facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Κοροναϊός: Ο ιός βρισκόταν στη Γαλλία από τέλη Δεκεμβρίου

Ο νέος κοροναϊός είχε ήδη φτάσει στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη; Δεν θα προκαλούσε έκπληξη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς που υποπτεύονταν ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη χώρα πολύ προτού να εντοπιστούν επισήμως τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα τρία πρώτα κρούσματα της ασθένειας καταγράφηκαν στις 24 Ιανουαρίου: ήταν ένα ζευγάρι 30χρονων Κινέζων από την πόλη Ουχάν (την πρώτη εστία της Covid-19) και ένας κάτοικος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Όμως ο καθηγητής Ιβ Κοέν, ο επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, έκανε λόγο την Κυριακή για ένα θετικό κρούσμα στις 27 Δεκεμβρίου. «Ξαναβγάλαμε όλους τους φακέλους των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική στο Ζαν-Βερντιέ και το Αβισέν από τις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι οποίοι έπασχαν από πνευμονία αλλά είχαν αρνητικό μοριακό τεστ PCR», εξήγησε αναφερόμενος στις εξετάσεις που είχαν γίνει τότε για να εξακριβωθεί αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσβληθεί από γρίπη ή από κάποιον άλλον κοροναϊό, όχι όμως και από τον SARS-CoV-2, αφού τότε ήταν ακόμη άγνωστος.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα δείγματα που είχαν ληφθεί και είχαν καταψυχθεί, ελέγχθηκαν για τον νέο κοροναϊό. «Από τους 14 ασθενείς, ένας ήταν θετικός», είπε ο καθηγητής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε στην εξέταση στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents. Είναι η απόδειξη ότι «η Covid-19 εξαπλωνόταν ήδη στη Γαλλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, έναν μήνα πριν από τα πρώτα επίσημα κρούσματα», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοέν, μια υπόθεση είναι ότι ο άνδρας αυτός μολύνθηκε από τη σύζυγό του, η οποία όμως ήταν ασυμπτωματική. Η γυναίκα αυτή εργάζεται στο ιχθυοπωλείο ενός σουπερμάρκετ, «δίπλα στο σταντ με τα σούσι, με συναδέλφους ασιατικής καταγωγής».

Αυτός ο άνδρας, που σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως, ήταν άραγε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη Γαλλία; Κάποιοι ειδικοί αναμένουν την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης για να εκφέρουν άποψη. Άλλοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα πιστοποιήσουν αυτό που πιστεύουν πολλοί επιστήμονες. «Θα μπορούσαμε να το προαισθανθούμε αφού κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κίνα: ο ιός έχει την ιδιαιτερότητα ότι εξαπλώνεται αθόρυβα στον πληθυσμό, χωρίς να εντοπίζεται η παρουσία του και, σε δεύτερο χρόνο, προκαλεί κλινικά συμπτώματα», είπε ο καθηγητής Ολιβιέ Μπουσό, ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Αβισέν.

Το Πεκίνο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εντοπίστηκε μια εστία πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν στις 31 Δεκεμβρίου. Όμως το πρώτο κρούσμα ανάγεται στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές αυτής της πόλης ή ακόμη και την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Οι διάφορες φυλοδυναμικές μελέτες (που αναλύουν τις γενετικές παραλλαγές του ιού για να αναδημιουργήσουν το «γενεαλογικό δέντρο» του) οδηγούν επίσης στο συμπέρασμα ότι η επιδημία στην Κίνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019, υποστηρίζει ο Έρικ Βολζ, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής, οι μελέτες τοποθετούν την αρχή της επιδημίας το νωρίτερο στα μέσα Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα μεμονωμένα κρούσματα από το κύμα της επιδημίας», επέμεινε από την πλευρά του ο Σαμουέλ Αλιζόν, ο διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) του πανεπιστημίου του Μονπελιέ. «Όσον αφορά το κύμα της επιδημίας, τα τρέχοντα δεδομένα το τοποθετούν ανάμεσα στα μέσα Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι όμως πιθανό μεμονωμένα κρούσματα να είχαν εισαχθεί πριν από αυτό, προκαλώντας ενδεχομένως αλυσίδες μετάδοσης οι οποίες κατόπιν έσβησαν», σημείωσε.

Μήπως η Άννα, μια 33χρονη Παριζιάνα, ήταν ένα από αυτά τα πρώτα κρούσματα; Στις 13 Ιανουαρίου, μετά την επιστροφή της από την Ταϊλάνδη, αρρώστησε: «Κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες, ήμουν εντελώς εξαντλημένη». Είχε βήχα, πυρετό, αλλά επίσης και ανοσμία και αγευσία, συμπτώματα της Covid-19 που τότε ήταν ακόμη άγνωστα. «Δεν θα μάθουμε ποτέ, δεν εξετάστηκα», εξήγησε.

«Ο ιός ίσως να κυκλοφορούσε στη Γαλλία από καιρό», εκτιμά ο καθηγητής Μπουσό. Όμως «κανείς δεν έκρυψε ποτέ τίποτα», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι συχνά οι γιατροί δεν ψάχνουν να βρουν ποιο παθογόνο ακριβώς προκάλεσε μια πνευμονική πάθηση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ο ιός βρισκόταν στη Γαλλία από τέλη Δεκεμβρίου"

«Στοπ» από την Αστυνομία σε υπαίθρια συναυλία στην Ακρόπολη (βίντεο)

«Στοπ» σε αυτοσχέδια υπαίθρια συναυλία από δυο μουσικούς του δρόμου έβαλαν οι άνδρες της Αστυνομίας αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Έχοντας συγκεντρώσει λίγους περαστικούς γύρω τους και κάτω από την «σκιά» του φωτισμένου Παρθενώνα, οι πλανοδιοι μουσικοί «έστησαν» τη δική τους συναυλία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η οποία ωστόσο είχε μάλλον... άδοξο τέλος.

