facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Κύπρος: 116 κρούσματα και πέντε νεκροί στο 24ωρο

Πέντε θανάτους και 116 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/2/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός θανάτων από Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 208.

112 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 31 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 28.405 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,41%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 31.379.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 116 κρούσματα και πέντε νεκροί στο 24ωρο"

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις.

Επί της αρχής και επί του συνόλου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ «όχι» ψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου έγινα δεκτά με ευρεία πλειοψηφία, πλην του άρθρου 30 (οικονομική ενίσχυση στην «Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ») που ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, και του άρθρου 41 (Παραχώρηση ακινήτων στο σωματείο «Ν.Γ.Σ.Θ. ΗΡΑΚΛΗΣ 1908″ που πέρασε παμψηφεί.

Όπως ανέφερε στο κλείσιμο της πολύωρης συνεδρίασης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη στόχευση να κρατήσει ζωντανή την οικονομία, και να στηρίξει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προετοιμάζει την επόμενη μέρα, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. «Αυτόν τον σκοπό άλλωστε, έχει η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, των έργων, που έχουν τα εχέγγυα για να ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος για τη ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι αυτό πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι από αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση, πρέπει να βγούμε όλοι μαζί, ενωμένοι και πιο δυνατοί. Αυτός είναι ο στόχος της επόμενης μέρας, αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Παράταση θητείας προέδρων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ λόγω πανδημίας

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο περιελήφθη επίσης τροπολογία, που κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία προβλέπεται ότι, εφόσον η διαδικασία επιλογής (συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου) δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της θητείας των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων ή Εντεταλμένων Συμβούλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, παρατείνεται μεταβατικά η θητεία των προαναφερομένων υπηρετούντων προσώπων ή καλύπτεται μεταβατικά η θέση αυτών (άρθρα 20 – 22 του ν.4735/2020). Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η θητεία των ανωτέρω λήξει πρόωρα για οποιονδήποτε λόγο.

Η τροπολογία έγινε δεκτή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας"

Εισήγηση Επιτροπής: Στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη- Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης και η συνολικότερη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, οδηγεί την επιτροπή των ειδικών στο να εισηγηθεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με το OPEN, οι ειδικοί εισηγούνται πως η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να μπει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στην αυριανή σύσκεψη της ολομέλειας των ειδικών αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν στην Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με την Αττική, που προκαλεί και τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην επιτροπή λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού,  εξετάζεται -σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά, ο αριθμός των εργαζομένων είναι σημαντικά μικρότερος,  είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων ενώ δεν αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς.

Μάλιστα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 είναι πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί από το προσεχές Σαββατοκύριακο, 6-7 Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η απαγόρευση  διαδημοτικών μετακινήσεων στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για την Πάτρα αναμένεται να ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις Αττικής.

Επιπλέον, στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ των δήμων. Όλα, ωστόσο, θα αποφασιστούν την Παρασκευή, καθώς οι ειδικοί εξετάσουν και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισήγηση Επιτροπής: Στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη- Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις"

Κορωνοϊός: Και η Σουηδία σπεύδει για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μετά από την Δανία, τώρα  και η Σουηδία σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», όπως έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σουηδία - που είναι μία χώρα η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία - καθώς ακολούθησε από την αρχή μία διαφορετική στρατηγική, με ελάχιστους περιορισμούς , αποσκοπώντας στην «ανοσία της αγέλης» - ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων.

Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση «πριν από το καλοκαίρι», ανέφεραν η υπουργός Υγείας Λένα Χρόγκλεγκρεν και ο υπουργός Ψηφιοποίησης Άντερς Γκέμαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η σκανδιναβική χώρα  συμμετέχει σε τέτοιες  πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια που πλήττονται από  το lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη και αν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το εάν τα όρια στην ελεύθερη κυκλοφορία για τέτοιους λόγους θα ήταν νόμιμα. Σημειώνεται ότι η ΙΑΤΑ , ο παγκόσμιος Οργανισμός Αερομεταφορών , έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χρήσης του πιστοποιητικού για την ελεύθερη διακίνηση με αεροπλάνο

«Ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί από τις χώρες του κόσμου», τόνισαν. «Για το λόγο αυτό, η Σουηδία συνεργάζεται ενεργά με τον ΠΟΥ και την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά θα ακολουθούν ένα διεθνές πρότυπο», πρόσθεσαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Και η Σουηδία σπεύδει για πιστοποιητικό εμβολιασμού"

Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία θα διαθέσουν το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Ισλανδίας και νωρίτερα της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα με τη σειρά τους ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca θα διατεθεί στους κάτω των 65 ετών, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του πέραν αυτής της ηλικίας.

