facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Σοκ από τις αποκαλύψεις για το bullying στον 14χρονο: «Έκαναν ότι δεν έβλεπαν οι καθηγητές…»

Δυστυχώς ένας έφηβος πάνω στο άνθος της ηλικίας του έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή, καθώς δεν άντεξε τον εκφοβισμό από άλλα παιδιά στο σχολείο του και αυτοκτόνησε. Οι αποκαλύψεις για το bullying που δεχόταν ο 14χρονος στον Κολωνό προκαλούν σοκ, καθώς έρχονται από συμμαθητές του, οι οποίοι κατηγορούν τους καθηγητές ότι ήξεραν, αλλά έκαναν ότι δεν έβλεπαν.

«Του πετάγαν νεράτζια, τον βρίζανε, τον κλωτσάγανε… Γενικά του κάνανε bullying. Οι καθηγητές το βλέπανε από μόνοι τους, αλλά δεν κάνανε κάτι», αναφέρουν στο Mega

Σοκάρει η μαρτυρία συμμαθήτριας του, η οποία αποκαλύπτει πως ο Μάκης είχε ρωτήσει τον καλύτερό του φίλο , αν αυτοκτονούσε τι θα έκανε…

«Ήταν πολύ κλειστό παιδί είναι η αλήθεια. Δεν έλεγε σε κανέναν τίποτα προσωπικό, απλά ήξερα από τα παιδιά από την τάξη του ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν στεναχωρημένος και είχε κάνει στον κολλητό του μια ερώτηση πριν κάτι μέρες αν αυτοκτονούσα τι θα έκανες;».

Γονείς μαθητών υποστηρίζουν ότι στο συγκεκριμένο σχολείο τα περιστατικά βίας ήταν σχεδόν καθημερινά.

«Το σχολείο είναι αδιάφορο, ο διευθυντής είναι αδιάφορος όλα τα χρόνια. Δεν ήταν μόνο αυτή η χρονιά που έχουμε bullying, κάθε χρόνο έχουμε bullying. Ξέρανε και για το Μάκη», ανέφερε μητέρα του συμμαθητή του 14χρονου.

Φοβούνται μάλιστα ότι μπορεί την επόμενη στιγμή το μπούλινγκ που βίωνε ο Μάκης να το βιώσουν και τα δικά τους παιδιά…

«Τον βρίζανε. Κάθε μέρα τον βρίζανε, τον γελούσανε, τον χτυπούσανε, κάθε μέρα… κάθε μέρα χωρίς λόγο. Ανελέητο μπούλινγκ. Δεν θέλω να συμβεί άλλο τέτοιο. Είμαι μάνα. Ειλικρινά σας μιλάω είμαστε διαλυμένοι. Από την άλλη φοβάμαι…».

Σήμερα γονείς από την περιοχή ζήτησαν και έκαναν συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ο διευθυντής του σχολείου παραδέχτηκε τα περιστατικά εκφοβισμού.

«Ο διευθυντής παραδέχτηκε ότι είναι δυο άτομα που αντί για τις τσάντες τους κουβαλούν μαχαίρια και μαζί με άλλα δύο, τρία άτομα από άλλα σχολεία δημιουργούν προβλήματα», αναφέρουν γονείς.

Για το συμβάν έχει επιληφθεί και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών. Οι έρευνες των Αρχών πλέον απομακρύνονται από το σενάριο του Blackout challenge στο Tik Tok και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχόταν bullying ο 14χρονος, γι’ αυτό και οι Αρχές εστιάζουν τις έρευνές τους στο σχολικό περιβάλλον.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκ από τις αποκαλύψεις για το bullying στον 14χρονο: «Έκαναν ότι δεν έβλεπαν οι καθηγητές…»"

Λουκασένκο: Η Λευκορωσία απέκτησε S-400 και πυραύλους Iskander

Η Λευκορωσία αγόρασε από τη Ρωσία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και πυραύλους Iskander, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την 85η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία είναι ο κυριότερος σύμμαχος της Ρωσίας και συνορεύει με την Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε με τον (πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Telegram. Πρόσθεσε ότι η χώρα αγόρασε την «απαραίτητη» ποσότητα αυτών των όπλων, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Με τέτοια όπλα, ο στρατός μας είναι ήδη εντελώς διαφορετικός», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα συστήματα αυτά «είναι ικανά να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές».

Στις αρχές Μαΐου ο 67χρονος Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εμμονή με τη ναζιστική ιδεολογία και ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκασένκο: Η Λευκορωσία απέκτησε S-400 και πυραύλους Iskander"

Ευλογιά των πιθήκων – Εγκύκλιος ΕΟΔΥ προς τα νοσοκομεία: Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν

Σε ετοιμότητα φέρεται να βρίσκεται ο ΕΟΔΥ έχοντας ήδη στείλει και εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας, για την Ευλογιά των πιθήκων.

Η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Όπως εξηγείται, αρχικά εμφανίζεται πυρετός και κόπωση και μία έως τρεις ημέρες, εμφανίζεται το γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.

Στην Ιταλία, συμπτώματα κατέγραψε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους.

Ο εν λόγω ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων – Εγκύκλιος ΕΟΔΥ προς τα νοσοκομεία: Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν"

Έγκριση από το Κογκρέσο για το πακέτο βοήθειας των 40 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Το Κογκρέσο στις ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το κολοσσιαίο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα μακροοικονομικό και ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό.

Έτσι, το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκριση από το Κογκρέσο για το πακέτο βοήθειας των 40 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία"

Έκκληση Λιβάνιου στους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Έκκληση στους πολίτες, ιδίως των περιοχών που βρίσκονται σε κτηματογράφηση, να προσέλθουν και να δηλώσουν την περιουσία τους, απηύθυνε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ένταξη του κτηματολογίου Δωδεκανήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε ότι αιωνίως θα δίδονται παρατάσεις» τόνισε ο κ. Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο και να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Κτηματολόγιο και να αναπτυχθεί η χώρα οικονομικά όσο της αξίζει.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κτηματογράφηση σε ένα μεγάλο τμήμα των Χανίων ξεκίνησε στις 18/10/2021, κι ενώ εκτιμάται ότι πρέπει να δηλωθούν περί τα 570.000 δικαιώματα, επτά μήνες μετά έχει δηλωθεί μόνο το 11%. Στο Ρέθυμνο, η κτηματογράφηση ξεκίνησε στις 30/6/21 και σήμερα είμαστε στο 19%, ενώ στις Κυκλάδες, που ξεκίνησε στις 5/7/21, είμαστε στο 44%.

«Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές, που είναι σε κτηματογράφηση, αλλά πρέπει και ο κόσμος να προσέλθει για να διασφαλίσει την περιουσία του. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε ότι αιωνίως θα δίνονται παρατάσεις. Κάποια στιγμή, όλα αυτά πρέπει τελειώσουν» είπε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Όπως πρέπει το κράτος να λειτουργήσει σωστά, έτσι πρέπει και οι πολίτες να προσέλθουν, ιδίως εκεί που εξελίσσεται η κτηματογράφηση. Να ενδιαφερθούν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Ναι, μπορεί να χάσουν μια-δυο μέρες, αλλά πρέπει να μπει τέλος στο άναρχο τοπίο».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκκληση Λιβάνιου στους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο"

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή να καλύπτουν τα πρόσωπά τους οι παρουσιάστριες της τηλεόρασης

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν εκπομπές σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν θα πρέπει να εμφανίζονται καλυμμένα τα πρόσωπά τους στις εκπομπές, σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος των Ταλιμπάν, σχετικά με την απόφαση που έλαβε η οργάνωση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν διέταξαν τις γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, επιστρέφοντας έτσι στην πολιτική που ακολουθούσαν οι σκληροπυρηνικοί της οργάνωσης και κλιμακώνοντας τους περιορισμούς σε βάρος των γυναικών.

