facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Μαρκόπουλο: Ένοπλη ληστεία σε ΕΛΤΑ – Οι αρχές αναζητούν τον δράστη

Τον απόλυτο τρόμο βίωσε ένας 37χρονος υπάλληλος ΕΛΤΑ την Τετάρτη (20/12) όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο κατάστημα στις 14:25, απειλώντας τον πως εάν δεν του δώσει τα χρήματα που είχε στο ταμείο θα τον πυροβολούσε. Ο υπάλληλος, μη έχοντας άλλη επιλογή, υπέκυψε στην απειλή του δράστη και του παρέδωσε τα χρήματα που είχε από τις εισπράξεις.

Χωρις να χάσει χρόνο ο δράστης, μόλις πήρε τη λεία του απο το κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Παπαδημητρίου, επιβιβάστηκε σε μοτοσυκλέτα και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι αρχές αναζητούν τον δράστη αλλά παραμένει άφαντος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρκόπουλο: Ένοπλη ληστεία σε ΕΛΤΑ – Οι αρχές αναζητούν τον δράστη"

Εκλογές στη Σερβία: Επανάληψη ζητά η Αντιπολίτευση – Δεν το συζητά ο Βούτσιτς

Η αντιπολίτευση στη Σερβία ζητά την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών καθώς και των περιφερειακών στην Βοϊβοντίνα και όχι μόνο στο δήμο του Βελιγραδίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο Μίροσλαβ Άλεξιτς ένας εκ των ηγετών του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία» συμπληρώνοντας ότι είναι καιρός να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Ο Μίροσλαβ Άλεξιτς και η Μαρινίκα Τέπιτς οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούν από προχθές απεργία πείνας εντός του κτηρίου όπου στεγάζεται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Μπροστά από το κτήριο για τρίτο κατά σειρά βράδυ πραγματοποιήθηκε απόψε νέα συγκέντρωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί σε 28 εκλογικά τμήματα – από τα 8270 συνολικά- όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες και αναφέρει ότι είναι αναρμόδια για να εξετάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο δηλώνει ότι οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και βλέπει «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

«Πολλοί ξένοι που θα ήθελαν να επιβάλουν δικές τους λύσεις, ώστε να κάνουν την Σερβία “μπανανία” , δεν θα πετύχουν στις προθέσεις τους. […] Θα υπερασπιστούμε την εκλογική βούληση του λαού και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό» διαμηνύει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές στη Σερβία: Επανάληψη ζητά η Αντιπολίτευση – Δεν το συζητά ο Βούτσιτς"

Economist: Ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς – Κ. Μητσοτάκης: Αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από το Economist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του, παραθέτοντας το άρθρο του Economist.

Σημειώνεται ότι ανάρτηση για την ανάδειξη της Ελλάδας ως καλύτερης χώρας για το 2023 έκανε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Δείτε την ανάρτησή του:

«Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός και να κερδηθούν οι εκλογές. Καθώς ο μισός κόσμος πρόκειται να ψηφίσει, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Economist: Ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς – Κ. Μητσοτάκης: Αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού"

Κάθειρξη 16 ετών σε 64χρονο που παρέσυρε αστυνομικό για 17 μέτρα – Δεν σταμάτησε σε έλεγχο

Σε 16 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας έναν 64χρονο για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος ενός αστυνομικού τον Ιούλιο του 2020 στην Καρδίτσα.

Ο αστυνομικός, 37 ετών τότε, τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να ακινητοποιήσει τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου σε υπόθεση ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου του 2020, φτάνει στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας πληροφορία ότι ο κατηγορούμενος είχε μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να προμηθευτεί ναρκωτικά για να διακινήσει  στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Τότε πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί επιχείρηση για τον έλεγχο του κατηγορούμενου με τον άτυχο αστυνομικό να επιβαίνει σε περιπολικό μαζί με δύο συναδέλφους του.

Το περιπολικό ήταν σταθμευμένο κοντά στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας καθώς οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι ο κατηγορούμενος πηγαίνει στα Τρίκαλα μέσω Μουζακίου. Τελικά εντοπίζουν το όχημα του και προβαίνουν σε σήμα για να σταματήσει. Ο κατηγορούμενος σταματά, ο αστυνομικός προσεγγίζει το όχημα για να  ακινητοποιήσει τον κατηγορούμενο και μόλις φτάνει στο παράθυρο του οδηγού, ο 64χρονος πατάει γκάζι και «σέρνει» τον αστυνομικό – ο οποίος είχε εγκλωβιστεί – για περίπου 17 μέτρα.

Ο οδηγός κάνει ελιγμούς στην προσπάθεια του να τον αποφύγει και τελικά ο αστυνομικός συγκρούεται σε μια κολώνα με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος έχοντας υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ο κατηγορούμενος διαφεύγει και ξεκινάει η καταδίωξη του η οποία ολοκληρώθηκε τριάντα χιλιόμετρα αργότερα στα Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και έπεσε πάνω σε μια στάση λεωφορείου.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής όπως κατέθεσαν σήμερα στο δικαστήριο οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη, ο κατηγορούμενος οδηγούσε επικίνδυνα και προσπάθησε αρκετές φορές να τους διεμβολίσει.

«Θα έκανε οτιδήποτε για να ξεφύγει» κατέθεσε αστυνόμος, απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση του δικαστηρίου πως δεν είχαν αντιληφθεί τον τραυματισμό του συναδέλφου τους αλλιώς δεν θα συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Ωστόσο η γυναίκα του παθόντα, αστυνομικός στο επάγγελμα και η ίδια, στην κατάθεση της κατέκρινε την συμπεριφορά των δύο ανδρών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με τρώει γιατί δεν σταμάτησαν να πάρουν ένα τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ» και γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, «τους αποκαλώ συνεπιβαίνοντες και όχι συναδέλφους».

Για τον κατηγορούμενο η γυναίκα τόνισε πως σκοπός του ήταν να σκοτώσει τον σύζυγο της. «Τον σκότωσε αλλά ήταν θέλημα Θεού να ζήσει» ανέφερε η γυναίκα και περιέγραψε στο δικαστήριο τις δύσκολες στιγμές μετά το συμβάν και τις προσπάθειες των γιατρών αρχικά στο νοσοκομείο της Καρδίτσας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να τον κρατήσουν στη ζωή.

«Έχουν καταστραφεί ψυχολογικά οι ζωές μας» πρόσθεσε η γυναίκα και ανέφερε τα σοβαρά σωματικά και ψυχικά κατάλοιπα που άφησε το συμβάν στον σύζυγο της.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές της Καρδίτσας, κατέθεσε πως είναι εξαρτημένος από μικρή ηλικία στις ναρκωτικές ουσίες και πως παίρνει τα ναρκωτικά για ιδία χρήση και όχι για διακίνηση. Για το συμβάν ανέφερε πως δεν είχε σκοπό να βλάψει τον αστυνομικό και ότι απλώς προσπαθούσε να τον αποφύγει προσθέτοντάς  πως πάτησε γκάζι επειδή εκνευρίστηκε όταν ο αστυνομικός, κατά τον ίδιο, τον έβρισε.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του, αυτή η συμπεριφορά του κατηγορούμενου, τυποποιεί το αδίκημα. Δηλαδή η συμπεριφορά του κατηγορουμένου κατά αυτό τον τρόπο για να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχό, «είναι η αποδοχή του ενδεχομένου του θανάτου του αστυνομικού».

«Είναι θαύμα πως διατηρήθηκε στη ζωή» τόνισε ο εισαγγελέας και ανέλυσε τις σοβαρές συνέπειες που είχε το συμβάν στη ζωή του αστυνομικού και όλα αυτά ως «αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του κατηγορούμενου».

Ο εισαγγελέας πρότεινε εν τέλη την ενοχή του  με το δικαστήριο να τον κηρύσσει  με τη σειρά του ένοχο και να του επιβάλει ποινή κάθειρξης 16 ετών όπως και πρωτοδίκως. Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε επίσης για αντίσταση και διακίνηση ναρκωτικών.

 larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθειρξη 16 ετών σε 64χρονο που παρέσυρε αστυνομικό για 17 μέτρα – Δεν σταμάτησε σε έλεγχο"

Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση για την πληρωμή τους με την προθεσμία να εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου

Το γνωστό μοτίβο που εφαρμόζεται από το 2020, με δύο μήνες παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ θα ισχύσει και φέτος, παρά το αρχικό κυβερνητικό προβληματισμό για την σκοπιμότητα μεγάλων παρατάσεων. Το ΥΠΕΘΟ καταλήγει στο να δώσει παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συμπαρασύροντας και τις δηλώσεις ακινησίας των Ι.Χ.

