facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Νέα μέτρα: Ανακοινώσεις στις 8.30 το πρωί από πέντε υπουργούς

Νέα μέτρα:  Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 08:30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες από πέντε υπουργούς.

Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα μέτρα: Ανακοινώσεις στις 8.30 το πρωί από πέντε υπουργούς "

Eισιτήρια ακτοπλοϊκών πλοίων: Αυξήσεις από 2 έως και 10 ευρώ – Απαγορευτικό το ταξίδι για τις πολυμελείς οικογένειες

Ο διπλασιασμός στις τιμές των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, θα φέρει σημαντικές αυξήσεις και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δεδομένου ότι ο τόνος από τα 450 ευρώ έφτασε τα 980 ευρώ!

Ήδη, οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων, ενώ ταυτόχρονα επανασχεδίασαν τα δρομολόγια τους από τον Πειραιά προς τα νησιά, μείωσαν τις ταχύτητες των πλοίων και διαμόρφωσαν πακέτα προσφορών, προκειμένου να διατηρήσουν ελκυστικά τα ταξίδια κυρίως για τις πολυμελείς οικογένειες και στο φετινό καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στα εισιτήρια προβλέπεται ότι θα κυμανθούν από 10% έως και 25%, ποσοστό υψηλό, που όμως ακόμη και αν πραγματοποιηθούν από τις εταιρείες της ακτοπλοΐας, δεν θα καλύψουν τις αυξήσεις των καυσίμων.

Υπολογίζεται ότι με τις σημερινές τιμές των καυσίμων, όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα επιβαρυνθούν επιπλέον, σε σύγκριση με την περσινή σαιζόν κατά 280 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τις αυξήσεις τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια, π.χ στην γραμμή του Αργοσαρωνικού, που ήδη εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2 ευρώ το εισιτήριο.

Αναλυτικότερα, από τον Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού:

-για την Αίγινα το εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 10,50 ευρώ και το Ι.Χ. στα 29 ευρώ.

-Για το Αγκίστρι το εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 12,50 ευρώ και το Ι.Χ. στα 32 ευρώ.

-Για τα Μέθανα το εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 13,50 ευρώ και το Ι.Χ. στα 34 ευρώ.

-Για τον Πόρο το εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 15.50 ευρώ και το Ι.Χ. στα 35 ευρώ.

-Για τις γραμμές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, της Λέσβου τα πράγματα είναι πιο επιβαρυμένα. Μια πολυμελής οικογένεια χρειάζεται ένα και ενάμιση μισθό για να ταξιδέψει σε ένα από αυτά τα νησιά, αν χρησιμοποιήσει καμπίνα και να έχει μαζί της Ι.Χ.

Βέβαια, οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα της καμπίνας. Για παράδειγμα οι τιμές στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο ξεκινούν από 42 ευρώ στο κατάστρωμα. Η 4κλινη εσωτερική καμπίνα κοστίζει 57 ευρώ το άτομο, στην τρίκλινη εξωτερική η τιμή ανεβαίνει στα 67 ευρώ το άτομο, ενώ στην μονόκλινη καμπίνα η τιμή φτάνει τα 147 ευρώ!

Για τα Χανιά οι τιμές ξεκινούν από τα 40 ευρώ και φτάνουν για το Ι.Χ. στα 92 ευρώ και υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές και ανάλογα με την εταιρεία, την θέση και αν περιλαμβάνει και επιστροφή.

Το απλό εισιτήριο για την Ρόδο φτάνει τα 78,50 ευρώ, για τη Λέσβο τα 43,50 ευρώ, για τη Σύρο τα 28 ευρώ, για την Πάρο τα 42,50 ευρώ.

Από την Ραφήνα, τα εισιτήρια για την Άνδρο διαμορφώθηκαν στα 20.50 ευρώ, για την Μύκονο τα 31 ευρώ και για την Νάξο τα 29 ευρώ.

Σήμερα στην ακτοπλοΐα είναι δρομολογημένα περί τα 100 επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και απασχολούνται περίπου 3.500 ναυτικοί.

Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας έχουν ζητήσει από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη γενναία μέτρα ενίσχυσης των πλοίων και των εταιρειών. Μεταξύ των προτεινομένων μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και για ένα διάστημα στο 6%, επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, όπως έγινε στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που επιβαρύνουν τις εταιρείες με 48 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αύξηση των επιδοτήσεων των ετήσιων συμβάσεων εξυπηρέτησης των αγόνων γραμμών, επίσπευση της καταβολής των οφειλών προς τις εταιρείες, ύψους 42 εκατ. ευρώ

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για την φετινή τουριστική περίοδο είναι ότι οι ακυρώσεις κυρίως των Αμερικανών δεν υπερβαίνουν το 1-2% και αυτές οφείλονται στην πανδημία του covid -19 και όχι στις πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία.

Άλλωστε, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί δεν προτιμούν στα ταξίδια τους να χρησιμοποιούν επιβατηγά πλοία. Υπήρχε ένα τουριστικό ρεύμα προς το Μπάρι, όπου πήγαιναν για να προσκυνήσουν τον Άγιο Νικόλαο, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτές οι επισκέψεις είχαν ατονήσει.

