facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Θεσσαλονίκη: Πεντάωρη στάση εργασίας την Παρασκευή στον ΟΑΣΘ

Σε πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί, προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και οι υπηρεσίες του οργανισμού.

Οπως αναφέρει ο ΟΑΣΘ σε ανακοίνωσή του, ο οργανισμός κινεί άμεσα τις νομικές διαδικασίες προκειμένου η στάση εργασίας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, καθώς παραβιάζει το νόμο και επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Διευκρινίζει μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του του οργανισμού ετοιμάζουν δρομολόγια ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας «και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ οφείλει να διαθέσει το προσωπικό», υπογραμμίζει.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πεντάωρη στάση εργασίας την Παρασκευή στον ΟΑΣΘ"

Μενίδι - Κινηματογραφική σύλληψη ληστή τραπεζών: «Καρφώθηκε»... ποζάροντας με αυτόματο όπλο σε ντοκιμαντέρ του Vice!

Σε μια κινηματογραφική, κυριολεκτικά, σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με δράστη ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος πόζαρε με αυτόματο όπλο κατά τη διάρκεια ντοκιμαντέρ του βρετανικού Vice στο Μενίδι

Οι δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα με θέμα το ελληνικό ραπ και τις συμμορίες που το εκπροσωπούν στις γειτονιές της Αθήνας. Πρωταγωνιστής του ρεπορτάζ είναι ο Rack, σταρ της ελληνικής ραπ σκηνής, tattoo artist και γιος του γνωστού χιπ χοπ τραγουδιστή, Λεκτικού.

Στα πλάνα του ντοκιμαντέρ (στο 0:07 δευτερόλεπτο), το οποίο γυρίστηκε στο Μενίδι για λογαριασμό του βρετανικού Vice, ένας από τους πρωταγωνιστές κρατάει ένα αυτόματο όπλο και το επιδεικνύει.

Το πλάνο αυτό «πρόδωσε» τον οπλοφόρο ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα η Ασφάλεια να κάνει έρευνα το μεσημέρι στην περιοχή του Μενιδίου.

Ύστερα από έφοδο που πραγματοποιήσαν οι αστυνομικοί στα σπίτια των ραπερ, συνέλαβαν τον άνδρα με το αυτόματο όπλο 

καθώς και άλλα μέλη του συγκροτήματος που εμφανίζονται στα πλάνα του Vice να κρατούν όπλα. Ο συγκεκριμένος, μάλιστά, έχει «βαρύ» ποινικό μητρώο, με συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες τραπεζών.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στην ασφάλεια όπου και κρατούνται, ενώ τα όπλα κατασχέθηκαν έπειτα από ταυτοποίηση που έκαναν οι αστυνομικοί με αυτά που διακρίνονται στο ντοκιμαντέρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενίδι - Κινηματογραφική σύλληψη ληστή τραπεζών: «Καρφώθηκε»... ποζάροντας με αυτόματο όπλο σε ντοκιμαντέρ του Vice!"

Λίμνη Δοϊράνης: Τους αργυροπελεκάνους «χτυπά» η γρίπη των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών έφθασε και στη Λίμνη Δοϊράνης. Οι νεκροί αργυροπελεκάνοι, που εντοπίστηκαν στη λίμνη διαπιστώθηκε τελικά ότι είναι από την γρίπη των πτηνών, η οποία έχει θερίσει τους πληθυσμούς τους από τις Πρέσπες μέχρι την Κερκίνη.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς βρίσκεται σε επιφυλακή και παράλληλα εντείνει τους ελέγχους και στις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών.

Μέχρι τώρα, τα δείγματα είναι αρνητικά και δεν υφίσταται περαιτέρω λόγος ανησυχίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίμνη Δοϊράνης: Τους αργυροπελεκάνους «χτυπά» η γρίπη των πτηνών"

Reuters: Επιβεβαιώνεται το βίντεο με τους Ουκρανούς να σκοτώνουν αιχμαλώτους

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, φαίνεται να δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν αιχμάλωτο, βαριά τραυματισμένο Ρώσο στρατιώτη.

Το βίντεο φαίνεται ότι τραβήχθηκε σε μια περιοχή δυτικά του Κιέβου.

Ακούγονται τρεις πυροβολισμοί, από άτομο που δεν φαίνεται στην κάμερα, εναντίον του στρατιώτη που φοράει ένα λευκό περιβραχιόνιο, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο στρατιώτης αιμορραγεί, κείτεται στον δρόμο δίπλα σε έναν νεκρό στρατιώτη και ανασαίνει με δυσκολία.

«Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός, αγκομαχάει ήδη… Τελείωσε» λέει μια φωνή και στη συνέχεια ακούγονται δύο πυροβολισμοί. Ακολουθεί τρίτος πυροβολισμός, αφού ο στρατιώτης κινείται ακόμα.

Στη συνέχεια στα πλάνα εμφανίζονται δύο άλλοι νεκροί στρατιώτες στον δρόμο, που φορούν και αυτοί λευκά περιβραχιόνια. Ο ένας έχει τα χέρια δεμένα πίσω από τον σβέρκο και έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι. Παραδίπλα διακρίνεται ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία που τραβήχθηκε το βίντεο, την ύπαρξη του οποίου ανέφερε αρχικά η εφημερίδα New York Times. Το πρακτορείο UNIAN της Ουκρανίας δημοσίευσε πλάνα στις 30 Μαρτίου.

Τα κατά τα φαινόμενα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων στο βίντεο μιλούν ρωσικά.

