facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Βίντεο: Η κάμερα της ΕΡΤ στις εργασίες για την διάνοιξη της «Γραμμής 4» του Μετρό, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης

Η κάμερα της ΕΡΤ και η ρεπόρτερ Ρεγγίνα Σαβούρδου βρέθηκαν 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και κατέγραψαν την πορεία των εργασιών για τη διάνοιξη της γραμμής 4 του Μετρό, αλλά και την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Κατά μέσο όρο ολοκληρώνονται 10 με 12 εκσκαφές το 24ωρο. Tο μηχάνημα τρυπάει τα έγκατα της γης και το πόσο σκληρό έδαφος συναντά επηρεάζει την ταχύτητά του. Στην παρούσα φάση βρίσκεται κάτω από το κτίριο της ΕΡΤ, στην λεωφόρο Κατεχάκη.

«Πολλές παράμετροι που πρέπει να κοιτάμε συνέχεια και για την επιφάνεια να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα και με το μηχάνημα – μην προκαλέσουμε κάποια ζημιά σοβαρή» λέει ένας από τους πιλότους του μετροπόντικα, ο Αναστάσιος Λαμπρινός.

«Επειδή εμείς περνάμε από παλαιοκοίτες ποταμών, είμαστε σε μία περιοχή στην οποία καταλήγανε στα παλιά χρόνια διάφορα ποτάμια – το υλικό που συναντάμε είναι ποικίλο» δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο μηχανικός βάρδιας, Γιώργος Ιωάννου.

Η «Αθηνά» -ο μετροπόντικας- θα φτάσει μέχρι το φρέαρ του σταθμού Ευαγγελισμός όπου θα συναντήσει τον δεύτερο μετροπόντικα, τη «Νίκη».

Σημειώνεται ότι στο εργοτάξιο υπάρχει ειδικός χώρος που λειτουργεί ως εστιατόριο, υπάρχει θάλαμος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν στηθεί και τέσσερα φαρμακεία.

«Το δεύτερο μηχάνημα συναρμολογείται στο Άλσος Βεΐκου στο αντίστοιχο φρέαρ εκκίνησης, θα διανύσει σήραγγα 7,2 χιλιομέτρων και θα κατασκευάσει και θα συναντηθεί με αυτό το μηχάνημα πάλι στον Ευαγγελισμό» επισήμανε ο τεχνικός διευθυντής του τομέα Β’ της Άβαξ, Νίκος Σπυριδωνάκος.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το 1.5 δισ. ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης φτάνει τους 96 μήνες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Η κάμερα της ΕΡΤ στις εργασίες για την διάνοιξη της «Γραμμής 4» του Μετρό, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης"

Εξεταστική για Τέμπη: «Παντελώς κολλημένη και παγωμένη η σύμβαση 717» λέει πρώην επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ

Με την κατάθεση του επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2019 – 2023, συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Δεν έχει χαθεί ούτε μία ημέρα στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της σύμβασης «717», διαβεβαίωσε ο Χρήστος Βίνης.

Στο πλαίσιο κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την πολύνεκρη για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», ο Χρήστος Βίνης, επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2019 – 2023, αφού αποκάλεσε «παντελώς κολλημένη» και «παγωμένη» τη σύμβαση «717», που βρήκε όταν ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019, είπε ότι κατά το διάστημα της θητείας του χάθηκαν 420 εργάσιμες μέρες λόγω της αδυναμίας του ΟΣΕ να παράσχει τα λεγόμενα «παράθυρα» κυκλοφορίας, προκειμένου να διεξαχθούν τα σχετικά με τη σύμβαση έργα.

Επιπλέον, ο κ. Βίνης ανέφερε ότι χάθηκε περίπου ένας χρόνος, λόγω των «ανυπόστατων» καταγγελιών υπηρεσιακού παράγοντα, οι οποίες κατατέθηκαν «κατά την ταπεινή μου κρίση με ιδιοτέλεια» και συνέχισε: Χάθηκαν επίσης οκτώ μήνες την περίοδο του κόβιντ και της σχετικής κρίσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όταν προμηθεύτριες εταιρείες αδυνατούσαν να στείλουν υλικά.

Ο κ. Βίνης είπε συγκεκριμένα, ότι οι καταγγελίες προήρχοντο από τον (πρόεδρο της επιτροπής ETCS) Χρ. Κατσιούλη, που οδήγησαν την ΕΡΓΟΣΕ να ζητήσει έλεγχο των ισχυρισμών του από εμπειρογνώμονα του ΤΕΕ. Ο εμπειρογνώμονας κατέρριψε τις καταγγελίες αυτές, αλλά η σχετική διερεύνηση προκάλεσε καθυστέρηση περίπου ενός έτους είπε ο κ. Βίνης.

«Δύο επιστολές της κατασκευάστριας Bombardier που δεν αναγνωρίζει τα ανταλλακτικά»

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βίνη, ο κ. Κατσιούλης είχε καταθέσει προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα κ. Παπανδρέου, πίνακα με τον οποίο επικαλείτο διαθεσιμότητα ανταλλακτικών στην κατασκευάστρια εταιρεία, όταν το 2016 και το 2010, υπήρξαν δύο επιστολές της κατασκευάστριας Bombardier που δεν αναγνωρίζει τα ανταλλακτικά, σημειώνοντας ότι έχει παρέλθει η τεχνολογία τους και δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να μπορούν να προσδώσουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην λειτουργία των συστημάτων.

Κατέθεσε επίσης έγγραφο του 2022, μετά την παραίτηση του κ. Κατσιούλη από την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία «περιήλθε ανωνύμως» σε γνώση του, στο οποίο παρουσιάζεται ο ίδιος και ο πατέρας του να κατασκευάζουν, ως διευθυντής εργοταξίου ο ένας και ως μηχανικός εργοταξίου ο άλλος, τα συγκεκριμένα τμήματα.