Επισημαίνεται ότι στο 9μηνο του 2021 διακινήθηκαν στα ελληνικά λιμάνια συνολικά 14.574.062 επιβάτες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 είχαν διακινηθεί 10.847.856 επιβάτες. Το 9μηνο του 2021 σε σύγκριση του 2020 η αύξηση της επιβατικής κίνησης ήταν 34,3%, ενώ η μείωση του 2020 σε σχέση με την κίνηση του 2019 ήταν κατά 39,1%.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eισιτήρια ακτοπλοϊκών πλοίων: Αυξήσεις από 2 έως και 10 ευρώ – Απαγορευτικό το ταξίδι για τις πολυμελείς οικογένειες"

Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα κατά του Αλέξη Κούγια

Η Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας σχημάτισε αυτεπάγγελτα δικογραφία κατά του Αλέξη Κούγια με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η οργάνωση επισήμανε, στις 28 Φεβρουαρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για «κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο του Αλέξη Κούγια»

«Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο τη προσωπικότητα του τρανς προσώπου που απευθύνθηκαν, όσο και γενικότερα την κοινότητα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στο σύνολό της,” επισυνάπτεται [μαζί με το συνημμένο video] για τις ενέργειές σας» σημείωσε το Παρατηρητήριο στην ανακοίνωσή του προς την Εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι χθες το ΣΥΔ ζήτησε με ανοιχτή επιστολή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τον πειθαρχικό έλεγχο του γνωστού ποινικολόγου για τις «απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου δηλώσεις» στο πλαίσιο της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων και νεαρών ανδρών.Το Σωματείο παρέθεσε αναλυτικά δηλώσεις του δικηγόρου με τρανσφοβικό και ομοφοβικό περιεχόμενο και κακοποιητικό λόγο με στόχο διεμφυλική μάρτυρα κατηγορίας, την οποία αποκάλεσε μεταξύ άλλων «μαντράχαλο» και «καρικατούρα» σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Το Παρατηρητήριο θυμίζει πως για ανάλογες προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κούγια μετά από μηνυτήρια αναφορά για ομοερωτοφοβική ρητορική μίσους είχε σχηματιστεί άλλη δικογραφία από την Εισαγγελέα Ρατσιστικής Βίας στις 27 Μαΐου 2021, που μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα για μελέτη και επεξεργασία, από τις 28 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα κατά του Αλέξη Κούγια "

Μπάιντεν: Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν - Κρεμλίνο: «Ασυγχώρητη ρητορική»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

«Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο -- μέσω τηλεδιάσκεψης – «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν: Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν - Κρεμλίνο: «Ασυγχώρητη ρητορική»"

Επίδομα βενζίνης 2022: Οι δικαιούχοι και το ποσό της επιδότησης

Επίδομα βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια.

Αυτή η επιδότηση στα καύσιμα θα χορηγείται με χρέωση του ποσού της επιδότησης στο «ψηφιακό πορτοφόλι» των δικαιούχων και το οποίο θα είναι στα πρότυπα του freedom pass.

Όσο για την διαδικασία θα είναι απλή και θα δημιουργείται με το ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη μέσω του gov.gr.

Αυτή η προπληρωμένη κάρτα θα περιέχει ένα ποσό το οποίο θα προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου και την κατοχή αυτοκινήτου. Αυτή η επιδότηση θα κυμαίνεται από 15 μέχρι 20 λεπτά του ευρώ το λίτρο, ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης θα είναι για 180 λίτρα το τρίμηνο, δηλαδή για 60 λίτρα τον μήνα. Μέγιστο ποσό θα είναι 40 ευρώ το τρίμηνο και θα αφορά περίπου 3.000.000 πολίτες.

Αυτό το ποσό που θα περιέχει η ηλεκτρονική κάρτα ο πολίτης θα μπορεί να το εξαργυρώσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σε καταστήματα τροφίμων και αλλού.

Ο πολίτης θα μπαίνει στην πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί αύριο και εκεί θα δηλώσει τα στοιχεία του οχήματος του και εκεί θα διασταυρώνονται τα στοιχεία.

Αν τελικά είναι δικαιούχος της επιδότησης τότε θα μπαίνει το ποσό στο λογαριασμό του ή θα χορηγείται προπληρωμένη κάρτα. Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης θα γίνει αύριο το πρωί 17/03 στις 8:30 από τους αρμόδιους υπουργούς (Σταϊκούρας, Σκρέκας, Γεωργαντάς, Σκυλακάκης).

Όπως είχε τονίσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης : «Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα βενζίνης 2022: Οι δικαιούχοι και το ποσό της επιδότησης"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Κυριακή 20 Μαρτίου λόγω του 10ου ημιμαραθωνίου Αθηνών – Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ για την Κυριακή (20/3), λόγω της διεξαγωγής του 10ου Ημιμαραθωνίου Αθήνας και του αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, από την Πέμπτη (17/3) από τις 08.00 έως τις 23.00, αλλά και την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων, από τις 06.00 έως την λήξη τους, θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, με αριθμούς κλήσης 210-8708237, 210-8708238 και 210-8708239, με τους οποίους θα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες για να πληροφορούνται για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και για προτεινόμενες εναλλακτικές διαδρομές.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

Την Κυριακή (20/3) και κατά τις ώρες 08.30΄ έως 12.00΄ θα διεξαχθεί ο 10ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2022 στη διαδρομή:

