facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Κινητοποίηση για μυστηριώδη επιβάτη σε πτήση από Αθήνα – Αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη επέστρεψε με τη συνοδεία F-16

Ένα περίεργο περιστατικό απασχολεί τις τελευταίες ώρες τις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές, καθώς υπηρεσίες των ΗΠΑ έστειλαν στην Ελλάδα σήμα για έναν ύποπτο επιβάτη σε πτήση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πως πρόκειται για έναν άνδρα αραβικής καταγωγής.

Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν πως ο ύποπτος επιβάτης έχει μπει σε αεροπλάνο με προορισμό είτε το Ντουμπάι είτε τη Νέα Υόρκη.

Η πτήση για το Ντουμπάι ήταν σε φάση τροχοδρόμησης και άμεσα υπήρξε σήμα προκειμένου το αεροπλάνο να επιστρέψει. Οι αρχές εφάρμοσαν το πρωτόκολλο ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για τέτοιες περιπτώσεις, προχωρώντας σε έρευνα δίχως να εντοπίζεται κάτι ύποπτο.

Όσο για την πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη, το αεροπλάνο είχε ήδη απογειωθεί και πετούσε πάνω από την Ιταλία. Στον πιλότο δόθηκε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, με το αεροσκάφος να προσγειώνεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγα λεπτά πριν τις 22:00 με τη συνοδεία δύο F-16.


Ο χάρτης με την πορεία της πτήσης που επέστρεψε στην Ελλάδα

Μάλιστα, η πτήση UAE 209 – που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη – έκανε στροφή πάνω από τη Σαρδηνία και με πορεία πάνω από τη θάλασσα (μη πετώντας δηλαδή πάνω ηπειρωτικές περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας) επέστρεψε στην Αθήνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση για μυστηριώδη επιβάτη σε πτήση από Αθήνα – Αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη επέστρεψε με τη συνοδεία F-16"

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει η Συμφωνία Εξυγίανσής τους – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι ενισχύει σημαντικά τόσο την οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την εθνική αμυντική βιομηχανία ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία συγκεντρώνει ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ποσοστό 100%), καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.

Από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι η συμφωνία θα δώσει βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενώ ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη συμφωνία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).

Οι στρατηγικές συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη, όπως υποστηρίζεται, θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, παγκοσμίως.

Με μια ματιά

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

▪ 'Αμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων

▪ Διασφάλιση 600 θέσεων εργασίας

▪ Αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ - αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους

▪ Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια

▪ Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

▪ Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία

Βασικά σημεία Συμφωνίας Εξυγίανσης

Δημιουργούνται δύο νέες εταιρείες («ΕΜΠΟΡΙΚΗ» και «ΑΜΥΝΤΙΚΗ» ή «ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ») μετά και την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό της ΝΒΕΕ.

Στην εμπορική εταιρεία (ONEX ELEFSIS Shipyards Industries) στην οποία θα μεταβιβαστεί και σημαντικό τμήμα του Ενεργητικού της NBEE, αναμένεται να επενδυθούν μετά τη μεταβίβαση κεφάλαια έως του συνολικού ποσού των 170.000.000 ευρώ. Στην εμπορική εταιρεία, η χρηματοδότηση της ONEX Elefsis βασίζεται στη DFC (102 εκατ. δολάρια) καθώς και σε ίδια κεφάλαια του ομίλου ONEX (20-80 εκατ. ευρώ), ενώ δύναται να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, σε δεύτερη φάση.

Στην αμυντική εταιρεία (ONEX ELEFSIS Naval Maritime) η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα αφορά τον τομέα της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και λοιπών πλωτών ναυπηγημάτων, τόσο για λογαριασμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όσο και της αλλοδαπής. Η χρηματοδότηση θα γίνει από Fincantieri, Ιταλικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ONEX με όσα κεφαλαία απαιτηθούν, ώστε να διασφαλίζουν την εύρυθμη εκτέλεση των προγραμμάτων της εταιρείας.

Οφειλές

Βάσει του ισοζυγίου της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021, το σύνολο των πάσης φύσεως οφειλών της ανέρχεται σε 432.686.301,67 ευρώ (419.288.880,32 ευρώ γενικές οφειλές και 13.397.491,35 αποζημιώσεις προσωπικού), από τα οποία 211.899.550,24 ευρώ θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείε. Στο ποσό του μεταβιβαζόμενου παθητικού περιλαμβάνεται ποσό 142.337.077 ευρώ προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Συνολικές οφειλές ύψους 220.786.751,43 ευρώ παραμένουν στην εταιρεία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και ικανοποιούνται από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού.

