facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Τα «ραβασάκια» της εφορίας ξεκινούν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι

«Καυτό» φορολογικά προμηνύεται το υπόλοιπο καλοκαιριού, καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την καταβολή των φόρων εισοδήματος και ακινήτων, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων από την ΓΓΔΕ.

Ήδη την Παρασκευή 29 Ιουλίου πρέπει να καταβληθεί πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, σε συνδυασμό με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά περίπτωση.

Ο συνολικός «λογαριασμός» ανέρχεται σε 3,647 δισ. ευρώ για περίπου 2.285.901 φορολογούμενους και πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη, ύψους 1,2 δις ευρώ, την Παρασκευή 29 Ιουλίου και οι επόμενες στις 30 Σεπτεμβρίου και έως και 30 Νοεμβρίου.

Η πλειοψηφία των οφειλετών εκτιμάται ότι θα επιλέξει τις ρυθμίσεις των 12 δόσεων είτε μέσω πιστωτικών καρτών είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, με τη διαφορά όμως ότι για να επιλέξουν την πρώτη, οι οφειλέτες θα πρέπει να αφήσουν τη δόση να καταστεί ληξιπρόθεσμη αφού σε αντίθετη περίπτωση ο φόρος δεν μπορεί να ρυθμιστεί ηλεκτρονικά αλλά ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πάντως, οι φορολογούμενοι στις Δ.Ο.Υ – κατά την κρίση του προϊσταμένου- μπορούν να πετύχουν και ρύθμιση οφειλών σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Σε αναμονή για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη από τις πέντε συνολικά δόσεις να γίνεται απαιτητή από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρμόδιες Αρχές περιμένουν οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις παραμέτρους εκκαθάρισης και κυρίως για τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων.

Σημειώνεται ότι τα αγροτεμάχια μετρούν φέτος για πρώτη φορά στον υπολογισμό και, σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρου στα οικόπεδα, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τον φόρο στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων και τη μείωση του αφορολόγητου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, στην κυβέρνηση επικρατεί νευρικότητα για τον «λογαριασμό» που θα βγάλει η εκκαθάριση.

Η κυβέρνηση τοποθετεί τα έσοδα των βεβαιωμένων φόρων ακινήτων στα 3,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων το ποσό θα εκτιναχτεί στα 4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η κυβέρνηση πρέπει να συλλέξει από έμμεσους και άμεσους φόρους 29 δισ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, όταν και, υπενθυμίζουμε, έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «ραβασάκια» της εφορίας ξεκινούν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι"

Πώς θα γίνουν οι αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις

Σε ρύθμιση για τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως γράφει το newmoney.gr εν όψει της ενεργοποίησης μέτρων όπως η περικοπή των μερισμάτων που διατίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατέθεσε τροπολογία η οποία θεσπίζει ανώτατο και κατώτατο πλαφόν στο ποσό που θα μπορεί να παρακρατείται.

Το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ τον μήνα, η περικοπή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Όπως αναφέρεται και στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου «με την τροπολογία επανακαθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης μέσω παρακράτησης, αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη».

Συγκεκριμένα, μειώνεται το ποσοστό του παρακρατούμενου ποσού από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη από το 1/4 που είναι σήμερα στο 1/10, εφόσον το ποσό της σύνταξης δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι το μέγιστο παρακρατούμενο ποσό ανά μήνα, από τα 250 ευρώ που θα μπορούσε να είναι μέχρι σήμερα, περιορίζεται πλέον στα 100 ευρώ.

Εφόσον η σύνταξη ξεπερνά τα 1000 ευρώ, τότε το πλαφόν ορίζεται στο 1/6 της σύνταξης, αλλά για το τμήμα του ποσού που ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος έχει σύνταξη 1500 ευρώ, τότε τα αναδρομικά θα μπορούν να φτάνουν στα 183 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνουν οι αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις"

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Χίο - Σε επιφυλακή όλο το βράδυ υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων

Σκληρή μάχη έδιναν μέχρι αργά το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι των χωριών της νότιας Χίου, όπου από τα ξημερώματα μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.

Παρά το γεγονός ότι οι εστίες έχουν περιοριστεί και τα μέτωπα είναι μικρότερα και σε ύφεση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμένουν σε επιφυλακή ολόκληρη τη νύχτα προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις και επέκταση της φωτιάς σε άλλες περιοχές.

Στον δρόμο Βέσσας – Αρμολίων και την γύρω περιοχή εντοπίζονταν αργά το απόγευμα οι μεγαλύτερες εστίες και στα σημεία αυτά επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η φωτιά πέρασε μέσα από το κάστρο των Αρμολίων και εκεί είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Επιμένουν, επίσης, οι εστίες στην περιοχή «Σκαφίδι» στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και συγκεκριμένα μετά την Βέσσα, αλλά σε μεγάλη απόσταση από τον Άγιο Γιώργη.

Για την κατάσβεση των εστιών, επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα και λίγο πριν πέσει το σκοτάδι πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντικών ομάδων, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι.

Από την πυρκαγιά εξακολουθούν να καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ελιές, συκιές, καθώς και δασικές εκτάσεις και συστάδες δασών, που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

astraparis

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Χίο - Σε επιφυλακή όλο το βράδυ υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων "

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καρύστος εξαιτίας της φωτιάς -Χωρίς ρεύμα ο Δήμος [εικόνες]

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα κηρυχθεί η Κάρυστος αφού η φωτιά που καίει στην περιοχή είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. 
Η φωτιά ξεκίνησε το πρωί στην περιοχή Κάμπος του Μαρμαρίου όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και κατευθύνθηκε στην Αγία Παρασκευή. 
Το δίκτυο της ΔΕΗ υπέστη ζημιές με αποτέλεσμα η Κάρυστος να μην έχει ρεύμα. 
Σύμφωνα με το Εviatop, αυτήν την ώρα δίνεται μάχη ώστε να μην ξεφύγει η φωτιά, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο, η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
eviatop

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καρύστος εξαιτίας της φωτιάς -Χωρίς ρεύμα ο Δήμος [εικόνες] "

Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα

Με γενικόλογες διακηρύξεις που δείχνουν ότι δεν υπήρξε απαραίτητη προεργασία, παρά μόνον διάθεση να δημιουργηθούν εντυπώσεις, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το περίγραμμα των προτάσεων του για τη συνταγματική αναθεώρηση σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε στο προστατευμένο από τα... αδιάκριτα μάτια των περαστικών μέρος του προαυλίου στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου που «βλέπει» προς τον Εθνικό Κήπο.

                      Πίσω από το βήμα το οποίο στήθηκε στο νότιο προαύλιο της Βουλής για να μιλήσει ο κ. Τσίπρας υπήρχαν τρία συνθήματα: «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση» και «Νέα Ελλάδα». Ωστόσο, ελάχιστες ήταν οι νέες ιδέες που περιείχαν τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, απέσυρε την ιδέα για απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με την οποία φλέρταρε ο ίδιος όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του (στον Σκάι) όταν μιλούσε για «ώριμη αλλαγή».