Δίχως να δημιουργηθεί ένταση, όπως φαίνεται και στα βίντεο, οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν για τις ώρες κοινής ησυχίας και τους ανάγκασαν να απομακρυνθούν από το σημείο.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» από την Αστυνομία σε υπαίθρια συναυλία στην Ακρόπολη (βίντεο)"

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τη χρήση ασανσέρ -Πόσοι πρέπει να μπαίνουν

Στα ασανσέρ μπορεί και πρέπει να μπαίνει μόνο το 40% από τον αριθμό των ατόμων που αναγράφεται ότι πρέπει να μπαίνουν. Οπου υπάρχουν, όμως, οι κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση του ασανσέρ. Θα επιτρέπεται, δηλαδή, να χρησιμοποιούμε μόνο τις κυλιόμενες σκάλες.

Θυμίζουμε ότι τα πρόστιμα για όλους εκείνους που δεν συμμορφώνονται ρητά με την τήρηση του νόμου είναι τσουχτερά, γιατί όπως έχει διαμηνύσει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και ένα λάθος μπορεί να αποβεί – ακόμη και τώρα – μοιραίο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τη χρήση ασανσέρ -Πόσοι πρέπει να μπαίνουν"

Επίθεση με πέτρες σε αστυνομικούς στην Αυλίζα Αχαρνών. Δε λειτουργούσαν οι ασύρματοι για να ζητήσουν ενισχύσεις!

Ανω-κάτω έγινε το απόγευμα της Κυριακής η συνοικία της Αυλίζας στις Αχαρνές, όταν τσιγγάνοι επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον ανδρών του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία δέχθηκε κλήση για διατάραξη κοινής ησυχίας σε καταυλισμό της Αυλίζας. Μια ομάδα από τα ΤΑΕ μετέβη στο σημείο, όπου ξαφνικά δέχθηκε επίθεση με πέτρες και μπουκάλια και αναγκάστηκε να αμυνθεί με χρήση χημικών.

Στο σημείο έφτασαν για ενίσχυση και άνδρες της ΟΠΚΕ, ενώ κάποιοι από τους δράστες αναγνωρίστηκαν από τους αστυνομικούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένας από αυτούς συνελήφθη, ύστερα από άγριο κυνηγητό μέσα στον καταυλισμό, από τη δύναμη της ΟΠΚΕ.

Ευτυχώς, τόσο κατά την επίθεση στους αστυνομικούς του ΤΑΕ, όσο και κατά την μετέπειτα επιχείρηση, δεν υπήρξε τραυματισμός, παρά μόνο φθορές στα υπηρεσιακά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί που δέχθηκαν την επίθεση, ζητούσαν ενίσχυση, μέσω ασυρμάτου, από τα κεντρικά και οι ασύρματοι δε λειτουργούσαν!

Για καλή τους τύχη, ωστόσο, λειτούργησαν τα… κινητά και έτσι μπόρεσαν οι συνάδελφοί τους να προστρέξουν για βοήθεια και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με πέτρες σε αστυνομικούς στην Αυλίζα Αχαρνών. Δε λειτουργούσαν οι ασύρματοι για να ζητήσουν ενισχύσεις!"

Κορωνοϊός - Ρωσία: Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της νόσου

Ο επικεφαλής πνευμονολόγος του ρωσικού υπουργείου Υγείας Σεργκέι Αβντέγεφ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει φθάσει στο σημείο της επιπεδοποίησης της καμπύλης, όπως και στην κορύφωση της νόσου.

«Στην ουσία δεν έχουμε φθάσει στο επίπεδο επιπεδοποίησης. Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το σημείο. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σομπιάνιν είπε ότι έχουμε διανύσει το 1/4 του δρόμου. Είναι δύσκολο να πεις το 1/4 , το 1/3 ή το 1/2 του δρόμου αλλά μπορούμε να πούμε επακριβώς ότι δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής πνευμονολόγος Σεργκέι Αβντέγεφ, αποδίδοντας την καθυστέρηση αυτή στο γεγονός ότι δεν τηρούνται επαρκώς τα μέτρα που απαιτούνται, ενώ υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση εξαρτάται ευθέως από την τήρηση των απαγορευτικών μέτρων.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις μάσκες που θα πρέπει να φορούν όλοι από τις 12 Μαΐου βγαίνοντας από το σπίτι, είπε ότι οι μάσκες θα επιτρέψουν να περιορισθεί η μετάδοση της νόσου από άνθρωπό σε άνθρωπο.

Στη Ρωσία 217.000 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

Σύμφωνα με την ιδία αρχή, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4.300.000 τεστ κορονοϊού, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 183.000 τεστ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ρωσία: Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της νόσου"

Συντάξεις: Μέχρι τον Ιούνιο το 40% θα απονέμεται σε λίγα δευτερόλεπτα

Σε 2 μήνες από σήμερα ,σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα ενώ καθώς θα εξελίσσεται η διαδικασία στο τέλος του 2021 το 85% των νέων αιτημάτων θα ολοκληρώνεται αυτόματα.

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ ξεκίνησε από δύο μεγάλες κατηγορίες , τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Σημαντικό είναι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 έως την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» δύναται να εντάσσονται στη διαδικασία απονομής της ψηφιακής σύνταξης με την υποβολή νέας αίτησης, στην οποία θα καταχωρείται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής για τον υπολογισμό των αναδρομικών που οφείλονται.

Στο τέλος της διαδικασίας θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος ενώ αν διαπιστωθεί καταχώρηση ψευδών η παραπλανητικών στοιχείων θα αναζητούνται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης είναι η εξής:

1. Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43) όπως ισχύει.

2. Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (email). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα κατά την αυθεντικοποίηση, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για τη διόρθωση των προσωπικών τους στοιχείων στο Μητρώο του «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ».

3. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος στην αίτηση και προχωρούν στην υποβολή της. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, σχετικά με την ορθότητα και την πληρότητα των δεδομένων που καταχωρούνται σε αυτή. Πιστοποιητικά και Ληξιαρχικές Πράξεις εφόσον απαιτούνται λαμβάνονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση από το Δικαιούχο.

4. Με την υποβολή της αίτησης, και για το σκοπό της κρίσης των αιτημάτων και τον έλεγχο της απονομής των παροχών είναι απαραίτητη η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα την κείμενη νομοθεσία και ιδίως σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, ΕΕ L 119 [ΓΚΠΔ], του άρθρου 22 παρ.1 περ. α, και των άρθρων 26 και 29 του ν. 4624/2019 (Α΄ 137). Στις περιπτώσεις που κατά την κείμενη νομοθεσία, η απονομή της παροχής συνδέεται με συγγενικά πρόσωπα του αιτούντος, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. διατηρεί επιπλέον το δικαίωμα του ελέγχου συντάξεων και επιδομάτων που αφορούν άμεσα συγγενικά πρόσωπα (γονείς, σύζυγο, τέκνα) του αιτούντος προκειμένου να διασταυρώσει τα απαραίτητα στοιχεία κατά την εκτέλεση της επεξεργασίας της αίτησης, καθώς και κατά τη μετέπειτα διαδικασία ελέγχου απονομής των παροχών.

5. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατό να ζητηθεί από το δικαιούχο να προσέλθει στο αρμόδιο υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε περίπτωση αίτησης από δικαστικό συμπαραστάτη ή σε περίπτωση που εν γένει δεν είναι δυνατή η αναζήτηση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Έκδοση και κοινοποίηση των αποφάσεων

1. Οι αποφάσεις συνταξιοδότησης για αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης αιτία θανάτου του συνταξιούχου και απονομής γήρατος σε δικαιούχους του τ.ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ».

2. Η έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, γίνεται βάσει των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων πληρωμών συντάξεων για τις περιπτώσεις μεταβίβασης και των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων χρόνου ασφάλισης του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ για τις περιπτώσεις απονομής συντάξεων γήρατος.

3. Κάθε απόφαση απονομής περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα ψηφιακά διαθέσιμα δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη κατά τη θεμελίωση του δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της παροχής, τις διατάξεις επί των οποίων κρίθηκε το αίτημα, το απονεμηθέν ποσό της σύνταξης, την ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος, την ημερομηνία πληρωμής, τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και κάθε άλλη πληροφορία που κριθεί χρήσιμη για την καλύτερη ενημέρωση του συνταξιούχου και τη νόμιμη στοιχειοθέτηση της απόφασης.

4. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα ψηφιακά διαθέσιμα δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη για την έκδοση της απόφασης και οι διατάξεις βάσει των οποίων δεν είναι δυνατή η απονομή της σύναξης.

5. Οι αποφάσεις που εκδίδονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία αποτελούν δημόσια έγγραφα που φέρουν λογότυπο του e-Ε.Φ.Κ.Α., αριθμό πρωτοκόλλου, χρονοσφραγίδα έκδοσης, μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. ή οποιουδήποτε εξουσιοδοτημένου από αυτόν όργανο και μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας της υπηρεσίας. Η μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Διοικητή ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου έχει χαρακτήρα αυθεντικοποίησης της απόφασης και δεν τεκμαίρει τη διενέργεια ελέγχου για την έκδοση της απόφασης από πλευράς του υπογράφοντος.

6. Κάθε απόφαση του παρόντος άρθρου πληροί τους κανόνες των διατάξεων των άρθρων 6, 16 έως 19 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας σύμφωνα με το ν. 2690/1999, όπως ισχύει και αποτελεί Δημόσιο έγγραφο, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον ν. 3979/2011 (Α΄ 138).

7. Κάθε απόφαση του παρόντος άρθρου γνωστοποιείται αποκλειστικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος ή ο νόμιμος εκπρόσωπος/αντίκλητός του στην ηλεκτρονική αίτηση του. Η απόφαση θεωρείται ότι κοινοποιήθηκε μετά την παρέλευση δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη γνωστοποίηση της με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως αυτή τηρείται στο ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» και αναγράφεται στην απόφαση. Η απόφαση αναρτάται επίσης στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου στον διαδικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

8. Ο ασφαλισμένος δύναται να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης που του κοινοποιήθηκε με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για τα αιτήματα απονομής σύνταξης που δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 εξακολουθεί η υφιστάμενη διαδικασία απονομής μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στις υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημόσιου Τομέα (ΓΓΠΣΔΔ) για τις συντάξεις του Δημόσιου Τομέα μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των αντίστοιχων κατηγοριών στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ».

Εκκρεμείς Αιτήσεις

Αιτήματα απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 έως την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» δύναται να εντάσσονται στη διαδικασία απονομής του άρθρου 2 της παρούσας κατόπιν πρόσκλησης των δικαιούχων και την υποβολή νέας αίτησης, στην οποία θα καταχωρείται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής για τον υπολογισμό των αναδρομικών που οφείλονται.

Πιλοτική Λειτουργία -Δειγματοληπτικός Έλεγχος

1. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», η οποία περατώνεται τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, πραγματοποιείται από τις εκτελεστικές υπηρεσίες απονομών συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. έλεγχος της ορθότητας για το σύνολο των αποφάσεων που εκδίδονται από την υπηρεσία και στη συνέχεια κοινοποιείται η απόφαση στους δικαιούχους.

