facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Λάρισα: Στο εδώλιο γιατροί και ιδιοκτήτης κλινικής για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια

Στην αίθουσα  του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας  βρέθηκαν σήμερα το πρωί δύο γιατροί και ένας ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής, εκπροσωπούμενος ο τελευταίος  από τον δικηγόρο του, κατηγορούμενοι και οι τρεις για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα  αμέλεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα  με το κατηγορητήριο και όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ο πρώτος κατηγορούμενος, ορθοπεδικός στο επάγγελμα, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου του 2017 μεθοτρεξάτη σε χρόνια νεφροπαθή με τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος είναι παθολόγος στην κλινική που ο νεφροπαθής πραγματοποιούσε αιμοκάθαρση από το 2009.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, διευθυντής της εν λόγω κλινικής , κατηγορείται για μια σειρά παραβάσεων όπως το ότι δεν αντέλεξε στη χορήγηση της μεθοτρεξάτης, δεν προέβη στον διαρκή αιματολογικό ή κλινικό έλεγχο και δεν έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη τοξικότητας του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας η μεθοτρεξάτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα στον οργανισμό και όπως επισημαίνεται και στο κατηγορητήριο δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση η χορήγηση του σε πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο άνδρας από τις 20 έως της 27 Ιανουαρίου του 2017 έλαβε 13 δισκία συνολικής ποσότητας 32,5 mg, ποσότητα που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οδήγησε στο θάνατο του άνδρα στις 7 Φεβρουαρίου του 2017 σε ηλικία 50 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα με την κατάθεση της γυναίκας του θανόντος, ενός καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οπου εισήχθη ο 50χρονος στις 30 Ιανουαρίου και της νεφρολόγου της κλινικής που διαπίστωσε το πρόβλημα με τη χορήγηση της μεθοτρεξάτης στης 27 Ιανουαρίου. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων.

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Στο εδώλιο γιατροί και ιδιοκτήτης κλινικής για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια"

ΕΕ: Δεν συμφώνησαν Σερβία και Κόσοβο για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Σερβία και Κόσοβο για τις πινακίδες κυκλοφορίας στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ζήτημα των πινακίδων, αφήνοντας αιχμές για την στάση που τήρησε η Πρίστινα. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι το έγγραφο που παρουσίασε στις δύο πλευρές το αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας ενώ το απέρριψε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου. Για υπαιτιότητα του Άλμπιν Κούρτι στην αποτυχία των συνομιλιών έκανε λόγο και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωση του σε Σέρβους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει απόψε, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, τον σερβικό λαό για τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο για τις πινακίδες που παρουσίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ διότι δεν συμπεριλαμβανόταν η πρότασή του να δεσμευτεί η Σερβία ότι θα επιδιώξει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι από αύριο το πρωί η αστυνομία στο Κόσοβο θα αρχίσει να επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες που εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου. Πρόκειται για περίπου 6.000 οχήματα, τα οποία κυκλοφορούν με σερβικές πινακίδες αποκλειστικά στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Δεν συμφώνησαν Σερβία και Κόσοβο για τις πινακίδες κυκλοφορίας"

Υπουργείο Μετανάστευσης: Η ΕΕ έδωσε «πράσινο φως» για χρηματοδότηση 1,9 δισεκατομμυρίων για τη φύλαξη των συνόρων

Το υπουργείο Μετανάστευσης εξασφάλισε το ποσό του 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «σε συνέχεια της επιτυχημένης απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τα εθνικά προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων (BMVI)».

Μάλιστα, οι πόροι θα αξιοποιηθούν μέσω της ειδικής υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της γενικής γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων, που στοχεύουν στην πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη χώρα μας».

«Η νέα χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τα οποία αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα», δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι μέσω των παραπάνω ταμείων θα χρηματοδοτηθούν «μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της χώρας, την πάταξη κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ, παράλληλα, δίνεται έμφαση στην προώθηση οδών νόμιμης μετανάστευσης και στην ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Μετανάστευσης: Η ΕΕ έδωσε «πράσινο φως» για χρηματοδότηση 1,9 δισεκατομμυρίων για τη φύλαξη των συνόρων"

Ο καιρός αύριο: Καταιγίδες και χαλάζι την Τρίτη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (22.11.2022). Από το απόγευμα τα φαινόμενα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο στην Αττική

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις νυχτερινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 4 με 6 και το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και το βράδυ στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές που τη νύχτα στα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Αργά το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέουν και τη νύχτα στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καιρός αύριο: Καταιγίδες και χαλάζι την Τρίτη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν με ενόχλησε κανένας από τους κατηγορούμενους», κατέθεσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας

«Δεν με ενόχλησε κανένας από τους δυο» ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Ντζούρας καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος υπηρέτησε ως επίκουρος στην εισαγγελία διαφθοράς την περίοδο που ερευνούσαν μαζί με τον συνάδελφο του Στέλιο Μανώλη την υπόθεση Novartis, κατέθεσε πως δεν υπέπεσε στην αντίληψη του παρέμβαση του πρώην υπουργού στην τότε επικεφαλής της εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη.

Πρόεδρος: Έχετε ακούσει εάν ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος ενόχλησε την κα Ράικου;
Μάρτυρας: Όχι απολύτως τίποτα και δεν είχα έρθει ποτέ σε υπηρεσιακή επαφή με την κα Ράικου.
Πρόεδρος: Σας ενόχλησε κανείς;
Μάρτυρας: Κανένας από τους δύο κατηγορούμενους.
Πρόεδρος: Παρέμβαση του κ.Παππαγγελόπουλου στην κα. Τουλουπάκη αντιληφθήκατε;
Μάρτυρας: Όχι, δεν είχε υποπέσει τίποτα στην αντίληψή μου.
Πρόεδρος: Αν είχε υπάρξει, θα το καταλαβαίνατε;
Μάρτυρας: Εικάζω, ναι… αν έβλεπα συνεχείς διαφωνίες .

Καταθέτοντας για τις αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφορούσαν την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τις χαρακτήρισε «αμυντικά κείμενα» από τα οποία δεν προέκυπταν πολιτικά πρόσωπα ή αδικήματα και υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην σταλούν σε συγκεκριμένο χρόνο αμελλητί στη Βουλή, ενέργεια για την οποία αποδίδεται στην Ελένη Τουλουπάκη το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

«Τις φυλλομέτρησα ως έγγραφα όταν πήγα στην Εισαγγελία Διαφθοράς . Δεν εντόπισα το φερόμενο ως καταγγελτικό σε βάρος πολιτικού προσώπου περιεχόμενο. Τότε τις θεώρησα ως «αμυντικά κείμενα» . Υπογραφόταν, μάλιστα, από πρόσωπο που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας την περίοδο που σύμφωνα με του προστατευόμενους μάρτυρες έλαβαν χώρα όσα κατήγγειλαν. Δεν τις θεώρησα σημαντικές και δεν τις ανέφερα στην κυρία Τουλουπάκη. Ήταν προφανές κατά τη γνώμη μου ότι δεν ήθελαν να καταμηνύσουν συγκεκριμένο πρόσωπο και δη πολιτικό, όπως δεν κατήγγειλαν και συγκεκριμένη πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος σημείωσε ότι η Ελένη Τουλουπάκη «έλαβε γνώση των επίμαχων αναφορών από τον ίδιο «περίπου μία εβδομάδα πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή και για το συγκεκριμένο πρόσωπο (σ.σ. κ. Κουρουμπλή)». Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε την άποψη πως η «διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον κ. Κουρουμπλή προέκυψε μετά το τέλος της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων . Μέχρι τότε δεν είχα αναφέρει τίποτα στην κυρία Τουλουπάκη».