Πρακτικά, δηλαδή για έναν ακόμα χρόνο, όσοι το επιθυμουν θα μπορούν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα τους χωρίς να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου θα καταθέσουν τις πινακίδες τους. Τώρα, όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 31/12/2023 θα έχουν άλλους δύο μήνες περιθώριο να το κάνουν και όχι λίγες ημέρες όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακόμα και το σενάριο για κλιμακωτά πρόστιμα σε οσους πληρώνουν εκπρόθεσμα τα τέλη μεταφέρεται για το 2025. Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η εκπρόθεσμη πληρωμή, τόσο μικρότερη θα είναι και η προσαύξηση στα τέλη κυκλοφορίας (π.χ. 5% επιπλέον από το ποσό της οφειλής για μικρή καθυστέρηση, 25% για μεγαλύτερη καθυστέρηση κ.ο.κ).

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με 3 τρόπους. Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

• Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

• Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

• Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση για την πληρωμή τους με την προθεσμία να εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου"

Μ. Σχοινάς στην ΕΡΤ για σύμφωνο μετανάστευσης: 20.000 ευρώ «πρόστιμο» ανά άτομο για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη

Την ιστορική πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο από την ΕΕ, σχολίασε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Xρειάστηκαν τρία χρόνια για την έγκριση της συμφωνίας. Από την ημέρα που κάναμε την επίσημη πρότασή μας για το νέο σύμφωνο τον Σεπτέμβριο του 2020. Αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες για να μπορέσει επιτέλους η Ευρώπη να βρει ένα ολικό, ρυθμιστικό, συνεκτικό πλαίσιο για τη μετανάστευση. Για πολλά χρόνια το προσπαθήσαμε, αλλά ποτέ δεν τα καταφέραμε.

Από σήμερα το πρωί λοιπόν, έχουμε αυτό το νέο πλαίσιο, θεσπισμένο, νομοθετημένο και φέρνει δύο πολύ σημαντικές καινοτομίες.

Η πρώτη είναι ότι εγκαθιστά στην εξωτερική περίμετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια νέα διαδικασία ελέγχου. Τη λέμε screening, βάσει της οποίας όποιος φτάνει στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα ελέγχεται. Μέσα σε πέντε μέρες, θα υφίσταται έναν έλεγχο ασφάλειας, θα ταυτοποιείται, θα υπάρχει ένας έλεγχος των ατομικών του στοιχείων και της δυνατότητας ή όχι να λάβει προστασία ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο αν αυτή η δυνατότητα είναι υπαρκτή. Θα περνάει στο σύστημα και αν δεν είναι, θα επιστρέφει πίσω» εξήγησε ο κ. Σχοινάς.

«Η δεύτερη κοινοτομία είναι η διαδικασία αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ισχυρό νομικά σύστημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό. Το σύστημα θα του παρέχει ένα μείγμα αλληλεγγύης που απαιτείται», διευκρίνισε.

«Για παράδειγμα, αν έχουμε μαζικές εισόδους, τότε το μείγμα αλληλεγγύης θα έχει πολύ ισχυρό στοιχείο μετεγκατάστασης.
Αν έχουμε, όπως είχαμε στον Έβρο απόπειρα εισόδου και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συνόρου, το μείγμα αλληλεγγύης θα παρέχει συνοριοφύλακες, θα παρέχει μέσα, θα παρέχει παρουσία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στα σύνορα».

Αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο θα καταβάλουν χρήματα, κατά το Σύμφωνο. Για το πώς θα καθορίζεται το ύψος της οικονομικής τους συνεισφοράς, ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει πόρτας εξόδου από αυτή την υποχρεώση». «20.000 ευρώ το “πρόστιμο” ανά άτομο για κάθε κράτος – μέλος που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψήφιση της τροπολογίας που δίνει άδεια εργασίας και διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται τουλάχιστον 3 χρόνια στην Ελλάδα είπε: «Απόλυτα συμβατή με τις κοινωνικές κατευθύνσεις που δίνουμε στην Ευρώπη».

«Δεν ανησυχώ (για την άνοδο της ακροδεξιάς) για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί οι εκλογές είναι δύναμη για την Ευρώπη. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές στην Ευρώπη. Είμαστε Ευρώπη ακριβώς γιατί είμαστε μια ένωση δημοκρατιών. Καταγράφουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, επιτρέπουμε να εκφραστούν στα συστήματά μας όλες οι εκφάνσεις του πολιτικού λόγου, αλλά στο τέλος δουλεύουμε όλοι για ένα κοινό τόπο ευρωπαϊκό», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σχοινάς, σε ερώτηση σχετική με τον διχασμό της γαλλικής κυβέρνησης για το μεναστευτικό.

ΕΡΤ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Σχοινάς στην ΕΡΤ για σύμφωνο μετανάστευσης: 20.000 ευρώ «πρόστιμο» ανά άτομο για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Βουτιά της θερμοκρασίας

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ οι άνεμοι θα φτάνουν μέχρι τα 7 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βόρεια λίγες παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας) και τις ανατολικές Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα, σταδιακά θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα κυμανθεί στα βόρεια από 01 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 04 έως 17 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου το πρωί θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου πιθανώς να είναι τοπικά ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στη νότια Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στις ανατολικές Κυκλάδες, σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας) και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα, σταδιακά από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το απόγευμα και από τα βόρεια σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στις Σποράδες βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Βουτιά της θερμοκρασίας"

Ασπρόπυργος – Αλέξης Κούγιας: O 17χρονος που συνελήφθη ήταν ο συνεπιβάτης στην καταδίωξη με νεκρό στο Πέραμα

Για την υπόθεση της καταδίωξης στον Ασπρόπυργο αναφέρθηκε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας που τόνισε πως ο 17χρονος που συνελήφθη ήταν συνοδηγός και στην αιματηρή καταδίωξη το 2021 στο Πέραμα με νεκρό έναν 20χρονο Ρομά.

«Προχθές επανελήφθη το ίδιο ακριβώς σκηνικό, όταν μια εγκληματική ομάδα τεσσάρων Ρομά εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ να βρίσκεται μέσα σε κλεμμένα αυτοκίνητα και να κινείται προς την περιοχή του Ασπρόπυργου. Οι αστυνομικοί, όπως είχαν καθήκον, τους κατεδίωξαν και κατάφεραν σε πρώτη φάση να συλλάβουν τον έναν εξ αυτών, διότι το κλεμμένο αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με το κλεμμένο όχημα που οδηγούσε συνεργός του, και ακολούθως προσέκρουσε στο διαχωριστικό στηθαίο και ακινητοποιήθηκε, ενώ ο οδηγός του έτερου οχήματος διέφυγε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ακολούθως, ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη ο οδηγός του έτερου αυτοκινήτου που ομοίως παραβίαζε ερυθρούς σηματοδότες και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με υπερβολική ταχύτητα, για να καταφύγει στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο. Ο δεύτερος συλληφθείς ήταν ο συνεπιβάτης του 20χρονου που είχε χάσει τη ζωή του στο Πέραμα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος – Αλέξης Κούγιας: O 17χρονος που συνελήφθη ήταν ο συνεπιβάτης στην καταδίωξη με νεκρό στο Πέραμα"

Ιερά Σύνοδος: Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια, ούτε αξεσουάρ για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας

«Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρονται οι συνοπτικές θέσης της για το γάμο και την υιοθεσία υπέρ ομόφυλων ζευγαριών. Την εγκύκλιο υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επομένως δεν τίθεται θέμα ‘αντίθεσης’ των απόψεών του με την Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος τοποθετήθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη αποκλειστικά κατά της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και όχι κατά της συμβίωσής τους. Ο ίδιος, δεν αναφέρθηκε σε ‘γάμο’ αυτών.
Επιπλέον, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος τοποθετείται κατά του πολιτικού γάμου γενικά και όχι μόνο του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην εγκύκλιο, που εστάλη στις Μητροπόλεις, καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα, αλλά και η διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επεκτείνονταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα υιοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα για τα έγγαμα ζευγάρια.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο συγκεκριμένα, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού έχει τη δική της θετική πρόταση ζωής, που είναι ο χριστιανικός γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Σε ό,τι αφορά τις ομοερωτικές ομοερωτικές τάσεις και πράξεις, σημειώνεται πως όλοι οι άνθρωποι, παρά τις ατέλειες και αδυναμίες τους, είναι εξίσου τέκνα και εικόνες του Θεού. Κανείς δεν μπορεί να κατακριθεί εξαιτίας των χαρακτηριστικών ή των τάσεων, με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία, ως οικογένεια που είναι, δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και επομένως υπεύθυνος εάν οι επιλογές του, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Αναφορικά με την «Ισότητα» στο γάμο και στην υιοθεσία, η εγκύκλιος παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ενωσιακό Δίκαιο. Καταγράφει ως ‘αναληθές’ το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει λόγος για ανάγκη ίσης μεταχείρισης ή εξίσωσης μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προϋπάρχει νομικά μία αδικαιολόγητη ανισότητα, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Όμως, τόσο βάσει του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 21) όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο γάμος προβλέφθηκε ρητά μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη υποχρεούνται να νομοθετήσουν για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο εναλλακτικούς θεσμούς αστικής ένωσης, όπως το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα, και δεν υποχρεούνται σε θέσπιση ομόφυλου γάμου ή δικαιώματος ομόφυλης γονεϊκότητας.
Τα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή, δεν έχουν καμία υποχρέωση να νομοθετήσουν γάμο και δικαίωμα υιοθεσίας υπέρ ομόφυλων ζευγαριών. Εξάλλου, το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα χορηγεί στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά του γάμου, με δύο εξαιρέσεις: το δικαίωμα ληξιαρχικής προσθήκης του επωνύμου του ενός συμβαλλόμενου μέρους στο επώνυμο του άλλου μέρους και το δικαίωμα υιοθεσίας. Επομένως, αν προχωρούσε στην Ελλάδα η ψήφιση νόμου για το γάμο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών, θα αναγνωριζόταν και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα καταδικάζονταν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω δυσμενούς διάκρισης της ελληνικής νομοθεσίας σε βάρος των έγγαμων ομόφυλων ζευγαριών με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Στην περίπτωση που οποιαδήποτε Κυβέρνηση επεκτείνει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς το δικαίωμα υιοθεσίας, που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, ουσιαστικά μεταφέρει το πολιτικό κόστος σε επόμενη Κυβέρνηση, ώστε να επεκτείνει την υιοθεσία σε συζύγους του ιδίου φύλου, αφού όμως θα έχει προκαλέσει την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της εσφαλμένης νομοθετικής της πολιτικής, δηλαδή ελλιπούς επέκτασης του γάμου και των δικαιωμάτων, που συνδέονται με αυτόν. Τότε, θα επαναλαμβανόταν ό,τι συνέβη το 2015, όταν επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης, αφότου η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της πλημμελούς νομοθέτησης του, το 2008, μόνο υπέρ των ετερόφυλων ζευγαριών.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΔΙΣ, δεν είναι τυχαίο ότι και τα 20 από τα 56 κράτη της Ευρώπης, που έχουν εντάξει το θεσμό του γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν τα έχουν εξαιρέσει από το δικαίωμα υιοθεσίας.
Από την προσδοκία διασφάλισης του δικαιώματος υιοθεσίας και για τα ομόφυλα ζευγάρια, απορρέει και η πίεση από τις ενώσεις ‘ΛΟΑΤΚΙ’ για την εισαγωγή του γάμου αυτών – αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης, σημειώνει το κείμενο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ‘παραπλανητικές’ ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων σχετικά, αφού τίθεται χωριστά το δίλημμα για την επέκταση του πολιτικού γάμου υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών και εκείνο της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, παρόλο που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν νομοθετικά ως δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Η Ιερά Σύνοδος, προτάσσει την έμφυτη ανάγκη των παιδιών και κατ’επέκταση, το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν με άνδρα πατέρα και γυναίκα μητέρα αντί υποκατάστατων λύσεων, όπως του γονέα Α και του γονέα Β (δύο μητέρες, δύο πατέρες). Τονίζεται πως τα δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως ‘εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης’, ενώ θεωρεί πως η ομόφυλη γονεϊκότητα θα ευνοούσε φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών ως παρένθετων μητέρων.
Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ‘με το θεσμό της υιοθεσίας το κράτος οφείλει να παρέχει σε ένα παιδί την κατάλληλη οικογένεια να το μεγαλώσει και όχι να παρέχει παιδιά σε όποιον θέλει να γίνει γονέας’.
Η δε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, σε επίρρωση της διαφωνίας της με το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων και την τεκνοθεσία από αυτούς, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιερά Σύνοδος: Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια, ούτε αξεσουάρ για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας"

8χρονο αγόρι κατέληξε στο "Αγλαΐα Κυριακού" από στρεπτόκοκκο - Το ανακοινωθέν

Ένα 8χρονο παιδί κατέληξε χθες το πρωί στο "Αγλαΐα Κυριακού", ενώ είχε λοιμωξη από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Mega ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, τα ξημερώματα της Τρίτης προσήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου Παίδων ένα αγόρι 8 ετών, με τους γονείς του.

Τα συμπτώματα που είχε ήταν πονόλαιμος και υψηλός πυρετός. Αμέσως οι γιατροί τού έκαναν στρεπ τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Ο 8χρονος νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, όμως τρεις ώρες μετά κατέληξε.

"Οι γιατροί έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν. Θέλει προσοχή από τους γονείς, χειμώνας είναι, γιορτές είναι. Θέλει και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Είναι κρίμα να χάνουμε παιδάκια από στρεπτόκοκκο, αν είναι στρεπτόκοκκος, γιατί θα γίνουν τεστ, είπε ο κ. Γιαννάκος.

Ανακοινωθέν

Από το νοσοκομείο εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των Δυτικών Προαστίων.

Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού  shock  με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη  ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου.

Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη.

Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44.      

Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα.

Θα  διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "8χρονο αγόρι κατέληξε στο "Αγλαΐα Κυριακού" από στρεπτόκοκκο - Το ανακοινωθέν"

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα περί συμφωνίας Ελλάδας – Πακιστάν για 500.000 εργάτες

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Πακιστάν για 50.000 εργάτες.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως «με αφορμή δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη να έχει συνάψει δήθεν κρυφή συμφωνία με τον ειδικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού του Πακιστάν για θέματα Εργασίας, κ. Jawad Sohrab, για τη μετάκληση 500.000 εργατών από το Πακιστάν στην Ελλάδα, παρατίθεται η διευκρινιστική ανάρτηση που ο ίδιος έκανε στο Twitter νωρίτερα σήμερα, αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Ειδικότερα ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Πακιστάν για θέματα εργασίας διευκρινίζει πως «δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ούτε καν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν για τη συμμετοχή οποιουδήποτε Πακιστανού μετανάστη εργάτη στην ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ διερευνήσαμε την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας. Προσωπικά, έχω εντυπωσιαστεί από την ακεραιότητα, τον πατριωτισμό και την ευφυΐα του να διερευνήσει νέες δυνατότητες για τη χώρα του».

Μάλιστα, ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε ανάρτηση στο “X”, ευχαριστώντας τον Πακιστανό ομόλογό του για τη συγκεκριμένη διευκρίνιση. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα περί συμφωνίας Ελλάδας – Πακιστάν για 500.000 εργάτες"

Νέα καταγγελία για τον νοσηλευτή που κατηγορείται ότι βίασε 23χρονη: «Ρε, πάλι τα ίδια;»

Για την απολογία του προετοιμάζεται ο νοσηλευτής σε νοσοκομείο της Πάτρας που κατηγορείται πως βίασε μια 23χρονη. Σε νέα καταγγελία που φέρνει στο φως το MEGA και το LIVE News, γυναίκα αναφέρει: «Τον αναγνώρισα. Μόλις τον είδα, λέω: «εντάξει συνεχίζει ακόμα να κάνει αυτό». Είναι διεστραμμένος ο άνθρωπος. Είναι δηλαδή άρρωστος».

Η καταγγέλλουσα αποκαλύπτει μια ακόμα άγνωστη ιστορία που συνέβη πριν χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο με τον ίδιο νοσηλευτή που επιχείρησε να βιάσει τη νύφη της. «Η κοπέλα είχε τον άντρα της στο νοσοκομείο, είχε στραμπουλήξει το πόδι του τότε και πήγαν σαν ζευγάρι στο νοσοκομείο. Ήταν καλοκαίρι και φορούσε ένα στράπλες φουστανάκι και κάποια στιγμή, αυτός δεν ξέρω πως την ξεμονάχιασε σε έναν χώρο του νοσοκομείου και της κατεβάζει το στράπλες και προσπάθησε να τη φιλήσει.

