facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής για Μάτι: «Ξέραμε για τους νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου»

Για «επιχειρησιακές εντολές» με βάση τον «αυτοσχεδιασμό», μίλησε στην απολογία του ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, απολογούμενος στο δικαστήριο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο κ. Τερζούδης ο οποίος, ενάμιση σχεδόν μήνα, μετά τη διακοπή της δίκης, λόγω της αποχής των δικηγόρων, συνέχισε την απολογία του, υποστήριξε πως «τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση», ενώ παραδέχθηκε πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η η συνέντευξη παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε το συμβάν ως σαρωτικό καθώς η «Πυροσβεστική δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο με τόσο τραγικές συνέπειες» και ισχυρίστηκε: «Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…».

Στην ερώτηση του εισαγγελέα για το χρόνο που έγινε γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί, απάντησε: « Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός».

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Ο κ. Τερζούδης ισχυρίστηκε πάντως πως ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατατεθούν «ολοκληρωμένα σχέδια για την υλοποίηση οργωνωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών .Μέχρι τότε δεν υπήρχε .Έπρεπε να γίνει η Ηλεία… Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά ,αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Έδωσε 18μηνη παράταση και βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός..Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα….».

Ο πρώην αρχηγός κλήθηκε να εκτιμήσει σήμερα, εξετάζοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, εντοπίζει επιχειρησιακά λάθη. «Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν», ισχυρίστηκε.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές… Ήταν σωστές.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι, αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής για Μάτι: «Ξέραμε για τους νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου»"

Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου από τον e-ΕΦΚΑ

Tην πληρωμή των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024 κατά μία ημέρα νωρίτερα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, με στόχο την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων και προκειμένου να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου 2024.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες διαμορφώνονται ως ακολούθως:

- Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί & μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

- Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου από τον e-ΕΦΚΑ"

Μέγαρα: Στο νοσοκομείο και τα 3 αδέρφια του 4χρονου – Χειρουργήθηκε ο 8χρονος, επειδή είχε κάταγμα

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύονται και τα 3 αδέλφια του 4χρονου από τα Μέγαρα, του παιδιού που νοσηλεύεται σε κώμα στη ΜΕΘ μετά την άγρια κακοποίηση που δέχθηκε από τον σύντροφο της μητέρας του.

Μετά από εντολή του εισαγγελέα ανηλίκων Αθηνών, τα αδέρφια του 4χρονου από τα Μέγαρα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, καθώς πραγματοποιείται έρευνα από τις δικαστικές Αρχές, μετά την άγρια κακοποίηση που δέχθηκε το παιδί και νοσηλεύεται και αυτό στο ίδιο νοσοκομείο.

Τα παιδιά διακομίστηκαν σήμερα (11.1.2024) το πρωί στο νοσοκομείο τα 3 αδέρφια του, ηλικιών 11, 10 και 8 ετών. Ο 8χρονος είχε κάταγμα στο χέρι και χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο για την αποκατάστασή του.

Τα μικρά αγόρια νοσηλεύονται στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου σε σταθερή κατάσταση και αναμένεται η εξέτασή τους για μεταδοτικά νοσήματα, η ιατροδικαστική εξέτασή του αλλά και η εκτίμηση της ψυχικής τους υγείας από παιδοψυχολόγο, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία.

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου:

«Σε συνέχεια του από 11/1/24, ενημερωτικού υπηρεσίας μας, γνωρίζεται συμπληρωματικά:

Κατόπιν αυτεπάγγελτης άστυν προδικαστικής έρευνας και προφορικής παραγγελίας εισαγγελέα ανηλίκων Αθηνών, πραγματοποιήθηκε διακομιδή (11/1/24, 05:00 hrs) και εν συνεχεία εισαγωγή, των τριών (3) ανηλίκων αδελφών του (4χρονου) παθόντος, ήτοι:

  • Ανήλικος, (11) ετών
  • Ανήλικος, (10) ετών
  • Ανήλικός, (8) ετών

Ο τρίτος εξ αυτών διεγνώσθη με κάταγμα δε άνω άκρου και αντιμετωπίστηκε χειρουργικά

  • Νοσηλεύονται στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου, συνοδευόμενοι από τη μητέρα τους
  • Κατάσταση υγείας: Σταθερή
  • Περαιτέρω ιατρικές ενέργειες: Εξέταση περί μεταδοτικών νοσημάτων / παιδοψυχιατρική εκτίμηση / ιατροδικαστική εξέταση, σύμφωνα και με εισαγγελική παραγγελία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέγαρα: Στο νοσοκομείο και τα 3 αδέρφια του 4χρονου – Χειρουργήθηκε ο 8χρονος, επειδή είχε κάταγμα"

Δυτική Αττική: Αστυνομικοί έπιασαν δύο άτομα που διέπρατταν ληστείες σε βάρος ταχυδιανομέων

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Βαρβάρας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, δύο άτομα τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ληστειών σε βάρος ταχυδιανομέων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη και τον τερματισμό της δράση τους πραγματοποιήθηκε σήμερα (11-01-24) το πρωί με την συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ στις έρευνες συμμετείχαν σε προγενέστερο στάδιο και αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής.

Όπως προέκυψε από την μεθοδική έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου 2023, είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό τη διάπραξη ενόπλων ληστειών σε βάρος ταχυδιανομέων σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα Αττικής.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους πραγματοποιούσαν παραγγελίες φαγητού μέσω διαδικτυακών εφαρμογών από καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, φροντίζοντας τα σημεία παράδοσης να βρίσκονται κοντά στις οικίες τους και να έχουν αραιή ή μηδενική κυκλοφορία ή ελλιπή φωτισμό.