Εκκίνηση: Λ. Βασ. Αμαλίας στο ύψος της Πλατείας Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Διαδρομή: Λ. Βασ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Αιόλου (αριστερά) – Σταδίου (αριστερά) – Πλ. Συντάγματος – Φιλελλήνων – Λ. Βας. Αμαλίας (δεξιά) – κόμβος Λ. Βασ.. Αμαλίας/ Λ. Βασ. Όλγας – πέρασμα στο ανοδικό ρεύμα κυκλοφορίας της Λ. Βασ. Αμαλίας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Κέντρο) – Αθ. Διάκου (αριστερά εσωτερικά) – κόμβος Καλλιρρόης/Λ. Βουλιαγμένης/Αρδηττού – Αρδηττού (αριστερά στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιρόης) – κόμβος Λ. Βασ. Όλγας/ Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – συνέχεια ευθεία στη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιρόης) – πέρασμα δεξιά στο ανοδικό ρεύμα της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου στην Ερατοσθένους – Λ. Βασ. Σοφίας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας) – Λ. Μεσογείων (δεξιά) – Φειδιππίδου (αριστερά) – κόμβος Λ. Βασ. Σοφίας/Λ. Κηφισίας/Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Αλεξάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Πατησίων) – κόμβος Λ. Αλεξάνδρας/Πατησίων – Πατησίων (ρεύμα κυκλοφορίας προς Πατήσια) – αναστροφή στο ύψος της οδού Κεφαλληνίας – Πατησίων (ρεύμα κυκλοφορίας προς Κέντρο) – Μάρνης (δεξιά) – 3ης Σεπτεμβρίου (αριστερά) – Ομόνοια – Πανεπιστημίου (αριστερά) – Πατησίων (αριστερά προς Πατήσια, αντίθετα στην κυκλοφορία) – συνέχεια Πατησίων (πέρασμα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πατήσια στο ύψος της οδού Στουρνάρη) – Λ. Αλεξάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας) – κόμβος Λ. Βασ. Σοφίας/Λ. Κηφισίας/Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ (δεξιά, στη μεσαία όδευση) – Λ. Βασ. Σοφίας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Κέντρο) – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα κυκλοφορίας προς Παναθηναϊκό Στάδιο) – Β. Γεωργίου Β΄ (δεξιά) – Ρηγίλλης (δεξιά) – Λ. Βασ. Σοφίας (αριστερά) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαλκοκονδύλη – Πατησίων (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά).

Τερματισμός: Λ. Βασ. Αμαλίας (έμπροσθεν Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη).

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες 11.45΄ έως 12.45΄, θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. στη διαδρομή:

Εκκίνηση: Πλ. Συντάγματος (Φιλελλήνων), στο ύψος της Οδού Όθωνος, με κατεύθυνση προς την Οδό Φιλελλήνων.

Διαδρομή: Φιλελλήνων – Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) – στο ύψος του σηματοδότη της Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ. Βασ. Κων/νου (αριστερά) – Κόμβος Hilton (αριστερά) – Λ. Βασ. Σοφίας (ρεύμα κυκλοφορίας από Σύνταγμα προς Hilton) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαριλάου Τρικούπη (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά) – Λ. Β. Αμαλίας.

Τερματισμός: Λ. Βασ. Αμαλίας (έμπροσθεν Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη).

Στο πλαίσιο διεξαγωγής των ανωτέρω αθλητικών εκδηλώσεων, την Κυριακή (20/3) και κατά τις ώρες 05.30΄ έως 13.30΄ θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

– Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης – στάθμευσης των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων) την Κυριακή (20/3) και κατά τις ώρες 05.30΄ έως 13.30΄, στις κατωτέρω λεωφόρους, οδούς και πλατείες περιοχής Δήμου Αθηναίων ως εξής:

• Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Συγγρού και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Χαριλάου Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σόλωνος και της οδού Πανεπιστημίου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Πλατεία Ομονοίας.

• Πλατεία Συντάγματος.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ρηγίλλης, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Μάρνη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Βάθη και της οδού Πατησίων και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 06.00΄ έως 11.00΄.

• 3ης Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της οδού Ηπείρου, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.

• Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Β. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.

• Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.

• Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

• Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Β. Σοφίας.

• Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.

• Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.

• Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

• Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.

• Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Β. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ρηγίλλης, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

• Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.

• Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανελλόπουλου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Λ.Β. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:

• Λ. Αλεξάνδρας – Λουκάρεως.

• Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.

• Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.

• Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.

• Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.

• Λ. Β. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).

• Λ. Β. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.

• Λ. Β. Σοφίας – Κόκκαλη.

• Λ. Β. Κων/νου – Ριζάρη.

Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

– Από Κέντρο Αθηνών προς Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα:

Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών) – προς περιοχή Γκύζη – συνέχεια μέσω Πανόρμου – Λ. Κηφισίας – Λ. Κατεχάκη.

– Από Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα προς Κέντρο Αθηνών:

Ούλωφ Πάλμε – Κοκκινοπούλου – Λ. Κατεχάκη – Λ. Κηφισίας – Πανόρμου – περιοχή Γκύζη – Λ. Αλεξάνδρας/Ιπποκράτους (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών).

– Από Κέντρο Αθηνών προς νότια προάστια:

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Λ. Συγγρού – Λ. Ποσειδώνος ή,

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης – Λ. Βουλιαγμένης.