Τα τρία αυτά κράτη υιοθετούν επομένως τη γραμμή, που επέλεξαν να ακολουθήσουν διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που ενέκρινε το εμβόλιο για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. Η Νορβηγία και η Ισλανδία δεν είναι μέλη της ΕΕ, όμως συνεργάζονται για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η διευθύντρια του νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Καμίλα Στόλτενμπεργκ εξήγησε την επιβολή ενός ηλικιακού ορίου «όχι επειδή το εμβόλιο δεν λειτουργεί για τους ηλικιωμένους, αλλά επειδή η τεκμηρίωση είναι τόσο περιορισμένη». Στο Ρέκιαβικ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Τορόφλουρ Γκούντνασον προέταξε το ίδιο επιχείρημα. Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας όρισαν στα 65 έτη το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο του εργαστηρίου της AstraZeneca δεν συστήνεται.

Στη Νορβηγία, όπως και στη Δανία, θα υπάρξει μια εξαίρεση μεταξύ των κάτω των 65 ετών για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της Covid-19. Τα άτομα αυτά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία θα διαθέσουν το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών"

Η Σουηδία ανέπτυξε εμβόλιο που προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταλλάξεις κορωνοϊού

Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα εμβολίων DNA που είναι φθηνή, σταθερή, εύκολη στην παραγωγή και δείχνει να έχει καλό προφίλ ασφάλειας.

Μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι το εμβόλιο αυτό προκαλεί ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε ποντίκια.

Το εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία DREP-S, βασίζεται σε μια πλατφόρμα RNA που ενισχύθηκε από DNA και αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Karolinska.

Όταν χορηγείται στον οργανισμό του λήπτη και φτάνει στα κύτταρα, απελευθερώνει μεταγραφικό RNA, το οποίο είναι ένα αυτο-ενισχυόμενο μόριο RNA που παράγει πολλαπλά αντίγραφα μιας επιλεγμένης αλληλουχίας RNA.

Η πλατφόρμα αυτή έχει και προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αρκετών εμβολίων που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για μολυσματικές ιογενείς ασθένειες όπως οι ιοί HIV, Έμπολα, chikungunya και HPV.

Είναι επίσης φθηνό, σταθερό και εύκολο στην παραγωγή. Η δυνατότητα αυτο-ενίσχυσης του επιτρέπει τη χορήγηση χαμηλότερων δόσεων και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δύο άλλα πλεονεκτήματα του είναι ότι δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για τη μεταφορά και αποθήκευση του και ότι είναι κατάλληλο για γρήγορη προσαρμογή σε νέες μεταλλάξεις των ιών.

Το εμβόλιο φέρει το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα (S) του SARS-CoV-2 και αναπτύχθηκε στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Βιολογίας των Όγκων και των Κυττάρων του φημισμένου σουηδικού επιστημονικού ινστιτούτου.

«Αν και έχουν εγκριθεί αρκετά εμβόλια κατά της COVID-19 για επείγουσα χρήση, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των ανοσολογικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια που βασίζονται σε μόρια mRNA πρέπει να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει υλικοτεχνικά προβλήματα και μπορεί να μην είναι καν δυνατή σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου η ανάγκη για εμβόλια είναι μεγάλη», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Ινγκα Σουργκοτ.

Στο πλαίσιο της πειραματικής μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το εμβόλιο DREP-S προκαλεί ανοσία στα ποντίκια, δημιουργώντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG ειδικά για SARS-CoV-2 καθώς και πολύ ισχυρές αποκρίσεις των Τ-κυττάρων.

Είναι σημαντικό ότι τα επαγόμενα από το εμβόλιο αντισώματα ήταν ικανά να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον ιό SARS-CoV-2 μετά από μία μόνο έγχυση.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένας δεύτερος εμβολιασμός με διαφορετικό τύπο εμβολίου, που περιείχε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη ακίδα S είχε ως αποτέλεσμα ακόμη καλύτερες ανοσοαποκρίσεις.

«Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και πλατφόρμες εμβολίων έχουν τα ξεχωριστά πλεονεκτήματά τους και μπορεί να λειτουργούν συνεργικά σε σχήματα όπου ένας ασθενής λαμβάνει πρώτη δόση από έναν τύπο εμβολίου και δεύτερη από διαφορετικό τύπο. Αυτή η προσέγγιση δίνει συχνά καλύτερα αποτελέσματα και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας καθηγητής Πέτερ Λιλεστρομ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Σουηδία ανέπτυξε εμβόλιο που προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταλλάξεις κορωνοϊού"

Καιρός αύριο: «Τρελάθηκε» με κύμα ζέστης και καλοκαιρινές θερμοκρασίες

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (05.02.2021). Θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ομίχλες και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς θα σημειωθούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί, στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τοπικά στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Τρελάθηκε» με κύμα ζέστης και καλοκαιρινές θερμοκρασίες"

Κορωνοϊός: Το 200% αγγίζει η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Σοκ προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής καθώς όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης τις επόμενες ημέρες θα αγγίξει το 200% από το 42% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως εξηγεί η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς «από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής. Αυτή την ώρα το ποσοστό είναι γύρω στο 180%, ενώ τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 200%. Μέχρι στιγμής έχουμε μετρήσει τα δείγματα μέχρι την Τρίτη και μας μένει η Τετάρτη και η Πέμπτη. Ο κόσμος θα πρέπει να μαζευτεί δεν γίνεται διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα».

