facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Νέα έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca: Είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μια νέα μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί την ερχόμενη Δευτέρα, αναφέρει πως το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού.

Επιπλέον ας υποθέσουμε ότι έχετε κάνει τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου Covid-19 που βρίσκεται σήμερα στη δυτική αγορά, εκείνο της Moderna, των Pfizer-BioNTech ή της AstraZeneca. Αυτό λογικά θα σήμαινε ότι είστε ελεύθεροι να κάνετε τη ζωή σας, όπως κάνατε πριν από την πανδημία μόλις ξεκινήσει η ανοσία;

Η απάντηση είναι «όχι», αφού ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν σημαίνει αυτόματα την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα και στις δραστηριότητες προ κορωνοϊού.

​Ακόμη και μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων έναντι της νόσου Covid-19 θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση τόσο της δικής μας υγείας, όσο και των γύρω μας.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca: Είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη"

Χ. Γώγος: Τα μέτρα αρκούν, φθάνει να τηρηθούν

Γώγος: Τα μέτρα αρκούν
«Βρισκόμαστε σε μια αρχόμενη αύξηση όλων των παραμέτρων της πανδημίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά  κέντρα. Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και πρέπει να το μαζέψουμε (…) Εάν τηρηθούν τα μέτρα, αρκούν» είπε στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος –λοιμωξιολόγος , καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, είμαστε στην αρχή του και πρέπει να το μαζέψουμε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το σκληρό λοκντάουν, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικά αποδεκτό, και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά», είπε ο κ. Γώγος.

«Ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας. Το θέμα δεν είναι το κλείσιμο των μαγαζιών, στο εσωτερικό τους δεν υπάρχει πρόβλημα, το θέμα είναι η κινητικότητα γύρω από αυτά, είπε και εξήγησε πως η μη τήρησή των μέτρων πάει τα πάντα πίσω. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο δρόμο των εμβολίων, βρισκόμαστε κοντά σε μια ανοσοποίηση τέτοια που θα διευκολύνει τη χαλάρωση των μέτρων» είπε.

Σε σχέση με την απόφαση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca, των κάτω των 65 ετών μόνο, εξήγησε ότι αυτό έγινε διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους άνω των 65 όχι γιατί τα δεδομένα δεν είναι καλά. «Διατηρούμε μεγάλη προσήλωση στα δεδομένα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Φαίνεται πως η εταιρεία θα φέρει και αυτά τα δεδομένα και για αυτές τις ηλικίες, όμως επειδή υπάρχει διαθεσιμότητα και σε άλλα εμβόλια, είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτόν περιορισμό. Έρχονται κι άλλα εμβόλια για τους ανω των 65, όπως της Janssen, της Novavax και το Sputnik που φαντάζομαι θα εγκριθεί από τον EMA» σημείωσε και συμπήρωσε πως όσοι είναι 60-65 να πάνε να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca, γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Γώγος: Τα μέτρα αρκούν, φθάνει να τηρηθούν"

Συναγερμός σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα: Πάνω από 65 κρούσματα

Ανησυχητική διασπορά κορωνοϊού παρατηρείται στην Καλλιθέα με μεγάλη εστία να ανοίγει σε νηπιοτροφείο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την εν λόγω δομή έχουν προκύψει με περισσότερα από 65 κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τόσο στον ΕΟΔΥ, όσο και στον δήμο της Καλλιθέας έχει σημάνει συναγερμός, αφού τα παιδιά που φιλοξενούνται στο νηπιοτροφείο φοιτούν σε σχολεία της περιοχής.

 Όλα άρχισαν πριν από δύο ημέρες, όταν εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα, μια εργαζόμενη και τέσσερα παιδιά που φιλοξενούνται στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο. 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα: Πάνω από 65 κρούσματα"

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00″.