Στη συνέχεια αιφνιδίαζαν τους διανομείς και με την απειλή ή χρήση αιχμηρών αντικειμένων (μαχαίρια, κατσαβίδια) καθώς και όπλων (πιστόλι), ασκώντας παράλληλα σε βάρος τους σωματική βία, τους ακινητοποιούσαν και αφαιρούσαν από αυτούς εισπράξεις, προσωπικά χρηματικά ποσά ή τηλεφωνικές συσκευές.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί έξι 6 περιπτώσεις ληστειών και μία 1 απόπειρα ληστείας, οι οποίες διαπράχθηκαν το διάστημα από 12 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2023, σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα Αττικής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • «επιχειρησιακό» όχημα,
  • ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά τις πράξεις,
  • 15 κινητά τηλέφωνα,
  • αεροβόλο πιστόλι με σφαιρίδια,
  • 5 κατσαβίδια,
  • αναδιπλούμενος σουγιάς και
  • 2 κερματοδέκτες.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση που διαπράττει ληστείες καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτική Αττική: Αστυνομικοί έπιασαν δύο άτομα που διέπρατταν ληστείες σε βάρος ταχυδιανομέων"

Καιρός αύριο: Παγωμένη Παρασκευή με χιόνια σε όλα τα ορεινά – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες

Περισσότερο κρύος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή 12 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κι άλλη πτώση. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά της Χαλκιδικής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα κυμανθεί στα βόρεια και τα κεντρικά από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 04 έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 06 έως 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική θα σημειωθούν από το απόγευμα ασθενείς βροχές και το βράδυ στα ορεινά- ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιοριστούν στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, με βαθμιαία ενίσχυση σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Από το μεσημέρι στα βόρεια και αργότερα στα νότια γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές το πρωί στα νότια και από το βράδυ στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παγωμένη Παρασκευή με χιόνια σε όλα τα ορεινά – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες"

Πισπιρίγκου: «Δεν είμαι αγία αλλά τα παιδιά μου ήταν το μεγαλύτερο δώρο, δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη…»

«Δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη, έχω κάνει λάθη δεν είμαι αγία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιαζόμουν για τα παιδιά μου ή ότι έχω κάνει όσα με κατηγορούν» είπε σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που δικάζει την υπόθεση θανάτου της κόρης της Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου για κάθε πτυχή του κατηγορητηρίου και κυρίως για την σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, δεδομένου ότι το κατηγορητήριο της αποδίδει ότι σκότωσε την κόρη της με κεταμίνη λόγω της εμμονής που είχε με τον Μάνο Δασκαλάκη και το ενδεχόμενο διαζυγίου τους.

Για μια ακόμη φορά η κατηγορούμενη είπε ότι ο γάμος της με τον πατέρα των τριών κοριτσιών της ήταν ένα λάθος ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση της προέδρου γιατί αποφάσισε να φέρει στον κόσμο ένα ακόμη παιδί επτά μήνες μετά το θάνατο της Μαλένας.
Τι ανέφερε η Ρούλα Πισπιρίγκου

«Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκα ότι η Ίριδα θα αντικαταστήσει τη Μαλένα. Την ήθελα και εγώ πολύ αυτή την εγκυμοσύνη γιατί αγαπάω τα παιδιά» είπε η κατηγορούμενη μητέρα σημειώνοντας πως είναι σε θέση να ξεχωρίσει τη σχέση της με το Μάνο Δασκαλάκη από τα παιδιά της. «Ο γάμος μου μαζί του ήταν λάθος, το λέω εκ των υστέρων» είπε η κατηγορούμενη με την πρόεδρο να την ρωτάει: «Και τα παιδιά λάθος ήταν;». «Τα παιδιά ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε, του είμαι ευγνώμων για αυτό» απάντησε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πέμπτης ημέρας της απολογίας της η 35χρονη δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την έδρα και κάποια μάλιστα στιγμή έδειξε να εκνευρίζεται. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που δήλωνε ότι δεν θυμόταν πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης αλλά και να υποστηρίζει ότι δεν διάβαζε ποτέ τα υπομνήματα που οι δικηγόροι της είχαν καταθέσει στις ανακριτικές αρχές.

Σήμερα μεταξύ άλλων στην κατηγορούμενη μητέρα η πρόεδρος του δικαστηρίου της έδειξε κάποιες από τις ζωγραφιές της κόρης της και της ζήτησε να τις περιγράψει στο ακροατήριο. Σε μια από τις ζωγραφιές αυτές  το παιδί αναφέρει ότι η μαμά του έβγαλε ένα ουρλιαχτό και έχει ζωγραφίσει πολλές μουντζούρες.