Ο μάρτυρας στην κατάθεση του, επιπλέον, ανέφερε πως ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου τον είχε ρωτήσει σχετικά με το ενδεχόμενο να ερευνάται για φοροδιαφυγή ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

«Όταν με ρώτησε κοίταξα και του λέω αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάτι. Σαν προϊστάμενος δεν είναι περίεργο να ρωτήσει. Θα μπορούσε να υπάρχει δικογραφία. Είχαμε ευχέρεια και εμείς να ανοίγουμε δικογραφίες» τόνισε ο κ. Ντζούρας ο οποίος στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι ο κ. Αθανασίου δεν είχε εκφράσει κάποιο παράπονο για παρέμβαση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν με ενόχλησε κανένας από τους κατηγορούμενους», κατέθεσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας"

Δημοσκόπηση ALCO: 7,3% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Δυσαρέσκεια με δικαιοσύνη για τις υποθέσεις με κακοποιήσεις παιδιών

Δημοσκόπηση της ALCO σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον των πολιτών μονοπωλούν η ακρίβεια, αλλά και οι υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 7,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της ALCO για τον ALPHA, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν απογοητευμένοι από τη Δικαιοσύνη για τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Τι πιστεύουν οι πολίτες για υποκλοπές και καλάθι του νοικοκυριού.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 30,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23% ΠΑΣΟΚ 11,4%, ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 4,9%, ΜέΡΑ 25 2,7%, Έλληνες για την Πατρίδα 2,1%, άλλο κόμμα 6,2%, αναποφάσιστοι 14,2%.

Δημοσκόπηση: Καλάθι του νοικοκυριού

Όσον αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού το 44% των ερωτηθέντων δεν το χρησιμοποιεί, ενώ το 39% δυσκολεύεται να βρει πληροφορίες για τα προϊόντα που περιλαμβάνει. Σχεδόν οι μισοί (49%) θεωρούν ότι πρέπει να διευρυνθεί το καλάθι του νοικοκυριού, ώστε να περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτουν ευρύτερες ανάγκες των νοικοκυριών.

Δημοσκόπηση: Κακοποίηση ανηλίκων

Απογοητευτική η εικόνα των πολιτών για την αντίδραση αστυνομίας, κοινωνικών υπηρεσιών και Δικαιοσύνης σε περιπτώσεις κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιών. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο η Δικαιοσύνη – σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% – δεν λειτουργούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε περίπτωση κακοποίησης παιδιών.

Μικρότερη είναι η απογοήτευση των πολιτών σε σχέση με την ανταπόκριση της αστυνομίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δημοσκόπηση: Υποκλοπές

Το 64% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με τις παρακολουθήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου, δεν ωφελούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τις υποκλοπές, ενώ σημειώνεται αύξηση των αναποφάσιστων και κινητικότητα προς την ακροδεξιά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων από τις 10 έως τις 18 Νοεμβρίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ALCO: 7,3% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Δυσαρέσκεια με δικαιοσύνη για τις υποθέσεις με κακοποιήσεις παιδιών"

Φιλιάτες: Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, Αντιδήμαρχος και υπάλληλος για την εγκατάλειψη των κουταβιών

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν ο αντιδήμαρχος Φιλιατών και ο εποχικός υπάλληλος που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για την εγκατάλειψη έξι νεογέννητων κουταβιών.

Η εξαφάνιση των κουταβιών και η εγκατάλειψή τους καταγγέλθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αστυνομία και ακολούθησε η σύλληψη των δύο.

Μετά την περίπου έξι ωρών απολογία τους σήμερα, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι –μέχρι την τακτική δικάσιμο- με την υποχρέωση της παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους, δύο φορές το μήνα για τον αντιδήμαρχο και μία για τον εποχικό υπάλληλο.

Επίσης για τον αιρετό, ανακριτής και εισαγγελέας έθεσαν τον περιοριστικό όρο της μη άσκησης και αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων που είχε ως αντιδήμαρχος και αφορούν στην διαχείριση των ζώων.

Από την Πέμπτη, οπότε και έγινε γνωστό το γεγονός, έως και σήμερα δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο Φιλιατών, ο οποίος υποχρεώνεται πλέον από εισαγγελικές αρχές να απαλλάξει τον αντιδήμαρχο από τις αρμοδιότητες που είχε για τα αδέσποτα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φιλιάτες: Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, Αντιδήμαρχος και υπάλληλος για την εγκατάλειψη των κουταβιών"

Η Τουρκία καλεί τον πρεσβευτή της Σουηδίας για διαδήλωση φιλοκουρδικών οργανώσεων στη Στοκχόλμη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα (21.11.2022) τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα για να του ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα από τις σουηδικές αρχές για ένα «συμβάν» που σημειώθηκε στη Στοκχόλμη και θεωρείται «προσβολή» για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι μια ομάδα «υποστηρικτών» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οργάνωσε κινητοποίηση διαμαρτυρίας κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Οι συγκεντρωμένοι έριξαν στο κτίριο φυλλάδια με συνθήματα –που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική προπαγάνδα»– και περιεχόμενο που θεωρεί προσβλητικό για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να εντοπίσει τους υπεύθυνους, πρόσθεσαν οι διπλωματικές πηγές.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διμερείς σχέσεις καθώς η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Οι διαδηλωτές στη Στοκχόλμη ζητούσαν από τη Σουηδία να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να ακυρώσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες το καλοκαίρι ώστε η Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία καλεί τον πρεσβευτή της Σουηδίας για διαδήλωση φιλοκουρδικών οργανώσεων στη Στοκχόλμη"

ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Να παρέμβει το ΕΣΡ για προστασία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» στα ΜΜΕ

«Τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των νομοθετικά προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία των ανηλίκων κατά την προβολή σχετικών ζητημάτων στα ΜΜΕ, με αφορμή την υπόθεση διερεύνησης καταγγελιών για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κιβωτός του Κόσμου» ζήτησε με επείγουσα επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως αρμόδια αρχή για θέματα παιδικής προστασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Σταμάτης, καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων που διαμένουν στη δομή, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία από την εκτεταμένη προβολή του θέματος όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων στα ΜΜΕ αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Δείτε την επιστολή

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Να παρέμβει το ΕΣΡ για προστασία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» στα ΜΜΕ"

Κιβωτός του Κόσμου: Μαρτυρία «καίει» την πρεσβυτέρα – «Γνωρίζει, είχε ανοίξει την πόρτα 2-3 φορές»

Σοκάρουν οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου. Μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ξηλώνει» τη διοίκηση της ΜΚΟ μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, διαψεύδει τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης σε δομές της ΜΚΟ. Το ίδιο και η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, που δεν δίστασε να βγει μπροστά για να απαντήσει σε όσα τους καταλογίζονται, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υποκινούμενες» καταγγελίες.

Συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση μίλησε στο Mega και αποκάλυψε ότι η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, γνώριζε τι περνούσαν τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου.

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”. Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα. Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει:

”Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και λέει ”πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί”. Δηλαδή αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά συγγενής του 19χρονου.

