facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Βίντεο – ντοκουμέντο: Ο Φρουζής αποκαλύπτει τις σχέσεις της Novartis με υπουργούς

Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις της εταιρείας με υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους είναι πλέον καθημερινές και η Δικαιοσύνη καλείται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Kωνσταντίνος Φρουζής, εμφανίζεται ενώπιον στελεχών της εταιρίας, τον Ιούνιο του 2012, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ λέει ότι έχει στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς.

Ο ίδιος, μέσω των δικηγόρων του, υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πρόσβαση στη δικογραφία.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Μιχάλης Φαράντος, «εδώ και πέντε, έξι ημέρες, το πανελλήνιο ασχολείται με την υπόθεση Novartis κεντρικό πρόσωπο της οποίας φέρεται να είναι ο κ. Φρουζής. Θα ανέμενε κανείς να έχει κληθεί από τους αρμοδίους προκειμένου να παράσχει τις εξηγήσεις για τις κατηγορίες που του αποδίδονται και βεβαίως να λάβει γνώση της και κατηγορίας. Το γεγονός αυτό τον έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έχει διασυρθεί στο πανελλήνιο και επιθυμεί να κληθεί το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ALPHA:


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο – ντοκουμέντο: Ο Φρουζής αποκαλύπτει τις σχέσεις της Novartis με υπουργούς "

Με εντολή της εισαγγελίας Διαφθοράς η έρευνα στο σπίτι συνεργάτιδας του Αδωνι Γεωργιάδη

Με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, έγινε η έρευνα στο σπίτι συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η έρευνα έγινε από την Αστυνομία.

Το ΑΠΕ, επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται από την οικονομική εισαγγελία και την εισαγγελέα διαφθοράς, για την υπόθεση της Novartis, και σημειώνει ότι στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως την έρευνα διέταξε η εισαγγελέας διαφθοράς, η οποία χειρίζεται απευθείας την υπόθεση και θα αξιολογήσει τυχόν ευρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, έρχεται σχέδιο με ανάλογες επιχειρήσεις, με τον συντονισμό της εισαγγελέως Διαφθοράς, και σε άλλα σπίτια νυν ή πρώην συνεργατών των δέκα πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στη δικογραφία για τη Novartis.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Με εντολή της εισαγγελίας Διαφθοράς η έρευνα στο σπίτι συνεργάτιδας του Αδωνι Γεωργιάδη"

Υπόθεση Novartis: Πέντε δικαστές στο πλευρό της Ελένης Τουλουπάκη

Πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της μειοψηφίας της ΕΔΕ, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έπραξε ορθά καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των πέντε έχει ως εξής:

«Κατά το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος εάν στα πλαίσια ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.
Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, ήταν υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στα συλλεγέντα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διενεργούμενη από αυτούς, έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS. Η Εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς και οι Επίκουροι Εισαγγελείς έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουν και το απαραίτητο σθένος και τις επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση του δύσκολου έργου τους.

Εκφράζουμε την απορία μας για ποιο λόγο το «Ενωτικό» προεδρείο της Ένωσης στους κόλπους του οποίου μετέχει και Εισαγγελικός Λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, μέλος Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε
Ευάγγελος Κασσαλίας, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε
Δημήτρης Τράγκας, Εφέτης Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε.
Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε
Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Πέντε δικαστές στο πλευρό της Ελένης Τουλουπάκη"

Οι Βρυξέλλες ζητούν επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Τη βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αύξηση του αριθμού τους ζητούν οι Βρυξέλλες πριν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου.

Η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε αισθητή κατά το Euroworking Group της Πέμπτης καθώς το θέμα συνδέεται με τη διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε η επίσπευση της καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 26 Φεβρουαρίου σε επίπεδο επικεφαλής για να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Αν η κυβέρνηση κλείσει τα τελευταία τρία από τα 110 συνολικά προαπαιτούμενα στις 19 του μηνός αναμένεται η έγκριση του πρώτου τμήματος της δόσης -ύψους 5,7 δισ. ευρώ- και η εκταμίευσή του αμέσως μετά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι οι πλειστηριασμοί, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Έρχονται άλλα 82 προαπαιτούμενα

Εν τω μεταξύ, μηνύματα αισιοδοξίας μετέφερε στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε στη χώρα μας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τόνισε ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα μπορεί να αποφασίσει την επόμενη μέρα μετά το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο πρόσθεσε ότι η προϋπόθεση είναι η ταχεία υλοποίηση των 82 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα προαπαιτούμενα που προκαλούν το μεγαλύτερο προβληματισμό στην επόμενη και τελευταία αξιολόγηση είναι τα εξής:

1. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαΐου για οφειλές προς στο Δημόσιο για ποσά από 500 ευρώ και πάνω.

2. Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Μέσα στο μήνα αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

3. Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

4. Ως τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019. Μοιραία οι φορολογούμενοι θα μάθουν με αυτό τον τρόπο τις νέες περικοπές.

5. Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

6. Ανησυχία προκαλεί, τέλος, το ενδεχόμενο ψήφισης τον ερχόμενο Μάιο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Βρυξέλλες ζητούν επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών"

Στα 17,5 εκ ευρώ η εκκίνηση για ταινιοθήκη και σήμα του MEGA

Στα 17,5 εκ ευρώ υπολογίζεται η τιμή εκκίνησης για το πακέτο ταινιοθήκη και λόγκο του MEGA που θα πλειστηριάσουν οι τράπεζες το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση, να πλειστηριάσουν δηλαδή τα δύο πιο ισχυρά χαρτιά του καναλιού, δημιουργεί σε πολλούς εκ των εργαζομένων την ελπίδα οτι θα μπορούσε να ξανα ανοίξει το κανάλι υπό νέα μορφή και ιδιοκτησία.

Αφού κάποιος ενδιαφερόμενος και ειδικά μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη, που στήνει απο την αρχή το Εψιλον, αλλα και του Φιλίππου Βρυώνη, που επίσης ετοιμάζει απο μηδενική βάση κανάλι, θα μπορούσε να είναι υπερθεματιστές!

enimerosi24
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 17,5 εκ ευρώ η εκκίνηση για ταινιοθήκη και σήμα του MEGA"

