facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Επεισόδιο με «καταληψίες» κατά του Μπακογιάννη – Η αντίδρασή του (video)

Ένα λεκτικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές ομάδα αναρχικών οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα, και τον νικητή του πρώτου γύρου των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Μπακογιάννης δειπνούσε μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Λευτέρη Σκιαδά και Νίκο Αβραμίδη σε ταβέρνα της περιοχής. Εκεί έγινε αντιληπτός από τους καταληψίες της πλατείας, οι οποίοι έσπευσαν έξω από το σημείο φωνάζοντας ακόμα και συνθηματα κατά του υποψηφίου και υπέρ του δολοφόνου του πατέρα του Κώστα Μπακογιάννη, του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κάτοικοι της περιοχής και θαμώνες του καταστήματος έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στους αντιεξουσιαστές. Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης παρέμεινε στη θέση του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να φύγει από το σημείο, προτού ολοκληρώσει το δείπνο του.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο με «καταληψίες» κατά του Μπακογιάννη – Η αντίδρασή του (video)"

Έτοιμος να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής ο Βελόπουλος

Μπορεί να κατάφερε την εκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης όμως είναι έτοιμος να παραιτηθεί.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο ίδιος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ξεκαθαρίζοντας πως προτεραιότητά του είναι η ελληνική Βουλή.

«Θέλω να είμαι στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν το βλέπω να μένω στο Ευρωκοινοβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης o οποίος επικαλέστηκε και τις επιχειρηματικές του επιχειρήσεις που τον κρατούν στην χώρα. Σε αυτή την περίπτωση ευρωβουλευτής του κόμματος θα είναι ο επιλαχόντας, Φράγκος Εμμανουήλ.

Πολιτικά τάχθηκε κατά της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως «τα πολύ ναζιστικά με βρίσκουν πολύ αντίθετο» συμπληρώνοντας πως «ο Σαλβίνι και ο Ορμπάν δεν κατηγορήθηκαν για ναζιστικά. Η Λεπέν ναι. Η Ελλάδα μας δεν είναι μέλος της Ευρώπης».

«Αν εξαφάνιζα τους Ναζί από την χώρα θα ήμουν περήφανος. Τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής τους θέλω κι εγώ. Να σκεφτούν ελληνικά» συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμος να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής ο Βελόπουλος"

Νέο σκίτσο του Αρκά για το «χαστούκι» του ελληνικού λαού στον Αλέξη Τσίπρα

Με ένα νέο του σκίτσο, από τη σειρά «Τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού», ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς σατιρίζει την μεγάλη ήττα που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο μικρός πρωθυπουργός, με ένα σημάδι από χαστούκι στο μάγουλό του, αφήνει στέλνει το δικό του μήνυμα και μάλιστα στα «αγγλικά».

Δείτε το νέο σκίτσο του Αρκά, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη του σελίδα στο Facebook:



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκίτσο του Αρκά για το «χαστούκι» του ελληνικού λαού στον Αλέξη Τσίπρα"

Αυστρία: Έφυγε ο Κουρτς - Μεταβατικός Καγκελάριος ο Χάρτβιγκ Λέγκερ

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισφράγισε σήμερα τη χθεσινή ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, η οποία είχε κάνει δεκτή την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει νωρίτερα, κατά του συνόλου της κυβέρνησης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης -τα οποία στη συνέχεια όρκισε τυπικά εκ νέου- να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έθεσε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης ως μεταβατικό καγκελάριο τον έως τώρα υπουργό Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ, στη θέση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δεν παρέστη καν στη σημερινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στα παλιά χειμερινά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη. Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ευελπιστεί πως έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, θα είναι έτοιμη η υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας έχει από σήμερα επαφές με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως και με προσωπικότητες από τις οποίες θα επιλεγούν τα μέλη της.

Άγνωστο συνεχίζει να παραμένει ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διεξαγάγει τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ να αναφέρεται ως πιθανότερος υπηρεσιακός καγκελάριος. Στη σύντομη ομιλία του κατά την τυπική ορκωμοσία ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, χωρίς να τον κατονομάζει, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς -ο οποίος καταγγέλλεται από τα άλλα κόμματα για μη συναινετική στάση και αγνόησή τους- επισημαίνοντας ότι "απαιτείται εφικτός συμβιβασμός για το καλό της χώρας και αναζήτηση μέσα από τον διάλογο εκείνων που ενώνουν". Στην κριτική του, που διατύπωσε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και δέκα ημέρες την Αυστρία, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν επισήμανε πως "η κατάσταση δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις και ότι σε μία δημοκρατία δεν αρκεί κάποιος να συζητά με τους άλλους, μόνον όταν τους χρειάζεται", καθώς κάτι τέτοιο στη συνέχεια παίρνει εκδίκηση.