Το σύνολο του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού της NBEE σε περίπτωση πτώχευσης, η αξία του ανέρχεται μόλις στο ποσό των 28.278.157,94 ευρώ, με ελάχιστη ανάκτηση για τους πιστωτές (βλέπε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο).

Τα λοιπά στοιχεία του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού και του μη μεταβιβαζόμενου παθητικού της NBEE θα παραμείνουν στην ΝΒΕΕ και το μη μεταβιβαζόμενο ενεργητικό θα ρευστοποιηθεί από τον διορισμένο από το δικαστήριο Ειδικό Εντολοδόχο. Το προϊόν που θα προκύψει από την ρευστοποίηση του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού θα ικανοποιήσει περαιτέρω τους πιστωτές της εταιρείας για τις απαιτήσεις αυτών που περιλαμβάνονται στο μη μεταβιβαζόμενο παθητικό, ενώ σε περίπτωση μη ικανοποίησης αυτών, οι εν λόγω απαιτήσεις θα διαγραφούν ολοσχερώς.

Πολεμικό Ναυτικό

Έγινε μεταφορά/μεταβίβαση στην αμυντική του συνόλου των υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021 προς το Πολεμικό Ναυτικό ή 142.337.077 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων σε χρονικό διάστημα 30 ετών με παρακράτηση ροών.

Το πολεμικό ναυτικό δεσμεύεται όπως αμελλητί μετά τη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής θα επιστρέψει στην Αλφα Τράπεζα το σύνολο των εγγυητικών επιστολών που τηρεί εις χείρας του, απαλλασσόμενης της ΝΒΕΕ από κάθε ευθύνη εξ αυτών καθ' όσον αυτές αφορούν σε έργα που αφ' ενός δεν μεταβιβάζονται στις νέες εταιρείες και αφ΄ετέρου οι απαιτήσεις που διατηρεί ένεκα αυτών ρυθμίζονται στη συμφωνία εξυγίανσης. Σημειώνεται ότι η ΤΠΚ Νο.6 έχει παραδοθεί από τον 6/2020, ενώ η ΤΠΚ Νο.7 έχει ολοκληρωθεί πλέον του 90% του έργου.

Εργαζόμενοι

Έγινε μεταφορά/μεταβίβαση στην αμυντική του συνόλου των υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021 προς τους εργαζομένους ή 27.041.925,10 ευρώ, καθώς και οι αποζημιώσεις απόλυσής τους ποσού 13.397.491,35 ευρώ, η οποία αναλαμβάνει να τα αποπληρώσει μέσω ιδίων κεφαλαίων ή ενδοομιλικών διευκολύνσεων και ομολογιών.

Ειδικότερα, αναφορικά με την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης, αυτή θα καταβληθεί σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια διμερούς συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και ONEX, προβλέπεται ως ασφαλιστική δικλείδα προς τους εργαζόμενους, και στη περίπτωση τυχόν καθυστερήσεων στην σύναψη αμυντικών προγραμμάτων, η καταβολή του 30% των δεδουλευμένων με την απόφαση του δικαστηρίου και το υπολειπόμενο 70% με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων και την μετεγγραφή του ναυπηγείου στην ΟΝΕΧ.

Τονίζεται ιδιαιτέρως, ότι για δεύτερη φορά η ΟΝΕΧ (αρχικά στο Νεώριο) θα πληρώσει δεδουλευμένα προηγούμενης ιδιοκτησίας πριν την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν 1,2 εκατ. ευρώ εκ των δεδουλευμένων τους τα φετινά Χριστούγεννα έναντι του αχεδίου εξυγίανσης.

Ελληνικό Δημόσιο

Ο ΕΦΚΑ σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβει 4.039.604 ευρώ, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει 5.760.938 ευρώ. • Το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβει ευρώ 1.367.883, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει ευρώ 1.894.773. • Οι εργαζόμενοι (συνολικά και με αποζημιώσεις) από ευρώ 40.439.346 σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβουν ευρώ 2.015.531, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβουν 40.439.346. • Το ΠΝ από ευρώ 142.337.077 σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβει ευρώ 1.579.517, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει ευρώ 142.337.077. • Τα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβουν ευρώ 218.048, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβουν 327.024 ευρώ

