facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

AEI: Με φυσική παρουσία η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου

Mετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν οι φοιτητές στα μαθήματα που είχαν δηλώσει και δεν εξετάστηκαν λόγω νόσησης από Sars-Cov 2, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία.

Οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση. Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass.

Όλοι οι φοιτητές, που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass(https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι: Πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "AEI: Με φυσική παρουσία η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου "

Χανιά: Αεροσκάφος F16 βγήκε από τον διάδρομο- Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης

Ένα αεροσκάφος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης ξέφυγε, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησής του, από τον διάδρομο, που χρησιμοποιείται από την 115 στα Χανιά, περίπου στις 14:00 της Δευτέρας.

Οι χειριστές δεν τραυματίστηκαν και βγήκαν σώοι από το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι υπηρεσίες διάσωσης, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι το αεροσκάφος δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το περιστατικό δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου “Ι. Δασκαλογιάννης”, καθώς ο κεντρικός του διάδρομος τέθηκε εκτός χρήσης, γεγονός που προκάλεσε καθυστερήσεις σε πτήσεις από και προς τα Χανιά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Αεροσκάφος F16 βγήκε από τον διάδρομο- Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης"

Τήνος: Τον έστειλαν για ακτινογραφία στον… κτηνίατρο

«Ένας πολίτης ήθελε μία ακτινογραφία ρουτίνας, δεν ήταν για κάποια επείγουσα ανάγκη και επειδή δεν μπορούσε να έχει αυτήν την υπηρεσία στην Τήνο, του προτείνανε να απευθυνθεί σε εμένα».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Μανώλης Βορίσσης, κτηνίατρος, ένα απίστευτο περιστατικό με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος όταν νεαρός από την Τήνο προκειμένου να μπορέσει να βγάλει ακτινογραφία, απευθύνθηκε σε αυτόν αφού το ακτινολογικό του νησιού είναι εκτός λειτουργίας.

«Δεν ήμουν σε θέση να του παρέχω αυτήν την υπηρεσία και αυτό με στεναχώρησε. Ο σκοπός μου εμένα είναι να ακτινογραφώ ζώα, σκύλους, γάτες και να κάνω την ιατρική μου».

Ο κτηνίατρος του νησιού διαπίστωσε με έκπληξη πως η ακτινογραφία θώρακος που του ζητούσε ο νεαρός ήταν για τον ίδιο και όχι για κάποιο κατοικίδιο.

«Όταν ρώτησα πού μπορώ να κάνω την ακτινογραφία μου είπαν ή στη Σύρο ή να ρωτήσω εσάς αν μπορείτε να μου βγάλετε ακτινογραφία, μου φάνηκε λίγο κάπως γιατί ξέρω την ειδικότητά σας, αλλά αν γίνεται θα με βγάλετε από τον κόπο», του είπε ο νεαρός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον γιατρό, δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι του νησιού χρειάζεται να βγάλουν ακτινογραφία, αλλά αυτό δε συμβαίνει λόγω βλάβης.

«Γνωστοί μου είχανε περάσει Covid στο νησί και τους είχε μείνει ένας υπολειμματικός βήχας. Ποτέ δεν μπορέσανε να έχουνε μία ακτινογραφία θώρακος».

Χωρίς ακτινολογικό για έναν μήνα

Το Κέντρο Υγείας της Τήνου από την άλλη ισχυρίζεται πως περιμένει έναν ολόκληρο μήνα την έγκριση για την αντικατάσταση και την επαναλειτουργία του ακτινολογικού.

«Το ακτινολογικό υπέστη βλάβη, κάηκε δηλαδή ο λαμπτήρας φωτεινής επικέντρωσης 15/12. Περιμένουμε την έγκριση για να προβούμε στην αντικατάσταση. Είναι ουσιαστικά η γραφειοκρατία που ισχύει στην Ελλάδα και που δυστυχώς λόγω αυτής αυξάνονται τα προβλήματα τα ήδη υπάρχοντα», λέει η Θεοδώρα Παπαδοπούλου, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κ.Υ. Τήνου.

Εν ολίγοις, οι κάτοικοι της Τήνου που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινογραφία θα πρέπει να… ξενιτευτούν σε γειτονικά νησιά.

«Δυστυχώς πρέπει να πάει σε άλλο νησί, είτε στη Μύκονο είτε στη Σύρο που καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μία πνευμονία».

«Για εμάς τους νησιώτες αυτό είναι μεγάλος Γολγοθάς το να φύγουμε να πάμε σε άλλο νησί, πολλές φορές μπορεί να λείψεις μία ολόκληρη μέρα για να βγάλεις μία απλή ακτινογραφία. Είναι λυπηρό έως και εξοργιστικό, η ακτινογραφία είναι βασική ιατρική», λέει ο κτηνίατρος.

Το νησί αντιμετωπίζει καιρό προβλήματα στο σύστημα υγείας με τους μόνιμους κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση σε απλές ιατρικές πράξεις.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τήνος: Τον έστειλαν για ακτινογραφία στον… κτηνίατρο "

Καιρός αύριο: Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και κρύο – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία «Διομήδης»

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο, Τρίτη (11.01.2022). Η επερχόμενη κακοκαιρία «Διομήδης» θα συνοδεύεται από κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και υποχώρηση του υδράργυρου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά θα είναι νότιοι 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 βαθμούς και στο νότιο Αιγαίο τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Οι βροχές στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα είναι τοπικά ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμαία και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο νότιο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς.
Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και στις Σποράδες 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Κρήτη .
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη βόρεια Εύβοια. Χιονοπτώσεις από τη νύχτα στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και κρύο – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία «Διομήδης»"

Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα: Σε ποιες περιοχές εστάλη

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στάλθηκε μέσω του 112 στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, τα νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Τη χώρα θα σαρώσει από τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Διομήδης, η οποία φέρνει καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα: Σε ποιες περιοχές εστάλη "

ΣτΕ: Οι πλανόδιοι λαχειοπώλες θα καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πλανόδιοι λαχειοπώλες και όσοι απασχολούνται με την παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και διαχείριση των Λαϊκών Λαχείων, πρέπει από 1.5.2014 και μετά να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σήμερα ΕΦΚΑ), καθώς κρίθηκε συνταγματική, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και νόμιμη η υπ΄ αριθμ. Φ. 11321/31042/1232/2016 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας που αφορά το επίμαχο θέμα.

Ειδικότερα, η αυξημένη σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 16/2022 απόφασή της (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Αικατερίνη Ρωξάνα) επισημαίνει ότι «η ρύθμιση του άρθρου 29 του νόμου 4331/2015, με την οποία θεσπίστηκε υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ήδη ΕΦΚΑ) εργοδοτική εισφορά σε βάρος του εκάστοτε παραχωρησιούχου που δυνάμει σύμβασης παραχώρησης κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Λαϊκών Λαχείων, δεν συνιστά επέμβαση του νομοθέτη στη ισχύουσα ήδη συμβατική σχέση και δεν παραβιάζει τη συμβατική ελευθερία ούτε τις αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου».

