facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για έναν στους πέντε συνταξιούχους με 45 χρόνια εργασίας

Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ/μηνιαίως εισπράττουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες με τουλάχιστον 45 χρόνια εργασίας στην Γερμανία. Για «πολιτικό σκάνδαλο» κάνει λόγο η επικεφαλής της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) και ζητά να εφαρμοστεί το μοντέλο της Αυστρίας.

Σύμφωνα με απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, στο τέλος του περασμένου μήνα, με σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ ήταν περίπου 1,08 εκατομμύρια συνταξιούχοι με χρόνο εργασίας τουλάχιστον 45 έτη, σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων. Ιδιαίτερα πλήττονται οι κάτοικοι των ανατολικών κρατιδίων, κυρίως του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας. Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ακόμη ότι η μέση σύνταξη έπειτα από 45 χρόνια ασφάλισης είναι στα 1.604 ευρώ – 1.663 ευρώ στα δυτικά κρατίδια και 1.471 στα ανατολικά.

«Τα στοιχεία δείχνουν πόσο κακό είναι το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Το γεγονός ότι ένας στους πέντε συνταξιούχους έπειτα από 45 χρόνια εργασίας εισπράττει λιγότερα από 1.200 ευρώ συνιστά πολιτικό σκάνδαλο. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ανέχονται τόσο χαμηλές συντάξεις, οι οποίες μάλιστα στη συνέχεια φορολογούνται βαριά», δήλωσε η κυρία Βάγκενκνεχτ και τόνισε ότι το συνταξιοδοτικό θα τεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025.

Όπως εξηγεί πάντως η κυβέρνηση, ειδικά στην δυτική Γερμανία, κυρίως οι γυναίκες έχουν πολλά διαλείμματα στην εργασία τους, περισσότερη μερική απασχόληση και συχνά χαμηλότερες αποδοχές. Τονίζεται επίσης ότι το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του συνολικού επιπέδου εισοδήματος, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι έχουν επιπλέον εισόδημα ή σύντροφο με υψηλότερες αποδοχές.

Η κυρία Βάγκενκνεχτ ζήτησε από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου η μέση σύνταξη για όσους έχουν μακροχρόνια ασφάλιση είναι κατά 800 ευρώ υψηλότερη. «Ό,τι είναι εκεί εφικτό, πρέπει να είναι και για εμάς. Χρειαζόμαστε υψηλότερες συντάξεις και φρένο στην φορολόγηση των συντάξεων», δήλωσε η αρχηγός της BSW.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για έναν στους πέντε συνταξιούχους με 45 χρόνια εργασίας"

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές φωτιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/21-07-2024 έως Ω/18:00/22-07-2024 εκδηλώθηκαν 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις (3).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές φωτιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Καιρός αύριο: Καύσωνας τέλος με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 38 βαθμούς

Ο καύσωνας μας αποχαιρετά μετά από δυο εβδομάδες εξαντλητικής ζέστης και ο καιρός αύριο (23/07/2024) επιστρέφει σε κανονικές θερμοκρασίες σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει πως ο καιρός αύριο Τρίτη (23/07/2024) μεταβάλλεται στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές. Η μέγιστη θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες αρχικά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στη Θράκη βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται μετά το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 34 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας τέλος με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 38 βαθμούς"

Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]

Καταγγελία σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και έξοδος από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προβλέπεται για τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά του ΕΣΥ.

Αυτό αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου αναφέρονται τα εξής:

"Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την κάλυψη αναγκών του.

2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών.

Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία 'Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης' (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων.

3. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία 'Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης' (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]"

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

Επεκτείνεται η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ και στις περιπτώσεις αποβιωσάντων, με την Α. 1114/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που παρέχει στον συμβολαιογράφο που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς τη δυνατότητα προβολής των δικαιωμάτων επί ακινήτων του αποβιώσαντος.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απευθείας από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς taxisnet, χωρίς να απαιτείται να έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος.

Πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να έχει στη διάθεση του τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου λαμβάνει το πιστοποιητικό, είναι κληρονόμος του αποβιώσαντος, καθώς και σχετική εξουσιοδότηση του κληρονόμου να ληφθεί το πιστοποιητικό για λογαριασμό του.

Η ψηφιακή έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ αποβιωσάντων από τους συμβολαιογράφους γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές.

Με τη ρύθμιση αυτή:

  • διευκολύνονται οι κληρονόμοι, καθώς δεν χρειάζεται να υποβάλουν οι ίδιοι αιτήματα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», για την έκδοση των πιστοποιητικών αυτών στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ)
  • επιταχύνεται η σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθώς το σχετικό πιστοποιητικό εκδίδεται αυτόματα
  • μειώνεται το διοικητικό βάρος των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ) και επιτυγχάνεται η ταχύτερη διεκπεραίωση των λοιπών υποθέσεων και αιτημάτων των φορολογούμενων.

Επισημαίνεται ότι, για την διευκόλυνση των κληρονόμων, η νέα διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη ζητηθεί μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» και δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί. Για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, συνιστούμε στους πολίτες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και δεν έχουν ακόμα λάβει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, να ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία μέσω του συμβολαιογράφου, ώστε να το λάβουν άμεσα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε: «Η νέα διαδικασία λήψης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ από τους Συμβολαιογράφους αποτελεί ένα ακόμα βήμα διευκόλυνσης των φορολογουμένων στις συναλλαγές τους. Βασίζεται στην εμπιστοσύνη μας στους συμβολαιογράφους, που αποτελούν δημόσιους λειτουργούς και θεσμικούς συνεργάτες μας. Υπηρετούμε έμπρακτα το μοντέλο της σύγχρονης συνεργατικής διοίκησης, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες"

Σχολεία: Ανατροπή με τα ωράρια – Τι ώρα θα σχολάνε τα παιδιά από Σεπτέμβριο

Η λειτουργία των Δημοτικών σε γενικές γραμμές ακολουθεί την φιλοσοφία της περσινής σχολικής χρονιάς με μια αλλαγή όμως στην ώρα αποχώρησης από το Ολοήμερο που θα εφαρμοστεί από τις πρώτες κιόλας μέρες με την έναρξη των μαθημάτων.

Οι μαθητές των Δημοτικών έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα με τους μαθητές να κάνουν μάθημα από τις 8:15 μέχρι τις 13:15. Παράλληλα στα Δημοτικά δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00’- 8:00’), για υποδοχή (7:00’- 7:15’) και ώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (7:15’- 8:00’), μια παροχή που καταγράφεται σε σχολεία, όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές/τριες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο Ολοήμερo Πρόγραμμα.

Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Ζώνης είναι οι 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Ενδεικτικά το πρόγραμμα που καλείται να φέρει κάθε μέρα εις ένας μαθητής Δημοτικού είναι το κάτωθι:

07.00 – 07.15 15′ Υποδοχή μαθητών/τριών Πρωινής Υποδοχής

07.15 – 08.00 45′ Πρωινή Ζώνη

08.00 – 08.15 15′ Προσέλευση μαθητών/τριών

08.15 – 09.00 45′ 1η διδακτική ώρα

09.00 – 9.40 40′ 2η διδακτική ώρα

09.40 – 10.00 20′ Διάλειμμα

10:00 – 10:45 45′ 3η διδακτική ώρα

10:45 – 11:30 45′ 4η διδακτική ώρα

11:30 – 11:45 15′ Διάλειμμα

11:45 – 12:25 40′ 5η διδακτική ώρα

12:25 – 12.35 10′ Διάλειμμα

12:35 – 13:15 40′ 6η διδακτική ώρα

13.15 – 13.20 5′ Αποχώρηση μαθητών/τριών Πρωινού Προγράμματος

13:20- 17:30– Μετάβαση μαθητών/τριών Ολοήμερου Προγράμματος

Η αλλαγή λοιπόν που σας προαναγγείλαμε αφορά τη δυνατότητα αποχώρησης των μαθητών Δημοτικών από το Ολοήμερο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι εφεξής η αποχώρησή τους θα λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.

