facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Το «ευχαριστώ» της Σουηδίας στην Ελλάδα για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Ευχαριστίες στην Ελλάδα για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), εκφράζει η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, με ανάρτησή της στο Twitter.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κάνει αναφορά (mention) στην ανάρτησή της στον Νίκο Δένδια και παραθέτει το σχετικό Tweet του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας:

«Σήμερα, το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν τη Συμμαχία μας ισχυρότερη. Η Ελλάδα προσβλέπει να καλωσορίσει και τους δύο εταίρους μας στην ΕΕ ως Συμμάχους και να συνεργαστεί στενά για την υπεράσπιση των αξιών του NATO».

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Το «ευχαριστώ» της Σουηδίας στην Ελλάδα για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ"

Τουρκία – Οκτάι: «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

Σε νέες ακραίες δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σχολιάζοντας όσα είπε από το Ελιζέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, το βράδυ της Δευτέρας (12.09.2022), ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: “Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του”.

“Ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεστε το βράδυ, ελάτε τη μέρα. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Θα χιονίσει στα νησιά”, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι κατά τη συνάντηση του με μέλη του κόμματος στο Σίβας της Τουρκίας.

Και συνέχισε: “Η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να καταχράται τον εναέριο χώρο μας και τη γαλάζια πατρίδα μας. Εξοπλίζει νησιά με αποστρατικοποιημένο – σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες καθεστώς. Γίνεται καθημερινά η αιτία για το θάνατο πολλών μωρών με τις οικογένειές τους σπρώχνοντάς τους πίσω στο Αιγαίο. Πώς γινόμαστε η πλευρά που ανεβάζει την ένταση όταν λέμε “βάλε μυαλό” και “μην ξεχνάς τη Σμύρνη” σε μια Ελλάδα που ενεργεί έτσι απερίσκεπτα; Ο πρόεδρός μας προειδοποίησε ανοιχτά και ξάστερα. Είπε ‘σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, διαφορετικά θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά’. Βλέπουμε ότι και ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεσαι νύχτα, έλα μέρα. Δεν ξέρει άραγε ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειαστεί βάσει διεθνών συμφωνιών, θα χιονίσει στα νησιά που εμπιστεύεται ο Έλληνας. Όσοι τους παρασέρνουν σε τέτοιες περιπέτειες, όσοι κάνουν τους φίλους, φυσικά μετά θα εξαφανιστούν ακαριαίως. Γι’ αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, μην ξεχνάτε την Κύπρο”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία – Οκτάι: «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»"

HumanRights360: Λάθος μας, δεν ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο με τους 38 μετανάστες

Με ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της ΜΚΟ «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης κάνει λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη και τoυ LIFO.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η «εσφαλμένη πεποίθηση» της συγκεκριμένης ΜΚΟ είχε προκαλέσει σειρά δημοσιευμάτων σε ελληνικά και ξένα μέσα (ειδικά, το Spiegel και το Channel 4), στα οποία η Ελλάδα κατηγορείτο ως κράτος που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αδιαφορεί για τον (επίσης αναπόδεικτο) θάνατο ενός μικρού κοριτσιού.

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρει ότι «η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως τονίζει, σκοπός και μέλημα της «είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών».

Συγκεκριμένα, σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων ο κ. Φαρμάκης διευκρινίζει ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Σημειώνει, δε, ότι «η είσοδος δημοσιογράφου [του Spiegel] στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Να σημειωθεί ότι η ρεπόρτερ του Channel 4, Lindsay Hilsum, έγραφε ότι η Ελλάδα παραχωρεί εδάφη της στην Τουρκία, προκειμένου να μην αναγνωρίσει ότι η αμμονησίδα είναι δική της.

«Μετά το ρεπορτάζ μας για τους εγκλωβισμένους Σύρους πρόσφυγες, η Ελλάδα φαίνεται να παραχωρεί έδαφος στην Τουρκία. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μάς είπε: "Η ομάδα δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος... τα σύνορα καθορίζονται λεπτομερώς από διεθνείς συνθήκες και όχι από τους χάρτες της Google"», έγραφε.

Ο ανταποκριτής του OPEN στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, μετά την αναδίπλωση της ΜΚΟ, εξήρε το ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη για την LIFO.gr, καλώντας ξένους δημοσιογράφους να απολογηθούν.