Τουλάχιστον ένας έχει προφορά του Καυκάσου και άλλοι έχουν προφορά που παραπέμπει σε περιοχές της νότιας Ρωσίας ή στην ανατολική Ουκρανία. Ορισμένοι φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Τουλάχιστον ένας φορούσε ένα γαλάζιο περιβραχιόνιο, σαν αυτά του ουκρανικού στρατού. Δεν είναι σαφές όμως σε ποια μονάδα ανήκουν. Ο ένας είχε το εθνόσημο της Ουκρανίας στο χέρι του, αλλά ανάποδα.

Το Reuters εντόπισε τη γεωγραφική θέση όπου γυρίστηκε το βίντεο, στα βόρεια του χωριού Ντμιτρίφκα, όχι μακριά από την Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα πλάνα με τους νεκρούς στην Μπούτσα ήταν σκηνοθετημένα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο, αλλά έχει ακούσει για αυτό. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ουκρανικός στρατός τηρεί τους κανόνες του πολέμου… Φυσικά μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά παραβίασης αυτών των κανόνων και σίγουρα θα ερευνηθούν», είπε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Επιβεβαιώνεται το βίντεο με τους Ουκρανούς να σκοτώνουν αιχμαλώτους"

Δικαίωση για τις καθαρίστριες σχολείων με σύμβαση ορισμένου χρόνου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή σήμερα την προσφυγή εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο ως καθαριστές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρχικά με διαδοχικές συμβάσεις μίσθωσης έργου ορισμένου χρόνου και από τον Δεκέμβριο του 2006, κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004 που μετέφερε στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 1999/70/ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτοντας οργανικές θέσεις.

Εκτιμώντας ότι οι συμβάσεις μίσθωσης έργου υπέκρυπταν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με τις οποίες καλύπτονταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι προσφεύγοντες άσκησαν τον Ιούνιο του 2009 αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για να τους καταβληθεί για τα έτη 2001 έως 2008 το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ αμοιβής που είχαν λάβει και της νόμιμης αμοιβής που καταβλήθηκε, σε δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονταν σε συγκρίσιμη κατάσταση. Η αγωγή απορρίφθηκε στο σύνολό της.

To Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και υποχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει τις διαφορές αποδοχών που ζητήθηκαν. Ο Άρειος Πάγος εν συνεχεία αναίρεσε την δευτεροβάθμια απόφαση κατά το μέρος που επιδίκασε τις διαφορές αποδοχών για το χρονικό διάστημα πριν από την κατάταξη των προσφευγόντων σε οργανικές θέσεις και παρέπεμψε την υπόθεση στο Eφετείο Αθηνών. To δικαστήριο αυτό παρατήρησε ότι, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η διαφορετική μεταχείριση των εργαζομένων με ορισμένου χρόνου συμβάσεις μέχρι την κατάταξή τους σε οργανικές θέσεις, δικαιολογείται επειδή εν γνώσει τους παρείχαν εργασία για την κάλυψη παγίων αναγκών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε να θέσει ενώπιον του Δικαστηρίου προδικαστικά ερωτήματα για την ερμηνεία της συμφωνίας-πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου η οποία περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ (στο εξής: συμφωνία-πλαίσιο).

Mε την σημερινή του διάταξη, το Δικαστήριο κρίνει, ότι η συμφωνία-πλαίσιο αντιτίθεται στην ελληνική ρύθμιση κατά την οποία εργαζόμενος ορισμένου χρόνου, του οποίου η σύμβαση έχει χαρακτηρισθεί ως σύμβαση έργου, δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αμοιβή ισοδύναμη με εργαζόμενο αορίστου χρόνου, για το λόγο ότι παρέχει την εργασία του, στο πλαίσιο σύμβασης ορισμένου χρόνου, εν γνώσει ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη.

Εισαγωγικά, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η συμφωνία-πλαίσιο απαγορεύει την αντιμετώπιση, όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης, των εργαζομένων ορισμένου χρόνου µε τρόπο λιγότερο ευνοϊκό σε σχέση με τους εργαζομένους αορίστου χρόνου που τελούν σε συγκρίσιμη κατάσταση, μόνο επειδή έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, εκτός αν αυτό δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους.

Πρώτον, το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι εμπίπτουν στην έννοια «εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου», της συμφωνίας-πλαισίου. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις του χαρακτηρίστηκαν ως συμβάσεις έργου δεν ασκεί καμία επιρροή.

Δεύτερον, οι όροι σχετικοί με τις αμοιβές εμπίπτουν στην έννοια «συνθήκες απασχόλησης», της συμφωνίας-πλαισίου.

Το Δικαστήριο επισημαίνει, τρίτον, ότι σύμφωνα με όσα διαπίστωσε το εθνικό δικαστήριο, ουδεμία διαφορά υφίσταται μεταξύ των καθηκόντων, των εργασιών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους δημόσιους υπάλληλους για τον καθαρισμό των σχολείων και των αντίστοιχων που αναλαμβάνονται από συμβασιούχους υπάλληλους. Πρέπει, συνεπώς, να γίνει δεκτό ότι η κατάσταση τους είναι συγκρίσιμη.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου έλαβαν αμοιβές κατώτερες από αυτές που δόθηκαν στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, υφίσταται διαφορετική μεταχείριση εργαζομένων τελούντων σε συγκρίσιμη κατάσταση.

Τέταρτον και τελευταίο, κατά το Δικαστήριο, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο συμβάσεων ορισμένου χρόνου, γνωρίζοντας ότι οι συμβάσεις τους αποσκοπούν στην κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου δεν αποτελεί «αντικειμενικό λόγο» κατά την έννοια της συμφωνίας-πλαισίου, που μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια διαφορετική μεταχείριση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαίωση για τις καθαρίστριες σχολείων με σύμβαση ορισμένου χρόνου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"

ΟΑΕΔ: Εκκαθάριση μητρώου ανέργων - Ποιοί αποκλείονται

Την εκκαθάριση του μητρώου των ανέργων, με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων, που αποκλείουν αρκετούς σημερινούς εγγεγραμμένους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, που τα μεσάνυχτα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή.

