facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Βουλή: Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατά τραπεζών -εταιρειών τηλεφωνίας -ΔΕΗ για αυθαιρεσίες

Τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής, όχι μόνο του Συνηγόρου του Καταναλωτή, αλλά και των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ενημερώθηκαν σήμερα από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Λευτέρη Ζαγορίτη, επί της ετήσιας έκθεσης του 2019.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις υπέρμετρες καταχρηστικές προμήθειες των τραπεζών και τις υψηλές χρεώσεις για την χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, σε μια περίοδο, όπως τονίστηκε από όλους, που η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο κ. Ζαγορίτης, χτύπησε «καμπανάκι κινδύνου» και για την «άμεση ενίσχυση και στελέχωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή», τονίζοντας ότι από το 2020 που ξεκίνησε το πρόβλημα με την πανδημία, άρχισε να παρουσιάζεται και κατακόρυφη αύξηση των αναφορών. Όπως είπε, οι καταγγελίες αφορούν κυρίως τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τα 23 άτομα που στελεχώνουν την Αρχή, καλούνται να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, αναλαμβάνοντας ο καθένας μέχρι και 80 υποθέσεις τον μήνα.

«Κάνουμε ένα συνεχή αγώνα. Όμως έχει και η φιλοτιμία τα όρια της και ο επαγγελματισμός και εμείς ήδη τα έχουμε ξεπεράσει» ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής.

Αίσθηση προκάλεσε, η αναφορά του κ. Ζαγορίτη για το πρόβλημα των πλειστηριασμών, μετά από επισημάνσεις του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδου, για την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών από ακραίες συμπεριφορές των ιδιωτικών εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»: «Με το ελάχιστο προσωπικό που έχει η Αρχή, φοβάμαι για όταν θα ανοίξουν οι πλειστηριασμοί», απάντησε ο κ. Ζαγορίτης. «Γιατί πράγματι, πέρασαν από τις τράπεζες σε ιδιωτικές εταιρίες, και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί όταν θα βγάλουν από το σπίτι τους, με τρόπο μαζικό, αυτούς που έχουν οφειλές. Οφείλω να παρακαλέσω και την επιτροπή σας να συνδράμει. Ζήτησα 10 άτομα από τον αρμόδιο υπουργό και άκουσα ένα 'Αααα!' και κατέβηκα στους έξι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγορίτης. 

 Αυθαιρεσίες τραπεζών 

Εκτενή αναφορά έγινε και από τους εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και εκ μέρους των βουλευτών που συμμετείχαν στην επιτροπή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από τις τράπεζες και τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Όπως είπε ο κ. Ζαγορίτης, από το 2019 υπάρχει μια αύξηση 13% των αναφορών σε σχέση με το 2018, και το 47% των καταγγελιών αφορούν τράπεζες για καταχρηστικούς όρους. «Έχουμε κάνει συστάσεις στις Τράπεζες, αλλά μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και συνεχίζουν την ίδια πολιτική». ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε παρέμβει σε αυθαιρεσίες τραπεζών για επιπλέον χρεώσεις κατά δανειοληπτών. Διαβιβάσαμε όλες τις περιπτώσεις στην Ένωση Τραπεζών για να μας πουν ποιες είναι οι απόψεις τους. Εμείς εξετάζουμε το ζήτημα, και αν διαπιστωθούν υπέρμετρες χρεώσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις στείλουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επιληφθεί». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη Βασιλική Μπόλου που σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Καλέσαμε τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις διατραπεζικών χρεώσεων με ουσιαστικό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχουν μειώσει τις προμήθειες τους. Είχαμε πολλές αναφορές για μεγάλες χρεώσεις για τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών των τραπεζών, γιατί ήταν 5ψηφια νούμερα και οι καταναλωτές έπαιρναν τα 'μπουγιουρτί' με λογαριασμούς 15 ευρώ για 10 λεπτά. Χρέωναν τον χρόνο αναμονής. Κάναμε παρέμβαση και έβαλαν 10ψηφια νούμερα με χρέωση αστικής μονάδας. Το ίδιο κάναμε και προς την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, για να μην έχουν επιπλέον χρεώσεις οι καταναλωτές».

 Αυθαιρεσίες εταιριών τηλεπικοινωνίας και αιχμές Ζαγορίτη για την ΕΕΕΤ 

Το ίδιο έντονες ήταν και οι επικρίσεις για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, με τον κ. Ζαγορίτη, να αφήνει αιχμές για μη καλή συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

«Το διάστημα 2018-2019, ένα μεγάλο κομμάτι των υποθέσεων αφορούσε τις ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες, ιδίως τα 5ψήφια νούμερα. Είχαμε βομβαρδισμό αναφορών και κυριολεκτικά κάναμε αγώνα, γίναμε πιεστικοί, αγενείς, για να αλλάξει ο κώδικας δεοντολογίας, πιέσαμε για αλλαγή της νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης και συνέχισε:

«Υπήρξε μεγάλη δυσκολία συνεννόησης με την ΕΕΤΤ. Στα 5ψηφια δώσαμε κυριολεκτικά αγώνα. Αναρωτιόμουν γιατί δεν κλείνει μια εταιρία. 'Αλλαξε ο κώδικας δεοντολογίας μετά από πίεση δική μας, άλλαξε αναγκαστικά η νομοθεσία και έκλεισαν οι εταιρίες αυτές που έβγαζαν λεφτά σε ένα δωματιάκι, γιατί τους έδιναν στέγη οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Ζητήσαμε να γίνουν υπόλογες και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πώς μπορούσαν να παίρνουν τα ποσοστά τους αλλά να μην έχουν καμία ευθύνη».

Ιδιαίτερα επικριτικός για την ΕΕΤΤ, εμφανίστηκε ο κ. Ζαγορίτης, και στο θέμα της ευρυζωνικής τηλεφωνίας. 

«Πρέπει χθες, η Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, να είχε κάνει την εισήγησή της για την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ώστε να βγει η υπουργική απόφαση για να μην οχυρώνονται οι εταιρίες πίσω από τον υπουργό. Δεν υπάρχει χρόνος. Χρειαζόμαστε το ίντερνετ να είναι παντού, γρήγορο, αποτελεσματικό και σε προσιτές τιμές. Έχουμε το πιο ακριβό ίντερνετ, παρά τις διαβεβαιώσεις για διόρθωση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πολλές αναφορές για το ίντερνετ. Δεν μπορεί, ενώ η εταιρία έχει την υποχρέωση να δίνει ταχύτητα 24 και να την πληρώνει ο καταναλωτής, να έχει 2. Θα πρέπει η ΕΕΤΤ να κάνει κάτι. Να βγάλει την ευρωζώνη με ικανοποιητικές ταχύτητες και να μην την πληρώνουμε τόσο ακριβά», επεσήμανε ο κ. Ζαγορίτης.

Από την πλευρά του, ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Ευθύμιος Τσίγκας, υπογράμμισε ότι «η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, ανέδειξε το πρόβλημα της τηλεργασίας σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών».

«Πολλοί καταναλωτές που απευθύνθηκαν στους παρόχους, διαπίστωσαν προβλήματα. Το κρίσιμο είναι να υπάρχει ισότιμη αποτελεσματική πρόσβαση στην τηλεργασία. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Η τηλεργασία δεν θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί - και οι δικές μας προσπάθειες είναι στη κατεύθυνση για ισότιμη πρόσβαση», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίγκας.

