facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η πολυνομία "θρέφει" τη φοροδιαφυγή, καταγγέλλουν οι δικαστές

Στοιχεία - σοκ έδωσαν οι διοικητικοί δικαστές για την πολυνομία που ενισχύει αντί να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. "Ποιός τομέας της πολιτείας μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν το σύστημα της δικαιοσύνης πάσχει" αναρωτήθηκε η Ειρ.Γιαναδάκη πρόεδρος της Ένωσης ΔιοικητικώνΔικαστών.

Για παράδειγμα στην Αμερική από το 1775 έως σήμερα έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί 10 φορολογικοί νόμοι. Αντίστοιχα στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες, μαζί με 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις.

Μόνο τους τελευταίους 30 μήνες, τα χρόνια της κρίσης δηλαδή, έχουν ψηφιστεί:

-6 αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα
-17 νόμοι στους οποίους συμπεριελήφθησαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις
-111 υπουργικές αποφάσεις
-138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι, επεξηγηματικές των διατάξεων.
"Η εκάστοτε κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί τη δύναμη της σε μία ακατάπαυστη παραγωγή νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, που κάποτε δεν εφαρμόζονται καθόλου, συχνά εφαρμόζονται για λίγο και μετά καταργούνται συνήθως όταν εφαρμόζονται ευνοούν κάποια μερίδα πολιτών αλλά ταυτόχρονα και βλάπτουν άλλη" υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Στην ετήσια γενική συνέλευση των δικαστών "παρών" ήταν και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος μίλησε για αλτρουισμό των δικαστών, αλλά και η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία άφησε αιχμές σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης, υπονοώντας ότι χρησιμοποίησε τη δικαιοσύνη.

"Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάμψουν αυτό το φρόνημα και να καταστήσουν τον δικαστή εργαλείο αντισυνταγματικών πρακτικών" είπε η κ.Κωσνταντοπούλου.

"Προχθές συγκεκριμένα στη Βουλή των Ελλήνων η ίδια η πρόεδρος της Βουλής, η οποία από το βήμα της Βουλής ζήτησε επίσημα κατάργηση διάταξης εισαγγελέως", "απάντησε" ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.


Loading the player ...



megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πολυνομία "θρέφει" τη φοροδιαφυγή, καταγγέλλουν οι δικαστές"

«Πόλεμος» Μπαλτά - Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας για το ΑΣΕΠ

«Καυτό» δίδυμο στο υπουργείο Παιδείας που μπορεί σύντομα να προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Ο λόγος για τον υπουργό Αρ. Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κουράκη και τις δηλώσεις του τελευταίου ότι θα καταργηθούν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ο κύριος Κουράκης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», είχε αναφέρει ότι «θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή. Αντ' αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών».

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Παιδείας «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό διαψεύδοντας τα σενάρια για τον ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, «ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόλεμος» Μπαλτά - Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας για το ΑΣΕΠ"

Κριτική για τη συμφωνία στο Eurogroup - Εκλογές τον Ιούνιο ζητούν φωνές από την Αριστερή Πλατφόρμα

Συνεχίστηκε και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η κριτική για την συμφωνία του Eurogroup, όμως όλοι πια δίνουν έμφαση στην διακυβέρνηση της χώρας. Από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν λείπουν και οι φωνές για εκλογές τον Ιούνιο, ώστε να ανατραπεί η συμφωνία.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «αποκάλυψε» ότι η συμφωνία δεν θα κυρωθεί στη Βουλή.
«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει τη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακα χαρακτηριστικά», είπε, ενώ για το περιεχόμενο της συμφωνίας εκτίμησε ότι «εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα».
Παρά την κριτική ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο «να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις».
«Αυτή είναι η πρόκληση με τη οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης.
Στην κριτική απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Η αποδοχή στη τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Και οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς είναι αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», τόνισε ο Ν. Παππάς επικαλούμενες τις έρευνες της METRON Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δείχνουν ποσοστά αποδοχής της κυβερνητικής τακτικής στην διαπραγμάτευση της τάξης του 60% - 80%.
«Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε», αποκάλυψε ο Γιάννης Δραγσάκης και πρόσθεσε πως «αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε».
«Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο», κατέληξε.
Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είπε με νόημα:
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, δηλαδή ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε. Και γι' αυτό πρέπει να το ξαναδούμε».
«Επι προσωπικού», αλλά με πολιτικό στίγμα τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με την επικριτική αρθρογραφία του σχετικά με την συμφωνία. «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού που είναι κενές περιεχομένου. Όλα αυτά τα οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», υποστήριξε.
«Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «μας δυσκολεύει ο ίδιος μας ο εαυτός». Σημείωσε και αυτός πως «η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες, αλλά εξήγησε γιατί αυτό είναι υπέρ της χώρας.
«Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνεια; Η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε «σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δε βοηθούν. Π.χ. για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δε μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δε μας βοηθάει.
«Όλοι λένε “δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση”, και θα γράψει η ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς που ΄”έριξε” το “σύνθημα”: «Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπαλτάς «παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο», γιατί «οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς».
Ανανέωση λαϊκής εντολής τον Ιούνιο ζήτησε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος ανήκει στην μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης», εκτίμησε.
Και ο Αλέκος Καλύβης της Αριστερής Πλατφόρας θεωρεί πως η συμφωνία «είναι ετεροβαρής».
«Θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», ανέφερε.
Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η κριτική του Αλέξη Μητροπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το κειμενο δεν εχει ασάφειες ως προς τις δεσμευσεις που ειναι σε βαρος της χώρας».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως «η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν oδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα, ενώ οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο πρέπει να ακυρωθούν με μονομερεις κινήσεις».
«Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο μνημόνιο με την ρήτρα αναδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου. Πρέπει να δώσουμε μάχη, να απαντήσουμε σε ό,τι είναι βάρος της χώρας και βεβαίως να μην ψηφιστεί από τη Βουλή «είπε ο Αλ. Μητροπουλος προειδοποιώντας ότι ο Σόιμπλε "θα πάει μέχρι τέλους το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο".
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική για τη συμφωνία στο Eurogroup - Εκλογές τον Ιούνιο ζητούν φωνές από την Αριστερή Πλατφόρμα"

Σκληρές τοποθετήσεις από Καμμένο για Σαμαρά

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τις σημερινές του δηλώσεις, εξαπέλυσε ο υπουργός 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος τον χαρακτήρισε «ορτινάτζα του ΠΑΣΟΚ», και έκανε λόγο για «κατάντια».

