facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Μάθιου Νίμιτς: Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος «Μακεδονία»

«Κάθε χρόνο ρωτούσα (Αθήνα και Σκόπια) αν πράγματι με ήθελαν ακόμη να παραμείνω. Γιατί στη διαπραγμάτευση, δεν μπορείς να παραμείνεις, αν δεν απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης και των δύο πλευρών, πρέπει να αποσυρθείς. Μου έλεγαν πάντα, μείνε ακόμη ένα χρόνο, δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως συνέχισε την προσπάθεια».

Με αυτά τα λόγια, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, ο μακροβιότερος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, περιέγραψε σήμερα το πώς παρέμεινε στη θέση του για 20 χρόνια και ευτύχησε να δει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων να έχουν επιτυχή κατάληξη: «Αυτό μου έδινε ελπίδα. Γιατί πίστευα ότι ως πρόβλημα ήταν επιλύσιμο. Ηταν πραγματικό, αλλά επιλύσιμο».

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, είπε πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο να προσέχει τα συμφέροντά της. Ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», είπε πως για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια.

«Ήταν τιμή μου που μπόρεσα να βοηθήσω» σημείωσε.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς, είπε πως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η συνταγματική της ονομασία θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως προκλητική και το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε οδηγία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να χειριστεί το θέμα, με τα ψηφίσματά του, το 1993. «Δεν ήταν το όνομα της χώρας, ήταν ένας προσδιορισμός μέχρις ότου καθοριστεί το όνομα. Για παράδειγμα, σα να λέμε το παιδί του κυρίου και της κυρίας Νίμιτς, μέχρις ότου οι γονείς συμφωνήσουν στο όνομα. Όμως, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν κι αυτό συνεχίζεται για 24 χρόνια, το παιδί δεν μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη ζωή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κυρώθηκε και από τις δύο χώρες και τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, υπενθύμισε πως «αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα, θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Όμως, σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα». »Και όμως επιλύθηκαν» είπε ο Μάθιου Νίμιτς, πιστώνοντας για τη συμφωνία, στο μεγαλύτερο βαθμό, τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, «οι οποίοι προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν».

«Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή. Η Ελλάδα ήρε τις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λύση, και τώρα το δικό μου έργο τελείωσε» σημείωσε.

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ. Νίμιτς είπε πως έχει θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία: «Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτήρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος 'Μακεδονία'...».

Προσέθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο για τους Ελληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη 'Μακεδόνας'(Macedonian), όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο 'Μακεδόνες' αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι θα υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και των ανθρώπων, όμως, όπως κάθε τι, θα τα επεξεργάζονται. «Οι Αμερικανοί κι οι Καναδοί έχουν ακόμη ζητήματα που προσπαθούν να λύσουν» είπε... χαριτολογώντας.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την διαπραγμάτευση της διαφοράς Αθηνών - Σκοπίων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές, όπως το Κυπριακό και το Ιρλανδικό, ο κ. Νίμιτς που είχε εμπλοκή και στα δύο (στο Κυπριακό όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977, την περίοδο του σχεδίου ΗΠΑ-Καναδά- Βρετανίας), είπε πως στην επίλυση των διαφορών η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική: «Κάποια από αυτά (τα προβλήματα) είναι πολύ προφανή. Σχετίζονται με την ταυτότητα, εθνικές διαφορές, ιστορικές διαφορές... Η ιστορία της Κύπρου ή της Ιρλανδίας... Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Υπάρχουν όμως ιστορικές στιγμές όπου συμβαίνει».

Για το Κυπριακό είπε πως η δυναμική του σχετίζεται, όχι μόνο με τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.ά.

«Πιστεύω πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι να κρατάς τη διαδικασία ενεργή. Στα 24 χρόνια, στο θέμα της μακεδονικής ονομασίας υπήρχαν στιγμές όπου δεν υπήρχε πρόοδος και τα πράγματα φαίνονταν μαύρα. Αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε πάντοτε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, συνεχίσαμε να ανταλλάσουμε προτάσεις, παρατηρώντας για ανοίγματα, μιλώντας στους ανθρώπους κι ακούγοντας τις ανησυχίες τους. Κι όταν ήλθε η σωστή σύνθεση, ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω πως σ' αυτόν τον τομέα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση των σχέσεων. Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διαχειρίσου το».

Απαντώντας σ' όσους, μιλώντας για το Κυπριακό, το χαρακτηρίζουν «κατεψυγμένο πρόβλημα», όπου δεν υπάρχει πρόοδος, ο διεθνής μεσολαβητής είπε πως «συγκρίνοντάς το με τη Συρία και μέρη όπου σκοτώνονται άνθρωποι [...] και παιδιά, τι θέλουμε; Μία διαμάχη όπου (οι άνθρωποι) ζουν μία κανονική ζωή, ή ένα πραγματικά θερμό πόλεμο; Διάλογο, ακόμη κι αν χρειάζονται χρόνια και χρόνια...».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάθιου Νίμιτς: Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος «Μακεδονία»"

Ολη η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την α’ κατοικία -Τι προβλέπει

Αν είναι δυνατόν ακόμα και αύριο, Πέμπτη, θέλει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την α’ κατοικία, το οποίο έχει ήδη σταλεί στους Θεσμούς εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από την αποχώρηση των εκπροσώπων των τραπεζών από το Μέγαρο Μαξίμου, παρέμειναν οι νομικοί των δύο πλευρών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη νομοτεχνική επεξεργασία των διατάξεων.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τα σημεία τριβής δεν ήταν οι γενικοί άξονες και τα όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, αλλά κρίσιμα στοιχεία που έδωσαν το «πάτημα» στους Ευρωπαίους να βγάλουν «κίτρινες» κάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στηρίχθηκε στα εξής σημεία:

1. Θα κατατεθεί Ενιαίο Πτωχευτικό Ιδιωτών, με συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη

2. Με δεδομένο ότι είναι αναγκαία η άμεση προστασία της α’ κατοικίας, το σχετικό πλέγμα διατάξεων θα κατατεθεί τώρα, αλλά με ρητή αναφορά ότι θα ενσωματωθεί (προς το τέλος Μαρτίου) στον Ενιαίο Νόμο

3. Η επιδότηση της δόσης θα υπολογίζεται βάσει αλγορίθμου αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και όχι δικαστικά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για τα όρια που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή οι δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ προσαυξημένες κατά 70%.


4. Η επιδότηση θα πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου και δεν θα δίνεται στο δανειολήπτη

5. Η συμπλήρωση 9μήνου (αδιευκρίνιστο εάν πρόκειται για συνεχόμενο ή διακεκομμένο χρονικό διάστημα) με αθέτηση πληρωμής (δεσμεύει και το Δημόσιο) συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης

6. Όσοι απορρίπτονται από την πλατφόρμα, διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη αλλά δεν θα έχουν προστασία έως τη δίκη, όπως συνέβαινε ως τώρα

7. Όσοι έχουν πάρει κατασχετήριο για το ακίνητο τους, χάνουν το δικαίωμα ανακοπής της διαδικασίας πλειστηριασμού, με απλή αίτηση δικαστικής προστασίας, όπως συνέβαινε ως τώρα

8. Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνεται, πλέον, μόνο από πιστοποιημένο εκτιμητή και για τους δανειολήπτες

9. Οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, αν έχουν πάρει δικάσιμο, θα εξεταστούν από τις τράπεζες με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. «Κενό» φαίνεται να υπάρχει για τις περίπου 20.000 εκκρεμείς αιτήσεις, που δεν έχουν λάβει δικάσιμο

