facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Μήνυμα της Γερμανίας σε Άγκυρα: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της όπως και της Κύπρου».

Σε συνέντευξή του στην Zeit Online, ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως η διαδικασία διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί.

Τονίζει, ακόμα, ότι αν ένα μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζει προβοκάτσιες και απειλείται η ασφάλειά του, τότε απατείται μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για «μόνο ευχάριστα λόγια».

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο. Η εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή οι διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει για αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του», τονίζει ο γερμανός υφυπουργός, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, δηλώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από το αν την «ρητορική άνοιξη», όπως λέει χαρακτηριστικά, την ακολουθήσει και κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η διαδικασία του διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», τονίζει ο ίδιος.

«Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Άγκυρα ότι η ΕΕ μπορεί να διασπαστεί»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στην ΕΕ για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο Μίχαελ Ροτ εξηγεί ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Άγκυρα ότι η ΕΕ μπορεί να διασπαστεί. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία αμφισβητεί εν μέρει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου», συνεχίζει. Παραδέχεται ωστόσο, ότι «η ΕΕ, ως κοινότητα φιλελεύθερων Δημοκρατιών, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δώσει κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση στην αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσο στενούς ανθρώπινους και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Γερμανία έχουν τουρκικές ρίζες, ενώ αναφέρει ότι τμήματα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, εξακολουθούν να είναι βαθιά διχασμένα – πολλοί είναι περισσότερο θρησκευόμενοι και οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άλλοι – και εντός του SPD – έχουν ιδιαίτερα κοσμικό προσανατολισμό και απορρίπτουν αυστηρά την πολιτική του σε πολλούς τομείς.

«Γι’ αυτό και η Γερμανία έχει ιδιαίτερη ευθύνη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να διασφαλίσει ότι το κλίμα δεν θα δηλητηριαστεί περαιτέρω», σημειώνει.

«Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί»

Παράλληλα απορρίπτει κατηγορηματικά την εικασία ότι το Βερολίνο τηρεί παθητική στάση έναντι της Άγκυρας: «Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Τουρκία, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω: Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δείχνουμε ξεκάθαρα τα όριά μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και στρεφόμαστε στην συνεργασία, όπου είναι αυτό εφικτό. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω-πάνω στην λίστα των προτεραιοτήτων μας. Ειδικά η Γερμανία έχει πετύχει πολλά, όσον αφορά την εμπλοκή και την δέσμευση», προσθέτει.

Για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Ερωτώμενος σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Ροτ διευκρινίζει ότι βρίσκονται μεν «στον πάγο» από το 2016, αλλά το γεγονός ότι δεν διακόπτονται, αποτελεί κυρίως ένα σημαντικό μήνυμα προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών. «Δεν θέλουμε να αφήσουμε όλους αυτούς που λαχταρούν τις ευρωπαϊκές αξίες μόνους τους στον αγώνα για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν αφορά μόνο τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας.

«Η ΕΕ είναι κοινότητα δικαίου και αξιών. Η τρέχουσα πολιτική του Προέδρου Ερντογάν είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά μια αφήγηση που ο τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει διαρκώς, είναι: Η ΕΕ δεν μας θέλει καθόλου. Δεν μας ήθελαν ποτέ. Θεωρώ ότι και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να κλείσουμε εντελώς την πόρτα», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Ανέκαθεν τασσόμουν υπέρ της διατήρησης της ενταξιακής προοπτικής. Για χάρη των Τούρκων που αγαπούν την ελευθερία. Αλλά σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι και εγώ έχω κάθε τόσο αμφιβολίες».

Ο Μίχαελ Ροτ εκφράζει πάντως ταυτόχρονα την άποψη ότι «κάτι έχει αρχίσει να κινείται» στην Τουρκία και αναφέρει ενδεικτικά ότι τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία του ΑΚΡ δεν είναι πλέον τόσο σταθερή όσο κάποτε, ενώ σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, διοικούν πολιτικοί της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση είναι τεταμένη και πολλοί λαχταρούν συγκεκριμένη προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. «Η επιθυμία για αλλαγή, ελευθερία και δημοκρατία υπάρχει. Γι’ αυτό και είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσουμε να χτίζουμε ανθεκτικές γέφυρες με την κοινωνία των πολιτών και να μην απομακρυνθούμε τώρα από την Τουρκία», τονίζει.

Για προσφυγικό

Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ροτ αναγνωρίζει από τη μία πλευρά, ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συναίνεση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων, αλλά από την άλλη πλευρά αναδεικνύει και το γεγονός, ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει υποδεχθεί τόσους πρόσφυγες όσους έχει υποδεχθεί η Τουρκία – συνολικά περίπου 4 εκ. ανθρώπους, οι οποίοι κατά κανόνα, όπως λέει, λαμβάνουν καλή περίθαλψη. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ισχυριζόμουν ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται πάντοτε πολύ καλύτερα στην ΕΕ απ’ ό,τι στην Τουρκία», λέει και περιγράφει ως απαραίτητη την μετεξέλιξη της συμφωνίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων στην Τουρκία. «Αυτό που πολλοί παραβλέπουν, είναι ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία βοηθήσαμε την Τουρκία στην υποδοχή των προσφύγων, δεν πήγαν στον τουρκικό κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά σε ΜΚΟ, στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και την στέγαση των προσφύγων», αναφέρει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κοινή Πολιτική Ασύλου, ο Μίχαελ Ροτ εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να δρομολογήσει μια προοδευτική Κοινή Πολιτική Ασύλου και Προσφύγων βασισμένη στην κοινή ευθύνη, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό και εκτιμά ότι όπως η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου δεν κατάφερε να φθάσει στον στόχο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επιτυχές τέλος και κατά τους επόμενους μήνες. «Οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών εξακολουθούν πολύ απλά να παραμένουν μεγάλες», εξηγεί. Αποκαλύπτει μάλιστα, ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο πέρασε ο ίδιος πολλά Σαββατοκύριακα τηλεφωνώντας σε ομολόγους του και ρωτώντας τους εάν θα ήταν πρόθυμοι να υποδεχτούν άλλους 50 ή έστω 10 πρόσφυγες. «Η αντιμετώπιση των προσφύγων είναι η αχίλλειος πτέρνα της ΕΕ», λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος, τέλος, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβάλα και του πολιτικού Σελαχετίν Ντεμίρτας, ο κ. Ροτ επισημαίνει ότι και μόνο από το γεγονός ότι είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Περαιτέρω άρνηση θα είχε οδυνηρές συνέπειες και για την Τουρκία. Και ακριβώς αυτό επισημαίνουμε στην τουρκική κυβέρνηση. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγει ο υφυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία του οργάνου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα της Γερμανίας σε Άγκυρα: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της"

Μέρκελ σε Ερντογάν: Διάλογος και Διεθνές Δίκαιο για τα προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο

«Μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμη περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωσή του, επίσης ο κ. Ζάιμπερτ ανεφερε ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν «συμφώνησαν ότι ο εν εξελίξει σχηματισμός κυβέρνησης στην Λιβύη υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά χρειάζεται την πλήρη στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης».

