facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Κανονικά αναχώρησαν στις 9 το βράδυ τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία για την Κρήτη

Κανονικά αναχώρησαν στις 9 το βράδυ τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία για την Κρήτη.  

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα το "Νήσος Ρόδος" αναχώρησε για το Ηράκλειο, το "Φαιστός Παλλάς" για το Ηράκλειο και τα Χανιά και το "blue Galaxy" για τα Χανιά.

Έως τις 8:30 δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά αναχώρησαν στις 9 το βράδυ τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία για την Κρήτη"

Σκηνές βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά -Διαμαρτυρία Βαρθολομαίου

Επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαμαρτυρόμενος για τις σκηνές βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά.

Ο Πατριάρχης διαμαρτύρεται για την προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», η οποία διετέθη για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι κατά την περασμένη εβδομάδα η παλαίφατος Ιερά Μονή χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό από τριακονταμελές συγκρότημα χορευτών και τεχνικών ήχου και εικόνας σε μουσικό βίντεο, στο οποίο φαίνονται να τραγουδούν και να χορεύουν και υπό τον ήχο της καμπάνας.

Η Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη.

Προ ετών, παραμονή Πρωτοχρονιάς, και σε ανάλογη περίπτωση προσβολής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως Μουσείο, ο Παναγιώτατος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.

Ερώτηση και προς την Κομισιόν

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από Τούρκους πολίτες που χορεύουν σε διαφημιστικό spot για τουριστική προβολή», κατέθεσαν οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ΝΔ και ΔΗΣΥ), με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκηνές βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά -Διαμαρτυρία Βαρθολομαίου "

Κλειστή η Περιφερειακή Αιγάλεω στο ύψος του Ασπροπύργου

Στο κλείσιμο της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω προχώρησε η αστυνομία το βράδυ της Τρίτης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «λογω πτώσης τοιχίου, θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, από την 21.00΄ ώρα της 8-2-2022 μέχρι την αποκατάσταση των φθορών, στην Περιφερειακή Λεωφόρο Αιγάλεω, από τη διασταύρωσή της με Ε9 (όπισθεν Διυλιστηρίων Ασπροπύργου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Αττική Οδό».

«Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνησή τους στις παραπάνω οδούς και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων» καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστή η Περιφερειακή Αιγάλεω στο ύψος του Ασπροπύργου"

Κακοκαιρία – Κεντρική Μακεδονία: Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία λόγω του χιονιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσε στις 7 το απόγευμα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας οι οδηγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε τα οχήματά τους να φέρουν αντιολισθητικές εφόσον έχουν σκοπό να κινηθούν:

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο (μέσω Καστανιάς), καθώς και στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από το 13ο έως το 26ο χιλιόμετρο.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από το 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας

-Στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 70ό έως το 85ο χιλιόμετρο (μέσω Ταξιάρχη), καθώς και στις δασικές οδούς Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) & Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία – Κεντρική Μακεδονία: Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες"

Ιταλία: «Πράσινο φως» για να χειρουργηθεί το δίχρονο μωράκι που οι γονείς του δεν ήθελαν αίμα εμβολιασμένων

Κανονικά θα χειρουργηθεί το παιδάκι, ηλικίας μόλις δύο ετών, η επέμβαση του οποίου «σκόνταφτε» πάνω στην άρνηση των γονέων του να γίνουν μεταγγίσεις από αίμα εμβολιασμένων.

Το δικαστήριο ανηλίκων της Μπολόνια έδωσε «πράσινο φως» στην επέμβαση, που θα γίνει με μετάγγιση αίματος.

Το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σαντ΄Όρσολα. Οι γονείς του ζητούσαν οι όποιες μεταγγίσεις να γίνουν μόνο με αίμα μη εμβολιασμένων δωρητών, προκαλώντας αντιδράσεις και από την επιστημονική κοινότητα.

Ανακοινώθηκαν 101.864 κρούσματα και 415 θάνατοι

Εν τω μεταξύ, τα νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 101.864 και 415 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 999.095 διαγνωστικά τεστ, το 10,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.376 ασθενείς, δηλαδή 47 λιγότεροι από χθες Δευτέρα. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 18.337 (338 λιγότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο). Στη φάση αυτή, στην Ιταλία οι πολίτες που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό είναι 1.927.800.

Μη υποχρεωτική η μάσκα σε ανοιχτούς χώρους

Η κυβέρνηση της Ρώμης, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου η προστατευτική μάσκα δεν θα είναι πια υποχρεωτική στους ανοικτούς χώρους. Θα πρέπει να τη φορά κανείς μόνον σε περίπτωση πολυκοσμίας. Όσο για τους κλειστούς χώρους, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, ανάλογα με τους δείκτες της πανδημίας, θα αποφασιστεί η κατάργηση ή η παράταση του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά στους αγώνες ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση Ντράγκι σκοπεύει από την 1η Μαρτίου να αυξήσει την πληρότητα των γηπέδων στο 75% του συνόλου και στη συνέχεια -αν τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται- να επιστρέψει σε πληρότητα 100%, πιθανότατα από τις 15 Μαρτίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία: «Πράσινο φως» για να χειρουργηθεί το δίχρονο μωράκι που οι γονείς του δεν ήθελαν αίμα εμβολιασμένων"

Αιγιάλεια: Οι αγρότες έκλεισαν ξανά την Εθνική Οδό

Την εθνική Οδό στην Αιγιάλεια έκλεισαν ξανά οι αγρότες. Μάλιστα δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.  Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα pelop.gr, οι αγρότες έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, όπως και χθες, καθώς η αστυνομία έκλεισε τη Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών.

Πάντως, υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι σήμερα θα επιχειρούσαν να κλείσουν την Ολυμπία Οδό, κάτι που επιθυμούσαν από χθες, αλλά δεν έγινε. Σε πολλά σημεία της χώρας έχουν ενταθεί οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ετοιμάζονται ενέργειες

Ένα από αυτά είναι το μπλόκο στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος του Τυρνάβου, όπου την Τετάρτη (09/02) ετοιμάζονται συμβολικές ενέργειες από πλευράς των παραγωγών. Συγκεκριμένα, στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να κάψουν ποσότητα τσίπουρου, έτσι ώστε να περάσουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και τον νέο υπουργό, σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις που αφορούν το προϊόν – σύμβολο του Τυρνάβου. Στο σημείο αναμένεται να υπάρχουν 60 με 70 τρακτέρ και να λάβουν χώρα κι άλλες κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, συγκάλεσε σύσκεψη για την αύξηση του κόστους στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Το «παρών» έδωσε και ο ΥφΑΑΤ, Γιώργος Στύλος όπως και παράγοντες της αγοράς αγροτικών εφοδίων.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, όλες οι πλευρές ομόφωνα δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Βασίλης Σαλάτας, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Φωτεινή Γιαννακοπούλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Νίκος Κουτσούγερας και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Προστασίας Ζώων – Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, Σπυρίδων Ντουντουνάκης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιγιάλεια: Οι αγρότες έκλεισαν ξανά την Εθνική Οδό "

Φλώρινα – Αμύνταιο: Μια ώρα αργότερα τα σχολεία

Μια ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη 9 Φεβρουαριου τα μαθήματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας, με απόφαση των Δημάρχων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες. 

Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα – Αμύνταιο: Μια ώρα αργότερα τα σχολεία"

Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα των Ελβετών για το δείγμα της Γεωργίας – Τι αναφέρει

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα των Ελβετών επιστημόνων του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, Τοξικολογίας και Χημείας της Βέρνης, στο οποίο είχαν αποσταλεί τα δύο δείγματα ούρων της Γεωργίας Μπίκα.

Τα δείγματα αυτά περιείχαν 7 και 4 γραμμάρια ούρων, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο των Ελβετών ιατροδικαστών, τα δείγματα παρελήφθησαν στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Στο έγγραφο, στην πρώτη σελίδα, αναφέρεται πως η ώρα του «υπόπτου συμβάντος», δηλαδή της σεξουαλικής κακοποίησης με χρήση ναρκωτικών ουσιών, ήταν στις 04:30 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, ενώ η δειγματοληψία ούρων πραγματοποιήθηκε στις 21:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή μετά από παρέλευση 16 ωρών και πλέον.

Το πόρισμα της τοξικολογικής έχει συνταχθεί στα αγγλικά. Εκ της μεταφράσεως του κειμένου πορίσματος προκύπτουν τα εξής:

Μεταξύ του υπόπτου συμβάντος και του χρόνου λήψης των δειγμάτων ούρων της Γεωργίας Μπίκα πέρασαν πάνω από 16 ώρες. Είναι λοιπόν πιθανόν η αιθανόλη να είχε αποβληθεί από το σώμα, αφού ο ρυθμός αποβολής της κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 0,2 gr ανά κιλό αιθανόλης ανά ώρα. Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις των άμεσων αλκοολικών δεικτών αιθυλογλυκουρονίδιου (EtG) και θειικού αιθυλεστέρα (EtS), που υποδηλώνει ότι προηγουμένως είχε καταναλωθεί υψηλή ποσότητα αιθανόλης, η οποία ενδέχεται να είχε οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα (πάνω από 0,8 gr ανά κιλό ή και υψηλότερο).

Η ακριβής συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα τη στιγμή του συμβάντος δεν μπορεί να εξαχθεί από τις συγκεντρώσεις EtG και EtS (όπως εξηγείται παραπάνω) στο δείγμα ούρων. Για τον θεωρητικό υπολογισμό συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να είναι γνωστές οι ποσότητες των αλκοολούχων ποτών και η χρονική στιγμή κατανάλωσης. Επίσης, πρέπει να είναι γνωστή η ώρα του συμβάντος, το βάρος και το ύψος του σώματος. Εάν αυτά τα δεδομένα έχουν γνωστοποιηθεί, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει ένας θεωρητικός υπολογισμός.

Το γαμμαϋδροξυβουτυρικό οξύ (GHB, «ΥΓΡΟ ΕΚΣΤΑΣΙ») δεν ήταν ανιχνεύσιμο στο δείγμα ούρων που εστάλη.

Η φασματομετρική διαλογή – ανάλυση μάζας (με φασματομετρία μάζας υψηλής ευκρίνειας) για φάρμακα κατάχρησης, φάρμακα και ξενοβιοτικά (ουσίες που επηρεάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες) δεν αποκάλυψε στοιχεία για την πρόσληψη εξωγενών ουσιών εκτός από την καφεΐνη, η οποία ανιχνεύτηκε εκτός από τους κύριους μεταβολίτες της θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη στο δείγμα ούρων.

Αυτά αναγράφονται και επισημαίνονται, γραμμένα σε επιστημονική γλώσσα με χρήση ειδικών όρων, στο πόρισμα των Ελβετών. Σε απλά ελληνικά, όμως, το πόρισμα αυτό αποτελεί προφανώς κόλαφο για τις ελληνικές αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Αρχικά, οι Ελβετοί ιατροδικαστές επισημαίνουν πως η λήψη δειγμάτων ούρων στην Ελλάδα έγινε πάνω από 16 ώρες μετά το συμβάν. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ίχνη αλκοόλης θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί. Για του λόγου το αληθές, αναφέρεται ότι στις απλές τοξικολογικές δεν εντοπίστηκε ικανή ποσότητα αιθανόλης στα ούρα. Αντιθέτως, εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα μόνον όταν διενεργήθηκε φασματομετρική ανάλυση με διαλογή μάζας υψηλής ευκρίνειας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει η Γεωργία Μπίκα, και συμπερασματικά οι ιατροδικαστές της Βέρνης καταλήγουν πως εάν είχε γίνει λήψη αίματος θα ήταν ακριβής και δυνατός ο εντοπισμός της ποσότητας αλκοόλης στο σώμα της.

Επίσης, οι Ελβετοί αναφέρονται στο ενδεχόμενο να υπήρξε υψηλή συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα. Όμως, όπως οι πάντες γνωρίζουν και οι ίδιοι αναφέρουν, δεν έγινε ποτέ λήψη δείγματος αίματος από τη Γεωργία Μπίκα. Δεδομένης της σταδιακής αποβολής από το σώμα του αλκοόλ, και μάλιστα με ρυθμό, όπως αναφέρεται παραπάνω, της τάξεως του 0,1-0,2 gr ανά κιλό, θα μπορούσε να μην έχει ανιχνευθεί (όπως και έγινε) αλκοόλ στο αίμα της Γεωργίας με τις απλές τοξικολογικές αναλύσεις.

Μια δεύτερη διαπίστωση των Ελβετών είναι ότι καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός ουσιών όπως «Υγρό Έκστασι», ξενοβιοτικά και φάρμακα κατάχρησης μετά την παρέλευση τόσο πολλών ωρών μεταξύ της ώρας του συμβάντος και της λήψης των ούρων. Επίσης, οι ιατροδικαστές της Βέρνης αναφέρουν πως ένας θεωρητικός υπολογισμός της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα είναι δυνατός μόνον αν προηγουμένως έχουν γίνει γνωστά κάποια στοιχεία, όπως το βάρος και το ύψος του σώματος, αλλά και η ακριβής ώρα του συμβάντος – εν προκειμένω ο βιασμός. Οι Ελβετοί αφήνουν να εννοηθεί, δηλαδή, πως ούτε αυτά τα στοιχεία εστάλησαν στο εργαστήριο της Βέρνης.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δεύτερο έγγραφο του πορίσματος, το οποίο αναφέρεται σε δύο τύπους εξετάσεων: στην απλή ιατροδικαστική-τοξικολογική ανάλυση και στις χρωματογραφικές-φασματομετρικές αναλύσεις μάζας. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι με τις απλές τοξικολογικές αναλύσεις δεν εντοπίστηκαν ίχνη αιθανόλης στο δείγμα ούρων της Γεωργίας Μπίκα. Αντιθέτως, όταν οι ιατροδικαστές στην Ελβετία κατέφυγαν στις φασματομετρικές αναλύσεις μάζας, τότε μόνο η αιθανόλη ανιχνεύτηκε στο δείγμα ούρων της Γεωργίας Μπίκα.