Το 200% του ιικού φορτίου θα φέρει σημαντική αύξηση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Σε αριθμούς κρουσμάτων την απότομη αυτή αύξηση θα την δούμε περίπου σε δέκα ημέρες. Μιλάμε φυσικά για έναν συνολικό αριθμό που δεν σημαίνει πως όλοι θα νοσήσουν γιατί κάποιοι από αυτούς θα είναι ασυμπτωματικοί. Το 200% αύξηση δεν σημαίνει 200% αύξηση των κρουσμάτων, αλλά ακόμα κι αν ένα μεγάλος αριθμός νοσήσει μιλάμε για μια αύξηση περίπου 40% των νέων κρουσμάτων τα πράγματα είναι δύσκολα», επισημαίνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, ο κόσμος δεν εφαρμόζει σωστά τα μέτρα ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 42% αύξηση που σημαίνει πως τα σημερινά ποσοστά δείχνουν την κατάσταση να έχει ξεφύγει. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε επτά με δέκα ημέρες πίσω στα λύματα. Δεν θα πούμε ότι για την κατάσταση αυτή φταίει το γεγονός ότι άνοιξαν τα γυμνάσια. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους, στους χώρους εργασίας και μην ξεχνάμε τις απανωτές διαδηλώσεις που έχουμε. Εκεί ο κόσμος είναι μαζικός και υπάρχει μεγάλη διασπορά», υποστηρίζει.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Το 200% αγγίζει η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής"

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες-επικουρικές συντάξεις

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στη συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

- Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Tρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Στις 24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

- Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες-επικουρικές συντάξεις "

Κορωνοϊός: 100% αποτελεσματική η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron στην αναχαίτιση της Covid

Εκατό τοις εκατό (100%) αποτελεσματικό είναι κοκτέιλ αντισωμάτων της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Regeneron στην αναχαίτιση της ασυμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 σε όσους έχουν εκθετεί στον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό και έλαβαν κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron, τελικά ανέπτυξαν ασυμπτωματική λοίμωξη, είχαν πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο από το αναμενόμενο και ανάρρωσαν εντός μιας εβδομάδας.

«Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που φαίνεται να προλαμβάνει τη λοίμωξη COVID-19 μετά από διαπιστωμένη έκθεση στον ιό και που προσφέρει προστασία σε ανεμβολίαστα άτομα που φροντίζουν κάποιο μέλος της οικογένειας τους που νοσεί από COVID-19», εξηγεί ο Δρ. Γουίλιαμ Πετρι, επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η Regeneron θα υποβάλλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του κοκτέιλ αντισωμάτων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ώστε να μπορεί να χορηγηθεί άμεσα και εκτός κλινικής δοκιμής.

Η μελέτη Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη στοχεύει στο να δείξει αν τα αντισώματα προλαμβάνουν τη λοίμωξη σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει την COVID-19. Πρόκειται για την λεγόμενη «παθητική ανοσοποίηση».

Η μελέτη που δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό έχει επικεντρωθεί σε 400 εθελοντές. Οι 186 έχουν λάβει το κοκτέιλ αντισωμάτων και δεν έχουν εκδηλώσει συμπτωματική νόσο. Από τους 223 που πήραν εικονική θεραπεία, οκτώ εκδήλωσαν συμπτωματική λοίμωξη.

Ασυμπτωματική νόσος καταγράφηκε σε 15 άτομα από την ομάδα που πήρε το κοκτέιλ αντισωμάτων και σε 23 στην ομάδα του placebo. Τα συνολικά ποσοστά της λοίμωξης (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) ήταν περίπου 50% χαμηλότερα στην ομάδα της θεραπευτικής παρέμβασης.