Τι ισχύει με τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια)

Ως προς το ωράριο Γυμνασίων και Λυκείων δεν υπάρχει κάποια αλλαγή καθώς θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ίσχυει και την φετινή χρονιά. Ειδικότερα το ωρολόγιο πρόγραμμα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης διαμορφώνεται ως εξής:

ΟΜΑΔΑ Ι

ΟΜΑΔΑ ΙΙ

ΩΡΕΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ

ΕΞΟΔΟΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΩΡΕΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ

ΕΞΟΔΟΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

08:15

09:00

45'

08:15

09:00

45'

09:00

09:45

45'

Διάλειμμα 15 λεπτών

Διάλειμμα 15 λεπτών

09:15

10:00

45'

10:00

10:45

45'

10:00

10:45

45'

10:45

11:30

45'

Διάλειμμα 15 λεπτών

Διάλειμμα 15 λεπτών

11:00

11:45

45'

11:45

12:30

45'

11:45

12:30

45'

12:30

13:15

45'

Διάλειμμα 15 λεπτών

Διάλειμμα 15 λεπτών

12:45

13:30

45'

13:30

14:10

40'

13:30

14:10

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Ανατροπή με τα ωράρια – Τι ώρα θα σχολάνε τα παιδιά από Σεπτέμβριο"

Τροχαίο στην Κυψέλη: Την ΑμεΑ πρωταθλήτρια Ειρήνη Κουρούβανη παρέσυρε και εγκατέλειψε 36χρονος

Μία απίστευτη ταλαιπωρία έζησε η πρωταθλήτρια σε αγωνίσματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, Ειρήνη Κουρούβανη, η οποία ενώ βρισκόταν επί της Πατησίων με το αναπηρικό της αμαξίδιο, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, με τον οδηγό του να την εγκαταλείπει τραυματισμένη.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη ενός 36χρονου άνδρα, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και κατηγορείται για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Μάλιστα κατά το αλκοτέστ που του έγινε, διαπιστώθηκε πως οι τιμές αλκοόλ στο αίμα του κατά την πρώτη μέτρηση ήταν 0,75 mg/lt και 0,74 mg/lt κατά τη δεύτερη.

Μετά το τροχαίο ο αλλοδαπός από τη Γεωργία εντοπίστηκε και συνελήφθη από σταθμό Ο.Π.Κ.Ε. στην οδό Επτανήσου στην Κυψέλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτέλεσμα του τροχαίου ατυχήματος ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός της κυρίας Κουρούβανη η οποία διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». 

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Συνελήφθη 36χρονος οδηγός αυτοκινήτου που παρέσυρε γυναίκα με αναπηρικό αμαξίδιο και εγκατέλειψε τον τόπο του τροχαίου ατυχήματος

Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες χθες (21-7-2024), από αστυνομικούς του Τμήματος Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, 36χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Ειδικότερα, ο εν λόγω οδηγός κινούμενος στην οδό Πατησίων, παρέσυρε γυναίκα με αναπηρικό αμαξίδιο (με κινητήρα), η οποία βρίσκονταν στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και την εγκατέλειψε τραυματισμένη, διαφεύγοντας από τον τόπο του τροχαίου ατυχήματος.

Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για το τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα με εγκατάλειψη του υπαίτιου οδηγού, προέβησαν σε αδιάκοπες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου τελικά εντοπίστηκε, μετά από λίγο, ο εμπλεκόμενος οδηγός, ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».
Ειρήνη Κουρούβανη: Μια πρωταθλήτρια της ζωής

Η ιστορία της Ειρήνης Κουρούβανης είναι ένα ακόμη σπουδαίο παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει η ανθρώπινη θέληση. Γεννήθηκε σ' ένα μικρό χωριό, τα Πετράλωνα Ηλείας, αλλά μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αρθρογρίπωση ήταν αυτή που διαμόρφωσε με απρόσμενο τρόπο την καθημερινότητα της.

Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί δυσκαμψία και λέπτυνση των άκρων, οδηγώντας στην περιορισμένη τους λειτουργικότητα και η Ειρήνη μέχρι τα 8 της χρόνια είχε χάσει το μέτρημα από τα χειρουργεία και τις μέρες που είχε περάσει στο νοσοκομείο...

Όμως δεν άφησε τίποτα να την πτοήσει κι αφού τελείωσε το σχολείο βρέθηκε στην Αθήνα σπουδάζοντας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών.

Ήταν φοιτήτρια όταν ένας φίλος την οδήγησε στο ΟΑΚΑ όπου διεξάγονταν αγώνες με αμαξίδια κι από εκείνη τη στιγμή μπήκε στη ζωή της κι ο αθλητισμός. Για την Ειρήνη τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο και το μικρό κοριτσάκι που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του μέχρι την ηλικία των 8 ετών (και μετά με τη βοήθεια τεχνητών μελών) τώρα πια έκανε στίβο και το ειδικό αμαξίδιο ήταν το δικό της ποδήλατο.

Από το 1988 έως το 2000 απέσπασε 15 χρυσά, 8 αργυρά και 10 χάλκινα μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες στίβου για άτομα με ειδικές ανάγκες, κι αφού τα είχε σαρώσει όλα και είχε αντιληφθεί ότι μπορεί να σηκώνει πολλά... βάρη, άρχισε την άρση βαρών.

Γρήγορα βρέθηκε στην Εθνική Ομάδα, συμμετείχε σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φτάνοντας έως και την 3η θέση.

Κάποια στιγμή ασχολήθηκε με το χορό και το 2008 μπήκε στη ζωή της η ιστιοπλοΐα. Άλλο ένα σημείο σταθμός στην απίθανη πορεία της. Το κορίτσι που μέχρι τότε κολυμπούσε με ειδική σανίδα με λαβή, βρέθηκε πάνω σε μια βάρκα να είναι το άλλο μισό ενός φίλου της που έψαχνε εναγωνίως παρτενέρ. Κι αφού δάμασε και τα κύματα λίγο αργότερα μπήκε στη ζωή της η... κατάδυση!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τροχαίο στην Κυψέλη: Την ΑμεΑ πρωταθλήτρια Ειρήνη Κουρούβανη παρέσυρε και εγκατέλειψε 36χρονος"

Επίσημο: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Κωστής Χατζηδάκης και Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψαν σήμερα την ΚΥΑ με βάση την οποία τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Πλέον, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, θα ωφελούνται από την πρόβλεψη του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες που ορίζει την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Επιπλέον, ως ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκότερων όρων διακανονισμού με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσία του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάνη και της Γενικής Γραμματέως Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: «Μετά από την ρύθμιση του περασμένου Δεκεμβρίου με βάση την οποία ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός έγινε πολύ πιο θετικός για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τώρα συμπληρώνεται αυτή η ρύθμιση με μια νέα πρωτοβουλία. Πλέον και οι ανάπηροι συμπολίτες μας καλύπτονται από το θετικό αυτό πλαίσιο για τους ευάλωτους, εάν έχουν υπερβολικά χρέη και έχουν να κάνουν με servicers. Κάνουμε το καθήκον μας και σε σχέση με τους ευάλωτους αλλά τώρα προφανώς και με άτομα με αναπηρία. Θα έλεγα κάνουμε το καθήκον μας και προχωρούμε. Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός είναι ένας δίκαιος και αντικειμενικός μηχανισμός, με βάση τον οποίο καλύπτονται μια σειρά από συμπολίτες μας που για τον Α ή Β λόγο βρίσκονται σε ιδιαίτερη ανάγκη. Είναι σημαντικό ότι μετά τις ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός προχωρεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και από πλευράς αιτήσεων και από πλευράς υπαγωγών».

