facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ψαθόπυργος: Περιπέτεια για τον Γιάννη Τσιμπούκη – Πως ένα αδέσποτο σκυλί… τον έστειλε νοσοκομείο

Περιπέτεια για τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Τσιμπούκη, το απόγευμα  του Σαββάτου μετά από επίθεση που δέχθηκε από αδέσποτο σκυλί στο σπίτι του στο Ψαθόπυρο.

Όπως εξήγησε στο pelop.gr o δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ώρα Πατρών» πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό επίθεσης που δέχεται ο ίδιος από αδέσποτο, καθώς στην περιοχή κυκλοφορούν δεκάδες και τα περιστατικά είναι συχνά. Ο ίδιος έχει ενημερώσει επανειλημμένα το Δήμο για το πρόβλημα, ενώ έχει κάνει και παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Τι συνέβη

Οπως μας εξήγησε ο κ. Τσιμπούκης, το Σάββατο και ενώ ο ίδιος επέστρεφε στο σπίτι του με την σύζυγό του διαπίστωσε πως ένα αδέσποτο σκυλί είχε σφηνώσει στα κάγκελα της εξώπορτας του σπιτιού.

Καθώς δεν βρήκε ανταπόκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, προσπάθησε ο ίδιος να κόψει μέρος του πλέγματος που είχε τοποθετήσει στα κάγκελα για να βοηθήσει το ζώο να απεγκλωβιστεί, ωστόσο το ζώο αντέδρασε και γυρνώντας αστραπιαία το κεφάλι του, δάγκωσε το δάχτυλο του χεριού του δημοτικού συμβούλου.

Ο κ. Τσιμπούκης μετέβη άμεσα στο νοσοκομείο, όπου του δόθηκε ορός και αντιβίωση, ενώ ειδοποιήθηκε  η αστυνομία και η Πυροσβεστική, η οποία τελικά απεγκλώβισε το σκυλί.

Ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε ότι τα περιστατικά είναι συχνά στην περιοχή, μάλιστα ο ίδιος έχει προσπαθήσει με κάθε μέσο να προστατεύσει το περιβάλλον χώρο του σπιτιού του από …εισβολές αδέσποτων ζώων, ενώ και ο πρόεδρος του χωριού έχει καταφύγει στον Εισαγγελέα για τα δεκάδες αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στην περιοχή του Ψαθόπυργου. 

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαθόπυργος: Περιπέτεια για τον Γιάννη Τσιμπούκη – Πως ένα αδέσποτο σκυλί… τον έστειλε νοσοκομείο"

Κώστας Σκρέκας: «Καμία πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του νερού»

«Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού». Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνάντηση που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπό τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), υπό τον πρόεδρό της, Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε απολύτως σαφές ότι η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών- κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο υπουργός, επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.

Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου νόμου τού ΥΠΕΝ για την δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κ. Σκρέκας επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την Πολιτεία, κι εξήγησε την πρόθεση της κυβερνήσεως να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμη και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδος, και μάλιστα σε προσιτές τιμές.

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ανέπτυξε τον προβληματισμό της για την υπαγωγή του ελέγχου σε Ρυθμιστική Αρχή κι ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι με την επιλογή αυτή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού, όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων- δημοτικών επιχειρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

1. Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,

2. Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,

3. Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ,

4. Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και

5. Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ως αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κώστας Σκρέκας: «Καμία πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του νερού»"

Τέμπη: «Ο Θεός με φώτισε και δεν έστειλα τον προαστιακό» λέει η σταθμάρχης Νέων Πόρων

Η χώρα μας θρηνεί τον χαμό 57 ανθρώπων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με την σταθμάρχη Νέων Πόρων να αποτρέπει μια μεγαλύτερη τραγωδία.

Η συγκεκριμένη σταθμάρχη που ήταν βάρδια στους Νέους Πόρους έδωσε προτεραιότητα στο μοιραίο εμπορικό που συγκρούστηκε με το Intercity 62 και όχι στον προαστιακό όπου επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι.

Η σταθμάρχης που μένει σε προάστιο της Λάρισας, 13 μέρες μετά την τραγωδία προσπαθεί να συνέλθει από τα όσα βίωσε εκείνο το βράδυ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star. Είχε πιάσει δουλειά περίπου 3 μήνες πριν το τραγικό δυστύχημα, έγινε πρόσφατα μητέρα, ενώ έκανε την εκπαίδευσή της όσο ήταν ακόμα έγκυος.

Όπως λένε άνθρωποι από το περιβάλλον της, λίγες μέρες μετά την τραγωδία η σταθμάρχης Νέων Πόρων φέρεται να έλεγε: «Είχα Άγιο, ο Θεός με φώτισε και δεν έστειλα τον προαστιακό».

Πρόκειται για μια γυναίκα κάτω των 30 ετών, όμως παρά το νεαρό της ηλικίας της, η σοβαρότητα και τα αντανακλαστικά της το μοιραίο βράδυ δεν είχαν καμία σχέση με εκείνα του 59χρονου σταθμάρχη.

Η ψυχολογική της κατάσταση, ωστόσο, είναι άσχημη και ακόμα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί και να συνέλθει.

Όπως είπε ο πεθερός της σταθμάρχη, η νύφη του είναι αγχωμένη και φοβισμένη ενώ όσοι ρωτούν την πεθερά της τους απαντά: «Τι ψυχολογία να έχει…Είναι ακόμα σοκαρισμένη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: «Ο Θεός με φώτισε και δεν έστειλα τον προαστιακό» λέει η σταθμάρχης Νέων Πόρων"

Τέλος για την επόμενη 2ετία οι νέες άδειες για κέντρα διασκέδασης στο Κολωνάκι

Την αναστολή έκδοσης νέων αδειών για τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης στο Κολωνάκι για την επόμενη διετία, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Η αναστολή αφορά την περιοχή που περικλείεται από τους παρακάτω δρόμους: Σαρανταπήχου και Ισαυρων έως Δαφνομήλη, Δαφνομήλη και Σίνα έως Σόλωνος, Σόλωνος από Σίνα έως Κανάρη και Σέκερη, Βας.Σοφίας από Σέκερη έως Μαρασλή, Μαρασλή από Βασ. Σοφίας έως Ιωάννη-Διαμαντή Πατέρα, Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα από Μαρασλή έως Γεωργίου Γενναδίου, Γεωργίου Γενναδίου από Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα έως Σουηδίας, Σουηδίας από Γεωργίου Γενναδίου έως Ιατρίδου Κων/νου, Ιατρίδου Κων/νου από Σουηδίας έως Μελίνας Μερκούρη).

Νυχτερινά κέντρα θεωρούνται όσα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν μουσική, ή να έχουν ζωντανή ορχήστρα χωρίς περιορισμό ωραρίου και εντάσεως έως 100 ντεσιμπέλ.

Η απόφαση εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων, πλην ενός ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος για την επόμενη 2ετία οι νέες άδειες για κέντρα διασκέδασης στο Κολωνάκι "

Τέμπη: Σάλος με τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα περί «αχταρμά» – Εντολή Ντογιάκου για έρευνα σε βάθος 15ετίας

Στα χέρια του νέου εφέτη ανακριτή βρίσκεται η ογκοδέστατη δικογραφία του δυστυχήματος στα Τέμπη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται νέες διώξεις εντός των επόμενων ωρών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ευθύνες των προϊστάμενων και οι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής, αναμένεται να περάσουν ξανά από το γραφείο του ανακριτή.
Την ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων τα οποία ουδέποτε ερευνήθηκαν αναζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.  Για το λόγο αυτό ζήτησε από το διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά  δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες που δεν αναζητήθηκαν.

Επίσης, σε βάθος 15ετίας θα πάει η έρευνα και για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Έτσι εκτός από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης με τους 4 νεκρούς, στο ‘μικροσκόπιο’ μπαίνουν μεταξύ αυτών τα δυστυχήματα:  
16 Μαΐου 2016: Σύγκρουση μηχανήματος συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ, στις Σέρρες με απολογισμό δύο θανάτους και δύο τραυματισμούς
30 Σεπτεμβρίου 2019: Θανάσιμος τραυματισμός  55χρονου επιβάτη, κατά την επιβίβαση στο Δομοκό
21 Ιουνίου 2022: Σύγκρουση τρένου  με Ι.Χ. σε αυτόματη φυλασσόμενη διάβαση στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού.