Ένα σχέδιο νόμου στο οποίο έχουν προστεθεί διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία της εκκαθάρισης, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση. Θεσμοθετούνται όλες οι προτάσεις περί εφαρμογής ποινών που σχετίζονται με τη διαγραφή ανέργων σε περίπτωση που δεν δεχτούν τρεις συνεχόμενες προτάσεις των εργασιακών συμβούλων για εύρεση εργασίας (διετής αποκλεισμός) ή αρνηθούν τυχόν κατάρτιση (εξάμηνος αποκλεισμός).

Υπάρχει όμως αντίστοιχη τιμωρία για έξι μήνες, ακόμα και αν ο άνεργος τύχει κατάρτισης, αλλά δεν καταφέρει να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν παρεμβάσεις που σχετίζονται και με τη στεγαστική πολιτική του.

Εφεξής, το αποθεματικό που υπάρχει από τις εισφορές προς τον πρώην ΟΕΚ (περίπου 2 δισ. ευρώ) θα μπορεί να αξιοποιείται με απόφαση του Δ.Σ., για τις ανάγκες του ΟΑΕΔ, ευρύτερα. Ένας ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται επίσημα σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

- Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο για ανέργους.

- Συντάσσεται, με τη βοήθεια εργασιακών συμβούλων, Ψηφιακό Σχέδιο Ατομικής Δράσης για κάθε άνεργο. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν όσοι είναι χωρίς δουλειά πάνω από πέντε έτη, στους οποίους χορηγείται εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ για να συντάξουν ένα τέτοιο Σχέδιο.

- Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για επιδόματα, παροχές, βοηθήματα ή διευκολύνσεις (εξαιρείται το επίδομα ανεργίας). Όριο μπαίνει στα 14.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και στα 20.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα. Προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Εάν ο άνεργος αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, με βάση το Ψηφιακό Σχέδιο Ατομικής Δράσης, τότε διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο έτη.

- Εάν ο άνεργος αρνηθεί να συμμετάσχει σε Επαγγελματική Κατάρτιση που προτείνει η ΔΥΠΑ, τότε διαγράφεται για έξι μήνες.

- Εισάγεται η έννοια του αναζητούντος εργασία (job seeker).

- Το επίδομα ανεργίας εξακολουθεί να καταβάλλεται κατά το ήμισυ, για όσους βρουν δουλειά εντός 12μήνου (επιδότηση εργασίας). Επισημαίνεται ότι, με βάση τα τελευταία συγκρίσιμα στοιχεία του φετινού Ιανουαρίου, η διαφορά ανάμεσα στους ανέργους της ΕΛΣΤΑΤ (587.152 άτομα) και στους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ (1.112.551 άτομα) είναι 525.399 άτομα.

Στεγαστική πολιτική

Με άλλες διατάξεις στο ίδιο σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Προβλέπεται επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση, όπως η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων και η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να ανλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Εκκαθάριση μητρώου ανέργων - Ποιοί αποκλείονται"

Πεσκόφ: Αν η Φινλανδία και η Σουηδία μπουν στο NATO, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «αποκαταστήσει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία – σύμφωνα με τη Μόσχα – έχει μεταξύ άλλων στόχο να αποδυναμώσει τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να μετατραπεί σε προγεφύρωμα για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, έχει κάνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να εξετάζουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία – όπου ηγετικό ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, και οι επακόλουθες συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και στρατιωτών, την καταστροφή οικισμών και ολόκληρων πόλεων, καθώς και μια σειρά από άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεσκόφ: Αν η Φινλανδία και η Σουηδία μπουν στο NATO, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες"

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους πρωθυπουργούς Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων στους ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία, απαντώντας σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν οι χώρες αυτές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις δύο ανακοινώσεις του το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις δυο χώρες για «εχθρικές ενέργειες» απέναντι στη Ρωσία.

Σον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και η Νεοζηλανδή ομόλογός του Τζασίντα Αρντέρν, καθώς και πολλά μέλη των κυβερνήσεών τους και βουλευτές από τις δύο χώρες.

Συνολικά, η απαγόρευση αφορά 228 Αυστραλούς και 130 Νεοζηλανδούς πολιτικούς.

Η Μόσχα καταδίκασε την «άφρονα ρωσοφοβική έξαψη» της Αυστραλίας η οποία «ακολούθησε πειθήνια» τις άλλες δυτικές χώρες, όπως αναφέρει. Προειδοποίησε επίσης ότι «στο εγγύς μέλλον» θα προστεθούν και άλλα ονόματα σε αυτή τη «μαύρη λίστα», όπως στρατιωτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι που «συμβάλλουν στην υποκίνηση μιας αρνητικής στάσης απέναντι στη χώρα μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους πρωθυπουργούς Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας"

Διαψεύδει η Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βία σε βάρος μεταναστών και επαναπροωθήσεις

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν βία κατά των μεταναστών και ότι «χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών που φαίνονται να κατάγονται από τη Μέση Ανατολή ή τη Νότια Ασία για να επαναπροωθήσουν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία».

Στην έκθεσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές, βασιζόμενο στις συνεντεύξεις 26 Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται στην κράτησή τους, παρουσία και άλλων αστυνομικών «είτε με γερμανική είτε με αυστριακή σημαία», ενώ σημειώνεται ότι «δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου».

Τα δύο υπουργεία εκφράζουν στην απάντησή τους «σοβαρή ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης», καθώς, όπως τονίζουν, η οργάνωση «υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων». Επίσης, αποδίδουν τις όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, «εάν ευσταθούν», σε «συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών».