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: «Με τη σημερινή ρύθμιση ερχόμαστε να δώσουμε μια οριζόντια λύση σε ένα ευαίσθητο και σύνθετο πρόβλημα. Πλέον όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία, εφόσον πληρούν ορισμένα μίνιμουμ κριτήρια, εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών και είναι δικαιούχοι των ευεργετικών ρυθμίσεων. Προσθέτουμε μια αναγκαία και δίκαιη πρόνοια στο νόμο, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ). Πλήρως ενταγμένοι στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα της στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία, προσθέτουμε ακόμα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προστασίας της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομικών για την συνεργασία και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα τα οποία βοηθούν, όπως λέει και ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, τη «διπλή σύγκλιση». Επιδιώκουμε καθημερινά, με πράξεις να εμφυσήσουμε στους ανθρώπους με αναπηρία, τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία και η κυβέρνηση εννοούν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους, μέσω της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 -2030, με σκοπό τη σταδιακή άρση όλων των εμποδίων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και περιορίζουν τα πλήρη δικαιώματά τους».

Η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση ανέφερε από την πλευρά της: «Αφουγκραζόμαστε πάντα τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία και δη σε ό,τι αφορά ευάλωτους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαστήκαμε για τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία ή ειδικές παθήσεις σε προγράμματα ευάλωτων συμπολιτών μας που αφορούν σε ζητήματα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να διευθετήσουν ζητήματα υπερχρέωσης με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη μας απασχολεί το ζήτημα και υλοποιούμε σχετικές πολιτικές για τους ανθρώπους με αναπηρία».

Επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης ανέφερε: «Η σημασία της υπογραφής της σημερινής ΚΥΑ είναι διττή: Πρώτον, έχει έναν ειδικό ισχυρό συμβολισμό αναγνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της ευαλωτότητας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Και στην περίοδο που ζούμε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και δεύτερον, γιατί εν τοις πράγμασι αναγνωρίζεται αυτός ο συμβολισμός και τα ειδικά χαρακτηριστικά της ευαλωτότητας με αυτές τις ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους πολίτες με αναπηρία που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και ρύθμιση. Νομίζω ότι αυτή η ΚΥΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μία κατεύθυνση για πολιτικές που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που η ευαλωτότητά τους γίνεται ακόμα πιο επώδυνη στην καθημερινότητά τους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τους συνεργάτες του και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη συνεργασία και για την κατανόηση αυτών των θεμάτων. Είμαι βέβαιος, ελπίζω και προσδοκώ ότι αυτό που κάνουμε σήμερα θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ευάλωτων πολιτών της χώρας».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Πιο αναλυτικά, πλέον στους ορισμούς του «ευάλωτου οφειλέτη» εντάσσονται και άτομα με ειδικές ανάγκες που πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:

1. Εισοδηματικά κριτήρια: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 14.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 21.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 28.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 35.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια
με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 42.000 ευρώ

2. Περιουσιακά κριτήρια:

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 240.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 30.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 360.000 ευρώ.
β. Περιουσιακό τεκμήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Ως όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού ορίζονται τα ακόλουθα:

-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 14.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 21.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 28.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 35.000 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 42.000 ευρώ

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
α) εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,
β) δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
γ) δηλώνουν δαπάνες άνω 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
δ) δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία διαπίστωσης της πλήρωσης των κριτηρίων και έκδοσης της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη θα διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, η οποία έχει αναπτυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ), σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημο: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό"

Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι, βγήκε με έγκαυμα στο... πόδι!

Ασθενής μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με έγκαυμα στο αριστερό του πόδι. Τη σωματική βλάβη φαίνεται πως προκάλεσε μία ελαττωματική θερμαινόμενη κουβέρτα που τοποθετήθηκε στον νεαρό ασθενή, όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε ότι κρύωνε. Η υπόθεση διαδραματίστηκε σε ιδιωτική κλινική το 2019 και οδηγήθηκε στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από συγκλίνουσα αμέλεια τον αναισθησιολόγο, τον υπεύθυνο της τεχνικής υπηρεσίας της κλινικής και τον νομικό της εκπρόσωπο. Σε καθέναν απ’ αυτούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με 3ετή αναστολή, ενώ το δικαστήριο με την ίδια απόφαση αθώωσε τέσσερα άτομα που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, και μεταξύ αυτών τον χειρουργό γιατρό, δύο νοσηλευτές και τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας εμπορίας της θερμαινόμενης κουβέρτας.

Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο δέχθηκε ότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν λειτούργησε ορθά, λόγω χρήσης ενός ακατάλληλου εξαρτήματος, με συνέπεια να ανεβάσει θερμοκρασία στους 54 βαθμούς προκαλώντας το έγκαυμα στον τότε 22 ετών ασθενή.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι, βγήκε με έγκαυμα στο... πόδι!"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστό πυρηνέλαιο – Τι ανιχνεύτηκε

Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα από το «Μινέρβα Νίκη Πυρηνέλαιο» βρέθηκε να περιέχει άθροισμα των 4 Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων πάνω από το κανονικό.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση παρουσίας Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε ορισμένα είδη τροφίμων», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “ΜΙΝΕΡΒΑ ΝΙΚΗ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ”,  Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 16.11.2024.

Υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προϊόντος εταιρεία, σύμφωνα με την ετικέτα επισήμανσής του, είναι η επιχείρηση «ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

Το προϊόν εξετάστηκε από το Β’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε Μη Κανονικό – Μη Ασφαλές, διότι βρέθηκε να περιέχει άθροισμα των 4 Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων (Βενζο[a]ανθρακένιο + (Βενζο[a]πυρένιο + Βενζο[b]φλουορανθέιο + Χρυσένιο) 27,92μg/kg αντί για 10μg/kg που είναι τα ανώτατα όρια για τα έλαια και τα λίπη.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο πυρηνέλαιο, να μην το καταναλώσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστό πυρηνέλαιο – Τι ανιχνεύτηκε"

Αποκαλυπτικό βίντεο του Cretalive: Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο με τον Ελληνοκαναδό μέσα στο μπαρ

Βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφει πώς ακριβώς ξεκίνησε το επεισόδιο με την παρέα των Kρητικών και τον 49χρονο κρητικής καταγωγής Ελληνοκαναδό σε μπαρ του Ηρακλείου φέρνει στη δημοσιότητα το Cretalive.gr

Είναι ένα βίντεο που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ και θα επισυναφθεί στη δικογραφία που θα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη για την υπόθεση, η οποία ήδη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Τα επίμαχα καρέ, όπως θα παρακολουθήσετε στο βίντεο, δείχνουν την οικογένεια του 49χρονου Ελληνοκαναδού να εξέρχεται από το μπαρ μετά από διασκέδαση. Προπορεύονται ο ένας από τους γιους της οικογένειας με τη μητέρα του, την  41χρονη Ισλανδή σύζυγο του 49χρονου παθόντα. Η γυναίκα δείχνει ευδιάθετη αφού προχωρά προς την έξοδο του μαγαζιού κεφάτη, υψώνει τα χέρια και λικνίζεται.