Κόστος μη έγκρισης της Συμφωνίας

Η μη έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως αρνητική χρηματοπιστωτική τους θέση και τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αναμένεται να αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, με ιδιαιτέρως αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία (λόγω του μεγέθους του κλάδου), την εθνική ασφάλεια (λόγω της εμπλοκής τους με τα αμυντικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού), αλλά και την τοπική κοινωνία (καθώς έχει καθορίσει το οικονομικό μοντέλο της περιοχής, και συνδέεται άμεσα με την οικονομική επιβίωση της ευρύτερης περιοχής). Παράλληλα, η απώλεια των οφειλών για το ελληνικό δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους, και τους υπολοίπους εμπλεκόμενους φορείς θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική εάν η επιχείρηση εισέλθει σε καθεστώς βίαιης εκκαθάρισης.

Οφέλη για Ελληνική Οικονομία

Εκτός από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της ΝΒΕΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις οποίες το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει να αποπληρωθούν, σύμφωνα με την ERNST & YOUNG εκτιμάται ότι η επανεκκίνηση της δραστηριότητας θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους καθώς και από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναμένεται να απασχοληθούν 600 εργαζόμενοι κατά τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας τους υπό το νέο καθεστώς (ήτοι κατόπιν επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο), ενώ μέχρι και το τέλος του 3ου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων εκτιμάται να ανέλθει άνω των 2.000 (1.000 στην εμπορική και 1.000 στην αμυντική εταιρεία). Συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη, η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.

Πέρα από τις άμεσες θέσεις εργασίας και το δημοσιονομικό θετικό πρόσημο, η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμάται ότι κατά τα επόμενα 25 έτη θα ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας σε εγχώριους προμηθευτές και στην ευρύτερη ελληνική βιομηχανία κεφάλαια ύψους 1,6 - 1,8 δισ. ευρώ.

Μέσω της συναλλαγής επιτυγχάνεται η επανεκκίνηση της λειτουργίας μιας σημαντικής βιομηχανίας, η οποία πέρα από τη δημιουργία υψηλής εταιρικής αξίας, επαναπροσδιορίζει την παραγωγική δυναμική της Ελλάδος σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει η Συμφωνία Εξυγίανσής τους – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους"

«Η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε πόλη θανάτου» - Δεν πείθονται οι Ουκρανοί για τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου

Δύσπιστοι είναι οι Ουκρανοί σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας αφότου διατάχθηκε να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Χερσώνα.Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε «πόλη θανάτου» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ναρκοθετεί τα πάντα εκεί, από διαμερίσματα μέχρι υπονόμους, και ότι σχεδιάζει να βομβαρδίσει τη Χερσώνα από την άλλη όχθη του Δνείπερου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται καχύποπτοι για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση καθώς η εγκατάλειψη της Χερσώνας αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για Μόσχα.

«Ο "ρωσικός κόσμος" είναι ακριβώς αυτό: είδα, έκλεψα, γιόρτασα, σκότωσα "μάρτυρες", άφησα ερείπια και έφυγα», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Παράλληλα, δήλωσε πως «μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική αποχώρηση».

Οι Ρώσοι «φεύγουν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο αν αποσύρονταν πλήρως ή ανασυντάσσονταν», λέει ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ το βράδυ της Τετάρτης.

Ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν γέφυρες καθώς αποχωρούν και ναρκοθετούν δρόμους, δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους - θα εμπλακούν σε μάχες μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας; Κινούνται πολύ αργά», είπε.

«Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα είναι λόγος αισιοδοξίας, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», επισήμανε στο ραδιόφωνο του BBC, ο Γιούρι Σακ ένας σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας. Ο Γιούρι Σακ λέει ότι είναι «πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε» αυτό που η Ρωσία αποκάλεσε «ελιγμό» μονάδων στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο.

«Κάθε φορά που οι Ρώσοι κάνουν μια λεγόμενη χειρονομία καλής θέλησης και «ανασυγκροτούν» τις δυνάμεις τους, είναι λόγω των υπερ-αποδοτικών ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Σακ στο πρόγραμμα World at One του BBC Radio.

Την ίδια στιγμή, ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Snihurivka, ακολουθώντας μια βασική διαδρομή για να προσεγγίσουν τη Χερσώνα ενώ το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Kyiv Post μεταδίδει ότι στην περιοχή του Μικολάιβ δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα.

Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας, Valeriy Zaluzhnyi, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει αν η Ρωσία πράγματι αποχωρεί από τη Χερσώνα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει 7 χιλιόμετρα τις τελευταίες 24 ώρες και ανακατέλαβαν 12 οικισμούς.