10. Για τον έλεγχο των στοιχείων των αιτούμενων προστασίας, πέρα από την ψηφισμένη άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι τράπεζες θα έχουν δυνατότητα ελέγχου και των φορολογικών δεδομένων, με άρση του φορολογικού απορρήτου

11. Όσοι απορρίπτονται δικαστικά από πλαίσιο Κατσέλη για τυπικούς λόγους π.χ. αιτήσεις από επαγγελματίες (απένταξη λόγω ιδιότητας), θα έχουν το δικαίωμα αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο

Το πλαίσιο θα παραμείνει ενεργό για 1 έτος (3 χρόνια για ευπαθείς ομάδες, η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο των δανείων με προσημείωση κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Προς διευκρίνιση είναι τα εισοδηματικά όρια, καθώς ενώ τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι θα ξεκινάνε από τις 12.500 ευρώ και θα πλαφονάρουν στις 36.000 ευρώ (τρίτεκνες και άνω οικογένειες), κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι θα ισχύουν τα σημερινά όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, όπερ σημαίνει ότι το «ταβάνι» φτάνει στις 40.800 ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολη η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την α’ κατοικία -Τι προβλέπει "

Δημήτρης Κουφοντίνας: Προειλημμένη η απόφαση της διατεταγμένης Δικαιοσύνης

Σχόλιο με το οποίο χαρακτηρίζει ως προειλημμένη την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου εναντίον της έβδομης άδειας που ζήτησε έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο εκτελεστής της 17 Νοέμβρης κατηγορεί τους δικαστές και τον εισαγγελέα του Συμβουλίου της φυλακής που αποφάσισαν να απορρίψουν την άδειά του, ενώ δηλώνει πως παραμένει πολέμιος της «κρατικής τρομοκρατίας», επαναλαμβάνοντας πως «Όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων.»

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα:

Ο Δημητρης Κουφοντίνας για την απόφαση του Συμβουλίου

Ένας εισαγγελέας που άσκησε βέτο στη θετική απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής για άδεια, χωρίς να μου κάνει καμία απολύτως ερώτηση.

Που κατέβασε απλώς ένα σκονάκι με παλιές δηλώσεις μου, αλιευμένες από το διαδίκτυο και έφυγε από την πίσω πόρτα δίχως να μου ανακοινώσει μια απόφαση που αδειάζει τους έξι διαφορετικούς εισαγγελείς – ανάμεσά τους και τρεις συναδέλφους του της εισαγγελίας του Βόλου και τον ίδιο τον προϊστάμενο της εισαγγελίας .

Και ένα Συμβούλιο πλημμελειοδικών που, αντίθετα, μου απηύθυναν άπειρες ερωτήσεις στο κλίμα των γνωστών τηλε-εισαγγελέων, αλλά μόνο και μόνο για να βρουν να πιαστούν από κάποια απάντησή μου για να δικαιολογήσουν μια ειλημμένη απόφαση.

Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής εισαγγελέα – συμβουλίου. Σαν τον Ιταλό δικαστικό του μεσαίωνα Μπαρτόλους που έβγαζε πρώτα την απόφαση και έπειτα έψαχνε (ή ανακάλυπτε) κάποιο νόμο για να την στηρίξει. Η απόφαση που είχαν ήδη στα χέρια τους έλεγε όχι στην άδεια του Κουφοντίνα, έλεγε ναι στο καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Μια απόφαση που αναγνωρίζει τον πολιτικό κρατούμενο και αποκαλύπτει έτσι τον πολιτικό αντίπαλό του: Μια ταξική μεροληπτικά δικαιοσύνη, μια διατεταγμένη δικαιοσύνη. (Όσο και αν αυτή η απόφαση είναι στο κλίμα του ευρύτερου κοινωνικού εκφασισμού, της σκλήρυνσης του δικαίου και πλήττει τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων.)

Και που στηρίχτηκαν; Σε παλιές δηλώσεις μου για την ανάγκη αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία και για δικαιώματα που ήταν στην πραγματικότητα κατακτήσεις αγώνα. Αυτά τα λόγια όμως δεν είναι μόνο δικά μου. Τα λένε και τα κάνουν αλληλέγγυα πράξη πολλοί πολλοί ακόμα.

Γι αυτό ας τους το πούμε άλλη μια φορά για να το καταλάβουνε. Όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων.

Κασσαβέτεια
27/2/19
Δημήτρης Κουφοντίνας

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Κουφοντίνας: Προειλημμένη η απόφαση της διατεταγμένης Δικαιοσύνης"

Παρέμβαση εισαγγελέα για την απομάκρυνση ηλικιωμένου ομοφυλόφιλου από γηροκομείο - Έρευνα για τον ρόλο Αμβρόσιου

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ηλικιωμένος φέρεται να απομακρύνθηκε από γηροκομείο στην περιοχή των Καλαβρύτων γιατί ήταν ομοφυλόφιλος.

Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας είχε μεταφερθεί από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Καλλιμανοπούλειο», η οποία βρίσκεται στα Καλάβρυτα και υπάγεται στη Μητρόπολη.

Όμως , σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24.news, πριν από μερικές ημέρες ο δήμος Πατρέων ενημερώθηκε ότι ο ηλικιωμένος εκδιώχθηκε από το ίδρυμα, όταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ενημερώθηκε ότι ο ηλικιωμένος είναι ομοφυλόφιλος.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, παρενέβη ο διευθυντής του «Καλλιμανοπούλειου» ιδρύματος με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση και τελικά ο ηλικιωμένος να παραμείνει στο γηροκομείο.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Καλαβρύτων ζητώντας να διερευνηθεί αν ενδεχομένως έχει διαπραχθεί και αδίκημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δίκης για τα ομοφοβικά του σχόλια, φέρονται να είχαν παρουσιάσει ως ελαφρυντικό ότι περιθάλπει στη Μητρόπολή του ακόμη και ομοφυλόφιλους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα για την απομάκρυνση ηλικιωμένου ομοφυλόφιλου από γηροκομείο - Έρευνα για τον ρόλο Αμβρόσιου"

Υποψίες για νέο κρούσμα του ιού της γρίπης Η1Ν1 στον Βόλο

Υποψίες για πέμπτο κρούσμα του ιού της γρίπης Η1Ν1 στο Βόλο, εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για έναν 50χρονο που μεταφέρθηκε πριν τρεις μέρες στο Νοσοκομείο του Βόλου με λοίμωξη του αναπνευστικού όπου και νοσηλεύονταν. Παρουσίασε όμως επιδείνωση και κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αχιλλοπούλειου.

Έχουν ληφθεί δείγματα από τον ασθενή και απεστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του ιού της γρίπης Η1Ν1 ή όχι. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

magnesianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψίες για νέο κρούσμα του ιού της γρίπης Η1Ν1 στον Βόλο"

ΚΙΝΑΛ για έκθεση Κομισιόν: Ένα βήμα μπρος πέντε πίσω από την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Καραμανλικής Δεξιάς - Ακροδεξιάς κάνει ένα βήμα μπρος και πέντε βήματα πίσω εκθέτοντας τη χώρα σε νέους κινδύνους» σχολίασε ο Φίλιππος Σαχινίδης, γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τις σημερινές εκθέσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Αναδεικνύονται τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία με το μεγάλο δημόσιο χρέος, την υψηλή και μακροχρόνια ανεργία, το μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων και το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σαχινίδης για να προσθέσει ότι τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση επιδίδεται σε μικροπολιτικές με μόνο γνώμονα την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια προσβλητική διγλωσσία για τους πολίτες κάνει πίσω στο θέμα τον 120 δόσεων που αφορούν χιλιάδες από αυτούς» κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ για έκθεση Κομισιόν: Ένα βήμα μπρος πέντε πίσω από την κυβέρνηση"

Το σκεπτικό των δικαστών για την απόρριψη της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Την εκτίμηση ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα διαπράξει νέα εγκλήματα αν συνεχίσει να παίρνει άδειες από τη φυλακή και την κρίση τους ότι ακόμα δεν έχει σωφρονιστεί καθώς δεν αρνείται την ιδεολογία και τις αντιλήψεις του, επικαλούνται οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου, για να απορρίψουν σήμερα το αίτημα του πολυισοβίτη της 17 Ν να του χορηγηθεί η 7η στη σειρά ολιγοήμερη άδεια.

