facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Καταιγισμός αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» — Ενισχυμένο το Fuel Pass 2

Την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά το τεράστιο ενδιαφέρον. Ήδη έχουν υποβληθεί 900.000 αιτήσεις. Τις επόμενες ημέρες αρχίζει υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση στα καύσιμα μέσω του ενισχυμένου Fuel Pass 2.

Έως τις 28 Ιουλίου οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με τις πρώτες 149.948 αιτήσεις να κατατάσσονται στις «κατ΄αρχήν επιλέξιμες» σε σύνολο περίπου 900.000 που υποβλήθηκαν.

Λόγω του ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Δικαιούχοι ήταν όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Fuel Pass 2: Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το εισπράξουν

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, με στόχο οι δικαιούχοι να προλάβουν να το εισπράξουν πριν φύγουν για τις διακοπές του Αυγούστου.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:

· Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, έχοντας πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή της κύριας κατοικίας κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.

· Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της επιδότησης είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 85 ευρώ.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει το ατομικό τους εισόδημα, με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με μέγιστο ποσό τις 45.000 ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταιγισμός αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» — Ενισχυμένο το Fuel Pass 2"

Φωτιά στον Έβρο: Εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Δαδιά με μήνυμα από το 112

Στην απόφαση να προχωρήσουν άμεσα στην εκκένωση του χωριού της Δαδιάς κατέληξαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχές καθώς οι φλόγες που κατακαίουν, εδώ και τρεις μέρες τον εθνικό δρυμό, πλησιάζουν απειλητικά στο χωριό.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ύστερα από μία σύσκεψη που έγινε στο Συντονιστικό, δέχθηκε την εισήγηση της Πυροσβεστικής να προχωρήσουν σε εκκένωση του χωριού καθώς οι πυκνοί καπνοί έκαναν την ατμόσφαιρα στον οικισμό αποπνικτική. Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να καταφέρουν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους του χωριού.

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να κατευθυνθούν οργανωμένα και με ψυχραιμία είτε  σε συγγενικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία στο Σουφλί και τη Γιαννούλη.

Κάποιοι απομακρύνθηκαν με τα ΙΧ τους ωστόσο τους ηλικιωμένους φρόντισαν να τους μεταφέρουν με τουριστικά λεωφορεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr σε ετοιμότητα βρίσκονταν εξαρχής στην περιοχή της Δαδιάς λεωφορεία προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους με ασφάλεια.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και αστυνομικές δυνάμεις ώστε να πραγματοποιηθεί οργανωμένα η εκκένωση και να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο. Οι νέοι κάτοικοι, όμως, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους και παρέμειναν εκεί για να προστατεύσουν- αν χρειασθεί- τις περιουσίες τους.

Το σενάριο της εκκένωσης υπήρχε από νωρίς το απόγευμα όπως είχε γράψει το ThessToday.gr με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη να μην απειληθούν οι περιουσίες των κατοίκων όπως και να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Στην περιοχή θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, την Κυριακή στις 05:30, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αργά το βράδυ μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 που ενημέρωνε για την ανάγκη να απομακρυνθούν όλοι από το χωριό για προληπτικούς λόγους.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στον Έβρο: Εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Δαδιά με μήνυμα από το 112"

Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Κυριακή και Δευτέρα οι πιο θερμές μέρες του καύσωνα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει

Ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα θα κορυφωθεί τις επόμενες 48 ώρες.

«Η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι δύο πιο θερμές μέρες για τον φετινό καύσωνα» αναφέρει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μιλά για τις υψηλές θερμοκρασίες και επισημαίνει ότι «ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα και είναι πολύ πιθανό να “αγγίξει” σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 42 βαθμούς».

Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο το διήμερο, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, θα είναι «οι πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, τα τμήματα του Θεσσαλικού κάμπου, η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Λακωνία, η πεδιάδα της Μεσσήνης, η Κωπαϊδα στην Βοιωτία, πεδιάδες της Φθιώτιδας και η Λαμία».

Η θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα και στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη δυτική Αττική.

 

Καύσωνας τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή

«Αυτό το κύμα καύσωνα θα διατηρηθεί μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, δηλαδή τουλάχιστον για μία εβδομάδα» λέει ο μετεωρολόγος στο newsit.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επικρατήσουν σχεδόν ίδιες θερμοκρασίες, με την διαφορά ότι από την Τρίτη και έπειτα θα είναι λίγο χαμηλότερες. Ειδικότερα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα πέσουν κατά μία με δύο μονάδες, δηλαδή 38°C με 40°C».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καλλιάνος διευκρινίζει ότι δεν είναι σίγουρο πως ο καύσωνας θα τελειώσει την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς όπως λέει «φαίνεται ότι υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων για το αν θα παραταθεί ο καύσωνας ή όχι από την Παρασκευή και έπειτα».

Πόσοι θα επηρεαστούν από τον καύσωνα

Το meteo έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Κυριακής, καθώς και τον πληθυσμό που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας.

Για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 C θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

H πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή (24.7.2022)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 και τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τμήματα βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 και στα Δωδεκάνησα έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Κυριακή και Δευτέρα οι πιο θερμές μέρες του καύσωνα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει"

Ξεσπά η 30χρονη που δεν τη δέχθηκαν στο «Ιπποκράτειο» και έχασε το νεογέννητο παιδί της: «Ας βγουν να πουν μπροστά μου ότι δεν είχα αιμορραγία»

Μετά το αδιανόητο συμβάν στη Θεσσαλονίκη, η  30χρονη μητέρα, που έχασε το μωρό της επειδή δεν την δέχτηκαν στο «Ιπποκράτειο» παρά το γεγονός ότι ήταν ετοιμόγεννη, εστίασε και πάλι στο ζήτημα της εξοργιστικής αμέλειας. «Ας βγουν κι ας πουν μπροστά μου ότι δεν είχα αιμορραγία» τονίζει η γυναίκα που έχει υποβάλλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. 

Η νεαρή μητέρα ξέσπασε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Περιέγραψε πώς έχασε το μωρό της, μετά την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση στα νοσοκομεία.

Το μωρό γεννήθηκε άσφυγμο και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν, κατέληξε τέσσερις μήνες μετά.

Ωστόσο για το συμβάν το Ιπποκράτειο υποστήριξε τα εξής: «H γυναίκα εξετάστηκε από μαία και γιατρό στην Covid κλινική βάσει πρωτοκόλλου – Δεν έχρηζε άμεσης εισαγωγής».