Η σκιά του «πατέρα» Αντώνιου

Αν ο πατέρας Αντώνιος είναι η ψυχή της «Κιβωτού του Κόσμου», η πρεσβυτέρα είναι υπό σκιά δήλωνε μιλώντας στο Mega. Την ίδια ώρα η πρεσβυτέρα είναι αυτή που θα βγει μπροστά απαντώντας στις καταγγελίες με τον δικό της τρόπο χαρακτηρίζοντάς της, υποκινούμενες. Η ίδια μάλιστα θα πει πως τα παιδιά τους αντιπαθούν επειδή τους βάζουν κανόνες. Κατηγορηματικά θα πει πως οι καταγγελίες στρέφονται εναντίον της «Κιβωτού του Κόσμου» χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτα.

Αποκαλύψεις για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με τα παιδιά της δομής

Η γνωριμία με τον πατέρα Αντώνιο στη Χίο

Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έχει καταγωγή όπως και ο πατέρας Αντώνιος από την Χίο και γνωρίζονταν πριν ακόμα συνάψουν σχέση. «Οι γειτονιές στη Χίο είναι κοντά, είναι μικρές οι κοινωνίες. Όλα παιδιά, παίζαμε. Δεν μέναμε κοντά αλλά είχαμε μία επαφή με τη γειτονιά που έμενε ο πατέρας Αντώνιος. Πρώτα παντρευτήκαμε, μετά έγινε κληρικός . Είχα καταλάβει από τότε ότι είχε πολύ μεράκι και πολύ ζήλο. Δεν ήταν από τους ιερείς  “εντάξει να γίνω ιερέας για να βολευτώ”. Ήταν ωραίος τύπος από μικρός» είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της.

Η πρεσβυτέρα δήλωνε πως ο πατέρας Αντώνιος δεν έχει κάποιο ελάττωμα. «Όχι δε νομίζω. Τον έχει απορροφήσει τόσο η εργασία του που ασχολείται τόσο με τα παιδιά, που νομίζω ότι έχει χαθεί ό,τι κι αν ήταν, ας πούμε» είχε πει στην συνέντευξή της.

«Είδα τον πατέρα Αντώνιο να χτυπά κορίτσι» – Σοκάρει 17χρονη πρώην φιλοξενούμενη στη δομή της Ηπείρου

Τα τρία υιοθετημένα παιδιά

Η πρεσβυτέρα στην Χίο ήταν σε Χριστιανικές Μαθητικές ομάδες και έγινε ομαδάρχης και αρχηγός στις κατασκηνώσεις στον Προφήτη Ηλία στα Θυμιανά, βρέθηκε για λίγο στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της εκκλησίας της Χίου, από το 1998 ζει στην Αθήνα κοντά στο σύζυγό που το Μάρτιο του 1998 χειροτονήθηκε διάκονος.

Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα έχουν τρία παιδιά, δύο δίδυμα ηλικίας 21 ετών, τον Δημήτρη και τον Κωνσταντίνο τους οποίους υιοθέτησαν και τον 11χρονο Νώε.

MEGA/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Μαρτυρία «καίει» την πρεσβυτέρα – «Γνωρίζει, είχε ανοίξει την πόρτα 2-3 φορές»"

ΕΔΕ Πλεύρη για ανάρτηση Πολάκη με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενούς

Καταγγελία από τον Θάνο Πλεύρη κατά του Παύλου Πολάκη στη Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ανέβασε» στο facebook ένα mail γιου ασθενούς, στο οποίο «υπήρχε αναφορά σε δήθεν έλλειψη» ενός φαρμάκου του ΙΦΕΤ.

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης κατηγορεί τον Παύλο Πολάκη ότι «λέει ψέματα για πολιτικούς λόγους και κυρίως ότι προσβάλλει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας», με την ανάρτηση που έκανε. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, ο ΙΦΕΤ χθες (σ.σ. 20.11.2022) απάντησε και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο είναι καινοτόμο – ακριβό φάρμακο και εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει δοθεί στη συγκεκριμένη ασθενή δύο φορές μέσα στο έτος.

Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε στη Βουλή τα εξής: «Ο γιος της ασθενούς κοινοποίησε ένα e-mail στον ΙΦΕΤ, (το οποίο έχει κοινοποιήσει και σε εμένα οπότε έχω νόμιμη κατοχή του) που αναφέρει ότι το ποστάρισμα του e-mail του, έχει γίνει εν αγνοία του, και εγκαλεί και υπάλληλο, ενδεχομένως, που έδωσε αυτό το e-mail στον κύριο Πολάκη, αλλά και τον ίδιο τον κύριο Πολάκη, ότι λέει ψέματα για πολιτικούς λόγους και κυρίως ότι προσβάλλει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας».

Πλεύρης για ανάρτηση Πολάκη: ΕΔΕ για να δούμε πώς έχει διαρρεύσει το e-mail

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «εγώ θεωρούσα ότι το e-mail ο κύριος Πολάκης το είχε, και του είχαν επιτρέψει να κάνει χρήση. Και πληροφορούμαστε ότι γιατρός – βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου έβγαλε στη φόρα, με τα ονόματα κανονικά, του γιου της ασθενούς και το τι χρειαζόταν η ασθενής χωρίς να πάρει άδεια, προσβάλλοντας προσωπικά δεδομένα, λέγοντας ψέματα, γιατί είχε καλυφθεί το θέμα».

Ανέφερε, δε, ότι ήδη μίλησε με τον επικεφαλής του ΙΦΕΤ «και ζήτησα να κάνει έλεγχο και ΕΔΕ για να δούμε πώς έχει διαρρεύσει το e-mail και παράλληλα να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία και όποιος έχει κάνει χρήση αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου βουλευτή, επειδή ακριβώς συνιστούν σοβαρό ποινικό αδίκημα, γιατί είναι δεδομένα υγείας, να σχηματιστεί ο αντίστοιχος φάκελος για να αποδοθούν ευθύνες».

Η επίμαχη ανάρτηση Πολάκη: 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΕ Πλεύρη για ανάρτηση Πολάκη με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενούς"

Κιβωτός του Κόσμου: Η χήρα του Καρέλια μιλά για τη δωρεά - «Η πρεσβυτέρα μου ζήτησε να φτιάξουμε θέατρο»

Για τη δωρεά της στην Κιβωτό του Κόσμου και τη στάση του πατέρα Αντώνιου, μίλησε η Μίνα Σπυροπούλου - Καρέλια, η χήρα του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.

Η Μίνα Σπυρoπούλου - Καρέλια, η οποία αποφάσισε το 2018, μαζί με την κόρη της Ιωάννα, να δωρίσει στην «Κιβωτό» ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα στην Καλαμάτα, είπε στo iefimerida.gr πως «δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία».

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στην Κιβωτό και ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το πρώτο σπίτι ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξαμε γραφεία παιδαγωγών, γραφείο με computer, μεγάλη τραπεζαρία, playroom, επαγγελματική κουζίνα, πυρόσβεση κτλ.» σχολίασε η Σπυροπούλου - Καρέλια, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση που επέδειξαν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του, κατά τη διάρκεια των εργασιών.

«Δεν μπορούσα ούτε να τους βρω στο τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για τα τεχνικά θέματα του σπιτιού. Μέχρι που μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η πρεσβυτέρα, γιατί αυτή έκανε κουμάντο και μου ζήτησε στο ακίνητο να φτιάξουμε και αρχαίο θέατρο. Της εξήγησα ότι εμείς φτιάχνουμε χώρο για τα παιδιά και ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη όπως και το κάστρο, αν θέλουν να τα πηγαίνουν. Τότε μου έκλεισε το τηλέφωνο. Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα αλλά απάντησε ο οδηγός τους - γιατί είχαν οδηγούς παιδιά που είχαν μεγαλώσει στις δομές- και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί ήταν απασχολημένη. Επειδή δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η συμπεριφορά  μίλησα με τον δικηγόρο μου και ζητήσαμε το ακίνητο πίσω. Αυτοί βέβαια δεν το έδωσαν γιατί δεν είχαμε σκεφτεί να έχουμε τέτοιο όρο στη δωρεά. Τότε - πριν ακόμα πάρουν τις άδειες - έφεραν τα πρώτα παιδιά στην Καλαμάτα για να μην χάσουν το σπίτι».