Τι λένε οι κάτοικοι

Από την πλευρά τους αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν ακόμα ορατές στη Χερσώνα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να συνεχίζουν την προέλασή τους από τρεις κατευθύνσεις, βορρά, ανατολικά και δυτικά.

Η 85χρονη Nadiia Nizarenko, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι χθες το βράδυ ήταν «η πρώτη ήσυχη νύχτα, σαν να μην έγινε πόλεμος». Η 63χρονη κόρη της, Svitlana Lischeniuk, δήλωσε πως ήταν καχύποπτη με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και με το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει, λέγοντας στον δημοσιογράφο: «[Οι Ρώσοι] είναι πιθανό να ετοιμάσουν μια παγίδα για τον στρατό μας. Θα πάρουμε πίσω τη Χερσώνα, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μην υποφέρουν οι στρατιώτες μας».

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «οι μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων πραγματοποιούν ελιγμούς σε προετοιμασμένη θέση στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο».

Η υποχώρηση από την Χερσώνα αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα μήνα αφότου την προσάρτησε και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε πόλη θανάτου» - Δεν πείθονται οι Ουκρανοί για τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου"

Καλάθι του νοικοκυριού: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την επαρκή σήμανσή του

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου». «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, «όχι» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Ψηφίστηκε, επίσης, κατά πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την επαρκή σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στο παρατηρητήριο τιμών Προϊόντων «Καλάθι του νοικοκυριού». «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι».
Τι προβλέπει η τροπολογία

Άρθρο 1

Διασφάλιση της επάρκειας και της επαρκούς σήμανσης των προϊόντων που συμμετέχουν στο παρατηρητήριο τιμών προϊόντων «Καλάθι του νοικοκυριού» – Προσθήκη παρ. 2 α στο άρθρο 87 του ν. 4986/2022

Στο άρθρο 87 του ν. 4986/2022 (Α’ 204), προστίθεται παρ. 2α ως εξής:

«2α. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6.».

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλάθι του νοικοκυριού: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την επαρκή σήμανσή του"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερός θα γίνει πάλι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (11.11.2022). Καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα ανατολικά και σταδιακά θα επεκταθούν στα δυτικά.    

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, βαθμιαία όμως από τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από νωρίς το απόγευμα στη Μακεδονία και σταδιακά από τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από νωρίς το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από νωρίς το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία και και σταδικά από τις βραδινές ώρες στη Θράκη. Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος, από το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος, από τις μεσημβρινές ώρες όμως στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και σταδιακά από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες πιθανώς στα βόρεια να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις βραδινές ώρες στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος, από τις μεσημβρινές ώρες όμως στη βόρεια Εύβοια θα αναπτυχθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Μεσσηνία: Συνελήφθη και ο τρίτος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία στην Κυπαρισσία

Στη Βαλύρα του δήμου Μεσσήνης εντοπίστηκε και συνελήφθη σήμερα το απόγευμα ο 24χρονος Ρομά, που ταυτοποιήθηκε από την Ασφάλεια Καλαμάτας και κατηγορείται από κοινού με έναν 33χρονο Αλβανό υπήκοο και μια 30χρονη Ελληνίδα, για ανθρωποκτονία και ληστεία, κατά του 31χρονου που βρέθηκε θαμμένος στην αμμουδιά της παραλίας Καρτελά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αύριο στις 10 το πρωί αναμένεται να περάσουν την πόρτα των ανακριτικών αρχών της Κυπαρισσίας για να απολογηθούν για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία. Και οι τρεις πάντως μέχρι στιγμής αρνούνται όλες τις κατηγορίες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: Συνελήφθη και ο τρίτος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία στην Κυπαρισσία"

Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν το Σαββατοκύριακο (12 – 13/11)

Ανακοινώθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Σαββατοκύριακου 12 και 13 Νοεμβρίου για τον 39ο Μαραθώνιο Αθήνας 2022. Τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν και σε δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αντίστροφη μέτρηση για τον 39ο Μαραθώνιο Αθήνας 2022. Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, χιλιάδες δρομείς δίνουν ραντεβού στην αφετηρία, στον Μαραθώνα για να λάβουν μέρος στην ιστορική διαδρομή.

