facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννενα : Αλλοιώθηκαν και άλλα φιαλίδια εμβολίων – Εκτός χρήσης 450 δόσεις

Εβδομήντα πέντε (75) φιαλίδια εμβολίων, 450 δόσεις, βγήκαν εκτός χρήσης λόγω βλάβης του ψυγείου στο οποίο φυλάσσονταν, στο φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η βλάβη έγινε αντιληπτή στις 7 το πρωί. Παρ’ ότι η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου είχε τοποθετήσει UPS για την σταθεροποίηση της τάσης, την προηγούμενη εβδομάδα μετά το αντίστοιχο περιστατικό στο ΚΥ Ιωαννίνων, τελικά η βλάβη δεν αποφεύχθηκε.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, η οποία αναφέρει:
«Αναδεικνύεται ότι η φύλαξη των εμβολίων είναι ένα δύσκολο ζήτημα με κυριότερο την εποπτεία της σταθερής ψύξης, ώστε να γίνεται αντιληπτό κάθε πρόβλημα έγκαιρα.
Μαζί με την ένδεια εμβολίων λόγω των εταιρικών και διακρατικών ανταγωνισμών, την έλλειψη υποδομών και προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αναλάβει αποκλειστικά τους εμβολιασμούς, με αποτέλεσμα το ΠΓΝΙ να φορτώνεται με 4 εμβολιαστικές γραμμές και να συζητιέται η δημιουργία 5ης που στερεί προσωπικό από χειρουργεία και κλινικές, τα προβλήματα υποδομών αλλά και ολοκληρωμένης πρόβλεψης κινδύνων και προβλημάτων εμφανίζονται ως καθοριστικά στην εξέλιξη των εμβολιασμών».

mypreveza

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννενα : Αλλοιώθηκαν και άλλα φιαλίδια εμβολίων – Εκτός χρήσης 450 δόσεις"

Βρετανία: Ενισχύονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί – Καραντίνα σε ξενοδοχεία και απειλές για φυλάκιση

Η Βρετανία θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες όπου εξαπλώνονται νέα στελέχη του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία να πληρώνουν για καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχεία, ενώ όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης, βάσει αυστηρότερων περιορισμών που θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι νέοι κανόνες για τα ταξίδια προστίθενται στην απαγόρευση που ισχύει ήδη για τα ταξίδια στο εξωτερικό για διακοπές. Η κυβέρνηση δήλωσε πως τα αυστηρότερα μέτρα χρειάζονται ώστε να μην ανακοπεί από τα νέα στελέχη του ιού το γρήγορο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας.

Αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία ζήτησαν περισσότερη κυβερνητική βοήθεια, λέγοντας πως οι νέοι κανόνες θα βαθύνουν μια κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν όλα τους τα έσοδα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, κινδυνεύουν με φυλάκιση και πρόστιμο έως 10.000 στερλινών.

«Όποιος λέει ψέματα στο έντυπο εντοπισμού επιβατών και προσπαθεί να αποκρύψει ότι ήταν σε μια χώρα που περιλαμβάνεται στον ‘κόκκινο κατάλογο’ 10 ημέρες πριν από την άφιξή του εδώ, θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 ετών», είπε ο Χάνκοκ στο κοινοβούλιο.

Οι Βρετανοί και Ιρλανδοί υπήκοοι που φθάνουν στην Αγγλία και βρίσκονταν σε χώρες υψηλού κινδύνου τις προηγούμενες 10 ημέρες θα πρέπει να πληρώσουν 1.750 στερλίνες για να καλύψουν το κόστος τουλάχιστον 10 ημερών καραντίνας σε ξενοδοχείο που θα τους έχει υποδειχθεί, είπε ο Χάνκοκ.

Όλοι όσοι φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε περαιτέρω τεστ για την COVID-19 τη δεύτερη και όγδοη ημέρα της καραντίνας τους, είπε, εκτός από ένα τεστ πριν από την αναχώρησή τους που απαιτείται ήδη.

Η Βρετανία πραγματοποιεί το πιο γρήγορο εμβολιαστικό πρόγραμμα μεγάλης χώρας. Αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός έπειτα από πληροφορίες ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιεί μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε ορισμένα νέα στελέχη του ιού, όπως αυτό που έχει εξαπλωθεί γρήγορα στη Νότια Αφρική.

Η κυβέρνηση, που έχει επικριθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπήρξε αργή στην υιοθέτηση πιο σκληρών συνοριακών μέτρων, είπε πως οι αυστηρότεροι κανόνες θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είναι βέβαιη ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον των νέων στελεχών ή ότι ενισχυμένα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα.

«Η ισχυρή προστασία στα σύνορα είναι μέρος της υπεράσπισης και του ασφαλούς εγχώριου ανοίγματος», είπε ο Χάνκοκ.

Βρετανικές αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια απηύθυναν νέα έκκληση για βοήθεια, την πιο πρόσφατη σε μια σειρά παρόμοιων εκκλήσεων, καλώντας την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα τα βγάλει πέρα φέτος, και να εκδώσει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.

«Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες αγωνίζονται να επιβιώσουν με σχεδόν μηδενικά έσοδα και μια βάση τεράστιου κόστους, και πρακτικά κάθε εβδομάδα έρχεται ένα νέο πλήγμα», ανέφεραν.

Ο Χάνκοκ είπε πως τα μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν μόνιμα και θα αντικατασταθούν «συν τω χρόνω με ένα σύστημα ασφαλών και ελεύθερων διεθνών ταξιδιών».

Η κυβέρνηση δήλωσε πως υπέγραψε συμβόλαια με 16 ξενοδοχεία για έναν αρχικό αριθμό 4.600 δωματίων για ξενοδοχειακή καραντίνα και πως θα εξασφαλίσει περισσότερα όπως θα απαιτηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες να δημοσιοποιούνται μεθαύριο, Πέμπτη.

