facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Διαμαρτυρία και από την εστίαση: «Μπαίνουμε πάλι σε άτυπο lockdown

Η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας σημειώνονται αναλυτικά τα εξής:«Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε  η  κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης  δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των  επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι από το μίνι lockdown  η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown.«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown». 

«Χωρίς στήριξη»

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί  για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες.  Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.  Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης  στο  πλαίσιο της αντιμετώπισης  της πανδημίας και προτρέπουν  τους πολίτες  αλλά και τους εργαζομένους  του  κλάδου να εμβολιαστούν,  όμως  συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η  κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα  αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις  όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

- Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

- Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί  η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές  αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία και από την εστίαση: «Μπαίνουμε πάλι σε άτυπο lockdown"

Επίθεση με πέτρες στα γραφεία του Action 24

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Action24 το βράδυ της Τρίτης (2/11), την τρίτη μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με ανάρτηση του καναλιού, η επίθεση έγινε στα γραφεία των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα να σπάσει τζάμι παραθύρου, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Την ώρα της επίθεσης το Action24 είχε ζωντανή εκπομπή και όλοι οι συντελεστές βρισκόντουσαν στα στούντιο του σταθμού. Μάλιστα ο σταθμός δεν διέκοψε το πρόγραμμά του μεταφέροντας την είδηση στους τηλεθεατές. Για την επίθεση ενημερώθηκε η αστυνομία.

«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να μας φοβίσουν. Προφανώς δεν μας ξέρουν καλά» αναφέρει ο σταθμός σε ανάρτησή του.

Σημειώνεται ότι επίθεση με πέτρες, μπογιές και τρικάκια είχε σημειωθεί στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού τον Φεβρουάριο σε ένδειξη αλληλεγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έκανε απεργία πείνας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με πέτρες στα γραφεία του Action 24"

Νέα μέτρα: Πρόστιμα σε επιχειρήσεις «γνωστοποίηση» του ονόματός τους

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα θα επιβαρύνονται με πιο τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με αναφορά του ονόματός τους στη λίστα που θα δίνουν στη δημοσιότητα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. 

Συγκεκριμένα αν η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίσει παραβάσεις στους ελέγχους που θα κάνει, τα πρόστιμα στους επιχειρηματίες θα ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα μέτρα θα ισχύουν από το Σάββατο (05/11). 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα: Πρόστιμα σε επιχειρήσεις «γνωστοποίηση» του ονόματός τους"

Νέος διευθυντής στην Άμεση Δράση και νέος διοικητής στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ

Οι προαναγγελθείσες αλλαγές στην Άμεση Δράση ολοκληρώθηκαν σήμερα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη. Αυτό είναι κάτι που είχε ζητήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας, μετά το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα.

Νέος διευθυντής στην Άμεση Δράση τοποθετείται ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, αστυνομικός διευθυντής Σπυρίδων Δόσχορης.

Διοικητής στην Ομάδα ΔΙΑΣ αναλαμβάνει ο αστυνομικός διευθυντής Διονύσιος Κωστής, ο οποίος μετακινείται στο επιτελείο της Άμεσης Δράσης από το επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, όπου υπηρετούσε.

Ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Άμεσης Δράσης, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κουτσιβίτης, μετακινείται στην Αστυνομική Ακαδημία.

Στις ανακοικοινώσεις που έκανε χθες Τάκης Θεοδωρικάκος για τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν μετά το περιστατικό στο Πέραμα και την έρευνα που διεξήχθη από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, δεν έκρυψε την δυσφορία του για όσα διαδραματίστηκαν, τονίζοντας:

«Η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της ‘Αμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού».

Για το λόγο αυτό ζήτησε μεταξύ άλλων την αλλαγή ηγεσίας στην Άμεση Δράση και αλλαγή των κανονισμών λειτουργίας της, που ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος διευθυντής στην Άμεση Δράση και νέος διοικητής στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ"

Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στο Μενίδι

Νέο περιστατικό με επίθεση Ρομά κατά αστυνομικών καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα Ρομά επιτέθηκε με πέτρες εναντίον σταθμευμένης μονάδας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής που βρισκόταν στο Μενίδι.

Στη συνέχεια οι Ρομά έσπευσαν να διαφύγουν με αγροτικό αυτοκίνητο. Ωστόσο οι αστυνομικοί κατέγραψαν τις πινακίδες και λίγο αργότερα άνδρες της ΟΠΚΕ αφού εντόπισαν το όχημα συνέλαβαν τρία άτομα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στο Μενίδι"

Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφια η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Αμετάπειστοι οι αρνητές του εμβολίου του κορονοϊού

Με 12 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse σε 1.907 άτομα από τις 22-25 Οκτωβρίου 2021.  

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το ΚΙΝΑΛ 8,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,5%, άλλο κόμμα 7,5% και 9% οι αναποφάσιστοι.

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 41% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 25% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 30% απάντησε τον «κανέναν».

Το εμβόλιο του κορονοϊού και οι αρνητές

Στην ερώτηση αν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το 73% απάντησε ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, το 15% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ, το 7% δεν έχω κάνει και δεν θα το κάνω, ενώ το 5% δεν έχω κάνει, θα το κάνω αργά ή γρήγορα.

Για το ποιος τρόπος θα μπορεί να πείσει -όσους δεν έχουν εμβολιαστεί- να κάνουν το εμβόλιο, το 1% απάντησε η επιδείνωση των δεικτών, το 14% η περισσότερη ενημέρωση, το 1% οι ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ, το 8% οι άνθρωποι της θρησκείας, το 8% αν γίνει υποχρεωτικό, το 56% τίποτα, το 6% κάτι άλλο, το 5% με διαβεβαιώσει/μελέτες και το 1% δεν απάντησε.

Οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και ο φόβος για τα ελληνοτουρκικά

Οι πολίτες ερωτήθηκαν και για τις δύο συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Για την ελληνογαλλική συμφωνία το 65% την είδε θετικά, το 18% αρνητικά, ενώ το 17% απάντησε πως δεν ξέρω/δεν ενημερώθηκα.

Για την ελληνοαμερικανική συμφωνία το 58% την είδε θετικά, το 22% αρνητικά και το 20% απάντησε δεν ξέρω/δεν ενημερώθηκα.

Για τα ελληνοτουρκικά και την ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας, το 60% απάντησε πως ανησυχεί, το 18% ανησυχεί μέτρια, το 14% δεν ανησυχεί, ενώ το 8% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

“Φάκελος” ακρίβεια

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις, το 40% τις αξιολογεί θετικά, το 41% αρνητικά και το 18% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Παράλληλα, το 86% θεωρεί πως θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφια η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Αμετάπειστοι οι αρνητές του εμβολίου του κορονοϊού"

«Ο γυναικολόγος φταίει, της έλεγε να μην κάνει το εμβόλιο» υποστηρίζει η μητέρα της 38χρονης εγκύου που πέθανε από κορωνοϊό

«Πήγαινε στον γυναικολόγο και της έλεγε ''μην κάνεις το εμβόλιο, μην το κάνεις'', κόλλησε το κορίτσι μου», τα λόγια της μητέρας της 38χρονης που ηττήθηκε από τον κορωνοϊό και έφυγε από τη ζωή ενώ κυοφορούσε, χωρίς να έχει προλάβει να κρατήσει ούτε για ένα λεπτό το μωρό στην αγκαλιά της. Το βρέφος ήρθε στον κόσμο με καισαρική,  νοσηλεύτηκε για λίγο διάστημα στην Μονάδα Νεογνών και πλέον είναι εντελώς καλά.

Η έγκυος από την Κατερίνη είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό στην 33η εβδομάδα κύησης. Η νεαρή γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστη, νοσηλεύτηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Κατερίνης, αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου οι θεράποντες γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να διακομισθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τριάντα ολόκληρες ημέρες πάλευε για τη ζωή της, όμως δυστυχώς κατέληξε από κορωνοϊό.

«Γιατί τι λάθος έγινε; Γιατί χάθηκε το κορίτσι μου; Πήγαινε στο γυναικολόγο, της έλεγε ''μην το κάνεις, μην το κάνεις, κόλλησε το κορίτσι μου''. Πήγαινε στη γυναικολόγο εδώ. ''Μην το κάνεις το εμβόλιο, μην το κάνεις το εμβόλιο''. Δεν το έκανε το κορίτσι. Δεν την άφηνε. Αυτή την πήρε στο λαιμό της», δήλωσε στο Mega η μητέρα της άτυχης 38χρονης.

Εν τω μεταξύ, σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και  ακόμη μία έγκυος, 35 ετών, η οποία επίσης διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοϊό, ενώ δεν είχε λάβει καμία δόση εμβολίου.

Για το λόγο αυτό, οι θεράποντες γιατροί προχώρησαν και σε αυτήν την περίπτωση σε καισαρική τομή, με το βρέφος να είναι καλά στην υγεία του, ενώ η μητέρα του παραμένει σε κρίσιμο σημείο.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ο γυναικολόγος φταίει, της έλεγε να μην κάνει το εμβόλιο» υποστηρίζει η μητέρα της 38χρονης εγκύου που πέθανε από κορωνοϊό"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με ψήφους της συμπολίτευσης, το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές ενώ 139 βουλευτές ψήφισαν "κατά". Αντίστοιχη πλειοψηφία συγκέντρωσε και το άρθρο 67 του νομοσχεδίου, που εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε υπουργό για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και για το άρθρο 67. Από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, προκύπτει ότι το νομοσχέδιο "πέρασε" με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε με ψήφους της συμπολίτευσης, το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές"

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: «Ανέφικτο να ελέγχουν τους πελάτες οι εργαζόμενοι – Θα παγώσει περισσότερο η αγορά»

Ανέφικτη θεωρεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης την απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωνε νέα μέτρα μετά το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα.

