facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Πάτρα: Άνδρες της ΟΠΚΕ δέχθηκαν επίθεση όταν επιχείρησαν να ελέγξουν αυτοκίνητο – Ένας αστυνομικός ελαφρά τραυματίας

Ένας αστυνομικός ελαφρά τραυματίας είναι το αποτέλεσμα επεισοδίου που προκλήθηκε κατά την διάρκεια ελέγχου από άνδρες της ΟΠΚΕ σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν Ρομά.

Όλα έγιναν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Παναγίτσα της Παραλίας Πατρών, όταν αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο ύποπτου οχήματος. Οι επιβάτες, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και στο σημείο βρέθηκαν και άλλα άτομα Ρομά, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύρραξη.

Ένας αστυνομικός δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο, ενώ φέρεται και να έχει επίσης δαγκωθεί και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Αμέσως, στην περιοχή έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη και οι Ρομά διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 5 προσαγωγές, ενώ αναζητείται και το άτομο που προκάλεσε το επεισόδιο, το οποίο έχει ταυτοποιηθεί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Άνδρες της ΟΠΚΕ δέχθηκαν επίθεση όταν επιχείρησαν να ελέγξουν αυτοκίνητο – Ένας αστυνομικός ελαφρά τραυματίας"

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έκπτωτος ο Στέφανος Κασσελάκης», ψήφισαν 17 από τα 18 παρόντα μέλη

Έκπτωτο έκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία συμφωνώντας με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα η απόφασή της αναφέρει: «H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Τα 17 μέλη του οργάνου επικύρωσαν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Καταψήφισε η Θοδώρα Τζάκρη ενώ η Ολυμπία Τελιγιωρίδου ήταν απούσα.

Νωρίτερα και κατά την προσέλευση των μελών υπήρξαν αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έκπτωτος ο Στέφανος Κασσελάκης», ψήφισαν 17 από τα 18 παρόντα μέλη"

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε όρια ταχύτητας και κλήσεις και τι ισχύει για ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα

Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα ύστερα από 17 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων – είναι αλήθεια – ελάχιστη πρόοδος έγινε στη μείωση των δεικτών οδικής ασφάλειας.

Με τους στόχους της ΕΕ αναφορικά με τη μείωση των τροχαίων να υστερούν αισθητά σε χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό θανάτων από τροχαία με μέσο όρο 60 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 46. Η Σουηδία, δε, κατάφερε να μειώσει τον φόρο αίματος στην άσφαλτο σε μόλις 22 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων («πρωτεύει» η Ρουμανία με 86).

Σε κάθε περίπτωση όλοι θέλουμε (και πρέπει) να ελπίζουμε ότι ο νέος Κ.Ο.Κ. θα βελτιώσει την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται τα τελευταία 50+ χρόνια η Ελλάδα, από τους ουραγούς της Γηραιάς Ηπείρου στον τομέα αυτό.

Με βάση έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος Κ.Ο.Κ. είναι:

  • η μείωση του ορίου ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές που θα είναι τα 30 χλμ/ώρα (20 χλμ/ώρα έξω από σχολεία),
  • τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα που «κατεβαίνουν» και επίσημα στο οδόστρωμα λόγω του παραπάνω και 
  • η προσωποποίηση των ποινών στις περισσότερες των περιπτώσεων, στοιχείο που σταματά τον παραλογισμό που με βάση τη λαϊκή θυμοσοφία αποτυπώνεται στο «φταίει ο γάιδαρος, βαράμε το σαμάρι».

Οι αλλαγές αυτές συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων έχουν λάβει γνώση για τις καινοτομίες του νέου Κ.Ο.Κ., με αρνητικές (τι πιο φυσικό για την ελληνική νοοτροπία) αλλά και θετικές κριτικές.

Συγκεκριμένα, η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός των αστικών περιοχών αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού (πόσο μάλλον θανάτου) σε περίπτωση που συμβεί εμπλοκή μεταξύ οχημάτων ή οχήματος με άνθρωπο. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως με βάση τα στατιστικά δεδομένα το 46% των νεκρών στα τροχαία αφορά ευάλωτους χρήστες οδικού δικτύου όπως μοτοσικλετιστές (19%), πεζούς (18%) και ποδηλάτες (9%) και το 45% επιβάτες αυτοκινήτων.

Στον αντίποδα, όμως, η μείωση στα 30 χλμ. ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλέον μποτιλιαρίσματα, αλλά και δυσκολία τήρησης από πλευράς οδηγών. Το τελευταίο είναι σχεδόν βέβαιο στην Ελλάδα, όπου η αστυνόμευση του ΚΟΚ ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι υποτυπώδης, ενώ, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας, θα πρέπει να θεσπίσουμε εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες.

Η μείωση του ορίου στις κατοικημένες περιοχές στα 30 χλμ/ώρα επισημοποιεί την κίνηση των ηλεκτρικών πατινιών και των ποδηλάτων στους δρόμους, κάτι που ενδεχομένως δημιουργήσει επιπλέον δυσάρεστα αποτελέσματα για τους χειριστές τους, καθώς σε μια χώρα όπου λείπει η οδηγική παιδεία αυτό που επικρατεί είναι το «δίκαιο του ισχυρού».

Νόμιμη η κίνηση των μηχανών ανάμεσα στα αυτοκίνητα στην κίνηση

Πλέον αυτού, ο νέος ΚΟΚ επιτρέπει την κίνηση των δίτροχων ανάμεσα στα αυτοκίνητα στην κίνηση (όταν είναι σταματημένα και με ταχύτητα έως 30 χλμ/ώρα), καθώς και το δικαίωμα να βγαίνουν μπροστά από τα αυτοκίνητα στο φανάρι, γεγονός που συχνά πυκνά δημιουργεί εκνευρισμό στους οδηγούς των αυτοκινήτων, προστριβές αλλά και δυστυχήματα.