Την ίδια στιγμή σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, απαντώντας στην επίθεση του κ. Βενιζέλου κατά των Αν.Ελ.

Ειδικότερα ο κ. Καμμένος τόνισε τα έξης: «Οι δηλώσεις Σαμαρά δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι ο πολιτικός του ρόλος είναι να διαγωνίζεται με το Ποτάμι για το ποιος θα είναι η καλύτερη ορτινάτζα του όλου ΠΑΣΟΚ που θα το προστατεύει από μνημόνια και εισαγγελείς».« Κατάντια» τόνισε ο πρόεδρος των Αν.Ελ. Πάνος Καμμένος.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε ότι «ο κ. Βενιζέλος με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δείχνει ότι δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεράσει το σοκ της λαϊκής ετυμηγορίας που έστειλε τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ στον “κάδο” της ιστορίας».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Αν.Ελ. «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που σε αγαστή συνεργασία με τη Ν.Δ του κ. Σαμαρά οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, προφανώς δυσκολεύεται να “χωνέψει” το μήνυμα της κάλπης: ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ έχει την απόλυτη στήριξη του ελληνικού λαού, τον οποίο δεν θα απογοητεύσει». Κατέληξε λέγοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τη θέση του συμπολιτευόμενου εταίρου, «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε η πατρίδα μας να βγει οριστικά από τα μνημόνια και ο ελληνικός λαός να ανασάνει και να βγει από το τέλμα της ύφεσης και της ανεργίας».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρές τοποθετήσεις από Καμμένο για Σαμαρά"

ΔΗΜΑΡ: Συνέδριο τον Μάιο, αποχωρεί από την ηγεσία ο Φώτης Κουβέλης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εισηγήθηκε την εκλογή νέας ηγεσίας

Τη διεξαγωγή συνεδρίου, τον Μάιο, για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ, αλλά και την εκλογή νέας ηγεσίας εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ίδιος εξέφρασε τη βούλησή του να αποχωρήσει.

Ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό για τη ΔΗΜΑΡ, δημιούργησε απογοήτευση και πλέον είναι οριακή η κατάσταση για τη βιώσιμότητά της.

«Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογική μας καθίζηση ήταν ότι η πλειονότητα των πολιτών εκτίμησε ως ανεπιτυχή τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε: «Προσωπικά, νοιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου».

Σχετικά με τη συμφωνία-συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους εταίρους ο κ. Κουβέλης την εκτίμησε ως θετική, αλλά πρόσθεσε έιναι αδύνατο να υπάρχει βιώσιμη λύση για τη χώρα χωρίς να υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, υπέβαλε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποδίδοντας την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στο ότι παρέμενε αρχηγικό κόμμα και κυρίως γιατί τα ηγετικά της στελέχη είχαν και έχουν ακόμη προσωπικές στρατηγικές.

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις από εδώ και στο εξής, η μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που ασκεί σήμερα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να βρω τον λόγο συνέχισης ύπαρξης του κόμματος.

» Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτό θεωρώ ως πιο πιθανόν να συμβεί. Υπάρχει όμως και η περίπτωση στο μέλλον, της ρήξης, εξόδου από ευρώ και μίας νέας εθνολαϊκής συμμαχίας. Τότε θεωρητικά θα είχε νόημα η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία δεν θα στραφεί στην ΔΗΜΑΡ καθώς έχει απαξιωθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα» σημείωσε

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΗΜΑΡ: Συνέδριο τον Μάιο, αποχωρεί από την ηγεσία ο Φώτης Κουβέλης"

Σαμαράς: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται - Βενιζέλος: Η χώρα βρίσκεται σε απόλυτο στρατηγικό κενό

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς,  με αφορμή τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε λόγο για σχέδια τα οποία, όπως είπε, υπήρχαν για την ανατροπή της κυβέρνησης από συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά.
«Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup» αναφέρει ο κ. Σαμαράς στην ανακοίνωσή του και σε αυτή προσθέτει πως η  ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμένου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα.

Ακόμη ο κ. Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει πως η «γέφυρα» που ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι βρίσκεται σε εικονική πραγματικότητα και να ψεύδεται ανοιχτά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται.
Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup! Η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Αν δεν το έκανε, θα έβλαπτε τη χώρα και όσο συνεχιζει να το αμφισβητεί, βλάπτει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμενου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα...
Όσον αφορά τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει οτι δεν ξέρει ότι εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο. Ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο.
Και η «γέφυρα» που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι’ αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί.
Τέλος, αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος.
Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη.
Ντροπή πια!».
 
Η τοποθέτηση Βενιζέλου
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, και παράλληλα επανέλαβε τον οδικό χάρτη προς το πολιτικό, προγραμματικό και αξιακό συνέδριο του κόμματος στις 15 - 17 Μαίου.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό, είναι όλα στον αέρα..» και εκτίμησε ότι όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο «πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο». Είπε ότι βρισκόμαστε λοιπόν σε χειρότερο σημείο απ' ό,τι βρισκόμασταν, αν και, όπως πρόσθεσε, μπορεί να γλιτώσαμε την καταστροφή, την ασύντακτη χρεοκοπία μετά από πέντε χρόνια κρίσης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε το σχέδιο Β και πως κάθε προσπάθεια να αλλάξει το σχέδιο Α σε πηγαίνει σε χειρότερη θέση. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αρκεί να είναι πραγματική και την κάλεσε να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει άλλη εθνική στρατηγική πέραν αυτής που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και πως η «υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρυκ για λέξεις και προσχήματα».