2. Με τη λήξη της πιλοτικής λειτουργίας της παρ. 1 και την έναρξη της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 10% των αποφάσεων. Ο έλεγχος γίνεται από τις εκτελεστικές υπηρεσίες απονομών συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα.

3. Οι συνταξιούχοι που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτηση τους και υποχρεούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητα τους, αναστέλλεται η χορήγηση της σύνταξης και διακόπτεται η πίστωση του λογαριασμού τους.

4. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραποίησης ή ψευδούς δήλωσης στοιχείων, διακόπτεται η χορήγηση της σύνταξης, αναζητούνται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διατάξεις περί ΚΕΔΕ (ν.δ. 356/1974) και εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υποβολής ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με την κείμενη ποινική νομοθεσία και τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Μέχρι τον Ιούνιο το 40% θα απονέμεται σε λίγα δευτερόλεπτα"

Ανώγεια: Σοκαριστικές οι λεπτομέρειες του διπλού φονικού – Τι αναφέρει η δικογραφία

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από το διπλό φονικό στα Ανώγεια.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικές αρχές, όλα ξεκίνησαν με λεκτική και σωματική αντιπαράθεση μεταξύ του θανόντα κτηνοτρόφου, Γιώργου Ξυλούρη και του γιου του έτερου άντρα Μανώλη Κλομοίρη, ο οποίος όπως αναφέρουν τα μέχρι τώρα στοιχεία έπεσε νεκρός από τα πυρά του προαναφερθέντος.
Αφού τελείωσε το αρχικό επεισόδιο μεταξύ των δυο νεαρών αντρών, ο Ξυλούρης έφυγε και επέστρεψε κρατόντας όπλο με το οποίο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πατέρα του Καλομοίρη, ο οποίος στην προσπάθεια να προστατέψει τον γιο του, έπεσε νεκρός από τα πυρά του 30χρονου κτηνοτρόφου.
Ακολούθως, ο Μανώλης Καλομοίρης, με άλλο όπλο το οποίο είχε στην κατοχή του ή προμηθεύτηκε εκείνη τη στιγμή, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Γιώργο Ξυλούρη. Απο την ένοπλη αντιπαράθεση, τραυματίστηκε στο πόδι ο Εμμανουήλ Νταγιάντας, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε στο σημείο τυχαία και προσπάθησε να εμποδίσει τη σύγκρουση των δυο ανδρών.
Στην κατάθεση του ο τραυματίας, αναφέρει ότι είδε μια αναμπουμπούλα καθώς προχωρούσε με το αυτοκίνητο του και σταμάτησε να δει τι συμβαίνει. Μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο και πλησίασε, άκουσε πυροβολισμό και ένιωσε έναν πόνο στο αριστερό του πόδι, κάτω απο το γόνατο. «Κατευθείαν μάτωσε το πόδι μου και έπεσα κάτω» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Μετά απο μια ώρα ξύπνησα σε φορείο στο Κέντρο Υγείας» προσθέτει.
Ο Εμμανουήλ Νταγιάντας, ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται ποιος ήταν στο περιστατικό, ούτε ποιος πυροβόλησε. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 20-30 άτομα χωρίς να διακρίνει, όπως λέει, ποιος έκανε τι.