Χθες η κυρία Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία εξέφρασε επίσης την «πλήρη στήριξή» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου.

«Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», υπογράμμισε η Καγκελάριος.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ σε Ερντογάν: Διάλογος και Διεθνές Δίκαιο για τα προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο"

ΣΟΚ στα ΜΜΜ: Πέθανε οδηγός λεωφορείου από κορωνοϊό


Τον πρώτο νεκρό από κορονοιό θρηνεί η οικογένεια των εργαζομένων στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), καθώς σήμερα Παρασκευή κατέληξε ένας οδηγός λεωφορείων ύστερα από αρκετές ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αθήνας καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μια κατεξοχήν κατηγορία συγχρωτισμού στην πρωτεύουσα που βρίσκεται ήδη στο «βαθύ κόκκινο». 


Στην εταιρία λειτουργίας των λεωφορείων και των τρόλει αυτό δεν ήταν το πρώτο κρούσμα κορονοιού. Ωστόσο όλα τα προηγούμενα περιστατικά είχαν θετική κατάληξη ύστερα από τα μέτρα καραντίνας που εφαρμόζονταν, ενώ πηγές της εταιρίας επισημαίνουν ότι αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων που φτάνει τα 5.500 άτομα, τα κρούσματα έως τώρα είναι συγκρατημένα και δεν έχουν ξεπεράσει τα 80.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ στα ΜΜΜ: Πέθανε οδηγός λεωφορείου από κορωνοϊό"

Νέα διαμαρτυρία από 92 μέλη της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την ανακοίνωση της διοίκησης για Κουφοντίνα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την αμφιλεγόμενη ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΔΕ με την οποία επιχείρησε να παρέμβει στο ζήτημα των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα, ζητώντας από την Πολιτεία να αλλάξει τη στάση της.

Με μια νέα δήλωση διαμαρτυρίας, την οποία υπογράφουν 92 μέλη της Ένωσης, ενώ προσυπογράφουν άλλα 25 μέλη της ΕνΔΕ, καταγγέλλουν τους συντάκτες της αρχικής ανακοίνωσης πως «ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά» αφήνουν να εννοηθεί πως το δελτίο Τύπου της 24ης Φεβρουαρίου απηχούσε τις θέσεις του συνόλου των μελών της Ένωσης.

Οι υπογράφοντες της δήλωσης διαμαρτυρίας καταγγέλλουν πως η ανακοίνωση της Διοίκησης «παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές και τους σκοπούς του καταστατικού της Ένωσης, που ορίζονται περιοριστικά στο κείμενό του και δεν επιδέχονται προσωπικές ερμηνείες ή σκοπιμότητες».

Αναλυτικά η δήλωση διαμαρτυρίας:

Οι υπογράφοντες, ως μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο περιεχόμενο του από 24-2-2021 δελτίου τύπου της Ένωσης, υπό τον τίτλο «Για τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα», διότι:

1)     Αν και οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω δελτίο τύπου απηχούν προσωπικές μόνον απόψεις των συντακτών του κειμένου και φυσικά όχι του συνόλου των δικαστών και δη των μελών της Ένωσης, εντούτοις ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά φέρονται ως θέσεις της «Ενώσεως», δηλαδή, όλων όσοι είναι μέλη αυτής. Το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές πλειοψήφησαν οι συντάκτες των θέσεων αυτών, δεν συνεπάγεται ότι τους παρασχέθηκε η εξουσία να προβάλλουν προσωπικές απόψεις ως θέσεις της ολότητας των μελών, ιδιαίτερα για ένα τέτοιο, ευαίσθητο, αμφισβητούμενο και πιθανά στο άμεσο μέλλον αντικείμενο δικαιοδοτικής κρίσης, ζήτημα.

2)     Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαχρονικά έχει επιδείξει αγώνες όχι μόνο για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη –  θεματοφύλακα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά και όλων των δημοκρατικών θεσμών. Βασική και θεμελιώδης αρχή της Ένωσης είναι η δημοκρατική της λειτουργία, καθώς και η αδέσμευτη από κάθε πολιτική επιρροή δράση της.

3)     Το πιο πάνω δελτίο τύπου παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές και τους σκοπούς του καταστατικού της Ένωσης, που ορίζονται περιοριστικά στο κείμενό του και δεν επιδέχονται προσωπικές ερμηνείες ή σκοπιμότητες.

Κατόπιν αυτών, ως άμεσα θιγόμενοι, καλούμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να σταθεί με νηφαλιότητα στο ύψος των περιστάσεων, σταθμίζοντας με ωριμότητα και αντικειμενικότητα τις ενέργειές της, ώστε αυτές να μη προσβάλλουν το κύρος του Σώματος και κατ’ ακολουθίαν της Δικαιοσύνης.

Αθήνα 3.3.2021

Οι υπογράφοντες

1.- Ασπασία Μαγιάκου, Αντιπρόεδρος Α.Π.

2.- Γεώργιος Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος Α.Π.

3.- Κωστούλα Φλουρή, Αρεοπαγίτης

4.- Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Αρεοπαγίτης

5.- Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρεοπαγίτης

6.- Ανθή Γκάμαρη, Αρεοπαγίτης

7.- Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Αρεοπαγίτης.

8.- Αικατερίνη Κρυσταλλίδου,  Αρεοπαγίτης.

9.- Γεώργιος Κόκκορης, Αρεοπαγίτης.

10.- Θεόδωρος Μαντούβαλος, Αρεοπαγίτης.

11.- Χρυσούλα Φλώρου, Αρεοπαγίτης.

12.- Αντιγόνη Καραΐσκου, Αρεοπαγίτης.

13.- Χρήστος Τζανερίκος, Αρεοπαγίτης.

14.- Μαρία Τόμου, Πρόεδρος Εφετών,

15.- Ιωάννα Λάμπρου, Πρόεδρος Εφετών,

16.- Κωνσταντίνα Ταμβάκη, Πρόεδρος Εφετών

17.-Τριανταφυλλιά Πατρώνα, Πρόεδρος Εφετών

18.- Μαρία Σωμαράκη, Πρόεδρος Εφετών

19.- Σοφία Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος Εφετών,

20.- Σοφία Σωτηροπούλου, Πρόεδρος Εφετών

21.- Κόφφα Αγγελική, Πρόεδρος Εφετών

22.- Λιακοπούλου Ευσεβεία, Πρόεδρος Εφετών

23.- Μάλαινος Σταύρος, Πρόεδρος Εφετών

24.- Παλούκης Αλέξανδρος, Πρόεδρος Εφετών

25.- Οικονόμου Σοφία, Πρόεδρος Εφετών

26.- Παπάζη Πασχαλίνα, Πρόεδρος Εφετών

27.- Πατρώνα Θωμαΐτσα, Πρόεδρος Εφετών

28.- Σούφλας Ευάγγελος, Πρόεδρος Εφετών

29.- Φραγκάλα Αθανασία, Πρόεδρος Εφετών

30.- Χασκάρη Βασιλική, Πρόεδρος Εφετών

31.- Χουζούρης Παναγιώτης, Πρόεδρος Εφετών

32.- Γεώργιος Ακτύπης, Εφέτης

 33.- Αθηνά Μπεσσή, Εφέτης

34.- Βασιλική Τζούδα, Εφέτης,.