 Αύξηση των καταγγελιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, μετά την εμφάνιση της πανδημίας, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των καταγγελιών των καταναλωτών, με τον κ. Ζαγορίτη να κάνει λόγο για «κορυφή του παγόβουνου» και έξαρση παραβατικότητας, και την αναπληρώτρια Συνήγορο του Πολίτη, Βασιλική Μπόλου, για «έντονη αυξητική τάση»

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ζαγορίτης, «ενώ το 2019 οι τηλεπικοινωνίες είχαν την πρώτη θέση και τη δεύτερη το λιανεμπόριο, το 2020 αντιστράφηκαν οι κλάδοι και είχαμε πρώτο το λιανεμπόριο με 37%, και στη δεύτερη τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με 24% και 25% ποσοστό αναφορών».

«Μεγάλος όγκος των αναφορών αφορούσε την ενέργεια, την ύδρευση, μεταφορές και ταξίδια, όπου εκεί είχαμε μεγάλη αύξηση το 2020 λόγω της πανδημίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από το 2020 είχαμε μια σταθερή αύξηση των υποθέσεων, λόγω της πανδημίας, της τάξεως του 15,7%, ειδικά για το λιανεμπόριο. Ναι μεν μειώθηκε ο τζίρος του, αλλά υπήρξε έξαρση της παραβατικότητας, κυρίως στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Βρέθηκαν εταιρίες που εισέπραξαν χρήματα μέσω διαδικτύου, ενώ δεν παρέδωσαν ποτέ παραγγελία.

Το 2018 είχαμε το 8% των υποθέσεων αυτών που αφορούσαν το λιανεμπόριο, γύρω δηλαδή στις 814 υποθέσεις, το 2019 ανέβηκαν στις 1.400 και το 2020 εκτινάχτηκαν στις 4.000 οι αναφορές για αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, γιατί κάποιοι λειτούργησαν με τρόπο μη παραδεκτό». Όπως είπε ο κ. Ζαγορίτης, «στους παραβάτες προμηθευτές επιβάλαμε πρόστιμα, ενώ πήραμε και πιο δραστικά μέτρα, καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα, για να ελεγχθούν τα αδικήματα απάτης και υπεξαίρεσης».

 Καταγγελίες για τη ΔΕΗ. «Έχει κάνει κινήσεις που παραβιάζουν το νόμο» 

Απαντώντας, σε επισημάνσεις βουλευτών σχετικά με τις «κρυφές χρεώσεις» που πληρώνουν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές, ο κ. Ζαγορίτης, ανέφερε ότι «την μερίδα του λέοντος για κρυφές ρήτρες χρεώσεων την έχει η ΔΕΗ».

«Η ΔΕΗ έχει κάνει κινήσεις που παραβιάζουν το νόμο, όπως οι χρεώσεις έγχαρτων λογαριασμών. Δεν γίνεται να χρεώνεις ένα ευρώ τον καταναλωτή δηλαδή 6 ευρώ το χρόνο, δηλαδή να εισπράττει η ΔΕΗ 42 εκ ευρώ ετησίως. Αν θέλει λεφτά, να το ζητήσει. Στείλαμε έγγραφα και στο υπουργείο Ανάπτυξης για να ζητήσει να σταματήσει να επιβάλει 6 ευρώ χρεώσεις το χρόνο», ανέφερε.

 Αιχμηρός υπήρξε όμως ο κ. Ζαγορίτης, και για τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ, σε σχέση με τις ζημιές που υπέστησαν οι καταναλωτές με την πρόσφατη κακοκαιρία.

«Θα πούνε 'ανωτέρα βία'. Όμως ο καθαρισμός κλαδιών γίνεται το καλοκαίρι. Δεν περιμένεις ένα έκτακτο γεγονός να συμβεί και να πληρώσει ο κόσμος. Το ζητούμενο είναι να μην υποστεί ο καταναλωτής την ταλαιπωρία και μάλιστα σε αστικές περιοχές - αυτά είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους καταναλωτές, ούτε μπορεί να έχεις ξοφλήσει ένα λογαριασμό, να έχεις φύγει από την εταιρία και να έχεις πάει σε άλλο πάροχο και να έρχεται μετά από πέντε χρόνια και να σου στέλνει φουσκωμένες χρεώσεις». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Ζαγορίτης, το «ποσοστό επίλυσης των εξωδικαστικών διαφορών φθάνει στο 82% έως 83%, με το 72% να είναι υπέρ των καταναλωτών και το 11% να επιλύονται υπέρ των προμηθευτών»

Προτάσεις και καταγγελίες βουλευτών 

Από την πλευρά, τόσο του προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, όσο και των βουλευτών, αναγνωρίστηκε το θετικό έργο του Συνηγόρου του Καταναλωτή, καθώς και η ανάγκη άμεσης στελέχωσής του με επιστημονικό προσωπικό, ενώ κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, μετέφερε καταγγελία σύμφωνα με την οποία, «δικηγορική εταιρία στέλνει σε συνταξιούχους μήνυμα ότι πρόκειται να τους κοπεί η σύνταξη και τους καλεί να πληρώσουνε παράβολα για να είναι έτοιμοι για την αγωγή...Φοβίζει συνταξιούχους ότι θα τους κοπεί η σύνταξη, αν είναι δυνατόν, και να πληρώσουν για να είναι έτοιμοι. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να συλλαμβάνονται και οι ποινές εναντίον τους να είναι τελειωτικές», τόνισε ο κ. Βλάχος.

Χαρακτήρισε επίσης ως «εντελώς απαράδεκτο», οι τράπεζες να ζητούν 70 ευρώ για να δώσουν προσημείωση ότι εξοφλήθηκε το στεγαστικό δάνειο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, τόνισε ότι είναι «θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας η ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς, πάνω από το 15% των συναλλαγών γίνονται ψηφιακά». «'Αμεσα πρέπει να διορθωθεί η αδικία και να επιστραφούν από τις τράπεζες τα χρήματα που πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις για το POS, καθώς είναι κλειστές λόγω πανδημίας» συμπλήρωσε.\

Σημειώνεται επίσης και η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδου σχετικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων: «Τα κόκκινα δάνεια έχουν πουληθεί σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες είναι περίεργες. Όσο ήταν στις τράπεζες, ήταν καλώς. Από τη στιγμή όμως που το δάνειο το πήρε ιδιωτική εταιρία, μπορεί να δούμε σκηνές φαρ ουέστ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους πριν συμβούν, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό δανειοληπτών με 'κόκκινα δάνεια' και η Πολιτεία πρέπει να τους προστατέψει από ακραίες συμπεριφορές» πρότεινε.

Έμφαση στις υψηλές προμήθειες των τραπεζών, της ΔΕΗ και των εταιρειών τηλεπικοινωνιών έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, κάνοντας λόγο για απουσία ελέγχων και εφαρμογής αποτρεπτικών μέτρων.  απαράδεκτες και υπέρμετρες χρεώσεις-προμήθειες των τραπεζών», και «στις υπερβολικά υψηλές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας». «Η αγορά τηλεπικοινωνιών είναι πλήρως «καρτελοποιημένη». Μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας μορφής του εμπορίου, λόγω κορωνοϊού, έγιναν χιλιάδες και οι καταγγελίες. Από το 25% αυξήθηκε στο 50% το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ οι αναφορές και οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 28% για τα ηλεκτρονικά καταστήματα», ανέφερε ο κ. Κατρίνης. 