Για τα παντός είδους δίκυκλα, επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές για τη μη χρήση κράνους, ενώ απαγορεύεται το παρκάρισμά τους κατά μήκος των πεζοδρομίων.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εντυπώσεις από τη διάταξη που αποσυνδέει την ποινή παράβασης από το όχημα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και είναι απολύτως λογικό, αφού την παράβαση την κάνει το λογικό ον, ο οδηγός, και όχι το άψυχο μηχάνημα, που εκτός των άλλων μπορεί να εξυπηρετεί και άλλους οδηγούς, οι οποίοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη για την παράβαση. Πάντως, σε περιπτώσεις που δεν θα είναι σαφής ο παραβάτης (όπως η πιστοποίηση της παράβασης από κάμερες), η ποινή θα επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Κατά τα λοιπά, όπως αυτή η πολυσυζητημένη υπόθεση με τον καφέ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι κάποιο νέο μέτρο, αφού εντάσσεται στις ήδη ισχύουσες διατάξεις του ΚΟΚ, ο οποίος αναφέρει σαφώς ότι τα χέρια και τα πόδια του οδηγού θα πρέπει να είναι ελεύθερα για την οδήγηση.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ή με μόνο ενσύρματα ακουστικά, μόνο που εδώ η επικινδυνότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας την ώρα της οδήγησης δεν οφείλεται τόσο πολύ στη μειωμένη κινητικότητα αλλά στην απόσπαση της προσοχής. Πόσο μάλλον τώρα με τα smartphones, όπου οι περισσότεροι στέλνουν ή διαβάζουν μηνύματα την ώρα της οδήγησης.

Θετικά αντιμετωπίζεται και η αυστηροποίηση των ποινών για την άσκοπη χρήση της ΛΕΑ και για την κατάληψη θέσεων παρκαρίσματος ή ράμπας για ΑΜΕΑ.

Σε τρεις κατηγορίες θα χωρίζονται οι παραβάσεις

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, οι παραβάσεις πλέον θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, ενώ οι ποινές θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, φθάνοντας σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5ετία, πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ, ποινές φυλάκισης έως 10 χρόνια για βαριά σωματική βλάβη, φυλάκιση τουλάχιστον 10 χρόνια για θάνατο ανθρώπου, ή έως και ισόβια κάθειρξη για θάνατο περισσοτέρων του ενός ανθρώπων.

Οι τρεις κατηγορίες παραβάσεων έχουν ως εξής:

  • Ε1: Παραβάσεις, χαμηλής επικινδυνότητας (π.χ. αντικανονική στάθμευση), με πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και 10 ημέρες.
  • Ε2: Παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας με πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 ημέρες.
  • Ε3: Υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή ΣΤΟΠ, η υπερβολική ταχύτητα, η αντικοινωνική/επικίνδυνη οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, κ.λπ. οι οποίες θα θεωρούνται κακουργηματικού χαρακτήρα και θα τιμωρούνται αναλόγως.
Τέλος στα… ρουσφέτια για τις κλήσεις της Τροχαίας;

Τέλος, αυτό που ισχυρίζονται οι συντάκτες του νέου ΚΟΚ είναι ότι οριστικά σταματά το ρουσφέτι στις κλήσεις της Τροχαίας και όλες οι πιστοποιημένες κλήσεις θα καταγράφονται ηλεκτρονικά άμεσα, ούτως ώστε ο παραβάτης να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον «μπάρμπα στην Κορώνη» και να τις σβήσει. Αντίθετα, η κλήση θα στέλνεται άμεσα στο κινητό του παραβάτη, ο οποίος το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να καταθέσει εντός 7-10 ημερών ένσταση στο αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. Αν όμως αυτή δεν γίνει δεκτή, τότε το πρόστιμο θα αναρτάται στον λογαριασμό του στο TaxisNET και αν δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα θα περνά στις βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο.

Για όλη την τελευταία παράγραφο έχουμε ιδιαίτερες αμφιβολίες, καθώς είναι πολλές οι φορές, που μας έχουν διαβεβαιώσει πως «οι κλήσεις δεν σβήνονται», αλλά τελικά πάντα βρίσκεται τρόπος. Όσο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών πλατφορμών, ας μην ξεχνάμε πως και αυτές άνθρωποι τις χειρίζονται.

Κλείνοντας, να εκφράσουμε την ευχή μας, ώστε ο νέος ΚΟΚ να καταφέρει περεταίρω βελτίωση των δεικτών της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, κάτι που δεν πολυ-πιστεύουμε, αφού το ουσιαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται στην ελλειμματική εκπαίδευση οδήγησης και στην ακόμα πιο ελλειμματική αστυνόμευση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε όρια ταχύτητας και κλήσεις και τι ισχύει για ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο γκάλοπ μετά την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη – Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 29,8%

Το «πολεμικό» κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη και όλα όσα ακολούθησαν φέρνει το κόμμα στην 5η θέση σε ποσοστά, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του MEGA.

Στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις του κόσμου, φαίνεται να «κάθεται» σταθερά πια το ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ εξακολουθεί να συγκεντρώνει την προτίμηση των πολιτών, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτά δείχνει μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (12/9/24).

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,8%, το ΠΑΣΟΚ 12,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5% χάνοντας 4,3 μονάδες από τον Ιούνιο του 2024.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 22% το ΠΑΣΟΚ το 11,6% η Ελληνική Λύση το 8,1% το ΚΚΕ το 7,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 7% είναι δηλαδή 5ο κόμμα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα καταγράφει ένα πρώτο κλίμα μετά την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη και αυτά που ακολούθησαν.

Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι για την πορεία της χώρας με ποσοστό 71% να απαντάει ότι πηγαίνει προς της λάθος κατεύθυνση.

Το πρόβλημα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, φαίνεται να είναι η ακρίβεια…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο γκάλοπ μετά την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη – Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 29,8%"

17 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Από Ω/18:00/11-09-2024 έως Ω/18:00/12-09-2024 εκδηλώθηκαν 17 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 16 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη μία (1).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "17 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο "

Απειλές Πούτιν προς τη Δύση: Αν επιτρέψει στην Ουκρανία να μας πλήξει με δικούς της πυραύλους τότε «βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα (12/9/24) ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία»

«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Δύση.

«Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλές Πούτιν προς τη Δύση: Αν επιτρέψει στην Ουκρανία να μας πλήξει με δικούς της πυραύλους τότε «βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»"

Ηλεία: Νεκρά ψάρια στην παραλία της Ροβιάτας - Δείτε βίντεο

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Ηλεία, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ροβιάτας, εξαιτίας των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν στην παραλία, κοντά στην εκβολή του ποταμού Κουρλέσα.

Το θέαμα των νεκρών ψαριών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, με τους κατοίκους να ζητούν άμεσες εξηγήσεις και μέτρα από τις αρμόδιες αρχές.



Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το patrisnews.gr, εκφράζονται φόβοι πως το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση των υδάτων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για την ποιότητα των νερών στα οποία κολυμπούν καθημερινά ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της Ροβιάτας. 

Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστη η αιτία που τα ψάρια ξεβράστηκαν νεκρά στην παραλία. 

Οι λουόμενοι φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πιθανή μόλυνση του νερού στη δημόσια υγεία και ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας, όπως ελέγχους στην ποιότητα των υδάτων και τη διενέργεια ερευνών για να αποκαλυφθεί η αιτία θανάτου των ψαριών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεία: Νεκρά ψάρια στην παραλία της Ροβιάτας - Δείτε βίντεο"

Προειδοποίηση του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία προσομοιώνουν αίτημα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, που καλούν τους πολίτες να δουν έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην προσωπική τους Θυρίδα, το οποίο σχετίζεται με υποτιθέμενο μήνυμα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για αυτό και η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών. Το Phishing συνιστά ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο που καλεί τον αποδέκτη του μηνύματος να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται. Αυτές οι οδηγίες μπορεί να ζητούν από τον αποδέκτη να ακολουθήσει κάποιον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή και να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα. Περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός μηνυμάτων σχετικά με επιστροφές φόρου ή χορήγηση επιδομάτων.

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αληθοφανής φαίνεται ο αποστολέας ή και τα μηνύματα που λαμβάνουν, ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων που δρουν με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την προστασία από τις επιθέσεις αυτού του τύπου (phishing attacks):

  • Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (πχ σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κλπ).
  • Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.
  • Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητα του.
  • Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.
  • Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.
  • Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.
  • Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.
  • Είναι αποτελεσματικός ένας ενδελεχής έλεγχος γραμματικής και ορθογραφίας καθώς τα τυπογραφικά λάθη και η κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing.
  • Υπάρχουν αρκετές λύσεις ασφάλειας και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antispamming) που περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης και απόρριψης κακόβουλων μηνυμάτων.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr"

Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία – Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου σε όλη τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με κατά τόπους πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Θα φτάσει τους 27 με 30 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μικρής διάρκειας σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Το βράδυ προβλέπεται βελτίωση του καιρού.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 και τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα από δυτικές με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία – Αναλυτική πρόγνωση"

Έως και 30.000 ευρώ το «επίδομα επαναπατρισμού» της Σουηδίας στους μετανάστες

Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρότεινε να αυξήσει μέχρι και τις 350.000 κορώνες, δηλαδή άνω των 30.000 ευρώ, το ποσό που θα καταβάλει από το 2026 σε κάθε μετανάστη που θα δέχεται να επιστρέψει στη χώρα του.

«Κάνουμε νέα βήματα όσον αφορά τον επαναπροσδιορισμό της μεταναστευτικής πολιτικής μας» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται από το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD).

Σήμερα, ένας ενήλικος μπορεί να λάβει επιδότηση επαναπατρισμού ύψους 10.000 κορωνών, οι ανήλικοι 5.000 και το μέγιστο που δίνεται σε ολόκληρες οικογένειες είναι 40.000 κορώνες. Η επιδότηση αυτή ισχύει από το 1984 αλλά αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Επιπλέον, το ποσό είναι μικρό και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν κάνει χρήση του μέτρου, εξήγησε ο Λούντβιχ Άσπλινγκ, βουλευτής των SD, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν γίνει γνωστό και αυξηθεί το ποσό, περισσότεροι μετανάστες θα επιδιώξουν να το λάβουν για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μία διερευνητική έκθεση που είχε ζητήσει η κυβέρνηση και δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο συνιστούσε να μην αυξηθεί σημαντικά το επίδομα επαναπατρισμού, θεωρώντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σχέση με το κόστος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ο αριθμός των προσώπων που φεύγουν από τη Σουηδία θα ξεπεράσει τον αριθμό των μεταναστών το 2024, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έως και 30.000 ευρώ το «επίδομα επαναπατρισμού» της Σουηδίας στους μετανάστες"

Λουκέτο για δύο χρόνια σε πρατήριο καυσίμων από την ΑΑΔΕ – Πουλούσε αμόλυβδη νοθευμένη κατά 85%

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει παρατεταμένα τους ελέγχους για τον περιορισμό της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων.