Όπως σημειώνει μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πρωτεύουσας, Σταύρος Καφούνης, «το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα είναι ασύμμετρο».

Επιπλέον, ο κ. Καφούνης δήλωσε: «Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλωστε, έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον μέσα στα καταστήματα.

Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά», καταλήγει στη δήλωσή του ο Σταύρος Καφούνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη (02.11.2021) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προβλέπουν ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνύουν μοριακό ή rapid test, προσερχόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης.

 ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Νέα μέτρα: «Ανέφικτο να ελέγχουν τους πελάτες οι εργαζόμενοι – Θα παγώσει περισσότερο η αγορά»"

Υπουργείο Εργασίας: Τα ψέματα του κ. Τσίπρα για τις συντάξεις δεν διαγράφουν τον νόμο Κατρούγκαλου

«Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σήμερα για τις συντάξεις, παρήγαγε μια νέα σοδειά ψεμάτων», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, απαντώντας στους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο σημειώνει τα εξής:

«1. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 189.851 και οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις 1.059.000!

2. Επανέλαβε για μια ακόμα φορά το ψεύδος ότι δήθεν οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τετραπλασιαστεί από το 2019 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι από περίπου 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2019, σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός έχει μειωθεί σε περίπου 120.000.

3. Είχε το θράσος να κατηγορήσει την Νέα Δημοκρατία για τα αναδρομικά. Ξεχνά όμως ότι τα αναδρομικά προέκυψαν γιατί η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4670 του 2020 αποκαθιστώντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι μέχρι τώρα 200.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις και αναδρομικά μετά από πολλά χρόνια».

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει κανένα συνταξιούχο να ξεχάσει το νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις συντάξεων που τον συνόδευσαν. Ούτε και θα αφήσει κανένα ασφαλισμένο να ξεχάσει την φύρδην-μίγδην συγχώνευση των πρώην ταμείων στον ΕΦΚΑ που οδήγησε στην εκτόξευση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις. Θα του συνιστούσαμε λοιπόν αφού δεν θέλει να ζητήσει συγνώμη από τους συνταξιούχους, τουλάχιστον να μην προκαλεί», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Τα ψέματα του κ. Τσίπρα για τις συντάξεις δεν διαγράφουν τον νόμο Κατρούγκαλου"

Κορονοϊός: Ταλαιπωρία επιβατών τρένου στο Λιανοκλάδι γιατί μπήκε κόσμος χωρίς πιστοποιητικά

Πρόκειται για τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 57 η οποία παρέμεινε ακινητοποιημένη στο Λιανοκλάδι, για 100 λεπτά!

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σταθμό Παλιοφαρσάλου μπήκαν μέσα στο τρένο επιβάτες, οι οποίοι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιβάλουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. 

Η αμαξοστοιχία σταμάτησε στο Λιανοκλάδι, όπου κλήθηκε η Αστυνομία και μέχρι να γίνει έλεγχος και να λυθεί το θέμα, οι επιβάτες… περίμεναν. Τελικά χρειάστηκε σχεδόν 2 ώρες για να κατέβουν από το τρένο όσοι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ταλαιπωρία επιβατών τρένου στο Λιανοκλάδι γιατί μπήκε κόσμος χωρίς πιστοποιητικά"

Τι αλλάζει και πότε σε τρέιλερ, τροχόσπιτα και μπαγκαζιέρες

Δίμηνη παράταση
, δηλαδή έως και τις 18 Δεκεμβρίου, στην εφαρμογή της νέας νομοθεσία που αφορά σε τρέιλερ, μπαγκαζιέρες ή τροχόσπιτα έδωσε με σχετική Απόφαση ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε πως η προηγούμενη ημερομηνία εφαρμογής της νέας νομοθεσίας είχε οριστεί για τις 18 Οκτωβρίου αλλά δόθηκε παράταση προκειμένου να βελτιωθούν νομοτεχνικά κάποια σημεία της νέας νομοθεσίας που ορίζει πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας στα ρυμουλκά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Όπως είχε δημοσιεύσει πρώτο το Newsauto.gr την σχετική εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης αναμένουν εδώ και καιρό πάρα πολλοί κατασκευαστές τρέιλερ και τροχόσπιτων καθώς με την αυτόνομη άδεια κυκλοφορίας που θα αποκτήσουν τα παραπάνω οχήματα θα μπορούν να ρυμουλκούνται από όλα τα αυτοκίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές και όχι μόνο από ένα συγκεκριμένο όχημα.

Επίσης με την εφαρμογή της νομοθεσία για αυτόνομη άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας στα τρέιλερ και τροχόσπιτα θα μπει ένα τέλος στις επικίνδυνες ιδιοκατασκευές που συναντούν πολλοί οδηγοί στο δρόμο και δη στο εθνικό οδικό δίκτυο που είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν ατύχημα...

Από τις 18 Δεκεμβρίου επομένως οι οδηγοί θα πρέπει να ξεχάσουν ότι γνώριζαν για τα ρυμουλκά καθώς θα πρέπει να προμηθευτούν μία ακόμη άδεια κυκλοφορίας αλλά και πινακίδες κυκλοφορίας για το τρέιλερ μεταφοράς του σκάφους τους ή της μπαγκαζιέρας τους ή του τροχόσπιτού τους.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr έχει ήδη προμηθευτεί τις ειδικές πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας και μένουν μόνο κάποιες μικρές νομικές λεπτομέρειες να διευθετηθούν ώστε να εφαρμοστεί ο νέος νόμος.

Η νέα Υπουργική Απόφαση που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2021 με εφαρμογή από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 ορίζει ότι:

Όπως ορίζει η τροποποίηση της υπ’ αρ. 2805/7-1-2021 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνει ότι:

«Άρθρο 1                                                                          

Η υπ’ αρ. 2805/7-1-2021 απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης άδειας και πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας και προϋποθέσεις έλξης οχημάτων κατηγορίας Ο» (Β’ 99) τροποποιείται ως εξής:

1.Το άρθρο 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2 – Ορισμοί

1.Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 του π.δ. 77/1998 (Α’ 71), του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αρ. 1230/2012 της Επιτροπής της 12ης Δεκεμβρίου 2012 και της υπ’ αρ. 80255/4693/19 υπουργικής απόφασης (Β’ 61).

2.Επιπροσθέτως για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ορισμοί:

α) «Όχημα»: οχήματα των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3 και Ν1, Ν2, Ν3 και τα υπ’ αυτών ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα των κατηγοριών Ο1, Ο2, Ο3 και Ο4, όπως η ονοματολογία των κατηγοριών αυτών ορίζεται στο Παράρτημα IΙ «Ορισμός κατηγοριών και τύπων οχημάτων» της υπ’ αρ. 29949/1841/2009 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 2112) και του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/858.

β) «Έλκον όχημα»: όχημα κατηγορίας Μ ή Ν που διαθέτει διάταξη για την προσάρτηση ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, εφόσον επιτρέπεται.

γ) «Ελκόμενο όχημα»: όχημα κατηγορίας Ο. Διακρίνεται σε ημιρυμουλκούμενο (κωδικός αμαξώματος DA) και σε ρυμουλκούμενο. Ο κωδικός αμαξώματος είναι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/858 και αναγράφεται στο πεδίο (15) της άδειας κυκλοφορίας.

δ) «Ημιρυμουλκούμενο» (κωδικός αμαξώματος DA): ρυμουλκούμενο το οποίο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να ζεύγεται σε μονάδα έλξης ή σε ανεξάρτητο τροχοφορείο και να επιβάλει σημαντικό κατακόρυφο φορτίο στο έλκον όχημα ή στο ανεξάρτητο τροχοφορείο. Η ζεύξη προς χρήση για συνδυασμό οχημάτων αποτελείται από κύριο πείρο και έδρανο ζεύξης.

ε) «Ρυμουλκούμενο»: διακρίνεται σε:

– Ρυμουλκούμενο με ράβδο ζεύξης (κωδικός αμαξώματος DΒ): έχει τουλάχιστον δύο άξονες, από τους οποίους τουλάχιστον ένας είναι διευθυντήριος άξονας και α) είναι εξοπλισμένο με διάταξη έλξης η οποία μπορεί να κινείται κατακόρυφα (σε σχέση με το ρυμουλκούμενο) και β) μεταδίδει λιγότερο από 100daN ως στατικό κατακόρυφο φορτίο στο όχημα έλξης.

– Κεντροαξονικό ρυμουλκούμενο (κωδικός αμαξώματος DC): επιτρέπεται να μεταφέρει στο έλκον το όχημα κατακόρυφο στατικό φορτίο που αποτελεί το μικρότερο μεταξύ του έως 10% του φορτίου που αντιστοιχεί στη μέγιστη μάζα του ρυμουλκούμενου ή φορτίου 1.000daN.

– Ρυμουλκούμενο με άκαμπτη ράβδο έλξης (κωδικός αμαξώματος DΕ): έχει τουλάχιστον έναν άξονα ή μία ομάδα αξόνων εφοδιασμένων με ράβδο έλξης το οποίο, λόγω της κατασκευής του, μεταφέρει στο έλκον όχημα στατικό φορτίο που δεν υπερβαίνει τις 4.000daN και το οποίο δεν πληροί τον ορισμό του κεντροαξονικού ρυμουλκούμενο. Η ζεύξη προς χρήση για συνδυασμό οχημάτων δεν αποτελείται από κύριο πείρο και έδρανο ζεύξης (πλάκα επικαθίσεως). Δεν χορηγείται έγκριση τύπου ΕΕ σε ρυμουλκούμενα DE.

Οι κωδικοί αμαξώματος είναι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/858 και αναγράφονται στο πεδίο (15) της άδειας κυκλοφορίας.