Παράλληλα, το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, αλλά και την Κυριακή, 13 του μηνός, με αφετηρία τη Λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Εθνικού Κήπου και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά στη Βουλή, και τερματισμό πάντα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα διεξαχθούν αγώνες 10 χιλιομέτρων ΟΠΑΠ, 10 χιλιομέτρων Universities Night Run OPAP, 5 χιλιομέτρων Stoiximan και Παιδικός αγώνας 1.200 μέτρων.

Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια το διημέρου 12 και 13 Νοεμβρίου θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

* Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 08.00΄ ώρα της Παρασκευής 11.11.2022 έως την 21.00΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Βασιλέως Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Ηρώδου Αττικού και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

* Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 21.00΄ ώρα της Παρασκευής 11-11-2022 έως την 21.00΄ ώρα της Κυριακής 13-11-2022:

Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και της οδού Ερατοσθένους, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ευαγγελισμό.

Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής λαμπαδηδρομίας

Λόγω διεξαγωγής λαμπαδηδρομίας στο πλαίσιο του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών το Σάββατο, 12.11.2022 και από ώρα 12:00′ έως 15:30′ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης στους παρακάτω δρόμους, περιοχής Δήμου Μαραθώνα:

* Λεωφόρος Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της αφετηρίας της κλασσικής διαδρομής, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα.

* Αγίας Παρασκευής (πρώην Μαραθωνομάχων), σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν το Σαββατοκύριακο (12 – 13/11)"

Τουρκία: Πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλου αέρος-αέρος – Δείτε βίντεο

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, καθώς η Άγκυρα είναι εμφανώς ενοχλημένη μετά τις ανακοινώσεις της Αθήνας για τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Έτσι, στο πλαίσιο της γνωστής προκλητικής τακτικής της προχώρησε το πρωί της Πέμπτης σε νέα υπερπτήση με drone πάνω από την Κανδελιούσσα, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που δείχνει τη δοκιμή ενός τουρκικού πυραύλου αέρος-αέρος, που εκτοξεύεται από μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Πρόκειται για τον πύραυλο Bozdogan τουρκικής κατασκευής μικρού βεληνεκούς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει εχθρικά πτητικά μέσα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλου αέρος-αέρος – Δείτε βίντεο"

Αυτός είναι ο «δράκος» της Νίκαιας – Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία τις φωτογραφίες του επονομαζόμενου και «δράκου» της Νίκαιας. Ο συγκεκριμένος είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος γυναικών στις γειτονιές του Πειραιά.

Έπειτα από εισαγγελική εντολή, η ΕΛ.ΑΣ. δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας του «δράκου» της Νίκαιας. Πρόκειται για τον ULOLLARI (επ.) KLEDI (ον.) του RAKIP και της ALKETA, 28 ετών από την Αλβανία.

Ο 28χρονος συνελήφθη στις 6 Νοεμβρίου από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.). Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα βιασμού και βαριά σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται ότι ο «δράκος» της Νίκαιας επιτέθηκε για να βιάσει μία 20χρονη γυναίκα και είχε αποπειραθεί να βιάσει και άλλη μία στα Καμίνια, η οποία γλύτωσε την τελευταία στιγμή.

Ο επονομαζόμενος και «δράκος» της Νίκαιας, το 2016 είχε συλληφθεί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ το 2018 είχε συλληφθεί και πάλι για απόπειρα βιασμού σε βάρος μίας νεαρής γυναίκας και είχε φυλακιστεί για δύο χρόνια.

Από τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφορούσε ξανά ελεύθερος, παρά το γεγονός πως το παρ’ ολίγον θύμα του και ο σύντροφός της, τον είχαν εντοπίσει και τον είχαν σύρει στην αστυνομία.

Όμως, παρά το ποινικό του παρελθόν, η δράση του θεωρήθηκε πλημμέλημα και έτσι οι Αρχές τον είχαν απαλλάξει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο «δράκος» της Νίκαιας – Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του"

WWF Ελλάς: Η αλήθεια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Την ώρα που ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η WWF Ελλάς τοποθετείται δημόσια σχετικά με το θέμα, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το τέλος του αερίου ή η αρχή του κλιματικού χάους;

Το τελευταίο διήμερο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του έδειξε ότι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτό τελικά που φοβόμασταν και βλέπαμε να εξελίσσεται: η περαιτέρω βύθιση της χώρας μας σε εξάρτηση από το υπαίτιο για την ενεργειακή κρίση ορυκτό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε υποχρέωσή μας, για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, να προβούμε σε ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις που θα θέσουν τη συζήτηση σε σωστές βάσεις.