Οι καραντίνες σε ξενοδοχεία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αυστραλία τη Νέα Ζηλανδία ως στρατηγική για τον δραστικό περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Ενισχύονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί – Καραντίνα σε ξενοδοχεία και απειλές για φυλάκιση"

DW:Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού διχάζουν την ΕΕ

Επισκέψεις σε εστιατόρια, στον κινηματογράφο, ταξίδια. Θα πρέπει να επιτραπεί και πάλι σε όσους έχουν εμβολιαστεί να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και να ανακτήσουν τις ελευθερίες τους; Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση και η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης όσων εμβολιάζονται. Προ ημερών το Συμβούλιο Δεοντολογίας που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση σε θέματα ηθικής εκφράστηκε αναφανδόν κατά. Την ίδια ώρα όμως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ελλείψει ευρωπαϊκού συντονισμού κινούνται αυτόνομα στο μείζον αυτό ζήτημα, δημιουργώντας προφανή τετελεσμένα. 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. «Οι πολίτες που εμβολιάζονται πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα», αξίωνε ήδη προ εβδομάδων ο έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, βάζοντας μάλιστα το θέμα στην ατζέντα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Η ελληνική υπομονή όμως φαίνεται πως εξαντλήθηκε. Τη Δευτέρα και στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ συμφώνησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Νετανιάχου σε ένα διαβατήριο που θα επιτρέπει τις απρόσκοπτες και άνευ όρων μετακινήσεις των εμβολιασμένων πολιτών μεταξύ των δυο χωρών. 

Θολό ευρωπαϊκό τοπίο

Γερμανία, πιστοποιητικό εμβολιασμού
Προνόμια για εμβολιασμένους;

Την αρχή είχε κάνει η Δανία, καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα σχέδια ενός ψηφιακού διαβατηρίου για να διευκολύνει καταρχάς τις μετακινήσεις επιχειρηματιών αλλά και να καταστήσει κατ' επέκταση δυνατή τη συμμετοχή εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις, όπως συναυλίες ή αθλητικούς αγώνες. Εκτιμάται βέβαια ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 4 μήνες για την υλοποίηση του ψηφιακού αυτού πιστοποιητικού που θα επιδεικνύεται από τους πολίτες με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών για ένα διαβατήριο εμβολιασμού προσανατολίζεται και η γειτονική Σουηδία, ωστόσο σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ΕΕ. 

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τάση αυτή βρίσκει ήδη πρακτική εφαρμογή. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, ισχύουν από τα τέλη Δεκεμβρίου ήδη εξειδικευμένα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί. Έτσι δεν χρειάζεται να μπουν στην προβλεπόμενη 10ήμερη καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι εισέρχονται στη χώρα. Επίσης, σε ιδιωτικές συναθροίσεις οι εμβολιασμένοι δεν προσμετρώνται στον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων. 

Η ρουμανική κυβέρνηση απάλλαξε επίσης τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την υποχρεωτική καραντίνα. Και αυτό ενώ μόλις προ εβδομάδων ο πρόεδρος της χώρας Γιοχάνις είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «διακρίσεων» σε βάρος μη εμβολιασμένων. Η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα που αποκατέστησε την απρόσκοπτη ελευθερία των μετακινήσεων από 1ης Φεβρουαρίου. 

Κομισιόν: Πρόωρη η συζήτηση

Σκωτία, αεροδρόμιο Εδιμβούργου, επιβάτες
Θα έπρεπε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις εμβολιασμένων;

Οι μονομερείς αυτές ενέργειες επιμέρους χωρών φαίνεται να παραβλέπουν την ΕΕ. Μπορεί να υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, τόσο σε γραπτή όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Ο έως τώρα προγραμματισμός όμως περιορίζει τη χρήση του για ιατρικούς σκοπούς. Θα αφορά, για παράδειγμα, την περίπτωση που κάποιος πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε άλλη χώρα. Ή όταν ο εμβολιασμένος απευθυνθεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε νοσοκομείο άλλης χώρας επειδή νιώθει παρενέργειες και πρέπει να πιστοποιήσει το εμβόλιο που έχει κάνει.  Η συζήτηση για τυχόν πλεονεκτήματα για εμβολιασμένους είναι πρόωρη καθώς οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, σχολιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν. Βασικό επιχείρημά της, όπως και των υπολοίπων χωρών που αντιδρούν, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι ότι πολλά ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμη. Με κυριότερο, εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ιδιαίτερα σύνθετο είναι και το ερώτημα εάν η ανάκτηση των ελευθεριών για εμβολιασμένους ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Η απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων ωστόσο είναι βασική προϋπόθεση για να βρεθεί κοινός ευρωπαϊκός παρονομαστής.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού διχάζουν την ΕΕ"

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από δύο νέες μεταλλάξεις στην Βρετανία

Δύο νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, ένα εκ των οποίων έχει ταξινομηθεί ως «ανησυχητικό», ταυτοποιήθηκαν στην Βρετανία, φέροντας κάποιες ομοιότητες στο νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο στέλεχος, έγινε σήμερα γνωστό από μια κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων.

Ένα από τα νέα στελέχη, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Μπρίστολ, περιγράφεται ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία», από τη συμβουλευτική ομάδα νέων και αναδυόμενων απειλών από αναπνευστικούς ιούς.

Το άλλο, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Λίβερπουλ, περιγράφεται ως μια «παραλλαγή υπό διερεύνηση» από την επιτροπή

Οι νέες παραλλαγές φέρουν τη μετάλλαξη E484K, η οποία εμφανίζεται στην πρωτεΐνη- ακίδα του ιού και πρόκειται για την ίδια αλλαγή που έχει παρατηρηθεί στη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγή, οι οποίες έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Η Δημόσια Αρχή Υγείας έχει ταυτοποιήσει 76 κρούσματα των νέων παραλλαγών και είναι πεπεισμένη πως τα εμβόλια λειτουργούν σε βάρος τους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ./ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από δύο νέες μεταλλάξεις στην Βρετανία"

Ταραντίλης για Τσίπρα: Αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι κορωνοϊό σε πορείες

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.  Συγκεκριμένα, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες», υπογραμμίζοντας πως είναι ανεύθυνο η αξιωματική αντιπολίτευση να προσκαλεί σε συγκεντρώσεις αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών; Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους; Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία; Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το εάν δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας επεσήμανε ότι «βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία. Διότι εδώ, κοιτάξτε, είναι άλλη συζήτηση με αυτή που αφορούσε μια επετειακή εκδήλωση όπως ήταν αυτή του Πολυτεχνείου. Είναι κάθε χρόνο, δεν την έφερε η κυβέρνηση, κάθε χρόνο είναι και είπαμε κι εμείς πρώτοι, «παιδιά κοιτάξτε, φέτος να κάνουμε λίγο διαφορετικά, να μην κάνουμε διαδήλωση γιατί ενέχει το ρίσκο να υπάρξει διάδοση του ιού».