Μεταξύ όσων εκδήλωσαν νόσο COVID-19, στην ομάδα ελέγχου κατά μέσο όρο το ιικό φορτίο ήταν 100% υψηλότερο από αυτό όσων είχαν πάρει το κοκτέιλ αντισωμάτων. Οι τελευταίοι ανάρρωσαν ταχύτερα, με τη λοίμωξη να έχει αντιμετωπιστεί εντός επτά ημερών, ενώ το 40% των λοιμώξεων στην ομάδα της εικονικής θεραπείας διήρκεσε 3-4 εβδομάδες.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων φάνηκε επίσης να συντομεύει τον χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να καθαρίσει από τον ιό. Η περίοδος αυτή διαρκούσε εννέα εβδομάδες στους λήπτες του κοκτέιλ αντισωμάτων και 44 στην ομάδα της εικονικής θεραπείας. Ενώ τα άτομα με νόσο COVID-19 δεν είναι μεταδοτικά σε όλο το εύρος του χρόνου που πάσχουν και μειώνοντας την διάρκεια της εκκαθάρισης του ιού από το σώμα μπορεί να μειώνεται και το διάστημα που μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης διαπιστώνεται επίσης ότι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν στην ομάδα ελέγχου παρά σε όσους έλαβαν κοκτέιλ αντισωμάτων, 18% και 12% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Regeneron αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι περισσότεροι από την ομάδα του placebo νόσησαν από κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκε ένας θάνατος και μια εισαγωγή στο νοσοκομείο στην ομάδα ελέγχου και καμιά στην ομάδα της θεραπευτικής παρέμβασης. Τέλος αναφέρθηκε ερεθισμός στο σημείο της έγχυσης μεταξύ του 2% και των δύο ομάδων των εθελοντών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 100% αποτελεσματική η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron στην αναχαίτιση της Covid"

Χρήστος Ταραντίλης για Λαγό: Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση

«Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν να αποστείλουν την δικογραφία για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού αλλά και ότι η δικογραφία εστάλη αμετάφραστη με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας.

«Η εξέταση του θέματος έχει να κάνει με τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.

Ξεκινά στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για την άρση ασυλίας

Την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού θα εξετάσει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε φυλάκιση 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή, για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (Χρυσή Αυγή) και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, μετά τη μετάφραση πάνω από 2.000 σελίδων δικογραφίας από τα ελληνικά στα αγγλικά που αφορούν το πρόσωπό του, η αίτηση άρσης της ασυλίας θα εισαχθεί σήμερα στην Επιτροπή Νομοθετικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) για την πρώτη συζήτηση.

Η Γαλλίδα εισηγήτρια Μανόλο Μπρι θα παρουσιάσει τις θέσεις της και θα καταθέσει την πρότασή της για το εάν θα πρέπει στην παρούσα φάση να προχωρήσει ή όχι η άρση ασυλίας. Η διαδικασία όμως αναμένεται να είναι χρονοβόρα καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο μόνο στάδιο.

Από τη στιγμή που προταθεί η άρση ασυλίας για τον πρόεδρο της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης, θα συνταχθεί πόρισμα, το οποίο και θα σταλεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου προς ψήφιση.

Αυτό αναμένεται να πάρει τουλάχιστον 3 με 4 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι ο Γιάννης Λαγός όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα απολαμβάνει κανονικά τα προνόμια του ευρωβουλευτή.

Αφού αποφανθεί η Ολομέλεια εναντίον του, θα πρέπει μετά να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ούτως ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί στις φυλακές της χώρας μας. Ακόμη και το ένταλμα όμως, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες μέχρι να εκδοθεί.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Ταραντίλης για Λαγό: Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση"

Καιρός – Αιτωλοακαρνανία: Ξεκόλλησε το βουνό – Αποκλείστηκαν χωριά (pics, video)

Στην Αιτωλοακαρνανία τρία χωριά αποκλείστηκαν μετά από καταπτώσεις σε δύο δρόµους. Ολόκληρο βουνό υποχώρησε από τα νερά.

Το ακραίο φαινόμενο στην Αιτωλοακαρνανία έφερε σε απόγνωση τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Άνω Κερασόβου του Δήμου Αγρινίου. Μετά την έντονη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η πρόσβαση από το Μεσολόγγι προς το Άνω Κεράσοβο έχει διακοπεί, καθώς σημειώθηκε κατάπτωση στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν την είσοδο του χωριού. Αυτό όμως δεν έχει δυσχεράνει μόνο την μετακίνηση των κατοίκων προς το Μεσολόγγι, αλλά κυρίως έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση των κτηνοτρόφων προς τις μονάδες τους.

Εκτός από τον δρόμο, έχει πέσει και ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους, παρασύροντας μαζί του αποθήκες και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή με λίγα λόγια εξαφανίστηκαν περιουσίες καθώς πρόκειται για ιδιοκτησίες.

Δείτε φωτογραφίες του aixmi-news:

Αιτωλοακαρνανία: Βουνό έπεσε στο δρόμο

Μια τεράστια κατάπτωση σημειώθηκε και στον δρόμο που οδηγεί στα χωριά Κλήμα και Καρίτσα, όπου ολόκληρο βουνό έπεσε μέσα στον δρόμο με τους κατοίκους να είναι εντελώς αποκλεισμένοι, αφού δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση. Αυτή τη στιγμή η προσέγγιση του χωριού μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια και αφού κάποιος σκαρφαλώσει στον όγκο του χώματος και των βράχων που βρίσκονται στον δρόμο για να περάσει από την απέναντι πλευρά, διακινδυνεύοντας όμως τη ζωή του αφού το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όπως λένε οι κάτοικοι, αυτή την καταστροφή την βλέπουν για πρώτη φορά στη ζωή τους και είναι ανήμποροι να φθάσουν και μέχρι τα χωράφια τους όπου καλλιεργούν καστανιές, που αυτή την εποχή χρειάζονται απαραιτήτως κλάδεμα και λίπανση. 

Ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Σιάσος, είχε επισημάνει το πρόβλημα, καθώς διέβλεπε ότι η καταστροφή έρχεται.

Κλιμάκια της Περιφέρειας επισκέφθηκαν το χωριό όπως επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη χρειάζεται και η γνώμη των γεωλόγων. Η πλήρης αποκατάσταση μοιάζει δύσκολη υπόθεση, όμως ο πρόεδρος απευθύνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο να δοθεί μια, έστω και προσωρινή, πρόσβαση για να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι που είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια μικρή βελτίωση και ελάχιστη διαπλάτυνση σε ένα μονοπάτι μέσα από το βουνό προκειμένου να περνούν οι κτηνοτρόφοι, όμως η διέλευση με αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Σε ότι αφορά στον δρόμο της Καρίτσας, η παρέμβαση από την Περιφέρεια είναι αδύνατη, αφού ο δρόμος είναι δικαιοδοσίας του Δασαρχείου, το οποίο ως γνωστόν δεν διαθέτει τα χρήματα για τα απαιτούμενα έργα. Η περιφέρεια έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημα και ήδη χθες ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαυρομάτης και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν το χωριό, ενώ έγινε μια πρώτη έρυνα για το φαινόμενο από το ΙΓΜΕ. Επιπλέον με τον πρόεδρο επικοινώνησε και ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δρομολογηθούν άμεσα απαιτούμενες ενέργειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Αιτωλοακαρνανία: Ξεκόλλησε το βουνό – Αποκλείστηκαν χωριά (pics, video)"

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια και προσαγωγές στο περιθώριο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου (pics, video)

Ένταση στη Θεσσαλονίκη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε προσαγωγές κουκουλοφόρων μετά τα επεισόδια περιμετρικά του ΑΠΘ.

Αμέσως μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΘ έδωσε εντολή για συλλήψεις και προσαγωγές των κουκουλοφόρων.

Αστυνομικοί της ομάδα Δέλτα απέκλεισαν κάποια από τα συγκεκριμένα άτομα στην οδό Φιλίππου και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές. Αντιεξουσιαστές που κινούνταν προς τον χώρο του ΑΠΘ εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη μολότοφ στην Εθνικής Αμύνης. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε χρήση χημικών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Επεισόδια και προσαγωγές στο περιθώριο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου (pics, video)"

Χρυσοχοΐδης- Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, αλλά τήρησης όσων ισχύουν

«Θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και αυστηρότητα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και τοπικών αρχών και φορέων, με αντικείμενο την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή.

«Είμαστε εδώ, ο Νίκος Χαρδαλιάς κι εγώ, με εντολή του Πρωθυπουργού και είμαστε εδώ για λόγους ανάγκης. Η Θεσσαλονίκη κατάφερε με κόπο, εκείνο τον φοβερό Νοέμβριο του 2020, να ξεπεράσει το πρόβλημα. Και είμαστε εδώ σήμερα για να μην έχουμε ξανά τα ίδια. Ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, τηρήστε τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τόνισε δε, πως αναγνωρίζει ότι υπάρχει κόπωση, αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό όλων, με τις πολιτικές της, με τη στήριξη των επιχειρήσεων, των ανέργων και όλων όσοι υφίστανται ζημία, λόγω του κορονοϊού. «Δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανή νέα διασπορά και πιθανούς νέους κινδύνους», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζοντας ότι «οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά, με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, σε συνδυασμό πάντα και με τον εφοδιασμό των εμβολίων».

«Κάθε ένα νέο κρούσμα», σημείωσε, «κάθε μια εισαγωγή στη ΜΕΘ, κάθε μια εισαγωγή σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Διότι νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία και όχι με τον εμβολιασμό. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί την υψίστή μας προτεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την εντατικοποίηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά την πανδημίας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στη ΔΕΘ, όπου ετοιμάζεται το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος, επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας, υπηρεσιακοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσοχοΐδης- Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, αλλά τήρησης όσων ισχύουν"

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Οι απειλές από ημιπιτσιρικάδες είναι κάτι φυσιολογικό για εσάς

Νέα αντιπαράθεση έχει προκληθεί ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση στο γραφείο της Νίκης Κεραμέως. 

«Αυτό που βρήκε να σχολιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα τρικάκια στο γραφείο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, δεν είναι η πράξη και το απειλητικό περιεχόμενο, αλλά ο τρόπος κάλυψης από τα ΜΜΕ!» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την χθεσινοβραδινή επίθεση στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας.