Άλλο ένα γεγονός που προξένησε εντήπωση στην κ. Μίνα Σπυροπούλου - Καρέλια ήταν το γεγονός πως, όταν τα περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε να προσφέρει ρούχα και παπούτσια στα παιδιά αξίας 10.000 ευρώ, οι υπεύθυνοι της δομής της ζήτησαν παπούτσια νούμερο 45! «Τους έστειλα τα χρήματα για τα ρούχα και τα παπούτσια αφού πρώτα είχα ζητήσει να μάθω πόσα παιδιά ήταν εκεί και τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών. Από το ποσό αυτό ξόδεψαν μόνο 3.800 ευρώ. Όταν το έμαθα ζήτησα να επιστραφούν τα υπόλοιπα χρήματα όπως και έγινε. Στα νούμερα παπουτσιών μου είχαν ζητήσει και νούμερο 45 και τους λέω ποιο παιδί φοράει 45; Μας είχαν πει ότι θα φιλοξενούν παιδιά από 5 έως 15 ετών κορίτσια και αγόρια, αλλά έφεραν μόνο αγόρια. Τότε μου είπαν ότι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά» ανέφερε η κ. Σπυροπούλου - Καρέλια, η οποία κατέληξε λέγοντας: «Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου: Η χήρα του Καρέλια μιλά για τη δωρεά - «Η πρεσβυτέρα μου ζήτησε να φτιάξουμε θέατρο»"

ΠΟΕΔΗΝ: Στην τύχη τους 12 κακοποιημένα παιδιά – Αποχώρησε ΜΚΟ από το Αναρρωτήριο Πεντέλης

Νέα καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για 12 κακοποιημένα παιδιά, παρατημένα από ΜΚΟ στο Αναρρωτήριο Πεντέλης. Η καταγγελία έρχεται σε μία στιγμή που βρίσκονται στο επίκεντρο συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην Κιβωτό του Κόσμου.

Όπως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), δώδεκα παιδάκια εγκαταλείφθηκαν στο Αναρρωτήριο Πεντέλης από μεγάλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα.

Η καταγγελία αυτή έρχεται στο φως την ώρα που οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, που είναι Προνοιακή Δομή στην οποία διαμένουν παιδιά έως 5 ετών, φιλοξένησε αρχικά τα 12 παιδιά της συγκεκριμένης ΜΚΟ παραχωρώντας 12 θέσεις φιλοξενίας σε κτίριο του Αναρρωτηρίου, το οποίο ανακαινίστηκε με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το 2017 η δομή της ΜΚΟ λειτούργησε με τα 12 παιδάκια, ενώ η σίτιση, η χορήγηση φαρμάκων, ο ιματισμός και η τεχνική υποστήριξη παρέμεινε στο Αναρρωτήριο Πεντέλης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τον περασμένο Ιανουάριο οι υπεύθυνοι του ΜΚΟ ενημέρωσαν πως σε ένα εξάμηνο θα αποχωρήσουν από τη δομή, λόγω λήξης της χρηματοδότησης και στο τέλος Ιουλίου απέσυρε το προσωπικό της.

«Το Αναρρωτήριο Πεντέλης αναγκάσθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού να κλείσει τη δομή και τα παιδάκια μεταφέρθηκαν σε δύο άλλα τμήματα, ως υπεράριθμα. Δεν θα έπρεπε να την εμποδίσουν να αποχωρήσει; Λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από το κράτος, κοινοτικά κονδύλια και άπειρες δωρεές. Ακόμη και εάν σταμάτησε μια πηγή χρηματοδότησης, υπάρχουν και άλλες πολλές. Είναι κρίμα να εγκαταλείπουν 12 παιδάκια. Ποιες είναι οι κυρώσεις γι’ αυτό που έκαναν;», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Στην τύχη τους 12 κακοποιημένα παιδιά – Αποχώρησε ΜΚΟ από το Αναρρωτήριο Πεντέλης"

Ανατριχιαστική εξέλιξη με την 45χρονη δολοφόνο της Ρόδου: Είπε στους αστυνομικούς ότι διέπραξε άλλες τρεις δολοφονίες ηλικιωμένων που φρόντιζε

Για άλλες τρεις δολοφονίες, ηλικιωμένων που φρόντιζε τα τελευταία χρόνια, είπε στους αστυνομικούς που την ανέκριναν ότι διέπραξε η 45χρονη από τη Ρόδο που σήμερα το πρωί έπνιξε με μαξιλάρι 75χρονη γυναίκα στις Καλυθιές, η οποία την είχε προσλάβει για να την προσέχει.

Η ίδια ομολόγησε επίσης, ότι είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει και το παιδί της,όταν αυτό ήταν στη νηπιακή ηλικία.

Το γεγονός της μαρτυρίας αυτής αντιμετωπίζεται από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Ρόδου με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η 45χρονη, πάσχει από ψυχικό νόσημα και μάλιστα είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν σε κρατικό ίδρυμα, προκειμένου να αντιμετωπίστεί η περίπτωσή της.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της 45χρονης πρόκειται για τρεις περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών, ο θάνατος των οποίων δηλώθηκε ως αιφνίδιος. Τους ανθρώπους αυτούς φρόντιζε η 45χρονη η οποία και ισχυρίζεται ότι ευθύνεται για το θάνατο τους.

Συγκεκριμένα, η συλληφθείσα αναφέρθηκε στη δολοφονία μίας γυναίκας που φρόντιζε το 2011 στη Λέρο και σε άλλες δύο ηλικιωμένες που πρόσεχε το τρέχον έτος στο νησί μας. Η μία εξ αυτών των γυναικών απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2022 και διέμενε στην πόλη της Ρόδου και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2022 και διέμενε στο Φαληράκι. Εξεταζόμενη από τους αστυνομικούς η 45χρονη φέρεται να έδωσε αρκετές λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης των εγκλημάτων αυτών.

Ειδικότερα, σε  ότι αφορά την περίπτωση της Λέρου, η ηλικιωμένη είχε διαβήτη και η 45χρονη φέρεται όπως δηλώνει, να της έδωσε ποσότητα ζάχαρης ή μέλι με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία της και τελικά να πεθάνει την επόμενη ημέρα. Αναφορικά με τις περιπτώσεις της Ρόδου στη πρώτη ηλικιωμένη, δηλώνει ότι της χορήγησε φάρμακα με μία σύριγγα και στη δεύτερη ότι την ξυλοκόπησε άγρια.

Η ίδια επίσης φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς, ότι πριν από είκοσι χρόνια, αποπειράθηκε να πνίξει το τότε, ενός έτους παιδί της! Αμέσως μετά το περιστατικό αυτό η 45χρονη είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ ακολούθησαν και άλλοι εγκλεισμοί της.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος  εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, στα χέρια του οποίου θα σταλεί αύριο το πρωί η δικογραφία, αναμένεται να αποφασίσει πως θα εξελιχθούν οι έρευνες αυτές, για να επιβεβαιωθεί αν η 45χρονη λέει αλήθεια για τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανατριχιαστική εξέλιξη με την 45χρονη δολοφόνο της Ρόδου: Είπε στους αστυνομικούς ότι διέπραξε άλλες τρεις δολοφονίες ηλικιωμένων που φρόντιζε"

Κιβωτός του Κόσμου: Αποκαλύψεις για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με τα παιδιά της δομής

Λεπτομέρειες για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με ορισμένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου έδωσε θείος του 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στη δομή.