Στην κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τακτικές, όπως αυτές που περιγράφονται στην έκθεση, «δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές διαδικασίες των ελληνικών αρχών και της Frontex που μάχονται καθημερινά τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η ενισχυμένη παρουσία στον Έβρο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων αφίξεων και σε τεράστια απώλεια εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τους διακινητές». Τέλος, καλούν όσους αναφέρουν τέτοια περιστατικά να παράσχουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να διερευνηθούν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει η Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βία σε βάρος μεταναστών και επαναπροωθήσεις"

G7: Nέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν την Πέμπτη 7/4 την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία.

«Απαγορεύουμε τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Θα επεκταθεί επίσης η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων και οι κυρώσεις σε τράπεζες και δημόσιες ρωσικές εταιρείες.

Μολονότι δεν εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα εμπάργκο στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, οι χώρες της G7 θέλουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη «σταδιακή αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "G7: Nέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας"

Ουκρανική πρεσβεία: Η Ρωσία προσπαθεί να «φυτεύσει» στα ελληνικά μυαλά ότι το τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική ομάδα

Η ουκρανική Πρεσβεία της Ελλάδας, σχολίασε τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Με ανάρτησή της στο Facebook η ουκρανική πρεσβεία μιλάει για ρωσική προπαγάνδα σχετικά με το τάγμα Αζόφ και πως η Μόσχα «προσπάθησε να “φυτεύσει” στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το Σύνταγμα Αζόφ” είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που λειτουργεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υποταγή.

Αναλυτικά το μήνυμα της Ουκρανικής πρεσβείας: Για περισσότερα από 8 χρόνια και ειδικά από την έναρξη του πλήρους πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίζονται γενναία τον άμαχο πληθυσμό στο έδαφός μας, και την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Η ρωσική μηχανή προπαγάνδας στοχοποιεί τα μυαλά των ελεύθερων ανθρώπων. Όχι μόνο θολώνει την πραγματικότητα, διαστρέφοντας γεγονότα, αλλά δημιουργεί την τρομακτική ατμόσφαιρα μίσους και φόβου.

Σήμερα οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι προπαγανδιστές αρνούνται το απόλυτο γεγονός της επιθετικότητας και της στρατιωτικής εισβολής στη χώρα μας και συνεχίζουν να λένε κραυγαλέα ψέματα και να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, όπως είχε δει ο κόσμος στη Μπούκα.

Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από την εισβολή, ειδικά στη Μαριούπολη, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών παραπληροφόρησης και μύθων.

Για πολλά χρόνια η Ρωσία προσπάθησε να «φυτεύσει» στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το Σύνταγμα «Αζόφ» είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που λειτουργεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υποταγή.

Δηλώσαμε σε πολλές περιπτώσεις, ότι στην πραγματικότητα, το Σύνταγμα εθελοντικής στρατιωτικής μονάδας «Azov» σχηματίστηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια να συντρίψει τη σταθερότητα της περιοχής του Ντόνετσκ και των πόλεων της. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη της πόλης της Μαριούπολης το 2014 και μεταρρυθμίστηκε πλήρως και ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή διοίκηση και υπαγόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Δεδομένου ότι η πόλη της Μαριούπολης όλα αυτά τα χρόνια απολάμβανε ειρηνικές και ακμάζουσες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια.

Από τη ρωσική εισβολή, το σύνταγμα «Azov» διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού σε μια από τις πιο σκληρές μάχες για τη Μαριούπολη, η οποία παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών της.

Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, εκ των οποίων ο ένας είναι από το Σύνταγμα «Azov», δείχνει την απόλυτη θέληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με αυτούς. Ναζιστικές πράξεις, οι Ρώσοι διαπράττουν στη γη μας και εναντίον του λαού μας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανική πρεσβεία: Η Ρωσία προσπαθεί να «φυτεύσει» στα ελληνικά μυαλά ότι το τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική ομάδα"

Λευκωσία: Σε τεχνικό πρόβλημα αποδίδει το Κίεβο τη διακοπή της σύνδεσης, όταν η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή

Σε τεχνικό πρόβλημα απέδωσε το Κίεβο τη διακοπή της διαδικτυακής σύνδεσης με την κυπριακή Βουλή, την ώρα που δευτερολογούσε η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως ενημέρωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, έγινε προσπάθεια να γίνει επανασύνδεση, ώστε να τοποθετηθεί ο κ. Ζελένσκι για τις αναφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

Ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θα τοποθετηθεί γραπτώς και θα αποστείλει τις θέσεις του στη Λευκωσία.

Διπλωματικές πηγές στο Κίεβο σημείωναν πως η Ουκρανία έχει στηρίξει και έχει υιοθετήσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα μη αναγνώρισης των όσων έχει βιώσει η Κύπρος από την τουρκική εισβολή.


protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκωσία: Σε τεχνικό πρόβλημα αποδίδει το Κίεβο τη διακοπή της σύνδεσης, όταν η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή"

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας», τονίζει το ψήφισμα του ΕΚ.

Το ΕΚ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Ιντερπόλ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την UNESCO και άλλους φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».

Επιπλέον, το ΕΚ ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ρωσικών σκαφών στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η πρόσβασή τους σε λιμένες της ΕΕ, καθώς και να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούκα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτόν ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία"

Κρεμλίνο: Η αντίδραση στην αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρεμλίνο: Η αντίδραση στην αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Κύπρος: Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη για Ζελένσκι – «Μας ενοχλεί ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή»

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά» στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στην κυπριακή βουλή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε για την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων» και πρόσθεσε ότι «βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Όπως αναφέρει το philenews.gr, ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, λέγοντας «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Για την περίπτωση ανάκλησης των διαβατηρίων των Ρώσων ολιγαρχών, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι αιχμές της προέδρου, Αννίτας Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έκανε κάποια αναφορά στην Κύπρο και στην τουρκική εισβολή. Πήρε το λόγο και δήλωσε ότι «καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Η διεθνής ιστορία μας προσφέρει διδάγματα. Είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Η Ουκρανία όπως και η Κύπρος έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό κράτος».