Εκτίμησε ότι «έγινε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό λάθος που μπορούσε να γίνει, άνοιξαν περιττά μέτωπα με όλες τις χώρες, σκηνοθετήθηκε ένα σόοου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρέσκεια». «Από το σκληρό ροκ φτάσαμε σε λίγες εβδομάδες στο "μέιλ Βαρουφάκη- Κοστέλο", φτάσαμε στην παράταση του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση. Το μνημόνιο το γράφει η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της τρόικας» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, με διαπραγμάτευση επί της ουσίας, τις κόκκινες γραμμές της, να προχωρήσει στην προλητική πιστωτική γραμμή και να συνεχίσει στη βάση της συζήτησης για τη μετατροπή και του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό. «Αντί να κάνει αυτό η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει τις λέξει» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι απευθύνθηκε χτες στον λαό από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να λέει την αλήθεια και άσκησε κριτική για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που εξήγγειλε.

Αναφερόμενος σε σημερινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε λόγο για έκτακτη εισφορά, για να σχολιάσει δηκτικά ότι αρχίζουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης «γιατί έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που του αρέσει να ακούει τη φωνή του», ενώ διερωτήθηκε «πότε προλαβαίνει να κάνει σχεδιασμούς όταν είναι συνέχεια σε ΜΜΕ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον «μύθο» ότι «προχωράμε ενώ έχουμε μείνει εγκλωβισμένοι» και τον «μύθο» ότι «είμαστε αδέκαστοι αλλά δεν θέλουμε τη Βουλή». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σχετικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, είπε ότι είναι το πιο ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών και πως το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει με ενθουσιασμό. Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξεταστική επιτροπή διερεύνυσης για τα μνημόνια: Για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση την περίοδο 2004-2009, για το πώς έγιναν οι χειρισμοί και υπό ποιές συνθήκες το 2009, πώς έγινε η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα, το μεγάλο κούρεμα και την αναδιάρθρωση, αλλά και τώρα, όπως πρόσθεσε, για το τι ήξερε ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, για το τι του είχε πει ο Μ Ντράγκι, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και η ΤτΕ πριν τις εκλογές.

Για να δούμε, συνέχισε, πού βρισκόταν η οικονομία πριν το 2009, τι έγινε με το μνημόνιο, με το μνημόνιο 2 «και πώς πάμε τώρα με τα μάτια κλειστά στο μνημόνιο 3», για να συμπληρώσει ότι η συζήτηση θα είναι και για το πώς έγινε η διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τρόπο δυσμενή, όπως είπε, για τη χώρα.

Ως προς τη σύγκληση του έκτακτου Συνεδρίου, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό, αξιακό που θα ασχοληθεί με τη σύγχρονη ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμα, έκανε λόγο για συνέδριο ανοικτό στην κοινωνία και σε όλη την παράταξη «χωρίς αποκλεισμούς ακόμα και σε όσους από λάθος εκτίμηση ακολούθησαν τη διάσπαση», με εξαίρεση, όπως είπε, «επώνυμα στελέχη που με βλαπτικό μίσος ζημίωσαν την παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στο Συνέδριο θα λήξει η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί, για να προσθέσει, όμως, ότι θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, η οποία θα γίνει με άμεση ψηφοφορία, όπως είπε.

Εν όψει της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον και την προοπτική του χώρου, πρότεινε να ανοίξουν τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες-ατζέντες: Η ατζέντα της εθνικής ανασυγκρότησης.

Η ατζέντα της παραταξιακής ανασυγκρότησης, για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να γίνει η μετάβαση από την αυτοκριτκή στην αυτογνωσία της παράταξης και πως το υπαρξιακό δίλημμα είναι αν θα ειπωθεί η νέα αφήγηση της παράταξης. Ακόμα είπε ότι η συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου και άλλων, αλλά και όσα έγιναν προεκλογικά, οδήγησαν σε μια «εκβιαστική εσωστρέφεια», στέρησε την τρίτη θέση στο ΠΑΣΟΚ και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως εγγυητής. Η τρίτη ατζέντα είναι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ιδεολογικής και αξιακής της αναφοράς.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται - Βενιζέλος: Η χώρα βρίσκεται σε απόλυτο στρατηγικό κενό"

Νέες προειδοποιήσεις από τον Β. Σόιμπλε

Μέσα από συνέντευξή του στην αυριανή κυριακάτικη Bild ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δίνει τη δική του απάντηση στο μπαράζ των δηλώσεων Α. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να λείπουν και οι προειδοποιήσεις. Τονίζει λοιπόν ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο, λέει χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων. Παράλληλα προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια.
Ουσιαστικά, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι από τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί άμεσα και η μελλοντική στάση του Βερολίνου και αυτό αφορά φυσικά και ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης.
Όλα αυτά την ώρα που εντείνεται η δυσφορία στο Βερολίνο για τις νέες δηλώσεις των κκ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, λίγες μόλις ώρες μετά συντριπτικό, αλλά «απρόθυμο» ναι της γερμανικής βουλής στο ελληνικό αίτημα, τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα δεν συμβάλουν διόλου στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Όπως σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός το επί των Οικονομικών εναλλάσσονται στο να προκαλούν τους ευρωπαίους εταίρους. Το τηλεγράφημα του dpa αναφέρεται μάλιστα διεξοδικά και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.
Σχόλιο της Bild στα ελληνικά
Το σχόλιο του Κάι Ντίκμαν στα ελληνικά
Το σχόλιο του Κάι Ντίκμαν στα ελληνικά
Μετά το σάλο που προκάλεσε με την εκστρατεία της κατά της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, με το θέμα να απασχολεί ακόμη και τη γερμανική βουλή, η Bild προχώρησε σε μια μάλλον πρωτοφανή στην ιστορία της κίνηση. Στην ιστοσελίδα της δημοσιεύει σχόλιο του εκδότη και αρχισυντάκτη της Κάι Ντίκμαν τόσο στα γερμανικά όσο και στα ελληνικά.
Υπό τον τίτλο «Ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα», ο Κάι Ντίκμαν εξηγεί ουσιαστικά τις θέσεις της εφημερίδας για το ελληνικό ζήτημα. Στο σχόλιό του κάνει καταρχήν λόγο για έλλειψη δομών, θεσμών και ανιδιοτελών πολιτικών στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την καταστροφή. Και σημειώνει ότι η βοήθεια δις που συνεχίζει να λαμβάνει η Ελλάδα βοηθούν απλώς στην εξυπηρέτηση των τεράστιων χρεών και όχι σε μια πραγματικά καινούρια αρχή.
«Το σωσίβιο που έριξε η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι από μολύβι. Η εφημερίδα BILD δεν θα κουραστεί να κριτικάρει τη λανθασμένη πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για την Ελλάδα. Η εφημερίδα BILD δε θα σταματήσει να επισημαίνει το γεγονός, πως οι υποσχέσεις, τόσο των δικών μας όσο και των ελλήνων πολιτικών, δεν τηρήθηκαν. Η θέση της εφημερίδας BILD είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το ευρώ».
Ο Κάι Ντίκμαν σημειώνει ότι «συμπάσχει» με τους ανθρώπους που υποφέρουν και έχουν χάσει τα πάντα, τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι εύκολο να δείξει κανείς κατανόηση όταν γίνονται διαδηλώσεις στις οποίες χλευάζεται η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει στο τέλος, εύχεται ένα καλύτερο μέλλον στους Έλληνες και στην Ελλάδα.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προειδοποιήσεις από τον Β. Σόιμπλε"