Κατόπιν όλων τούτων, ο καθένας μπορεί να διερωτηθεί για το εάν και κατά πόσον η ακολουθία αυτή λαθών και παραλείψεων είναι αποτέλεσμα μιας κακής συγκυρίας και μόνον. Είναι προφανές, επίσης, πως οφείλονται εξηγήσεις. Εξηγήσεις διότι δεν έγιναν τα αυτονόητα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις και τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα που ισχύουν άλλωστε διεθνώς.

Δείτε το πόρισμα των Ελβετών ιατροδικαστών που εστάλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το πόρισμα έχει συνταχθεί στα αγγλικά:

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα των Ελβετών για το δείγμα της Γεωργίας – Τι αναφέρει"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη μοριοδότηση προσωπικού στα νοσοκομεία

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μοριοδότηση νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλην ιατρών, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου» και το ΕΚΑΒ.

Την τροπολογία υπερψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής,«παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Απαντώντας στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για μονιμοποίηση του προσωπικού των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει διαδικασία μονιμοποίησης που να είναι ανεκτή από το Σύνταγμα.

«Αν βγει κάποιος και πει ότι εγώ θέλω να μονιμοποιήσω προκειμένου να επιβραβεύσω, δώσατε το επιχείρημα κάποιου να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ρίξει την υπόθεση. Άρα, όποιος λέει μονιμοποιείστε τους γιατί θέλουμε να τους επιβραβεύσουμε, τους κάνετε κακό σε όλους τους επικουρικούς», είπε ο κ. Πλεύρης. Εξήγησε ότι για να είναι συνταγματικά ανεκτή η λογική της μοριοδότησης, απαντά στην ιδιαίτερη εμπειρία που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι επικουρικοί, επειδή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι υπάρχει «τραγική καθυστέρηση» και ότι η ρύθμιση αφορά το πολύ στο 1/3 από τους ενδιαφερόμενους. Πρότεινε δε, «να διασφαλίσουμε ότι κάθε θέση που κενώνεται στο σύστημα υγείας, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχώρησης, πρέπει να προκηρύσσεται αυτόματα, χωρίς ΠΥΣ ή έγκριση από το ΓΛΚ» και «να καθίσουμε και να βρούμε τον ορθό νομικά τρόπο για να στηρίξουμε τη μόνιμη παραμονή τους».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη μοριοδότηση προσωπικού στα νοσοκομεία "

ΕΦΚ στα καύσιμα: «Διαστρεβλώσατε μέχρι και τις δηλώσεις Λαγκάρντ», απαντά το ΥΠΟΙΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου για την ενδεχόμενη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, για την οποία επικαλείται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ψεύδη και διαστρέβλωση ακόμη και των δηλώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, με δήλωσή του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς». Όπως είπε δε, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση.

«Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δείτε βίντεο:



Η συγκεκριμένη δήλωση ωστόσο προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται παραλείποντας σκοπίμως μέρος της δήλωσης της κυρίας Λαγκάρντ η οποία «αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) δήλωσε: «Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ από το 17:46:05:



Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε σήμερα:

«Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση. Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας».

Παραθέτουμε την ακριβή απάντηση της κας. Λαγκάρντ, η οποία είναι η εξής:

«Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τη θεραπεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις από δημοσιονομική άποψη προκειμένου να ανακουφίσουν τις δυσκολίες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας στην περίπτωση υψηλών τιμών ενέργειας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει θέση, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, κατά την άποψή μας, από δημοσιονομική σκοπιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και να εφαρμόζονται για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσχέρεια σε αυτά τα νοικοκυριά που επωμίζονται το κύριο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Όπως προκύπτει από την αυτούσια δήλωση της κας. Λαγκάρντ – την οποία σκοπίμως παραλείπει να αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν τον συμφέρει – η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση.

Αυτό ακριβώς κάνει, ήδη, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, έχοντας διαθέσει, μέχρι σήμερα, 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα και δεν διστάζει να διαστρεβλώνει ακόμα και τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΦΚ στα καύσιμα: «Διαστρεβλώσατε μέχρι και τις δηλώσεις Λαγκάρντ», απαντά το ΥΠΟΙΚ στον ΣΥΡΙΖΑ"

Γαλλία: Εκτός λειτουργίας 3 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω διάβρωσης

Η γαλλική εταιρία ηλεκτρισμού Εlectricité de France θα σταματήσει τη λειτουργία τριών επιπλέον πυρηνικών αντιδραστήρων λόγω διάβρωσης, μια εξέλιξη που αποτελεί κακή είδηση σε μια τεταμένη συγκυρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τον φετινό χειμώνα.

Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να κάνει ανακοινώσεις για την πυρηνική ενέργεια που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κλάδο, οι αντιδραστήρες Chinon 3, Cattenom 3 και Bugey 4 θα σταματήσουν να λειτουργούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της EDF.

Αυτές οι διακοπές έχουν προγραμματιστεί από την 19η Φεβρουαρίου, την 26η Μαρτίου και την 9η Απριλίου.

“Θα σταματήσουμε τη λειτουργία τους για να πραγματοποιήσουμε ελέγχους”, εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται μετά μια τεκμηριωμένη επανεξέταση όλου του πάρκου, προβλήματα διάβρωσης σε συστήματα ασφαλείας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υπόνοιες ότι παρατηρούνται σε πέντε αντιδραστήρες, οι οποίοι επί του παρόντος έχουν σταματήσει να λειτουργούν (σε ένα σύνολο 56).

Επιπλέον, σε άλλους τρεις θα γίνουν επίσης έλεγχοι, όταν θα διακοπεί η λειτουργία τους, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του Φλαμανβίλ 2 θα παραταθεί κατά 5 εβδομάδες.

Τέλος, η EDF παρέτεινε κατά πέντε μήνες τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων όπου εντοπίστηκαν αυτά τα προβλήματα διάβρωσης (Penly 1) ή διατυπώνονται υπόνοιες ότι υπάρχουν (Chooz 1). Η πρώτη δεν θα λειτουργήσει έως την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη έως την 31η Δεκεμβρίου.

Η EDF συνεπώς μείωσε το βράδυ της Δευτέρας τις προβλέψεις της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τη φετινή χρονιά, “στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου στο πυρηνικό πάρκο”, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες μονάδες.

Η πρόβλεψη μειώθηκε σε 295-315 τεραβατώρες (TWh), από 300-330 TWh προηγουμένως. Η EDF είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της στα μέσα Ιανουαρίου, όταν αρχικά στόχευε μια παραγωγή 330 έως 360 TWh. Για το 2023, “η εκτίμηση της πυρηνικής παραγωγής, επί του παρόντος στις 340-370 TWh, θα προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό”, διευκρίνισε η EDF.