Σχετικά με τους πλανόδιους λαχειοπώλες, το ΣτΕ αναφέρει ότι η θέσπιση εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς αποσκοπεί στην ασφαλιστική τακτοποίηση της οικονομικά ασθενούς και ευάλωτης κατηγορίας των πλανόδιων λαχειοπωλών, δεδομένου ότι μετά την αναστολή/κατάργηση με το άρθρο δεύτερο του νόμου 4183/2013 του προγενέστερου νομοθετικού καθεστώτος της υπουργικής αποφάσεως 4633/5731/1948 το θέμα της ασφάλισης των πλανόδιων λαχειοπωλών είχε παραμείνει αρρύθμιστο, καθώς και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού» και προσθέτει:

«Η εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων Λαϊκού Λαχείου που αποτελεί υποπολλαπλάσιο του ποσοστού της προγενέστερης εισφοράς 1% επί της ονομαστικής αξίας των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου που κατέβαλλε η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Οι πλανόδιοι λαχειοπώλες θα καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ"

Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18, ποιοι εξαιρούνται

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε στην τοποθέτησή της: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική. Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής, σε άτομα που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα ή λαμβάνουν φάρμακα. Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση».

Και συνέχισε: «Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MIS-C, (πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS. Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ. Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση. Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία. Επιπλέον, η εξάπλωση της Omicron είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν. Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασδχολήσει στο μέλλον».


Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, είπε: «Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς. Πάνω από 7,15 εκατ. ή 68,1% του γενικού πληθυσμού, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Για την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατ. εμβολιασμοί στους δικαιούχους. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου. Για τα παιδιατρικά εμβόλια, έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Την Παρασκευή δόθηκαν 40.000 περισσότερα ραντεβού. Παράλληλα, έχουν κλειστεί περισσότερα από 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60. Από σήμερα, όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ, θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr. Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων».

Για το Παίδων Πεντέλης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Σήμερα λειτούργησε κανονικά, εκεί θα γίνουν δέκα εμβολιαστικές γραμμές, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μάλλον από Δευτέρα».

Σε ερώτηση για την εμφάνιση της γρίπης, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης ως τώρα. Υπάρχουν σποραδικά κρούσματα, έχουν αυξηθεί μεν, αλλά δεν φοβόμαστε. Για τους συνδυασμούς με τον κορωνοϊό, τη flurona, αφορά σε μια περίπτωση, της εγκύου από το Ισραήλ. Για τον συνδυασμό Delta και Omicron πάντα υπάρχει όταν κυκλοφορούν και οι δυο ιοί, αλλά δεν έχουμε ακόμα σημαντικές καταγραφές. Πάντως θα υπάρξουν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι με Omicron, σύμφωνα με στοιχεία από τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Ας μη γινόμαστε Κασσάνδρες με την Omicron και την τέταρτη δόση, έχει ήπια κλινική προβολή. Όσα ακούσαμε από την αρχή, επαληθεύονται τώρα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18, ποιοι εξαιρούνται"

Καιρός – Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική σύσκεψη – Τι αποφασίστηκε

Προ των πυλών η κακοκαιρία «Διομήδης». Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης», στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αποφασίστηκε να σταλούν μηνύματα μέσω του 112 στους κατοίκους και να στηθούν ενιαία συντονιστικά κέντρα στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Επίσης, να λειτουργήσουν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Καιρός – Κακοκαιρία «Διομήδης»: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας ο κρατικός μηχανισμός

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν».

Επιπλέον, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και όλων των συμμετεχόντων για την πορεία της κακοκαιρίας από τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, ενώ συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και συγκεκριμένα από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου ΑΕ και από τη Νέα Οδό ΑΕ/Κεντρική Οδό ΑΕ.

Καιρός – Κακοκαιρία «Διομήδης»: Οδηγίες προς τους πολίτες

Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Τέλος, σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την πορεία των ελέγχων που ήδη πραγματοποιούνται σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες, σε συνέχεια του σεισμού που έπληξε την περιοχή της Φλώρινας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική σύσκεψη – Τι αποφασίστηκε"

Κορωνοϊός: 27.766 κρούσματα, 85 θάνατοι, 536 εισαγωγές σε νοσοκομεία

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.766, εκ των οποίων 85 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382, εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 130.443 τεστ, τα 16.059 μοριακά και τα 114.384 rapid. Η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 21,29% έναντι 8,07% χθες αλλά με 230 χιλιάδες ελέγχους.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 9.971 στην Αττική (6.853 χθες).
  • 2.741 στη Θεσσαλονίκη (2.065 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.272 από την Ανατολική Αττική (926 χθες).
  • 1.315 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.036 χθες).
  • 426 από τη Δυτική Αττική (301 χθες).
  • 1.326 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (783 χθες).
  • 2.755 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.107 χθες).
  • 1.174 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (741 χθες).
  • 1.509 από τον Πειραιά (849 χθες).
  • 194 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (110 χθες).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα έχει ως εξής:

  • 429 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου
  • 258 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 171 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 178 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  • 1.010 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 289 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 280 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 316 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 523 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 93 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 340 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 268 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
  • 1.053 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
  • 104 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 58 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας
  • 464 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 318 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 41 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
  • 260 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
  • 167 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 207 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 62 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • 125 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 398 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
  • 425 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 77 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
  • 108 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 746 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
  • 151 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 205 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 60 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
  • 443 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 284 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου
  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 162 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
  • 233 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 371 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 138 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 319 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 182 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 394 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
  • 251 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
  • 296 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 306 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 175 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 73 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 173 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 641 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 126 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
  • 787 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.479 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654 (χθες 642). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (83.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 27.766 κρούσματα, 85 θάνατοι, 536 εισαγωγές σε νοσοκομεία"

Εθελοντική αιμοδοσία: Καταργείται ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων

Υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του περιεχομένου του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη».

Ειδικότερα, στο νέο έντυπο αποσυνδέεται για πρώτη φορά ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Πρόκειται για μία δέσμευση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, η οποία έγινε πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εθελοντική αιμοδοσία: Καταργείται ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων"

Σχολεία: 4.784 άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών – Η επίσημη ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε, πως έρχονται άμεσα προσλήψεις για τα σχολεία, τα οποία άνοιξαν ξανά σήμερα, Δευτέρα 10.01.2022, ωστόσο τα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν χιλιάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά.

Έτσι, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας σήμερα των σχολείων μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, γονείς να τηρούν με συνέπεια το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προσερχόμενοι στις σχολικές μονάδες, με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πλήρη συνέργεια.

Η μαζική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που έχει εξεταστεί ταυτόχρονα για κορωνοϊό -1,6 εκατομμύρια μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα σε 24 ώρες- είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ανίχνευση σχεδόν 16.000 εν δυνάμει κρουσμάτων, την απομόνωσή τους και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στους μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και τοπικής αυτοδιοίκησης, γονείς αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προχωρούμε άμεσα σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης στην απαιτητική συγκυρία της πανδημίας.