Η κατάθεση του Καλομοίρη

Ο Μανώλης Καλομοίρης μετά την παράδοση του στις Αστυνομικές Αρχές, ανέφερε ότι το επίμαχο βράδυ, βγήκε από την πατρική του οικεία, από τις φωνές της μητέρας του. Βγαίνοντας έξω, είδε ξαπλωμένο στο έδαφος τον πατέρα του, με μια τρύπα στο στήθος του και σε κοντινή απόσταση, τον Γιώργο Ξυλούρη να κρατάει όπλο. Ο πατέρας του Καλομοίρη ήταν ακούνητος, με ανοιχτό το στόμα και ο ίδιος συμπέρανε ότι ήταν ήδη νεκρός. Αμέσως επέστρεψε στο σπίτι του, πήρε το πιστόλι που είχε φυλαγμένο ο πατέρας του, επέστρεψε στο σημείο της αντιπαράθεσης και με αυτό το πιστόλι πυροβόλησε τον κτηνοτρόφο μέχρι που τελείωσαν οι σφαίρες του όπλου. Στη συνέχεια του επιτέθηκε με γροθιές, μέχρι που άλλα άτομα τον σταμάτησαν και τον απομάκρυναν.
Επεσήμανε δε στην κατάθεση του, ότι ο ίδιος δεν είχε οποιαδήποτε μορφής αντιπαράθεση με τον Ξυλούρη, πριν αντιληφθεί τον θανάσιμο τραυματισμό του πατέρα του.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην κατάθεση του:
«Την 02-05-2020 και ώρα 22.00 βρισκόμουν στο πατρικό μου στα Ανώγεια και καθόμουν στο πεζοδρόμιο έξω από αυτό. Ενώ καθόμουν, ήρθε και πάρκαρε έξω από το σπίτι το αυτοκίνητο του ο Ξυλούρης και εν συνεχεία ήρθε προς το μέρος μου και φαινόταν αγριεμένος. Εγώ τον ρώτησα τι συμβαίνει, αυτός μου απάντησε ότι ψάχνει τον πατέρα. Εν συνεχεία τον ρώτησα για ποιο λόγο τον ψάχνει και αυτός μου απάντησε «Ρουφιάνος είναι και γκεσταπίτες είστε» και με απώθησε σπρώχνοντας με. Τότε εγώ τον χτύπησα στο πρόσωπο με την γροθιά μου και εν συνεχεία αυτός έφυγε τρέχοντας, προς την οικεία του η οποία είναι σε απόσταση τριάντα μέτρων από το πατρικό μου.
Μετά εγώ μπήκα μέσα στο σπίτι, στο οποίο βρισκόταν ο πατέρας μου Λευτέρης Καλομοίρης και η μητέρα μου, Δέσποινα, στους οποίους είπα το περιστατικό. Εν συνεχεία πήγα στο μπάνιο να πληθώ, μετά από λίγη ώρα άκουσα τη μάνα μου να φωνάζει και ένα πυροβολισμό χωρίς να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Τότε πήγα και πήρα το πιστόλι του πατέρα μου, το οποίο είχε φυλαγμένο σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της τηλεόρασης και βγήκα στο δρόμο να δω τι συμβαίνει. Πλησίασα και είδα τον πατέρα μου ξαπλωμένο στο έδαφος, κοιτώντας προς τα πάνω και δίπλα του πεσμένος ο Γιώργος Ξυλούρης, κρατώντας στο χέρι του ένα όπλο.
Έπιασα τον πατέρα μου και είδα ότι είχε μια ανοιχτή τρύπα στο στήθος, ενώ τα μάτια και το στόμα του ήταν ανοιχτά. Άρχισα να πυροβολώ τον Ξυλούρη πολλές φορές χωρίς να θυμάμαι πόσες ακριβώς, στη συνέχει πέταξα το όπλο στο δρόμο και προσπάθησα να σηκώσω τον πατέρα μου, φωνάζοντας προς τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να τον βοηθήσουν. Σήκωσα τον πατέρα μου και τον έβαλα στη καρότσα του οχήματος του Εμμανουήλ Νταγιάντα, ο οποίος ήταν επίσης στο σημείο και ξεκινήσαμε για το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Όταν φτάσαμε, κατέβασα τον πατέρα μου και τον έβαλα, σέρνοντας μέσα, όπου και τον έβαλα σε ένα φορείο. Μετά από λίγο που κατάλαβα ότι ήταν νεκρός, έφυγα από το Κέντρο Υγείας. Όσον αφορά τον τραυματισμό του Νταγιάντα, δεν γνωρίζω πως τραυματίστηκε, εγώ σίγουρα δεν έστρεψα το όπλο μου προς το μέρος του”.
Στην ερώτηση, αν είχε προσωπικές διαφορές με τον κτηνοτρόφο, ο γιος του νεκρού λυράρη, απάντησε ότι εκείνος δεν είχε διαφορά μαζί του, αλλά πως ο πατέρας του είχε διαφορές για κτηματικά θέματα, για ασήμαντους λόγους, όπως τον διαβεβαίωνε.

Οι καταθέσεις των συγγενών των δυο νεκρών

Από την εξέταση μαρτύρων του συγγενικού περιβάλλοντος των δυο θανόντων, προκύπτει ότι , από το περιβάλλον του Λευτέρη Καλομοίρη, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό ξεκίνησε από αντιπαράθεση των δυο νεαρότερων εμπλεκομένων και πως ο λυράρης, ενεπλάκη στην πορεία με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του από τον κτηνοτρόφο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πως προήλθε ο θάνατος του τελευταίου.
Από το συγγενικό περιβάλλον του κτηνοτρόφου, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό ξεκίνησε ομοίως από αντιπαράθεση που είχε ο Ξυλούρης με τον Μανώλη Καλομοίρη, που οδήγησε τον πρώτο να οπλιστεί και να επιστρέψει στο σημείο, πλην όμως ο θάνατος και των δυο παραπάνω ανδρών αποδίδεται αποκλειστικά στην ένοπλη δράση του Μανώλη Καλομοίρη.

Τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας

Τις πρωινές ώρες της 03-05-2020 κατά την διάρκεια αστυνομικής έρευνας, στα δυο σπίτια, κατασχέθηκαν τα εξής ευρήματα. Στο σπίτι του Μανώλη Καλομοίρη, βρέθηκαν 20 πλήρη φυσίγγια πιστολιού διαμετρήματος 9 mm και μια κενή γεμιστήρα πιστολιού μάρκας Walhter. Στο σπίτι του Ξυλούρη βρέθηκε μια γεμιστήρα μάρκας Glock, καθώς και μια κυνηγετική καραμπίνα, της οποίας η Α.Κ.Κ.Ο είχε λήξει το 2017, ενώ στερείτο μειωτήρα για τον περιορισμό του αριθμού φυσιγγίων, στο νομίμως προβλεπόμενο.
Απο την εξέταση – πραγματογνωμοσύνη που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο τραυματισμός του Εμμανουήλ Νταγιάντα που σταμάτησε να βοηθήσει, προέκυψε από τα πυρομαχικά που δέχεται το πιστόλι του Μανώλη Καλομοίρη.
Σημειώνεται ακόμη, ότι οι τρεις σφαίρες πυροβόλου όπλου που βρέθηκαν στο σώμα του κτηνοτρόφου, ταιριάζουν ομοίως με το διαμέτρημα του παραδοθέντος όπλου που έφερε πάνω του ο Μανώλης Καλομοίρης, όταν και παραδόθηκε στις αστυνομικές Αρχές, επί της εθνικής οδού Ρεθύμνου- Ηρακλείου στο ύψος του Μπαλίου δήμου Μυλοποτάμου. Δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη αν η σφαίρα που διαπέρασε το σώμα του άτυχου λυράρη ανήκει στο όπλο που κρατούσε ο 30χρονος κτηνοτρόφος.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανώγεια: Σοκαριστικές οι λεπτομέρειες του διπλού φονικού – Τι αναφέρει η δικογραφία"

Κορωνοϊός: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα χωρίς... αποστάσεις

Πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, και στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πραγματοποιήθηκε ενάντια στην ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι εικόνες από το σημείο προκαλούν ανησυχία, καθώς ο συγκεντρωμένος κόσμος ήταν αρκετός - πάνω από 500 άτομα - και παρά τις δημόσιες συστάσεις για τον κορωνοϊό και τον κίνδυνο διασποράς του, δεν τηρήθηκαν ούτε οι αποστάσεις, ούτε τα μέτρα προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών στην συγκέντρωση «έδωσαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Δημ. Βίτσας, Νάσος Ηλιόπουλος και από το ΜέΡΑ25 οι Κρίτων Αρσένης και Σοφία Σακοράφα.