Πρόεδρος: Θυμάστε ποια χρονική στιγμή το ζωγράφισε το παιδί αυτό;
Κατηγορούμενη: Πριν την απώλεια της Ίριδας.
Πρόεδρος: Δεν τη ρωτήσατε γιατί το έγραψε αυτό;
Κατηγορούμενη: Όχι.
Ακόμη η πρόεδρος συνεχίζοντας τις ερωτήσεις της προς την κατηγορούμενη την ρώτησε και για άλλα σκέλη της δικογραφίας. Μάλιστα κάποιες από τις ερωτήσεις αυτές φάνηκε να προκαλούν εκνευρισμό στην 35χρονη:
Πρόεδρος: Πείτε μας για το μήνυμα στην αδελφή σας στις 8.4. 2021 που την ρωτάτε αν ο Μάνος φοράει βέρα και αν σας έχει μπλοκάρει στο facebook;
Κατηγορούμενη: Μου είχαν πει ότι είχαν δει το Μάνο σε καφετέρια που δούλευε να χαριεντίζεται με άλλη γυναίκα και να μην φοράει βέρα.
Πρόεδρος: Γιατί σας ενδιέφερε αφού ήσασταν χωρισμένοι; Και την ημέρα που το παιδί ήταν στο Καραμανδάνειο;
Κατηγορούμενη: Αυτή την πληροφορία την πήρα εκείνη την ημέρα. Τα μηνύματα αυτά τα έστειλα αφού οι γιατροί μας είχαν καθησυχάσει και μας είπαν ότι η Τζωρτζίνα θα κάνει εισαγωγή για προληπτικές εξετάσεις. Ήταν λάθος χρονική στιγμή. Σας ξαναλέω ότι έχω κάνει λάθη αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έδινα σημασία στα παιδιά μου ή ότι έχω κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούμαι.
Πρόεδρος: Ήσασταν ευχαριστημένη με τους γιατρούς του Καραμανδανείου;
Κατηγορούμενη: Δεν είχα δει κάτι, το μόνο που συζητήσαμε με τον Μάνο είναι ότι άλλαζαν τις διαγνώσεις ημέρα με την ημέρα. Εγώ όμως δεν είμαι γιατρός για να πω τι έπρεπε να γίνει και τι όχι.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η κατηγορούμενη μητέρα υποστήριξε ότι δεν πήγαινε με αργό βηματισμό στις νοσηλεύτριες χωρίς να φωνάζει για να καλέσει σε βοήθεια για το παιδί της. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ισχύει αυτό, φώναζα και βγήκα έξω αμέσως από το δωμάτιο για να ειδοποιήσω».
Πρόεδρος: Γιατί να έχει λόγο η νοσηλεύτρια που τα κατέθεσε αυτά να πει ψέματα. Η ίδια έχει πει ότι στις 10 Απριλίου πήγατε και την φωνάξατε;
Κατηγορούμενη: Δεν γνωρίζω, αν γινόταν η ανακοπή στις 10 Απριλίου τι θα έλεγε … Για να ξεκαθαρίσω κάτι εγώ πρόβλημα με τους γιατρούς δεν έχω.
Πρόεδρος: Δεν έχετε;
Κατηγορούμενη: Να τελειώσω. Αυτή την στιγμή παρακολουθούμαι από γιατρούς του ΕΣΥ και έχω μια πολύ αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Όμως παράπονα έχω με τους γιατρούς που είδαν το παιδί μου. Όταν ήρθαν εδώ και είπαν αυτά που είπαν …Κάποια πράγματα τα μεγαλοποιούν και κάποια πράγματα δεν γνωρίζω γιατί τα λένε.
Η γέννηση της Ίριδας
Ακολούθως η κατηγορούμενη δέχθηκε ερωτήσεις για την απόφασή της να μείνει έγκυος στην Ίριδα επτά μόλις μήνες μετά το θάνατο της Μαλένας.
Πρόεδρος: Από την απώλεια της Μαλένας πως φτάσαμε να μπείτε στη διαδικασία τόσο γρήγορα να πάτε σε επόμενο παιδί; Θέλω να μου εξηγήσετε δηλαδή τη δική σας διαδικασία για να πάτε σε τρίτη γέννα.
Κατηγορούμενη: Η θέληση μου είχε να κάνει με το ότι δεν δεχόμουν την απώλεια της  Μαλένας. Ήταν η θέλησή μου να ξαναγίνω μαμά όχι για να αναπληρώσω το κενό της Μαλένας αλλά είχα συνηθίσει στα δυο παιδιά. Το ήθελα πολύ γιατί τα αγαπούσα τα παιδιά, δεν έχει να κάνει με την σχέση μου με τον κ. Δασκαλάκη ξεχωρίζω εκείνον και τη σχέσης μας από τα παιδιά.
Πρόεδρος: Σκεφτήκατε ποτέ ότι η Ίριδα θα αντικαθιστούσε τη Μαλένα;
Κατηγορούμενη: Αυτό δεν γίνεται αλλά ο ερχομός της ήταν μια τεράστια χαρά μέσα στο σπίτι. Ήταν και το γεγονός ότι η Ίριδα έμοιαζε στην Μαλένα. Λέγαμε ότι έφυγε η Μαλένα και ήρθε η Ίριδα.
Πρόεδρος: Μετά την απώλεια της Ίριδας δεν θεωρήσατε απαραίτητο να πάει σε ψυχολόγο η Τζωρτζίνα;
Κατηγορούμενη: Είχε το σχολείο.
Πρόεδρος: Μα ήταν κλειστό λόγω covid….
Κατηγορούμενη: Μιλάγαμε στο τηλέφωνο
Πρόεδρος: Αυτό το παιδί δεν έπρεπε να κάνετε κάτι να οχυρώστε την ψυχούλα του;
Κατηγορούμενη: Δεν το κάναμε.
Πρόεδρος: Μετά το θάνατο της Μαλένας πως ήταν στο σχολείο; Είχε όρεξη να κάνει κάτι;
Κατηγορούμενη: Δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τις δραστηριότητές της, δεν άλλαξε τίποτα στη συμπεριφορά της, την παρακολουθούσε η ψυχολόγος στο σχολείο. Αμέσως μετά το θάνατο της Μαλένας στο 99% των συζητήσεων έλεγε «εγώ θέλω αδελφάκι».
Πρόεδρος: Ο διευθυντής του σχολείου έχει καταθέσει ότι η Τζωρτζίνα τον επισκέπτονταν με τη στενότερη φίλη της στο γραφείο του στο σχολείο, γιατί δεν ήθελε να νιώθει μόνος του. Αυτό εσείς το γνωρίζατε;
Κατηγορούμενη: Όχι. Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό που έλεγε η Τζωρτζίνα ότι τις ημέρες που έβρεχε πηγαίνανε με την φίλη της και κάθονταν στο γραφείο του διευθυντή ή στο κυλικείο.
Πρόεδρος: Και τα άλλα παιδάκια που πήγαιναν ;
Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω.
Πρόεδρος: Γνωρίζατε για τη δασκάλα που της τηλεφωνούσε η Τζωρτζίνα τα απογεύματα και της έλεγε για τις δραστηριότητές της; Τα έχει καταθέσει η δασκάλα της ….
Κατηγορούμενη: Κάποιες ημέρες που η δασκάλα της έλειπε από το σχολείο η Τζωρτζίνα μου ζήτησε να πάρουμε τη δασκάλα τηλέφωνο να δούμε αν είναι καλά. Η δασκάλα που την αντικαθιστούσε δεν της άρεσε της Τζωρτζίνας.
Πρόεδρος: Πόσων εβδομάδων έγκυος ήσασταν ότι τερματίσατε την 4η εγκυμοσύνη;
Κατηγορούμενη: Στην 6η εβδομάδα.
Πρόεδρος: Ο κ. Δασκαλάκης ήταν σύμφωνος με αυτή την εγκυμοσύνη;
Κατηγορούμενη: Δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη μόνο για το παιδί μου. Όταν το έμαθε στην αρχή δεν ήθελε. Αυτά που είπε ότι δεν ήταν δικό του δεν ισχύουν. Μετά το είχε αποδεχθεί.
Πρόεδρος: Στις 5 Απριλίου γράψατε στον κ. Δασκαλάκη: «θα δεις πόσο ιώδιο θα βάλεις εσύ από εδώ και πέρα». Τι ήταν αυτό; Είχατε χάσει δυο παιδιά;
Κατηγορούμενη: Ειρωνεία ήταν αυτό, γιατί έλεγε για πληγές, ήταν συναισθήματα της στιγμής. Ήμασταν δυο χαρακτήρες πολύ έντονοι ξεσπούσαμε ο ένας τον άλλο και μετά να λέγαμε συγνώμη ο ένας στον άλλο. Έχω κάνει ένα τεράστιο λάθος. Τώρα το καταλαβαίνω ότι είχα παρασυρθεί σε αυτό το γάμο. Το λάθος ήταν όλα.
Πρόεδρος: Και τα παιδιά;
Κατηγορούμενη: Όχι για αυτά θα τον ευγνωμονώ για όλη μου τη ζωή, ήταν τα καλύτερα δώρα της ζωής μου.
Πρόεδρος: Στις 6.4. 2021 ο κ. Δασκαλάκης σας ρωτάει που είναι το παιδί, σας λέει να γυρίσετε σπίτι γιατί έχετε τρομοκρατήσει δέκα άτομα….
Κατηγορούμενη: Είχα πάει στο ξενοδοχείο που σας είπα για ένα βράδυ γιατί είχα πνιγεί με όσα μου συνέβαιναν.
Πρόεδρος: Στις 6.4. 2021 σας ψάχνει και η αδελφή σας και σας λέει να γυρίσετε σπίτι και να μην εγκαταλείψετε το παιδί σας. Εσείς μας είπατε ότι ήσασταν τόσο υπερπροστατευτική με τη Τζωρτζίνα. Για πιο λόγο επιλέγετε να είστε μακριά από το παιδί σας όταν πριν λίγες ημέρες έχει χαθεί το άλλο σας παιδί; Και είχατε κλείσει και το κινητό σας;
Κατηγορούμενη: Ήρθα σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση εκείνη την ημέρα. Η πίεση ήταν αφόρητη. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το θάνατο της Ίριδας και τη σχέση μου με το Μάνο. Ήθελα χρόνο και ήξερα ότι το παιδί είναι σε καλά χέρια στη μητέρα μου. Τώρα από εκεί και πέρα δεν είμαι αγία, έχω κάνει λάθη. Ήταν μια λανθασμένη σκέψη όλο αυτό να απομονωθώ από όλους. Ήμουν σε σύγχυση, λανθασμένα έκανα αυτή την απομόνωση. Σκέφτηκα το παιδί μου μετά. Ότι θα έπρεπε να γυρίσω πίσω και γύρισα.
Πρόεδρος: Γιατί απομονωθήκατε από το παιδί; Αυτόν το χρόνο γιατί δεν μπορούσατε να τον βρείτε με το παιδί σας; Ήταν το τελευταίο από τα τρία που είχε μείνει στη ζωή…
Κατηγορούμενη: Όταν κάποιος απομονώνεται θέλει να ξεσπάσει, δεν ήθελα η Τζωρτζίνα να με ακούει να ουρλιάζω και να κλαίω, είχα πνιγεί.
Πρόεδρος: Σας είχε περάσει από το μυαλό ότι αυτή τη ημέρα μπορεί να συνέβαινε κάτι στο παιδί σας και εσείς να μην ήσασταν εκεί;
Κατηγορούμενη: Όχι.
Πρόεδρος: Θέλω να μου πείτε αναλυτικά τι συνέβη 8 Απριλίου το πρωί. Ποιανού ιδέα ήταν να την πάτε στο Καραμανδάνειο; Γιατί δεν πήρατε τηλέφωνο την παιδίατρό σας που την είχατε 8 χρόνια όπως μας είπατε;
Κατηγορούμενη: Γιατί η παιδίατρος είχε πει στον  κ. Δασκαλάκη ότι μετά τις απώλειες της Ίριδας και της Μαλένας δεν ήθελε για ψυχολογικούς λόγους να συνεχίσει να παρακολουθεί τη Τζωρτζίνα.
Πρόεδρος: Έχετε πει σε γιατρό του Παίδων ότι ο λόγος που πήγε στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα ήταν γιατί το παιδί παρουσίασε κάτι σαν τρόμο, πανικό. Ισχύει αυτό;
Κατηγορούμενη: Όχι εγώ εννοούσα τρέμουλο.
Πρόεδρος: Αυτό που είπατε στην ίδια γιατρό ότι η Τζωρτζίνα είχε βρει το μωρό της οικογένειας νεκρό ισχύει;