Σε ταραχή η γυναίκα κατάφερε να τον απωθήσει. Τελικά κατάφερε να του ξεφύγει τρέχοντας στους διαδρόμους του νοσοκομείου. «Η κοπέλα ταράχτηκε τόσο πολύ, βγήκε έξω τρέχοντας, πήγε στον άντρα της. Ο άντρας της δεν μπορούσε να κάνει κάτι γιατί ήταν με την πατερίτσα, έτρεχε στον διάδρομο για να προσπαθήσει να τον χτυπήσει, είχε εξαγριωθεί πάρα πολύ. Πηγαίνει στο νοσοκομείο ο σύζυγός μου. Δεν μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία του και όπως τον βλέπει μπροστά του, του σκάει δύο χαστούκια, μπαμ μπαμ και «όχι» και «κάνετε λάθος» και «δεν είμαι εγώ» και «εγώ δεν την ακούμπησα» και «εγώ εκείνο» και «εγώ το άλλο».

Στο νοσοκομείο δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση, οι γιατροί που προσπάθησαν να τους χωρίσουν απηυδισμένοι αναφώνησαν «ρε, πάλι τα ίδια;». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγέλλουσα: «Ρε πάλι τα ίδια;» του λέγανε. Που σημαίνει ο άνθρωπος το έκανε συστηματικά αυτό, είτε σε ασθενείς, είτε σε συνοδούς και δεν ξέρω και εγώ πού».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα καταγγελία για τον νοσηλευτή που κατηγορείται ότι βίασε 23χρονη: «Ρε, πάλι τα ίδια;»"

Εξεταστική για Τέμπη: «Αν είχε τηρηθεί ο κανονισμός ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία» είπε πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ

Στην εξεταστική επιτροπή για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη κατέθεσε ο Νικόλαος Κουρέντας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κατά την περίοδο 2005 – 2008, υπογράμμισε πως αν είχε τηρηθεί ο κανονισμός ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί το πολύνεκρο δυστύχημα.

Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά μάρτυρα που καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ το χρονικό διάστημα 2005 – 2008, Νικόλαος Κουρέντας τόνισε ότι «υπήρχαν και υπάρχουν» δικλείδες ασφαλείας και πως δεν τηρήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας.

Όπως επισήμανε, για το πολύνεκρο δυστύχημα θα έπρεπε να κάνουν συγχρόνως λάθος δύο με τέσσερα άτομα, και συμπέρανε πως ο ανθρώπινος παράγοντας υπήρξε καθοριστικός για τη μοιραία έκβαση.

«Για να γίνει ένα ατύχημα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας κι αν τηρούνται οι κανονισμοί πρέπει να γίνει συγχρόνως εκείνη τη στιγμή από πολλούς, από δυο, τρεις, τέσσερις ανθρώπους λάθος για να γίνει μετωπική σύγκρουση. Δεν γίνεται από λάθος ενός ανθρώπου. Αυτό που έγινε και στα Τέμπη που έχει γίνει δεν πρέπει να τηρήθηκε ο κανονισμός κυκλοφορίας», ανέφερε.

Η κυβερνητική πλειοψηφία πρότεινε να καταθέσουν 35 μάρτυρες. Σε αυτό διαφωνεί το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς θέλουν περισσότερους μάρτυρες να καταθέσουν.

Τα πρόσωπα που θα προσέλθουν για να καταθέσουν από τον χώρο της πολιτικής είναι οι κκ. Χατζηδάκης, Ρέππας, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης, Καραμανλής, Αγοραστός και Πλεύρης.

Λόγω και των εορτών του Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 9 Ιανουαρίου 2024.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξεταστική για Τέμπη: «Αν είχε τηρηθεί ο κανονισμός ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία» είπε πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ"

Τα μέτρα για την οπαδική βία: Ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοποίηση από το κινητό και μία λέσχη ανά ομάδα

Τις λεπτομέρειες πίσω από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πάταξη της οπαδικής βίας, έδωσε ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μέσω συνέντευξης Τύπου.

Αναλυτικότερα τα πιο σημαντικά από τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης:

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή για τη μάστιγα της οπαδικής βίας που μολύνει τον αθλητισμό και οπλίζει τα χέρια νέων ανθρώπων για εγκληματικές πράξεις και δολοφονίες.... Ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο έχει βάναυσα ταλαιπωρηθεί και εν τέλει απαξιωθεί από συμπεριφορές χούλιγκανς που έχουν στόχου την αποσταθεροποίηση του χώρου για λόγους που προφανέστατα εξυπηρετούν αλλότρια με τον αθλητισμό συμφέροντα. Χρησιμοποιώ τη λέξη χούλιγκαν και όχι οπαδός γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αποδώσουμε και στις λέξεις το νόημα τους. 

Οι οπαδοί είναι άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα, παθιάζονται αλλά έχουν απογοητευτεί από την κατάσταση που επικρατεί, Στα γήπεδα πρέπει αν επιστρέψουν παρέες, οικογένειες... Η Κυβέρνηση μας κλήθηκε να διαχειριστεί ακραίες κρίσεις όπως η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, του Μιχάλη Κατσουρή και πολλά ραντεβού. Αυτό το απόστημα είμαστε αποφασισμένοι να το σπάσουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασιστικά θέσει το πλαίσιο για αυστηρά μέτρα όπως το ιδιώνυμο αλλά και γενικά αυστηρές ποινές για ζητήματα οπαδικής βίας. Η Αστυνομία σάρωσε τους συνδέσμους των οργανωμένων αρκετοί εκ των οποίων είναι κι οι θύλακες των παραβατικών που εισέρχονται στα γήπεδα. Κι ενώ τα μέτρα ήταν αυστηρά γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη σοκαριστικού περιστατικού με θύμα έναν αστυνομικό που παλεύει σήμερα για τη ζωή του μετά από αναίτια επίθεση εναντίον του. Αυτή η μαζική και διευρυμένη βία εν γένει ζει και τρέφεται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια κι εκεί στρέφουμε το βλέμμα μας μ' ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο. Συμπαγές, ισχυρό και θα λειτουργεί υπέρ της πλειονότητας των φιλάθλων που θα επιστρέψουν στα γήπεδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την ηρεμία και το πράττουμε με 7 παρεμβάσεις που ισχύουν το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο. 

Αφού μελέτησα τον πρώτο αθλητικό νόμο 2725/1999 του κ. Φούρα. Ένας πολύ σημαντικός νόμος που είχε διατάξεις για το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Το 2005 ακολούθησε ο κ. Ορφανός με το νόμο για τις κάμερες, που μετεξέλιξαν οι κ.κ. Λιάπης. Κοντονής. Ο τελευταίος έβαλε το θέμα της ταυτοποίησης όσων μπαίνουν στο γήπεδο και ακολούθησε ο προηγούμενος νόμος από τον κ. Αυγενάκη και η τακτοποίηση των λεσχών σε ερασιτέχνη, μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Διαπιστώθηκε ότι έχει καταστρατηγηθεί πλήρως το πνεύμα του νόμου και η συντριπτική πλειοψηφία έχει κουμπώσει όλα τα αθλήματα στον ερασιτέχνη αλλά όχι στο ποδόσφαιρο.

Το πρώτο μέτρο που παίρνουμε είναι μία λέσχη ανά έμβλημα και οτιδήποτε άλλο δεν ανήκει εκεί θα είναι εκτός νόμου και θα κλείνει. Η Αστυνομία θα αναλαμβάνει το κλείσιμο και την ποινική δίωξη όσων λειτουργούν παράνομα τέτοιες λέσχες. Αντιθέτως θα δώσουμε θεσμική αναγνώριση στα νόμιμα εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια των λεσχών που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου.

Στο κομμάτι της ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων. φέρνουμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που θα διασφαλίσει πως όλα τα γήπεδα θα ελέγχονται με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας που θα καταγράφουν κάθε πρόσωπο που εισέρχεται στην εγκατάσταση, αλλά και όλους τους χώρους ακόμη και τα αποδυτήρια.
Όσον αφορά τη διαδικασία, δυο μέρες πριν η αστυνομική αρχή θα ελέγχει το σύστημα και θα στέλνει στη ΔΕΑΒ τα αποτελέσματα. Αν δείξει ότι δεν λειτουργούν, τότε ο αγώνας θα διεξάγεται μεν, αλλά κεκλεισμένων των θυρών!