Σύμφωνα με όσα λέει ο θείος του 19χρονου ο πάτερ Αντώνιος επέλεγε ο ίδιος ποια παιδιά θα τον συνοδεύσουν, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν αγόρια.

«Πέρασε πανεπιστήμιο και επειδή πέρασε επαρχία του λέει “ε τι να πας τώρα εκεί κάτσε εδώ, θα σε βάλω εγώ με υποτροφία στην Καλών Τεχνών, θα κάνεις εικονογραφίες στις εκκλησίες. Τι θέλεις τώρα να τρέχεις στις επαρχίες;”…και δεν τον έβαζε πουθενά και τον είχε και δούλευε αποθηκάριος» λέει ο θείος του 19χρονου, αναφορικά με τα όσα έταζε ο πάτερ Αντώνιος στον ανιψιό του.

Περιγράφει επίσης ένα περιστατικό, καθώς την περίοδο των Χριστουγέννων εργαζόμενοι της δομής δεν επέτρεψαν στους συγγενείς των παιδιών να τα επισκεφθούν με την πρόφαση των συνεπειών – τιμωριών. «Τους είπαμε “χριστουγεννιάτικα τα έχετε τιμωρία;” και μας απάντησαν πως πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες. Πήραν τα δώρα και μας έδιωξαν» καταλήγει ο μάρτυρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Αποκαλύψεις για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με τα παιδιά της δομής"

Κέρκυρα: Ακόμα δυο παραιτήσεις γιατρών στο νοσοκομείο

Δυο ακόμα γιατροί υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους από το νοσοκομείο της Κέρκυρας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, όπως υποστηρίζουν.

Πρόκειται για γιατρούς του ακτινολογικού τμήματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν  και άλλοι γιατροί εκφράσει την πρόθεση τους να παραιτηθούν ή να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Ακόμα δυο παραιτήσεις γιατρών στο νοσοκομείο"

Τουρκία: Ρουκέτες από το έδαφος της Συρίας – Αναφορές για 3 νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα παιδί

Πυρά ρουκετών από το έδαφος της Συρίας έπληξαν σήμερα τη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «τρεις πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας απ’ αυτούς ήταν ένα παιδί, ένας άλλος ήταν δάσκαλος».

Ο υπουργός Παιδείας Μαχμούτ Οζέρ έκανε από την πλευρά του λόγο για «τρεις νεκρούς και δέκα τραυματίες».

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δείχνουν τους σπασμένα τζάμια ενός σχολείου και μια φλεγόμενη νταλίκα.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι ρουκέτες έπληξαν ένα λύκειο και δύο σπίτια, καθώς και ένα φορτηγό κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο που συνδέει την Καρκαμίς με τη συριακή πόλη Γιαραμπλούς.

Το CNN Turk μετέδωσε πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την περιοχή του Κομπάνι στη Συρία, που ελέγχεται από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Πυρά ρουκετών από τη Συρία είχαν ήδη πλήξει χθες, Κυριακή, ένα τουρκικό μεθοριακό φυλάκιο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων – δύο τούρκων στρατιωτών και δύο τούρκων αστυνομικών.

Η Τουρκία πραγματοποίησε χθες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 30 ανθρώπους σε περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας και του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό 80 άλλων.

 
 
ΕΕ: Δε δικαιολογείται η επιδρομή σε ξένη πόλη

«Καμία τουρκική ανησυχία για την εσωτερική ασφάλεια -όσο δικαιολογημένη και αν είναι- δεν δικαιολογεί μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε ξένη πόλη», σημειώνει την ίδια ώρα ο εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ με ανάρτησή του στο Twitter αναφορικά με τις επιθέσεις της Άγκυρας στη Συρία και το Ιράκ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι στην «στην Ουκρανία αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού της κυριαρχίας των γειτόνων. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τη Ρωσία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ρουκέτες από το έδαφος της Συρίας – Αναφορές για 3 νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα παιδί"

Με χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν – Τι δήλωσε για ΗΠΑ και Ρωσία

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε κουρδικούς στόχους σε Συρία και Βόρειο Ιράκ λέγοντας ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι και οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν είχαμε καμία συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν ή τον κ. Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Αλλά τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτήν την περιοχή ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, λέμε πάντα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Οι ενέργειες για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεν χρειάζονται άδεια από κανέναν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Κατάρ.

Μιλώντας ο Ταγίπ Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του σε ξένο έδαφος, ως απάντηση για την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Γαμψό Σπαθί» δε θα περιοριστούν στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά θα επεκταθούν και σε χερσαίες επιχειρήσεις.

«Δεν απειλούμε. Υπάρχει συνέχεια σε αυτό. Κάναμε ό,τι χρειαζόταν από αέρος. Θα το κάνουμε μετά από αυτό», πρόσθεσε σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες δυνάμεις θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν σχετικά μέτρα.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την στρατιωτική στήριξη που έχουν παράσχει στους Κούρδους είπε ότι τον λυπεί που ενώ είναι μαζί στο ΝΑΤΟ, η Αμερική έχει στείλει  “όπλα στη ζώνη του τρόμου στη Συρία”, όπως την χαρακτήρισε.

«Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Εφόσον μια τέτοια απειλή μάς έρχεται από το νότο, μάς βάζετε σε μπελάδες παρέχοντας αυτή την υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα προβλήματα. Όταν χρειαστεί, θα πρέπει να τους δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει στη συνέχεια: «Φυσικά δεν μπορούν να πουν τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε ποτέ να συμβιβαζόμαστε σε αυτά».

O Tούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη συμφωνία που είχε κάνει με τους Ρώσους στο Σότσι, το 2019.

«Είχαν την ευθύνη να καθαρίσουν τους τρομοκράτες στην περιοχή. Δυστυχώς, παρόλο που τους το υπενθυμίζαμε πολλές φορές, δεν το έκαναν. Είπαμε ότι δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί εναντίον τους και ότι θα λάβουμε μέτρα εναντίον των τρομοκρατών εκεί, εάν δεν μπορούσαν να το κάνουν οι ίδιοι με οποιονδήποτε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό εξουδετερώσαμε χθες (20/11) δώδεκα στόχους εναντίον των τρομοκρατών που φωλιάστηκαν στο Κομπάνι, χτυπώντας τους», δήλωσε σχετικά με τους Κούρδους.

Μιλώντας για την σημερινή αεροπορική επίθεση αποκάλυψε ότι «χτυπήθηκαν 45 θέσεις τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ και 44 θέσεις τρομοκρατών σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων στη Συρία. Ευτυχώς, τα στοιχεία μας που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν στις βάσεις τους χωρίς απώλειες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επιτυχημένη στρατιωτική επέμβαση.

Tο τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην αεροπορική επιχείρηση, και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, αποθηκών, σπηλιών, σηράγγων και αποθηκών πυρομαχικών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν – Τι δήλωσε για ΗΠΑ και Ρωσία"

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας: Ξεκινά η εφαρμογή της – Πώς θα λειτουργεί

Παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική συνέντευξη τύπου από τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου η νέα ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ.

Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που εντάσσεται στο νέο ψηφιακό σύστημα εξυπηρέτησης των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων υπερβαίνουν τις 174.000, ενώ οι συνταξιούχοι αναπηρίας ανέρχονται σε 287.259.

