facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

«Πράσινο φως» Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Ιστορικό βήμα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας δήλωσε ότι o Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησε να διαβιβάσει στο κοινοβούλιο την αίτηση της Σουηδίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Τα σημεία της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ για την στήριξη της υποψηφιότητα της Σουηδίας από την Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει στο κοινοβούλιο την αίτηση της Σουηδίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τα σημεία της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είναι τα εξής:

  • Ο Ερντογάν  θα προωθήσει το συντομότερο στην Εθνοσυνέλευση προς έγκρισητην απόφαση για ένταξη.
  • Θα οριστεί Ειδικός Συντονιστής κατά της τρομοκρατίας.
  • Συμφωνήθηκε για το πώς θα γίνει η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
  • Η Σουηδία θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ
  • Η Σουηδία θα στηρίξει τη διαδικασία για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας
  • Τουρκία και Σουηδία θα εργαστούν για την εξάλειψη των κυρώσεων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και στο εμπόριο αμυντικού υλικού.
  • Η Ουγγαρία -που είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα κινηθεί ανάλογα με το τι θα πράξει η Τουρκία- ξεκαθαρίζει τώρα  ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Ιστορικό βήμα"

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέργιος Καλπάκης νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος

Ο Στέργιος Καλπάκης είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου, όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματείας του κόμματος.

Μέχρι τώρα ο Στέργιος Καλπάκης κατείχε τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είναι 33 ετών, κατάγεται από τη Βέροια και προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ. Είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εμπλοκή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία της Ιστορίας, με δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας βρέθηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου θα κατατεθεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που έχει ήδη ψηφιστεί και θα διαμορφωθεί η τελική της μορφή σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, νέες προτάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα τέθηκαν από τον Παύλο Πολάκη, που πρότεινε τη μετατόπιση των διαδικασιών για το Νοέμβριο και από το Νίκο Παππά, προκειμένου να πάρουν μικρή παράταση. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία για την οργάνωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας εν όψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές, αύριο το πρωί ο κ. Φάμελλος θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Όπως σημειώθηκε, ο κ. Φάμελος θα παρουσιάσει τους τρεις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω θέμα. Επίσης, αύριο θα συνεδριάσει το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την στελέχωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των τομέων ευθύνης.

Τέλος, στη συνεδρίαση έγινε μια εκτενής συζήτηση για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και την Πέμπτη στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέργιος Καλπάκης νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος"

«Αδειάζει» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία: Δεν συνδέονται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με της Τουρκίας στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Η σύνδεση των δύο ζητημάτων που έγινε από την Τουρκία είναι άλλη μια απαίτηση της Άγκυρας στην μακρά πορεία για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία λιμπάζει εδώ και μήνες ακριβώς λόγω των τουρκικών απαιτήσεων.

Τη Δευτέρα, πριν αναχωρίσει για το Βίλνιους και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ,  ο  Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από 50 χρόνια «στην είσοδο της ΕΕ», ενώ έκανε αναφορά και για τα F-16.

«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία. Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.



«Θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας σήμερα το βράδυ. Θέλουμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν να τηρηθούν. Η Τουρκία κάνει το καθήκον της ως η χώρα που συνεισφέρει τα περισσότερα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε διμερείς συναντήσεις με ορισμένους αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης προκειμένου να στηρίξουμε τους εταίρους, ιδίως την Ουκρανία. Θα οργανώσουμε επίσης την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Σε αυτή τη διαδικασία, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας, όπως πάντα. Θα υπάρξει ανανέωση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 2%. Πάντως, ενώ μιλάμε για αύξηση των αμυντικών δαπανών, βλέπουμε ότι συζητούνται και περιορισμοί» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το θέμα των F-16 είπε: «Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για τα F-16. Έχουμε μια σταθερή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Θα είμαστε δυνατοί απέναντι σε όλους τους εχθρούς του ΝΑΤΟ με τα βήματα που θα κάνουμε εδώ ως δύο χώρες για το θέμα των F-16. Έχουμε και την πληρωμή για το F-35. Δεν πήραμε αυτό που πληρώσαμε. Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με τη Σουηδία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Αδειάζει» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία: Δεν συνδέονται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με της Τουρκίας στην ΕΕ"

49 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 49 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα με τις περισσότερες από αυτές να αντιμετωπίζονται άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τριτη 11 Ιουλίου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ψαρά, νησιά της ΠΕ Ρόδου, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " 49 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο "

Συνάντηση υπ. Οικονομικών με Ένωση Τραπεζών: Φοροδιαφυγή και ψαλίδα επιτοκίων τα βασικά θέματα της συζήτησης

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε σύσκεψη, διάρκειας περίπου 2 ωρών, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως προς το ζήτημα του προγράμματος Ηρακλής και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες υπήρξε ευρεία συναντίληψη.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό. Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS.

Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της «ψαλίδας» χορηγήσεων – καταθέσεων. Και πέρα από τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις (κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και χορήγηση δανείων από μη-τραπεζικά ιδρύματα), συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις θα επιχειρήσει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό με τους εξής δύο τρόπους:

  • Την επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
  • Και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση υπ. Οικονομικών με Ένωση Τραπεζών: Φοροδιαφυγή και ψαλίδα επιτοκίων τα βασικά θέματα της συζήτησης"

Καιρός αύριο: Αρχίζουν τα δύσκολα – Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο καιρός από αύριο Τρίτη (11.07.2023) αρχίζει να ζεσταίνει επικίνδυνα μια μέρα πριν εισβάλει ο καύσωνας διαρκείας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια τμήματά του τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βόρεια και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νοτιοδυτικών διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 και τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα ανατολικά και νότια της Κρήτης τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στη Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αρχίζουν τα δύσκολα – Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία"

Ψήφος αποδήμων: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για να μπορούν να μετέχουν όλοι οι Έλληνες στις εκλογές

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για την άρση των εμποδίων ώστε  να μπορούν να μετέχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές.  

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού».

