facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Εξελίξεις στη δολοφονία αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη: Μηδενικό το αλκοόλ στον Νορβηγό που τον σκότωσε!

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση δολοφονίας του άτυχου αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη από τον Νορβηγό.

Ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει ότι είχε θολώσει και είχε πιεί αρκετά με αποτέλεσμα να μην καταλάβει πώς μπόρεσε να σκοτώσει τον αστυνομικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Star, το ποσοστό αλκοόλ που βρέθηκε στον Νορβηγό είναι μηδενικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Νορβηγός υποστήριζε πώς έχει πιει, μάρτυρες ανέφεραν ότι είχε πιει μόνο δύο ποτήρια μπίρας.

Όπως φαίνεται το αλκοόλ αποτελεί δευτερεύον ζήτημα καθώς ο δικηγόρος μέσω του Νορβηγού θα ισχυριστεί ότι ο εντολέας του είναι ψυχικά ασθενής. Στο σπίτι του δράστη στη Θεσσαλονίκη δεν εντοπίστηκαν φάρμακα και ούτε στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί υπάρχουν στοιχεία ότι ο 44χρονος αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα ή είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου υποστηρίζει ότι η ανεύρεση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική για την υπόθεση.

Στη φυλακή ο Νορβηγός που σκότωσε με μαχαίρι τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη

Ο 44χρονος δράστης μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ενώ κατά πληροφορίες ενώπιον των δικαστικών αρχών υποστήριξε:

«Δεν θυμάμαι τι έγινε. Δεν ήθελα με τίποτα να σκοτώσω. Από τη μέρα που γεννήθηκα ζω έναν εφιάλτη και έχω κακοποιηθεί. Μου έχουν επιτεθεί για την εμφάνισή μου, επειδή είμαι διαφορετικός. Θυμάμαι μόνο τον πανικό που είχα και ότι δέχτηκα κάποια χτυπήματα. Δυστυχώς δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που έγινε. Το μαχαίρι του είχα επειδή το προηγούμενο διάστημα είχα δεχθεί επίθεση».

Επιπροσθέτως ο δράστης κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιων των δικαστικών Αρχών φέρεται επίσης να είπε: «Μετανιώνω για όλα αλλά δυστυχώς δε μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω».

Σημειώνεται επίσης ότι ο 44χρονος, κατά πληροφορίες, μέσω του δικηγόρου του ζητά να οδηγηθεί σε ειδικό χώρο στις φυλακές ενώ θα παραμείνει στα κρατητήρια έως την προσεχή Δευτέρα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξελίξεις στη δολοφονία αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη: Μηδενικό το αλκοόλ στον Νορβηγό που τον σκότωσε!"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και ομίχλες – Έως τους 19 βαθμούς η θερμοκρασία

Χαλάει ο καιρός αύριο Τρίτη 2 Ιανουαρίου με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα βόρεια, με βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστεί ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια όπου θα φτάσει τους 13 με 15 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα νότια τους 19 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν. Από αργά το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Μετά το μεσημέρι βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Από το απόγευμα βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από αργά το απόγευμα στα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και ομίχλες – Έως τους 19 βαθμούς η θερμοκρασία"

Κόρινθος: Ρομά μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το κέντρο της πόλης – 27 προσαγωγές και συλλήψεις (video-φωτο)

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, όταν δύο ομάδες Ρομά, για άγνωστη αιτία, λογομάχησαν έντονα και στη συνέχεια πιάστηκαν στα χέρια, με την κατάσταση να βγαίνει γρήγορα εκτός ελέγχου.

Έντρομοι οι καταστηματάρχες εισήλθαν στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τους, μένοντας εκεί για ασφάλεια, ενώ πολλοι ήταν οι πολίτες που έτρεχαν στον πεζόδρομο της πόλης για να αποφύγουν όσα εκτόξευαν οι νεαροί.