Λίγα μέτρα πιο πίσω ακολουθεί ο 49χρονος με το δεύτερο γιο της οικογένειας. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα το στιγμιότυπο κατά το οποίο θαμώνας (ένας εκ των κατηγορουμένων) ακουμπάει κατά λάθος με το τσιγάρο του στο χέρι τον Ελληνοκαναδό, ο οποίος γυρίζει το κεφάλι του προς την παρέα, ενώ  ταυτόχρονα τρίβει με το χέρι του το σημείο που τον είχε ακουμπήσει η κάφτρα του τσιγάρου.

Ο νεαρός που καίει κατά λάθος τον 49χρονο, κρατά το τσιγάρο  πίσω από την πλάτη του όσο είναι στραμμένος στην παρέα του και κουβεντιάζουν αμέριμνοι. Την στιγμή που περνάει ο Ελληνοκαναδός, ο νεαρός  φέρεται να γέρνει λίγο να μιλήσει σε φιλικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα το τσιγάρο του να ακουμπήσει τον άνδρα που περνούσε ακριβώς πίσω του για να βγει έξω.

Το βίντεο δεν έχει ήχο ώστε να υπάρχει εικόνα των διαλόγων, φαίνεται όμως ότι ο Kρητικός  με το τσιγάρο κάνει νεύμα στον 49χρονο προκειμένου να του πει ότι δεν τον είχε δει. Ο Ελληνοκαναδός κάνει κίνηση να φύγει, όμως τελικά γυρίζει πίσω και κατευθύνεται προς το μέρος του. Φαίνονται να ανταλλάσσουν κάποιες κουβέντες για το συμβάν με το τσιγάρο,  ενώ  η παρέα του νεαρού εξακολουθεί να κουβεντιάζει κανονικά, χωρίς να έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί.

Την στιγμή εκείνη στο πλάνο μπαίνει ένας τρίτος νεαρός (δεν καθόταν στην παρέα), ο οποίος μπαίνει ανάμεσα στους δύο που μιλούν και ουσιαστικά ζητά  από τον 49χρονο να αποχωρήσει και να λήξει η όποια παρεξήγηση. Τότε πια αρχίζουν να μαζεύονται γύρω τους και άλλα πρόσωπα και από τις δύο πλευρές. Αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι ανταλλάσσουν κουβέντες, μεσολαβούν χειρονομίες και σπρωξίματα εκατέρωθεν (η 41χρονη Ισλανδή μπαίνει επίσης στη μέση) και η όλη φασαρία μετατοπίζεται πλέον εκτός  μπαρ,  με τα γνωστά δυστυχώς αποτελέσματα.

Πάντως, είναι πραγματικά να απορεί κάποιος, τουλάχιστον με βάση το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βίντεο, πώς ένα ατυχές συμβάν (το κάψιμο με τσιγάρο) που συνέβη χωρίς καμία πρόθεση, πήρε τέτοια καταδικαστέα τροπή.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτικό βίντεο του Cretalive: Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο με τον Ελληνοκαναδό μέσα στο μπαρ"

Κρήτη: Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Φωτογραφίες σοκ από τον ξυλοδαρμο του Ελληνοκαναδου με καταγωγη από την Κρήτη χρηματιστή, Εμανουήλ Κακουλακη, από παρέα πέντε Κρητικών στο Ηράκλειο φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, προκειμένου να αναδειχθεί και να επισημανθεί η βαρβαρότητα που επέδειξαν απέναντι στο θυμα οι δράστες.

Ο Εμανουήλ Κακουλακης, ένας επιτυχημένος χρηματιστής με ελληνικές ρίζες που ζει στο Μοντρεάλ, δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό από παρέα Κρητικών, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε 6ωρο χειρουργείο και να του τοποθετηθούν 60 ράμματα στο κεφάλι, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

ellinokanados-1 \ ellikokanados2

Τι συνέβη

Το περιστατικό συνέβη όταν ο Ελληνοκαναδός χρηματιστής που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης για διακοπές με την οικογένεια του, έκανε παρατήρηση σε μια παρέα Κρητικών μέσα σε ένα καφέ μπαρ καθώς ένας από αυτούς τον έκαψε το χέρι με το τσιγάρο του.

Η παρατήρηση αυτή φαίνεται να προσέβαλε τους Κρητικούς, οι οποίοι αντέδρασαν βίαια και ξυλοκόπησαν άγρια τον χρηματιστή μπροστά στα μάτια των παιδιών του.

Μετά την επίθεση, ο Καναδός τουρίστας μεταφέρθηκε άμεσα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εκεί υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο για την αποκατάσταση των τραυμάτων του.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι δύο από τους δράστες έχουν ταυτοποιηθεί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 31χρονο από χωριό του Μυλοποτάμου και έναν 32χρονο από περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου, ενώ κατά πληροφορίες αναζητούνται άλλοι δύο.

Ο Εμανουήλ Κακουλάκης συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και σήμερα το πρωί επρόκειτο να τον επισκεφθεί η πρέσβειρα του Καναδά, δείχνοντας την υποστήριξη της καναδικής κυβέρνησης στον πολίτη της.

Η δήλωση του δικηγόρου του θύματος

Ο δικηγόρος του θύματος, Μανώλης Τρούλης, δήλωσε στο protothema.gr: «Όσοι έζησαν το περιστατικό έμειναν άναυδοι από την βαρβαρότητα της αναίτιας επίθεσης που δέχθηκε ο Ελληνοκαναδός πατέρας με καταγωγή από την Κρήτη για ασήμαντη αφορμή και μάλιστα μπροστά στα παιδιά του. Υποβλήθηκε σε 6ωρο χειρουργείο στο πρόσωπο και στο κεφάλι κατά το οποίο χρειάστηκε να υποβληθεί σε τραχειοστομία λόγω της σοβαρότητας των πολλαπλών τραυμάτων του. Από την βάναυση επίθεση της αγέλης των νταήδων, κινδύνευσε η ζωή του, ενώ όταν διαπίστωσαν ότι το θύμα τους είναι πλέον αναίσθητο και αιμόφυρτο τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν τις συνέπειες αδιαφορώντας για την κατάστασή του. Οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση όλων των προσώπων που ενεπλάκησαν στην επίθεση. Αυτή η ανόητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα δεν βλάπτει μόνο ανθρώπους αλλά και υπονομεύει τις βασικές αξίες της κρητικής κοινωνίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνία να ενωθεί και να δράσει αποφασιστικά για να προστατεύσει τις οικογένειές μας και να διασφαλίσει ότι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Η οικογένεια θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες και να στείλει έτσι ένα ηχηρό μήνυμα ότι τέτοια συμπεριφορά δεν γίνεται ανεκτή από κανέναν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι"

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας – Από τη Ρουμανία τα μολυσμένα ζώα (βίντεο)

Από τη Ρουμανία, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα που μετέδωσαν την πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, προκαλώντας “συναγερμό” στις αρμόδιες αρχές. Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε γνωστό ότι τα ζώα που έφεραν τον ιό πιθανότατα προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 51.000 ζώων της Ρουμανίας, όπου έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ζώα από το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό κέντρο έχουν, όπως ειπώθηκε, διανεμηθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την έκταση που μπορεί να πάρει η εξάπλωση της ζωονόσου.