Με σχεδιασμό, ετοιμότητα, συνέργειες και αρωγό σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σχολεία μας συνεχίζουν το πολύτιμο εκπαιδευτικό τους έργο και συμβάλλουν τα μέγιστα και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: 4.784 άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών – Η επίσημη ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως"

Νέο χτύπημα συμμορίας ανηλίκων στην Κηφισιά – Τραυμάτισαν 14χρονο στο πρόσωπο με μπουκάλι

Ένα ακόμη περιστατικό επίθεσης σε παρέα ανηλίκων σημειώθηκε, αυτή τη φορά στην περιοχή της Κηφισιάς, αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συμμορία περίπου 20 ατόμων, λίγο μετά τις 22:30, επιτέθηκε σε τετραμελή παρέα ανηλίκων που βάδιζαν στη λεωφόρο Κηφισίας, για να τους ληστέψουν. Οι δύο ανήλικοι κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι δράστες χτύπησαν τους άλλους δύο και τους πήραν το κινητό τηλέφωνό τους. Σημειώνεται, ότι ο ένας από τους δύο 14χρονους που δέχθηκαν την επίθεση, διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χτύπημα συμμορίας ανηλίκων στην Κηφισιά – Τραυμάτισαν 14χρονο στο πρόσωπο με μπουκάλι"

Ανοιξε η πλατφόρμα για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι θέλουν να υποβάλουν χωριστά τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021, προκειμένου να «κλειδώσουν» την επιλογή τους αυτή έναντι της ΑΑΔΕ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και μέσα από αυτή την υπηρεσία οι έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων εντός της προθεσμίας, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

* Δείτε εδώ ερωτήσεις-απαντήσεις για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε η πλατφόρμα για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων"

Θεραπεία με ελληνική σφραγίδα για τον κορονοϊό – Πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ και χορηγείται στα νοσοκομεία (video)

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), με ελληνικό συντονισμό, ελληνικό σχεδιασμό και Έλληνες που διεξήγαγαν τις συνομιλίες με τον ΕΜΑ», δήλωσε με περηφάνεια στις «Συνδέσεις» ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eντυπωσιακά αποτελέσματα

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην ΕΡΤ το νέο αυτό φάρμακο Anakinra 1, βελτιώνει κατά 64% την κατάσταση των ασθενών με πνευμονία και μειώνει κατά 50% τους θανάτους από κορονοϊό.

«Μέχρι τις 16/12/12, όταν υπήρξε αυτή η αδειοδότηση από τον ΕΜΑ είχαμε μόνο δύο φάρμακα διαθέσιμα για αρρώστους που νοσηλεύονται με πνευμονία από τον κορονοϊό. Πλέον έχει προστεθεί στην παγκόσμια φαρέτρα το Anakinra», δήλωσε ο κ. Γιαμαρέλλος.

«Τα ποσοστά είναι εκπληκτικά. Είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ανάμεσα στα τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για νοσοκομειακή χρήση», τόνισε ο κ. Γιαμαρέλλος, επισημαίνοντας ότι με αυτό το φάρμακο θα μείνει ζωντανό το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μετά από εξέταση αίματος η χορήγηση του φαρμάκου

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης SAVE-MORE που σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης 2 με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη 3, με βάση οδηγίες της ειδικής επιτροπής του EMA.

Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα, στην Ελλάδα (29) και στην Ιταλία (8) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται απάντηση για την έγκριση ή μη, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την νόσο COVID-19.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine 4 (impact factor 54) στις 3 Σεπτεμβρίου κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την διάχυση της γνώσης παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, αυτό που έκανε η ελληνική ομάδα των επιστημόνων είναι να επανατοποθετήσει το φάρμακο Anakinra που κυκλοφορεί εδώ και είκοσι χρόνια.

«Βρήκαμε ένα άλλο θεραπευτικό πεδίο που είναι η πνευμονία από COVID-19. Το φάρμακο υπάρχει στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας εξηγώντας ότι στη διάρκεια των κλινικών ερευνών συνεργάστηκαν Έλληνες επιστήμονες σε 29 κλινικές ανά τη χώρα. «Οι συνάδελφοι είναι ενήμεροι και θα βοηθήσουν τους ασθενείς».

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεραπεία με ελληνική σφραγίδα για τον κορονοϊό – Πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ και χορηγείται στα νοσοκομεία (video)"

Σουηδία: Επιβολή νέων μέτρων καθώς αυξάνονται τα κρούσματα covid-19

Η Σουηδία θα επιβάλει περισσότερα μέτρα για να αναχαιτίσει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και την κλιμακούμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αναμφίβολα. Το επίπεδο των μολύνσεων στη Σουηδία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», είπε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η τηλεργασία –όπου είναι εφικτό–, το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων και η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Τα εστιατόρια στην Σουηδία θα κλείνουν πλέον στις 23:00 και θα επιτρέπεται η παραμονή στον χώρο μόνο σε καθήμενους αλλά σε τραπέζια με ανώτατο αριθμό πελατών τους οκτώ.

Επίσης οι ενήλικες καλούνται να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους σε εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, αλλά αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μήνα.

Ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί, σημειώνοντας νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με covid-19 παραμένει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο εκείνο που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Εξάλλου και ο αριθμός των νέων θανάτων είναι σχετικώς χαμηλός.

Πάνω από 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται με COVID και σχεδόν οι 100 σε ΜΕΘ.

Η πίεση στο σύστημα υγείας στην Σουηδία επιτείνεται από την εξάπλωση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού και από τις ελλείψεις στο προσωπικό, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Επιβολή νέων μέτρων καθώς αυξάνονται τα κρούσματα covid-19"

Καρναβάλι της Πάτρας: Αναβάλλεται η τελετή έναρξης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Την απόφαση να αναβληθεί η τελετή έναρξης για το Καρναβάλι της Πάτρας ανακοίνωσε ο δήμος Πατραίων τη Δευτέρα (10.01.2022).

Αιτία της εξέλιξης που αποτελεί πλήγμα για το Καρναβάλι της Πάτρας είναι το γεγονός πως συντελεστές της τελετής, νόσουν με κορονοϊό.