Δεν θα γίνει “black out”

Τα προβλήματα αυτά πιθανόν να αυξήσουν την πίεση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία φέτος τον χειμώνα, η οποία ήδη περιπλέκεται από το φορτωμένο πρόγραμμα συντήρησης που διαταράχθηκε από την πανδημία Covid-19.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE είχε επισημάνει την Παρασκευή — πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις της EDF — ότι διατηρεί την “επαγρύπνηση για το τέλος του χειμώνα”, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων που δεν λειτουργούν, ενώ σημείωσε ότι “η πρόγνωση του καιρού για την περίοδο είναι ευνοϊκή”.

“Βρισκόμαστε σε έναν κίνδυνο που είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η διαθεσιμότητα του πάρκου παραγωγής ενέργειας κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα είναι γενικά εξαιρετικά περιορισμένη”, υπογράμμισε ο Τομά Βεϊράνκ, διευθυντής στρατηγικής και προοπτικών της RTE.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία γιατί έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν συγκεκριμένο αριθμό μηχανισμών για να το αποφύγουμε”, διαβεβαίωσε ωστόσο σήμερα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπολί μιλώντας στο France Info.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση χαλάρωσε προσωρινά τα όρια χρήσης των τελευταίων της σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που είναι πολύ επιβλαβείς για το κλίμα, για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια “Χρειαζόμαστε περιθώρια ελιγμών”, αλλά “είμαστε σε πολύ πολύ στενά όρια”, εκτίμησε η Πομπιλί.

Τα τελευταία προβλήματα της EDF, που προστίθενται στις νέες καθυστερήσεις του EPR στο Φλαμανβίλ (Μάγχη), καταγράφονται καθώς ο Μακρόν αναμένεται στο Μπελφόρ την Πέμπτη για επίσκεψη που θα εστιάσει στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

Η πόλη παράγει πυρηνικές τουρμπίνες, στο εργοστάσιο της Alstom που εξαγόρασε το 2015 η αμερικανική General Electric (GE) και το οποίο συζητά τώρα να αποκτήσει η EDF.

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες στη Γαλλία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κλάδος, που προτείνει την κατασκευή έξι νέων ευρωπαϊκών αντιδραστήρων ύδατος υπό πίεση (EPR), ελπίζει σε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το θέμα αυτό ταράζει την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

Το πλεονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας για το κλίμα ή το επιχείρημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας προσελκύουν ευρέως από την ακροδεξιά έως τον κομμουνιστή Φαμπιέν Ρουσέλ, τη δεξιά και το προεδρικό στρατόπεδο.

Οι οικολόγοι ή οι Ανυπότακτοι υποστηρίζουν αντίθετα, μια λίγο έως πολύ γρήγορη έξοδο από αυτή την ενέργεια, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του προβλήματος των απορριμμάτων ή των κινδύνων ατυχημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Εκτός λειτουργίας 3 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω διάβρωσης"

Πλεύρης: Θα κάνουμε ότι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε χρήματα από τη Novartis – Επίθεση για τις απευθείας αναθέσεις επί Πολάκη

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει της ενέργειες για την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου από τη Novartis, για το σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει πρόταση από το ΝΣΚ. Θα υπάρξουν και επαφές στις ΗΠΑ στη βάση της απόφασης του Νιού Τζέρσεϊ. Θα κάνουμε ότι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 5 χρόνια. Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα στη βάση του σκανδάλου που είναι σκάνδαλο συνταγογράφησης με χρηματισμό ιατρών και όχι υπόθεση στοχοποίησης 10 πολιτικών προσώπων τα οποία ούτως ή άλλως δικαιώθηκαν».

Αναφορικά δε με το ζήτημα των αρχειοθετήσεων των καταγγελιών προστατευόμενων μαρτύρων κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πλεύρης σχολίασε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου για την υπόθεση, η οποία διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στη Βουλή πως το κόμμα του οφείλει να αποδεχθεί τις δικαστικές αποφάσεις που θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις των πολιτικών προσώπων που στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η λογική στάση αν μιλάμε για διάκριση εξουσιών. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επι ΣΥΡΙΖΑ έγινε έρευνα, κατέληξαν σε συμπεράσματα και στήθηκαν οι 10 κάλπες. Στις 10 κάλπες ψηφίσατε και στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν. Και τώρα που αρχειοθετούνται οι υποθέσεις βγαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν νομικές παρατηρήσεις. Σας τιμά αυτή η συμπεριφορά; Προστατεύετε την Δημοκρατία με αυτό τον τρόπο; Θέλετε να αναλάβετε ρόλο εισαγγελέα;», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου. Τι έχετε να πείτε στους συναδέλφους σας κ. Παπαδόπουλε που κάνουν όσα και εσείς καταγγέλλετε;» συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων του ΕΟΔΥ την περίοδο 2016-2018 για τη φύλαξη, ύψους 9 εκατ. ευρώ, καλώντας τους συναδέλφους του να πάρουν θέση.

«Σε μέρος των τιμολογίων αυτών για 1 και πλέον χρόνο στην αναγραφή πληρωμής αναφέρεται ‘πληρωμή αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη’! Αυτό αναφέρουν τα τιμολόγια! Η δουλεία υπουργού είναι να διαβιβάσει τα στοιχεία να ζητήσει από τον ΕΟΔΥ προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και δεν έχει άλλη δουλειά! Θα μου πείτε για αυτά τα 9 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεων πως πήγανε; Αν είχατε βρει εσείς τιμολόγια με εντολές αναπληρωτή υπουργού της ΝΔ τι θα κάνατε; Πάνω στα έδρανα θα ήσασταν! Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» κατέληξε.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης  συγκρούστηκε με τον Ανδρέα Ξανθό για την υγειονιμική κάλυψη των αναφάλιστων, με τον υπουργό  υπουργός Υγείας να υπενθυμίζει πως η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόσθεσε δε, πως τότε είχε προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία που επέτρεπε την νοσηλεία μεταναστών μόνο για έκτακτα περιστατικά.

«Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε το νόμο. Δώσατε την δυνατότητα σε όσους παράνομα βρίσκονταν στην χώρα να νοσηλεύονται επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Οι παράνομοι μετανάστες είχαν την δυνατότητα να έχουν έκτακτη εισαγωγή στα νοσοκομεία. Εσείς δώσατε την δυνατότητα να κάνουν και τακτικές επισκέψεις. Άνθρωποι που κατοικούσαν στις γειτονικές χώρες έρχονταν για επεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Με τα λεφτά των φορολογούμενων κάνατε κοινωνική πολιτική και μας φωνάζετε για ρατσισμό και ξενοφοβία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε μεταξύ άλλων πως ο νόμος της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ «δεν παρείχε φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες» και πως αυτός «ο θεσμός μετά το νόμο του 2016 συρρικνώθηκε».