Ερωτηθείς για το εάν ενημέρωνε για την πορεία της «717» την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι λάμβανε την οδηγία για ένταξη όλων των ενεργειών στο αυστηρό πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΡΓΟΣΕ έχει αρμοδιότητα καθαρά και μόνο στην διαχείριση των συμβάσεων, και ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας, και στην ασφάλεια χρήσης της γραμμής. «Δεν ήρθε ποτέ υπόψιν μου, ούτε σε γνώση μου, σε καμιά κοινή συνάντηση από τις πολλές που έχουν γίνει και με τον ΟΣΕ, περί κινδυνώδους διαχείρισης ή μη από την ολοκλήρωση αυτών των συστημάτων και των συμβάσεων. Εάν μιλήσουμε με όρους εμπορίου, ο πελάτης που έπρεπε να παραλάβει αυτό το έργο, ήταν ο ΟΣΕ. Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΟΣΕ αδυνατούσε να «βοηθήσει» ή να κάνει αυτό το οποίο έπρεπε, για να ολοκληρωθεί η σύμβαση, και συνεχίζει με τη δική του ευθύνη, αρμοδιότητα και την δική του αντίληψη, την κυκλοφορία της γραμμής, δεν μπορώ (ως ΕΡΓΟΣΕ) να υπεισέλθω».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν επιθυμεί να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Κατσιούλη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξεταστική για Τέμπη: «Παντελώς κολλημένη και παγωμένη η σύμβαση 717» λέει πρώην επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ"

Τέλος τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από 12 Φεβρουαρίου λόγω έλλειψης προσωπικού

Τη διακοπή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων από 12 Φεβρουαρίου αποφάσισε σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, ο Χειρουργικός Τομέας (ιατροί χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και αναισθησιολόγοι) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε επίσης η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών μόνο για επείγοντα περιστατικά, λόγω της έλλειψης προσωπικού και, συγκεκριμένα, ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών Αναισθησιολογικού και χειρουργείου.

Η ανακοίνωση του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»:

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων Αγλ. Κυριακού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023). Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια., αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από 12 Φεβρουαρίου λόγω έλλειψης προσωπικού"

Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά με 16% η ΝΔ – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Καμπανάκια» για ακρίβεια και αγρότες

Μπροστά με 16 μονάδες είναι η ΝΔ ως προς την πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών επί των εγκύρων σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Ωστόσο, συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση, παρουσιάζει απώλειες, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σταθερή εικόνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 25,7%-28,2% από 30,3%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 9,3%-10,2% από 11,8%, του ΠΑΣΟΚ στο 11,1%-12,2% από 12,2%, του ΚΚΕ από 8,3%-9,1% από 9,7%, της Ελληνικής Λύσης στο 5,6%-6,1% από 5,9%, της ΝΙΚΗ στο 2,9%-3,2% από 2,8%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 9,3%-9,5% από 2,8%, του ΜΕΡΑ25 στο 1,7%-1,8% από 2,1%, Άλλο Κόμμα στο 3,2%-3,5% από 3,1% και των Αναποφάσιστων στο 17%-18,8% από 14,3%. 

Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, η απάντηση στην ερώτηση, αν οι ευρωεκλογές αποτελούν μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, με το 56% να δηλώνει «όχι». 

Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση καταγράφει πως ο μεγάλος «βραχνάς» των Ελλήνων είναι η ακρίβεια. Μέχρι τώρα οι χειρισμοί της κυβέρνησης ως προς αυτό το «καυτό» μέτωπο δεν πείθουν τους πολίτες, με το 87% να απαντά ότι μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

 

Παράλληλα, αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, το 53%, δηλαδή 4 στους 10, διαφωνεί και το 41% συμφωνεί.

Σχετικά με τη διαχείριση της κυβέρνησης ως προς τις αγροτικές κινητοποιήσεις το 62% κάνει λόγο για λανθασμένους χειρισμούς.

Για τη φοροδιαφυγή, 7 στους 10, το 69% δηλαδή, δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Τέλος, το 45% δηλώνει πως είναι «καθόλου» ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ το 25% απαντά «πολύ ικανοποιημένο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά με 16% η ΝΔ – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Καμπανάκια» για ακρίβεια και αγρότες"

Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί σωματικούς ελέγχους και σε παιδιά στη μάχη κατά της βίας των συμμοριών

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να δημιουργήσει προσωρινές ζώνες όπου η αστυνομία θα έχει κάθε διακριτική ευχέρεια να διεξάγει έρευνες σε σπίτια ή σωματικές έρευνες, και στους ανήλικους, για να σταματήσει τη βία των εγκληματικών συμμοριών που ταλανίζει τη χώρα.

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο συμμοριών ο οποίος έφθασε σε πρωτοφανές επίπεδο στα τέλη του 2023 με έναν αριθμό ρεκόρ πυροβολισμών. Είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου σκοτώνονται οι περισσότεροι άνθρωποι από πυροβόλα όπλα, δηλώνει η κυβέρνηση.

Εντός οριοθετημένων περιοχών "ένας αστυνομικός θα μπορεί να διενεργεί έρευνα σε πρόσωπα και οχήματα (με στόχο) να βρει όπλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα προκειμένου να αποτρέψει τη διάπραξη εγκλημάτων", ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Θα επιτρέπεται επίσης να "διεξάγεται έρευνα σε παιδιά".

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην ταχεία έγκριση του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο ώστε να τεθεί σε ισχύ στις 28 του προσεχούς Μαρτίου.

Οι έλεγχοι σε αυτές τις ζώνες θα γίνονται με τη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, χωρίς να χρειάζεται να γίνει αναφορά για μια υποψία προηγουμένως ή να υπάρχει ένταλμα σύλληψης.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στη βάση "ενός προφίλ κινδύνου που έχει επεξεργαστεί η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών, αν ένα πρόσωπο ντύνεται με έναν ορισμένο τρόπο ή συμπεριφέρεται περίεργα" για παράδειγμα, δηλώνει ο Στρόμερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αστυνομικών θεμάτων Μάρτιν Μέλιν του κόμματος των Φιλελευθέρων (μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), τα μέλη των συμμοριών είναι ντυμένα με έναν ορισμένο τρόπο, επιτρέποντας να τα αναγνωρίζουμε.

"Όλοι όσοι φορούν καπελάκι Gucci απομίμηση δεν είναι εγκληματίες αλλά πολλοί εγκληματίες φορούν καπελάκι Gucci απομίμηση", δήλωσε. "Έχουμε μια καλή ιδέα για το πώς ντύνονται οι εγκληματίες αυτοί των συμμοριών και πώς συμπεριφέρονται. Και αυτό διαφέρει από τους νέους που σέβονται τον νόμο και ζουν σε αυτές τις (ευαίσθητες) περιοχές", δήλωσε ο Μέλιν.

Το συγκεκριμένο μέτρο εμπνέεται από παρόμοιο νόμο που ισχύει εδώ και χρόνια στη Δανία.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, επικεφαλής των Μετριοπαθών, ήταν ο αρχιτέκτονας, στο τέλος των βουλευτικών εκλογών του 2022, μιας πρωτοφανούς προσέγγισης με την ακροδεξιά, η οποία τον στηρίζει. Εκτός από τα θέματα μετανάστευσης, το κόμμα θέλει να αναλάβει πολύ σοβαρή δράση στο θέμα της εγκληματικότητας και πιο συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της βίας των συμμοριών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί σωματικούς ελέγχους και σε παιδιά στη μάχη κατά της βίας των συμμοριών"

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου) το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε (5) Μέρη:

Α) Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Mε το παρόν Μέρος θεσπίζονται οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δ.Π.Θ., βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εκπαιδευτικό πυλώνα και βιώσιμες ρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η ένταξη σε αυτό, τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), η ίδρυση νέων σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων και τέλος η συγχώνευση και η μετονομασία τμημάτων του Ιδρύματος.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. και γενικότερα η ποιοτική αναβάθμιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του Ιδρύματος με την ανωτέρω Περιφέρεια, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού αυτής. Το παρόν Μέρος θα συμβάλει καταλυτικά στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των διαθέσιμων δομών έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην προσβασιμότητα στους διαθέσιμους πόρους, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο αλυσίδων αξίας και την επιτυχημένη εφαρμογή της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος στην ευρύτερη περιοχή.