«Και πήγαμε 20 άνθρωποι με αποστάσεις στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και καταθέσαμε ένα στεφάνι. Είναι άλλο αυτό λοιπόν, να είναι μια επετειακή εκδήλωση που παίρνουν την πολιτική ευθύνη οι οργανωτές και είναι άλλο όταν η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να νομοθετήσει με προκλητικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση, διάλογο, ζητήματα που εγείρουν αντιστάσεις. Άρα, ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση. Θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει ορισμένα μέτρα αναγκαία, καταστολής ελευθεριών, να μη γίνουν μόνιμα και να μη γίνουν ευκαιρία για τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μέτρα τα οποία θα είναι σε αντίθεση με την κοινή λογική και με την κοινή γνώμη», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταραντίλης για Τσίπρα: Αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι κορωνοϊό σε πορείες"

Ερντογάν: Θα συζητήσουμε την αποχώρηση από την Λιβύη, αν άλλες χώρες φύγουν πρώτα

Η Τουρκία θα συζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικών της δυνάμεων από την Λιβύη αν άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν πρώτα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στην Λιβύη αποκλειστικά για την εκπαίδευση μονάδων που δηλώνουν πίστη στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), που έχει έδρα στην Τρίπολη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θα συζητήσουμε την αποχώρηση από την Λιβύη, αν άλλες χώρες φύγουν πρώτα"

Κύπρος: Διψήφιο νούμερο κρουσμάτων για πρώτη φορά το 2021

Η Κύπρος κατέγραψε για πρώτη φορά το 2021 διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα 95 νέα σε σύνολο 25.427 τεστ.

Παράλληλα η Κύπρος δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο με το υπουργείο Υγείας να τονίζει πως παραμένουν 214.

94 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 35 σε σοβαρή κατάσταση.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,37. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο ανέρχεται σε 31.959.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Διψήφιο νούμερο κρουσμάτων για πρώτη φορά το 2021"

Αυστηρότερους κανόνες αποφάσισε για τα ταξίδια η Σουηδία λόγω κορονοϊού

Μέτρα με στόχο να αποτραπεί νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παίρνει η κυβέρνηση της Σουηδίας. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνει ο αριθμός των επιβατών σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων με τρένο και λεωφορείο.

Η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (9/2) κλιμακώνει τα μέτρα από τότε που ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων έπληξε τη χώρα προς τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απάντηση της χώρας παραμένει πιο μετριοπαθής σε σχέση με τα ολικά lockdowns που υιοθετήθηκαν σε πολλά τμήματα της Ευρώπης.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, τα τρένα και τα λεωφορεία θα μπορούν να κινούνται μόνο με τη μισή δυναμικότητα εάν το ταξίδι τους είναι μεγαλύτερο των 150 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο περιορισμός θα ισχύει έως τα τέλη Μαΐου. Εξαιρέσεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα ισχύσουν για όσους έχουν ήδη αγοράσει τα εισιτήριά τους.

 

«Η κατάσταση με την πανδημία φαίνεται πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα-δυο μήνες νωρίτερα», δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά… υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα και η κατάσταση θα μπορούσε, ως εκ τούτου, γρήγορα να επιδεινωθεί».

Τα σχολεία στη Σουηδία έχουν μία εβδομάδα διακοπών στις αρχές Μαρτίου, μια ευκαιρία για ταξίδια που εκμεταλλεύονται πολλές οικογένειες. Για πολλά από αυτά τα ταξίδια έχουν ήδη γίνει κρατήσεις και οι νέοι κανόνες δεν αναμένεται να μειώσουν ιδιαίτερα την κίνηση κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τα ποσοστά μολύνσεων στη Σουηδία έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες με τους ημερήσιους αριθμούς να διαμορφώνονται χαμηλότερα από το ήμισυ του επιπέδου στα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπάρχει ωστόσο μια αύξηση στους ανθρώπους με το στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία, και η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος.

Το πρώτο κύμα του ιού έπληξε τη Σουηδία ύστερα από τις σχολικές διακοπές του περασμένου Μαρτίου, με πολλούς Σουηδούς να μολύνονται κατά τη διάρκεια εκδρομών για σκι στις Άλπεις.

Από την Παρασκευή, η Σουηδία έχει καταγράψει 8.112 νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Υγείας. Την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης εβδομάδας, είχαν καταγραφεί 9.649 κρούσματα. Η χώρα των 10 εκατ. κατοίκων κατέγραψε 73 νέους θανάτους, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 12.188.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρότερους κανόνες αποφάσισε για τα ταξίδια η Σουηδία λόγω κορονοϊού"

Τσίπρας: Αποτυχία το lockdown μέσα στο lockdown -«Τι θα έκανα εγώ»

«Η ανακοίνωση ενός lockdown μέσα στο lockdown είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος»,

ανέφερε στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις υποστήριξε:

«Για πρώτη φορά άκουσα τον υπουργό Yγείας να λέει ότι θα εισηγηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι πάμε σε ένα lockdown μέσα στο lockdown.

Είμαστε από τον Νοέμβριο σε lockdown και φαίνεται ότι αυτές οι συνθήκες δεν φέρνουν αποτέλεσμα…

Αν λοιπόν σήμερα με κυβερνητική απόφαση επιβληθεί νέο lockdown μέσα στο lockdown επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε βλέποντας και κάνοντας και τώρα πηγαίνει κάνοντας και βλέποντας.

Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και μετά βλέπουμε».

Ακολούθως είπε ότι αν και σε όλο τον δυτικό κόσμο βρισκόμαστε σε μία κατάσταση

που δεν διακρίνεται από την επιτυχία της, στην χώρα μας

«η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μία υπερβολική κούραση την κοινωνία και τα μεγέθη που αφορούν την πανδημία είναι ανησυχητικά…

Η ελληνική κυβέρνηση από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό, δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος».

Σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος απάντησε:

«Το κρίσιμο δεν είναι τι διαφορετικό θα κάνεις όταν τα πράγματα φθάσουν στο μη περαιτέρω,

αλλά εάν έκανες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μη φθάσει μέχρι εκεί η κατάσταση,

ή για να ελαχιστοποιήσεις τις συνέπειες.

Εμείς ασκούμε συγκεκριμένη κριτική: τι έκανε η κυβέρνηση για τη διασπορά στις εστίες μετάδοσης, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα σχολεία για τους εργασιακούς χώρους;

Όχι μόνο δεν έκανε κάτι αλλά μας καθησύχαζε λέγοντας ότι δεν κολλάει στο μετρό, δεν κολλάει στα σχολεία».