Παράλληλα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Συγκεκριμένα:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

γ) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται: γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

δ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου. Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου"

Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό θέατρο - Πώς οδηγήθηκε σε παραίτηση

Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη να την κάνει άμεσα αδεκτή.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η θύελλα του #metοο με συγκεκριμένα ονόματα και καταγγελίες, πολλοί έσπευσαν να εμπλέξουν με διάφορους τρόπους τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού: κάποιοι υποστήριζαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για φήμες και άλλοι επέμεναν πως είναι γνωστές συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν σε πολλά διάσημα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και αυτό του Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι καταγγελίες ανθρώπων του θεάτρου

Η κατάσταση φαινόταν να γίνεται ακόμα πιο ασφυχτική γύρω από το πρόσωπό του ύστερα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από σημαίνοντα πρόσωπα του θεάτρου όπως αυτές του σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά ο οποίος έδωσε τη λαβή στους δημοσιογράφους και σε δημόσια πρόσωπα να δείξουν προς τον διευθυντή του Εθνικού.

Ακολούθησε η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η οποία ανακοίνωνε τη φημολογούμενη επικείμενη παραίτηση ύστερα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΣΕΗ, στα χέρια του Μπιμπίλα.
Ωστόσο στη Μπουμπουλίνας δεν είχε κατατεθεί ούτε αναφερθεί καμία επώνυμη ή ενυπόγραφη καταγγελία, κάτι που έκανε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προβεί σε μια λακωνική ανακοίνωση η οποία διέψευδε μεν το γεγονός αλλά ουσιαστικά καλούσε να κατατεθούν συγκεκριμένα ονόματα και να μην μένουν οι καταγγελίες ανώνυμες βοηθώντας την αναπαραγωγή φημών.
Παράλληλα άρχισε να ασκείται πίεση προς τον διευθυντή του Εθνικού για να παραιτηθεί αλλά ελλείψει συγκεκριμένων επώνυμων καταγγελιών η κατάσταση παρέμενε στάσιμη και ο ίδιος συνέχιζε κανονικά τις πρόβες του. Έσπευσε μάλιστα να απαντήσει σε άλλες καταγγελίες για τον διορισμό του αδελφού του στο Εθνικό Θέατρο υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιλογή ήταν απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη.
Ωστόσο οι φήμες πολλαπλασιάζονταν και πολλοί έλεγαν ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στα χέρια του ΣΕΗ που πρόκειται να φτάσουν, μάλιστα, στον εισαγγελέα-αλλά τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Η καταγγελία για κακοποίηση

Σήμερα το πρωί δόθηκε, ωστόσο, υπό το φως της δημοσιότητας μια ανατριχιαστική πλην όμως άκρως λεπτομερής συνέντευξη ενός ηθοποιού στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στην ιστοσελίδα 20/20 με συγκεκριμένα στοιχεία που έδειχναν πως τα ανήκουστα περιστατικά που περιέγραφε αφορούσαν στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού.
Πρόκειται για τον Νικο Σ ο οποίος εξηγούσε αναλυτικά και με λεπτομέρειες πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν πανίσχυρο άνθρωπο του Εθνικού αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Λιγνάδη.
Κατόπιν τούτου, προφανώς, το Υπουργείο Πολιτισμού που πιεζόταν από τον θόρυβο που είχε προκληθεί γύρω από το όνομα Λιγνάδη δεν μπορούσε παρά να ζητήσει την παραίτησή του όπως ήταν το ηθικό και δέον.
Ακολούθησε η επιστολή παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή ο οποίος υποστήριζε πως παραιτείται παρότι δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία εις βάρος του διατηρώντας το νόμιμο δικαίωμα του.

Η επιστολή Λιγνάδη

Για την ακρίβεια η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μου υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.
Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ' όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.  Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία”.