Κατηγορούμενη: Όχι αυτό ήταν ένα άλλο ψέμα που άκουσα, η Τζωρτζίνα κοιμόνταν.
Πρόεδρος: Τι λόγο είχε να το πει αυτό η γιατρός αν δεν το έχετε πει;
Κατηγορούμενη: Σας εξήγησα όλο το πλαίσιο της δημοσιότητας. Το τι έβγαινε ο καθένας και έλεγε…. Έπαιρναν πράγματα από την τηλεόραση και τα έβαζαν στις καταθέσεις τους.
Πρόεδρος: Ποιος το έβαλε στο μυαλό της γιατρού αυτό; Να της πει δηλαδή πήγαινε στη ΓΑΔΑ και κατέθεσε ότι η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή την Ίριδα. …
Κατηγορούμενη: Παρασύρονται πολύ από τη δημοσιότητα. Να πω ως παράδειγμα ότι παιδοψυχολόγος έχει πει ότι η Τζωρτίνα έχει πάθει ανακοπή το 2019.
Η πρόεδρος έθεσε πολλές ερωτήσεις στην κατηγορούμενη για την ενημέρωση που έκανε στους γιατρούς κατά την εισαγωγή του παιδιού στο Καραμανδάνειο. Απαντώντας σε κάποιες από τις ερωτήσεις αυτές η 35χρονη ανέφερε ότι πολλά από τα αναφερόμενα συμπτώματα στο φάκελο της κόρης της δεν τα ανέφερε εκείνη. Μάλιστα απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι ενώ Τζωρτζίνα βρίσκονταν στα εξωτερικά ιατρεία εκείνη βρίσκονταν σε ένταση με τον Μάνο Δασκαλάκη. Μάλιστα – όπως είπε – εκείνες τις ώρες τηλεφώνησε πρώτα σε δικηγόρο που είχε βάλλει και μετά στον πατέρα του παιδιού της.
Πρόεδρος: Μέσα σε αυτό το κλίμα της αγωνίας το χέρι σας αυτόματα δεν έπρεπε να πάει στον πατέρα του παιδιού και όχι στο δικηγόρο;
Κατηγορούμενη: Όχι. Πήρα τον δικηγόρο να τον καλέσει γιατί σε εμένα δεν απαντούσε λόγω της έντασης που είχαμε.
Η απολογία της κατηγορούμενης θα συνεχιστεί αύριο με ερωτήσεις της έδρας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πισπιρίγκου: «Δεν είμαι αγία αλλά τα παιδιά μου ήταν το μεγαλύτερο δώρο, δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη…»"