στ) «Ρυμουλκό»: το μηχανοκίνητο όχημα που χρησιμοποιείται μόνο για την έλξη άλλων οχημάτων (ελκυστήρας).

ζ) «Μεταχειρισμένο όχημα»: το ήδη κυκλοφορούν όχημα στη χώρα μας και το ανάριθμο μεταχειρισμένο εισαγωγής όχημα.

η) «Μέγιστη Αποδεκτή Μάζα Φορτωμένου Οχήματος σε ετοιμότητα κυκλοφορίας (ΜΑΜΦΟ)»: η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα έμφορτου οχήματος σε ετοιμότητα κυκλοφορίας στο κράτος μέλος ταξινόμησης.

θ) «Μέγιστη Αποδεκτή Μάζα Φορτωμένου Συνδυασμού σε ετοιμότητα κυκλοφορίας (ΜΑΜΦΣ)»: η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα φορτωμένου συνδυασμού οχημάτων σε ετοιμότητα κυκλοφορίας στο κράτος μέλος ταξινόμησης.

ι) «Μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο επί της πλάκας επικαθίσεως (ΦΠR)»: το μέγιστο αποδεκτό στατικό κατακόρυφο φορτίο στο σημείο ζεύξης ρυμουλκού οχήματος.

κ) «Μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο στον πείρο του ημιρυμουλκούμενου (ΦΠρ)»: το μέγιστο αποδεκτό στατικό κατακόρυφο φορτίο στον πείρο του ημιρυμουλκούμενου.»

2.Το άρθρο 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3 – Έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Ο

1.Για τα οχήματα των κατηγοριών Ο εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας και χορηγούνται πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας διαφορετικό από αυτό του έλκοντος οχήματος και τίθενται σε κυκλοφορία ως ανεξάρτητα οχήματα. Στον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών προτάσσεται:

α) το διακριτικό γράμμα «Ρ» για τα οχήματα Δημόσιας Χρήσης και

β) συνδυασμός δύο χαρακτήρων με αρχικό το διακριτικό γράμμα «Τ» για τα λοιπά.

2.Για την απόδειξη της νόμιμης κυριότητας ή κατοχής των οχημάτων κατηγορίας Ο κατά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, υποβάλλονται:

2.1 Για τα εισαγόμενα από το εξωτερικό οχήματα:

α) Πιστοποιητικό Ταξινόμησης, εφόσον απαιτείται.

β) Ξένη άδεια κυκλοφορίας, εφόσον έχει εκδοθεί τέτοια.

γ) Τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης στα οποία αναγράφεται ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματος (εφόσον το πιστοποιητικό ταξινόμησης δεν έχει εκδοθεί στο όνομα του προσώπου στο οποίο θα εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας).

2.2 Για τα κατασκευαζόμενα στην Ελλάδα οχήματα:

α) Πιστοποιητικό Ταξινόμησης, εφόσον απαιτείται.

β) Τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματος.

2.3 Για τα ήδη κυκλοφορούντα στην Ελλάδα οχήματα:

α) Προηγούμενη άδεια κυκλοφορίας ή ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης σύμφωνα με την υπ’ αρ. 16823/78 υπουργική απόφαση (Β’ 642), εφόσον δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας.

β) Τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης ή δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.λπ., στα οποία αναγράφεται ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματος, εφόσον η προηγούμενη άδεια κυκλοφορίας ή το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης δεν έχουν εκδοθεί στο όνομα του προσώπου στο οποίο θα εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας.

3.Για τη μορφή και τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων κατηγορίας Ο εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Α- 33824/2683/04 υπουργική απόφαση (Β’ 1514). Ο προσδιορισμός των απαραίτητων τεχνικών στοιχείων για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών είναι δυνατός με τα εξής δικαιολογητικά:

3.1 Για τα καινούργια οχήματα:

α) δελτίο κοινοποίησης της έγκρισης τύπου ΕΚ και πιστοποιητικού συμμόρφωσης ή

β) δελτίο κοινοποίησης της έγκρισης τύπου ΕΚ μικρών σειρών και πιστοποιητικού συμμόρφωσης ή

γ) δελτίο κοινοποίησης εθνικής έγκρισης τύπου μικρών σειρών, και πιστοποιητικού συμμόρφωσης ή πρωτότυπης υπογεγραμμένης δήλωσης συμμόρφωσης του κατασκευαστή ή

δ) πιστοποιητικό μεμονωμένης έγκρισης, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 29949/1841/2009 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 2112), με την οποία ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία η Οδηγία 2007/46/ΕΚ, την υπ’ αρ. 5299/406/2012 υπουργική απόφαση «Καθορισμός διαδικασιών και εναλλακτικών απαιτήσεων για την έκδοση έγκρισης ΕΚ τύπου, έγκρισης ΕΚ τύπου μικρών σειρών, εθνικής έγκρισης τύπου μικρών σειρών και μεμονωμένης έγκρισης οχημάτων σύμφωνα με την 29949/1841/2009 κοινή υπουργική απόφαση» (Β’ 2840) ή του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 και της υπ’ αρ. 54795/2971/2020 υπουργικής απόφασης (Β’ 5946).

3.2 Για τα εισαγόμενα από το εξωτερικό οχήματα:

α) Ξένη άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 13700/1978 υπουργική απόφαση (Β’ 401).

β) Ειδικότερα, για τα οχήματα κατηγορίας Ο1 που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας, απαιτείται, κατά σειρά προτεραιότητας:

βα) προσκόμιση του πιστοποιητικού συμμόρφωσης του οχήματος ή

ββ) βεβαίωση του κατασκευαστή του οχήματος ή του αντιπροσώπου του κατασκευαστή στη χώρα μας, στην οποία θα αναγράφονται όλα τα τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση των πεδίων της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα τεχνικά στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ. Η ανωτέρω βεβαίωση του κατασκευαστή θα πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένη και θεωρημένη είτε από το Προξενείο μας, είτε σύμφωνα με τη διαδικασία της Συνθήκης της Χάγης και μεταφρασμένη στα ελληνικά ή

βγ) δήλωση διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Πτυχιούχου Μηχανολόγου Μηχανικού ΤΕ ή άλλων ειδικοτήτων με τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με το πρότυπο του Παραρτήματος ΙΙ. Η δήλωση υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά και ψηφιακά υπογεγραμμένη, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2672/1998 (Α’ 290), του π.δ. 150/2001 (Α’ 125) και του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, είτε αυτοπροσώπως στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας της χώρας.

3.3 Για τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα:

3.3.1 Για τα οχήματα κατηγορίας Ο1: ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ’ της υπ’ αρ. 16823/1978 υπουργικής απόφασης (Β’ 524).

α) Ειδικότερα, όταν για την έκδοση του ανωτέρω ειδικού σημειώματος ρυμούλκησης υποβλήθηκε:

αα) δήλωση μηχανικού σύμφωνα με την υπ’  αρ. 23780/1978 υπουργική απόφαση (Β’ 42) πριν την τροποποίησή της από την υπ’ αρ. οικ. 34075/3603/1999 υπουργική απόφαση (Β’ 2117), τότε απαιτείται η υποβολή νέας δήλωσης διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Πτυχιούχου Μηχανολόγου Μηχανικού ΤΕ ή άλλων ειδικοτήτων με τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με το πρότυπο του Παραρτήματος ΙΙ. Η δήλωση υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά και ψηφιακά υπογεγραμμένη, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2672/1998 (Α’ 290), του π.δ. 150/2001 (Α’ 125) και του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, είτε αυτοπροσώπως στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας.

αβ) δήλωση μηχανικού σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ. 34075/3603/1999 υπουργική απόφαση (Β’ 2117), ήτοι η δήλωση αυτή επείχε θέση σημειώματος ρυμούλκησης, τότε δεν απαιτείται η υποβολή νέας δήλωσης μηχανικού,

αγ) εθνική έγκριση τύπου ή έγκριση τύπου ΕΕ του οχήματος, τότε δεν απαιτείται η υποβολή νέας δήλωσης μηχανικού.

β) Στην περίπτωση που τα ανωτέρω οχήματα δεν διαθέτουν δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης, ο οποίος να προκύπτει αποκλειστικά βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του συγκεκριμένου οχήματος, τότε ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται σε μηχανικό της ανωτέρω υποπερ. αα), ο οποίος χαράσσει νέο δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης στο ρυμουλκούμενο, της μορφής «*ΥΥΗΗΜΜΕΕΕΕΑΑΑΑΑΑΑ*», όπου:

1.i) Πριν και μετά την χάραξη του δεκαεπταψήφιου αριθμού αναγνώρισης χαράσσεται αστερίσκος.

1.ii) ΥΥ: ο διψήφιος αριθμός που αντιστοιχεί στον κωδικό της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που θα εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας του ρυμουλκούμενου.

iii) ΗΗΜΜΕΕΕΕ: ο οκταψήφιος αριθμός που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης του αριθμού πρωτοκόλλου που έλαβε από την Υπηρεσία η αίτηση του ενδιαφερόμενου για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας του ρυμουλκούμενου, όπου (ΗΗ): η ημέρα (2ψήφιος αριθμό), (ΜΜ): ο μήνας (2ψήφιος αριθμός) και (ΕΕΕΕ): το έτος (4ψήφιος αριθμός).

1.iv) ΑΑΑΑΑΑΑ: ο επταψήφιος (7ψήφιος) αριθμός που αντιστοιχεί στον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης μετά την αφαίρεση όλων των γραμμάτων και χαρακτήρων που ενδεχομένως αυτός περιέχει. Ο αριθμός αυτός, εάν υπολείπεται των επτά ψηφίων, συμπληρώνεται με μηδενικά ισάριθμα των ψηφίων που λείπουν, τοποθετημένα στην αρχή της ακολουθίας των επτά ψηφίων. Στην περίπτωση που τα ψηφία υπερβαίνουν τα επτά, αφαιρούνται τα υπερβάλλοντα από την αρχή του αριθμού (π.χ. για τον αριθμό πρωτοκόλλου Γ4/45764/2345, σημειώνεται 0045764).