35.- Αδαμαντόπουλος Κωνσταντίνος, Εφέτης

36.- Βασιλοδημητράκη Δέσποινα, Εφέτης

37.- Βερούσης Γεώργιος, Εφέτης

38.- Βλάχος Δημοσθένης, Εφέτης

39.- Γρίβα Παρασκευή, Εφέτης

40.- Ζαμπούρη Αναστασία, Εφέτης

41.- Καρβέλα Βασιλική, Εφέτης

42.- Κατινιώτη Ειρήνη, Εφέτης

43.- Λευθεριώτου Ελένη, Εφέτης

44.- όλα Καλλιόπη, Εφέτης

45.- Μπετσικώκου Κατερία, Εφέτης

46.- Νασιάκου Κωνσταντίνα, Εφέτης

47.- Νικάδρου Δωροθέα, Εφέτης

49.- Οικονόμου Αλέξανδρος, Εφέτης

50.- Οικονόμου Δημήτρης, Εφέτης

51.- Παπαϊωάννου Μαρία, Εφέτης

52.- Πανούσης Ιωάννης, Εφέτης

53.- Πρέκας Πέτρος, Εφέτης

54.- Ρουσέα Αριστέα, Εφέτης

55.- Στρατσιάνη Ιωάννα, Εφέτης

56.- Σχοινοποιού Δέσποινα, Εφέτης

57.- Τσερούλη Ελένη, Εφέτης

58.- Χονδρού Καλλιόπη, Εφέτης

59.- Βασιλάκη Αθανασία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

60.- Γκουραμάνη Βασιλική, Πρόεδρος Πρωτοδικών

61.- Ζαγοριανός Νικόλαος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

62.- Κορυφίδου Μαρία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

63.- Κουρτόγλου Αντώνιος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

64.- Θεοφιλοπούλου Φωτεινή,  Πρόεδρος Πρωτοδικών

65.- Λινάκη Ελεονώρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

66.- Λυμπεριάδου Σοφία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

67.- Σκουλάξινου Μαρία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

68.- Σουκαρά Νεκταρία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

69.- Χριστιάς Ευάγγελος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

70.- Ευαγγελάτος Ιωάννης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

 71.-  Αυγουστή Μαρία, Πρωτοδίκης

72.- Βελεγράκη Σοφία, Πρωτοδίκης

73.- Καραναστάσης Βασίλειος, Πρωτοδίκης

74.- Κουμανάκου Γεωργία, Πρωτοδίκης

75.- Κυριακίδη Θάλεια, Πρωτοδίκης

76.- Μαγουλά  Φερενίκη, Πρωτοδίκης

77.- Μπουτάκη Μαρία, Πρωτοδίκης

78.- Πολυζωγόπουλος Νικόλαος, Πρωτοδίκης

79.- Ρωμανίδου Νάντια, Πρωτοδίκης

80.- Σερετίδης Γεώργιος, Πρωτοδίκης

81.- Σταμολέκα Αντιγόνη, Πρωτοδίκης

82.- Τσάκνη Ευσταθία, Πρωτοδίκης

83.- Χρήστου Γεώργιος, Πρωτοδίκης

84.- Πελέκης Νίκος, Δικαστικός Πάρεδρος

85.- Γεωργιάδου Ειρήνη, Ειρηνοδίκης

86.- Ζαχαρού Διονυσία, Ειρηνοδίκης

87.- Κασιδάκη Ευθυμία, Ειρηνοδίκης

88.- Νίτσου Ευθυμία, Ειρηνοδίκης

89.- Παπαχρυσάνθου Ευφημία, Ειρηνοδίκης

90.- Ποντικάκη Ευτυχία, Ειρηνοδίκης

91.- Σίσκος Παναγιώτης, Ειρηνοδίκης

92.- Τσιούρδα Ελένη, Ειρηνοδίκης

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ 26-2-2021 ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕνΔΕ:

Νάστας Χρήστος, Πρόεδρος Εφετών

Πετροπούλου Ασημίνα, Πρόεδρος Εφετών

Σαλάτας Νικολάος, Πρόεδρος Εφετών

Δρίλλια Αικατερίνη, Εφέτης

Βουλγαρίδης Κων/νος, Εφέτης

Ζαβιτσάνος Απόστολος, Εφέτης

Κώνστα Ελευθερία, Εφέτης

Μάμαλη Ιωάννα, Εφέτης

Μπάτρη Δήμητρα, Εφέτης

Μπλέτα Στυλιανή, Εφέτης

Σωτηριάδου Δήμητρα, Εφέτης

Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτης

Κορμοικιάρη Ευσεβία, Αντεισαγγελέας Εφετών

Ιωαννίδου Γλυκερία – Λουίζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Φούκας Δημήτριος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ορφανίδου Αλεξάνδρα, Πρωτοδίκης

Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Σκυριανός Φώτης, Πάρεδρος

Βελίας Νικήτας, Ειρηνοδίκης

Καρανικόλα Νικολέττα, Ειρηνοδίκης

Κομπολίτης Γρηγόρης, Ειρηνοδίκης

Πουλή Ελένη – Βαρβάρα, Ειρηνοδίκης

Σιγουράκος Διονύσιος, Ειρηνοδίκης

Φωτάκης Εμμανουήλ, Ειρηνοδίκης

Ταβαντζής Γεώργιος, Ειρηνοδίκης

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διαμαρτυρία από 92 μέλη της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την ανακοίνωση της διοίκησης για Κουφοντίνα"

Δέκα προσαγωγές σε συγκέντρωση για τον Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας

Σε δέκα προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ, το απόγευμα, σε συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, προκλήθηκε ένταση όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι περίπου 300 συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να διαλυθούν. Στη συνέχεια, το ειδικό όχημα "Αίαντας" τους έριξε νερό και τότε η συγκέντρωση διαλύθηκε.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα προσαγωγές σε συγκέντρωση για τον Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας"

ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή και μείωση στο 50% – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περισσότεροι αναμένεται να είναι τη φετινή χρονιά, όσοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ή μείωση στο 50%. Παρότι φέτος δεν άλλαξαν τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εν τούτοις οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που λόγω κορωνοϊού θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.

Αναλυτικά ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

  • Οι τρίτεκνοι με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 16.000 ευρώ
  • Οι πολύτεκνοι με εισόδημα 17.000 ευρώ – προσαύξηση στο όριο ειδοσήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (άνω των τεσσάρων)
  • Τα άτομα με ειδικές ανάγκες με 80% αναπηρία και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ
  • Το σύνολο της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 150τ.μ.

Ποιες είναι οι 3.000 νέες περιοχές που «εισβάλλουν» στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού

Φέτος, για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ορισμένες περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Πάρος, όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές, που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να καταβάλουν χαμηλό φόρο. Ως συνέπεια, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις και έσοδα στο κράτος.

Έτσι,  για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού περίπου 3.000 νέων περιοχών, οι οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονται στο απυρόβλητο της εφορίας.

Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές οι εκτιμητές ακινήτων προτείνουν αυξήσεις της τάξως του 30%, 50%, 100% ή και 150%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προτείνονται για τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, πολλές περιοχές του οποίου έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του Airbnb.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αποφέρουν στο κράτος ακόμη και 500 εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, αναμένεται αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, σήμερα περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ έχουν έκπτωση φόρου 30%, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί στο 45%-50%. Επίσης, περιουσίες έως 80.000 ευρώ έχουν έκπτωση 27%, που ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 35%-40%. Οι περιουσίες έως 100.000 έχουν έκπτωση 25%, που ίσως διαμορφωθεί στο 30%-35%.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή και μείωση στο 50% – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι"

Κορωνοϊός: Ποιο εμβόλιο προκαλεί εκτεταμένο δερματικό εξάνθημα – Πόσο ανησυχητικό είναι

Οι εξελίξεις τρέχουν για τα νέα εμβόλια έναντι της COVID-19, το ίδιο όμως συμβαίνει και όσον αφορά στοιχεία για αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη στις εμβολιαστικές εκστρατείες.

Ένα νέο δεδομένο για το mRNA-1273 εμβόλιο της Moderna ανακάλυψαν ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αφορά μια καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας σε ορισμένους εμβολιασθέντες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στο The New England Journal of Medicine (NEJM), κατά την κλινική δοκιμή φάσης 3 του εμβολίου της Moderna, ένα μικρός αριθμός εθελοντών από τους συνολικά 30.000 εμφάνισε την αντίδραση, τέσσερις με έντεκα ημέρες από την πρώτη δόση (μέσος όρος οκτώ ημέρες) όπως επιβεβαίωσε η δική τους μελέτη με επικεφαλής τη Δρ Kimberly Blumenthal, MD, MSc, συνδιευθύνουσα του Προγράμματος Κλινικής Επιδημιολογίας στους τομείς της Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Ανοσολογίας του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Οι παρατηρήσεις της ομάδας της Δρ Blumenthal αφορούν δώδεκα εθελοντές που εμφάνισαν δερματικές αντιδράσεις μεγάλης έκτασης, συνοδεία ερυθρότητας, κνησμού ή πόνου, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με πάγο και αντιισταμινικά, σε μερικές περιπτώσεις με κορτικοστεροειδή και μόλις ένα περιστατικό έλαβε λανθασμένα αντιβιοτική αγωγή. «Η καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας θα μπορούσε να διαγνωστεί λανθασμένα από κλινικούς γιατρούς και ασθενείς ως απλή δερματική λοίμωξη. Ωστόσο, καθώς δεν πρόκειται για τέτοια, τα αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπισή της», εξήγησε η Δρ Erica Shenoy, MD, Ph.D., αναπληρώτρια επικεφαλής της Μονάδας Ελέγχου Μολύνσεων του Νοσοκομείου, η οποία συνυπογράφει την επιστολή.

Η αντίδραση αυξημένης υπερευαισθησίας όπως περιγράφεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NEJM. Credit: Massachusetts General Hospital

Η αντίδραση δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, επισημαίνουν οι ερευνητές, παροτρύνοντας όσους εμφάνισαν κάποιο εξάνθημα στο σημείο της ένεσης να μην παραλείψουν τη δεύτερη δόση. «Στόχος μας είναι να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη καθυστερημένη αντίδραση οι γιατροί και άλλοι πάροχοι υγείας, ώστε να είναι σε θέση να κατευθύνουν τους ασθενείς χωρίς ανησυχία», ανέφερε η Δρ Blumenthal.

Τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά από σχεδόν μια εβδομάδα κατά μέσο όρο και για τους δώδεκα εμβολιασθέντες. Οι μισοί εξ αυτών παρουσίασαν αντίστοιχη αντίδραση και μετά τη δεύτερη δόση – περίπου 48 ώρες από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, σε κανένα περιστατικό η καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας από τη δεύτερη δόση δεν ήταν σοβαρότερη της πρώτης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι βιοψίες από το δέρμα των εθελοντών επιβεβαίωσαν την αρχική υποψία τους ότι επρόκειτο για καθυστερημένη αλλεργική ανοσολογική απόκριση, μια συνήθης αντίδραση σε φάρμακα.

«Πιστεύουμε ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους που το βιώνουν, η αντίδραση του ανοσοποιητικού σημαίνει επιτυχία για την επιθυμητή ανοσοαπόκριση» σχολίασε η Δρ Esther Freeman, MD, Ph.D., διευθύντρια της Παγκόσμιας Υγείας και Δερματολογίας στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, επισημαίνοντας πως τα ευρήματα θα έπρεπε να ενθαρρύνουν παρά να αποθαρρύνουν όσους πρόκειται να εμβολιαστούν.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Ποιο εμβόλιο προκαλεί εκτεταμένο δερματικό εξάνθημα – Πόσο ανησυχητικό είναι"

Επιχείρηση «Ειρήνη»: Οι Τούρκοι αρνήθηκαν για δεύτερη φορά έλεγχο σε πλοίο με προορισμό τη Λιβύη

«Τα πολεμικά πλοία της ΕΕ ήθελαν να διενεργήσουν έρευνα σε δύο φορτηγά πλοία με σημαία Τουρκίας, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, μετά την επιβίβασή τους στο Roseline-A που έγινε δίχως άδεια.

Η Γερμανία θα αυξήσει τις ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο

Η Γερμανία αποφάσισε να στείλει ένα νέο πολεμικό πλοίο με 220 άτομα πλήρωμα στην περιοχή μετά την απόρριψη, όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Η Μεσογειακή Ναυτική Δύναμη «Ειρήνη» /’Irini’- (EUNAVFOR MED), η οποία ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επεδίωξε να διερευνήσει δύο πλοία με τουρκική σημαία.

 Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες, που έγιναν την Κυριακή και τη Δευτέρα, συνάντησαν, όμως, την απόρριψη της Άγκυρας, καθώς τα πλοία μετέφεραν τρόφιμα και ξηρό φορτίο. Η Γερμανία μετά από αυτό θα ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Η ένταση του Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο, οι Γερμανοί στρατιώτες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο ξηρού φορτίου του «Roselina A», είδαν ότι υπήρχαν μόνο βαφές και τρόφιμα κατά την έρευνα. Είχαν τότε απομακρυνθεί από το πλοίο μετά την αντίδραση της Άγκυρας. Με εντολή Έλληνα διοικητή, η γερμανική φρεγάτα Hamburg  παρενέβη στο τουρκικό πλοίο. Αυτό το γεγονός δημιούργησε μεγάλη ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Αυτή τη φορά, τα πολεμικά πλοίο της ΕΕ δεν είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα δύο τουρκικά πλοία ξηρού φορτίου. 