Η καταγγέλλουσα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι στις 07:00 ήταν στο Ιπποκράτειο και στις 07:02 μέσα στην κλινική.

«Επειδή είναι η πρώτη τους άμυνα το θεωρώ φυσιολογικό εν μέρει, αλλά αυτό δεν με καθησυχάζει. Δεν παύει να μου προκαλεί μεγαλύτερη οργή. Ας βγουν κι ας πουν μπροστά μου ότι δεν είχα αιμορραγία» η απάντηση της γυναίκας που έχασε το παιδί της μετά την τοποθέτηση του νοσοκομείου. 

Το χρονικό της υπόθεσης 

Δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους όσα καταγγέλλει το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη για την εγκληματική αδιαφορία που κατηγορεί ότι υπέδειξαν οι γιατροί δύο δημόσιων νοσοκομείων της πόλης και είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει το νεογέννητο παιδί τους.

Το ανδρόγυνο που είναι γονείς δύο παιδιών και προετοιμάζονταν για την στιγμή που θα έρθει στον κόσμο το τρίτο, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων για τον θάνατο του παιδιού τους. Όπως περιγράφει η 30χρονη γυναίκα μιλώντας για τον «Γολγοθά» που πέρασε, όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν ως ετοιμόγεννη έγκυος μετέβη στο «Ιπποκράτειο» αλλά την έδιωξαν επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου και όταν μεταφέρθηκε στο «Παπαγεωργίου» που εφημέρευε μαζί με τον σύζυγό της, δεν την υπέβαλλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του νεογέννητου παιδιού της.



«Στο Ιπποκράτειο μας είπαν ότι δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουν γιατί τελειώνει η εφημερία μας. Με ρώτησαν με τι ήρθαμε και τους απάντησα με το αυτοκίνητο, τον σύζυγο και τα παιδιά μας. Τότε μου είπαν μπείτε στο αυτοκίνητο και πηγαίνετε στο Παπαγεωργίου», λέει στο protothema.gr. «Μόλις φτάσαμε στο Παπαγεωργίου, ο σύζυγός μου ζήτησε να με αναλάβουν μέχρι να γίνουν τα διαδικαστικά και εκείνοι αρνήθηκαν. Περίμενα με πόνους στο αυτοκίνητο, η αιμορραγία συνέχιζε και είχα αρχίσει να σκίζομαι», λέει η 30χρονη γυναίκα, η οποία τονίζει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

«Ζητάμε την τιμωρία των εμπλεκομένων για την εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο του τρίτου μας παιδιού», υπογραμμίζει.

Η τοποθέτηση του «Ιπποκρατείου»

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές - καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιπποκρατείου, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με την ιατρική αντιμετώπιση περιστατικού εγκύου σε τελειόμηνη κύηση.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: «από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Υπενθυμίζεται ότι ανδρόγυνο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Ιπποκρατείου και Παπαγεωργίου), συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους.

Διαβάστε τι αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε το ζευγάρι

Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η γυναίκα, η οποία ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, διανύοντας της 39η εβδομάδα της κύησης της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σύζυγό της στο εφημερεύον νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Όπως περιγράφεται στη μήνυση, είχε αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα, με αίμα, ενώ ήταν ασυμπτωματική ασθενής της νόσου Covid -19 και εμβολιασμένη με δύο δόσεις.

ippokrateio__1_ 

Το protothema.gr δημοσιεύει παρακάτω όσα καταγγέλλει το ζευγάρι στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, με την οποία ζητούν την ποινική δίωξη των ιατρών που επελήφθησαν του περιστατικού κυρίως στο Ιπποκράτειο, αλλά και δευτερευόντως των ιατρών που καθυστέρησαν στη διενέργεια της καισαρικής τομής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και την κατά νόμο τιμωρία τους.

«Την 26/02/2022, ημέρα Σάββατο, η πρώτη εξ ημών, ούσα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και επίτοκος, διάγουσα την 39η εβδομάδα της κυήσεώς μου μεταφέρθηκα, όπως αναφέρω, εσπευσμένα από τον σύζυγό μου στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», έχοντας αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα και έχοντας αίμα, ούσα παραλλήλως και ασθενής με COVID-19, ασυμπτωματική, καίτοι εμβολιασμένη, ήδη με δύο δόσεις, κατά της COVID-19 νόσου.

ippokrateio__2_ 

Στο Ιπποκράτειο φτάσαμε περίπου στις 07:00 το πρωί και δη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου παρότι εδήλωσα, η πρώτη εξ ημών, την κρισιμότητα της κατάστασης μου, μόλις περί τις 07:20 επελήφθη της καταστάσεώς μου κάποια ιατρός ή ειδικευόμενη ιατρός, η οποία διενήργησε υπερηχογράφημα και υποτίθεται καρδιοτοκογράφημα! Έκπληκτη άκουσα ότι επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, αρνούντο να μου κάνουν εισαγωγή και να με υποβάλουν σε άμεση διαδικασία να γεννήσω, ακόμη και με καισαρική τομή, αφού ήδη δίδοντας το ιστορικό μου, τους είπα ότι έχω γεννήσει άλλες δύο φορές υγιέστατα παιδιά, πάλι με καισαρική τομή», αναφέρει η 30χρονη.

«Με έδιωξαν από το νοσοκομείο»

«Με έδιωξαν λοιπόν περί τις 07:30 π.μ. από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λέγοντάς μου να πάω στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο στις 08:00 π.μ. άρχιζε τη δική του εφημερία. Μάλιστα δε, όπως αναφέρω, μου αρνήθηκαν και τη μεταφορά μου με ασθενοφόρο παρότι ήμουν σε οικτρή κατάσταση από τους πόνους και το αίμα. Οπότε αναγκάστηκε ο σύζυγός μου, δεύτερος εξ' ημών, με το δικό του αυτοκίνητο να με μεταφέρει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σφαδάζοντας εγώ η ίδια ουσιαστικά από τους αφόρητους πόνους.

Τι έγινε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με εισήγαγαν αρχικώς περί τις 08:40 π.μ., αντί σε γυναικολογική κλινική για να γεννήσω, σε COVID-19 κλινική στο ΤΕΠ και μία ώρα μετά, ήτοι στις 09:40 π.μ. με εισήγαγαν στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής της ιδίας ημέρας, όπου και τελικώς περίπου μία ώρα μετά, ήτοι στις 10:30 π.μ. γέννησα με καισαρική τομή ένα άσφυγμο, άρρεν, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, έχοντας ήδη υποστεί εκ της εγκληματικής αρνήσεως, αλλά και της καθυστερήσεως των δύο νοσοκομείων αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας.