«Παρακολουθώντας στενά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας επαναπροσαρμόζουμε τον προγραμματισμό μας, προσπαθώντας να μην εκθέσουμε σε κίνδυνο κανέναν συμπολίτη, συνεργαζόμενο και εργαζόμενο στο καρναβάλι. Τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός χτύπησε και τους συντελεστές της τελετής έναρξης αναγκάζοντάς μας να αναβάλλουμε την εκδήλωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλη η ανακοίνωση για το Καρναβάλι της Πάτρας

ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πανδημία με τη ραγδαία, τρομερή αύξηση των κρουσμάτων και τη νόσηση μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, τα νέα απαγορευτικά μέτρα και το κλίμα αβεβαιότητας, μας αναγκάζουν να τροποποιήσουμε τον σχεδιασμό μας που αφορά τις εκδηλώσεις της ημέρας έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού και τα προγραμματισμένα για τον Ιανουάριο εργαστήρια για τους μαθητές, στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Παρόλο που τους προηγούμενους μήνες φαινόταν ότι θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε εκδηλώσεις που θα απευθύνονταν σε όλους τους πολίτες, δίνοντας ζωή στην πόλη μας, η πραγματικότητα μας αναγκάζει να περιορίσουμε τις δράσεις μας και να προσαρμοστούμε στα σκληρά δεδομένα της πανδημίας. Ενόψει της μετάλλαξης «όμικρον» και των νέων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες Αρχές, είμαστε υποχρεωμένοι να τροποποιήσουμε το πρόγραμμά μας, δείχνοντας σεβασμό στις δύσκολες στιγμές που περνάει η κοινωνία μας. Παρακολουθώντας στενά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας επαναπροσαρμόζουμε τον προγραμματισμό μας, προσπαθώντας να μην εκθέσουμε σε κίνδυνο κανέναν συμπολίτη, συνεργαζόμενο και εργαζόμενο στο καρναβάλι. Τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός χτύπησε και τους συντελεστές της τελετής έναρξης αναγκάζοντάς μας να αναβάλλουμε την εκδήλωση.

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε ολοήμερες δραστηριότητες για τις 22/1/2022 με χαρακτήρα καρναβαλικό μιας λαϊκής γιορτής, σε ανοικτούς δημόσιους χώρους σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας. Δυστυχώς όμως, αναγκαζόμαστε να αναβάλλουμε το σύνολο των εκδηλώσεων έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την υλοποίησή τους. Για τους ίδιους λόγους αναβάλλονται και τα προγραμματισμένα για τον Ιανουάριο εκπαιδευτικά εργαστήρια στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Η Δημοτική αρχή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Πατρινούς και γνωρίζοντας τις τραγικές συνέπειες από τη ματαίωση για μία ακόμη φορά των Καρναβαλικών εκδηλώσεων, έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό των βασικών εκδηλώσεων με στόχο, μόλις και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η πόλη να είναι έτοιμη να γιορτάσει και να υποδεχθεί τους επισκέπτες της.

Αυτοί που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν το κύρος και το ήθος της Δημοτικής αρχής, βιάστηκαν να αναπαραγάγουν μέρος της εισήγησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο αγνοώντας το σχετικό σημείο: «Το Πατρινό Καρναβάλι του 2022 είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά ιδιαίτερο λόγω της πανδημίας. Μάλιστα σήμερα βρισκόμαστε σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση καθότι αναμένεται εξαγγελία νέων Κυβερνητικών μέτρων που ίσως αποτελέσουν ανατροπή των σχεδιασμών μας για την τελετή έναρξης.

Ωστόσο ως Κ.Ε.ΔΗ.Π. Καρναβάλι Πάτρας οφείλουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις ώστε να διασφαλίσουμε την υλοποίηση ενός θεσμού – τελετή έναρξης- σε περίπτωση που  μας επιτραπεί από την νομοθεσία και με απόλυτο σεβασμό στην υπέρτατη αξία που είναι η υγεία των συμπολιτών μας». Ο λαός της Πάτρας γνωρίζει ότι ο Δήμος Πατρέων και η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας μπροστά σε πρωτοφανείς συγκυρίες προχωρά στη μέγιστη δυνατή διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης προς όφελος της ολοκληρωμένης ψυχαγωγίας των Πατρινών αλλά και του κάθε επισκέπτη, έχοντας εξασφαλίσει με κάθε προσπάθεια οικονομικούς πόρους (αναζήτηση κρατικών επιχορηγήσεων, έκτακτων εσόδων, ορθή διαχείριση και εξυγίανση των ταμείων του οργανισμού). Αυτό το γνωρίζουν και όσοι παρέδωσαν καμένη γη στη Δημοτική Αρχή, οι οποίοι τώρα με λαϊκισμό, παραπληροφόρηση και ασύστολα ψέματα, εκμεταλλεύονται ξεδιάντροπα την πανδημία, θέλοντας να επιβιώσουν πολιτικά.

Με τη λογική λοιπόν, της στήριξης του κορυφαίου θεσμού της πόλης και με βάση την επιδημιολογική εικόνα, θα προχωράμε στις αναγκαίες διοικητικές πράξεις και θα  ανακοινώνουμε με Δελτία Τύπου όσες εκδηλώσεις – δραστηριότητες μας επιτρέπεται να υλοποιηθούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρναβάλι της Πάτρας: Αναβάλλεται η τελετή έναρξης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού"

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μίχος

Ανοίγει η πόρτα των φυλακών Δομοκού για τον πρώην χρυσαυγίτη Νίκο Μίχο καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, έκανε δεκτό το αίτημα του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του μέχρι τη δίκη του στο Εφετείο.

Στον καταδικασμένο σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, ωστόσο μέσω του συνηγόρου του, επικαλέστηκε λόγους υγείας ζητώντας την αποφυλάκιση του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Στυλιανό Γρηγορίου αν και ο εντολέας του είναι καρκινοπαθής στην φυλακή δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ενώ , όπως ανέφερε, χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης για δισκοπάθεια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε πως ο Ν. Μίχος είναι ο μόνος κατηγορούμενος στην υπόθεση στον οποίο αναγνωρίστηκε, από το πρωτόδικο δικαστήριο, το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας και υπογράμμισε ότι έχει μόνιμη κατοικία και δεν είναι ύποπτος φυγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Ν. Μίχος έχει, ήδη, εκτίσει μαζί με τα ημερομίσθια στη φυλακή, ποινή 25 μηνών και 18 ημερών.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή καθώς δεν έχουν προκύψει νέοι λόγοι σε σχέση με αυτούς που είχε επικαλεστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο τον καταδίκασε. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μίχος"

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Αναμονή έως και 10 ημέρες στις ταφές – «Δεν υπήρχε ούτε άδειο ψυγείο»

Δυστυχώς δεκάδες είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ – σύμφωνα με έρευνες – στην Κεντρική Μακεδονία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται και μια αύξηση 20% στους θανάτους από διάφορα αίτια. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει λοιπόν μεγάλη… αναμονή για ταφές σε κοιμητήρια αρκετών περιοχών.

Σε αυτό το πλαίσιο κάτοικος της Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα του δήμου Καλαμαριάς καταγγέλλει πως η πεθερά του, που πέθανε την Πρωτοχρονιά, παραμένει ακόμα άταφη 10 ολόκληρες μέρες μετά καθώς, όπως του ανέφερε η διοίκηση των κοιμητηρίων του Δήμου, λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει αρκετός χώρος για νέες ταφές.

Ο Θανάσης Πάσχος που έχει να διαχειριστεί τόσο τον θάνατο της πεθεράς του, όσο και τα διαδικαστικά που έχουν προκύψει, περιγράφει στο newsit.gr τα όσα έχουν συμβεί. «Η πεθερά μου ήταν 80 χρόνων και πάλεψε για αρκετούς μήνες με τον καρκίνο. Έφυγε τελικά από τη ζωή το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Για δέκα μέρες τώρα η σορός της είναι σε ένα ψυγείο και η κηδεία θα γίνει αύριο (σ.σ. 11.01.2022). Μίλησα με το γραφείο τελετών, πήρα τηλέφωνο και στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, γιατί είμαι κάτοικος της περιοχής, και προσπάθησα να κανονίσω τα διαδικαστικά» σημειώνει. 