«Θέλουν να ελέγχουν όλα τα πλοία» 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελέγχει τη Μεσόγειο με τον κωδικό «Ειρήνη» για την παραβίαση του εμπάργκο στη Λιβύη, απαιτεί να ελέγχει τα πλοία όλων των χωρών που έχουν προορισμό τη Λιβύη. Ωστόσο, εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε εμπορικά πλοία, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση «Ειρήνη»: Οι Τούρκοι αρνήθηκαν για δεύτερη φορά έλεγχο σε πλοίο με προορισμό τη Λιβύη "

Χαρδαλιάς: Σε σκληρό lockdown Φωκίδα και δήμος Ανωγείων Ρεθύμνου – Τι ισχύει για την Λάρισα

Σε σκληρό lockdown μπαίνουν από το Σάββατο οι περιοχές της ΠΕ Φωκίδας και ο Δήμος Ανωγείων Ρεθύμνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς το ιικό φορτίο στις συγκεκριμένες εκτοξεύθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις περιοχές της Κοζάνης, της Καστορίας, των Ιωαννίνων, της Καβάλας, της Ημαθίας, των Σερρών, του Κιλκίς και της Ζακύνθου, που παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Από την άλλη,  για την ΠΕ Λάρισας, μετά τον νέο σεισμό, αναστέλλεται η εφαρμογή των μέτρων από αύριο και παρακολουθούμε το φαινόμενο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ, τονίζοντας πως  για τη μετάβαση σε  αυτά δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμων προέκυψε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

«Από την έναρξη της πανδημίας, τα δεδομένα αλλάζουν. Μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Οι μεταλλάξεις επιβαρύνουν την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις μετακινήσεις μας. Να μένουμε σπίτι και μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Όμως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό», συνέχισε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Σε σκληρό lockdown Φωκίδα και δήμος Ανωγείων Ρεθύμνου – Τι ισχύει για την Λάρισα"

Κούρτοβικ: Ο Κουφοντίνας δέχτηκε να βάλει ορό ενυδάτωσης

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε στην Lifo ότι συναίνεσε στο να δεχτεί ορό ενυδάτωσης. 

Νωρίτερα, ανακοίνωση για την πορεία της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος διανύει την 57η ημέρα απεργίας πείνας εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Κουφοντίνας παρουσίασε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και κατά εισαγγελική παραγγελία του έγινε ανάνηψη για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του,  όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία. 

Όλη η ανακοίνωση: «Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 18η ημέρα στην ΜΕΘ, σήμερα 05 Μαρτίου 2021 εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται  σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».

Την ίδια ώρα είμαστε εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας επί του αιτήματος που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά  με την νομιμότητα της μεταγωγής του στις φυλακές του Δομοκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας στην πρόταση της υποστηρίζει ότι το συμβούλιο είναι αναρμόδιο να κρίνει αυτό το θέμα, και η αρμοδιότητα ανήκει στην κεντρική επιτροπή μεταγωγών. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του συμβουλίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται σήμερα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούρτοβικ: Ο Κουφοντίνας δέχτηκε να βάλει ορό ενυδάτωσης"

Κορωνοϊός: Στα 2.215 τα νέα κρούσματα - 451 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677  (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη)

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 37
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 122
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 37
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 20
ΑΡΤΑΣ 17
ΑΧΑΪΑΣ 107
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 26
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 113
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 4
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 147
ΕΒΡΟΥ 6
ΕΥΒΟΙΑΣ 32
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 2
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 4
ΗΛΕΙΑΣ 25
ΗΜΑΘΙΑΣ 10
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 39
ΘΑΣΟΥ 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 4
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 247
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 40
ΚΑΒΑΛΑΣ 20
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 12
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 5
ΚΕΑΣ - ΚΥΘΝΟΥ 5
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 314
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 6
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΚΟΖΑΝΗΣ 21
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 49
ΚΩ 7
ΛΑΡΙΣΑΣ 56
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2
ΛΕΣΒΟΥ 11
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 7
ΛΗΜΝΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 21
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 8
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΑΞΟΥ 2
ΝΗΣΩΝ 45
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 97
ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 184
ΠΕΛΛΑΣ 26
ΠΙΕΡΙΑΣ 15
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 18
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΡΟΔΟΥ 5
ΣΑΜΟΥ 3
ΣΕΡΡΩΝ 8
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 3
ΣΥΡΟΥ 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 40
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1 0
ΦΩΚΙΔΑΣ 6
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 11
ΧΑΝΙΩΝ 15
ΧΙΟΥ 10
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 60

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.215 τα νέα κρούσματα - 451 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι"

Απαγόρευση κυκλοφορίας για αλκοολούχο τζελ χεριών από τον ΕΟΦ

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος «Skinceptica αλκοολούχο τζελ χεριών 70% αλκοόλη», αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), διότι διατίθεται ως βιοκτόνο, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα συγκεκριμένης παρτίδας δεν συμφωνούν με την επισήμανση του προϊόντος ως προς την περιεκτικότητα ισοπροπανόλης και την παρουσία αιθανόλης.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και οι εταιρείες που έχουν διαθέσει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά οφείλουν να το αποσύρουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας για αλκοολούχο τζελ χεριών από τον ΕΟΦ"

Θεσσαλονίκη: Προπηλάκισαν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε rapid tests στη Νικόπολη

Λεκτική επίθεση από αγνώστους δέχθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή της Νικόπολης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Περίπου στις 13:00, τέσσερα άτομα κινήθηκαν προς το σημείο όπου τα μέλη τους κλιμακίου διενεργούσαν rapid tests σε πολίτες, τους εξύβρισαν και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν.

Όταν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν στο σημείο, το συμβάν είχε λήξει και τα άτομα είχαν αποχωρήσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


 

thestival

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Προπηλάκισαν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε rapid tests στη Νικόπολη"

Απέρριψε τις προσφυγές ενστόλων για το νέο μισθολόγιο το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πέντε αποφάσεις της, απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις ενστόλων που ζητούσαν την ακύρωση της από 19.7.2017 πράξης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που αφορά το νέο αναμορφωμένο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με νέους βασικούς μισθούς και νέα επιδόματα.

Κατά την άποψη της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη είναι απλή ερμηνευτική εγκύκλιος των διατάξεων του ν. 4472/2017 και δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αλλά και «δεν σκοπεί να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα ζητήματα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Συνεπώς, καταλήγει η πλειοψηφία, αποτελεί «απλή ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις αναφερόμενες στον πίνακα αποδεκτών υπηρεσίες, στερούμενη εκτελεστού χαρακτήρα».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ' αριθμ. 309-313/2021 αποφάσεις της απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις ακύρωσης:

1. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.Σ.Υ.Φ.Υ.),

2. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.Α.Σ.Υ.),

3. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.),

4. Του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής 2000,

5. Συνολικά 417 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) και

6. Της Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.)

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απέρριψε τις προσφυγές ενστόλων για το νέο μισθολόγιο το ΣτΕ"

Ν.Δένδιας: Μεταβαίνει εκτάκτως στην Αίγυπτο τη Δευτέρα - Τι θα συζητηθεί;

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο ταξίδι που πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αίγυπτο θα συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις, τα συμπεράσματα από το Φόρουμ Φιλίας, καθώς επίσης πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα.

Στην Αίγυπτο πρόκειται να μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Επισήμως τα θέματα που πρόκειται να συζητήσει ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι οι διμερείς σχέσεις, τα συμπεράσματα από το Φόρουμ Φιλίας, καθώς επίσης πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα τεθεί το θέμα της οριοθέτησης οικοπέδων που ακολουθούν την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Δένδιας: Μεταβαίνει εκτάκτως στην Αίγυπτο τη Δευτέρα - Τι θα συζητηθεί;"

Στρατιωτική θητεία 12 μηνών: Σε ποιες περιοχές παραμένει το 9μηνο

Και τυπικά ισχύει πλέον η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς που θα φθάνει πλέον στους 12 μήνες και εξισώνεται πλέον με αυτή όσων υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, καθώς δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με αυτή, τα νέα δεδομένα θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Μάιο, δηλαδή από την 2021 Γ’ Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και την 2021 Β’ ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι πλέον, οι νέοι που θα κληθούν να υπηρετήσουν την πατρίδα απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης:

Οι υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης

α) Εννέα (9) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

β) Εννέα (9) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες – Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

γ) Εννέα (9) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

δ) Δώδεκα (12) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των αναφερομένων στις προηγούμενες υποπεριπτώσεις.

Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οκτώ (8) μηνών, εφόσον

α) Εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

β) Εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες-Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

γ) Εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

Καθορισμός του προς οριστική απόλυση χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των εφέδρων αξιωματικών

Οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί – Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, οι Επίκουροι Σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί – Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης:

α) Δεκατεσσάρων (14) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

β) Δεκατεσσάρων (14) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες-Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

γ) Δεκατεσσάρων (14) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

δ) Δεκαεπτά (17) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των προαναφερομένων στο παρόν άρθρο.

Καθορισμός πολεμικών πλοίων

Για την υπαγωγή στις διατάξεις των άρθρων 1 και 2, ως πολεμικά πλοία λογίζονται τα εξής:

α) Πλοία Συγκροτήματος ΑΣ: Φρεγάτες (Φ/Γ), Ταχέα

Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Περιπολικά Πλοία (ΠΠ), Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αρματαγωγά (Α/Γ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Ναρκοθηρευτικά (Ν/ΘΗ), Πλοία Αλιείας Τορπιλών (ΠΑΤ), Αποβατικά (Α/Β).

β) Πλοία Συγκροτήματος ΔΔΜΝ: Πετρελαιοφόρα (ΠΦ), Υδροφόρες (Υ/Φ), Φραγμοθέτιδα (Φ/Θ), Πλοία Μεταφοράς Προσωπικού (ΠΜΠ), Αποβατικά (Α/Β), Ρυμουλκά (Ρ/Κ).

γ) Πλοία Υπηρεσίας Φάρων: Πλοία Φάρων (ΠΦΑ).

δ) Πλοία Υδρογραφικής Υπηρεσίας: Υδρογραφικά

(Υ/Γ), Υδρογραφικά – Ωκεανογραφικά (Υ/Γ-Ω/Κ).

Όσοι οπλίτες και πρότακτοι οπλίτες υπόχρεοι πλήρους ή μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας και Έφεδροι Αξιωματικοί (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί-Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς), υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, απολύονται οριστικά από αυτές μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, όπως καθορίστηκε με τις προϊσχύσασες διατάξεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατιωτική θητεία 12 μηνών: Σε ποιες περιοχές παραμένει το 9μηνο"

Αχαρνές: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που «ξάφριζε» σπίτια - Είχε κάνει πάνω από 40 κλοπές

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας η οποία είχε διαπράξει δεκάδες κλοπές, προχώρησε η Αστυνομία στις Αχαρνές.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάσθηκαν συνολικά 40 περιπτώσεις κλοπών, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η συμμορία να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 140.000 ευρώ.

Πρόκειται για τέσσερις Έλληνες που προέβαιναν συστηματικά σε κλοπές από οικίες. Οι συλλήψεις έγιναν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

exarthrosi-1

exarthrosi-12

Συνολικά στις οικίες των τεσσάρων Ελλήνων, ηλικίας 20, 20, 25 και 29 ετών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από κοσμήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, εργαλεία, είδη ρουχισμού και ποσότητα -130- γραμμ. ηρωίνης, -60- γραμμ. κάνναβης, και -4,1- γραμμ. κοκαΐνης.

exarthrosi-13

exarthrosi-15

 Οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαρνές: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που «ξάφριζε» σπίτια - Είχε κάνει πάνω από 40 κλοπές"

Κορονοϊός: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στην Κρήτη – 106 νοσηλευόμενοι και 17 διασωληνωμένοι

Οι ασθενείς με κορονοϊό που χρειάζονται νοσηλεία και μεταφέρονται στα νοσοκομεία στην Κρήτη αυξάνονται καθημερνά.

Όπως έγινε γνωστό την  Παρασκευή 5 Μαρτίου 106 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης με τους 18 να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων μόνο ένας δεν είναι διασωληνωμένος αναφέρει το cretaport.gr.

Αναλυτικά:

Παγνη: 31 ασθενείς – 29 νοσηλεύονται στην κλινική covid – 4 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι

Βενιζέλειο νοσοκομείο: 36 ασθενείς – 29 νοσηλεύονται στην κλινική covid – 7 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι

Νοσοκομείο Χανιών: 18 ασθενείς – 13 νοσηλεύονται στην κλινική covid – 5 στη ΜΕΘ εκ των οποίων οι 4 διασωληνωμένοι

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 14 ασθενείς – 13 νοσηλεύονται στην κλινική covid – 1 στη ΜΕΘ διασωληνωμένος

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 3 ασθενείς – 2 νοσηλεύονται στην κλινική covid – 1 στη ΜΕΘ διασωληνωμένος

Νοσοκομεία Σητείας, Νεάπολης και Ιεράπετρας δεν έχουν ασθενείς

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στην Κρήτη – 106 νοσηλευόμενοι και 17 διασωληνωμένοι"

Διαμαρτυρία συμβολαιογράφων για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς

Σε κοινή ανακοίνωσή τους έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και τα προβλήματα ασφάλειας των συναλλαγών που δημιουργούνται, αλλά και των καθυστερήσεων.

Η ανακοίνωση των έξι έχει ως εξής:

«Ενώ η πανδημία μαίνεται και οι οικονομικές δραστηριότητες διεξάγονται μετ' εμποδίων, νέες δυσκολίες δημιουργούνται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων. Σαν να μην έφθανε η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, προσφάτως δημοσιευθείσα, και ενώ εκκρεμούν πολλούς μήνες, σχετικές υποβληθείσες προτάσεις μας για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ρυθμίζει τα της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και τίθεται σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα.

Το επιχείρημα: επιτάχυνση και διευκόλυνση των συναλλαγών. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Χωρίς καμία απλοποίηση του πολυδαίδαλου, ασαφούς, προβληματικού και αντιφατικού συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών (σημειωτέον άλλη αξία έχουμε στη μεταβίβαση, άλλη στον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.) μεταφέρεται η έντυπη γραφειοκρατία υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου σε «ηλεκτρονικό» περιβάλλον, με μία πλατφόρμα μη λειτουργική και εμφανίζουσα σωρεία προβλημάτων.

Ο πολίτης καλείται να ελέγξει τη δήλωση και να την υποβάλει με ευθύνη του μέσω taxisnet (έχουν όλοι οι πολίτες αυτή τη δυνατότητα;) και ακολούθως να αναμένει 60 ημέρες για τον έλεγχό της, ώστε να είναι σίγουρος ότι έτυχε απαλλαγής φόρου ή ότι του επιβλήθηκε ο σωστός φόρος. Εάν δε, του ζητηθούν επιπλέον έγγραφα, εν αντιθέσει με τη ράθυμη φορολογική αρχή θα πρέπει να σπεύσει εντός 5 ημερών να τα αναζητήσει εν μέσω πανδημίας από τις αρμόδιες αρχές και να τα υποβάλει εμπρόθεσμα.