Ο υπάρχων αριθμός αναγνώρισης διαγράφεται με διακριτή γραφή (είτε βρίσκεται επί του πλαισίου είτε επί του πινακιδίου του οχήματος).

Για τα οχήματα της περίπτωσης αυτής, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει, επιπλέον, νέα έγχρωμη φωτογραφία του οχήματος με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm, στην οποία φαίνεται ο νέος χαραγμένος δεκαεπταψήφιος (17ψήφιος) αριθμός αναγνώρισης καθώς και επιπλέον, νέο αποτύπωμα του νέου εγχάρακτου αριθμού αναγνώρισης του οχήματος.

γ) Για τα οχήματα της παρ. β που δεν διαθέτουν πινακίδιο κατασκευαστή, τότε ο μηχανικός της της ανωτέρω υποπερ. αα) της περ. α) προσαρτά στο ρυμουλκούμενο πινακίδιο με το νέο δεκαεπταψήφιο αριθμό αναγνώρισης και τα λοιπά τεχνικά στοιχεία, σύμφωνα με την

υπ’ αρ. ΣΤ/29852/1977 υπουργική απόφαση (Β’ 1288).

3.3.2 Για οχήματα κατηγορίας Ο2:

α) άδεια κυκλοφορίας του οχήματος,

β) στην περίπτωση που τα οχήματα αυτά δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας, αλλά έχει εκδοθεί ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ’ της υπ’ αρ. 16823/1978 υπουργικής απόφασης (Β’ 524) και δεν διαθέτουν έγκριση τύπου, τότε θα πρέπει για την έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας να υποβληθεί τεχνική μελέτη αντοχής του φορέα, η οποία θα συνταχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κεφαλαίου Δ της ΣΤ-29900/77 κανονιστικής απόφασης (Β’ 1318) και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα τεχνικά στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ.

γ) στην περίπτωση που τα οχήματα αυτά δεν διαθέτουν δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης, ο οποίος να προκύπτει αποκλειστικά βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του συγκεκριμένου οχήματος, τότε ακολουθείται η ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην περ. β) της παρ. 3.3.1, όπως δηλ. και για τα ρυμουλκούμενα κατηγορίας Ο1.

3.3.3 Για οχήματα κατηγορίας Ο3 και Ο4: άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

3.4 Για τα μεταχειρισμένα οχήματα ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού: επιπλέον των κατά περίπτωση των παρ. 3.2 και 3.3 δικαιολογητικών, απαιτείται η έγκριση ταξινόμησης, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 3763/111/2015 υπουργική απόφαση (Β’ 1163). Διαφορετικά, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της υπ’ αρ. 80255/4693/2019 υπουργικής απόφασης (Β’ 61).

4.Ταξινόμηση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας των ήδη κυκλοφορούντων οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 που διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης, σε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας

Διακρίνονται τρεις περιπτώσεις ταξινόμησης σχετικά με τον τρόπο που είχε εκδοθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ’ της υπ’ αρ. 16823/1978 υπουργικής απόφασης (Β’ 524):

4.1 Το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης είχε εκδοθεί βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του οχήματος.

4.1.1 Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην Υπηρεσία τα εξής δικαιολογητικά:

α) αίτηση για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας

β) το πρωτότυπο σημείωμα ρυμούλκησης (μέχρι την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας, η Υπηρεσία σφραγίζει αντίγραφο του σημειώματος ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα το ρυμουλκούμενο)

γ) τουλάχιστον τέσσερις έγχρωμες φωτογραφίες του οχήματος σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm, ούτως ώστε στις δυο από αυτές να φαίνεται ευκρινώς η οπίσθια όψη του (φώτα, θέση πινακίδας κυκλοφορίας), η πλάγια και η εμπρόσθια όψη του (διάταξη σύνδεσης με το ρυμουλκό όχημα) και στις άλλες ο χαραγμένος αριθμός αναγνώρισης του οχήματος και το πινακίδιο του κατασκευαστή,

δ) αποτύπωμα του αριθμού αναγνώρισης του οχήματος στην περίπτωση που αυτός δύναται να αποτυπωθεί (π.χ. είναι εγχάρακτος ή ανάγλυφος).

Ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματος (είτε εγχάρακτος στο πλαίσιο του οχήματος είτε/και επί του πινακιδίου) θα πρέπει να ταυτίζεται με αυτόν του ειδικού σημειώματος ρυμούλκησης. Η ταυτοποίηση αυτή γίνεται μέσω του αποτυπώματος ή/και των αντίστοιχων φωτογραφιών.

4.1.2 Η Υπηρεσία, βάσει των ανωτέρω δικαιολογητικών, χορηγεί άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας για το εν λόγω ρυμουλκούμενο.

4.2 Το εκδοθέν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης ταυτιζόταν με τη δήλωση μηχανικού, η οποία είχε εκδοθεί βάσει της υπ’ αρ. οικ. 34075/3603/1999 υπουργικής απόφασης (Β’ 2117). Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:

4.2.1 Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην Υπηρεσία τα εξής δικαιολογητικά, πέραν των προβλεπομένων από λοιπές διατάξεις:

α) αίτηση για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας,

β) το πρωτότυπο σημείωμα ρυμούλκησης/δήλωση μηχανικού (μέχρι την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας, η Υπηρεσία σφραγίζει αντίγραφο του σημειώματος ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα το ρυμουλκούμενο),

γ) τουλάχιστον τέσσερις έγχρωμες φωτογραφίες του οχήματος σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm, ούτως ώστε στις δυο από αυτές να φαίνεται ευκρινώς η οπίσθια όψη του (φώτα, θέση πινακίδας κυκλοφορίας), η πλάγια και η εμπρόσθια όψη του (διάταξη σύνδεσης με το ρυμουλκό όχημα) και στις άλλες ο χαραγμένος αριθμός αναγνώρισης του οχήματος και το πινακίδιο του κατασκευαστή (αν υπάρχει),

δ) αποτύπωμα του αριθμού αναγνώρισης του οχήματος στην περίπτωση που αυτός δύναται να αποτυπωθεί (π.χ. είναι εγχάρακτος ή ανάγλυφος). Ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματος (είτε εγχάρακτος στο πλαίσιο του οχήματος είτε/και επί του πινακιδίου) θα πρέπει να ταυτίζεται με αυτόν του ειδικού σημειώματος ρυμούλκησης.

Η ταυτοποίηση αυτή γίνεται μέσω του αποτυπώματος ή/και των αντίστοιχων φωτογραφιών.

4.2.2 Η Υπηρεσία, βάσει των ανωτέρω δικαιολογητικών, πρωτοκολλεί την αίτηση του ενδιαφερομένου, ο οποίος λαμβάνει τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί τμήμα του νέου αριθμού αναγνώρισης που πρέπει να χαραχτεί στο ρυμουλκούμενό του, βάσει των αναγραφομένων στην περ. β) της παρ. 3.3.1, εφόσον δεν διαθέτει το όχημά του δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης, ο οποίος να προκύπτει αποκλειστικά βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του συγκεκριμένου οχήματος.

4.2.3 Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται σε Μηχανικό της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 3.3.1., ο οποίος χαράσσει νέο αριθμό αναγνώρισης σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην περ. β) της παρ. 3.3.1, εφόσον δεν διαθέτει το όχημά του δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης, ο οποίος να προκύπτει αποκλειστικά βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του συγκεκριμένου οχήματος.

4.2.4 Τέλος, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει εκ νέου στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που κατέθεσε την αίτησή του αρχικά, τα επιπρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, ήτοι:

α) βεβαίωση μηχανικού ότι χάραξε τον νέο αριθμό αναγνώρισης,

β) νέες έγχρωμες φωτογραφίες, με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm, στις οποίες φαίνεται ο νέος εγχάρακτος αριθμός αναγνώρισης του οχήματος και το πινακίδιο του κατασκευαστή (θα πρέπει να φαίνεται η διακριτή γραφή του υπάρχοντος αριθμού αναγνώρισης),

γ) το νέο αποτύπωμα του εγχάρακτου αριθμού αναγνώρισης του οχήματος.

4.2.5 Η Υπηρεσία, βάσει των ανωτέρω δικαιολογητικών, χορηγεί άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας για το εν λόγω ρυμουλκούμενο.

4.3 Για την περίπτωση που το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης εκδόθηκε σύμφωνα με Κεφάλαιο Γ’ της υπ’ αρ. 16823/1978 υπουργικής απόφασης (Β’ 524) και η δήλωση μηχανικού εκδόθηκε βάσει της υπ’ αρ. 23780/1978 υπουργικής απόφασης (Β’ 42) πριν την τροποποίησή της από την υπ’ αρ. οικ. 34075/3603/1999 υπουργική απόφαση (Β’ 2117), ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:

4.3.1 Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην Υπηρεσία τα εξής δικαιολογητικά:

α) αίτηση για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας,

β) το πρωτότυπο σημείωμα ρυμούλκησης (μέχρι την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας, η Υπηρεσία σφραγίζει αντίγραφο του σημειώματος ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα το ρυμουλκούμενο),

γ) τουλάχιστον τέσσερις έγχρωμες φωτογραφίες του οχήματος σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm, ούτως ώστε στις δυο από αυτές να φαίνεται ευκρινώς η οπίσθια όψη του (φώτα, θέση πινακίδας κυκλοφορίας), η πλάγια και η εμπρόσθια όψη του (διάταξη σύνδεσης με το ρυμουλκό όχημα) και στις άλλες ο χαραγμένος αριθμός αναγνώρισης του οχήματος και το πινακίδιο του κατασκευαστή (αν υπάρχει),

δ) αποτύπωμα του αριθμού αναγνώρισης του οχήματος στην περίπτωση που αυτός δύναται να αποτυπωθεί (π.χ. είναι εγχάρακτος ή ανάγλυφος). Ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματος (είτε εγχάρακτος στο πλαίσιο του οχήματος είτε/και επί του πινακιδίου) θα πρέπει να ταυτίζεται με αυτόν του ειδικού σημειώματος ρυμούλκησης.