Β) Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (Ε.Α.Π.)

Το δεύτερο Μέρος του σχέδιο νόμου αποσκοπεί α) στην υπαγωγή του Ε.Α.Π. στο πλαίσιο του ν. 4957/2022, β) στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων του Ε.Α.Π., γ) στην ενδυνάμωση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας αυτού δ) στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Α.Π., μέσω της σύστασης εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας, καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου και Κέντρου Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης καθώς και της θεσμοθέτησης της δυνατότητας της διά ζώσης διδασκαλίας.

Γ) Ενίσχυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)

Μετά την πρόσφατη και ευρεία νομοθετική ρύθμιση του ν. 4957/2022, το παρόν Μέρος νόμου προβαίνει σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. της χώρας μέσω: α) της έμπρακτης ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου με τις διατάξεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανάδειξης και λειτουργίας των οργάνων διοίκησής τους β) της ενίσχυσης της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειάς τους, μεταξύ άλλων, και με την αναβάθμιση του ρόλου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), γ) της εξωστρέφειας των Α.Ε.Ι. με τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων σπουδών β’ κύκλου και της παροχής δυνατότητας σε φοιτητές τρίτων χωρών να παρακολουθούν Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών, δ) της απλοποίησης και της ευελιξίας της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ε) της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού των διαδικασιών των Α.Ε.Ι. και τέλος στ) της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της περιουσίας τους μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Δ) Εγκατάσταση και λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)

Σε εναρμόνιση με τις επιταγές της νομολογίας του ΣτΕ και υπό το σύγχρονο πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, ρυθμίζεται με το παρόν Μέρος η εγκατάσταση, η οργάνωση και η λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.). Τα Ν.Π.Π.Ε., μετά από αδειοδότηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση από κρατικά όργανα των προγραμμάτων σπουδών τους και των κτιριακών, εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών τους, θα απονέμουν ακαδημαϊκά αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, αλλά και η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης μέσω του ανθρώπινου κεφαλαίου, νέων γνώσεων, ιδεών και νέων τεχνολογιών που θα παραμείνουν στη χώρα, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων.

Ε) ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τέλος, στο τελευταίο Μέρος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις διαφόρων θεμάτων: α) για την εύρυθμη λειτουργία και τη μεγαλύτερη ευελιξία της συγκρότησης των οργάνων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), β) για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως η ενιαία ρύθμιση για το πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την ένταξη στους κλάδους εκπαίδευσης των απόφοιτων ξένων πανεπιστημίων και των προϋποθέσεων επιλογής προϊστάμενων σε μονοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία, γ) για την κάλυψη θέσεων στην ειδική αγωγή καθώς και δ) για εποπτευομένους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όπως η ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:00.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι προβλέπει"

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας: Αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ μέσα από τη Νομική – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ μέσα από τη Νομική, όπως φαίνεται σε βίντεο που παρουσιάζει το ertnews.gr ενώ αστυνομικός τραυματίστηκε στα χέρια.  

Πριν από λίγο επιχείρησε η «Αύρα» της ΕΛΑΣ ενώ στο κτήριο παραμένει ομάδα ατόμων. 

Σήμερα έγινε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης των μη κρατικών Πανεπιστημίων στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητές μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ελίνα Κολύβα η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαδηλωτές ήταν 15.000.

Με σύνθημα «πτυχία με αξία, δουλειά με αξιοπρέπεια» το οποίο οι φοιτητές έγραψαν στον τοίχο του Υπ. Εργασίας, η πορεία με ιδιαίτερο παλμό κατευθύνθηκε προς της Βουλή.  

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 5η συνεχή εβδομάδα, πολλές σχολές της χώρας βρίσκονται ακόμα υπό κατάληψη ενώ
παράλληλα συνεχίζονται οι εξετάσεις και με ψηφιακά μέσα. Οι μαθητές συμμετείχαν και αυτοί στο σημερινό συλλαλητήριο. Αρνούνται, όπως λένε, να αποδεχθούν, όπως το ονομάζουν, το νομοσχέδιο της αδικίας, ενώ στο πλευρό των φοιτητών βρίσκεται η ΟΛΜΕ, δηλαδή η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΔΕΠ που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών.

Ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων πριν από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – Οκτώ τραυματίες

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας μία ώρα πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που συγκεντρώνονταν στα Προπύλαια, ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή με μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μικρής έντασης επεισόδια, τα οποία όμως είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία παρέλαβαν τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια ήταν ένας καβγάς για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε χωρίς άλλα προβλήματα στις 12:00.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρουν τραύματα στο κεφάλι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας: Αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ μέσα από τη Νομική – Τραυματίστηκε αστυνομικός"

Καιρός αύριο: Ζέστη με υγρασία και ομίχλη – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 17 με 18 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 20 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά τους 21 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην ανατολική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 20 και τοπικά έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με υγρασία και ομίχλη – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες"

ΕΟΔΥ: 23 θάνατοι από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα - Οι 11 αφορούν παιδιά

Από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα 94 κρούσματα λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και έχουν χάσει τη ζωή τους 23 ασθενείς, εκ των οποίων τα 11 παιδιά.

Τα παραπάνω αναφέρεται σε σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία των κρουσμάτων διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, που είναι σε έξαρση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, δεδομένου ότι η αύξηση των περιστατικών iGAS είναι σχετικά μικρή. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες.

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται και 23 θάνατοι, εκ των οποίων 11 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Πρόσφατα, καταγράφηκαν δυο περιστατικά διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εκ των οποίων το ένα κατέληξε, στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Φαρυγγίτιδα

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη.

Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φάρυγγα (strep test) και με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που συστήνεται να λαμβάνονται από επαγγελματία υγείας. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.    

Έγκαιρη αναγνώριση

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου.

Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες με χορήγηση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής όπου ενδείκνυται.

Για την ολοκληρωμένη και επιτυχή διαχείριση των περιστατικών iGAS απαιτείται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας καθώς και των εμπλεκομένων φορέων.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 23 θάνατοι από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα - Οι 11 αφορούν παιδιά"

Ανδρέας Γεωργίου για Famagusta: Αρνούμαι να πάρω άδεια για να κάνω πλάνα στην Αμμόχωστο, τα πλάνα είναι αγορασμένα

Όσα μοιράστηκε ο Ανδρέας Γεωργίου για το δημοφιλές σίριαλ του MEGA.

