facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Aντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν κτίριο που είχε εκκενώσει η αστυνομία στην Κρήτη

Νέο βίντεο που εξασφάλισε το Creta24, δείχνει την στιγμή που ομάδα αντιεξουσιαστών, σπάει την πόρτα του Ευαγγελισμού και μπαίνει ξανά μέσα, ανακαταλαμβάνοντας το κτίριο.

Νωρίτερα, περίπου 30 με 50 άτομα βρέθηκαν μέσα και μπροστά από το κτίριο.

Άγνωστο πως, μια μικρή ομάδα κατάφερε να ανέβει στην ταράτσα του «Ευαγγελισμού», απ’ όπου κρέμασαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την εκκένωση της κατάληψης, στις 30 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα το κτίριο είχε σφραγιστεί και φυλάσσονταν με περιπολίες στους γύρω δρόμους διμοιρίας τις πρωινές ώρες και ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. τις απογευματινές.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα – 1/12/23 – ανακαταλάβαμε το κτήριο του Ευαγγελισμού, δίνοντας την τελική μας απάντηση σε σχέση με την καταστολή και την στρατιωτικοποίηση  της γειτονιάς μας αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

Βρισκόμαστε εδώ, στο μέρος που δύο μήνες πριν παραλίγο να βρεθεί νεκρός από τα χέρια των ένστολων καθαρμάτων ο σύντροφος μας Α. όταν εισέβαλαν στο κτήριο πάνοπλες δυνάμεις της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ. Στο ίδιο σημείο, που εδώ και δύο μήνες κάθε λογής μπάτσοι παρενοχλούν περαστικούς και γειτόνισσες , φοβούμενοι μην και καθίσουν στα σκαλιά του κτηρίου. Στο ίδιο σημείο, που με εντολή της Συγκλήτου του ΠΚ, έγινε σφράγισμα του ιστορικού κτηρίου του Ευαγγελισμού και πρόκληση πλήθους καταστροφών από τους τόνους τσιμέντου που έριξαν. Όλα τα παραπάνω θεωρήθηκαν “παράπλευρες” απώλειες σύμφωνα με τον Πρύτανη, προκειμένου να επιστρέψει το κτήριο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, ταυτόχρονα βέβαια επιστρέφοντας και στην πρότερη του κατάσταση -δηλαδή ρημαγμένο και παρατημένο- και σίγουρα χιλιόμετρα μακριά από το να είναι ανοιχτό προς την κοινωνία. Σήμερα -όλοι & όλες μαζί- επικυρώνουμε στην πράξη, αυτό που όλη η πόλη το ξέρει : Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

Τα τελευταία 21 χρόνια, η κατάληψη Ευαγγελισμού έχει χωρέσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτή. Είναι το σπίτι μας, είναι σημείο συνάντησης, είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κόσμος του Ευαγγελισμού, ως κομμάτι του κινήματος και της τοπικής κοινωνίας, έχει δώσει μάχες για τα επίδικα της εποχής, έχει συμμετάσχει σε αγώνες και θα συνεχίσει να το κάνει. Παραμένουμε από την μεριά της ιστορίας, των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων, των εξεγερμένων και των αγωνιστριών. Ενάντια στην ανάθεση, στην εξατομίκευση, την μιζέρια και την απογοήτευση. Ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την πατριαρχία. Ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Το Μεγάλο Σπίτι επέστρεψε.
-21 χρόνια ιστορίας δεν τα σβήνει μια εκκένωση, όπως και την φλόγα στα μάτια και τις καρδιές μας δεν την σβήνει η καταστολή-
Καλούμε κόσμο να στηρίξει την συγκέντρωση αλληλεγγύης αυτή την στιγμή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού (Θεοτοκοπούλου 18, Ηράκλειο Κρήτης)
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης
Δύναμη σε όλους-ες τους αντιφασίστ(ρι)ες που έδωσαν μάχη με φασίστες και μπάτσους την 1η Νοέμβρη. Αλληλεγγύη στην συντρόφισσα Β.
Η ίδια ιστορία για άλλη μια φορά – οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήταν ρομά. Δεν ξεχνάμε τις κρατικές δολοφονίες των Νίκου Σ., Κώστα Φρ., Χρήστου Μ.
Καλή λευτεριά στην συντρόφισσα Πόλα Ρούπα και τον σύντροφο Κώστα Δημαλέξη που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα.
Στέλνουμε σινιάλα αντίστασης σε όλες τις καταλήψεις ανά την Ελλάδα που έχουν δεχθεί ή απειλούνται με καταστολή
Η σκέψη μας με τον σύντροφο Α.

 

ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γείτονες και στις γειτόνισσες που από εκείνη την μέρα μας έδειξαν την αλληλεγγύη τους, αλλά και όλα τα άτομα που σταθήκατε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα και φέρνατε κάθε φορά την σημερινή μέρα ένα βήμα πιο κοντά

Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!
Κατάληψη Ευαγγελισμού»

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » " Aντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν κτίριο που είχε εκκενώσει η αστυνομία στην Κρήτη "

Ρομά έστησαν γλέντι με φωτιές και μουσική στη διαπασών δίπλα στο ΑΤ Λιοσίων

Μια μεγάλη φωτιά άναψαν Ρομά και έβαλαν μουσική στη διαπασών για να διασκεδάσουν χωρίς να υπολογίζουν ότι ακριβώς δίπλα είναι το αστυνομικό τμήμα Λιοσίων.

Το σουρεαλιστικό σκηνικό το βράδυ της Παρασκευής (1/12) κατέγραψαν περίοικοι με τα κινητά τους τηλέφωνα και έπειτα το ανέβασαν στα social media.