Ξέρετε ποια είναι η ασφάλεια του πίνακα; Τα πώματα απ’ τα νερά που πίνουμε, τα έβαζαν πάνω στα κουμπιά για να μην τα πατήσουν και γίνει κανένα δεύτερο λάθος, είπε ο πρώην κεντρικός σταθμάρχης Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης.

Μετά την αυτοψία που έκανε ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, μείζον ζητημα αποτελει η ασφαλής επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στους σιδηροδρόμους είχε στο Υπουργείο Μεταφορών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εμείς σαν εργαζόμενοι το μέλημα μας είναι πρώτα να ανοίξει και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, τόνισε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, Γιάννης Ντίτσας.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και συναδέλφων του, αναδεικνύουν το χάος και τη σύγχυση που επικρατούσε στο σταθμό της Λάρισας. 8 λεπτά πριν τις 10 ο προφυλακισμένος σταθμάρχης μιλά με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας:

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Τι άλλο τρένο έχει εκεί; Από την άνοδο με ενδιαφέρει.
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Από την άνοδο το 62 θα περιμένω και εχω κι ένα κενό υλικών να φύγει επάνω
ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Όχι περίμενε. Έχω και από το Παλαιοφάρσαλο το σωληνάδικο. Όποτε, με ποια σειρά να τα διώξουμε τα τρένα; το 62 πρώτα
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ:  Ε, το 62 ναι. Άμα…μετά θα δούμε. Κάτσε να περάσει το 62 και μετά.

Στις 20.20 έμπειρος σταθμάρχης χρησιμοποιεί τη λέξη αχταρμάς για να περιγράψει την χαοτική κατάσταση που επικρατούσε. Μητέρα ρώτησε εάν αναχωρούσε κανονικά «το τρένο των εννέα παρά είκοσι» στο οποίο επέβαινε ο γιος της και από τον σταθμάρχη Λάρισας πήρε την απάντηση ότι όλα είναι λίγο αχταρμάς, όλα καθυστερημένα.

Στους ηχογραφημένους διαλόγους ακούγεται ο σταθμάρχης περιφερειακού σταθμού να αναζητά πληροφορίες από τον σταθμάρχη βάρδιας της Λάρισας για ντελίβερι για σουβλάκια.
«Δεν ξέρω, είμαι εδώ πέρα, δεν προλαβαίνω ούτε τα τηλέφωνα να σηκώσω. Δεν ξέρω, άμα το μαζέψουνε θα χρειαστεί να παλινδρομήσουμε μετά», απάντησε ο σταθμάρχης Λάρισας.

Οι εργασίες αποκατάστασης στο σημείο της μοιραίας σύγκρουσης συνεχίζονται ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότηση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Σάλος με τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα περί «αχταρμά» – Εντολή Ντογιάκου για έρευνα σε βάθος 15ετίας"

Hellenic Train: Δρομολογούνται λεωφορεία από την Τετάρτη έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία

H Hellenic Train ανακοίνωσε πως θα δρομολογήσει από την Τετάρτη (15/3) λεωφορεία για ορισμένες διαδρομές, έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: «Η Hellenic Train ανακοινώνει την δρομολόγηση λεωφορείων, από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, για την μετακίνηση επιβατών σε ορισμένες διαδρομές, έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν με νεότερη ανακοίνωση αύριο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Δρομολογούνται λεωφορεία από την Τετάρτη έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία"

Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών μετά τη συνάντηση με Γ. Γεραπετρίτη: Ενημερώσαμε για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Σιδηροδρόμου

Σήμερα, 13/3/2023 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ) με τον Υπουργό Επικράτειας αρμόδιο για τις υποδομές και τις μεταφορες κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι «κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από μέρους μας εκτεταμένως για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Σιδηροδρόμου, ενώ τονίστηκε ότι κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν έχει επιλυθεί παρά τις επανειλημμένες και στοχευμένες προσπάθειές μας να τα αναδείξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ασφαλής επανεκκίνηση του Σιδηροδρόμου καθώς και ότι σύντομα θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις εντός του ανωτέρω πλαισίου. Από μέρους μας τονίστηκε και πάλι η αδιαπραγμάτευτη θέση μας για ανοιχτό, ασφαλή και ποιοτικό Σιδηρόδρομο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών μετά τη συνάντηση με Γ. Γεραπετρίτη: Ενημερώσαμε για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Σιδηροδρόμου"

Χωρίς αστικά την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη – 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει την Πέμπτη, 16 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αποφάσισαν να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, θα κυκλοφορούν αστικά μόνο με προσωπικό ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως έχουν αναφέρει οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διεκδικούν μια ασφαλή δημόσια συγκοινωνία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρει τεράστια ευθύνη. «Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ακόμη ότι κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς αστικά την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη – 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ"

Μυτιλήνη: Συνελήφθη γιατί κακοποίησε το γαϊδουράκι του - Είχε δεμένα τα πόδια του με λουρί

Για την παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων συνελήφθη, στην περιοχή του Πλωμαρίου στη Λέσβο, Έλληνας που κατέχει ένα γαϊδουράκι.

Ο συλληφθείς δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας, είχε δεμένα τα δύο πόδια του ζώου με λουρί, είχε δηλαδή επιβάλει το λεγόμενο «παστούρωμα» το οποίο και απαγορεύεται αυστηρά.

Το παστούρωμα είναι το δέσιμο των ποδιών των ζώων (κυρίως παραγωγικών και ιπποειδών) μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα).

Σε βάρος του ιδιοκτήτη του γαιδάρου βεβαιώθηκε και προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μυτιλήνη: Συνελήφθη γιατί κακοποίησε το γαϊδουράκι του - Είχε δεμένα τα πόδια του με λουρί"

Δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική – Ανησυχία για την πορεία τους

Δύο από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στον κόσμο – μεταξύ των οποίων ένα στο μέγεθος του ευρύτερου Λονδίνου και ένα ακόμη μεγαλύτερο, στο μέγεθος της Κορνουάλης – παρακολουθούνται από Βρετανούς επιστήμονες.

Υπάρχει ανησυχία ότι τα παγωμένα μεγαθήρια παρασύρονται προς περιοχές όπου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ναυτιλία, την αλιεία και την άγρια ζωή.

Το τεράστιο Α81, το οποίο έχει μέγεθος όσο η πρωτεύουσα της Αγγλίας, απελευθερώθηκε από την παγοκρηπίδα Brunt της Ανταρκτικής στα τέλη Ιανουαρίου και μόλις φωτογραφήθηκε από αέρος για πρώτη φορά.

Ο παγετωνολόγος δρ Όλιβερ Μαρς, ο οποίος επέστρεψε από τον ερευνητικό σταθμό Halley της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS), δήλωσε: «Αυτή ήταν μια αποκόλληση που ξέραμε ότι θα συνέβαινε».

«Η BAS παρακολουθεί την παγοκρηπίδα Brunt και τις ρωγμές που σχηματίζονται σε αυτήν για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Από τότε που οι παγετωνολόγοι παρατήρησαν για πρώτη φορά τη διεύρυνση του Chasm-1 το 2012, οι επιστημονικές και επιχειρησιακές ομάδες της BAS ανέμεναν το γεγονός της αποκόλλησης.

«Έχουν χρησιμοποιηθεί όργανα GPS υψηλής ακρίβειας καθώς και δορυφορικά δεδομένα για την παρακολούθηση της διεύρυνσης του χάσματος και το 2016 η BAS έλαβε προληπτικά μέτρα για τη μετακίνηση του ερευνητικού σταθμού Halley στην ενδοχώρα για την προστασία του».

Μια ξεχωριστή ομάδα έχει επίσης πλεύσει γύρω από το A76A, το οποίο αποτελεί μέρος του παγόβουνου A76 που ξεκίνησε τη ζωή του μετά την αποκόλληση από την παγοκρηπίδα Filchner-Ronne στα μέσα Μαΐου 2021.

Καθώς ταξίδευε βόρεια, το A76 έσπασε σε τρία κομμάτια, το μεγαλύτερο από τα οποία ονομάζεται A76A και έχει σχήμα που μοιάζει λίγο με γιγαντιαία σιδερώστρα.

Με μήκος 135 χιλιόμετρα και πλάτος 25 χιλιόμετρα, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλωτό παγόβουνο στον πλανήτη – τόσο μεγάλο όσο η αγγλική κομητεία της Κορνουάλης – και κατευθύνεται προς το άνοιγμα μεταξύ των βρετανικών υπερπόντιων εδαφών των Φόκλαντ και της Νότιας Γεωργίας.

Υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να κινηθεί ανατολικά προς τη Νότια Γεωργία και να κολλήσει στα ρηχά νερά της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της, ή ενδεχομένως να κατευθυνθεί προς τις κοντινές νησίδες που είναι γνωστές ως Shag Rocks.

Και στις δύο αυτές περιοχές θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για την τοπική άγρια ζωή και τους ανθρώπους.

Εάν το παγόβουνο προσαράξει στον ρηχό βυθό της περιοχής, θα μπορούσε να καταστρέψει την πανίδα σε ολόκληρο τον πυθμένα και να διαταράξει τα ωκεάνια ρεύματα και τις διαδρομές τροφοληψίας της τοπικής άγριας ζωής.

Εκτός από τις οικολογικές επιπτώσεις, τα παγόβουνα στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για τα τοπικά σκάφη.

Τεράστια παγόβουνα όπως αυτά τα δύο μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να λιώσουν και να εξαφανιστούν, οπότε θα αποτελούν μια δυνητική απειλή για αρκετό καιρό ακόμα.

Το Α81 απελευθερώθηκε όταν μια μεγάλη ρωγμή στον πάγο, που ονομάζεται Chasm-1, επεκτάθηκε σε ολόκληρη την παγοκρηπίδα. Τώρα πλέει περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, αφού περιστράφηκε και κατευθύνθηκε νότια.

Η παγοκρηπίδα Brunt είναι μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες παγοκρηπίδες στον πλανήτη, επειδή φιλοξενεί τον ερευνητικό σταθμό Halley.

Επί του παρόντος, οι Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι ο ερευνητικός σταθμός και η περιοχή γύρω από αυτόν δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός της αποκόλλησης.

Το Α81 αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα προηγούμενων παγόβουνων που παρασύρθηκαν από το ισχυρό παράκτιο ρεύμα της Ανταρκτικής προς τα δυτικά.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα επιστημόνων της BAS με το σκάφος RRS Discovery ολοκλήρωσε τον περίπλου του A76A.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί, έλαβαν δείγματα από τα νερά γύρω από το παγόβουνο για να κατανοήσουν καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Ο καθηγητής Geraint Tarling, επικεφαλής της ομάδας Οικοσυστημάτων της BAS, βρισκόταν στο RRS Discovery.

«Ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ωκεάνια οικοσυστήματα που υποστηρίζουν την πλούσια ποικιλία της θαλάσσιας άγριας ζωής που απαντάται σε αυτή την περιοχή της Ανταρκτικής», δήλωσε.

«Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Η θετική πλευρά είναι ότι, καθώς το παγόβουνο λιώνει, θα απελευθερώσει πολλά θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ανάπτυξη μικροσκοπικών φυτών όπως το φυτοπλαγκτόν στη βάση των ωκεάνιων τροφικών πλεγμάτων».

«Η αρνητική πλευρά είναι ότι το ίδιο λιώσιμο, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ρίχνει πολύ γλυκό νερό στον ωκεανό, το οποίο μειώνει τα επίπεδα αλατότητας και καθιστά τα νερά ακατάλληλα για πολλά φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν που τρέφεται με αυτά.

«Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να διαδοθούν στον τροφικό ιστό μέχρι τα ψάρια, τα πτηνά, τις φώκιες και τις φάλαινες», πρόσθεσε ο καθηγητής Tarling.

«Επιπλέον, εάν το A76A συνεχίσει την πορεία του προς τα Shag Rocks, η διάνοιξη του ρηχού βυθού που βρίσκεται εκεί μπορεί να είναι καταστροφική για τις βιοποικιλιακές κοινότητες του βυθού, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών αναπαραγωγής πολύτιμων ιχθυοαποθεμάτων.

Οι πάγοι της Ανταρκτικής περιέχουν το 70% του παγκόσμιου γλυκού νερού

Η Ανταρκτική διαθέτει τεράστια ποσότητα νερού.

Τα τρία στρώματα πάγου που καλύπτουν την ήπειρο περιέχουν περίπου το 70% του γλυκού νερού του πλανήτη μας.

Αν όλα τα στρώματα πάγου έλιωναν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ανταρκτική θα ανέβαζε την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά 56 μέτρα τουλάχιστον.

Δεδομένου του μεγέθους τους, ακόμη και μικρές απώλειες στα στρώματα πάγου θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιες συνέπειες.

Εκτός από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, το λιωμένο νερό θα επιβράδυνε την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών, ενώ οι μεταβαλλόμενες ζώνες ανέμων μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα στο νότιο ημισφαίριο.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Nasa αποκάλυψε ότι τα φαινόμενα El Niño προκαλούν το λιώσιμο της παγοκρηπίδας της Ανταρκτικής έως και 25 εκατοστά κάθε χρόνο.

Ο Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια είναι ξεχωριστά γεγονότα που μεταβάλλουν τη θερμοκρασία του νερού του Ειρηνικού Ωκεανού.

H θερμοκρασία του ωκεανού αυξομειώνεται περιοδικά μεταξύ θερμότερου από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο και ψυχρότερου από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια της Λα Νίνια.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές απεικονίσεις της Nasa, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ωκεάνια φαινόμενα προκαλούν το λιώσιμο των παγοκρηπίδων της Ανταρκτικής, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις χιονοπτώσεις.

dailymail.co.uk/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική – Ανησυχία για την πορεία τους"

Ρωσία: Θετική στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά η Μόσχα

Yπέρ της ανανέωσης της συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών για 60 ημέρες, όχι για 120 όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, τάσσεται η Ρωσία σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Βερσίνιν, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και εκπροσώπων της Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Η ρωσική πλευρά (…) δεν αντιτίθεται στην περαιτέρω παράταση της «Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας» μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας της στις 18 Μαρτίου, αλλά μόνο για 60 ημέρες», είπε ο Βερτσίνιν.

Η πρωτοβουλία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, είχε στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας να εξαχθούν με ασφάλεια από τρία ουκρανικά λιμάνια ουκρανικά σιτηρά που είχαν αποκλειστεί στη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η συμφωνία, που παρατάθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, λήγει στις 18 Μαρτίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Θετική στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά η Μόσχα"

Χατζηδάκης: Δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

«Ο κατώτατος μισθός δεν θα έχει το «8» μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν », είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα και ότι θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ 760 και 770 ευρώ, κοντά δηλαδή στο ποσοστό της τελευταίας αύξησης των συντάξεων (7,75%).

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα «τραβήξει» προς τα πάνω και το επίδομα ανεργίας, καθώς και μια σειρά άλλων επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός "

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές με μποφόρ και άνοδο θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

«Διπρόσωπος» θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (14.03.2023). Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές, ενώ σε κάποιες περιοχές προβλέπεται καλοκαιρία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με αραιές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και την περιοχή Ρόδου – Καστελλόριζου μέχρι το μεσημέρι και στο βόρειο Ιόνιο το βράδυ.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία νότιοι 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά. Θα φθάσει στα βόρεια τους 15 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Αγαίο 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός:Τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 και στη νότια Κρήτη έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην περιοχή Ρόδου – Καστελλόριζου όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές με μποφόρ και άνοδο θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό την επίθεση στην κυβέρνηση με πεδίο σύγκρουσης τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και ερώτηση για την υπόθεση καλώντας τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να απαντήσει για την εξέλιξη των συμβάσεων υποδομών και ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Κοινή συνισταμένη του αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και της ερώτησης είναι η προσπάθεια περιορισμού του κάδρου των ευθυνών στην ΝΔ και η εξαίρεση κάθε εμπλοκής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι ενδεικτικό ότι με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ζητά να κληθούν για ακρόαση ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι υφυπουργοί Γιάννης Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γγ του Υπουργείου Γιάννης Ξιφάρα, η διοικήσεις του ΟΣΕ και συνδικαλιστές. Κάνοντας δε, «άλμα» προς το περελθόν ζητά και την κλήση του κ. Κωστή Χατζηδάκη καθώς το 2007 ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS ενώ δε ζητά την ακρόαση κανενός προσώπου της ενδιάμεσης περιόδου.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εχει ως εξής:

Προς τoν

Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας

κ. Μπούρα Αθανάσιο

Όπως γνωρίζετε, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είχε ομόφωνα συμφωνηθεί επί της αρχής να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, στη βάση κοινής απόφασης όλων των πτερύγων της Βουλής και όχι απλώς κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Επειδή όμως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης η κυβερνητική πλειοψηφία υπαναχώρησε από την ομόφωνη αυτή δέσμευση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε αίτημα με την παρούσα επιστολή, βάσει του 43Α παρ. 2 εδ. α και 41Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, για έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη συζήτηση του θέματος αυτού με κλήση των εξής προσώπων:

1. Του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, των υφυπουργών κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Καραγιάννη και του ΓΓ κ. Ι. Ξιφαρά.
2. Του κ. Κ. Χατζηδάκη, ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.
3. Της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.
4. Των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε την συγκάλυψη των ευθυνών, ούτε την μετάθεση της διερεύνησης τους στο αόριστο μέλλον. Ενόψει της αδήριτης αυτής ανάγκης το αίτημα μας αυτό έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με άλλα αιτήματα που είχαμε καταθέσει στο παρελθόν.