                     Η ανοιχτή διαφωνία της εσωκομματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την επωνυμία «53+», που σε σχετικό κείμενο είχε επισημάνει κινδύνους αλλοίωσης του πολιτεύματος της προεδρευόμενης δημοκρατίας, υποχρέωσε την ηγεσία της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την ιδέα της απευθείας και να προσανατολιστεί σε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μόνον εφόσον δεν συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία εφεξής δεν θα διαλύεται εάν αδυνατεί να εκλέξει Ανώτατο Άρχοντα.        

                      Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης αλλά και ένα κράτος με παθογένειες».
Κατά την άποψή του «η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης» και «όχι της κατίσχυσής της, όπως ισχυρίζεται σήμερα ο παλιό πολιτικό σύστημα, σε αγαστή συνεργασία και συμμαχία με την τεχνοκρατική ελίτ.

                    «Το ζητούμενο σήμερα για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας: «Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να τελειώνουμε με το παλιό, με αυτά που μας έφτασαν ως εδώ. Να αλλάξουμε αυτό το κράτος». Ενώ επανέλαβε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές που ήταν «να τελειώνουμε με το παλιό», πριν ζητήσει τη συνδρομή όλων στην αναθεωρητική διαδικασία.

                  «Από εδώ, το ναό της Δημοκρατίας, σας καλώ όλες και όλους σε έναν ευρύ διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση», είπε. «Για το Σύνταγμα που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα του 2021».
«Στη πραγματικότητα, σήμερα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της δημοκρατίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός: «Από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα. Για πρώτη φορά. Να αποφασίσουμε, όλοι μαζί ποια Ελλάδα θέλουμε».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα γίνει διάλογος με ευρύτερες διαστάσεις και «τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση οργανωτικής επιτροπής για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».

                 «Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών», συμπλήρωσε: «Μέσα από την δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε δεύτερη φάση τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση θέλουμε να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια».

                   Και όλα αυτά με στόχο την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή να συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα κόμματα.

                 Αναφερόμενος στις επιμέρους προτάσεις υπέδειξε ως πρώτο μέτρο των προτάσεών του τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ταυτόχρονα πρότεινε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα, μόνον εφόσον δεν συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Και παράλληλα ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Άρχοντα, προτείνοντας μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του. 

                 Εισηγήθηκε ακόμη τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα με λαϊκή πρωτοβουλία. Όπως επίσης και την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής. Ενώ μάλλον για το θεαθήναι, αφού γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, πρότεινε θεσμοθέτηση θητειών για τους βουλευτές με ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη. Για τους βουλευτές είπε ακόμη ότι «είναι αναγκαίο να καταργηθεί το ακατανόητο προνόμιο της ασυλίας» και τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας «να αντιμετωπίζονται ποινικά όπως κάθε πολίτης».

                 Και, πάνω από όλα, όπως συμπλήρωσε, «είναι ανάγκη να τροποποιηθεί ριζικά η διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των υπουργών». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ακόμη τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα. Ενώ μίλησε για υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.

                Ενδεικτική, πάντως, της ατολμίας των προτάσεων του, αλλά και της προσπάθειας να «στρογγυλεύει» τις θέσεις του υπήρξαν οι αόριστες αναφορές στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. «Είναι ώριμο το αίτημα για τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας», ανέφερε χρησιμοποιώντας όσο πιο «στρογγυλοποιημένες» εκφράσεις μπορούσε. 

                Σε έναν ακόμη πιο γενικόλογο ισχυρισμό υποστήριξε ότι «πρέπει το Σύνταγμα να εγγυάται ότι τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», χωρίς να πει πως και κυρίως να παραδεχθεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα τα έχουν ιδιωτικοποιήσει πολύ πριν επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για να πραγματοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

             «Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε τις προτάσεις μας. Αλλά για να ανοίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους πολίτες», συνέχισε επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις γενικόλογες διακηρύξεις. «Καλούμε τους ενεργούς πολίτες, τις νέες και τους νέους, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα», είπε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού για την Συνταγματική Αναθεώρηση
               Χθες έκλεισαν 42 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Η χώρα και ο ελληνικός λαός πέρασαν από τον εθνικό διχασμό που ανατρέχει πίσω στον εμφύλιο πόλεμο, στην δημοκρατική ομαλότητα. Περάσαμε από το κράτος των εθνικοφρόνων και την διαίρεση, στο κράτος δικαίου και τις εγγυήσεις της πολιτικής ελευθερίας. Ήταν περίοδος της αισιοδοξίας που απελευθέρωσε το ζωντανό δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας και του λαού.
Με τη δικαίωση του αιτήματος για δημοκρατία και ελευθερία ήταν το κοινωνικό ζήτημα, η αντιπαράθεση μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, που πήρε τα πρωτεία της πολιτικής σύγκρουσης. Η Ελλάδα τελικά ευθυγραμμίστηκε με τις πολιτικές συγκρούσεις που κυριαρχούσαν στο σύνολο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Όμως η διαδικασία της μεταπολίτευσης, όπως κάθε κοινωνική διαδικασία, ήταν αντιφατική. Οι κοινωνικοί αγώνες μετατράπηκαν σε αντιπαραθέσεις για την συντεχνιακή κατοχύρωση εγωιστικών συμφερόντων. Οι βασικές πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης έδωσαν τη θέση τους στην τεχνοκρατική ιδεολογία. Στην ιδεολογία που αποδέχεται ότι οι λύσεις των κοινωνικών προβλημάτων  δεν μπορούν να αποτελούν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ή οργανωμένης συμμετοχικής διαβούλευσης όλων των πολιτών.
42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο τόπο μας, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης και δημιουργίας, αλλά και ένα κράτος με μεγάλες παθογένειες, που η κρίση και η συνακόλουθη επιτροπεία των μνημονίων, όχι μόνο δεν άμβλυναν αλλά τις μεγέθυναν απελπιστικά. 

Η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης. Το ερώτημα είναι: Τι να κάνουμε;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι η εθνική αναδίπλωση, όπως βλέπουμε να επιχειρείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η απάντηση στα σημερινά προβλήματα, στις νέες προκλήσεις και την νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε την τελευταία εξαετία, δεν μπορεί παρά να είναι το πέρασμα σε μια Νέα Μεταπολίτευση.
Μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Για την επαναθεμελίωση της δημοκρατίας, την διεύρυνση των ελευθεριών και της λαϊκής παρέμβασης.
Για την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών πέρα και έξω από τις δουλείες του πελατειακού κράτους και των μηχανισμών του.
Για την αποτελεσματική προστασία και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε μια κοινωνία που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την πολιτική της λιτότητας
Για την οικοδόμηση νέων θεσμών λαϊκής συμμετοχής και διαβούλευσης που θα παράξουν από την αρχή την έννοια του κοινού συμφέροντος, του κοινού καλού. Γιατί το κοινό καλό δεν είναι κάτι δεδομένο από τα πριν. Αντίθετα παράγεται καθημερινά και ο ορισμός του εξαρτάται άμεσα από τον δημόσιο διάλογο και από τους ίδιους τους θεσμούς μέσα στους οποίους συντελείται αυτή η διαβούλευση.