«Χθες συναντηθήκαμε με στελέχη των μέσων ενημέρωσης… Δέχτηκαν με χαρά τη συμβουλή μας», είπε ο Ακίφ Μαχάτζαρ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ηθών και Αρετής, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και υποστηρίζοντας ότι οι Αφγανοί θα αντιδράσουν θετικά σε αυτήν την απόφαση.

Μολονότι έκανε λόγο για «συμβουλή», πρόσθεσε ότι το μέτρο θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 21 Μαΐου. Δεν απάντησε σε ένα ερώτημα για τις συνέπειες που θα υποστεί όποιος δεν τηρήσει αυτή τη «συμβουλή».

Οι περισσότερες Αφγανές φορούν μαντίλα, για θρησκευτικούς λόγους, όμως πολλές στις αστικές περιοχές, όπως στην Καμπούλ, δεν καλύπτουν το πρόσωπό τους. Την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν (1996-2001) ήταν υποχρεωμένες να φορούν μπούρκα.

Ο Μαχάτζαρ είπε ότι οι παρουσιάστριες θα μπορούσαν να φορούν ιατρική μάσκα, όπως έκαναν την περίοδο της πανδημίας.

Μια εργαζόμενη σε τηλεοπτικό σταθμό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι μέλη των Ταλιμπάν επισκέφθηκαν τα γραφεία την Τετάρτη. «Σήμερα, στο τμήμα της παραγωγής φορούσαν μάσκες, αλλά στο ειδησεογραφικό συνέχισαν όπως και πριν», είπε.

Ορισμένα κανάλια άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν τον νέο κανόνα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή να καλύπτουν τα πρόσωπά τους οι παρουσιάστριες της τηλεόρασης"

Μητέρα κατήγγειλε καθηγήτρια επειδή χτύπησε το γιο της – Ο ίδιος φέρεται να κυκλοφορούσε με το μποξεράκι στο προαύλιο

Μητέρα μαθητή του 65ου Γυμνασίου Αθηνών κατήγγειλε στην Αστυνομία πως η καθηγήτρια του ανήλικου γιου της τον χτύπησε την περασμένη Δευτέρα.

Ο ανήλικος μαθητής καταθέτοντας στην Αστυνομία ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από την καθηγήτρια του στο προαύλιο του σχολείου όπου και φοιτά χωρίς να ξέρει το λόγο.

Αξιοσημείωτο είναι πως μαθητές του σχολείου, μιλώντας με δημοσιογράφους, υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη καθηγήτρια είναι σοβαρή και ήρεμη ενώ ποτέ της δεν έχει δώσει δικαιώματα επιθετικότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι συμμαθητές του θύματος ανέφεραν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ανήλικος μαθητής κυκλοφορούσε στο προαύλιο με το μποξεράκι του και απλά η καθηγήτρια όταν τον είδε τον τράβηξε από την τσάντα του για να τον πιάσει και να τον πάει στο γραφείο των καθηγητών.

Ο ίδιος ο μαθητής αφού δέχτηκε την επίθεση ειδοποίησε την μητέρα του και εκείνη αμέσως αντέδρασε καλώντας την Άμεση Δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί οι οποίοι πήγαν στο σχολείο μετά από κλήση διαπίστωσαν πως ο 15χρονος έφερε αμυχές, στην αριστερή πλευρά του λαιμού, στην αριστερή ωμοπλάτη και στην δεξιά παλάμη ενώ δίπλα του ήταν η μητέρα του.

Ο ανήλικος μαθητής εκμυστηρεύτηκε στους αστυνομικούς πως δέχτηκε επίθεση από την καθηγήτρια στον προαύλιο χώρο του σχολείου χωρίς να γνωρίζει τον λόγο. Αμέσως οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν στην προσαγωγή της καθηγήτριας και στη συνέχεια την συνέλαβαν.

Η γυναίκα αντιμετωπίζει την κατηγορία της σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητέρα κατήγγειλε καθηγήτρια επειδή χτύπησε το γιο της – Ο ίδιος φέρεται να κυκλοφορούσε με το μποξεράκι στο προαύλιο"

Ελβετία: Αγοράζει 36 μαχητικά F-35 χωρίς δημοψήφισμα

Την απόφασή της να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 36 μαχητικών F-35A Lightning II, έλαβε η ελβετική κυβέρνηση. Η απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί πριν δημοψήφισμα όπως θα συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις. Η συμφωνία αγγίζει τα 5,5 δισ. δολάρια.

«Σχεδιάζεται ότι τα αεροπλάνα πρέπει να παραδοθούν από το 2025 έως το 2027, προκειμένου οι άνθρωποι να προστατεύονται από αεροπορικές απειλές μετά το 2030», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε δήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία επέλεξε να παραγγείλει τα F-35 ως νέα γενιά μαχητικών, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στους αντιπάλους που ζήτησαν δημοψήφισμα για να αλλάξει αυτό που λένε ότι είναι μια περιττή επιλογή.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ξοδεύουν χρήματα για οπλικά συστήματα, σημειώνοντας ότι η Φινλανδία αποφάσισε να αγοράσει 64 αεροπλάνα F-35A, η Γερμανία θέλει να αγοράσει έως και 35 και ο Καναδάς 88 μαχητικά αεροσκάφη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελβετία: Αγοράζει 36 μαχητικά F-35 χωρίς δημοψήφισμα"

Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες λυκείου κατήγγειλαν συμμαθητή τους για βιασμό

Μαθητής λυκείου βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, ύστερα από τις καταγγελίες δύο συμμαθητριών του που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματά του. Ο ανήλικος απολογήθηκε στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα τού επιβλήθηκε το αναμορφωτικό μέτρο «ανάθεσης της επιμέλειάς του» σε επιμελητές ανηλίκων μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Οι δύο καταγγέλλουσες, μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, απευθύνθηκαν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. αναφέροντας πως δέχθηκαν απειλές από τον 17χρονο ότι θα πάθουν κακό εάν δεν συνευρεθούν μαζί του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πράξη σε βάρος της πρώτης μαθήτριας έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο κι ένα μήνα αργότερα σε βάρος της δεύτερης. Και τα δύο καταγγελλόμενα περιστατικά έγιναν σε υπαίθριους χώρους. Οι καταγγέλλουσες γνώριζαν τον 17χρονο κατηγορούμενο από κοινές παρέες καθώς τον καιρό εκείνο φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο.

Στην απολογία του, ο ανήλικος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η μία καταγγέλλουσα ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή την είχε απορρίψει ερωτικά, ενώ η δεύτερη τον κατήγγειλε για προσωπικούς της λόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες λυκείου κατήγγειλαν συμμαθητή τους για βιασμό"

Έντονη αντιπαράθεση Μηταράκη – Τσαβούσογλου στην έδρα του ΟΗΕ για την μετανάστευση

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Νότης Μηταράκης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας κατήγγειλε την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικό, την παραβίαση της κοινής δήλωσης και την επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Προκλητικός, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις αστήρικτες κατηγορίες κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Frontex για επαναπροώθησεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδος έχει μειώσει δραστικά τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Αιγαίο ενώ παράλληλα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη αντιπαράθεση Μηταράκη – Τσαβούσογλου στην έδρα του ΟΗΕ για την μετανάστευση"

Μήνυμα Μπάιντεν υπέρ της άμεσης ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το σκληρό παζάρι της Τουρκίας

Όλο το πολιτικό της βάρος υπέρ της νατοϊκής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας ρίχνει η Ουάσιγκτον με το Τζο Μπάιντεν να υποδέχεται τους ηγέτες των δύο χωρών στο Λευκό Οίκο και να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η εν λόγω διεύρυνση συνιστά στρατηγική επιλογή.