Ακόμη, η κ. Δημητρίου υπέδειξε πως «η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι στην Τουρκία, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής.

Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Η ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε πρωτοφανής. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.

Η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον φίλο ουκρανικό λαό. Ευχόμαστε ο διάλογος να πρυτανεύσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη για Ζελένσκι – «Μας ενοχλεί ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή»"

Άντονι Μπλίνκεν: Δεν θα αφήσουμε να εμποδιστεί η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια νέα όπλα μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την πίεσή τους στη Ρωσία, καθώς – όπως ανέφερε – υπάρχουν κι άλλες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Διατηρούμε και ενισχύουμε την πίεση προς το Κρεμλίνο και τους γείτονές του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας.

Η Ρωσία, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναφερθείσες δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκτίμησε μάλιστα ότι το «κλειδί» είναι να φανεί λογικός ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άντονι Μπλίνκεν: Δεν θα αφήσουμε να εμποδιστεί η αποστολή όπλων στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες την Πέμπτη. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο -- που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Τζέιμς 'Ελντερ.

Πολωνία 

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.514.514 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR. Η Unicef εκτιμούσε τις τελευταίες ημέρες ότι σχεδόν οι μισοί μεταξύ αυτών ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, 1,5 εκατομμύριο μεταξύ αυτών παραμένουν στην Πολωνία. Ανάμεσά τους, 600.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL).

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες.

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά επίσης ότι 502.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 662.751 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 7 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

Μολδαβία

Σύμφωνα με την HCR, 401.704 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Ουγγαρία 

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 7 Απριλίου 404.021 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

Σλοβακία

Στις 7 Απριλίου, συνολικά 304.983 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με την HCR.

Ρωσία

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανέρχεται σχεδόν σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, τελευταίος διαθέσιμος αριθμός.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι, μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

Λευκορωσία

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 18.060 ανθρώπους.

Μέθοδος

Η HCR διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία οι οποίες ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η HCR εκτιμά «ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες».

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που κατάγονται από όμορες χώρες οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες"

Κυβερνοεπίθεση ΕΛΤΑ: Πλήρη επαναφορά των υπηρεσιών ανακοίνωσε η εταιρεία

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την πλήρη αποκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών τους, για τους πελάτες τους και το κοινό, μετά την κυβερνοεπίθεση της 20ης Μαρτίου.

Το δίκτυο των ΕΛΤΑ προσφέρει πλέον όλες τις εμπορικές, χρηματοοικονομικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Τις τελευταίες ώρες αποκαταστάθηκε και η δυνατότητα αποστολής και παραλαβής αντικειμένων εξωτερικού, υπηρεσία η οποία παρέμενε η τελευταία εκκρεμότητα στη διαδικασία επαναφοράς των συστημάτων της εταιρείας.

Οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη όλων των αποστολών που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Μαρτίου, μέσα από το σύστημα Track & Trace στην ιστοσελίδα www.elta.gr. Επίσης, από τη Δευτέρα, πραγματοποιούνται κανονικά οι συναλλαγές μέσω του δικτύου της Eurobank, καθώς και αποστολές χρημάτων μέσω επιταγών ή του δικτύου Western Union.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι τα ΕΛΤΑ δέχθηκαν μια από τις σοβαρότερες επιθέσεις που έχει υποστεί ελληνικός όμιλος και ιδιαίτερα εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία επανήλθε πλήρως, επιτυγχάνοντας μία άρτια τεχνική αντίδραση και μία επίδοση εφάμιλλη πολυεθνικών ομίλων. Η πλήρης αποκατάσταση επιτεύχθηκε σε χρόνο που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των διεθνών δεδομένων για αντίστοιχα περιστατικά, ενώ σημειώνεται ότι οι περισσότερες υπηρεσίες είχαν αποκατασταθεί πολύ νωρίτερα.

Στη διαδικασία επαναφοράς σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η εσωτερική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, των αρμοδίων στελεχών, αλλά και η συνδρομή των εξωτερικών συνεργατών των ΕΛΤΑ (μεταξύ των οποίων επιστήμονες του ΙΤ και εξειδικευμένοι οργανισμοί) οι οποίοι συνέδραμαν στο έργο της αποκατάστασης των συστημάτων και της ασφαλούς επαναλειτουργίας τους.

Τα ΕΛΤΑ ζητούν την κατανόηση του κοινού για όποια δυσλειτουργία προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα και διαβεβαιώνουν ότι η επάνοδος γίνεται με ακόμη καλύτερες, αξιόπιστες και ασφαλέστερες υπηρεσίες, ταυτόχρονα με ανανέωση του εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων δικλείδων ασφαλείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνοεπίθεση ΕΛΤΑ: Πλήρη επαναφορά των υπηρεσιών ανακοίνωσε η εταιρεία"

Ουκρανία -Δήμαρχος Μπούτσα: Ελάτε να δείτε νεκρούς

Απάντηση στους Ρώσους πολιτικούς, που χαρακτήρισαν «fake» τις εικόνες με τους νεκρούς άμαχους, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό, έδωσε ο δήμαρχος της Μπούτσα, απευθύνοντάς τους, μάλιστα, και πρόσκληση «να επισκεφθούν την πόλη και να δουν τα θύματα μέσα στα μάτια».