Αυτή την ευκαιρία επομένως, δεν μας επιτρέπεται να την αφήσουμε να χαθεί. Στις προηγούμενες εκλογές, λάβαμε από τον ελληνικό λαό την εντολή: Να τελειώνουμε με το παλιό.
Το ζητούμενο για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία, είναι τεράστιες. Και ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώνουμε με το παλιό. Να τελειώσουμε με αυτά που μας έφτασαν έως εδώ. Και πρώτα από όλα, να αλλάξουμε αυτό το κράτος.
Από εδώ, από τη Βουλή των Ελλήνων, το ναό της Δημοκρατίας, σας καλώ σήμερα  όλες και όλους, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου και  πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους πολίτες,  τον ίδιο το λαό,  σε έναν ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση. Για το Σύνταγμα που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα του 2021. Για μια κοινωνία ευημερίας, δικαιοσύνης, ελευθερίας και ισότητας. Για μια Πολιτεία δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

Διαδικασία διαβούλευσης
Όση σημασία έχει το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης άλλη τόση, ίσως και περισσότερη, έχει η διαδικασία μέσα από την οποία θα φτάσουμε σε αυτήν.
Ο συντηρητικός κόσμος, το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και η τεχνοκρατική ελίτ θέλει να περιορίσει την διαδικασία της αναθεώρησης στα στενά πλαίσια του Κοινοβουλίου.
Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εργαστήριο για την διαμόρφωση της πολιτικής κρίσης των ίδιων των πολιτών που θα αντανακλάται στο περιεχόμενο των προτάσεων τους. Γιατί η σύνταξη της πολιτείας, η συγκρότηση της πολιτείας γίνεται από το λαό για τον λαό και με τον λαό. Όχι ερήμην του.
Και αυτή η επανάσταση δημοκρατίας, σε τίποτα δεν παραβιάζει, όπως κάποιοι ενδεχομένως θα σπεύσουν να πουν, το άρθρο 110 του Συντάγματος που ορίζει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την αναθεωρητική διαδικασία. Αντίθετα, η αντίληψη αυτή κινούμενη απολύτως μέσα στο πνεύμα των συνταγματικών επιταγών, διευρύνει και εξασφαλίζει την λαϊκή νομιμοποίηση της.
Θέλουμε μια διαδικασία που θα εμπλέκει, θα οργανώνει, θα κινητοποιεί τους πολίτες. Μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής των πολιτών και όχι μια διαδικασία περιορισμένη, στους τέσσερις τοίχους της Ολομέλειας της Βουλής.

Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα.
Σε πρώτη φάση: συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Και σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στην βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε δεύτερη φάση: τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους.
Μετά το τέλος της μεγάλης αυτής διαβούλευσης, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από κει και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής

Προτάσεις
Οι προτάσεις που σήμερα καταθέτω στην επίσημη έναρξη αυτής της διαδικασίας διαλόγου, έχουν στόχο να πυροδοτήσουν ένα γόνιμο διάλογο. Και οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν παρά να συνδέονται και να αντιστοιχούν με όλα όσα ανέπτυξα παραπάνω για την αξία της δημοκρατικής συμμετοχής και της ανάγκης για διεύρυνση της εμπλοκής των πολιτών στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων.

Πρώτος άξονας: δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο Πρωθυπουργό.

Πράγμα που εξυπηρετεί το σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας
προτείνουμε τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες.

Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.


Παράλληλα ανοίγουμε και τη συζήτηση για τις αρμοδιότητές του προτείνοντας μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Με στόχο να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο αλλά και για να εμπλέξουμε όποτε είναι αναγκαίο, τον ίδιο το λαό στη διαδικασία της εκλογής του, χωρίς όμως να διακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης και να διαλύεται η Βουλή.

Η λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος. Για παράδειγμα: Το δικαίωμα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.

Προτείνουμε να θεσμοθετήσουμε πρώτον τις θητείες για τους Βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.
Και δεύτερον, την υποχρέωση Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής

Δεύτερος άξονας: ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας


Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.
Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.
Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.
Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για  νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Τρίτος άξονας: ενίσχυση του κράτους δικαίου

Στόχος μας εδώ είναι να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων
Σε ό,τι αφορά τον συνταγματικό έλεγχο - και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την συγκρότηση Συνταγματικού δικαστηρίου που θα αντικαταστήσει τον δίαχυτο και παρεμπίπτοντα συνταγματικό έλεγχο των δικαστηρίων κάθε βαθμού. Εδώ χρειάζεται  προσοχή και σε βάθος συζήτηση. Διότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τον δικαστή σε νομοθέτη. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή. Η θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας, βρίσκει το απαιτούμενο σημείο ισορροπίας μεταξύ των αρχών που θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Ενίσχυση, όμως, του Κράτους Δικαίου σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της ισότητας μεταξύ των πολιτών. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ρυθμίσεις που έχουν μετατρέψει Υπουργούς και Βουλευτές σε κάστα που απολαμβάνει ειδικά προνόμια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα.
Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, δυνατότητα εξαίρεσης μόνο με για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες.
Θα τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών.
Για τις ανεξάρτητες αρχές: Η τεχνοκρατική ιδεολογία έχει αποθεώσει τη λειτουργία τους και επιθυμεί διακαώς την διαρκή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών τους. Με δεδομένη βέβαια την ολοένα και πιο τεχνική φύση της άσκησης της εξουσίας δεν αμφισβητώ την αναγκαιότητα ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών. Ανεξαρτησία δεν σημαίνει όμως και πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αντικείμενο του διαλόγου ο τρόπος ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών. Σκεπτικοί με τον πολλαπλασιασμό τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.


Τέταρτος άξονας της πρότασης σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Πέμπτος άξονας: κοινωνικά δικαιώματα

Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.
σαφής και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού. Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

Οι πέντε αυτοί άξονες αποτελούν έναν σκληρό πυρήνα μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στη δημιουργία θεσμών διαβούλευσης αλλά και στην επίλυση συγκεκριμένων κοινωνικών αντιθέσεων με θετικό πρόσημο για την κοινωνική πλειοψηφία
Ο δημόσιος διάλογος, η διαβούλευση των πολιτών και η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν και άλλα ζητήματα. Και είναι αυτό ακριβώς στο οποίο προσβλέπουμε. Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε τις προτάσεις μας. Αλλά για να ανοίξουμε με τις προτάσεις αυτές έναν πολύ ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους πολίτες.
Σήμερα, με τη πρότασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Συντάγματος, μαζί με το λαό, μαζί με τους πολίτες αυτής της χώρας, επιθυμούμε να ανοίξουμε έναν καινούργιο κύκλο.
Καλούμε τους ενεργούς πολίτες, καλούμε τις νέες και τους νέους, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Να διεκδικήσουν και  να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα"

ΣτΕ: Παραγράφονται χιλιάδες πρόστιμα της Εφορίας

Νομολογία με βάση τη διαγραφή πρόστιμου 375.329 € του Αλέξη Μητρόπουλου.