Για φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της Ε.Ε. οι οποίες ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε περίπτωση συνταξιούχου, που όπως είπε, ενώ είχε πάρει τη βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι δεν χρωστά τίποτα και πήγε σε άλλο πάροχο, εκ των υστέρων του ήρθε παλιό χρέος που ξεπερνούσε τα 1200 ευρώ. 

Αποδέκτης παραπόνων κατά της ΔΕΗ ότι «στέλνει εκ των υστέρων λογαριασμούς για χρέη» δήλωσε ότι είναι και η βουλευτής του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών, δεσμεύτηκε να διαβιβάσει τα πρακτικά της συνεδρίασης, τόσο στους αρμόδιους υπουργούς όσο και στην Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών. 

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατά τραπεζών -εταιρειών τηλεφωνίας -ΔΕΗ για αυθαιρεσίες"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Τη στήριξη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ο αγωγός Euro-Asia Interconnector ακολουθεί μια αποδοτική και ευέλικτη διαδρομή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την μεταφορά ηλεκτρισμού αλλά και ως πλατφόρμα εκμετάλλευσης άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη θέση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, χαιρετίζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ"

Στον εισαγγελέα οι εργαζόμενοι του Θριασίου: «Ένας γιατρός για 69 ασθενείς – Σε κίνδυνο οι πάντες»

Για επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό κάνει λόγο η αναφορά που κατέθεσε την Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου της Ελευσίνας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η διερεύνηση της οποίας, με την κλήση και κατάθεση των αρμοδίων, «θα αναδείξει πιθανά ευθύνες και ποινικού ενδιαφέροντος», όπως εκτιμά.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία» του νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής, καθώς, όπως αναφέρει έγγραφό τους που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας προ ημερών:

-«Εκατό ασθενείς με COVID – μετά την πρόσφατη εφημερία του Σαββάτου 6 Μαρτίου – νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου, σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής.

-Κατόπιν εντολών της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αναπτύχθηκαν πρόσφατα περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες COVID (ΜΕΘ και απλής νοσηλείας), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα, τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

-Αποτέλεσμα είναι οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αφού μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 5 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου ένας μόνο γιατρός εφημερεύει για 69 ασθενείς!!!, ενώ παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και του Σωματείου μας, δεν έχει υλοποιηθεί η απαλλαγή της κλινικής από την εφημερία για τα αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά

-Για την ανάπτυξη των 9 νέων κλινών ΜΕΘ COVID, μετακινήθηκαν γιατροί από το Αναισθησιολογικό και τη Γενική ΜΕΘ – με αποτέλεσμα την ανασφαλή τους λειτουργία, ενώ το ιατρείο COVID του ΤΕΠ εξακολουθεί να στελεχώνεται και με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους.

-Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική – όπου οι ίδιοι εργαζόμενοι, από την αρχή της επιδημίας, βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης – αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου νοσηλεύονται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.

-Ανεπαρκέστατο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στη Γενική ΜΕΘ αλλά και στις δύο ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου, που οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν επαρκούν σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας. ενώ οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου και οι υσικοθεραπευτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτών για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

-Για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από τις περικοπές στα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, συνεχίζονται εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας τους (π.χ. Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ, Πλ. Χειρουργική κλπ). Ουσιαστικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – που είναι το μοναδικό στη Δ. Αττική – κινδυνεύει να μετατραπεί σε “νοσοκομείο της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.

-Ταυτόχρονα, αν και καταγράφονται διαρκώς κρούσματα μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, εξακολουθεί να μην γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος. κυρίως ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ τα μέτρα που προβλέπει το ΠΔ 102/2020. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ενώ οι ίδιοι γιατροί παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με COVID και μη COVID, ακόμα και σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου».

-Ακόμη, καταγγέλεται πως «γίνεται προσπάθεια να εμφανισθεί μία εικονική πραγματικότητα κι’ έτσι ν’ αποκρυφθούν τα σοβαρά προβλήματα που καθημερινά βιώνουν το σύνολο των ασθενών και εργαζομένων στο νοσοκομείο», ενώ «στο όνομα αντιμετώπισης της ασθένειας Covid – 19 εκτίθενται σε κίνδυνο οι πάντες, εξαιτίας των ανορθολογικών πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα οι εργαζόμενοι του Θριασίου: «Ένας γιατρός για 69 ασθενείς – Σε κίνδυνο οι πάντες»"

AstraZeneca: Νεκρή Σουηδέζα από θρόμβωση -Ανακοίνωση της Σουηδικής Υπηρεσίας

Συναγερμός έχει σημάνει για το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία, γιατί σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικο θρόμβωσης, το οποίο μάλιστα οδήγησε στο θάνατο.

Συγκεκριμένα, μια Σουηδέζα εμβολιάστηκε με το εμβόλιο και μία εβδομάδα μετά έχασε την ζωή της, ενώ ήταν καθόλα υγιής.

Η είδηση του θανάτου της, ανακοινώθηκε από την Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων.

«Αυτή είναι μια περίπτωση θρόμβων αίματος στις αρτηρίες και στις φλέβες και μεγάλης αιμορραγίας, δηλαδή η σπάνια διαταραχή στην οποία εστιάζει η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)», δήλωσε η Βερόνικα ‘Αρθουρσον, επικεφαλής ασφάλειας φαρμάκων στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα παρατείνει την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Νεκρή Σουηδέζα από θρόμβωση -Ανακοίνωση της Σουηδικής Υπηρεσίας"

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Νεκρή 85χρονη – «Ο γιος δεν ήθελε να την εμβολιάσουν»

Νεκρή από κορονοϊό στο ΑΧΕΠΑ μία 85χρονη που διέμενε στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης. Αιχμές για τον γιο της άτυχης γυναίκας αφήνει η διοίκηση του Ιδρύματος φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το GRTimes, η 85χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έφυγε από τη ζωή μετά από επιπλοκές από τον Covid19, ενώ διέμενε στο Χαρίσειο Γηροκομείο.

Σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα τονίζει πως η ηλικιωμένη δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού κι αυτό επειδή ο γιος της είχε αρνηθεί κάτι τέτοιο, παρά τη σχετική παρότρυνση των γιατρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της γηροκομούμενης που απεβίωσε σήμερα στο ΑΧΕΠΑ, σε ηλικία 85 ετών.

Η γηροκομούμενη διαγνώσθηκε θετική στον έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στο ίδρυμα την 2α Μαρτίου 2021. Η ηλικιωμένη δεν είχε εμβολιαστεί καθώς ο γιος της εγγράφως (05/01/2021) αρνήθηκε τον εμβολιασμό της μητέρας του, παρά τη σχετική παρότρυνση του υπευθύνου γιατρού και τη γενική οδηγία της Διεύθυνσης του Ιδρύματος.

Η ηλικιωμένη, με ήπια συμπτώματα, διακομίσθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο το ίδιο βράδυ. Εισήχθη σε κλινική covid και μέχρι του θανάτου της, σύμφωνα με την ιατρική ενημέρωση, δεν διασωληνώθηκε, ούτε εισήχθη στη ΜΕΘ.

Για τον θάνατό της και την πρωταρχική αιτία θανάτου (ιογενής πνευμονία), ενημερώθηκε το Χαρίσειο από το νοσοκομείο σήμερα αργά το μεσημέρι.