Για τη σειρά Famagusta και όσα τον ρωτούν οι φανατικοί της τηλεθεατές στον δρόμο μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Γεωργίου όταν βρέθηκε καλεσμένος της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Πέμπτης στο MEGA. 

“Έχω αρνηθεί να μπω στην πόλη της Αμμοχώστου για να πάρω άδεια από τον οποιονδήποτε στην πόλη που μας ανήκει. Δεν ένιωθα καλά να το κάνω.

Οπότε συγκεκριμένα τα πλάνα της Αμμοχώστου τα έχω αγοράσει από κινηματογραφιστή από εξωτερικό” τόνισε αρχικά ο δημιουργός της επιτυχημένης σειράς του Μεγάλου Καναλιού.

“Έχω βιβλιοθήκη αγορασμένη δηλαδή για τα συγκεκριμένα πλάνα (σ.σ. της Αμμοχώστου). Τώρα, όσον αφορά στις οπτικογραφήσεις, τα κάνουμε στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου.

Επίσης θέλω να πω κάτι σε αυτό το σημείο γιατί μου δίνεται η ευκαιρία”.

“Οι ιστορίες που ακούμε από τους αγνοουμένους, επειδή ανήκουν στην ιστορία του Μάικλ, που υποδύεται ο Χρήστος Λούλης, δεν είναι αποκλειστικά από την Αμμόχωστο.

Αφορά τους αγνοουμένους από όλη την Κύπρο, επειδή κάποιοι μου λένε “γιατί λέγεται Αμμόχωστος η σειρά εφόσον η Χαρίτα Μάντολες είναι από την Κερύνεια;”.

Λοιπόν, ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό γιατί θα δούμε πάρα πολλές ιστορίες που αφορούν αγνοουμένους από όλη την Κύπρο” πρόσθεσε επίσης ο Ανδρέας Γεωργίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρέας Γεωργίου για Famagusta: Αρνούμαι να πάρω άδεια για να κάνω πλάνα στην Αμμόχωστο, τα πλάνα είναι αγορασμένα"

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και παραδείγματα από την ΠΟΜΙΔΑ

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ στις υπό προϋποθέσεις ασφαλισμένες κατοικίες, ως ένα νέο μέτρο, δημιούργησε πολλά ερωτήματα και απορίες στους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες κατοικιών. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δημοσίευσε έναν οδηγό επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτήματα και τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση από τον φόρο

Την έκπτωση δικαιούνται αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε κάθε είδους κατοικίες και όχι σε επαγγελματικά ακίνητα. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση θεωρούνται κατοικίες και δικαιούνται της έκπτωσης. Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης (δηλαδή αυτός που πληρώνει τα ασφάλιστρα) είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή. Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο, όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ.

Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκπτωση

Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ασφάλισης των μελών της ΠΟΜΙΔΑ καλύπτει εκτός αυτών και πλειάδα άλλων περιστατικών και κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν μια κατοικία. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στα μέλη μας να καλυφθούν με αρκετά οικονομικότερο τρόπο από τον κίνδυνο του σεισμού, με απαλλαγή 4% επί του κόστους των ζημιών.

Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.

Λεπτομέρεια: Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000€. Οπότε αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1080€/τμ τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

Σε ποιες ασφαλιστικές εταιρείες

Η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει μέσω ασφαλιστικής επιχείρησης που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδας. Μπορείτε να δείτε αυτές τις εταιρείες πατώντας εδώ.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Αν αναζητήσετε μέσω Google την ‘’Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών’’ θα εισαχθείτε κατευθείαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Διαφορετικά θα εισέλθετε μέσω myaade.gov.gr και θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα: Εφαρμογές-δημοφιλείς εφαρμογές- myProperty-Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών

Εν συνεχεία εισέρχεστε με τους κωδικούς TAXIS στην πλατφόρμα και η περιήγηση συνεχίζεται ως εξής: Δημιουργία νέας αίτησης – Υποβολές αιτήσεων χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ νέα αίτηση- Οι κατοικίες μου. Κάθε κατοικία αντιστοιχεί σε έναν ΑΤΑΚ και στο τέλος της γραμμής υπάρχει το εικονίδιο για να ανοίξει το ασφαλιστήριο. Πατώντας σε αυτό το εικονίδιο ανοίγει νέα οθόνη και πατώντας το + μας εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία των συμβολαίων μας. Για κάθε συμβόλαιο μπορεί να υπάρχουν ως και 4 εγγραφές οι οποίες αφορούν τον τρόπο πληρωμής. Δηλαδή αν ο τρόπος πληρωμής είναι τρίμηνος θα πρέπει να πατάμε ‘’προσθήκη’’ έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ασφαλιστικό έτος με 4 εγγραφές που αφορούν τα επιμέρους τρίμηνα ασφάλισης.

Δήλωση συνιδιοκτητών

Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Μετά την επιλογή των ασφαλιστηρίων θα εμφανιστεί εικονίδιο στα δεξιά της γραμμής ‘’Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα’’ μέσω του οποίου θα δηλωθούν οι συνιδιοκτήτες ή αυτοί για τους οποίους ο λήπτης πληρώνει την ασφάλιση. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Μπορεί να τροποποιηθεί ήδη υποβληθείσα αίτηση;

Βεβαίως. Επιλέγετε ‘’δημιουργία νέας αίτησης / προβολή αιτήσεων – προβολή αίτησης και πάνω δεξιά ‘’Επιλογές’’ όπου δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης, επισκόπησης ιστορικού και εκτύπωσης της αίτησης

Υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της αίτησής;

Ναι, στην πρώτη σελίδα επιλέγετε ‘’Αποτελέσματα αιτήσεων’’ πεδίο στο οποίο δίνεται ενημέρωση ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Απάντηση σε διάφορα προβλήματα

Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιό μου / δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό μου / τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Πάντως, μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν στείλει τις καταστάσεις τους στην ΑΑΔΕ ενώ άλλες δεν τις έχουν στείλει ολοκληρωμένες, ή δεν ανέφεραν κρίσιμες καλύψεις για την λήψη της έκπτωσης.

Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.

Άκυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο σύστημα

Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρείες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.

Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες

Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ

Υπάρχει ελπίδα τροποποιήσεων έτσι ώστε να επωφεληθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους αποκλειστεί από την έκπτωση;

«Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς έχει ζητήσει σημαντικές τροποποιήσεις προς όφελος των ασφαλισμένων πολιτών οι οποίες ελπίζουμε να τύχουν της προσοχής που αξίζουν», αναφέρει η Ομοσπονδία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και παραδείγματα από την ΠΟΜΙΔΑ"

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Με λιθοβολούν, λες και έχω σκοτώσει τη μισή Ελλάδα

Θα λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη και σε αυτούς που έδωσαν χρήματα στον Άλλον Άνθρωπο, επανέλαβε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος σε νέες του δηλώσεις.