(AP Photo/Peter Dejong)

Συγκεκριμένα, στις  8 Νοεμβρίου 2022, από το βήμα των ηγετών κρατών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο (COP27), ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας». Αυτή η δήλωση πίστης στο ορυκτό αέριο εκ μέρους του πρωθυπουργού δεν ευσταθεί, για τους εξής λόγους:

1. Το αέριο δεν έχει κανένα μέλλον. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τονίζει ξεκάθαρα ότι «κανένας δεν θα πρέπει να φανταστεί πως η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να δικαιολογήσει ένα κύμα νέων υποδομών πετρελαίου και αερίου σε έναν κόσμο που θέλει να φτάσει στον καθαρό μηδενισμό των εκπομπών μέχρι το 2050».

2. Είναι κρίση ορυκτών καυσίμων, και όχι ‘ενεργειακή κρίση’. Η Ελλάδα υποφέρει τα τελευταία χρόνια από πολύ υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της βαθιάς εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Αυτό φαίνεται καθαρά από τα δεδομένα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας, με τις τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα να κινούνται σε επίπεδα συντριπτικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ακόμα και στις εποχές της πολύ βαθιάς εξάρτησης από τον λιγνίτη.

3. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από το αέριο. Η ενεργειακή κρίση προκλήθηκε ακριβώς από τη βαθιά εξάρτηση πολλών κρατών από το ορυκτό αέριο, στην οποία σταθερά περιέρχεται και η Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Χρόνια χαμένα από την επένδυση σε υποδομές και μέτρα που θα διευκόλυναν τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

4. Μόνος δρόμος για απανθρακοποίηση είναι η εξοικονόμηση και η σωστή ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο δρόμος για ένα ασφαλές και υγιές μέλλον είναι μπροστά και όχι πίσω. Μόνη λύση για την πλήρη αποκάθαρση του ενεργειακού μίγματος της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα είναι η πλήρης πολιτική και θεσμική στήριξη προς ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ενεργειακών αναβαθμίσεων και εξοικονόμησης, και βέβαια η πλήρης στήριξη αποκλειστικά προς την οικολογικά σωστή και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Δεν θα μπορούσαμε να τονίσουμε πιο εμφατικά ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προϋποθέτει πολιτική καινοτομία και  μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σχεδιασμό και όχι προσωρινές, βεβιασμένες και επιβλαβείς για τη φύση και τον άνθρωπο πολιτικές αποφάσεις. Τη στιγμή που έχουμε την επιλογή να αναλάβουμε τις κλιματικές πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικές αναταράξεις, εμείς γιατί να επιλέξουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση σε κρίση για τις επόμενες γενιές;», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς.

Η πραγματικότητα για τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες

Πρόσφατα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός δήλωσε με ανοίκειο για τη σοβαρότητα του προβλήματος εγκωμιασμό ότι η EXXON MOBIL πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Τα γεγονότα, ωστόσο, έχουν ως εξής:

  • Σεισμικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εν κρυπτώ από τις 25 Οκτωβρίου. Για το ζήτημα αυτό έχει υποβληθεί από το WWF και τη Greenpeace προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ αίτημα πληροφοριών, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί.
  • Τις σεισμικές έρευνες πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), όπως προκύπτει και από τις σχετικές ανακοινώσεις, και όχι η EXXON MOBIL.
  • Η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών έχει ανατεθεί από την ΕΔΕΥΕΠ στην εταιρεία Petroleum GeoServices (PGS), της οποίας τα πλοία RAMFORM HYPERION και SANCO SWIFT εκτελούν ηχοβολιστικές εργασίες σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές (40.000 τ.χλμ) της Νότιας και Νοτιοδυτικής Κρήτης και του Ιονίου, αντίστοιχα.
  • Η εκκίνηση σεισμικών ερευνών στις 25 Οκτωβρίου αγνοεί και παραβιάζει τον (ήδη ανεπαρκή) όρο της ίδιας της υπουργικής απόφασης έγκρισης της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων),  σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά της οικολογικά πολύ σημαντικής αυτής περιοχής.
  • Για τις ηχοβολιστικές εργασίες του RAMFORM HYPERION έχει εκδοθεί ναυτική αναγγελία NAVTEX (250920 UTC OCT22) από τις 25 Οκτωβρίου 2022. Για το SANCO SWIFT δεν εκδόθηκε τότε ναυτική αναγγελία. Μάλιστα, μετά το αίτημα πληροφοριών που υποβάλαμε, το πλοίο  κατέπλευσε αρόδου στους Καλούς Λιμένες Κρήτης, όπου παρέμεινε μέχρι προχθές, οπότε εκδόθηκε η σχετική NAVTEX και το πλοίο ξεκίνησε σεισμικές εργασίες.
  • Οι σεισμικές έρευνες θεωρούμε ότι πραγματοποιούνται σε αυτή τη φάση με σκοπό να ασκήσουν πολιτική πίεση στο Συμβούλιο  της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε μόλις στις 2 Νοεμβρίου 2022 η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
  • Πολύ πρόσφατα, ο διευθυντής ερευνών σε απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές (frontier exploration) της EXXON MOBIL, δήλωσε σε συνέδριο στην Κύπρο ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι μικρά και βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, συνεπώς οι επιχειρήσεις των πετρελαϊκών έχουν μεγάλο κόστος, οπότε θα απαιτηθεί κρατική στήριξη και δέσμευση για μελλοντική ασφάλεια της ζήτησης. Με άλλα λόγια, και το περιβάλλον θα υποβαθμιστεί και το ελληνικό κράτος θα αναγκαστεί να επιδοτήσει ακόμα περισσότερο τις πετρελαϊκές εταιρείες που ούτως ή άλλως λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος βάσει των συμβάσεων.
  • Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και των πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων. Μάλιστα, οι συμβάσεις αυτές δεν τις υποχρεώνουν να κάνουν σοβαρές εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ελέγχους.
  • Είναι σκόπιμα παραπλανητικός o μύθος ότι η εξόρυξη αερίου από τις θάλασσες της Ελλάδας θα προσφέρει λύση στην ενεργειακή κρίση. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μόνο κλιματική επιβάρυνση, περιβαλλοντικά προβλήματα και γεωπολιτικές αναστατώσεις φέρνουν. Η πραγματικότητα είναι, με βάση και τις συμβάσεις με τις πετρελαϊκές, ότι από την έναρξη σεισμικών εργασιών μέχρι την έναρξη εξόρυξης υδρογονανθράκων χρειάζονται 7-8 χρόνια. Άρα, ακόμα και αν βρεθούν κοιτάσματα και η ΕΧΧΟΝ κρίνει ότι τη συμφέρει να προχωρήσει σε εξορύξεις, οι πρώτες ποσότητες υδρογονανθράκων θα εξορυχθούν πριν το 2030. Για ποια λύση στη σημερινή κρίση μιλάμε; Μόνο πολύ σοβαρή πηγή κλιματικής κρίσης σε βάθος χρόνου βλέπουμε.
  • Σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Μήπως το φυσικό αέριο εξατμίζεται;», ο (ιστορικά συντηρητικός) Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εξηγεί ότι η κρίση που εντάθηκε με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε για πρώτη φορά την κορύφωση και το τέλος των ορυκτών καυσίμων. Ιδίως για το ορυκτό αέριο, ο ΙΕΑ μας λέει ότι καμία νέα εξόρυξη δεν θα δώσει λύση στη σημερινή κρίση.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "WWF Ελλάς: Η αλήθεια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων"

Δυσβάσταχτο το κόστος εφημερίας για τα φαρμακεία - Εξετάζονται χρεώσεις μετά τα μεσάνυχτα

Εγκαταλείπει τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις η πλειοψηφία των φαρμακοποιών της Αττικής, λόγω οικονομικής ζημίας σε κάθε διανυκτέρευση.

Σε μηνιαία βάση, ολοένα και περισσότεροι φαρμακοποιοί στην Αττική δηλώνουν ότι επιθυμούν να αφαιρεθούν από τα προγράμματα εφημερίας -διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις-, επικαλούμενοι κυρίως οικονομικούς λόγους.

Εννέα στα 10 φαρμακεία δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν την οικονομική ζημία που τους προκαλεί η διανυκτέρευση, λόγω των μεγάλων λειτουργικών εξόδων και των εξόδων παραγγελίας επιπλέον φαρμάκων για την κάλυψη της ζήτησης σε μία εφημερία.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί;

Το PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (www.PharmaManage.gr), στην τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε, επικοινώνησε με αρκετούς φαρμακοποιούς της Αττικής, τους έθεσε το θέμα των διανυκτερεύσεων και πήρε τις παρακάτω απαντήσεις:

Πολύς λόγος γίνεται για το θέμα των διανυκτερεύσεων. Ποια είναι η άποψή σας;

«Θέλουμε να γίνει όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Διανυκτέρευση με αμοιβή γιατί έρχεται πάρα πολύς κόσμος για να πάρει μη απαραίτητα πράγματα.