Το παράδοξο είναι ότι στο γλέντι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχουν άτομα που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς φέρονται να έχουν συμμετοχή σε υποθέσεις που αφορούν κλοπές με θύματα ηλικιωμένους σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Μάιο η Ελληνική Αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συλληφθέντων για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία που είχε ρημάξει τις παραπάνω περιοχές, κάποιοι εκ των οποίων πρωτοστάτησαν σήμερα στο γλέντι που έχει στηθεί έξω από το Α.Τ Λιοσίων και βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρομά έστησαν γλέντι με φωτιές και μουσική στη διαπασών δίπλα στο ΑΤ Λιοσίων"

Tρίωρες στάσεις εργασίας από τη ΔΟΕ για το διάστημα 1 έως 22 Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα στάσεων εργασίας ανακοίνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενάντια στην αξιολόγηση, ενώ παρόμοια απόφαση έχει λάβει και η ΟΛΜΕ.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε, ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Tρίωρες στάσεις εργασίας από τη ΔΟΕ για το διάστημα 1 έως 22 Δεκεμβρίου"

Χωρίς ταξί για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη – Οι οδηγοί θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση για το φορολογικό

Χωρίς ταξί θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της απεργίας των εργαζομένων για το φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση την οποία ανακοίνωσε η ΠΟΕΙΑΤΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση την οποία διέρχεται ο κλάδος μας.
Έτσι λοιπόν από τη Δευτέρα 04/12/2023 και από ώρα 05:00 ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έως και τα ξημερώματα της Παρασκευής 05:00π.μ.

Την Τρίτη 05/12/2023 και ώρα 10:00 όλα τα ταξί θα μαζευτούν στην Μ. Ψελλού όπου και θα ενημερωθούν τα μέλη για το καθεστώς του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με όλα τα οχήματα προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης όπου θα συναντηθούμε και με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι και απεργούν εκείνη τη μέρα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ταξί για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη – Οι οδηγοί θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση για το φορολογικό"

Αμετανόητος Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νόμιμα»

Λίγες ημέρες μετά το διπλωματικό φιάσκο, όταν και ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε αμετακίνητος για τη θέση του απέναντι στο Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο αεροπλάνο για την Cop28 στο Ντουμπάι, ο Σούνακ δήλωσε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα γλυπτά δεν έχει αλλάξει.

«Είναι ξεκάθαρο από άποψη νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον Guardian.

«Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνουν τα δάνεια πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή πρόθυμοι να το κάνουν αυτό.

Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη». 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετανόητος Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νόμιμα»"

Γυναίκα έπεσε από φέρι – μποτ στο Πέραμα: Νοσηλεύεται στο Θριάσιο

Συναγερμός στο Πέραμα το μεσημέρι της Παρασκευής (1/12), μετά την πτώση γυναίκας από φέρι μποτ, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμές συνθήκες. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Ένα καραβάκι το οποίο περνούσε από το σημείο την περισυνέλλεξε από το νερό και τη μετέφερε στο φέρι μποτ.

Το βίντεο:
 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γυναίκα έπεσε από φέρι – μποτ στο Πέραμα: Νοσηλεύεται στο Θριάσιο"

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν μαθήτριες για ξυλοδαρμό συμμαθήτριας τους

Ένα σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο, μεταξύ ανηλίκων συγκλονίζοντας τις αρμόδιες αρχές.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 3 μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου, 1 Αλβανή και 2 Ελληνίδες, χτύπησαν συμμαθήτρια τους, έξω από το σχολείο μετά τον σχολικό περίπατο. Ένα μάλιστα εκ των τριών κοριτσιών, φέρεται να τραβούσε και βίντεο την στιγμή της επίθεσης.

Το θύμα και ο πατέρας της κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία. Συνελήφθησαν οι ανήλικες αλλά και οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Συνελήφθησαν μαθήτριες για ξυλοδαρμό συμμαθήτριας τους"

Καιρός αύριο: Τοπικές λασποβροχές με ζέστη και ισχυρούς ανέμους – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Τοπικά θα εκδηλωθούν λασποβροχές, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Λίγες ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη δυτική Πελοπόννησο.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη έως 7 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 06 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 22 με 23 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στη Θράκη όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με λίγες τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και πιθανώς μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6,στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στην Κρήτη νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με λίγες ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στα βόρεια έως 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στις Σποράδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές λασποβροχές με ζέστη και ισχυρούς ανέμους – Αναλυτική πρόγνωση"

Διέπρατταν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, πάνω από 500.000 η ζημία -«Εγκέφαλος» πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ κύκλωμα που διέπρατε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών, με τη συνολική ζημία του Οργανισμού να ανέρχεται στα 539.847 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Στην απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, φερόμενος αρχηγός φέρεται να είναι ο Θ. Δ, πρώην πρόεδρος της ομάδας Μπάσκετ του Ηρακλή.

Οι υπόλοιποι είναι δύο λογιστές, ένας ιατρικός επισκέπτης και ένας βενζινάς. Οι 29 γιατροί που έγραφαν τα ιατροφαρμακευτικά υλικά με ΑΜΚΑ εν αγνοία των πολιτών, ήταν ογκολόγοι και ουρολόγοι.

Τα υλικά ήταν κυρίως καθετήρες και συσκευές έκχυσης φαρμάκων για καρκινοπαθείς. Οι καθετήρες ήταν περίπου 150 ευρώ και οι συσκευές καρκινοπαθών από 500 έως 1.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, επιχείρηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος με αποτέλεσμα τη σύλληψη -5- μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη -33- άτομα.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν από τις πράξεις αυτές.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν -29- ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και έτερων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα ανωτέρω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες κατηγορουμένων και τις έδρες επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κλπ) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες
πλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειών,
πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων,
κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
-92.255- ευρώ,
-11.350- δολάρια ΗΠΑ,
-2.300- λίρες Ηνωμένου Βασιλείου,
πιστόλι με γεμιστήρα και
-63- αβολίδωτα φυσίγγια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Διέπρατταν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, πάνω από 500.000 η ζημία -«Εγκέφαλος» πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή"

Απειλεί με μηνύσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την εξαίρεσή της από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

Για «λυσσώδη προσπάθεια» να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή «διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών» μίλησε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνώμης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος τής εξεταστικής επιτροπής.