Όπως είπε στο Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι με όλα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τον ίδιο, φαίνεται πως υπάρχει αντίκτυπος στη λειτουργία της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

«Με λιθοβολούν, λες και έχω σκοτώσει τη μισή Ελλάδα. Χωρίς να με έχει καλέσει η Δικαιοσύνη ή να μου έχουν αποδοθεί κατηγορίες, με έχουν καταδικάσει και με καταδικάζουν βασιζόμενοι σε ψευδομαρτυρίες», τόνισε.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν ήδη ελλείψεις στο απόθεμα των τροφίμων, με τα οποία σιτίζονται εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά έχει μειωθεί και ο κόσμος που πήγαινε τρόφιμα.

«Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ. Θα λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη και σε αυτούς που έδωσαν χρήματα στον Άλλον Άνθρωπο. Δεν έχω παίξει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του Άλλου Ανθρώπου. Τα χρήματα που δόθηκαν, πήγαν εκεί που έπρεπε, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ να πείσω τον απλό κόσμο, ότι αυτά που λέω είναι αλήθεια», συνέχισε.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι όλα τα ψέματα που, όπως δήλωσε, έχουν ειπωθεί για εκείνον θα αποδειχθούν και τότε εκείνος θα απαντήσει με μηνύσεις για να αποκατασταθεί η αλήθεια. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Με λιθοβολούν, λες και έχω σκοτώσει τη μισή Ελλάδα"

'Υφεση, με 32 θανάτους από CoViD και 3 από γρίπη

Τάσεις υποχώρησης παρουσιάζουν οι "σκληροί" δείκτες του νέου εβδομαδιαίου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ. Οι θάνατοι από CoViD και γρίπη μειώνονται σταδιακά.

Συγκεκριμένα για την γρίπη, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, νοσηλεύτηκαν 9 άτομα σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν συνολικά 3 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων  σε CoViD και γρίπη παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν στη χώρα μας 32 θάνατοι ασθενών με CoViD (διάμεση ηλικία 85 έτη) και 3 θάνατοι ασθενών με γρίπη. 

Οι εισαγωγές στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 439 και οι διασωληνωμένοι τους 45.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού ήταν η JN.1 (61%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (19%).

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 38.746 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς τη 14η θέση, με 358 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

               Δείκτες CoViD

29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2024

22-28 Ιανουαρίου 2024

Νέοι θάνατοι  32 65
Διασωληνωμένοι 45 51
Νέες εισαγωγές 439 546
 
Γρίπη - RSV

Καταγράφηκαν 9 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, και 3 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

H θετικότητα RSV παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Λύματα

Η εικόνα στα λύματα είναι γενικά θετική, καθώς στο σύνολο των περιοχών το ιικό φορτίο έχει πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με εξαίρεση δύο περιοχές της Κρήτης.

Αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα Χανιά (+155%) και στο Ηράκλειο (+73%), ενώ πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-65%), στη Λάρισα (-53%), στα Ιωάννινα (-45%), στην Ξάνθη (-38%), στον Βόλο
(-35%), στη Θεσσαλονίκη (-30%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική (-15%).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "'Υφεση, με 32 θανάτους από CoViD και 3 από γρίπη "

Δυστύχημα στα Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων

Συμπληρωματική μήνυση θα καταθέσουν συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντινίδης συγγενής θύματος του δυστυχήματος: «Θα καταθέσουμε μια συμπληρωματική μήνυση με στοιχειοθετημένο τον ενδεχόμενο δόλο και ζητάμε την ενυπόγραφη συμμετοχή του κόσμου ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από αμέλεια σε ενδεχόμενο δόλο που είναι και η ουσία» αναφέρει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης που έχασε τη γυναίκα του στην τραγωδία των Τεμπών.

«Ο ενδεχόμενος δόλος, έχει ποινές κάθειρξης που σημαίνει ισόβια δεσμά. Όλοι αυτοί οι δολοφόνοι των ανθρώπων μας γνώριζαν πως ο σιδηρόδρομος ήταν ανασφαλής και παρόλα αυτά επέμεναν να μας αποδείξουν πως ήταν ασφαλής. Κάτι που δεν ίσχυε και δεν ισχύει έως και σήμερα. Πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία στη χώρα μας με τη βοήθεια των δικαστικών αρχών και του Ελληνικού λαού» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Υπάρχουν καλοί δικαστές και καλοί νομικοί. Το αυτεπάγγελτο δε λειτουργεί μόνο του και νομίζω είναι άτοπη η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου. Αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι υψηλά ιστάμενοι των Δικαστών δηλαδή ο Άρειος Πάγος θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι υφιστάμενοι που είναι οι εφέτες, οι δικαστές, οι εισαγγελείς κι οι ανακριτικές αρχές. Τους ανθρώπους μας δεν μπορεί τίποτα να τους αντικαταστήσει. Κάναμε και κάνουμε ακόμα μεγάλη προσπάθεια» εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο αγώνας μας για ευαισθητοποίηση από εμάς και η κινητοποίηση του κόσμου. Έχουμε μια επόμενη σημαντική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο 13-14-15 Φεβρουαρίου με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών για να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα της χώρας μας και το ότι δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς με όλα αυτά τα αγαθά που πρέπει να μας παρέχει η πολιτεία» καταλήγει χαρακτηριστικά.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα στα Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων"

Νέοι κανόνες για τη μεταφορά χρημάτων - Σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς έξτρα χρέωση

Μια νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη για τις τράπεζες έχει ως στόχο την άμεση μεταφορά χρημάτων -κάτω από 10 δευτερόλεπτα- στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο σκοπός της είναι να διασφαλίσει ότι οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν για την είσοδο των χρημάτων τους στους λογαριασμούς τους και να ενισχυθεί η ασφάλεια των τραπεζικών πληρωμών.

Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν στις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν την άμεση και οικονομικά προσιτή εκτέλεση των μεταφορών χρημάτων, χωρίς έξτρα χρέωση. Το κείμενο ανανεώνει τους κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και επικαιροποιεί τη διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διαφάνειας των πληρωμών.

Με τους νέους κανόνες, οι πληρωτές θα μπορούν να επαληθεύουν αμέσως αν οι πληρωμές τους έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ οι παροχείς υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της απάτης. Τα κράτη μέλη έχουν 12 μήνες για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό.