Από την πλευρά τους ο Φινλανδός πρόεδρος και η Σουηδή πρωθυπουργός συνέδεσαν την ένταξή τους με τις αλλαγές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στο περιβάλλον ασφαλείας ενώ αναφέρθηκαν και στις ενστάσεις της Άγκυρας.

«Προσμένουμε μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης από τα μέλη του ΝΑΤΟ και είμαστε σε πολυεπίπεδο διάλογο με όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα που τίθενται», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Ως μέλη του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούμε στην προστασία της ασφάλειας της Τουρκίας όπως και η Τουρκία θα δεσμευτεί στην προστασία της δικής μας ασφάλειας. Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα τρομοκρατίας πολύ σοβαρά, καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», τόνισε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι θα αντιταχθεί στην ένταξη των δύο χωρών επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών του ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν και υπενθυμίζοντας ότι φέρει βαρέως την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ΤΟ 1980.

«Στο ΝΑΤΟ ρωτούν τώρα για τα αιτήματά μας για να τα θέσουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Όμως εμείς δε θα πέσουμε στην ίδια παγίδα. Ζήσαμε το ίδιο με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι και η Σουηδία και η Φινλανδία θα μας ξεγελάσουν με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είναι ωστόσο προφανές ότι το σκληρό παζάρι της Άγκυρας δεν αποσκοπεί μόνο σε παραχωρήσεις εκ μέρους των δύο χωρών, όπως η αποκήρυξη του ΡΚΚ, αλλά και εκ μέρους της Ουάσινγκτον όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την απόκτηση νέων αμερικανικών μαχητικών F-16.

Σχετικά με τα F-16, φυσικά είναι σημαντική η απαντητική επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών (των ΗΠΑ) στο Κογκρέσο. Τονίζει ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τεχνικό επίπεδο, οι δια-στρατιωτικές συνομιλίες προχωρούν θετικά, αλλά πρέπει να δουλέψουμε και πάνω στο Κογκρέσο.

Αίσθηση προκαλούν την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις του Ρόιτερς για τη συμπεριφορά του κ. Τσαβούσογλου ο οποίος φέρεται να προκάλεσε γενική δυσφορία στην πρόσφατη νατοϊκή συνάντηση στο Βερολίνο δηλώνοντας ότι δε θα υποστηρίξει την ένταξη των δύο χωρών ενώ ύψωσε τον τόνο της φωνής του απευθυνόμενος στη Σουηδή ομολογό του, την οποία κατηγόρησε μάλιστα για εξοργιστική φεμινιστική πολιτική.

Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αντιρρήσεις της Άγκυρας τελικώς θα καμφθούν. Το ερώτημα είναι με ποιο αντάλλαγμα.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Το βέτο της Τουρκίας και οι εκτιμήσεις για συμφωνία μέσω ΗΠΑ

Στον Λευκό Οίκο επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός για την στάση της Τουρκίας, η οποία δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για να αποσπάσει ανταλλάγματα. Παρά τον προβληματισμό και την ανησυχία όμως, η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και επιχειρεί να λύσει το θέμα πίσω από κλειστές πόρτες και όχι μέσω δημόσιας αντιπαράθεσης καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε μήνυμα στον Πούτιν ότι η συμμαχία είναι διασπασμένη.

Το πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η Τουρκία είναι πια εμφανές στους πάντες στη Ουάσιγκτον. Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες και άρχισαν να αποχωρούν οι ηγέτες όλες οι ερωτήσεις που προσπαθούσαν να κάνουν φωνάζοντας οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, είχαν μέσα τις λέξεις Ερντογάν και Τουρκία.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα πολύ απλά διότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση.

Στο Κογκρέσο το κλίμα για την Τουρκία είναι πολύ πιο βαρύ, ενώ ένας προβληματισμός που είναι διάχυτος στην αμερικανική πρωτεύουσα αφορά στα ανταλλάγματα που σκοπεύει να θέσει ο Ερντογάν στο τραπέζι. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα αφορούν μόνο στους Κούρδους.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Φινλανδία και Σουηδία έτοιμες για διάλογο με την Τουρκία

Φινλανδία και Σουηδία δηλώνουν έτοιμες για διάλογο με την Τουρκία καθώς και ότι καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία.

Ανώτατοι Φινλανδοί αξιωματούχοι έλεγαν στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ελσίνικι Ανδριάνα Μαγγανιά ότι είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι με τη στάση της Άγκυρας, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό μία μόνο χώρα να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θεωρούν ότι μετά τις αμερικανικές πιέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποχωρήσει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης, οι Φινλανδοί δεν πανικοβάλλονται. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο για χερσαία επιχείρηση, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων που διατηρούσε στην Ουκρανία στα σύνορα με τη Φινλανδία προετοιμάζονται όμως για κυβερνοεπιθέσεις αλλά και μια υβριδική επίθεση στα πρότυπα εκείνης που εξαπέλυσε η Λευκορωσία επί της Πολωνίας πριν από ένα χρόνο.

Οι αρχές στο Ελσίνκι μοιράζουν φυλλάδια, υπενθυμίζοντας πού βρίσκονται τα κοντινότερα καταφύγια και κάποιοι πολίτες αποθηκεύουν τρόφιμα σε περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο.

Οι προετοιμασίες εντείνονται και όσον αφορά στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο εδώ ότι από στιγμή σε στιγμή ο Πούτιν θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

αποστολή στη Φινλανδία: Ανδριάνα Μαγγανιά

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μπάιντεν υπέρ της άμεσης ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το σκληρό παζάρι της Τουρκίας"

Καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (20.05.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 και πιθανώς τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 09 έως 26 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου θα κυμανθεί από 15 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία"

Απεβίωσε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Παγκόσμια θλίψη στον κόσμο της μουσικής. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis), ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες παγκοσμίως, πέθανε στο Παρίσι. Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής.

Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Forminx. Το όχημα για την επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το τραγούδι Jeronimo Yanka που σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι και μαζί με τον Έλληνα καλλιτέχνη Ντέμη Ρούσο δημιούργησε τους Aphrodite's Child. Το επιτυχημένο διπλό άλμπουμ με τον τίτλο 666 θεωρείται ότι του έδωσε ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς καριέρας.

Ενώ αποτελούσε ακόμα μέλος των Aphrodite's Child, άρχισε δειλά να ασχολείται και με διαφορετικά πράγματα. Η αρχή έγινε το 1970 όταν έγραψε την μουσική για μία ταινία του Χένρι Χάπιερ. Ακολούθησε ένα ακουστικό ντοκιμαντέρ επηρεασμένο από της φοιτητικές εξεγέρσεις στο Παρίσι του 1968.

Το 1973 ξεκίνησε μία επιτυχημένη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Φρέντερικ Ροσίφ για μία σειρά ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση, ενώ λίγο προτού μεταβεί στο Λονδίνο κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ Earth.

Το 1975 αποχώρησε τους Aphrodite's Child για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί ίδρυσε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo studios. Κυκλοφόρησε την πρώτη του συλλογή με τίτλο Heaven and Hell (1975) ενώ ακολούθησαν και άλλα επιτυχημένα άλμπουμ, όπως το Albedo 0.3 (1976), το Spiral (1977) για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental, το Beaubourg (1978) και το China (1979). Εκείνη την περίοδο ο Παπαθανασίου άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο Ωδές, που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ Ραψωδίες. Ο Παπαθανασίου έκανε παράλληλα άλλη μία μεγάλη συνεργασία με τον Γιον 'Αντερσον σε τέσσερα άλμπουμ, το Short Stories (1978), το The Friends of Mr Cairo (1981), το Private Collection (1983) και το Page of Life (1991).

Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Παπαθανασίου δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές ως σάουντρακ. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το «Οι δρόμοι της φωτιάς» (Chariots of Fire) για την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

Ο Παπαθανασίου έχει γράψει μουσική σε αρκετές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι:

  • Vortex - Το πρόσωπο της μέδουσας (1967) του Νίκου Κούνδουρου,
  • Ο αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά,
  • Blade Runner (Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης, 1982) ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ,
  • Η ανταρσία του Μπάουντυ (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον,
  • Francesco (1989) της Liliana Cavani,
  • 1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα,
  • Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι,
  • Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή,
  • Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν,
  • Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

Μουσική για το διάστημα

Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα παιδικά του χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους. Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Έμμυ και προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη». Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ.

Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ. Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου. Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το 2013, η NASA υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Παπαθανασίου με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή «Ήρα (Τζούνο)», που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ' οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία. Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Παπαθανασίου να συνθέσει τη μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη.

Έτσι, συνέθεσε μια μουσική τριλογία («Άφιξη», «Το ταξίδι του Philae» και «Το βαλς του Ροζέτα») η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P. Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Διάφορες μουσικές δημιουργίες

  • 1982: Δημιουργεί το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνέχιζε να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015.
  • 1991: Αναλαμβάνει τη μουσική για τα ντοκιμαντέρ του παγκοσμίου φήμης ωκεανογράφου Ζακ-Υβ Κουστώ.
  • 1998: Γράφει το άλμπουμ «Φόρος τιμής στον Γκρέκο», τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ενίσχυση της εκστρατείας της εθνικής πινακοθήκης για την απόκτηση του πίνακα του Ελ Γκρέκο 'Αγιος Πέτρος.
  • 1999: Συνθέτει τη μουσική που συνόδευσε την παρουσίαση του επίσημου εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ δημιουργεί και τη μουσική για την τελετή παράδοσης την ολυμπιακής φλόγας τόσο στο Σίδνεϊ όσο και από το Σύδνεϊ στην Αθήνα.
  • 2002: Δημιουργεί την μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 που πραγματοποιήθηκε στις Ιαπωνία και Κορέα.

Θέατρο

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Βαγγέλη Παπαθανασίου και στο θέατρο. Το 1983 δημιούργησε τη μουσική για τη παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα» στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά. Επίσης είχε συνεργαστεί με τα Βασιλικά μπαλέτα, καθώς δημιούργησε τη μουσική για τρία έργα, τα «R B Sque» (1980) που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο Drury Lane, το «Φρανκενστάιν (1985) και «Η πεντάμορφη και το τέρας» (1986).

Άλλα έργα

Το ενδιαφέρον του για τις τέχνες δεν περιοριζόταν μόνο στη σύνθεση μουσικής. Το 1997 έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, καθώς σχεδίασε και διηύθυνε εξ ολοκλήρου την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό της Αθήνας. Το 2003 αποκάλυψε την ικανότητα του στη ζωγραφική παρουσιάζοντας 70 δικά του έργα ζωγραφικής στα πλαίσια της Βαλένσια Μπιενάλ στην Ισπανία. Μετά την επιτυχία της έκθεσης Vangelis Pintura, τα έργα του εκτίθενται σε σημαντικές γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά, ο Παπαθανασίου παρουσίασε επίσης ένα βιβλίο που περιέχει μερικά από τα ωραιότερα έργα του, με τίτλο Vangelis.

Τέλος, πολλές ήταν τα βραβεία και οι διακρίσεις για το έργο του, όπως ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2001, το βραβείο RIAJ (Δισκογραφική Βιομηχανία της Ιαπωνίας) για διεθνές τραγούδι της χρονιάς 2002, μετάλλιο Δημόσιας Συνεισφοράς της NASA σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της NASA το 2003. Το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα τα οποία τον απεικόνιζαν, ενώ έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008, παραχωρώντας του το διακεκριμένο τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Το διδακτορικό του δόθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στη μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, καθώς και για τη διάδοση του μηνύματος του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου"

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Τεχνικός σύμβουλος Πισπιρίγκου: «Η κεταμίνη δεν σκοτώνει»

«Δεν αναγράφεται πουθενά ότι η κεταμίνη σκοτώνει» ισχυρίζεται ο γιατρός, Γιώργος Σιδεράς και ένας από τους τεχνικούς συμβούλους της Ρούλας Πισπιρίγκου ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η 33χρονη κατηγορούμενη χορήγησε κεταμίνη στην 9χρονη κόρη της χωρίς να υπάρχει σύσταση γιατρού.

Ο γιατρός, ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία, με ειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά, περιγράφει διαφορετικά την κατάσταση.

«Είμαι κι εγώ σε επαφή με τοξικολόγους. Καταρχήν δεν μπορούμε να πούμε αν δόθηκε από τη μητέρα ή αν δόθηκε από ένα τρίτο πρόσωπο ή αν δόθηκε από λάθος των γιατρών, γιατί το ποσό που βρέθηκε μεταθανάτιο δεν μπορεί να κάνει κανείς έναν μαθηματικό αποκλεισμό και να πει ''ήταν τόσο στην αρχή και βρέθηκε μετά''. Δεν είχε βρεθεί αίμα με κεταμίνη πριν από τον θάνατο, έχουμε το μεταθανάτιο» υποστηρίζει στο Mega.


 

«Επιπλέον υπάρχει όγκος ανακατανομής που είναι πολύ διαφορετικός στο μεταθανάτιο αίμα σε σχέση με τον πριν, όταν ζούσε το παιδάκι. Συν τοις άλλοις παίζουν ρόλο και οι βενζοδιαζεπίνες όταν το παιδάκι ήταν αναίσθητο γιατί επηρεάζουν τον μεταβολισμό της κεταμίνης, δηλαδή μπορούν να φέρουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχει γίνει λάθος μέσα στο team, γιατί αυτά έχουν γίνει, έχω δει εγώ λάθη κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Μπορεί να ήταν ένα φιαλίδιο περισσότερο, αυτό τώρα θα εξεταστεί. Δεν μπορεί να το πει κανείς τι ποσότητα ήταν» προσθέτει ο τεχνικός σύμβουλος της Πισπιρίγκου.

Προβληματισμό εγείρουν και οι εξής ισχυρισμοί του: «Στη γερμανική βιβλιογραφία δεν αναγράφεται πουθενά ότι η κεταμίνη σκοτώνει. Η κεταμίνη δεν σκοτώνει, έχει μεγάλο ιατρικό φάσμα. Αν ένας άνθρωπος δώσει τη δόση των 50 mg, η θανατηφόρα δόση θα ήταν 5000 mg. Αυτές οι ποσότητες δεν κυκλοφορούν στην αγορά, δεν μπορεί να το προμηθευτεί κανείς αυτό. Η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη».

«Εγώ πιστεύω ότι αν έχει δοθεί από πρώτο, δεύτερο, τρίτο άτομο είναι πολύ πιο λίγη απλώς φαίνεται πολύ μεγάλη γιατί υπάρχει ο όγκος ανακατανομής στο μεταθανάτιο δείγμα. Η κεταμίνη, γιατί και εγώ χορηγώ εδώ και 13 χρόνια, και κανένας δεν έχει πεθάνει σε εμένα και δεν έχω ακούσει να έχει πεθάνει κανείς άλλος από κεταμίνη» καταλήγει ο γιατρός.

Φωτογραφία από την εντατική «καίει» την Πισπιρίγκου, αποδεικνύεται ότι γνώριζε για την κεταμίνη

Καταρρίπτονται σταδιακά οι ισχυρισμοί της 33χρονης κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου για την κεταμίνη. Παρόλο που υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την ουσία η οποία βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, φωτογραφία-ντοκουμέντο μέσα από την εντατική την διαψεύδει.