Δεν αλλάζω στάση και δεν λοξοδρομώ, και έτσι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, «που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την εξεταστική επιτροπή [..] και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε και να τα φέρετε στα μέτρα σας είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Με αφορμή μάλιστα τον πρόσφατο θάνατο του Χένρι Κίσιντζερ, ο οποίος «έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα πολλών ανθρώπων και πολλών λαών, αλλά βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης» όπως είπε, σημείωσε πως «μέχρι η Ιστορία να καταγράψει και να στείλει εκεί που πρέπει, εκείνους που ζημιώνουν τις κοινωνίες και τους λαούς, πολλές φορές η επικοινωνία τους αποθεώνει» και προσέθεσε:

«Εγώ, επειδή έκανα μήνυση στον Χένρι Κίσιντζερ το 2003 -ήτανε η πρώτη μου νομική ενέργεια, με την ιδιότητα της δικηγόρου του ιστορικού δημοσιογράφου του Ηλία Δημητρακοπούλου- και έκανα αυτή τη μήνυση που το ελληνικό κράτος δεν την υποστήριξε, αλλά την υποστήριξε πολύς κόσμος σε διεθνές επίπεδο, για να ελεγχθεί ο Κίσιντζερ για διεθνή εγκλήματα, για τη συμμετοχή στα εγκλήματα της χούντας, και για την κυπριακή τραγωδία, τα διεθνή εγκλήματα σε βάρος του κυπριακού λαού, […] από τότε μέχρι σήμερα δεν αλλάζω αυτά που λέω, δεν αλλάζω στάση, και δεν λοξοδρομώ. Πρέπει να σας πω ότι δεν το έχω μετανιώσει. Γιατί μπορώ να κυκλοφορώ στους δρόμους κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μου χωρίς να έχω φύλαξη και άλλου είδους προστασία. Μπορώ να είμαι μία από τους πολίτες πάντα, και μπορώ να κοιτώ στα μάτια και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την επιτροπή την εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών. Και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε, και να τα φέρετε στα μέτρα σας. Ξέρω ότι ενοχλώ πολλές και ισχυρές εξουσίες, ξέρω ότι η Πλεύση Ελευθερίας αυτό το μικρό καραβάκι είναι πολύ ενοχλητικό και το βαρούν πολύ, θα παραμείνει εδώ όσο κι αν προσπαθείτε να το τορπιλίσετε και να το καταβυθίσετε, θα συνεχίσει να πλέει προς την ελευθερία».

Μιλώντας αργότερα στους συντάκτες, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα κινήσει ένδικα μέσα κατά των μελών του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την παραπάνω γνωμοδότηση, καθώς, όπως ανέφερε, προκύπτουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί με μηνύσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την εξαίρεσή της από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη"

Σαλαμίνα: Προφυλακίστηκε ο 68χρονος ιερέας που κατηγορείται για ασέλγεια σε 12χρονο

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 68χρονος ιερέας, από τη Σαλαμίνα.

Ο παλαιοημερολογίτης κληρικός κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τη συνήγορό του, ωστόσο, ο 68χρονος παλαιοημερολογίτης ιερέας που λειτουργεί σε μοναστήρι στη Σαλαμίνα δήλωσε αθώος στην απολογία του και δεν αποδέχεται τις αξιόποινες πράξεις έτσι όπως περιγράφονται στο κατηγορητήριο.

Νωρίτερα, ο 68χρονος ιερέας οδηγήθηκε στα δικαστήρια Πειραιά, με χειροπέδες, φορώντας το μαύρο ράσο του και καλύπτοντας το πρόσωπό του.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, καθώς φέρεται κάπου ανάμεσα σε Ιούνιο του 2022 και Ιανουάριο του 2023, ο κατηγορούμενος, «κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι ανηλίκου και εκμεταλλευόμενος την απουσία των γονέων αυτού, ενεργούσε κατ’ επανάληψη γενετήσιες πράξεις σε βάρος του».

Επιπλέον, έγινε έρευνα τόσο στο σπίτι του όσο και στους χώρους του Ιερού Ναού, που λειτουργούσε ως ιερέας, και κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, έχει κατηγορηθεί, για ίδια αδικήματα, για τα οποία είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλαμίνα: Προφυλακίστηκε ο 68χρονος ιερέας που κατηγορείται για ασέλγεια σε 12χρονο"

Αλαλούμ με τέλη κυκλοφορίας: Στοιχεία άλλων χρηστών έστειλε η ΑΑΔΕ!

Την εκ παραδρομής αποστολή στοιχείων άλλων χρηστών σε μηνύματα που απέστειλε προς οφειλέτες τελών κυκλοφορίας του 2018 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Ηδη ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Γ. Πιτσιλής διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για το λάθος, ενώ η ΑΑΔΕ ζητά από τους χρήστες που έλαβαν τα μηνύματα να τα διαγράψουν άμεσα και οριστικά.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ σε σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν -λόγω τεχνικής αστοχίας- ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικούς πρόσβασης - password) και άλλων οφειλετών».

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση, η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι οι οφειλέτες που έλαβαν mail με ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username άλλων οφειλετών, ανέρχονται σε 16.000.

Οπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή «άμεσα ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων αυτών ήδη λαμβάνουν από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο τους ζητείται να διαγράψουν άμεσα και οριστικά από την εισερχόμενη αλληλογραφία τους τα εν λόγω μηνύματα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, απαγορεύεται η διατήρηση, κοινοποίηση και εν γένει χρήση πληροφοριών, που αφορούν σε άλλα πρόσωπα.

Δεδομένου ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης - password (οι οποίοι τηρούνται σε κρυπτογραφημένη μορφή και δεν είναι ανακτήσιμοι ούτε από την ΑΑΔΕ), ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιελήφθησαν στα μηνύματα αυτά, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα αποστείλει οδηγίες προς τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, προκειμένου για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι παγίως συστήνεται, ως μέτρο προληπτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.

Για το περιστατικό, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα ανωτέρω, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα - Παρασκευή, 07:30 - 17:00.

Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απολογείται για το περιστατικό και την αναστάτωση που προκάλεσε στους παραλήπτες των εν λόγω μηνυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με τέλη κυκλοφορίας: Στοιχεία άλλων χρηστών έστειλε η ΑΑΔΕ!"

Τραγωδία στην Αχαΐα: Συρμός του Προαστιακού παρέσυρε άνδρα και τον σκότωσε – Η σορός του βρέθηκε μέσα σε ποτάμι

Νεκρός ανασύρθηκε ένας άνδρας από τα νερά του Πείρου ποταμού μετά την παράσυρσή του από τον Προαστιακό στη σιδερένια γέφυρα, που βρίσκεται μεταξύ Αλισσού και Κάτω Αχαΐας.