Συγκεκριμένα, τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ έπειτα από πληροφορίες, προχώρησαν στο κλείσιμο -για δύο χρόνια- πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή της Αργυρούπολης.

Από τον έλεγχο των δειγμάτων που πραγματοποίησε η Χημική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, βρέθηκε ότι το δείγμα βενζίνης αμόλυβδης 95 οκτανίων είναι νοθευμένο σε ποσοστό 85%, με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου που περιέχουν μεθανόλη και αιθανόλη.

Μετά την επιβεβαίωση της νοθείας από την Χημική Υπηρεσία, ελεγκτές του 4ου Τελωνείου Πειραιά και του Τελωνείου Αθηνών, με την συνδρομή εξαμελούς ένοπλης ομάδας της ΟΠΚΕ της Ελληνικής Αστυνομίας, προέβησαν στη σφράγιση της εγκατάστασης.

Πέραν των διοικητικών προστίμων που θα επιβληθούν, ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ ταυτόχρονα, κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο για δύο χρόνια σε πρατήριο καυσίμων από την ΑΑΔΕ – Πουλούσε αμόλυβδη νοθευμένη κατά 85%"

ΠΑΣΟΚ: Ανακηρύχθηκαν οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας την Τετάρτη 11/09/2024 τον προβλεπόμενο έλεγχο των υπογραφών που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για την ανακήρυξη των υποψηφίων Προέδρων του Κινήματος, διαπίστωσε ότι και οι 6 υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το Καταστατικό και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση υπογραφών είτε του 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, είτε της συγκέντρωσης 5000 υπογραφών μελών, σημειώνοντας δέ ότι όλοι οι υποψήφιοι κατέθεσαν μοναδικές υπογραφές πολλαπλάσιες του προβλεπόμενου ορίου για την ανακήρυξή τους. Δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές ο Γιάννης Κανελλάκης και δεν θα είναι υποψήφιος.

Κατόπιν αυτών αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Ανακηρύσσει ως υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά την εκλογική διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου 2024 τους:

ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

ΠΑΥΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ

Η ΕΔΕΚΑΠ καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να συμβάλουν για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής όλων των μελών και φίλων του Κινήματος στη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, όπως πρώτο το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε.

Στην κρίσιμη αυτή πολιτική συγκυρία που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αυξάνει δυναμικά τις δυνάμεις του, η συμμετοχή όλων στην εκλογική διαδικασία θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΑΣΟΚ: Ανακηρύχθηκαν οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος"

Μπαλάσκας για ψηφιακό δίπλωμα: «Νόμιμο για κάθε έλεγχο Τροχαίας – Δεν είμαστε στην εποχή μανιβέλας»

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης (10/09) στην Ηλιούπολη όταν μετά από τροχαίο η μία από τις εμπλεκόμενες οδηγούς επέδειξε το ψηφιακό της δίπλωμα, καθώς δεν είχε μαζί της το συμβατικό. Ο αστυνομικός ωστόσο δεν το δέχθηκε και μάλιστα της επέβαλλε πρόστιμο ύψους 10 ευρώ, έστω κι αν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πολλάκις ξεκαθαριστεί ότι τα ψηφιακά έγγραφα έχουν την ίδια ισχύ.

Στην εκπομπή του Action 24, «Action Τώρα», όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Σταύρος Μπαλάκας εμφανίστηκε καυστικός, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι κάποιοι έχουν μείνει στην εποχή που τα τηλέφωνα λειτουργούσαν με… μανιβέλα.

«Η Τροχαία δεν αναγνώρισε στοιχεία ταυτότητας ή δίπλωμα Έλληνα πολίτη από το gov.gr; Από ένα πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης των στοιχείων του πολίτη που έγινε για την εξυπηρέτησή του;», αναρωτήθηκε αρχικά ο αστυνομικός αναλυτής και συνέχισε: «Από τη στιγμή που έχει περάσει στο gov.gr, είναι έγκυρο. Το ψηφιακό δίπλωμα έγινε με τη φιλοσοφία να μην κουβαλάει ένα κάρο έντυπα επάνω του ο πολίτης. Έχει στο κινητό του πλέον την ψηφιακή του ταυτότητα, έχει το ψηφιακό του δίπλωμα, έχει τις κάρτες του, που κάνει τις συναλλαγές του».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε ότι ο αστυνομικός που δεν δέχθηκε το ψηφιακό δίπλωμα, θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά: «Αν δεν το δέχτηκε, πρέπει ο αστυνομικός να ελεγχθεί πειθαρχικά. Είναι πάρα πολύ απλό. Είναι νόμιμο το ψηφιακό δίπλωμα. Και σε ένα αστυνομικό τμήμα αν πάτε και σας ζητήσουν ταυτότητα, ο αστυνομικός υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την ψηφιακή ταυτότητα. Κάποιοι έχουν μείνει στην εποχή που δεν υπήρχαν καν κινητά. Που είχαμε τηλέφωνα με μανιβέλα».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάσκας για ψηφιακό δίπλωμα: «Νόμιμο για κάθε έλεγχο Τροχαίας – Δεν είμαστε στην εποχή μανιβέλας»"

ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 594 εισαγωγές λόγω CoViD

Οι επιδημιολογικοί δείκτες CoViD δείχνουν περαιτέρω μείωση. Τα στοιχεία κατέγραψαν περαιτέρω μείωση την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα και αφορά το διάστημα 2-8 Σεπτεμβρίου:

Συγκεκριμένα:

  • Οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα CoViD των νοσοκομείων έφτασαν τις 594 έναντι 673 την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι θάνατοι ασθενών με CoViD είναι 27 ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 38.
  • Οι νέες διασωληνώσεις έφτασαν τις 8 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 24.
  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Το επικρατούν στέλεχος κατά τις τελευταίες εβδομάδες εξακολουθεί να είναι το ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T.
  • Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

               Δείκτες CoViD

2 - 8 Σεπτεμβρίου

26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου
Νέοι θάνατοι 27 38
Διασωληνωμένοι 24  29
Νέες εισαγωγές 594 673
 
Λύματα

Από την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διαφαίνεται έναρξη της θερινής αυξητικής τάσης νωρίτερα, με τα επίπεδα να κινούνται μέχρι του παρόντος συνολικά χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό θερινό κύμα.