Η ταυτοποίηση αυτή γίνεται μέσω του αποτυπώματος ή/και των αντίστοιχων φωτογραφιών.

4.3.2 Η Υπηρεσία, βάσει των ανωτέρω δικαιολογητικών, πρωτοκολλεί την αίτηση του ενδιαφερομένου, ο οποίος λαμβάνει τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί τμήμα του νέου αριθμού αναγνώρισης που πρέπει να χαραχτεί στο ρυμουλκούμενό του, βάσει των αναγραφομένων στην περ. β) της παρ. 3.3.1, εφόσον δεν διαθέτει το όχημά του δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης, ο οποίος να προκύπτει αποκλειστικά βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του συγκεκριμένου οχήματος.

4.3.3 Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται σε Μηχανικό της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 3.3.1, ο οποίος συντάσσει νέα δήλωση και χαράσσει νέο αριθμό αναγνώρισης σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην υποπερ. αα) της περ. α) και της περ. β) της παρ. 3.3.1 αντίστοιχα, εφόσον δεν διαθέτει το όχημά του δεκαεπταψήφιο (17ψήφιο) αριθμό αναγνώρισης, ο οποίος να προκύπτει αποκλειστικά βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ του συγκεκριμένου οχήματος.

4.3.4 Τέλος, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει εκ νέου στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που κατέθεσε την αίτησή του αρχικά, τα επιπρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, ήτοι:

α) την νέα δήλωση μηχανικού,

β) νέες έγχρωμες φωτογραφίες με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm, στις οποίες φαίνεται ο νέος εγχάρακτος αριθμός αναγνώρισης του οχήματος και το πινακίδιο του κατασκευαστή (αν το πινακίδιο δεν έχει αλλάξει, τότε σε αυτό θα πρέπει να φαίνεται η διακριτή γραφή του υπάρχοντος αριθμού αναγνώρισης, αλλιώς φωτογραφία του νέου πινακιδίου),

γ) το νέο αποτύπωμα του εγχάρακτου αριθμού αναγνώρισης του οχήματος.

4.3.5 Η Υπηρεσία, βάσει των ανωτέρω δικαιολογητικών, χορηγεί άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας για το εν λόγω ρυμουλκούμενο.

5.Σε περίπτωση αμφιβολιών της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποία αιτείται ο ενδιαφερόμενος για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας του ρυμουλκούμενου, για τη γνησιότητα του κατατιθέμενου ειδικού σημειώματος ρυμούλκησης και των στοιχείων που αναγράφονται επί αυτού, τότε η Υπηρεσία αυτή δύναται να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία έκδοσης του σημειώματος (στην περίπτωση που οι δυο Υπηρεσίες δεν ταυτίζονται) για ταυτοποίηση στοιχείων καθώς και να επιθεωρήσει το όχημα, σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ’ αρ. 29820/83 υπουργικής απόφασης (Β’ 512).

6.Σε περίπτωση διαπίστωσης, κατά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας των ήδη κυκλοφορούντων οχημάτων των κατηγοριών Ο1 και Ο2 με ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης που έχει εκδοθεί βάσει εθνικής έγκρισης τύπου ή έγκρισης τύπου ΕΕ, ότι με τον ίδιο δεκαεπταψήφιο αριθμό αναγνώρισης έχει ήδη εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας άλλου οχήματος, τότε:

6.1 Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας η οποία επρόκειτο να εκδώσει την νέα άδεια του ρυμουλκούμενου επικοινωνεί με την Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας που έχει ήδη εκδώσει άδεια ρυμουλκούμενου με το αυτό αριθμό αναγνώρισης και στη συνέχεια ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Διασφαλίζεται ότι δεν υφίσταται σφάλμα στην καταχώριση που υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα και ότι οι πληροφορίες καταχώρισης είναι πλήρεις και ορθές.

β) Ελέγχονται τα δικαιολογητικά που έχουν ήδη κατατεθεί στους φακέλους και των δυο οχημάτων και εάν κριθεί απαραίτητο ζητούνται πρόσθετα στοιχεία από τον κατασκευαστή των οχημάτων.

γ) Εάν δεν έχει επέλθει επίλυση της υπόθεσης στα προηγούμενα βήματα, τότε διενεργείται υποχρεωτικά επιθεώρηση για κάθε όχημα στην Υπηρεσία ταξινόμησής του. Η επιθεώρηση διενεργείται από δύο τεχνικούς υπαλλήλους εκ των οποίων ο ένας Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ ή ΤΕ. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν προσέλθει με το όχημα για επιθεώρηση κατόπιν προσκλήσεώς μέσα σε ένα (1) μήνα, τότε ανακαλείται προσωρινά η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μέχρι την επιθεώρηση του οχήματος.

δ) Όταν από το αποτέλεσμα του ελέγχου προκύψει αμφισβήτηση της ταυτότητας του οχήματος εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 85 του ΚΟΚ (ν. 2696/1999, Α’ 57).

ε) Όταν κατόπιν του παραπάνω ελέγχου ανακαλείται ή χορηγείται με την επιφύλαξη του άρθρου 85 του ΚΟΚ η άδεια κυκλοφορίας ενός οχήματος, τότε η Υπηρεσία ταξινόμησης χαράσσει υποχρεωτικά αναγνωριστικό αριθμό ελέγχου, για μεν το όχημα που έχει ήδη ταξινομηθεί τον αριθμό κυκλοφορίας του, για δε το αταξινόμητο όχημα, δεκαεπταψήφιο (17-ψήφιο) αριθμό σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην περ. β) της παρ. 3.3.1. Και στις δυο περιπτώσεις λαμβάνεται έγχρωμη φωτογραφία του σημείου που χαράχθηκε ο αναγνωριστικός αριθμός, με ανάλυση τουλάχιστον 640x480p, διαστάσεων 7×10 cm.

Ο αναγνωριστικός αριθμός ελέγχου αναγράφεται και αποτυπώνεται στο πρακτικό επιθεώρησης, το οποίο μαζί με τις φωτογραφίες τίθενται στον φάκελο του κάθε οχήματος. Στην περίπτωση που το ελεγχόμενο όχημα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, η χάραξη αναγνωριστικού αριθμού ελέγχου αναγράφεται στις παρατηρήσεις της άδειας κυκλοφορίας και ειδικά για το αταξινόμητο όχημα χρησιμοποιείται ως αριθμός αναγνώρισης στο μηχανογραφικό σύστημα έως την επίλυση της υπόθεσης.

στ) Σε περίπτωση που προκύπτει υπαιτιότητα του κατασκευαστή του οχήματος ενημερώνεται απαραίτητα η εγκριτική αρχή του Υπουργείου Μεταφορών.»

3.Το άρθρο 5 τροποποιείται ως εξής:

3.1 Το δεύτερο εδάφιο της περ. α) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«ΤΜέλκον ≥ ΜΑΜΦΟρυμουλκούμενο»

3.2 Η υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«αα) Για προσάρτηση ρυμουλκουμένων κατηγορίας Ο1 χωρίς σύστημα πέδησης, πεδίο (Ο.2) της άδειας κυκλοφορίας του, σε οχήματα των κατηγοριών Μ1 και Ν1, το ήμισυ της μάζας σε τάξη πορείας του έλκοντος οχήματος (ΑR), πεδίο (G) της άδειας κυκλοφορίας για τα Ν1, είναι μεγαλύτερο ή τουλάχιστον ίσο με τη ΜΑΜΦΟ του ρυμουλκουμένου. Η ΜΑΜΦΟ του ρυμουλκούμενου σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 750 kg.

0,5*AR ≥ ΜΑΜΦΟρυμουλκούμενο για Ο1 χωρίς πέδηση σε Μ1, Ν1»

3.3 Η υποπερ. ββ) της περ. α) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«ββ) Για προσάρτηση ρυμουλκουμένων των κατηγοριών Ο1 με σύστημα πέδησης και Ο2 σε οχήματα των κατηγοριών Μ1 και Ν1, η ΜΑΜΦΟ του έλκοντος οχήματος, πεδίο (F.2) της άδειας κυκλοφορίας, είναι μεγαλύτερη ή ίση της ΜΑΜΦΟ του ρυμουλκουμένου, πεδίο (F.2) της άδειας κυκλοφορίας αυτού. Η ΜΑΜΦΟ του ρυμουλκούμενου σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 3500 kg.

ΜΑΜΦΟέλκον ≥ ΜΑΜΦΟρυμουλκούμενο για Ο1 με πέδηση και Ο2 σε Μ1, Ν1»

3.4 Η υποπερ. γγ) της περ. α) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«γγ) Για προσάρτηση ρυμουλκουμένων των κατηγοριών Ο1 με σύστημα πέδησης και Ο2 σε οχήματα παντός εδάφους των κατηγοριών Μ1G και Ν1G, το 1,5πλάσιο της ΜΑΜΦΟ του έλκοντος οχήματος, πεδίο (F.2) της άδειας κυκλοφορίας, είναι μεγαλύτερο ή ίσο της ΜΑΜΦΟ του ρυμουλκούμενου, πεδίο (F.2) της άδειας κυκλοφορίας αυτού. Η ΜΑΜΦΟ του ρυμουλκούμενου σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 3500 kg.