Πιθανοί αντικαταστάτες

Η παραίτηση έγινε αμέσως δεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία, για την ώρα, αναζητεί τον αντικαταστάτη ή την αντικαταστάτρια. Οι πληροφορίες ως επικρατέστερα θέλουν τα ονόματα της Μαριάννας Κάλμπαρη, του Δημήτρη Τάρλοου και της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό θέατρο - Πώς οδηγήθηκε σε παραίτηση"

Διευκρινίσεις για φαρμακεία, βενζινάδικα και διαδημοτικές μετακινήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων δίνουν κύκλοι της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα κύκλοι της ΓΓΠΠ επισημαίνουν στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών γνωρίζουμε ότι, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και πρατήριων καυσίμων ισχύει όπως προβλέπεται από τις ειδικότερες διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία τους και δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει ανά περιοχή».

Παράλληλα τονίζουν ότι δεν υφίστανται απαγορεύσεις διαδημοτικού επίπεδου εντός της ίδιας περιφέρειας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για φαρμακεία, βενζινάδικα και διαδημοτικές μετακινήσεις"

Βρετανία: Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τέσσερα τεστ μαζί με την υποχρεωτική καραντίνα

Νέα πολιτική για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται στη λίστα υψηλού κινδύνου χαράσσει η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα καλούνται την περίοδο της καραντίνας να κάνουν τέσσερα τεστ για κορωνοϊό.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από 33 χώρες, οι οποίες εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα», θα πρέπει να απομονώνονται για δέκα ημέρες, από τις 15 Φεβρουαρίου, σε ξενοδοχείο.

Όσοι βρίσκονατι εκτός της λίστας αυτής καλούνται για δέκα ημέρες να προβούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, στο σπίτι, ενώ είναι υποχρεωτική και η διενέργεια τεσσάρων τεστ.

Τα τεστ πληρώνονται από τοςυ ίδιους τους αφιχθέντες στη χώρα, ενώ κανείς θα επιτρέπεται να βγει μόνο έαν το τέταρτο βγει θετικό.

Εάν δεν γίνουν τα τεστ, τότε προβλέπεται επιβολή προστίμου.

Το σχέδιο για τα τέσσερα υποχρεωτικά τεστ θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας. 

Το πρώτο τετστ θα διενεργείται 72 ώρες πριν από την πτήση

Το τέταρτο τεστ θα γίνεται, δε, κατά την όγδοη ημέρα και εάν βγει αρνητικό, τότε θα επιτρέπεται η μετακίνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τέσσερα τεστ μαζί με την υποχρεωτική καραντίνα"

Κορονοϊός: Στα 236 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα

Στα 236 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη, που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, από τα οποία τέσσερα αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από αυτά, τέσσερα δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε τρία νοσοκομειακά δείγματα και σε ένα δείγμα από την κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε τρία δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και τέσσερα δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Στα 236 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα"

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech «φρενάρει» τον κορωνοϊό στους ηλικιωμένους

Καλά νέα έρχονται από το Ισραήλ, καθώς οι επιστήμονες άρχισαν να βλέπουν βάσιμες ενδείξεις ότι τα εμβόλια βοηθούν πράγματι στην αποτροπή της λοίμωξης Covid-19 σε όσους εμβολιάζονται, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σχεδόν έξι εβδομάδες από τότε που άρχισε να χορηγείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, φαίνεται να έχει μειώσει σημαντικά και γρήγορα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, τόσο τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, όσο και τις νέες λοιμώξεις (κρούσματα). Αυτό συνιστά την ισχυρότερη έως ένδειξη παγκοσμίως -καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα με το πιο προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα- ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί μπορούν να «φρενάρουν» την πανδημία.

Περίπου εννέα στα δέκα άτομα άνω των 60 ετών (το 90% στη χώρα) έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου. Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνουν -σε διάστημα τριών εβδομάδων από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου- μια μείωση 41% στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31% στις νέες νοσηλείες και 24% σε όσους αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19. Από την άλλη, στο ίδιο διάστημα τα νέα κρούσματα εμφανίζουν πτώση 12% και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο 5% στους κάτω των 60 ετών (έχει εμβολιαστεί σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων αυτής της ηλιακής ομάδας).