«Δεν τη γνώριζα μέχρι τώρα. Για την ουσία αυτή άκουσα για πρώτη φορά από την τηλεόραση. Εκείνη τη στιγμή που άκουσα για το εύρημα αυτό μπήκα στο διαδίκτυο για να μάθω τι ουσία είναι αυτή και παράλληλα μιλούσα με τον Μάνο στο μέσεντζερ και τον ενημέρωνα τι λέει η τηλεόραση. Δε πέρασαν 15 λεπτά και με συνέλαβαν. Για πρώτη φορά πιο ουσιαστική γνώση περί της ουσίας κεταμίνη έμαθα μετά τη σύλληψή μου, από τους δικηγόρους μου και από τους συγγενείς μου που από μόνοι τους το έψαξαν για να δουν τι είναι αυτή η ουσία» είχε υποστηρίξει στην ανακρίτρια.

autopsia

Η εκπομπή T-live του Alpha παρουσίασε φωτογραφία μέσα από την εντατική, όπου δείχνει το κρεβάτι της 9χρονης και ακριβώς πάνω από το προσκέφαλό της υπάρχει κρεμασμένο ένα έγγραφο.


Πρόκειται για το διάγραμμα δοσολογίας επειγόντων φαρμάκων για την 9χρονη Τζωρτζίνα. Ανάμεσα στις ουσίες που αναφέρονται σε αυτό είναι και η κεταμίνη. Πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο έβλεπε καθημερινά επί έναν μήνα η Ρούλα Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της. 

Όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού της απορρήτου η 33χρονη αναζητούσε στο διαδίκτυο λεπτομέρειες για τις ουσίες που χορηγούνταν στην 9χρονη Τζωρτζίνα

Συνομιλία Μάνου και Ρούλας στις 8 Απριλίου 

Ρούλα: Τώρα έκανα καρδιογράφημα πάλι κι έφεραν κ ένα φάρμακο στο συρτάρι, μου είπαν για ώρα ανάγκης θα το γκουγκλάρω να δω τι είναι

Μάνος: Το γκούγκλαρες; Πως λέγεται; Αφού εγκεφαλικά βγήκε μια χαρά το παιδί κοίτα μην του δώσουν τίποτα, έτσι;

Ρούλα: Ναι τη γκούγκλαρα λέγεται (…) 5mg 02:38

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως προκύπτει από το διάλογο που είχε με τον εν διαστάσει σύζυγό της, αναζητούσε στο διαδίκτυο κάθε φάρμακο που οι γιατροί χορηγούσαν στην Τζωρτζίνα, ωστόσο μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είχε υποστηρίξει ότι για την ουσία κεταμίνη δεν γνώριζε το παραμικρό…

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Τεχνικός σύμβουλος Πισπιρίγκου: «Η κεταμίνη δεν σκοτώνει»"

Επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Χρωστάει 400 δισ. ευρώ και της δίνουν όπλα

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντησή του με τους νεολαίους του κόμματός του. Οι δηλώσεις που προδίδουν τουλάχιστον…εκνευρισμό, είναι οι πρώτες που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε τη δυσφορία του ούτε για το ενδεχόμενο η Αθήνα να αποκτήσει αεροσκάφη F35, από το πρόγραμμα των οποίων έχει αποκλειστεί η Αγκυρα, ούτε για τη βάση της Αλεξανδρούπολης την οποία χρησιμοποιούν πλέον οι αμερικανικές δυνάμεις, ούτε για το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τις δηλώσεις του ότι δεν θα γίνει ποτέ δεκτή η λύση των δυο κρατών στην Κύπρο. Δήλωσε συγκεκριμένα:

 “Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε ‘θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας’. Αλλά μετά λένε ότι στην Κύπρο, δεν βλέπουν θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά τα όσα λες;”.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στις ίδιες δηλώσεις, ότι η Άγκυρα είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δυο χώρες ότι στηρίζουν τρομοκράτες.

“Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ). Εμείς δεύτερη φορά δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε” σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Επανέλαβε δε τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, πως “προστατεύει” τρομοκράτες.

“Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Χρωστάει 400 δισ. ευρώ και της δίνουν όπλα"

Δένδιας: Με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (γνωστότερο ως Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), το οποίο συστάθηκε προπολεμικά από την Κοινωνία των Εθνών (με την ονομασία Μόνιμο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια συστάθηκε εκ νέου το 1945 βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Δικαστηρίου Joan Donoghue στην οποία υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Δικαιοδοτικό όργανο αυτό, καθώς η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των Κρατών.

Επεσήμανε ότι βασική αρχή της Ελλάδας είναι η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων και εφόσον αυτές δεν ευοδωθούν, να γίνεται παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο στόχος είναι όλα τα κράτη του κόσμου, αρχής γενομένης από τα κράτη της άμεσης γειτονίας της Ελλάδας να αποδεχθούν τις βασικές αυτές αρχές. Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κ. Hofmanski, καθώς και με τους Αναπληρωτές εισαγγελείς (του Εισαγγελέα απουσιάζοντος) κ. Niang και κα Khan. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στην διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου ως γνωστόν, διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινότητας στην χώρα, ζήτημα για το οποίο έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στο έργο του Δικαστηρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών"

ΕΟΔΥ: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Όμικρον 5 στην Ελλάδα

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον 5 (ΒΑ.5) ανακοινώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, το δείγμα προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού είναι σε εξέλιξη διερεύνηση.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 το κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τους μήνες που έπονται.

Οι ειδικοί του Κέντρου σημεώνουν πως οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα και από τότε έχουν γίνει οι κυρίαρχες παραλλαγές.

Τα στελέχη Όμικρον 5 και Όμικρον 5 (BA.4 και BA.5) είναι ικανά να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία που προκαλείται από μόλυνση από την Όμικρον 1 (BA.1).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Όμικρον 5 στην Ελλάδα "

Ανησυχία στο Κογκρέσο για τη στάση Ερντογάν στο θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η στάση που κρατάει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρωτοστάτης των αντιδράσεων ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Μενέντεζ που είναι γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις, όπως μεταδίδει η Washington Post, άσκησε οξύτατη κριτική στη στάση της Τουρκίας λέγοντας μεταξύ άλλων πως η τακτική του παζαριού στην οποία έχει μπει ο Ερντογάν πρόσθεσε ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ο τουρκικός ελιγμός έρχεται την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει την αγορά δεκάδων F-16 (μια αγορά που απαιτείται να εγκριθεί από το Κογκρέσο αλλά και την διοίκηση Μπάιντεν). «Ελπίζω ότι η διοίκηση το βλέπει αυτό καθώς εξετάζει τα F-16», «Θα πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει να λάβετε υπόψη οτιδήποτε», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Thom Tillis, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, δήλωσε πως «νομίζω ότι τελικώς το πρόβλημα θα επιλυθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ οι ΗΠΑ έχουν «πολλούς μοχλούς πίεσης» για να αναγκάσουν τη συνεργασία της Τουρκίας, Ωστόσο, όπως είπε, δεν θέλει η κλιμάκωση να φτάσει σε αυτό το σημείο.

«Δεν θα πάω στην Τουρκία» ξεκαθαρίζει ο Μπάιντεν

Παράλληλα η Post σημειώνει ότι ο πρόεδρος Μπαίντεν ξεκαθάρισε ότι δεν θα ταξιδέψει στην Τουρκία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για το εάν μπορεί να μεταπείσει τον Τούρκο ομόλογό του. «Δεν θα πάω στην Τουρκία», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως «αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανησυχία στο Κογκρέσο για τη στάση Ερντογάν στο θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

ΠΟΜΙΔΑ: Να καταργηθούν άμεσα οι αντισυνταγματικές επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ 2022

Να καταργηθούν άμεσα οι αντισυνταγματικές επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ 2022 ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, χαρακτηρίζοντας "άδικη, αλλά και αντισυνταγματική" τη διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωση "άδικη, αλλά και αντισυνταγματική, είναι η διπλή διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (2022) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνοντας ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις €500.000, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε "τρελλές" κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας. 