Με τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκε η επέκταση των ελέγχων σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα και να εξαλειφθεί η νόσος.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, οι κτηνίατροι των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, από σήμερα πραγματοποιούν δειγματοληψίες, “σαρώνουν” τα εκτροφεία στις ζώνες επίβλεψης και προστασίας, αλλά και στα σημεία υποδοχής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. “Θα γίνει ο επιδημιολογικός έλεγχος, θα γίνει ο ιολογικός στα εργαστήρια και περί τα τέλη της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περί τα τέλη της εβδομάδας με βεβαιότητα αν είναι από εκεί ή όχι. Φαίνεται, όμως, από στιγμή που υπάρχει θετικό κρούσμα στη Ρουμανία και επειδή η Ελλάδα αμνοερίφια από τη Ρουμανία πιθανότατα προέρχεται από εκεί”.

Ο κ. Κέλλας αναμένεται να παραβρεθεί σε σύσκεψη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ενώ οι συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνεχείς. Τυροκόμοι, έμποροι ζωοτροφών κ.α. ενημερώνονται για τα απαιτούμενα μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της πανώλης των μηρυκαστικών.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της περιοχής, που παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν αποζημιώσεις, θέτουν ζήτημα ελέγχων, ζητούν την εντατικοποίησή τους και ενίσχυση με προσωπικό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών καθώς και να αποδοθούν ευθύνες για την εισαγωγή στην χώρα μας των άρρωστων ζώων. Αλλά, όπως τονίζουν, αυτό που προέχει είναι να σταματήσει άμεσα η εξάπλωση της πανώλης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της οικονομικής καταστροφής. Όπως είναι γνωστό, αν βρεθεί ένα άρρωστο ζώο σε κτηνοτροφική μονάδα, οδηγούνται όλα σε θανάτωση και υγειονομική ταφή. Και η αγωνία για τους κτηνοτρόφους είναι καθημερινή. Ελέγχουν τα κοπάδια τους και ελπίζουν ότι δεν θα εντοπίσουν τα ύποπτα συμπτώματα σε κάποιο από τα ζώα τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι σχετικές αναλύσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Τα αποτελέσματα 6 νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε μονάδες στη Α’ Ζώνη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Δομένικου, ήταν αρνητικά, ενώ θετικό βρέθηκε ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή των Τρικάλων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκεί κρουσμάτων σε 9.

Στη Θεσσαλία βρίσκονται από χθες το βράδυ 100 κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη, δηλαδή σε μεγαλύτερη απόσταση από την επίμαχη περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, όπως αποφασίστηκε στην διάρκεια της πρωινής σύσκεψης.

Η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, τα σφαγεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά για αμνοερίφια ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.

Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή. 

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας – Από τη Ρουμανία τα μολυσμένα ζώα (βίντεο)"

Η Τουρκία κατηγορεί με βίντεο την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις - Τι απαντά το Λιμενικό

Βίντεο στο οποίο υποτίθεται, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δείχνει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού να προχωρά σε παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών (push backs) στο Αιγαίο, δημοσιεύει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) το τουρκικό υπουργείου Άμυνας.

Τα πλάνα είναι τραβηγμένα από τουρκικό drone και δείχνουν σκάφος του λιμενικού να σπρώχνει, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό υπ. Άμυνας, πίσω στην Τουρκία λέμβο με μετανάστες, σε περιστατικό βόρεια της Λέσβου.

«Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αναγνώρισης και επιτήρησης που πραγματοποιήθηκαν με το UAV που ανήκει στη Διοίκηση των Ναυτικών μας Δυνάμεων, παρατηρήθηκε ότι σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής έσπρωξαν σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα βόρεια της νήσου Λέσβου στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προς βόρεια κατεύθυνση. Αμέσως ενημερώθηκε η Διοίκηση του Λιμενικού μας Σώματος και οι εν λόγω μετανάστες διασώθηκαν από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έφτασε στην περιοχή» αναφέρει στην ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τι απαντά το ελληνικό Λιμενικό

Πηγές από το ελληνικό λιμενικό υποστηρίζουν πως τα γεγονότα δεν εκτυλίχθηκαν όπως τα παρουσιάζει η τουρκική πλευρά. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στον ΣΚΑΪ, πρόκειται για έναν τυπικό έγκαιρο εντοπισμό και όχι για επαναπροώθηση. Στον συγκεκριμένο έγκαιρο εντοπισμό και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την τουρκική Ακτοφυλακή το ελληνικό λιμενικό την ειδοποίησε για την περισυλλογή, όπου και ανταποκρίθηκε.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία κατηγορεί με βίντεο την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις - Τι απαντά το Λιμενικό "

Καταγγελία για εσωτερική διασπορά Covid στο Νοσοκομείο του Κιλκίς

Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό από τις αρχές Ιουλίου στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς, η οποία δέχεται ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη από τον Απρίλιο, μετά το κλείσιμο του Τμήματος COVID-19. Επτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται ενώ 3 ασθενείς δυστυχώς κατέληξαν.

Σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα ΜΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει πως γίνεται εσωτερική διασπορά του ιού στους χώρους της Παθολογικής Κλινικής, με ταυτόχρονη νόσηση ασθενών με συνοδά νοσήματα και μιας νοσηλεύτριας. Η νοσηλεία των ασθενών, όπως αναφέρεται, γίνεται σε θάλαμο που βρίσκεται στο κέντρο του Τμήματος, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά.

Το Σωματείο καταγγέλλει, ακόμη, πως η υπό κατάρρευση λόγω υποστελέχωσης Παθολογική Κλινική στεγάζεται σε κτίριο που κτίστηκε το 1938, το οποίο επανειλημμένα παρουσιάζει πτώσεις γυψοσανίδων οροφής, λόγω της παλαιότητας, της διάβρωσης και της υγρασίας, χωρίς ευτυχώς να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η καταγγελία του Σωματείου, έχει ως εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι αφότου έκλεισε το τμήμα Covid-19 στο Νοσοκομείο Κιλκίς, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, στην Παθολογική κλινική, νοσηλεύτηκαν και νοσηλεύονται ασθενείς θετικοί σε Covid-19.

Από αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα νοσηλεύτηκαν 12 ασθενείς από τους οποίους 7 νοσηλεύονται ακόμη. Μετά από εσωτερική διασπορά και ταυτόχρονη νόσηση ασθενών με συνοδά νοσήματα και μιας νοσηλεύτριας, δυστυχώς 3 ασθενείς κατέληξαν. Η Παθολογική κλινική στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1938 και οι ασθενείς νοσηλεύονται στον 5ο θάλαμο που βρίσκεται στο κέντρο τους τμήματος, το οποίο ευνοεί την διασπορά και που επανειλημμένα λόγω της παλαιότητας, της διάβρωσης και της υγρασίας παρουσιάζει πτώσεις γυψοσανίδων οροφής, ευτυχώς μέχρι σήμερα χωρίς τραυματισμούς.