Δεν θα υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις - Άμεσες οι πιστώσεις

Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις και πώς οι παρόχοι υπηρεσιών δεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερες δαπάνες για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ από ό,τι για παρόμοιες μη άμεσες συναλλαγές.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες για λογαριασμούς που προσφέρουν ήδη συνήθεις συναλλαγές σε ευρώ, μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρξει ειδική παρέκκλιση από την πραγματοποίηση πληρωμών εντός δέκα δευτερολέπτων για τέτοιους λογαριασμούς όταν η εντολή δίνεται εκτός εργάσιμων ωρών, δεδομένων των πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Τέλος τονίζεται ότι οι πελάτες θα μπορούν να ορίζουν μέγιστο όριο για άμεσες πληρωμές.

Η συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 599 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 35 αποχές.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέοι κανόνες για τη μεταφορά χρημάτων - Σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς έξτρα χρέωση "

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 8 αδερφάκια νοσηλεύονται χωρίς προβλήματα υγείας

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης καθώς οχτώ αδερφάκια νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. 

Τα οκτώ ανήλικα αδέλφια εισήχθησαν την Τετάρτη (7.2.2024), στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, μετά από εισαγγελική εντολή.

Τα παιδιά δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο έγιναν καταγγελίες ότι ήταν παραμελημένα. Καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές Πρόνοιας για να φιλοξενήσουν τα ανήλικα αδέλφια, οι αρχές αποφάσισαν την εισαγωγή τους στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Η απόφαση αυτή έχει «αναστατώσει» την λειτουργία της κλινικής, ενώ είναι «άγνωστο» πόσο θα χρειαστεί να παραμείνουν εκεί τα παιδιά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλει την αναστάτωση της λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής, σημειώνοντας ότι η έλλειψη προνοιακών μονάδων δυσχεραίνει το έργο των νοσοκομείων.

«Οκτώ ανήλικα αδέρφια, εκ των οποίων το ένα 7 μηνών και τα υπόλοιπα 5-7-8-10-11-12-13 χρονών εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή χθες στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου μετά από καταγγελία γειτόνων για παραμέληση», αναφέρει αναλυτικά ο κ. Γιαννάκος.

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Πως θα εφημερεύσει η παιδιατρική ενόψει της έξαρσης των ιώσεων;»

«Κακοποιημένα παιδιά χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ελλείψει προνοιακών μονάδων οδηγούνται με εισαγγελική εντολή στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Παραμένουν επί μακρόν αναστατώνοντας τη λειτουργία των παιδιατρικών κλινικών», προσθέτει.

Εκφράζει ανησυχία για την λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ειδικότερα με την έξαρση των ιώσεων ανάμεσα στα παιδιά, που έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες εισαγωγές.

«Η οριακά στελεχωμένη κλινική αναγκάστηκε να κλητεύσει νοσηλευτικό προσωπικό από ρεπό. Οι νοσηλεύτριες του νοσοκομείου Παπαγεωργίου καλούνται πλέον σήμερα, σε ημέρα εφημερίας, να φροντίσουν τους παλιούς και να υποδεχτούν τους νέους μικρούς ασθενείς, αλλά και να φροντίζουν 8 ανήλικα που δεν χρήζουν νοσηλείας, θύματα της ανυπαρξίας υποστηρικτικών προνοιακών δομών!», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κάθε ημέρα δεκάδες κακοποιημένα παιδιά βρίσκονται με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία ή τις παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων. Παραμένουν μήνες ελλείψει προνοιακών μονάδων. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, εκτιμάται σήμερα ότι πάνω από 100 παιδιά με εισαγγελική εντολή βρίσκονται στα νοσοκομεία χωρίς λόγο. «Και όμως δεκάδες θέσεις φιλοξενίας στις προνοιακές μονάδες είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού», καταλήγει.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 8 αδερφάκια νοσηλεύονται χωρίς προβλήματα υγείας"

Θεσσαλονίκη: Συμβολικοί αποκλεισμοί από αγρότες των Μαλγάρων και της Χαλκηδόνας

Αγρότες από τα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα, προχωρούν σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, σε νέους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Συγκεκριμένα, στη 1 το μεσημέρι και για μισή ώρα θα είναι κλειστός ο κόμβος Χαλκηδόνας, ενώ στις 6 το απόγευμα και για δύο ώρεςαγρότες των Μαλγάρων θα αποκλείσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη).

Νέος αποκλεισμός έγινε και στον κόμβο Νησελίου, στο ρεύμα προς Βέροια, στην Εγνατία Οδό μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Οι αγρότες κατέθεσαν υπόμνημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, με εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συμβολικοί αποκλεισμοί από αγρότες των Μαλγάρων και της Χαλκηδόνας"

Βγήκε το νέο «Αλλάζω συσκευή» για επιδοτήσεις επιχειρήσεων μέχρι 10.000 ευρώ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», το οποίο προσφέρει ενισχύσεις και επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί κατά την προκήρυξή του, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στο επόμενο διάστημα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση-επιδότηση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού.

Αναλυτικά ο εξοπλισμός που επιδοτείται:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ - ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη: το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis).

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην ενίσχυση:

i. δαπάνης εξοπλισμού:

  • αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
  • αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης
  • αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
  • λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας

ii. δαπανών υπηρεσιών:

  • εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.)
  • έκδοσης δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση
  • υλοποίησης Ενεργειακού Ελέγχου (πριν την έναρξη της επένδυσης και ακολούθως αυτής, αντίστοιχα της διαδικασίας για τα ΠΕΑ), η οποία είναι επιλέξιμη, μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν δαπάνες της κατηγορίας δαπανών λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας

Σημειώνεται πως ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούριος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης, και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από την επιχείρηση δεν είναι επιλέξιμες.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της επένδυσης, βάσει της απόφασης ένταξης.

Η διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων σε κάθε αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) -τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

Ο Οδηγός έχει δημοσιευθεί ΕΔΩ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», θα υποβάλουν όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας (ΕΔΩ). Στο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Βγήκε το νέο «Αλλάζω συσκευή» για επιδοτήσεις επιχειρήσεων μέχρι 10.000 ευρώ "

Άγκυρα: Αντιδράσεις στην πρόταση Αμερικανού γερουσιαστή για να μην πωλήσουν οι ΗΠΑ F-16 στην Τουρκία

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι δεν αναμένεται κάποια αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή της πώλησης των F-16.

Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν: «Η σιωπή του Κογκρέσου συνεχίζεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, το CNN Turk μετέδωσε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Άγκυρα, Ντιτζλέ Τζάνοβα, σύμφωνα με το οποίο «επίσημες πηγές» στην τουκρική πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι «η διαδικασία πώλησης των F-16 συνεχίζεται όπως είχε σχεδιαστεί, ο συνομιλητής της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι η αμερικανική κυβέρνηση».