«Προτείνω στους Ρώσους πολιτικούς που αποκαλούν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας “ειδική επιχείρηση” να έρθουν και να επισκεφθούν τη Μπούτσα καθώς και τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις και να δουν με τα μάτια τους τα μάτια των θυμάτων» δήλωσε ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντόρουκ και συνέχισε: «Στον πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που θα μπορεί να πιστέψει αυτό που λένε οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε 320 νεκρούς, διαφορετικών φύλων, διαφορετικών ηλικιών, 167 άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί. Σχεδόν το 90% των θυμάτων είχαν τράυατα από σφαίρες. Ως δήμαρχος της πόλης ήμουν εδώ συνεχώς και ένιωσα στο πετσί μου όλες τις φρικαλεότητες που έγιναν».

Κουλέμπα: «Ρώσοι στρατιώτες βίασαν παιδιά»

«Δεν μπορείς να καταλάβεις το συναίσθημα, ακόμα κι όταν δεις τις φωτογραφίες της Μπούτσα, αν μιλήσεις με ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή, αν ξέρεις ότι ένα άτομο που γνωρίζεις έχει βιαστεί για μέρες και όταν τελικά έφτασε στο Κίεβο πήγε κατευθείαν στην ψυχιατρική κλινική. Δεν μπορείς να καταλάβεις πώς είναι όταν Ρώσοι στρατιώτες βίασαν παιδιά». Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο τέλος της συμμετοχής του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Η σφαγή της Μπούτσα – υπογραμμίζει ωστόσο – είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι πολύ χειρότερη».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία -Δήμαρχος Μπούτσα: Ελάτε να δείτε νεκρούς "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι έχει «σημαντικές στρατιωτικές απώλειες»

Η Μόσχα παραδέχθηκε σήμερα ότι έχει “σημαντικές απώλειες” στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

“Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες”, δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο βρετανικό δίκτυο Sky News, “είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι έχει «σημαντικές στρατιωτικές απώλειες»"

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Μπέλγκοροντ

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε στις 29 Μαρτίου τουλάχιστον τρεις πυραύλους από την Ουκρανία εναντίον μιας αποθήκης πυρομαχικών κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Σύμφωνα με τη ρωσική επιτροπή, από την επίθεση τραυματίστηκαν οκτώ ρώσοι πολίτες και καταστράφηκε μια αποθήκη.

Νωρίτερα η ίδια επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταγγελλόμενη «απάνθρωπη μεταχείριση» των ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς ενός ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της αποκαλούμενης από τη Μόσχα «ειδικής επιχείρησης» για την προστασία των ρωσόφωνων και την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της γειτονικής της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο αντιστάθηκαν σθεναρά και οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Υποστηρίζει ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Μπέλγκοροντ"

Ρωσία: Έρευνα για την «κακομεταχείριση» των αιχμαλώτων πολέμου

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελλόμενη «απάνθρωπη μεταχείριση» των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία RIA και TASS.

Σύμφωνα με το TASS, η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς ενός Ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της αποκαλούμενης από τη Μόσχα «ειδικής επιχείρησης» για την προστασία των ρωσόφωνων και την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της γειτονικής της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο αντιστάθηκαν σθεναρά και οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Έρευνα για την «κακομεταχείριση» των αιχμαλώτων πολέμου "

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε στις 7/4 να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή (08/04)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Θράκη τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 20 με 22 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες στη Θράκη θα υπάρχουν νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις το πρωί κυρίως στα νότια, όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές.
Άνεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Στα βόρεια από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 ως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή (08/04)"

Κολομβία: Δέκα νεκροί από πλημμύρες

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά αγνοούνται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν στη βορειοδυτική Κολομβία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Στο Αμπρίκι, στην περιφέρεια της Αντιοκία, ένα κύμα λάσπης έπληξε έναν καταυλισμό στο ορυχείο Ελ Πορβενίρ τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών (UNGRD), δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν και επτά αγνοούνται.

«Η κατάσταση αυτή μας γεμίζει και πάλι με θλίψη», είπε ο Χάιμε Γκόμες, ο διευθυντής της UNGRD, ζητώντας από όλους τους Κολομβιανούς, ιδίως όμως από εκείνους που ζουν κοντά σε υδάτινους όγκους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο των βροχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολομβία: Δέκα νεκροί από πλημμύρες"

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ μετά την έκκληση Κουλέμπα για όπλα: Θα ενισχύσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία

Λίγο αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι  ο κόσμος «πρέπει να προετοιμάζεται για μια μακράς διάρκειας μάχη», τόνισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε, επίσης, ότι η στήριξη για την κυβερνοασφάλεια της Ουκρανίας θα ενισχυθεί.

Τόνισε ότι θα στείλει όλους τους απαραίτητους εκείνους εξοπλισμούς για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί στην περίπτωση επίθεσης με χημικά και βιολογικά όπλα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε, ακόμη, ότι θα βοηθήσει και γειτονικά έθνη όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να αυξήσουν τον βαθμό της ετοιμότητάς τους και την αυτοάμυνά τους.

Την ίδια στιγμή, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τα εξής: «Οι σύμμαχοι καταδικάζουμε τις τραγικές δολοφονίες των αμάχων στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις που πρόσφατα απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία».

«Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει και χρόνια»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια», προειδοποίησε πριν από ένα 24ωρο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είχε προσθέσει.

Κουλέμπα: Στείλτε μας άμεσα όπλα, διαφορετικά θα έχουμε κι άλλες τραγωδίες όπως η Μπούτσα

Περισσότερα όπλα θα λάβει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, όπως είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ωστόσο «συνεχίζονται οι συνομιλίες για να καθοριστεί πότε θα συμβεί αυτό».

«Είτε μας βοηθάτε τώρα - και μιλάω για ημέρες, όχι για εβδομάδες - ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», είπε ο Ουκρανος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο Κουλέμπα ανέφερε πως «σύμφωνα με όσα μου είπαν, θα χρειαστεί χρόνος για να παρασχεθούν τα όπλα που απαιτεί η Ουκρανία», ωστόσο «δεν έχουμε χρόνο».