Συνεχίζοντας είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου

καθώς οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν με βάση μία εικόνα που δεν είναι πραγματική καθώς ο αριθμός των τεστ υπολείπεται αυτών που απαιτούνται…».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αποτυχία το lockdown μέσα στο lockdown -«Τι θα έκανα εγώ»"

Εκλεισε το εργοστάσιο της PIPE LIFE στη Θήβα – Όχι στις ομαδικές απολύσεις λέει η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ κατήγγειλε την εταιρεία PIPE LIFE, η οποία με μία αιφνιδιαστική κίνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θήβα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει πολλές θυσίες με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, η Διοίκηση της εταιρείας αφήνει στο δρόμο 70 οικογένειες.

Η Συνομοσπονδία, στηρίζει τις ενέργειες του Εργατικού Κέντρου Θήβας το οποίο μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων προσπαθούν να αποτρέψουν το κλείσιμο της επιχείρησης.

Η ΓΣΕΕ κάλεσε παράλληλα το ΣΕΠΕ να παρέμβει άμεσα και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισε το εργοστάσιο της PIPE LIFE στη Θήβα – Όχι στις ομαδικές απολύσεις λέει η ΓΣΕΕ"

Λαμία: Στο εδώλιο τρεις γιατροί για τον άδικο χαμό της 14χρονης Ιωάννας

Στις δικαστικές αίθουσες θα βρεθεί σύντομα η υπόθεση της 14χρονης Ιωάννας Κουτσοπάνου, που είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Λαμίας και όχι μόνο, τον Ιανουάριο του 2019, όταν άφηνε την τελευταία της πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, έχοντας μεταφερθεί εκεί εσπευσμένα μετά από πολύωρη παραμονή στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Το παιδί είχε χειρουργηθεί για σκωληκοειδίτιδα, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση «έφυγε» από περιτονίτιδα (φλεγμονή στην κοιλιά) που είχε προκαλέσει όμως η διάτρηση στομάχου (ρήξη σπλάχνου)!

Η χαροκαμένη οικογένεια της Ιωάννας, από τότε ζητάει να μάθει όλη την αλήθεια και να τιμωρηθούν όσοι άφησαν να φύγει το αγγελούδι τους από τη ζωή.

Μετά από αρκετές καταθέσεις και συλλογή στοιχείων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην Εφημερίδα "Ελευθερία", η Εισαγγελία της Λάρισας - όπου κατατέθηκε η σχετική μήνυση - άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε τρεις γιατρούς. Δύο του Νοσοκομείου Λαμίας και ενός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις από το εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας όπου θα καθίσουν ως κατηγορούμενοι. Να σημειωθεί ότι για ικανό αριθμό εφημερευόντων γιατρών που εκλήθησαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να δώσουν εξηγήσεις, δεν διατυπώνονται ποινικές ευθύνες.

Το Νοσοκομείο Λαμίας εμπλέκεται στο πρώτο στάδιο της νοσηλείας της άτυχης μαθήτριας, καθώς εκεί έσπευσαν αρχικά για βοήθεια οι γονείς του κοριτσιού το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε πως περιγράφει την τραγική ιστορία ο πατέρας της αδικοχαμένης Ιωάννας:

«Το παιδί ξύπνησε περίπου στις 5.00 το πρωί με πολύ ισχυρούς πόνους στην κοιλιά. Επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο και μας είπε να την πάμε στο νοσοκομείο και να ζητήσουμε να τη δει χειρουργός. Την πήρα με το αυτοκίνητό μου, την πήγα στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας. Κατέβηκε, μετά από αρκετή ώρα μια ειδικευόμενη παιδίατρος και την εξέτασε μακροσκοπικά, με τα χέρια. Έκρινε ότι δεν πρέπει να βγάλει ακτινογραφίες, της πήρε αίμα και έκανε εισαγωγή. Εκεί έπαιζαν με το παιδί μου επί 5-6 ώρες. Της έπαιρναν αίμα, την είδε ωτορινολαρυγγολόγος, της έδιναν χάπια για το στομάχι. Μετά από 6-7 ώρες της έκαναν ένα υπερηχογράφημα. Είδαν ότι η κοιλιά της ήταν γεμάτη υγρό και τότε, επιτέλους, κάλεσαν χειρουργό. Ήρθε ο χειρουργός και ζήτησε να δει μια ακτινογραφία. Του είπαν ότι δεν έχουν βγάλει και αυτός τρελάθηκε. “Δεν έχετε βγάλει ακτινογραφία στο παιδί; Αυτό έπρεπε να γίνει στο πρώτο πεντάλεπτο” είπε. Ζήτησε να βγει ακτινογραφία και μόλις την είδε είπε ότι το παιδί έπρεπε να έχει χειρουργηθεί αμέσως. Έγινε εκεί ένα μπάχαλο… να το στείλουν στο Παίδων ή στο νοσοκομείο Λάρισας

«Άρχισε να αλλάζει χρώμα και αυτοί συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε καλά»

Έφυγε στις 15.00 με ασθενοφόρο για το νοσοκομείο της Λάρισας, χειρουργήθηκε στις 19.00 και στις 23.30 της Παρασκευής βγήκε από το χειρουργείο και μας είπαν, πολλές φορές, ότι όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και το μετέφεραν στο δωμάτιο. Μετά το παιδί άρχισε να αλλάζει χρώμα, να μελανιάζει, να ασπρίζει, να ασπρίζουν τα νύχια του και αυτοί συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε καλά. Και μετά από κάποιο διάστημα το παιδί πέθανε και λένε ότι δεν ξέρουν από τι. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που φταίνε για να σωθούν κάποια άλλα παιδάκια...».

Σημειώνουμε ότι σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει για την υπόθεση η διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας, τόνιζε ότι το κορίτσι διακομίσθη στη Λάρισα για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση σε ειδική παιδοχειρουργική κλινική, έχοντας όμως διαπιστώσει υγρά στην κοιλιακή χώρα και παρουσία αέρα υποδιαφραγματικά με πιθανή αυτόματη ρήξη κοίλου οργάνου. Υποστηρίζουν δε, ότι επικοινώνησε και τηλεφωνικά ο χειρουργός της Λαμίας με τον παιδοχειρουργό στη Λάρισα για να τον ενημερώσει σχετικά.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Στο εδώλιο τρεις γιατροί για τον άδικο χαμό της 14χρονης Ιωάννας"

Μηταράκης: Δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών προσφύγων στη Θράκη

«Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών. Είναι ξεκάθαρο ότι η εθνική στρατηγική για τον Έβρο που λέει "καμία νέα δομή και καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη" δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται ποτέ ν' αλλάξει».

Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η ασφάλεια του Έβρου και των κατοίκων του συνιστά τη μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα θέματα του ακριτικού νομού είναι προτεραιότητας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μηταράκης: Δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών προσφύγων στη Θράκη"

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες φαρμακευτικού προϊόντος

Την ανάκληση των παρτίδων 2000913, 2000914 και 2000915 με ημερομηνία λήξης 11/2021 του φαρμακευτικού προϊόντος ADRENALINE 1 mg/ml injection solution, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εντοπίστηκε αστοχία υλικού (βαθιά χαραγή στο λαιμό της φύσιγγας) σε τεμάχια παρτίδων του προϊόντος που διακινήθηκαν σε χώρα της Ευρώπης.

Η απομάκρυνση των ανωτέρω παρτίδων από την ελληνική αγορά αποφασίστηκε, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί ελαττωματικά τεμάχια σε αυτές, επειδή έχουν παραχθεί από την ίδια παρτίδα φύσιγγας με το εύρημα, αναφέρει ο ΕΟΦ και προσθέτει ότι η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προέβη η εταιρεία DEMO AE.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες φαρμακευτικού προϊόντος"

Άγριες συμπλοκές αστυνομίας – διαδηλωτών στη συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (pics, video)

Άγριες συμπλοκές σημειώθηκαν κατά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στα Προπύλαια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών.

Νωρίτερα, με εντολή της ΕΛΑΣ, έκλεισαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι», «Ευαγγελισμός» και «Θησείο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου, διεκδικώντας την άμεση μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

 

 

 

  

  

 

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριες συμπλοκές αστυνομίας – διαδηλωτών στη συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (pics, video)"

Μητσοτάκης: Από μεθαύριο έως τις 28 Φεβρουαρίου lockdown στην Αττική

Tηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, από μεθαύριο Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου έπειτα και από την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως μετά την μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο Τετάρτη. Εκτό από τη λειτουργία του λιανεμπορίου αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής, καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ

Ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα τροφίμων.

Η υποχρεωτική τηλεργασία αναμένεται να οριστεί στο 50% με παράλληλους αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου.

Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στην Αττική από την Πέμπτη το πρωί στις 6, θα εξειδικευτούν αύριο στις 12 το μεσημέρι, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία»

Στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού, επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά, με στόχο «να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό».

«Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος δύο ανησυχητικά στοιχεία: Την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

«Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές» δήλωσε.

«Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο! Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στόχος, όπως πρόσθεσε, να  χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι γνωρίζει το κόστος για την οικονομία και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως γνωρίζει και την κούραση που υπάρχει στην κοινωνία. Γι' αυτό διαβεβαίωσε ότι «έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας» με τους εμβολιασμούς ως κύριο όπλο.

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι  Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε» κατέληξε.

Όλο το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο ενημερώθηκα για την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών μας. Θέλησα προσωπικά να σας ανακοινώσω την απόφαση για τα νέα μέτρα και να εξηγήσω τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτά.

Συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας. Και η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του Κορωνοϊού. Το δηλώνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώλειες μεταξύ των 27. Αλλά το βεβαιώνουν και οι σύνθετοι δείκτες που παρακολουθεί η δική μας Επιστημονική Επιτροπή.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του Κορωνοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη.

Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο «απαγορευτικό» του Ιανουαρίου.

Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!

Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους.

Συμπολίτες μου,

Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Γνωρίζω καλά, όμως, και την αγωνία της κοινωνίας. Νιώθω την πολύμηνη κούραση. Τον εκνευρισμό. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας που αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Έχω και εγώ παιδί στο σχολείο και ξέρω. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση των πολιτών: «Θα μας ξανακλείσετε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας «κλείνουν», αλλά μόνον ένας», απαντώ. Και αυτός είναι ο Κορωνοϊός, που πρέπει να νικήσουμε. Αντλώντας δύναμη από αυτά που πετύχαμε και πίστη από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες.

Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας.

Συμπολίτες μου,

Σας καλώ και πάλι να μείνουμε ενωμένοι και να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Πολύ περισσότερο, που ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα. Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα.

Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!»

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Από μεθαύριο έως τις 28 Φεβρουαρίου lockdown στην Αττική"

Καιρός αύριο: Με αφρικανική σκόνη την Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες καταιγίδες γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες στα δυτικά και στα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα κεντρικά και νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά και από το βράδυ στο Ιόνιο. Πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές στην Ήπειρο.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5, από το μεσημέρι νότιοι 5 με 6 και τη νύχτα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στις Κυκλάδες από τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και τη νύχτα στα βόρεια θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Με αφρικανική σκόνη την Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: Στα 1.526 τα νέα κρούσματα - 277 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

15 νέα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη

Από τον έλεγχο του ΕΟΔΥ αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage)

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

⋅1 δείγμα από την Π.Ε. Αττικής (νοσοκομειακό)
⋅9 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά)
⋅5 δείγματα από Πύλη Εισόδου

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6
δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 5
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 84
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 13
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 7
ΑΡΤΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 97
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 21
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 109
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 4
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 38
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 108
ΕΒΡΟΥ 8
ΕΥΒΟΙΑΣ 87
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 2
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 3
ΗΛΕΙΑΣ 13
ΗΜΑΘΙΑΣ 11
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 18
ΘΑΣΟΥ 3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 174
ΘΗΡΑΣ 6
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17
ΚΑΒΑΛΑΣ 7
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 5
ΚΑΡΠΑΘΟΥ 5
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 206
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 8
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19
ΛΑΡΙΣΑΣ 28
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4
ΛΕΣΒΟΥ 3
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 11
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 7
ΜΗΛΟΥ 1
ΜΥΚΟΝΟΥ 3
ΝΗΣΩΝ 19
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 84
ΞΑΝΘΗΣ 6
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 102
ΠΕΛΛΑΣ 7
ΠΙΕΡΙΑΣ 9
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 15
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 5
ΣΥΡΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 7
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 29
ΧΑΝΙΩΝ 6
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 51

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.526 τα νέα κρούσματα - 277 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι"

Κλείνουν στις 16:00 οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν στις 16:00 σήμερα οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

Για τις 17:00 έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στα Προπύλαια από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλείνουν στις 16:00 οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο"

Θετικός στον κορωνοΐό αλλά καλά στην υγεία του ο Μητροπολίτης Ευγένιος: Το μήνυμά του προς τους Ρεθυμνιώτες (Βίντεο)

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο οποίο βρέθηκε θετικός στον κορωνοΐό

"Είμαι και εγώ όπως πολλοί συνάνθρωποί μας προσβεβλημένος από τον κορωνοΐό" ανέφερε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης.