Το εν λόγω νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο των εκλογέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και των εκλογέων που τυγχάνει να ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, και ώρα 8 πμ και το περιεχόμενό της έχει αναρτηθεί ΕΔΩ.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σχετικά: «Το 2019 έγινε ένα σημαντικό βήμα δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίσουν. Και τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα νέο σημαντικό άλμα αίροντας όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία και μία μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στους απανταχού της γης Έλληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Καλούμε τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, εκλογικού τους δικαιώματος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Όπως είχαμε δεσμευτεί το 2019, μόλις μεταβληθούν οι κοινοβουλευτικές συνθήκες και με δεδομένη την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει νομοσχέδιο που θα άρει τους περιορισμούς για την εγγραφή εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να δείξουμε τον σεβασμό στον Απόδημο Ελληνισμό.»

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο

1. Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα;

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.

Το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται νόμο σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες που μόνιμα ή προσωρινά βρίσκονται στο εξωτερικό, αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού και άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό. Προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση, έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 (εκ των 300) Βουλευτών. Στο πλαίσιο επίτευξης της απαραίτητης συναίνεσης 200 τουλάχιστον Βουλευτών, θεσπίσθηκαν - κατόπιν προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - επιπλέον προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό, δηλ. να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αυτοί οι περιορισμοί όμως κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή στις εκλογές για τη μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων, και ακριβώς γι’ αυτό προτείνεται η κατάργησή τους.

2. Ποιους αφορά αυτό το νομοσχέδιο;

Αφορά Έλληνες πολίτες οι οποίοι

είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού

• είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών

και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

3. Γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό;

Για την ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης των εκλογέων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα.

4. Το Σύνταγμα προβλέπει το να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό;

Ναι. Το Σύνταγμα, στο άρθρο 54 παρ. 4, δίνει τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση για τη θέσπιση περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό. Επαφίεται συνεπώς στη Βουλή των Ελλήνων το κατά πόσο θα υπάρχουν ή όχι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος αυτού. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν πλέον περιορισμοί, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος. Εξάλλου, οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν χωρίς κανένα περιορισμό. Πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό δίχως περιορισμούς.

5. Γιατί πρόκειται για ιστορική ευκαιρία η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου;

Γιατί είναι ζήτημα σεβασμού στο βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψήφος αποδήμων: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για να μπορούν να μετέχουν όλοι οι Έλληνες στις εκλογές"

Καύσωνας Κλέων: Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο καύσωνας πλησιάζει στη χώρα μας με τον υδράργυρο να απογειώνεται και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να βγάζει μια σειρά από οδηγίες. 

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ενόψει του καύσωνα που θα επικρατήσει στη χώρα από την Τετάρτη 12 Ιουλίου απευθύνει μια σειρά από συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

* Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε επιφυλακή δήμοι και περιφέρειες

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται από το  υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-07-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-07-2023) και το Σάββατο (15-07-2023).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσωνας Κλέων: Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για τις υψηλές θερμοκρασίες"

Πρέβεζα: Θρίλερ με τον νεκρό 55χρονο - «Δεν πέθανε στην καρότσα» λέει το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ χαρακτηρίζει «ανακριβές» το δημοσίευμα για το περιστατικό μεταφοράς 55χρονου με αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου Πρέβεζας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ, δέχτηκε κλήση από την Άμεση Δράση στις 20:24 και τρία λεπτά μετά ξεκίνησε το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου. Ενώ πήγαινε στο σημείο, το ασθενοφόρο του ΚΥ Καναλακίου συνάντησε στον δρόμο τον 55χρονο στην καρότσα και επί τόπου γιατρός του έκανε ΚΑΡΠΑ. Στη συνέχεια, επειδή ήταν κοντά στο Κέντρο Υγείας και για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο γιατρός ζήτησε από τον οδηγό του αγροτικού να ξεκινήσει. Στις 20:35, έντεκα λεπτά μετά την κλήση στο ΕΚΑΒ, το αγροτικό αφίχθη στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου, όπου συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ για περισσότερο από μία ώρα, χωρίς αποτέλεσμα.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα βάλλουν ευθέως τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες προασπίζονται 24 ώρες το 24ωρο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται πως το δημοσίευμα στο τοπικό μέσο ισχυριζόταν πως ο 55χρονος πέθανε λόγω καθυστέρησης του ασθενοφόρου.

preveza

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ:

«Αναφορικά με δημοσίευμα για περιστατικό «καθυστέρησης» της «μεταφοράς 55χρονου σε καρότσα αγροτικού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου Πρέβεζας» (https://kanalakinews.gr/tragodia-sto-kanalaki-55chronos-metaferthike-me-agrotiko-sto-kentro-ygeias-kanalakiou-kai-pethane/), διευκρινίζουμε τα εξής:

Τη Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, στις 20:24, το ΕΚΑΒ Πρέβεζας δέχτηκε κλήση από την Άμεση Δράση (100) σχετικά με περιστατικό από τη περιοχή του Σταυροχωρίου Πρέβεζας για άνδρα με απώλεια αισθήσεων.

Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ Πρέβεζας άμεσα διαβίβασε τη κλήση (20:25) στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου για την αποστολή ασθενοφόρου οχήματος προς το συμβάν. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Καναλακίου, στελεχωμένο με διασώστη και ιατρό ξεκίνησε άμεσα (20:27) για το σημείο του συμβάντος. Στις 20:30 και σε απόσταση περίπου οκτακοσίων μέτρων από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου, συνάντησαν αγροτικό όχημα το οποίο μετέφερε τον εν λόγω ασθενή.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, το ασθενοφόρο όχημα του Κέντρου Υγείας Καναλακίου σταμάτησε στο σημείο που συνάντησε το αγροτικό όχημα που μετέφερε τον ασθενή και άμεσα ο γιατρός πραγματοποίησε έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή (AED).

Δεδομένου ότι η απόσταση από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου ήταν κοντινή και για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο γιατρός ζήτησε από τον οδηγό του αγροτικού οχήματος να ξεκινήσει και να κατευθυνθεί (με τη συνοδεία του ασθενοφόρου) προς το Κέντρο Υγείας ενώ ο ίδιος συνέχισε αδιάκοπτα και υπερβάλλοντας εαυτόν την πραγματοποίηση της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στον ασθενή.