Για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Κατρούγκαλος Γιώργος

Ερώτηση Τσίπρα για Τέμπη: Ζητά όλα τα έγγραφα από τη διαπραγμάτευση Δημοσίου - ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να καταθέσει  την αλληλογραφία και τα πρακτικά συναντήσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υποστηρίζοντας πως έγιναν «αέρας» 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και συστήματα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη υπογράφεται από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον τομεάρχη του κόμματος για θέματα μεταφορών Νίκο Παππά, τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τους υπόλοιπους βουλευτές υποστηρίζει πως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο σφάλμα αλλά και σε «πράξεις και παραλείψεις» οι οποίες ωστόσο ανάγονται – όπως αναφέρουν – μόνο στην διακυβέρνηση της ΝΔ.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος εις βάθος και να αποδώσει ευθύνες, καθώς όπως όλα καταδεικνύουν, η μοιραία σύγκρουση δεν οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο σφάλμα, όπως έσπευσε αρχικά να προδικάσει ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και σε σειρά κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων που ανάγονται στην κατά τη διακυβέρνησή σας πλήρη απαξίωση ως και εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά για να προστεθεί «Τόσο οι εργαζόμενοι στο μέσο με ανακοινώσεις και εξώδικα όσο και εμείς ως αντιπολίτευση με δημόσιες παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουμε αναδείξει την απαξίωση του ΟΣΕ, την εγκατάλειψη της συντήρησης των γραμμών και των συστημάτων, το «πάγωμα» των σιδηροδρομικών έργων που παραδώσαμε σε εκτέλεση, την υποβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, κ.ά.»

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό

Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Καταθέστε αλληλογραφία και πρακτικά συναντήσεων υπουργείου Μεταφορών και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έκαναν “αέρα” 600 εκατ. ευρώ επενδύσεις και συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο»

Πολλαπλά ερωτήματα, τα οποία μένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει το πρωτοφανές και τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέες και νέους, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος εις βάθος και να αποδώσει ευθύνες, καθώς όπως όλα καταδεικνύουν, η μοιραία σύγκρουση δεν οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο σφάλμα, όπως έσπευσε αρχικά να προδικάσει ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και σε σειρά κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων που ανάγονται στην κατά τη διακυβέρνησή σας πλήρη απαξίωση ως και εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα.

Τόσο οι εργαζόμενοι στο μέσο με ανακοινώσεις και εξώδικα όσο και εμείς ως αντιπολίτευση με δημόσιες παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουμε αναδείξει την απαξίωση του ΟΣΕ, την εγκατάλειψη της συντήρησης των γραμμών και των συστημάτων, το «πάγωμα» των σιδηροδρομικών έργων που παραδώσαμε σε εκτέλεση, την υποβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, κ.ά.

Όσον αφορά τις συμβατικές σχέσεις του ελληνικού δημοσίου και της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019 διά του προκατόχου σας και παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, και του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φ. Τσαλίδη, μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη σύμβαση ανάθεσης υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας (ΥΔΥ) που θα παρείχε η τελευταία προς το δημόσιο, διάρκειας 15 ετών και που είναι απαραίτητες από άποψη γενικού οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στο παράρτημα του μνημονίου, αφού ορίζεται το ποσό των 750 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την παροχή της δημόσιας υπηρεσίας εκ μέρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιγράφονται τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από τη 15ετή αυτή προς υπογραφή νέα σύμβαση, που φθάνουν έως το ύψος των 2,52 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων της ιταλικής εταιρείας, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα και βάσει του μνημονίου, επρόκειτο για επενδύσεις που αφορούν νέο Τροχαίο Υλικό (Τ.Υ.), υβριδικά τρένα, ανακατασκευασμένο Τ.Υ. υψηλών ταχυτήτων (400 – 450 εκατ.), επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες (100 – 150 εκατ.) επενδύσεις σε ακίνητα (100-150 εκατ.), επενδύσεις στα Ακίνητα Σιδηροδρομικής Εξυπηρέτησης (25 -35 εκατ.), επενδύσεις Αξιοποίησης των Κτιρίων Κ1 & Κ2 στο Θριάσιο Πεδίο (επενδύσεις 20 -25 εκατ). Συγκεκριμένα το Παράρτημα το Μνημονίου είχε ως εξής:

Πλην, όμως, και ενώ η τελική σύμβαση θα έπρεπε να υπογραφεί στο τέλος του 2020, υπεγράφη τελικά (κατόπιν παράτασης της προηγούμενης σύμβασης ΥΔΥ του 2016) τον Απρίλιο του 2022 και κυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2022 με τον Ν.4953/9.7.2022 (Φεκ Ά, αρ. φύλλου 153).

Στη σύμβαση αυτή, με έκπληξη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια, διαπιστώθηκε ότι αφενός είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί συλλήβδην οι προβλέψεις για τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας, που αναφέρονταν στο παραπάνω μνημόνιο και άγγιζαν το τεράστιο ποσό των 2,52 δισ. ευρώ και θα προέρχονταν από τις πληρωμές και τις επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, και ότι αφετέρου είχε «κάνει φτερά» εκ των καθαυτών επενδύσεων που θα πραγματοποιούσε η ιταλική εταιρεία το ιλιγγιώδες ποσό των 600 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Το σχετικό παράρτημα Δ περί επενδυτικής δραστηριότητας του Ν 4953/2022 έχει ως εξής :

Σύμφωνα δε με πληθώρα πολύ πρόσφατων και μετά το δυστύχημα δημοσιευμάτων, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του μνημονίου και της παραπάνω σύμβασης, η οποία κυρώθηκε στη βουλή, μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που κατέληξαν σε ένα προσχέδιο της νέας σύμβασης ΥΔΥ τον Νοέμβριο του 2020.

Μάλιστα, βάσει των δημοσιευμάτων, αυτή η νέα σύμβαση είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 27/11/2020 και ο διευθύνων σύμβουλος είχε εξουσιοδοτηθεί να την υπογράψει. Πλην όμως στο εγκεκριμένο προσχέδιο αυτής της σύμβασης περιλαμβάνεται κανονικά αυτούσιο όλο το παραπάνω παράρτημα του μνημονίου, τόσο περί των επενδύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και περί του συνολικού οφέλους της ελληνικής οικονομίας έως 2,52 δισ. ευρώ, άπαντα τα οποία στην τελική υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022 εξαφανίζονται.

Επιπροσθέτως αυτού, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο προσχέδιο της σύμβασης υπήρχε και το σημείο 20.4., όπου ορίζεται σαφώς ότι προκειμένου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. να πραγματοποιήσει τις παραγγελίες νέου Τροχαίου Υλικού, καθώς και την ανακαίνιση εγκαταστάσεων συντήρησης, πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη δέσμευση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, με σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση και θέση σε λειτουργία μια σειράς έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζεται να εκτελεστούν, τα δύο πρώτα εκ των οποίων είναι:

«1. Ολοκλήρωση της σηματοδότησης στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021» και
«2. Θέση σε λειτουργία του ETCS στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (Σύμβαση 10005 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021».
Δηλαδή, τα δύο συγκεκριμένα έργα, η μη ολοκλήρωση των οποίων δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών.