Στο ομόφωνο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια, ουσιαστικά δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση τακτικών αδειών καθώς ο νομοθέτης δεν προβλέπει ρητά ότι έχουν δικαίωμα αυτών των αδειών και όσοι έχουν καταδίκες μεγαλύτερες από μία φορά ισόβια.

Κατά την κρίση τους εφόσον δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται « ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά».

Όπως αναφέρουν ο Κουφοντίνας « έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια, συνεπώς δεν συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης».

Οι δικαστές επικαλούνται δημόσιες δηλώσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι επικίνδυνος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι δικαστές :

«… Από τις συνθήκες της ατομικής και κοινωνικής κατάστασής του, εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα, ενώ δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας). Όπως προέκυψε ο ανωτέρω κατάδικος, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, στις 24-10-2014 και στις 30-5-2018, προέβη σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, ο εν λόγω κατάδικος στις 24-10-2014 απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κείμενο, όπου αναφερόμενος στο κράτος και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αντικαθεστωτικό ανέφερε «Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», ενώ στις 30-5-2018, απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλο κείμενο στο οποίο, αφού περιέγραφε τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, ανέφερε τα εξής: «Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».

Από τις παραπάνω δηλώσεις δεν μπορεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου. Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» και «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη. Οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης.”

Επιπλέον οι δικαστές επικαλούνται τις απαντήσεις που τους έδωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας όταν πριν από λίγες ημέρες κλήθηκε ενώπιον τους. Όπως λένε:

«Ερωτηθείς ο κατάδικος εάν σέβεται τους κανόνες της έννομης τάξης με βάση τους οποίους οριοθετείται, προσδιορίζεται και λειτουργεί το κοινωνικό σύνολο στο οποίο επιδιώκει να ενταχθεί, έστω και για λίγο, με τη λήψη τακτικής αδείας, απέφυγε συνειδητά να απαντήσει αρνητικά ή θετικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ιδεολογία του και οι πεποιθήσεις του είναι σταθερές και δεν θα τις αρνηθεί, η ιδεολογία του συγκεκριμένη και σταθερή και ότι ο αγώνας του είναι πάντα ο ίδιος. Επίσης, εξέθεσε ότι κινείται πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εντούτοις, όταν ρωτήθηκε εάν σέβεται το ίδιο και την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί υπέρτατο έννομο αγαθό, απέφυγε ομοίως να απαντήσει συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας ότι σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και ότι βιώνει δραματικά την αντινομία ανάμεσα στις πράξεις του και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων του, που είναι και δικός του.”

Όσο για τις έξι μέχρι σήμερα θετικές αποφάσεις των συμβουλίων των φυλακών που ενέκριναν τα ισάριθμα αιτήματα για χορήγηση άδειας; Οι δικαστές απαντούν:

«Τα ανωτέρω δεν αναιρούνται από το γεγονός ότι ο εν λόγω κατάδικος έλαβε μέχρι τώρα από τα αρμόδια κάθε φορά Πειθαρχικά Συμβούλια των ΚΚ, στα οποία κρατήθηκε και εξακολουθεί να κρατείται, έξι τακτικές άδειες, Εξάλλου, το γεγονός ότι ο εν λόγω κατάδικος, όπως προκύπτει από την από 18-2-2019 εισήγηση της κοινωνικού λειτουργού του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος επέδειξε καλή διαγωγή κατά τη διάρκεια της κράτησής του σ’ αυτό, ουδόλως μπορεί να συνηγορήσει περί του αντιθέτου, καθώς, στην εισήγηση αυτή, πέραν της αναφοράς ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ασχολείται με μεταφράσεις κειμένων, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει, ούτε διευκρινίζεται σε τι συνίσταται η καλή αυτή διαγωγή, ενώ η προσαρμογή του στο καθημερινό πρόγραμμα της φυλακής δεν αρκεί από μόνη της ώστε να δικαιολογήσει την προσδοκία της μη κακής χρήσης της άδειας, καθώς εντάσσεται στην σκοπιμότητά του να κάνει χρήση του ευεργετήματος των τακτικών αδειών που του παρέχει ο νόμος και δεν έχει καμία σχέση με το σωφρονισμό του, ο οποίος, όπως προελέχθη, κατά την κρίση του Συμβουλίου τούτου, ουδόλως επιτεύχθηκε».

Η δήλωση της δικηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα

Για μία απόφαση αντίθετη με τη μέχρι σήμερα νομολογία, θεωρία και πρακτική μιλά σε ανακοίνωση της η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ αναφέρει αναλυτικά:

“Με το βούλευμα 37/2019 , το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου, ενεργώντας ως Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών , απέρριψε την αίτηση του Δημ. Κουφοντίνα για την 7η κατά σειρά τακτική άδεια, η οποία είχε γίνει δεκτή προηγουμένως από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της Φυλακής, με μειοψηφία του Εισαγγελέα, ο οποίος και προσέφυγε στο Δικαστικό Συμβούλιο .

Σημειωτέον ότι κατά τα προηγούμενα στάδια, 6 Εισαγγελείς, οι 3 εκ του Πρωτοδικείου του Βόλου, μεταξύ των οποίων και ο Εισαγγελέας της τωρινής σύνθεσης του Συμβουλίου είχαν συνηγορήσει υπέρ της χορήγησης της άδειας.

Με το σκεπτικό τους οι δικαστές κρίνουν ότι δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση τακτική ς άδειας, προχωρώντας σε μία καινοφανή ερμηνεία του σχετικού άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα , σύμφωνα με την οποία ο νόμος δεν προβλέπει δικαίωμα άδειας για τους καταδικασμένους σε περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, ερμηνεία αντίθετη με την μέχρι σήμερα νομολογία, πρακτική και θεωρία.

Συμπληρωματικά το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι δεν πληρούνται ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς ο κρατούμενος δεν έχει «σωφρονιστεί»(!!!).

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενομένη , ως εκ της μεθόδευσης η οποία είχε προηγηθεί, με τα συνεχή δημοσιεύματα, αναρτήσεις και τις καθημερινές αναφορές του τ.σ. Σκαι στο ζήτημα, αλλά και από την στάση του μειοψηφήσαντα εισαγγελέα , ο οποίος χωρίς να απευθύνει ούτε ένα ερώτημα στον κρατούμενο αποφάνθηκε αρνητικά για την άδεια, με επίκληση 4 παλαιών δηλώσεων του κρατούμενου, με τις οποίες είχε εξοπλισθεί, ότι «είναι επικίνδυνος προς τέλεση νέων εγκλημάτων κατά την διάρκεια της άδειας»(!!!). Αντίστοιχα η προβολή πρόσφατης αρθρογραφίας συνταξιούχου εισαγγελικού λειτουργού, γνωστού για τις σκληρές απόψεις του , προείκαζε τις εξελίξεις.