Το τέκνο μας διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και έκτοτε μέχρι και τον χρόνο θανάτου του, ήτοι την 21/06/2022, παρέμενε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Μετά ταύτα εζητήσαμε και λάβαμε δι' εισαγγελικής παραγγελίας τους ιατρικούς φακέλους από τα δύο νοσοκομεία. Εγώ δε, η πρώτη εξ' ημών, νοσηλεύτηκα σε σοβαρή κατάσταση λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας για οκτώ ημέρες, ήτοι από τις 26/02/2022 μέχρι και τις 04/03/2022.

Σημειωτέον δε, ότι ο ιατρός μου, ιδιώτης, γυναικολόγος - μαιευτήρας, κ. Παπαχατζόπουλος Στέργιος που με παρακολουθούσε καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, βεβαιώνει εγγράφως ότι το έμβρυο μέχρι την ημέρα της τελευταίας εξετάσεώς μου από αυτόν, ανεπτύσσετο φυσιολογικά και ότι ουδέν το αξιοσημείωτον ή ανησυχητικόν ως προς την υγεία του συνέβαινε», συνεχίζει η 30χρονη.

«Αρνήθηκαν να με περιθάλψουν στο «Ιπποκράτειο» και με έδιωξαν»

Όπως αναφέρει στη συνέχεια το ζευγάρι, κατηγορεί ευθέως τους ιατρούς του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, των οποίων τα ονόματα αγνοούν, αλλά είναι εύκολο να εξευρεθούν από το ωράριο υπηρεσίας τους, διότι αμέλησαν να πράξουν το αυτονόητο. «Ήτοι να αντιληφθούν τον κίνδυνο ζωής που διέτρεχα τόσο εγώ, όσο και το έμβρυο και να ενεργήσουν άμεσα κατά τους κοινώς παραδεδεγμένους κανόνες και τις αρχές της ιατρικής τέχνης και επιστήμης, να με οδηγήσουν άμεσα να γεννήσω με καισαρική τομή μιας και από τον υπέρηχο που λένε ότι μου έκαναν, άλλως όφειλαν να μου κάνουν, το έμβρυο εξήρχετο με ισχιακή προβολή, άρα ήταν επιβεβλημένη αστραπιαίως, αφού όπως λένε διαπίστωσαν και αίμα στη μήτρα, η επιλογή της καισαρικής τομής.

Αντ' αυτού προέβησαν σε μια ακατανοήτως εγκληματική ενέργεια αρνούμενοι να με περιθάλψουν, γιατί σε μισή ώρα τελείωνε η εφημερία τους. Από το φύλλο νοσηλείας, φαίνεται ως ώρα εισαγωγής και εξετάσεων μου η 07:30 πρωινή, παρότι εγώ εκεί βρισκόμουν από τις 07:00 π.μ. . Στον ιατρικό φάκελο που μου απέδωσαν μετά από την κατά τα ανωτέρω εισαγγελική παραγγελία, υπερηχογράφημα, καίτοι διενεργήθη, δε μου εδόθη! Το δε εγχειρησθέν σε μένα ως καρδιοτοκογράφημα έχει μόνο εις το πάνω μέρος αυτού, το καρδιογράφημα του παιδιού. Εκεί δε, όπου θα έπρεπε να εμφαίνονται οι συσπάσεις της μήτρας, το λεγόμενο τοκογράφημα, υπάρχει μία μεγάλη μαύρη γραμμή μήκος και πάχους αρκετών εκατοστών, η οποία δε δείχνει τίποτα», καταγγέλλει η 30χρονη.

«Τι συνέβη; Ήταν χαλασμένο το μηχάνημά τους; Επενέβησαν άγνωστοι σε μένα πάνω στο τοκογράφημα και το μουτζούρωσαν με τον τρόπο που περιγράφω; Τι άλλο συνέβη και δεν εμφανίζονται οι συσπάσεις της μήτρας; Και πως τόλμησαν φερόμενοι εγκληματικά αδιάφοροι και αμελείς «να με ξαποστείλουν» από το νοσοκομείο τους (Ιπποκράτειο), χωρίς μάλιστα ασθενοφόρο, επειδή η εφημερία τους έληγε σε μισή ώρα !!! Η εκτίμηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου -ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑ -εμφαίνουσα να παρουσιάζει ελάχιστη διαφοροποίηση, ενώ παράλληλα σε ένα σημείο απεικονίζεται εστενόμενο το καρδιογράφημα του εμβρύου, αξιολογείται βάσει της Κατευθυντήριες Οδηγίας της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ), No 58, Ιούλιος 2021, ως μη καθησυχαστικό κατηγορίας Π πολλώ δε μάλλον, αν γινόταν ορθά το καρδιοτοκογράφημα, κατά τον ιατρικά ενδεδειγμένο τρόπο διεξαγωγής του, παρουσιάζοντας και τη λειτουργία των συσπάσεων της μήτρας (τοκογράφημα), άλλως δε, συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι είχα συσπάσεις και αίμα, όπως διαπίστωσε μάλιστα η γιατρός που με εξέτασε στο Ιπποκράτειο, οδηγεί σε συμπέρασμα υψηλής παθολογίας της κύησης χρήζουσας άμεσης και επείγουσας για την υγεία του βρέφους και της εγκύου αντιμετώπισης».

«Εγκληματική συμπεριφορά – Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»

Στη συνέχεια το ζευγάρι τονίζει ότι «για μας αλλά και για κάθε συνετό άνθρωπο μια τέτοια συμπεριφορά μας είναι ακατανόητη, αλλά και εγκληματική. Περαιτέρω εχάθη πολύτιμος χρόνος, επίσης από τις παλινωδίες των ιατρών- τα ονόματα των οποίων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στο σύνολό τους- στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι οποίοι από τις 08:40 π.μ., τελικά με χειρούργησαν με καισαρική τομή, την πρώτη εξ' ημών, στις 10:30 π.μ., ενώ ήδη από τις 09:10 π.μ. είχε δοθεί η οδηγία για επείγουσα καισαρική τομή από τον κ. Χατζησταματίου, γυναικολόγο-μαιευτήρα, όπως μαρτυρά και το σχετικώς προσκομιζόμενο έγγραφο.