Υπογραμμίζεται ότι οι ανακοινώσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου βασίζονται πάντοτε σε επίσημα στοιχεία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Νεκρή 85χρονη – «Ο γιος δεν ήθελε να την εμβολιάσουν»"

Π.Ο.Υ.: Έρχονται περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες στην Ευρώπη λόγω των μεταλλάξεων

Δεν απαιτείται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής ή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν ήδη ληφθεί από την Ελλάδα, τόνισε σήμερα απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα παρατηρείται όπως και σε άλλες χώρες αυξητική τάση στα κρούσματα με τις μονάδες εντατικές θεραπείας να γεμίζουν που αποδίδεται και στην σταδιακή αντικατάσταση του αρχικού στελέχους του κορωνοιού από την μετάλλαξη του ΗΒ, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και περισσότερα κρούσματα άλλα και νοσηλείες.

Αυτό αποτελεί, όπως ανέφερε, μια δύσκολη πρόκληση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται με τις υπάρχουσες μεθόδους και τα εργαλεία του συστήματος που έχουν δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και απέδωσαν. Μια μείωση που τελικά αποτυπώθηκε και στην επιδημιολογική καμπύλη και δεν απαίτησε αλλαγή στρατηγικής.

Εκείνο που απαιτείται, διευκρίνισε ο Π.Ο.Υ, είναι να υπάρξει ενθάρρυνση των ανθρώπων να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται από τις υπάρχουσες στρατηγικές σε μια ευρεία προσπάθεια συλλογικής ανταπόκρισης και ευθύνης με την συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, τηρώντας τους απλούς κανόνες της απόστασης, της υγιεινής και της χρήσης μάσκας αλλά και συνολικά την διαδικασία εντοπισμού, ιχνηλάτησης, απομόνωσης κάθε κρούσματος.

Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Εν τω μεταξύ όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε η συμπεριφορά των πολιτών σώζει ζωές, ωστόσο ο κίνδυνος, είναι ακόμα σαφής και παρών, σημειώνοντας πως η τρέχουσα κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Βαλτικής που κατάφεραν να ελέγξουν την ασθένεια τους πρώτους 6 μήνες του 2020.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι στην περιοχή ξεπέρασαν συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 900.000, ενώ κάθε εβδομάδα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον ιό, αριθμός υψηλότερος από ό, τι ήταν πέρυσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ευρεία διάδοση αυτού του ιού. Γιαυτό τον λόγο η Ευρώπη προς το παρόν, θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εφαρμογή του πλήρους φάσματος των εργαλείων που έχει στην διάθεση της.

Οι μεταλλάξεις

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο Π.Ο.Υ ανέφερε ότι περίπου 48 από τις 53 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει την παραλλαγή ανησυχίας Β.1.1.7, η οποία σταδιακά κυριαρχεί στην περιοχή. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της γρηγορότερης εξάπλωσης παραλλαγής, αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειώσει γρήγορα τη μετάδοση με δημόσια υγεία και κοινωνικά μέτρα σε επίπεδα που μπορούν και πρέπει να διατηρείται χαμηλή.

Μετ΄εμποδίων προχωρούν οι εμβολιασμοί

Παράλληλα σχετικά με τα εμβόλια ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης τόνισε ότι πέντε χώρες στην Ευρώπη έχουν λάβει εμβόλια από τη διευκόλυνση COVAX , ενώ το χάσμα πρόσβασης στα εμβόλια στην περιοχή μειώνεται, αλλά η ανισότητα παραμένει, με όλες τις χώρες υψηλού εισοδήματος να έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό, αλλά μόνο το 60% των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Ειδικότερα στην Ευρώπη συνολικά 46 χώρες έχουν χορηγήσει περισσότερες από 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Το 3% του πληθυσμού σε 45 χώρες έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη σειρά εμβολιασμού και δεδομένα από 23 χώρες δείχνουν ότι το 51% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Ενώ 27 χώρες βρίσκονται επί του παρόντος σε μερικό ή πλήρες lockdown, 21 χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα καθοδηγούμενες από την υπόθεση ότι η αύξηση εμβολιασμού σε χώρες θα οδηγήσει αμέσως σε βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση μια υπόθεση όμως που είναι πολύ νωρίς να γίνει πραγματικότητα. Με την κάλυψη εμβολιασμού στην περιοχή που κυμαίνεται από λιγότερο από 1% έως 44%, είναι επίσης πολύ νωρίς για να αποδειχθεί η επίδραση των εμβολίων στη συνολική νοσηλεία και τους θανάτους του COVID-19. Ωστόσο, τα πρώιμα στοιχεία από το Ισραήλ, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα κατά των σοβαρών ασθενειών από τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και AstraZeneca, είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι σώζονται ζωές.

Οι μελέτες

Καθώς αυξάνεται η πρόσληψη εμβολίων, σημείωσε ο Π.Ο.Υ ο ευρύτερος αντίκτυπός τους θα γίνει ορατός και μελέτες όπως αυτές θα καθοδηγήσουν την πολιτική και θα βελτιώσουν την κατανόησή για το πώς συμβάλλουν τα διαφορετικά εμβόλια στην απόκρισή. Για αυτό τον λόγο το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχουν αναπτύξει ένα πρωτόκολλο για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε κοινοτικά περιβάλλοντα ώστε να επιτρέπεται η αποτελεσματική σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των χωρών.

«Τα εμβόλια λειτουργούν και τελικά θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια νεα κανονικότητα αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να βασιστούμε στην επιστήμη και να έχουμε εμπιστοσύνη στην απίστευτη προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από όλες τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19» κατέληξε ο Δρ. Χανς Κλούγκε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Π.Ο.Υ.: Έρχονται περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες στην Ευρώπη λόγω των μεταλλάξεων"

Τροχαίο στη Βουλή: Συγκλονίζει η σύζυγος του άντρα στον οποίο «χτυπά» η καρδιά του 23χρονου Ιάσονα

Βαθιά συγκινημένη εμφανίστηκε η σύζυγος του άντρα που έλαβε τα όργανα του 23χρονου ο οποίος σκοτώθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε τροχαίο έξω από τη Βουλή.

«Έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Έχουμε περάσει έξι πολύ δύσκολα χρόνια, με άγχος, στεναχώρια, πολύ κούραση, που δεν χάσαμε ποτέ όμως την ελπίδα, την αισιοδοξία, το χαμόγελό μας. Νομίζω αυτό μας έκανε πιο δυνατούς», δηλώνει στον Alpha η σύζυγος.

Η καρδιά του 23χρονου χτυοπά δυνατά στο σώμα ενός νέου άντρα, χάρη στο μεγαλείο ψυχής των δικών του ανθρώπων.

Η μεταμόσχευση έγινε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ και το ήπαρ του νεαρού μοτοσικλετιστή βρήκε λήπτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Οι νεφροί θα μεταφερθούν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ και το δέρμα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε ανθρώπους με σοβαρά εγκαύματα.

Η πράξη της οικογένειας του 23χρονου να δωρήσει τα όργανά του, από τη στιγμή που ήταν εγκεφαλικά νεκρός, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι η δωρεά οργάνων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τροχαίο στη Βουλή: Συγκλονίζει η σύζυγος του άντρα στον οποίο «χτυπά» η καρδιά του 23χρονου Ιάσονα"

Κύπρος: 385 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος

385 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0,84%) ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/03/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 41.111.