Αναμένεται δε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους κρατούμενους των φυλακών, καθώς, με την τυχόν υιοθέτηση της λογικής της αποκλείονται παντελώς από την άδεια, αλλά και από την υφ’ όρον απόλυση οι καταδικασμένοι σε πλέον της μιας ισόβιας κάθειρξης και αυτό αφορά δεκάδες ή και εκατοντάδες εξ αυτών οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν κανονικά το δικαίωμα στην άδεια και προσβλέπουν στην έξοδο τους από τη φυλακή με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, όπως μέχρι σήμερα τον ξέραμε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα η νομολογία και η θεωρία έχουν κάνει δεκτά μέχρι σήμερα με τις σχετικές με τα όρια ποινής διατάξεις του νόμου τίθεται από το νομοθέτη ως αναγκαία προϋπόθεση για την περίπτωση της ισόβιας κάθειρξης η πραγματική έκτιση μέρους της ποινής τουλάχιστον 8 χρόνων. Σύμφωνα με αυτές « Η διάταξη με την οποία ορίζεται ότι όταν συντρέχουν περισσότερες ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης προβλέπεται η προσμέτρηση των συντρεχουσών ποινών για την άσκηση του δικαιώματος, κατά την κρατούσα άποψη και την εφαρμοζόμενη στην πρακτική ερμηνεία του νόμου , αφορά ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης που είναι μετρήσιμες και μπορούν να προσμετρηθούν και δεν ισχύει για την ισόβια κάθειρξη, όπου, ακόμη και όταν συντρέχουν περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης είτε ποινές ισόβιας από κοινού με ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, δεν προσμετρώνται, διότι το χρονικό διάστημα των 8 ετών θεωρείται ότι αρκεί για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας»-Γνωμοδοτήσεις Εισ. 7/93, 2588/95, Εισαγγελέας Παν. Μπρακουμάτσος στην Ποιν. Δικ. 11/2002 κ.ά. καθώς και όλες οι αποφάσεις του Πειραϊκού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού για άλλους κατηγορούμενους για την υπόθεση της 17Ν και για άλλους πολυισοβίτες.

Με την άποψη αυτή στοιχήθηκαν και τα Δικαστικά Συμβούλια του Πειραιά που έκριναν δυο φορές επί του θέματος της άδειας του Δημ.Κουφοντίνα και αποφάνθηκαν ότι πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση της άδειας ( βουλεύματα υπ’ αριθμ. 380/2017 και 373/2016 , το τελευταίο με αντίθετη πρόταση εισαγγελέα την οποία και απέρριψε).”

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σκεπτικό των δικαστών για την απόρριψη της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα"

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται την γκάφα του: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό εισφορών του Ιανουαρίου

Σε διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στον υπολογισμό εισφορών του Ιανουαρίου του 2019 προχώρησε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών μη μισθωτών του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά του κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο μηχανογραφικό σύστημα.

«Ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι αντιμετωπίστηκαν ως ενεργοί ασφαλισμένοι, μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισφοροδοτήθηκαν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές, δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 ευρώ ανεργίας ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία» επισημαίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον φορέα, η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως και έγιναν οι πιο κάτω ενέργειες άμεσα προς αποκατάσταση:

«α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034).

γ. Αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

δ. Αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

ε. Εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στους ασφαλισμένους, με το οποίο ενημερώθηκαν ότι το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα τους, προσωρινά έχει ανακληθεί, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη, διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης, με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι εισφορές του Ιανουαρίου 2019 δεν θα είναι απαιτητές για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας, κλπ.

στ. Αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης, το οποίο είναι το εξής:

'Αγαπητέ ασφαλισμένε,

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, η εισφορά Ιανουαρίου 2019 προσωρινά έχει ανακληθεί.

Επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης, μέσω πάγιας εντολής, λόγω προθεσμιών που τίθενται από το διατραπεζικό σύστημα, σας ενημερώνουμε ότι θα εμφανιστούν στον τραπεζικό σας λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση του ποσού εισφοράς.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση'.

ζ. Επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές με την έκδοση Φεβρουαρίου.

η. Εστάλη απάντηση στην Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται την γκάφα του: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό εισφορών του Ιανουαρίου"

Ανακαλεί παιδικά πιάτα ο ΕΦΕΤ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων που διενεργεί "Παρακολούθηση Παραγόντων Ασφάλειας των Τροφίμων – Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που Προορίζονται να Έρθουν σε Επαφή με τα Τρόφιμα" και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, διενήργησε δειγματοληψία πιάτου μελαμίνης ρηχού με παράσταση "Star Wars", με αριθμό παρτίδας Lot No 1115, το οποίο κατασκευάζεται στην Κίνα, εισάγεται, διανέμεται και πωλείται από την επιχείρησηJUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το πιάτο είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, καθώς μετρήθηκε μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα. Επομένως, προκύπτει ότι το πιάτο δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές κατασκευής και υπό τις κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής του δύναται να προσβληθεί από το τρόφιμο και να μεταφέρει σε αυτό ουσίες που είναι ξένες προς τη φύση του, καθιστώντας έτσι δυνατό να προκληθεί τροποποίηση στη σύστασή του, αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του και να τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία εισάγει και διακινεί το εν λόγω προϊόν, την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, που φαίνεται στις κάτωθι φωτογραφίες, να μην το χρησιμοποιήσουν.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί παιδικά πιάτα ο ΕΦΕΤ"

Το νέο σκίτσο του Αρκά για τα «παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού» και τον «πιστό» του σκύλο

Συνέχεια στα «παιδικά χρόνια του πρωθυπουργού» δίνει ο Αρκάς με ένα νέο σκίτσο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης.

Στο νέο σκίτσο εκτός από τον πρωθυπουργό... πρωταγωνιστεί και ένας σκύλος που τον ακολουθεί πιστά γιατί πήρε την υπόσχεση ότι θα... διοριστεί!

Δείτε το σκίτσο του Αρκά


arkas27__1_

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο σκίτσο του Αρκά για τα «παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού» και τον «πιστό» του σκύλο"

Καιρός – Τσικνοπέμπτη: Τσουχτερό το κρύο – Που θα βρέξει

Αρκετό κρύο με τοπικές νεφώσεις και κατά τόπους βροχές σε όλη την χώρα επιφυλάσσει ο καιρός την Τσικνοπέμπτη.

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη ο καιρός επιφυλάσσει νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 με 7 και από το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά από το μεσημέρι από δυτικές 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες,Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Βελτίωση του καιροί από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βόρειοι 6 με 7 και βαθμιαία δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Τσικνοπέμπτη: Τσουχτερό το κρύο – Που θα βρέξει"

Ποινική δίωξη των μελών του Ρουβίκωνα που διέλυσαν το γραφείο του ζητά ο γιατρός

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των μελών του Ρουβίκωνα, που έκαναν «ντου» στο γραφείο του ζητά ο γιατρός που φέρεται ότι έπαιρνε «φακελάκι» από καρκινοπαθή.

Ο γιατρός δέχθηκε δύο χαστούκια από μέλος του Ρουβίκωνα, ενώ ένα άλλο μέλος τον απείλησε ότι «την επόμενη φορά θα σε πετάξουμε από το παράθυρο», ενώ έσπασαν το γραφείο του.