Κοινώς θέλουμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών κρατών, π.χ. της Γαλλίας.

Δηλαδή, 6€ επιπλέον ανά απόδειξη στις διανυκτερεύσεις των καθημερινών και του Σαββάτου και 4€ επιπλέον ανά απόδειξη για τις Κυριακές και τις αργίες.

Δηλαδή, πήρες ουροσυλλέκτη την Κυριακή; 0,50€+4€, το βράδυ; 0,50€+6€.

Σαν μία εναλλακτική λύση θα μπορούσαμε να βάλουμε μια εφάπαξ αμοιβή - πήχη της τάξεως των 100€ για την κάθε διανυκτέρευση».

Τι θα προτείνατε;

«Θέλουμε τις διανυκτερεύσεις, θέλουμε να βοηθάμε τον κόσμο, αλλά με αμοιβή όπως σε όλη την Ευρώπη, γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τον πληθωρισμό στο «κόκκινο» και το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευτεί, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο επιπλέον αντίτιμο στις νυχτερινές συναλλαγές, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να επιβιώσουμε».

Τι λέει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.);

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Π.Φ.Σ., κ. Απόστολο Βαλτά, ο οποίος μας δήλωσε:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το αντιμετωπίζουν κυρίως οι φαρμακοποιοί της Αττικής και των μεγάλων επαρχιακών πόλεων.

Το έχουμε θέσει στον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, και έχουμε λάβει -το ανακοινώνω για πρώτη φορά- θετική απάντηση και αποδοχή του αιτήματός μας, για την επιβολή κάποιου ποσού, πιθανότατα στα 5€, σε κάθε συναλλαγή που θα γίνεται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, εξαιρουμένων των ιατρικών συνταγών.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διεκδικούμε πάντα το καλύτερο για τον κλάδο και τους συναδέλφους μας».

Το θέμα των διανυκτερεύσεων των φαρμακείων -καθώς και των άλλων μεγάλων προβλημάτων του κλάδου-, φαίνεται πως έχει ανοίξει για τα καλά και αναμένεται να σηκωθεί ακόμα περισσότερο όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές των Φαρμακευτικών Συλλόγων, στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου και δεν υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις -προς το παρόν- για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυσή του.

pharmamanage

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσβάσταχτο το κόστος εφημερίας για τα φαρμακεία - Εξετάζονται χρεώσεις μετά τα μεσάνυχτα"

Θεσσαλονίκη: Δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στους 8 συλληφθέντες για τα επεισόδια

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 8 συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια, μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας.

Οι εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης τους απήγγειλε την κατηγορία της “διατάραξης κοινής ειρήνης”. Επιπλέον ένας κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί όπλων γιατί στην κατοχή του βρέθηκε ένα λέιζερ.

Οι 8 νεαροί συνελήφθησαν σε δύο καταστήματα επί της Μ. Γενναδίου στα οποία προσέτρεξαν προκειμένου να κρυφτούν.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στους 8 συλληφθέντες για τα επεισόδια"

Στα 85 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Όλοι άνδρες

Στα 85 ανέρχονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από 83 που ήταν στην προηγούμενη ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 85. Όλοι τους είναι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (16 - 62). Οι 24 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις  10 Νοεμβρίου 2022.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις  8 Νοεμβρίου  2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 85 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Όλοι άνδρες"

Βασίλης Παπαζάχος: Πέθανε ο σεισμολόγος σε ηλικία 92 ετών

Πέθανε στα 92 του το πρωί της Πέμπτης ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, ο ομότιμος καθηγητής που συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ο Βασίλης Παπαζάχος ήταν «μια εμβληματική επιστημονική και κοινωνική φυσιογνωμία, ένα πρόσωπο που σε δύσκολους καιρούς το αισθανθήκαμε κοντά μας»



Ο Βασίλης Παπαζάχος, γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.

Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών - ΙΤΣΑΚ (1983-1999).

Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών 14 μαθήματα Γεωφυσικής, συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων που κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.

Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο υπάρχουν πάνω από 1000 αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

Συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Δημοσίευσε σειρά άρθρων πάνω σε γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας, συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λ.π.). 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βασίλης Παπαζάχος: Πέθανε ο σεισμολόγος σε ηλικία 92 ετών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news