13 θάνατοι ασθενών με CoViD την ημέρα - Τι γίνεται με διασωληνώσεις, εισαγωγές και γρίπη

Μικρή ύφεση στη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά αυξημένη επίπτωση από τις λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού, καταγράφεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι θάνατοι ασθενών με CoViD έφτασαν τους 93 με διάμεση ηλικία τα 86 έτη, οι διασωληνώσεις τις 78 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας τις 1.679.

Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος).

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (42%) ή Eris ακολουθούμενη από την XBB.1.5 ή Κράκεν (16%), την BA.2.86 ή Pirola (14%) και την JN.1 (13%) (προσωρινά δεδομένα).

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 38.451 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς τη 14η θέση, με 358 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

               Δείκτες CoViD

1 - 7 Ιανουαρίου 2024

 25-31 Δεκεμβρίου 2023

Νέοι θάνατοι 93  57
Διασωληνωμένοι 78  70
Νέες εισαγωγές 1.679  1.818

Γρίπη

Καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσμσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 2  νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Ιός RSV

H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "13 θάνατοι ασθενών με CoViD την ημέρα - Τι γίνεται με διασωληνώσεις, εισαγωγές και γρίπη "

Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία έδωσαν τα χέρια για την εξουδετέρωση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα

Συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο εξουδετέρωσης των ναρκών που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη (11/1) η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία μετά από μήνες συνομιλιών.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Ρουμάνος ομόλογός του Άνγκελ Τίλβαρ και ο υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στην Κωνσταντινούπολη για τη σύσταση τριμερούς πρωτοβουλίας ώστε να εξουδετερωθούν αυτοί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

«Με την έναρξη του πολέμου, παρουσιάστηκε μια απειλή από νάρκες που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα. Προκειμένου να την καταπολεμήσουμε… συμφωνήσαμε να συστήσουμε μια ομάδα μέτρων κατά των ναρκών» επεσήμανε ο Γιασάρ Γκιουλέρ κατά την τελετή της υπογραφής όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Οι θαλάσσιες νάρκες συνιστούν απειλή για τις εξαγωγικές οδούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και αρκετά πλοία έχουν πληγεί από αυτές, περιλαμβανομένου ενός φορτηγού πλοίου που κατευθυνόταν σε λιμάνι του ποταμού Δούναβη για να φορτώσει σιτηρά τον Δεκέμβριο.

Τρία ναρκαλιευτικά πλοία από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου θα αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ναυτικοί διοικητές των τριών χωρών θα συστήσουν επιτροπή που θα διαχειρίζεται την επιχείρηση, είπε ο Γκιουλέρ, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτή θα μπορούσε να περιλάβει και άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γκιουλέρ υπογράμμισε πως η Τουρκία θεωρεί «πολύτιμες» τις θετικές συμβολές σε αυτήν την πρωτοβουλία από συμμάχους στη Μαύρη Θάλασσα που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όμως η πρωτοβουλία θα είναι ανοικτή μόνο σε πλοία των «τριών παράκτιων συμμαχικών χωρών».

Η Τουρκία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία που δώρισε η Βρετανία στην Ουκρανία να διέλθουν από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα λέγοντας ότι θα παραβίαζαν τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), μια διεθνή συμφωνία για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μεταξύ άλλων και σε καιρό πολέμου.

«Ως Τουρκία, έχουμε εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ προσεκτικά, υπεύθυνα και αμερόληπτα, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα» υποστήριξε.

Υπουργοί Άμυνας από τις τρεις χώρες της Μαύρης Θάλασσας διεξήγαγαν συνομιλίες για ένα σχέδιο εξουδετέρωσης ναρκών σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο και στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2023 καθώς εργάζονταν για την οριστικοποίηση της πρωτοβουλίας.

Η Άγκυρα, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, εργάζεται επίσης με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία και τη Ρωσία προκειμένου να αναβιώσει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά από την οποία αποχώρησε πέρυσι η Μόσχα, αν και δεν φαίνεται δημόσια να υπάρχουν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες αυτές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία έδωσαν τα χέρια για την εξουδετέρωση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα"

Long Covid και Γρίπη: Αλλάζουν τα δεδομένα από το CDC - Τα συμπτώματα και η θνησιμότητα

Νέα δεδομένα από το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) σχετικά με την θνησιμότητα και διάγνωση της Long Covid και την σύγκρισή της με την Long Flu (μακροχρόνια γρίπη).

Τις νέες αναφορές συνοψίζουν η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.

Επιβιώνουν από οξείες λοιμώξεις και πεθαίνουν από long covid

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο COVID έχει πλέον στοιχίσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί δεν είναι οι μόνοι θάνατοι που προκαλούνται από τον ιό. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιβιώνει από οξείες λοιμώξεις για να υποκύψει μήνες αργότερα από το μακροχρόνιο COVID.