Η χθεσινή ανατροπή της αυστριακής κυβέρνησης μειοψηφίας του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με την αποδοχή από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, της πρότασης δυσπιστίας εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησής του, δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Αυστρία.

Όπως δεν έχει προηγούμενο και ένα τόσο βραχύ διάστημα παραμονής ενός πολιτικού στην ηγεσία μίας αυστριακής κυβέρνησης, καθώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο καγκελάριος με τη συντομότερη θητεία μετά το 1945, μόλις 525 ημέρες, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 -όταν ορκίστηκε καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων- μέχρι σήμερα.

Η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει χθες το μεσημέρι η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος αντιπολίτευσης, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, στηρίχθηκε από άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων (που μέχρι την περασμένη εβδομάδα συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα) και το κόμμα "Τώρα" (πρώην "Λίστα Πιλτς"), ενώ δεν υπήρξε στήριξη από το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, το οποίο ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στον καγκελάριο Κουρτς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Έφυγε ο Κουρτς - Μεταβατικός Καγκελάριος ο Χάρτβιγκ Λέγκερ"

Κυμπουρόπουλος για Πολάκη: «Περασμένα, ξεχασμένα»

«Τα λόγια χάνονται, οι πράξεις είναι αυτές που μένουν» είπε πριν από λίγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφερόμενος στην πρόσφατη κόντρα που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παυλο Πολάκη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο κ. Κυμπουρόπουλος απάντησε με τη φράση «περασμένα, ξεχασμένα».

Δίνοντας μαθήματα... πολιτικού πολιτισμού, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε πως τα λόγια χάνονται και αυτές που μένουν είναι οι πράξεις... Παρατήρησε μάλιστα ότι από την κόντρα με τον κ. Πολάκη υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο, ότι άνοιξε η συζήτηση για την αναπηρία στην Ελλάδα.

«Πρέπει να δούμε τι κοινωνία θέλουμε. Πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της αναπηρίας από την αρχή. Το κέρδος από την αντιπαράθεση με τον Πολάκη είναι ότι άνοιξε αυτό το ζήτημα και πρέπει να μείνει ανοικτό το θέμα και για την επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε τη συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον ΣΚΑΙ



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυμπουρόπουλος για Πολάκη: «Περασμένα, ξεχασμένα»"

Στις 7 Ιουλίου οι εκλογές ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος

Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 10 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει διάλυση της Βουλής. εξήγησε ότι επελέγη η 7η Ιουλίου προκειμένου να μην διαταραχθεί η διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων, και αφού προηγουμένως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της. «Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού και διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τον Σεπτέμβριο του 2015», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών».

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για κάλπες στις 7 Ιουλίου με κυριότερα επιχειρήματα την επιπλέον μία εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές, καθώς και πως θα έχουν τελειώσει οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μετά τον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν και ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί για αυτό τον λόγο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτιμηθεί πολιτικά» και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση περί ευθυνών που πυροδοτείται από αλλότρια κέντρα, δεν έχει νόημα αυτή την στιγμή, δεν έχει νόημα να αποδίδονται προσωπικές ευθύνες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος και αποφασισμένος να υπερασπιστεί ιδέες, αξίες και οράματα και έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Αναφερόμενος στις αιτίες της ήττας σημείωσε ότι «ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η πολιτική συνθήκη του μνημονίου που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε. Παραλάβαμε μία δύσκολη κατάσταση όπου ένα 25% των πολιτών ήταν αποκλεισμένο από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Επιλέξαμε να επικεντρώσουμε την προσπάθεια στο να αποκαταστήσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς δεν πετύχαμε να δημιουργήσουμε καλύτερες βιοτικές συνθήκες».