Η κάρτα αναπηρίας, συνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών.

Μέσω της Κάρτας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.

Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα.

Την ίδια ώρα, στο Μητρώο Παροχών τα άτομα με αναπηρία έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών που δικαιούνται συγκεντρωμένα σε ένα ηλεκτρονικό τόπο και μπορούν να πληροφορούνται τις ειδικότερες προϋποθέσεις για το καθένα.

Ψηφιακά ΚΕΠΑ

Μπορεί κανείς να υποβάλλει αίτηση για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Επιπλέον, μπορεί:

  • να παρακολουθήσει την πορεία του αιτήματός σας
  • να ενημερωθεί για την ημερομηνία εξέτασής σας από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή
  • να μάθει το αποτέλεσμα γνωστοποίησης αναπηρίας

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί για:

  • Αρχική αξιολόγηση για πιστοποίηση
  • Αξιολόγηση για παράταση πιστοποίησης
  • Αξιολόγηση για επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης
  • Αξιολόγηση για αναθεώρηση ισχύουσας πιστοποίησης

Την αίτηση μπορεί να υποβάλει και νόμιμος εκπρόσωπος και συγκεκριμένα:

  • οι γονείς και επίτροποι για τα παιδιά τους
  • οι δικαστικοί συμπαραστάτες για τους ενήλικες
  • κάτοχος συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου
  • νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος

Στη συνέχεια απαιτούνται:

  • οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
  • ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
  • επισύναψη απαιτούμενων δικαιολογητικών που αποδεικνύει την σχέση με τον εξεταζόμενο

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός για την καταχώρηση του Εισηγητικού Φακέλου της πάθησης.

Μητρώο αναπηρίας

Στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία εντάσσονται όλα τα άτομα που διαθέτουν ενεργή πιστοποίηση αναπηρίας, η οποία έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή πιστοποίησης της αναπηρίας κατά υγειονομική κρίση στη χώρα. Η τροφοδότηση του Μητρώου διενεργείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό και διαλειτουργικό τρόπο με τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα των αρχών πιστοποίησης.

Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο είναι μόνο τα άτομα που έχουν ενεργή πιστοποίηση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας

Μέσω της εφαρμογής, τα άτομα που έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% μπορούν να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας.

Επιπλέον μπορούν:

  • να αποθηκεύσουν και να εκτυπώσουν το ψηφιακό έγγραφο της ατομικής Κάρτας Αναπηρίας,
  • να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της Kάρτας σας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας: Ξεκινά η εφαρμογή της – Πώς θα λειτουργεί "

Ρόδος: «Την έπνιξα γιατί δεν με άφηνε να κοιμηθώ» λέει η 45χρονη οικιακή βοηθός

Νέο σοκ σήμερα στο νησί της Ρόδου, καθώς επιβεβαιώθηκε από τις αστυνομικές αρχές έγκλημα σε βάρος ηλιωμένης γυναίκας στην Καλυθιές, την οποία πρόσεχε ως βοηθός της μια γυναίκα ηλικίας 45 ετών.

Από τα πρώτα στοιχεια που έγιναν γνωστά, η γυναικα που δολοφονήθηκε (Κ.Φ) είναι ηλικίας 75 ετών και διέμενε στις Καλυθιές. Ήταν ανήμπορη και άρρωστη και αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Η 45χρονη δράστιδα τηλεφώνησε η ίδια στην άμεσο δράση στις 8:10 το πρωί  και ζήτησε από τον αστυνομικό του τηλεφωνικοόυ κέντρου  να μεταβεί στο σπίτι, στις Καλυθιές ανακοινώντάς στον ίδιο  ότι έπνιξε με μαξιλάρι την άτυχη γυναίκα που πρόσεχε.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση, ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου και το ΑΤ Αρχαγγέλου, στελέχη των οποίων έφθασαν στο σημείο σε λίγα λεπτά και αντίκρυσαν την 45χρονη να τους περιμένει στην είσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, η 45χρονη δράστιδα, είπε όταν την ρώτησαν οι αστυνομικοί γιατί το έκανε, τους απάντησε ότι δεν την άφηνε να κοιμηθεί και την ταλαιπωρούσε!"

Η οικιακή βοηθός πρόσεχε την ηλικιωμένη τον τελευταίο μήνα. Επίσης πρόσεχε κι άλλα άτομα στο χωριό Καλυθιές τους προηγούμενους μήνες.

Στο σημείο έφθασαν αστυνομικοί του ΑΤ Αρχαγγέλου οι οποίοι συνέλαβαν την οικιακή βοηθό Φ. Φλ. η οποία κατάγεται από τον Αρχάγγελο και  η οποία ομολόγησε ότι διέπραξε και το έγκλημα αυτό ζητώντας να τη συλλάβουν. Ειδοποιήθηκε Εισαγγελέας καθώς επίσης και ο αρμόδιος ιατροδικαστής που έφθασε στο σημείο.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για το περιστατικό:

Συνελήφθη σήμερα (21 Νοεμβρίου 2022) το πρωί στη Ρόδο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, μια 45χρονη ημεδαπή σε βάρος της οποίας
σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για ανθρωποκτονία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης σχετικής αναγγελίας, πρώτες πρωινές ώρες η 45χρονη προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο σε ηλικιωμένη γυναίκα που φρόντιζε, μέσα σε κατοικία σε χωριό της Ρόδου.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: «Την έπνιξα γιατί δεν με άφηνε να κοιμηθώ» λέει η 45χρονη οικιακή βοηθός "

Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2023 – Προβλέπει ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 5%

Κατατέθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2023, ο οποίος είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Ταυτόχρονα ωστόσο, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2023 στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συζήτησή του στις Επιτροπές θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

Στο 1,8% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης το 2023, και στο 5% τον πληθωρισμό, ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος «καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο» προβλέπει επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση την ερχόμενη χρονιά θα αυξηθεί με ρυθμό μόλις 1%, η Δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί -1,5%, ωστόσο οι επενδύσεις (Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 15,5%. Με θετικό πρόσημο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (1%), οι εισαγωγές θα αυξηθούν 2,6%, η απασχόληση θα «τρέξει» με μόλις 0,2%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας θα αποκλιμακωθεί στο 12,6% με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού.

Όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών: «ο Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγείας, αλλά και τις επιπλέον, έναντι του 2019 και παρελθόντων ετών, δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, σε χρονιά διεθνούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών.

Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

«Ανθεκτικότητα»

«Ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας. Ως αποτέλεσμα, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 5,3% που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 και 3,1% που είχε εκτιμηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2022, τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 9,7%, εν μέσω διεθνών πληθωριστικών πιέσεων. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε 12,7%, έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.

Το θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα υποστηρίχθηκε εντός του 2022 από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών, όπως ενδεικτικά είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% συνολικά μέσα στο 2022, η μόνιμη και σημαντική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών, η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, η διπλή οικονομική ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα και τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης.