«Η επιμονή της συναδέλφου @vassiouti και η καταπληκτική έρευνα της οδήγησε στη σημερινή ομολογία. Οι ξένοι δημοσιογράφοι ΠΡΕΠΕΙ να απολογηθούν διότι μετέδωσαν πολλά ψέματα. Να μας πουν τι συνέβη στη Μαρία. Υπήρχε ή την "κατασκεύασαν"; Και που την έθαψαν αν πέθανε», αναφέρει στο Twitter.

 Αναλυτικά η δήλωση του Eπαμεινώνδα Φαρμάκη:

Η οργάνωσή μας λειτουργεί από το 2017 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την ενίσχυση, υποστήριξη, αλλά και προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό και για την υλοποίηση προγραμμάτων αυτού του αντικειμένου λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συνεργάζεται με διεθνείς και κρατικούς φορείς καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ελληνική Αστυνομία, FRONTEX, ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Συνήγορο του Πολίτη), και συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, διατηρώντας πάντοτε μία ισορροπημένη σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεργασίας με το Κράτος και την κοινωνία των πολιτών.

Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία  συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Σε σχέση με τη υπόθεση «των 38 του Έβρου» σημειώνουμε τα εξής:

  1. Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα  ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
  2. Η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας.  Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.

Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προς παροχή οποιασδήποτε επιπλέον διευκρίνισης.

lifo
Διαβάστε Περισσότερα » "HumanRights360: Λάθος μας, δεν ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο με τους 38 μετανάστες"

Hürriyet κατά Μητσοτάκη: «Ξεπέρασε τα όρια με αβάσιμες κατηγορίες για την Τουρκία»

Πυρά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού από την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία χαρακτηρίζει “σκανδαλώδεις” τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη χθες από το μουσείο Μπενάκη, όπου μίλησε για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία.

Το δημοσίευμα στον ιστότοπο της Hürriyet αναφέρει: “Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τα όριά του! Αβάσιμη κατηγορία κατά της Τουρκίας…” κάνοντας λόγο για “αβάσιμες κατηγορίες” κατά της Άγκυρας από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει “πολλές ατυχείς δηλώσεις” και στο παρελθόν και πως γι’ αυτό έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Hürriyet κατά Μητσοτάκη: «Ξεπέρασε τα όρια με αβάσιμες κατηγορίες για την Τουρκία»"

Ποια διάσωση της Ευρώπης τον χειμώνα; Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

Οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και LNG προειδοποιούν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να «διασώσουν» ενεργειακά την Ευρώπη τον χειμώνα του 2023 αυξάνοντας και άλλο την άντληση ενεργειακών πόρων. Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι μία μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Αυτό ανέφεραν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους, σχετικά με την απόφαση της Ενωμένης Ευρώπης να αναστείλει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη του 2022.

«Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι» , «δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξησή της, ούτε αναφορικά με το πετρέλαιο, ούτε και με το φυσικό αέριο», είπαν στους FT  εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για διάσωση της Ευρώπης, ούτε στον έναν τομέα, ούτε στον άλλον». 

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι θα βοηθούσε την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει τις μειώσεις στην παροχή τις οποίες έχει ξεκινήσει η ρωσική πλευρά πριν και από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στη συνέχεια με τις κυρώσεις. Ωστόσο δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους Σαουδάραβες,που αρνήθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, ούτε κάν τους Αμερικανούς παραγωγούς, που θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου πρέπει να πάει πάνω από τα 120 δολάρια αν βαρέλι προκειμένου να είναι συμφέρουσα για τους ίδιους η αύξηση της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε υπερκέρδη τον τελευταίο χρόνο, «σβήνοντας» τις ζημιές που είχε προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία και τα lockdowns, ρίχνοντας την άνοιξη του 2020 τις τιμές του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα.

Ωστόσο, το επίπεδο της παραγωγής δεν έχει ακόμα ανακάμψει - πριν από την πανδημία, οι ΗΠΑ αντλούσαν 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού κάθε ημέρα, ενώ σήμερα αντλούν μόλις 12 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά. Όπως σημειώνουν μάλιστα οι FT, τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ενεργών πηγαδιών άντλησης, όπως και η παραγωγικότητά τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποια διάσωση της Ευρώπης τον χειμώνα; Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου"

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ: «Μίλησε για τουρκική μειονότητα»

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κανάλι «Α Haber».

Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, έδωσε συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση «Α Haber» και έσπευσε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα διακαιώματα της τουρκικής (σ.σ. έτσι την αποκάλεσε) μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του κόμματος και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος, Τάσος Χατζηβασιλείου, σε ανάρτηση του την οποία συνοδεύει και από το σχετικό βίντεο σημειώνει: «Ο βουλευτής Ξάνθης του @syriza_gr Χουσεΐν Ζεΐμπέκ δηλώνει στην τουρκική τηλεόραση: «Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας». Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ παρέστη σε συνάντηση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με «ομογενείς» από την Ξάνθη, εν όψει της εκλογής ψευδομουφτή.