Πρόσθεσε, μιλώντας για την διάγνωση, πως μετά το μοριακό τεστ στο οποίο υπεβλήθη και το θετικό αποτέλεσμα ο ίδιος μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου δεν κρίθηκε απο τους ιατρούς απαραίτητη η παραμονή του , αφού δεν φέρει σοβαρά συμπτώματα του ιού.

Ο ίδιος απευθύνθηκε με αγάπη στους Ρεθυμνιώτες τονίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους της Εκκλησίας και τόνισε πως θα παραμείνει για το προβλεπόμενο διάστημα στην κατοικία του. Συνέστησε σε όλους όσοι ήρθαν μαζί του σε επαφή τις προηγούμενες ημέρες έως την Παρασκευή να προβούν σε τεστ , αλλά και να τηρούν  τα μέτρα προστασίας.

Δείτε το βίντεο:

goodnet

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός στον κορωνοΐό αλλά καλά στην υγεία του ο Μητροπολίτης Ευγένιος: Το μήνυμά του προς τους Ρεθυμνιώτες (Βίντεο)"

Εφιαλτικό 48ωρο για τη Γερμανία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης – Προβλήματα στην κεντρική Ευρώπη (video)

Δεκάδες οδηγοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, παγιδευμένοι από το χιόνι σε έναν αυτοκινητόδρομο στη βορειοδυτική Γερμανία, ενώ τα κέντρα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού χρειάστηκε να κλείσουν στη Βρετανία, η οποία επλήγη από ένα έντονη χιονόπτωση.

Οι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων αποκλείστηκαν περίπου για 30 χλμ. στον αυτοκινητόδρομο A2 κοντά στο Μπίλεφελντ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που σημειώνονται στη Γερμανία τις τελευταίες 48 και πλέον ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Φορτηγά ανατράπηκαν με αποτέλεσμα να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος και στις δύο κατευθύνσεις.

Η πλειονότητα των οδηγών πέρασαν σχεδόν 16 ώρες στα αυτοκίνητά τους, μέσα στην παγωνιά. Διασώστες τους προμήθευσαν κουβέρτες και ζεστά ροφήματα.

«Η γενική κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μπίλεφελντ. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου για να διαλυθεί το μποτιλιάρισμα», υπερθεμάτισε εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου αυτοκινητοδρόμων της περιοχής.

Οδηγοί αποκλείστηκαν επίσης για μερικές ώρες τη νύχτα στο κέντρο της Γερμανίας, στον αυτοκινητόδρομο A4.

Ο υπουργός Μεταφορών, Αντρέας Σόιερ, κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας και κεντρικής Γερμανίας να αποφύγουν να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον έως αύριο, Τετάρτη.

Η χιονόπτωση και η συσσώρευση χιονιού στους δρόμους προκάλεσε επίσης καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με την Deutsche Bahn. Πολλές γραμμές μεγάλων αποστάσεων επηρεάστηκαν σε όλη τη Γερμανία.

Σήμερα και αύριο αναμένονται νέες χιονοπτώσεις όμως στη συνέχεια η έντασή τους αναμένεται να μειωθεί. Το κρύο ωστόσο θα παραμείνει τσουχτερό αυτή την εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κοντά στους -20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα σε ορισμένες περιοχές.

Πολλές πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη (κέντρο), αύξησαν την ικανότητα υποδοχής και τη φροντίδα των αστέγων.

Στη Νυρεμβέργη (Βαυαρία, νότια), ένα τμήμα του πληθυσμού δεν έχε θέρμανση λόγω πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό σταθμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επισήμως θύματα από την κακοκαιρία. Χθες, Δευτέρα, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο χιόνι, στο Μπίλεφελντ, χωρίς μέχρι τώρα ο θάνατός του να συνδέεται με την κακοκαιρία. 

Προβλήματα στην κεντρική Ευρώπη

Έντονη χιονόπτωση παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από το Βέλγιο μέχρι την κεντρική Ευρώπη και τη Δανία.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε ένα μεγάλο τμήμα της Βρετανίας, από τη νότια Αγγλία, ένα τμήμα της Βόρειας Ιρλανδίας και έως τη Σκωτία στα βόρεια.

Οι περιοχές αυτές τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού λόγω χιονοπτώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις οδικές ή σιδηροδρομικές μετακινήσεις, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office). Η τελευταία προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο πτώσεων λόγω της παγωνιάς.

Στο Λονδίνο, το χιόνι έπεφτε χωρίς διακοπή σήμερα το πρωί, δημιουργώντας ένα λεπτό άσπρο στρώμα στα πάρκα, πάνω στο οποίο έπαιζαν τα παιδιά.

Στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το ύψος του χιονιού μπορεί να έφθανε έως τα 15 εκατοστά.

Πολλά κέντρα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού χρειάστηκε να κλείσουν, στο Ίπσουιτς και στο Κόλτσεστερ κυρίως, ενώ η χώρα, η οποία βρίσκεται σε λοκντάουν, συνεχίζει την εκστρατεία της με εντατικό ρυθμό ώστε να μπορέσει να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών.

Κάποια σχολεία, που λειτουργούν μόνο για ειδικά παιδιά ή για τα παιδιά απαραίτητων εργαζομένων, χρειάστηκε επίσης να παραμείνουν κλειστά στη νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λίνκολνσιρ (ανατολικά).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτικό 48ωρο για τη Γερμανία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης – Προβλήματα στην κεντρική Ευρώπη (video)"

Μαρέβα Μητσοτάκη: Στέλνει εξώδικο στον Κώστα Βαξεβάνη

Με εξώδικο απαντά η Μαρέβα Μητσοτάκη στον Κώστα Βαξεβάνη, με αφορμή ανάρτησή του που την εμφανίζει να βρίσκεται στην Αίγυπτο εν μέσω καραντίνας.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη θα αποστείλει εξώδικο απαιτώντας δημόσια συγγνώμη.

Τι αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Ακόμη και η προβοκάτσια έχει τα όριά της.

Τα ξεπέρασε όμως ο τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος εμφανίζει ως σημερινή, εν μέσω καραντίνας, επίσκεψη της συζύγου του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2019 συνοδεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου!

Δηλαδή 16 μήνες πριν!

Για να δοθεί, μάλιστα, αληθοφάνεια στο γεγονός εμφανίζεται δημοσίευμα με σημερινή ημερομηνία!

Η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα αποστείλει εξώδικο απαιτώντας από τον κ. Βαξεβάνη να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για το ψεύδος.

Αν δεν το πράξει, τότε το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη με την κατάθεση αγωγής. Αρκετά με τα ψέματα και την οργανωμένη στοχοποίηση από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου».