Φαίνεται ότι περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από μακροχρόνιο COVID από την έναρξη της πανδημίας. Με βάση τα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτων που συλλέγονται από το CDC, περιλαμβάνεται ένας προκαταρκτικός απολογισμός 1491 θανάτων από μακροχρόνιο COVID το 2023, επιπλέον των 3544 θανάτων που είχαν αναφερθεί από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022.

Το 2023 εκδόθηκαν συστάσεις για την επίσημη αναφορά της μακροχρόνιας COVID ως αιτίας θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει τυπικός ορισμός ή διαγνωστικό τεστ για το μακροχρόνιο COVID.

Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα τουλάχιστον 3 μήνες μετά από μια οξεία λοίμωξη που δεν υπήρχαν πριν αρρωστήσουν. Από τα τέλη του περασμένου έτους, περίπου το 7% των Αμερικανών ενηλίκων είχε βιώσει μακρά COVID σε κάποιο σημείο, υπολόγισε το CDC τον Σεπτέμβριο του 2023.

Γενικα, τα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτου στις ΗΠΑ δείχνουν ότι:

  • Σχεδόν το 1% των περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας έχουν αποδοθεί σε μακροχρόνιο COVID.
  • Το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID από μακροχρόνιο COVID κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο 1,2% και ξανά τον Απρίλιο του 2022 στο 3,8%, σύμφωνα με το CDC.

Και οι δύο αυτές κορυφές συνέπεσαν με περιόδους μείωσης των θανάτων από οξείες λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι το μακροχρόνιο COVID μπορεί συχνά να αναφέρεται ως υποκείμενη αιτία θανάτου όταν τα άτομα με αυτήν την πάθηση πεθαίνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο ή τα νεφρά τους, σημειώνουν οι οδηγίες του CDC.

Ο κίνδυνος θανάτων από μακροχρόνιο COVID παραμένει αυξημένος για τουλάχιστον 6 μήνες για άτομα με ηπιότερες οξείες λοιμώξεις και για τουλάχιστον 2 χρόνια σε σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία.

Όπως συμβαίνει με άλλες οξείες λοιμώξεις, ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο από μακρά Covid, για παράδειγμα λόγω αυξημένης ηλικίας. Οι μισοί από τους θανάτους από την μακρά COVID από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και ένα άλλο 23% καταγράφηκε σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, σύμφωνα με έκθεση του CDC.

Είναι βέβαια δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του πόσοι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό τελικά συμβαίνουν ως αποτέλεσμα μακράς COVID και όχι ως αποτέλεσμα οξειών λοιμώξεων. Ένα ακριβές διαγνωστικό τεστ για μακροχρόνιο COVID θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιο ακριβή μέτρηση αυτών των θανάτων.

Σύγχυση, κατάθλιψη, άγχος - Τα συμπτώματα της long covid

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medscape το Νοέμβριο του 2023 υποδηλώνει ότι ένα διαγνωστικό τεστ για ορισμένους βιοδείκτες μπορεί να εντοπίσει τη νόσο αυτή με ακρίβεια που πλησιάζει το 80%.

Αυτή η διαγνωστική δυνατότητα θα βοηθούσε αποτελεσματικά με το μακροχρόνιο COVID-19, καθώς δεν είναι μόνο η κόπωση, η σύγχυση του εγκεφάλου (brain fog), οι καρδιακοί παλμοί και άλλα επίμονα συμπτώματα που επηρεάζουν τους ασθενείς.

Δύο στους τρεις ανθρώπους με μακρά COVID υποφέρουν επίσης από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος, ενώ μερικοί ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματά τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς τους.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησαν 166 ασθενείς, 79 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με μακροχρόνιο COVID και 87 που δεν είχαν διαγνωστεί.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αναρρώσει από μια σοβαρή περίοδο οξείας νόσου COVID-19. Σε ανάλυση του πλάσματος του αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένα επίπεδα ορισμένων συστατικών.

Τέσσερις πρωτεΐνες συγκεκριμένα - Ba, iC3b, C5a και TCC - προέβλεψαν την παρουσία μακράς COVID με ακρίβεια 78,5%. Οι πρωτεΐνες, όπως οι C3, C4 και C5 είναι σημαντικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος επειδή στρατολογούν φαγοκύτταρα, κύτταρα που επιτίθενται στα βακτήρια και τους ιούς στο σημείο της μόλυνσης για να καταστρέψουν παθογόνα όπως το SARS-coV-2.

Χαμηλότερα τα επίπεδα σεροτονίνης αλλά και κορτιζόλης

Ακόμη, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell βρήκε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης σε ασθενείς με μακροχρόνιο COVID σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με οξύ COVID, αλλά ανάρρωσαν από την πάθηση, ουσία που μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες από τις νευροψυχιατρικές επιπτώσεις.

Τέλος, άλλη πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Nature έδειξε ότι ασθενείς με lond COVID είχαν χαμηλότερες τιμές κορτιζόλης, που είναι ορμόνη του στρες. Ταυτόχρονα στοιχεία δείχνουν ότι η «μακροχρόνια γρίπη» (long flu) είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, με μια μεγάλη μελέτη που δείχνει ότι σε κάποιους από τους ασθενείς, τα συμπτώματα επιμένουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες ή περισσότερο μετά τη νοσηλεία ορισμένων ατόμων για τη γρίπη.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη μακροχρόνια γρίπη με τη μακροχρόνια COVID-19 και διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια γρίπη εμφανιζόταν λιγότερο συχνά και ήταν λιγότερο σοβαρή συνολικά. Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η γρίπη επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες ενώ ο COVID μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανα στο σώμα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases αναλύθηκαν τα ιατρικά αρχεία του Υπουργείου Βετεράνων των ΗΠΑ. Συνέκριναν 81.280 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID με 10.985 άτομα που νοσηλεύτηκαν με γρίπη πριν από την πανδημία COVID, και παρακολουθήθηκαν έως και 18 μήνες.