Την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα πάλι η αστυνομία θα ελέγχει κι αν δεν λειτουργούν, τότε ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους!

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την αναβάθμιση της ΔΕΑΒ, της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας. Θα είναι πλέον ένα ολιγομελές και ευέλικτο όργανο που θα επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλο το κομμάτι αντιμετώπισης του φαινομένου.

Υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας στον κόσμο κι ότι οι ΠΑΕ είναι αυτές που κάνουν κουμάντο και η Πολιτεία δεν βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ήρθε η ώρα ως κράτος να πάρουμε επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν το στοιχείο της αυτοματοποίησης και καθόλου της υποκειμενικότητας. Θα είναι αντικειμενικά, συγκεκριμένα και στοχευμένα και η εδώ η ΔΕΑΒ θα παίξει σημαντικό ρόλο. Γιατί θα αποφασίζει ανάμεσα σε τρία επίπεδα διαβάθμισης, χαμηλής, μεσαίας ή μεγαλύτερης. Στο πρώτο θα έχουμε ποινές οικονομικού χαρακτήρα, στο δεύτερο κλείσιμο θύρας ή γηπέδου και στο τρίτο θα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις...»



Η κυβερνητική ανακοίνωση

metra-opadikis-vias-dec_2023-1

metra-opadikis-vias-dec_2023-2

metra-opadikis-vias-dec_2023-3

metra-opadikis-vias-dec_2023-4

metra-opadikis-vias-dec_2023-5

metra-opadikis-vias-dec_2023-6

metra-opadikis-vias-dec_2023-7

metra-opadikis-vias-dec_2023-8

Όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
• Μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας
• Πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της Λέσχης
• Εποπτεία της ΠΑΕ στη Λέσχη και αστική ευθύνη της εις ολόκληρον
• Υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων
• Άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)
• Υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League
• Βεβαίωση καλής λειτουργίας του από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα
• Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών
• Εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ)
• Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
• Δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.


Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
• Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης
• Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις
• Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
• Κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, έπειτα από τις εκθέσεις των Παρατηρητών της και της ΕΛ.ΑΣ., κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβάλλονται από το Υπουργείο Αθλητισμού με αυτοματοποιημένο τρόπο κυρώσεις για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών.

• Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κ.λπ., ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων


ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
• Απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών
• Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ
• Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου
• Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους
Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα μέτρα για την οπαδική βία: Ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοποίηση από το κινητό και μία λέσχη ανά ομάδα"

Καταδίωξη με νεκρό αστυνομικό: Τα πρώτα λόγια του 17χρονου Ρομά μετά τη σύλληψη – «Κλέψαμε ένα αυτοκίνητο αλλά δεν τράβαγε»

Τα πρώτα λόγια που είπε στους αστυνομικούς ο 17χρονος Ρομά μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση της καταδίωξης με νεκρό αστυνομικό έρχονται στη δημοσιότητα από ρεπορτάζ του MEGA και του LIVE News.

«Έχω ξανακατηγορηθεί για κλοπές οχημάτων στο παρελθόν. Εγώ και ο 20χρονος ξάδερφός μου κλέψαμε ένα αυτοκίνητο και είπαμε με τους άλλους δύο να βρεθούμε αργότερα στο Σοφό. Μπήκαμε όλοι σε αυτό το αυτοκίνητο που κλέψαμε και πήγαμε στα Λιόσια όπου κλέψαμε ακόμα ένα αυτοκίνητο.

Επειδή το αμάξι δεν τράβαγε πολύ το παρατήσαμε και συνεχίσαμε με το δεύτερο με το οποίο πήγαμε στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό και κλέψαμε άλλα 3 αυτοκίνητα. Όπως οδηγούσαμε τα αυτοκίνητα, μας είδαν οι αστυνομικοί στο Δαφνί. Εγώ τους ξέφυγα και γύρισα προς το Πέραμα όπου παράτησα το αυτοκίνητο στο σημείο που είχαν πυροβολήσει οι αστυνομικοί το 2021 τον φίλο μου, και τότε είχα ξεφύγει.

Χθες ήρθαν οι αστυνομικοί να με πιάσουν, αντιστάθηκα με μπουνιές και κλωτσιές αλλά δεν τα κατάφερα. Τους είπα που είχα αφήσει το αυτοκίνητο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίωξη με νεκρό αστυνομικό: Τα πρώτα λόγια του 17χρονου Ρομά μετά τη σύλληψη – «Κλέψαμε ένα αυτοκίνητο αλλά δεν τράβαγε»"

Ψάχνουν 27 ελαιοπαραγωγούς για απάτη με τις επιδοτήσεις

Υποβλήθηκε σήμερα 20.12.2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγγραφη αναφορά στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση σοβαρής υπόνοιας απάτης 27 παραγωγών και ενός Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), οι οποίοι στόχευαν στην απόσπαση ενισχύσεων με τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών.

Τον Δεκέμβριο του 2022 αξιολογήθηκαν καταγγελίες -σε συνδυασμό με εκθέσεις ανάλυσης κινδύνου- σε σχέση με τις προϋποθέσεις κατανομής Εθνικού Αποθέματος για το έτος ενίσχυσης 2021. Τον Ιανουάριο του 2023 εκδόθηκε εντολή ελέγχου για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των δηλούμενων στοιχείων των 27 παραγωγών από συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι δήλωναν σημαντικό αριθμό εκτάσεων σε απομακρυσμένες από την έδρα των εκμεταλλεύσεών τους (ενδεικτικά Εύβοια, Λακωνία, Αργολίδα, Τήνο, Σάμο, Λέσβο κ.λπ.) για τις ΕΑΕ ετών 2021 και 2022.

Τα απομακρυσμένα αγροκτήματα δηλώνονταν με καλλιέργεια ελιάς συνολικής έκτασης 4.650 στρεμμάτων (από 150 έως 250 στρέμματα έκαστος). Η κατανομή δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος 2021 ανήλθε σε 205.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι των δηλούμενων αγροτεμαχίων πραγματοποιήθηκαν τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιτόπιο επίπεδο με τις εξής διαπιστώσεις:

α) Κανένας από τους ελεγχόμενους δεν προσήλθε στον επιτόπιο έλεγχο,

β) Κανένας από τους ελεγχόμενους δεν προσκόμισε ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ή/και νόμιμης κατοχής των δηλούμενων εκτάσεων ελαιώνων.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου υπέδειξαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης αξιόποινων πράξεων από το σύνολο των ελεγχόμενων και απάτη κατά των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην υπόθεση διαφαίνονται ενδείξεις εμπλοκής ενός Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων που εδρεύει στην περιοχή της έδρας των 27 εκμεταλλεύσεων. Μέρος των ελεγχόμενων έχει υποβάλει ΕΑΕ μέσω του ΚΥΔ, ενώ επιπλέον μεταξύ των ετών 2021 και 2022 υπάρχουν εναλλαγές στον τρόπο υποβολής των ΕΑΕ των ελεγχόμενων (κάποιοι υπέβαλαν online ΕΑΕ το 2021 και το 2022 η ΕΑΕ τους υπεβλήθη από το συγκεκριμένο ΚΥΔ).

Αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ διερευνά και άλλες περιπτώσεις Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων που διαφαίνεται πιθανή εμπλοκή τους στην υποβολή δηλώσεων για τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων. Σε όσες περιπτώσεις εντοπιστούν ενδείξεις δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων θα αποστείλει αναφορά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Στόχος της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η διασφάλιση της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της ΕΕ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν 27 ελαιοπαραγωγούς για απάτη με τις επιδοτήσεις"

Υπουργείο Παιδείας: Όλες οι αλλαγές για τα πανεπιστήμια - Οι προϋποθέσεις για τα μη κρατικά - Πόσο αυξάνονται οι δαπάνες

Σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν από το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, παρέχει το Υπουργείο Παιδείας. Θέματα που αφορούν το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», τις αλλαγές στα Δημόσια Πανεπιστήμια και την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αναλύονται λεπτομερώς στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου.