Ακολούθως, βάσει του 20.4 του προσχεδίου, λοιπές υποχρεώσεις εκ μέρους του δημοσίου αποτελούσαν τα εξής:

«3. Άρση βραδυποριών ΟΣΕ στο σύνολο του δικτύου και κυρίως στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (προγραμματιζόμενο έργο ΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2022».
«4. Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εξασφαλίσει, μέσω του διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ), ότι η ταχύτητα για τα τρένα στο τμήμα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι τουλάχιστον στο ονομαστικό επίπεδο του σχεδιασμού (design speed) μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023».
«5. Ολοκλήρωση της ηλεκτροδότησης Κιάτου - Ροδοδάφνης: μέχρι το τέλος του 2022».
«6. Ολοκλήρωση της ηλεκτροδότησης Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας: μέχρι το τέλος του 2022».
«7. Ολοκλήρωση του υπόγειου διαδρόμου στα Σεπόλια: μέχρι το τέλος του 2023».
«8. Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής υποδομής Ψαθόπυργου - Πάτρας: μέχρι το τέλος του 2024».
Πλην όμως όλο το παραπάνω άρθρο - σημείο 20.4 απαλείφθηκε και αυτό στη σύμβαση ΥΔΥ που κυρώθηκε στη βουλή το 2022.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Είναι αληθή τα παραπάνω δημοσιεύματα;

2. Έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ τραινοσέ και αρμόδιου υπουργείου τόσο από το δεκέμβριο του 2019 ως το δεκέμβριο του 2020, αλλά και από το δεκεμβριο του 2020 ως την ψήφιση της επίμαχης συμβασης από τη βουλή;

3. Αναφέρονταν αυτούσιες στο προσχέδιο σύμβασης που εστάλη στο υπουργείο προς υπογραφή τόσο οι υποχρεώσεις για επενδύσεις εκ μέρους της ιταλικής εταιρείας ύψους ως 750 εκατ. ευρώ όσο και τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας ύψους έως και 2.52 δισ. ευρώ, έτσι όπως ακριβώς αναφέρονταν και στο μνημόνιο;

4. Αναφέρονταν στο προσχέδιο αυτό οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου για εκτέλεση έργων, οι δύο πρώτες εκ των οποίων ήταν η ολοκλήρωση της σηματοδότησης στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021 και η θέση σε λειτουργία του ETCS στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (Σύμβαση 10005 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021;

5. Για ποιο λόγο στη σύμβαση ΥΔΥ μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) που υπεγράφη τον Απρίλη του 2022 και κυρώθηκε στη βουλή δια νόμου τον Ιούλιο του 2022 απαλείφθηκαν και εξαφανίστηκαν

α) τόσο οι υποχρεώσεις για επενδύσεις εκ μέρους της ιταλικής εταιρείας ύψους έως 750 εκατ. ευρώ και τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας ύψους έως και 2.52 δισ. ευρώ, όπως ακριβώς αναφέρονταν και στο μνημόνιο και στο προσχέδιο, όσο και

β) οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου για ολοκλήρωση των έργων, έτσι όπως αναφέρονταν στο άρθρο - σημείο 20.4 του προσχεδίου;

6. Ποιοι λόγοι αποδοχής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου της μείωσης των επενδύσεων της Hellenic Train κατά περίπου 600 εκατ. Ευρώ;

7. Ποιοι οι λόγοι απαλοιφής του όρου που προέβλεπε την έγκαιρη ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας εκ μέρους του δημοσίου;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αιτούμεθα να κατατεθούν στη βουλή το σύνολο των εγγράφων, όπως, ενδεικτικά, προσχεδίων και σχεδίων συμβάσεων, πρακτικών από τις συναντήσεις εκπροσώπων και ηγεσίας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ/Hellenic Train, αλληλογραφίας, εγγράφων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολών κ.ο.κ, που να αφορούν τις διαπραγματεύσεις δημοσίου - ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) που μεσολάβησαν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022 που κυρώθηκε στη βουλή με τον Ν. 4953/2022, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του προσχεδίου της νέας σύμβασης ΥΔΥ που έχει δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΔΠΔ: Ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων για απαγωγές παιδιών και καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία

Αθόρυβα αλλά μεθοδικά φαίνεται πως κινείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), διερευνώντας τα «βουνά» των καταγγελιών για τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία: από την στόχευση πολιτικών υποδομών – όπως πολυκατοικιών, εγκαταστάσεων ενέργειας ή ύδρευσης κλπ – μέχρι την απαγωγή παιδιών Ουκρανών που, παρά τη θέλησή τους, κατέληξαν σε περιοχές της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούνιο η πρώην γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι ήλπιζε πως το ΔΠΔ θα ασκήσει δίωξη για τις απαγωγές παιδιών ως γενοκτονία.

Φαίνεται πως η ώρα των διώξεων μπορεί να μην αργήσει. Το πρώτο βήμα βρίσκεται προ των πυλών και δεν είναι άλλο από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ρώσων πολιτών, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ αναμένεται να ζητήσει προδικαστικά από έναν δικαστή να εγκρίνει την έκδοση ενταλμάτων κατά πολλών Ρώσων για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία και τη στόχευση πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία, τόνισε η πηγή, η οποία προέβη στη δήλωση αυτή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν ήταν σαφές για ποιους Ρώσους το ΔΠΔ θα ζητούσε εντάλματα ή πότε ακριβώς.

Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Τόνισε κατά τη διάρκεια τριών επισκέψεων του στην Ουκρανία ότι εξέταζε τα φερόμενα εγκλήματα κατά παιδιών και τη στοχοποίηση μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί σθεναρά ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και έχει δηλώσει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία οικειοθελώς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΠΔ: Ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων για απαγωγές παιδιών και καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία"

Ικανοποίηση ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης

Η ΟΜΕ – OΤΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπογραφή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τριετή διάρκεια σε ΟΤΕ και COSMOTE.

Συγχαίρει τα σωματεία μέλη της, ΠΑΣΥΠ – OΤΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων COSMOTE, για τις διαπραγματεύσεις και την επιτυχή κατάληξη σε μια σύμβαση που δίνει αυξήσεις σε όλους τους
εργαζόμενους, αναφέρει ανακοίνωση.

Επίσης χαιρετίζουμε την ανταπόκριση της Διοίκησης στο επί μηνών αίτημα Ομοσπονδίας και Σωματείων για την έκτακτη ενίσχυση των συναδέλφων λόγω της "βίαιης" αύξησης του κόστους του βιοτικού επιπέδου.

Αναμένουμε από τη Διοίκηση της εταιρείας να ολοκληρώσει την κίνηση αυτή εντάσσοντας και τους συναδέλφους μας από τρίτες εταιρείες.

Η φετινή χρονιά είναι χρονιά διεκδικήσεων και για τις υπόλοιπες θυγατρικές του Ομίλου και τα σωματεία των εταιρειών αυτών θα κληθούν να διαπραγματευτούν τις νέες συμβάσεις στην κατεύθυνση καλυτέρευσης της εργασιακής καθημερινότητας, διεκδικώντας οικονομικές και θεσμικές βελτιώσεις για όλους, σημειώνει η ανακοίνωση.

"Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων OΤΕ πέτυχε να υπογράψει τριετή σύμβαση, η οποία θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων το σύνολο των μισθών και τους παλιούς εργαζόμενους, σημαντικές αυξήσεις για τους νέους, δημιουργία συνταξιοδοτικού προγράμματος", υπογραμμίζει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Η ΟΜΕ – OΤΕ, όπως μέχρι σήμερα έχει πράξει, θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες αυτές για την
υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε κάθε εταιρεία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ικανοποίηση ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης"

Δίκη για το Μάτι: «Το Λιμενικό έμαθε πως βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από τη Δανία» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος

Συνεχίστηκε σήμερα για όγδοη συνεδρίαση η κατάθεση του Δημήτρη Λιότσιου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για την τραγωδία στο Μάτι με τους τόνους να ανεβαίνουν στη δικαστική αίθουσα και τον μάρτυρα να απαντά στις ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο επιπυραγός, δικαστικός πραγματογνώμονας στην υπόθεση, ξεκαθάρισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ότι ο αιφνιδιασμός της πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς είναι αδικαιολόγητος.

«Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία…Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος…Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί», τόνισε ο πραγματογνώμονας.

Ο μάρτυρας απαντώντας μάλιστα στους συνηγόρους υπεράσπισης τόνισε σχετικά με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τα εναέρια μέσα ότι «από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενα της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα.Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα. Ο,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια…».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης μάλιστα υπήρξαν και στιγμές έντασης με μέλος του ακροατηρίου να να σχολιάζει μεγαλόφωνα λέγοντας: «ο μάρτυρας σας λέει ότι και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός (σ.σ.του Πυροσβεστικού Σώματος) ήταν άχρηστοι» ενώ συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας διευκρίνισε: «Εμείς θέλουμε να μάθουμε ποιος έβαλε ή δεν έβαλε το χέρι του για να καούν τόσοι άνθρωποι».