Έχει υποπέσει σε παραγραφή το πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ που  έχει επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα η αυξημένη 7μελης  σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του 
Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, με την επίμαχη αυτή απόφαση, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αφενός βάζει «φρένο» στην τακτική του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει συνεχώς και αλόγιστα τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών παραβάσεων, αφετέρου ευνοούνται χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν δεχθεί φορολογικούς ελέγχους (είτε επειδή περιλαμβάνονται τα ονόματά τους σε διάφορες «λίστες», είτε ξέχασαν να δηλώσουν κάποιο εισόδημά τους) και τους έχουν επιβληθεί ήδη υψηλά πρόστιμα. Αντίθετα ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο καθώς δεν μπορεί να εισπράξει φόρο και πρόστιμα, λόγω των φορολογικών παραβάσεων.   

Ο κ. Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (677/2015 και 3792/2015) με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ' αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.

Κατ'  αρχάς, το πρόστιμο ανερχόταν σε 942.136,60 ευρώ, αλλά  με απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/94,   το πρόστιμο περιορίσθηκε στο ποσό των 375.329,08 ευρώ.
Το Β' Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγήτρια  την πάρεδρο Κωνσταντίνα  Λαζαράκη, εξέδωσαν   την  υπ'  αριθμ. 1623/2016 απόφασή του, με την οποία κρίθηκε ότι οι δύο εν λόγω Εφετειακές αποφάσεις  έκριναν μη νομίμως για  την 10ετή  παραγραφή που  παρατάθηκε, αρχικά με το νόμο 3888/2010 και περαιτέρω με τους νόμους 4002/2011 και 4098/2012.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με τους επίμαχους νόμους, αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου  και της  προστατευόμενης εμπιστοσύνης  του διοικουμένου που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει κατ΄ αρχάς, ότι «δεν εμποδίζεται η φορολογική αρχή, έχοντας διενεργήσει στο παρελθόν έλεγχο στα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία για ορισμένη χρήση (και έχοντας ακόμη εκδώσει και πράξη επιβολής προστίμου για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη χρήση αυτή), να επανέλθει και ανεξάρτητα από την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής στις προβλεπόμενες φορολογίες, να διενεργήσει επαναληπτικό έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων για την ίδια  χρήση και ακολούθως να εκδώσει (και άλλη) πράξη επιβολής προστίμου για άλλες παραβάσεις που τυχόν διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο αυτό».

Στην συνέχεια το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, υπογραμμίζει: «Η αρχή της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου και ιδίως από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ.1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος και ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, επιβάλλει, ιδίως, τη σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των διατάξεων και πρέπει να τηρείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, όταν πρόκειται για διατάξεις που μπορούν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους. Η ως άνω θεμελιώδης αρχή απαιτεί η κατάσταση του φορολογουμένου, όσον αφορά την εκ μέρους του τήρηση των κανόνων της φορολογικής νομοθεσίας, να μην μπορεί να τίθεται επ΄ αόριστον εν αμφιβόλω».
Και συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας: «Συνακόλουθα, για τον καταλογισμό παραβάσεων των κανόνων της φορολογικής νομοθεσίας και περαιτέρω για την επιβολή στον παραβάτη σχετικών κυρώσεων, όπως τα πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων του ΚΒΣ, απαιτείται να εφαρμόζεται προθεσμία παραγραφής, η οποία προκειμένου να εκπληρώνει τη συνιστάμενη στη διασφάλιση της ως άνω αρχής λειτουργίας της, πρέπει να ορίζεται εκ των προτέρων και να είναι επαρκώς προβλέψιμη από τον ενδιαφερόμενο, δύναται δε,  κατ΄ εξαίρεση  -υπό τον όρο της συνδρομής ειδικώς τεκμηριωμένων περιστάσεων-  οποία είναι στενώς ερμηνευτέα, να παραταθεί.
Η παραγραφή αυτή πρέπει, επίσης, να έχει συνολικά εύλογη διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας, ώστε αφενός να επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο της εκ μέρους των φορολογουμένων τήρησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, χωρίς όμως να ενθαρρύνει απραξία των φορολογικών αρχών και αφετέρου να μην αφήνει τους μέν φορολογουμένους έκθετους σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου  -που αποτελεί παράγοντα αποτρεπτικό για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, γενικότερα, και της εθνικής οικονομίας- και στον κίνδυνο να μην είναι πλέον σε θέση, μετά την παρέλευση μακρού χρόνου από το γεγονός που γεννά τη φορολογική υποχρέωση και την κτήση του διαφυγόντος τη φορολογία περιουσιακού οφέλους, να αμυνθούν προσηκόντως έναντι σχετικού ελέγχου, το δε Δημόσιο έκθετο στον κίνδυνο αδυναμίας είσπραξης τυχόν βεβαιουμένων ποσών προστίμων».


Ως προς την περίπτωση του κ. Μητρόπουλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν ότι  «μπορούσε η φορολογική αρχή να εκδώσει και κοινοποιήσει πράξη επιβολής προστίμου για παραβάσεις του ΚΒΣ, διαπιστούμενες από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος της διαχειριστικής  περιόδου(2000) που έπεται εκείνης στην οποία αφορά η αποδοθείσα στον κ. Μητρόπουλο παράβαση (1999), εντός δεκαετίας από το τέλος της ανωτέρω διαχειριστικής περιόδου (2000), συμπληρούμενης στις 31.12.2010».
Τέλος, το ΣτΕ αναίρεσε τις δύο εφετειακές αποφάσεις που αφορούσαν τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και ακυρώνει την από 17.12.2913 απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών σχετικά με το επίμαχο πρόστιμο.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παραγράφονται χιλιάδες πρόστιμα της Εφορίας"

Πύρινος εφιάλτης στη Χίο - Καταστράφηκε το 90% των μαστιχόδεντρων

Στην περιοχή μεταξύ των χωριών Βέσσας και Αρμολίων επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού που από το μεσημέρι της Δευτέρας συνεπικουρούνται από στελέχη της Πυροσβεστικής από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη νότια Χίο στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από πεζοπόρο τμήμα της Αθήνας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση με οχήματα και πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας.

Ισχυρά μέτωπα
Στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει 6 εναέρια πυροσβεστικά μέσα με στόχο να θέσουν το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο πριν πέσει το φως του ήλιου. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντονίζουν από το ελικόπτερο της πυροσβεστικής στελέχη της Υπηρεσίας με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η φωτιά είναι σε ύφεση.

Στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν εθελοντικές ομάδες παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εστίες έχουν σβήσει ενώ τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα καταβρέχουν ακόμα και τα σημεία όπου δεν υπάρχει πρόβλημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων τις βραδινές κυρίες ώρες. 

Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί, το οποίο βρίσκεται σε σχετική ύφεση και έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.



Σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων
Λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων, όπως γίνεται κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις. 

Στη Χίο έφτασαν με C-130 στελέχη από Πολεμική Αεροπορία, Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό καθώς και 20 άτομα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πάνω από 90% η καταστροφή στις καλλιέργειες μαστιχόδεντρων
Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Ο Αποστόλου στη Χίο
Την Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. 

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

real



Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινος εφιάλτης στη Χίο - Καταστράφηκε το 90% των μαστιχόδεντρων"

Σύγκρουση για τη δήλωση Παππά: «Το Mega είναι παρελθόν»

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του Mega με αφορμή δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο περιθώριο της δεξίωσης για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε το απόγευμα της Κυριακής. 

Σύμφωνα με το «βήμα» ο κ. Παππάς κυκλοφορούσε μέσα στο πλήθος στο Προεδρικό Μέγαρο και συζητούσε για (τι άλλο;) τα κανάλια. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε μάλιστα το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού καναλιού Mega επιχειρώντας παράλληλα να αποποιηθεί κάθε ευθύνης. 
 
Σύμφωνα με το «Βήμα», προανήγγειλε μάλιστα το κλείσιμο του καναλιού Mega, επιχειρώντας παράλληλα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το Mega «αποτελεί πλέον παρελθόν» και ότι για το κλείσιμο ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες του.

Ο κ. Παππάς Αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «υπουργού-καναλάρχη», λέγοντας ότι είναι απλώς «διαιτητής», ενώ όταν συνάντησε διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού, του είπε ότι εάν το τίμημα της άδειας είναι μεγάλο κι ότι αν οι υποψήφιοι δώσουν πολλά λεφτά, τότε είναι πολύ πιθανόν να δοθεί άδεια και για πέμπτο κανάλι, αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους.

Όταν ο συγκεκριμένος διευθυντής τον ρώτησε αν θα κλείσει ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους, έχει 500 εργαζόμενους, δεν έχει ζημιές, έχει μικρό κέρδος, επειδή θα καταβάλει μικρότερο τίμημα, από τους άλλους υποψήφιους νεοκαναλάρχες, ο «υπουργός-διαιτητής» απάντησε ξερά ότι κανένας σταθμός δεν έχει άδεια, οι προσωρινές, είπε, έχουν λήξει τον Δεκέμβριο του 2015. Αμέσως μετά απομακρύνθηκε για να συναντήσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.


Καψής: Το μαύρο στο Mega δεν θα περάσει
Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις που αποδίδονται στον Νίκο Παππά έδωσε ο διευθυντής ειδήσεων του Mega Μανώλης Καψής, ο οποίος παρενέβη στο μεσημβρινό δελτίο του μεγάλου καναλιού το μεσημέρι της Δευτέρας.

Παππάς: Το μόνο που στέκεται μεταξύ ενός σταθμού που λειτουργεί και τη νόμιμη άδεια είναι το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός Επικρατείας το μεσημέρι της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην παραφιλολογία γύρω από το ρόλο της  κυβέρνησης στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να παρέμβει  στη διαδικασία» τόνισε ο κ. Παππάς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια και συνέχισε ότι ο διαγωνισμός είναι καθαρός, κρυστάλλινος και θα γίνει πρότυπο και για άλλους διαγωνισμούς.  

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα  που θίγονται, απέκρουσε, παράλληλα, τους ισχυρισμούς ότι η  κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει το οποιαδήποτε κανάλι, ενώ προειδοποίησε να μην παίζουν κάποιοι με την τύχη των εργαζομένων. «Είναι στο μυαλό μου πολύ σύνηθες όταν έρχεται η πολιτεία να ρυθμίσει αγορά και θίγονται συμφέροντα ο τρόπος σκέψης επιχειρηματιών να συνάγει το συμπέρασμα ότι οι κινήσεις μας γίνονται για να ευνοηθούν οι ανταγωνιστές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «ουδέν ψευδέστερο ότι η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει το οποιοδήποτε κανάλι! Καλό θα είναι να μη παίζουν με τους εργαζόμενους».

Ο κ. Παππάς δήλωσε μάλιστα ότι «αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προεπιλογής για το διαγωνισμό» και επεσήμανε όλο νόημα ότι «το μόνο που στέκεται μεταξύ ενός σταθμού που λειτουργεί και τη νόμιμη άδεια είναι το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Η κυβέρνηση δεν έχε  να παρέμβει στη διαδικασία! Ο διαγωνισμός είναι κρυστάλλινος».

«Καλώ άπαντες να μην παίζουν, να μην παίζουν με την τύχη των εργαζομένων» τόνισε ο υπουργός.

«Σε κανάλι πανελλλαδικής εμβέλειας γίνονται συμβάσεις εκεί που υπήρχαν μπλοκάκια» υποστήριξε ο κ. Παππάς και απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη τόνισε:

«Ανακαλέστε αυτό που είπατε ότι θέλουμε να κλείσουμε τον Σκάι, όπου βγαίνετε κάθε μέρα και μας βρίζετε». 


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση για τη δήλωση Παππά: «Το Mega είναι παρελθόν»"

Π. Σκουρλέτης: Να καθίσει στ’ αυγά του ο κ. Πιτσιόρλας

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα εξαπέλυσε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή δηλώσεις του πρώτου περί έναρξης της διαδικασίας πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης «πρόκειται για μια 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα και νομίζω ότι μπορώ να ξέρω καλύτερα από εκείνον που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση ποιοι είναι οι σχεδιασμοί. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δρομολογήσει καμιά από τις ιδιωτικοποιήσεις που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο. Αυτή είναι η συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Δημιουργείται πολιτικό ζήτημα όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιεί τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση. Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στ’ αυγά του παρά να κάνει πολιτική. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Πιτσιόρλας περνάει σε άλλα χωράφια.»

Μιλώντας εξάλλου για την συνταγματική αναθεώρηση σημειώνει ότι «δεν είναι αντιπερισπασμός για να ξεχάσουμε την οικονομία» καθώς «η διαρκής διεύρυνση της Δημοκρατίας είναι κάτι που πρέπει να έχει πάντα κατά νου μια κυβέρνηση και πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση της αριστεράς που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», διευκρινίζει ότι «δεν πρέπει να είναι μια γενικευμένη συζήτηση αλλά να εστιάζεται σε κάποια συγκεκριμένα κεφάλαια, πάντοτε αντανακλά αυτή η συζήτηση κάποιους συσχετισμούς που υπάρχουν γύρω από τα επίμαχα προς αναθεώρηση ζητήματα, άρα με προσοχή να προσεγγίζουμε τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε».

Πρωτεύοντα είναι «τα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του πολιτικού συστήματος για παράδειγμα εγώ πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά μπορούμε να δούμε κάποιες οριακές αλλαγές στον τρόπο εκλογής του. Δεν μιλάω για μια καθολική και άμεση εκλογή από τον κόσμο αλλά αν διαπιστώνεται ότι δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία τότε ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάμε σε μια προσφυγή των συγκεκριμένων προτάσεων που τίθενται κάθε φορά απευθείας στον λαό.