Αναλυτικά, οι ερωταπαντήσεις για το νομοσχέδιο

Eρώτηση: Τι σηματοδοτεί το «Eλεύθερο Πανεπιστήμιο» όπως τιτλοφορείται το σχέδιο νόμου;

Με τον όρο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» περιγράφεται η διπλή «απελευθέρωση» που επιδιώκουμε για το ελληνικό πανεπιστήμιο: Αφενός, η ενίσχυση και πρόσθετη αυτονομία των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αφετέρου η αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ένα αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο.

Eρώτηση: Τι αλλάζει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο;

Αλλάζουν πάρα πολλά: Από τη διευκόλυνση ενός πανεπιστημίου να ιδρύει νέα τμήματα έως την δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών. Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απαλλάσσεται από τη γραφειοκρατία που λειτουργεί ως τροχοπέδη για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Eρώτηση: Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν για τη μείωση της γραφειοκρατίας;

Απλουστεύονται όλες οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών. Επίσης απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας.

Eρώτηση: Προβλέπονται ψηφιακές δράσεις στα πανεπιστήμια;

Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα Πανεπιστήμιά να είναι πλήρως ψηφιακά σε ό,τι αφορά στη διοικητική τους λειτουργία. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, προβλέπεται ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών και πλήρης ψηφιοποίηση των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ . Επίσης η οργάνωση ψηφιακού συστήματος για την διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των ΕΛΚΕ με τις ψηφιακές πλατφόρμες αναφορών και πιστοποίησης των δαπανών των διαχειριστικών αρχών ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ και Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι η απόλυτη διαφάνεια στις δαπάνες.

Eρώτηση: Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικήσεων;

Εισάγονται πρόνοιες ώστε να αποφεύγεται η προσφυγή σε δεύτερη εκλογική διαδικασία. Μία εξ αυτών είναι πως σε περίπτωση αδυναμίας, λόγω ισοψηφίας, των έξι εσωτερικών μελών να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά, η ψήφος του πρώτου σε σειρά εκλογής θα μετράει διπλή.

Eρώτηση: Τι αλλάζει ως προς τη δυνατότητα και τη διαδικασία ίδρυσης νέων τμημάτων;

Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ. Τα ΑΕΙ θα εισηγούνται στην ΕΘΑΑΕ, παρουσιάζοντας πλήρη ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό φάκελο. Η ΕΘΑΑΕ θα αξιολογεί την πρόταση με κριτήρια ποιότητας και βιωσιμότητας. Το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί τον εποπτικό του ρόλο, ωστόσο τα πανεπιστήμια κερδίζουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας.

Eρώτηση: Πώς ενισχύεται η διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων;

Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων.

Στην κατεύθυνση αυτή θεσμοθετούνται:

-Η δυνατότητα των δημοσίων πανεπιστημίων να συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise), επικύρωσης (validation) και πιστοποίησης (accreditation) με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
-Η δημιουργία και χρηματοδότηση κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες φοιτητές που μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα ή ελληνόγλωσσα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα. Για την προσέλκυσή τους απλουστεύεται το σύστημα χορήγησης άδειας εισόδου και διαμονής.
Η σύμπλευση των ελληνικών ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια θα αναβαθμίσει το ακαδημαϊκό τους έργο και θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

Eρώτηση: Ποιους αφορά η δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ;

Αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Το κονδύλι που έχει προβλεφθεί αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

α) Η 1η αφορά φοιτητικές ομάδες, κατά προτίμηση διατμηματικές ή διαπανεπιστημιακές, που έχουν αναπτύξει μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα (business concept), και έχουν κάνει τα πρώτα βήματα ελέγχου και έρευνας αγοράς (business validation).
β) Η 2η αφορά μεμονωμένους ερευνητές ή ερευνητικές ομάδες που έρχονται με μία ιδέα για την επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων (research commercialization concept).

Eρώτηση: Σε τι ωφελούνται οι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων από τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πρώτα από όλα οι ακαδημαϊκοί αποδεσμεύονται από τη γραφειοκρατία και μπορούν να αφιερώσουν πλέον το χρόνο τους στη βασική τους προτεραιότητα που είναι η διδασκαλία και η πρόοδος των φοιτητών. Τα κονδύλια για έρευνα και λειτουργία του πανεπιστημίου θα εκταμιεύονται πολύ πιο γρήγορα προς όφελος των φοιτητών. Η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων και η όσμωση τους με τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Eρώτηση: Θα αυξηθούν οι τακτικές δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί αθροιστικά με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό , το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών.

Ακολουθεί πλήρης ανάλυση των ποσών:

-Η τακτική χρηματοδότηση για το 2024 θα είναι αυξημένη κατά 11 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, δηλαδή από τα 116 εκατομμύρια το 2023 θα πάμε στα 127 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται, επιπλέον, ένα εκατομμύριο ευρώ για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
-Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘΑ προβλέπει μια σειρά από επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για τα Πανεπιστήμια. Ειδικότερα:
• Έκτακτη χρηματοδότηση για το 2023: 16.100.000 ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κονδύλι του 2022, που (αφαιρουμένου του ενεργειακού σκέλους) ανερχόταν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση για το 2023 αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο του ταμειακού αποθέματος του ΥΠΑΙΘΑ.
• Έργο «Πανεπιστήμια Αριστείας»: χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα 132 εκατομμύρια ευρώ του έργου θα κατανεμηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια με κριτήρια που θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «δεύτερο προϋπολογισμό», που θα μπορεί να κατευθυνθεί κυρίως σε ερευνητικό εξοπλισμό, αλλά και σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα δράσεων και έργων.
• Πρόγραμμα «Εμπιστοσύνη στα αστέρια»: έχει εκδοθεί η προδημοσίευση του έργου, που ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέους ερευνητές και συμπράξεις ερευνητών από διαφορετικά ΑΕΙ.
• Πρόγραμμα «Συμπράξεις ερευνητικής αριστείας»: από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν 90.700.000 ευρώ για 70 συνεργατικές δράσεις.
• «Ερευνώ – Καινοτομώ»: για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας θα κατευθυνθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας 182 εκατομμύρια ευρώ + επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ (ακόμα υπό διαπραγμάτευση).
• Νέο ερευνητικό πρόγραμμα: συνεργασία με Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για ένα επιπλέον ερευνητικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
• Clusters για Competence Centers (Κέντρα Ικανοτήτων)

Τακτικός προϋπολογισμός 2024: 127.030.000,00 € αυξημένος κατά 10.910.000 €
Έκτακτη Χρηματοδότηση 2023: 16.100.000,00 € αυξημένη κατά 8.600.000,00€

Εργα ΤΑΑ (475εκ):

• Πανεπιστήμια Αριστείας: 132 εκ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας
• Διεθνοποίηση ΑΕΙ: 60εκ για joint Μεταπτυχιακά με ξένα πανεπιστήμια
• Εμπιστοσύνη στα αστέρια: 97εκ (Ερευνητικά έργα σε Μεταδιδακτορικούς φοιτητές και ερευνητές)
• Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας: 90,7 εκ (Συμπράξεις ΑΕΙ με επιχειρήσεις για εκπόνηση Ερευνητικών Έργων)
• Βιομηχανικά Διδακτορικά: 21,5 εκ
• Επισκέπτες καθηγητές: 59,7 εκ
• e-University - Ψηφιακές υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων: 13,5€

Εργα ΕΣΠΑ

Ενταγμένα (193 εκ):

• Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Κέντρα Υποστήριξης της Διδασκαλίας και Μάθησης στα ΑΕΙ - 7 εκατ. €
• Δράσεις Διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης - Υποστήριξη δράσεων Διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης - 11,36 εκατ. €
• Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού - 25 εκατ. €
• Πρακτική άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - 150 εκατ. €
Υπο-εξειδίκευση (45,9εκ):
• Αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ, για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους – Υποστήριξη των ΜΟΔΙΠ - 13,5 εκατ. €
• Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης - 15 εκατ. €
• Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης – Εφαρμογή του Συστήματος Διασφάλισης της Ποιότητας στα ΑΕΙ - 10,9 εκατ. €
• Στέγαση των φοιτητών των ΑΕΙ ΠΑΔΑ, ΕΚΠΑ και Δυτικής Μακεδονίας -- 6,5 εκατ. €
Υπό εξειδίκευση στα Περιφερειακά Προγράμματα ΠΕΠ (34,5εκ)
• Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ανώτατη εκπαίδευση -- 34,5 εκατ.
Υπό εξειδίκευση στο Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός (5,9εκ) –
• Ενιαίος Κόμβος Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας-- 5,9 εκατ. €