Το  μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα λύματα καταγράφηκε στο Ηράκλειο (+80%) και την Πάτρα (+55%).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 594 εισαγωγές λόγω CoViD"

Γρεβενά: Για παραχάραξη χαρτονομισμάτων συνελήφθη 22χρονος – Βρέθηκαν 15.000 ευρώ στην κατοχή του

Ογδόντα πέντε πλαστά χαρτονομίσματα συνολικής χρηματικής αξίας δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και μία σιδερογροθιά βρέθηκαν στην κατοχή ενός 22χρονου, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του, στην πόλη των Γρεβενών.

Ο άνδρας συνελήφθη για παραχάραξη νομίσματος, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και περί όπλων.

Προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Γρεβενών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρεβενά: Για παραχάραξη χαρτονομισμάτων συνελήφθη 22χρονος – Βρέθηκαν 15.000 ευρώ στην κατοχή του"

Μητσοτάκης για ενστόλους: Κάναμε μικρή κίνηση στο νυχτερινό επίδομα – Θα πάμε σε νέα αύξηση του χρόνου

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε τον πρωί της Πέμπτης (12/9) στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98.9 αναφέρθηκε στα νυχτερινά στους ενστόλους και τους μισθούς στο Δημόσιο, σημειώνοντας: «Κάναμε πράγματι μια μικρή κίνηση στο νυχτερινό επίδομα. Δεν είπε κανείς ότι είναι πολλά, είναι όμως μία πρώτη κίνηση που δείχνει ότι το νυχτερινό επίδομα μας απασχολεί.

Άρα, να περιμένει κανείς όταν του χρόνου συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα, θα πάμε σε μία νέα αύξηση. Είναι λοιπόν ένα βήμα, όχι αρκετό αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».

Για τους πυροσβέστες

Σε ερώτημα αν θα μπουν οι πυροσβέστες στα βαρέα και ανθυγιεινά απάντησε πως αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλες ομάδες: «Από πέρυσι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για αύξηση των απολαβών στο Δημόσιο». Πρόσθεσε πως στο μέλλον μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για ενστόλους: Κάναμε μικρή κίνηση στο νυχτερινό επίδομα – Θα πάμε σε νέα αύξηση του χρόνου"

ΕΛ.ΑΣ.: Συνελήφθη 42χρονος, αρχηγός συμμορίας που άδειαζε ταμειακές στη βορειοανατολική Αττική

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ένας 42χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθη, πρωινές ώρες χτες (11-9-2024) στην περιοχή των Αχαρνών, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής ο εν λόγω άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών για απόπειρα κλοπής, απείθεια και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που αστυνομεύουν την περιοχή των Αχαρνών έκριναν ύποπτο τον 42χρονο και τον κάλεσαν σε έλεγχο. 

Όταν είδε τους αστυνομικούς ο 42χρονος διέφυγε τρέχοντας πεζός και μετά από πεζή καταδίωξη ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς. Κατά την ακινητοποίησή του απώθησε τους αστυνομικούς και επιχείρησε να αφαιρέσει τον υπηρεσιακό οπλισμό ενός αστυνομικού χωρίς να τα καταφέρει. 

Ακόμη, κατά τον έλεγχο στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης και κοκαΐνης ενώ οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών το οποίο επελήφθη προανακριτικά. 

Εκεί διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές και βούλευμα για κλοπή. 

Ο 42χρονος κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2024, μαζί με έτερο 45χρονο, διέπραττε κλοπές χρηματικών ποσών από ταμειακές μηχανές καταστημάτων στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. 

Κατά την διάπραξη των κλοπών, ο 42χρονος εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου αναμένοντας στο εσωτερικό «επιχειρησιακού οχήματός» στο οποίο είχαν τοποθετήσει λευκή ταινία στις πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να μην ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Συνελήφθη 42χρονος, αρχηγός συμμορίας που άδειαζε ταμειακές στη βορειοανατολική Αττική"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024"

Δικαστήριο της ΕΕ: Παράνομο το πλαφόν σε τιμή και ποσότητα για ορισμένα γεωργικά προϊόντα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε απόψε ότι μια ρύθμιση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας που επιβάλλει σε έναν διανομέα να προτείνει προς πώληση ορισμένα γεωργικά προϊόντα σε κανονιστικά ρυθμιζόμενη τιμή και σε προκαθορισμένη ποσότητα, είναι αντίθετη με το Δίκαιο της ΕΕ.

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, έκρινε ότι η σχετική νομοθεσία της ουγγρικής κυβέρνησης εμποδίζει τους εμπόρους, χωρίς κατάλληλη αιτιολόγηση, να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές πώλησης και τις ποσότητες που προσφέρονται προς πώληση των εν λόγω γεωργικών προϊόντων

Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης ξεκινάει τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19, όταν η Ουγγαρία ρύθμισε, με κυβερνητικό διάταγμα, την εμπορία έξι βασικών προϊόντων (ορισμένα είδη ζάχαρης, αλεύρι σίτου, ηλιέλαιο, χοιρινό κρέας, κρέας πουλερικών και γάλα).