– Από περιοχή Γκύζη, Κυψέλη, Γαλάτσι προς Λόφο Λυκαβηττού, Κολωνάκι, Εξάρχεια:

Περιοχή Γκύζη – Λουκάρεως (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών) – Νικοτσάρα – Περιφερειακή Λυκαβηττού.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Κυριακή 20 Μαρτίου λόγω του 10ου ημιμαραθωνίου Αθηνών – Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης"

Καιρός αύριο: Που θα χρειαστούμε ομπρέλες

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ οι βροχές θα εστιαστούν κυρίως στη Μακεδονία. Η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά και σταδιακά στα υπόλοιπα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα φτάσει στη βόρεια Ελλάδα στους 13 και στη νότια χώρα στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι τοπικές βροχές που πιθανόν πρόσκαιρα να ενταθούν.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα θα ενταθούν. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Η ορατότητα τις πρωινές θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Θρακικό και τη Χαλκιδική από το μεσημέρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις, που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις αρχικά στη Θεσσαλία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 18 και στη Θεσσαλία έως 13 βαθμούς Κελσίου

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και από το μεσημέρι τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Που θα χρειαστούμε ομπρέλες"

Ουκρανία: Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Παρασκευή, απελευθερώθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukriform.

«Ο “Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του, συμπλήρωσε ο Τιμοσένκο.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης"

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πακέτο μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Το νέο πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, που δοκιμάζει τις αντοχές ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανακοίνωσε, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση λόγω της νόσησής του με κορωνοϊό.

Τα κύρια μηνύματα του πρωθυπουργού ήταν:

- Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Προχωράμε σε μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες.

- Η υπόσχεσή μου να βρίσκομαι πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ. Πρόκειται για μέτρα, που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη.

- Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές

- Οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: α) Είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων β) είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που έχουμε χαράξει.

- Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε τη σωστή πυξίδα για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

- Οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες. Δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

- Ακούω από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Πρώτος εγώ θα αποφάσιζα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, αν ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

- Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια.

 

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες για τα νέα μέτρα στήριξης

Θέλω να απευθυνθώ στην καθεμιά και στον καθένα σας σε στιγμές που ο κόσμος μας βιώνει τη βαθύτερη γεωπολιτική του κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ανοίγει τον δρόμο στην αμφισβήτηση των συνόρων, στη βίαιη επιβολή του ισχυροτέρου και στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών.

Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες. Τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Το τελευταίο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς οι δυνάμεις του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο επιχειρούν και πάλι να διακινήσουν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα. Κρύβουν, για παράδειγμα, ότι οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες, αναζητώντας εθνικές ευθύνες. Και προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες, που χαϊδεύουν αυτιά αλλά δένουν τα μυαλά και τα χέρια.

Απέναντι σε όλα αυτά, όπλο μας παραμένει η γλώσσα της αλήθειας. Ο ρεαλισμός και το αποτέλεσμα.

Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης.

Ξέρω επίσης ότι τα όσα πετύχαμε επί σχεδόν τρία χρόνια, μειώνοντας φόρους και εισφορές και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, πολιορκούνται τώρα από την ακρίβεια. Ενώ το γεγονός πως η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρη στα 43 δισεκατομμύρια κατά της πανδημίας, δεν αρκεί για να αισθανόμαστε σήμερα ασφαλείς.

Ακριβώς γι’ αυτό, μετά από πρότασή μας, η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου. Ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις.

Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της. Ελπίζω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε για το θέμα.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δράσουμε, ακόμα μια φορά, και σε επίπεδο εθνικό. Έτσι, αύριο το πρωί, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων.

Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων (σ.σ. 60 λίτρα ανά μήνα) για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όπως είπα, η εφαρμογή τους θα είναι απλή και θα εξηγηθεί αύριο αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Όλες, ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον.


Περιλαμβάνουν, δηλαδή, αυτά που αποκαλώ «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας». Γιατί η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της.

Ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας.

Καθώς, λοιπόν, οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω.


Η υπόσχεσή μου να βρίσκομαι πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ, χωρίς να κρύβω τα εμπόδια. Δίνοντας, όμως, και κατευθύνσεις για να τα ξεπεράσουμε, όπως το κάναμε πολλές φορές. Από το μεταναστευτικό και τις εθνικές προκλήσεις, μέχρι τη μάχη της υγείας και την οικονομική ανάταξη.

Έτσι θα γίνει και σήμερα. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά έχουμε τη σωστή πυξίδα για να φτάσουμε στον προορισμό μας, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τέλος, διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.

Κλείνω με την κοινή προσδοκία αυτή η παγκόσμια τρικυμία να είναι παροδική. Η υπέρβασή της, όμως, θα έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα. Και αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Η κρίση στην Ουκρανία να σημάνει την νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι δυσκολίες που βιώνει η Ευρώπη να την οπλίσουν με τόλμη και ισχύ. Ενώ για την Ελλάδα και αυτή η δοκιμασία να γίνει ξανά μία ακόμη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι.

Σας ευχαριστώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πακέτο μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης «έφτασε αισίως στη Ζαπορίζια, όλα καλά», ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης αρμόδιες διπλωματικές πηγές. Ενημερώνουν πως θα διανυκτερεύσει εκεί, ενώ προσθέτουν πως «δεν επιτρέπεται κυκλοφορία το βράδυ».