Στις 20:35 το αγροτικό όχημα αφίχθη στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου, όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης για περισσότερο από μία ώρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Κατόπιν των παραπάνω, είναι εμφανές ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα βάλλουν ευθέως τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες προασπίζονται 24 ώρες το 24ωρο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρέβεζα: Θρίλερ με τον νεκρό 55χρονο - «Δεν πέθανε στην καρότσα» λέει το ΕΚΑΒ"

Στον ανακριτή η ανήλικη αθλήτρια που κατήγγειλε τον προπονητή της – Ποινική δίωξη για βιασμό και κακοποίηση στον 39χρονο

Στον ανακριτή Θεσσαλονίκης κλήθηκε η αθλήτρια με διεθνείς διακρίσεις, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο κατέθεσε μαζί με τους γονείς της μήνυση σε βάρος του προπονητή της, τον οποίο κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση επί δύο χρόνια, όταν εκείνη ήταν 16 και 17 ετών.

Η αθλήτρια περιγράφει τη φρίκη που έζησε στη μήνυση, οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη στον 39χρονο βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, πρόκληση τρόμου και ανησυχίας.

Τις επόμενες ημέρες θα κληθεί και ο 39χρονος προπονητής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η αθλήτρια και ο ίδιος βρίσκονταν σε σχέση. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της αθλήτριας «και μόνο η ιδιότητα κάποιου που είναι επιφορτισμένος με την εκγύμναση του ανήλικου, αποτελεί επιβαρυντική κατάσταση. Αναμένονται σύντομα ραγδαίες εξελίξεις για τη συγκεκριμένη καταγγελία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ανακριτή η ανήλικη αθλήτρια που κατήγγειλε τον προπονητή της – Ποινική δίωξη για βιασμό και κακοποίηση στον 39χρονο"

ΕΛ.ΑΣ: Σχεδόν 2.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια ειδικών δράσεων σε όλη την χώρα, από 3 έως 10 Ιουλίου

Σε 1.978 ανήλθαν οι συλλήψεις που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ σε ειδικές δράσεις της, σε όλη την χώρα, από 3 έως 10 Ιουλίου 2023, για την αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ελέγχθηκαν συνολικά 115.924 οχήματα οχήματα και 156.605 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν: 1.978 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα, 6.695 προσαγωγές, 14 κατασχέσεις και 936 ακινητοποιήσεις οχημάτων, 30.906 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και 16 παραβάσεις αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ , ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, του Βραχατίου Κορινθίας, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, όπου το τριήμερο από 7 έως 9 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τακτικές και έκτακτες επιχειρησιακές δράσεις.

Πιο αναλυτικά, στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Αχαρνές, Ζεφύρι και Αγία Βαρβάρα:

• πραγματοποιήθηκαν 1539έλεγχοι ατόμων,

• προσήχθησαν 659 άτομα,

•συνελήφθησαν 20 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 7 για ναρκωτικά, 2 για ληστεία, 2 για κλοπή και 2 για παραβάσεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, ενώ

•βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Παράλληλα, σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Κάτω Πατησίων Αττικής, ελέγχθησαν 139 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 9 προσαγωγές καθώς και 7 συλλήψεις για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επίσης, από την Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατά την οποία:

•ελέχθησαν 1256 άτομα,

•προσήχθησαν 219 άτομα και

•συνελήφθησαν 20 άτομα μεταξύ των οποίων 7 για ναρκωτικά,8 για παρεμπόριο, 2 για κλοπή, 1 φυγόποινος, 1 για καταδικαστικές αποφάσεις και 1 για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Παρόμοιες δράσεις έλαβαν χώρα και στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 130 έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν 11 άτομα και συνελήφθη 1 άτομο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ: Σχεδόν 2.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια ειδικών δράσεων σε όλη την χώρα, από 3 έως 10 Ιουλίου"

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν έλειπε η κεταμίνη από το βαλιτσάκι της ΜΕΘ κατέθεσε νοσηλεύτρια

«Δύο φιαλίδια αδρεναλίνης και ένα φιαλίδιο ρουκορόνιο» ήταν τα φάρμακα που αναπληρώθηκαν στο βαλιτσάκι της ομάδας ΜΕΘ που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει ανάνηψη στην Τζωρτζίνα μετά τη μοιραία ανακοπή στις 29 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την κατάθεση της δεύτερης νοσηλεύτριας, Ευσταθίας Νίκα, που συμμετείχε στη διαδικασία.

Η κυρία Νίκα κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπρίγκου πως όταν έληξε η βάρδια της συναδέλφου της κυρίας Γιώργη, ήταν αυτή που συμμετείχε στην ομάδα των γιατρών της ΜΕΘ που προσπάθησαν να κερδίσουν τη μάχη για το κοριτσάκι. Και αυτή η μάρτυρας με όσα κατέθεσε, απέκλεισε κάθε πιθανότητα να έχει δοθεί από λάθος κεταμίνη στην Τζωρτζίνα, θέμα που έχει θέσει με ερωτήσεις της η υπεράσπιση της κατηγορουμένης.

«Ήμουν απογευματινή βάρδια στο νοσοκομείο. Με ενημέρωσαν να κατέβω για περαστικό ανακοπής για να αλλάξω τη συνάδελφο Αγγελική Γιώργη. Είδα το παιδί διασωληνωμένο και οι γιατροί τού έκαναν ΚΑΡΠΑ. Η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι βρήκαν το παιδί με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοϊκό. Μου παρέδωσε το βαλιτσάκι χωρίς ένα φιαλίδιο ροκουρόνιου (σ.σ. η κυρία Γιώργη κατέθεσε πως χορηγήθηκε ρουκορόνιο για τη δασωλήνωση της Τζωρτζίνας) και χωρίς ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης. Αποχώρησε εκείνη και την αντικατέστησα. Ολοκληρώσαμε την ανάνηψη. Το παιδί δεν τα κατάφερε», είπε στο ΜΟΔ η νοσηλεύτρια.

Η μάρτυρας κλήθηκε από την πρόεδρο να περιγράψει το περιεχόμενο της μικρής βαλίτσας με τα φάρμακα που έχει ανά πάσα ώρα έτοιμη η ομάδα της ΜΕΘ.