Επιπλέον, κατηγόρησε τους συμμάχους ότι «ενεργούν μόνο αφού συμβούν τραγωδίες, όπως η Μπούτσα».

Ακόμη, χαρακτήρισε τις υπάρχουσες κυρώσεις «ανεπαρκείς» και στάθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποστηρίζουν τη ρωσική «πολεμική μηχανή».

«Πόσες τραγωδίες όπως στη Μπούτσα πρέπει να γίνουν για να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις;» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η σφαγή πολιτών στην Μπούτσα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «πολύ πολύ χειρότερη από όλες τις απόψεις».

Ο Κουλέμπα σημείωσε ακόμα ότι Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να συνεχίσουν να μιλάνε για να δουν πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Ερωτηθείς σχετικά με τον οπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των όπλων αλλά τόνισε ότι αυτή την περίοδο σημασία έχει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους κι ότι υπάρχει ανάγκη για όπλα «τώρα», αλλιώς θα είναι αργά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ μετά την έκκληση Κουλέμπα για όπλα: Θα ενισχύσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία"

Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη η μητέρα για την κακοποίηση των ανήλικων

Η καταγγελία του εν διαστάσει συζύγου της μητέρας των τριών παιδιών στον Άγιο Παντελεήμονα, ηλικίας 2,3 και 6 ετών, που εντοπίστηκαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, οδήγησε στη σύλληψή της και την σύλληψη του 54χρονου συντρόφου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δυο μέρες ο πατέρας των παιδιών πήγε στο τμήμα ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα και κατήγγειλε την 30χρονη Αλβανίδα εν διαστάσει σύζυγό του, αναφέροντας πως τα παιδιά του ζούσαν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Σήμερα το πρωί οι αστυνομικοί του τμήματος μαζί με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης έφτασαν στο σπίτι και πραγματοποίησαν έρευνες κατά την διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε πράγματι ότι τα παιδιά ήταν παραμελημένα, υπήρχαν παντού κατσαρίδες, ενώ η 30χρονη τα έπαιρνε και πήγαινε σε μια εκκλησία της περιοχής όπου ζητιάνευαν όλα μαζί.

Άμεσα ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ανηλίκων, ενώ τόσο η 30χρονη όσο και ο σύντροφος της συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, σωματική βλάβη και εξύβριση. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 54χρονος προσπάθησε να αντιδράσει, ωστόσο δεν κατάφερε να γλιτώσει.

Τα τρία αγγελούδια οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων για να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο, ενώ οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιων του εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη η μητέρα για την κακοποίηση των ανήλικων"

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Εξαδάκτυλος: «Οι έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη»

Για την σημασία που έχει η πρόληψη και η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, μίλησε στο μήνυμά του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, με καλά αμειβόμενους γιατρούς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που βρίσκει τη χώρα μας σε μια στιγμή όπου τα διδάγματα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα διδάγματα του παρελθόντος και την αναγκαιότητα συνολικής αναμόρφωσης του χώρου της υγείας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία», αναφέρει.

Υπογραμμίζει μάλιστα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σήμερα 7 Απριλίου, πως η πρόληψη και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικές με την ύπαρξη ενός συστήματος υγείας το οποίο θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

«Η Ελλάδα στερείται καθολικού και αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει με πρώτη το 1929. Η διαχρονική αυτή αποτυχία οφείλεται στους κατά καιρούς σχεδιασμούς που αγνοούσαν την πραγματικότητα και τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου. Ο πλούτος των επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων της Ελλάδος σε συνδυασμό με τη διαρκή απαίτηση των πολιτών για ελεύθερη επιλογή ιατρού, πρέπει να είναι η βάση κάθε σχεδιασμού», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος.

«Οι έλληνες γιατροί, οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη»

Σχολιάζοντας τη νέα ρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προβλέπει το θεσμό του προσωπικού γιατρού, ως «κλειδί» που ξεκλειδώνει όλη τη παροχή φροντίδας Υγείας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει πως, «συστήματα που προβλέπουν αποκλεισμούς και αντιγράφουν άλλες χώρες, απέτυχαν στο παρελθόν και είναι καταδικασμένα στο παρόν και στο μέλλον».

Με αφορμή την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την καθιέρωση του προσωπικού ιατρού, θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενσωματωθούν οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου, καθώς το παρόν νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις δυο αυτές βασικές προϋποθέσεις, αναφέρει και προσθέτει πως επιπλέον η χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας θα πρέπει να αυξηθεί, «καθώς η πρόοδος της επιστήμης και η πραγματικότητα το επιβάλλουν».

«Οι Έλληνες γιατροί σήμερα είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους στη Ε.Ε., γεγονός που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες στη μετανάστευση», προσθέτει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και καταλήγει:

«Δεσμευόμαστε ότι τα συμφέροντα των ασθενών και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του ιατρικού κόσμου θα καθοδηγήσουν τις ενέργειές μας για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του τομέα της Υγείας στη χώρα μας».

iatropedia

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Εξαδάκτυλος: «Οι έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη»"

Κουλέμπα: Στείλτε μας άμεσα όπλα, διαφορετικά θα έχουμε κι άλλες τραγωδίες όπως η Μπούτσα

Περισσότερα όπλα θα λάβει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, όπως είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ωστόσο «συνεχίζονται οι συνομιλίες για να καθοριστεί πότε θα συμβεί αυτό».

«Είτε μας βοηθάτε τώρα – και μιλάω για ημέρες, όχι για εβδομάδες – ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο Κουλέμπα ανέφερε πως «σύμφωνα με όσα μου είπαν, θα χρειαστεί χρόνος για να παρασχεθούν τα όπλα που απαιτεί η Ουκρανία», ωστόσο «δεν έχουμε χρόνο».