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε χθες. Όπως είχε σημειωθεί χθες, η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ και κινούνται με κατεύθυνση τα δυτικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης"

ΚΕΕΛΠΝΟ: Παραγγελία για ποινική δίωξη σε βάρος 13 ατόμων για κακουργήματα

Κατηγορούμενοι θα καταστούν 9 μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπρόσωποι εταιρειών κι ένας εν ενεργεία μητροπολίτης στην Αττική.

Μετά από πολυετή έρευνα, η οικονομική Εισαγγελία ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για τα κακουργήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα, σχετικά με 5 επιχορηγήσεις, συναλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις σε εταιρείες και στη συγκεκριμένη μητρόπολη.

Τα ποσά  αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. Κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε δύο από τις 5 υποθέσεις εμπλέκεται ο μητροπολίτης που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.

Οι περιπτώσεις

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής, ύψους 749.000 ευρώ. Μεσα σε μόλις 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από τη μητρόπολη γι' αυτούς τους σκοπούς, αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι. Οι εισαγγελείς κατέληξαν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων, καθώς το υπόλοιπο ποσό δεν είχε διατεθεί κάπου.

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα, η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ, καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση, ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους, με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για τη συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.

Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο, καθώς και στη μητρόπολη που εμπλέκεται.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ: Παραγγελία για ποινική δίωξη σε βάρος 13 ατόμων για κακουργήματα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο – Αντιμέτωποι με την κόλαση οι πυροσβέστες

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες που φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, οι οποίες απεικονίζουν τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες με… την κόλαση. Φωτιές ξεσπάνε σε πολλά διαφορετικά σημεία της πόλης από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων της Ρωσίας, την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών είναι στην 21η ημέρα του.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας βομβάρδισαν μια αγορά στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, με τη φωτιά να προκαλεί μια… κόλαση επί της γης, ενώ παράλληλα η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

Η φωτιά που ξέσπασε από τον βομβαρδισμό στην αγορά κατασβέστηκε αργότερα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο διαδίκτυο.

Οι φωτογραφίες από το Χάρκοβο είναι συγκλονιστικές: 
 
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο – Αντιμέτωποι με την κόλαση οι πυροσβέστες"

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε τη Ρωσία σήμερα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια προκαταρκτική απόφαση στην προσφυγή του Κιέβου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους που εγκατέλειπαν τη Μαριούπολη – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης. Στις εικόνες διακρίνεται μεταξύ άλλων ένα καμένο αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια», έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αναφορές για το «χτύπημα» στην αυτοκινητοπομπή, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία ενός παιδιού, το οποίο ανέφερε πως τραυματίστηκε στην επίθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους που εγκατέλειπαν τη Μαριούπολη – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες"

Το Λονδίνο προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak

Η Βρετανία προμηθεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Τους προμηθεύουμε αυτούς – θα ενταχθούν στις μάχες», ανέφερε ο υπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είχε ενημερώσει ότι ελήφθη η απόφαση για την προμήθεια του εν λόγω πυραυλικού συστήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Λονδίνο προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ισπανία δέσμευσε γιοτ 600 εκατομμυρίων δολαρίων – Ανήκει σε Ρώσο μεγιστάνα

Οι αρχές στην Ισπανία δέσμευσαν το γιοτ “Crescent” που έχει δέσει στο λιμάνι της Ταραγόνας, στην Καταλονία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών.

Όλα αυτά την ώρα που μια αστυνομική πηγή είπε στο Reuters ότι το σκάφος, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύεται πως ανήκει στον Ίγκορ Σέτσιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το μήκους 135 μέτρων γιοτ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με ειδικούς, πλέει υπό σημαία των Νήσων Κέιμαν και έφθασε στην Ισπανία από την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2021, αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Marine Traffic. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ισπανία δέσμευσε γιοτ 600 εκατομμυρίων δολαρίων – Ανήκει σε Ρώσο μεγιστάνα"

Μόσχα και Πεκίνο συνεργάζονται για τη δημιουργία εναλλακτικού SWIFT

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που θα συνδέει τα δικά τους ξεχωριστά χρηματοπιστωτικά συστήματα μηνυμάτων, δήλωσε σήμερα Ρώσος βουλευτής, καθώς η Μόσχα απαντά στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στον δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλεισθεί από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, γεγονός που τους εμποδίζει να μεταφέρουν χρήματα εκτός Ρωσίας.

Το σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων το οποίο ανέπτυξε η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – System for Transfer of Financial Messages (SPFS)- μπορεί να διασφαλίζει την ροή των εγχώριων διατραπεζικών συναλλαγών, αλλά είναι περιορισμένο ως προς τον συγχρονισμό, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που μπορεί να πραγματοποιήσει.

Η σύνδεση τους με την κινεζική πλατφόρμα πληρωμών CIPS είναι μια άλλη πιθανή εκδοχή. Ωστόσο η κινεζική πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή πληρωμών σε γιουάν.

«Για να αποφύγουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τις εμπορικές συναλλαγές, χρειάζεται να καθιερώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας και της Κίνας», δήλωσε ο Ανατόλι Ακσάκοφ επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή).

«Γνωρίζω ότι μια τέτοια συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε. «Η Κεντρική μας τράπεζα συνεργάζεται με την Λαϊκή Τράπεζα Κίνας και πιστεύω ότι η τρέχουσα κατάσταση θα δώσει ώθηση στις σχετικές διαδικασίες».