Οριστική πλέον είναι η κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής λόγω της υποστελέχωσης που παρουσιάζει μετά τις συνταξιοδοτήσεις 3 παθολόγων και τις παραιτήσεις άλλων 3, ενώ έχει απομείνει μόνο η Διευθύντρια που απουσιάζει για προσωπικούς λόγους.

Τα εφημεριακά κενά καλύπτονται με μετακινήσεις ιατρών από άλλες δομές του Νομού Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, σε ένα Νοσοκομείο όπου ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί όλες τις ημέρες του μήνα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο του ιατρικού προσωπικού».

Πέτρος Παππάς: Απαιτούμε άμεσες εξηγήσεις από τη Διοίκηση

Ο βουλευτής Κιλκίς και αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, απαιτεί άμεσες εξηγήσεις από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και σχετικές ενέργειες από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος, τονίζει τον κίνδυνο και διαμηνύει πως το Νοσοκομείο Κιλκίς έχει πλέον καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

«Οι εφημερίες της Παθολογικής του κλινικής στελεχώνονται από υποχρεωτικά μετακινούμενους γιατρούς, από πρωτοβάθμιες δομές υγείας της Θεσσαλονίκης και από άλλες υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίοι -όπως είναι φυσικό - δεν έχουν εμπειρία και γνώση της νοσοκομειακής λειτουργίας.

Ο Αξονικός Τομογράφος υπολειτουργεί, ενώ κρίσιμες κλινικές του Νοσοκομείου, κλείνουν κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Στην πραγματικότητα, με ευθύνη της Κυβέρνησης καθώς και της διοίκησης του Νοσοκομείου Κιλκίς, αυτό έχει υποβιβαστεί στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα Κέντρο Υγείας, αφήνοντας τους πολίτες του Νομού στο έλεος της τύχης τους. Η απαξίωση του Νοσοκομείου Κιλκίς μας προκαλεί οργή και ντροπή και καλούμε για άλλη μια φορά το υπουργείο υγείας να δώσει επιτέλους λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, πριν είναι πολύ αργά για τους πολίτες του Κιλκίς», καταλήγει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για εσωτερική διασπορά Covid στο Νοσοκομείο του Κιλκίς"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για τη χοληστερόλη για τεχνικούς λόγους

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για τη χοληστερόλη σημειώνοντας πως οι λόγοι ανάκλησης είναι τεχνικοί όχι ποιοτικοί. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ ανακαλείται ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου που χορηγείται για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας της παρτίδας 240631 του φαρμακευτικού προϊόντος Bezevor (10+20) mg/tab BTx30, λόγω μη έγκυρης εισαγωγής των επικολλημένων ταινιών γνησιότητας της αναφερόμενης παρτίδας στο ηλεκτρονικό σύστημα απογραφικών ταινιών γνησιότητας του ΕΟΦ.

Τονίζεται ότι η εν λόγω παρτίδα δεν φέρει κανένα ποιοτικό πρόβλημα. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η εταιρεία LAVIPHARM AE, ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για τη χοληστερόλη για τεχνικούς λόγους"

Έχασε την πτήση και έκανε φασαρία – Απειλούσε τους υπαλλήλους και έβριζε τους αστυνομικούς

Ένας 27χρονος συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της απειλής και της εξύβρισης, ενώ οδηγείται με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, το περιστατικό για το οποίο συνελήφθη συνέβη χθες το πρωί, όταν ο 27χρονος προσήλθε με καθυστέρηση στον χώρο ελέγχου εισιτηρίων προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Καθώς δεν έγινε δεκτός από την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης, άρχισε να χτυπά προστατευτικά καλύμματα των γραφείων, απειλώντας τους υπαλλήλους, ενώ επιπλέον εξύβρισε τους αστυνομικούς που ειδοποιήθηκαν για να τον συνετίσουν.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έχασε την πτήση και έκανε φασαρία – Απειλούσε τους υπαλλήλους και έβριζε τους αστυνομικούς"

Εξαδάκτυλος: Με τη διάταξη που φέρνει ο Υπ. Υγείας, να φροντίσει μη διώξει τους γιατρούς από τα νησιά

Δύο επισημάνσεις σχετικά με τη νομοθετική διάταξη που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας πως θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της τρέχουσας εβδομάδας, έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Να φροντίσει με την νομοθετική διάταξη που θα φέρει, να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά, συνολικά δηλαδή, να μην κάνει τα νησιά ένα μέρος όπου δεν θα θέλουν να πηγαίνουν οι γιατροί γενικώς. Να μην διώξει και αυτούς τους ιδιώτες, να μην διώξει τους διώξει τους γιατρούς συνολικά από τα νησιά. Διότι αν κάνει μια ρύθμιση που λέει ότι οποιοσδήποτε έχει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί το κράτος του να τον καλεί να εργαστεί για το κράτος, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θέλει να εργαστεί για το κράτος, δεν θα ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω. Οι εννιά που είναι σήμερα, οι τέσσερις θα συνταξιοδοτηθούν, ο ένας, ο στρατιωτικός θα μετατεθεί και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέμε ότι δεν έχουμε τώρα ούτε ιδιώτες γιατρούς ούτε στο νοσοκομείο. Άρα να προσέξει ένα πράγμα, αυτό. Το δεύτερο πράγμα που έχει να προσέξει είναι να μην αποτρέπει τους νέους συναδέλφους από το να γίνουν παθολόγοι. Διότι οι παθολόγοι αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από όσους θα χρειαζόμασταν αριθμητικά σε όλη τη χώρα. Πάρα πολλοί είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία πως οι νέοι ιατροί δεν θα επιλέγουν αυτή την ειδικότητα, λόγω της κατάστασης στον χώρο όπως εξελίσσεται.

«Με αυτά τα μέτρα, έτσι όπως τα ακούμε εμείς, εκτιμούμε ότι έχουμε αυτές τις δύο πολύ σοβαρές παρενέργειες, είτε τη μία είτε και τις δύο» υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Αν μπείτε στη Διαύγεια, καθημερινά, θα δείτε ότι έχουμε από 2 έως 5 παραιτήσεις από Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με την ανακοίνωση του υπουργού θα βλέπαμε αυτό να έχει κοπεί. Δεν το έχουμε δει και δεν θα το δούμε. Γιατί, 24 ώρες την ημέρα έχει το 24ωρο για όλους, 24 ώρες τη μέρα και οι άνθρωποι κάποια στιγμή κουράζονται. Χρειάζονται κι έναν χρόνο αναψυχής, ηρεμίας και ξεκούρασης, όπως θέλετε πείτε το. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να εργάζονται 16 ώρες τη μέρα» επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αναφορικά με την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να επιδοτήσει με 1000 ευρώ τους ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ο πρόεδρος κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει να κάνει με δύο πράγματα.
«Πρώτον, να δείξει ποιος ο δρόμος. Διότι ο δρόμος είναι αυτός, δεν είναι άλλος. Το δεύτερο είναι ότι εμείς έπρεπε εν τοις πράγμασι να σταματήσουμε τη λαϊκίστικη ρήση, μα τι σας ζητάμε, γιατί δεν μας το κάνετε και μάλιστα στα τέλη Ιουλίου, που δεν είναι εύκολο να βρείτε γιατρό να σας εφημερεύσει στα τέλη Ιουλίου. Οποιονδήποτε επαγγελματία να ψάξετε τώρα θα ξέρετε ότι η δυσκολία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από 3 μήνες. Κι εμείς το κάναμε για να δείξουμε ότι εμείς με τα πενιχρά μας μέσα δίνουμε όσα η πολιτεία και κάτι παραπάνω. (…) Κινηθήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση, πρακτικά για να τους εξηγήσουμε ότι με άλλον τρόπο λύνονται τα προβλήματα, Δεν λύνονται με τον τρόπο ή θα έρθετε με το καλό ή θα σας φέρουμε με το ζόρι».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαδάκτυλος: Με τη διάταξη που φέρνει ο Υπ. Υγείας, να φροντίσει μη διώξει τους γιατρούς από τα νησιά"

Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή των ψηφιακών ραντεβού στη Διεύθυνση Μεταφορών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα (22.7.24) η πιλοτική εφαρμογή των ψηφιακών ραντεβού στη Διεύθυνση Μεταφορών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών για τις μεταβιβάσεις οχημάτων, την ανανέωση αδειών οδήγησης και τις άδειες κυκλοφορίας.