Φάνηκε ότι τα άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν με γρίπη. Δηλαδή, για κάθε 100 άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID, περίπου οκτώ περισσότεροι πέθαναν με COVID από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη τους επόμενους 18 μήνες.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν επίσης υψηλότερες στην ομάδα της μακροχρόνιας COVID. Σε όλα τα όργανα του σώματος μεγαλύτερες επιπτώσεις υπήρχαν λόγω νόσησης από COVID, με την εξαίρεση του αναπνευστικού που επηρεάζεται δυσμενώς περισσότερο από τη γρίπη.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Μετά τις 30 μέρες νόσησης, υπάρχει η πιθανότητα ο κορονοϊός αλλά και η γρίπη να γίνουν χρόνιες νόσοι, με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών πρoβλημάτων υγείας, εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτου.

Τέλος, στο scientific reports του Nature που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024, η κόπωση, η αμνησία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η αϋπνία ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα σε αυτούς που έπασχαν από long covid. Η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου για τους συμμετέχοντες, αλλά το 32,2% των ερωτηθέντων ανέφεραν ακόμη άγχος/κατάθλιψη στο τέλος της μελέτης.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Long Covid και Γρίπη: Αλλάζουν τα δεδομένα από το CDC - Τα συμπτώματα και η θνησιμότητα "

Ελεύθερη αφέθηκε η Γεωργία Μπίκα και άλλοι τρεις για υπόθεση αρπαγής

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην 6η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η Γεωργία Μπίκα που κατήγγειλε, ότι υπέστη βιασμό σε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια πρωτοχρονιάτικου πάρτι το 2022 και ακόμα τρεις άνδρες, οι οποίοι κατέστησαν κατηγορούμενοι για υπόθεση αρπαγής, την οποία κατήγγειλε ο φερόμενος ως διοργανωτής του επίμαχου πάρτι.

Μεταξύ αυτών είναι ο τότε εργοδότης της 26χρονης, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 1.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και 5ος κατηγορούμενος που θα απολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για αρπαγή και συνέργεια σε αυτή, παράνομη βία, σωματικές βλάβες, εξύβριση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όσοι απολογήθηκαν σήμερα, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Οι πράξεις, κατά τον μηνυτή, τελέστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο του καταγγελλόμενου βιασμού, υπόθεση που έκλεισε με βούλευμα του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο απήλλαξε το εμπλεκόμενο πρόσωπο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεύθερη αφέθηκε η Γεωργία Μπίκα και άλλοι τρεις για υπόθεση αρπαγής"

Θεσσαλονίκη: Τον έπιασαν επ΄ αυτοφώρω να κλέβει 300 λίτρα πετρέλαιο από αποθήκη φυτώριου

Επ΄ αυτοφώρω συνελήφθη ένας 39χρονος, ο οποίος ενέχεται σε περίπτωση κλοπής ποσότητας πετρελαίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με έρευνα, ο συλληφθείς μαζί με συνεργό του, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται, εισήλθαν στο δημόσιο δασικό φυτώριο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αφαίρεσαν από αποθήκη, περίπου 300 λίτρα πετρελαίου τα οποία μετέφεραν με δοχεία – μπιτόνια.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν τα ανωτέρα δοχεία περιέχοντα ποσότητες πετρελαίου και αποδόθηκαν σε υπάλληλο του φυτώριου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τον έπιασαν επ΄ αυτοφώρω να κλέβει 300 λίτρα πετρέλαιο από αποθήκη φυτώριου"

ΟΑΣΑ: Νέα εποχή στις μετακινήσεις στα ΜΜΜ με χρήση τραπεζικών καρτών και smartphones

Εισιτήρια τέλος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς βρίσκεται προ των πυλών η πιλοτική εφαρμογή χρήσης τραπεζικών καρτών και smartphones για μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.

Οι νέες εφαρμογές επιτρέπουν τη χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών συσκευών, για τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του Οργανισμού (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ) και παρέχουν στο σύστημα τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα  ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές  εταιρείες, κτλ.

Ειδικότερα, η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης τραπεζικής κάρτας ανέπαφων συναλλαγών για κάθε επιβίβαση σε ΜΜΜ, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα αναβάθμισης των υπηρεσιών των Συγκοινωνιών Αθηνών, με σημαντικά οφέλη στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.  

Οι επιβάτες, εκτός από ATH.ENA Ticket ή ATH.ENA Card, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζική κάρτα, ακόμα και αν είναι ενσωματωμένη, μέσω κάποιου App, στο κινητό τους τηλέφωνο.  

Τα άμεσα οφέλη για τον επιβάτη

Με την εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών για την επιβίβαση στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό δεν θα χρειάζεται:

-Να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων(ΑΜΕΚ).

-Να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης. Μια εξαιρετικά χρηστική λειτουργία για τους επιβάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας, όπως οι επισκέπτες από άλλες πόλεις και οι τουρίστες.

 -Να αναζητήσει σημεία πώλησης, προκειμένου να μετακινηθεί με τα ΜΜΜ.  

H α΄ φάση της υλοποίησης θα εφαρμοστεί στα οχήματα των γραμμών λεωφορείων Express Αεροδρομίου, έως το τέλος Μαρτίου 2024, ενώ το σύνολο των εφαρμογών θα είναι διαθέσιμο στους επιβάτες έως το τέλος του έτους 2024.

«Η υλοποίηση των νέων εφαρμογών, εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις του Ομίλου ΟΑΣΑ  με την HST AE, για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και προσβάσιμου συστήματος μετακίνησης με την υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών που βελτιώνουν τις παρεχόμενες συγκοινωνιακές υπηρεσίες, έχει ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών της Αττικής» σημειώνεται στην ανακοίνωση .