1,5*ΜΑΜΦΟέλκον ≥ ΜΑΜΦΟρυμουλκούμενο για Ο1 με πέδηση και Ο2 σε Μ1G, Ν1G» 3.5 Το δεύτερο εδάφιο της περ. δ) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«ΜΑΜΦΣ ≤ MC για συνδυασμούς οχημάτων» 3.6 Η περ. ε) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«ε) Η Μέγιστη επιτρεπόμενη ρυμουλκούμενη μάζα (ER) δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις τιμές (Ο.1) ή (Ο.2) που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων των κατηγοριών Μ και Ν, για έλξη ρυμουλκούμενου με ή χωρίς σύστημα πέδησης, αντίστοιχα.».

3.7 Προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην παρ. 3 ως εξής:

«Για τα μεταχειρισμένα οχήματα, είτε έλκοντα είτε ελκόμενα, όταν για την ανεύρεση των τεχνικών στοιχείων του οχήματος που απαιτούνται για την συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων της άδειας κυκλοφορίας του απαιτείται η υποβολή βεβαίωσης του κατασκευαστή του οχήματος, τότε η βεβαίωση αυτή θα πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένη και θεωρημένη είτε από το Προξενείο μας, είτε σύμφωνα με τη διαδικασία της Συνθήκης της Χάγης και μεταφρασμένη στα ελληνικά.».

3.8 Οι περ. α) και β) και γ) της υποπαρ. 3.1 της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα έμφορτου οχήματος (M): αναγράφεται στο πεδίο (F.1) της άδειας κυκλοφορίας και λαμβάνεται:

αα) για καινούργια οχήματα, από την έγκριση τύπου του οχήματος ή το πιστοποιητικό συμμόρφωσης, αβ) για μεταχειρισμένα οχήματα, κατά σειρά προτεραιότητας από:

– την προηγούμενη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή

– από το πινακίδιο του κατασκευαστή που είναι σταθερά επικολλημένο επί του οχήματος.

Στην περίπτωση ελλιπών στοιχείων επί του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας ή μη ταύτισης των στοιχείων αυτών με τα στοιχεία που αναγράφονται στο πινακίδιο ή γενικότερα όταν δημιουργούνται αμφιβολίες για την ταυτότητα του οχήματος, τότε υποβάλλεται βεβαίωση του κατασκευαστή ή του επίσημου αντιπροσώπου/ εισαγωγέα του οχήματος στη χώρα μας.

αγ) ειδικά για τα ήδη κυκλοφορούντα στη χώρα μας οχήματα, για τα οποία η τιμή της (Μ) είχε καθοριστεί με εφαρμογή πρότερων διατάξεων, κατ’ εξαίρεση δύναται να διατηρηθεί η τιμή αυτή, όπως αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας τους.

αδ) Ως προς το πινακίδιο του κατασκευαστή, διευκρινίζεται ότι εάν πρόκειται για ολοκληρωμένο όχημα που φέρει περισσότερα του ενός πινακίδια, προκειμένου να αντληθεί είτε η μέγιστη τεχνικά αποδεκτή μάζα του έμφορτου οχήματος (Μ) κατισχύουν τα στοιχεία του πινακιδίου του κατασκευαστή του τελικού σταδίου έναντι αυτών του κατασκευαστή του βασικού οχήματος.

β) Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα φορτίου του συνδυασμού (MC): δεν αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, απαιτείται ωστόσο για τον έλεγχο πλήρωσης της προϋπόθεσης της παρ. 2.β ανωτέρω και λαμβάνεται:

βα) για καινούργια οχήματα, από την έγκριση τύπου του οχήματος ή το πιστοποιητικό συμμόρφωσης αυτού,

ββ) για μεταχειρισμένα οχήματα από βεβαίωση του κατασκευαστή ή του επίσημου αντιπροσώπου/ εισαγωγέα του οχήματος στη χώρα μας. Στην περίπτωση που είναι αδύνατη η εύρεση της τιμής (MC) από την παραπάνω βεβαίωση, τότε:

1.i) η τιμή (MC) λαμβάνεται από το πινακίδιο του κατασκευαστή που είναι σταθερά επικολλημένο επί του οχήματος. Εάν στο πινακίδιο χρησιμοποιείται η ένδειξη «0», σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να ζευχθεί στο όχημα ρυμουλκούμενο, ή αν δεν υπάρχει πινακίδιο

2.ii) η τιμή (MC) υπολογίζεται από την εξίσωση: MC =3,83*HR, όπου HR το μέγιστο φορτίο του κινητήριου άξονα ή του συστήματος κινητηρίων αξόνων του έλκοντος σε kp, η ανωτέρω τιμή δεν θα υπερβαίνει της MC=200*P για οχήματα των κατηγοριών M2, M3, N2, N3 ενώ στην περίπτωση αρθρωτού οχήματος που προορίζεται για τη μεταφορά αδιαίρετων φορτίων περιορίζεται στην MC=500*P, όπου Ρ η ισχύς του κινητήρα του έλκοντος οχήματος, όπως αυτή αναφέρεται στο πεδίο (P.2) της άδειας κυκλοφορίας, εξαιρουμένων των υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων όταν αυτά κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ισχύ.

βγ) Ως προς το πινακίδιο του κατασκευαστή, διευκρινίζεται ότι εάν πρόκειται για ολοκληρωμένο όχημα που φέρει περισσότερα του ενός πινακίδια, προκειμένου να αντληθεί η μέγιστη τεχνικά επιτρεπόμενη μάζα συνδυασμού (MC) κατισχύουν τα στοιχεία του πινακιδίου του κατασκευαστή του τελικού σταδίου έναντι αυτών του κατασκευαστή του βασικού οχήματος.

γ) Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα έλξης (TM) με ή χωρίς σύστημα πέδησης: αναγράφεται στα πεδία (Ο.1) και (Ο.2) αντίστοιχα της άδειας κυκλοφορίας και λαμβάνεται:

γα) για καινούργια οχήματα από την έγκριση τύπου του οχήματος ή το πιστοποιητικό συμμόρφωσης αυτού.

γβ) για μεταχειρισμένα οχήματα, κατά προτεραιότητα από:

– την προηγούμενη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή

– βεβαίωση του κατασκευαστή ή του επίσημου αντιπροσώπου/ εισαγωγέα του οχήματος στη χώρα.

γγ) για την περίπτωση οχημάτων που η εύρεση του TM με σύστημα πέδησης είναι αδύνατη, αυτό υπολογίζεται από την εξίσωση TM=MC-M.»

3.9 Η περ. α) της υποπαρ. 3.2 της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:

α) Μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα έμφορτου οχήματος (M): αναγράφεται στο πεδίο (F.1) της άδειας κυκλοφορίας και λαμβάνεται:

αα) για καινούργια οχήματα, από την έγκριση τύπου ή το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του οχήματος, αβ) για μεταχειρισμένα οχήματα, κατά προτεραιότητα από:

– την προηγούμενη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή

– το πινακίδιο του κατασκευαστή που είναι σταθερά επικολλημένο επί του οχήματος ή

– τη βεβαίωση του κατασκευαστή ή του επίσημου αντιπροσώπου/ εισαγωγέα του οχήματος στη χώρα μας ή

τεχνική μελέτη αντοχής του φορέα η οποία συντάσσεται σύμφωνα με το κεφάλαιο Δ της ΣΤ- κανονιστικής απόφασης 29900/1977 (Β΄ 1318) προκειμένου για οχήματα που στερούνται του τεχνικού αυτού στοιχείου ή έχουν υποστεί μετατροπές, κατά τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αρ. 13700/1978 υπουργική απόφαση (Β΄ 401).

Ειδικότερα, για τα ήδη κυκλοφορούνται οχήματα των κατηγοριών Ο1 και Ο2 που διαθέτουν το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης και δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας, η τιμή Μ ισούται με την ΜΑΜΦΟ, η οποία προκύπτει σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην περ. α) της παρ. 3.3.1 του άρθρου 3 ή περ. β) της παρ. 3.3.2 του άρθρου 3, αντίστοιχα.»

4.Το άρθρο 9 τροποποιείται ως εξής:

4.1 Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όλα τα οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2, περιλαμβανομένων και των ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία με ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης υποχρεούνται εντός δυο (2) ετών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας να εκδώσουν άδεια κυκλοφορίας και κρατική πινακίδα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.».

4.2 Στο τέλος της παρ. 3 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Τέλος, οι σχάρες ποδηλάτων που τοποθετούνται με ιμάντες στο οπίσθιο μέρος των οχημάτων, χωρίς τη χρήση διάταξης σύνδεσης, θα πρέπει να αφαιρούνται μετά το πέρας της μεταφοράς.».

  1. Το άρθρο 10 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 10

Καταργούμενες διατάξεις

  1. Από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται η υπό στοιχεία Γ9/46447/2397/2019 υπουργική απόφαση (Β’ 2303).
  2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται:

α. Η παρ. 5 της υπό στοιχεία ΣΤ-1831/1978 υπουργικής απόφασης (Β’ 72),

β. Η υπ’ αρ. 16823/1978 υπουργική απόφαση (Β’ 524).

γ. Η υπ’ αρ. 23780/1978 υπουργική απόφαση (Β’ 642) καθώς και η τροποποίησή της με την υπ’  αρ. οικ. 34075/3603/1999 υπουργική απόφαση (Β’ 2117).

δ. Το άρθρο 3 της υπ’ αρ. 29820/1983 υπουργικής απόφασης (Β’ 512).».