Με την πιλοτική εφαρμογή κλεισίματος ραντεβού για μεταβιβάσεις οχημάτων, άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας στη Διεύθυνση Μεταφορών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών αποκλειστικά και μόνο ψηφιακά, στόχος είναι η πάταξη της διαφθοράς.

Οι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής (https://patt.attica.gov.gr/appointments/).

Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:

Τη μεταβίβαση οχήματος ΙΧ.

Την ανανέωση άδειας οδήγησης.

Την αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου.

Τη χορήγηση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας, κλοπής ή αλλοίωσης.

Τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας.

Την άρση παρακράτησης κυριότητας οχήματος.

Πότε θα γίνει καθολική εφαρμογή των ψηφιακών ραντεβού

Τα βασικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής των ψηφιακών ραντεβού περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας και του χρόνου αναμονής των ενδιαφερόμενων, την εξάλειψη της τυχόν παράκαμψης προτεραιότητας, και τον καλύτερο προγραμματισμό τόσο για τους πολίτες όσο και για την υπηρεσία.

Η καθολική εφαρμογή του συστήματος ψηφιακών ραντεβού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του προγράμματος, έως και την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 θα εξυπηρετούνται και οι πολίτες που δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας, προκειμένου να υπάρχει ο χρόνος ενημέρωσης του κοινού για τη μετάβαση στην αμιγώς ηλεκτρονική μορφή.

Ωστόσο από σήμερα, 22 Ιουλίου 2024, η καταβολή των τελών αδείας και μεταβίβασης οχημάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω κωδικού πληρωμής RF/QR, τον οποίο οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα, μέσω web/mobile banking. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση και αποτροπή της εμφάνισης πλαστών ή παραποιημένων παράβολων και αποδεικτικών πληρωμής.

«Οι διαδικασίες θα γίνονται με αξιοπιστία και ασφάλεια»

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για νοικοκύρεμα και ψηφιοποίηση της Διεύθυνσης Μεταφορών. Πατάσσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς, τις αδιαφανείς διαδικασίες και τα “φακελάκια” που καταγράφονταν επί χρόνια στη Διεύθυνση. Η χρήση των υπηρεσιών θα γίνεται πλέον μόνο ψηφιακά, κάτι που όχι μόνο διευκολύνει τους πολίτες αλλά και εγγυάται διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα έχει ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, χωρίς τις καθυστερήσεις και τις ταλαιπωρίες του παρελθόντος. Η νέα ψηφιακή εποχή που εγκαινιάζουμε εξασφαλίζει ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνονται με αξιοπιστία και ασφάλεια, δίνοντας τέλος σε κάθε μορφή κατάχρησης ή εκμετάλλευσης. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας, φέρνοντας την Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής διακυβέρνησης», υπογράμμισε.

«Αυτό το σημαντικό βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Περιφέρειας. Καλούμε όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν τις επερχόμενες αλλαγές και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρει. Μαζί, δημιουργούμε μια Περιφέρεια πιο σύγχρονη, πιο φιλική προς τον πολίτη και πιο διαφανή από ποτέ», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή των ψηφιακών ραντεβού στη Διεύθυνση Μεταφορών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών"

Νέος ιός της γρίπης στο Πακιστάν - Μεταδίδεται και στον άνθρωπο

Οι περισσότεροι νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ζωικό βασίλειο. Μια πρόσφατη ανακάλυψη από την περιοχή Πουντζάμπ στο Πακιστάν δείχνει σε ποια παροιμιώδη πυριτιδαποθήκη κάθεται ο κόσμος: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον ιό της γρίπης Α(Η9Ν2) σε ζώα σε αγορές ζωντανών πουλερικών. Ωστόσο, αυτός προφανώς μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

Τα κρούσματα της "γρίπης των πτηνών" Α(Η5Ν1), που σήμερα ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε αγελάδες και εργάτες αγροκτημάτων στις ΗΠΑ, δεν είναι τα μόνα. "Α(Η9Ν2) ιοί από πτηνά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στις αγορές ζωντανών πουλερικών στο Πακιστάν.

Αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν μερικές φορές να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. Απαιτείται επιτήρηση για τους ιούς της γρίπης σε αυτές τις αγορές στο Πακιστάν", έγραψε μια πακιστανική-αμερικανική ερευνητική ομάδα στο "International Journal of Infectious Diseases".

Οι επιστήμονες επισκέφθηκαν 40 διαφορετικές αγορές ζωντανών πουλερικών στην πακιστανική επαρχία Παντζάμπ και πήραν επιχρίσματα από 600 ζώα (300 ομάδες ζώων). Επίσης, ελήφθησαν 240 επιχρίσματα (μύτη, λαιμός) απασχολούμενων στις αγορές.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες: "19 ζώα (6,3%) από τις δεξαμενές πουλερικών βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης των πτηνών (IAV). Από αυτά, το 73,7% ήταν θετικό για τους υποτύπους A(H9N2). Δύο από τους εργαζόμενους (0,83 %) παρουσίασαν ενδείξεις ιών γρίπης των πτηνών, επίσης λόγω του A(H9N2)". Δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα άτομα δεν αρρώστησαν, αυτός ο υπότυπος γρίπης A(H9N2) είναι προφανώς ικανός να "αποικίσει" τον άνθρωπο, τουλάχιστον ως φορέας".

Μπορεί το ποσοστό των θετικών για τον ιό εξετάσεων σε ανθρώπους να φαίνεται μικρό, αλλά οι διαστάσεις που λαμβάνει στο Πακιστάν γύρω από την πτηνοτροφία και τις αγορές πουλερικών είναι τεράστιες.

Οι ερευνητές λένε: "Ο προσδιορισμός των λοιμώξεων γρίπης που κυκλοφορούν στο Πακιστάν είναι κρίσιμος, καθώς η παραγωγή πουλερικών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στη χώρα. Στον τομέα αυτό απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι".

Από το 1994, για παράδειγμα, έχουν επανειλημμένα ανιχνευθεί ιοί γρίπης υψηλής παθογονικότητας Α(Η7Ν3) σε πουλερικά.

Η διπλή μόλυνση των ζώων με δύο τύπους ιού μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην ανάπτυξη επικίνδυνων στελεχών του ιού.