Από τα 100 δισ. ευρώ χρέη στην εφορία μόνο 4 δισ. έχουν μπει σε δόσεις

Μόνον από κατασχέσεις βρίσκει πλέον έσοδα το δημόσιο. Και πώς θα γινόταν αλλιώς αφού 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε 500 ευρώ όλα κι όλα, που χρωστούν στην εφορία.
Με βάση στοιχεία (με ημερομηνία 1.1.2018) τα οποία παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι:
- 525.758 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 0 ως 10 ευρώ ο καθένας ή μόλις 914.091 ευρώ συνολικά όλοι μαζί. 337.729 οφειλέτες έχουν απλήρωτα χρέη στην εφορία, ύψους 10 ως 50 ευρώ. Η μεγαλύτερη μερίδα οφειλετών (1.338.423 συνολικά) χρωστάει και δεν πληρώνει χρέη από 50 ως 500 ευρώ. Ολοι αυτοί οι 2.201.910 οφειλέτες αυτοί μαζί (το 54,1% από τους 4.068.857 που χρωστάνε συνολικά τα 100 δισ. στην εφορία) έχουν συνολικό χρέος μόλις 308.989.852 ευρώ. Δηλαδή και αν το δημόσιο χάριζε στους μισοί και παραπάνω από τους οφειλέτες του δημοσίου τα χρέη τους, θα «έχανε» μόλις 300 εκατ. ευρώ ή 0,3% των συνολικών οφειλών.
- Αντιθέτως, από 10.000 ευρώ μέχρι και 8 δισεκατομμύρια ο καθένας χρωστάνε συνολικά 289.544 φορολογούμενοι. Όλοι αυτοί μαζί χρωστούν... 96 δισ. ευρώ (95.983.554.450 ευρώ για την ακρίβεια). Και από αυτά, «πραγματικά» χρέη για είσπραξη θεωρούνται τα 82.493.518.787 ευρώ.
PINAKAS_1_dos.png
Έναντι όλων αυτών, το δημόσιο έχει αυξήσει θεαματικά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης:
- Το 2017 έγιναν 1.721.911 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» σε τράπεζες κλπ. Είναι 2,5 φορές περισσότερες από τις μόλις 670.728 που έγιναν το 2015. Και εξαπλάσιοι από τους 289.544 φορολογούμενους που χρωστούν τα 96 δισ. ευρώ.
- Από τα 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις, οι 1.643.553 έγιναν ηλεκτρονικά - γεγονός που δείχνει και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μεθόδων είσπραξης.
- Το 2017 διατάχθηκαν μόνον... 16.789 πλειστηριασμοί, έναντι 18.005 που είχαν ξεκινήσει το 2016. Ωστόσο μέχρι τότε υπήρχαν τα εμπόδια της αποχής δικηγόρων και συμβολαιογράφων, καθώς και οι βίαιες συγκρούσεις στα Ειρηνοδικεία. Όλα αλλάζουν πλέον όμως το 2018, αφού από την Πρωτομαγιά θα γίνονται όλοι οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά και μόνον. Μικρή μείωση εμφανίζουν οι εγγραφές υποθήκης σε ακίνητα οφειλετών (λόγω και της άποχής των υποθηκοφυλάκων ενδεχομένων) αλλά μεγάλη αύξηση εμφανίζουν οι νέοι φάκελοι κατάσχεσης που άνοιξαν το 2017 (10.418 συνολικά, οι διπλάσιοι από το 2015).
PINAKAS_2dos.png
Ο αριθμός των φορολογουμένων που αντιμετωπίζει δυσκολίες να πληρώσει του φόρους του έχει τετραπλασιαστεί στα χρόνια της κρίσης. Ήταν 1.089.791 μόλις εκείνοι που το 2009 χρωστούσαν τα 32,5 δισ. ευρώ (τα περίφημα «λεφτά υπάρχουν» δηλαδή) και στο τέλος του 2015 είχαν φτάσει στα 4,5 εκατομμύρια και χρωστούσαν 85,5 δισ. ευρώ. Από το 2015 και μετά μειώθηκαν (με κατασχέσεις και ρυθμίσεις) κατά 10% ή 465.389 εκατομμύρια οφειλέτες, αλλά οι συνολικές οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 14,5 δισ. ευρώ!
PINAKAS_3dos.png
Από τα χρέη αυτά, το 1/3 είναι πρόστιμα που επιβλήθηκαν (32,64 δισ. ευρώ), τα 21,6 δισ. από ΦΠΑ, τα 19 δισ. από απλήρωτους φόρους εισοδήματος, 10 δισ. δάνεια που παρασχέθηκαν από το δημόσιο ή με κρατική εγγύηση, τα 4 δισ. από άλλους έμμεσους φόρους, ενώ 2,63 δις είναι οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλα 9 δισ. διάφοροι άλλοι παλαιότεροι φόροι (ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ κλπ)

PINAKAS_4_dos.png
pinakkakias.png
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τα 100 δισ. ευρώ χρέη στην εφορία μόνο 4 δισ. έχουν μπει σε δόσεις"

Ο γύρος κατοχυρώνεται ως ελληνικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σε… εθνικό μας προϊόν εξελίσσεται ο γύρος, μετά τη φέτα και το γιαούρτι!
Οπως έκανε γνωστό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), έχει καταθέσει φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταχώριση του «ελληνικού γύρου» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν. Σκοπός αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, η καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος, αλλά και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος.
Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% προέρχεται από τις 10 μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου και το υπόλοιπο 20% από 80 μικρότερες εταιρείες. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εξαγωγών, στις οποίες όμως δραστηριοποιούνται μόλις οι 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες εξάγοντας το προϊόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες τρίτες χώρες, όπου αυτό όμως επιτρέπεται.

490 τόνοι ημερησίως

Αντίστοιχα η κατανάλωση στους χώρους εστίασης υπολογίζεται μαζί με τα σουβλάκια και άλλα είδη κρέατος στους 700 τόνους ημερησίως, εκ των οποίων το 60%-70% αφορά στον γύρο, δηλαδή περίπου 420-490 τόνοι την ημέρα.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ELVIDA FOODS που παράγει το γνωστό brand «Hellenic Gyros», κ. Στέλιος Σκαρίμπας, η οικονομική κρίση βοήθησε στην ανάπτυξη του γύρου καταγράφοντας αύξηση τουλάχιστον 30%. Αυτό οφείλεται στη στροφή των καταναλωτών από τις πίτσες και τα σπαγγέτι που είναι ακριβότερα σαν φαγητά στον… φθηνό γύρο! Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, επήλθε κορεσμός στη συγκεκριμένη αγορά και αναπόφευκτα πολλά ψητοπωλεία έχουν οδηγηθεί στο λουκέτο.
Η αξία της αγοράς του γύρου εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα 16.500 ψητοπωλεία της χώρας, εκ των οποίων περίπου 380 εκατ. ευρώ «μένουν» στις βιομηχανίες.