«Όλοι αυτό ψάχνουμε» ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Λιότσιου πως «το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορείται ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί στη θάλασσα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για το Μάτι: «Το Λιμενικό έμαθε πως βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από τη Δανία» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος"

Ξεκινά η δράση «Προσωπικοί Βοηθοί» για ανθρώπους με αναπηρία

«Από σήμερα συμπολίτες μας με αναπηρία μπορούν να αποκτήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, με την Πολιτεία να παρέχει έως 1.663 ευρώ ανά μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά:

Ήδη, οι πρώτοι 176 συμπολίτες μας, που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν από σήμερα να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr ώστε:

  • να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης,
  • να δουν την απόφαση του ΟΠΕΚΑ, με την οποία τους απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους,
  • να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους, στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών,
  • να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.

Μέχρι σήμερα 520 άτομα έχουν αιτηθεί να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί και καθημερινώς αυξάνονται. Ήδη από αυτούς οι 241 έχουν ήδη ολοκληρώσει την ειδική επιμόρφωση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να είναι διαθέσιμοι στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου. Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Από τους 176 συμπολίτες μας με αναπηρία που ήδη αξιολογήθηκαν, για 97 κρίθηκε ότι τελούν σε «απόλυτη και διαρκή εξάρτηση» από Προσωπικό Βοηθό και θα λάβουν ποσό 1.663 ευρώ το μήνα, για 56 ωφελούμενους κρίθηκε ότι τελούν σε μεγάλη ανάγκη και θα λάβουν 1.247 ευρώ, για 12 κρίθηκε ότι τελούν σε μέτρια ανάγκη και θα λάβουν 831 ευρώ, για 6 κρίθηκε ότι τελούν σε μικρή ανάγκη και θα λάβουν 416 ευρώ, ενώ για 5 κρίθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις, καθώς και η έναρξη της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος εκτός της Αττικής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τέσσερα χρόνια τώρα, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Από σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτέλους ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται και οι πρώτοι συμπολίτες μας μπορούν από σήμερα να έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά ώστε το 2024 να εφαρμόσουμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού σε όλη τη χώρα. Γιατί για εμάς, η ισότιμη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η δράση «Προσωπικοί Βοηθοί» για ανθρώπους με αναπηρία"

Παναττική στάση εργασίας για το Ογκολογικό του "Αγία Σοφία" - Πλεύρης: Δεν ιδιωτικοποιείται

Παναττική στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τη μετατροπή του Ογκολογικού Παίδων στο "Αγία Σοφία" σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Τα προεδρεία της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής (ΕΙΝΑΠ) κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού και καλούν τα μέλη τους σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, συγκέντρωση στις 11.30 στην πύλη του νοσοκομείου και στις 12.30 στο Σύνταγμα.

Στη στάση εργασίας συμμετέχει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το προεδρείο της καταγγέλλει αυτονόμηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του "Αγία Σοφία".

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας, καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του νοσοκομείου Παίδων. Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή
υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών νοσοκομείων".

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ και την Τετάρτη συζητείται στην Ολομέλεια.

Μιλώντας στον Star, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε για τη μετατροπή του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ογκολογικό κέντρο, ξεκαθαρίζοντας αφενός μεν ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και αφετέρου ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν. Παράλληλα το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.

"Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι", είπε.

Χαρακτήρισε "αισχρό ψεύδος" την πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς. "Το λέω ευθέως, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το απαντήσω. Όχι απλά δε θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και πολύ απλά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε το δημόσιο λοιπόν το οποίο αντιστοίχως στο Παίδων δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Παραμένει ο χαρακτήρας δημόσιος. Η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος και εξηγώ γιατί: Σήμερα το Παίδων παίρνει κάποια χρήματα από το κράτος", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο παιδικός καρκίνος στη χώρα μας που παρουσιάζεται περίπου σε 300 παιδιά το χρόνο, εκ των οποίων το 80% θεραπεύονται.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναττική στάση εργασίας για το Ογκολογικό του "Αγία Σοφία" - Πλεύρης: Δεν ιδιωτικοποιείται"

Γ. Αποστολέρης, πρώην σταθμάρχης στην ΕΡΤ: Πρέπει να κλείσει ο ΟΣΕ – Με παρέκαμψε ο επιθεωρητής για να τοποθετήσει τον κουμπάρο του

«Πρέπει να κλείσει αυτός ο οργανισμός που λέγεται ΟΣΕ. Να μπει μία καινούργια διοίκηση με αυτούς που έχουν πολύ καλές “συνταγές” στην κυκλοφορία στην Ευρώπη. Ας ενωθούν οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου για να φτιάξουμε σιδηρόδρομο, γιατί εμείς σήμερα δεν έχουμε σιδηρόδρομο», τόνισε ο πρώην σταθμάρχης του Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», σε συνέχεια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι υπηρέτησε 40 χρόνια στον σιδηρόδρομο, ενώ πρόσθεσε: «Από το 2004 και μετά ημουν κεντρικός σταθμάρχης, παρότι για ένα διάστημα 5 – 6 χρόνων ανετράπην ως πρόσωπο από τον συγκεκριμένο επιθεωρητή (σ.σ. τον έναν εκ των κατηγορουμένων) για να τοποθετήσει τον κουμπάρο του. Ο συγκεκριμένος με ενέργειές του με ανέτρεψε το 2010 για να τοποθετήσει τον κουμπάρο του επικεφαλής του σταθμού.

Προφανώς ο ίδιος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει πάντοτε: να ελέγχει τις ψήφους μέσα από το κόμμα το οποίο υπηρέτησε

Πρόκειται για πρόσωπα τέτοια, με τα οποία η διοίκηση -με τους συνδικαλιστές της- κρατάει μια τέτοια στάση. Ο σιδηρόδρομος για μένα θα έπρεπε σήμερα να είναι να είναι γεμάτος με “πράσινα φώτα” και να πηγαίνει στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, όπως είδατε είναι μόνο κόκκινα τα φώτα τα οποία παραπέμπουν σε ένα “Μουλέν Ρουζ” ή κάτι αντίστοιχο. Για μένα προσωπικά αυτές οι δύο κοινωνίες, οι οποίες συγκρούστηκαν, είναι ακριβώς αυτό το οποίο μας έφερε σήμερα στο να ψάξουμε να βρούμε και εμείς ένα πολύ μεγάλο “μπλάνκο” και να σβήσουμε κυριολεκτικά αυτή την κοινωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τους νέους διαλόγους μεταξύ των σταθμαρχών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφερε:

«Δεν υπάρχει ούτε μία δικαιολογία. Δεν μπορεί να έφυγε από το Γραφείο Κινήσεως. Δεν πήγε να δώσει ούτε καν το υποδειγμα 1001 στον μηχανοδηγό. Δεν μπορεί να είναι έξω από το Γραφείο Κινήσεως. Δεν σταματάει η δουλειά. Ποια δουλειά όμως; Ποια ποιότητα στη δουλειά; Δεν μπορεί να μην δεν είδε ότι ήταν το 118 σε παρακαμπτήριο (…) Ανεπαρκής προφανώς. Για πάρα πολλά πράγματα».

Πρόσθεσε, δε:

«Υπάρχει η συνείδηση και η μη συνείδηση. Κάποιος υπηρετεί ενσυνείδητα και κάποιους ασυνείδητα. Ο κανονισμός κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων και κάθε κανονισμός, θα πρέπει απαρεγκλίτως πιστά να τηρείται. Δεν ελέγχθηκαν ποτέ αυτοί οι καλοί συνάδελφοι. Δεν υπήρξε ποτέ υπογραφή ελέγχου και αντιπαράθεσης των τηλεγραφημάτων. (…)

Εγώ το 1984 πήρα την πρώτη μου απολογία από έναν αρχιεπιθεωρητή, διότι υποδέχθηκα ασκεπής αμαξοστοιχία στα Φάρσαλα, κρατώντας ανά χείρας το αλυσιδάκι με τη σφυρίχτρα. (…)

Για την ασφάλεια των τρένων δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε, παρά μόνον, ότι ή υπάρχει κανονισμός και κυκλοφορούν τα τρένα ή δεν υπάρχει. Όπως είδαμε δεν υπήρχε. Είναι εγκληματικές ενέργειες αυτού του μικρού αποσπάσματος. Αλλά ας μη μείνουμε στη Λάρισα, ας ελέγξουμε την Αθήνα, ας ελέγξουμε τη Θεσσαλονίκη, ας ελέγξουμε παντού. Δεν νομίζω να έχουμε αυστηρή τήρηση των κανονισμών. Πρότεινα, ας μαζευτούν όλα τα βιβλία της Ελλάδος και στα ελέγξουν ξένοι. Αφήστε τους Έλληνες. Μπορεί να πιεστούν από πολιτικούς, από κόμματα, από συνδικάτα. Ας το ελέγξουν οι ξένοι κι ας βγάλουν οι ξένοι μια γνωμοδότηση. Υπάρχουν τέτοιοι που πιστοποιούν δίκτυα».