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως ο νόμος του κ. Γεωργιάδη που προέβλεπε για πρώτη φορά υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών με έγκριση από τριμελής επιτροπή, έγινε με «πελατειακή νοοτροπία» από τη ΝΔ.  «Ζητούσατε την ψήφο τους για να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Την περίοδο Σαμαρά Βενιζέλου οξύνθηκε η υγειονομική φτώχεια στη χώρα. Γιγαντώθηκε ο θεσμός των κοινωνικών ιατρειών και κοινωνικών φαρμακείων, τα όποια δεν παρείχαν φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες. Αυτός ο θεσμός μετά το νόμο 2016 συρρικνώθηκε. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η κάλυψη. Υπάρχει και ο δείκτης της υγειονομική ανισότητας. Στο πικ των μνημονίων, το 2015 ήταν στο 14,5%. Εμείς το 2019 το παραδώσαμε στο 8%. Αυτό είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Θα κάνουμε ότι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε χρήματα από τη Novartis – Επίθεση για τις απευθείας αναθέσεις επί Πολάκη"

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις βοριάδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέχει

Άστατος προβλέπεται ο καιρός αύριο, Τετάρτη (09.02.2022). Οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα «μαστιγώσουν» γι’ άλλο ένα 24ωρο τη χώρα. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Θα διατηρηθούν οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ένταση τοπικά 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά του τμήματα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας βελτιωμένος καιρός. Βροχές κυρίως στο νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυρές τις πρωινές ώρες στη βόρεια Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και κατά τόπους στη Θράκη.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με παροδικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες όμως στα ανατολικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στη βόρεια Κρήτη μέχρι και τις πρωινές ώρες οι βροχές θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Γρήγορα στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στην Κρήτη, τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση στα δυτικά τμήματα από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στην περιοχή του Καστελλόριζου τις πρωινές ώρες καταιγίδες. Πολύ γρήγορα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα, τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στα νότια τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες όμως θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θυελλώδεις βοριάδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέχει"

Ανδρουλάκης και Καϊλή φέρνουν την βεβήλωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά από τις τουρκικές αρχές στο ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη βεβήλωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά από τις τουρκικές αρχές, κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Στη ερώτηση σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια σε μία από σειρά προκλητικών ενεργειών, όπως η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δύο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO, καθώς και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.

Με την ερώτησή τους σημειώνουν ότι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, αποτελεί προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ζητούν από την Επιτροπή να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Μονή της Παναγίας Σουμελά, υποψήφια για συμπερίληψή στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco βεβήλωσαν οι Τουρκικές αρχές, δίνοντας άδεια για τη μετατροπή της σε “club” με dj να παίζει ηλεκτρονική μουσική.

Οι Τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια, με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, την τουριστική προώθηση του μνημείου περιφρονώντας πλήρως το θρησκευτικό αίσθημα εκατομμυρίων Ορθόδοξων χριστιανών για τους οποίους η Παναγία Σουμελά, αποτελεί λίκνο της πίστης τους για πάνω από 16 αιώνες.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έχουν προσδιοριστεί «77 κειμήλια της Μονής Παναγίας Σουμελά» εντός και εκτός Τουρκίας για τα οποία ξεκίνησε διαδικασίες για την διεκδίκηση και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Σκοπεύει να απευθύνει σύσταση/διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Τουρκικές αρχές για την λοιδορία του μνημείου;

Μετά και την προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας καθώς και της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, πώς σκοπεύει να τονίσει στην Τουρκία ότι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της αποτελούν βασική προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;

Σκοπεύει να παρέμβει προς τις Τουρκικές αρχές με σκοπό την επανατοποθέτησή των κειμηλίων που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου της Άγκυρας και της Αγίας Σοφίας, στον χώρο της μονής, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο;

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανδρουλάκης και Καϊλή φέρνουν την βεβήλωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά από τις τουρκικές αρχές στο ευρωκοινοβούλιο"

Κορωνοϊός: 108+4 θάνατοι, 22.889 κρούσματα, 524 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.889, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.090.383, εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 399 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.392 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 511.462 τεστ, τα 33.610 μοριακά και τα 477.852 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 4,48% έναντι 15% χθες αλλά με μόλις 125 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.000 στην Αττική ( 4.698 χθες).
  • 2.878 στην Θεσσαλονίκη (2.394 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 685 από την Ανατολική Αττική (567 χθες).
  • 751 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (530 χθες).
  • 343 από τη Δυτική Αττική (267 χθες).
  • 863 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (695 χθες).
  • 1.689 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.288 χθες).
  • 648 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (552 χθες).
  • 904 από τον Πειραιά (700 χθες).
  • 117 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (99 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 4 στο Άγιο Όρος.
  • 388 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 194 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 155 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 167 στην ΠΕ Άρτας.
  • 780 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 216 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 44 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 171 στην ΠΕ Δράμας.
  • 485 στην ΠΕ Έβρου.
  • 397 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 14 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 149 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 267 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 305 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 868 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 40 στην ΠΕ Θάσου.
  • 112 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 111 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 536 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 293 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 93 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 147 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 16 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 99 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας- Κύθνου
  • 337 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 94 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 165 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 255 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 305 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 124 στην ΠΕ Κω.
  • 137 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 651 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 192 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 291 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 76 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 77 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 277 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 401 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 16 στην ΠΕ Μήλου.
  • 85 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 81 στην ΠΕ Νάξου.
  • 304 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 38 στην ΠΕ Πάρου.
  • 288 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 229 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 140 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 177 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 398 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 359 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 152 στην ΠΕ Σάμου.
  • 249 στην ΠΕ Σερρών.
  • 6 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 44 στην ΠΕ Σύρου.
  • 18 στην ΠΕ Τήνου.
  • 314 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 176 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 47 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 47 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 254 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 530 στην ΠΕ Χανίων.
  • 143 στην ΠΕ Χίου.
  • 387 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (312 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν επιπλέον τέσσερις απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.322 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 524 (χθες 549). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 407 (77,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (22,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.106 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή +16.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 108+4 θάνατοι, 22.889 κρούσματα, 524 διασωληνωμένοι"

Χρήστος Καλογρίτσας: «Οργανωτής» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ο Νίκος Παππάς

Το παρασκήνιο που είχε διαδραματιστεί το 2016 κατά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με βασικό «οργανωτή», κατά τους ισχυρισμούς του, τον υπουργό της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκο Παππά, ξετύλιξε εκ νέου σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη.

Από τη θέση του κατηγορούμενου αυτή τη φορά, ο κ. Καλογρίτσας, φέρεται να μίλησε ενώπιον της κυρίας Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, η οποία διεξάγει την ανάκριση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, για το ρόλο του κ. Παππά στην όλη υπόθεση, όπως είχε κάνει άλλωστε και ενώπιον της Βουλής αλλά και με τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της αντιδικίας του με τον λιβανέζικο όμιλο Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC).

Όπως είναι γνωστό στην μηνυτήρια αναφορά του, ο επιχειρηματίας, έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή της εταιρείας συμφερόντων του «Τοξότης» με την CCC, από την οποία, όπως υποστήριξε, του δόθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ ώστε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Πίσω, ωστόσο, από αυτό το παρασκήνιο, βρίσκονταν, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, ο Νίκος Παππάς, o οποίος είχε ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Μάλιστα, σήμερα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον Άρειο Πάγο ο επιχειρηματίας δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ερώτηση από την ανακρίτρια για το εάν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, είχε διαδραματίσει ρόλο και κάποιο άλλο πρόσωπο από την τότε κυβέρνηση, πλην του κ. Παππά.