100% ελληνική «πατέντα»

Αναφορικά με την ελληνικότητα του γύρου, όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, κ. Γιώργος Οικονόμου, είναι 100% ελληνική «πατέντα» ως προς τον τρόπο παρασκευής του. «Ο γύρος είναι κομμάτι χοιρινού κρέατος τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό ντονέρ, παρά μόνο στον τρόπο ψησίματος». Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει, οι Τούρκοι δεν τρώνε χοιρινό. Για αυτό τον λόγο την Τρίτη 27/2/18 θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη ώστε να συναινέσουν όλοι οι κτηνοτροφικοί (πρωτογενής τομέας) και μεταποιητικοί φορείς της χώρας, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων, στη χάραξη μίας εναρμονισμένης, κοινά αποδεκτής στρατηγικής, για την προστασία, προβολή και προώθηση του ελληνικού γύρου.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο γύρος κατοχυρώνεται ως ελληνικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση!"

Προς κατάργηση η θερινή ώρα; - Τι ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το ενδεχόμενο τερματισμού της θερινής ώρας προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέροντας ως επιχείρημα τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ρυθμιστικούς φορείς της Ε.Ε. να επανεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς πρακτικής αξιοποίησης του φυσικού φωτός της ημέρας, η οποία εφαρμόστηκε για μια δεκαετία, όταν όλοι βάζαμε τα ρολόγια μπροστά κατά 60 λεπτά μεταξύ τέλους Μαρτίου και τέλους Οκτωβρίου.

Βάσει της σχετικής εισήγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να διεξάγει μια «διεξοδική αξιολόγηση» της νομοθεσίας για το σύνολο του καλοκαιριού σχετικά με τις ρυθμίσεις για αυτή την εποχή και, εάν χρειάζεται, να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει ένα ενιαίο χρονοδιάγραμμα ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειας του τωρινού καθεστώτος, κατά το οποίο η ευρωπαϊκή επικράτεια άρχισε να ρυθμίζει τα ρολόγια της ανάλογα με τη διάρκεια του ηλιακού φωτός, τη δεκαετία του 1980 με την εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών. Ο στόχος ήταν να αποτραπούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις από την υπονόμευση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μεταφορών, επικοινωνιών και εμπορίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς κατάργηση η θερινή ώρα; - Τι ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο"

Ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις - Αυξήσεις στο Δημόσιο

Αυξήσεις φέρνει το 2018 σε χιλιάδες δημοσίους, μετακλητούς και δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς από φέτος «ξεπαγώνουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο, που είχαν επιβληθεί με το νόμο 4354 του 2015.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι την 1.1.2018 έληξε η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων είχε επιβληθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017 για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, ακόμα όσους διορίστηκαν μετά την 31.12.2015.
Ωστόσο η διετία της αναστολής κάθε μισθολογικής εξέλιξης έληξε στις 31.12.2017 και, πλέον, οι ωριμάνσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολογίζονται κανονικά (κάθε 3 χρόνια για Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε 2 χρόνια για τους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Αυτό σημαίνει αύξηση δαπάνης για το δημόσιο ύψους περίπου 143 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στην τσέπη πάντως οι αυξήσεις θα φτάσουν «ψαλιδισμένες», επειδή αυξάνονται αντίστοιχα οι κρατήσεις φόρων και εισφορών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων επηρεάζεται επίσης η μισθολογική εξέλιξη α) των υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά την 1-1-2016, η οποία είτε αναγνωριζόταν με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς (ν.4024/2011) είτε από το ισχύον (ν.4354/2015) και β) των υπηρετούντων την 1-1-2016 υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετά την 1-1-2016.
Παραδείγματα
α) Έστω υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με χρόνο υπηρεσίας κατά την 1-1-2016, 4 έτη και 6 μήνες ο οποίος είχε καταταχθεί στο Μ.Κ. 3 της κατηγορίας του με πλεονάζοντα χρόνο 6 μήνες. Από 1-1-2018 που ενεργοποιείται η μισθολογική εξέλιξη, ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα καταταγεί στο επόμενο Μ.Κ. (Μ.Κ.4) μετά την παρέλευση 18 μηνών, συμπληρώνοντας τους απαιτούμενους 24 μήνες για την αλλαγή κλιμακίου και τούτο διότι, τα έτη 2016 και 2017 δεν υπολογίζονται στο χρόνο υπηρεσίας του για την απονομή του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου, καθώς για αυτά τα δύο έτη δεν προβλέπεται καμία μισθολογική εξέλιξη.
β) Έστω υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας ο οποίος κατά την 31/12/2017 κατέχει το ΜΚ 3, δεν έχει προσωπική διαφορά και από τη σύγκριση αποδοχών που έγινε κατά την 31.12.2015 έλαβε αύξηση ύψους 60€ στο βασικό μισθό του, την οποία λαμβάνει σε 4 ισόποσες δόσεις. Επίσης, κατά την κατάταξή του την 1.1.2016 είχε πλεονάζοντα χρόνο 6 μήνες ενώ με αίτησή του μετά την 1-1-2016 ζήτησε την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και επομένως από 1-1-2018 δικαιούται προώθηση κατά 2 μισθολογικά κλιμάκια.
Ο υπάλληλος αυτός μετά την 1-1-2018 που ενεργοποιείται η μισθολογική εξέλιξη, προωθείται κατά 2 ΜΚ, κατατάσσεται στο 5 ο ΜΚ και λαμβάνει στο ακέραιο τη διαφορά μεταξύ των 2 κλιμακίων (118€), καθώς και την 3η δόση της αύξησης που είχε προκύψει κατά την αρχική κατάταξη με το ν.4354/2015. Για την αλλαγή του επόμενου ΜΚ, θα πρέπει να περάσουν 18 μήνες (συν 6 μήνες πλεονάζων χρόνος), ώστε να συμπληρωθεί το διάστημα των 24 μηνών που απαιτείται για μισθολογική εξέλιξη. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος αυτός έχει και προσωπική διαφορά, αυτή συμψηφίζεται με την αύξηση που προέκυψε από την αλλαγή του κλιμακίου.
 
Αποδοχές 31/12/2017
Αποδοχές 1.1.2018
(με αναγνώριση μεταπτυχιακού)
 
 
Βασικός Μισθός
ΜΚ 3 1.210 €
ΜΚ 5 1.328 €
Αύξηση αποδοχών ν.4354/2015
60€ /4 =15€ . Από 1/1/2017 καταβλήθηκε η 2ηδόση της αύξησης και υπολείπονται 2
Από 1-1-2018 καταβάλλεται η 3η δόση της αύξησης κανονικά, και υπολείπεται η 4η.
Διαφορά ν.4354
1.210 - 30 = 1.180 €
1.328 - 15 = 1.313 €
Προσωπική διαφορά
0
0
Σύνολο
1.180 €
1.313 € (1.180€ +15€ +118€)


Στις διατάξεις αυτές υπάγονται όλοι οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου:
α) των φορέων γενικής κυβέρνησης
β) των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.)
γ) των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο. Κ. Α.),
δ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού,
ε) των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
στ) των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α.- κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας,
ζ) των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Ανώνυμων Εταιρειών (Δ.Ε.Κ.Ο.), που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/ 2005 (Α'314),
η) οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
θ) οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,
ι) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί,
ια) οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της,
ιβ) οι υπάλληλοι και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων,
ιγ) οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε),
ιδ) οι υπάλληλοι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,
ιε) το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παρ. 3 του άρθρου 63 του ν. 3801/2009 (Α' 163) των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό,
ιστ) οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των Πολιτικών Γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών, Αναπληρωτών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των Διοικητών, Υποδιοικητών, Προέδρων, Αντιπροέδρων ή Διευθυνόντων Συμβούλων των νομικών προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος,
ιζ) τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε. Τ. Ε. Π.) των Α. Ε. Ι., μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 (Α' 195) και
ιη) οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις - Αυξήσεις στο Δημόσιο"

Ο Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Αθηναίων θα είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, που προτίθεται να κατέλθει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Πατούλης, που ίδρυσε πριν έξι μήνες τον όμιλο «Αθήνα, πρωτεύουσα ξανά» ανέφερε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι ενδιαφέρεται για τη «στήριξη των πολιτών» και όχι τα κομματικά χρίσματα. Όμως, σημείωσε ότι «όταν υπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια, είναι αποδεκτοί και μεγάλη μας τιμή».
Υποστηρίζοντας ότι «η Αθήνα δεν είναι αυτή που μας ταιριάζει», ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι η πρωτεύουσα πορεί να γίνει ένα παγκόσμιο brand name που θα φέρει πλούτο μέσω του τουρισμού.