Είναι λίγος ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την έξοδο από τα μνημόνια και δεν έχουν φανεί τα θετικά αποτελέσματα της νέας οικονομικής πολιτικής, «Δεν έχει προλάβει η έξοδος από τα μνημόνια να παράξει θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν είναι και εφικτό σε μόλις οκτώ μήνες να επηρεαστεί με καταλυτικό τρόπο η ζωή των πολιτών».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να υπάρχει και φθορά και δυσαρέσκεια από την πλευρά των πολιτών, ωστόσο υπάρχει ένα 24% που αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό θα βασιστεί και η επόμενη προσπάθεια, κατέληξε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 7 Ιουλίου οι εκλογές ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος"

Κι όμως είναι ακόμη αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ: Πανταχού παρών στις ομιλίες Τσίπρα ο Ανδρικόπουλος

Και στο Αγρίνιο, μετά την Ξάνθη και την κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή στο Σύνταγμα, ήταν παρών ο αρχηγός της Αστυνομίας Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Μέσα σε λίγες ώρες αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες του αρχηγού της Αστυνομίας να δίνει το παρών σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι ο κ.Ανδρικόπουλος «εποπτεύοντας τα μέτρα ασφαλείας» έχει παραστεί σε περισσότερες συγκεντρώσεις του κ.Τσίπρα από πολλά στελέχη του κόμματος.

dsc_0902

Για την παρουσία του στο Σύνταγμα, με επίσημη ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υποστήριξε ότι αποτελεί τακτική του κ.Ανδρικόπουλου να εποπτεύει προσωπικά μείζονα συμβάντα ως προς τον σχεδιασμό, τήρηση και εκτέλεση των μέτρων ασφάλειας και τάξης. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο κ.Ανδρικόπουλος είχε πάει και στα εκλογικά κέντρα υποψηφίων δημάρχων και είχε συνομιλήσει και με τον κ.Κώστα Μπακογιάννη.

Για την παρουσία του στην προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, στις 7 Μαϊου, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικαλέστηκαν... σύμπτωση. Όπως έλεγαν ο κ.Ανδρικόπουλος και η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη συνόδευαν σε περιοδεία στη Θράκη την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και έτυχε να πάνε μαζί της στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Αγρίνιο, όπου βρέθηκε στις 20 Μαϊου ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για την παρουσία του κ.Ανδρικόπουλου, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το agriniotimes.gr: Πάντα χωρίς στολή και με εμφάνιση ανθρώπου που δεν δείχνει να είναι εν υπηρεσία: Σε πηγαδάκι με υπουργούς στο Σύνταγμα, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων στην Ξάνθη, ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στο Αγρίνιο. Και βέβαια, ερώτημα παραμένει αν ο κ.Ανδρικόπουλος, βρέθηκε «εκτός έδρας» για να εποπτεύσει τα μέτρα ασφαλείας στις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες άλλων πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, όπως σημείωναν αστυνομικές πηγές ο αξιωματικός που κινείται εκτός έδρας προβλέπεται να λαμβάνει και ημερήσια αποζημίωση- «εκτός έδρας». Ερώτημα λοιπόν παραμένει αν ο αρχηγός της Αστυνομίας παρέστη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Αθηνών λαμβάνοντας επιπλέον και αμοιβή- σημειώνεται ότι δεν υπάρχει πλαφόν για τα εκτός έδρας, όπως για παράδειγμα υπάρχει για την αμοιβή «νυχτερινών» των αστυνομικών.







Το θέμα, πάντως, αποκτά και πολιτικές προεκτάσεις καθώς η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Κατερίνα Παπακώστα σε επικοινωνία με το protothema.gr ουσιαστικά αδειάζει τον αρχηγό της Αστυνομίας και προαναγγέλλει Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Παπακώστα: «Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός για τα θέματα αυτά και ουδείς εξαιρείται. Θα εξεταστούν αυτεπαγγέλτως, γιατί υπάρχει εσωτερικός κανονισμός ο οποίος τα προβλέπει και ουδείς εξαιρείται».

Οι φωτογραφίες με την ηγεσία των Σωμάτων ασφαλείας και πρωτοκλασάτων στελεχών της Αστυνομίας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί εύλογα σχόλια και αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού καθώς όπως αναφέρεται ρητά στο Προεδρικό Διάταγμα 120/2008 απαγορεύονται «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισύει την ποινή της αργίας με απόλυση». Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Με απλά λόγια, εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ πολιτικών κομμάτων και η ποινή για την παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος μπορεί να φτάσει μέχρι και την αποστρατεία των συγκεκριμένων αξιωματικών που δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.