Απαντώντας στην ερώτηση αυτή, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να κατέθεσε πως δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε άλλα πρόσωπα. Σε άλλη ερώτηση για το εάν πριν προχωρήσει στις επίμαχες καταγγελίες σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού, είχε έρθει σε συμφωνία με κάποιο άλλο πρόσωπο, ο κ. Καλογρίτσας απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν θα λειτουργούσε ποτέ κατά αυτόν τον τρόπο και πως κάτι τέτοιο δεν θα του το επιτρέπει η ιστορία του.

Μάλιστα, φέρεται να προέταξε την στάση που ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα ακόμη και μετά τον πόλεμο και τις επιθέσεις, που όπως είπε δέχθηκε, με τα περίφημα βοσκοτόπια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να ανέφερε πως ακόμη και την περίοδο εκείνη δεν προχώρησε σε καμία αποκάλυψη, όσον αφορά το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά επέλεξε να ακολουθήσει τη θεσμική οδό, μιλώντας ενώπιον της Δικαιοσύνης και ειδικότερα ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο και εκδίκασε τη διαφορά του με τους εκπρόσωπους του λιβανέζικου ομίλου. Ακολούθως αναφέρθηκε στην όλη υπόθεση και πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης, ήτοι της ανακρίτριας του Αρείου Πάγου, η οποία και τον κάλεσε σε απολογία ως κατηγορούμενο, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνάς της.

Κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο ο συνήγορος του κ. Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωσή του, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο εντολέας πάλεψε και παλεύει για την αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία, όπως είπε, έχει σημαντικό χαρακτήρα όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας αλλά και για την αποκατάσταση του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του. Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος ο εντολέας του πάλεψε και παλεύει και για την αποκατάσταση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς του ως πολιτικό πρόσωπο, το ο οποίο σέβεται και υπολήπτεται ακόμη και τώρα την Αριστερά. «Έπρεπε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να δικαιωθεί ο κ. Καλογρίτσας στα μάτια της Πολιτείας», δήλωσε ο ίδιος.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κ. Καλογρίτσα, το κατώφλι του Αρείου Πάγου αναμένεται να περάσει ο κ. Παππάς προκειμένου να απολογηθεί για παράβαση καθήκοντος, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρήστος Καλογρίτσας: «Οργανωτής» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ο Νίκος Παππάς"

Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας: Τρία άτομα χτύπησαν 19χρονο στο Γαλάτσι

Ένα ακόμη περιστατικό οπαδικής βίας σημειώθηκε, αυτή τη φορά στο Γαλάτσι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 19χρονου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μια παρέα πέντε νεαρών ατόμων κάθονταν στο άλσος Βεΐκου, όταν ξαφνικά τρεις άγνωστοι εμφανίστηκαν μπροστά τους και τους ρώτησαν τι ομάδα είναι. Οι νεαροί απάντησαν ότι δεν υποστηρίζουν κάποια ομάδα και τότε τα άγνωστα άτομα χτύπησαν με ένα καπνογόνο τον 19χρονο. Ο τελευταίος κατήγγειλε την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου.

Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνα για το περιστατικό.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας: Τρία άτομα χτύπησαν 19χρονο στο Γαλάτσι "

Δολοφονία Άλκη στη Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο καταζητούμενους

 

Παραδόθηκε πριν λίγη ώρα στις Αρχές ο Έλληνας που αναζητούνταν για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Ο νεαρός διέφευγε της σύλληψης και για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, παραδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

O 25χρονος ήταν μέλος του συνδέσμου του ΠΑΟΚ στην Αθήνα.

Η αστυνομία με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στην εξέλιξη με τον 25χρονο, ο οποίος παραδόθηκε στις Αρχές, σημειώνοντας: «Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεών μας, για υπόθεση που αφορά στην ανθρωποκτονία 19χρονου ημεδαπού, που έλαβε χώρα την 01-02-2022, στην περιοχή Χαριλάου, ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα εμφανίσθηκε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές και συνελήφθη, δυνάμει του ήδη εκδοθέντος εντάλματος, 25χρονος ημεδαπός.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δολοφονία Άλκη στη Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο καταζητούμενους"

Υπόθεση Νovartis: Καλείται ως κατηγορούμενη η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

Κλήση σε απολογία με την ιδιότητα του κατηγορουμένου για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis έλαβε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η ίδια με δήλωσή της καταγγέλλει «συστηματική προσπάθεια μετατροπής ενός τεράστιου διεθνούς σκανδάλου σε σκευωρία» και χαρακτηρίζει την κλήση της σε απολογία «τίτλο τιμής».

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Τουλουπάκη έχει ως εξής:

«Τα τελευταία 3 χρόνια η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τη συστηματική προσπάθεια μετατροπής ενός τεράστιου διεθνούς σκανδάλου στην αποκαλούμενη ως "σκευωρία Novartis". Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεχθήκαμε ακραίες συκοφαντικές επιθέσεις και πιέσεις κάθε είδους, προκειμένου να παρακωλυθούμε στο έργο μας και να καταστούμε εντέλει οι ίδιοι κατηγορούμενοι, ως τάχα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της συντεταγμένης και οργανωμένης αυτής προσπάθειας εναντίον μας, καταπατήθηκε κάθε έννοια του κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών, μεταξύ άλλων, με ωμές παρεμβάσεις πολιτικών στο ανώτατο επίπεδο, που προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα ήδη από την έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης και που, δυστυχώς, οι δικαστικές εξελίξεις δείχνουν απλά να τις επικυρώνουν.

Ως απάντηση στη θεσμική εκτροπή και έκπτωση, εγώ και οι συνυπηρετήσαντες με εμένα εισαγγελείς παραμείναμε αταλάντευτα πιστοί στο Σύνταγμα και επιτελέσαμε το καθήκον μας, με εντιμότητα και ευσυνειδησία, προσηλωμένοι στην αναζήτηση της αλήθειας και στην απόδοση του δικαίου, όπως οφείλαμε να κάνουμε. Οι κατήγοροί μας γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι διωκόμαστε ακριβώς γι' αυτό.

Σήμερα καλούμαι από την ελληνική δικαιοσύνη να απολογηθώ ως κατηγορούμενη. Για εμένα λοιπόν αυτή η κλήση προς απολογία είναι τίτλος τιμής. Τίτλος αναγνώρισης ότι ενήργησα με γνώμονα την αλήθεια για το δημόσιο συμφέρον, ότι δεν υπέκυψα σε πιέσεις, ότι ανέδειξα και εγώ για την πατρίδα μου το σκάνδαλο, το οποίο κόστισε τόσο ακριβά στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε χιλιάδες ανθρώπους που στερήθηκαν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία. Είμαι πεπεισμένη για τη δικαίωση, άλλωστε η εντιμότητα και η ακεραιότητα είναι ιδιότητες αυθύπαρκτες, δεν ετεροπροσδιορίζονται.