Πρόεδρος: Η συνάδελφός σας μας είπε ότι υπάρχουν δυο βαλιτσάκια, το ένα με εξοπλισμό και το άλλο με φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό το τελευταίο τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Υπάρχει το βαλιτσάκι με τον εξοπλισμό και το βαλιτσάκι με τα φάρμακα επείγουσας κλήσης. Σε αυτό το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος είναι τα ναρκωτικά φάρμακα και γράφει πάνω «ναρκωτικά», πιο κάτω είναι η αδρεναλίνη και η ατροπίνη.

Πρόεδρος: Αυτά που ανήκουν στην κατηγορία ναρκωτικών είναι σε ειδική συσκευασία;

Μάρτυρας: Όλο το βαλιτσάκι έχει μέσα θηκάρια, τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών είναι στη πάνω μεριά στο βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Όταν τελείωσε αυτή η προσπάθεια της ομάδας, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα φάρμακα που έχουν καταναλωθεί από το βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στο δωμάτιο μετά τη κλήση μαζί με την υπεύθυνη της βάρδιας ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε μια-μια τις αμπούλες από αυτές που είναι στα ναρκωτικά φάρμακα. Αν λείπει κάποια πρέπει να καταγραφεί στον ασθενή. Αν λείπει φάρμακο γράφεται από τους γιατρούς στο φάκελο του παιδιού και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων.

Ο Συνήγορος Υποστήριξης Κατηγορίας Δημήτρης Γεωργακόπουλος ρώτησε τη νοσηλεύτρια να απαντήσει ποια ήταν τα φάρμακα που αναπλήρωσαν στο βαλιτσάκι μετά την κατάληξη της Τζωρτζίνας.

«Δυο φιαλίδια αδρεναλίνης, ένα ρουκορόνιο και φτιάξαμε και άλλη μια σύριγγα αδρεναλίνης που είχε καταναλωθεί και αυτή» είπε η κυρία Νίκα.

Στη δική της κατάθεση η παιδονευρολόγος Στέλλα Μούσκου που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα είπε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν οδηγούσαν σε καμία περίπτωση πως το παιδί θα κατέληγε.

«Ένα παιδί με τόσο μεγάλη βλάβη στον εγκέφαλο, το πρώτο που θα σκεφτείς, είναι οι σπασμοί, κλίνουμε να μην ήταν σπασμοί αλλά και πάλι με βεβαιότητα δεν μπορείς να πεις» είπε η μάρτυρας αναφέροντας πως οι πρώτες σκέψεις τους για τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ήταν να οφείλονταν σε επιληψία, ενδεχόμενο όμως που δεν επιβεβαιώθηκε.

Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι είχε επιληψία που δεν μπορούσε να διαγνωστεί με αυτά τα επεισόδια που έκανε που λύνονταν μόνα τους. Με αυτό καταλήγουμε στον θάνατο;

Μάρτυρας: Όχι, από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος και ειδικά ένα παιδί με βηματοδότη και μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ φροντισμένα στις ημέρες μας. Συνήθως ενηλικιώνονται. Αν υπάρξει κάποια λοίμωξη ίσως…

Η γιατρός τόνισε πως η αγωγή που λάμβανε το παιδί το είχε θωρακίσει απολύτως ενώ σε ερώτηση του εισαγγελέα τι θα συνέβαινε αν είχε παραληφθεί μία δόση φαρμάκων, είπε: «... έπαιρνε δυο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δυο για να έχει πρόβλημα».

Σε ερώτηση από την πλευρά της υπεράσπισης αν αποκλείει το ενδεχόμενο, με την εικόνα που είχε η Τζωρτζίνα να πέθανε φυσιολογικά, η κυρία Μούσκου υπογράμμισε ότι «γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία θα μπορούσε να καταλήξει» και συμπλήρωσε πως «όμως δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό το παιδί να καταλήξει».

Αλέξης Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη, μια βαριά πνευμονία π.χ., δεν είναι λόγος να καταλήξει. Μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν έλειπε η κεταμίνη από το βαλιτσάκι της ΜΕΘ κατέθεσε νοσηλεύτρια"

«Πόρτα» από την Κομισιόν σε Τουρκία και Ερντογάν – «Καμία σχέση οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ»

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Κομισιόν στον Ταγίπ Ερντογάν, μετά το σχόλιο του δεύτερου πως αν επιτρέψουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η Άγκυρα θα συναινέσει στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ», ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μόνο εάν «ξεκλειδώσει» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Νωρίτερα, η Άγκυρα υποστήριξε πως αν οι Βρυξέλλες ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τότε η Τουρκία θα αποδεχτεί τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία», δήλωσε ο Ερντογάν παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόρτα» από την Κομισιόν σε Τουρκία και Ερντογάν – «Καμία σχέση οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ»"

Κικίλιας: Αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους προκαλούν πυρκαγιά από «αμέλεια»

Την αναπροσαρμογή του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους πολίτες εκτελούν εργασίες καύσης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, και ειδικά σε όσους το κάνουν κατ’ επανάληψη, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τον βραχίονα της παρέμβασης του κράτους, προκειμένου να προστατεύσει πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες ζωές αλλά και τις περιουσίες των πολιτών και τα δάση.

«Θα κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, θεωρώ ότι είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων μας. Θέλω, όμως, να πω ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουμε 90 συλλήψεις για υπαίτιους πρόκλησης αγροτοδασικών πυρκαγιών στη χώρα. Δυστυχώς, οι 86 από αμέλεια και οι 4 από πρόθεση. Όμως, να εξηγήσω τι σημαίνει “από αμέλεια”: Αν πάει ο άλλος να καπνίσει το μελίσσι του, ενώ ξέρει ότι δεν πρέπει, μία, δύο, τρεις, τέσσερις-πέντε χρονιές, αυτό πλέον δεν πρόκειται κατά την άποψή μου για αμέλεια. Κι επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δασών είναι πάρα πολύ σημαντικά, αλλά κι επειδή η κατάσβεση μίας μέσης πυρκαγιάς στην οποία χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα κοστίζει 300.000 με 400.000 ευρώ -κυρίως όμως είναι η προστασία των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος-, τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία βλέπω και τα οποία είναι σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε 200, 300, 500 ευρώ ή 1.000 ευρώ, δεν μπορούν πλέον να υφίστανται», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος μας πάντα είναι διδακτικός και αγκαλιάζει τους πολίτες», ωστόσο το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να προστατευτεί έναντι αυτών που είναι κατά συρροή ασυνείδητοι.