Η ίδιες πηγές, που επικαλείται η Τουρκάλα δημοσιογράφος, φέρονται να ανέφεραν ότι «ο γερουσιαστής Πολ δεν είναι μέλος της Επιτροπής (σ.σ. Εξωτερικών). Η σχετική πρωτοβουλία έγινε ως μια μεμονωμένη πρωτοβουλία ενός γερουσιαστή. Αυτό σημαίνει ότι για να εμποδιστεί η διαδικασία, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκτιμάται πως σε αυτό το στάδιο αυτή η πιθανότητα είναι πολύ χαμηλή. Ακομή και αν όμως περάσει, ο Μπάιντεν μπορεί να βάλει βέτο ασκώντας το δικαίωμά του ως πρόεδρος».

Στο ίδιο ρεπορτάζ του CNN Turk επισημαίνεται ότι το πρωί της Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία των 15 ημερών, προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις για την πώληση.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι δεν αναμένεται κάποια αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή της πώλησης των F-16.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν: «Η σιωπή του Κογκρέσου συνεχίζεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, το CNN Turk μετέδωσε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Άγκυρα, Ντιτζλέ Τζάνοβα, σύμφωνα με το οποίο «επίσημες πηγές» στην τουκρική πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι «η διαδικασία πώλησης των F-16 συνεχίζεται όπως είχε σχεδιαστεί, ο συνομιλητής της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι η αμερικανική κυβέρνηση».

Η ίδιες πηγές, που επικαλείται η Τουρκάλα δημοσιογράφος, φέρονται να ανέφεραν ότι «ο γερουσιαστής Πολ δεν είναι μέλος της Επιτροπής (σ.σ. Εξωτερικών). Η σχετική πρωτοβουλία έγινε ως μια μεμονωμένη πρωτοβουλία ενός γερουσιαστή. Αυτό σημαίνει ότι για να εμποδιστεί η διαδικασία, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκτιμάται πως σε αυτό το στάδιο αυτή η πιθανότητα είναι πολύ χαμηλή. Ακομή και αν όμως περάσει, ο Μπάιντεν μπορεί να βάλει βέτο ασκώντας το δικαίωμά του ως πρόεδρος».

Στο ίδιο ρεπορτάζ του CNN Turk επισημαίνεται ότι το πρωί της Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία των 15 ημερών, προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις για την πώληση.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι δεν αναμένεται κάποια αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή της πώλησης των F-16. Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν: «Η σιωπή του Κογκρέσου συνεχίζεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία». Την ίδια ώρα, το CNN Turk μετέδωσε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Άγκυρα, Ντιτζλέ Τζάνοβα, σύμφωνα με το οποίο «επίσημες πηγές» στην τουκρική πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι «η διαδικασία πώλησης των F-16 συνεχίζεται όπως είχε σχεδιαστεί, ο συνομιλητής της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι η αμερικανική κυβέρνηση». Η ίδιες πηγές, που επικαλείται η Τουρκάλα δημοσιογράφος, φέρονται να ανέφεραν ότι «ο γερουσιαστής Πολ δεν είναι μέλος της Επιτροπής (σ.σ. Εξωτερικών). Η σχετική πρωτοβουλία έγινε ως μια μεμονωμένη πρωτοβουλία ενός γερουσιαστή. Αυτό σημαίνει ότι για να εμποδιστεί η διαδικασία, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκτιμάται πως σε αυτό το στάδιο αυτή η πιθανότητα είναι πολύ χαμηλή. Ακομή και αν όμως περάσει, ο Μπάιντεν μπορεί να βάλει βέτο ασκώντας το δικαίωμά του ως πρόεδρος». Στο ίδιο ρεπορτάζ του CNN Turk επισημαίνεται ότι το πρωί της Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία των 15 ημερών, προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις για την πώληση. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα: Αντιδράσεις στην πρόταση Αμερικανού γερουσιαστή για να μην πωλήσουν οι ΗΠΑ F-16 στην Τουρκία"

Ομόνοια: Αφγανός μαχαίρωσε αστυνομικό και επιχείρησε να αρπάξει το όπλο ενός άλλου

Παραλίγο τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Ομόνοια, καθώς ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου.

Όλα έγιναν περίπου στις 10 το βράδυ στην Ομόνοια, όταν αστυνομικοί σταμάτησαν έναν Αφγανό, στην οδό Αγησιλάου, για έλεγχο.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο 30χρονος Αφγανός έβγαλε πτυσσόμενο μαχαίρι και επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, τραυματίζοντας έναν από αυτούς κάτω από τη μασχάλη.

Ο δράστης στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Άμεσα δόθηκε σήμα για τον εντοπισμό του. Λίγη ώρα αργότερα ο Αφγανός εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ωστόσο ο 30χρονος δεν σταμάτησε και τους επιτέθηκε προσπαθώντας να αρπάξει το όπλο του ενός.

Εν τέλει οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «401».

Ο 30χρονος μεταφέρθηκε στο τμήμα της Ομόνοιας, όπου δεν έδωσε τα στοιχεία του και συνελήφθη για βαριές σωματικές βλάβες, βία κατά υπαλλήλων και παράβαση του νόμου περί όπλων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόνοια: Αφγανός μαχαίρωσε αστυνομικό και επιχείρησε να αρπάξει το όπλο ενός άλλου"

ΕΟΦ: Προσοχή σε σκεύασμα για πόνους στις αρθρώσεις

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστούν οι ειδικοί του ΕΟΦ σχετικά με προϊόν το οποίο διαφημίζεται για ανακούφιση συμπτωμάτων στις αρθρώσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος ‘Hondrofrost’, τo οποίo διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως φάρμακο για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις κλπ.

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προιόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. 

To ‘Hondrofrost’, διαφημίζεται και διακινείται στη χώρα μας διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, όπως: 

https://greece.hondrofrost-gel.site,  https://gr.hondrofrost.euwww.metrogreece.gr,  www.ypyp-fit.gr κ.α., παρανόμως, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του ή τη διακίνησή του στην ελληνική αγορά είναι άγνωστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους τo σκεύασμα ‘Hondrofrost’’, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προσοχή σε σκεύασμα για πόνους στις αρθρώσεις"

Πέντε τραυματίες από συγκρούσεις φοιτητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν μετά από τη συμπλοκή διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης των φοιτητικών συλλόγων για το συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα επικράτησε ένταση όταν τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων ήρθαν στα χέρια, ενώ γρήγορα στο σημείο έφτασαν διασώστες του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Η συμπλοκή μεταξύ των φοιτητών έγινε για το ποιο πανό θα μπει μπροστά στο συλλαλητήριο με συνέπεια να ανοίξουν κεφάλια.

Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος πάνω από 150 φοιτητικοί σύλλογοι.

Στο πλευρό των φοιτητών θα βρεθεί και η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού) η οποία στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους και καλεί σε απεργία. 