Χρηματοδοτικό κενό παραλύει τη χώρα - «Μαύρη τρύπα» 20,4 δισ. ευρώ

Σε παγίδα ρευστότητας βρίσκεται η Ελλάδα, θέμα που εξελίσσεται σε υπ' αριθμόν ένα απειλή για την πραγματική οικονομία, την πολιτική σταθερότητα και τη δυναμική των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Φέτος η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, αντιμετωπίζει υποχρεώσεις 35 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, ενώ εντείνονται τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, έως και 30 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα υποστεί το μαρτύριο της σταγόντας μέχρι τα τέλη Απριλίου, με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων και τη σκληρή στάση του Ευρωσυστήματος, με τους θεσμούς να φαίνονται αποφασισμένοι να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν προκειμένουν να "κερδίσουν" πόντους στο μπρα - ντε - φερ για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Η μεγάλη μάχη ως προς αυτό αναμένεται να κορυφωθεί τον Απρίλιο, ενώ στο μεσοδιάστημα το "κλειδί" για την χρηματοδότηση της χώρας είναι η ΕΚΤ. Αυτή θα αποφασίσει εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τόσο την συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις επόμενες προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με την πρώτη κρίσιμη έκδοση να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και εάν το δημόσιο θα μπορέσει να εκδόσει επιπλέον έντοκα για να καλύψει με σχετική άνεση τόσο τις πληρωμές προς το ΔΝΤ το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις είναι έντονες στο παρασκήνιο αυτές τις ώρες επί δέσμης προτάσεων που έχει παρουσιάσει η Αθήνα, κυρίως προς την ΕΚΤ, ώστε να επιλυθεί το ταμειακό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πάντως πως η στάση της ΕΚΤ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο που θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση σε βασικά σημεία της συμφωνίας, αρχής γεννομένης από τη νομική της επικύρωση. Άλλα στελέχη κοντά στις διαβουλεύσεις εκτιμούν πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι υποχρεώσεις του Μαρτίου θα καλυφθούν, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν πάντως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο το ΔΝΤ να κάνει αποδεκτή πρόταση για χρονική μετάθεση των πληρωμών που πρέπει να γίνουν προς αυτό το Μάρτιο.

Εμφανίζονται όμως πιο ανήσυχοι για την τροπή που θα πάρει το πρόβλημα της ρευστότητας στην οικονομία τον Απρίλιο, μήνα που χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμο από όλες τις απόψεις με δεδομένο ότι τότε θα πρέπει η Αθήνα ?να μιλήσει με αριθμούς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις? επί της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ ημερών.

Την ίδια ώρα το χρηματοδοτικό πρόβλημα της οικονομίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα: Παραμένει μετέωρη η εκταμίευση δόσεων 7,2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αφού οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πορεία των φορολογικών εσόδων έχει σημάνει συναγερμό, ενώ η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση, η οποία όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Σφίγγει ο κλοιός για τρίτο πακέτο

Το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόβλημα απασχολεί έντονα ευρωζώνη και ΔΝΤ και οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν στο τρίγωνο Βρυξελλών - Βερολίνου - Ουάσινγκτον ενώ δεν είναι τυχαίες οι εντεινόμενες διαροές περί πιθανής ανάγκης χορήγησης τρίτου πακέτου στήριξης στη χώρα, της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Ενδεχόμενο που φέρεται να βρίσκει θετικό το Β. Σόιμπλε, αφού με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιζόταν η αυστηρή εποπτεία προς τη χώρα και ο περιορισμός του κινδύνου ενός νέου σοβαρού δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τη χορήγηση τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα διατήρησε χθες ανοικτό και ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, που έσπευσε πάντως να στείλει μήνυμα προς την Ελλάδα πως δεν είναι καιρός για να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση χρέους.

Ανησυχούν οι πιστωτές

Η δυνατότητα του δημοσίου να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις του και να αποφευχθεί ένα ατύχημα ρευστότητας, αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας, εντός και εκτός Ελλάδας και ο Μάρτιος θα είναι ο πρώτος σκόπελος. Πάντως οι πρόσφατες δηλώσειςς τόσο του Γ. Βαρουφάκη όσο και του Αλ. Φλαμπουράρη που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι εύκολη υπόθεση η αποπληρωμή των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο, προκάλεσαν έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και στην ευρωζώνη. Και αυτό επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιες επιπτώσεις θα είχε στην αγορά και στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα, αφού στη σκιά, καραδοκεί η απειλή πιστωτικού γεγονότος.


Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα περίπλοκο το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι πληρωμές προς το ΔΝΤ, όχι απλά για την επίπτωση που θα υπάρχει στην αγορά αλλά και γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει αποδεκτό από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Αναφερόμενος, χθες στα προβλήματα ρευστότητας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε αρκετές πόρτες για να βρούμε τα λεφτά». Τόνισε μεταξύ άλλων πως στην ΤτΕ υπάρχουν χρήματα από φορείς του δημοσίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλλά και από ομόλογα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδοτικό κενό παραλύει τη χώρα - «Μαύρη τρύπα» 20,4 δισ. ευρώ "

Βαρουφάκης: Προτεραιότητα οι δόσεις στο ΔΝΤ - Για τα χρέη στην ΕΚΤ χρειάζεται συζήτηση

Η Ελλάδα έχει σκοπό να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές της για μια αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο, ενώ την ίδια ώρα θα εργάζεται για την εφαρμογή των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εδραιωθούν μέχρι τον Αρπίλιο, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press το Σάββατο.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα ότι προτεραιότητα της Αθήνας είναι η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, ενώ αντίθετα, οι αποπληρωμές των χρεών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «μια άλλη υπόθεση» και θα πρέπει να συζητηθεί με τους δανειστές.

«Οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά είναι προτεραιότητά μας, δεν πρόκειται να είμασε εμείς η πρώτη χώρα που δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ» είπε ο κύριος Βαρουφάκης. «Θα πρέπει να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι για να το πετύχουμε , αλλά θα το κάνουμε», ανάφερε.

Όμως, «οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ είναι μια διαφορετική υπόθεση και θα πρέπει να τις καθορίσουμε σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και τους Θεσμούς», συμπληρώνει.

«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε μια συμφωνία που θα κάνει αυτές τις αποπληρωμές εύπεπτες και εύλογα εφικτές, ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης σχετικά με το ελληνικό χρέος, και το επόμενο... συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων», εξηγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η συμφωνία του Απριλίου απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη μας. Επιτακτική ανάγκη μας είναι να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός.

«Την ίδια ώρα, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς, σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρέους» τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης και προσθέτει ότι για το σκοπό αυτό η Αθήνα θα καταθέσει προτάσεις που θα έχουν σκοπό να βοηθήσουν το ΑΕΠ να μεγαλώσει και να μεγιστοποιήσουν τις επιστροφές του σε πραγματικούς όρους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Προτεραιότητα οι δόσεις στο ΔΝΤ - Για τα χρέη στην ΕΚΤ χρειάζεται συζήτηση"

Τι προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Παιδεία

Το Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην Παιδεία βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το δ.σ. της ΟΛΜΕ και αντιπροσωπεία του συντονιστικού των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης ζήτησε προτάσεις των εκπαιδευτικών «για ένα ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμών».

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη το Πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνει και άμεσες ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί στην εκπαίδευση ώστε να διευκολυνθεί η εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά την τρέχουσα χρονιά.

Παράλληλα δόθηκαν κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΠΑΙΘ για αναστολή των ρυθμίσεων που αφορούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων ώστε να επανεξεταστούν ορισμένες από τις καταργήσεις που έγιναν με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια.

Στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Κατάργηση της Τράπεζα Θεμάτων.

Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5).

Αναστολή των σημερινών νομοθετικών ρυθμίσεων περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα θα ξεκινήσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου και των τρόπων λειτουργίας των διδακτικών μονάδων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δουλειάς όλων και όχι της τιμωρίας.

Επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ ώστε να διευκολυνθεί η επαναφορά στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου καταβάλει σοβαρή προσπάθεια ώστε να προσληφθούν 500 εκπαιδευτικοί για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε ΕΠΑΛ και να καλυφθούν τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία.

Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις.

Παράλληλα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζήτησε από την ΟΛΜΕ να καταθέσει τις προτάσεις της «για ένα ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμών και ένα σύστημα επιλογής στελεχών και τις αρμοδιότητες τους στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής και τω όρων διαβούλευσης σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Παιδεία"