Γι' αυτά τα ζητήματα όμως πρέπει να ανοίγει ένα διάλογος, δεν είναι ζητήματα ενός μόνο κόμματος, απαιτούνται μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις». Σημειώνει επίσης ότι πρέπει να δούμε τα ζητήματα περί ευθύνης υπουργών αλλά και της απλής αναλογικής «διότι η απλή αναλογική στο δημόσιο διάλογο προσεγγίστηκε με βάση την αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες τομές μεταπολιτευτικά. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές και θα λειτουργήσει προωθητικά για την υπόθεση της δημοκρατίας στον τόπο μας».

Σχολιάζοντας ακόμη την αντιπολιτευτική πολιτική της ΝΔ αναφέρει ότι «το αίτημα της ΝΔ για εκλογές έχει ξεθυμάνει καθώς δεν έχει την στοιχειώδη δυναμική και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ το επαναφέρει όλο και πιο αραιά και με χαμηλότερους τόνους αφού δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση από την κοινωνία».

Σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και μετά την επιστροφή στην εταιρεία ως ελλιπούς και λανθασμένης της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργική μονάδα χαλκού/χρυσού λέει ότι «οι κινήσεις του υπουργείου είναι καθαρές, ελέγχουμε την νομιμότητα κάθε φορά της σύμβασης και των μελετών και κρίνουμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Γι' αυτό και έχουν εγκριθεί συμβατές άδειες και σε κάποιες άλλες όπως η τελευταία που ήταν η πιο σημαντική επιστράφηκε και αναμένουμε εντός διμήνου να δοθούν σοβαρές εξηγήσεις». Σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον αμίαντο τονίζει ότι «τα έχουμε αντιμετωπίσει, υπάρχει μάλιστα και σχετικό Προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κάθε φόρα που εντοπίζεται αμίαντος σε μία εξόρυξη γιατί από μόνο του δεν είναι ικανό για να απαγορευθεί, όσοι έχουν σχέση με το αντικείμενο το αντιλαμβάνονται».

Σε σχέση με τα προβλήματα καθιζήσεων στη Στρατονίκη αναφέρει ότι γίνονται συσκέψεις για το ζήτημα αυτό «είναι αντικείμενο έρευνας από τους αρμόδιους επιστήμονες». Σε ότι αφορά την συνολική θέση για την εξόρυξη παρατηρεί πως «δεν πρέπει να συγχέουμε τους ρόλους που είναι διαφορετικοί των ανθρώπων που μέσα από το κίνημα εναντιώνονται στην συγκεκριμένη εξόρυξη, με το υπουργείο και την κυβέρνηση που καλούνται μέσα από τις ισχύουσες συμβάσεις και νόμους να αντιμετωπίζουν το θέμα. Δεν ταυτίζονται αυτά τα δύο, όπως δεν ταυτίζεται και η άποψη ενός κόμματος που τα συνθέτει όλα για να διαμορφώνει μια κεντρική προσέγγιση».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Σκουρλέτης: Να καθίσει στ’ αυγά του ο κ. Πιτσιόρλας"

Το ΑΠΘ μετά από 10 ημέρες κατάληψης για το κάμπινγκ του No Border -Ζημιές και γκράφιτι [εικόνες]