Δείτε την ανάρτηση του Τάσου Χατζηβασιλείου

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ: «Μίλησε για τουρκική μειονότητα»"

Αδιανόητες σκηνές στην πλατεία Συντάγματος: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άνδρα μερικά μέτρα από τη Βουλή

Στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος καταγράφηκαν εικόνες άγριας βίας με θύτες ανήλικους και θύμα έναν άνδρα.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης όταν ομάδα ανηλίκων επιτέθηκε σε αλλοδαπό και άρχισε να τον χτυπά βάναυσα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το ηλεκτρονικό μέσο, οι ανήλικοι κλώτσησαν το θύμα τους με μανία, ενώ ένας εξ αυτών του έσπασε ένα μπουκάλι μπύρας στο κεφάλι.

Περαστικοί έσπευσαν να καλέσουν την αστυνομία οι οποίοι έφτασαν στο σημείο.

Ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οι ανήλικοι εξαφανίστηκαν.

Το κίνητρο της επίθεσης ήταν πιθανά η ληστεία.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιανόητες σκηνές στην πλατεία Συντάγματος: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άνδρα μερικά μέτρα από τη Βουλή"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Που θα αγγίξει τους 38 βαθμούς το θερμόμετρο (16/09)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός καιρός. Στα βόρεια αραιές νεφώσεις, που από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί κατά 4 με 6 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει στους 34 με 36 βαθμούς και στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά λόγω τοπικών συνθηκών (καταβατικοί άνεμοι) στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια, νότιοι νοτιοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό στην Ήπειρο να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι από δυτικές διευθύνσεις, τοπικά στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια από το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Που θα αγγίξει τους 38 βαθμούς το θερμόμετρο (16/09)"

Θρήνος στην Εύβοια: Μωρό 12 μηνών βρέθηκε νεκρό από ηλεκτροπληξία

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου ενός μωρού μόλις 12 μηνών στο Αργυρό του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Κάτω από άγνωστες συνθήκες το 12 μηνών κοριτσάκι μεταφέρθηκε νεκρό στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο θάνατος προήλθε από ηλεκτροπληξία κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την νεκροψία – νεκροτομή.

Σε επικοινωνία του eviathema με τον πρόεδρο του χωριού κ. Ντίνο Αποστόλου δήλωσε: “Όλοι στο χωριό είμαστε συγκλονισμένοι. Μόλις μάθαμε το τραγικό γεγονός παγώσαμε. Πραγματικά συλλυπητήρια στην οικογένεια.”

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρήνος στην Εύβοια: Μωρό 12 μηνών βρέθηκε νεκρό από ηλεκτροπληξία"

Eurostat: Ένας στους πέντε πολίτες στην ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού διατρέχει ένας στους πέντε πολίτες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας). Πρόκειται για μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια, 21,6% του πληθυσμού).

Μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ταυτόχρονα.

Το 2021, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27,0 εκατομμύρια αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.

Στην τρίτη θέση η Ελλάδα

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Ένας στους πέντε πολίτες στην ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας"

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον ψευτογιατρό: Ζήτησε την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες – Δύο παιδιά στα θύματά του

Στο προφίλ του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» και την πολύχρονη εγκληματική του δράση «σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας» αναφέρθηκε σε μια πρόταση – καταπέλτη ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Νίκος Πασχάλης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από δεκάδες συγγενείς θυμάτων, ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία. Μεταξύ αυτών και οι ανθρωποκτονίες του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας.

«Ο Θεοδόσης είχε τη  δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της ή να κάνει άλλες» ανέφερε ο εισαγγελέας λέγοντας πως ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε ως «όργανα» τους ασθενείς και συγγενείς τους.

«Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν» τόνισε.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας επικαλέστηκε τις μαρτυρίες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας διαπιστώνοντας πως ο 50χρονος, κατηγορούμενος για 12 θανάτους ασθενών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας, λειτουργούσε ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

«Η παραπλανητική συμπεριφορά του είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Η πλειοψηφία των παθόντων αναφέρθηκε στις ίδιες εκφράσεις» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο κατηγορούμενος παρουσιαζόταν ως γιατρός με το όνομα Dr nicolaos kontos με βασικές ειδικότητες νευρολόγου και νευροχειρουργού.