Αρχηγείο ΕΛΑΣ: Ο αρχηγός πήγε για να εποπτεύσει τα μέτρα

Στο πλαίσιο των εποπτικών του αρμοδιοτήτων ως προς τα μέτρα τάξης, το σχεδιασμό και την τήρησή τους βρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Ειδκότερα, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αναφέρονται τα εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

H παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,
Tην ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κι όμως είναι ακόμη αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ: Πανταχού παρών στις ομιλίες Τσίπρα ο Ανδρικόπουλος"

Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Αλβανού δραπέτη στην Ομόνοια

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να συλλάβουν τους δυο δραπέτες φυλακών Αυλώνα οι οποίοι απέδρασαν το βράδυ της Δευτέρας πέφτοντας από τη μάνδρα των φυλακών.

Ο ένας δραπέτης, αλβανικής καταγωγής, που εμπλέκεται και στη μαφία των φυλακών και εξέτιε ποινές για διακίνηση ναρκωτικών, συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μενάνδρου κοντά στην Ομόνοια. Αυτό συνέβη στα μάτια των περαστικών, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σχετικό βίντεο έφερε στη δημοσιότητα ο APLHA, το οποίο παρουσίασε στο δελτίο ειδήσεων. Φαίνεται πως ένας αστυνομικός με πολιτικά τον έριξε κάτω, και στη συνέχεια άλλοι δυο του πέρασαν χειροπέδες.

Οι δυο κακοποιοί απέδρασαν με τρόπο κινηματογραφικό από τις φυλακές Αυλώνα, μέσα από τα μαγειρεία της φυλακής, ενώ αφόπλισαν μια αστυνομικό που έριξε με το όπλο της πέντε με έξι φορές. Ο ένας από τους δραπέτες πήγε από πίσω της μέσα στο σκοτάδι, χωρίς η αστυνομικός να το καταλάβει, και την αφόπλισε, ενώ στη συνέχεια τη χτύπησαν. Οι δυο κακοποιοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως η σκοπιά στο συγκεκριμένο σημείο των φυλακών δεν ήταν επανδρωμένη. Έτσι, έφυγαν από πέρασαν το μαντρότοιχο εννιά μέτρων. Διατάχθηκε, άλλωστε, ΕΔΕ για την απόδραση.

Ο δεύτερος κρατούμενος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης (28/5) μόλις 500 μέτρα από τις φυλακές, κρυμμένος μέσα σε θάμνους, καθώς είχε τραυματίσει το πόδι του, όταν έπεσε από τον μαντρότοιχο. Οι αστυνομικοί μετά τη δραπέτευση εξαπέλυσαν κυνηγητικό για τον εντοπισμό τους, σηκώθηκε και το ελικόπτερο και τελικά η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Αλβανού δραπέτη στην Ομόνοια"

Τσίπρας: Στηρίζω Τίμερμανς για την Κομισιόν

Πρόθυμος να στηρίξει την υποψηφιότητα του εκλεκτού της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Σήμερα εγώ θα τοποθετηθώ στο πλευρό εκείνων των ηγετών που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν η επιλογή του ΕΛΚ που υπέστη πολύ μεγάλη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

«Μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των συντηρητικών, του ΕΛΚ, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι' αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων, θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε επίσης ότι «αυτό είναι προοδευτική αλλά και εθνικά ωφέλιμη επιλογή, γιατί η επιλογή του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να ενώσει αλλά να διχάσει την Ε.Ε. και ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις κ. Βέμπερ θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικά για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου».

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:



Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Στηρίζω Τίμερμανς για την Κομισιόν"

Γερμανία: Έρευνες στα γραφεία της Porsche για υπόθεση διαφθοράς

Σε εκτεταμένες έρευνες, κυρίως στις εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche, προχώρησαν σήμερα οι γερμανικές δικαστικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης για διαφθορά και κατάχρηση, η οποία δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο "Ντίζελγκεϊτ", όπως έγινε γνωστό από την εισαγγελία της Στουτγκάρδης.