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε γιουάν, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια και ευρώ έχουν δεσμευτεί.

Εν τω μεταξύ, μερικές ρωσικές τράπεζες χρησιμοποιούν κάρτες του κινεζικού συστήματος πληρωμών UnionPay, καθώς μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό οι κάρτες Visa and Mastercard

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσχα και Πεκίνο συνεργάζονται για τη δημιουργία εναλλακτικού SWIFT"

Λίμνη Παμβώτιδα: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών

Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α που εντοπίστηκε σε νεκρό αργυροπελεκάνο στη λίμνη Παμβώτιδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr το κρούσμα εντοπίστηκε στις 8 Μαρτίου και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο άλλο που να αποδεικνύει έξαρση του φαινομένου του ιού της γρίπης των πτηνών.

Οι αρμόδιοι φορείς απέστειλαν το δείγμα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και από εκεί εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στη λίμνη Παμβώτιδα, με τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο υπό το φόβο εξάπλωσης του ιού και μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών.

Πάντως, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη όσον αφορά τη βιοασφάλεια, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο σε Πρέσπες – Κερκίνη, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο ιός της γρίπης των πτηνών έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, όπου και καταμετρήθηκαν περί τα 700 νεκρά πουλιά. Βέβαια, σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε ποια ήταν η ακριβής αιτία θανάτου, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι πιθανόν προσβλήθηκαν από κάποια τοξίνη λόγω της περιόδου εκτροφισμού.

Οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών χρησιμοποιούν ακόμη και drone για την καταγραφή της λίμνης Παμβώτιδα, καθώς και οχήματα που κινούνται περιμετρικά και κάθετα για τον εντοπισμό πουλερικών.

Με βάση τα παραπάνω η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνει την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Να σημειωθεί ότι οι παραβάτες των παραπάνω μέτρων υπόκεινται σε κυρώσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίμνη Παμβώτιδα: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών"

Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση.

Κατά τον εθνικό φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ιαπωνίας, NHK, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 37χρονος που απήγαγε συναδέλφισσά του ζητώντας 20 εκατ. ευρώ από τον εργοδότη της

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο 37χρονος που κατηγορείται ότι απήγαγε 44χρονη, πρώην συναδέλφισσά του, και στη συνέχεια ζήτησε λύτρα 20 εκατ. ευρώ από τον εργοδότη της.

Εις βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για αρπαγή και απόπειρα εκβίασης. Στην απολογία του φέρεται να επικαλέστηκε ψυχικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν, ενώ, δια του συνηγόρου του, ζήτησε να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, αίτημα το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εισαγγελέας και ανακριτής έκριναν πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας, όταν ο 37χρονος κατευθύνθηκε σε επιχείρηση εμπορίας ποτών, όπου εργαζόταν παλιότερα, αναγκάζοντας την 44χρονη λογίστρια να τον ακολουθήσει δια της βίας, ενώ την δέσμευσε και απειλούσε ότι δήθεν θα ανατινάξει το αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, αφού την οδήγησε σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, της έδωσε ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε από την εργοδοσία το ιλιγγιώδες ποσό. Τελικά την άφησε να φύγει χωρίς να πάρει κάποια οικονομικά ανταλλάγματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 37χρονος που απήγαγε συναδέλφισσά του ζητώντας 20 εκατ. ευρώ από τον εργοδότη της"

Κορωνοϊός: 23.748 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.748, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.708.610 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.564 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.04 (95% ΔΕ: 0.96 - 1.12).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 318.848 τεστ, εκ των οποίων οι 24.943 μοριακά και οι 293.905 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 7,45% έναντι 5,93% χθες.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.013 στην Αττική (8.734 χθες).
  • 2.446 στη Θεσσαλονίκη (2.840 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.043 από την Ανατολική Αττική (1.199 χθες).
  • 1.369 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.436 χθες).
  • 267 από τη Δυτική Αττική (310 χθες).
  • 1.009 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.126 χθες).
  • 2.216 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.413 χθες).
  • 1.049 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (859 χθες).
  • 889 από τον Πειραιά (836 χθες).
  • 171 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (184 χθες)

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 567 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 70 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 174 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 194 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 89 στην ΠΕ Άρτας.
  • 738 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 226 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 76 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 130 στην ΠΕ Δράμας.
  • 164 στην ΠΕ Έβρου.
  • 489 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 51 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 134 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 337 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 273 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.039 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 44 στην ΠΕ Θάσου.
  • 61 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 33 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 45 στην ΠΕ Ικαρίας  
  • 410 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 200 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 53 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 192 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 10 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 62 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 16 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 260 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 106 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 104 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 390 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 305 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 108 στην ΠΕ Κω.
  • 255 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 563 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 219 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 155 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 99 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 55 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 515 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 347 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 23 στην ΠΕ Μήλου.
  • 14 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 99 στην ΠΕ Νάξου.
  • 135 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 59 στην ΠΕ Πάρου.
  • 248 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 130 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 143 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 327 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 83 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 193 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 56 στην ΠΕ Σάμου.
  • 206 στην ΠΕ Σερρών.
  • 42 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 73 στην ΠΕ Σύρου.
  • 27 στην ΠΕ Τήνου.
  • 331 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 288 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 80 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 55 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 239 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 437 στην ΠΕ Χανίων.
  • 144 στην ΠΕ Χίου.
  • 465 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (698 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.730 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 από 358 χθες (65,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 227 (64,12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (35,88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.373 ασθενείς.