Η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στο εξώδικο μέσω Twitter:

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρέβα Μητσοτάκη: Στέλνει εξώδικο στον Κώστα Βαξεβάνη"

Αττική: 72χρονος κατηγορείται για ένοπλες ληστείες και κλοπές

Στελέχη της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνέλαβαν έναν 72χρονο, ο οποίος κατηγορείται πως διέπραττε, σε συνεργασία με αλλοδαπούς κακοποιούς, ένοπλες ληστείες και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα κλοπιμαία τα αποθήκευε στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας.

Ο 72χρονος συνελήφθη χθες και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών.

Σε έλεγχο που διενήργησαν τα στελέχη του λιμενικού, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο σπίτι του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-σαράντα (40) ρολόγια χειρός διάφορων επωνυμιών,
-ένα (01) χρονόμετρο χειρός,
-τέσσερα (04) ρολόγια τσέπης,
-ένα (01) επιτραπέζιο ρολόι,
-δεκατρία (13) δαχτυλίδια,
-δύο (02) ζευγάρια μανικετόκουμπα,
-μία (01) ταυτότητα χειρός,
-τρεις (03) σταυροί,
-μία (01) ταυτότητα λαιμού,
-τρεις (03) αλυσίδες λαιμού,
-ένα (01) σκουλαρίκι,
-ένα (01) μεταλλικό μπρασελέ,
-ένα (01) μεταλλικό στρογγυλό μενταγιόν,
-πέντε (05) αναπτήρες,
-μία (01) ασημένια πλάκα,
-μία (01) ζυγαριά ακριβείας,
-ένα (01) πιστόλι διαμετρήματος 765 και μία γεμιστήρα με θήκη,
-ένα (01) πιστόλι με μία γεμιστήρα με πέντε (05) φυσίγγια των 9mm συνοδευόμενο από δεύτερη γεμιστήρα και την θήκη του,
-εικοσιπέντε (25) φυσίγγια των 32 mm,
-εικοσιπέντε (25) νομίσματα παλαιοτέρων ετών και διάφορων χωρών,
-ένα (01) μαύρο τσαντάκι το οποίο περιείχε τρία (03) μεταλλικά κουτάλια, δύο (02) μεταλλικά βραχιόλια τύπου χειροπέδες, τρία (03) μεταλλικά περιλαίμια, έξι (06) μεταλλικά βραχιόλια, δύο (02) ζεύγη σκουλαρίκια, ένα (01) μεταλλικό κόσμημα, έξι (06) μεμονωμένα μεταλλικά σκουλαρίκια, δύο (02) μεταλλικά περιδέραια και ένα μεταλλικό διάτρητο τσαντάκι χειρός,
-ένα (01) τσαντάκι χειρός, το οποίο περιείχε τριάντα τρία (33) χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ (50€)
-ένα (01) μεταλλικό αντικείμενο,
-ένα (01) κομπολόι,
-μία (01) μικρή κασετίνα, η οποία περιείχε τρία (03) μεταλλικά αντικείμενα σε μορφή μενταγιόν,
-τρία (03) σφυριά,
-μία (01) μεταλλική κασετίνα τσιγάρων, η οποία είχε διαμορφωθεί με υλικό, ως μήτρα αντιγραφής κλειδιών,
-ένα (01) σακίδιο πλάτης, το οποίο περιείχε εργαλεία διάρρηξης και συγκεκριμένα ένα (01) γωνιακό τροχό, δύο (02) ηλεκτρικά κατσαβίδια, πέντε (05) δίσκους κοπής, τρία (03) μπεκ υδροκοπής, πλήθος κλειδιών, ένα (01) κλειδί (κάβουρα) και ένα (01) σετ εξαγωγής σπασμένων βιδών,
-δύο (02) ζευγάρια γάντια,
πλήθος κλειδιών,
-ένας ελεγκτής διαμαντιών,
-δύο (02) συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
-μία (01) κόκκινη πλαστική συσκευασία, η οποία περιείχε τρεις (03) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας,
-ένας (01) στρογγυλός μεταλλικός μετρητής πάχους μεταλλικών αντικειμένων,
-ένα (01) τέιζερ υπέρυθρων για ακινητοποίηση σκύλων,
-ένα (01) διαβατήριο αμφιβόλου γνησιότητας και
το χρηματικό ποσό των οκτακοσίων πενήντα ευρώ (850€) σε χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ (50€)

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: 72χρονος κατηγορείται για ένοπλες ληστείες και κλοπές"

Κορονοϊός: Ανησυχία από το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι' αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Ανησυχία από το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης"

Νομοσχέδιο Κεραμέως: Αιτήσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25

Έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής με αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, οι οποίες ορίστηκαν να συζητηθούν μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εισηγήθηκε, λόγω ενός πιθανού γενικευμένου lockdown, «να παγώσει η συζήτηση και η ψήφιση του σχεδίου νόμου». Υπέρ της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «αλίμονο εάν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να «κλειδώσουμε» τη Βουλή», καθώς, όπως είπε, αυτό «θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας. O διάλογος είναι αυτός που κάνει ισχυρή τη Δημοκρατία μας».

Βρούτσης: «Δεν πρέπει να διακοπεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι «κλείνουμε έναν χρόνο σε ένα περιβάλλουν πρωτόγνωρο και η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, κατάφερε μέσα σε δύσκολες καταστάσεις να έχει κρατήσει τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες και όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Η Δημοκρατία, εδώ και έναν χρόνο, στάθηκε όρθια και είχαμε διάλογο στη Βουλή». «Δεν πρέπει να διακοπεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου», πρόσθεσε σημειώνοντας πως είναι «προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για συγκρούσεις και «πόλεμο» στα πεζοδρόμια από τη μια και από την άλλη να παγώσει η λειτουργιά της Βουλής».

Σκανδαλίδης: Θεσμικά δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της Βουλής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι «άλλο είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για να έρθει ένα άλλο με μεγαλύτερη διαβούλευση και τις αναγκαίες συγκλίσεις και άλλο να ζητάμε να σταματήσει η Βουλή τη λειτουργία της επειδή υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση. Θεσμικά δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της Βουλής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, αντιτάχθηκε στο «πάγωμα» της συζήτησης του νομοσχεδίου λέγοντας πως είναι αντιφατικό να υποστηρίζεται ότι «δεν μπορεί να λέμε πως για να συζητήσουμε εδώ στην Βουλή δεν ενδείκνυνται οι συνθήκες, αλλά για να καλούμε σε συλληπτήρια έξω δεν υπάρχει πανδημία».