Η αρχή της δράσης του κατηγορούμενου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, καταγράφεται το Φεβρουάριο 2007 και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2020 οπότε και έπεσε στα χέρια των αρχών.

«Πρόκειται για ένα διάστημα άνω των 13 ετών» κατά τη διάρκεια των οποίων λειτουργώντας μεθοδικά δεν διέψευδε, ως όφειλε, όσους τον σύστηναν ως γιατρό.

«Η ταύτιση του με την περσόνα του dr kontos είναι τεράστια» ανέφερε ο εισαγγελέας ο οποίος υπογράμμισε πως αποδείχτηκε ότι ο κατηγορούμενος «όχι μόνο συστηνόταν ως γιατρός αλλά χρησιμοποιούσε και πληθώρα τρόπους για να ενισχύσει την πεποίθηση αυτή στα θύματα του». Ο εισαγγελέας κατέγραψε βιομάζας -βήμα τους τρόπους με τους οποίους ο 50χρονος ενίσχυε το … μύθο του λέγοντας:

«Προέβαλε τον εαυτό του ως προβεβλημένο διακεκριμένο και εξειδικευμένο επιστήμονα παγκόσμιου βεληνεκούς, έφερε ταυτότητα, είχε αναρτημένο βιογραφικό, ενώ φρόντιζε να δείχνει ότι έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια». Μάλιστα, όπως τόνισε, ο κατηγορούμενος «άφηνε να εννοηθεί ότι είχε γνωριμίες με σημαντικούς γιατρούς του εξωτερικού, ενώ είχε επαφές με εξέχοντα πρόσωπα όπως τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για τη μέθοδο που ακολουθούσε ο κατηγορούμενος προκειμένου να παγιδέψει τα θύματα του στα οποία υπόσχονταν πλήρη ίαση.

«Ισχυριζόταν ότι εφάρμοζε πρωτοποριακές θεραπείες για λίγους που μόνο εκείνος γνώριζε» περιέγραψε συμπληρώνοντας πως στις εύλογες απορίες των ασθενών γιατί οι άλλοι γιατροί δεν τις ήξεραν εκείνος απαντούσε «με θεωρίες συνομωσίας» λέγοντας ακόμη και «ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχαναν έσοδα και κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν».

Ο εισαγγελέας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος έθετε ως προϋπόθεση στους απελπισμένους ασθενείς την διακοπή της θεραπείας που τους είχε χορηγηθεί από τους γιατρούς για να ακολουθήσουν τη δική του.

«Προκάλεσε πλάνη στους παθόντες οι οποίοι κατέβαλαν χρήματα χωρίς αποδείξεις καταβολής για να μην αποδεικνύεται ποτέ» τόνισε σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «στο θεραπευτικό πλάνο με σκευάσματα και ειδική διατροφή ο κατηγορούμενος έλεγε πως στόχο είχε να τσιμεντώσουν τα καρκινικά κύτταρα ενώ στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αντίθετα, οι μόνος σπουδές ήταν διετής οδοντοτεχνίτη στην Ελλάδα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για υπόθεση πρόκληση και έκανε λόγο για μια μακρά ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2021 με το δικαστήριο να πραγματοποιεί 44 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 60 μάρτυρες και αναγνώστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος συνεχίζει την αγόρευση του μέχρι τώρα, έχει αναφερθεί σε 21 περιπτώσεις απάτης από τις οποίες ο «ψευτογιατρός» απεκόμισε 687.104 ευρώ.

Επιπλέον, σημείωσε για 11 από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων ότι δεν προκύπτει ο απαιτούμενος δόλος για την καταδίκη τους. 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον ψευτογιατρό: Ζήτησε την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες – Δύο παιδιά στα θύματά του"

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις και προϋποθέσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης παλαιών κατοικιών για νέους από 18 ως 39 ετών ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με ορίζοντα έναρξης τους και μαζί της σχετικής πλατφόρμας εντός του Δεκεμβρίου του 2022.

Πρώτος πυλώνας η ενεργειακή αναβάθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση προσδιορίζεται ως προϋπολογισμός τα 25.000 ευρώ με επιδότηση 50% έως 90% ανάλογα με το εισόδημα για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακή κλάσης του σπιτιού (πχ. θέρμανση, κλιματισμός, μόνωση, κουφώματα κ.) με δυνατότητα και για άτοκο δάνειο.