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 241.

212 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 43 σε σοβαρή κατάσταση

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45.598 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 385 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος"

Δανία: «Καταγράψαμε 10 περιστατικά θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca»

Η δανέζικη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 10 περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, μεταξύ των οποίων μια περίπτωση οδήγησε σε θάνατο.

«Η δανέζικη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων επεξεργάζεται 10 αναφορές, όπου θρόμβοι αίματος ή συμπτώματα θρομβοεμβολικών επεισοδίων εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό», υπογράμμισε η Αρχή σε ανακοίνωσή της.

Δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτό να αποδειχθεί μια σύνδεση μεταξύ των περιπτώσεων αυτών και του εμβολίου, πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δανία: «Καταγράψαμε 10 περιστατικά θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca»"

Αναστολή λειτουργίας εταιρείας συσκευασιών στον Αυλώνα λόγω κρουσμάτων

Αναστολή λειτουργίας εταιρείας συσκευασιών στον Αυλώνα αποφασίστηκε από την Πολιτική Προστασία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε εταιρεία συσκευασιών στη ΒΙΠ. Αυλώνα Θέση Ντράσεζα, κατόπιν διενέργειας  επιτόπιου ελέγχου από μικτό κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλια και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 5 ημέρες από 18-03-2021 και ώρα 18.00 έως 22-03-2021 και ώρα 06.00.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστολή λειτουργίας εταιρείας συσκευασιών στον Αυλώνα λόγω κρουσμάτων"

Αυτός είναι ο 74χρονος που κατηγορείται για βιασμό 10χρονων αθλητριών κολύμβησης (φωτο)

Δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες που 74χρονου που κατηγορείται για βιασμό 10χρονων αθλητριών κολύμβησης, μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

1. Γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα δώδεκα έτη και που συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, κατ’ εξακολούθηση,

 2. Κατάχρηση ανηλίκου με παθούσα που δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη και που συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, κατ’ εξακολούθηση,

3. Βιασμό,

4. Παράνομη κατοχή όπλων

 Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του κατηγορούμενου, στην πληρέστερη διερεύνηση τέλεσης και άλλων ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινων πράξεων σε βάρος απροσδιορίστου εισέτι αριθμού ανηλίκων παθόντων και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476270 του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

      
      
 
Η φρικιαστική υπόθεση

Ο 74χρονος, ο οποίος είναι παράγοντας κολύμβησης, φέρεται να κακοποιούσε δύο δεκάχρονα κορίτσια, επί δύο χρόνια.

 Τα δυο 17χρονα (σήμερα) κορίτσια κατήγγειλαν ότι πριν από χρόνια ο άνδρας τις κακοποιούσε σεξουαλικά. Στη συνέχεια, ο 74χρονος συνελήφθη και προφυλακίστηκε, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και πορνογραφικό υλικό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο 74χρονος που κατηγορείται για βιασμό 10χρονων αθλητριών κολύμβησης (φωτο)"

Εξοφλήθηκαν πρόωρα €3,3 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της νέας πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί, κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από αύριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022.

Η σημερινή πρόωρη αποπληρωμή, με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ έως το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού.

Το ποσό του δανείου που απομένει είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα αυτή προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Λόγω των παραπάνω παραγόντων, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή έχει ήδη εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητα της χθεσινής έκδοσης του 30ετούς ομολόγου και επιτρέπει στο Δημόσιο να συνεχίσει να αντλεί πόρους από τις αγορές, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, εργάζεται, με ακρίβεια, σταθερότητα και συνέπεια, για την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία, αφενός θα διασφαλίσει ότι η κοινωνία και η οικονομία θα βγουν όρθιες από τη δοκιμασία του κορoνοϊού και αφετέρου θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξοφλήθηκαν πρόωρα €3,3 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"

Νέα Σμύρνη: Βίντεο που «αθωώνουν» τον «Ινδιάνο» έδωσε ο δικηγόρος του

Δυο βίντεο από το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαρτίου που φέρεται να δείχνουν τον 30χρονο κατηγορούμενο για την επίθεση στον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη Νέα Σμύρνη να βρίσκεται στην Ελευσίνα, έδωσε στην δημοσιότητα ο δικηγόρος του.

Ο συνήγορος του 30χρονου προσωρινά κρατούμενου κ.Παύλος Σαράκης, εξέδωσε και ανακοίνωση με αφορμή τα βίντεο στα οποία φέρεται ο 30χρονος να βρίσκεται την επίμαχη ημέρα στην Ελευσίνα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

“Σήμερα δημοσιοποιούμε ένα video από το πάρκο στο «Λιμανάκι» της Ελευσίνας, με το οποίο επαληθεύονται πλήρως οι ισχυρισμοί του εντολέα μας, αλλά και των μαρτύρων,  ότι την Τρίτη 9 Μαρτίου, κατά τον επίμαχο χρόνο βρισκόταν στην Δ.Αττική και όχι στην Ν. Σμύρνη.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. και η Ελληνική Δικαιοσύνη παρασύρθηκαν από ένα ψυχικά ανισόρροπο πρόσωπο, συνέλαβαν και απέδωσαν βαρύτατο κατηγορητήριο σ’ έναν αθώο συμπολίτη μας. Και όχι μόνον αυτό, τον προφυλάκισαν αγνοώντας προκλητικά τα στοιχεία και τις μαρτυρίες της υπεράσπισης. Είναι υποχρέωση πλέον της ανακρίτριας να διατάξει οίκοθεν την άρση της προσωρινής κράτησης, βάσει του άρθρου 291 § 1 ΚΠΔ. Αν δεν το πράξει, οφείλει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να παρέμβει και να την ελέγξει πειθαρχικά και ποινικά για τις πράξεις και παραλείψεις της. Είναι αδιανόητο  και μείζον θέμα,  για ένα  Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η προφυλάκιση ενός αθώου συμπολίτη μας  – όχι μόνον χωρίς στοιχεία -, αλλά αντίθετα με αποδείξεις  που καταρρίπτουν στο σύνολό του, το  εις βάρος  του κατηγορητήριο».

Τι δείχνουν τα βίντεο

Τα βίντεο όπως αναφέρουν, προέρχονται από ένα εστιατόριο – ταβέρνα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Ελευσίνας. Όπως τονίζουν έχουν στην διάθεσή τους το βιντεοληπτικό υλικό που καλύπτει ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως τις 22:00 της 09.03.2021, δηλαδή της ημέρας των επεισοδίων.

Το πρώτο δείχνει τον 30χρονο που τον αποκαλούν και «Ινδιάνο» να μπαίνει σε πάρκο στην Ελευσίνα. Η ώρα είναι 18.21.

Όπως αναφέρουν, δείχνει τον κατηγορούμενο («Ινδιάνος») να φτάνει πεζός στο πάρκο της Ελευσίνας στις 18:21 φορώντας μία μαύρη φόρμα, ένα σκουρόχρωμα φούτερ και ένα μπλε γιλέκο με γκρι λεπτομέρειες (το ίδιο που φορούσε και όταν παρουσιάστηκε ενώπιον της Ανακρίτριας για την απολογία του), όπως ακριβώς τον είχαν περιγράψει και οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους. Το βίντεο επιβεβαιώνει πλήρως τις καταθέσεις των μαρτύρων, αφού ο κατηγορούμενος μπαίνει στο πάρκο, συναντάει εκεί τους φίλους του και παίζει μπάσκετ μαζί τους.