Και προσθέτει: «Για Σάββατο και Κυριακή μου είπαν ότι σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει η κηδεία γιατί δεν υπήρχε υπάλληλος. Είπα εντάξει, να δείχνουμε και λίγη παραπάνω κατανόηση πρέπει. Μας είπαν τελικά ότι για την κηδεία θα πρέπει να περιμένουμε 15-20 μέρες» αναφέρει στο newsit.gr o Θανάσης Πάσχος. 

«Τη Δευτέρα που άνοιξαν οι υπηρεσίες πήγα και μίλησα με τον υπεύθυνο, με δέχτηκε με ευγένεια και κατανόηση αλλά μου είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί είχαν τουλάχιστον 25 νεκρούς σε αναμονή. Δεν είχαν που να τους βάλουν τόσους νεκρούς. Τελικά με πολλή δυσκολία βρέθηκε ο τάφος που θα αδειάσει αύριο και θα μπορέσουμε 11 μέρες μετά να αποχαιρετήσουμε την πεθερά μου. Η εκταφή μάλιστα θα γίνει αύριο για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε εμείς. Καταλαβαίνουμε τι γίνεται; Δεν προλαβαίνει να βγει ένας νεκρός, μπαίνει ο άλλος», σημειώνει. 

«Δεν υπήρχε ούτε άδειο ψυγείο»

Σύμφωνα με τον Θανάση Πάσχο η άρνηση του δήμου Θεσσαλονίκης να μη δέχεται ταφές ανθρώπων που έχουν καταλήξει από επιπλοκές του κορονοϊού και ήταν από άλλες περιοχές, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως στην περιοχή της Καλαμαριάς. «Ρώτησα γιατί γίνεται αυτό και η απάντηση που πήρα είναι πως επειδή από τα μέσα Δεκεμβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη δέχεται τους θανάτους covid από άλλους δήμους στο Αναστάσεως του Κυρίου που είναι μεγάλο νεκροταφείο, τώρα ο κάθε δήμος υποχρεώθηκε να κρατήσει τους νεκρούς αυτούς στα δικά του κοιμητήρια. Και δεν έχουν πλέον χώρο. Σκεφτείτε όποτε τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα» λέει στο newsit.gr ο Θανάσης Πάσχος. 

«Μπορεί εν μέρει να έχουν και δίκιο οι υπεύθυνοι, όμως είναι σοβαρό πρόβλημα. Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε πρόβλημα, όχι τόσο έντονο, όμως υπήρχε. Και για χρόνια ακούω πως θα έπρεπε να γίνει και κάποιο νέο κοιμητήριο αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Και φτάσαμε σε σημείο να μη σεβόμαστε τους νεκρούς μας, να μη σκεφτόμαστε τους συγγενείς που πονάνε. Δεν υπήρχε όμως ούτε ψυγείο άδειο και απευθυνθήκαμε σε ιδιώτη. Έτσι μεταφέραμε τη σορό σε ιδιωτικό ψυγείο. Και αναγκάστηκα να χρεωθώ και 150 ευρώ για τον λόγο αυτό», προσθέτει. 

«Είναι τελείως απαράδεκτο. Οι άνθρωποι των νεκροταφείων και ο προϊστάμενος και η διευθύντρια ήταν άψογοι απέναντι μου με κατανόηση αλλά με δεμένα τα χέρια. Όμως την τελευταία στιγμή του ανθρώπου σου είναι όλοι παρόντες απόντες. Όπως το πάμε θα έρθει η ώρα του μνημόσυνου και θα έχουμε τους ανθρώπους μας ακόμα στα ψυγεία. Είναι και άσχημο ψυχολογικά για όλους εμάς στις οικογένειες που μένουμε πίσω. Ο σεβασμός στον νεκρό ποιος είναι;» λέει επίσης. 

Η νομική άποψη

Η δικηγόρος του Θανάση Πάσχου, Ανθούλα Ανάσογλου συμπληρώνοντας δηλώνει στο newsit.gr: «Το ίδιο το Σύνταγμα μας, προβλέπει σεβασμό προς την αξιοπρέπεια ενός νεκρού και αντανακλά την μοναδικότητά του κάθε ανθρώπου όσο ήταν εν ζωή. Τρεις διακριτές πράξεις εμφαίνονται κυρίως στο ζήτημα της ταφής: η αξιοπρέπεια του λειψάνου, οι τελευταίες επιθυμίες του θανόντος και τα δικαιώματα της οικογενειακής ζωής, των συγγενών, που αφήνει πίσω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο σεβασμός στην οικογένεια είναι υπέρτατο αγαθό, φυσικά και στο πένθος. Τα δικαιώματα αυτά καταστρατηγούνται μόνο για λόγους δημοσίας τάξης και ασφαλείας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποχρέωση παροχής τάφου βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμαριάς. Εδώ έχουμε μία παράλειψη που κρατάει χρόνια και προκαλεί πόνο και αναστάτωση και στην αξιοπρέπεια του λειψάνου και στους συγγενείς που μένουν πίσω. Κατά τη δίκη μου άποψη χωρεί αποζημίωση που ρυθμίζεται απο τα πολιτικά δικαστήρια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Αναμονή έως και 10 ημέρες στις ταφές – «Δεν υπήρχε ούτε άδειο ψυγείο»"

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, χτυπά ο Διομήδης

Καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης» (Diomedes) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα Δευτέρα (10/1), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Από την Τετάρτη (12/1) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Σήμερα Δευτέρα (10/1), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη, τα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και από το βράδυ στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.

Αύριο, Τρίτη (11/1), ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (12/1), κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν αύριο Τρίτη (11/1) στο βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12/1) και την Πέμπτη (13/1) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από σήμερα το βράδυ στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11/1) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά- ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12/1) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12/1). Την Πέμπτη (13/1) και την Παρασκευή (14/1) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, χτυπά ο Διομήδης"

Δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης – Το σχέδιο για παιδικούς εμβολιασμούς

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης δεν θα κλείσει για να γίνει μέγα εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως το πιθανότερο σενάριο για το Παίδων Πεντέλης είναι οι εφημερίες του να αντικατασταθούν από τα άλλα νοσοκομεία για να αξιοποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχουν εμβολιαστεί 35.000 παιδιά, έχουν κλειστεί 70.000 ραντεβού και άνοιξαν επιπλέον 40.000.

Επίσης, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη σκέψη για τέταρτη δόση, υπενθυμίζοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε τέταρτη δόση εμβολίου μόνο για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι τα πρώτα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Σκωτία επιτρέπουν «να διατηρείται ένας βαθμός αισιοδοξίας».«Παρατηρούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες σε σχέση με τη συμπτωματολογία και τις νοσηλείες. Είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί σχετικά με την εξέλιξη της Όμικρον και εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στην τέταρτη δόση» είπε συγκεκριμένα.