Χθες το βράδυ, ύστερα από σχεδόν 10 ημέρες έγινε για πρώτη φορά εφικτό στις πρυτανικές αρχές της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ να μπουν στα κτίρια των σχολών, ύστερα από την κατάληψη του No Border Camp. 
Οι πρυτανικές αρχές σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών σημειώνουν παραβιάσεις θυρών, σπάσιμο κλειδαριών, αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους και γκράφιτι. 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κοσμητείας της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ έχει ως εξής: 
«Αργά χθές τη νύχτα κατέστη δυνατή η είσοδος στο κατειλημμένο επί δεκαήμερο, από τους συμμετόχους του αυτοαποκαλούμενου No Border Camp, μέρος του κτηρίου της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ. Η πρώτη καταγραφή αναδεικνύει τις ακόλουθες φθορές:
  1. Παραβίαση της διπλής βόρειας κεντρικής θύρας εισόδου.
  2. Παραβίαση της εισόδου του θυρωρείου του 1ου ορόφου, από όπου είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως τα κλειδιά των χώρων του κτηρίου.
  3. Παραβίαση των κλειδαριών (λουκέτων) των δύο (2) θυρών του διαδρόμου των αιθουσών διδασκαλίας του 3ου ορόφου.
  4. Παραβίαση και καταστροφή των οκτώ (8) θυρών των τεσσάρων (4) αιθουσών διδασκαλίας (1, 2, 3 και 4) του 1ου ορόφου. Στο διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου βρέθηκε μεγάλο κομμάτι πέτρας, δεμένης με σκοινί. Πολλά μεγάλα κομμάτια σπασμένης πέτρας συνέλεξε το συνεργείο καθαριότητας και από το χώρο μεταξύ Νομικής και Φιλοσοφικής καθώς και από τον χώρο γύρω από τα κτήρια της Σχολής Θετικών Επιστημών.
  5. Παραβίαση και καταστροφή της πόρτας του μη λειτουργούντος συγκροτήματος WC του 2ου ορόφου. Παρεμβολή στο σύστημα υδροδότησης των WC του 1ου ορόφου, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Νομική Σχολή.
  6. Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της πόρτας ασφαλείας της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των Σχολών (αρ. 319) του 3ου ορόφου, από όπου ξεκρεμάστηκαν οι προσωπογραφίες εκλιπόντων καθηγητών των Σχολών. Επίσης αποσυνδέθηκαν αρκετές μικροφωνικές εγκαταστάσεις καθώς και το προβολικό μηχάνημα της οροφής.
  7. Παραβίαση της πόρτας του γραφείου του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών δίπλα στην αίθουσα Πολυμέσων του 4ου ορόφου, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διαπιστωθεί αν λείπουν πράγματα και εξοπλισμός. 
  8. Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της καινούριας πόρτας ασφαλείας του 4ου ορόφου προς την ταράτσα του κτηρίου. Από την ταράτσα του κτηρίου κλάπηκαν 30 περίπου ρολά ασφαλτόπανου της εργολάβου εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο στεγανοποίησης της ταράτσας.
  9. Αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, όπως στα φουαγιέ του 1ου και 3ου ορόφου, στα WC του 1ου ορόφου, στα εσωτερικά κλιμακοστάσια του κτηρίου, στις ξύλινες επενδύσεις και στους υαλοπίνακες, στον διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, στις εσωτερικές επενδύσεις των ανελκυστήρων του κεντρικού κλιμακοστασίου, σε χώρους του 4ου ορόφου, μεταξύ των οποίων και μέσα στο παραβιασμένο γραφείο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, στις πόρτες και στους τοίχους της ταράτσας, σε ορισμένους εξωτερικούς τοίχους περιμετρικά της Σχολής καθώς και στη μετώπη του κτηρίου στο ύψος της ταράτσας σε αρκετά σημεία.
  10. Αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα (που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους), σε διάφορα μέρη (εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, υαλοπίνακες) και σε ολόκληρη τη μεγάλη επιφάνεια του δυτικού εξωτερικού τοίχου των αμφιθεάτρων της σχολής (με ασφαλτόπισσα) καθώς και στο μαρμάρινο πάτωμα μπροστά από την εξωτερική είσοδο των αμφιθεάτρων.
Από την εικόνα που υπάρχει φαίνεται ότι οι καταληψίες είχαν εγκαταστήσει  μαγειρείο κάτω από τα παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες όλων των συγκροτημάτων του 1ου, 2ου ( εκτός λειτουργίας) και 3ου ορόφου και κοιμόντουσαν μέσα στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων και τελετών της Σχολής (αρ. 319) καθώς και στις αίθουσες διδασκαλίας του 1ου ορόφου, στους διαδρόμους των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου και 3ου ορόφου, στο φουαγιέ του 1ου ορόφου και στην ταράτσα του κτηρίου. 
Ακόμη είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτηρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων). 
Κατά την αποχώρησή τους οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών. Ωστόσο ακόμη και τώρα υπάρχουν εγκατεστημένα στα πάρκα του ΑΠΘ πάνω από 30 αντίσκηνα με αρκετό κόσμο.
Ανεξάρτητα από το μεγαλύτερο ή μικρότερο περιουσιακό μέγεθος των φθορών και ζημιών που επήλθαν, το βέβαιο είναι ότι η ηθική βλάβη και η καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου Πανεπιστημίου, και των Σχολών Νομικής και ΟΠΕ ειδικότερα, ως δημόσιων ακαδημαϊκών δομών, είναι απροσμέτρητη. 
Επί δέκα ολόκληρες ημέρες το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο κέντρο της πόλης, είχε μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με δικούς του νόμους και κανόνες, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με δικές του δομές εξουσίας, με συνεχείς εκβιασμούς του τύπου «άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε», με απειλές του τύπου «φύγετε από εδώ, εμείς ελέγχουμε το κτήριο» και με προκλητικά προσβλητικές συμπεριφορές, όπως η μετατροπή σε υπνωτήρια της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των σχολών καθώς και αρκετών αιθουσών διδασκαλίας ή η «αποκαθήλωση» των προσωπογραφιών αποβιωσάντων καθηγητών.
Υπό τις αδιανόητες αυτές συνθήκες η Νομική Σχολή και η Σχολή ΟΠΕ, καθ’ όλο αυτό το 10ήμερο, λειτούργησαν εντελώς υποτυπωδώς, με το μη κατειλημμένο μέρος του κτηρίου κλειδωμένο για λόγους ασφαλείας, τις Βιβλιοθήκες κλειστές, τους καθηγητές να μην έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους και τους υπαλλήλους όλων των διοικητικών υπηρεσιών στοιβαγμένους και συχνά ανήσυχους στο ισόγειο γραφείο της Κεντρικής Γραμματείας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κατεπείγουσες ανάγκες των φοιτητών για τις επικείμενες ορκωμοσίες.
Στην κρίση αυτή το ΑΠΘ και οι Σχολές Νομικής και ΟΠΕ, όπως και όλες οι λοιπές Σχολές του Ιδρύματος, δεν παραχώρησαν χώρους, δεν «παζάρεψαν» με τους καταληψίες, δεν κάνανε «διευκολύνσεις», δεν υποχώρησαν σε αξιώσεις, δεν παρέλειψαν καμία επιβαλλόμενη νόμιμη ενέργεια ή μέτρο πρόνοιας. 
 Ήδη η Πρυτανεία του ΑΠΘ και οι Κοσμητείες των Σχολών μας προγραμματίζουν την, από σήμερα, κανονική επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών και γραφείων που στεγάζονται στο κτήριο». 
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΑΠΘ μετά από 10 ημέρες κατάληψης για το κάμπινγκ του No Border -Ζημιές και γκράφιτι [εικόνες] "

Φεύγουν και οι τελευταίοι κατασκηνωτές από το ΑΠΘ -Ο απολογισμός των ζημιών στη Νομική

Αναχωρούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι τελευταίοι συμμετέχοντες στο “No Border Camp”, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει το τελευταίο δεκαήμερο στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι διοργανωτές του No Border Camp “άφησαν” χθες το απόγευμα το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο είχαν καταλάβει στις 15 Ιουλίου και λίγες ώρες αργότερα το κτίριο της Νομικής Σχολής και Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, που είχαν καταλάβει στις 14 Ιουλίου.

Η κοσμητεία της Νομικής Σχολής ανακοίνωσε πως στην πρώτη καταγραφή ζημιών διαπίστωσε – μεταξύ άλλων- αρκετές παραβιάσεις και –μερικές ή ολικές καταστροφές θυρών και κλειδαριών, παρεμβολές στο σύστημα υδροδότησης, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών, αποσύνδεση μικροφωνικών εγκαταστάσεων, αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους.

“Είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτιρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι “κατά την αποχώρησή τους οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών”.

“Επί δέκα ολόκληρες ημέρες το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο κέντρο της πόλης, είχε μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με δικούς του νόμους και κανόνες, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με δικές του δομές εξουσίας, με συνεχείς εκβιασμούς του τύπου «άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε»”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοσμητείας, με την επισήμανση ότι ανεξάρτητα από το μεγαλύτερο ή μικρότερο περιουσιακό μέγεθος των φθορών και ζημιών που επήλθαν, το βέβαιο είναι ότι η ηθική βλάβη και η καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου Πανεπιστημίου, και των Σχολών Νομικής και ΟΠΕ ειδικότερα, ως δημόσιων ακαδημαϊκών δομών, είναι απροσμέτρητη.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ και οι Κοσμητείες των Σχολών προγραμματίζουν την, από σήμερα, κανονική επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών και γραφείων που στεγάζονται στο κτίριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγουν και οι τελευταίοι κατασκηνωτές από το ΑΠΘ -Ο απολογισμός των ζημιών στη Νομική "

Έβαλαν χέρι σε επίδομα τριτέκνου

Στην Ελλάδα του 2016, με την ανεργία να έχει φτάσει σε αρνητικό υψηλό και τη φορολογία να έχει εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη δήμευση των εισοδημάτων, το κράτος δείχνει πιο ανάλγητο από ποτέ. 

Μπορεί το ίδιο να μην είναι ικανό να διευθετήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά παραμονεύει σαν «κέρβερος» για να κατάσχει χρήματα ακόμα και από απόρους. 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καταγγελία που έφθασε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Συγκεκριμένα o κ. Aλέξης Γ. από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε στο zougla.gr ότι το κράτος τού κατέσχεσε το σύνολο του επιδόματος τέκνων που δικαιούται.

Πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, όπως πολλοί άλλοι επαγγελματίες, είχε κάποια μικρά χρέη προς το ΤΕΒΕ και το Δημόσιο. Άνεργος τα τελευταία χρόνια, καταφέρνει και τα βγάζει πέρα με το επίδομα τέκνων που εισπράττει από τον ΟΓΑ.