Τι λέει για την υπόθεση Novartis

Έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Πατούλης ζήτησε να πέσει άπλετο φως και να τιμωρηθούν όσοι είναι ένοχοι για την υπόθεση Novartis

Όμως, παραδέχθηκε ότι είναι γνωστό σε όλους ότι τα εκπαιδευτικά συνέδρια γίνονται με χρηματοδότηση φαρμακευτικών εταιριών και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν φαινόμενα καθοδηγούμενης συνταγογράφησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων"

Προκλητικοί οι Τούρκοι: Παρενόχλησαν το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το βράδυ της Παρασκευής το πλοίο - γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, να πλεύσει προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι ζήτησαν από τον κυβερνήτη του Saipem 12000 να απομακρυνθεί από την περιοχή, γιατί κατά τους ισχυρισμούς τους βρισκόταν εντός περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο κυβερνήτης του Saipem 12000 παρέμεινε στην περιοχή και συνέχισε την πορεία του. Η Λευκωσία ενημέρωσε τη Ρώμη για το συμβάν, σημειώνοντας ότι έχει εκδώσει antinavtex που ακύρωνε την παράνομη τουρκική Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το επεισόδιο συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ ο κυβερνήτης του Saipem 12000 πήρε οδηγίες από την εταιρεία ΕΝΙ στη Ρώμη να παραμείνει στη περιοχή. Το πλοίο γεωτρύπανο βρισκόταν περίπου 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 15 ναυτικά μίλια από το σημείο της γεώτρησης όπου και έσβησε τις μηχανές. Στη συνέχεια έκανε διάφορες κινήσεις στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός του θαλασσίου οικοπέδου 2, αναμένοντας οδηγίες. Τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν από το σημείο αλλά παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για το πρώτο συμβάν αυτής της μορφής από τότε που άρχισαν οι γεωτρήσεις και καταδεικνύει προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση. Η Λευκωσία αντιμετωπίζει σε ψυχραιμία την κατάσταση θεωρώντας ότι τέτοιες προκλήσεις ήταν αναμενόμενες. Θα γίνουν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και στον ΟΗΕ ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των σχεδιασμών. Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Ρώμη η οποία κάνει τους δικούς της χειρισμούς.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σχολιάζοντας το συμβάν σημείωναν τη σημασία που έχει η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, προσφέροντας υποδομές σε στρατιωτικές δυνάμεις χωρών μελών στην ΕΕ. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για στάθμευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τους στη ναυτική βάση στο Μαρί, και αυτό δεν είναι άσχετο με τη δραστηριοποίηση της γαλλικής εταιρείας TOTAL και της ιταλικής ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικοί οι Τούρκοι: Παρενόχλησαν το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ"

Novartis: Νέα επίθεση 4 πολιτικών σήμερα -Μιλούν για «σκευωρία»