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο Cine Κεραμεικός. Στα θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η αποτίμηση της εκλογικής μάχης και οι πολιτικές εξελίξεις. Επίσης αναμένεται να εκλεγούν τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας και ο νέος Γραμματέας της Κ.Ε.
Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης.
Δεσμευμένοι όχι μόνο στο πρόγραμμα με βάση το οποίο ο ελληνικός λαός μας έδωσε την εμπιστοσύνη του.
Αλλά και στις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά υπήρξαν θεμέλιο των ιδεών και της δράσης της Αριστεράς.
Την αφοσίωση στο λαό και στη χώρα.
Τη σχέση αλήθειας και καθαρού λόγου με τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.
Την προσήλωση στη δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Την ενότητα του λαού στη διεκδίκηση ώριμων στόχων, που εντάσσονται σε μια πορεία προόδου.
Ας ξεκαθαρίσω λοιπόν από την αρχή, επειδή πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία μέσα και έξω από την Ελλάδα. Από φίλους και αντιπάλους.
Μπορεί να είμαστε το νέο, το καινούργιο, η ελπίδα για την αλλαγή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε και  χτεσινοί.
Έχουμε σαν παράταξη, σαν κόμμα, σαν αγωνιστές, ιστορία χρόνων και αγώνων.
Δώσαμε εξετάσεις σε δύσκολες περιόδους. 
Και σήμερα δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές και τις αξίες μας.
Ή να δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. 
Όσοι ελπίζουν σε κάτι τέτοιο θα διαψευστούν. 
Επιτρέψτε μου, όμως, να θυμίσω κάτι στο οποίο οι κλασσικοί της κοινωνικής απελευθέρωσης επέμεναν:
Η πολιτική μας πάλη έχει στην αφετηρία της αμετακίνητες αρχές και αξίες, αλλά δεν εξαντλείται σ' αυτές. 
Ήμασταν πάντα και είμαστε και τώρα υποχρεωμένοι να υπηρετούμε αυτές τις αρχές και αξίες, χαράζοντας μια αποτελεσματική και έξυπνη  τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας.
Αυτό είναι εκατό φορές πιο απαραίτητο σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικά πρωτοφανή πρόκληση:
Να προωθήσει την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, από θέσεις όχι διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης, αλλά από θέση κυβερνητικής ευθύνης.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, σύντροφοι.  
Σημαίνει ότι κάθε απόφασή μας, κάθε διαπίστωση στα ντοκουμέντα μας, κάθε τακτική μας κίνηση, κάθε δημόσια τοποθέτησή μας, έχει επίδραση όχι μόνο στο σήμερα και στο αύριο της Αριστεράς, ή των κινημάτων προόδου, αλλά στο σήμερα και στο αύριο της Ελλάδας και του λαού της.
Πρόκειται για μια νέα ευθύνη.
Σε μια εντελώς νέα κατάσταση.
Και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να κρατήσουμε στους ώμους μας, μαζί με το λαό μας, αυτή την ευθύνη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Πέρασε μόλις ένας μήνας από τη μέρα που ο ελληνικός λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή διακυβέρνησης.
Ένας μήνας που ταρακούνησε πολλούς και άλλαξε πολλά από εκείνα που είχαν θεωρηθεί για πολλά χρόνια αναλλοίωτα και αμετακίνητα. Ταμπού πολιτικά και ιδεολογικά.
Και καλό είναι να μη μας διαφεύγει η γενική εικόνα: 
Η χώρα μας και η κυβέρνησή μας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Η Ελλάδα έπαψε από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης να είναι παρίας, που εκτελεί εντολές και εφαρμόζει μνημόνια.
Ο ελληνικός λαός αισθάνεται να κερδίζει την αξιοπρέπεια που του αμφισβητούσαν και του στερούσαν. 
Η αντίθεση στην καταστροφική λιτότητα μπήκε στην ατζέντα όλων των συζητήσεων.
Η ανθρωπιστική κρίση, οι άνθρωποι που υποφέρουν, μπήκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, που μέχρι χτες περιστρέφονταν μόνο γύρω από στεγνούς αριθμούς.
Κερδίσαμε συμμάχους στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τη θηλιά της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.
Κατακτήσαμε το αυτονόητο για κάθε ελεύθερο λαό δικαίωμα να συζητάμε για το αύριο της πατρίδας μας.
Να έχουμε λόγο για το μέλλον της.
Είπαμε όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα ΟΧΙ μέσα σε λίγες μέρες, παρά τις πιέσεις, που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρητες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού. 
Κι από όλα αυτά προκύπτει μια πρώτη σημαντική πολιτική διαπίστωση:
Σήμερα μπροστά στην κυβέρνησή μας και μπροστά στη χώρα έχουν ανοιχτεί νέες δυνατότητες.
Η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι πλέον μόνο επιθυμία και λαχτάρα, που εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η κυβέρνησή μας τη μετέτρεψε σε πολιτική πράξη, τη "νομιμοποίησε" στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στα ευρωπαϊκά όργανα, την κατέστησε αντικείμενο αναμέτρησης και διαπραγμάτευσης.
Και έγιναν τα πρώτα βήματα προς τον απελευθερωτικό στόχο που δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και παρακινεί το λαό μας.
Αυτό το πολιτικό συμπέρασμα δεν έχει να κάνει με κάποιες διαθέσεις αυτοϊκανοποίησης, ωραιοποίησης της σκληρής πραγματικότητας, ή παραποίησης της αλήθειας.
Αυτά είναι πονηριές καταδικασμένες από το λαό και ξένες για το κόμμα μας.
Έχει όμως να κάνει με την τακτική μας για το σήμερα και το αύριο.
Με το γεγονός ότι από καλύτερες θέσεις, με καλύτερες προϋποθέσεις, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εφαρμόσουμε την άλλη πολιτική που υποσχεθήκαμε και επιδιώκουμε.
Με δυσκολίες μεγάλες;
Ναι με δυσκολίες πολύ μεγάλες που είναι μπροστά μας, γιατί τις μάχες τις δίνουμε μέρα με τη μέρα και οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά, αλλά από καλύτερες θέσεις και με καλύτερες προϋποθέσεις για να προετοιμαστούμε και να πολεμήσουμε.
Γιατί σήμερα είναι πλέον σαφές:
Η τρόικα τελείωσε.
Κι ας βαφτίζουν ορισμένοι του παλιού καθεστώτος τρόικα την Κομισιόν, ή τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, με τους οποίους φυσικά συνεργαζόμαστε και συζητάμε, αφού ανήκουμε στην ευρωζώνη.
Η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά.
Και τον τελείωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Είναι επίσης σαφές:
Τα μνημόνια είναι παρελθόν.
Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια.
Αλλά και ουσιαστικά, με την έννοια ότι τα παράλογα μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύουν πια τη νέα συμφωνία μας.
Τη συμφωνία γέφυρα στην οποία καταλήξαμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έδειξαν όχι μόνο την επιμονή των δογματικών της λιτότητας, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να τελειώσει μ' αυτή.
Και θέλω στο σημείο αυτό να σημειώσω πόσο κωμικό είναι και πόση πολιτική αμηχανία δείχνει,  όταν προσπαθούν οι εκπρόσωποι του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια.
Ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους.