Αναφορικά με τον επερχόμενο καύσωνα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, με το πρώτο κύμα να έρχεται στα μέσα της εβδομάδας, και για αυτό αύριο στις 11 π.μ. το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο σε επίπεδο πυροπροστασίας όσο και για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Τέλος, σχετικά με την επάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε εποχές όπου η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί πλέον σε κλιματική κρίση, ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Έχουμε 89 εναέρια μέσα. Πιο πολλά από ό,τι στην αρχή της τετραετίας και σε όλα τα χρόνια. Παρ' όλ' αυτά, θα ήθελα να εξηγήσω ότι δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής αλλά της κλιματικής κρίσης, όταν για παράδειγμα στον Καναδά μαίνονται 700 πυρκαγιές αυτή τη στιγμή. 380 είναι εκτός ελέγχου, και στα δύο άκρα της χώρας. Έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους 155 χιλιάδες άνθρωποι και δυστυχώς έχουν απανθρακωθεί 900 εκατομμύρια στρέμματα. Άρα, προφανώς είμαστε hotspot στη Μεσόγειο», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο προβλέπει τη διάθεση 1,9 δισ. ευρώ για την ανανέωση των εναέριων και επίγειων μέσων, θα τρέξει χωρίς καθυστερήσεις προκειμένου να ολοκληρώνονται άμεσα οι διαγωνισμοί.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους προκαλούν πυρκαγιά από «αμέλεια»"

Πτολεμαΐδα: Σκύλος επιτέθηκε σε 62χρονο και του προκάλεσε πολλαπλά τραύματα

Εφιαλτικές στιγμές έζησε 62χρονος, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από σκύλο, ο οποίος και του προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα χέρια, και σε άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στον Περδίκκα, όταν ο 62χρονος, με σοβαρά προβλήματα υγείας, βγήκε από το σπίτι του, και σε ανύποπτο χρόνο, και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον σκύλο, καταβάλλοντας προσπάθειες για να ξεφύγει.

Στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε, σε άσχημη κατάσταση, στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, όπου οι γιατροί, στη χειρουργική κλινική, του έκαναν 55 ράμματα, και παραμένει νοσηλευόμενος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτολεμαΐδα: Σκύλος επιτέθηκε σε 62χρονο και του προκάλεσε πολλαπλά τραύματα"

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη - «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα»

Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχωρά την ερχόμενη Τετάρτη (12/7) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 8.00 πμ έως τις 3.00 μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία για τις δομές Υγείας της Περιφέρειας, με κεντρικό μήνυμα «τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν».

Αναλυτικότερα, η ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 8:30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αναφέρει, και ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

ΠΟΕΔΗΝ: 7,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες υγείας στην ΕΕ, στο 5% στην Ελλάδα

«Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαφωνία της «με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή» και ζητάει να τεθούν όρια στη λειτουργία του.

Η υποχρηματοδότηση είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι το ύψος των δημόσιων δαπανών υγείας είναι 5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δημόσιες δαπάνες υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα «να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση να καθίσταται δύσκολη και άνιση και να εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

«Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές»

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000, οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.000, οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα [...] Τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών [...] Στην Ελλάδα λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή».

Τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Τα τραγικά συμβάντα τις τελευταίες ημέρες λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα, αναφέρει η Ομοσπονδία. «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια».

Για να επιλυθούν τα προβλήματα, σημειώνει η Ομοσπονδία, χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία. Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

«Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα. Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. Δεν απέδωσε», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη - «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα» "

Ερντογάν: Αν ανοίξετε την πόρτα για την Τουρκία στην Ε.Ε., θα μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνέδεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να ανοίξουν την πόρτα για την ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε. και σε αντάλλαγμα η Τουρκία μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Η Ε.Ε. κρατά στην πόρτα της την Άγκυρα επί 50 χρόνια» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. «Ανοίξτε τον δρόμο για εμάς και θα ανοίξουμε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» τόνισε.

Είπε επιπλέον ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, ενώ επέμεινε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.

Ε.Ε. σε Ερντογάν: Άλλο η ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και άλλο στην Ε.Ε.

Σε δήλωσή της μετά τις αναφορές του κ. Ερντογάν, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ανέφερε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ε.Ε. έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Αν ανοίξετε την πόρτα για την Τουρκία στην Ε.Ε., θα μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ"

Καύσωνας «Κλέων»: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για εξαήμερο ζέστης – Πού θα δείξει 40 το θερμόμετρο

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία ‘CLEON’ («Κλέων») και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Καύσωνας «Κλέων»: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για εξαήμερο ζέστης – Πού θα δείξει 40 το θερμόμετρο
(AP /Thanassis Stavrakis)

   Πιο αναλυτικά:

   1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

   α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

   β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

   γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

   2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

   α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

   β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

   γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

   3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

   α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

   β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

   γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

   4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

   α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

   β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

   γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

   5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16-7-2023), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσωνας «Κλέων»: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για εξαήμερο ζέστης – Πού θα δείξει 40 το θερμόμετρο"

Υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν πλέον μηχανήματα POS και τα περίπτερα, τα ταξί, τα γυμναστήρια και τα delivery

Στην επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικής ή πιστωτικές κάρτες και σε μια σειρά επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που δεν ήταν αναγκασμένες μέχρι σήμερα να έχουν μηχάνημα POS, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην προσπάθειά του να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει να επεκτείνει την χρήση του POS σε ακόμη περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι σήμερα δεν ήταν αναγκασμένοι να έχουν, όπως είναι τα ταξί, τα περίπτερα, τα delivery, ορισμένες επιχειρήσεις πάρκινγκ, κάποια θέατρα και κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι λοιποί χώροι άθλησης, οι μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές και τα παραδοσιακά καφενεία σε χωριά ανά την επικράτεια.