Η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνα για την ταυτοποίηση των προσώπων που εμφανίζονται στο βίντεο της εισβολής, με στόχο να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Ο γιατρός και καθηγητής χειρουργικής είχε συλληφθεί από τις Αρχές μετά από καταγγελίες ότι ζητούσε χρήματα από 40χρονο καρκινοπαθή. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη των μελών του Ρουβίκωνα που διέλυσαν το γραφείο του ζητά ο γιατρός"

Αίτηση αναίρεσης για αθώωση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζητά ο εισαγγελέας

Την αναίρεση της απαλλακτικής απόφασης του Η΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Η αναίρεση αφορά στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, το οποίο είχε αποδεχθεί την ανάλογη απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και αθώωσε ομόφωνα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, για το πλημμέλημα της διέγερσης σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Η κατηγορία σε βάρος του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, στηρίχθηκε σε κάποιες φράσεις από ομιλία που είχε πραγματοποιήσει προ ετών στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης των Αθηνών, στην οδό Δηλιγιάννη, το περιεχόμενο της οποίας είχε θεωρηθεί αξιόποινο.

Η αναίρεση που ασκήθηκε θα εισαχθεί προς συζήτηση στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει για την αναίρεση ή όχι της αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση αναίρεσης για αθώωση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζητά ο εισαγγελέας "

Οι χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας πρώτος στόχος της ελληνο-σκοπιανής επιτροπής

Τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και της γεωγραφίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι το επίκεντρο της επόμενης συνάντησης της Ελληνο-Σκοπιανής Επιτροπής, όπως είπε ο πρέσβης Γκάμπερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των Σκοπίων.

Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι οι άμεσες απαιτήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ούτε έχει διευκρινισθεί η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των ειδικών.

Στη συνέντευξή του, στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, διευκρίνισε ότι αναμένεται να ανοίξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον ορισμό του αλυτρωτισμού, επειδή το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπει την αλλαγή όχι μόνο στα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ αλλά και στα ελληνικά.

Η Ελλάδα στην προηγούμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ζήτησε να επανεξετασθεί όλο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που αναφέρεται σε αλυτρωτικά θέματα καθώς σε αρχαιοελληνικά σύμβολα και σε χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας.

Ο πρέσβης Γκάμπερ, συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση των χαρτών και των χαρακτήρων στα βιβλία, αλλά πρέπει να τηρηθούν σε αυτά τα διεθνή πρότυπα.

«Αυτό που εμείς επιμένουμε είναι να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία, ειδικά ό, τι έχει κωδικοποιηθεί σε διεθνή έγγραφα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και ό, τι είναι σύγχρονο σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», δήλωσε στη συνέντευξή του ο πρέσβης.

Ο Γκάμπερ σημειώνει ότι η κύρια παρατήρηση των Ελλήνων, για τα σχολικά εγχειρίδια, είναι η αναφορά του εδάφους ως εθνικού (που δεν πρέπει να αναφέρεται έτσι), αλλά, ταυτόχρονα (οι Έλληνες) στα βιβλία τους δεν αναφέρουν την ύπαρξη μακεδονικού λαού ή μακεδονικής γλώσσας, αποφεύγουν ακόμη και τον ορισμό ‘Σλαβομακεδόνες’, όταν πρόκειται για το έθνος μας.

Συνεπώς, οι λύσεις και οι φόρμουλες που θα αποτελέσουν μέρος των εγχειριδίων, εξηγεί ο πρέσβης, θα πρέπει να εκφράζουν την πραγματικότητα και να είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία, και ταυτόχρονα να είναι θετικές και πολιτισμένες και να παρουσιάζουν νέες εμπειρίες στα Βαλκάνια.

Την ίδια στάση με τον Γκάμπερ εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής, Μπόλαρης, όπως δημοσίευσε το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας πρώτος στόχος της ελληνο-σκοπιανής επιτροπής"

Συμφώνησαν τράπεζες – κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης και κα. Απαλαγάκη, μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, «ολοκλήρωσαν με επιτυχία ομόφωνα το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας» σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Φλαμπουράρη.

Η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10.

Κατά τις ίδιες πηγές, άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφώνησαν τράπεζες – κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας "

Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στην Πτολεμαΐδα και το «προδότες» στη Γεροβασίλη

Πριν από λίγο η Ασφάλεια Κοζάνης προχώρησε στην σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στα επεισόδια και στις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που έγιναν 500 μέτρα από τον χώρο της εκδήλωσης όπου παραβρέθηκε η υπουργός προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να είναι μέλος της ομάδας "Πτολεμαίοι Μακεδόνες" και να έχει ηγετικό ρόλο στην διοργάνωση των σημερινών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί, ότι τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προσπάθησαν να σπάσουν το απαγορευτικό κλοιό της αστυνομίας και να φτάσουν στο χώρο της εκδήλωσης, στη Σχολή Πυροσβεστών.

Από τις συμπλοκές υπάρχουν τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί και ένας πολίτης που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στην Πτολεμαΐδα και το «προδότες» στη Γεροβασίλη"

Σπίρτζης: Το αργότερο σε δυο μήνες ξενικά η κατασκευή της νέας Πατρών – Πύργου

Το αργότερο σε δύο μήνες θα έχουν πιάσει δουλειά οι μπουλντόζες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ενημερώνοντας για το θέμα την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι το έργο θα έχει περατωθεί στο σύνολό του σε τριάμισι χρόνια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Το αργότερο σε δυο μήνες ξενικά η κατασκευή της νέας Πατρών – Πύργου"

Αστυνομικοί Κοζάνης κατά κυβέρνησης για τα επεισόδια: Μας κάνατε σάκο του μποξ

Με μια ανακοίνωση- κόλαφο, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης καταφέρεται κατά της κυβέρνησης και της Ολγας Γεροβασίλη, για τα επεισόδια που ξέσπασαν στην Πτολεμαΐδα, παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Σταματήστε να μας βάζετε να κάνουμε τον “στόχο” για να δείχνουν κοινωνικό πρόσωπο αυτοί οι οποίοι νομοθετούν κάθε μέρα εναντίον του ελληνικού λαού», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους αναφορικά με τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά την τελετή αποφοίτησης από τη Σχολή της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής.

Η αστυνομία έγινε ξανά σάκος του μποξ, τονίζουν. «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξοστρακίσει τη λαϊκή οργή και να τη στείλει στον πλέον ευάλωτο, σε αυτόν που έχει την υποχρέωση να εκτελέσει αδιαμαρτύρητα τις εντολές που δέχεται», επισημαίνουν οι αστυνομικοί. «Η συνταγή δοκιμασμένη και για αυτούς που την εφαρμόζουν επιτυχημένη. Το αστυνομικό προσωπικό μπαίνει ανάμεσα από τους πολίτες και την κυβέρνηση, η οργή εκτονώνεται πάνω στα κράνη, τις ασπίδες και τα κεφάλια των αστυνομικών και η ζωή συνεχίζεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία δεν πρέπει να γίνεται μέσο εκτόνωσης της οποιασδήποτε πολιτικής πίεσης, επισημαίνουν. «Είμαστε υπηρέτες της Δημοκρατίας και όχι πραιτωριανοί, όπως πλέον μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού μας κατηγορεί», τονίζουν οι αστυνομικοί και κάνουν λόγο για επιχειρησιακά λάθη.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι διατέθηκαν πάνω από 200 αστυνομικοί για την επίσκεψη της υπουργού, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα σήμερα 27-02-2019 κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη στην Σχολή Πυροσβεστών Εορδαίας Κοζάνης.