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφ΄ετέρου θέτοντας ως συνολικό "πλαφόν" τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού!

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπιστώνουν πολλαπλασιασμό του φόρου ακόμη και έως και 20 φορές (!) σε σχέση με πέρυσι, ότι όσοι επιθυμούν, δικαιούνται να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων. Η προθεσμία για την κατάθεση "ενδικοφανών προσφυγών" είναι μηνιαία και λήγει στις 10 Ιουνίου 2022.

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η φορολογία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να γίνει ανεκτή όταν σέβεται την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και κατανέμει δίκαια τα βάρη, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμα, και όχι όταν τους καταληστεύει, φέρνοντας ένα μεγάλο αριθμό πολιτών σε πραγματική απόγνωση. Δυστυχώς από την έναρξη της επιβολής του ο ΕΝΦΙΑ χαρακτηρίζεται από απαλλαγές για ορισμένους και δυσανάλογες επιβαρύνσεις για άλλους και οι τελευταίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας όχι μόνον δεν θεράπευσαν, αλλά επέτειναν αυτή τη θεμελιώδη αδικία.

Στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ (www.pomida.gr) έχει αναρτηθεί ενημερωτικό κείμενο με πλήρη ανάλυση της έκτασης και της αντισυνταγματικότητας των νέων επιβαρύνσεων.

Υπόδειγμα κειμένου ενδικοφανούς προσφυγής θα αναρτηθεί εγκαίρως στην ίδια ιστοσελίδα αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική διορθωτική παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, που να περιλαμβάνει και τα ήδη αναρτηθέντα εκκαθαριστικά με τις εξωφρενικές χρεώσεις".

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Να καταργηθούν άμεσα οι αντισυνταγματικές επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ 2022"

Κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία - ECDC: 8 ύποπτα στην Ισπανία

Πληθαίνουν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε σήμερα από τις Αρχές της Σουηδίας.

Πρόκειται για άτομο που διαμένει στη Στοκχόλμη και οι επιστήμονες ερευνούν εάν υπάρχουν και άλλοι μολυσμένοι πολίτες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία και πως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), έγινε σήμερα γνωστό πως έχουν εντοπιστεί 7 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5 επιβεβαιωμένα και 20 ύποπτα στην Πορτογαλία, ενώ έχουν αναφερθεί και 8 ύποπτα κρούσματα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια. Η μετάδοση στον άνθρωπο μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο ή με ανθρώπινο σωματικό υλικό που περιέχει τον ιό. Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων.

Καθώς τα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα μέσω σωματικών υγρών, υλικού της βλάβης ή έμμεσης επαφής με υλικό της βλάβης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Συνήθως αναπτύσσεται ένα εξάνθημα (φωτογραφία). Αυτό συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Η κλινική εκδήλωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια. Η θνησιμότητα είναι χαμηλή και υψηλότερη μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων, ενώ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο σοβαρής νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε εβδομάδες.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία - ECDC: 8 ύποπτα στην Ισπανία"

Κούγιας: Δεν αναλαμβάνω την υπόθεση Πισπιρίγκου λόγω φόρτου εργασιών

Σε διάψευση πληροφοριών που τον φέρουν να αναλαμβάνει την πολύκροτη υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου προχώρησε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «σήμερα, εκτός των άλλων, διεδόθη η ψευδής είδηση ότι δήθεν μου έχει παραδοθεί η δικογραφία, με κατηγορουμένη την κα Ρούλα Πισπιρίγκου, την οποία δικογραφία δήθεν μελετώ, για να απαντήσω εάν θα αναλάβω την υπεράσπισή της.

Η είδηση είναι εντελώς ψευδής και ουδέποτε μέχρι σήμερα μου παρεδόθη από οποιονδήποτε η σχετική δικογραφία και ουδέποτε άρχισα τη μελέτη της.

Θέλω όμως να δηλώσω κατηγορηματικά ότι το πρώτο που έχω μάθει να σέβομαι στην καριέρα μου, είναι να σέβομαι τους συναδέλφους μου και το έργο τους, όταν υπερασπίζονται συνανθρώπους μας, είτε αυτοί έχουν διαπράξει εγκλήματα, είτε αυτοί είναι αθώοι ή ένοχοι, και ειδικά τους νεώτερους συναδέλφους στο υπερασπιστικό τους έργο και ουδέποτε αναμειγνύομαι σ’ αυτό, εκτός αν είμαστε συνυπερασπιστές.

Ουδέποτε έχω δεχθεί να εμφανιστώ στην τηλεόραση και να μιλήσω για υποθέσεις που χειρίζονται άλλοι, υποδυόμενος τον μυαλοπώλη, μόνο και μόνο για να διαφημιστώ.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά την απαράδεκτη και ηθικά και δεοντολογικά ενέργεια συναδέλφων, οι οποίοι αρχικά ανέλαβαν την υπεράσπιση της κας Πισπιρίγκου, διαφημίστηκαν, εμφανιζόμενοι επί ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ακολούθως, αφού έλαβαν αντίγραφα της δικογραφίας και τη διένειμαν σε φίλους τους δημοσιογράφους, μετά παραιτήθηκαν, δημιουργώντας εντυπώσεις ενοχής εις βάρος της κας κατηγορουμένης, ο διοικητής πολύ μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας μού ζήτησε να αναλάβω την υπεράσπισή της, αναλαμβάνοντας να πληρώσει και την αμοιβή μου, αλλά αρνήθηκα λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, αφού την ίδια περίοδο ήμουν δικηγόρος της οικογένειας Τοπαλούδη, είμαι δικηγόρος του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, εκπροσωπώ τέσσερα θύματα του λεγόμενου ψευτογιατρού (Κοντοστάθη) στη δίκη που διεξάγεται, είμαι δικηγόρος των τριών Σέρβων φοιτητών που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία κατά του Μπακαρί Χέντερσον στη Ζάκυνθο, εκπροσωπώ τον CFO της Folli Follie στο Χόνγκ Κόνγκ, στη σχετική δίκη, ενώ συγχρόνως εκείνη την περίοδο συμμετείχα όλα τα Σαββατοκύριακα σε δίκη ανθρωποκτονίας που διεξήγετο στην Ξάνθη και είχα μόλις αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογενείας του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα πρέπει να παρίσταμαι σε διάφορες άλλες δίκες σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν μου άρεσε γενικότερα όλο αυτό το πανηγύρι που είχε στηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δυστυχώς, ακόμη και με τη συμμετοχή της κας κατηγορουμένης και του συζύγου της.

Πριν από μία εβδομάδα και ενώ ήδη η κα κατηγορουμένη επέλεξε δύο εξαίρετους νέους συναδέλφους, τηλεφώνησε στο γραφείο μου ο πατέρας της, ζητώντας από τη γραμματέα μου να επικοινωνήσουμε, γιατί θέλει να μου αναθέσει την υπεράσπισή της.

Η απάντησή μου ήταν ρητή και κατηγορηματική. Του ζήτησα:

1) να επικοινωνήσει η κα κατηγορουμένη προσωπικά μαζί μου, για να μου το ζητήσει.
2) να ενημερωθούν οι δύο συνάδελφοί μου και να εγκρίνουν τη συμπαράστασή μου μαζί τους και
3) να μου παραδοθεί, εφόσον τηρηθούν οι δύο προηγούμενες προϋποθέσεις, η δικογραφία, για να αντιληφθώ εάν είχα τη δυνατότητα να υπερασπιστώ την κυρία κατηγορουμένη με τον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνομαι τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια.