Μέχρι σήμερα όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις προαιρετικά μπορούσαν να έχουν POS. Σε λίγο καιρό όμως αυτό θα είναι υποχρεωτικό κάτι που σημαίνει πως θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία μετρητών ενώ στον αντίποδα θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που είναι και ευκολότερα ελέγξιμες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το έτος 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ, το 2020 πήγαν στα 44,7 δισ. ευρώ, το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και πέρυσι ξεπέρασαν τα 65 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα βάσει των στοιχείων που διατηρεί η Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθε σε 20,6 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2021. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών έφτασε σε 1,93 δισ. από 1, 65 δισ. το 2021 (αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το 2021).

Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστό συμμετοχής 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ όσον αφορά την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ανήλθε στα 94 δισ. ευρώ (αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν πλέον μηχανήματα POS και τα περίπτερα, τα ταξί, τα γυμναστήρια και τα delivery"

Κατέληξε ο 57χρονος αγρότης - Τον είχε τραυματίσει με το αμάξι του ένας Τούρκος μετά από τσακωμό

Κατέληξε ο 57χρονος αγρότης από τη Γεμιστή Φερών, τον οποίο είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητό του ένας 33χρονος Τούρκος μετανάστης στο τελωνείο των Κήπων.

Ο 57χρονος, πατέρας τριών παιδιών, νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με τους γιατρούς να κρίνουν από νωρίς πως η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη.

Το περιστατικό που προκάλεσε τον σοβαρό τραυμτισμό του, έγινε την Παρασκευή. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 57χρονος βρισκόταν σε ουρά αυτοκινήτων 30 μέτρων στο τελωνείο και ζήτησε να του παραχωρήσουν σειρά για να περάσει, προκειμένου να στρίψει αριστερά στην παρακαμπτήριο για το χωριό του.

Μετά το αίτημά του έγινε καβγάς με τον 33χρονο, ο οποίοςσύμφωνα με τους συγγενείς του θύματος - τον χτύπησε με ένα λοστό στο κεφάλι και τον πάτησε με το αυτοκίνητό του, προκαλώντας του βαριά τραύματα ιδιαίτερα στο κεφάλι, από όπου είχε μη αντιμετωπίσιμη αιμορραγία.

Συνελήφθη 33χρονος Τούρκος μετανάστης

H Αστυνομία  συνέλαβε τον 
33χρονο Τούρκο μετανάστη,  κάτοικο Γαλλίας ο οποίος επέστρεφε με άδεια στην πατρίδα του για τις καλοκαιρινές διακοπές.  Το αυτοκίνητο του κατασχέθηκε ενώ ο ίδιος θα οδηγηθεί την Τρίτη  στον Ανακριτή Αλεξανδρουπόλεως.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατέληξε ο 57χρονος αγρότης - Τον είχε τραυματίσει με το αμάξι του ένας Τούρκος μετά από τσακωμό"

Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις ΗΠΑ – Κομητείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συναγερμός έχει σημάνει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες «που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωές» χθες, Κυριακή (9/7) μετατρέποντας δρόμους σε ποτάμια, παρασύροντας γέφυρες και οδηγώντας την κυβερνήτρια να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κομητείες.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της την ώρα που προσπαθούσε να βγει από το σπίτι της με τον σκύλο της στην κοιλάδα Χάντσον, καθώς παρασύρθηκε από τα νερά ξαφνικής πλημμύρας, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κομητεία Όραντζ, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Νέας Υόρκης, και την κομητεία Οντάριο, στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας, σημειώνοντας ότι έως και 200 χιλιοστά βροχής δημιούργησαν «συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ζωές λόγω ξαφνικών πλημμυρών».

«Πλησιάζουμε σε ένα κρίσιμο σημείο αυτού του μετεωρολογικού γεγονότος», πρόσθεσε η Χόκουλ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες το βράδυ πάνω από 12.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το γραφείο της, καθώς τα νερά από τις καταρρακτώδεις βροχές παρέσυραν δρόμους και εγκλώβισαν ανθρώπους στα αυτοκίνητα ή τα σπίτια τους.

Από τις 20:00 τοπική ώρα (3:00 ώρα Ελλάδος) οι αυτοκινητόδρομοι ήταν κλειστοί σε τουλάχιστον πέντε κομητείες της πολιτείας, μεταξύ των οποίων η Γουέστσεστερ, η οποία βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Νέας Υόρκης και στην όχθη του ποταμού Χάντσον.

Το γραφείο της κυβερνήτριας δήλωσε ότι η πολιτεία αναμένει νέες καταιγίδες σήμερα, Δευτέρα (10/7).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις ΗΠΑ – Κομητείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Κέρκυρα: Τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του αλόγου που έσερνε άμαξα και πέθανε

Το άλογο που έσερνε άμαξα με τουρίστες έπεσε νεκρό στην Κέρκυρα και αρχικά ο 76χρονος ιδιοκτήτης συνελήφθη. Ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί κάνει λόγο για αναλήθειες…

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ο 76χρονος αμαξάς, του οποίου το άλογο κατέρρευσε στη μέση του δρόμου και «κατέληξε» την περασμένη εβδομάδα στην Κέρκυρα. Μετά τη δίωρη απολογία του στον εισαγγελέα, ο 76χρονος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ανεστάλη και το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ που του επεβλήθη, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του 76χρονου, αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά όσων, ΜΜΕ και μεμονωμένων ατόμων, δημοσιοποίησαν πληροφορίες, που κατά την κρίση του, δεν ευσταθούν, ενώ αναμένεται να ζητήσει και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης καθώς η εγκύκλιος που απαγορεύει την κυκλοφορία των αμαξών ισχύει μόνο εφόσον η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουλίου, το άλογο κατέρρευσε ξαφνικά στη μέση του δρόμου ενώ επέστρεφε στη βάση του. Αυτόπτες μάρτυρες άρχισαν να τραβούν εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα και αυτό ενόχλησε έντονα έναν από τους αμαξηλάτες, που κάποια στιγμή τα έβαλε με έναν ποδηλάτη που βρισκόταν στο σημείο.

«Πήγε για να συνδράμει, όχι με απειλητική διάθεση, και δέχτηκε τη συμπεριφορά που είδαμε στο βίντεο», είπε ο δικηγόρος του 76χρονου, Πάνος Μουχτερός, μιλώντας στο Mega. «Να σας τονίσω ότι ο πελάτης μου κατατρομοκρατήθηκε», συμπλήρωσε.