Σύμφωνα με το pelop.gr, στο σημείο βρέθηκε μία καραμπίνα και εικάζεται πως πρόκειται για κυνηγό.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπως επίσης και 6 οχήματα και 15 άνδρες της Πυροσβεστικής.

Στο τμήμα Άγιος Ανδρέας – Κάτω Αχαϊα, διεκόπη η κυκλοφορία της γραμμής και τα δρομολόγια γίνονται με λεωφορεία, σύμφωνα με το tempo24.news.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Αχαΐα: Συρμός του Προαστιακού παρέσυρε άνδρα και τον σκότωσε – Η σορός του βρέθηκε μέσα σε ποτάμι"

Την εξαίρεση της Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη προτείνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Υπέρ της εξαίρεσης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών τάσσεται η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, με το σκεπτικό ότι η πολιτική αρχηγός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέλος της Επιτροπής και συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας στην ίδια υπόθεση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γνωμοδότηση, «[…] Από τα ανωτέρω συνάγεται, όσον αφορά τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι, όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της. Του νόμου μη διακρίνοντος είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ’ αμοιβή ή όχι». Λίγες γραμμές παραπάνω αναφέρεται πως «οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, και ενεργούν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τους, έρευνα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συστάθηκαν».

Να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική και η τελική απόφαση για την εξαίρεση ή μη της κας Κωνσταντοπούλου θα ληφθεί κατά πλειοψηφία από τα μέλη της εξεταστικής, πιθανότατα στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.

Υπενθυμίζεται πως το σχετικό ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο εστάλη μετά από πρόταση του εισηγητή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος έθεσε ζήτημα κολλήματος για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς -όπως είπε- ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε ανακριτικές διαδικασίες πρόσωπο που ταυτόχρονα είναι συνήγορος στην ίδια υπόθεση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, που είναι δικηγόρος οικογένειας θύματος του τραγικού δυστυχήματος έχει αντικρούσει νομικά τους λόγους εξαίρεσής της από την εξεταστική, ενώ παράλληλα έχει υποστηρίξει πως η «αποβολή» της στοχεύει στη συσκότιση της έρευνας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Την εξαίρεση της Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη προτείνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής"

Πετρούπολη: Κακοποιοί εξαπάτησαν ηλικιωμένο και του «άρπαξαν» 40.000 ευρώ

Ζευγάρι κακοποιών άρπαξαν από ηλικιωμένο πάνω από 40.000 ευρώ. Οι δράστες, ένας άνδρας και μια γυναίκα προσέγγισαν τον 89 χρόνο άνδρα σε μια πλατεία στην Πετρούπολη.

Με τη γνωστή μέθοδο ότι συγγενικό του πρόσωπο έχει μεγάλη ανάγκη από χρήματα τον οδήγησαν στο πλησιέστερο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης και αφού τους έδωσε την κάρτα του και τον κωδικό, έβγαλαν το ανώτατο πόσο που μπορούσαν το οποίο ήταν 600 ευρώ, σύμφωνα με το Lawandorder.gr.

Το θράσος των κακοποιών δεν σταματά όμως εκεί. Μέσα από την κουβέντα που του έπιασαν έμαθαν ότι είναι μόνος στο σπίτι του και έχει αρκετά χρήματα σε μετρητά. Έπεισαν λοιπόν τον ηλικιωμένο άνδρα να επιβιβασθεί στο αυτοκίνητο τους για να τον μεταφέρουν σπίτι.

Μπήκαν και οι τρεις μέσα και ο 89 χρόνος έβγαλε 40.000 που είχε κρυμμένα και τους τα έδωσε. Όταν έφυγαν οι κακοποιοί, σαν κύριοι με όλα του τα χρήματα από το σπίτι κατάλαβε ο ηλικιωμένος τι έκανε και ειδοποίησε τους συγγενείς του και την αστυνομία.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρούπολη: Κακοποιοί εξαπάτησαν ηλικιωμένο και του «άρπαξαν» 40.000 ευρώ"

Αντιπρόεδρος Google: Μοντέλα πρόγνωσης της ΑΙ θα προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα

Η ανάπτυξη εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη ο Αντιπρόεδρος της Google, Γιόσι Ματίας. Ο ισραηλινός μηχανικός του τεχνολογικού κολοσσού που συνάντησε χθες τον Πρωθυπουργό και βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπάι για τη Σύνοδο COP28 εξήγησε πως τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα πρόγνωσης θα γίνουν ισχυρότερα και θα βοηθήσουν τις χώρες να προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα.

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ΤΝ ενάντια στην κλιματική αλλαγή; Στη ΝΑ Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τεράστιους κινδύνους, ειδικά με τις δασικές πυρκαγιές. Είδατε τι συνέβη το καλοκαίρι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το ίδιο και με τις πλημμύρες. Υπάρχουν συστήματα προειδοποίησης με τα οποία μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία;

Κάτι που είδαμε με το πέρασμα του χρόνου, είναι πως η ΤΝ μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συνδράμει σε αυτό που αποκαλούμε μετριασμό της κλιματικής αλλαγής: στον μετριασμό των εκπομπών αερίων και της υπερθέρμανσης Πρόσφατη έκθεση της Google και της BCG κατέδειξε ότι η ΤΝ εκτιμάται πως μπορεί να μετριάσει κατά 5-10 τις εκπομπές αερίων. Πολύ σημαντικό. Επίσης, βοηθάει στην προσαρμογή, στο πώς να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση, όπως σε φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές. Κάποτε έμοιαζε σχεδόν αδύνατον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της πρόγνωσης πλημμυρών, αλλά σήμερα, με τη χρήση της ΤΝ, ήδη προβλέπουμε ικανοποιητικά πλημμύρες σε πολλά μέρη του κόσμου. Μάλιστα, έχουμε την πλατφόρμα Flood Hub. Παρέχει προβλέψεις έως και επτά ημέρες νωρίτερα για πάνω από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη Θεσσαλία πριν από τρεις μήνες σημειώθηκε μία τρομερή πλημμύρα. Οι επιστήμονες είπαν πως τέτοια ποσότητα νερού πέφτει ίσως μία φορά στα 100 χρόνια. Θα μπορούσαν να μας έχουν προειδοποιήσει τα εργαλεία της ΤΝ;