«Βλέπουμε πρώιμα και πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ότι το εμβόλιο δουλεύει στον πληθυσμό», δήλωσε ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Είναι πάντως δύσκολο να πουν οι επιστήμονες με βεβαιότητα σε ποιο ακριβώς ποσοστό η πτώση σε νέα κρούσματα και νοσηλείες οφείλεται στα εμβόλια, αφού παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει εθνικό «λοκντάουν».

Ο υπολογιστικός βιολόγος Έραν Σίγκαλ του κορυφαίου ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, που ανέλυσε τα στοιχεία για λογαριασμό της κυβέρνησης, εκτιμά ότι τα εμβόλια έχουν όντως συμβάλει στην μείωση των κρουσμάτων και νοσηλειών στους ηλικιωμένους, επειδή οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες και συνέβησαν πιο γρήγορα -από ό,τι στους νεότερους- σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που έχει εμβολιαστεί μαζικά. «Λέμε με επιφύλαξη ότι η μαγεία ξεκίνησε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επιδημιολόγος Ουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε «αρκετά πειστικό το ότι πράγματι βλέπουμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα του εμβολιασμού του πληθυσμού» και ανέφερε ότι άλλες χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από τα «καλά νέα» του Ισραήλ και να σπεύσουν να εμβολιάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τους πολίτες τους.

Από την άλλη, είναι ακόμη αδύνατο, σύμφωνα με τον πιο επιφυλακτικό Ντβιρ ‘Αραν του ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion, να γίνει ακριβής εκτίμηση πόσο μεγάλη είναι η θετική επίπτωση των εμβολίων. Προειδοποιεί ότι, σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια δεν αποτελούν «μαγική σφαίρα» και μέχρι στιγμής -με το 40% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί στο Ισραήλ- δεν φαίνονται ενδείξεις πως οι εμβολιασμένοι έχουν αρχίσει έμμεσα να προστατεύουν τους μη εμβολιασμένους, καθώς για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα πιο μεταδοτική «βρετανική» μετάλλαξη Β.1.1.7 έχει διαδοθεί ευρέως στο Ισραήλ και αποτελεί πλέον το 80% των δειγμάτων που ελέγχονται. Από την άλλη, εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες και ελλείψεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα -που περιλαμβάνει τους πάντες άνω των 16 ετών- το οποίο φαίνεται να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα να είναι άδεια την περασμένη εβδομάδα. Οι υπερ-ορθόδοξοι θρησκευόμενοι Εβραίοι και οι ‘Αραβες πολίτες του Ισραήλ είναι δύο ομάδες που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αντίσταση στον εμβολιασμό, παρόλο που έχουν πληγεί κατ’ εξοχήν από τον κορονοϊό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech «φρενάρει» τον κορωνοϊό στους ηλικιωμένους"

Λάρισα: Επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Χρ. Κέλλα (φωτ.)

Επίθεση με μπογιές στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Κέλλα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα.

Άγνωστοι στην είσοδο του γραφείου, πέρα από τις μπογιές, πέταξαν και τρικάκια.

Ο κ. Κέλλας στην πρώτη αντίδραση του για το συμβάν επισημαίνει τα εξής:

«Η σημερινή επίθεση στο πολιτικό μου γραφείο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων θρασύδειλων επιθέσεων εναντίον μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που στρέφονται ευθέως κατά της Δημοκρατίας.
Οι τραμπούκοι έκρυψαν ξανά τα άνανδρα πρόσωπά τους.
Δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν !
Δεν θα νικήσουν, ούτε
αυτοί, ούτε και οι διαχρονικοί πολιτικοί υποστηρικτές τους.
Οι μάσκες έπεσαν, κανείς πλέον δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν ήξερε ή δεν γνώριζε…
#μαζι_συνεχιζουμε».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Χρ. Κέλλα (φωτ.)"