Από τον Νοέμβριο του 2022, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, το διάταγμα τροποποιήθηκε και άλλα δύο προϊόντα προστέθηκαν στον κατάλογο (αυγά και πατάτες). Το εν λόγω διάταγμα προέβλεπε ότι οι εμποροι ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν προς πώληση αυτά τα προϊόντα σε ρυθμιζόμενη τιμή και σε προκαθορισμένη ποσότητα.

Τον Μάιο του 2023, οι ουγγρικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην εταιρεία τροφίμων SPAR Magyarország αφού διαπίστωσαν ότι, σε ένα κατάστημά της παραβίαζε το κυβερνητικό διάταγμα για την ημερήσια ποσότητα σε πέντε βασικά προϊόντα. Η SPAR προσέφυγε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Szeged (Ουγγαρία) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης των αρχών.

Επειδή υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τη συμβατότητα του Κυβερνητικού Διατάγματος της Ουγγαρίας με τον Κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγορών και ιδίως με την αρχή της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών πώλησης των γεωργικών προϊόντων στη βάση του θεμιτού ανταγωνισμού, το εν λόγω δικαστήριο ζήτησε την έκδοση προδικαστικής απόφασης από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο της ΕΕ σημειώνει ότι το κυβερνητικό διάταγμα υπονομεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό, θεμελιώδες στοιχείο του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγορών. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου της ΕΕ, «η υποχρέωση διάθεσης προς πώληση αγροτικών προϊόντων σε ρυθμιζόμενες τιμές και σε συγκεκριμένες ποσότητες εμποδίζουν τους εμπόρους να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές πώλησής τους και τις ποσότητες που επιθυμούν να πουλήσουν».

Στη συνέχεια, το Δικαστήριο εξέτασε το επιχείρημα της Ουγγαρίας που ισχυρίζεται ότι ο περιορισμός αυτός δικαιολογείται από τους σκοπούς της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της προστασίας των μειονεκτούντων καταναλωτών μέσω της εγγυημένης προμήθειας βασικών ειδών διατροφής σε προσιτές τιμές.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι, ακόμη και αν το επίμαχο κυβερνητικό διάταγμα είχε όντως σκοπό να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τα μέτρα που συνεπάγεται δεν είναι αναλογικά. Η υπονόμευση της ελεύθερης πρόσβασης από τους εμπόρους σε συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και της διαταραχής ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού που προκαλείται από τις ρυθμιζόμενες τιμές και ποσότητες, υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο κρίνει ότι το διάταγμα της ουγγρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επιβολής προστίμων που προβλέπεται στο εν λόγω διάταγμα, αντίκειται στον κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγορών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαστήριο της ΕΕ: Παράνομο το πλαφόν σε τιμή και ποσότητα για ορισμένα γεωργικά προϊόντα"

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας – Δικάζεται για πλημμέλημα

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών το πρωί της Πέμπτης (12.9.2024). Ο γνωστός ποινικολόγος βρισκόταν στην φυλακή από τα μέσα Ιουνίου για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου. 

Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς το δικαστικό συμβούλιο διέταξε την παραπομπή του Απόστολου Λύτρα στο εδώλιο για πλημμέλημα και συγκεκριμένα για επικίνδυνη σωματική βλάβη στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, μετατρέποντας την αρχικά κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης για την οποία του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη.

Προηγήθηκε η αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο της εισαγγελέως πρωτοδικών, Βαρβάρας Γνεσούλη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να άρει την προσωρινή κράτηση του γνωστού ποινικολόγου και αναμένεται η αποφυλάκισή του με τους όρους:

  • Απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων.
  • Απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων. Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.
  • Σε περίπτωση άσκησης επικοινωνίας με το παιδί η παράδοση και η παραλαβή από τη σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξωθεν του ΑΤ της κατοικίας της συζύγου ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.
  • Να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού κέντρου Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες η εν διαστάσει σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου, είχε ζητήσει με υπόμνημά της την αποφυλάκισή του λέγοντας πως οι δυο τους αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους για χάρη της ανήλικης κόρης τους.

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου είχε ζητήσει με την επιστολή της την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του γνωστού ποινικολόγου υπό όρους, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον της ανήλικης κόρης τους και την ανάγκη επικοινωνίας της μαζί του.

Πέτρος Πανταζής: Ζητά συγγνώμη από τη σύζυγό του

Σημειώνεται πως ο δικηγόρος του Απόστολου Λύτρα, Πέτρος Πανταζής, τόνισε στη δήλωση για την αποφυλάκιση του πελάτη του: «Η στάση του Απόστολου Λύτρα, απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε την ζωή του και της οικογένειάς του, παραμένει αδιασάλευτη: Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό’τι είναι απαραίτητο, για τη ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας – Δικάζεται για πλημμέλημα"

Κρέστενα: Δράστες «άρπαξαν» 120.000 ευρώ, επέστρεψαν όμως τα λεφτά στα θύματα και αφέθηκαν ελεύθεροι!

Μια πρωτοφανή ανατροπή στην υπόθεση της ληστείας που συνέβη στην Κρέστενα στις 15 Απριλίου 2024, είχαμε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου. Οι νομικοί χειρισμοί της υπόθεσης των συνηγόρων του ενός εκ των τεσσάρων δραστών που είχαν ταυτοποιηθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου που έφτασε στην εξιχνίαση της υπόθεσης τον περασμένο Μάιο, οδήγησαν στο να αφεθούν ελεύθεροι ένας συλληφθής και ένας ακόμα που προσήλθε οικειοθελώς στον Εισαγγελέα Ηλείας. Οι δικηγόροι Πύργου Θοδωρής Αντωνόπουλος και Γιάννης Γεωργουλόπουλος ήταν που πέτυχαν την ανατροπή αυτή, καθώς οι δράστες αποζημίωσαν το ηλικιωμένο ζευγάρι επιστρέφοντας την συνολική αξία των κλοπιμαίων που ανέρχεται σε 120.000 ευρώ (75.000 ευρώ και 20 χρυσές λίρες Αγγλίας).