6.Το άρθρο 11 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει έντεκα (11) μήνες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει και πότε σε τρέιλερ, τροχόσπιτα και μπαγκαζιέρες"

Υπουργείο Ανάπτυξης: Δώδεκα απαντήσεις για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Δώδεκα ερωτήσεις – απαντήσεις έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.

Σημειώνεται ότι το το νομοσχέδιο θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

1. Διασφαλίζεται η διαφάνεια, η απλούστευση και η συντόμευση των σχετικών με το υπαίθριο εμπόριο διαδικασιών;

Ναι, χάρη στη χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ανοικτής Αγοράς (ΟΠΣΑΑ) – Open Market.

2. Επιτυγχάνεται αύξηση του εισοδήματος των πωλητών;

Ναι, διότι, δεν απαγορεύεται η άσκηση και άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας. Ιδίως για τους επαγγελματίες πωλητές, για την ανανέωση της άδειας τους, δεν προβλέπεται η υποχρέωση τήρησης του εισοδηματικού κριτηρίου, (δηλαδή της υφιστάμενης υποχρέωσης τα εισοδήματα από άλλη πηγή, εξαιρουμένων των τεκμαρτών εισοδημάτων, των εισοδημάτων από μισθώματα και αντιμισθίες από θέσεις αιρετών, να μην υπερβαίνουν το ποσό του κατωφλίου της φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που αφορά μονοπρόσωπα νοικοκυριά, όπως αυτό δημοσιεύεται από την ΕΛΣΤΑΤ).

3. Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα;

Ναι, μέσω των κανόνων της οργάνωσης και της λειτουργίας όλων των μορφών του υπαίθριου εμπορίου (υπαίθριες οργανωμένες αγορές, υπαίθριες αγορές, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο). Ιδίως, όσον αφορά τις υπαίθριες αγορές, με έμφαση τις λαϊκές αγορές, οι οποίες οργανώνονται κατά τρόπο σαφή, με σκοπό η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους να προσφέρει στους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές τα εχέγγυα για ασφαλή και απρόσκοπτη επαγγελματική δραστηριοποίηση.

4. Παρέχεται ευελιξία δράσης και πολλαπλότητα επιλογών στη δραστηριοποίηση των πωλητών;

Ναι. Η δραστηριοποίηση σε κάθε μορφή υπαίθριου εμπορίου (υπαίθριες οργανωμένες αγορές, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο) συνδέεται με τη συμμετοχή των πωλητών σε προκήρυξη. Διακρίνονται δύο βασικές κατηγορίες προκηρύξεων: α) η προκήρυξη για τη χορήγηση νέων αδειών (μαζί με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης σε υπαίθριες αγορές και το στάσιμο εμπόριο ή τις αντίστοιχες πλανόδιες δραστηριοποιήσεις ) και β) η προκήρυξη για τη χορήγηση θέσεων (σε υπαίθριες αγορές – στάσιμο εμπόριο) και πλανόδιων δραστηριοποιήσεων σε πωλητές που κατέχουν ήδη άδεια και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν (σε θέση ή πλανοδίως) επιπλέον των θέσεων και των πλανόδιων δραστηριοποιήσεων που ήδη κατέχουν. Η δυνατότητα δραστηριοποίησης παρέχεται σε όλη την επικράτεια για όλους τους πωλητές σε κάθε μορφή υπαίθριου εμπορίου (με εξαίρεση το πλανόδιο εμπόριο που ασκείται κατ’ ανώτατο όριο σε τρεις Περιφέρειες).

Επίσης, στους πωλητές όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την έκδοση της άδειάς τους, προσφέρεται εργασία σε συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες και διατηρούν, κάθε φορά που ανανεώνουν την άδειά τους.

Τέλος, όσοι πωλητές κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου κατέχουν ήδη άδεια παραγωγού ή επαγγελματία πωλητή, ανανεώνουν στο εξής την άδειά τους, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για την ανανέωση των αδειών και διατηρούν τις θέσεις (στις λαϊκές αγορές ή στο στάσιμο εμπόριο) ή τις πλανόδιες δραστηριοποιήσεις που κατέχουν, για όσο χρόνο ανανεώνουν την άδεια.

5. Παρέχεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πωλητών στο υπαίθριο εμπόριο και ενισχύεται η ασφάλεια στη δραστηριοποίησή τους;

Ναι, διότι οι θέσεις δραστηριοποίησης στις υπαίθριες αγορές απεικονίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα και αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργίας των αγορών, ενώ στο στάσιμο εμπόριο, καθορίζονται, σύμφωνα με γενικούς όρους των διατάξεων του νόμου, από τους οικείους δήμους , κατόπιν χωροταξικής μελέτης και με βάση τα ιδιαίτερα χωροταξικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, καθώς και τις καταναλωτικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, παρέχεται ευρεία δυνατότητα για την αναπλήρωση και την υποβοήθηση των πωλητών. Επίσης, διατηρείται και διευρύνεται η δυνατότητα μεταβίβασης των θέσεων ή των πλανόδιων δραστηριοποιήσεων, καθώς και των αδειών για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές, αντίστοιχα.

Επίσης, οι πωλητές στο υπαίθριο εμπόριο διασφαλίζουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, με ρητή αναφορά στις διατάξεις του νόμου, ότι η άδεια ανακαλείται μόνο σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της (εφόσον δεν την αποκτήσει άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις) ή παραίτησής του από αυτήν.

6. Τι ισχύει για την ανανέωση των αδειών των πωλητών;

Οι παραγωγοί πωλητές ανανεώνουν την άδειά τους, κατ’ ανώτατο όριο, κάθε τρία χρόνια (διάρκεια ισχύος της άδειας από ένα έως τρία χρόνια). Οι επαγγελματίες πωλητές κάθε πέντε χρόνια και οι χειροτέχνες καλλιτέχνες κάθε δύο χρόνια.

Με την ανανέωση της άδειάς τους οι πωλητές διατηρούν τις θέσεις (σε λαϊκές αγορές, σε αγορές χειροτεχνών καλλιτεχνών και στο στάσιμο εμπόριο) και τις πλανόδιες δραστηριοποιήσεις που ήδη κατέχουν για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανανέωση της άδειας.

7. Ενισχύονται οι βραχυχρόνιες αγορές;

Ο θεσμός των βραχυχρόνιων αγορών (εμποροπανηγύρεις , θρησκευτικές αγορές, επετειακές, πολιτιστικές, εποχιακές , Κυριακάτικες), ενισχύεται και ρυθμίζεται από ευρύ πλέγμα διατάξεων, στις οποίες καταγράφονται με τρόπο σαφή και διεξοδικό, τόσο οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των αγορών, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των πωλητών στις βραχυχρόνιες αγορές σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στη διασφάλιση της απρόσκοπτης εργασίας σε αυτές, ιδίως των πωλητών-κατόχων της βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας.

Επίσης, ρυθμίζεται για πρώτη φορά η οργάνωση και η λειτουργία των αγορών ρακοσυλλεκτών, καθώς και οι όροι συμμετοχής των ρακοσυλλεκτών σε αυτές.

8. Υφίσταται αντιστοίχιση των αναγκών των καταναλωτών και των χαρακτηριστικών των τοπικών οικονομιών προς τον αριθμό των δραστηριοποιούμενων στο υπαίθριο εμπόριο πωλητών; Διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση προς τους πωλητές; Παρέχεται δημοσιότητα σχετικά με την αδειοδότηση και την εν γένει δραστηριοποίηση των πωλητών στο υπαίθριο εμπόριο;

Όλες οι κατηγορίες αδειών σε κάθε μορφή υπαίθριου εμπορίου προκηρύσσονται από τους Δήμους ή/και τις Περιφέρειες και χορηγούνται με μοριοδότηση κριτηρίων, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγοί, επαγγελματίες , χειροτέχνες – καλλιτέχνες). Διασφαλίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός η συσχέτιση του αριθμού των νέων αδειούχων, σε κάθε κατηγορία πωλητών, προς τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής , αφετέρου παρέχεται ίση μεταχείριση προς όλους τους πωλητές.

Παράλληλα, διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, χάρη στη ρητή αναφορά στις διατάξεις του νόμου, για την υποχρέωση ανάρτησης όλων των προκηρύξεων στον διαδικτυακό τόπο των αρμόδιων αρχών, καθώς και στο Πληροφοριακό Σύστημα για το υπαίθριο εμπόριο.

9. Διευκολύνεται το έργο της Διοίκησης στη διαχείριση του υπαίθριου εμπορίου;

Το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων και των Περιφερειών της χώρας, που επιλαμβάνονται της διαχείρισης του υπαίθριου εμπορίου, εφαρμόζοντας τις σχετικές με την οργάνωση και τη λειτουργία του διατάξεις, θα υποστηρίζεται από νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο κατά τρόπο σαφή, ευσύνοπτο και περιεκτικό θα καταγράφονται οι όροι, οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που διέπουν τις υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες.

10. Τακτοποιούνται και με ποιον τρόπο, οι πωλητές που δραστηριοποιούνται ήδη στις λαϊκές αγορές;

Για τους πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες), οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές, εφαρμόζονται οι διαδικασίες «βελτίωσης θέσης» και «χορήγησης θέσης», ως ακολούθως :

Α) Όσοι πωλητές κατέχουν θέση που τους έχει αποδοθεί στο παρελθόν με διοικητική πράξη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν , να βελτιώσουν τη θέση τους συμμετέχοντας στην αντίστοιχη διαδικασία.

Β) Μετά το πέρας της διαδικασίας της «βελτίωσης θέσης», σε όσους πωλητές δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές, χωρίς η θέση που κατέχουν να τους έχει χορηγηθεί, κατά το παρελθόν, με διοικητική πράξη (συμπεριλαμβανομένων και όσων πωλητών κατέχουν προσωρινή θέση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4497/2017), χορηγείται θέση, μέσω της διαδικασίας «χορήγησης θέσης».