Στο σημείο κλήθηκαν και έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου προχώρησαν σε 27 προσαγωγές εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Δείτε όσα αναφέρει για το περιστατικό ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Κορινθίας, Χρήστος Βλαχοπάνος

 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Ρομά μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το κέντρο της πόλης – 27 προσαγωγές και συλλήψεις (video-φωτο)"

Ανήλικοι Ρομά λήστεψαν 5 άτομα παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Γκάζι – Συνελήφθησαν από άνδρες της Άμεσης Δράσης

Αντιμέτωποι με ομάδα Ρομά βρέθηκαν ανυποψίαστοι πολίτες στο Γκάζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πέντε δράστες είχαν στήσει καρτέρι πέριξ της πλατείας και με χρήση σωματικής βίας, αφαιρούσε τσάντες, κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα.

Αμέσως μόλις ενημερώθηκαν τα στελέχη της Άμεσης Δράσης, ξεκίνησαν αναζητήσεις και εντοπίστηκε από περιπολικό ένας εκ των δραστών στην οδό Πειραιώς.

Στο οικείο αστυνομικό τμήμα κλήθηκαν παθόντες όπου αναγνώρισαν ως έναν από τους πέντε δράστες σε συνολικά τρεις ληστείες, τον ανήλικο.

Συνολικά οι πέντε δράστες αφαίρεσαν  δυο τσάντες δυο κινητά τηλέφωνα μεγάλης αξίας και μια αλυσίδα λαιμού.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικοι Ρομά λήστεψαν 5 άτομα παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Γκάζι – Συνελήφθησαν από άνδρες της Άμεσης Δράσης"

Κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα: Το Ιράν στέλνει πολεμικά πλοία – Το Alborz πέρασε το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ

Το πολεμικό πλοίο Alborz του Ιράν εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης σε αυτή την βασική ναυτιλιακή οδό που σημειώνονται τακτικές επιθέσεις κατά πλοίων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Το Tasnim δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του Alborz, ωστόσο ανέφερε ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων από το 2009.

Από τον Νοέμβριο, οι σιίττες αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πολλαπλασιάσει επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπροστά σε αυτά τα περιστατικά, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επανασχεδιάσει τις διαδρομές δρομολογίων πλοίων τους επιλέγοντας την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, αντί της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, από όπου μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το πολεμικό πλοίο Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ τόνισε το Tasnim, χωρίς να αναφέρει το πότε. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν ότι το πλοίο εισήλθε στα ύδατα αυτά αργά το Σάββατο.

Στο τελευταίο περιστατικό επίθεσης των σιιτών ανταρτών, δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou.

Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε έπειτα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι το Alborz εκτελεί αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου αναφορικά με την Ερυθρά Θάλασσα ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει μια κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα: Το Ιράν στέλνει πολεμικά πλοία – Το Alborz πέρασε το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ"

Έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού – 229 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα. Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή! Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

Ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Συστήνονται, ισχυρά, από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού – 229 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία"

Πετιούνται στα σκουπίδια αντιικά Pfizer αξίας $2,2 δισ.

Αντιιικά φάρμακα της Pfizer κατά της Covid-19 αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που προμηθεύτηκαν κράτη της Ευρώπης έχουν λήξει, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλούνται οι Financial Τimes, καθώς οι αυστηροί έλεγχοι για το ποιος μπορεί να λάβει το φάρμακο άφησε εκατομμύρια δόσεις αχρησιμοποίητες μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Το Paxlovid - που σχεδιάστηκε για να χορηγείται σε ασθενείς λίγο μετά από ένα θετικό τεστ - ήταν πολύ πιο εύκολο να αποκτηθεί στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η πρόσβαση συχνά περιοριζόταν σε ηλικιωμένους ή άτομα με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή Covid.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τον όμιλο ανάλυσης Airfinity δείχνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο προσιτό χωρίς να μείνουν από προμήθειες, καθώς περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια πακέτα πενθήμερης χρήσης του χαπιού, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν λήξει παρότι οι ημερομηνίες χρήσης παρατείνονται κατά έξι έως 12 μήνες.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024, συνολικά 3,1 εκατομμύρια πακέτα πρόκειται να λήξουν, ανεβάζοντας το κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Airfinity. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις που ήταν πανευρωπαϊκές.

Ο Marco Gallotta, αναλυτής της Airfinity, είπε ότι ορισμένες χώρες μπορεί να υπεραγόρασαν το Paxlovid. «Οι κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να αγοράσουν το εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιιικό και είχαν μια δύσκολη πρόκληση να εκτιμήσουν τη ζήτηση», είπε.