Γιατί λοιπόν χρειάστηκε επιπλέον μία ώρα και είκοσι λεπτά, ήτοι η 10:30 π.μ. για να γεννηθεί το παιδί μας, ενώ το άμεσον και επείγον της καταστάσεώς μου, απαιτούσε βάσει των Ιατρικών διδαγμάτων και των κοινώς παραδεδεγμένων κανόνων της ιατρικής τέχνης και επιστήμης να γεννηθεί το παιδί άμεσα; Και εκεί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το μεν παιδί μου γεννήθηκε, εξαιτίας της ασυγχωρήτου και ασυγνώστου συμπεριφοράς τους με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια εμφανίζοντας παράλληλα εξαιτίας αυτής πληθώρα βλαβών μέχρι να καταλήξει. Ένα έμβρυο δηλαδή που καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως βεβαιώνει και ο γιατρός μου, δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Εγώ δε, η πρώτη εξ ήμων, εξαιτίας της καθυστερήσεως υπέστης και αποκόλληση πλακούντα, αλλά και ρήξη μήτρας, και νοσηλεύτηκα για αρκετές ημέρες σε σοβαρή κατάσταση, παρότι εγνώριζαν από το ιστορικό μου και το είχα αναφέρει ότι και τις άλλες δύο φορές γέννησα με καισαρική τομή».

Όπως αναφέρουν στη συνέχεια, «αντιθέτως, δεν μπορούμε να καταλογίσουμε τίποτα στους ιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (εφεξής ΜΕΝΝ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου οδηγήθηκε διασωληνωμένο το τέκνο μας και παρά τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες ακόμη και της ιδίας της διευθύντριας της MENN, της κα. Διαμαντή, καθώς και του εν γένει ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ήταν πλέον αργά για να επανορθωθεί η κατάσταση.

Καταλήγοντας και εις το νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπήρξε καθυστέρηση, διότι από τις 08:40 π.μ. που εισήχθη, η πρώτη εξ' ημών, καθυστέρησαν περίπου δύο ώρες να επέμβουν διά της καισαρικής τομής. Με τις λίγες γνώσεις που αποκομίσαμε ρωτώντας άλλους ιατρούς το μεγαλύτερο και το τεράστιο βάρος της εγκληματικής αμέλειας και με βάση τα έγγραφα του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, βαρύνει πρωτίστως τους επιληφθέντες ιατρούς του Ιπποκρατείου.

«Να φύγετε, να πάτε αλλού!»

Είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο ιατροί δημόσιου νοσοκομείου να αρνούνται νοσηλεία, επειδή σε μισή ώρα τελειώνει η εφημερία τους και να μη με εισαγάγουν πάραυτα προς άμεση καισαρική τομή, αλλά να με διώχνουν, χωρίς καν ασθενοφόρο, δίκην της φράσεως «Να φύγετε, να πάτε αλλού!». Από τις 07:00 π.μ. μέχρι και τις 10:30 π.μ. που έγινε η καισαρική τομή, χάθηκαν τρεισήμισι υπερπολύτιμες ώρες για την υγεία του εμβρύου και τη δική μου, πρώτης εξ' ημών και προφανώς η αποκόλληση πλακούντα, η ρήξη της μήτρας και η υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια του τέκνου μας οφείλονται στα παραπάνω γεγονότα που περιγράψαμε και επιβεβαιώνονται και διά των εγγράφων που σας προσκομίζουμε», καταλήγει η μηνυτήρια αναφορά.

Τέλος, για όλους τους παραπάνω λόγους ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

Την ποινική δίωξη των ιατρών που επελήφθησαν του περιστατικού κυρίως στο Ιπποκράτειο, αλλά και δευτερευόντως στων ιατρών που καθυστέρησαν στη διενέργεια της καισαρικής τομής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και την κατά νόμο τιμωρία τους. Επαναλαμβάνουμε, προφανώς όχι των ιατρών της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε, όταν αυτή ολοκληρωθεί, και την έκθεση των ιατροδικαστικών και ιστολογικών εξετάσεων, όσο και αυτή της τεχνικού συμβούλου που έχουμε διορίσει, κα. Αικατερίνης Αποστολίδου, Ιατροδικαστού.

Αιτούμεθα με μέριμνα της εισαγγελίας να ζητηθούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι και των δύο νοσοκομείων, διότι έχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι μας έχουν αποκρυβεί έγγραφα», τονίζει το ανδρόγυνο.

Τι αναφέρει ο δικηγόρος του ζευγαριού

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, Χαράλαμπος Αποστολίδης, επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία σοκαριστική υπόθεση και περιέγραψε με λεπτομέρεια τη σειρά των γεγονότων, έτσι όπως προκύπτουν και από τα ιατρικά έγγραφα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το ζευγάρι, στέφονται κατά του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», καθώς έδιωξαν την γυναίκα επειδή τελείωνε η εφημερία τους, αλλά και κατά του «Παπαγεωργίου» για την καθυστέρηση που υπήρξε.

Όπως αναφέρει, η γυναίκα, επίτοκος και διανύοντας την 39η εβδομάδα κύησης, αισθάνθηκε ισχυρότατους πόνους και είχε αιμορραγία στην μήτρα. «Στις 07.00 ήταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Εκεί υποτίθεται ότι επελήφθησαν κάποιοι. Δεν προκύπτει από τα έγγραφα αν ήταν γιατροί, νοσηλευτές κλπ. Αυτό που προκύπτει όμως από τα έγγραφα, είναι ότι της έγινε υπέρηχος, όπου διαπιστώθηκε το αίμα και προκύπτει, επίσης, ότι της έκαναν καρδιοτοπογράφημα το οποίο είναι μισό καθώς έχει μόνο το καρδιογράφημα χωρίς τις συσπάσεις της μήτρας, όπου εκεί περιέργως πως υπάρχει μία μαύρη γραμμή», τονίζει ο κ. Αποστολίδης, συμπληρώνοντας της είπαν: «Να φύγετε, να πάτε αλλού, γιατί σε μισή ώρα λίγη η εφημερία και μετά τις 08.00 εφημερεύει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου».