Για παρεμβάσεις ανακαίνισης, ακόμα και για την αγορά συσκευών (πχ πλυντήρια) με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ και οριζόντια επιδότηση έως 30%, με δυνατότητα και για χαμηλότοκο δάνειο ως 7.000 ευρώ

Τα προγράμματα και οι δικαιούχοι

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι προϋποθέσεις ωφελούμενων και κατοικιών

Για το Εξοικονομώ: έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Για το Ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Για πρώτη φορά επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κενών κατοικιών

Όπως είπε ο υπουργός προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότηση έως 40% για τιμολόγια εργασιών και υλικών.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις και προϋποθέσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι"

Ανακοίνωση από την ΜΚΟ «HumanRights360»: Εσφαλμένα θεωρήσαμε ότι ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο

Για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζει ότι «η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών».

Σκοπός και μέλημα της, συνεχίζει, «είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών».

Συγκεκριμένα, σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων ο κ. Φαρμάκης διευκρινίζει ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Τι αναφέρει η οργάνωση για τον συνεργάτη της

Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας. ‘Αλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση από την ΜΚΟ «HumanRights360»: Εσφαλμένα θεωρήσαμε ότι ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο"

Βουλή: Κυρώθηκε στην Ολομέλεια, με συντριπτική πλειοψηφία, η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Με μεγάλη πλειοψηφία και με τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν τη συμφωνία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Κυρώθηκε στην Ολομέλεια, με συντριπτική πλειοψηφία, η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Άρχισε η φύλαξη του ΑΠΘ – Τι δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος στο προσωπικό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (video)

Άρχισε η φύλαξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το σώμα της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με ομάδα φοιτητών που αντιτίθεται στην παρουσία των ΟΠΠΙ να αντιδρούν με πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος διευκρίνισε σε ομιλία τους προς τα μέλη του νέου σώματος πως όσοι υπηρετούν στην Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις.

 

Στο μεταξύ, φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται ζητώντας την απομάκρυνση της πανεπιστημιακής αστυνομίας περιμετρικά της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Παράλληλα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα μέλη φοιτητικών συλλόγων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αντιδρούν στην παρουσία της ΟΠΠΙ.

«Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί έχει απόνομιμοποιηθεί τόσο από τους φοιτητές, όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα είμαστε εδώ όσο χρειαστεί» δήλωσε στην ΕΡΤ την ώρα που οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται.

Καλωσορίζοντας τους αστυνομικούς-επιστήμονες που θα εργαστούν για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια και την αντιμετώπιση τυχόν παράνομης εγκληματικής δραστηριότητας -όπως το εμπόριο ναρκωτικών-ο υπουργός επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία τους όχι μόνο με τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Πανεπιστημίου.

Μιλώντας ο υπουργός στο προσωπικό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δήλωσε ότι στην αρχή τα μέλη της ΟΠΠΙ θα συνοδεύονται και από άλλες δυνάμεις «για να μην επιτραπεί σε κανένα περιθωριακό να τραυματίσει νέους, Έλληνες αστυνομικούς που είναι και επιστήμονες και υπηρετούν τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Σας εμπιστεύομαι. Και πιστεύω σε εσάς. Γνωρίζετε καλά τους πανεπιστημιακούς χώρους. Γνωρίζετε καλά ότι έρευνα, γνώση, μόρφωση, χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν. Όπως και ελευθερία διακίνησης ιδεών. Ως εκ τούτου, η συμβολή σας είναι αναγκαία, γι αυτό και έχετε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για τον σκοπό αυτό» δήλωσε ο υπουργός και απευθυνόμενος στα μέλη της ΟΠΠΙ πρόσθεσε: «Έχετε ρόλο προληπτικό, και όχι άμεσα αστυνομικό και κατασταλτικό. Για αυτό άλλωστε ο νομοθέτης προνόησε να μην φέρετε οπλισμό στην αποστολή σας στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε ακόμη από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να σεβαστούν το νόμο και την εφαρμογή του, καθώς οι ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των πρυτανικών αρχών καθώς και η περιφρούρηση των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημίων, όπως είπε, είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας που απηύθυνε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προς τους αστυνομικούς των Ο.Π.Π.Ι.

«Θεώρησα απαραίτητο να σας γνωρίσω και να μιλήσω σήμερα μαζί σας. Τις νέες και τους νέους των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών μας Ιδρυμάτων.

« Και αστυνομικοί και επιστήμονες»

Έχετε δύο ιδιότητες. Είστε νέοι επιστήμονες και Αστυνομικοί.