Δείτε το βίντεο που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα. 


 

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

IMG_8989
IMG_8986
IMG_8992
5075970
5075978
5075984
5075992
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα χωρίς... αποστάσεις"

Ην.Βασίλειο: Μόλις 288 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός θυμάτων που έχει καταγραφεί

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το τελευταίο 24ωρο, κατέγραψε ακόμη 288 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 288 θάνατοι είναι ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός από τα τέλη Μαρτίου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός απολογισμός ανέρχεται σε 28.734.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων.

Η COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στην πόλη Γουχάν της κινεζικής επαρχίας Γουμπέι. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον κόσμο, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και 248.000 νεκρούς.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ην.Βασίλειο: Μόλις 288 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός θυμάτων που έχει καταγραφεί"

Ανώγεια: Παρέδωσε όπλο στην αστυνομία η οικογένεια Ξυλούρη

Ένα όπλο, το οποίο αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας των αστυνομικών αρχών, παρέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η οικογένεια του Γιώργου Ξυλούρη που έπεσε νεκρός κατά τη φονική συμπλοκή στα Ανώγεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το e-kriti, το όπλο παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα στα Ανώγεια από εκπροσώπους της οικογένειας Το όπλο θα εξεταστεί και σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι κατά τη διάρκεια της φονικής συμπλοκής.Να σημειωθεί ότι κατά την αυτοψία των Αρχών,βρέθηκαν δύο διαφορετικών ειδών κάλυκες.

Ανώγεια: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο 29χρονος – “Θόλωσα και τότε πυροβόλησα” (video)

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε τρίτο πρόσωπο άσκησε η εισαγγελέας Ρεθύμνου σε βάρος του 29χρονου Καλομοίρη από τα Ανώγεια για το φόνο του 30χρονου συχωριανού του Γιώργου Ξυλούρη, δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς που έριχναν νεκρό τον 63χρονο πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο τραγικός πρωταγωνιστής του φονικού στα Ανώγεια ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (06.05.2020). Νωρίτερα, οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Ρεθύμνου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος υπεράσπισης του 29χρονου κατηγορούμενου, Διονύσης Βέρρας, ο νεαρός Καλομοίρης ισχυρίστηκε ότι το μοιραίο βράδυ ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης πέρασε και του μίλησε άσχημα.Ξεκίνησε καυγάς ανάμεσά τους και στη συνέχεια, αφού παρενέβησαν τρίτοι, ο καυγάς έληξε και οι δύο νέοι αποχώρησαν.

Λίγα λεπτά μετά, ακούστηκε πυροβολισμός όπως είπε ο 29χρονος και όταν κατέβηκε κάτω, είδε τον πατέρα του αιμόφυρτο, και ότι τον είχε πυροβολήσει ο Ξυλούρης. Τότε θόλωσε, είπε στην Εισαγγελέα και πυροβόλησε τον 30χρονο, επειδή, όπως είπε “δεν έβλεπε τίποτα μπροστά του” και ότι ήταν σαν να “είχε σεντόνι”. Στην προσπάθειά του να χωρίσει τους εμπλεκόμενους ένας ακόμα 30χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι.

Αναφερόμενος στο μοιραίο περιστατικό, όπως αυτό εξελίχθηκε, ο συνήγορος του 29χρονου, Διονύσης Βέρρας, είπε στις τηλεοπτικές κάμερες: “Είχαμε την πρώτη φάση που συνέβη μπροστά στην οικία του κατηγορούμενου. Υπήρχε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του κατηγορούμενου και του θανόντα, όχι ιδιαίτερα σημαντικός – με αμυχές ένθεν κι ένθεν – η εξέλιξη όμως ήταν διαφορετική. Ο 30χρονος έφυγε από το συμβάν όπως και ο κατηγορούμενος, οι οποίοι πήγαν στα σπίτια τους.

Δυστυχώς ο 30χρονος επέστρεψε έπειτα οπλισμένος και έξω πάλι από το σπίτι του κατηγορούμενου συνεχίζοντας τον καβγά, αυτή τη φορά με τον πατέρα του κατηγορούμενου ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε γρονθοκοπηθεί (από τα μέχρι τώρα ιατροδικαστικά δεδομένα, καθώς βρίσκεται ε εξέλιξη αυτή η διαδικασία). Αυτό το γεγονός βγάζει από το σπίτι τον 30χρονο, ο οποίος βρίσκεται μπροστά στη θέα του σκοτωμένου πατέρα, τον άλλο 30χρονο πάνω του και τη μητέρα του να ουρλιάζει. Σε μία κατάσταση πανικού και με το είναι μέσα του όλο ισοπεδωμένο, και με το μυαλό του σαν να «είχε σεντόνι», αδειάζει το πιστόλι πάνω στον θανόντα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρας.