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης – Το σχέδιο για παιδικούς εμβολιασμούς"

Σχολεία: Πάνω από 15.500 τα θετικά self test – Οι οδηγίες για όσα παιδιά νοσούν

Χιλιάδες κρούσματα αποκάλυψαν τα self test που έγιναν εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Μέχρι την Κυριακή, τα τεστ είχαν παραλάβει το 90% των δικαιούχων -μαθητές και εκπαιδευτικοί- ενώ σήμερα το πρωί, από τις 7:00, διανέμονταν self test από τις σχολικές μονάδες.

Οι πρώτες πληροφορίες, το πρωί, ανέφεραν περί τα 14.000 κρούσματα από τα self test στα σχολεία.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τα νέα στοιχεία δείχνουν 15.547 κρούσματα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί και το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για χιλιάδες κρούσματα που δεν θα είχαν βρεθεί δίχως τα τεστ που έγιναν για το άνοιγμα των σχολείων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ταυτόχρονο έλεγχο πληθυσμού για τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, υποβλήθηκαν σε τεστ 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι).

Με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο αύριο Τρίτη.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία – Πόσο διαρκεί η καραντίνα

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

  1. εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και
  2. με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται

Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείου Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:

Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων, δηλαδή συνολικά τρία δωρεάν την εβδομάδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Πάνω από 15.500 τα θετικά self test – Οι οδηγίες για όσα παιδιά νοσούν"

Σεισμός στη Φλώρινα: Δύο άτομα στο νοσοκομείο-Ρηγματώσεις σε σπίτια και καταστήματα

Νύχτα αγωνίας και τρόμου ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους στη Φλώρινα, έπειτα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που «χτύπησε» την περιοχή το βράδυ της Κυριακής (9/1). Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε δεν τους άφησε σε… χλωρό κλαρί, ενώ ανεστάλη και η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο GRTimes ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου, μετά το σεισμό «δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βόσδου, «οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά πολλοί από αυτούς βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πόλη της Φλώρινας αποκτά ξανά ρυθμούς, ενώ έχουν ανοίξει ήδη καταστήματα όπως φούρνοι και φαρμακεία, τα οποία λειτουργούν από νωρίς».

«Υπάρχουν ρηγματώσεις σε κτίρια – Έχουμε προβεί σε αυτοψία και είμαστε σε επιφυλακή»

Αρκετές είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η σεισμική δραστηριότητα στη Φλώρινα. Όπως αναφέρει ο Σωτήρης Βόσδου, «υπάρχουν ρηγματώσεις σε κτίρια και καταστήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν καταρρεύσεις».

Κλιμάκια των τοπικών αρχών έχουν προχωρήσει ήδη σε καταγραφή των προβλημάτων στις περιοχές που «κουνήθηκαν», με τον αντιπεριφερειάρχη να τονίζει ότι «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Φλώρινας και Πρεσπών, κλιμάκια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουμε ήδη προβεί σε αυτοψία και είμαστε σε επιφυλακή».

Τα τηλέφωνα με τα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Βόσδου στα κοινωνικά δίκτυα, είναι τα εξής:
• 2385044917 (Πολιτική Προστασία Δήμου Φλώρινας)
• 6970968452 (Πολιτική Προστασία Π.Ε. Φλώρινας)
• 2385022100 (Αστυνομία Φλώρινας)
• 2385022445 – 199 (Πυροσβεστική)
• 166 (ΕΚΑΒ)

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στη Φλώρινα: Δύο άτομα στο νοσοκομείο-Ρηγματώσεις σε σπίτια και καταστήματα"

Παπαζάχος: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία στη Φλώρινα

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:43 χθες και ύστερα από απόφαση των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών,κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας Κυριακή.

Ταρακούνησαν τη Φλώρινα τα 5,3 Ρίχτερ

Ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Φλώρινας έγινε ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, αφού το επίκεντρό του εντοπίζεται μόλις 2 χλμ από την κεντρική πλατεία, προς τη συνοικία «Σίμος Ιωαννίδης».

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαζάχος: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία στη Φλώρινα"

Ρένα Δούρου: Διακόπηκε η δίκη της για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και δεν απολογήθηκε

Για την ερχόμενη Παρασκευή διεκόπη η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, το 2017, καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου νοσεί με κορωνοϊο.

Σήμερα στο ακροατήριο βρέθηκε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου να απολογηθεί για πλημμέληματικού χαρακτήρα κατηγορία, την οποία αντιμετωπίζει.

Η κυρία Δούρου είχε φτάσει από νωρίς στη δικαστική αίθουσα και καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ανοίγοντας μπροστά της δεκάδες έγγραφα, φακέλους και φορητό υπολογιστή. Ωστόσο, δεν απολογήθηκε καθώς η δίκη διεκόπη.

Πριν τη διακοπή της δίκης η πρώην περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε:

«Είναι αυτονόητο ότι όλες και όλοι μας οφείλουμε να εμπιστευόμαστε την κρίση των θεσμών σε μια διαδικασία που ξεκίνησε με τη μηνυτήρια αναφορά μας το Νοέμβριο του 2017 στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σήμερα έχω την δυνατότητα με την απολογία μου ενώπιον της Δικαιοσύνης να συμβάλλω ενεργά με την πλήρη παράθεση όλων των στοιχείων, προκειμένου να λάμψει αλήθεια για τις διαχρονικές ευθύνες όσων ενέχονται για την τραγωδία στην Μάνδρα.

Είναι σημαντική ημέρα για την ίδια την αποκατάσταση της αλήθειας τόσο για τα ίδια τα θύματα και τις οικογένειές τους όσο και απέναντι στην ανελέητη απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους που με στοχοποίησαν, εργαλειοποιώντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Για τα υπόλοιπα, θα περιμένουμε την δικαστική απόφαση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρένα Δούρου: Διακόπηκε η δίκη της για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και δεν απολογήθηκε"

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στη 43χρονη που έφτυσε και απείλησε αστυνομικούς

Συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στην 43χρονη η οποία εντοπίστηκε να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα ενώ απείλησε, εξύβρισε και έφτυσε αστυνομικούς.

Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δεν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Κρίθηκε ενοχή για παραβίαση μέτρων αποτροπής μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, εξύβριση, απειλή κ.α. Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αστυνομικός περιέγραψε το περιστατικό.

“Μας έλεγε ότι μόλις βγήκε από τη φυλακή και δεν φοβάται κανέναν. Δεν φαινόταν να έχει πάρει ουσίες και να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.
Ήξερε τι έκανε”.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για όλα τα αδικήματα που τις αποδόθηκαν. Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και την καταδίκασε με την παραπάνω ποινή φυλάκισης.