«Δεν της έδωσαν ούτε ασθενοφόρο παρότι ήταν διαγνωσμένη ασυμπωματική με Covid. Με τον σύζυγό της και το αυτοκίνητο έφτασαν στις 08.00 στο «Παπαγεωργίου». Αρχικά την εισήγαγαν σε κλινική Covid και μέχρι να πάρουν είδηση τι έγινε, ή άργησαν, ή καθυστέρησαν - κάτι που θα φανεί από την εισαγγελική Αρχή που μελετάει την υπόθεση – τελικά χειρουργήθηκε με καισαρική τομή στις 10.30, δύο ώρες, δηλαδή, μετά την είσοδό της στα επείγοντα του «Παπαγεωργίου». Γεννήθηκε ένα τέκνο με εγκεφαλική υποξυγοναιμία, αρτιμελές και διασωληνώθηκε πάραυτα. Οι νεογνολόγοι και οι γιατροί της ΜΕΘ, με την προϊσταμένη, επελήφθησαν αόκνως επί τρεις μήνες για να σώσουν την ζωή του παιδιού, η κατάσταση του οποίου ήταν πολύ δύσκολη και βαριά, και το παιδί πέθανε τρεις μήνες μετά την γέννηση. Η μητέρα κινδύνευσε και νοσηλεύτηκε περίπου 12 ημέρες, γιατί υπήρξε αποκόλληση πλακούντα, λόγω της καθυστερήσεως και ρήξη της μήτρας, παρότι στο ιστορικό της αναφέρεται ότι είχε άλλες δύο γεννήσεις με καισαρική τομή», αναφέρει ο δικηγόρος του ζευγαριού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεσπά η 30χρονη που δεν τη δέχθηκαν στο «Ιπποκράτειο» και έχασε το νεογέννητο παιδί της: «Ας βγουν να πουν μπροστά μου ότι δεν είχα αιμορραγία»"

Στις 58 οι δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Μεγάλη κινητοποίηση σε Έβρο και Λέσβο

Στις 58 ανήλθαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Λέσβο να εμπνέουν ανησυχία κάτι που έχει πυροδοτήσει τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακριτοχώρι, του Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις 58 οι δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Μεγάλη κινητοποίηση σε Έβρο και Λέσβο "

Πέτσας: Φέτος οι πόροι στους ΟΤΑ για πυροπροστασία φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ – Η πάγια χρηματοδότηση δόθηκε από τον Μάρτιο

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω δημοσιευμάτων του κυριακάτικου τύπου πέφτει στο κενό όταν οι βαρύγδουποι τίτλοι αυτοδιαψεύδονται από το ίδιο το περιεχόμενο του ρεπορτάζ», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε κατηγορίες περί πλημμελούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ για πυροπροστασία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στο σκέλος της πάγιας χρηματοδότησης ενισχύθηκαν όλοι οι δήμοι «πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά» και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου με συνολικό ποσό 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ οι Σύνδεσμοι Δήμων της Αττικής.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενισχύθηκαν τον Ιούνιο 48 δήμοι και 7 σύνδεσμοι δήμων, με ποσό συνολικού ύψους 5,62 εκατ. ευρώ. για καθαρισμούς και διανοίξεις οδών.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας, επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά, διατίθενται πόροι ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (50 εκατ. ευρώ) και του Τακτικού Προϋπολογισμού (22 εκατ. ευρώ) για προληπτικούς καθαρισμούς δασών έκτασης 78.000 στρεμμάτων, για διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων.

«Επομένως, διαθέτουμε φέτος συνολικούς πόρους που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, μια τεράστια επένδυση για την αντιπυρική περίοδο. Με σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμό στη διαχείριση των πύρινων μετώπων κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Και φυσικά απαιτείται η συνεργασία και η επαγρύπνηση όλων μας -κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, εθελοντών και πολιτών. Και σίγουρα ένα τόσο κρίσιμο θέμα που άπτεται της κλιματικής κρίσης και εκτείνεται σε υπερεθνικό επίπεδο, όπως διαπιστώνεται σε πολλές χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση», σημειώνει στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Φέτος οι πόροι στους ΟΤΑ για πυροπροστασία φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ – Η πάγια χρηματοδότηση δόθηκε από τον Μάρτιο"

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική και Κύθηρα, Εύβοια
  • Πολλές περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο
  • Έβρο, Κρήτη, Βόρειο και Νόριο Αιγαίο και Ιόνιο

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου"

Θεοδωρικάκος για τα επεισόδια στα Εξάρχεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ να σεβαστεί τον θετικό ρόλο της Αστυνομίας

Ανάρτηση στα social media έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, χθες στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η ΕΛΑΣ είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των νόμων και την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα σε κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα και να σεβαστεί τον θετικό ρόλο της Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος για τα επεισόδια στα Εξάρχεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ να σεβαστεί τον θετικό ρόλο της Αστυνομίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «τινάζει στον αέρα» τη συμφωνία για τα σιτηρά μετά το βομβαρδισμό της Οδησσού

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομή που σχετίζεται με την εξαγωγή των σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ.

«Το λιμάνι της Οδησσού βομβαρδίσθηκε, ιδιαίτερα το σημείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξαγωγής των σιτηρών. Καταρρίψαμε δύο πυραύλους και δύο άλλοι πύραυλοι έπληξαν λιμενική υποδομή, όπου προφανώς υπήρχαν σιτηρά», πρόσθεσε ο Γιούρι Ιγκνάτ για το νέο βομβαρδισμό της Ρωσίας από την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να ετοιμάζεται για να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρά την ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού σήμερα, μία ημέρα μετά τη υπογραφή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης.

«Συνεχίζουμε τις τεχνικές προετοιμασίες για την έναρξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια μας», έγραψε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ στο Facebook.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, την Τουρκία και την Ουκρανία.

«Αυτό δεν αποδεικνύει παρά ένα πράγμα: ό,τι και να λέει και να υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους για να μην το εφαρμόσει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ανήσυχη» η Τουρκία

Η Τουρκία δηλώνει «ανήσυχη» για την ρωσική επίθεση κατά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού.

«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την συμφωνία που υπογράψαμε χθες (…) μας ανησυχεί πραγματικά», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο τούρκος υπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν την συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών.

Ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε ότι η Μόσχα τού δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση στην Οδησσό.

«Στην επαφή μας με την Ρωσία, οι Ρώσοι μάς είπαν ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την επίθεση αυτή και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά και λεπτομερώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική πυραυλική επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε για την εξαγωγών των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από την Ρωσική ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία αποτελεί επιταγή.

«Τα προϊόντα αυτά χρειάζονται απεγνωσμένα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και για την άμβλυνση των δεινών εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη σε ολόκληρο τον πλανήτη», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ.

Νωρίτερα, η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο δήλωσε ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού είναι «αποτρόπαιη» και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τροφή ως όπλο. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε η αμερικανίδα πρεσβευτής Μπρίτζετ Μπρινκ στο Twitter.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του λιμανιού της Οδησσού, ο ρώσος πρόεδρος «έφτυσε στο πρόσωπο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολεγκ Νικολένκο.