Παρακολουθήστε τι λένε οι δικηγόροι του 29χρονου, Διονύσης Βέρρας και Αλεξάνδρα Σπανάκη:



Ανώγεια: “Σαφές ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη…”

Ο κ. Βέρρας υπογράμμισε ακόμα ότι είναι σαφές ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη. “Δικονομικά έχουν διαχωριστεί οι δύο υποθέσεις. Έχουμε δύο διαφορετικά όπλα και αυτό δεν αμφισβητείται”, τόνισε. Αναφερόμενος, επίσης, στα λεγόμενα του πατέρα του Γιώργου Ξυλούρη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο γιος του δεν πυροβόλησε, καθώς στα χέρια του δεν βρέθηκε πυρίτιδα, ο κ. Βέρρας σχολίασε ότι “η ανυπαρξία πυρίτιδας δεν απαλλάσσει από την κατηγορία του πυροβολισμού. Η βαλλιστική έκθεση έχει συνταχθεί και παραπέμπεται στην Αθήνα. Συνολικά από τη συλλογή των καλύκων εντοπίστηκαν 7 από ένα όπλο και 2 στο άλλο”, κατέληξε ο συνήγορος του 29χρονου Καλομοίρη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα (04.05.2020) ο πατέρας του 30χρονου, ισχυρίστηκε ότι ο γιος του δεν πυροβόλησε ποτέ και πως στα χέρια του δεν βρέθηκε πυρίτιδα, όπως τους ενημέρωσαν οι ιατροδικαστές και πως ο ίδιος ο 29χρονος Καλομοίρης, πυροβόλησε και σκότωσε τον 63χρονο πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη.

e-kriti, cretapost/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανώγεια: Παρέδωσε όπλο στην αστυνομία η οικογένεια Ξυλούρη"

13033: Πόσα SMS στάλθηκαν σε 42 ημέρες λειτουργίας (στοιχεία)

Tο 13033 λειτούργησε από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου ως και τις 6 το πρωί της 4ης Μαΐου και γρήγορα εξελίχθηκε στη βασική υπηρεσία δήλωσης των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της ΓΓΤΤ, στις 42 ημέρες λειτουργίας του 13033 διεκπεραιώθηκαν 110 εκατ. γραπτά μηνύματα. Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 94,2%, ενώ υπήρξαν πολλές ημέρες όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 99%.

Κατά μέσο όρο το 13033 εξυπηρετούσε 1.818 μηνύματα το λεπτό, ενώ στην ώρα με τη μεγαλύτερη κίνηση διεκπεραιώθηκαν 7.500 μηνύματα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησης ανά λεπτό.

Η υπηρεσία, που σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σε λιγότερο από 48 ώρες, απέσπασε θετικά σχόλια, με τον ΟΟΣΑ να τη χαρακτηρίζει ως βέλτιστη πρακτική για τη διαχείριση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων.

Επιπλέον:

Η στενή συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Όπως διαπιστώνεται και από μετρήσεις ανεξάρτητων διεθνών φορέων, τόσο τα σταθερά όσο και τα κινητά δίκτυα τηλεπικοινωνιών διαχειρίστηκαν με ικανοποιητικό τρόπο τον επιπλέον φόρτο που προκάλεσαν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων δεν υπήρξε καμία ανάγκη να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης της δικτυακής κίνησης (traffic management).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρξε σημαντικό περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Εκτός από τις συστάσεις που είχε εκδώσει η ΓΓΤΤ για την υπεύθυνη χρήση των δικτύων και την ασφαλή χρήση των εφαρμογών τηλεργασίας, υπήρξε διαρκής επικοινωνία της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της ΓΓΤΤ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), για την ανταλλαγή πληροφοριών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "13033: Πόσα SMS στάλθηκαν σε 42 ημέρες λειτουργίας (στοιχεία)"

Ιταλία: Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 195 θάνατοι - 1.200 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, της γείτονα χώρας Ιταλίας, το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν ακόμη 195 θάνατοι που αποδίδονται σε επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, έναντι 174 την προηγούμενη ημέρα.

​Πρόκειται για αριθμό σαφώς χαμηλότερο από τις 900 απώλειες που καταγράφονταν σε καθημερινή βάση στα τέλη Μαρτίου.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ιταλία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ανέρχεται σε 29.079. Η Ιταλία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο.

Πάνω από 210.000 κρούσματα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 1.221 από 1.389 την Κυριακή. Συνολικά έχουν καταγραφεί 211.938 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Πάντως, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας – η οποία επικαλείται στοιχεία για τους θανάτους από όλες τις αιτίες σε εθνικό επίπεδο – ο πραγματικός αριθμός θανάτων στην Ιταλία από κορωνοϊό είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι έχει ανακοινωθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Λιγότεροι ασθενείς στην εντατική

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 1.479 άτομα έναντι 1.501 την προηγούμενη ημέρα, με τους ασθενείς να μειώνονται διαρκώς. Από αυτούς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, 82.879 θεωρείται πως έχουν αναρρώσει πλήρως.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, σε τεστ για τον κορωνοϊό έχουν υποβληθεί 1,48 εκατ. άτομα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 195 θάνατοι - 1.200 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Χαρδαλιάς: Fake news η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και στους άνω των 65

Πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι αφήσαμε πίω 42 ημέρες μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Η νέα φάση θα αξιολογείται καθημερινά και θα προχωράμε πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα σημείωσε και τόνισε με έμφαση: Ο ιός είναι εδώ, δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο».



Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του ότι είναι fake news οι ειδήσεις ότι έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία μετά τα μεσάνυχτα (από 00.00 έως 06.00 πμ) και στους πολίτες άνω των 65 ετών. «Συστάσεις έχουμε κάνει» τόνισε συγκεκριμένα.

Παρατείνεται η καραντίνα στο Κρανίδι

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά κυκλοφορίας στο δήμο Ερμιονίδας. Παράλληλα, παρατείνεται η καραντίνα στην δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι για 7 μέρες. Επίσης, απόψε ολοκληρώνεται η καραντίνα στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης Ξάνθης, ενώ λήγει και ο περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών.