Η τακτική που ακολούθησαν οι συνήγοροι των δύο εκ των δραστών, οδήγησαν στο να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά και την αποζημίωση των θυμάτων τους, λέγοντας πως δεν υπήρξε ληστεία, με την ένοια ότι δεν ασκήθηκε βία, αλλά κλοπή μέσα από την εξαπάτηση της ηλικιωμένης γυναίκας που βρήκαν στο σπίτι της στην Κρέστενα προσποιούμενοι τους αστυνομικούς που πήγαν να την ενημερώσουν για την υποτιθέμενη εμπλοκή του συζύγου της σε αστυνομική υπόθεση.

Κατά γενική ομολογία, η δικογραφία που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου σε βάρος των τεσσάρων δραστών, ήταν απόλυτα “δεμένη”. Ωστόσο οι δύο δικηγόροι κατάφεραν να “λύσουν” την υπόθεση, εκμεταλλευόμενοι σημεία της νομοθεσίας…

Μια δικογραφία που είχε καταγράψει πλήρως τις κινήσεις των δραστών στην πόλη του Πύργου, πριν το “χτύπημα”, που διέμεναν, με ποιους συναντήθηκαν, πως έδρασαν και διέφυγαν για την Αθήνα από όπου και είχαν ξεκινήσει για την ληστεία στην Κρέστενα, με ένα νοικιασμένο SUV.

Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Φυλής με ένταλμα που είχε εκδοθεί από την Ανακρίτρια Ηλείας. Ο δεύτερος μετά την παρότρυνση των συνηγόρων, προσήλθε οικειοθελώς και απολογήθηκε για την υπόθεση. Μετά από τις νομικές εξελίξεις οι δύο δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένουν.

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρέστενα: Δράστες «άρπαξαν» 120.000 ευρώ, επέστρεψαν όμως τα λεφτά στα θύματα και αφέθηκαν ελεύθεροι!"

Αυξάνεται στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στα 125 το επίδομα στέγασης, αύξηση και στο επίδομα παιδιού

Σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας, τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σάββατο (12.09.2024), προχωρά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μαζί με τους υπουργούς Ν. Κεραμέως, Ε. Αγαπηδάκη, Θ. Πετραλιά καθώς και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την ελληνική οικογένεια η κ. Ζαχαράκη εξήγγειλε μεγάλες ενισχύσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και για τη γέννηση παιδιών, ενώ εξήγγειλε και την αύξηση του επιδόματος στέγασης.

Σκοπός των κυβερνητικών μέτρων είναι η στήριξη των Ελλήνων που αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια, καθώς η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Οι άλλοι βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και εξειδικεύεται από τα επιμέρους υπουργεία αυτή την εβδομάδα, είναι το στεγαστικό, οι μειώσεις φόρων και οι σημειακές αλλαγές στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.α.

Όπως εξήγγειλε κατά την παρουσίαση των μέτρων για την οικογένεια η κ. Ζαχαράκη η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει μεγάλη ενίσχυση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά την σύγκλιση των δικαιωμάτων τριτέκνων και πολυτέκνων, για τις προσλήψεις των πρώτων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ: θα αυξηθεί ως ποσοστό στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων από το 12% στο 16%.

Όσον αφορά την επιδοματική πολιτική, η υπουργός εξήγγειλε την αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στα 250 ευρώ από 216 που είναι σήμερα, αλλά και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ που είναι σήμερα στα 125 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ως μόνιμες παρεμβάσεις κατά την ομιλία του στην 88η ΔΕΘ, τα εξής μέτρα:

  • Ενίσχυση κατά 20 εκατομμύρια των επιδομάτων προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  • Απαλλαγή από φόρο (σε βάρος των εργοδοτών) των παροχών έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  • Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με αυτά των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  • Επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας (ΔΥΠΑ) ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη.
  • Αλλαγές στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού.

Επιπλέον, οι έκτακτες ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν ως εξής:

  • Καταβολή σε 767.000 δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού μιας επιπλέον δόσης του επιδόματος το Δεκέμβριο.
    Για παράδειγμα, οικογένεια με 2 παιδιά που λαμβάνει επίδομα 112 ευρώ ανά δίμηνο, θα λάβει μία επιπλέον μηνιαία δόση 62 ευρώ στις διακοπές των Χριστουγέννων.
  • Καταβολή 200 ευρώ σε 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί και σε 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Για παράδειγμα, ανασφάλιστος υπερήλικας που εισπράττει 387 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το ποσό των 587 ευρώ.
  • Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2024 σε 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Για παράδειγμα, δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που εισπράττει 216 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το επιπλέον το ποσό των 108 ευρώ, δηλαδή θα λάβει συνολικά 324 ευρώ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στα 125 το επίδομα στέγασης, αύξηση και στο επίδομα παιδιού"

Άδ. Γεωργιάδης: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών [πίνακας]

Πίνακα με τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ανάρτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης:

Παρατίθεται η σχετική ανάρτηση:

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδ. Γεωργιάδης: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών [πίνακας]"

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον μεθυσμένο οδηγό που παρέσυρε γονείς και παιδί – Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του 46χρονου,ο οποίος, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, παρέσυρε και τραυμάτισε ένα αντρόγυνο και το δύο ετών παιδί τους, που κινούνταν πεζή, σε περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος διώκεται για «επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους από άτομο που οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια, εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη δύο ατόμων», όπως επίσης για «σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή». Υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 3η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία αναμένεται να πάρει προθεσμία και θα παραμείνει υπό κράτηση.