Έχετε αναλάβει μια σημαντική αποστολή: Να συμβάλετε στην ασφάλεια των μέχρι χθες συναδέλφων σας, φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού, λοιπών εργαζομένων. Αλλά και να συνδράμετε στη διαφύλαξη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, σε όσα πανεπιστήμια της χώρας η δράση σας αυτή είναι αναγκαία. Προέρχεστε από το Πανεπιστήμιο και λειτουργείτε για το Πανεπιστήμιο.

Γι αυτό τον λόγο σας ονομάζω και επιστήμονες και αστυνομικούς. Επειδή ανήκετε και στην Ελληνική Αστυνομία και στα πανεπιστήμια. Επειδή, για να ανταποκριθείτε στην αποστολή σας, θα πρέπει -όπως και ο νόμος ορίζει- να συνεργάζεστε στενά όχι μόνο με τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Πανεπιστημίου. Και, επειδή, έχοντας και οι ίδιοι φοιτήσει και καταρτιστεί στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αποτελείτε από σήμερα ενεργό κρίκο στη διασφάλιση του ίδιου δικαιώματος και για τους νεότερους.

Σας εμπιστεύομαι. Και πιστεύω σε εσάς. Γνωρίζετε καλά τους πανεπιστημιακούς χώρους. Γνωρίζετε καλά ότι έρευνα, γνώση, μόρφωση, χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν. Όπως και ελευθερία διακίνησης ιδεών. Ως εκ τούτου, η συμβολή σας είναι αναγκαία, γι αυτό και έχετε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για τον σκοπό αυτό.

«Έχετε ρόλο προληπτικό, και όχι άμεσα αστυνομικό και κατασταλτικό. Για αυτό άλλωστε ο νομοθέτης προνόησε να μην φέρετε οπλισμό στην αποστολή σας στα πανεπιστήμια»

Έχετε ρόλο προληπτικό, και όχι άμεσα αστυνομικό και κατασταλτικό. Για αυτό άλλωστε ο νομοθέτης προνόησε να μην φέρετε οπλισμό στην αποστολή σας στα πανεπιστήμια. Η Αστυνομία θα καλείται και θα παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται. Επειδή -και προσωπικά- πιστεύω πρώτα απ’ όλα και κυρίως στη δύναμη της πρόληψης.

Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να καθίσταται σημείο εκμετάλλευσης από κάποιες ιδεοληπτικές θλιβερές μειοψηφίες, που αντιδρούν στην παρουσία των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στους χώρους, τους οποίους από κοινού με τις πρυτανικές αρχές η Ελληνική Αστυνομία έχει ορίσει. Γι αυτό και θέλω να γνωρίζετε ότι, μέχρις ότου καταστεί σε πλήρης η εφαρμογή του Νόμου και από την πλευρά των Πανεπιστημίων, όπως θα πρέπει να γίνει, οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα συνοδεύονται από άλλες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Εργάζεστε για να διασφαλίσετε τη συνταγματική ελευθερία, κόντρα στην παραβατική ασυδοσία»

Διότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε σε κανέναν αλλόφρονα περιθωριακό να τραυματίσει και να προκαλέσει ζημιά σε νέους Έλληνες αστυνομικούς που υπηρετούν τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Αλλά και για να δώσουμε την απαιτούμενη ώθηση στις Πρυτανικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τα σχέδια ασφάλειας των Πανεπιστημιακών τους Ιδρυμάτων, που απαιτεί ο νόμος.

Ξεκαθαρίζουμε αυτό που ήδη γνωρίζετε και εσείς αλλά και όλοι οι Έλληνες: Ότι δε μας αφορά στο παραμικρό η εκπαιδευτική διαδικασία, οι κοινωνικές σχέσεις, η έκφραση άποψης, η διατύπωση γνώμης, η πολιτική δράση. Κάθε νόμιμη ελεύθερη συμπεριφορά μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στη δικαιοδοσία παρέμβασης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Τουναντίον, είναι εδώ να την υπηρετούν. Να το πω απλά: Εργάζεστε για να διασφαλίσετε τη συνταγματική ελευθερία, κόντρα στην παραβατική ασυδοσία.

Είστε και είμαστε εδώ για να εγκαθιδρύσουμε αίσθημα ασφαλείας. Είστε και είμαστε εδώ για να αντιμετωπιστούν: το εμπόριο ναρκωτικών, οι ακραίες βιαιοπραγίες, το παραεμπόριο και κάθε παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα, που μπορεί να εκδηλώνεται στους ευρύτερους πανεπιστημιακούς χώρους. Ειδικά σε εκείνους που οι χώροι αυτοί δεν είναι περιφραγμένοι και υπάρχει πρόσβαση οποιουδήποτε θέλει να παρανομήσει. Με τη συνδρομή και της Αστυνομίας, εάν απαιτηθεί.