Τέλος, ανέφερε ότι συνολικά, 36.230 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ από τους ελέγχους στα σύνορά μας βρέθηκαν 547 θετικά κρούσματα, τα οποία και τέθηκαν σε απομόνωση.

Επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα

Στην άρση των μέτρων προστέθηκε μία ακόμα εξαίρεση. Από αύριο, Τρίτη 5 Μαϊου, θα επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα στη θάλασσα. Η εξαίρεση αυτή αφορά σε σκάφη έως 7 μέτρα, με την απαγόρευση προσέγγισης νησιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Fake news η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και στους άνω των 65"

Μητσοτάκης: Στόχος είναι να ανοίξει η τουριστική δραστηριότητα 1η Ιουλίου

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον Σωτήρη Τσιόδρα» δηλώνει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μίλησε στο CNN και στον απεσταλμένο του αμερικανικού δικτύου στην Αθήνα Nικ Ρόμπερτσον, καθώς το δίκτυο ενδιαφέρθηκε για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ελλάδα και τους Έλληνες.
«Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του.
Μητσοτάκης: Kρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό
«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».
Συνομιλώντας με τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα, η παρουσιάστρια του προγράμματος Τζούλια Τσάτερλεϊ σημείωσε ότι «τα γρήγορα μέτρα για το lockdown που έλαβε η κυβέρνηση έσωσαν ζωές», προσθέτοντας τα εξής: «το μήνυμα είναι επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».
To “κατηγορώ” κατά Τσίπρα
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής, όπως ο προηγούμενος, είναι πραγματιστής και στο στοιχείο αυτό (στον πραγματισμό) αποδίδει τη δική του επιτυχία και την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του COVID-19 μέχρι τώρα. Στο γεγονός ότι έλαβαν μέτρα για το lockdown πριν καν καταγραφούν θάνατοι στη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανταπόκριση από το Σύνταγμα ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αυτές που καταγράφονται σε άλλες χώρες στη διάρκεια μιας ημέρας.
Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Επισκέφτηκα ένα νοσοκομείο και τις πτέρυγες για τον COVID. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά η συντριπτική πλειονότητα των κρεβατιών στη ΜΕΘ είναι άδεια και η γιατρός που είναι επικεφαλής στο κεντρικό νοσοκομείο για τον COVID εδώ στην Αθήνα μου είπε ότι κανένας γιατρός, κανένας νοσηλευτής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Και είναι κάτι που εκλαμβάνεται πια ως μια νέα κανονικότητα σε όλο τον κόσμο, πως αν ανήκεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσεις από αυτό τον ιό. Δεν συνέβη εδώ στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί ο Πρωθυπουργός εφάρμοσε νωρίς ένα ισχυρό lockdown και υπήρχε επαρκής εξοπλισμός προσωπικής προστασίας για τους υγειονομικούς».
Η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφου του CNN
– Nικ Ρόμπερτσον: Η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, 20% ή και περισσότερο εξαρτάται από τον τουρισμό. Επομένως το άνοιγμα σημαίνει ότι επιτρέπεις την έλευση τουριστών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι στο πρώτο στάδιο. Δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η  Ισπανία. Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
– Nικ Ρόμπερτσον: Θα μπορέσετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.
– Nικ Ρόμπερτσον: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πόσο μεγάλη πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ίσως και ως ποσοστό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις γιατί (ανάλογα με τις εξελίξεις) τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα αλλά θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ανοίξουμε καθόλου (για τους ξένους τουρίστες) το καλοκαίρι.
– Nικ Ρόμπερτσον: Άρα πρέπει…
Δημοσιογράφος: Αυτό φαίνεται, τολμώ να πω, να είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι επιδόσεις απέναντι σε αυτή την πανδημία συγκαταλέγονται επί του παρόντος στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν καταφέρουμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά όπως γνωρίζετε, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
– Nικ Ρόμπερτσον: Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι δεν είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι όντως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε, επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη.
– Nικ Ρόμπερτσον: Αυτό αλλάζει τα πράγματα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ.
– Nικ Ρόμπερτσον: Αυτό φαίνεται, τολμώ να πω, να είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι επιδόσεις απέναντι σε αυτή την πανδημία συγκαταλέγονται επί του παρόντος στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: O καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος…
– Nικ Ρόμπερτσον: Το ξέρω, αλλά μήπως υπάρχει ένας σωστός τρόπος, και μήπως η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Στόχος είναι να ανοίξει η τουριστική δραστηριότητα 1η Ιουλίου"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη

Έξι νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.632. Το 55,4% εξ αυτών αφορά άνδρες.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων το 36% είναι γυναίκες. Αντίθετα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Παράλληλα, έχουμε άλλους δύο νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 146. Η ενδιάμεση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας είναι τα 75 έτη.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.



Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, για ίχνη του ιού σε ασθενείς, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη». Όπως είπε, κομμάτια του νεκρού πλέον ιού μπορεί να ανιχνεύονται έναν έως δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση των κυττάρων του αναπνευστικού από τον κορωνοϊό.

Στη Νότια Κορέα, η οποία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμή, αυτή της κυτταρικής καλλιέργειας για τον εντοπισμό ενεργού ιού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να επηρεάζει τον πυρήνα του κυττάρου. Αυτό σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με βάση τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. «Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε και σε μία αποκάλυψη, λέγοντας ότι σήμερα, 4 Μαΐου, που είναι και η πρώτη μέρα που εφαρμόζεται η άρση των μέτρων περιορισμού, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που είναι εύστοχα, όπως είπε, κατά 98,5%, το R0 στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news