Σημειώνουμε πρόοδο αναφορικά με τέτοιες προβλέψεις. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στις ποτάμιες πλημμύρες. Ποτάμιες πλημμύρες είναι όταν υπερχειλίζουν ποταμοί. Άλλα είδη πλημμυρών απαιτούν πρόοδο από επιστημονικής άποψης, όπως οι αστικές ή οι αιφνίδιες πλημμύρες. Η ΤΝ μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη πρόγνωση. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις, οργανισμούς. Οι δασικές πυρκαγιές είναι άλλος ένας τομέας, όπου η πληροφόρηση για την τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντική για τον κόσμο, τους διασώστες και τις κυβερνήσεις.

Τι ακριβώς κάνει η ΤΝ; Τοποθετούνται αισθητήρες στα δάση; Ποιος είναι ο μηχανισμός;

Παίρνουμε δορυφορικές εικόνες, τις αναλύουμε και ταυτοποιούμε, με βάση την ανάλυση εικόνας μέσω ΤΝ, τα όρια της δασικής πυρκαγιάς. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνολογίες σε ευρεία κλίμακα, όπως και η αξιοποίηση άλλων τεχνολογιών. Με τα χρόνια παρατηρείται επίταση της συχνότητας και της σφοδρότητας αυτών των συμβάντων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους ακραίους καύσωνες, τις καταιγίδες, πιο συχνά και σφοδρά φαινόμενα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντιπρόεδρος Google: Μοντέλα πρόγνωσης της ΑΙ θα προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα"

Μαρκόπουλο: Βρέθηκε «εργαστήριο» παραποίησης πινακίδων για κλεμμένα οχήματα – Συνελήφθη ένα άτομο

Ένας 41χρονος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (29/11) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων. Σύμφωνα με τη ΕΛΑΣ, αναζητείται συνεργός του.

Το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε σε κλειστό χώρο στάθμευσης, σε σπίτι, στο Μαρκόπουλο, αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί στα μέσα Νοεμβρίου από την περιοχή την Νέας Σμύρνης. Μάλιστα, οι πινακίδες κυκλοφορίας είχαν αντικατασταθεί με πινακίδες Αρχών Νορβηγίας.

Μετά από έρευνα στην οικία του κατηγορουμένου βρέθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξοπλισμός παραποίησης στοιχείων αφαιρεθέντων οχημάτων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τι βρέθηκε

Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

  • Ειδικό εργαλείο για αναγραφή αριθμών και γραμμάτων και πλαστικό Πλαίσιο με λατινικά γράμματα και αριθμούς.
  • Πλήρης εργαλειοθήκη.
  • Διαγνωστικό μηχάνημα.
  • Μηχάνημα ακινητοποίησης αυτοκινήτων (immobilizer).
  • Κλειδί εκκίνησης του αυτοκινήτου.
  • Πινακίδες κυκλοφορίας Αρχών Νορβηγίας.
  • Η άδεια κυκλοφορίας του ανωτέρω αναφερόμενου αυτοκινήτου.
  • Διαβρωτικό και σπρέι.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρκόπουλο: Βρέθηκε «εργαστήριο» παραποίησης πινακίδων για κλεμμένα οχήματα – Συνελήφθη ένα άτομο"

Ομόφωνα ένοχος ο 27χρονος οδηγός για τον θάνατο της 21χρονης Έμμας – Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16,5 ετών

Συνολική ποινή κάθειρξης 16,5 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 27χρονο οδηγό του αυτοκινήτου για τη θανατηφόρα παράσυρση με εγκατάλειψη τής 21χρονης Έμμας, τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου 2022. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για όλες τις πράξεις και χωρίς ελαφρυντικό.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον έκριναν ένοχο για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια, ενώ απέρριψαν το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς που αιτήθηκε, μέσω του συνηγόρου του, ο κατηγορούμενος.

Την ενοχή του για το σύνολο των παραπάνω πράξεων με απόρριψη ελαφρυντικού είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της Έδρας.

«Γύρισα το τιμόνι για να την αποφύγω αλλά γλίστρησε το αμάξι – Βγήκε απότομα»

«Την είδα ξαφνικά μπροστά μου. Όταν τη χτύπησα, τρόμαξα κι έφυγα», ανέφερε, κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος οδηγός ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την θανατηφόρα παράσυρση με εγκατάλειψη της 21χρονης Έμμας, τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την απολογία του ανέφερε ότι βρίσκεται 13 χρόνια στην Ελλάδα και δούλευε σε οικοδομές, σύμφωνα με το grtimes.

«Πήγαινα προς το σπίτι. Το είχα 3-4 μέρες το αυτοκίνητο. Ήμασταν στα παζάρια, θα έκανα έλεγχο σε μηχανικό για να το πάρω. Εδώ δεν είχα δίπλωμα επειδή δεν είχα χαρτιά. Έχω εμπειρία στην οδήγηση από τα 18. Δεν ήξερα ότι το αυτοκίνητο ήταν πειραγμένο.. Έκανε μόνο θόρυβο, νόμιζα ότι ήταν από την εξάτμιση. Δεν το “πάτησα” για να τρέξω. Ήμουν στα φανάρια. Ξεκινάω με πράσινο. Ύστερα από 100 μέτρα η κοπέλα βγήκε απότομα μπροστά μου, από Καμάρα. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, έτρεχα με 55 χιλιόμετρα, το πολύ. Την βλέπω για 2 δευτερόλεπτα, πατάω φρένο να τη αποφύγω. Μετά έστριψα το τιμόνι γιατί αλλιώς θα την έπαιρνα από κάτω από το σασμάν. Ελιγμό δεν έκανα ποτέ. Δεν την είδα, μου βγήκε απότομα. Από μια μεριά ήταν σταθμευμένα ταξί από την άλλη αμάξια. Είχε φώτα. Δεν ήταν σταματημένη, προχωρούσε αλλά δεν φαινόταν. Πρόσεχα. Την ώρα που βγήκε μπροστά μου την είδα, στο ένα μέτρο. Όχι πιο πριν. Δεν βγήκε από τη διάβαση. Έφυγε το πισινό μέρος του αμαξιού και βγήκα στο άλλο ρεύμα, χτυπώντας δύο αμάξια. Πήγα να φύγω. Τρόμαξα, τα έχασα. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να χτυπάμε ανθρώπους… Δεν ήξερα πως να φερθώ, ήταν λάθος», είπε ο οδηγός.