Στα 1.113 τα νέα κρούσματα - Τα 565 στην Αττική και τα 106 στη Θεσσαλονίκη

Για μία ακόμη ημέρα, η Αττική κατέγραψε 565 νέα κρούσματα, αριθμός που υπερβαίνει το 50% των συνολικών νέων διαγνώσεων. Βαρύ το φορτίο και μστη Θεσσαλονίκη, στην οποία εντοπίστηκαν άλλα 106 κρούσματα.

Πιο αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 1113 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163213, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6024 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51830(62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (74.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 29 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5951 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3498 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

79 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

81 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

98 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

39 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

143 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

51 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

106 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

78 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε .Δράμας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

7 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε.Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε Κερκύρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

7 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε.Πέλλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

14 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε.Σάμου

9 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

15 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

Τέλος, 34 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 1.113 τα νέα κρούσματα - Τα 565 στην Αττική και τα 106 στη Θεσσαλονίκη"

Έκτακτο δελτίο καιρού: Απότομη μεταβολή από Δευτέρα - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο καιρός θα παρουσιάσει απότομη αλλαγή από τη Δευτέρα (08-02-2021) στα δυτικά και βαθμιαία στα βορειοανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, καθώς και θυελλώδεις νότιους ανέμους, τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις.

Α. Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (08-02-2021)
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
β. Από τις μεσημβρινές ώρες η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, σταδιακά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

2. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (09-02-2021)
α. Από αργά το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10-02-2021).
β. Από τις βραδινές ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10-02-2021) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς η Θράκη.

Β. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν τη Δευτέρα (08-02-2021), οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο καιρού: Απότομη μεταβολή από Δευτέρα - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Αλαλούμ με το take away: Παίρνουν πίσω την απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι τα Σαββατοκύριακα απαγορεύεται το take away σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αργότερα εξαιρέθηκε η σημερινή ημέρα. Ώσπου ήρθε η πλήρης ανατροπή.

Νέα ανατροπή με το περίφημο take away, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει πίσω την απαγόρευσή του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι (Σάββατο, 6/2/2021) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την εξής δήλωση:

«H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Μόλις λίγο πριν το μεσημέρι, πάλι το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωνε ότι η απαγόρευση του take away θα ισχύσει, όχι όμως σήμερα, αλλά από αύριο Κυριακή, 7/2/2021, καθώς και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε:

«Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της απαγόρευσης του take away δεν περιλαμβανόταν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από την συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΚΑΙ, με τον υπουργό Ανάπτυξης να λέει: «Έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του. Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με το take away: Παίρνουν πίσω την απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα"

Ανοικτές οι εκθέσεις αυτοκινήτων, συνεργεία και ΚΤΕΟ

Τα νέα περιοριστικά μέτρα  δεν περιλαμβάνουν τις συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΕΟΔΥ.

Ανοικτές παραμένουν οι εκθέσεις αυτοκινήτων αλλά και τα συνεργεία παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε το κυβερνητικό επιτελείο και έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς μεταδόθηκε ότι τόσο οι εκθέσεις όσο και τα συνεργεία παραμένουν… κλειστά το Σάββατο προκαλώντας την σύγχυση των καταναλωτών.

Το Newsauto.gr από νωρίς το Σάββατο επικοινώνησε με αρκετές εξουσιοδοτημένες μονάδες όπου και μας διαβεβαίωσαν ότι οι εκθέσεις αυτοκινήτων παραμένουν ανοικτές και οι καταναλωτές μπορούν να τις επισκεφθούν ώστε να δουν από κοντά το μοντέλο που τους ενδιαφέρει.

Άλλωστε η μεγάλη έκταση σε τετραγωνικά που καταλαμβάνουν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων είναι ιδανικές για την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταγραφεί συνωστισμός.