Δείτε το βίντεο 
 

Το δεύτερο βίντεο δείχνει τον 30χρονου ελληνοιρακινό, ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του 28χρονου αστυνομικού της ομάδας «Δράση» να βγαίνει από το πάρκο στις 18:45 μαζί με τους φίλους του. 

Σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα, όπως επιβεβαιώνεται από το βίντεο, ο κατηγορούμενος και οι φίλοι του συνεχίζουν να παίζουν στο ίδιο σημείο. Όταν φεύγουν από το πάρκο κατευθύνονται προς το σπίτι ενός εκ των φίλων του, όπου παραμένουν μέχρι τις 19:20-19:30, όπως ακριβώς είχαν καταθέσει και οι ίδιοι ως μάρτυρες ενώπιον της Ανακρίτριας.

Όλα αυτά λοιπόν όπως αναφέρουν διαδραματίζονται στην Ελευσίνα ενώ η επίθεση εναντίον του αστυνομικού στην Ν. Σμύρνη σημειώθηκε στις 7.15 μ.μ. Με άλλα λόγια, θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να έχει προλάβει να φτάσει από την Ελευσίνα στην Νέα Σμύρνη. 

Μάλιστα, την ίδια ώρα η πλατεία της Νέας Σμύρνης ήταν αποκλεισμένη από διέλευση οχημάτων εξαιτίας των χιλιάδων διαδηλωτών και των επεισοδίων που έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτυλίσσονται, όπως περιγράφεται και στα έγγραφα της δικογραφίας. Συνεπώς, ακόμα και αν έφτανε με όχημα στα περίχωρα, θα έπρεπε να κινηθεί πεζός προκειμένου να φτάσει στο σημείο της επίθεσης, ήτοι επί της συμβολής των οδών Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής, διανύοντας μία απόσταση τουλάχιστον 10′ λεπτών, όπως αναφέρουν. 

Τέλος, σημειώνουν ότι το βίντεο αυτό αποτελεί «περίτρανη απόδειξη όσων διατρανώνει ο κατηγορούμενος από την πρώτη στιγμή της άδικης εμπλοκής του, ήτοι πως όχι μόνο δεν πήρε μέρος στα επεισόδια, αλλά πως δεν ήταν καν στην πλατεία της Ν. Σμύρνης εκείνη τη μέρα. Επιβεβαιώνει πλήρως τις καταθέσεις των πέντε (5) μαρτύρων υπεράσπισης και αποδεικνύει πως η «κατάθεση» του ψυχικά ασταθούς γαμπρού του, ο οποίος την έχει ανασκευάσει μέχρι σήμερα ήδη 4 (!) φορές, είναι απολύτως ψευδής και αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας», τονίζουν.

Οι μάρτυρες που δίνουν άλλοθι στον 30χρονο

Όπως έγραψε χθες το newsit.gr. τρεις καταθέσεις επικαλέστηκε ο 30χρονος Ελληνοϊρακινος κατηγορούμενος για την επίθεση σε βάρος του 28χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη Νέα Σμύρνη για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του γαμπρού του πως βρισκόταν στο σημείο των επεισοδίων το βράδυ της Τρίτης (09.03.2021).

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τις δικαστικές αρχές και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Συγκεκριμένα, ο 30χρονος, θέλοντας να πείσει ότι δεν ήταν στο σημείο της επίθεσης στη Νέα Σμύρνη, πρότεινε και εξετάστηκαν τελικά ως μάρτυρες τρία πρόσωπα.

Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο οδηγός του λεωφορείου στην εταιρία ηλεκτρονικών ειδών που εργάζεται ο 30χρονος, επονομαζόμενος «Ινδιάνος».

Ο μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεση του ότι παρέλαβε τον κατηγορούμενο για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας γύρω στις 18.00 από την αποθήκη της εταιρίας στον Ασπρόπυργο και ότι αποβιβάστηκε στην Ελευσίνα, στο ύψος της εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών γύρω στις 18.20.

«Ήταν ο μόνος εργαζόμενος που είχα να μεταφέρω από την αποθήκη. Την επόμενη μέρα, όταν έφτασα για να τον παραλάβω πάλι, είδα τρεις αστυνομικούς με πολιτικά να τον συλλαμβάνουν. Τον είδα σαστισμένο. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω» κατέθεσε, ο μάρτυρας.

«Είναι καλό παιδί και μορφωμένο»

Άλλα δύο πρόσωπα προσήλθαν ενώπιον της ανακρίτριας και κατέθεσαν προς υπεράσπιση του. Πρόκειται για έναν συνάδελφό του ο οποίος δεν εργαζόταν εκείνη την ημέρα και την έγκυο σύζυγο του, οι οποίοι υποστήριξαν ότι βρισκόταν μαζί με τον 30χρονο σε άλλο σημείο της Αθήνας την ώρα της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.

«Είμαι συνάδελφος του κατηγορουμένου σε εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών στον Ασπρόπυργο. Ο κατηγορούμενος τις τελευταίες εβδομάδες είχε βάρδια 10.00 με 18.00 το απόγευμα. Στις 9 Μαρτίου είχα άδεια. Την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ. τον πήρα τηλέφωνο, ήταν στη δουλειά και του είπα αν θέλει μετά τη δουλειά να έρθει για καφέ και να συναντηθούμε στο παρκάκι δίπλα από το σπίτι. Ήρθε τελικά στις 18.30 με 19.00 παρά. Ήταν και η γυναίκα μου μαζί και ένας ακόμη φίλος μου. Έκατσε μαζί μας καμιά ώρα. Στις 19.15 πήγαμε προς το σπίτι μου και στις 19.30 περίπου ο κατηγορούμενος έφυγε και μου είπε ότι θα έπαιρνε λεωφορείο και θα πήγαινε στο σπίτι του. Από κει και πέρα δε γνωρίζω τίποτα.

Την επόμενη μέρα δεν πήγα πάλι στη δουλειά, ούτε ο κατηγορούμενος ξέρω αν πήγε στη δουλειά. Την ημέρα σύλληψης του τον αναζήτησα στο κινητό αλλά το είχε κλειστό. Στις 11 Μαρτίου μου έστειλε μήνυμα η αδερφή του και μου είπε ότι τον συνέλαβαν. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα για τον κατηγορούμενο. Είναι καλό παιδί και τον αγαπάω πολύ. Είναι ευγενικός, μορφωμένος και συνεσταλμένος. Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να βρίζει. Έχω πέσει από τα σύννεφα γι’ αυτό που έγινε» ανέφερε ο μάρτυρας.

Τα ίδια γεγονότα περιέγραψε και η έγκυος, στον 9ο μήνα, γυναίκα του. «Γνωρίζω εδώ και ένα μήνα τον κατηγορούμενο. Ήρθε πριν ένα μήνα μαζί με τον άντρα μου στο σπίτι και φάγαμε όλοι μαζί. Μου φάνηκε ντροπαλό παιδί. Στις 9 Μαρτίου το απόγευμα είχαμε βγάλει με τον άντρα με το σκυλάκι μας βόλτα στο παρκάκι. Μετά ήρθε και ένας φίλος του και επίσης ο άντρας μου, μου είπε ότι θα ερχόταν ο κατηγορούμενος, με τον οποίο είχε μιλήσει το πρωί. Στις 18.30 με 19.00 παρά ήρθε ο κατηγορούμενος στο παρκάκι. Φορούσε μία μαύρη φόρμα από κάτω, φουσκωτό αμάνικο γιλέκο και μέσα ένα σκουρόχρωμο φούτερ. Τα τρία αγόρια μαζεύτηκαν, έριξαν μια βολή στην μπασκέτα και μετά πήγαμε σπίτι.