«Έφυγα από εκεί. Δεν έγινε ποτέ όπισθεν. Και να ήθελα δεν γινόταν. Τότε κατάλαβα ότι ήταν πειραγμένο το αμάξι, από το γκάζι που έπαιρνε, όταν έφυγα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ομόφωνα ένοχος ο 27χρονος οδηγός για τον θάνατο της 21χρονης Έμμας – Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16,5 ετών"

Εορταστικό ωράριο 2023: Άλλες ώρες στη Θεσσαλονίκη άλλες στην Αθήνα

Καθώς σιγά σιγά μπαίνουμε σε ρυθμούς Χριστουγέννων οι εμπορικοί σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων για το εορταστικό ωράριο για το 2023.

Εορταστικό ωράριο 2023 για την Θεσσαλονίκη

Σε ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα:

Τις καθημερινές της περιόδου 15-22 Δεκεμβρίου θα παραμένουν ανοικτά από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Το Σάββατο 16 του μηνός θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 17 του μηνός από τις 11 ως τις 6.

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα

Την παραμονή των Χριστουγέννων θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.

Κατά την εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Τις καθημερινές της περιόδου 27-29 Δεκεμβρίου θα παραμένουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Πρωτοχρονιά.

Για την Τρίτη 2 Ιανουαρίου ο ΕΣΘ προτείνει «όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά».

eortastiko-orario-Thessaloniki_12e63.png

Εορταστικό ωράριο 2023 για την Αθήνα

Όσον αφορά την Αθήνα, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ξεκινάει το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά κάθε μέρα, με συνεχές ωράριο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Όσον αφορά τις Κυριακές 17,24 και 31 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου καθώς και τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Eortastiko-orario-athina_55c6a.png

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εορταστικό ωράριο 2023: Άλλες ώρες στη Θεσσαλονίκη άλλες στην Αθήνα "

Οι «χρυσοί Ολυμπιονίκες» των κλήσεων- «Συλλογή» από 196 ροζ χαρτάκια έχει οδηγός στη Θεσσαλονίκη

Οι περισσότεροι οδηγοί όταν βλέπουν ένα ροζ χαρτάκι στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους συνετίζονται και την επόμενη φορά που θα θελήσουν να παρανομήσουν, το σκέφτονται διπλά και τριπλά φοβούμενοι το πρόστιμο και τις κυρώσεις του νόμου. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι «σαρώνουν» στις κλήσεις και δεν βάζουν με τίποτα μυαλό. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται οδηγός στην πόλη να έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς της βεβαιώθηκαν 196 παραβάσεις.

Πρόκειται για παραβάσεις, κάθε είδους, που συμπεριλαμβάνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Από υπερβολική ταχύτητα έως διέλευση κόκκινου σηματοδότη, παράνομο παρκάρισμα, διπλοστάθμευση κ.ά., με το συνολικό ύψος των προστίμων να ξεπερνά τις 11.000 ευρώ, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το ύψος των προσαυξήσεων.

Βέβαια και όσοι ακολουθούν στη λίστα των παραβάσεων στη Θεσσαλονίκη δεν υπολείπονται κατά πολύ… Το «αργυρό» μετάλλιο απονέμεται σε οδηγό που μετρά 160 κλήσεις, ενώ μόλις δέκα λιγότερες έχει ο τρίτος στη σειρά κατάταξης.

Οι παραπάνω κλήσεις κόπηκαν από την έναρξη λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας έως και σήμερα και αφορούν αποκλειστικά και μόνο παραβάσεις που βεβαιώθηκαν εντός του δήμου Θεσσαλονίκης, δίχως να προσμετρώνται άλλες που -ενδεχομένως- βεβαιώθηκαν σε γειτονικούς δήμους.

«Ειδικά στο κέντρο, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που μας είναι γνωστά από άποψη παραβατικότητας. Μπορεί οι δημοτικοί αστυνομικοί να μην θυμούνται την πινακίδα απ’ έξω, αλλά θυμούνται χρώμα, ένα χαρακτηριστικό που φέρει το όχημα, το χρώμα από τα καθίσματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αλλαγιώτης.

Βέβαια, υπάρχουν και οδηγοί οι οποίοι πονηρά σκεπτόμενοι -και για να γλιτώσουν την κλήση, επιλέγουν να τοποθετήσουν στο τζάμι του αυτοκινήτου τους ένα παλαιότερο ροζ χαρτάκι, ώστε να ξεγελάσουν τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Άλλοι πάλι αρπάζουν από γειτονικό αυτοκίνητο την κλήση και την τοποθετούν στο δικό τους παρμπρίζ, πάλι με την ελπίδα πως θα γλιτώσουν το πρόστιμο, ενώ μια μερίδα πολιτών χρησιμοποιούν κάρτες αναπήρων που ανήκουν σε φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, φροντίζοντας ωστόσο να καλύπτουν τον αριθμό πινακίδας που υπάρχει στην κάρτα. «Επειδή όλα αυτά τα ξέρουμε, τσεκάρουμε τις κλήσεις που υπάρχουν στα αυτοκίνητα. Μέσα στα 20 χρόνια παρουσίας στους δρόμους, τα έχουμε δει όλα. Εμείς υποχρεούμαστε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να είμαστε ίσοι και δίκαιοι απέναντι σε όλους» πρόσθεσε ο κ. Αλλαγιώτης.

Οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας θα είναι εντατικοί το επόμενο διάστημα και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, ενώ συνολικά, από τις αρχές του 2023 έως και τις 30 Νοεμβρίου, οι δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης βεβαίωσαν 130.184 παραβάσεις του ΚΟΚ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «χρυσοί Ολυμπιονίκες» των κλήσεων- «Συλλογή» από 196 ροζ χαρτάκια έχει οδηγός στη Θεσσαλονίκη"

Προληπτική ανάκληση παρτίδων της σοκολάτας Toblerone - Χωρίς επισήμανση συστατικών στα ελληνικά η συσκευασία

Στην προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του προϊόντος Toblerone 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε με δική της πρωτοβουλία η Mondelēz Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει επισήμανση συστατικών στα ελληνικά στη συσκευασία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα συστατικά του προϊόντος περιλαμβάνονται γάλα, αμύγδαλο, σόγια και αυγό, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν ορισμένους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία σε κάποιο από τα αυτά τα συστατικά. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι άριστης ποιότητας και καθ' όλα ασφαλές και είναι κατάλληλο για κατανάλωση από όλους πλην των παραπάνω αναφερόμενων.

Η εταιρεία ενημέρωσε προληπτικά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία ανάκλησης αφορά αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες παρτίδες με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 24/12/2024, 25/12/2024, 24/01/2025, 28/01/2025 και σε κανέναν άλλο κωδικό ή και άλλο προϊόν Toblerone.

Η εταιρεία ανακαλεί από την αγορά το προϊόν Toblerone 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα με απουσία επισήμανσης συστατικών στα ελληνικά στη συσκευασία, με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 24/12/2024, 25/12/2024, 24/01/2025, 28/01/2025 και με LOT numbers: OOY4033871, OOY4033913, OOY4034331, OOY4034332, OOY4034372, OOY4034373, OOY4133912, OOY4133913, OOY4134331, OOY4134332, OOY4134372, OOY4134373, OOY4233912, OOY4233913.

Οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στο γάλα, το αμύγδαλο, τη σόγια και το αυγό καλούνται να μην ανοίξουν ή καταναλώσουν το προϊόν.

Για οποιοδήποτε ερώτημα, οι καταναλωτές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Γραμμή Καταναλωτών Ελλάδας στο 800-11-81111 (από σταθερό τηλέφωνο χωρίς χρέωση) όπου μπορούν να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα από τη Mondelēz Ελλάς ΑΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Προληπτική ανάκληση παρτίδων της σοκολάτας Toblerone - Χωρίς επισήμανση συστατικών στα ελληνικά η συσκευασία"

Αυξάνονται τα διόδια από την 1η Ιανουαρίου – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Από 7,6% έως 7,7% αυξάνονται τα διόδια των εθνικών οδών εντός των επομένων ημερών και ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μετά από μια μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής.

Οι εταιρείες θα ενημερώσουν τις δανείστριες τράπεζες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το υπουργείο και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές, που θα εφαρμοστούν σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο πλην της Αττικής Οδού.

Οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με κούρεμα της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%. Έτσι, η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά και αυτό που μένει να ανακοινωθεί είναι το πώς θα μοιραστεί. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια ετήσια αναπροσαρμογή κατά 6% στην οποία θα ενσωματωθεί πιθανώς και η αύξηση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, που ήταν 1,6% και αφορά στην προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων του 2024.

Για τα έτη 2025 και 2026 οι οδηγοί θα επωμιστούν μια αύξηση της τάξης του 2% συν τον πληθωρισμό κάθε έτους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αποφύγει να ανακοινώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για τη συνάντηση που είχε με τις εταιρείες παραχώρησης για το θέμα των διοδίων. Αυτή η στάση δεν αποκλείεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν εγείρει διεκδικήσεις από το δημόσιο για την πολύμηνη καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των τελών, την οποία το υπουργείο φέρεται να έχει ζητήσει να αποσύρουν.

Πέρυσι, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Οδός, Κεντρική Οδός, Μορέας, Γέφυρα Ρίο -Αντίρριο) είχαν υπαναχωρήσει στο θέμα της ανατίμησης των διοδίων παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους προβλέπουν την ετήσια αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό, κατόπιν παραίνεσης της κυβέρνησης να παγώσουν τις αυξήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Έτσι, μετά τις εκλογές οι εταιρείες επανήλθαν με αίτημα την άμεση αναπροσαρμογή των διοδίων, απόφαση όμως που τις έφερε σε αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία εξαιτίας διαφωνιών τόσο ως προς το ύψος των αυξήσεων όσο και ως προς το χρόνο εφαρμογής τους. Η συζήτηση διακόπηκε τον Σεπτέμβριο μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και ιδίως την περιφέρεια της Θεσσαλίας και τώρα οι δύο πλευρές ξανακάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το τρέχον έτος κατά 1,65% σε σχέση με το 2022 και σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί και το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%. Εάν πράγματι ανακοινωθεί μια τέτοια αύξηση, τότε το κόστος μόνο των διοδίων για ένα ΙΧ αυτοκίνητο, που θα ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, στα Ιωάννινα (μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ, στην Πάτρα 12,70 ευρώ από 11,80 ευρώ, που είναι σήμερα και στην Καλαμάτα 15 ευρώ έναντι 13,95 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται τα διόδια από την 1η Ιανουαρίου – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκοτώθηκαν 32 Παλαιστίνιοι από πλήγματα του Τελ Αβίβ μετά την εκπνοή της εκεχειρίας

Ξεκίνησαν και πάλι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, μετά την εκπνοή της εκεχειρίας στη Γάζα σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρεχ, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα, σήμερα το πρωί.

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει πως 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις δύο πρώτες ώρες μετά την εκπνοή της εκεχειρίας και πως οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας

Την ίδια ώρα, οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, που είναι η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση «στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας».

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη «για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Το Ιράν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ για την επανέναρξη των εχθροπραξιών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Ιράν που κατηγορεί το Τελ Αβίβ και τις ΗΠΑ για την επανάληψη των συγκρούσεων.

Ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «αφού σκότωσαν περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, οι σιωνιστές βρικόλακες ξεκίνησαν έναν νέο φονικό κύκλο με τη συνεχιζόμενη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Κανανί υπογράμμισε ότι «η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας» ξεκίνησε «πριν την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν» από το Ισραήλ.