Όσον αφορά στα συνεργεία αυτοκινήτων επίσης παραμένουν ανοικτά αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε μερικές κάθετες μονάδες τα συνεργεία τους παραμένουν κλειστά τα Σάββατα με απόφαση των ιδιοκτητών τους και όχι εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων. Οπότε καλό θα ήταν αν κάποιος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πρέπει να μεταβεί σε συνεργείο να επικοινωνήσει πρώτα ώστε να διαπιστώσει ότι είναι ανοικτό…

Να υπενθυμίσουμε πως οι καταναλωτές που θέλουν να επισκεφθούν κάποια έκθεση αυτοκινήτων ή συνεργείο θα πρέπει να αποστείλουν τον κωδικό 2 στον αριθμό 13033 που εμπίπτει στην κατηγορία 2 των κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεων (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης).

Τέλος να επισημάνουμε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν όλες οι εισαγωγικές εταιρείες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις και προφορές τόσο για την απόκτηση καινούριων αυτοκινήτων όσο και για πακέτα συντήρησης από τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να γλιτώσουν πολλά χρήματα!

Επίσης ανοικτά παραμένουν και τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) όπου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού ώστε να προγραμματίσουν τον έλεγχο του οχήματός τους.

Πάντως ειδικά με τα ΚΤΕΟ αρκετά παρέμειναν κλειστά καθώς η ΚΥΑ αναρτήθηκε τα ξημερώματα και κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν προβεί σε ακύρωση των ραντεβού ενώ κάποιες άλλες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή. Όπως και να έχει πάντως τα ΚΤΕΟ φαίνεται ότι πλέον συγκαταλέγονται στις εκθέσεις αυτοκινήτων και τα συνεργεία οπότε μόνο σε ένα καθολικό lockdown θα κλείσουν.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα περιοριστικά μέτρα.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτές οι εκθέσεις αυτοκινήτων, συνεργεία και ΚΤΕΟ"

Στο αρχείο εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για απελάσεις αλλοδαπών λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα

Το «πράσινο φως» ανάβει γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να τεθούν στο αρχείο εκατοντάδες υποθέσεις δικαστικών απελάσεων αλλοδαπών μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Η γνωμοδότηση, την οποία υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, απαντά σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και, συγκεκριμένα, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκαθαρίζει στη γνωμοδότηση του ότι το άρθρο 74 του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα το οποίο προέβλεπε τη δικαστική απέλαση αλλοδαπού καταργήθηκε.

Συνεπώς, οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί-πλέον- επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των αποφάσεων για δικαστική απέλαση που έχουν σταλεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας και να θέσουν τις υποθέσεις στο αρχείο, εκδίδοντας αιτιολογημένη διάταξη.

Ωστόσο, η απέλαση διατηρείται ως διοικητικό μέτρο όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στη περίπτωση που η παρουσία ενός αλλοδαπού θεωρείται ότι δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.

Όπως τονίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, βάση της αρχής του ευμενέστερου νόμου, «σαφώς προκύπτει ότι και η δικαστική απέλαση που έχει επιβληθεί από το δικαστήριο, είτε ως μέτρο ασφάλειας είτε ως παρεπόμενη ποινή, και ακολούθως πριν αυτή εκτελεστεί, καταργήθηκε ρητά δια νόμου η πρόβλεψη της, όπως στην περί ης πρόκειται περίπτωση, δεν μπορεί πλέον εκτελεστεί».

Παράλληλα, στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι η παράνομη επάνοδος στη χώρα αλλοδαπού που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη, «καθόσον η καταχώρηση του αλλοδαπού στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην περί απελάσεως και απαγόρευσης εισόδου διάταξη της σχετικής δικαστικής απόφασης».

Ωστόσο, στη γνωμοδότηση, ξεκαθαρίζεται πως , ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητος» για αλλοδαπό με μόνη την απόφαση ή τη διάταξη δικαστηρίου «είναι νομικά ανεπέρειστη, αφόρητα δυσμενής και δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικής τάξης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής από τον ανωτέρω κατάλογο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αρχείο εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για απελάσεις αλλοδαπών λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news