Μέχρι σήμερα καμία από αυτές τις προϋποθέσεις που έθεσα δεν ικανοποιήθηκε και ουδεμία σχέση έχω με τη συγκεκριμένη υπόθεση και όσα άλλα διαδίδονται είναι όλα ψευδής διάδοση ειδήσεων και έλλειψη σεβασμού στο έργο των συναδέλφων.

Υ.Γ.: Δυστυχώς όμως, καθημερινά παρατηρώ την παρουσία δικηγόρων, που σχεδόν ποτέ δεν τους έχω δει σε ένα ποινικό δικαστήριο, να συμμετέχουν σε αυτό το τηλεοπτικό πανηγύρι, εκθέτοντας το λειτούργημα του δικηγόρου και ειδικά του ποινικολόγου, καταρρακώνοντας τις συνθήκες δίκαιης δίκης, χωρίς, δυστυχώς, κανένα θεσμικό όργανο να αντιδρά».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας: Δεν αναλαμβάνω την υπόθεση Πισπιρίγκου λόγω φόρτου εργασιών"

3.928 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 23 ακόμη θάνατοι, 160 διασωληνωμένοι

Την αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας επιβεβαιώνουν και τα σημερινά δεδομένα. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Πέμπτη 3.928 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό και 23 ακόμη απώλειες ασθενών με CoViD και διασωληνωμένους. 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  3.928 4.626  
Κρούσματα σε παιδιά 983 1.171
Σύνολο κρουσμάτων 3.410.481  3.406.553    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  453 494   
Νέοι θάνατοι  23 19 + 1*  
Σύνολο θανάτων  29.642     29.619      
Διασωληνωμένοι  160 161 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  79 81 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 4 4
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   100  126  
Σύνολο τεστ PCR  11.217.944 11.205.491
Σύνολο rapid tests   70.420.610 70.334.671  
Τεστ ημέρας  98.392  117.192     
Θετικότητα τεστ  3,99% 3,95% 

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.251 στην Αττική (2.545 χθες).
  • 323 στη Θεσσαλονίκη (361 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 295 από την Ανατολική Αττική (300 χθες).
  • 391 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (438 χθες).
  • 83 από τη Δυτική Αττική (109 χθες).
  • 296 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (385 χθες).
  • 592 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (668 χθες).
  • 269 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (303 χθες).
  • 300 από τον Πειραιά (313 χθες).
  • 25 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (29 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 40 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 45 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 21 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 26 στην ΠΕ Άρτας.
  • 105 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 45 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 1 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 26 στην ΠΕ Δράμας.
  • 25 στην ΠΕ Έβρου.
  • 81 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 10 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 29 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 25 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 79 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 16 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 25  στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 50 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 29 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 6 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 24 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 3 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 43 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 15 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 25 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 52 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 6 στην ΠΕ Κω.
  • 16 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 129 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 26 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 20 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 1 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 11 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 50 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 48 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 14 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 19 στην ΠΕ Νάξου.
  • 12 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 12 στην ΠΕ Πάρου.
  • 26στην ΠΕ Πέλλας.
  • 27 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 14 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 30 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 12 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 77 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου.
  • 45 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 24 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 26 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 56 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 4 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 6 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 17 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 60 στην ΠΕ Χανίων.
  • 16 στην ΠΕ Χίου.

104 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (122 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "3.928 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 23 ακόμη θάνατοι, 160 διασωληνωμένοι"

Αναστασιάδης: Το «ευχαριστώ» στον Μητσοτάκη για την ανάδειξη του Κυπριακού σε Κογκρέσο και Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προβολή του Κυπριακού προβλήματος ενώπιον του προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Αμερικανικού Κογκρέσου.

«Σε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασα τις ευχαριστίες μου για την προβολή του Κυπριακού προβλήματος ενώπιον του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Συμφωνήσαμε τη συνέχιση της από κοινού ανάληψης δράσεων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Το «ευχαριστώ» στον Μητσοτάκη για την ανάδειξη του Κυπριακού σε Κογκρέσο και Μπάιντεν"

Εκλογές την Κυριακή 2 Οκτωβρίου;

Σενάριο εκλογών για την Κυριακή 2 Οκτωβρίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του newsit.gr. 

Η Κυριακή αυτή είναι ενδεικτική και θα μπορούσε να είναι είτε νωρίτερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, είτε την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας τόσο στα ενεργειακά όσο και στην ακρίβεια και την καθημερινότητα των πολιτών εν γένει.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε να εξετάζει τις εισηγήσεις των συνεργατών του για επίσπευση του εκλογικού χρόνου.

Η ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα αλλά είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φάνηκε να συζητά το ενδεχόμενο να μην στηθούν οι κάλπες τον Μάιο του 2023 αλλά οκτώ μήνες νωρίτερα. 

Αν, η εισήγηση γίνει τελικά δεκτή από τον πρωθυπουργό, τότε οι δεύτερες εκλογές τοποθετούνται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές την Κυριακή 2 Οκτωβρίου;"

Πρόκληση δίχως τέλος από την Τουρκία: Συγκρίνει την Γενοκτονία των Ποντίων με την Άλωση της Τριπολιτσάς

«Απορρίπτουμε παντελώς τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών του 'Πόντου' και αποσκοπούσαν στην πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για προσπάθεια των ελληνικών αρχών για «παράλογη διαστρέβλωση της ιστορίας» και συνεχίζει: «Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις στρεβλωμένες αξιώσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών».

Προσθέτει ότι «οι προσπάθειες αυτών που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Αντί να βασίζεται σε τεχνητές ιστορικές αφηγήσεις που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους τα ισχυρίζονται αυτά να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα» καταλήγει η ανακοίνωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόκληση δίχως τέλος από την Τουρκία: Συγκρίνει την Γενοκτονία των Ποντίων με την Άλωση της Τριπολιτσάς"

Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία

Στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης, από τον ΟΠΑΠ, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

«Κάνουμε πράξη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζόμενους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης, από τον ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».

«Η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια διαρκής. Έχουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να παρέμβουμε σε βασικές νοσοκομειακές υποδομές της χώρας. Αλλά θα τονίσω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στάθηκε αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας του Covid και θα στέκεται αρωγός και στη συνέχεια καθώς θα συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία»

«Μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι έχουν μία υποχρέωση να επιστρέφουν στην κοινωνία ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα. Δεν αποτελεί απλά μία τυπική υποχρέωση στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, νομίζω ότι όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι πρέπει να αντιληφθούμε, διαφορετικά από ό,τι την αντιλαμβανόντουσαν στο παρελθόν.

Και είμαι σίγουρος ότι και ο ΟΠΑΠ, ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, θα συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ειδικά τώρα που θα έχει διαπιστώσει πόσο μεγάλη υπεραξία μπόρεσε να προσθέσει στα δύο Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται ανακαινισμένες πτέρυγες, από τον ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Αυτό που προσπαθούμε όλοι είναι να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια, με σεβασμό στον άρρωστο, ώστε οι άρρωστοι που μπαίνουν σε κάθε νοσοκομείο να αισθάνονται ασφαλείς και να αισθάνονται ότι τους προσέχουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, πέρα από το προσωπικό που είναι εδώ και προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως και σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε δομή υγείας, και είναι εδώ για να προσφέρουν υπηρεσίες με ασφάλεια προτυποποιημένες διαδικασίες για να είναι και οι ίδιοι και οι ασθενείς ασφαλείς, να έχουμε καλές υποδομές», ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ - mina gkagka
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

«Στον ΟΠΑΠ και την Allwyn – τη διεθνή εταιρεία μας – είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το έργο της ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εταιρείες δεν κάνουν τη διαφορά μόνο με τις οικονομικές επιδόσεις τους. Η ανταπόκριση τους σε κοινωνικά ζητήματα είναι εξίσου σημαντική.