Για άλλη μια φορά η Αστυνομία έγινε σάκος του μποξ. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξοστρακίσει τη λαϊκή οργή και να τη στείλει στον πλέον ευάλωτο, σε αυτόν που έχει την υποχρέωση να εκτελέσει αδιαμαρτύρητα τις εντολές που δέχεται.

Η συνταγή δοκιμασμένη και για αυτούς που την εφαρμόζουν επιτυχημένη. Το αστυνομικό προσωπικό μπαίνει ανάμεσα από τους πολίτες και την κυβέρνηση, η οργή εκτονώνεται πάνω στα κράνη, τις ασπίδες και τα κεφάλια των αστυνομικών και η ζωή συνεχίζεται. Εν τω μεταξύ υπάρχουν τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί (4 συνάδελφοι).

Έχουμε εκφράσει πολλάκις την άποψή μας για τη σχέση που πρέπει να έχει η Αστυνομία με τους πολίτες. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι ιερός σε μια δημοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται μέσο εκτόνωσης της οποιασδήποτε πολιτικής πίεσης. Είμαστε υπηρέτες της Δημοκρατίας και όχι πραιτωριανοί, όπως πλέον μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού μας κατηγορεί. Δε θα αναφερθούμε εκτενώς στα όποια επιχειρησιακά λάθη έγιναν. Αυτά διασαφηνίζονται μέσα από υπηρεσιακές διαδικασίες.

Το μόνο που θα επισημάνουμε είναι ότι όταν διατίθενται 200 και πλέον αστυνομικοί (που τη δεδομένη στιγμή θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας) για την επίσκεψη της υπουργού, έχουμε την απαίτηση τουλάχιστον η διαχείρισή τους να γίνει ορθολογικά ώστε να προστατεύονται οι πολίτες και οι αστυνομικοί.

Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν δικαιώνει κανέναν. Εν κατακλείδι σταματήστε να μας βάζετε να κάνουμε τον «στόχο» για να δείχνουν κοινωνικό πρόσωπο αυτοί οι οποίοι νομοθετούν κάθε μέρα εναντίον του ελληνικού λαού».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί Κοζάνης κατά κυβέρνησης για τα επεισόδια: Μας κάνατε σάκο του μποξ "

ΥΠΕΝ: Νέες δημοσιεύσεις δασικών χαρτών-Έρχεται ηλεκτρονική εφαρμογή

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο των δασικών χαρτών έχοντας ως στόχο την πλήρη ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών στην επικράτεια έως το τέλος του 2019 και την κύρωσή τους έως το τέλος του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε και εκτελείται νέα ανάρτηση την Παρασκευή 01/03/2019 στις παρακάτω περιοχές:


  • Ανατολική Αττική: προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας
  • Μαγνησία: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου
  • Καρδίτσα: το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας

Οι παραπάνω περιοχές καλύπτουν ποσοστό που ανέρχεται στο 2,27% της επικράτειας και αντιστοιχούν σε 3.000.000 στρέμματα.

Έως σήμερα το ποσοστό στο σύνολο της έκτασης της χώρας, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες κατάρτισης δασικών χαρτών και ανάρτησής τους, δηλαδή έχουν θεωρηθεί, ανέρχεται στο 54%.

Προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι εργασίες εξέτασης των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) για τις περιοχές που έχουν μερικώς κυρωθεί δασικοί χάρτες, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον εποπτευόμενο Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», δημιούργησαν ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επεξεργασία των αντιρρήσεων. Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι διαβαθμισμένη, με χρήση ειδικών κωδικών, που έχουν χορηγηθεί στις ΕΠ.Ε.Α. και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Ειδικότερα, η εφαρμογή αυτή παρέχει στα μέλη των ΕΠ.Ε.Α. τις παρακάτω διευκολύνσεις:

α) Την ψηφιακή διαχείριση των αντιρρήσεων και την επεξεργασία των πολυγώνων τους σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).

β) Την τεχνική υλοποίηση και απόδοση των νέων διαγραμμάτων που προκύπτουν από τις αποφάσεις επί των αντιρρήσεων και αφορούν στο χαρακτήρα και τη μορφή των εδαφοτεμαχίων που δημιουργούνται.

γ) Την αυτοματοποιημένη εξαγωγή του εκτυπωτικού της Απόφασης, διαμορφωμένο με βάση το πρότυπο που προβλέπεται στην 165792/225/19.01.2018 εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Π.ΕΝ. Σωκράτη Φάμελλου

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ταχύτερη και άνευ σφαλμάτων έκδοση των Αποφάσεων των ΕΠ.Ε.Α. εντός των προβλεπομένων θεσμικών προθεσμιών, αυξάνοντας την αξιοπιστία της διαδικασίας, με βασικά κριτήρια την εξυπηρέτηση των πολιτών και την έγκαιρη ολική κύρωση των δασικών χαρτών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΝ: Νέες δημοσιεύσεις δασικών χαρτών-Έρχεται ηλεκτρονική εφαρμογή"

Απορρίφθηκε αίτημα αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Με το υπ' αριθμ. 3719/2019 βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε το νέο αίτημα του ισοβίτη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας -7ης κατά σειρά- άδειας, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική εισήγηση.

Είναι η πρώτη φορά μετά το φθινόπωρο του 2017 που απορρίπτεται αίτημα άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ.

Όλο αυτό το διάστημα του είχαν χορηγηθεί 6 άδειες, διήμερες ή τετραήμερες. Όλες, ωστόσο, είχαν κριθεί από τα αρμόδια συμβούλια των φυλακών όπου κρατείτο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε αίτημα αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα"

«Χαστούκι» από την Κομισιόν στην Αθήνα: Μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ.

Κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων SMP και ANFAs ύψους 1 δισ. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης. 

Με έξι προαπαιτούμενα να μην έχουν ολοκληρωθεί ο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να έρθει στην Αθήνα αύριο για να χτυπήσει το καμπανάκι καθώς με τη παρούσα κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει την επόμενη δόση.

“Η κύρια αρχή στην οποία εργαζόμαστε, είναι πως όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν. Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να γίνει η εκταμίευση στις 11 Μαρτίου. Θα το μεταφέρω στην Αθήνα, υπάρχει δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Έχουμε 2 εβδομάδες, είναι δυνατό και είναι στο συμφέρον μας να γίνει αρκετή πρόοδος.” είπε ο Επίτροπος θέλοντας να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως θα μπορούσε να αρθεί το μπλόκο, δεδομένης αρκετής προόδου ως τώρα. 

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντίς Ντομπρόβσκις είπε αναφορικά με την έκθεση για τη μεταπρογραμματική επιτήρηση πως η Ελλάδα ναι μεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις όμως σε ορισμένα σημεία υπάρχει ελλιπής πρόοδος, ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για την πρώτη κατοικία. Ο αντιπρόεδρος σημειώνει πως υπάρχουν σημεία της νομοθεσίας που πρέπει να εξεταστούν εκ νέου έτσι ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο πληρωμής αλλά και να μην προστατεύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Απο τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ελλάδα έχει υπερβολικές ανισορροπίες ιδίως μεγάλο χρέος, κόκκινα δάνεια, ανεργία. Υπάρχουν δύο πλαίσια που πρέπει να συνεχίσει ο διάλογος, η πρώτη κατοικία ο νέος νόμος Κατσέλη και οι Λιγνιτικες μονάδες. 

