωτήθηκε «προς τι όλη αυτή η φασαρία, όταν ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι διακοσμητικός;» για να απαντήσει στη συνέχεια ότι η όλη συζήτηση γίνεται «για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σπέκουλα και να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει εσωτερικό παιχνίδι».

«Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι» σημείωσε και εξέφρασε την άποψη ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι εσωστρεφής, πρεσβευτής των ελληνικών θέσεων. Υπάρχουν τέτοια άτομα, ο κ. Νανόπουλος, ο κ. Νεγρεπόντε και άλλοι. Θέλω έναν άνθρωπο που όταν μιλάει στις Ηνωμένες Πολιτείες να τον ακούσουν όλοι γιατί τον ξέρουν» κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος στήριξε την κυβέρνηση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας με αιχμή την κατάληψη στο Κουκάκι και είπε πως «κατάλαβε βέβαια ο πρωθυπουργός κι αυτό μου άρεσε, ότι θέλω αυστηροποίηση των ποινών αυτών των αληταράδων, των ρεμαλιών, των σταλινοφασιστών που πετούσαν πέτρες εναντίων των ανθρώπων κι αυτό είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, αυτούς τους αλήτες τους αφήσαν ελεύθερους, είναι ντροπή. Αυτά δεν γίνονται πουθενά, σε καμία χώρα του κόσμου σοβαρή, αυτά τα πράγματα είναι μόνο για αφρικανικές χώρες κι όχι για ευρωπαϊκές γι’ αυτό και λέω ότι για μένα η καλύτερη ποινή είναι μία δήμευση της περιουσίας για τις ζημιές που κάνουν σε ιδιωτικές περιουσίες και δημόσιες και ταυτοχρόνως κακουργηματικές οι πράξεις, για να τελειώνει η ιστορία, εκμεταλλεύονται τα κενά του νόμου, τα παράθυρα του νόμου και κάνουν ότι θέλουν. Αυτό θα σταματήσει».

Για το μεταναστευτικό ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε ξανά στην πρόταση που έχει κάνει στον πρωθυπουργό για κλειστές δομές σε ακατοίκητα νησιά ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι κοινωνικές εντάσεις.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Βελόπουλος: «Ναι στο νέο εκλογικό νόμο - Αυστηρές ποινές στα ρεμάλια που πετάνε πέτρες κατά ανθρώπων»"