«Δεν χρειάσθηκαν παρά 24 ώρες στην Ρωσική Ομοσπονδία για να αμφισβητήσει, με πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος του λιμανιού της Οδησσού, τις συμφωνίες και τις υποσχέσεις που έδωσε στο ΟΗΕ και την Τουρκία στο πλαίσιο του εγγράφου που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Αν η συμφωνία δεν τηρηθεί, η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», προειδοποίησε ο Ολεγκ Νικολένκο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή από την Ρωσία και την Ουκρανία της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr . Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα στο Telegram.

Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης έχει ως στόχο την ανακούφιση των χωρών που εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους από την ουκρανική και την ρωσική αγορά σιτηρών, Οι δύο χώρες καλύπτουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών.

Μπορέλ: «Απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε την Ρωσία για την πραγματοποίηση της «καταδικαστέα» πυραυλικής επίθεσης κατά του λιμανιού της Οδησσού, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Η επίθεση κατά κρίσιμου στόχου για την εξαγωγή των σιτηρών μία ημέρα μετά την υπογραφή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαιτέρως καταδικαστέα και δείχνει για μία ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «τινάζει στον αέρα» τη συμφωνία για τα σιτηρά μετά το βομβαρδισμό της Οδησσού"

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ, στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευρκινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, μέχρι τις 21 Ιουλίου, είχαν καταγραφεί 20 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν στο σύνολό τους άνδρες, εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ, στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος κίνδυνος"

Όλες οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα: Δύσκολες ώρες σε Λέσβο, Μεσσηνία & Δαδιά Έβρου


Ισχυρά πύρινα μέτωπα
μαίνονται στην περιοχή Ακριτοχώρι στη Μεσσηνία, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Χρυσοκελλαριά, στα Βατερά Λέσβου και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στον Έβρο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζονται, προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τις εστίες.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες – τη ζέστη, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

Φωτιά στα Βατερά Λέσβου – Κάηκαν σπίτια

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα.  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο πύρινο μέτωπο 25 χλμ και καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να μην περάσουν οι φλόγες στο χωριό Βρύσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από κατοίκους της περιοχής και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, έχουν καεί τουλάχιστον 2 σπίτια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Η φωτιά, που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί, πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση των Βατερών προς Πολιχνίτο.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Eπιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ υλοτόμοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. 

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

«Έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση να διαχειριστούμε, οι δυνάμεις ανασυντάσσονται», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. 

Επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί, ενώ πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. To πρωί του Σαββάτου υπήρχε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Μεσσηνία: Φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι – Εκκενώνεται η Χρυσοκελλαριά 

Σε κατάσταση συναγερμού και ο δήμος Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία, όπου η φωτιά απειλεί το χωριό Χρυσοκελλαριά και δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι.

Στο σημείο επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας.

Η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωρίου. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες.

Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στη Βρυσούλα Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας, οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό και έχουν προκληθεί ζημιές σε τουλάχιστον δύο σπίτια.

Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και οι κάτοικοι έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία ανθρώπινων ζωών, βγάζοντας από τα σπίτια τους ηλικιωμένους που τους οδήγησαν σε ασφαλές μέρος.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα.

Συνεχίζεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της πυρκαγιάς στην Βωβούσα -Έφτασε στη Βάλια Κάλντα

Ένα ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς που καίει από την Τετάρτη το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η φωτιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 υδροφόρα οχήματα και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γρεβενά και δύο ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά εκτιμάται πως έχει κάψει πάνω από τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Ηλεία: Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Σπιάντζας

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Ηλεία, που έφτασε στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάντζας. Η φωτιά έκαψε έκταση κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα: Δύσκολες ώρες σε Λέσβο, Μεσσηνία & Δαδιά Έβρου"

Το ΠΑΣΟΚ είδε πως «η κυβέρνηση κατέκαψε την Πεντέλη» – ΝΔ: «Καλή συνέχεια στην εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης»

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ανακοίνωση του Γραμματέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Αποστολόπουλου, ο οποίος επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση το ύφος της οποίας θύμιζε έντονα… ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «κατέκαψε την Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Εύβοια και τα Γεράνια».

Στην ανακοίνωσή του το ο Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

«Θλιβερό περιβαλλοντικό γεγονός με διεθνές αντίκτυπο. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Πρόκειται για ένα ακόμα μελανό σημείο για την «Κυβέρνηση των… αρίστων» με τις υποτιθέμενες οικολογικές ευαισθησίες.

Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί την κορωνίδα των ελληνικών οικοσυστημάτων. Σπάνια θηλαστικά συνυπάρχουν με 166 είδη πτηνών όπως μοναδικούς γύπες, καθώς και ερπετά και αμφίβια. Όλα αυτά κινδυνεύουν με μαζικό αφανισμό. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τη χλωρίδα. Περίπου 400 είδη φυτών και δέντρων μεταξύ των οποίων ενδημικά και προστατευόμενα μετατρέπονται σε κάρβουνο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επανειλημμένα τονίζει τόσο τη σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών όσο και την ανάγκη ενίσχυσης του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών και κατάρτισης αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία που κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο επιτρέποντας μάλιστα την εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών την ίδια στιγμή που οι άναρθρες πολιτικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ ανασύρουν τις τραγικές στιγμές στο Μάτι και στην Κινέτα».

Απαντώντας η ΝΔ ανέφερε:

«Είναι ξεκάθαρη πια η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κάνει αντιπολίτευση α λα ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας πάνω σε μεγάλες φυσικές καταστροφές που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της κλιματικής κρίσης, με πολύ χειρότερες συνέπειες σε άλλες χώρες.

Ο κρατικός μηχανισμός παλεύει καθημερινά με 50-70 πυρκαγιές τη μέρα, σε ακραίες συνθήκες, με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πρόληψη, τα πτητικά μέσα, οι πυροσβέστες, ο προϋπολογισμός της πολιτικής προστασίας και του καθαρισμού δασών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ το 112 λειτουργεί υποδειγματικά, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τη χυδαία αντίληψη του ΠΑΣΟΚ περί “κυβέρνησης που κατακαίει την Ελλάδα” και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΠΑΣΟΚ είδε πως «η κυβέρνηση κατέκαψε την Πεντέλη» – ΝΔ: «Καλή συνέχεια στην εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης»"

Ηλεία: Πυρκαγιά στην περιοχή της Σπιάντζας – Μάχη να μην περάσει στο δασύλλιο

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάντζας έφτασε η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε καλάμια, αλλά πήρε διαστάσεις και γίνεται μεγάλη.