Ως προς το πώς γίνεται η εκπαίδευση των σταθμαρχών, υπογράμμισε:

«Έχει μία σοβαρότητα. Από ποιους εκπαιδεύτηκε; Από ανθρώπους του συστήματος, όπου τους τοποθετούμε εκεί εκπαιδευτές για να παίρνουν κάτι επιπλέον στο μισθό τους. Πρέπει να κλείσει αυτός ο οργανισμός που λέγεται ΟΣΕ. Πρέπει να κλείσει. Είναι ντροπή για τον πατέρα σας, για τον κουμπάρο σας, για τον παππού σας, για όλους αυτούς τους αγωνιστές που αγωνίστηκαν γι αυτή την Ελλάδα να έχουμε ένα τέτοιο οργανισμό.

Επιτέλους θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση. Με τόνους μπλάνκο να εξαφανιστεί. Και να μπει μία καινούργια διοίκηση με αυτούς που έχουν πολύ καλές “συνταγές” στην κυκλοφορία στην Ευρώπη. Ας ενωθούν οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου για να φτιάξουμε σιδηρόδρομο, γιατί εμείς σήμερα δεν έχουμε σιδηρόδρομο».

«Είχα προβλέψει το δυστύχημα από το 2021»

Ο κ. Αποστολέρης δήλωσε ακόμη, σχετικά:

«Όπως διαπιστώνεται, η ζημιά που έγινε με αυτό το δυστύχημα, το οποίο είχα προβλέψει στις κάμερες του το 2021, είναι τεράστια. Δεν θα αποκατασταθεί. Ενδιαφέρονται τα συμφέροντα για να ξαναμπούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες, όμως ο κόσμος δεν θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον σιδηρόδρομο. Η αξία του αποτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κάθε διοίκηση που τοποθετήθηκε εκεί είναι άχρηστη. Δήλωση του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου έκανε λόγο για το ότι, οι μηχανοδηγοί, εφόσον ξέρουν το δρομολόγιο, δεν χρειάζονται τροχονόμοι. Να το επαναλάβει και σήμερα.

Ως προς το γιατί τοποθετούνται άπειροι άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις, τόνισε: «(…) Πάρα πολύ απλά, πρέπει όλοι να παίρνουν το επιπλέον. Ο κεντρικός σταθμάρχης της Λάρισας, πήγε στο Παλαιοφάρσαλο, είκοσι λεπτά πιο πέρα, για να πάρει το κάτι επιπλέον.

Γιατ ο σύστημα τηλεδιοίκησης στον σταθμό της Λάρισας, επισήμανε: «Τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργεί, τίποτε (…) Ξέρετε ποια ήταν η ασφάλεια του πίνακα; Τα πώματα από τα νεράκια που πίνουμε, τα βάζανε πάνω στα κουμπιά για να μην τα πατήσουν και γίνει και κανένα δεύτερο λάθος»

Πρόσθεσε, ακόμη:

«Η αλήθεια μπορεί να είναι γριά και άσχημη, αλλά πραγματικά είναι αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ασφάλεια και να μιλάμε για Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Δεν υπάρχει τρένο στην Ελλάδα.

(…) Δεν είναι μόνον η τηλεδιοίκηση. Το επίπεδο των σταθμαρχών είναι έτοιμο; Ας αξιολογηθούν από ξένους οργανισμούς. Όχι από τους συνδικαλιστές, από ξένους οργανισμούς. Πότε κλήθηκε σε απολογία τα τελευταία 20 χρόνια υπάλληλος; Οι συνδικαλιστές δεν επέτρεπαν αυτό το πράγμα.

Στο Άδενδρο είχαμε θύματα. Έγινε λάθος από τον μηχανοδηγό; Δύο ήταν μηχανοδηγοί. Ξέρετε που βρέθηκε ο ένας; Επικεφαλής, μηχανοσταρχιάρχης ελέγχου κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Αυτή ήταν η επιβράβευση ενός ανθρώπου, που στη Γαλλία δεν ξέρω αν θα ήταν έξω, να κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτός ο οργανισμός πρέπει να κλείσει».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Αποστολέρης, πρώην σταθμάρχης στην ΕΡΤ: Πρέπει να κλείσει ο ΟΣΕ – Με παρέκαμψε ο επιθεωρητής για να τοποθετήσει τον κουμπάρο του"

Μπαλάσκας: «Κύκλωμα Διευθυντών του ΟΣΕ συνεργάζονταν με Ρομά για κλοπή από τους σιδηρόδρομους»

Για πρόσωπα που κατείχαν διευθυντικές θέσεις μέσα στον ΟΣΕ και συνεργάζονταν με Ρομά μεταπωλώντας υλικό από τον ΟΣΕ, έκανε λόγο ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Ο αστυνομικός αναλυτής, τίτλος με τον οποίο συμμετέχει σε πρωινή εκπομπή του Alpha, ανέφερε πως από το 2000 και έπειτα η ζημιά από τις δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ τα οποία «φαγώθηκαν. Δεν υπάρχει κοκαλάκι από αυτά» και αφορούν επίσημο υλικό του ΟΣΕ όπως καλώδια, τεχνολογικός εξοπλισμός κτλ.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε κύκλωμα που είχε εντοπιστεί παλιότερα από την ασφάλεια Λαμίας, όπου είχαν συλληφθεί διευθυντές του ΟΣΕ και Ρομά για κλοπές σε καλώδια του συστήματος. Μάλιστα είπε πως επειδή ο τότε υπουργός Βερελής δεν μπορούσε να «βρει άκρη» με την αστυνομία, ανατέθηκε η όλη έρευνα στην ΕΥΠ. «Ηταν ανώτατα στελέχη του ΟΣΕ. Τιμωρήθηκαν με 6-8 μήνες ο καθένας και μετά έμειναν ελεύθεροι» είπε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάσκας: «Κύκλωμα Διευθυντών του ΟΣΕ συνεργάζονταν με Ρομά για κλοπή από τους σιδηρόδρομους»"

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλο προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν σε νέες δημοσκοπήσεις

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, η Εθνική Συμμαχία, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές κατά περισσότερες των 6 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα αμφισβήτηση της 20ετούς εξουσίας του. Η δημοτικότητά του μειώνεται λόγω της μακράς κρίσης του κόστους διαβίωσης, ενώ η αφοσίωση των θυμάτων του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου προς το πρόσωπό του κλονίζεται στα προπύργια του AKP.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς η χώρα θα κυβερνηθεί, ποια κατεύθυνση θα λάβει η οικονομία της και ποιον ρόλο θα παίξει τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Ο Wolfango Piccoli, αναλυτής πολιτικού κινδύνου στην Teneo, δηλώνει ότι η Εθνική Συμμαχία χρειάζεται να παρουσιάσει ενωμένο μέτωπο και να προσφέρει στους ψηφοφόρους σχέδιο για τη διατήρηση του momentum που οδηγεί στις εκλογές.

«Η επίρριψη απλώς όλων των στραβών της Τουρκίας στον Ερντογάν δεν θα λύσει τα προβλήματα. Οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι δεινός στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει χάσει την λαϊκή του απήχηση και την ικανότητά του να αγγίζει τους ψηφοφόρους», δήλωσε στο Reuters.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ορίσθηκε κοινός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης στις 6 Μαρτίου, εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν.

Δείχνει επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίσει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP εξασφαλίσει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 37,5% των ψήφων.