Oι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 345 (ημερήσια μεταβολή +16,55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 23.748 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι από Covid-19 "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η συμφωνία 15 σημείων Μόσχας και Κιέβου που «τελειώνει» την αιματοχυσία

Ουκρανία και Ρωσία σημείωσαν ήδη σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία.

Αυτά όμως μόνο αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του. Τις πληροφορίες μεταδίδουν οι Financial Times που επικαλούνται τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 21η μέρα σήμερα.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει το να παραιτηθεί το Κίεβο από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
 
Έτσι τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.

Παρόλο που Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προσηλωμένος σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα των Financial Times.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η συμφωνία 15 σημείων Μόσχας και Κιέβου που «τελειώνει» την αιματοχυσία"

Πούτιν: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία – Οι ενέργειες της Δύσης θυμίζουν τα ναζιστικά πογκρόμ του 1930

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να προβεί σε πολεμικές ενέργειες, ώστε να προστατεύσει την ακεραιότητα της και τους ρωσόφωνους του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ σημειώνοντας πως: «Δεν επιθυμούμε να θέσουμε υπό την κατοχή μας την Ουκρανία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως μέχρι τότε η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ευσυγκίνητη Δύση» βοηθάει την Ουκρανία με πολεμικό εξοπλισμό και επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο, όμως «ποτέ δεν αντέδρασε στις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ», ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόσφατα έγινε χτύπημα από ουκρανικό πύραυλο στη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν άμαχοι την ζωή τους.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυτικές κυρώσεις, τις οποίες παρομοίασε με τις διώξεις εναντίων των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία. «Οι ενέργειες της Δύσης είναι όμοιες με τα αντισημιτικά πογκρόμ στη Γερμανία το 1930», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, είπε πως «όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», ενώ δήλωσε πως η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε επίθεση κατά της Ρωσίας.

«Το οικονομικό Μπλιτζκριγκ δεν θα λειτουργήσει»

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία με την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ότι «η Δύση προσπαθεί να οργανώσει ένα οικονομικό Μπλιτζκριγκ στη Ρωσία, το οποίο δεν θα λειτουργήσει».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα γίνει δύσκολη για όλους, καθώς αναμένονται προβλήματα από τις κυρώσεις, όμως το ρωσικό κράτος πρόκειται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα δημιουργηθούν, ενώ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να τυπωθούν επιπλέον χρήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα προσαρμόσει την οικονομία στις νέες συνθήκες που έχουν ανακύψει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της χώρας, παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό.

Επίσης, κατά την διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, σημείωσε ότι «η προσπάθεια της Δύσης να έχει παγκόσμια κυριαρχία τελειώνει» και πρόσθεσε ότι «η Δύση θέλει να χτυπήσει κάθε οικογένεια στη Ρωσία… Αγωνιζόμαστε να για την κυριαρχία της Ρωσίας, για το μέλλον των παιδιών μας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία – Οι ενέργειες της Δύσης θυμίζουν τα ναζιστικά πογκρόμ του 1930"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σταματήστε τον πόλεμο» είπε ο Τσαβούσογλου στον Ρώσο ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας πλάι στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

Συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ελπίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένα βήμα προς τη διαρκή ειρήνη.

«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκοτώνονται. Ήρθα σήμερα εδώ στη Μόσχα με αυτήν την κατανόηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με ειλικρινή τρόπο και κάναμε το καθήκον μας για να μετριαστούν οι εντάσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για διπλωματία», είπε. «Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε αυτή τη συνάντηση (Πούτιν-Ζελένσκι) όταν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο…για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει· θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λαβρόφ και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν συνομιλίες στην Τουρκία στην πρώτη τέτοια συνάντηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η απομάκρυνση των πολιτών που παραμένουν στην πολιορκούμενη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, αφού περισσότεροι από 15.000 Τούρκοι είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σταματήστε τον πόλεμο» είπε ο Τσαβούσογλου στον Ρώσο ΥΠΕΞ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ιταλοί κατέσχεσαν κτίριο που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Πιότρ Άβεν

Η Ιταλία κατέσχεσε κτιριακό συγκρότημα στη Σαρδηνία που εν μέρει ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Πιότρ Ολεγκόβιτς Άβεν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της Δύσης να επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους που σχετίζονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από την εισβολή της Ουκρανίας.

Ο Αβεν έχει στην κατοχή του το ένα τρίτο του κατεσχεθέντος ακινήτου και η συμμετοχή του αξίζει περίπου 4 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν σαφές σε ποιον ανήκει το υπόλοιπο μερίδιο του συγκροτήματος.

Επενδυτής του πετρελαϊκού κλάδου που έχτισε μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική αυτοκρατορία, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 4,7 δισεκ. δολάρια, ο Άβεν, που ανήκει στον στενό κύκλο του Πούτιν, περιελήφθη στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε βίλες και γιοτ αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γνωστούς Ρώσους, που περιελήφθησαν στους καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ιταλοί κατέσχεσαν κτίριο που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Πιότρ Άβεν"

Επίδομα Μητρότητας: Τώρα και ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ η αίτηση

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για επίδομα μητρότητας και μέσω των ΚΕΠ προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θόδωρου Λιβάνιου.