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση κάνουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, για την υπόθεση της Novartis.
Σε δηλώσεις και άρθρα τους εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ και κάνουν λόγο για σκευωρία, «στημένους» μάρτυρες και λαθρεμπόριο λάσπης.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ότι θα πάει τους συκοφάντες «μέχρι τέλους».
«Προσπάθησαν να με εμπλέξουν σε μία βρωμερή υπόθεση. Χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, με στημένους ανώνυμους μάρτυρες, με δικογραφία γεμάτη λάθη, που καταρρέει. Απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Κι όποιος άλλος χρειαστεί να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί στην πορεία. Και θα μηνυθεί στην πορεία. Θα τους πάω μέχρι τέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς συνδέει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα με μία «σκευωρία» που βασίζεται, όπως επισημαίνει, σε «ανώνυμους μάρτυρες» και αφήνει βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
«Όλοι όσοι επιθυμούν "φυγή προς τα μπρος" για τη χώρα με μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με το Μαδουριστάν που στήνει ο κ. Τσίπρας», τονίζει ακόμη.
Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis τελούν κατά πάσα πιθανότητα υπό καθεστώς εκβίασης και τους έχει ζητηθεί «να πουν αυτές τις αναίσχυντες συκοφαντίες».
«Με άλλα λόγια, εκτιμώ ότι δεν μιλούν οι μάρτυρες, αλλά μιλούν άλλοι με το στόμα των μαρτύρων», γράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και επισημαίνει ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ελήφθησαν σκληρά μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έπεσε κάτω από το μισό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Η Novartis βεβαίωσε και δεν εξαιρέθηκε από αυτό», σημειώνει.
Συμπεραίνει επίσης ότι πρόκειται για μια στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό εις βάρος του τα τελευταία τρία χρόνια.
«Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν. Η κοινωνία δεν τσιμπάει», διαμηνύει από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, προεξοφλεί ότι με την υπόθεση αυτή θα ασχοληθούν σύντομα τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Παράλληλα, μιλώντας στα «Νέα» κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση εξουσιών και «εκθέτει συνεχώς εισαγγελικούς λειτουργούς που τους εμφανίζει ως παρακολούθημά της».
«Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης. Υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
«Η παράσταση έλαβε τέλος, οι συμμορίτες θα πληρώσουν ακριβά», είναι ο τίτλος του άρθρου του Ανδρέα Λοβέρδου στην ίδια εφημερίδα.
Σε αυτό κάνει λόγο για απόπειρα κατασυκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης κάτω από αντιδικονομικές και πολύ ύποπτες συνθήκες και μεθοδεύσεις με στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με σκανδαλολογία σε βάρος της αντιπολίτευσης.
«Η πολιτική αλητεία κατ' απομίμηση του κομπανιέρο Μαδούρο θα καταλάβει πως η άνομη επίθεση στην τιμή και των πολιτικών αντιπάλων της θα συντριβεί. Συντρίβεται άλλωστε ήδη», καταλήγει.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Νέα επίθεση 4 πολιτικών σήμερα -Μιλούν για «σκευωρία» "

Υπόθεση Novartis - Δικηγόροι Φρουζή: Ο πελάτης μας δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας εις βάρος του

Δήλωση με την οποία αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, δεν έχει κληθεί ακόμη να καταθέσει, ούτε έχει λάβει γνώση της δικογραφίας και των όποιων κατηγοριών περιλαμβάνονται στο κείμενό της εις βάρος του, έδωσαν στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Μεταξύ άλλων, αφήνουν αιχμές αναφορικά με την τήρηση της διαδικασίας, τονίζοντας πως «το ελάχιστο που θα ανέμενε κανείς, στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου, είναι η τήρηση των κανόνων των σχετικών με το σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας και τη μυστικότητα της διαδικασίας».

Αναλυτικά η δήλωση των δικηγόρων που εκπροσωπούν τον Κωνσταντίνο Φρουζή: «Πέντε ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της λεγομένης «υπόθεσης NOVARTIS», ο εντολεύς μας Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έχει ακόμη κληθεί, προκειμένου να λάβει γνώση της εις βάρος του κατηγορίας.

Στο διάστημα αυτό, κατά παράβαση θεμελιωδών δικαιικών αρχών, έχει διαρρεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημαντικό μέρος της δικογραφίας, σχετιζόμενο, κυρίως, με τις καταθέσεις των φερομένων ως «προστατευομένων» μαρτύρων, γεγονός που έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Φρουζή καθώς και στην οικογενειακή και επαγγελματική σφαίρα του, δεδομένου ότι το τεκμήριο αθωότητας, στην περίπτωσή του, έχει προκλητικά καταπατηθεί.

Το ελάχιστο που θα ανέμενε κανείς, στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου, είναι η τήρηση των κανόνων των σχετικών με το σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας και τη μυστικότητα της διαδικασίας.

Ο εντολεύς μας, πατέρας δύο παιδιών των οποίων έχει την αποκλειστική φροντίδα, μόνιμης και γνωστής από ετών διεύθυνσης και επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, στον οποίο, σημειωτέον, έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη Χώρα, χωρίς ουδέποτε να έχει κληθεί από οποιαδήποτε Αρχή και στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας σχετικής με την ουσία της υπόθεσης, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ζητεί την άμεση γνώση της εις βάρος του κατηγορίας και της δικογραφίας, προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του, όπως αυτά προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Νόμο.

Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2018

Οι συνήγοροι του Κωνσταντίνου Φρουζή

Θεόδωρος Σπ. Παναγόπουλος Μιχάλης Γ. Φαράντος

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis - Δικηγόροι Φρουζή: Ο πελάτης μας δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας εις βάρος του"

Βενιζέλος σε Βούτση: Λείπουν κρίσιμα έγγραφα από τη δικογραφία της Novartis

Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Novartis συνιστά, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία κρίσιμα έγγραφα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, πρόκειται για πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευομένων») και έγκριση του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτει ότι λείπουν και τα έγγραφα που εστάλησαν στις ΗΠΑ και στα οποία απάντησαν οι αμερικανικές αρχές.

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου στον πρόεδρο της Βουλής είναι η εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:

Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευομένων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή διά του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο.

Παρακαλώ να ζητήσετε τα παραπάνω έγγραφα ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειές τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος σε Βούτση: Λείπουν κρίσιμα έγγραφα από τη δικογραφία της Novartis"

Υπόθεση Novartis:Διέρρευσε το όνομά της μάρτυρας

Σε μια πρωτοφανή «γκάφα» όπως φαίνεται υπέπεσε το FBΙ, καθώς - προφανώς άθελα του - αποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis.

Διέρρευσαν τα στοιχεία της γυναίκας, που φέρεται να είναι μία εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές για την υπόθεση Novartis.

Γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, φέρεται να είναι η πηγή, η οποία αποκάλυψε πρώτη τα στοιχεία για τον χρηματισμό και τις περίεργες πρακτικές των στελεχών της Novartis.

Πρόκειται για την Μ.Μ η οποία ήταν γραμματέας του κ. Φρουζή από την εποχή που ο ίδιος εργαζόταν στον ΟΤΕ, έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα για λογαριασμό του και κρατούσε όλες τις σημειώσεις του.

Στα έγγραφα του FBI τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αποκαλύπτεται το όνομα και η ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία. Η επαγγελματική τους σχέση κλονίστηκε μετά την ξαφνική παραίτηση του κ. Φρουζή για λόγους υγείας, από τη Novartis.

Ο ίδιος, με την εταιρεία διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις, ενώ του επετράπη να χρησιμοποιεί το εταιρικό αυτοκίνητο για αρκετούς μήνες.

Όταν ο κ. Φρουζής επέστρεψε στο γραφείο του, μετά από καιρό, για να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα, ανακάλυψε ότι όλα έχουν εξαφανιστεί.

Τότε, μηνύει την πρώην γραμματέα του, η οποία είχε παραμείνει στην Novartis, όχι μόνο για κατακράτηση των ηλεκτρονικών του αρχείων, αλλά και για υπεξαίρεση ενός σημαντικού ποσού από τον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματέας του, υπέβαλε και εκείνη μήνυση εναντίον του για ψευδή καταμήνυση.

Τόσο τα στοιχεία της γυναίκας όσο και η ιδιότητά της, περιλαμβάνονται στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, γεγονός που καθιστά την ίδια άμεσα αναγνωρίσιμη και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο ζήτημα όσον αφορά την προστασία της από τις Αρχές, καθώς τελεί υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο της διασφάλισε η εισαγγελέας διαφθοράς.

Όπως μετέδωσαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Παρασκευής (9/2), η γυναίκα φέρεται να είναι το πρόσωπο που αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα λαδώματα και τις πρακτικές των ανωτέρων στελεχών της εταιρείας Novartis, ωστόσο σημειώνεται ότι η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσης, στον απόηχο και της απόφασης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να προτείνει την ερχόμενη Δευτέρα (12/02) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στο FBI για τη Novartis, o Παύλος Σαράκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «σοβαρό ζήτημα».

Και σημείωσε: «Όλοι αυτοί που αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο να αποκαλύψουν συστήματα διαπλοκής τέτοιου μεγέθους, σίγουρα αναλαμβάνουν κινδύνους. Κάθε ευνομούμενη πολιτεία η οποία είναι ειλικρινής στη μάχη κατά της διαφθοράς θα πρέπει να έχει τις δομές για να τους προστατεύσει. Δυστυχώς η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, δεν τις έχει. Στις ΗΠΑ αυτοί άνθρωποι θεωρούνται ήρωες γιατί υπάρχει μια κοινωνία οργανωμένη και πολεμάει τη διαφθορά, για να είναι ευνομούμενη και οι πολίτες της να απολαμβάνουν το δίκαιο, την ισονομία, την αξιοκρατία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis:Διέρρευσε το όνομά της μάρτυρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news