Αγαπητοί συνεργάτες, έχετε ξεκινήσει τη δράση σας με περιπολίες. Ορίζοντάς σας, το συνεργατικό πλαίσιο λειτουργίας σας. Πυξίδα της εκάστοτε δράσης σας, ο σχεδιασμός των πανεπιστημιακών αρχών και η συνεργασία μαζί τους. Αυτό κάνετε, άλλωστε, εδώ και λίγες ημέρες στους ανοιχτούς χώρους της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης των Αθηνών. Ενώ, το ίδιο θα συμβεί και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Ζητώ από τους Πρυτάνεις να ανταποκριθούν πλήρως στις ευθύνες τους – Οξύμωρο γεγονός να απαιτούνται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο για να ολοκληρωθεί μια Βιβλιοθήκη!

Ζητώ και πάλι από τους Πρυτάνεις να ανταποκριθούν πλήρως στις ευθύνες τους. Να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα του νόμου και να μη συμβιβαστούν σε καμία περίπτωση με φαινόμενα που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα με θλιβερά φαινόμενα τα οποία θίγουν ακόμη και την αυτονόητη ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπάρχουν τέτοια γεγονότα και τα θυμούνται όλοι οι Έλληνες-δε θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Όπως και το οξύμωρο γεγονός να απαιτούνται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο για να ολοκληρωθεί μια Βιβλιοθήκη! Η Πολιτεία είναι εδώ και έθεσε στην υπηρεσία τους το αναγκαίο και, συνάμα, πολύτιμο εργαλείο που για χρόνια ζητούσαν. Τώρα, οφείλουν να ενεργήσουν και οι ίδιοι.

«Να σεβαστεί η αντιπολίτευση την εφαρμογή του νόμου που ενισχύει την ασφάλεια στα πανεπιστήμια και διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών»

Από την Αντιπολίτευση ζητώ να σεβαστεί την εφαρμογή ενός νόμου, που έχει έναν και μοναδικό στόχο: την ασφάλεια των παιδιών μας, των καθηγητών, των πρυτανικών αρχών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και την ασφάλεια των υποδομών που αποτελεί κτήμα του λαού μας.

Η μέση ελληνική οικογένεια καταβάλλει τεράστιες θυσίες για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν σε ένα Πανεπιστήμιο. Δαπανά πολλά χρήματα, μέσω της φορολογίας, προκειμένου το κράτος να συντηρεί τις υποδομές που τα μορφώνει. Γιατί το Πανεπιστήμιο αποτελεί το οραματικό σύμβολο ιδεών, απότοκο προσπαθειών, βάση για ένα καλύτερο μέλλον. Και δε θα επιτρέψουμε όλα αυτά να καθίστανται, ανά τακτές περιόδους, ενέχυρο ομάδων περιθωριακών, ιδεοληπτικών, απολύτως μειοψηφικών.

«Εφαρμόζουμε το νόμο, έχοντας ανοιχτή την πόρτα μας στον διάλογο και τη συνεργασία για εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς αστερίσκους. Αλλά και χωρίς άβατα, πλέον»!

Γι αυτό και εμείς, ως κυβέρνηση, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως Ελληνική Αστυνομία, επιτελούμε το καθήκον μας. Εφαρμόζουμε το νόμο, συνεργαζόμαστε με τις πρυτανικές αρχές, επενδύουμε στη συνεργασία με τους ίδιους τους φοιτητές και τους καθηγητές.

Στο πλαίσιο αυτό, η πόρτα μας είναι ανοιχτή προς όλους. Για γόνιμο και ουσιαστικό περαιτέρω διάλογο και δημιουργική συνεργασία. Για εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα. Χωρίς αστερίσκους. Αλλά και χωρίς άβατα, πλέον!

Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι αίτημα διαχρονικό και καθολικό. Οφείλουμε να την κάνουμε πράξη. Σε αυτή τη χώρα, η ακτινοβολία της γνώσης δεν μπορεί να επισκιαστεί ξανά από κουκούλες!

Ενωμένοι στηρίζουμε την ασφάλεια και την ελευθερία, απέναντι στη βία.

Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και γνώσεων, όχι βιαιοτήτων και καδρονιών».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισε η φύλαξη του ΑΠΘ – Τι δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος στο προσωπικό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (video)"

Η Ελλάδα «τρολάρει» την Τουρκία: Έστειλε τη φρεγάτα «Λήμνος» σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Την φρεγάτα «Λήμνος» έστειλε η Ελλάδα στην άσκηση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ  με την ονομασία «Dynamic Mariner» που ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Συμμαχίας (MARCOM).