Σκουρλέτης: Νέα δεδομένα με το lockdown

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε πως από το πρωί, με δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό ότι είναι πιθανόν να πάμε σε ένα γενικευμένο lockdown. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους και για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο είναι ένα κρίσιμο σχέδιο νόμου όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και «εισηγούμαστε να παγώσει η συζήτησή του». «Δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό επί δύο ή τρεις ημέρες εμείς να συζητούμε εδώ και να μη μπορεί να γίνουν διαδηλώσεις ή να έχουμε συγκρούσεις για αυτές τις καταστάσεις», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση εξ ολοκλήρου».

Παφίλης: Ανήθικο να συζητάμε ένα νομοσχέδιο με πανεπιστήμια και σχολεία κλειστά ένα χρόνο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί πρόκληση και είναι ανήθικο να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όταν εδώ και έναν χρόνο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι κλειστά». «Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η Βουλή, αλλά δεν μπορεί να έρχονται τέτοια νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, όταν ο λαός δεν έχει τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως είναι «τραγικό ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την κοινωνία όλη σε γενικό lockdown. Γι’ αυτό συντασσόμεθα ότι θα πρέπει να αναβληθεί αυτή η συζήτηση».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών. Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο, η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και σε συνεννόηση με τα έχουν οργανωθεί κύκλοι ομιλητών-βουλευτών

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο Κεραμέως: Αιτήσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25"

«Ντου» με καπνογόνο, τρικάκια και πανό από αντιεξουσιαστές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο

Ομάδα αντιεξουσιαστών βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (09.02.2021) στα γραφεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ – ΜΠΕ) με συνθήματα, πανό και τρικάκια υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι αντιεξουσιαστές που «επισκέφτηκαν» το κτίριο όπου στεγάζεται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ – ΜΠΕ) μπήκαν στο εσωτερικό, ανέβηκαν στον πρώτο όροφο κρατώντας ένα αναμμένο καπνογόνο και κρέμασαν πανό στο μπαλκόνι.

Εκεί παρέμειναν λίγα λεπτά και αποχώρησαν πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία.

Για το συμβάν ανέβασαν και φωτογραφίες αλλά και κείμενο στο indymedia.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» με καπνογόνο, τρικάκια και πανό από αντιεξουσιαστές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο"

Ουχάν: Η ειδική ομάδα του ΠΟΥ «αθωώνει» νυχτερίδες και παγκολίνους για την μετάδοση του ιού

Τα μέχρι τώρα πορίσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην «πηγή» του κορωνοϊού, την κινεζική πόλη Ουχάν, δείχνουν ότι ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 μπορεί να προήλθε από ζωονοσογόνα στελέχη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί το ζώο - ξενιστής.

«Αν και οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι (ασιατικό ζώο) είναι πιθανοί υποψήφιοι για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, δείγματα κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν σε αυτά τα είδη, δεν είναι πανομοιότυπα με τον ιό Sars-Cov-2», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Λιάνγκ Γονιάν, επικεφαλής του ειδικού πάνελ για τη νόσο Covid-19 στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας που συνεργάζεται με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, από τα δείγματα σε νυχτερίδες των σπηλαίων στην κινεζική πόλη Ουχάν και σε άλλες τοποθεσίες που υπάρχουν ζώα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσουν την παρουσία του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

«Επιπλέον, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς κατάφερε να παρεισφρήσει ο ιός Sars-Cov-2 στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Η αγορά αυτή ήταν μία από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η επιδημία αλλά η μετάδοση του ιού γινόταν και σε άλλα σημεία της πόλης», τόνισε ο καθηγητής Λιάνγκ.

Επιπλέον, όπως είπε, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός Sars-Cov-2 είχε εξαπλωθεί στον πληθυσμό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί εάν είχε εξαπλωθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Τέλος υποστήριξε ότι η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώθηκε στα ζώα προτού μολύνει τους ανθρώπους.

«Η υπόθεση να έχει διαρρεύσει ο κορωνοϊός από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Ουχάν είναι «εξαιρετικά απίθανη», όπως υποστηρίζει ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ίδιος τονίζει επίσης πως, το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να μπορεί να μεταδοθεί μέσω του εμπορίου της αλυσίδας κατεψυγμένων προϊόντων είναι επίσης εφικτό.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξέτασε την προέλευση του Covid-19 υπογράμμισε ότι η έρευνα αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της πανδημίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουχάν: Η ειδική ομάδα του ΠΟΥ «αθωώνει» νυχτερίδες και παγκολίνους για την μετάδοση του ιού"

Κορονοϊός: Νέα παράταση στις Notam για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Καταλoνία

Νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (Notam) στο επιβατικό κοινό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη (9/2) η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). «Εως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αναστέλλονται οι πτήσεις με την Καταλονία (Ισπανία), ενώ οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοινώνει την παράταση των συγκεκριμένων οδηγιών, με ισχύ ήδη από σήμερα τα ξημερώματα έως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί:

   – Αναστολή πτήσεων Καταλονία: Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

   – Αφίξεις μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με την νέα παράταση της notam θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

   Από την αεροπορική οδηγία (Νotam) εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

  • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
  • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
  • Πτήσεις επαναπατρισμού με την έγκριση του Υπ. Εξωτερικών (Flights approved by the Hellenic Ministry of Foreign Affairs for repatriation)
  • Κρατικές πτήσεις (state flights).
  • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
  • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
  • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
  • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
  • Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
  • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέα παράταση στις Notam για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Καταλoνία"

Ακάρ: Οι Έλληνες στρατικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης

Στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη του στις εφημερίδες Aksam και Hurriyet.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», σύμφωνα με την Aksam, ο Ακάρ ανέφερε: «Οι Έλληνες στρατικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας. Ποιός έχει επεκτατικές βλέψεις; Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια».

Όσο για τις «προκλητικές επισκέψεις Ελληνων αξιωματούχων», σημείωσε: «Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιήστε τα νησιά!»

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στράφηκε και προσωπικά κατά του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου δηλώνοντας: «Tώρα στις πύλες της Ευρώπης προσπαθούν να καλύψουν τις παρανομίες τους και προσπαθούν να εξηγήσουν προβλήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο Έλληνας υπουργός είπε σε υπουργό της Γερμανίας πως “τρεις φορές φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία”. Βλέπουν όνειρα. Δεν έχουμε ούτε σκέψεις, ούτε σχέδια. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογο του την ακύρωση της παράδοσης των υποβρυχίων και των ανταλλακτικών. Η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα αυτό».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακάρ: Οι Έλληνες στρατικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news