Η 43χρονη συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου από στην οδό Φιλίππου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα δεν φορούσε προστατευτική μάσκα και όταν οι αστυνομικοί την επέβαλαν πρόστιμο, τους εξύβρισε, τους απείλησε και στο τέλος τους έφτυσε.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στη 43χρονη που έφτυσε και απείλησε αστυνομικούς"

Στα 540 ευρώ μεικτά η μέση σύνταξη χηρείας

Στα 540,6 ευρώ μεικτά ανέρχεται η μέση σύνταξη θανάτου - χηρείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Ήλιος, ενώ οι συντάξεις αναπηρίας, κατά μέσο όρο, ανέρχονται σε 586,54 ευρώ.

Τα στοιχεία, που δημοσιοποιούνται υπό το βάρος της μερικής αναδίπλωσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα των περικοπών και τη δέσμευση του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου ότι οι μειώσεις στην περίπτωση σώρευσης δύο Εθνικών Συντάξεων θα εφαρμοστούν μόνο σε όσους καταστούν συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δείχνουν ότι καταβάλλονται 613.635 κύριες συντάξεις χηρείας και 223.973 αναπηρικές, με συνολική μηνιαία δαπάνη 331,78 εκατ. ευρώ και 131,36 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Βέβαια, οι μισές από τις συντάξεις χηρείας δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 438,16 ευρώ, ενώ λίγο παραπάνω, στα 493,36 ευρώ τον μήνα μεικτά, είναι η διάμεσος για τις αναπηρικές συντάξεις.

Για τις συντάξεις αυτές, πάντως, εφόσον ισχύσουν οι δεσμεύσεις του υφυπουργού, δεν θα υπάρξουν περικοπές. Οι μειώσεις θα αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν δεύτερη εθνική σύνταξη.  

Οι μειώσεις μπορεί να φθάνουν και τα  268 ευρώ τον μήνα, σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση και λαμβάνει σήμερα δύο εθνικές συντάξεις, μία από  ίδιο δικαίωμα και μία λόγω σύνταξης χηρείας ή αναπηρίας. Πλέον, όσοι λαμβάνουν δική τους σύνταξη και μια σύνταξη χηρείας, από τη δεύτερη θα δίνεται μόνο το 70% του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου για τα τρία πρώτα χρόνια. Και στη συνέχεια, το 50% του 70%, ήτοι το 35% του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης του θανόντος.

Μένει να φανεί πώς θα ερμηνευτεί η πρόβλεψη στην ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 και αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους. Αναλυτικά, προέβλεπε για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τις 13 Μαΐου του 2016, έμμεση μείωση σε βάθος χρόνου, καθώς ναι μεν όριζε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη δεύτερη εθνική σύνταξη, αυτή όμως θα εγγράφεται ως προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι όποιες αυξήσεις δοθούν στο μέλλον, έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους από τις 13 Μαΐου 2016 έως και 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τα στοιχεία του Ήλιος  

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντως, οι όποιες περικοπές θα δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα σε αρκετούς συνταξιούχους, με δεδομένο ότι όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος για τον Δεκέμβριο, το 46% των συνταξιούχων, ήτοι 1.131.147 άτομα, λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 700  ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά) ενώ υπάρχουν και 671.329  συνταξιούχοι που αντιστοιχούν στο 27,2% του συνόλου, οι οποίοι εισπράττουν κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά). Επίσης για 930.247 συνταξιούχους (37,8% του συνόλου), η μηνιαία κύρια σύνταξη γήρατος δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ μεικτά (580 ευρώ καθαρά).

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου δείχνουν επίσης ότι η  μέση κύρια σύνταξη έχει περιοριστεί στα 741,16 ευρώ, η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,44 ευρώ, ενώ το μέσο μέρισμα υπολογίζεται στα 102,75 ευρώ.

Η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου σε 2.462.229 συνταξιούχους ανήλθε σε 2,29 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν 1.866.904 συντάξεις γήρατος, 384.254 συντάξεις χηρείας και 191.902 αναπηρικές συντάξεις. Η πλειονότητα των κύριων συντάξεων κυμαίνεται από 500-1.000 ευρώ. Ένα μεγάλο ποσοστό κύριων συντάξεων γήρατος, ωστόσο, (34,7%) ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Το 27,3% των συνταξιούχων είναι άνω των 81 ετών. Οι περισσότεροι (36%) είναι ηλικίας 51-70 ετών, ενώ το 33,6% είναι από 71-80 ετών. Τις υψηλότερες συντάξεις λαμβάνουν όσοι είναι ηλικίας 61-70 ετών (989,25 ευρώ). Τον Δεκέμβριο πληρώθηκαν 4.402.360 συντάξεις. Από αυτές, οι 2.756.057 ήταν κύριες, οι 1.237.489 ήταν επικουρικές,  ενώ καταβλήθηκαν και 408.814 μερίσματα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 540 ευρώ μεικτά η μέση σύνταξη χηρείας "

Κάλυμνος: Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης

Η καταιγίδα με την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στην Κάλυμνο έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή των Σκαλίων και της Παλιονήσου.

Κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου,ενώ μεγάλη καθίζηση προκλήθηκε στο δρόμο πριν την Παλιόνησο. Ο δρόμος προς Παλιόνησο είναι κλειστός

 Ζημιές έχουν υποστεί σπίτια από τα φερτά υλικά στα Σκάλια.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε του Μάμα Χαραμαντά είναι ενδεικτικές των ζημιών που έχουν προκληθεί .

Μηχάνημα του Δήμου με τον έμπειρο και αεικίνητο χειριστή του Γιώργο Φουντή επιχειρεί να απομακρύνει τα φερτά υλικά και τους βράχους από το οδικό δίκτυο.

Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 08 και 09-01-2022 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 08 Ιουλίου 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας,

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αφορά σε όλα τα νησιά του Δήμου Καλυμνίων, Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο

Η απόφαση αναρτήθηκε στο Διαύγεια λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι και την παραθέτουμε παρακάτω

προκληθεί.




 kalymnos-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλυμνος: Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης"

Ενέργεια: Σοβαρές «τρύπες» στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μέτρα στο πόδι, με αποκλεισμούς, αλλά με έντονο επικοινωνιακό άρωμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος και για ένα μόνο μήνα, τον Ιανουάριο.

Ωφελημένες εμφανίζονται να είναι μόνον οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τάσης, για τις οποίες για πρώτη φορά εξασφαλίστηκαν, για τον τρέχοντα μήνα, κρατικές ενισχύσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν την επιβάρυνση από τις υπέρογκες αυξήσεις. Για τη συνέχεια της στήριξης στον επιχειρηματικό τομέα θα απαιτηθεί, όπως υπέδειξαν οι Βρυξέλλες, νέο, αναπροσαρμοσμένο, μοντέλο, το οποίο δεν θα εμπίπτει στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση (Ε1). Χωρίς να προβλέπεται κανένα κριτήριο-κόφτης, ούτε εισοδήματος ούτε εμβαδού κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΑΑΔΕ έχει στείλει ήδη στον ΔΕΔΔΗΕ τα απαραίτητα στοιχεία, με βάση τις δηλώσεις του 2020, ώστε να καταγραφούν, σε πρώτη φάση, οι δικαιούχοι με Α' κατοικία. Ο ΔΕΔΔΗΕ, στη συνέχεια, θα προχωρήσει στην ταυτοποίηση κατοικίας και μετρητή (cross checking), καθώς και από ποιον προμηθευτή εξυπηρετείται, ώστε οι διασταυρωμένες αυτές πληροφορίες να δοθούν, σε εύλογο χρόνο, όπως ελπίζεται από την αγορά, στις αντίστοιχες εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να πιστωθεί έγκαιρα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών τους. Κι από δω ξεκινούν τα προβλήματα.