Η ανακαίνιση των δύο νοσοκομείων αντανακλά πλήρως αυτή την προσέγγιση. Με σημαντικές επενδύσεις και σκληρή δουλειά, τα δύο νοσοκομεία διαθέτουν πλέον σύγχρονες υγειονομικές υποδομές και ένα αναβαθμισμένο θεραπευτικό περιβάλλον. Βεβαίως, το πιο σημαντικό από όλα είναι η στήριξη που παρέχεται σε χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Allwyn και Στρατηγικός Μέτοχος ΟΠΑΠ Karel Komárek.

«Στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής, τα Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία άλλαξαν όψη προσφέροντας ένα σύγχρονο μα ταυτόχρονα πιο φιλόξενο και ελκυστικό περιβάλλον για τους μικρούς ασθενείς, με φωτεινά χρώματα και ανάλογη θεματολογία. Πάνω από όλα, όμως, μπορούμε να μιλάμε για δύο νοσοκομεία με άριστες υγειονομικές υποδομές και εκσυγχρονισμένες μονάδες βάσει διεθνών προδιαγραφών, πιο λειτουργικά για τους γιατρούς και το προσωπικό, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως», επεσήμανε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας.

Το έργο της ανακαίνισης
 
Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο ΟΠΑΠ είχε αναλάβει τη δέσμευση να ανακαινίσει τα δυο σημαντικότερα, παλαιότερα και μεγαλύτερα Παιδιατρικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στην Ελλάδα.
Το έργο της ανακαίνισης ολοκληρώθηκε και παραδόθηκαν 30 έργα συνολικής επιφάνειας 14.960 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται 23 νοσηλευτικές μονάδες διεθνών προδιαγραφών δυναμικότητας 564 κλινών, η κεντρική αποστείρωση, κεντρικές είσοδοι, κλιμακοστάσια κ.α.
 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται ανακαινισμένες πτέρυγες, από τον ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ενδεικτικά, κάποια από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν στα δύο νοσοκομεία είναι:
  • Η πλήρης ανακατασκευή της μονάδας Κεντρικής Αποστείρωσης στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», που δεν είχε ανακαινιστεί για περισσότερο από 50 χρόνια. Με εξοπλισμό διεθνών προδιαγραφών, η νέα μονάδα εξυπηρετεί και τα δύο νοσοκομεία, καλύπτοντας ανάγκες για τις όποιες χρειαζόταν η εμπλοκή άλλων μονάδων του ΕΣΥ, μέχρι πρόσφατα.
  • Ο πλήρης εκσυγχρονισμός της  Β’ Παιδιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας του νοσοκομείου «Παναγιώτης και Αγλαΐας Κυριακού», η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19, χάριν στην υπερσύγχρονη μονάδα λοιμωδών νοσημάτων που διαθέτει. Η καινοτόμος αυτή μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονες κλίνες αρνητικής πίεσης και αυτοματοποιημένα συστήματα.
  • Η ανακαίνιση των παιδοχειρουργικών μονάδων των δύο νοσοκομείων, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για την παιδιατρική στην Ελλάδα.
  • Η ολική ανακαίνιση της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία», που πλέον διαθέτει ένα παγκόσμιου επιπέδου χειρουργικό συγκρότημα και θάλαμο ανάνηψης.
  • Η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Νεογνών, που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα διεθνή δεδομένα, στο νοσοκομείο «Παναγιώτης και Αγλαΐας Κυριακού».
Στην τελετή εγκαινίων των παιδιατρικών νοσοκομείων συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ Α.Ε Kamil Ziegler, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Α.Ε. Jan Karas, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Α.Ε. Οδυσσέας Χριστοφόρου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής «Η Αγία Σοφία»  Γιάννης Παύλου, ο Αναπληρωτής Διοικητής «Π. & Α. Κυριακού» Ανδρέας Τόσκας και ο Διοικητής Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτης Στάθης.
 
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, dear Karel, κυρίες και κύριοι,

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η χαρά μου που παρευρίσκομαι σήμερα στην ολοκλήρωση μίας πολύ σημαντικής δωρεάς.

Μιας δωρεάς, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν η τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο, μίλησε με τον ΟΠΑΠ και πρότεινε στην εταιρεία ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανακαίνισης όλων των υποδομών των δύο μεγαλύτερων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και πολλή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους.

Θέλω να ευχαριστήσω την κάθε μία και τον καθένα ξεχωριστά. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο να ανακαινίζει κανείς, εν κινήσει, ένα νοσοκομείο, -βλέπουμε ουσιαστικά τα δύο νοσοκομεία ως μία ενότητα- τα οποία βρίσκονται και πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τα καταφέραμε όμως και παραδίδουμε σήμερα στους γονείς, στα παιδιά, στους μικρούς μας ασθενείς, αλλά και στους εργαζόμενους, δύο υπερσύγχρονα νοσοκομεία. Μίλησαν οι προλαλήσαντες για τις σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει, μιλάμε για δύο νοσοκομεία συνολικής δυναμικότητας 564 κρεβατιών, τα οποία τώρα έχουν τις υποδομές που τους αξίζουν. Και βέβαια έχουν και τα χρώματα και τη χαρά, την οποία πρέπει να αποπνέει ένας χώρος που απευθύνεται στους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας, στα παιδιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μέτοχος του ΟΠΑΠ Κάρελ Κομάρεκ και ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας, επισκέπτονται ανακαινισμένες πτέρυγες, κατά την τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν νομίζω, όπως είπε και η Υπουργός, ότι έχει υπάρξει γονιός -εμού συμπεριλαμβανομένου- ο οποίος δεν έχει φέρει το παιδί του σε ένα από τα δύο μεγάλα Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία. Και πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε ποια ήταν η εικόνα των νοσοκομείων αυτών πριν από την ανακαίνιση και ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων αυτών σήμερα.

Κάνουμε πράξη, λοιπόν, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζόμενους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια διαρκής. Έχουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να παρέμβουμε σε βασικές νοσοκομειακές υποδομές της χώρας.

Αλλά θα τονίσω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στάθηκε αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας του Covid και θα στέκεται αρωγός και στη συνέχεια καθώς θα συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θέλω και πάλι να συγχαρώ  τον ΟΠΑΠ για αυτή τη σημαντική δωρεά. Μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι έχουν μία υποχρέωση να επιστρέφουν στην κοινωνία ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.

Δεν αποτελεί απλά μία τυπική υποχρέωση στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, νομίζω ότι όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι πρέπει να αντιληφθούμε, διαφορετικά από ό,τι την αντιλαμβανόντουσαν στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  και ο μέτοχος του ΟΠΑΠ Κάρελ Κομάρεκ κόβουν την κορδέλα κατά την τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Και είμαι σίγουρος ότι και ο ΟΠΑΠ, ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, θα συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ειδικά τώρα που θα έχει διαπιστώσει πόσο μεγάλη υπεραξία μπόρεσε να προσθέσει στα δύο Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία.

Οπότε και πάλι, ευχαριστώ τον ΟΠΑΠ για αυτή τη σημαντική δωρεά. Συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους εργάστηκαν για να την φέρουν εις πέρας.

Και βέβαια επιτρέψτε μου και μία καταληκτική σκέψη: Οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές. Χωρίς, όμως, τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα νοσοκομεία, αυτές δεν μπορούν να κάνουν από μόνες τους τη διαφορά.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί και έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προφανώς αυτές θα συνεχιστούν και με το νέο διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και όπου υπάρχουν ελλείψεις, όπως ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν και στα δύο Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία, το Υπουργείο πάντα θα σπεύσει έτσι ώστε να τις καλύψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Και πάλι, λοιπόν, ευχαριστώ. Αναμένω να ξεναγηθώ με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό στις καινούριες υποδομές τις οποίες ανακαινίσατε. Και να ευχηθώ και εις ανώτερα.

Ευχαριστώ πολύ».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news