«Είναι προφανές ότι την πολιτική και νομική ευθύνη (…) της σφαγής του παλαιστινιακού λαού φέρουν οι εγκληματίες του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση και κάποιες κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

Έληξε η εκεχειρία και ξεκίνησαν οι επιθέσεις

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου και, έπειτα από δύο φορές που παρατάθηκε, εξέπνευσε σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι τις επιχειρήσεις του εναντίον της Γάζας, ενώ η Χαμάς έχει αρχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «παραβίασε τη συμφωνία» εκεχειρίας.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα μεταβεί στην COP28 στο Ντουμπάι διότι έχει προσκληθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημο μέσο ενημέρωσης. Το Ιράν εκπροσωπείται από τον υπουργό Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν, ο οποίος «θα εξηγήσει τις θέσεις της χώρας μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 180 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται ως τις 12 Δεκεμβρίου στην COP είναι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει σειρά διπλωματικών επαφών.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν εξέφρασε τη λύπη του για την «παρουσία» στην COP «αξιωματούχων του καθεστώτος κατοχής μετά τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που διαπράττει «το σιωνιστικό καθεστώς».

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές επαφές στο Ισραήλ και στηρίζει τη Χαμάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκοτώθηκαν 32 Παλαιστίνιοι από πλήγματα του Τελ Αβίβ μετά την εκπνοή της εκεχειρίας"

Ανήλικη κατήγγειλε ότι τη βίασε 36χρονος σε χωριό της Ν. Ζίχνης

Μια ανήλικη κοπέλα φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού από 36χρονο σε χωριό του Δήμου Νέας Ζίχνης. Η ανήλικη σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει καταγγελία στο Αστυνομικό τμήμα Νέας Ζίχνης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 36χρονος δεν έχει εντοπιστεί και αναζητείται από τις Αρχές.

infonews24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικη κατήγγειλε ότι τη βίασε 36χρονος σε χωριό της Ν. Ζίχνης"

Ομόνοια: Κακοποιοί επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού σε ιδιοκτήτες παντοπωλείου για να τους ληστέψουν

Με σπρέι πιπεριού κακοποιοί αποπειράθηκαν να ληστέψουν ιδιοκτήτες παντοπωλείου χθες τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες του Law & Order.

Τρεις δράστες μπήκαν σε παντοπωλείο που βρίσκεται στην Ομόνοια πλησίασαν τους ιδιοκτήτες και τους έριξαν στο πρόσωπο σπρέι πιπεριού. Αμέσως μετά οι κακοποιοί επιχείρησαν να αρπάζουν προϊόντα από τα ράφια του παντοπωλείου.

Όμως οι ιδιοκτήτες εάν και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα μάτια τους από το σπρέι που δέχθηκαν, κατάφεραν να τους αποτρέψουν. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή χωρίς να κλέψουν κάτι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στα θύματα.

Ταυτόχρονα έφτασαν στο σημείο και αστυνομικοί αλλά πάρα τις έρευνες που έκαναν οι τρεις δράστες είχαν εξαφανισθεί στα γύρω στενά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόνοια: Κακοποιοί επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού σε ιδιοκτήτες παντοπωλείου για να τους ληστέψουν"

Ναύπακτος: 13χρονοι μαθητές διακινούσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους - Έγιναν 6 συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 όλα ξεκίνησαν όταν ο Διευθυτνής του Γυμνασίου προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου και κατήγγειλε πως 13χρονος μαθητής μέσω εφαρμογής στο διαδίκτυο επιδεικνύει σε άλλους μαθητές γυμνές φωτογραφίες μαθητριών.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης γονέας εμφανίστηκε και κατήγγειλε πως ο συγκεκριμένος μαθητής με έναν ακόμη είχαν δημιουργήσει μέσω εφαρμογής στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες μαθητριών χρησιμοποιώντας τα πρόσωπά τους, μια εκ των οποίων ήταν και η κόρη του!

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε η δράση των δύο ανήλικων μαθητών ήταν ιδιαίτερα έντονη τον τελευταίο μήνα, όπου και γινόταν διακίνηση πολλών φωτογραφιών.

Ενώ ο ένας από τους 13χρονους ήταν μέλος ιδιωτικής ομάδας που γινόταν διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων κοριτσών και γυναικών.

Η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι του ανηλίκων όπου κατασχέθηκεν συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε χθες στην σύλληψη τόσο των δύο ανηλίκων για προσβολή γενετήσεις αξιοπρέπειας, διακίνηση προνογραφικού υλικού, εκδικητική πορνογραφία, όσο και των γονέων τους για παραμέληση ανηλίκων.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπακτος: 13χρονοι μαθητές διακινούσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους - Έγιναν 6 συλλήψεις "

Οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, αν και είχαν εξαιρεθεί

Το γεγονός ότι οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, αν και είχαν εξαιρεθεί, τόνισε την Παρασκευή (1/12) σε συνέντευξή της η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρίκαλων Βανέσσα Λαζαροπούλου.

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο για την απόφαση οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας να μην πληρώσουν τα φάρμακά τους, η Βανέσσα Λαζαροπούλου δήλωσε πως «ψηφίστηκε, δημοσιεύτηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ».

Μετά τις πλημμύρες κατά την κακοκαιρία «Daniel», που έπληξαν τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, δημοσιεύτηκε ΦΕΚ, με το οποίο οι πληγέντες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη χορήγηση φαρμάκων.

Στο ΦΕΚ, το οποίο συνυπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι αποδεδειγμένα πληγέντες απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

«Έγινε μία πρόταση στις 7 Νοεμβρίου, μία μέρα μετά την πλημμύρα, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Τρικάλων, να σταλεί μια πρόταση στη Βουλή που θα αφορά το να δικαιούνται όσοι μεταφέρονται στις δομές δωρεάν φάρμακα. Επικοινωνήσαμε και με τον κ. Παπαστέργιου, ο οποίος είναι πρώην δήμαρχος μας και νυν υπουργός, και μας βοήθησε. Ψηφίστηκε η πρόταση στη Βουλή, βγήκε το ΦΕΚ και έχει σταματήσει εκεί. Δεν έχει εφαρμοστεί» διευκρίνισε η αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρίκαλων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, αν και είχαν εξαιρεθεί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news