Ενώπιον του εισαγγελέα φέρεται να είπε ότι είχε πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, ενώ ανέφερε ότι εργάζεται με τη μητέρα του σε συνεργείο καθαρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο μετρήσεις στις οποίες υπεβλήθη (με τη μέθοδο της αιμοληψίας) «έδειξαν» ότι στο αίμα του βρέθηκε αλκοόλ που υπερέβη τα επιτρεπτά όρια και συγκεκριμένα φέρεται να ήταν 0,64 και 0,75 mg/l, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση της υγείας του 37χρονου πατέρα -σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες- εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας της 34χρονης, που βρίσκεται στον 5ο μήνα της κύησης. Και οι δύο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Το παιδί τους νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον μεθυσμένο οδηγό που παρέσυρε γονείς και παιδί – Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ"

ΕΟΔΥ: 22 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 9 ακόμη θάνατοι

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι επιπτώσεις των λοιμώξεων από ιό του Δυτικού Νείλου. 

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που εκδόθηκε χθες και αναρτήθηκε σήμερα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9 ακόμη θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων ο ένας αφορούσε ασθενή με ιό του Δυτικού Νείλου, που αποδόθηκε σε άλλα αίτια.

Καταγράφηκαν, επίσης, 22 νέα κρούσματα και 16 νοσηλείες ασθενών, εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ.

Τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί και στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στην Καλλιθέα και στον Δήμο Σαρωνικού.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 22 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 9 ακόμη θάνατοι"

Θεσσαλονίκη: Μαθήτρια του Ευκλείδη έκανε φάρσες για βόμβες αλλά την κατάλαβε η Αστυνομία

Φάρσα για βόμβα έκανε μία ανήλικη μαθήτρια του Ευκλείδη, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, αλλά σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία από τις αρχές

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τούμπας -Τριανδρίας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος 17χρονης, διότι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους κάλεσε δύο φορές στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης και κατήγγειλε ψευδώς ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο σχολείο, στο οποίο φοιτά κιόλας.

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μαθήτρια του Ευκλείδη έκανε φάρσες για βόμβες αλλά την κατάλαβε η Αστυνομία"

Απίστευτο περιστατικό στην Πτολεμαϊδα-70χρονος πυροβόλησε κατά λάθος και πέτυχε με αεροβόλο μια γυναίκα που περπατούσε!

Ένα πραγματικά απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή “Κανάλι” της Πτολεμαϊδας, όταν μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από…σκάγια αεροβόλου όπλου!

Η εν λόγω γυναίκα φέρεται πως έκανε τη βόλτα της με φίλη της, στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν άκουσε ένα θόρυβο σαν βουητό και στη συνέχεια ένιωσε πόνο στο χέρι της, το οποίο και δέχθηκε τα σκάγια. Αμέσως μετέβη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στο χέρι, ενώ ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα.

Μέσα σε λίγες ώρες το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας κατάφερε να εντοπίσει έναν 70χρονο άντρα, που διατηρεί κτήμα στη συγκεκριμένη περιοχή και φέρεται πως πυροβόλησε…κατά λάθος, “πετυχαίνοντας” τη γυναίκα που έκανε περίπατο.

Ο 70χρονος σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και θα οδηγεί αύριο, Πέμπτη, στον ανακριτή.

kozanimedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο περιστατικό στην Πτολεμαϊδα-70χρονος πυροβόλησε κατά λάθος και πέτυχε με αεροβόλο μια γυναίκα που περπατούσε!"

Προβληματίζει ο νέος νόμος: Ελεύθεροι εκατοντάδες κακοποιοί που συλλαμβάνονται για κλοπή αρκεί να… – Το εξοργιστικό βίντεο

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν κακοποιοί μπουν και κλέψουν ένα σπίτι ή ένα κατάστημα και συλληφθούν, έχουν την επιλογή της αποζημίωσης προς το θύμα, επακόλουθο αυτού του συμβιβασμού είναι να αίρεται η δίωξη.

Πράγμα που σημαίνει ότι η παράνομη πράξη είναι σαν μην έγινε.

Οι δράστες κλοπής κοσμηματοπωλείου στην Αριδαία αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον νέο νόμο,καθώς ήρθαν σε συμβιβασμό με την πλευρά του θύματος. Επέστρεψαν μέρος της αξίας των κλοπιμαίων και πλέον απολαμβάνουν την ελευθερία τους, απαλλαγμένοι από κάθε άγχος.

Πλέον, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην Αριδαία περιμένει να πάρει στα χέρια του, τα χρήματα που συμφώνησαν να του δώσουν ως αποζημίωση οι δράστες με την όλη υπόθεση να είναι η πρώτη που ολοκληρώνεται με συμβιβασμό ανάμεσα στους δράστες και το θύμα τους.

Δυσαρέσκεια σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

Η Αστυνομία και η ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και προβληματισμένοι, όπως ανέφερε η εκπομπή Live News.

Θεωρούν ότι το 70 -80% των ατόμων που συλλαμβάνονται για διαρρήξεις και κλοπές μέσα στο τριήμερο που ζητούν και λαμβάνουν ως προθεσμία για την απολογία τους θα επιδιώκουν να αποκτήσουν επικοινωνία με τα θύματά τους, προκειμένου να τους αποζημιώσουν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβληματίζει ο νέος νόμος: Ελεύθεροι εκατοντάδες κακοποιοί που συλλαμβάνονται για κλοπή αρκεί να… – Το εξοργιστικό βίντεο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news