Πέτσας: Συνεχίζεται η δημιουργία Κέντρων Μεταναστών-Γνώμονας το 1% του πληθυσμού

Επιμένει η κυβέρνηση στην δημιουργία κλειστών κέντρων για τους μετανάστες παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. «Οι κλειστές δομές θα κατασκευαστούν και θα κλείσουν οι άναρχες δομές που προσβάλλουν την Ελλάδα και δεν προσφέρουν στοιχειώδεις κανόνες διαβίωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Και πρόσθεσε ότι «όπου δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες… με γνώμονα την δυνατότητα κάθε περιφέρειας  την οποία έχουμε ορίσει στο 1% του πληθυσμού». Παράλληλα ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι «τους πρώτους μήνες του 2020 θα δουν οι κοινωνίες απτά αποτελέσματα από τις επιστροφές και τη φύλαξη των συνόρων όσον αφορά τη μείωση των ροών με ορίζοντα το εξάμηνο».
Διαβάστε την εισαγωγή της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Α. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
O Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση εκφράζουν πλήρη ικανοποίηση για την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.  Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Υπογράμμισε ότι η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.
Τόνισε ότι τα «μνημόνια» που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή. Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και  την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές – με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητός – ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η σχετική διαπραγμάτευση με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αυτών των αεροσκαφών.
Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας.
Αναγνωρίστηκε η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον αμερικανό Πρόεδρο.
Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην  Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με  τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων.
  1. Ενημέρωση πολιτικών Αρχηγών – Εκλογικός νόμος
Όπως ανακοινώσαμε πριν την επίσκεψή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και όπως συμφωνήθηκε στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Η.Π.Α. και παρουσίασε τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η Κυβέρνηση. Έκανε άλλη μια κίνηση διακομματικής συνεννόησης στα μείζονα – και ιδίως στα εθνικά μας – θέματα, με στόχο την εθνική ομοψυχία. Έτσι ώστε όλοι μαζί οι Έλληνες ενωμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα. Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η Κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα:
-Δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%.
-Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών.
-Από εκεί και πάνω – μέχρι το ποσοστό του 40% – θα δίνεται μπόνους 1 έδρα για κάθε 0,5%.
-Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα,  του περασμένου Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Κυβέρνηση καταθέτει -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε- τον νέο εκλογικό νόμο σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι μέλημά μας είναι να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στη χώρα την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα και θα μας επιτρέψουν να εντατικοποιήσουμε το έργο μας προς όφελος όλων των Ελλήνων.
Γ. Πορεία Οικονομίας και Επενδύσεων
Όπως γνωρίζετε η εμπιστοσύνη είναι η λέξη-κλειδί. Και η Ελλάδα την έχει ήδη ανακτήσει, όπως αποδεικνύεται από την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δηλαδή τη μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού. Ήδη, το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες, δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2007, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, κυμαίνεται σταθερά στα μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών. Εδώ, αξίζει να δείξουμε έναν ειδικό δείκτη που έχει να κάνει με τις κατασκευές. Όπως βλέπετε, σημειώνει, πραγματικά, άλμα τους τελευταίους μήνες, που δείχνει ότι τα σπίτια μας  αποκτούν, ξανά, την αξία που έχασαν.
Τα στοιχεία, λοιπόν, αυτά είναι ενθαρρυντικά. Και αναμένεται οι θετικές προσδοκίες να πάρουν «σάρκα και οστά», καθώς με σχέδιο και συστηματική δουλειά «ξεμπλοκάρουμε» μια σειρά επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί:
  • Εννιά στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Οκτώ μεγάλα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Σχέδια ένταξης 180 επιχειρήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνεται ότι κατά το β’ εξάμηνο του 2019 εγκρίθηκαν πληρωμές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η επίδοση στο α’ εξάμηνο ήταν μόλις το 1/3 αυτού του ποσού, δηλαδή κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Τονίζω, επίσης, κάτι πολύ σημαντικό. Ήδη οι απαραίτητες πιστοποιήσεις δεν γίνονται πια μόνο από κρατικούς φορείς, αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους ελεγκτικούς ανεξάρτητους μηχανισμούς. Ήδη τα πρώτα οκτώ έργα πιστοποιήθηκαν. Έτσι, η  υπόθεση αυτή παίρνει πια εβδομάδες, εκεί που παλιά, χρειαζόμασταν χρόνια. Αποκατάσταση εμπιστοσύνης, μείωση του κόστους δανεισμού, μεταρρυθμίσεις και μείωση της γραφειοκρατίας, θα οδηγήσουν τη χώρα σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Δ. Σχετικά με το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Από αύριο, Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός ξεκινάει τον γύρο συναντήσεων που κάνει στην αρχή του εξαμήνου με την ηγεσία κάθε Υπουργείου ξεχωριστά, σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου τους.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, και το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη Τρίτη.
Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του προγράμματος αστικής ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου Πειραιά.
Την Παρασκευή το πρωί θα μιλήσει στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της νέας Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ελίζα Φερέιρα. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Πολεμικό Μουσείο. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Κεγάμ Χατσεριάν και τον Πρόεδρο των Αρμενίων Ελλάδας Παύλο Τσολακιάν.
Την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Από την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Τέλος, σας ανακοινώνω ότι νέα Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Πρέσβης κυρία Ελένη Σουρανή,  Διευθύντρια μέχρι σήμερα της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Α4 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Συνεχίζεται η δημιουργία Κέντρων Μεταναστών-Γνώμονας το 1% του πληθυσμού"

Στέλιος Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να λάβουμε μέρος στη σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη

Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στην σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Σύνοδο του Βερολίνου, ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών.

» Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα, αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια, για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα στη βάση πολιτικής λύσης.

Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλιος Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να λάβουμε μέρος στη σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη"

Αναστασιάδης: Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν χρειάζεται νομοθετικά μέτρα

«Οτιδήποτε είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού δεν παραλείπουμε να το πράξουμε, προκειμένου να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεννοήσεις στις οποίες προβαίνει η Λευκωσία με χώρες της περιοχής σε σχέση με τη Λιβύη, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε, λέγοντας ότι «παρακολουθείτε τις δράσεις της Κυβέρνησης, τις διάφορες συναντήσεις, τις διάφορες τριμερείς συνεργασίες, τη στενότατη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, με την εμμονή μας στην εγρήγορση της ΕΕ να είναι παρούσα, με τη στενότατη και αγαστή συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα, με τις προσπάθειες που καταβάλουμε έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν μεγάλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία».

Γενικότερα, συνέχισε «οτιδήποτε είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού δεν παραλείπουμε να το πράξουμε, προκειμένου να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

Σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχει θέμα θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Κύπρου-Ελλάδας, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζονται νομοθετικά μέτρα». Έχω την εντύπωση ότι το χθεσινό μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη είναι αρκούντως ικανοποιητικό για να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τα πλαίσια μέσα στα οποία κινείται η στενότατη και αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση, είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν χρειάζεται νομοθετικά μέτρα"

Λέσχες καπνιστών: Φρένο στα σενάρια από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Διαψεύδει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «παραθυράκια» στον αντικαπνιστικό νόμο επιτρέπουν τη δημιουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου οι θαμώνες θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους καπνίζοντας, χωρίς να είναι παράνομοι ή να κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τις «λέσχες καπνιστών» ή αλλιώς club καπνιστών, όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο εγγεγραμμένα ή εν δυνάμει μέλη, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες πολιτών η αρμόδια Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία βάζει φρένο στα εν λόγω σενάρια, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για αυστηρές κυρώσεις.

« Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες, επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους», αναφέρει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσχες καπνιστών: Φρένο στα σενάρια από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας"

FAZ: «Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία»

Ποιοί είναι οι λόγοι που η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης; Και τι είναι αυτό που φοβίζει τους επενδυτές τόσο πολύ στην Ιταλία;