Υπενθυμίζεται πως, μέχρι πρότινος, η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή χορήγησης επιδόματος μητρότητας παρεχόταν μόνο μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ρύθμιση αφορά στα επιδόματα μητρότητας και λοχείας, για τα οποία στο εξής οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, μέσω των ΚΕΠ, διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη (myKEPlive).

Η απόφαση καθορίζει τα βήματα που θα ακολουθούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ και τα στοιχεία των ασφαλισμένων που θα καταχωρούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, ανάλογα με την κατηγορία ασφάλισης (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες) και το είδος του επιδόματος.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα Μητρότητας: Τώρα και ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ η αίτηση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά σε άμαχους που περίμεναν να πάρουν ψωμί στο Τσερνίχιβ - Τουλάχιστον 10 νεκροί

Φρίκη στην πόλη Τσερνίχιβ, στη Βόρεια Ουκρανία, με τουλάχιστον δέκα άτομα να χάνουν τη ζωή τους το πρωί της Τετάρτης από ρωσικά πυρά, την ώρα που περίμεναν να πάρουν ψωμί έξω από έναν κοιτώνα. Αυτό μετέδωσε ανταποκριτής τοπικού μέσου, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο με σορούς να κείτονται στο οδόστρωμα.

Το Τσερνίχιβ είναι μια από τις πόλεις που δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας, έχει φάκελο με τουλάχιστον 200 «εγκληματικές ενέργειες κατά αμάχων που μπορούν να καταγραφούν ως εγκλήματα πολέμου».

Στις 15 Μαρτίου, στην πόλη Μπάκχαμ της περιφέρειας Τσερνίχιβ, αναφορές ήθελαν ρωσικά στρατεύματα να πυροβολούν σε εργαζόμενους αγροτικής επιχείρησης, ενώ πήγαιναν στη δουλειά τους, με συνέπεια να σκοτωθεί ένα άτομο. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά σε άμαχους που περίμεναν να πάρουν ψωμί στο Τσερνίχιβ - Τουλάχιστον 10 νεκροί"

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Να λογοδοτήσουν οι εισβολείς στη Δικαιοσύνη

Νέο μήνυμα μέσω Facebook απηύθυνε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λογοδοτήσουν οι εισβολείς στη δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει κατά της Ουκρανίας. Εναντίον του λαού μας. Για κάθε τρομοκρατική ενέργεια των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη μας».

Δείτε τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Να λογοδοτήσουν οι εισβολείς στη Δικαιοσύνη"

Κορωνοϊός – Γερμανία: Σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Οι εργοδότες στον ευρύτερο υγειονομικό κλάδο θα πρέπει από σήμερα να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή δεν έχουν προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση η οποία να βεβαιώνει αντένδειξη στον εμβολιασμό. Οι παραβάτες απειλούνται με απόλυση, πρόστιμο και απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματός τους.

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και φαρμακεία είχαν προθεσμία έως χθες, Τρίτη, να ενημερώσουν τον εργοδότη τους για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Εκείνος με τη σειρά του θα πρέπει να αναφέρει στις υγειονομικές αρχές εκείνους οι οποίοι δεν συμμορφώθηκαν, ενώ εξαίρεση προβλέπεται μόνο για όσους δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, τηρώντας αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας, με τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες, έως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Στη συνέχεια οι υγειονομικές υπηρεσίες θα εξετάζουν κάθε περίπτωση χωριστά. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα λαμβάνουν γραπτή προειδοποίηση και στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν τερματισμό της σύμβασης εργασίας, άρση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και επιβολή προστίμου ύψους 2.500 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης ή ακόμη και προσφυγής κατά των αποφάσεων των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ενδεικτικά, στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Ένωση Νοσοκομείων ανέφερε σήμερα ότι στις περισσότερες κλινικές το ποσοστό εμβολιασμού φθάνει το 99% και σε πολύ λιγότερες περιορίζεται έως το 85%. Από σήμερα, έως και το 15% των εργαζομένων του κλάδου απειλείται με κυρώσεις. Ακόμη και στις υπηρεσίες του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στο κρατίδιο, ένα 10% των απασχολούμενων δεν έχει εμβολιαστεί και ενδέχεται να αποκλειστεί από την εργασία του. Όπως πολλοί αντίστοιχοι εργοδότες, έτσι και ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός του Μεκλεμβούργου, αναφέρει η ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας NDR, ελπίζει ότι τελικά θα υπάρξουν εξαιρέσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα από έλλειψη προσωπικού.

Στην Κάτω Σαξονία, περίπου 240.000 άτομα εργάζονται στον υγειονομικό κλάδο και, σύμφωνα με την κρατιδιακή υπουργό Υγείας Ντανιέλα Μπέρενς, το 95% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Οι εντονότερες αντιδράσεις ήρθαν από τη Βαυαρία και τον Πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος είχε απειλήσει να μην εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Η βαυαρική ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης των ανεμβολίαστων από τους εργοδότες έχει ωστόσο τεθεί ήδη σε λειτουργία, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να επισημαίνει ότι η εφαρμογή θα προχωρήσει «με ρεαλιστικό τρόπο και αίσθηση αναλογικότητας και με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η βαυαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τις 18 Μαρτίου, με έμφαση στη δυνατότητα εμβολιασμού και με το σκεύασμα της Novavax.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Γερμανία: Σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news