Ένας υπάλληλος της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των επιχειρήσεων φέρεται να έδωσε σε έναν οικονομικό σύμβουλο της Porsche απόρρητες πληροφορίες και να "δέχτηκε δώρα" ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

Περίπου 10 εισαγγελείς και 176 αστυνομικοί συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, σε "πολλές διευθύνσεις" στη Στουτγκάρδη και τα περίχωρά της. Μεταξύ των χώρων που ελέγχθηκαν ήταν τα γραφεία της Porsche, της οικονομικής υπηρεσίας και μιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων.

Έξι πρόσωπα, εκ των οποίων τα πέντε είναι "εργαζόμενοι στην Porsche", ενδέχεται να διωχθούν ποινικά για κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές, επιβεβαιώνοντας ότι οι εισαγγελείς κατέσχεσαν έγγραφα από τα γραφεία της.

Η υπόθεση αυτή δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο των ντιζελοκινητήρων που ξέσπασε το 2015 στη μητρική εταιρεία Volkswagen.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Έρευνες στα γραφεία της Porsche για υπόθεση διαφθοράς"

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα παραιτηθώ από αρχηγός – Δεν «κατεβαίνει» το Ποτάμι στις εκλογές

Την πρόθεση να παραιτηθεί από επικεφαλής του Ποταμιού, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, δείχνοντας ως «διάδοχό του» τον Γιώργο Μαυρωτά.

Στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε τη μη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές.

Είπε όμως ότι θα ακούσει τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα και θα εκφράσει την τελική του άποψη.

Σημείωσε τέλος ότι προφανώς ο ίδιος δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή μετέχοντας σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος στις εκλογές του Ιουλίου.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταύρος Θεοδωράκης: Θα παραιτηθώ από αρχηγός – Δεν «κατεβαίνει» το Ποτάμι στις εκλογές"

Βέλγιο: «Σύγκρουση» Μέρκελ - Μακρόν για τον Βέμπερ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαφώνησαν σήμερα για το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους υποψηφίους που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

«Δεν θα επιλέξουμε τον Κύριο ή την Κυρία Ευρώπη σήμερα, απλά θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε κάποια ισορροπία μετά τις Ευρωεκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ενόψει της άτυπης Συνόδου των ηγετών των 28 κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

Η Άγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη στις συνομιλίες, είπε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό Γερμανό βουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 31 Οκτωβρίου.

Λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε, κατονομάζοντας την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, όχι όμως τον Βέμπερ, ως τους κατάλληλους υποψηφίους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπους με «εμπειρία και αξιοπιστία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ρίχνοντας πιθανόν ένα «καρφί», όπως εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς τον Βέμπερ, που δεν έχει ποτέ του αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις στην οικονομία, όπως και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «στη βάση αυτής της φιλοδοξίας».

Η δουλειά προϋποθέτει «να έχει κάποιος εμπειρίες στη χώρα του ή στην Ευρώπη που θα του παράσχει την (απαραίτητη) αξιοπιστία και το know-how», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Δεν θέλω μια συζήτηση σήμερα… σχετικά με τα ονόματα. Θέλω μια συζήτηση για το σχέδιο, τις προτεραιότητες και τα κριτήρια» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση έχει να κάνει με την «ουσία παρά με τους ανθρώπους». Έχει να κάνει, επίσης, με το να συμφωνήσουμε επί των προτεραιοτήτων μας στη πολιτική που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και η μετανάστευση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: «Σύγκρουση» Μέρκελ - Μακρόν για τον Βέμπερ"

Δήμος Γαύδου: Στον "αέρα" η νέα δήμαρχος - Σύμπραξη της αντιπολίτευσης και πιθανή ένσταση

Έντονη διαμάχη προέκυψε στον Δήμο Γαύδου μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 26 Μαΐου, από το οποίο αναδείχθηκε ως Δήμαρχος η Λίλιαν Στεφανάκη με οριακό ποσοστό 50,29%. Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων πρώτος αναδείχθηκε ο συνδυασμός της Λίλιαν Στεφανάκη , δεύτερος εκείνος της νυν δημάρχου Ευαγγελίας Καλλίνικου και τρίτος του Μανώλη Τσιγωνάκη.