Επιτυγχάνεται κατ' αυτόν τον τρόπο η ταχύτητα και η ασφάλεια των συναλλαγών; Ο συμβολαιογράφος τώρα καλείται, με εφαρμογή πλήθους ασαφών και αντικρουόμενων μεταξύ τους διατάξεων υπολογισμού αξιών, να συμπληρώνει τη δήλωση και τα έντυπα, να υπολογίζει την αξία του ακινήτου, χωρίς εύχρηστη πλατφόρμα, χωρίς καθορισμένα δικαιολογητικά, χωρίς χάρτες εντοπισμού ακινήτων, χωρίς αυτόματη εξαγωγή της αντικειμενικής αξίας, όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ με απλή συμπλήρωση των στοιχείων ακινήτων, και να κάνει στο τέλος τον …θαυματοποιό, κινδυνεύοντας να πληρώσει και από την τσέπη του.

Αποτελεί εκσυγχρονισμό και ηλεκτρονικοποίηση η μεταφορά μίας όλως γραφειοκρατικής και ξεπερασμένης διαδικασίας δηλώσεων κεφαλαίου σε ηλεκτρονικό περιβάλλον; Η Πολιτεία οφείλει να ακούσει τις προτάσεις των συμβολαιογράφων, για μια πραγματικά ασφαλή ηλεκτρονική διαδικασία εξαγωγής της αξίας και του φόρου των ακινήτων, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει και ταχύτητα αλλά κυρίως ασφάλεια των πολιτών και των συναλλαγών στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

1. Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου,

2. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος,

3. Χριστίνα Μάνδρου,

4. Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου,

5. Ελένη Τσερτσιγιάννη και

6. Αργυρώ Σεργάκη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία συμβολαιογράφων για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς"

Κορωνοϊός - Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη: Εντοπίζεται στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων στην Αττική

Κυριαρχία των μεταλλάξεων έναντι του αρχικού στελέχους, διαπιστώνεται πλέον στην χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Το ζήτημα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, τόνισε πως ένας από τους τρεις λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και χει φέρει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία είναι οι μεταλλάξεις.

Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από την βρετανική μετάλλαξη.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του η οποία είχε δημοσιευθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δημόπουλος σημείωνε πως ο κορωνοϊός είναι ένας ευπροσάρμοστος εχθρός. Όπως σημείωσε, αναδύονται συνεχώς νέα στελέχη τα οποία και προσδίδουν προσαρμοστικό πλεονέκτημα επιβίωσης του ιού.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επεσήμανε και αυτός την διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα. «Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος», είπε και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό» για να καταλήξει: «πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς τοποθετήθηκε και ο  γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».

Αγωνία για την Αττική - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Η αύξηση των κρουσμάτων και ο παράγοντας των μεταλλάξεων έχει  συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό να δεχθεί μία άνευ προηγουμένου πίεση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων -το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Σαρηγιάννης: Έναν μήνα παράταση στο lockdown για να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα

Την ίδια ώρα, την πρόβλεψη πως τα κρούσματα θα ξεκινήσουν να μειώνονται τις επόμενες 2-3 ημέρες στην Αττική και σε 3-4 σε ολόκληρη την χώρα, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως αυτή η μείωση δεν θα οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊου. «Αν θέλουμε να πέσουμε τα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.

Κάνοντας μία πρόβλεψη για το καλοκαίρι, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως το καλοκαίρι η εικόνα θα είναι καλή, και στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη: Εντοπίζεται στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων στην Αττική"

Εστιάτορες: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη -Παραδίδουν κλειδιά στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου έχουν αποφασίσει να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους οι επαγγελματίες της εστίασης σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων έχει αποφασίσει την προσφυγή της στην δικαιοσύνη για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, ενώ υπενθυμίζει τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κλάδος ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλύτερος κλάδος) ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος).

Κατακόρυφη πτώση τζίρου το 2020

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.
Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. «Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του αυτά είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  • Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστιάτορες: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη -Παραδίδουν κλειδιά στο Μαξίμου"

Πάτρα: Κορονοπάρτι στη φοιτητική εστία – Έξαλλος ο πρύτανης

Δεν έχουν τέλος τα κορονοπάρτι σε όλη την χώρα την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Όπως αναφέρει το tempo24 κορονοπάρτι έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην φοιτητική εστίας της Πάτρας.

Ο φύλακας της Εστίας, ζήτησε να διακοπεί, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έγινε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται τα μέλη της Εστίας να ζήτησαν το πρωί από τις Πρυτανικές Αρχές να κάνουν rapid test.

Από την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοινώνονται τα εξής:

Η Πρυτανική Αρχή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μετά από συλλογικές ενέργειες και προσπάθειες πολλών έγινε κατορθωτό να κατατεθεί τροπολογία για το θέμα του προσωπικού καθαριότητας, η οποία θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα με αναδρομική ισχύ. Επομένως όλο το προσωπικό καθαριότητας συνεχίζει κανονικά την εργασία του, αφού με την τροπολογία θα δοθεί παράταση των συμβάσεων μέχρι 31 Μαΐου 2021 και μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της νέας προκήρυξης στον ΑΣΕΠ και η επιλογή του προσωπικού.  Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στάθηκαν δίπλα στην Πρυτανική Αρχή σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης η Πρυτανική Αρχή θέλει,  ειλικρινά και ξεκάθαρα, να γνωστοποιήσει  τη θέση της σχετικά με την παρεμπόδιση της εισόδου και την κατάληψη σε κτίρια. Πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες βλάπτουν τη λειτουργία και την εικόνα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες σε αυτό. Αντίθετα, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σε μία εποχή που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο προσπαθεί, εν μέσω πανδημίας, να αντιμετωπίσει μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός της διοργάνωσης πάρτυ στη Φοιτητική Εστία, μέσα στις δύσκολες συνθήκες πανδημίας.  Η Πρυτανική Αρχή δεν θα αποδεχθεί επανάληψη τέτοιων φαινομένων και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει  το υπέρτατο αγαθό της Ζωής και τη Δημόσιας Υγείας όλων μας.

Τέλος καλούμε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια και ευθύτητα στα παραπάνω θέματα γιατί μας αφορούν όλους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κορονοπάρτι στη φοιτητική εστία – Έξαλλος ο πρύτανης"

Αγοραστός-Λάρισα: Ζητά να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω σεισμού

«Να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην ΠΕ Λάρισας από αύριο, την ώρα που η περιοχή έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, λόγω των εξελίξεων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, με τους δημάρχους της ΠΕ Λάρισας, ώστε να εξεταστούν λύσεις σε όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει η σεισμική δραστηριότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγοραστός-Λάρισα: Ζητά να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω σεισμού"

Κατά 40 εκατοστά βύθισε το έδαφος ο σεισμός στην Ελασσόνα!

Κατά 40 εκατοστά βύθισε το έδαφος ο σεισμός στην Ελασσόνα!

Το έδαφος μετά το σεισμό στην Ελασσόνα βυθίστηκε κατά 40 εκατοστά!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

¨Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους τα «Νέα» αυτή τη σημαντική καθίζηση δείχνουν τα δεδομένα που ανέλυσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.