Να σημειωθεί ότι η οδός Πανεπιστημίου έχει κλείσει από το ύψος της οδού Αμερικής και σταδιακά κλείνουν και άλλοι δρόμοι γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε τραυματίες από συγκρούσεις φοιτητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο"

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 45χρονο - Έπιασε από τον λαιμό την 19χρονη κόρη του

Στα 19 της χρόνια είχε αρχίσει να φτιάχνει τη ζωή της. Ζούσε μόνη της στο σπίτι της στο Ηράκλειο. Ωστόσο, οι προσωπικές επιλογές της νεαρής κοπέλας δεν άρεσαν στον 45χρονο πατέρα της που εξακολουθούσε να μένει στο χωριό. Συχνά είχε αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο είχε επιλέξει εκείνη να προχωρήσει χαράζοντας τον δικό της δρόμο.

Τις τελευταίες ώρες η μεταξύ τους ένταση κορυφώθηκε και το επεισόδιο δεν άργησε να ξεσπάσει. Ο 45χρονος πατέρας βρήκε τη 19χρονη στο σπίτι της και ο καβγάς πήρε διαστάσεις. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ο πατέρας χειροδίκησε σε βάρος της ενήλικης κόρης του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις έριξε σφαλιάρες, την έβρισε και έφτασε να την αρπάξει από τον λαιμό.

Το ενδοοικογενειακό επεισόδιο καταγγέλθηκε στις αρχές και ο 45χρονος πατέρας συνελήφθη.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 45χρονο - Έπιασε από τον λαιμό την 19χρονη κόρη του"

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στην Ελλάδα τα αυστηρότερα κριτήρια – Πώς θα προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Καλώ τους πάντες να τα δουν. Είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Έχουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα προκύπτει πώς; Έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… Αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος.

Κάποιος, ο οποίος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ουσιαστικά δε θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός «κόφτης», δηλαδή. Αυτή είναι η σύλληψη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας.

«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας. Υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια. Πρέπει να κάνουν έρευνα και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια», εξήγησε.

«Πρόκειται», συνέχισε, «για παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι “κόφτες”, είναι τα ελάχιστα, γιατί, πρώτον, κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία, δεύτερον, θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου και, τρίτον, τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στο φάκελο και τα κριτήρια».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες, που σπουδάζουν στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, αυτόματα υπάρχει ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες, επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» επισήμανε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στην Ελλάδα τα αυστηρότερα κριτήρια – Πώς θα προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής"

Αγρότες: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα από τα μπλόκα - Κλείνουν τα παράθυρα παροχολογίας από το Μαξίμου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες μετά τις αποφάσεις που έλαβαν κατά την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

Αποφάσεις που, συνοψίστηκαν σε επιστολή των αγροτών προς την κυβέρνηση με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο τα αιτήματά τους για τη λήψη άμεσων μέτρων όσο και ένα παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αγρότες στα μπλόκα προχωρούν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα και εθνικών οδών όπως επίσης και τελωνείων.

Πού θα πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί δρόμων

Την Πέμπτη, σε ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν οι αγρότες των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30-16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού ΚοζάνηςΦλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι.

Σήμερα επίσης στο μπλόκο της Καρδίτσας θα φτάσουν και οι έμποροι της πόλης. Στις 15:00 αναμένεται οι αγρότες να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Μετά τις 17:00 οι αγρότες θα προβούν σε διαμαρτυρία μέσω της καύσης σανό και τον αποκλεισμό στον Πλατύκαμπο. Την ίδια ώρα θα κλείνουν με τρακτέρ και στο Στεφανοβίκειο.

Σύσσωμοι οι αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων ΦλώριναςΒόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας προχωρούν σήμερα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα οι αγρότες.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, να σχεδιάσουν το πλάνο των επόμενων κινητοποιήσεων τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενώ αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, και με το βλέμμα στην Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ.


Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενώ σήμερα αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ θα βρεθεί στο μπλόκο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αγρότες: Το Μαξίμου περιμένει πλαίσιο και επιτροπή διαλόγου

Με την επιστολή των αγροτών που περιλαμβάνει τα αιτήματά τους και ένα συνοδευτικό παράρτημα για τη Θεσσαλία να αποστέλλεται αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπέμπει σχεδόν μονότονα ότι είναι ότι ανοιχτή σε διάλογο, ο οποίος όμως θα έχει οργάνωση από μέρους των αγροτών και συγκεκριμένο πλαίσιο με ρεαλιστικά αιτήματα. Ενδεικτική αυτής της κυβερνητικής διάθεσης ήταν η χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη σε συγκέντρωση αγροτών της Φθιώτιδας, κατόπιν ραντεβού που «έκλεισε» στον αέρα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, όπου και συμφωνήθηκε οι πληγέντες αγρότες της περιοχής να υπαχθούν στις ευνοϊκές πρόνοιες αποζημίωσης που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας μετά τον Daniel.

Με την παρουσία του και την ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες, ο κ. Αυγενάκης θέλησε να δείξει πώς μπορεί να γίνει διάλογος με αντιπροσωπεία των αγροτών την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο, εφόσον οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν πράξη τις προαναγγελίες για μεταφορά των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Και από το Μαξίμου, πάντως, εκπέμπουν σήμα ετοιμότητας για μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με μια αντιπροσωπεία αγροτών, αρκεί, όμως, αυτή να εκπροσωπεί γνησίως και αντιπροσωπευτικά τα μπλόκα.

Πλην όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλείνει» τα παράθυρα άκρατης παροχολογίας, κάτι που επεσήμανε για δεύτερη συναπτή μέρα χθες από το Χαϊδάρι, μετά την πρώτη του αναφορά στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προχθές. «Η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα. Πρακτικά, είπε ότι οι αγρότες δεν θα πάρουν όλα όσα ζητούν, επειδή οι κινητοποιήσεις τους προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δημοσιονομικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη λένε στο protothema.gr ότι το ζήτημα της ΚΑΠ είναι υπό διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, ενώ θυμίζουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που έδωσε μάχη για να μην μειωθούν οι πόροι για τη χώρα μας, σε αντίθεση με τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πρασίνους στο Ευρωκοινοβούλιο που πίεζαν για ακόμη πιο γρήγορη εφαρμογή της ατζέντας της «πράσινης μετάβασης». Κατά τα άλλα, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητούν ορισμένες «τεχνικές παρεμβάσεις», όπως ενδεχομένως το σενάριο η επιδότηση για το πετρέλαιο να δοθεί «μπροστά», αλλά αυτό απαιτεί την έγκριση του οικονομικού επιτελείου που δεν έχει δοθεί ακόμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρότες: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα από τα μπλόκα - Κλείνουν τα παράθυρα παροχολογίας από το Μαξίμου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news