Ως γνήσιο τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Κρήτης, «δεν φοβάμαι τίποτα», έχω την ελπίδα μου στον Θεό και γι' αυτό είμαι ελεύθερη. Μου αρκεί που επιτέλεσα τον καθήκον μου στο ακέραιο. Αυτή η βεβαιότητα και η ηρεμία θα είναι το οριστικό ζητούμενο για τους αληθινούς σκευωρούς που ήδη ατενίζουν την ιστορική καταδίκη τους. Αντίθετα η δική μου μόνη απάντηση και ακλόνητη θέση είναι η δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθήσω να υπηρετώ την αλήθεια και το δίκαιο, με σθένος, πραγματικά "μέχρι τέλους"».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Νovartis: Καλείται ως κατηγορούμενη η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη"

Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Αυτή είναι «η αλήθεια που καταρρίπτει τους μύθους για τις κλίνες ΜΕΘ»

«ΜΕΘ: Η πραγματικότητα σε αριθμούς» τιτλοφορείται βίντεο του υπουργείου Υγείας, που -σύμφωνα με ανακοίνωσή του- παρουσιάζεται «η αλήθεια που καταρρίπτει τους μύθους για τις κλίνες ΜΕΘ, τη λειτουργία του ΕΣΥ και τη στελέχωσή του».

Το βίντεο κάνει λόγο για τέσσερις μύθους και μια αλήθεια.

Ο πρώτος μύθος είναι ότι οι κλίνες ΜΕΘ δεν αυξήθηκαν, καθώς από 557 το 2019 έχουν αυξηθεί σε 1.105 σήμερα, όπως παρουσιάζει το βίντεο.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι οι ΜΕΘ δεν έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς σύμφωνα με το βίντεο του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 3.729 εργαζόμενους ως μόνιμο και 15.732 ως επικουρικό προσωπικό.

Ο τρίτος μύθος είναι ότι «βαφτίστηκαν» ΜΕΘ κρεβάτια χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς παρατίθενται στοιχεία που αφορούν τον επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό ΜΕΘ που έχει διατεθεί στα νοσοκομεία.

Ο τέταρτος μύθος είναι «αν έχετε τόσες ΜΕΘ πώς το σύστημα πιέζεται με μόνο 600 διασωληνομένους;», στον οποίο το υπουργείο Υγείας απαντά ότι το ΕΣΥ δεν έγινε μονοθεματικό παρά την covid -19 καθώς 645 κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Η μόνη αλήθεια, σύμφωνα με το βίντεο που ανάρτησε στο YouTube το υπουργείο Υγείας, είναι πως σήμερα η χώρα έχει 1.105 κλίνες ΜΕΘ (13,5 ανά 100.000 κατοίκους) και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αριθμό κλινών ανά 100.000 κατοίκους.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Αυτή είναι «η αλήθεια που καταρρίπτει τους μύθους για τις κλίνες ΜΕΘ»"

Ηράκλειο: Σύλληψη μητέρας και αναβολή στη δίκη – Είχε δύο χρόνια να στείλει το γιο της στο σχολείο

Στην πρώτη σύλληψη αρνητή γονιού στην Κρήτη λόγω παρατεταμένης απουσίας του παιδιού του από το σχολείο του προχώρησαν χθες οι αστυνομικοί του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου, για μητέρα αρνήτρια, ο 9χρονος γιος της οποίας είχε να πάει στο σχολείο του δύο χρόνια, από την έναρξη της πανδημίας.

Η 40χρονη συνελήφθη χθες το απόγευμα μετά από εισαγγελική παραγγελία και σε βάρος της έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση του άρθρου 88 του νόμου 4871/21 περί παράλειψης εγγραφής σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο και εποπτείας ανηλίκου που δεν έχει ακόμη συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες το 9χρονο αγόρι είχε να πάει στο σχολείο από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020, καθώς η μητέρα του επικαλείτο την επικρατούσα λόγω της πανδημίας κατάσταση.

 Η αρνήτρια μητέρα κρατήθηκε και σήμερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης της 39χρονης αρνήτριας μητέρας πήρε αναβολή για την ερχόμενη Παρασκευή (11.02.2022) από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Σύλληψη μητέρας και αναβολή στη δίκη – Είχε δύο χρόνια να στείλει το γιο της στο σχολείο"

Χανιά: 29 κρούσματα κορονοϊού στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων – Σε εξέλιξη ΕΔΕ

Εντονη ανησυχία αλλά και τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκάλεσε ο εντοπισμός 29 κρουσμάτων κορονοϊού  στην Α’ Πτέρυγα του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων στα Χανιά.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Κουκλάκης, ανέφερε ότι το πρόβλημα προέκυψε στην Α’ Πτέρυγα, όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, τετραπληγικοί ασθενείς, άνθρωποι που πάσχουν από άνοια.

Σε σύνολο 18 εργαζομένων στην πτέρυγα, 10 έχουν βρεθεί θετικοί.

Την ίδια ώρα από τους 65 φιλοξενούμενους, έχουν προσβληθεί από τη νόσο 19 άτομα.

Δύο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων και μία ακόμα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκλάκη η ΕΔΕ διατάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί πως υπήρξε η διασπορά της νόσου, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι φιλοξενούμενοι, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο κ. Κουκλάκης διέψευσε καταγγελίες και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έλλειψη ευαισθησίας των περιστατικών που φιλοξενούνται εντός του ιδρύματος, αλλά και απροσεξία, καθώς, υπάλληλοι του Κέντρου που νοσούν, φέρονται να εργάζονται κανονικά.

Οι εργαζόμενοι υποβάλλονται στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας τους σε rapid test, τόνισε, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι υπάρχουν εργαζόμενοι θετικοί στον κορονοϊό που εξακολουθούν να εργάζονται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: 29 κρούσματα κορονοϊού στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων – Σε εξέλιξη ΕΔΕ"

Λαγκάρντ: Θετική σε μείωση των φόρων στα καύσιμα λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους

Θετική απάντηση έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη εάν συμφωνεί με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναπτύσσοντας την ερώτηση του, επισήμανε ότι η Κομισιόν προτείνει από τον Οκτώβριο, μέσω της εργαλειοθήκης της, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ως μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η μεγάλη αύξηση της τιμής τους.

“Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση της Κομισιόν; Τη θεωρείτε χρήσιμη, καθώς μας είπατε ότι ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των τιμών των καυσίμων;”, ήταν η κατακλείδα της ερώτηση του κ.Παπαδημούλη.