Τι λέει η έκθεση της Επιτροπής για τον νόμο Κατσελη: 

Η δέσμευση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος δεν τηρείται σήμερα. Πραγματοποιούνται ακόμη συζητήσεις σχετικά με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο σύστημα προστασίας των πρωτοβάθμιων κατοικιών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις σημερινές προστασίες στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη (που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου 2019). Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες τους. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, με σωστό στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και δεν ενθαρρύνει τις στρατηγικές αθετήσεις. Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την πλήρη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων στον ισολογισμό των τραπεζών και για τον ποσοτικό προσδιορισμό των δημοσιονομικών επιπτώσεων. 

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεσμεύονται να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί συμφωνία για ένα σύστημα που δεν δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, γεγονός που απαιτεί σημαντικές αλλαγές σε αρκετές βασικές παραμέτρους. Δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις των νομικών πλαισίων που σχετίζονται με την επίλυση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο δράσης για τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων βάσει του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών θα πρέπει να καθορίσει επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης των συσσωρευμένων περιπτώσεων έως το 2021 και τον τρόπο με τον οποίο το νέο σχέδιο για την προστασία των πρωτογενών κατοικιών θα επηρεάσει την πρόοδο . Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην επιτυχή διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Επίσης, το σημερινό σχέδιο δράσης για τα κρατικά εγγυημένα δάνεια πρέπει να επικαιροποιηθεί και να καταστεί αρκετά φιλόδοξο.

Για τις λιγνιτικές μονάδες: 

Η δέσμευση σχετικά με την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων δεν έχει ολοκληρωθεί, μετά από αποτυχημένη διαδικασία δημοπρασίας. Οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών, της ΔΕΗ και της Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση αποδεκτού μέσου αντιμετώπισης της αντιμονοπωλιακής υπόθεσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. Πρόκειται για σημαντική αποτυχία στην επίτευξη μιας κρίσιμης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, η οποία αποσκοπεί στην εισαγωγή του ανταγωνισμού, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στη στήριξη της δυνητικής ανάπτυξης.

Θετικά σχόλια για αγορά φυσικού αερίου: 
Όσον αφορά τις εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου, σημειώθηκε πραγματική πρόοδος με την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Εταιρείας Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΠΑ). Ο νόμος περί αναδιάρθρωσης της ΔΕΠΑ πρόκειται να εγκριθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ορίζοντας το πλαίσιο για τη διάσπαση της κυριότερης εταιρείας παροχής φυσικού αερίου σε δύο συγκεκριμένες οντότητες, μία που καλύπτει εμπορικές δραστηριότητες και μία άλλη υποδομή κάλυψης (με αυτό το τμήμα να χωρίζεται περαιτέρω μεταξύ διεθνών έργων και διανομής) , σύμφωνα με τους κανόνες διαχωρισμού.

Καμία συζήτηση για αλλαγή των πλεονασμάτων

Πάγο σε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων έβαλε ο Πίερ Μοσκοβισί, λέγοντας πως “Όταν βγήκε (η Ελλάδα) από το τρίτο πρόγραμμα έδωσε κάποιες υποσχέσεις για πλεόνασμα και πρέπει να το τηρησουν. Δεν το συζητάμε.” και συμπλήρωσε πως για τον νόμο Κατσέλη “Υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές που θέλουμε να γίνουν, έχει γίνει πρόοδος αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.”

Μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε δύο εκθέσεις. Την έκθεση μεταπρογραμματικής επιτήρησης και την έκθεση που αφορά το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, δηλαδή τις εκθέσεις προόδου των Ευρωπαϊκών οικονομιών, όπου καταγράφονται οι οικονομικές ανισορροπίες.

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η Επιτροπή διαπιστώνει “μεγάλες ανισορροπίες” που σχετίζονται βεβαίως με το τεράστιο χρέος, τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια, την υψηλή (αν και μειώνεται) ανεργία και τις χαμηλές προοπτικές για ανάπτυξη. Η Ελλάδα, σημειώνει, έχει κάνει μεν μεγάλες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η επενδυτική της κλίμακα παγκοσμίως είναι αρνητικότατη και διαρκώς δυσχεραίνει. Η έκθεση βρίσκει επίσης ασθενική ανάπτυξη και αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περισσότερες εξαγωγές από ότι εξαγωγές).

Η έκθεση σημειώνει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μεν τεράστιο, βρίσκεται όμως στη κατοχή θεσμικών επενδυτών (κράτη μέλη και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) συνεπώς το κόστος αποπληρωμής του παραμένει χαμηλό. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας εξαιτίας των πολυάριθμων κόκκινων δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών. Αυτό σημαίνει πως δεν ανακάμπτουν οι επενδύσεις και δεν αυξάνεται ο ρυθμός δανειοδότησης. 

Στα θετικά η έκθεση διαπιστώνει πως το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και τα προγράμματα στήριξης (της ΕΕ) στην Ελλάδα στοχεύουν στην συνέχεια και την επέκταση των μεταρρυθμίσεων για την διόρθωση δομικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας. 

Οπισθοχώρηση στο θέμα των 120 δόσεων

Η έκθεση αποκαλύπτει και οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση αναφέρεται τόσο στις ρυθμίσεις προς την εφορία όσο και στις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί επισήμως από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το επίμαχο απόσπασμα της έκθεσης έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Και το πρωτότυπο στα αγγλικά:
"The government has informed the European institutions that they do not intend to proceed in the near future with revisions to instalment schemes for tax debt and social security debt, as they need to undertake further technical analysis and reflection. It is important to avoid negative risks to public revenues and to safeguard the payment culture, as these were core objectives of the reforms in public revenue collection enacted during the financial assistance programmes."

Για τον κατώτατο μισθό:

«Το διψήφιο ποσοστό αύξησης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει δηκτικά: «Αναμενόταν κάποια αύξηση στον κατώτατο μισθό και αυτό είναι πράγματι ευπρόσδεκτο, καθώς το επίπεδό του είχε "παγώσει" από το 2012. Στο εγγύς μέλλον, η αύξηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο ως προς την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης. Ωστόσο, οι προοπτικές για την απασχόληση συγκεκριμένων ομάδων μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά και οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις πρέπει να ληφθούν προσεκτικά υπόψη για πολλούς λόγους».

Οι κυριότεροι λόγοι που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι εξής:

- «Ακόμα και πριν από τη μεγάλη αύξηση που νομοθετήθηκε, το επίπεδο του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα βρισκόταν ήδη στα επίπεδα πολλών χωρών της ευρωζώνης, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και ως αναλογία επί του μέσου όρου. Η αύξηση κατά σχεδόν 11% ξεπερνά κατά πολύ τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και έτσι συνεπάγεται απώλεια της σχετικής ανταγωνιστικότητας κόστους σε σύγκριση με την ευρωζώνη και άλλες αντίστοιχες χώρες», αναφέρεται στην έκθεση.

- Το ύψος της αύξησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, αυξάνονται οι κίνδυνοι αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση, ειδικά για τους χαμηλής ειδίκευσης και τους νέους εργαζόμενους. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να αυξήσει τις επιπτώσεις της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που θεωρείται ακόμα διαδεδομένη στην Ελλάδα», σημειώνει η Κομισιόν.

- Η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού στη γενικότερη διάρθρωση των μισθών, ιδίως μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχει ελλιπής πρόοδος στο θέμα της προστασίας α΄κατοικίας


Παρουσιάζοντας την έκθεση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντίς Ντομπρόβσκις είπε ότι η Ελλάδα ναι μεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις όμως σε ορισμένα σημεία υπάρχει ελλιπής πρόοδος, ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως υπάρχουν σημεία της νομοθεσίας που πρέπει να εξεταστούν εκ νέου έτσι ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο πληρωμής αλλά και να μην προστατεύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές. 