Επιπλέον, κατηγόρησε τους συμμάχους ότι «ενεργούν μόνο αφού συμβούν τραγωδίες, όπως η Μπούτσα».

Ακόμη, χαρακτήρισε τις υπάρχουσες κυρώσεις «ανεπαρκείς» και στάθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποστηρίζουν τη ρωσική «πολεμική μηχανή».

«Πόσες τραγωδίες όπως στη Μπούτσα πρέπει να γίνουν για να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις;» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η σφαγή πολιτών στην Μπούτσα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «πολύ πολύ χειρότερη από όλες τις απόψεις».

Ο Κουλέμπα σημείωσε ακόμα ότι Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να συνεχίσουν να μιλάνε για να δουν πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Ερωτηθείς σχετικά με τον οπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των όπλων αλλά τόνισε ότι αυτή την περίοδο σημασία έχει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους κι ότι υπάρχει ανάγκη για όπλα «τώρα», αλλιώς θα είναι αργά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουλέμπα: Στείλτε μας άμεσα όπλα, διαφορετικά θα έχουμε κι άλλες τραγωδίες όπως η Μπούτσα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρευνα για τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα προαναγγέλλει ο ΟΗΕ

 Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των νεκρών που φορούσαν πολιτικά στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων προανήγγειλε uψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την πόλη, κοντά στο Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μπούτσα. Διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας».

Ο Βρετανός διπλωμάτης έφτασε στην Μπούτσα γύρω στις 13.00 συνοδευόμενος από τον Αμίν Αουάντ, τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση. Μαζί πήγαν μπροστά στο δημαρχείο, λίγα λεπτά αφότου υψώθηκε στη στέγη του και πάλι η ουκρανική σημαία, για πρώτη φορά μετά την κατοχή της πόλης από τους Ρώσους.

Ο Γκρίφιθς μίλησε με ένα στέλεχος του δήμου και στη συνέχεια πήγε πεζός στον μαζικό τάφο που έσκαψαν οι Ουκρανοί κοντά σε μια εκκλησία. Εκεί μίλησε για περίπου 20 λεπτά με έναν τοπικό αξιωματούχο ο οποίος του εξήγησε πώς σκοτώνονταν οι άμαχοι τις τελευταίες εβδομάδες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρευνα για τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα προαναγγέλλει ο ΟΗΕ"

Κορωνοϊός: 76 θάνατοι, 10.858 κρούσματα και 200 επαναλοιμώξεις

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.858. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.137.714, εκ των οποίων 49,1% άνδρες. 

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 200, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.270 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 226.222 τεστ, με τη θετικότητα να φτάνει το 4,79%, έναντι 5,7% χθες αλλά με 263.798 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.372 στην Αττική (6.230 χθες).
  • 1.074 στη Θεσσαλονίκη (1.613 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 585 από την Ανατολική Αττική (840 χθες).
  • 861 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.130 χθες).
  • 133 από τη Δυτική Αττική (180 χθες).
  • 495 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (799 χθες).
  • 1.197 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.700 χθες).
  • 535 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (756 χθες).
  • 465 από τον Πειραιά (684 χθες).
  • 101 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (141 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 9 στο Άγιο Όρος
  • 376 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 13 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 139 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 128 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 47 στην ΠΕ Άρτας.
  • 350 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 221 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 117 στην ΠΕ Δράμας.
  • 143 στην ΠΕ Έβρου.
  • 332 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 37 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 45 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 211 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 163 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 579 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 21 την ΠΕ Θάσου.
  • 34 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 65 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 25 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 217 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 200 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 40 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 149 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 50 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 171 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 44 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 103 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 202 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 208 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 30 στην ΠΕ Κω.
  • 178 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 428 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 128 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 107 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 33 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 15 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 286 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 262 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 24 στην ΠΕ Μήλου.
  • 13 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 23 στην ΠΕ Νάξου.
  • 63 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 40 στην ΠΕ Πάρου.
  • 166 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 148 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 54 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 96 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 81 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 153 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 251 στην ΠΕ Σερρών.
  • 33 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 60 στην ΠΕ Σύρου.
  • 18 στην ΠΕ Τήνου.
  • 187 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 269 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 59 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 66 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 106 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 299 στην ΠΕ Χανίων.
  • 64 στην ΠΕ Χίου.
  • 431 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (453 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.968 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (χθες 358). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 207 (57,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 152 (42,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.496 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 382 (ημερήσια μεταβολή -3,05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 404 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 76 θάνατοι, 10.858 κρούσματα και 200 επαναλοιμώξεις "

Τασούλας: Δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι μάθαμε για την παρέμβαση των μαχητών χωρίς να γνωρίζουμε όμως το περιεχόμενο της

Να μην αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής, όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην Ελληνική Βουλή, ζήτησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας με δημοσιογράφους μετά από την Διάσκεψη των προέδρων, στη Βουλή. Όπως είπε, το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι έμαθαν για την βιντεοσκοπημένη εμφάνιση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της παρέμβασής τους. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των δύο μαχητών, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα, η οποία είναι η εμφάνιση του Ζελένσκι.

Δεν είχαμε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική βουλή, εξηγούσαν νωρίτερα  πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως ανέφεραν, ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη την σύνδεση με την Ουκρανία και οι ίδιοι πάτησαν  το play για το βίντεο. Η ίδια εταιρεία ήταν υπεύθυνη και για τους μεταφραστές καθώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να βρει μεταφραστή που να μπορεί να μεταφέρει απευθείας από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τασούλας: Δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι μάθαμε για την παρέμβαση των μαχητών χωρίς να γνωρίζουμε όμως το περιεχόμενο της"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news