ΣΔΙΤ Εστιών

Πανεπιστήμιο Κρήτης - 255 εκ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο - 105,4 εκ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 116 εκ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - 87,7 εκ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -  64,2 εκ
Μετσόβιο Πανεπιστήμιο – 40εκ
Επιπλέον αιτήματα για συντήρηση και κατασκευή/ αγορά Εστιών από Ιούλιο του 2023 έως σήμερα από Εθνικούς πόρους:
Πολυτεχνείο Κρήτης: 7,5 εκ
Πανεπιστήμιο Πατρών: 4 εκ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: 12 εκ
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 2,5 εκ

Αιτήματα για κτηριακά θέματα από Ιούλιο 2023 έως σήμερα από Εθνικούς πόρους

ΔΙΠΑΕ: 7 εκ
ΠΑΔΑ: 7,2 εκ
Παν.Θεσσαλίας: 1,9 εκ
Δημοκρίτειο: 50.000€
ΑΠΘ βιβλιοθήκη: 140.000€
ΕΑΠ μετεγκατάσταση εργαστηρίων: 240.000€

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Ερώτηση: Ποια είναι η νομική λογική της προτεινόμενης ρύθμισης ενόψει των δεδομένων συνταγματικών απαγορεύσεων των παρ. 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος;

Απάντηση: Η Σύγχρονη Συνταγματική Προσέγγιση υποδεικνύει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο. Άλλωστε, η τελολογική ερμηνεία του Συντάγματος προκύπτει από σειρά αποφάσεων των Δικαστηρίων μας (όπως λ.χ. η υπ΄αριθ. 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων παρά την πρόβλεψη της παρ. 4 του άρθρου 16 για δωρεάν εκπαίδευση από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ή η υπ΄αριθ. 705/2010 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, η οποία έκρινε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Με βάση τα παραπάνω μια σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους. Η ορθότητα δε της προτεινόμενης προσέγγισης προκύπτει από γνωμοδοτήσεις έγκριτων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου (ενδ. Σκουρής/Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Σπυρόπουλος κ.α.).

Ερώτηση: Γιατί μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων;

Απάντηση: Οι απαγορευτικές εκ πρώτης όψεως διατάξεις του Συντάγματος εισάγουν ρητή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα της διάταξης του άρθρου 16 παρ.1 Σ., που καθιερώνει «την ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας». Και ως εξαιρετικές επιβάλλεται να ερμηνεύονται τελολογικά. Οι διατάξεις αυτές που καθιερώνουν το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελούν παγκόσμιο νομικό κατάλοιπο καθώς σε καμία απολύτως προηγμένη χώρα δεν απαγορεύεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η σωστή ερμηνευτική προσέγγιση των επίμαχων συνταγματικών διατάξεων επιβάλλεται να είναι, κατά πρώτον, εναρμονισμένη με το ενωσιακό δίκαιο και, κατά δεύτερον, τελολογική, να οδηγεί δηλαδή στην παραδοχή ότι η απαγόρευση που προβλέπεται από αυτές αφορά μόνο «τη σύσταση» σχολών από ιδιώτες και όχι την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων άλλης χώρας. Ομοίως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα όσα πανεπιστήμια ιδρύονται αυτοτελώς στην Ελλάδα.

Μια διαφορετική ερμηνεία που θα επεξέτεινε το εύρος της απαγόρευσης και στην εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής ένωσης, την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, τις διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (ιδίως του άρθρου 14 «ελευθερία ίδρυσης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων») αλλά και διατάξεις διεθνών συμβάσεων, τις οποίες έχει επικυρώσει η Ελλάδα, όπως της Γενικής Συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1 B της Συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (General Agreement on Trade in Services – εφεξής «GATS»).

Το Σύνταγμα δεν είναι λοιπόν ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων, η ερμηνεία των οποίων γίνεται με μια στατική προσέγγιση που ίσχυε πριν από 50 σχεδόν χρόνια, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η ΕΕ προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την οικοδόμηση ενός ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη.

Οι συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές που μας απασχολούν, πρέπει να ερμηνεύονται με το νόημα που αποκτούν κατά τη συνδυαστική εφαρμογή τους με το ενωσιακό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα μας. Επομένως, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις εθνικές διατάξεις υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, επιδιώκοντας την εναρμονισμένη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών κανόνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι η χώρα μας έχει στον πρόσφατο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση (ν.4957/2022) προβλέψει στο άρθρο 6 τη δυνατότητα ίδρυσης στην αλλοδαπή παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου. Εάν η Ελλάδα επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων των πανεπιστημίων της στην αλλοδαπή πώς μπορεί να αρνείται κατά παράβαση της αρχής της αμοιβαιότητας την εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;

Ερώτηση: Γιατί επιλέγετε το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των παραρτημάτων;

Απάντηση: Οι διαδοχικές προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπαν την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση με την ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων. Θεωρούμε ότι αυτό το θεμελιώδες βήμα συνιστά μια ασφαλή ερμηνεία του άρθρου 16 υπό το φως του ενωσιακού δικαίου.

Ερώτηση: Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να επιτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων;

Απάντηση: Θα προχωρήσουμε στην ψήφιση νόμου, με τον οποίο θα ρυθμίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία αναγνωρισμένων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων . Ο νόμος θα προβλέπει ακόμη, ότι η εγκατάσταση στην επικράτεια της Ελλάδας παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας θα υπόκειται σε ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και σε πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του.

Η πιστοποίηση των παραρτημάτων των αλλοδαπών πανεπιστημίων θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια εναρμονισμένα με τις Αρχές και τις κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕSG 2015).

Eρώτηση: Θα υπάρχουν προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα γίνεται η εγκατάσταση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Απάντηση: Μια σειρά προϋποθέσεων θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η βέλτιστη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών οικονομικών και κοινωνικών αναγκών της χώρας. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγκατάστασης και αδειοδότησης των ξένων παραρτημάτων, για την αξιολόγηση αυτών και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.
Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.

Επιπροσθέτως το παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει μεταξύ άλλων:

- να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται, πιστοποιημένο από την αντίστοιχη της ΕΘ.Α.Α.Ε. διαπιστευμένη Αρχή για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών,
- τα επιμέρους προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή τίτλων σπουδών θα πρέπει επίσης να έχουν πιστοποιηθεί από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης,
- οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου,
- οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης,
- τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του να έχουν διδακτορικό τίτλο ενώ το ειδικό διδακτικό προσωπικό του δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του,
- σε περίπτωση ανάκλησης για οποιοδήποτε λόγο της άδειας του παραρτήματος το μητρικό ίδρυμα θα είναι από κοινού υπεύθυνο με το παράρτημά του για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του τελευταίου και την απονομή σε αυτών τίτλων σπουδών,
- να διαθέτει άδεια εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό που ισχύει σήμερα, οι δε κτιριακές υποδομές του θα πρέπει να είναι αυτοτελείς, να διαθέτει βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων, αίθουσες πολυμέσων, επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό κοκ.,
- να διαθέτει οικονομική αξιοπιστία και ευρωστία, η οποία θα προκύπτει και από πενταετή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, την οποία θα βεβαιώνει αξιόπιστη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία,
- να προσκομίζει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να πληρώνει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.

Ερώτηση: Και τι θα κερδίσει επιτέλους η Ελλάδα από την εγκατάσταση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στο έδαφός της;

Απάντηση: Πρώτον, θα προσελκύσει ένα μέρος της υπερχειλίζουσας παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλη χώρα από αυτή που κατοικεί ο ενδιαφερόμενος. Προηγμένες χώρες όπως, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία κ.λπ. προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών φοιτητών στα πανεπιστήμιά τους. Πρόκειται για εξαγωγικές χώρες εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Τέτοιες στην Ευρώπη είναι ακόμη η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία και η Κύπρος. Σε όλες αυτές τις χώρες κατευθύνεται η παγκόσμια ζήτηση και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την προσέλκυση φοιτητών είναι πολύ έντονος. Στον έντονο αυτό ανταγωνιστικό αγώνα έχουν μπει με αξιώσεις η Κίνα και η Ινδία. Στα πανεπιστήμια της Κύπρου φοιτούν 40.000 περίπου ξένοι φοιτητές ενώ ακόμη και στη γειτονική μας Βουλγαρία 15.000 περίπου ξένοι φοιτητές φοιτούν στα πανεπιστήμιά της.