Υπάρχει κινητοποίηση από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να την ελέγξουν και να την περιορίσουν.

Η φωτιά είναι κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται κοντά και δασύλλιο αναψυχής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Πυρκαγιά στην περιοχή της Σπιάντζας – Μάχη να μην περάσει στο δασύλλιο"

Φωτιά τώρα στη Μεσσηνία – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή μεταξύ Ακριτοχωρίου στο δρόμο για Χρυσοκελαριά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 60 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 2 PZL, ένα Erickson και ένα Mi8.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά τώρα στη Μεσσηνία – Συναγερμός στην Πυροσβεστική"

Γ. Αρτοποιός: Στο ν/δ μέτωπο η μάχη στη Δαδιά Έβρου – Σε εξέλιξη η φωτιά στα Βατερά Λέσβου

“Στο δάσος της Δαδιάς της περιοχής Έβρου και συγκεκριμένα στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στη Βορειοανατολική πλευρά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη” ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός. Για τη δασική πυρκαγιά στη Λέσβο στην περιοχή Καστρί που εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί και έχει μπει στον οικισμό των Βατερών, ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη και ανέφερε πως επιχειρούν 50 πυροσβέστεςμε δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου. Σε εξέλιξη είναι και δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, του δήμου Πύλου Νέστορος που εκδηλώθηκε στις 13:34 το μεσημέρι.

Στην περιοχή του Έβρου συνεχίζουν να επιχειρούν 300 πυροσβέστες, με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από άερος επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας έξι αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, όμως ο καπνός σε δυνδυασμό με την άπνοια δυσχεραίνει το έργο τους.

Για την μεγάλη φωτιά στα Βατερά Λέσβου πρόσθεσε πως στις 11:25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στα Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς την περιοχή Πολυχνίτο.

Για την πυρκαγιά στην Τσακατούρα Γρεβενών σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 17 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τρία οχήματα και ένα ελικόπτερο.
Πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή, ανέφερε.

Στην πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, του δήμου Πύλου Νέστορος, επιχειρούν 60 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Αρτοποιός: Στο ν/δ μέτωπο η μάχη στη Δαδιά Έβρου – Σε εξέλιξη η φωτιά στα Βατερά Λέσβου"

Φωτιά κοντά στον οικισμό Βασιλική Ιεράπετρας – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λασιθίου μετά από φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στον οικισμό Βασιλική της Ιεράπετρας.

Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Ιεράπετρας ωστόσο οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς υπό το φόβο να κινδυνεύσουν σπίτια ή κάτοικοι.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά κοντά στον οικισμό Βασιλική Ιεράπετρας – Συναγερμός στην Πυροσβεστική"

Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν με πυραύλους το λιμάνι της Οδησσού – «Ο Πούτιν έφτυσε τον ΟΗΕ και την Τουρκία»

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή από την Ρωσία και την Ουκρανία της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr . Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα στο Telegram.

«Ο Πούτιν έφτυσε κατά πρόσωπο τον ΟΗΕ και την Τουρκία»

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν με πυραύλους το λιμάνι της Οδησσού – «Ο Πούτιν έφτυσε τον ΟΗΕ και την Τουρκία»"

167 επιβάτες επιβιβάστηκαν στην πτήση -Το πλήρωμα αρνήθηκε να… πετάξει!

Ταλαιπωρία και αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Χανιά με προορισμό το Λονδίνο όταν… το πλήρωμα αρνήθηκε να εκτέλεσει την πτήση!

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν αργά χτες το βράδυ όταν οι 167 επιβάτες της πτήσης για Λονδίνο πήγαν στο αεροδρόμιο των Χανίων, επιβιβάστηκαν κανονικά στο αεροσκάφος και ετοιμάζονταν για την επιστροφή στην πατρίδα τους αλλά το πλήρωμα ανακοίνωσε ότι έχει υπερβεί το ωράριο εργασίας και αρνήθηκε να πετάξει!

Η εταιρεία έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων και με δική της μέριμνα οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο των Χανίων όπου απολαμβάνουν τις διακοπές τους για ένα επιπλέον 24ώρο.

Η πτήση Χανιά-Λονδίνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα καλώς εχόντων των πραγμάτων.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "167 επιβάτες επιβιβάστηκαν στην πτήση -Το πλήρωμα αρνήθηκε να… πετάξει!"

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Τα ελάχιστα ελληνικά σχολεία στην Τουρκία δείχνουν τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η 'Αγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη.

Όπως επισημαίνει, η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα μαθητών.

Αναφέρει δε πως το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πέραν των τεσσάρων μειονοτικών δημοτικών σχολείων, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων 29 μη μειονοτικών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των μαθητών της μειονότητας», υπογραμμίζει.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής Πολιτείας γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, με αποκλειστικό γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος των ίδιων των μαθητών».

«Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, ζώντας σε μία ελεύθερη και δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, προσθέτει, «τα ελάχιστα πλέον σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία μαρτυρούν τον βίαιο και συστηματικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη».

Υπενθυμίζει ότι «για την ευημερούσα μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος ενενήντα εννέα δημοτικά σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη «θα λειτουργήσουν μόνο τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο κανένα».

Υπενθυμίζει δε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, ενώ η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.

«Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης», τονίζει.

«Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της», καταλήγει.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, με ανακοίνωσή του, στην οποία… φυσικά, σημείωνε ότι τα σχολεία ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα κλείνει τέσσερα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη .

Όπως τόνισε ο Μπιλγκίτς, η χώρα του καταδικάζει «την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 4 δημοτικά σχολεία, που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών κάθε χρόνο».
Σημείωσε επίσης πως, «με την τελευταία αυτή απόφαση, η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας έχουν κλείσει. Έτσι, φαίνεται ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, μέσω της ‘προσωρινής αναστολής’, έχει γίνει συστηματική.

»Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, οι προαναφερθείσες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν το δικαίωμα της μειονότητας να ιδρύει, να διοικεί και να εποπτεύει τα δικά της σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, αποτελούν ένδειξη της αντανάκλασης της διακριτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ασκείται σε κάθε τομέα εδώ και χρόνια σε βάρος των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης» υποστήριξε ο Μπιλγκίτς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Τα ελάχιστα ελληνικά σχολεία στην Τουρκία δείχνουν τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων"

Καιρός – Καύσωνας: 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα «ψηθούν» με 37C αύριο και 630.000 με 40αρια

Ο καύσωνας είναι εδώ και ήδη σήμερα όλη η χώρα το… καταλαβαίνει. Τα πράγματα, όμως θα γίνουν χειρότερα αύριο Κυριακή (24.07.2022) όταν η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου!

Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, Σάββατο, πρώτη μέρα του καύσωνα, θα φτάσει στην περιοχή των 40 C ενώ αύριο κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στον χάρτη που δημοσιεύει το meteo.gr αποτυπώνεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Κυριακή, καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας.

Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 C θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων!

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Καύσωνας: 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα «ψηθούν» με 37C αύριο και 630.000 με 40αρια"

Πυρκαγιά στη Μυτιλήνη: Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκαν τα Βατερά

Με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Καστρί στη Μυτιλήνη, η οποία έχει ήδη κάψει σπίτια ενώ απειλεί τον οικισμό. Η φωτιά έχει φτάσει στην παραλία των Βατερών, ενώ λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, να εκκενώσουν με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο.

«Έχουν καεί σπίτια και κινδυνεύουν κι άλλα από τη φωτιά, γιατί έφτασε μέσα στον οικισμό. Καίει σε δασική έκταση. Στην περιοχή έχει δυνατό άνεμο αλλά ξαφνικά άλλαξε φόρα ο άνεμος και μπήκε μέσα στον οικισμό. Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής έχουμε και τους τουρίστες στην περιοχή», είπε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στο CNN Greece.

Η προληπτική εκκένωση του πολυσύχναστου τουριστικού προορισμού των Βατερών αποφασίστηκε από τον δήμαρχο έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στη Μυτιλήνη: Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκαν τα Βατερά"

Μηχανισμός πλαφόν χονδρικής: Συγκέντρωσε €332 εκατ. σε 15 μέρες – Τη Δευτέρα τα τιμολόγια Αυγούστου

Έσοδα 332 εκατ. ευρώ είχε τις πρώτες 15 μέρες που λειτούργησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μηχανισμός Χονδρικής που έχει εφαρμοστεί από τις 6 Ιουλίου στους παραγωγούς ενέργειας.

Εκτιμάται ότι ανάλογα με την τιμή της Μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μπορεί να αποδίδει από 650 εκατ. ευρώ  ως 1 δις. το μήνα  τα οποία θα ενισχύουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το ποσό αυτό μαζί με τα ποσά από τα ΥΚΩ (250 εκατ. τον χρόνο), τα υπερκέρδη των παραγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (και το τελευταίο τρίμηνο του 2021) που συνολικά για τους 9 μήνες εκτιμώνται κοντά στα 500 εκατ. και τα ποσά από τα δικαιώματα ρύπων (120 εκατ. τον μήνα), θα ενισχύουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλύπτουν τις επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτά προστίθεται και η στήριξη από το ΕΛΑΠΕ, το ταμείο για τις ΑΠΕ.

Για τους πρώτους μήνες του 2022, ο ΕΛΑΠΕ εκταμίευσε προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), €780 εκατ. και εμφάνισε και πλεόνασμα ύψους €439,86 εκατ.

Το ισοζύγιο του λογαριασμού παραμένει σταθερά θετικό με αυξητικές τάσεις, παρόλο που το ποσοστό του εσόδου που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα ρύπων έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση. Υπενθυμίζεται πως οι πόροι που εξοικονομούνται από τη συγκεκριμένη μείωση διατίθενται για την ενίσχυση του ΤΕΜ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΛΑΠΕ για το σύνολο του έτους το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού θα αγγίξει τα 2,3 δισ. Η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ επιτρέπει τη σημαντική ενίσχυση του ΤΕΜ, το βασικό πυλώνα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών ενέργειας.

Τα έσοδα από τον Μηχανισμό

Βέβαια, το πόσα ακριβώς έσοδα θα εξασφαλίζονται το μήνα από το Μηχανισμό και από τους παραγωγούς ενέργειας εξαρτάται από το πόσο υψηλότερη θα είναι κάθε μήνα η Οριακή Τιμή Συστήματος από τις ρυθμισμένες τιμές με βάση τις οποίες δίνονται πλέον οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την  ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας  που ορίζει το πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, τα πλαφόν ανά τεχνολογία ορίζονται ως εξής:

  • για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ / μεγαβατώρα
  • για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ / μεγαβατώρα
  • για τους λιγνίτες 208,29 ευρώ / μεγαβατώρα,
  • για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στα 292 ευρώ / μεγαβατώρα
  • για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου στα 408,47 ευρώ / μεγαβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι η απόδοση που έχουν οι μονάδες είναι μικρότερη, γι’ αυτό και έχει υπολογιστεί τόσο μεγαλύτερο πλαφόν.
Τη Δευτέρα τα  τιμολόγια του Αυγούστου

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, όπως προβλέπει η υποχρέωση για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η τροπολογία «κλειδί» που αναμενόταν από την αγορά και τους καταναλωτές για την έναρξη του νέου μηχανισμού κατατέθηκε ήδη ενταγμένη στο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά που πήγε σήμερα στη Βουλή και προβλέπει ότι για αυτό τον μήνα οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να ανακοινώσουν τις τιμές του Αυγούστου τη Δευτέρα, ενώ από τον επόμενο μήνα αυτό θα γίνεται κάθε 20 του μήνα.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δε θα έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα, η τροπολογία έχει αναδρομικό χαρακτήρα προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν οι προμηθευτές στις ανακοινώσεις για τον Αύγουστο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηχανισμός πλαφόν χονδρικής: Συγκέντρωσε €332 εκατ. σε 15 μέρες – Τη Δευτέρα τα τιμολόγια Αυγούστου"

Πύρινη κόλαση στον Έβρο: Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που καίει από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στην πυρκαγιά στη Δαδιά το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες, αλλά είναι ελεγχόμενες από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Νοτιοδυτικά υπάρχει ενεργό μέτωπο και σε αυτό εστιάζουν οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει ανέμους.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Ακολουθούν 3 Erickson, 2 CL415 και ένα ΑΒ214.

Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβέστες έδωσαν τεράστια μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά, ωστόσο, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής υπήρξαν δυσκολίες να προσεγγίσουν το σημείο.

Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Σημειώνεται πως μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή ταΐστρες προς το δρόμο Δαδιάς – Λευκιμης.

Αυτοί κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατύνουν την περιμετρική έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο.

Άλλοι 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινη κόλαση στον Έβρο: Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news