«Το να σου πετάνε δηλαδή τρικάκια στο γραφείο με απειλές του στυλ “Ν+2 οι ώρες σου” είναι κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικό, κάτι απλό και καθημερινό. Από αυτά που κάνουν οι “ημιπιτσιρικάδες”…», συμπληρώνει η ΝΔ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Οι απειλές από ημιπιτσιρικάδες είναι κάτι φυσιολογικό για εσάς"

Ιωάννινα: Εντοπίστηκε η σορός του 32χρονου πιλότου

Πέντε ημέρες μετά τη συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στο όρος Μιτσικέλι, στα Ιωάννινα, εντοπίστηκε η σορός του 32χρονου Ιρακινού πιλότου.

Οι διασώστες εντόπισαν τη σορό του 32χρονου άνδρα σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείου που έπεσε το αεροσκάφος, όπως αναφέρουν πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας epiruspost. Αναμένεται να συνδράμει το ελικόπτερο του ελληνικού στρατού ώστε να γίνει η ανάσυρση της σορού.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί είχε ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση μέσα στο χιόνι προκειμένου οι διασώστες να προσεγγίσουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που είχαν εντοπιστεί χθες από καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουν οι Αρχές ο πιλότος από το Ιράκ φαίνεται «εγκλωβίστηκε» στην ομίχλη που κάλυπτε την περιοχή την ώρα της πτήσης με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσκρούσει στις πλαγιές του Μιτσικελίου.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 31 Ιανουαρίου από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα, α’ όπου και επρόκειτο να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου. Το στίγμα του ωστόσο χάθηκε στο ύψος της Δρακόλιμνης κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες Ζαγορίου σε απόσταση 5-7 μίλια ΒΑ από τα Ιωάννινα.

Για τον εντοπισμό του πιλότου σήμερα επιχείρησαν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, 32 Πυροσβέστες και 10 οχήματα ως κάτωθι:

4 Πυροσβέστες με πέντε οχήματα από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων,

16 Πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και δύο Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Εντοπίστηκε η σορός του 32χρονου πιλότου"

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – Κλειστό το κέντρο (pics)

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι φοιτητών έδωσαν νέο «ραντεβού» σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για ένα νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και την παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 13:00 από τα Προπύλαια. Οι φοιτητές φορούσαν οι περισσότεροι μάσκες, ωστόσο η πρακτική από φοιτητικό σύλλογο σε φοιτητικό σύλλογο διέφερε, αφού αλλού έχουν πάρει απόφαση να προσπαθήσουν να κρατήσουν τις αποστάσεις και αλλού όχι.

Η κυκλοφορία διακόπηκε για αρκετή ώρα γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της Αστυνομίας από τις 11:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι με μικρής έκτασης επεισόδια. Νεαροί πέταξαν μια μολότοφ, πέτρες και μπογιές σε τράπεζα ενώ προκάλεσαν και φθορές σε δυο στάσεις λεωφορείου.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», αναφέρει η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της.

«Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», σημειώνει, από την πλευρά της, η ΔΟΕ.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζητούν οι φοιτητές, ζητώντας από την κυβέρνηση αντί να δώσει τα 30 εκατομμύρια που προορίζει για πανεπιστημιακή αστυνομία αυτά να δοθούν σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

«Αν νοιάζονται για την προστασία της υγείας των φοιτητών, για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών να αποσύρουν τώρα το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και να κάνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών», αναφέρουν.

ΑΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – Κλειστό το κέντρο (pics)"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Πάτμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε σήμερα το νησί της Πάτμου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η απόφαση, ύστερα από αίτημα του δήμου Πάτμου, εκδόθηκε για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ) που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στο νησί την 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση ορίζει ότι το νησί της Πάτμου θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Πάτμος"

Έβρος: Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού – Τα αναλυτικά στοιχεία που προκαλούν ανησυχία (pics)

Σε συναγερμό βρίσκεται από το πρωί ο Έβρος, καθώς σε κάποια σημεία η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει το όριο και διαρκώς ανεβαίνει.  

Όπως αναφέρει το grtimes.gr, σύμφωνα με τα διαγράμματα της αυτοτελούς Πολιτικής Προστασίας, η στάθμη στο Πέταλο στο Πέπλο έχει περάσει από χθες το όριο επιφυλακής των αρχών για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα (το όριο είναι στα 5.60μ. και έφτασε μέχρι 5.91), ενώ σήμερα στις 6 το πρωί ξεπέρασε και τον κόκκινο συναγερμό (το όριο βρίσκεται στα 6 μέτρα) φτάνοντας αυτή την ώρα (12.00 μ.μ.) στα 6.26μ. και δείχνοντας μάλιστα να έχει ανοδική τάση για να φτάσει σε ανώτερη τιμή.

Στον παρακάτω πίνακα με τα διαγράμματα μπορείτε να δείτε πόσο ανεβαίνει η στάθμη ανά ώρα στο Πέταλο. Η πορτοκαλί γραμμή είναι τα όρια επιφυλακής, ενώ η κόκκινη είναι το όριο του κόκκινου συναγερμού.