1. Από το μέτρο εξαιρούνται αυτόματα οι πολυκατοικίες για το κοινόχρηστο ρεύμα, ενώ ως και τον Δεκέμβριο, με τις οριζόντιες επιδοτήσεις, έπαιρναν τις εκπτώσεις που είχαν ανακοινωθεί.

2. Υπάρχουν κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν, για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος, στο όνομά τους τον μετρητή. Ούτε και προλαβαίνουν να κάνουν αλλαγή, γιατί οι δικαιούχοι του Ιανουαρίου προκύπτουν με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση. Συνεπώς, θα χάσουν την ενίσχυση.

3. Ενοικιαστές που δεν έχουν, επίσης, στο όνομά τους τον μετρητή, εξαιρούνται της επιδότησης. Όπως και οι φοιτητές, που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή εστία. Γιατί το σπίτι που νοικιάζουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι στο όνομα των γονιών τους, που το δηλώνουν ως δεύτερη μισθωμένη κατοικία, άρα δεν θα δικαιούται ενίσχυσης. Ακόμη κι αν, υποθετικά, ο φοιτητής υποβάλει φορολογική δήλωση, αν πέρασε στο Πανεπιστήμιο το 2021, βγαίνει εκτός, γιατί λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις του 2020.

4. Λόγω απουσίας κριτηρίων, ένας εργένης θα πάρει την ίδια ενίσχυση με μια τετραμελή οικογένεια, που την έχει πολύ περισσότερο ανάγκη.

5. Οικογένεια που μπορεί να μένει σε σπίτι 60 ή 70 τ.μ. με χαμηλό εισόδημα θα έχει την ίδια στήριξη με οικογένεια που κατοικεί σε σπίτι 300 τ.μ. ή και περισσότερων και με υψηλά εισοδήματα.

6. Επιδοτούνται και πάλι οριζόντια όλα τα τιμολόγια, είτε είναι σταθερά είτε κυμαινόμενα.

Η απουσία κριτηρίων για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου, όπως επισήμαναν καλά γνωρίζοντες, πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, οδηγούν και στην κατασπατάληση πολύτιμων πόρων από τον Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς από αυτόν αφαιρούνται ποσά που «αιμοδοτούν» το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την παροχή ενισχύσεων. Όπως τονίζεται, η επιλογή αυστηρών κριτηρίων θα ανταποκρινόταν στις υποδείξεις της Κομισιόν για στοχευμένες ενισχύσεις, και επιπλέον, θα διασφάλιζε δυνατότητα μεγαλύτερου ορίζοντα στήριξης αυτών που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι τα μέτρα ανακοινώνονται για ένα μήνα και δεν έχουν σταθερό χαρακτήρα.

Επικοινωνιακός εντυπωσιασμός

Αυτές, καθεαυτές οι επιδοτήσεις παρουσιάστηκαν με δημιουργική… ασάφεια. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι για τις πρώτες 150 KWh επιδοτείται το 80% της αύξησης, με 160 ευρώ/MWh και από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης, με 120 ευρώ/MWh.

Εδώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, υπάρχουν δύο διαφορετικά στοιχεία. «Το 80% της αύξησης» και το «160 ευρώ/MWh». Βάσει ποιας αύξησης, τίνος πράγματος, είναι το 80% ή το 60%; To Euro2day.gr ζήτησε σχετικές διευκρινίσεις από το ΥΠΕΝ και η απάντηση που έλαβε είναι «η αύξηση υπολογίζεται επί της Ρήτρας Αναπροσαρμογής» και ότι το απόλυτο νούμερο της ανακοίνωσης είναι το ανώτατο της επιδότησης που θα δοθεί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, αν ισχύει, ότι η επιδότηση αλλάζει τόσο από προμηθευτή σε προμηθευτή όσο και από τιμολόγιο σε τιμολόγιο. Πηγές της αγοράς εξέφρασαν την άποψη ότι το σωστό, κατά πάσα πιθανότητα, είναι το απόλυτο νούμερο της ενίσχυσης που ανακοινώθηκε και όχι η ποσοστιαία αύξηση, που προφανώς δόθηκε, όπως ειπώθηκε, για επικοινωνιακό εντυπωσιασμό. Θα αναμένουν, συνεπώς, την επίσημη έγγραφη ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, για να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η μέση μηνιαία ενίσχυση που θα δοθεί στα νοικοκυριά τον Ιανουάριο για τα τιμολόγια, που θα απεικονίζουν τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, θα είναι 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Θα είναι, δηλαδή, 7,5 ευρώ μικρότερη από αυτή που δόθηκε για τον Δεκέμβριο (49,5 ευρώ).

Μειωμένη είναι, επίσης, η στήριξη και για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Από 55,5 ευρώ τον Δεκέμβριο, για τον Ιανουάριο πέφτει στα 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh.

Αναμονή για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς προμήθειας, ακόμη δεν έχουν πιστωθεί οι ενισχύσεις που είχαν ανακοινωθεί για τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε πελάτες τους, καταναλωτές φυσικού αερίου. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα έρχονται λογαριασμοί με δυσθεώρητα ποσά, που προκαλούν ίλιγγο σε νοικοκυριά. Ο λόγος είναι ότι καθυστέρησε πάρα πολύ η επιλογή του μοντέλου μετακύλισης των εκπτώσεων που κλήθηκε να δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε πελάτες της. Βέβαια, δεν θα χαθούν οι εκπτώσεις, θα δοθούν αναδρομικά, όπως διαβεβαιώνουν προμηθευτές, αλλά, αναγκαστικά, με καθυστέρηση. Και στο μεταξύ, τα φουσκωμένα τιμολόγια φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρωθούν.

Ζήτημα, επίσης, προέκυψε και για το πώς θα μετακυλιστούν οι εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ σε προμηθευτές που δεν είναι πελάτες της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται ακόμη ο τρόπος.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο «σπάνε» στα δύο, προφανώς, σε μια προσπάθεια να «θεραπευτούν» τα έως τώρα προβλήματα. Τα 20 ευρώ ανά θερμική MWh θα προέρχονται απευθείας από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ στους πελάτες της. Το ποσό των 40 ευρώ είναι κατά 6 ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώθηκε για τον Δεκέμβριο. Όμως, δεν προβλέπεται για τα νοικοκυριά αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου τον Ιανουάριο, που ίσχυε για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενέργεια: Σοβαρές «τρύπες» στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news