«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, η «μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά 40 εκατοστά βύθισε το έδαφος ο σεισμός στην Ελασσόνα!"

Σεισμός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Την απόφαση έλαβε η Πολιτική Προστασία. Δεν έχουν την ίδια άποψη οι σεισμολόγοι για τον χορό των Ρίχτερ στην περιοχή. Κατέρρευσε κι άλλο τμήμα της εκκλησίας στο Μεσοχώρι.

Η Ελασσόνα και οι γύρω περιοχές δοκιμάζονται από αλλεπάλληλους σεισμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατέρρευσε κι άλλο τμήμα της εκκλησίας στο Μεσοχώρι – Έπεσαν ρολόι και καμπαναριό

Ο νέος σεισμός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (04.03.2021) αναστάτωσε τους πάντες και δεν άφησε ανεπηρέαστο το ήδη λαβωμένο χωριό του Μεσοχωρίου.

Η εκκλησία της περιοχής, ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, είχε χάσει το ένα τμήμα της, καταστράφηκε ακόμα περισσότερο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Larissanet.gr.

Μετά την σεισμική δόνηση που ήταν ισχυρή έπεσε ολοκληρωτικά το καμπαναριό και το ρολόι της.

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Είμαστε σε διπλή περιπέτεια» – Λέκκας και Τσελέντης δεν έχουν την ίδια άποψη

Οι σεισμολόγοι πάντως είναι ανήσυχοι και Λέκκας και Τσελέντης μιλούν στο newsit.gr για τον χθεσινοβραδινό ισχυρό σεισμό των 5, 9 ρίχτερ εκφράζοντας o καθένας και διαφορετική άποψη για το αν πρόκειται για νέο σεισμό ή όχι, μετά το 6άρι που χτύπησε την Ελασσόνα πριν από δύο ημέρες.

«Πρόκειται για καινούρια προέκταση ενός υφιστάμενου ρήγματος, και συγκεκριμένα αυτό του Τυρνάβου» λέει στο newsit.gr o Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Έχουμε δηλαδή ένα νέο σημείο που έδωσε ένα νέο κύριο σεισμό. Η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μερικές εβδομάδες και ο μεγαλύτερος μετασεισμός που μπορεί να δώσει, θα φτάσει τα 5, 4 ρίχτερ.

Είμαστε όμως τώρα σε διπλή περιπέτεια, με δύο σεισμικά σημεία. Υπάρχει συσσώρευση δυνάμεων μεγάλη και αντίστοιχη εκτόνωση». Όπως τονίζει ο κος Λέκκας, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα σπίτια μιας και δέχονται συνέχεια πολλαπλά χτυπήματα. «Ήδη χτες είχαμε και νέες ζημιές που τώρα αξιολογούνται» καταλήγει ο κος Λέκκας.

«Μετασεισμός το χθεσινό 5,9» λέει ο Άκης Τσελέντης

Αντίθετη άποψη από αυτή του Ευθύμη Λέκκα εκφράζει ο Άκης Τσελέντης ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε πως το χθεσινοβραδινό 5,9 ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός των 6 ρίχτερ που χτύπησαν την Ελασσόνα την

Τετάρτη 3 Μαρτίου. Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Είναι ένα μετασεισμός, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο σεισμογενή χώρο που έδωσε και τον σεισμό των 6 ρίχτερ. Είναι ένα ρήγμα που περιβάλλεται από άλλα μικρότερα ρήγματα, είναι δηλαδή μια συστοιχία ρηγμάτων. Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω σε αυτόν τον μετασεισμό, οι οποίοι θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου. Θα πάρει μήνες για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι  μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5, 7 ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον κο Τσελέντη τα μέτρα που θα αποφασιστούν ειδικά για την ενίσχυση των κτιρίων, θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή μιας και μερικά κτίρια είναι ήδη σε τόσο κακή κατάσταση που ίσως δεν υπάρχει νόημα αναστήλωσης/επισκευής. Άλλωστε σύμφωνα με τον κο Τσελέντη, τα κτίρια θα χτυπηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό το κοινό θα πρέπει να βρεθεί για αρκετό καιρό εκτός των σπιτιών και ειδικά σε όσα δεν έχουν πάρει ακόμα χαρακτηρισμό από τους μηχανικούς.

Νέοι σεισμογράφοι στην περιοχή για παρακολούθηση του φαινομένου

Νέοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σεισμικού όγκου προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του μετασεισμικού φαινομένου, όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος συμμετέχει σε συνάντηση σεισμολόγων που πραγματοποιείται στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να εξετάσουν το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση μετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας"

Lockdown: Όλα όσα ισχύουν το Σαββατοκύριακο - SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και βόλτα στη γειτονιά

Μπορεί τα νέα μέτρα που αυστηροποίησαν το lockdown να έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες, ωστόσο από αύριο Σάββατο και μέχρι την Κυριακή, κάποια από αυτά αλλάζουν.

Οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν για ακόμη μία φορά στο νέο πλαίσιο που διέπει την καθημερινότητά τους με την ελπίδα σταδιακά η έξαρση της πανδημίας να υποχωρήσει έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι ένα πρώτο τεστ για την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από χθες, αφού θα γίνει σαφές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, χάρις στους ελέγχους της Αστυνομίας, κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στις νέες υποδείξεις τόσο για τα SMS όσο και για τα ωράρια κυκλοφορίας

Το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τα τελευταία 24ωρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, είχε διαφανεί πως θα αλλάξει το πλαίσιο που αφορά στις ώρες που επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών. Όπερ και εγένετο, καθώς η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 μετατέθηκε για τις 19:00, δίνοντας έτσι μία «ανάσα» μίας ώρας στους πολίτες προκειμένου να ασκηθούν ή να περπατήσουν. Η απαγόρευση αίρεται στις 05:00.

Οι λόγοι μετακίνησης

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες στους οποίους αποδίδουν μέρος της μετάδοσης του ιού οι επιστήμονες είναι η κινητικότητα. Έτσι με τα νέα μέτρα επιδιώχθηκε να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του συνωστισμού σε μεγάλα πάρκα και παραλιακά μέτωπα, πλέον οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μέσα σε μία ακτίνα 2 χλμ από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του Δήμου τους.

Ο περιορισμός αυτός αφορά στα όποια ψώνια μπορούν να κάνουν, για παράδειγμα σούπερ μάρκετ το Σάββατο. Με δεδομένο πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποδειχθεί πως ο πολίτης βρίσκεται εντός ακτίνας 2 χλμ από το σπίτι του είναι το SMS που έχει στείλει στο 13033, οι πληροφορίες θέλουν τα αστυνομικά όργανα αναμένεται να δείχνουν κατανόηση στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει το επιθυμητό κατάστημα κοντά στο σπίτι.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο χωρίς να υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός. 

Οι αλλαγές στα SMS

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Διευκρινίσεις για το 4 στο 13033

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον κωδικό 4 στο 13033 που αφορά σε βοήθεια σε άλλον άνθρωπο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. «Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός. Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο και χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Lockdown: Όλα όσα ισχύουν το Σαββατοκύριακο - SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και βόλτα στη γειτονιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news