Απο τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ελλάδα έχει υπερβολικές ανισορροπίες ιδίως όσον αφορά το μεγάλο χρέος, τα κόκκινα δάνεια και την ανεργία. Όπως τόνισε υπάρχουν δύο πλαίσια που πρέπει να συνεχίσει ο διάλογος, η πρώτη κατοικία ο νέος νόμος Κατσέλη και οι λιγνιτικες μονάδες. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαστούκι» από την Κομισιόν στην Αθήνα: Μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ."

ΕΟΦ: Ανακαλεί σταγόνες για τα αυτιά γνωστής εταιρείας

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό ιατροτεχνολογικό προϊόν.

Την ανάκληση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος “Μentor SILTEX® silicon breast implant” λόγω μη ανανέωσης της σήμανσης CE η οποία σχετίζεται με θέματα συμμόρφωσης ή ασφάλειας.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημοσιάς Υγείας. Η εταιρεία Johnson & Johnson Hellas S.A. που έχει πραγματοποιήσει τη διάθεση του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος προκειμένου να το αποσύρουν και να εφαρμόσει τις διορθωτικές ενέργειες που προτείνει ο κατασκευαστής.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλεί σταγόνες για τα αυτιά γνωστής εταιρείας"

Τα καυσαέρια από ντιζελοκίνητα οχήματα ευθύνονται για 1 στους 2 ξαφνικούς θανάτους!

Σοκάρουν οι αριθμοί των πρόωρων θανάτων από τα καυσαέρια πετρελαιοκίνητων οχημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ειδικότερα, περίπου 385.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πέθαναν πρόωρα το 2015 από τα καυσαέρια των οχημάτων, τονίζει η μελέτη, υποδεικνύοντας, μάλιστα, χαρακτηρίζει ως κυριότερο υπαίτιο του φαινομένου τους κινητήρες ντίζελ.

Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ευθύνονταν για το 47% των θανάτων, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά το ποσοστό αυτό φθάνει στο 66% στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ινδία όπου τα αυτοκίνητα ντίζελ είναι περισσότερα.

Φονικά καυσαέρια

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), μιας ΜΚΟ, η οποία το 2015 αποκάλυψε το “dieselgate”, δηλαδή το σκάνδαλο με την Volkswagen, η οποία είχε εγκαταστήσει κρυφό λογισμικό σε 475.000 δίλιτρα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ για να εξαπατά στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο “καθαρά”.

Στην πραγματικότητα, τα αυτοκίνητα είχαν εκπομπές έως και 40 φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα επίπεδα!

Εξατμίσεις – δηλητήρια

Στην μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία – ντίζελ και συμβατικά – αλλά και από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τα γεωργικά μηχανήματα καθώς και τα μηχανήματα κατασκευαστικών έργων και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στην υγεία του ανθρώπου.

Διαπίστωσαν ότι ο παγκόσμιος τομέας μεταφορών ήταν υπεύθυνος για το 11%, δηλαδή για 3,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, ετησίως οι οποίοι οφείλονταν στη μόλυνση από τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και από την έκθεση στο τροποσφαιρικό όζον.

Μόνο στην Κίνα περίπου 114.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκπομπών ρύπων των εξατμίσεων αυτοκινήτων τη συγκεκριμένη χρονιά. Στις ΗΠΑ 22.000 θάνατοι φέρεται ότι συνδέονται με τη ρύπανση από τις εξατμίσεις, εκ των οποίων το 43% ήταν από πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η Ινδία στο μεταξύ κατέγραψε 74.000 πρόωρους θανάτους από τις εξατμίσεις των οχημάτων σε σχέση με 13.000 στη Γερμανία, 7.800 στην Ιταλία και 6.400 στη Γαλλία.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα ήταν χειρότερη στη Γερμανία με 17 πρόωρους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους οφειλόμενους στη ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς – τρεις φορές υψηλότερους από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Το Μιλάνο, το Τορίνο, η Στουτγάρδη, το Κίεβο, η Κολωνία, το Βερολίνο και το Λονδίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων οφειλόμενα στη ρύπανση αυτού του τύπου, όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι “συντηρητικές”, καθώς στη μελέτη τους δεν έλαβαν υπόψη τους όλους τους τύπους των βλαβερών εκπομπών ρύπων ή των συνδεόμενων με τη ρύπανση ασθενειών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα καυσαέρια από ντιζελοκίνητα οχήματα ευθύνονται για 1 στους 2 ξαφνικούς θανάτους!"

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναμένουμε κορύφωση της γρίπης τον Μάρτιο -Κάποιοι συμπολίτες μας δεν θα τα καταφέρουν

Αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης τον Μάρτιο αναμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο News 24/7 88,6, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΝΠΟ ανέφερε πως η γρίπη θα παραμείνει σε έξαρση τον Μάρτιο, με τα κρούσματα να συνεχίζονται μέχρι και τον Απρίλιο.

«Τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η συνήθης διάρκεια του φαινομένου μάς λένε ότι και όλο τον επόμενο μήνα, μέχρι και τις αρχές Απριλίου, θα έχουμε περιστατικά και δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε γνωστό ότι ούτε η Ελλάδα ούτε και οι χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης -με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν πιάσει τον επιθυμητό στόχο.

Διευκρίνισε τέλος, ότι το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου είναι στο 70% ενώ ένα άλλο 30% μπορεί να νοσήσει, αλλά ηπιότερα, και χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναμένουμε κορύφωση της γρίπης τον Μάρτιο -Κάποιοι συμπολίτες μας δεν θα τα καταφέρουν "

Νέα γκάφα του ΕΦΚΑ: Χρέωσε μισθωτούς με εισφορές ελεύθερου επαγγελματία

Λάθος εισφορές 167 ευρώ επιπλέον καταλόγισε ο ΕΦΚΑ σε μισθωτούς «μετατρέποντάς» τους σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Θύματα, αυτή τη φορά, χιλιάδες μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαπίστωσαν αιφνιδιαστικά ότι από λάθος του ΕΦΚΑ έχουν χρεωθεί με επιπλέον εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για τον Ιανουάριο του 2019, τις οποίες μάλιστα οφείλουν να εξοφλήσουν εντός μιας ημέρας - μέχρι 28/2/19.

Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις, όπου έχουν χρεωθεί εισφορές ακόμη και για ολόκληρο το 2018!

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ που αναγνωρίζουν το λάθος – αναμένεται ανακοίνωση- πιθανότατα να δοθεί παράταση για την εξόφληση της «οφειλής» προκειμένου να διορθωθεί το λάθος.

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων,κ. Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τη νέα γκάφα, τόνισε :

«Νέο κρούσμα λανθασμένων υπολογισμών και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά τα λάθη στους υπολογισμούς των αναδρομικών στους συνταξιούχους, έρχεται να επιβεβαιώσει την πλήρη διάλυση του ΕΦΚΑ.

Για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής γκάφας και του διοικητικού χάους που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ) που εκπροσωπεί 8.000 και πλέον μηχανικούς, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ, με σκοπό την διόρθωση των τραγικών αυτών λαθών.

Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ασφαλιστικού μορφώματος “Κατρούγκαλου” και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια πρωτοφανούς διοικητικού χάους και συμπτώματα παράλυσης, με θύματα πάντα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα γκάφα του ΕΦΚΑ: Χρέωσε μισθωτούς με εισφορές ελεύθερου επαγγελματία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news