Από τη διενέργεια της νεκροψίας, δε διαπιστώθηκαν ίχνη κακοποίησης, ωστόσο φάνηκε ότι το άλογο έπασχε από πνευμονικό εμφύσημα. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο 76χρονος αμαξηλάτης συνελήφθη και σε βάρος του βεβαιώθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, ενώ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Μετά την απολογία του στον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Ο αμαξάς χτύπησε, ήταν αιμόφυρτος αλλά κανείς δεν τον βοήθησε. Ο κόσμος αντί να τον βοηθήσει, του επιτέθηκε, γιατί είναι «δολοφόνος, φονιάς, εγκληματίας και κτήνος». Αυτοί ήταν οι χαρακτηρισμοί σε έναν άνθρωπο 76 ετών που βρισκόταν σε πανικό», είπε,  η Έλενα Μωραΐτη, οδηγός άμαξας.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι συμπάσχουν με τον ηλικιωμένο και με την απώλειά του. «Συμπάσχουμε με τον άνθρωπο αυτόν γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένα άλογο, είναι ο Γιώργης, είναι συνεργάτης μας, είναι χρόνια μαζί μας, κάθε καλοκαίρι ήταν εκεί κοντά μας, δούλευε όπως δουλεύουμε και εμείς. Δεν ξέραμε αν είχε πρόβλημα. Αν γνωρίζαμε ότι έχει πρόβλημα, δε θα δούλευε, γιατί ένα άρρωστο άλογο δεν το βγάζεις να δουλέψει. Αν ήταν άρρωστο, λογικά θα το γνωρίζαμε γιατί θα είχε συμπτώματα. Το άλογο δεν έδειξε ποτέ συμπτώματα, δεν έδειξε κάτι».

Σημειώνεται ότι για το συμβάν είχε παρέμβει και ο Άρειος Πάγος. Η αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Αναστασία Μασούρα, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με την Εισαγγελία της Κέρκυρας, και σχηματίστηκε δικογραφία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του αλόγου που έσερνε άμαξα και πέθανε"

Έρχονται αυξήσεις σε υπαλλήλους και συνταξιούχους – Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν

Στην κοινοβουλευτική πρεμιέρα την Πέμπτη (06/07) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της νέας τετραετίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας. Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Το Newsbeast σας παρουσιάζει με τη βοήθεια της δικηγόρου κας Μαργαρίτας Κάρδαρη την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027, προαναγγέλλοντας μέτρα, παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις για όλα τα πεδία δραστηριότητας του κράτους» ανέφερε αρχικά οι κυρία Κάρδαρη και ανέλυσε την τριπλή δέσμη μέτρων.

Αναλυτικά:

Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα
  • Σε βάθος τετραετίας ο μέσος μισθός θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ με χαμηλότερο το ποσό των 950 ευρώ.
  • Μείωση της ανεργίας στο 8% σε βάθος τετραετίας με ταυτόχρονη απελευθέρωση – «ξεπάγωμα» των τριετιών που σημαίνει αύξηση του μισθού έως και 30%.
  • Μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
Εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα

Από 01/01/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αύξηση τουλάχιστον 600 ευρώ τον χρόνο.

Αναλυτικά:

  • για τον υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 780 ευρώ
  • για τον υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 858 ευρώ
  • για τον υπάλληλο της Τεχνολογικής εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 1.037 ευρώ και
  • για τον υπάλληλο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 1.092 ευρώ

Επίσης, θα δοθεί αύξηση κατά 30% στο επίδομα ευθύνης.

«Οι περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Ιανουαρίου – δηλαδή με τους μισθούς που θα καταβληθούν πριν από την Πρωτοχρονιά – θα δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται, κάτι που έχει να συμβεί 14 χρόνια. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ» ανέφερε η κα Κάρδαρη.

Τα ποσά

«Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια με αύξηση 50 ευρώ τον μήνα για όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης, επιπλέον αύξηση 20 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 50 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και αντίστοιχη αύξηση για όσους έχουν τρία παιδιά. Παράλληλα έρχεται και αύξηση στο επίδομα θέσης ίσως και περισσότερο από 50 ευρώ τον μήνα» επισήμανε η δικηγόρος.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ανάληψη ευθύνης στο Δημόσιο αποζημιώνεται με το επίδομα θέσης, το οποίο ανέρχεται στα 290 ευρώ για τους προϊσταμένους τμημάτων, στα 350 ευρώ για τους προϊσταμένους υποδιευθύνσεων, στα 450 ευρώ για τους προϊσταμένους διευθύνσεων και στα 1.000 ευρώ για τους προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων» διευκρίνισε η κα Κάρδαρη.

Αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα
  • Επίδομα από 50 ευρώ στα 70 για το πρώτο παιδί
  • Επίδομα από 70 ευρώ στα 120 για δύο παιδιά
  • Επίδομα 120 στα 170 για τρία παιδιά

Επιπλέον θα υπάρξει αύξηση στα εκτός έδρας και αύξηση επιδόματος ειδικών συνθηκών για ένστολους.

Συνταξιούχοι
 
Συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αύξηση από την 1η του έτους, που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 3% και είναι πολύ πιθανό να δοθεί εκ νέου εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους λόγω της προσωπικής διαφοράς, δεν θα λάβουν αυξήσεις ή θα είναι μικρές.

Σημειώνεται πως οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται, με την εφαρμογή του νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα της αναλογικής μείωσης της σύνταξης ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης, ίσως δουν αυξημένο το ποσό της σύνταξής τους. Σήμερα αυτή μειώνεται κατά 30% ανεξαρτήτως εάν η απασχόληση είναι πλήρης ή μερική.