Πηγαίνοντας στις 21 Ιουλίου να εισπράξει το ποσόν που δικαιούται, παρατήρησε ότι ο λογαριασμός τoυ είχε κυριολεκτικά αδειάσει... 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδόματα τέκνων έως 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετα και δεύτερον ότι το ποσόν που δικαιούται ο καταγγέλλων ανέρχεται στα 740 ευρώ ανά τρίμηνο.

Αυτή τη φορά όμως, εκτός του ανωτέρω ποσού, τού πιστώθηκαν επιπλέον 370 ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές απολαβές να ξεπερνούν το ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ. Το συνταρακτικό της υπόθεσης είναι ότι τα 370 ευρώ είναι το ποσόν που όφειλε ο ΟΓΑ στην οικογένεια ήδη από το προηγούμενο τρίμηνο!!! 

Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι λόγω της ιδιότυπης «στάσης πληρωμών», πολλές φορές τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους με αποτέλεσμα αυτές να μετακυλίονται χρονικά εις το διηνεκές. Στις 21 Ιουλίου λοιπόν, καταβλήθηκαν στο καταγγέλλοντα τόσο το τα 740 ευρώ που του αναλογούσαν για το τελευταίο τρίμηνο, όσο και τα χρωστούμενα, ύψους 370 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν -δεδομένου ότι το συνολικό ποσόν ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ- η τράπεζα να του κατασχέσει παρατύπως το σύνολο των χρημάτων.

Μάλιστα, ο Γολγοθάς του δεν τελείωσε εκεί. Στην αρχή προσήλθε στη Ζ' Εφορία Θεσσαλονίκης όπου του τονίστηκε ότι το επίδομα τέκνων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετο. Εν συνεχεία, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, προσήλθε σε τραπεζικό υποκατάστημα για να βρει το δίκιο του. Εκεί ο διευθυντής, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την εφορία, ενημέρωσε τον καταγγέλλοντα ότι το επίδομα των τριτέκνων εξαιρείται του ακατάσχετου, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.

Τελειώνοντας την επικοινωνία μας ο κ. Αλέξης εξέπεμψε κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι έχει φτάσει στα όριά του, καθώς εκτός του γεγονότος ότι του κατάσχεσαν παράνομα το επίδομα, τα χρέη... τρέχουν.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι άνεργος. Έχω χρεωθεί ΕΝΦΙΑ για το σπίτι που μένουμε, το δάνειο του οποίου θεωρείται κόκκινο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλες αντίστοιχες καταγγελίες, το zougla.gr επικοινώνησε με τον γνωστό φοροτεχνικό Αντώνη Μουζάκη. Ο κ. Μουζάκης δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών, όταν υπάρχουν οφειλές προς αυτό, λαμβάνει μέτρα όπως κατάσχεση εις χείρας τρίτου. Στα πλαίσια αυτά, υπάρχει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία που ορίζει ότι όταν κάποιος χρωστάει, τότε του δεσμεύουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς». 

Και συνεχίζει λέγοντας: «Όταν πρόκειται για μισθούς, συντάξεις ή βοηθήματα και αυτά δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης. Παρά ταύτα, βλέπουμε ότι πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο, γιατί η τράπεζα δεν γνωρίζει την προέλευση των χρημάτων (σ.σ. δηλαδή αν πρόκειται για βοήθημα, μισθό ή σύνταξη). Έτσι κατάσχονται χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε». 

Στην ερώτηση, τέλος, πώς θα πρέπει να πράττουν οι πολίτες απέναντι σε αυτή τη παράτυπη πρακτική, ο κ. Μουζάκης ανέφερε: «Οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και στην τράπεζα ούτως ώστε να ονοματίσουν τους λογαριασμούς τους ως μισθοδοσίας, σύνταξης ή βοηθήματος για να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβαλαν χέρι σε επίδομα τριτέκνου"

Νέες κινητοποιήσεις εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ

Νέες κινητοποιήσεις αρχίζουν από αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.

Την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11.00 πμ έως τις 4.00 μμ. Τετάρτη και Παρασκευή θα προχωρήσουν σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους:

«Στην αδυναμία του Οργανισμού να μας καταβάλλει τα δεδουλευμένα αλλά και στην αδιαφορία του αρμόδιου υπουργού κ. Σπίρτζη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου απαντάμε με συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο τέλος της εβδομάδας οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν την στάση τους την ερχόμενη εβδομάδα».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ"

Η Verizon θα αγοράσει τη Yahoo προς $5 δις

Η Verizon Communications Inc θα ανακοινώσει μέσα στην ημέρα (Δευτέρα 25/7) την αγορά της Yahoo Inc, προς $5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Η συμφωνία αυτή θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που υπήρχε εδώ και μήνες για το μέλλον της Yahoo, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο πως σκοπεύει να εξετάσει τις εναλλακτικές που έχει στη στρατηγική της λειτουργίας της.

Το Bloomberg δημοσίευσε πρώτο την επερχόμενη συμφωνία, λέγοντας πως θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, προς $4.8 δις.

Το Reuters είχε δημοσιεύσει την περασμένη Παρασκευή πως η Verizon ήταν πρώτη στη κούρσα της δημοπρασίας για την αγορά της Yahoo.

Αυτή η συναλλαγή θα ενισχύσει τις διαδικτυακές επιχειρήσεις της AOL -την οποία αγόρασε η Verizon πέρυσι για $4.4. δις- καθώς θα της παρέχει πρόσβαση στα εργαλεία τεχνολογίας της διαφήμισης της Yahoo, καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως το εργαλείο αναζήτησης, το mail, το messenger και τα ακίνητα της εταιρείας.

Επίσης, θα σημάνει το τέλος της Yahoo ως εταιρείας με ενεργή παρουσία στο χώρο, αφήνοντάς την μόνο ως ιδιοκτήτη του 35.5% των μετοχών της Yahoo Ιαπωνίας καθώς και του 15% του ενδιαφέροντος της κινέζικης e-commerce εταιρείας Alibaba Group Holding Ltd.

Η Yahoo ξεκίνησε το 1994 από δύο απόφοιτους του Stanford, τον Jerry Yang και τον David Filo, και για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ήταν η πρώτη επιλογή για πολύ κόσμο που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στον κόσμο του World Wide Web.

Μέχρι το 2008, η Yahoo απέκρουε προσφορές εξαγοράς από την Microsoft Corp και αγωνιζόταν να ορίσει τους στόχους και την ταυτότητά της ως εταιρεία. Κάτι που, τελικά, δεν κατάφερε ποτέ με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να χαρακτηριστούν από μεγάλη αστάθεια στη διαχείριση της εταιρείας και συνεχή μετατόπιση των προτεραιοτήτων της.

Σημείωση: Η Verizon είναι η μητρική εταιρεία της AOL, στην οποία ανήκει η Huffington Post.

Με πληροφορίες από Reuters.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η Verizon θα αγοράσει τη Yahoo προς $5 δις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news