Τι απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; “Όσον αφορά την ερώτησή σας, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλών ενεργειακών τιμών, να ανακουφιστεί ο κόσμος. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες”.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της πρότασης που καταθέτει από τις αρχές φθινοπώρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα όσο διαρκεί η έκρηξη των τιμών τους που έχει “γονατίσει” νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου μάλιστα, σχολιάζοντας το επιχείρημα του κ.Σκυλακάκη ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν θα οφελήσει τους πτωχούς επειδή δεν έχουν αυτοκίνητο, απάντησε ότι οι εν λόγω φόροι αφορούν “και το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη και το φυσικό αέριο”.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Θετική σε μείωση των φόρων στα καύσιμα λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους"

Ιταλία: Αντιεμβολιαστές γονείς αρνούνται επέμβαση καρδιάς στον 2χρονο γιο τους – Ζητούν αίμα ανεμβολίαστων

Θυμό και απόγνωση προκαλεί η είδηση ότι οι αντιεμβολιαστές γονείς ενός 2χρονου αγοριού αρνούνται χειρουργική επέμβαση που θα σώσει τη ζωή του γιου τους, παρά μόνο αν οι γιατροί μπορέσουν να τους εγγυηθούν ότι το παιδί δεν θα πάρει αίμα εμβολιασμένων…

Το απίστευτο περιστατικό με τους αντιεμβολιαστές γονείς συνέβη στην Ιταλία και όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πλέον στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι δικαστικές αρχές της χώρας ώστε οι γιατροί να καταφέρουν να κάνουν την σωτήρια επέμβαση στον 2χρονο.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ένα 2χρονο αγόρι που πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια, πρέπει να υποβληθεί σε μια σοβαρή εγχείρηση. Ωστόσο, οι γονείς του που παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού αρνούνται το χειρουργείο στο παιδί, παρά μόνο εάν λάβουν εγγυήσεις από τους γιατρούς ότι η όποια μετάγγιση θα γίνει με αίμα ανεμβολίαστων. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, το παιδί πρέπει να υποβληθεί επειγόντως σε επέμβαση, ωστόσο οι αντιεμβολιαστές γονείς αρνούνται πεισματικά να συναινέσουν γραπτώς στην εγχείρηση. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι λόγοι πίσω από την απόφαση των γονέων έχουν και θρησκευτικό χαρακτήρα, κυρίως όμως είναι αποτέλεσμα των fake news που διασπείρουν διάφοροι συνωμοσιολόγοι στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι γονείς του παιδιού έχουν βρει 40 εθελοντές ανεμβολίαστους για να δώσουν αίμα, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν το αίμα θα προλάβει να ελεγχθεί εγκαίρως ώστε να είναι έτοιμο για μετάγγιση.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον 2χρονο με τον εισαγγελέα να στρέφεται πλέον και στο ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η επιμέλεια από τους γονείς…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Αντιεμβολιαστές γονείς αρνούνται επέμβαση καρδιάς στον 2χρονο γιο τους – Ζητούν αίμα ανεμβολίαστων"

Μπλόκο στην Ελασσόνα στήνουν οι αγρότες

Αγροτικό μπλόκο και στην Ελασσόνα αποφάσισαν να στήσουν σήμερα οι αγρότες που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, όπως ανακοινώθηκε από την συντονιστική επιτροπή του μπλόκου της περιοχής

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου της Ελασσόνας χαιρετίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συναδέλφων αγροτών και κτηνοτρόφων που σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο αναπτύσσονται αυτό το διάστημα.

"Η κάθοδος στον δρόμο με τα τρακτέρ αποτελεί μονόδρομο και γίνεται πράξη από την πλευρά μας με μπλόκο στο ποτάμι της πόλης", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, τονίζοντας πως οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο με συμβολικό χαρακτήρα του δρόμου στην πόλη της Ελασσόνας στις 12:00 το μεσημέρι.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στην Ελασσόνα στήνουν οι αγρότες"

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω 10 μποφόρ

Δεν φεύγουν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου τα πλοία, καθώς θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, που κατά τόπους φτάνουν τα 10 μποφόρ, τα κρατούν δεμένα και το απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ.

Το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου έχει τεθεί σε ισχύ από το πρωί και δεν άρθηκε αφού οι θυελλώδεις άνεμοι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές δεν έχουν κοπάσει.

Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια εκετελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Επίσης, κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Λιμένας Θάσου-Σαμοθράκη. Τέλος, κλειστό παραμένει το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό θα είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω 10 μποφόρ"

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην παλιά Εθνική Οδό και τη λεωφόρο Πάρνηθας

Απαγορεύεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων CYCLON στη Μάνδρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης.

Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην παλιά Εθνική Οδό και τη λεωφόρο Πάρνηθας"

Δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας ανταποκριτής του ΑΠΕ στο Κάιρο

Ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Κάιρο Νίκος Κάτσικας, τελικά έπεσε θύμα δολοφονίας. Βρέθηκε μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου, λίγα 24ωρα μετά.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος εργάζεται ως διανομέας σε ένα εστιατόριο και γνώριζε τον Έλληνα δημοσιογράφο πριν από τον θάνατό του.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία.

“Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, αποχαιρετά με θλίψη τον δημοσιογράφο Νικόλαο Κάτσικα, ένα άνθρωπο που αγαπούσε την δουλειά του, τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό και την Αίγυπτο και πρόβαλε πάντα από τις θέσεις ευθύνης του τις δραστηριότητες του Κέντρου μας. Καλό του ταξίδι στο φως και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Νίκος Κάτσικας: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

“Ο Ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Κάιρο Νικόλαος Κάτσικας βρέθηκε χθες νεκρός.

Ο Νικόλαος Κάτσικας εργαζόταν ως ανταποκριτής του ΑΠΕ και συνεργαζόταν με την ΕΡΤ στο Κάιρο επί σειρά ετών με επαγγελματισμό και αίσθηση στο καθήκον.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Οι αρμόδιες Προξενικές μας αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες Αιγυπτιακές αρχές”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Νίκος Κάτσικας είχε γεννηθεί στις 7 Μαΐου 1966 και είχε καταγωγή από τον Πειραιά. Εργαζόταν ως ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Κάιρο από τον Σεπτέμβριο του 2016, και στην ιστορική εφημερίδα «Φως» του Καΐρου από τη δεκαετία του 2000 (ανέλαβε και εξέδωσε 550 φύλλα από τα 700 περίπου που συνολικά μετράει η συγκεκριμένη έκδοση).

Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας έκδοσης «Νέο Φως» του Καΐρου (συνέχεια του ιστορικού Φωτός), της μηνιαίας έκδοσης «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» και της ενημερωτικής ιστοσελίδας «Πυραμίς».

Εργαζόταν με πείσμα και πάθος με στόχο τη διατήρηση του ρόλου των Αιγυπτιώτικων ΜΜΕ ως «γέφυρας του Ελληνισμού που παρεπιδημεί στην αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου με την ακόμα πιο αγαπημένη Μητέρα Πατρίδα», όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο φωτογραφικό λεύκωμα «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη Χώρα του Νείλου», το οποίο εκδόθηκε το 2016 και την επιμέλειά του είχε ο έμπειρος δημοσιογράφος.

Ήταν αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου. Ήταν πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής, ενώ χειροθετήθηκε το 2006 Άρχοντας Πρωτοψάλτης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, τον οποίο έχει ακολουθήσει σε πλείστες ποιμαντικές επισκέψεις στην Αφρική. Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας ανταποκριτής του ΑΠΕ στο Κάιρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news