Στις 19.15 ξεκινήσαμε να πάμε στο σπίτι όλοι μαζί εκτός από τον τρίτο φίλο του που είχε ήδη φύγει. Καθίσαμε λίγο έξω από το σπίτι, τους κέρασα πορτοκαλάδα, μετά πήγα στην κουζίνα και στις 19.30 με 20.00 παρά έφυγε ο κατηγορούμενος. Την επόμενη μέρα ο άντρας μου δεν πήγε στη δουλειά και κάλεσε τον κατηγορούμενο στο κινητό, αλλά δεν απαντούσε. Δεν θα έλεγα κάποιο ψέμα, γιατί στην κατάσταση που είμαι στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης μου, δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να έρθω εδώ» ανέφερε στην κατάθεση της η μάρτυρας.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Σμύρνη: Βίντεο που «αθωώνουν» τον «Ινδιάνο» έδωσε ο δικηγόρος του"

Κορωνοϊός - Συναγερμός στο νοσοκομείο Μεταξά: Θετικοί στον ιό 24 εργαζόμενοι

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία παρουσιάζουν εικόνα ασφυξίας.

Συναγερμός έχει σημάνει, την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο Μεταξάς, όπου -σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega- 24 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα κλινικές του νοσοκομείου να κλείνουν, αφού υπήρχε διασπορά του ιού και σε ασθενείς.

 

Ζήτημα προκύπτει από το γεγονός του εμβολιασμού ή μη των υγειονομικών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν όλοι εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Τεράστια μάχη δίνουν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, με τις εφημερίες να μετατρέπονται σε εφιάλτη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι ελάχιστες, ενώ πλέον νοσηλεύονται όλο και νεαρότεροι ασθενείς.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Συναγερμός στο νοσοκομείο Μεταξά: Θετικοί στον ιό 24 εργαζόμενοι"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

«Χαλάει» ο καιρός αύριο, Παρασκευή (19.03.2021) με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα χιονίσει στα βουνά, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει λίγο στα νότια.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Τοπικές βροχές προβλέπονται στις περισσότερες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Θράκη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά στα νοτιοδυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Από νωρίς το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια – παραθαλάσσια μέχρι το μεσημέρι. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Στα νότια νεφώσεις με βροχές, και τις πρωινές και νυχτερινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο το πρωί δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Από τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 και στα βόρεια έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις πρωινές και νυχτερινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5, που από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους - Στα 3.073 τα νέα κρούσματα, 45 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.297 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.537 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525 (ημερήσια μεταβολή +29.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0
έως 103 έτη).

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου έγιναν 53.606 τέστ. Από αυτά τα 20.235 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 33.371 rapid.

Η γεωγραφική κατανομή των 3.073 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

172 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

184 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

259 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

105 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

347 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

137 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

298 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

22 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

304 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

123 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

59 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

37 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

7 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

110 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους - Στα 3.073 τα νέα κρούσματα, 45 θάνατοι"

EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

«Ασφαλές και αποτλεσματικό» χαρακτήρισε το εμβόλιο της AstraZeneca o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), μετά από έρευνα την οποία διεξήγαγε για αναφορές θρομβώσεων σε μικρό αριθμό ανθρώπων που το είχαν λάβει ανά τηn Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων παραμένει πεπεισμένη ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων, αφού ερεύνησε τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες, ένα γεγονός που οδήγησε περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τη χρήση του. Ο ΕΜΑ «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με συνολικά αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολών ή εμφάνισης θρόμβων», πρόσθεσε η Κουκ.

Η Κουκ εξήγησε παράλληλα ότι ο ΕΜΑ δεν μπόρεσε να αποκλείσει οριστικά κάποια σχέση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε σε 30 περιπτώσεις εμφάνισης αυτής της σπάνιας αιματολογικής πάθησης. Θα επικαιροποιήσει ωστόσο τις οδηγίες του, ώστε να περιληφθεί και μια εξήγηση για τους πιθανούς κινδύνους για τους γιατρούς και το κοινό, πρόσθεσε.

Η Κουκ είπε μάλιστα ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο» με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεχόταν αυξημένες πιέσεις να εξαλείψει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για την ασφάλεια του εμβολίου, μετά το μικρό αριθμό αναφορών, τις τελευταίες εβδομάδες, για αιμορραγίες, θρόμβους και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Η ανάλυση του ΕΜΑ αφορούσε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 30 περιπτώσεων που εμφάνισαν σπάνιες αιματολογικές διαταραχές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που καλύπτει 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Η κύρια ανησυχία του ΕΜΑ είχε να κάνει με περιπτώσεις θρόμβων στον εγκέφαλο, μια σπάνια διαταραχή που είναι δύσκολο να θεραπευτεί και αποκαλείται εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) ή μια υπομορφή της, γνωστή ως θρόμβωση φλεβικού κόλπου (CVST).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca"

ΕΟΦ: Ανακαλεί κρέμες για δερματική χρήση

Τη δερματική κρέμα BUDESONIDE/TARGET CREAM 0,025% και συγκεκριμένα την παρτίδα 327029 με ημερομηνία λήξης 3/2022 ανακαλεί ο ΕΟΦ όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η ανάκληση γίνεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προχωρά η εταιρεία, καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων του ΕΟΦ, δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος, όσον αφορά τον ποσοτικό προσδιορισμό της δραστικής ουσίας BUDESONIDE.

Ο ΕΟΦ καλεί την εταιρεία TARGET PHARMA Μ. ΕΠΕ να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ο ΕΟΦ προχωράει και στην ανάκληση του φαρμακευτικού προϊόντος BIOSONIDE CREAM 0,025%. Κι αυτή η ανάκληση γίνεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρεία, καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων του ΕΟΦ, δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος, όσον αφορά τον ποσοτικό προσδιορισμό της δραστικής ουσίας

Η εταιρεία HELP ABEE οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Ανακαλεί κρέμες για δερματική χρήση"

Επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με αφίσα προσβλητική για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας

Με μεγάλη έκπληξη αντικρύσαμε εχθές μία αφίσα (πατήστε εδώ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), με την οποία καλούσε τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/03 στην πλατεία Συντάγματος και το κάλεσμα αυτό συνοδευόταν από ένα σκίτσο, το οποίο θεωρούμε παραπλανητικό, προσβλητικό και άκρως διχαστικό. Σε αυτό απεικονίζονται δύο (2) ένστολοι, παραπέμποντας προφανώς σε αστυνομικούς λειτουργούς, οι οποίοι κρατούν καθηλωμένη στο έδαφος μία γυναίκα, η οποία φοράει στολή που παραπέμπει σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Το εκπεμπόμενο μήνυμα, εργαλειοποιώντας την επικαιρότητα,  στοχεύει καταφανώς στο να επιδείξει ότι οι αστυνομικοί ασκούν βία στο ιατρικό προσωπικό της χώρας, μιας και η ανωτέρω Ομοσπονδία αποτελεί όργανο έκφρασης των νοσοκομειακών ιατρών.  