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών (δηλ. της «βελτίωσης θέσης» και της «χορήγησης θέσης») όλοι οι πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές θα κατέχουν συγκεκριμένη και αριθμημένη θέση.

Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, έχοντας σαφή και οριστική γνώση των συμμετεχόντων στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους πωλητών θα είναι σε θέση, να καθορίσουν τις ανάγκες των αγορών τους , ως προς τον αριθμό των νέων αδειούχων, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών), καθώς και τα αντίστοιχα πωλούμενα είδη, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές προκηρύξεις.

11.Έχουν δικαίωμα εταιρείες να λαμβάνουν άδεια πωλητή σε υπαίθριες αγορές;

Στις λαϊκές αγορές, δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη έχουν φυσικά πρόσωπα, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις παραγώγων και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) παραγωγικού σκοπού.

Στις αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη έχουν εκτός από τα φυσικά πρόσωπα οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) του ν. 4430/2016 (Α΄ 205), οι οποίες δύνανται να καταλαμβάνουν έως δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων δραστηριοποίησης ανά αγορά και μέχρι μία (1) θέση έκαστο.

12. Ποιους πωλητές αφορά η υποχρέωση πώλησης του πενήντα τοις εκατό (50%) της ποσότητας των προϊόντων;

Οι κάτοχοι άδειας παραγωγού πωλητή σε λαϊκές αγορές , στο στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο οφείλουν να πωλούν τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ, με υπεύθυνη δήλωσή του παραγωγού, για τα είδη που αναφέρονται στην άδειά τους. Αν ο παραγωγός είναι μέλος συνεταιρισμού που ασκεί εμπορική δραστηριότητα στα προϊόντα που παράγει, τα ανωτέρω ισχύουν για το 25% της δηλωθείσας ποσότητας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Ανάπτυξης: Δώδεκα απαντήσεις για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές"

Βίντεο από τη στιγμή που γιατρός πιάνεται στα πράσα να τσεπώνει «φακελάκια»

Στη σύλληψη γιατρού του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Αθηνών, προχώρησε η αστυνομία, με την κατηγορία ότι εισέπραττε «φακελάκια» πριν, αλλά και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις. Απέσπασε μόνο από πέντε περιπτώσεις, που ταυτοποιήθηκαν, 1.600 ευρώ, με τις έρευνες για τη δράση του να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η δράση του γιατρού καταγράφηκε σε κάμερα, με τα βίντεο να δημοσιοποιούνται από το MEGA.



Ο κατηγορούμενος γιατρός έχει συλληφθεί, ωστόσο αρνείται τα πάντα και υποστηρίζει ότι όσοι του έδωσαν χρήματα το έκαναν μόνοι, χωρίς εκείνος να τους ζητήσει το οτιδήποτε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020. Ασθενής καταγγέλλει ότι αναγκάστηκε να δώσει το φακελάκι για να κάνει εγχείρηση. Ο γιατρός, όπως υποστηρίζει, είχε ξεκαθαρίσει πως αν δεν πληρωνόταν εξτρά, δε θα έμπαινε στο χειρουργείο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 έγιναν στην αστυνομία οκτώ καταγγελίες από ασθενείς και το στενό τους περιβάλλον. Όλοι τους τονίζουν ότι εκβιάστηκαν από τον γιατρό και πείστηκαν να του δώσουν φακελάκι.

Στα βίντεο του Mega φαίνεται ο γιατρός να κάθεται στην ίδια θέση και να έχει απέναντι είτε τους ασθενείς, είτε στενούς συγγενείς τους. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τσάντες ανοίγουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι φάκελοι καταλήγουν στα χέρια του, με τον γιατρό σε όλες τις περιπτώσεις να ευχαριστεί και να εύχεται περαστικά.

Φαίνεται άλλες φορές να αφήνει τα χρήματα για λίγο στο γραφείο και άλλες να τα βάζει στα γρήγορα μέσα στις τσέπες είτε του παντελονιού του, είτε της χειρουργικής ποδιάς του.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2020, βρέθηκε σε ξαφνικό διπλό έλεγχο στο γραφείο του στο νοσοκομείο αλλά και στο σπίτι του, το ποσό των 54.350 ευρώ καθώς και 4.845 δολάρια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βίντεο από τη στιγμή που γιατρός πιάνεται στα πράσα να τσεπώνει «φακελάκια»"

Καιρός αύριο: Ζέστη και υγρασία σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (03.11.2021) στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Βελτιωμένος καιρός προβλέπεται σχεδόν σε όλη τη χώρα και μόνο τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, βαθμιαία στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και υγρασία σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει"

Ζεφύρι: 170 κάλυκες από άσκοπους πυροβολισμούς σε κηδεία

Μπροστά σε έναν καταιγισμό πυροβολισμών που από θαύμα δεν προκάλεσαν τραυματισμό ή και κάτι ακόμα χειρότερο, βρέθηκαν αστυνομικοί χθες στο Ζεφύρι.

Δεκάδες πυροβολισμοί από όπλα και καραμπίνες στην αυλή ενός σπιτιού στο οποίο γινόταν κηδεία και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εντόπισαν πάνω από 170 κάλυκες από πιστόλι των 9mm.

Η περιπολία της ειδικής ομάδας ΟΠΚΕ πίστεψε οτι γινόταν κάποια άγρια συμπλοκή μεταξύ ομάδων την ώρα που περνούσε έξω από ένα σπίτι στην οδό Παναγίας Γρηγορούσης. Στην αυλή ήταν συγκεντρωμένο πλήθος ατόμων και ανάμεσα τους είδαν έναν άνδρα να κρατά πιστόλι και να πυροβολεί στον αέρα λίγο πριν ξεκινήσει η μεταφορά της σορού από το σπίτι στην εκκλησία.

Ο άνδρας έριχνε τους άσκοπους πυροβολισμούς μέσα στο πλήθος ενώ μόλις αντίκρυσε τους αστυνομικούς έτρεξε να εξαφανιστεί. Από την έρευνα που ακολούθησε οι αστυνομικοί εκτός από τους 170 κάλυκες εντόπισαν και φυσίγγια καθώς επίσης και μια γεμιστήρα. Όλα τα κατασχεθέντα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια ενώ δικογραφία σχηματίζει το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: 170 κάλυκες από άσκοπους πυροβολισμούς σε κηδεία"

Πλεύρης: Τεστ σχεδόν παντού για τους ανεμβολίαστους – Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους άνω των 18 ετών

Το πλαίσιο νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στον απόηχο του νέου ρεκόρ κρουσμάτων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι λειτουργούν 1.300 κλίνες ΜΕΘ, σε προσωπικό και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

«Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.

Μίλησε για επέκταση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται με διαδραστικό τρόπο.

Έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους. Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, ανέφερε.

Ειδικότερα, από το Σάββατο, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid ή PCR τεστ εβδομαδιαίως. Επιπλέον, με εξαίρεση τις εκκλησίες, τα σουπερμάρκετ, τις αγορές τροφίμων και τα φαρμακεία, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα προσέρχονται σε τράπεζες, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους εστίασης και δημόσιες υπηρεσίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως ξεκινά νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό που θα περιλαμβάνει ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, καθώς και διαφημιστικά σποτ στα μέσα ενημέρωσης.

Απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Οι ποινές που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Συγκεκριμένα αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Το πρόστιμο θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα. Επιπλέον, θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

Όσον αφορά τις αθλητικές ομάδες θα υπάρξει ποινή που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Δείτε τις δηλώσεις:

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Τεστ σχεδόν παντού για τους ανεμβολίαστους – Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους άνω των 18 ετών"

Εως και 11πλάσιο ιικό φορτίο σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 18 έως 24 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (+39%), στη Θεσσαλονίκη (+45%), στο Βόλο (+78%) και στα Ιωάννινα (+223%), ενώ οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής (+19%) και του Αγίου Νικολάου (+15%). Οριακές μειώσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-10%), στα Χανιά (-13%), στην Ξάνθη (-21%), στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στην Πάτρα (-28%), με τις μεταβολές να εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και, ως εκ τούτου, μη ανιχνεύσιμο. Αναλυτικά: 

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε οριακή αύξηση, με στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+19%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 18-24/10/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+45%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 18-24/10/21. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Έκτοτε το ιικό φορτίο αυξανόταν διαρκώς, ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταγράφηκε υψηλότερος ρυθμός αύξησης. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρουσίασε οριακή μείωση (-10%) σε σχέση με την εβδομάδα 18-24/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Λάρισας  ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει οκταπλασιαστεί.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρουσίασε αύξηση (+78%) σε σχέση με την εβδομάδα 18-24/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Βόλου ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εντεκαπλασιαστεί.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το ιικό φορτίο στο Ηράκλειο παρουσίασε αύξηση (+39%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 18-24/10/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το ιικό φορτίο στα Χανιά παρουσίασε οριακή μείωση (-13%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 18-24/10/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο παρουσίασε οριακή αύξηση (+15%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 18-24/10/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, στην Πάτρα, παρατηρήθηκε σταθερή παρουσία ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης με οριακή μείωση (-28%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου αυτού, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 18-24/10/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρουσίασε οριακή μείωση (-21%) σε σχέση με την εβδομάδα, 18-24/10/21. Τα επίπεδα του ιικού  φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Ξάνθης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει τριπλασιαστεί.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-23%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 18-24/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 3,5 έως 4 φορές.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+223%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 18-24/10/21.

Κέρκυρα: Την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21, στην πόλη της Κέρκυρας, δεν ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, δηλαδή τα επίπεδά του ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου ανίχνευσης και μέτρησης αυτού. 

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εως και 11πλάσιο ιικό φορτίο σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news