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, δήλωσε «Ο ΟΑΣΑ με την τεχνολογική αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), προστίθεται στους ευρωπαϊκούς μητροπολιτικούς φορείς αστικών συγκοινωνιών (Λονδίνο, Λισσαβώνα, Βρυξέλλες, κ.α.) που έχουν εισάγει βέλτιστες πρακτικές των έξυπνων πόλεων. Η νέα προηγμένη εφαρμογή ανέπαφων συναλλαγών για κάθε επιβίβαση σε ΜΜΜ αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των επιβατών, καθώς δεν θα απαιτείται έκδοση εισιτηρίων, συμβάλλοντας θετικά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Οργανισμού».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της HST ΑΕ, Δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης δήλωσε τόνισε «Σε μία εποχή που τεχνολογικά εξελίσσεται δυναμικά, η κατεύθυνση προς την ψηφιακή καινοτομία με εγχώρια προστιθέμενη αξία αποτελεί στρατηγική επιλογή της HST και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία από το 2014 συμμετέχει σε ένα υψηλής τεχνολογίας Έργο, συμβάλλοντας ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Με την τεχνολογική αναβάθμιση  του  υφιστάμενου συστήματος, σε ένα από τα πλέον πιο σύγχρονα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και «ανοιχτό» σύστημα συλλογής κομίστρου τεχνολογίας αιχμής, διευρύνεται το φάσμα των επιλογών μετακίνησης, βελτιώνοντας την ποιότητα και το επίπεδο εξυπηρέτησης που θα προσφέρεται στους επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΑ: Νέα εποχή στις μετακινήσεις στα ΜΜΜ με χρήση τραπεζικών καρτών και smartphones"

Τρόμος στην Πεύκη: Αδέσποτος σκύλος τραυμάτισε 6χρονο

Ώρες αγωνίας έζησε μια 38χρόνη μητέρα και ο 6χρονος γιος στην Πεύκη.

Μητέρα και παιδί περπατούσαν στην οδό Λέρου στις 17: 30 το απόγευμα, όταν δέχθηκαν επίθεση από ένα αδέσποτο σκυλί.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στις αρχές η γυναίκα, ο σκύλος με τα νύχια του προκάλεσε γρατζουνιές στο χεράκι του μικρού. Η 38χρόνη άρπαξε το παιδί και ο σκύλος έφυγε χωρίς να το τραυματίσει σε άλλο σημείο του σώματος του.

Η γυναίκα κάλεσε την αστυνομία και ενημέρωσε για το περαστικό. Ο μικρούλης, σύμφωνα με πληροφορίες του Law & Order, δεν χρειάσθηκε να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο καθώς τα τραύματα στο χεράκι του δεν ήταν βαθιά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος στην Πεύκη: Αδέσποτος σκύλος τραυμάτισε 6χρονο"

Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στα στενά του Ορμούζ

To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, φέρεται να είναι υπό κατάληψη παραστρατιωτικών ομάδων, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο - έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο, που κατευθυνόταν στα τουρκικά παράλια φορτωμένο με αργό πετρέλαιο, μισθωμένο από την Tupras, έχει χαράξει πορεία για το Ιράν. Το πλήρωμα αποτελείται από 18 Φιλιππινέζους ενώ υπάρχει και ένας Έλληνας ναυτικός. 

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. 

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Πώς το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ - Ιράν

Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών - Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Για μήνες, το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης, πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στα στενά του Ορμούζ"

Αυτές είναι οι ποινές για τις ομάδες στο σχέδιο νόμου για τη βία: Τιμωρία έδρας και βαριά πρόστιμα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, την Τετάρτη 10/01/2024, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Λήψη μέτρων για την αποτροπή, αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Στο πλαίσιο αυτό καλείται κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στη διαβούλευση καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19/01/2024 στις 8 το πρωί.

Το σχέδιο νόμου έχει στόχο να θωρακίσει την ασφάλεια των γηπέδων από παραβατικά στοιχεία και έκνομες συμπεριφορές.

Οι διατάξεις του έρχονται να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την ουσιαστική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις.

Διατάξεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και στοχεύουν στην εξάλειψη των παραβατικών φαινομένων χουλιγκανισμού, τα οποία ταλαιπωρούν και δηλητηριάζουν κυρίως το ποδόσφαιρο.

Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που -για πρώτη φορά- περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια διαδικασίες κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και κυρίως με οριζόντια απαίτηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ ορίζει την επιβολή ποινών με δέσμια αρμοδιότητα.

Συγκεκριμένα, υλοποιούνται:

  • η αναγνώριση και λειτουργία μίας Λέσχης Οργανωμένων Οπαδών ανά έμβλημα ομάδας, όπως ακριβώς την εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός,
  • η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου (κάμερες) υψηλής ευκρίνειας σε κάθε περιοχή του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων, όπως αποδυτήρια ομάδων και διαιτητών, ενώ με υπουργική απόφαση θα περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές προδιαγραφές των καμερών καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης εύρυθμης λειτουργίας τους.
  • αναλύεται για πρώτη φορά η διαδικασία της ταυτοπροσωπίας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας ενισχύεται και αξιοποιείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και εξασφαλίζεται κάθε φορά με πλήρη σαφήνεια και χωρίς αστερίσκους, το ποιος ακριβώς εισέρχεται στα γήπεδα μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο.
  • εφαρμόζονται αυτόματες διοικητικές ποινές σε περιπτώσεις ρίψεων αντικειμένων στα γήπεδα, με δέσμια αρμοδιότητα χωρίς καθυστερήσεις,
  • θεσπίζεται ρήτρα παραβατικότητας που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων από τους πόρους του Στοιχήματος, που κατευθύνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, προβλέπεται η αναβάθμιση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της βίας (ΔΕΑΒ) και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες θα αντιμετωπίσουν άμεσες και αυστηρές ποινές και κυρώσεις από το Κράτος, στην περίπτωση που αδυνατούν να συμπλεύσουν με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από σκιές και τοξικότητα που το απαξιώνουν και δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό συνεχούς αυξανόμενης βίας.

Είναι απόλυτη προτεραιότητα να αποδοθούν οι αθλητικοί χώροι με ασφάλεια στους αθλητές και σε όλους τους υγιείς φιλάθλους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι ποινές για τις ομάδες στο σχέδιο νόμου για τη βία: Τιμωρία έδρας και βαριά πρόστιμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news