Αλλά και πόσο θλιβερό να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο.
Οι  δυνάμεις του χθες, βέβαια, είναι κατανοητό, να μπορούν να αποχωριστούν, να μη μπορούν να ζήσουν χωρίς μνημόνια.
Αλλά είναι τόσο αναξιόπιστοι πια απέναντι στο λαό.
Μέχρι χθες παρακαλάγανε να πέσουμε στα βράχια και μας κατηγορούσαν ότι εκεί οδηγούμε τη χώρα.
Και μετά, ξαφνικά, αλλάξανε τροπάρι.
Και πασχίζουν τώρα να πείσουν ότι δεν άλλαξε τίποτα μετά τη διαπραγμάτευση.
Κι αυτό την ίδια στιγμή που όλοι παρακολουθήσαμε τις σφοδρές αντιδράσεις στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ, στην οποία καταλογίζουν απαράδεκτες υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί.
Και το συναίσθημα περηφάνιας και αξιοπρέπειας του λαού μας, που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, δε λαθεύει.
Γιατί το λαό μας κανείς δε μπορεί να τον ξεγελάσει. 
Φυσικά υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν απόψεις, ερωτηματικά, επιφυλάξεις, απορίες, διαφωνίες.
Φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν επιθέσεις κάθε είδους από  τους αντιπάλους μας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Αλλά οφείλουμε στο λαό μας, στους λαούς της Ευρώπης που μας παρακολουθούν με προσοχή και προσμονή, στα κινήματα για την ανατροπή της λιτότητας, να αποκαλύπτουμε και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια.
Ποιες είναι λοιπόν οι αλήθειες για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη γνωστή συμφωνία γέφυρα;
Αλήθεια πρώτη: Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα.
Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση.
Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης.
Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη  αριστερής ή αντιμνημονιακή παρένθεση.
Πήγαμε στη διαπραγμάτευση σε καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
Με άδεια ταμεία και τις τράπεζες στο όριο.
Με σημαδεμένα από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προστάτες της χαρτιά και e-mails.
Με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό.
Όλα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα.
Τι δεν είχανε προβλέψει :
Πρώτον ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.
Δεύτερον ότι θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, αφήνοντας απέξω τα αγαπημένα τους παιδιά.
Τρίτον ότι θα έχουμε μια πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη μετά τις εκλογές.
Μια πρωτοφανή λαϊκή ενότητα στήριξης του αγώνα μας για την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία, που όμοιά της έχει να ζήσει ο τόπος μας από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.
Και όλα αυτά τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και μας έδωσαν το περιθώριο να αποφύγουμε τη παγίδα.
Αλήθεια δεύτερη: Είχαμε βέβαια και προεκλογικά εκτιμήσει και συζητήσει για αυτή την εξέλιξη.
Αυτό όμως δεν μείωσε τις δυσκολίες.
Γιατί η θεωρητική σύλληψη δεν αρκεί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Χρειάζονται κινήσεις προετοιμασίας που απαιτούν χρόνο και μέσα διακυβέρνησης.
Κι εμείς στη φάση αυτή, της άμεσης ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων, δεν είχαμε προλάβει ούτε καν να ανοίξουμε τη Βουλή.
Δεν είχαμε, λοιπόν, αντικειμενικά κανένα άλλο όπλο, παρά μόνο την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε εκλογικά.
Αλήθεια τρίτη: Είχαμε σωστά διαβλέψει ότι ένα από τα ισχυρά μας χαρτιά ήταν η ανησυχία για τη γενικότερη αποσταθεροποίηση που θα προκαλούσε η μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στη εφαρμογή του σχεδίου ασφυξίας που είχαν ενορχηστρώσει οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Ανησυχία που οδήγησε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, και άλλες, σε μια πιο θετική και υπεύθυνη θέση, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό άξονα της λιτότητας.
Και μας επέτρεψε να ελιχθούμε ανάμεσα σε διαφοροποιημένα συμφέρονται και στρατηγικές προς όφελος των ελληνικών θέσεων.
Από την άλλη μεριά όμως, βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο.
Ποιο λοιπόν το συμπέρασμα από αυτέ τις αλήθειες ;  
Το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας.
Το σχέδιό τους, λοιπόν, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες.
Και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία.
Δηλαδή: Να μας πιέσουν τόσο ώστε να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις υπό την απειλή της πιστωτικής ασφυξίας.
Να σπείρουν έτσι απογοήτευση και να μας αποκόψουν από τη λαϊκή βάση.
Να χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί και μπορέσουν ακόμα και την πιστωτική ασφυξία ως μέσο πρόκλησης λαϊκής δυσαρέσκειας.
Με τελικό στόχο είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν.
Είτε τέλος, όμως έγινε με τη ΝΔ του Σαμαρά, να μας ενσωματώσουν πλήρως στην πολιτική και τη λογική τους και να καταφέρουν έτσι στρατηγικό πλήγμα και στην Ελλάδα που αντιστέκεται, και στην Ευρώπη που λέει όχι στη λιτότητα.
Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο εδώ.
Όλα αυτά τα σχέδια επί χάρτου, που έβαζαν τη μοίρα της Ελλάδας και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σωτηρίας στην κλίνη του Προκρούστη, διακρίνονταν από μια απίστευτη υπεροψία της δύναμης.
Και από μια εξίσου απίστευτη άγνοια των πραγματικών δεδομένων που αφορούν στην Ελλάδα και στην ελληνική αριστερά.
Μια υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της αντοχής μας. 
Συνηθισμένοι να συναλλάσσονται με στελέχη του μνημονακού καθεστώτος και πρόθυμους εκτελεστές εντολών, αιφνιδιάστηκαν με το όχι μας στο πρώτο Eurogroup.
Και εκνευρίστηκαν με το όχι μας και στο δεύτερο Eurogroup, όταν οι πιέσεις πήραν το χαρακτήρα ανοιχτού τελεσιγράφου.
Έτσι όμως, με την άρνησή μας να δεχτούμε τελεσίγραφα και να υποκύψουμε σε εκβιασμούς, δώσαμε τη δυνατότητα να παρέμβουν σε θετική κατεύθυνση άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Να παρέμβει με τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις του ο ίδιος ο λαός μας.
Να εκδηλωθεί ένα κύμα συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο, που μόνο στην περίοδο της δικτατορίας είχε σημειωθεί.
Για να επιτευχθεί τελικά ένας συμβιβασμός, που εξασφάλισε σε μας και στη χώρα την ανάσα που χρειαζόμασταν.
Ενώ ταυτόχρονα αποφύγαμε τα χειρότερα που μας ετοίμαζαν και τα οποία θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.
Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση.
Αυτό ο καθένας μπορεί να το καταλάβει.
Η πρώτη δύσκολη μάχη σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο. 
Συντρόφισσες και σύντροφοι 
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, ότι οι  βασικοί στόχοι αυτής της διαπραγμάτευσης που θέσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν:
Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα καταστροφικά μνημόνια που είχαν φτάσει να θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα τους. 
Μια ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα που θα μας έδινε τόπο και χρόνο για την ουσιαστική διαπραγμάτευση, τόσο για το χρέος, όσο και για ένα συμβόλαιο ανάπτυξης έξω από το βάλτο της λιτότητας.  
Ας δούμε όμως και τι συγκεκριμένα και πρακτικά πετύχαμε, πέρα από το ότι αποφύγαμε τη παγίδα.
Πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά.
Οι απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη βγήκαν από το τραπέζι.
Και θυμάστε όλοι το χαρακτήρα και τη σκληρότητα των μέτρων που προβλέπονται εκεί.
Πετύχαμε το τέλος της τρόικας.
Στο εξής θα έχουμε να κάνουμε όχι με κάποιους υπαλλήλους, αλλά με την Κομισιόν και θεσμούς οι οποίοι από τη φύση και το χαρακτήρα τους είναι υποχρεωμένοι να συνδιαλέγονται και να συζητούν όχι μόνο τεχνοκρατικά, αλλά και πολιτικά.
Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, που είναι το άλλο όνομα και η βάση της λιτότητας.
Και φυσικά τις ανοιχτές τράπεζες και την ασφάλεια γενικώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν έχουμε και δεν δικαιούμαστε να έχουμε φυσικά καμιά αυταπάτη.
Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση.
 Είμαστε στην αρχή της αρχής.
Κάναμε ένα πρώτο βήμα.
Αλλά μπροστά μας έχουμε τεράστια προβλήματα.
Να αυξήσουμε τα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
 Να στήσουμε στα πόδια της μια κοινωνία ρημαγμένη από πέντε χρόνια καταστροφής.
Προβλήματα που δίνουν ερείσματα για πιέσεις και εκβιασμούς κάθε είδους και σε κάθε μας βήμα.
Το ξέρουμε και το περιμένουμε. 
Γι αυτό το επόμενο διάστημα θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα.
Όμως είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλους τους σκοπέλους και όλα τα εμπόδια αξιοποιώντας την ανάσα που κερδίσαμε για να κάνουμε πράξη το συντομότερο μια σειρά από κρίσιμες δεσμεύσεις μας.
Με το συντονισμό όλων των δυνάμεων, με τη στήριξη στη λαϊκή πρωτοβουλία, με τη σοβαρότητα, την επιμονή και την ακούραστη δουλειά, μπορούμε να μετατρέψουμε το τετράμηνο που κερδίσαμε σε προγεφύρωμα της μεγάλης αλλαγής.
Ξέρετε ότι πολλοί έχουν ποντάρει σε τρίτο μνημόνια μέχρι τον Ιούνιο.
Θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.
Τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου.
Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε, και για το οποίο θα προετοιμαστούμε καλά, αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία.
Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στην κοινωνική συνοχή. 
Για μας τώρα αρχίζει μια περίοδος δημιουργικής δουλειάς.
Χτες στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσα την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων για την αναστροφή της σημερινής κατάστασης.
Το πρώτο θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το δεύτερο τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Το τρίτο μας μέτρο είναι η νομοθετική ρύθμιση, την επόμενη εβδομάδα, που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Την επόμενη εβδομάδα επίσης, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ.
Ενώ θα καταθέσουμε και τη πρόταση για εξεταστική επιτροπή προκριμένου να διερευνήσουμε τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν το λαό μας σε αυτή τη πρωτοφανή περιπέτεια.
Αυτές είναι οι πρώτες κοινοβουλευτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.
Και το νομοθετικό μας έργο θα συνεχιστεί γιατί έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής.
Το να κυβερνάς όμως δεν σημαίνει μόνο να νομοθετείς.
Από Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους πολίτες και θα εξορθολογίσουν τη δημόσια διοίκηση.
Όλοι σας είδατε ποια είναι τα συγκεκριμένα πρώτα μέρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εδώ όμως, στην Κεντρική μας Επιτροπή, θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα που αποτελεί για μας δείγμα γραφής και σύμβολο της μεταμνημονιακής περιόδου.
Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Σκοπός μας είναι με αυτή την κίνηση να προασπίσουμε, με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας: Το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Και η απάντησή μας στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν είναι απλή και κατηγορηματική:
Γι' αυτό ακριβώς ο λαός μας εμπιστεύτηκε.
Γιατί για μας οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ' όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Νέες καταστάσεις, νέα καθήκοντα, έλεγαν παλιά.
Και νέες εισηγήσεις θα πρόσθετα.
Τι να κάνουμε;
Από το έργο αυτής της κυβέρνησης θα κριθούν πολλά και για μας, και κυρίως για τους εργαζόμενους και τη χώρα.
Αλλά.
Υπάρχει εδώ ένα μεγάλο αλλά.
Το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς.
Ταυτόχρονα όμως, κι αυτό είναι το βασικό, θα σταθεί και πρέπει να σταθεί πιο κοντά από όσο ποτέ άλλοτε στο λαό μας που δοκιμάζεται.
Να συμπαραταχθεί με τις απαιτήσεις, τις αγωνίες, και τους αγώνες του.
Να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες,.
Να κρίνει, να αντιπολιτεύεται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, την κυβέρνηση, με σοβαρότητα, ευθύνη, και παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.
Να μεταφέρει βεβαίως τις θέσεις της κυβέρνησης στο λαό. Αλλά, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μεταφέρει τις θέσεις του λαού στην κυβέρνηση.
Γι' αυτό, στη νέα περίοδο, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μαζικός, πιο πειθαρχημένος, πιο αποτελεσματικός, πιο νεανικός, πιο αντάρτης από ότι μέχρι σήμερα.
Η συμμετοχή στα κινήματα και στις κοινωνικές οργανώσεις, η προσπάθεια να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες σε όσα τους αφορούν,
η καθημερινή πάλη εναντίον των αγκυλώσεων και της αδιαφάνειας,
η αντιμετώπιση της προπαγάνδας που θέλει να στείλει τους Έλληνες πίσω στην αγκαλιά της απογοήτευσης και του φόβου,
η στήριξη της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας ως υπέρτατης πολιτικής αρετής,
είναι μερικά από τα πολλά κομματικά μέτωπα στις μέρες που έρχονται.
Θέλουμε ένα κόμμα των μελών, της συλλογικότητας, του αγώνα.
Ένα κόμμα που δεν ψάχνει διαδρόμους επαφής με το κράτος, αλλά δρόμους επαφής με το λαό.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας όλοι.
Πολύ τρέξιμο.
Μεγάλες ευθύνες.
Με συλλογικότητα, σοβαρότητα, ευελιξία, στράτευση, αντοχή, κριτική σκέψη, μπορούμε να αφήσουμε το αποτύπωμα της προόδου στις συνειδήσεις, στην κοινωνία, και στην πατρίδα.
Και γι' αυτό αξίζουν όλοι οι κόποι και όλες οι θυσίες.  

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news