Αυτή τη δύσκολη ώρα, όπου η πανδημία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, οι μόνοι, οι οποίοι στέκονται ανάχωμα στην εξάπλωση και διάδοση του φονικού ιού, είστε εσείς ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας και οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Θεωρούμε πως εσείς και εμείς είμαστε στα ίδια χαρακώματα, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από πλευράς του, τον ίδιο εχθρό. Είναι λοιπόν πολυτέλεια κάποιοι να προσπαθούν, εμπλέκοντας τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητές τους, να δημιουργήσουν κλίμα εχθρότητας μεταξύ μας. Πόσο μάλλον, όταν δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, ούτε κατ’ ελάχιστον.

Είμαστε υπερήφανοι για το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού-ιατρικού προσωπικού της χώρας και για τον αγώνα που δίνετε καθημερινά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Άλλο τόσο υπερήφανοι όμως είμαστε για το προσωπικό μας, το οποίο έχει επιφορτιστεί, αποκλειστικά μόνο του, από όλο το δημόσιο τομέα, με την τήρηση όλων των μέτρων και ρυθμίσεων στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μειώνει τη σημασία του έργου μας και κυρίως να προσβάλει χυδαία και απροκάλυπτα τον Έλληνα Αστυνομικό, όπως επιχειρεί η αφίσα αυτή.

Επειδή αποτελείτε το κορυφαίο συλλογικό όργανο των Ελλήνων ιατρών νοσοκομειακών και μη, απευθυνόμαστε σε εσάς, προκειμένου να ζητήσουμε όπως λάβετε θέση για την προσβλητική, για το αστυνομικό λειτούργημα, εν λόγω αφίσα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Σας καλούμε λοιπόν να καταδικάσετε απερίφραστα και κατηγορηματικά την απαράδεκτη ενέργεια αυτή, αιρόμενοι στο ύψος το οποίο επιβάλει η πανεπιστημιακή σας μόρφωση και το υψηλό επιστημονικό σας επίπεδο. 

2021 03 poaxia no ypografes

poaxia

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με αφίσα προσβλητική για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας"

Εμβολιασμοί για κορωνοϊό: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα με στόχο να δημιουργηθεί ένας «τείχος» ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για ορισμό ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Όπως σημείωσε, «ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Όσοι εξ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Αυτοί είναι περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους».

Τόνισε δε ότι «περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα - Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους».

Όπως είπε, «για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις ομάδες 70-74 και 65-69 ετων

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, «την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου».

«Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου», είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς, «παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των καθηγητών και των μαθητών άνω των 16 ετών στα Ειδικά Σχολεία. Όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους».

Τέλος, αναφορικά με τα voucher των 200 ευρώ για laptop και υπολογιστές, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι πολύ άμεσα, εντός των ημερών θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για τις αιτήσεις και θα γίνει η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους, καθώς το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμοί για κορωνοϊό: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών"

Κορονοϊός – Πάτρα: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία – Δύσκολες ώρες στον «Άγιο Ανδρέα»

Στην Πάτρα ασφυκτική είναι και σήμερα η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς για τον κορονοϊό. Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» που έχει εφημερία.

Αναλυτικότερα, δεκάδες περιστατικά Covid19 στην Πάτρα καταφτάνουν από το πρωί στα νοσοκομεία αναφοράς της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Στο νοσοκομείο του Ρίου, που εφημέρευε μέχρι το πρωί, η κατάσταση είναι δραματική με τα περιστατικά κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία, αναφέρει το Tempo24.news.

Μάλιστα, είναι τέτοια η κατάσταση που μπήκε στη μάχη και 5η κλινική Covid19 για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όσων χρειάζονται νοσηλεία.

Συνολικά στην Πάτρα ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνούσε μέχρι χθες το βράδυ τους 211, με τους 31 από αυτούς να βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, 126 ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίου – με 21 στην εντατική.

Ανάμεσα στους τελευταίους και η 23χρονη μητέρα του πρόωρου νεογνού, η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» από τους 85 ασθενείς οι 10 είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Πάτρα: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία – Δύσκολες ώρες στον «Άγιο Ανδρέα»"

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Την Παρασκευή ανακοινώνει τα πορίσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των εμβολίων πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αύριο, Παρασκευή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της αργότερα σήμερα, εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Την Παρασκευή ανακοινώνει τα πορίσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca"

Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας: Πώς εκδίδεται χωρίς δικαιολογητικά

Μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τους πολίτες όλων των δήμων, προσφέρεται, μέσα από τον κόμβο govHUB της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Η υπηρεσία αυτή αφορά την Έκδοση Βεβαίωσης Μόνιμης Κατοικίας από τον οικείο δήμο, στον οποίο κατοικεί ο πολίτης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , η υπηρεσία, «Πιστοποίηση Μονίμου Κατοικίας» είναι ήδη διαθέσιμη στους υπαλλήλους των δήμων της χώρας, μέσω του Κόμβου Υπηρεσιών govHUB. Συγκεκριμένα, ο πολίτης έχει πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνει την εν λόγω βεβαίωση μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου που βεβαιώνει τον ΑΦΜ του. Η έκδοση της βεβαίωσης πραγματοποιείται χωρίς την κατάθεση Υπεύθυνης Δήλωσης από πλευράς του πολίτη και την προσκόμιση δικαιολογητικών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα (φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας, Εκκαθαριστικού Ε1 και λογαριασμών ΔΕΚΟ).

Τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτοματοποιημένα μέσω του Κόμβου Υπηρεσιών govHUB και του Κέντρου Διαλειτουργικότητας με ασφαλή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τρόπο, μέσα από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

«Μέσα από τη λειτουργία των ψηφιακών δήμων θα καταφέρουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια, ενώ αντί να φέρνουμε τους πολίτες στα δημαρχεία για να εξυπηρετούνται, θα πηγαίνουμε εμείς στο σπίτι τους, προσφέροντας τους ποιοτικές υπηρεσίες ταχύτερα και φθηνότερα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας: Πώς εκδίδεται χωρίς δικαιολογητικά"

Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης: «Εσείς πονάτε για την Τουρκία. Εμείς πονάμε για την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες»

Έντονη είναι η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, στις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, που για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε «τουρκική» τη μειονότητα στην Θράκη.

Μιλώντας στην τελευταία εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ1, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ επιχείρησε να ομογενοποιήσει τη μειονότητα, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, βαφτίζοντας Πομάκους και Ρομά ως… Τούρκους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, που επεσήμανε στην πρόεδρο του ΚΙΕΦ πως «μπορεί να νιώθει Τουρκάλα και να πονάει για την Τουρκία» αλλά και οι Πομάκοι «πονούν για την πατρίδα τους την Ελλάδα και νιώθουν Έλληνες».

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κυρία Ασάφογλου να θέλει να ‘’βαφτίσει’’ την μειονότητα ως τουρκική. Αυτή η δήλωση της είναι τουλάχιστον προσβλητική τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος μας που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.
Όπως ανέφερε στην συνέντευξη της δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί, να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως την θέλει κάποιος άλλος! Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρεις συνιστώσες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς. Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες».

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης: «Εσείς πονάτε για την Τουρκία. Εμείς πονάμε για την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news