Για το 2023, υπό τις εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%, έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7,0% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 συνοδεύεται για δεύτερο έτος από τον προϋπολογισμό Επιδόσεων, επεκτείνοντας το πλαίσιο αξιολόγησης των προγραμμάτων των φορέων μέσω επιπλέον δεικτών μέτρησης (Key Performance Indicators) και δράσεων εξοικονόμησης δαπανών, αλλά και επέκτασης της αξιολόγησης του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος πολιτικών των φορέων. Επιπλέον, η λειτουργική ταξινόμηση που εισήχθη πέρυσι σε πρώτο βαθμό, επεκτείνεται στον δεύτερο βαθμό, ώστε να υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση της κατανομής των δαπανών ανά τομέα λειτουργίας του κράτους.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος Κρατικός Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Συνεπώς πλέον, όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη απεικονίζονται μόνο με την κοινή μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) και παραλείπονται πλέον εκτιμήσεις κατά πρόγραμμα.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, καταδεικνύει την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες των πολιτών τα τελευταία δώδεκα έτη, αλλά και στη νέα γενιά, να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, βασιζόμενοι σε ίδιες δυνάμεις, ακόμη και σε περιόδους αντίξοων διεθνών συγκυριών, όπως αυτή που διανύουμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφορικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία για την εν λόγω περίοδο και διοχετεύονται οι απαραίτητοι πόροι, έχοντας χτίσει με διορατικότητα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά το νέο έτος.

Στο ανωτέρω αποτέλεσμα, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 1,1 δισ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης του αυξημένου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, η αβεβαιότητα γύρω από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που δυσχεραίνει τη διενέργεια ασφαλών προβλέψεων παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας είναι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, κατευθύνοντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, στον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού στην ελληνική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Παράλληλα, η τήρηση των ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας για τα επόμενα έτη».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2023 – Προβλέπει ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 5%"

Κιβωτός του Κόσμου – Εκπρόσωπος Αρχιεπισκοπής: Ουδέποτε ο πατέρας Αντώνιος δέχθηκε να εντάξει τη ΜΚΟ του υπό εποπτεία

«Δεν είχαμε καμία εικόνα, γιατί ουδέποτε ο πατέρας Αντώνιος, ούτε επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ούτε επί των ημερών του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δέχθηκε ή θέλησε να εντάξει τη ΜΚΟ του και τις δομές αυτής, υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ήταν μάλιστα από τα επιτελικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής, στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε ακόμη, για τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, «ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στο συγκεκριμένο κληρικό, ο ίδιος προσωπικά και η Εκκλησία θα αποδώσουν στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

«Η εκκλησία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια, όταν αυτή τη στιγμή ολόκληρο το πανελλήνιο είναι συγκλονισμένο και οι καταγγελίες που έχουν γίνει ενώπιον των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας είναι ξεκάθαρες και επώνυμες», συνέχισε ο κ. Κονιδάρης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πατέρας Αντώνιος και η συγκεκριμένη ΜΚΟ του ουδεμία σχέση είχαν με την Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή, απλώς αντιλαμβάνομαι ότι το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον για το πού υπάγεται ο πατέρας Αντώνιος, όταν δεν υπήρχαν οι καταγγελίες, ήταν από ελάχιστο ως μειωμένο, γιατί εντός εισαγωγικών γοήτευε το πανελλήνιο με το έργο του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

«Γιατί κάποιος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πατέρας Αντώνιος, δεν δέχεται να ελεγχθεί, να θέσει τον εαυτό του και τις δομές τις οποίες ελέγχει, κάτω από την εποπτεία είτε της Εκκλησίας, πολλώ δε μάλλον της Πολιτείας. Γιατί δηλαδή επιθυμεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε ο κ. Κονιδάρης, εκφράζοντας τους προβληματισμούς της Αρχιεπισκοπής.

Μπορεί η προστασία των παιδιών να είναι έργο επιχειρηματιών και ΜΚΟ;

«Αυτό ανοίγει μια πολύ μεγάλη πολιτική συζήτηση για το θέμα της προστασίας της παιδικής ηλικίας, το οποίο ουσιαστικά είναι υποχρέωση εκ του Συντάγματος της ίδιας της Πολιτείας» υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης.

«Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το αν η προστασία της παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι έργο οποιασδήποτε ιδιωτικής ΜΚΟ, οποιουδήποτε χορηγού, οποιουδήποτε επιχειρηματία ή εάν πρέπει να είναι έργο της ίδιας της πολιτείας και της ίδιας της Εκκλησίας που έχουν θεσμική υπόσταση στην πατρίδα μας, ή η ίδια η Εκκλησία, ή ίδια η Πολιτεία, με τους μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας και με τις εγγυήσεις που αυτοί οι μηχανισμοί προσφέρουν να ελέγχει, με την καλή έννοια του λόγου, αυτό το έργο που παράγουν οι ΜΚΟ», συμπλήρωσε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου – Εκπρόσωπος Αρχιεπισκοπής: Ουδέποτε ο πατέρας Αντώνιος δέχθηκε να εντάξει τη ΜΚΟ του υπό εποπτεία"

Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Οι νέες τιμές ανά πάροχο

Τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, με την κιλοβατώρα να διαμορφώνεται λίγο πιο χαμηλά από ό,τι τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά θα προκύψουν, μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης, που θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, για τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι τις 500 κιλαβατώρες κατανάλωσης, το κόστος θα ανέλθει σε 38 λεπτά (από 39,7 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και σε 39,2 ευρώ για την δεύτερη κλίμακα, μετά τις 500 κιλοβατώρες (από 40,9 ευρώ).

Η Φυσικό Αέριο, θα τιμολογήσει τους πελάτες της τον Δεκέμβριο με 29,8 λεπτά για τα τιμολόγια με έκπτωση συνέπειας και με 31,8 λεπτά χωρίς έκπτωση.

Οι χρεώσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ για το πρόγραμμα Power On Home μειώνει τις τιμές στα 28,5 λεπτά από 39,5 λεπτά τον Νοέμβριο, ενώ η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμοκατάλογο 30,4 λεπτά με το πρόγραμμα GENEROUS Home, από 47 λεπτά που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση συνέπειας.

Για την Elpedison οι τιμές διαμορφώνονται στα 35 λεπτά (από 38 λεπτά τον Νοέμβριο) για το πρόγραμμα Electricity Home Day ενώ κατεβαίνουν τα τιμολόγια στα 32,7 λεπτά με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Elpedison Συνέπεια Day που παρέχεται με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.

H Protergia ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 36,8 λεπτά, από 39,5 λεπτά που ήταν τον Νοέμβριο, η NRG ανακοίνωσε 31,9 λεπτά από 37,5 λεπτά και η WATT &VOLT 38,9 από 40,6 λεπτά. 

ieidiseis

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Οι νέες τιμές ανά πάροχο "

Οικονόμου για Κιβωτό του Κόσμου: Αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησής της

Ανακοινώσεις για όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την συνέχιση της λειτουργίας της δομής Κιβωτός του Κόσμου κάνει αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να «ξηλώσει» τη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου και να την αντικαταστήσει. «Πρώτη έγνοια μας είναι τα παιδιά», είπε.

Αυτό αποφασίστηκε το πρωί, σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, της υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου και του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Σταμάτη. «Η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη και μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνησή μας τον Απρίλιο του 2022», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, που διαμένουν στην Κιβωτό. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία, εντός της δομής, όποια εξέλιξη και αν έχει αυτή η υπόθεση που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους» σημείωσε.

«Οι  καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δεν χρειάζεται ούτε αδιαφορία, ούτε και κωλυσιεργία, αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί, ό,τι απόφαση κι αν παρθεί, αυτή θα αφορά τα παιδιά.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποκαλυφθεί  όλη η αλήθεια και -εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις- οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη  Δικαιοσύνη. Ο νόμος ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις -θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- και οι Αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Με βάση την διάταξη που ψηφίσαμε το 2022, θα προχωρήσουμε στην άμεση αντικατάσταση της διοίκησης γιατί, ναι μεν η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη αλλά πρέπει να δει κανείς πως θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής. Λειτουργούσε στο μεγαλύτερο ποσοστό με χορηγίες ιδιωτών και οφείλει η κυβέρνηση να μην διακινδυνεύσει την λειτουργία της», απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά που ζουν στην Κιβωτό του Κόσμου είναι η αποϊδρυματοποίηση και κατ’ επέκταση η ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας.