Παρόμοια, αλλά προς το παρόν πιο καθησυχαστική είναι και η εικόνα στο Πύθιο με τη στάθμη του ποταμού να έχει περάσει από χθες το όριο επιφυλακής (αυτό βρίσκεται στα 4.70) να ανεβαίνει σταδιακά στα 5.20 μ. στις 6 το πρωί και αυτή την ώρα να πέφτει στα 5.13 μακρια αρκετά μακριά από το όριο κόκκινο συναγερμού που βρίσκεται στα 5.70. Επίσης αισθητή είναι η άνοδος της στάθμης και στις Καστανιές.

Στο πλαίσιο αυτό, ολόκληρος ο μηχανισμός έπειτα από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς βρίσκεται επί ποδός.

Έκτακτες οδηγίες προς τους κατοίκους

Σύμφωνα με το grtimes.gr, Επίσης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης με έκτακτη ανακοίνωσή του, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εντός της πλημμυρικής ζώνης να μην πλησιάζουν τον ποταμό και τα αναχώματα και να απομακρύνουν έγκαιρα κτηνοτροφικά ζώα και αγροτικά μηχανήματα από τις επικίνδυνες περιοχές. 

Επιπλέον οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, λόγω του υψηλού κινδύνου από τα αναμενόμενα πλημμυρικά φαινόμενα προειδοποιούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους του Έβρου: 

  • Να μην προσεγγίζουν τους ανωτέρω ποταμούς, τα αναχώματα και τις παραποτάμιες και πλημμυρικές περιοχές 
  • Να απομακρύνουν γεωργικά μηχανήματα κλπ από αυτές 
  • Να μετακινήσουν και να διασφαλίσουν το ζωϊκό κεφάλαιο και τις κυψέλες έναντι των αναμενόμενων πλημμυρικών φαινομένων. 

“Βρισκόμαστε με τους μηχανικούς στο Πέταλο του Πέπλου σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με κάθε μέσο” ανέφερε στο GRtimes ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς ο οποίος με δραματική του ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως “εκτιμούμε ότι τις επόμενες ώρες θα ξεπεράσουμε το όριο συναγερμού με κινδύνο πλημμυρών από τον ποταμό Έβρο στο Πέταλο Πέλου. Παρακολούμε κανείς να μην πλησιάζει τα αναχώματα. 

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγα 24ωρα, η περιοχή του Έβρου “χτυπήθηκε” από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν την απώλεια ενός πυροσβέστη και ανυπολόγιστες ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οδικό δίκτυο. 

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού – Τα αναλυτικά στοιχεία που προκαλούν ανησυχία (pics)"

Γονικές άδειες: Τι αλλάζει με τις άδειες πατρότητας

Δέσμη μέτρων που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με αιχμή την άδεια τοκετού 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, αλλά και την πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

H υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, επεσήμανε ότι οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά-οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής.

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Τα πρώτα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό σχέδιο νόμου που αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή έως την Άνοιξη και αφορούν την άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Τι αλλάζει για τους νέους γονείς

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών).

Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για την άδεια σε γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει 14ήμερη άδεια πατρότητας στους νέους μπαμπάδες, που σήμερα έχουν μόλις 2 ημέρες μόλις γεννιέται το παιδί. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Παράλληλα, προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

  • Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.
  • Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.
  • Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).
  • Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γονικές άδειες: Τι αλλάζει με τις άδειες πατρότητας"

Αλλάζουν τα πρόστιμα της Τροχαίας - Κλήσεις ανά παράβαση και οδηγό

Κατηγοριοποίηση παραβάσεων ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και διαβάθμιση του ύψους των προστίμων που θα κόβει στους δρόμους η Τροχαία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την οδική ασφάλεια, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Η φιλοσοφία είναι η θεσμοθέτηση μη υψηλών χρηματικών προστίμων, ενώ έμφαση δίνεται στις πέντε πιο επικίνδυνες παραβάσεις του ΚΟΚ που συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους. Αυτά είναι: 

  • η υπερβολική ταχύτητα 
  • η μη χρήση ζώνης
  • η μη χρήση κράνους
  • η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών 
  • και η χρήση κινητού τηλεφώνου.

τα πρόστιμα θα είναι στοχευμένα ανά παράβαση είτε στο αυτοκίνητο είτε στον οδηγό. Για παράδειγμα: 

  1. για το μη έλεγχο του οχήματος από ΚΤΕΟ ή σπασμένο καθρέφτη θα προβλέπεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας
  2. αντίθετα για τη μη χρήση ζώνης ή κράνους, τα πρόστιμα και οι κυρώσεις θα στοχεύουν τον οδηγό
Πρόστιμα μέσω e-banking ή ΑΤΜ

Ως προς την εισπραξιμότητα των προστίμων, προβλέπεται η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ψηφιακή διαδικασία. Επιπλέον, η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (και πιστοποιείται με κάμερες, ραντάρ) θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος. 

Θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking ή ΑΤΜ και βεβαίωσης της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet, ενώ για το point system προβλέπεται η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system. Επιπλέον η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.

Διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης του προστίμου

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Ο στόχος είναι διττός: ο τερματισμός του καθεστώτος της γενικευμένης πεποίθησης ατιμωρησίας και η αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ.

  • Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ θα γνωρίζει ότι θα πρέπει να καταβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο και η διοικητική διαδικασία θα έχει ως εξής:
  • Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Πρόβλεψη ώστε η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (κάμερες, ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM.
  • Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο TAXIS
  • Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελούν πόρους των ΟΤΑ στην περιοχή των οποίων συντελέστηκε η παράβαση.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας. Τα ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ θα εξακολουθούν να αποδίδονται υπέρ του οικείου ΟΤΑ, αλλά θα διασφαλίζεται ότι θα επενδύονται σε πολιτικές ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο υλοποίησης των ΣΒΑΚ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ταμείου θα είναι:

  • Σύσταση νομικού προσώπου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών και της ΚΕΔΕ.
  • Το Ταμείο θα είναι ο βασικός μηχανισμός συλλογής των χρηματικών ποσών από τα πρόστιμα του ΚΟΚ. Θα κατανέμει τα ποσά στους Δήμους με βάση τη γεωγραφική κατανομή των προστίμων.
  • Οι Δήμοι θα δίνουν αναφορά στο Ταμείο για τις δράσεις οδικής ασφάλειας που υλοποιούν.
  • Το Ταμείο θα εγκαθιδρύσει μηχανισμό εποπτείας των δράσεων οδικής ασφάλειας στη βάση δεικτών επίτευξης/επίδοσης.
  • Θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτικό ρόλο στους Δήμους
Καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.
  • Πρώτον, μέσω του ανασχεδιασμού του συστήματος, ο παραβάτης θα γνωρίζει ότι οι προβλεπόμενοι πόντοι θα καταγράφονται σε εύλογο χρόνο.
  • Δεύτερον, θα γίνει εφικτή η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system.
  • Τρίτον, η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.
  • Τέταρτον, θα αντλούνται στατιστικά στοιχεία για το είδος και τη συχνότητα της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν τα πρόστιμα της Τροχαίας - Κλήσεις ανά παράβαση και οδηγό"

Έκρηξη ισοπέδωσε ξενοδοχείο στην Καστοριά

Εικόνα απόλυτης καταστροφής κυριαρχεί στον τόπο της έκρηξης, από την οποία ισοπεδώθηκε το ξενοδοχείο «Τσάμης» στην Καστοριά. Η έκρηξη σημειώθηκε περί τη 01:30 και η ισχύς της ήταν τέτοια, που όχι μόνο συντάραξε την πόλη αλλά έγινε αισθητή και στο Άργος Ορεστικό, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ.

Δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός, ενώ σύμφωνα με αναφορά του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος στην αστυνομία, το ξενοδοχείο τον τελευταίο χρόνο ήταν κλειστό και δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στις εγκαταστάσεις του.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για μικρές εστίες φωτιάς μετά την έκρηξη, τις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο. Στο σημείο έφτασαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καστοριάς, με 17 άνδρες, που επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στα συντρίμμια του ξενοδοχείου και κάτω από τόνους μπάζα υπάρχουν ακόμη εστίες φωτιάς που σιγοκαίνε, χωρίς οι πυροσβέστες να έχουν καταφέρει να τις σβήσουν.

Αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη, το τετραώροφο ξενοδοχειακό συγκρότημα, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, μετατράπηκε σε μια άμορφη μάζα από μπάζα και σίδερα. Γυαλιά, θραύσματα, μεταλλικά αντικείμενα του ξενοδοχείου διασκορπίστηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 μέτρων, ενώ η αστυνομία απέκλεισε προληπτικά τον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στην πόλη της Καστοριάς και περνά σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο.

Το ξενοδοχείο «Τσάμης», με 75 κλίνες και πέντε σουίτες, ήταν ένα από τα εμβληματικά τουριστικά συγκροτήματα της Καστοριάς. Λειτούργησε στο τέλος της δεκαετίας του '70 και συνδέθηκε με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης που έγινε γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν χτισμένο κοντά στη λίμνη, με άπλετη θέα προς την πόλη.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, το συγκεκριμένο τουριστικό συγκρότημα δεν ήταν μόνο ένα στολίδι για τους επισκέπτες της πόλης αλλά κι ένας εμβληματικός χώρος για τους Καστοριανούς καθώς στις τεράστιες αίθουσές του πραγματοποιούνταν κάθε είδους κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έρευνα για το συμβάν διενεργούν η πυροσβεστική και η αστυνομία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη ισοπέδωσε ξενοδοχείο στην Καστοριά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news