Ωστόσο, η αποστολή της συγκεκριμένης φρεγάτας στην πολυεθνική συμμαχική άσκηση, η οποία διεξάγεται σε συνδυασμό με την τουρκική ναυτική άσκηση Mavi Balina, στα τουρκικά παράλια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει μια ξεχωριστή σημασία.

Η φρεγάτα «Λήμνος» του Πολεμικού Ναυτικού, είναι γνώριμη στους Τούρκους, καθώς το καλοκαίρι του 2020 είχε γράψει την δική της «ιστορία» κατά την διάρκεια της κρίσης του «Oruc Reis» με την περίφημη «επακούμβηση» στην τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis», που παραλίγο να προκαλέσει σοβαρό και θερμό επεισόδιο.

Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ήταν σκόπιμη η απόφαση του ΠΝ να στείλει την συγκεκριμένη φρεγάτα, που «πόνεσε» την γειτονική μας χώρα, ωστόσο το γεγονός αυτό έχει μια συμβολική αξία, ειδικά όταν στη φωτογραφία που δημοσίευσε το ίδιο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και αναδημοσίευσε η MARCOM του NATO, η φρεγάτα «Λήμνος» βρίσκεται δίπλα δίπλα με τα…συμμαχικά τουρκικά πλοία στο Ναύσταθμο του Ακσάζ.


Η φρεγάτα Λήμνος (F451) στα δεξιά

Όσον αφορά την νατοϊκή άσκηση Dynamic Mariner, σε αυτήν συμμετέχουν:

  • 50 κύριες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες, αντιτορπιλικά, κορβέτες),
  • πέντε υποβρύχια,
  • πέντε εναέρια μέσα (συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας),
  • 1.500 πεζοναύτες και προσωπικό, από 12 κράτη του NATO (Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία , Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ).

Στην άσκηση συμμετέχουν και μέσα της Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) και της Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2), ενώ θα εκτελεστούν σενάρια και ασκήσεις κατά μονάδων επιφανείας, αεράμυνας περιοχής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ θα αναπτυχθούν ναρκοθηρευτικά και αμφίβιες δυνάμεις.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα «τρολάρει» την Τουρκία: Έστειλε τη φρεγάτα «Λήμνος» σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση"

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητό του ενεπλάκη σε τροχαίο

Το αυτοκίνητο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στο Κίεβο, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο του προέδρου της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Σερχίι Νικιφόροφ στο Facebook, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας αναφέρει τα εξής:

"Στο Κίεβο, ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του προέδρου της Ουκρανίας και οχήματα της συνοδείας του. Οι γιατροί που συνόδευαν τον αρχηγό του κράτους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον οδηγό του αυτοκινήτου και τον μετέφεραν σε ασθενοφόρο. Ο πρόεδρος εξετάστηκε από γιατρό, δεν διαπιστώθηκε σοβαρός τραυματισμός. Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα.".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητό του ενεπλάκη σε τροχαίο"

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: Θα αντιμετωπίσετε τα F-35 της Ελλάδας με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;»

Τουλάχιστον ειρωνικός ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, ο οποίος είχε πει πως η Τουρκία μπορεί να έρθει «ξαφνικά ένα βράδυ».

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο άνδρας που χάραξαν μαζί την εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε πως με τα νέα μαχητικά F-35 ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθει η Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, διερωτήθηκε αν ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την αλλαγή της ισορροπίας στους αιθέρες με την απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα.

«Αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35. Το F-35 αυτή τη στιγμή διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο, θα το αντιμετωπίσετε με το τραγούδι “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;”», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου.

Ανάλογη ήταν και η αναφορά του Σελτσούκ Τεπελί, παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox.«Αυτή η ιστορία με το “ξαφνικά ένα βράδυ” στην οποία αναφέρθηκε ο Νταβούτογλου με τα F-35. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα! Επειδή συνέχεια λέμε “ξαφνικά ένα βράδυ”, μόνο που αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούν να απογειωθούν από την Αθήνα, να έρθουν σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας, να επιστρέψουν κι εμείς δεν θα το αντιληφθούμε. Τα ραντάρ δεν το εντοπίζουν ενώ τα F-16 δεν είναι έτσι. Άρα, το “ξαφνικά ένα βράδυ” σε εμάς είναι τραγούδι, όμως οι άλλοι θα το κάνουν πραγματικότητα», είπε ο Τεπελί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: Θα αντιμετωπίσετε τα F-35 της Ελλάδας με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news