Γι’ αυτό, είπε, η κυβέρνηση θέλει «να προχωρήσουμε με ακόμη γρηγορότερα βήματα προς τα εκεί. Η κυβέρνηση μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που βρίσκονται στις δομές. Για το σκοπό αυτό ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες».

Αποϊδρυματοποίηση και αναδοχή

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά που ζουν στην Κιβωτό του Κόσμου είναι η αποϊδρυματοποίηση και κατ’ επέκταση η ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας.

«Μέχρι σήμερα στο χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων, καθώς το ζήτημα είναι τεράστιο και καμία χώρα στον πλανήτη δεν μπορεί να το χειριστεί αποκλειστικά και μόνο μέσα από μια κεντρική κρατική διαχείριση. Πολλές από τις δομές αυτές έχουν μακροχρόνια ιστορία και έχουν προσφέρει πάρα πολλά στα νέα παιδιά. Στην κυριολεξία έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές και έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες.

Επειδή όμως διεθνώς θεωρείται ότι καλύτερη πρακτική είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με ακόμη γρηγορότερα βήματα προς τα εκεί», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που βρίσκονται στις δομές. Για το σκοπό αυτό, ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας. Και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες».

Σημείωσε ότι για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, η κυβέρνηση προχώρησε σε τρεις βασικές αλλαγές:

  • Στη μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.
  • Στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.
  • Και στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και του αναδόχου, τα 50 έτη.
«Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά και θα γίνουν θεσμικά και με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής. Η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών είναι ξεκάθαρες. Συνοψίστηκαν με μία φράση “μηδενική ανοχή”», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

Δείτε την ενημέρωση 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου για Κιβωτό του Κόσμου: Αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησής της"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τρίτης (22-11-2022) έως και το βράδυ της Τετάρτης (23-11-2022) στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που θα έρθει από την Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, θα προκαλέσει παράλληλα και τοπικές χαλαζοπτώσεις καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

1. Από το απόγευμα την Τρίτης (22-11-2022) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (23-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

2. Την Τετάρτη (23-11-2022) καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και κατά την διάρκεια της νύχτας βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν.

ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι"

Λιβύη: Μετά την παγίδα στον Νίκο Δένδια, έστειλαν «διαδηλωτές» στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη

Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» στην μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη στην ανατολική Λιβύη μετά την παγίδα που επιχείρησε να του στήσει η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, η οποία ήταν αυτή που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την Τουρκία.

Μετά την θρασεία απάντηση δια του υπουργείου Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύς και την απόφαση να ανακληθεί ο επιτραμένος της χώρας στην Αθήνα, «εξοργισμένοι διαδηλωτές» συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το κτήριο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη και φώναξαν συνθήματα κατά της χώρας μας αλλά και κατά του Νίκου Δένδια προσωπικά.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο twitter του The Libya Observer οι «εξαγριωμένοι διαδηλωτές» απαίτησαν να αποχωρήσει η ελληνική διπλωματική αποστολή από την Τρίπολη ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία που βρισκόταν στην περιοχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν «η Λιβύη επιθυμεί την ειρήνη και η Ελλάδα στηρίζει τον πόλεμο», «ο Δένδιας είναι σύμμαχος των εγκληματιών πολέμου», «Δένδια έχεις βαμμένα τα χέρια σου με αίμα», «θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας με αίμα».

protothema

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη: Μετά την παγίδα στον Νίκο Δένδια, έστειλαν «διαδηλωτές» στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη"

Ηλεία: «Θεϊκή» ασφαλτόστρωση σε δρόμο με τις παγίδες να παραμένουν – Σάλος για το έργο που έγινε

Η άσφαλτος έπεσε στο δρόμο και η ασφαλτόστρωση στην Ηλεία ολοκληρώθηκε. Το συνεργείο έφυγε και άφησε πίσω αυτές τις εικόνες που προκαλούν απορίες…

Ακόμα μία επική ασφαλτόστρωση, αυτή τη φορά στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στον δρόμο για την μονάδα επεξεργασίας στην Τριανταφυλλιά στον δήμο Ήλιδας. Σε αυτή την περίπτωση το θέμα δεν είναι τα κενά σημεία, όπως στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, αλλά τα εμπόδια που υπήρχαν και παραμένουν. Δύο κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται στη μέση του δρόμου και τη νύχτα μπορεί να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου, για τους διερχόμενους οδηγούς.

Είναι αναμφίβολα σαν τις φωτογραφίες που βλέπουμε στο ίντερνετ από κάτι ασιατικές χώρες και γελάμε. Και όμως αυτή η εικόνα, έρχεται από την Ελλάδα, έργο του δήμου Ήλιδας στον δρόμο για την μονάδα επεξεργασίας στην Τριανταφυλλιά, στρίβοντας προς Φραγκαπήδημα!

Το συνεργείο έσπευσε έριξε την άσφαλτο και αποχώρησε με τις κολώνες της ΔΕΗ, στη μέση του δρόμου, να μαγνητίζουν τα βλέμματα. Πολλοί αναρωτιούνται; Ποιος το έφτιαξε αυτό το έργο και πολύ περισσότερο ποιος θα υπογράψει για την παραλαβή του; Η Εισαγγελία έχει ενημερωθεί;

Αν πέσει επάνω κάποιο αυτοκίνητο από οδηγό που δεν γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η «παγίδα θανάτου» θα καθίσει κανείς από τους «υπεύθυνους» του δήμου Ήλιδας στο σκαμνί του κατηγορουμένου; Δείτε τις εικόνες του ilia.news…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: «Θεϊκή» ασφαλτόστρωση σε δρόμο με τις παγίδες να παραμένουν – Σάλος για το έργο που έγινε"

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τετάρτη και συγκέντρωση στις 12:00 στο υπουργείο Εργασίας

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας στο Δημόσιο, στην Αττική, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, με αφορμή τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας  για το ΜΤΠΥ και τις αλλαγές στην πρόωρη συνταξιοδότηση στο δημόσιο.

«Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση, αυτή τη βδομάδα, του Νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το ξεπούλημα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθώς και την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μειωμένες συντάξεις, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο του Λεκανοπεδίου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα και ώρα 12:00 στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τετάρτη και συγκέντρωση στις 12:00 στο υπουργείο Εργασίας"

Αμαλιάδα: Συμπλοκή νεαρών σε συναυλία trap με σοβαρό τραυματισμό

Πολύ σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα προχθές τη νύχτα σε κέντρο διασκέδασης της Αμαλιάδας με συμπλοκή πολλών ατόμων. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά την live εμφάνιση γνωστού τράπερ που φέρει την καταγωγή του από την Ηλεία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο νεαροί 21 και 22 ετών στράφηκαν εναντίον μιας παρέας τεσσάρων ατόμων χτυπώντας έναν εξ αυτών στο κεφάλι με μπουκάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπου οι γιατροί, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του, έκριναν επιβεβλημένο να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ακόμα ένας άνδρας ο οποίος φέρει πιο ελαφρά τραύματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμαλιάδα: Συμπλοκή νεαρών σε συναυλία trap με σοβαρό τραυματισμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news