Δεύτερον, θα καλυψει και την μεγάλη διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές. Το έλλειμμα στην αγορά ανώτατης εκπαίδευσης καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού ή τα κολέγια. Στην περίπτωση των πανεπιστημίων του εξωτερικού οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, το δημογραφικό ζήτημα κ.λπ. είναι προφανείς. Ειδικότερα, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φοιτούν περίπου 40.000 Έλληνες. Το κόστος για το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας ανερχόταν περίπου σε 1 δισ. €. Η Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων έχει περισσότερους σε απόλυτο νούμερο και ως ποσοστό του πληθυσμού φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία (35.348) των 46 εκ κατοίκων, το Ηνωμένο Βασίλειο (33.109) των 66 εκ. κατοίκων, την Αυστρία (17.501) των 9 εκ. κατοίκων ή την Πορτογαλία (12.951) των 10 εκ. κατοίκων.

Εκτός από τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στον προϋπολογισμό των οικογενειών των φοιτητών, η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και την καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Στο μέτρο δηλαδή που οι απόφοιτοι των ξένων πανεπιστημίων παραμείνουν στο εξωτερικό η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, καινούργιες γνώσεις, ιδέες, τεχνολογίες θα παραμείνουν στις χώρες υποδοχής και δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Άλλες θετικές επιπτώσεις για τη χώρα θα υπάρξουν;

Απάντηση: Είναι σίγουρο. Οι χώρες που μέχρι σήμερα έχουν αντιληφθεί τη σημασία της διεύρυνσης των διεθνών αγορών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της εξαγωγής υπηρεσιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και την ενισχύουν, βελτιώνουν συνεχώς τους δείκτες της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Τα άμεσα και ορατά όφελη για την οικονομία των χωρών αυτών προέρχεται κυρίως:

α) από τις δαπάνες διαβίωσης των ξένων φοιτητών στη χώρα υποδοχής
β) από τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και πολλών ακόμη συναφών επιστημονικού-ερευνητικού χαρακτήρα επαγγελμάτων
γ) από την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και συνακόλουθα της κατασκευαστικής αγοράς
δ) από τον εκπαιδευτικό τουρισμό των ίδιων των φοιτητών, καθώς και συγγενών και φίλων τους, που συνοδεύει σχεδόν πάντοτε την εξαγωγή υπηρεσιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
ε) από τους φόρους που επιβάλλουν τα κράτη αυτά στο παραγόμενο εισόδημα και στις πάσης φύσεως συναφείς συναλλαγές
στ.) από την ανάσχεση σε μεγάλο βαθμό της τάσης εκπατρισμού των δικών τους νέων για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με άμεσες επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών τους
ζ) από τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα, οι οποίες σε πολλές χώρες συναγωνίζονται ή και ξεπερνούν τις επενδύσεις στη βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, στον τουρισμό κ.λπ.
η) από τον επαναπατρισμό Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων που θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε αξιοπρεπές πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.

Ερώτηση: Μήπως όμως τα ξένα πανεπιστήμια οδηγήσουν σε υποβάθμιση τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας;

Απάντηση: Αντιθέτως, τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας μόνο να κερδίσουν μπορούν. Το «επιχείρημα», ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μπορεί μεν να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, σε σημαντική ανάσχεση του ρεύματος εξόδου Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό αλλά θα υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας δεν ευσταθεί και δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Παντού η συνύπαρξη δημόσιων και μη κρατικών πανεπιστημίων ωφελεί και τα δημόσια και αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες και ενισχύει τον ανταγωνισμό. Σε πολλές χώρες άλλωστε η ίδρυση ή η περαιτέρω ανάπτυξη μη κρατικών πανεπιστημίων συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση τόσο της πρόσβασης των παιδιών των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών στην ανώτατη εκπαίδευση όσο και της κοινωνικής κινητικότητας.

Ερώτηση: Τα κολέγια που λειτουργούν σήμερα στην χώρα θίγονται από την εξέλιξη αυτή;

Απάντηση: Τα κολέγια, είναι εκπαιδευτικοί φορείς μη τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λειτουργούν στην Ελλάδα βάσει συμφωνιών πιστοποίησης, επικύρωσης ή δικαιόχρησης που έχουν συνάψει με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι τίτλοι σπουδών των συνεργαζόμενων ξένων πανεπιστημίων που χορηγούν τα κολέγια οδηγούν στην αναγνώριση μόνο επαγγελματικής ισοδυναμίας με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Στα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και παρέχουν πτυχία που αναγνωρίζονται από το νόμο και οδηγούν σε επαγγελματική αναγνώριση έχει διοχετευτεί όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης. Σ΄αυτά φοιτούν σήμερα χιλιάδες Έλληνες σπουδαστές, οι οποίοι επιλέγουν ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ειδικοτήτων.

Το καθεστώς λειτουργίας των κολεγίων δεν μεταβάλλεται από την εισαγωγή του νέου θεσμικού πλαισίου, ούτε αποκλείεται κανένας υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Παιδείας: Όλες οι αλλαγές για τα πανεπιστήμια - Οι προϋποθέσεις για τα μη κρατικά - Πόσο αυξάνονται οι δαπάνες"

Τέμπη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι σταθμάρχες

Ελεύθεροι όπως αναμενόταν άλλωστε, αφέθηκαν χθες μετά τη συμπληρωματική απολογία τους στον Εφέτη – Ανακριτή, Σωτ. Μπακαϊμη οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών της τραγωδίας οι δύο σταθμάρχες, ο έμπειρος 50χρονος Λαρισαίος και ο συμβασιούχος 34χρονος Βολιώτης, κλήθηκαν χθες για συμπληρωματική απολογία με αναθεωρημένο το σε βάρος τους κατηγορητήριο ως προς το πλήθος και τα στοιχεία θανόντων και τραυματιών και όχι ως προς τα αδικήματα τα οποία παραμένουν τα ίδια.

Οι δύο σταθμάρχες αφέθηκαν ελεύθεροι χθες το μεσημέρι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί με την αρχική απολογία τους τον περασμένο Μάρτιο και ειδικότερα για τον 50χρονο, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα και εγγυοδοσία ύψους 15.000 ευρώ και, στον 34χρονο, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα και εγγυοδοσία ύψους 10.000 ευρώ.

Από χθες το μεσημέρι επίσης στο Κουλούρι όπου φυλάσσονται ηλεκτράμαξες, βαγόνια των αμαξοστοιχιών και συντρίμμια του δυστυχήματος των Τεμπών ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος της έρευνας πολυμελούς ομάδας ιδιώτη πραγματογνώμονα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Η έρευνα στο κυλικείο και στα βαγόνια ολοκληρώθηκε προ ημερών και από χθες ξεκίνησε η έρευνα στα αδρανή υλικά σε μια ύστατη προσπάθεια να εντοπισθεί γενετικό υλικό «ώστε να µην καταλείπεται αμφιβολία περί του αριθμού και της ταυτότητας των νεκρών θυμάτων του δυστυχήματος».

Η έρευνα του πραγματογνώμονα με τους σκύλους αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ενώ αναμένονται πλέον τα τυχόν ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Όπως επίσης, μεταξύ άλλων αναμένονται τα αποτελέσματα για την ανάκτηση οπτικού υλικού από τη Θεσσαλονίκη, τους Νέους Πόρους κλπ, βίντεο που να διευκρινιστεί αφορούν μόνο στο σκέλος του φορτίου που μετέφερε η Εμπορική Αμαξοστοιχία 63503 αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών εκείνης της βραδιάς όπως και το οπτικοακουστικό υλικό είναι ενταγμένα στα αποδεικτικά μέσα, καθώς έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Να σημειωθεί τέλος ότι στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, ο κ. Μπακαϊμης αναμένεται να επεκτείνει τις διώξεις που σε πρώτη φάση και εκτιμάται πως θα αφορούν σε διευθυντικά στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ. Με τη διευκρίνιση πως οι διώξεις που ασκήθηκαν ήδη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αφορούν (και) σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση «717», ενώ από τον κ. Μπακαϊμη, οι αναμενόμενες διώξεις θα αφορούν στο σκέλος της διατάραξης συγκοινωνιών για το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Παλαιοφάρσαλος – Νέοι Πόροι, στο οποίο εστιάζει ή έρευνα της τραγωδία των Τεμπών.

eleftheria

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι σταθμάρχες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news