Ωστόσο, η πτώση των κρουσμάτων και η απότομη μείωση των τεστ έπληξαν τη λήψη αντιιικών φαρμάκων, τα οποία έπρεπε να χορηγηθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, είπε.

Η Pfizer δήλωσε: «Η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των φαρμακοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας γρήγορα με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους».

Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για το πώς το Paxlovid αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα, γεγονός που περιορίζει τη συχνότητα που μπορεί να συνταγογραφηθεί.

Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη ζημιά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο δόσεις αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν λήξει στις αρχές Δεκεμβρίου. Άλλες 550.000 δόσεις αναμένεται να λήξουν τον Φεβρουάριο, με άλλες 650.000 έως το τέλος Ιουνίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετιούνται στα σκουπίδια αντιικά Pfizer αξίας $2,2 δισ."

Για μια θέση στάθμευσης 65χρονος μαχαίρωσε 51χρονο στον Πειραιά

Για μια θέση στάθμευσης 65χρονος μαχαίρωσε 51χρονο στον Πειραιά, μπροστά από ταξιδιωτικό γραφείο στην Ακτή Κονδύλη, τραυματίζοντάς τον ευτυχώς ελαφρά.

Οι δύο άνδρες λογομάχησαν αρχικά για μια θέση στάθμευσης. Ο 65χρονος που φέρεται να εργάζεται σε ταξιδιωτικό γραφείο στην περιοχή έβγαλε ένα μαχαίρι τύπου «πεταλούδα», επιτέθηκε στον 51χρονο, τον τραυμάτισε ελαφρά και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Προανάκριση διενεργεί η ασφάλεια Πειραιά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Για μια θέση στάθμευσης 65χρονος μαχαίρωσε 51χρονο στον Πειραιά"

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε 18χρονη και άρπαξε την τσάντα της – Τον τσάκωσε η ΕΛ.ΑΣ. λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου

Στην αυτόφωρη σύλληψη 26χρονου προχώρησαν λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, περιπολούντες αστυνομικοί στην περιοχή της Πολίχνης, για ληστεία σε βάρος νεαρής γυναίκας.

Συγκεκριμένα, προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης – Συκεών, στο πλαίσιο περιπολιών για την αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, εντόπισε τον 26χρονο, ο οποίος λίγο πριν τη λήξη του χρόνου, με χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσε τσάντα από 18χρονη πεζή, που περιείχε χρηματικό ποσό, κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα της κατόχου.

Άμεσα προσήχθη στο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας όπου και συνελήφθη.

Σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Χτύπησε 18χρονη και άρπαξε την τσάντα της – Τον τσάκωσε η ΕΛ.ΑΣ. λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου "

Μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα: Θα καταστρέψουμε ολοσχερώς τους εχθρούς μας

Σαφές μήνυμα στο στρατιωτικό επιτελείο της Βορείου Κορέας έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τονίζοντας πως πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά μέσα ώστε να συντρίψει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα εάν επιλέξουν την ένοπλη αντιπαράθεση με τη χώρα του, όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).

Ο Κιμ υποστήριξε ότι το σενάριο πολέμου στην κορεατική χερσόνησο φαίνεται πως θα γίνει σύντομα πραγματικότητα λόγω των εχθρικών ενεργειών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ως εκ τούτου, είπε πως η Βόρεια Κορέα πρέπει «να ακονίσει το σπαθί» για να αμυνθεί.

«Εάν επιλέξουν την στρατιωτική αντιπαράθεση και προκαλέσουν ανάφλεξη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πιο ισχυρά μέσα… ώστε να καταφέρουμε ένα συντριπτικό πλήγμα και να τους καταστρέψουμε ολοσχερώς», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος, ο βορειοκορεάτης ηγέτης τους συνεχάρη για τα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε.

Σύμφωνα με άλλη αναφορά του πρακτορείου KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέθεσε δεξίωση σε υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και παρακολούθησε συναυλία με αφορμή την έλευση του νέου έτους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα: Θα καταστρέψουμε ολοσχερώς τους εχθρούς μας"

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Σεισμός προκαταρκτικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,4 βαθμών Ρίχτερ έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία σήμερα Πρωτοχρονιά.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι κατά μήκος των παραλιακών περιοχών των νομαρχιών Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα.