Η δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη

Αναλυτικά:

  • Αύξηση των συντάξεων από 01/01/2024 στο 3% και άνω
  • Διατήρηση του επιδόματος /εφάπαξ ενίσχυσης των 250-300 ευρώ στο τέλος κάθε έτους στους
    χαμηλοσυνταξιούχους , στους ευάλωτους και σε όσους συνταξιούχους δεν λαμβάνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
  • Απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες
  • Κατάργηση της μείωσης της σύνταξης κύριας και επικουρικής κατά 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους και αντικατάσταση αυτής με φορολογικό συντελεστή στο εισόδημα από εργασία

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αυξήσεις σε υπαλλήλους και συνταξιούχους – Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν"

Κρήτη: Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη για την 4χρονη Μελίνα - Δεν παρίσταται η αναισθησιολόγος

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε σήμερα, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την  πολύκροτη υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, καθώς προ ημερών, διεκόπη, πριν καν ξεκινήσει.

Το 4χρονο αγγελούδι άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από επέμβαση ρουτίνας, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

μείς είχαμε μπροστά μας ένα παιδί ωχρό, παγωμένο που έκανε ανακοπή… Το λες και ζωντανό, γιατί χτυπούσε η καρδιά... Έπαιρνε βέβαια φάρμακα ασύμβατα με τη ζωή και το ph ήταν χαμηλό. Δεν ήταν συμβατό με πρόγνωση επιβίωσης… Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση αλλά παλεύαμε να το σώσουμε… Η αναισθησιολόγος (κατηγορούμενη) μας είπε ότι έκανε 15 τέτοια επεισόδια μπροστά της...» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση της, η γιατρός της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για την χρονική στιγμή που παρέλαβαν την 4χρονη Μελίνα. «Κάναμε αυτό που έπρεπε», πρόσθεσε.

Η αναισθησιολόγος δεν παρέστη στη δίκη καθώς νοσηλεύεται μετά από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κι εκπροσωπείται από τους συνηγόρους της.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται ενώ κατέθεσαν και οι γονείς του παιδιού. 

Όπως είχε αποκαλύψει το Cretalive, για την υπόθεση είχαμε, προ μηνών, ανατροπή με την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. 

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, τον περασμένο Νοέμβριο και η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση, κατά της εφέσεως του Εισαγγελέα για αοριστία της αιτιολογίας που παρέπεμψε ξανά την υπόθεση στο ακροατήριο και το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης την έκανε δεκτή, παρά την αντίθετη πρόταση της Εισαγγελίας Εφετών.

Μέσα σε δύο, μόλις, ώρες υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών να αποστείλει στην Αθήνα τα πρακτικά, ώστε ο ίδιος να εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης για να διαπιστώσει αν είναι δυνατόν να ασκηθεί αναίρεση ή όχι.

Τελικά, από τον αρμόδιο εισαγγελέα ασκήθηκε αναίρεση η οποία έγινε δεκτή κι έτσι είχαμε την εκδίκαση της υπόθεσης της 4χρονης Μελίνας. Παράλληλα, θυμίζουμε, όπως είχε αποκαλύψει και πάλι το Cretalive, ότι το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου  υποχρεώθηκε να καταβάλλει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ  στην οικογένεια της 4χρονης.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη για την 4χρονη Μελίνα - Δεν παρίσταται η αναισθησιολόγος"

Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια – Η οδηγία της ΕΕ

Εδώ και μερικούς μήνες έχουν αλλάξει στα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, τα καπάκια. Μία αλλαγή που είναι προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των καταναλωτών. Τα καπάκια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μην αφαιρούνται από την υπόλοιπη συσκευασία. Η συγκεκριμένη αλλαγή, δυσκόλεψε τους καταναλωτές κυρίως στο κλείσιμο του μπουκαλιού κάνοντας λόγο για δύσχρηστα πλαστικά μπουκάλια.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποια πρωτοβουλία των εταιρειών, που θέλει να δυσκολέψει τους καταναλωτές αλλά για μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019 η οποία θα πάρει υποχρεωτική χροιά από τον Ιούλιο του 2024. Συγκεκριμένα η οδηγία 2019/904 της Ε.Ε. που αναφέρει πως τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα σε όλα τα δοχεία ποτών χωρητικότητας έως και τρία λίτρα. Η νέα οδηγία, όπως ανέφερε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκές παραλίες.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει: «Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ.».

Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των προσδεδεμένων καπακιών που προκύπτουν από τον παρόντα κανονισμό βρίσκονται ακόμη υπό καθορισμό και επί του παρόντος μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Το πώμα πρέπει να είναι συμβατό με τα υπάρχοντα σχέδια.
  • Ο αντίκτυπος στον τελικό πελάτη θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερος, δηλαδή να μην μειώνεται η άνεση χρήσης.
  • Τα κλεισίματα να είναι συμβατά με τον υπάρχοντα εξοπλισμό πλήρωσης.
  • Τα πώματα συνδέονται με το δοχείο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος μέχρι την ανακύκλωση.
  • Τα υλικά για το δεμένο καπάκι δεν αλλάζουν.
  • Ο αντίκτυπος στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και η παραγωγή δεν θα πρέπει να μειωθεί.
  • Πρέπει να διασφαλίζεται 15 φορές το άνοιγμα και το κλείσιμο του καπακιού χωρίς απώλεια λειτουργίας.

Υπάρχουν δύο παραλλαγές που κυριαρχούν στο σχεδιασμό των δεμένων καπακιών, σύμφωνα με το engelglobal.com:

  • Το «σχέδιο λάσο» αναφέρεται σε καπάκια που συνδέονται με το μπουκάλι με ταινία δύο μερών. Το καπάκι συνδέεται με την επάνω ταινία και το μπουκάλι στην κάτω ταινία. Αυτός ο σχεδιασμός είναι σχετικά εύκολος στην εφαρμογή με τα υπάρχοντα εργαλεία, συνήθως μόνο τα ρυθμιστικά χρειάζεται να επεξεργαστούν ξανά.
  • Ο «σχεδιασμός άρθρωσης», από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη μόνιμη σύνδεση του καπακιού και του δοχείου μέσω ενός μεντεσέ, ο οποίος προαιρετικά επιτρέπει επίσης τη στερέωση του καπακιού σε μια καθορισμένη θέση. Η χρήση των υπαρχόντων εργαλείων είναι πρακτικά αδύνατη.

Παρόλο που δεν υπάρχει νομική υποχρέωση μέχρι στιγμής, τα καπακιών που παραμένουν συνδεδεμένα με το μπουκάλι κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια – Η οδηγία της ΕΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news