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία» η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιχειρεί να εξηγήσει το φαινομενικό παράδοξο των τελευταίων μηνών, να είναι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερη από εκείνη των ιταλικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι λόγοι είναι τεχνικής αλλά και πολιτικής φύσης. «Μπορεί η Ελλάδα να έχει επίσημο χρέος 354 δις ευρώ. Ωστόσο από αυτά μόλις τα 49 δις ευρώ κυκλοφορούν στην αγορά ως τίτλοι μακράς διάρκειας ενώ άλλα 15 ως έντοκα γραμμάτια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην κυριότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών της Ελλάδας, η αντίδραση των αγορών θα επηρέαζε απλώς την αγορά των μακροπρόθεσμων τίτλων. Η δε ωρίμανση των ομολόγων μοιράζεται σε ένα μεγάλο διάστημα από το 2021 μέχρι το 2042".
Πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις και μείωση της φορολογίας
Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις και μείωση της φορολογίας
"Παράλληλα η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε άρδην και με τις εκλογές το περασμένο καλοκαίρι. […] Πλέον κυβερνά ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ήδη λίγο μετά τις εκλογές ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μείωσης της φορολογίας. Δεδομένου ότι διαθέτει μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν ένα σταθερό πλαίσιο στην Ελλάδα μέχρι το 2023. Στην παρούσα φάση αυτό οδηγεί στην εκτίναξη των δεικτών οικονομικού κλίματος αλλά και σε ιδιαίτερα καλές προοπτικές ανάπτυξης."
"Διαμετρικά αντίθετη είναι η κατάσταση στη Ιταλία. Τον Αύγουστο του 2019 κατέρρευσε μόλις μετά από 14 μήνες ο κυβερνητικός συνασπισμός ενώ και η νέα κυβέρνηση κλυδωνίζεται ήδη. Αυτό προκαλεί πολλαπλές ανησυχίες στους επενδυτές. Όλο και πιο συχνά η νέα κυβέρνηση δείχνει μειωμένη ικανότητα δράσης. Όταν δε λαμβάνονται αποφάσεις, πρόκειται συνήθως για βραχυπρόθεσμο ακτιβισμό που εξυπηρετεί προεκλογικούς στόχους […]. Και ενώ οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται, το χρέος αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. […] Η τάση είναι ανοδική. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί σε επενδυτές ο κίνδυνος κατάρρευσης της νέας κυβέρνησης. Διότι στην περίπτωση αυτή θα γίνονταν πιθανότατα εκλογές που θα οδηγούσαν σε νίκη της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς συμμαχίας με τον αρχηγό της Λέγκα Σαλβίνι και το ακροδεξιό  […] Fratelli d´Italia. Κάθε φορά που αποδυναμώνεται η κυβέρνηση, η προοπτική αυτή οδηγεί τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη».
Γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία η Μέρκελ στη Μέση Ανατολή;
Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου παραμένει η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung:
«Ένα ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να γίνει η παρακαταθήκη της Μέρκελ»
«Ένα ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να γίνει η παρακαταθήκη της Μέρκελ»
«Η οργή των Ιρανών για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing ασκεί πιέσεις στο καθεστώς. Αντί να ελπίζουν σε μια λαϊκή εξέγερση οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της ηγεσίας στην Τεχεράνη και να της κάνουν μια προσφορά: χαλάρωση των κυρώσεων έναντι παραχωρήσεων στο πυρηνικό πρόγραμμα και την εξωτερική πολιτική».
Στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ εστιάζει η Handelsblatt:
«Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ευθύνες η Μέρκελ. Για μεγάλο διάστημα της πολιτικής της καριέρας είχε δικαίως τον τίτλο της "καγκελαρίου των κρίσεων". Αν εξαιρέσει κανείς την προσφυγική κρίση, οι Γερμανοί μπορούσαν να είναι πάντα ήσυχοι ότι η Μέρκελ έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Τώρα όμως δεν αρκούν τα μικρά βήματα. Απαιτείται θάρρος και βαθιά σκέψη. Η Μέρκελ μπορεί, αλλά πρέπει να το προσπαθήσει ακόμη. Στο τέλος της θητείας της η καγκελάριος θα μπορούσε να προσθέσει στις επιτυχίες της άλλη μια. […] Ένα ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να γίνει η παρακαταθήκη της Μέρκελ».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: «Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία»"

Εισαγγελία: Με βάση το υλικό που μας υποβλήθηκε η δίωξη στους συλληφθέντες στο Κουκάκι

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους 20 συλληφθέντες κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στις καταλήψεις στο Κουκάκι δίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρεται πως η ποινική δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία που εστάλη από την Αστυνομία.

Αναλυτικά, η Εισαγγελία τοποθετείται ως εξής:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με τον προσήκοντα ή μη νομικό χαρακτηρισμό των αξιόποινων πράξεων που φέρονται ότι τελέστηκαν στην Αθήνα, την 11-1-2020 κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης τελούντος υπό κατάληψη κτιρίου διευκρινίζουμε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που υπεβλήθη ενώπιον μας και συγκεντρώθηκε στα πλαίσια αστυνομικής προανάκρισης. Μόνο αρμόδιο δε, για την εκτίμηση της απαγγελεθείσας κατηγορίας είναι το ποινικό δικαστήριο όπου εισήχθη προς εκδίκαση η υπόθεση».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι διώξεις θα έπρεπε να ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι πλημμελήματα.

Στο μεταξύ, νέες στολές κι επιχειρησιακό εξοπλισμό θα προμηθευτούν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκκένωσης τριών κτηρίων στο Κουκάκι, μετά τις φθορές που υπέστησαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελία: Με βάση το υλικό που μας υποβλήθηκε η δίωξη στους συλληφθέντες στο Κουκάκι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news