Δημοσκόπηση της Piar Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο νικητής με το 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει το 32,3%, το AKP το 30,8% και το HDP το 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 46,4%, ενώ AKP και MHP το 37,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP ορισθεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Οι σεισμοί δεν φαίνεται ότι έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην κυβέρνηση και το 26,9% στους εργολάβους. Οι δημοτικές αρχές έρχονται τρίτες με 15,4%, ενώ το 12,9% απαντά «όλοι».

Ο Μερβέ Ταχίρογλου, διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Project on Middle East Democracy της Ουάσινγκτον, δηλώνει ότι η ποικιλομορφία της συμμαχίας της αντιπολίτευσης σημαίνει ότι κάθε ηγετική προσωπικότητα του μπλοκ μπορεί να απευθυνθεί και να προσελκύσει διαφορετικό κομμάτι της Τουρκίας.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή έχουμε περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για μία έκβαση των τουρκικών εκλογών υπέρ της αντιπολίτευσης περισσότερο από όσο ήμασταν τα τελευταία 20 χρόνια», είπε μιλώντας σε πάνελ της Foundation for Defence of Democracies.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλο προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν σε νέες δημοσκοπήσεις"

Ζάκυνθος: Τηλεφώνημα για βόμβα στο πλοίο της γραμμής

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες και οδηγούς, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στην Κυλλήνη στο πλοίο Fior Di Levante που θα έφευγε στις 11.45 με προορισμό την Ζάκυνθο, αλλά λόγω τηλεφωνήματος για τοποθέτηση βόμβας, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να ξαναβγούν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων έχει ήδη ξεκινήσει από την Πάτρα, προκειμένου να πάει στην Κυλλήνη και να ελέγξει το πλοίο. Λόγω της κατάστασης το δρομολόγιο των 11.45 από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, αλλά και αυτό των 14.00 από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη, ματαιώνονται.

Το επόμενο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι αυτό των 16.15.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Τηλεφώνημα για βόμβα στο πλοίο της γραμμής"

Απεργία στις 16 Μαρτίου: Συμμετέχει και η ΠΝΟ – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα είναι και τα πλοία την Πέμπτη (16/3) ενόψει της απεργίας που έχει κηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος». 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργία στις 16 Μαρτίου: Συμμετέχει και η ΠΝΟ – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια"

Κ. Μητσοτάκης προς Ν. Χριστοδουλίδη: Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού

«Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη εκτός Κύπρου μετά την εκλογή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα των δηλώσεών του έκανε εκ νέου αναφορά στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό», κι έδωσε συλληπυτήρια για τους Κύπριους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αγαπητέ μου Νίκο, ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού. Αθήνα και Λευκωσία επιτύχαμε να διευρύνουμε την επιρροή σε όλα τα επίπεδα: Επιτύχαμε καταδίκη, κοινές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, γίναμε πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται. Και το επόμενο συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο σε πολλά μέτωπα». 

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως είπε, έπειτα από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων, μετά τους σεισμούς «βιώνουμε αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά». Ενώ πρόσθεσε: «Ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί σε μείωση της έντασης. Αυτό έχει συνέπεια και στο Κυπριακό. Είναι καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί. Και αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε η εμπειρία στο υπουργείο Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο, να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό. Ξεκινάμε νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού, για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη γειτονιά μας. Ανακοινώνουμε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, ενδεχομένως να έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Θα μπορούμε να συζητάμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να χαράζουμε κοινή γραμμή. Κοινή πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας και εγώ στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε και πάλι τα συλληπητήριά του για την τραγωδία των Τεμπών.

Αναφέρθηκε δε στο συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Έχει ουσιαστική σημασία, με δεδομένες τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις», είπε ενώ υπογράμμισε:

«Συζητήσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και την εντονότερη κινητοποίηση της ΕΕ. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης των εξαιρετικών μας σχέσεων. Αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα όργανο για το συντονισμό μας. Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν μέρος των σημερινών μας συζητήσεων». 

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΕΡΤ / ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης προς Ν. Χριστοδουλίδη: Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού"

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: «Έκαναν το σταθμαρχείο... μπαράκι, με σβηστά φώτα, τσιγάρα και μουσική» λέει καθαρίστρια

«Εσβηναν τα φώτα και έκαναν πάρτυ με τσιγάρα και μουσική στο σταθμαρχειο της Λάρισας», καταγγέλλει στο protothema.gr, η κυρία Γεωργία Σιμερίδου, η οποία εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια ως καθαρίστρια στον ΟΣΕ και από καθαρή τύχη δεν βρίσκονταν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα μοιραία βαγόνια.

«Είχα δικούς μου ανθρώπους στην αμαξοστοιχία "62", την οποία καθάριζα σχεδόν καθημερινά. Εκανα για δύο χρόνια συνέχεια τη συγκεκριμένη διαδρομή με το συγκεκριμένο τρένο. Το μοιραίο βράδυ έτυχε και είχα ρεπό. Πήγαινα στο σταθμαρχειο Λάρισας, στα εισιτήρια και ξεκινούσα από τη Θεσσαλονίκη με την αμαξοστοιχία "63" και μετά γυρνούσα με το "62", εργαζόμουν στην καθαριότητα των τρένων», αναφέρει.

Όπως καταγγέλλει η 53χρονη, τα τελευταία δύο χρόνια έχει δει πράματα και καταστάσεις, εντός και εκτός τρένων, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ιδανικές. «Ό,τι κι αν χαλούσε στο τρένο δεν το έφτιαχναν. Πολλές φορές γίνονταν στάσεις και δεν άναβαν καν τα κουμπιά για να κατεβεί ο κόσμος. Υπήρχαν προβλήματα», αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι «ο πίνακας ελέγχου στο σταθμαρχειο Λάρισας υπολειτουργούσε. Οι σταθμάρχες της Λάρισας λειτουργούσαν με τα τηλέφωνα και με την επικοινωνία που είχαν με τους μηχανοδηγούς, καθώς ο πίνακας δε λειτουργούσε κανονικά».

«Έκαναν... μπαράκι το σταθμαρχείο Λάρισας»

«Υπήρχαν... πανηγυρτζίδηκες καταστάσεις πολλά βράδια στο σταθμαρχείο Λάρισας. Συχνά έσβηναν τα φώτα και το έκαναν «μπαράκι». Γίνονταν πολλά πράγματα. Εκείνη την νύχτα δεν ήμουν εγώ και δε ξέρω τι συνέβη, αλλά γενικά η κατάσταση ήταν αυτή που σας περιγράφω. Εσβηναν τα φώτα, έβαζαν μουσική και άναβαν τσιγάρα, ήταν στον κόσμο τους. Δεν το έκαναν όλοι οι σταθμάρχες, αλλά το έκαναν πολλοί στη νυχτερινή βάρδια. Ακόμα, πήγαιναν και έβλεπαν τηλεόραση και αν άκουγαν κάτι σηκωνονταν», περιγράφει.

Προσθέτει, δε, ότι «οι καταστάσεις στο σταθμαρχείο είναι τριτοκοσμικές». Η κα. Σιμερίδου, που από καθαρή τύχη δεν επέβαινε το μοιραίο βράδυ στην αμαξοστοιχία 62, την οποία καθάριζε για δύο χρόνια, τονίζει ότι για το δυστύχημα που στοίχησε δεκάδες ζωές θα πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι ευθύνονται και όχι μόνο ο 59χρονος που έχει προφυλακιστεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: «Έκαναν το σταθμαρχείο... μπαράκι, με σβηστά φώτα, τσιγάρα και μουσική» λέει καθαρίστρια"

Ιωάννινα: Ελεύθερος ο δεκαεξάχρονος που πυροβόλησε με αεροβόλο Αστυνομικό

Ελεύθερος αφέθηκε ο δεκαεξάχρονος μαθητής από το Άργος, που πυροβόλησε το απόγευμα της Κυριακής από το μπαλκόνι ξενοδοχείου Αστυνομικό της Τροχαίας με αεροβόλο όπλο τραυματίζοντάς τον ελαφρά.

Ο μαθητής συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου και έφερε μαζί του το αεροβόλο με πλαστικά σφαιρίδια.

Ο 16 χρόνος αντιμετωπίζει της κατηγορίες, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Δικογραφία σχηματίστηκε και εναντίον της καθηγήτριας συνόδου και των δύο γονέων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Η τακτική δικάσιμος ορίστηκε για 15 Δεκεμβρίου του. 2023.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Ελεύθερος ο δεκαεξάχρονος που πυροβόλησε με αεροβόλο Αστυνομικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news