"Πολλοί Πακιστανοί εξαρτώνται από τις αγορές ζωντανών πουλερικών για τον εφοδιασμό τους με πρωτεΐνες", έγραψαν οι ειδικοί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τακτικής επιτήρησης για ανθρώπινα κρούσματα ασθενειών που προκαλούνται από τους ιούς της γρίπης των πτηνών στη χώρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος ιός της γρίπης στο Πακιστάν - Μεταδίδεται και στον άνθρωπο "

Συνήγορος του Πολίτη: Διαγραφή οφειλών σε κλήσεις ΚΟΚ μετά την τριετία

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ήδη από το 2012 είχε αποτυπώσει τις θέσεις του σε σχέση με τη βεβαίωση των οφειλών από παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε Πόρισμα που απέστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, αναφέρει η σύνοψη διαμεσολάβησης.

Κατά την άποψη της Αρχής, η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης (κλήση) αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης και η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων Κ.Ο.Κ. θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός 3τίας η οποία ξεκινά από τη λήξη του έτους εντός του οποίου αποκτήθηκε η κλήση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη: Διαγραφή οφειλών σε κλήσεις ΚΟΚ μετά την τριετία "

ECDC: 6 νέα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - 29 από την αρχή του έτους

Έξι νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 29 από την αρχή του έτους.

Αυτό επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για σταθερή αύξηση.

Όπως αναφέρουν, τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λόγω της μη βέλτιστης εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα έκθεσης στον ιό από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί στο κοντινό μέλλον, οι υπεύθυνοι του ECDC συνιστούν στις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας να καλύψουν τα κενά ασφάλειας, διατηρώντας την εμβολιαστική κάλυψη πάνω από 95% (δεύτερη δόση).

Κρίνεται ζωτικής σημασίας η διασφάλιση πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολιασμού σε βρέφη και παιδιά σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα.

Έφηβοι και ενήλικοι

Θεωρείται, επίσης, σημαντικό να εντοπιστούν και να εμβολιαστούν τα επιλέξιμα άτομα, όπως έφηβοι και ενήλικοι που δεν έχουν ανοσία.

Οι αρχές καλούνται να διασφαλίσουν υψηλής ποιότητας επιτήρηση, για έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, ανταπόκριση και έλεγχο των εστιών.

Σε αυξημένη κλινική ευαισθητοποίηση καλούνται οι επαγγελματίες Υγείας.

Μετάδοση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επίνοσα στην ιλαρά, ενώ η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία.

Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6 - 9 μηνών, ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και το ρυθμό αποδόμησης τους.

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 10 - 12 ημέρες ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την έκθυση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 μέρες (7-18 ημέρες).

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 12 - 15 μηνών προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 94% - 98%, ενώ ο επανεμβολιασμός ανεβάζει το ποσοστό στο 99%. Στις ΗΠΑ, άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1957 είναι σε ποσοστό 90% άνοσα λόγω φυσικής λοίμωξης κατά την παιδική ηλικία.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: 6 νέα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - 29 από την αρχή του έτους"

Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα – Η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή

«Διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγα 24ωρα μετά την συμπλήρωση 50 ετών από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «τo Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική» και ότι «η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή». Αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες και εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, και πώς στόχος της Αθήνας είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Εμείς δεν διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική και τις εθνικές μας θέσεις με βάση τη συγκυρία»

Όπως επισήμανε στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε έκτοτε «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε δε ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

«Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» ανέφερε οι κ. Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η λύση θα έρθει μετά από διαρκή κινητικότητα»

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «χωρίς διαβούλευση ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα απάντησε ότι οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να συζητήσουν οι ίδιοι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι εφόσον απαιτηθεί η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η επιθυμητή λύση είναι η επανένωση του νησιού.

Επιπλέον όπως είπε «μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας» είπε εκτιμώντας «ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Μεγαλόνησο ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα «δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική επί τη βάσει της συγκυρίας. Πάντοτε επισημαίνουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη Κατοχή και τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα. Από την άλλη πλευρά πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου».

«Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στις εθνικές μας θέσεις»

Πρόσθεσε ότι «ουδέποτε υπήρξε κάποια παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς» ενώ τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι ευρωπαϊκές και ότι συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Σχολιάζοντας την ελληνική αντίδραση στην τουρκική επίθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας υποστήριξε ότι ήταν η προσήκουσα. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους ισχύος. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο.

«Πέρα από υψηλό συμβολισμό, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τι είπε για τον Φρέντι Μπελέρη και τις εκλογές στην Χειμάρρα

Σχετικά με τις σχέσεις με την Αλβανία και την συνέχιση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την καταδίκη του κ. Μπελέρη υπήρχαν σοβαρότατες αμφιβολίες τόσο σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων έγινε η δίκη αυτή.
Εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό. Ήταν πράξη καλής θέλησης η άδεια που όχι δόθηκε όχι μόνο να ορκισθεί αλλά και να παρασταθεί στο σύνολο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μιλώντας για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη Χειμάρρα τόνισε ότι «δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αλλά είναι και απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί τη διενέργεια των εκλογών». Και έσπευσε να συμπληρώσει για τις εκλογές στις οποίες θα λάβουν μέρος και δύο υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής: «Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει, ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν υπό όρους δημοκρατικούς».

Σχολιάζοντας την στάση που τηρεί η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σαφής παραβίαση εκ μέρους της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας. Δεν στέκει σε καμία νομική βάσανο το επιχείρημα ότι μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτειακός ηγέτης να αναφέρεται πέραν του τυπικού πλαισίου σε άλλο όνομα για τη χώρα του, διότι αυτό στην πραγματικότητα θα συνιστούσε μία ευθεία παραβίαση. Δεν μπορεί ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός μιας χώρας, όταν βρίσκεται σε δημόσιο λόγο, να επικαλείται ιδιωτική αυτονομία. Αυτά δεν στέκουν ούτε στο εσωτερικό συνταγματικό δίκαιο ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι έχει σημαντικά προβλήματα και νομικά και πολιτικά ωστόσο όπως είπε «αυτήν όμως τη στιγμή δεσμεύει τους πάντες και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε».

Τι είπε για τον Τζο Μπάιντεν

Mιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ και ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μια υπεύθυνη επιλογή του προέδρου Μπάιντεν» να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, η εξωτερική πολιτική σωφροσύνης επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε κι εσύ ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη σχέση μας με άλλες χώρες. Είναι όμως βασικά την πεποίθησή μου ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει το βάθος να μιλάει και σε επίπεδο ηγετών αλλά και με την υπηρεσία, την διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών άρα η σχέση μας αυτές θα παραμείνουν περαιτέρω και θα ενδυναμωθούν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα – Η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή"

Σύνταγμα: 40χρονος έκρυβε 10 ναυτικές φωτοβολίδες στο ΙΧ του – Συνελήφθη από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.

Συνελήφθη, επί της Πλατείας Συντάγματος, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, 40χρονος ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους έκριναν ύποπτο όχημα στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός ο 40χρονος και το οποίο κινούνταν επί της Πλατείας Συντάγματος.

Σε έλεγχο εντός του οχήματος βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν -10- ναυτικές φωτοβολίδες τις οποίες κατείχε ο 40χρονος.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταγμα: 40χρονος έκρυβε 10 ναυτικές φωτοβολίδες στο ΙΧ του – Συνελήφθη από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news