Η προειδοποίηση προτρέπει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τις παράκτιες περιοχές των νομών Ισικάουα, Νιιγκάτα, Τογιάμα και Γιαμαγκάτα, ενώ κύματα ύψους έως και 5 μέτρων προβλέπονται για τη χερσόνησο Νότο στην Ισικάουα, μετέδωσε το κανάλι NHK.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι"

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα – Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η εφαρμογή τους

Από σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2024, «ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Η απόφαση για την επαναφορά τους, η οποία δεν θα έχει αναδρομικότητα για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους, αλλά, ταυτόχρονα, λαμβάνει υπ’ όψιν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει ότι η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά είναι υποχρεωτική. Είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Όπως επισημαίνει, «κάποιοι θα δουν άμεσα αύξηση στον μισθό τους. Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα αύξησης 10% μέσα στο 2024. Προϊόντος της τριετίας, θα επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και θα φτάσει περίπου σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η απόφαση να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες νωρίτερα δικαιώθηκε, λόγω της ταχύτερης αποκλιμάκωσης της ανεργίας κάτω από το φράγμα του 10%.

Ειδικότερα, από σήμερα, προβλέπονται τα εξής:

– Η επαναφορά της προσαύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού με επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους εργατοτεχνίτες, από την 01/01/2024.

– Η άρση της αναστολής της ισχύος διατάξεων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν σήμερα ή θα προβλέψουν στο μέλλον προσαυξήσεις προϋπηρεσίας (τριετίες, πενταετίες και, γενικά, επιδόματα πολυετούς εργασίας).

– Η αναγνώριση, προκειμένου να υπολογιστεί το επίδομα προϋπηρεσίας, του χρόνου εργασίας που διανύθηκε, πριν από τις 14/02/2012, καθώς και αυτού που θα διανυθεί, μετά την 01η/01/2024 (όχι αναδρομική αναζήτηση των ετών που μεσολάβησαν για την περίοδο από 14/02/2012 έως και 31/12/2023).

– Η θεμελίωση, από 01/01/2024, της αξίωσης καταβολής του επιδόματος προϋπηρεσίας στον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και των επιδομάτων πολυετίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τι ισχύει

Οι βασικότερες οδηγίες, που περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι οι ακόλουθες:

1. Από την 1η/1/2024, αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας, η οποία επιβλήθηκε με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 6/28/02/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

2. Ο τρόπος απόδειξης της προϋπηρεσίας, που διανύθηκε ή θα διανυθεί στα ανωτέρω αναφερόμενα διαστήματα, εξαρτάται από το περιεχόμενο των περί προϋπηρεσίας διατάξεων της Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας (του ν. 1876/1990, όπως ισχύει), στην οποία, εκ της φύσης της εργασίας και των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, υπάγεται ο μισθωτός και η οποία δύναται να ρυθμίζει ειδικότερα τα ζητήματα της αναγνώρισης και προσμέτρησης της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας. Εάν δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από ένα τέτοιο κείμενο Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται αυτή που διανύθηκε στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη, στην ίδια ειδικότητα.

3. Για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14/02/2012 και μετά από την 1η/1/2024.

Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση, λόγω προϋπηρεσίας, καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και, συνολικά, σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και, συνολικά, 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

4. Ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί έως τις 14/02/2012 (ή θα διανυθεί από 1/1/2024 και μετά) με καθεστώς μερικής απασχόλησης, λαμβάνεται υπ’ όψιν ως χρόνος προϋπηρεσίας για τους σκοπούς του άρθρου 33 του ν. 5053/2023 με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνεται υπ’ όψιν και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο, δηλαδή τον αντίστοιχο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης της παρ. 2/β΄ του άρθρου 2 του ν. 3846/2010 (Α΄ 66), όπως ισχύει. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση, που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο του ως άνω αναφερόμενου συγκρίσιμου εργαζόμενου, αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

5. Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των ανωτέρω, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

6. Για το χρονικό διάστημα από τις 14/02/2012 έως και τις 31/12/2023 καμία αξίωση δεν γεννάται ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρεται ανωτέρω ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τις 14/02/2012 έως και τις 31/12/2023.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα – Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η εφαρμογή τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news