Όμως είχαν βρεθεί τέσσερα άκυρα ψηφοδέλτια με αποτέλεσμα ουδείς να έχει την πλειοψηφία. Τελικά μετά από ένσταση τα τρία από τα τέσσερα κατακυρώθηκαν υπερ της Λίλιαν Στεφανάκη η οποία έφτασε στο 50,29% και αναδείχθηκε ως η νέα δήμαρχος χωρίς να έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ο συνδυασμός της πήρε 6 έδρες, ενώ ο συνδυασμός της κας Καλλίνικου 4 και του κ.Τσιγωνάκη 3 έδρες.

Σήμερα σε κοινό τους δελτίο Τύπου οι συνδυασμοί της κας Καλλίνικου και του κ. Τσιγωνάκη αφενός αφήνουν αιχμές για τον τρόπο που έγινε η εκλογική διαδικασία και αφετέρου ανακοινώνουν την συνεργασία τους, έχοντας την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο για τα τρια άκυρα που κατακυρώθηκαν υπερ της κας Στεφανάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο συνδυασμών:
«Την Κυριακή 26/5/2019 στην Ιστορία της Γαύδου κατεγράφησαν πρωτοφανή φαινόμενα χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος καθώς και αριθμός απειλητικών μηνυμάτων σε υποψήφιο δήμαρχο. Μετά την άφιξη των ναυλωμένων καραβιών, οι κάτοικοι του Δήμου Γαύδου είδαν ανθρώπους που δεν τους είχαν δει ποτέ πριν στην ζωή τους, είδαν ανθρώπους που επί τριάντα χρόνια είχαν εγκαταλείψει το νησί ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους, είδαν να υπάρχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην είσοδο του προαύλιου χώρου να σταυρώνουν ψηφοδέλτια και να τα δίνουν σε ψηφοφόρους, είδαν ανθρώπους να συνοδεύουν τους «φίλους τους» μέχρι το παραβάν και να παραμένουν προσπαθώντας να δουν από την χαραμάδα ότι μπήκε το σωστό ψηφοδέλτιο στον φάκελο. Δυστυχώς όμως έφτασαν πληροφορίες και για ανθρώπους που στην πραγματικότητα εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν σε taxi boat και να εγκαταλείπονται σε προβλήτα της νότιας Κρήτης αγανακτισμένοι, χάνοντας την ευκαιρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η πρώτη ανακοίνωση από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ήταν Ψηφίσαντες 176 «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» 38 ψήφοι, «Γαύδος με όραμα» με 85 ψήφοι, «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» 49 ψήφοι, και 4 Άκυρα τα οποία άκυρα ήταν του συνδυασμού Γαύδος με όραμα των οποίων την ακυρότητα είχε δεχτεί χωρίς ενδοιασμούς ο εκλογικός αντιπρόσωπος της παράταξης Γαύδος με όραμα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση κατατέθηκε ένσταση από τον ίδιο εκλογικό αντιπρόσωπο, για τα τρία από τα τέσσερα άκυρα. Ύστερα από συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής ανακοινώνεται ότι κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα καταμετρήθηκαν ως έγκυρα τα 3 ψηφοδέλτια και με την μια ψήφο η κυρία Λίλιαν Στεφανάκη περνάει το 50% και το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται,

«Γαύδος με όραμα» 88 ψήφοι 6 έδρες
«Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» 49 ψήφοι 4 έδρες
«Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» 38 ψήφοι 3 έδρες
Επειδή την τελευταία διετία με ομόνοια και συνεργασία, πήγαμε τον Δήμο μπροστά και καταθέσαμε έργο γνωστό σε Γαύδο, Ελλάδα και Ευρώπη, οι παρατάξεις «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» με 4 έδρες και «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» με 3 έδρες, καθώς συγκλίνουν οι προγραμματικές τους θέσεις, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για να συνεχίσουν το έργο της νυν δημοτικής αρχής που με αυτή την συνεργασία πήγε μπροστά, αλλά και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των κατοίκων του νησιού.

Μετά ταύτα .. εμείς θα εξετάσουμε την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων και βεβαίως θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίδει η εκλογική νομοθεσία ώστε να εκφραστεί η πραγματική βούληση των κατοίκων της Γαύδου την οποία βέβαια δηλώνουμε πως από κοινού θα υπερασπιστούμε και θα σεβαστούμε.

Για την παράταξη «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου» Καλλίνικου Γκέλη
Για την παράταξη «Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου» Τσιγωνάκης Μανώλης»

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Γαύδου: Στον "αέρα" η νέα δήμαρχος - Σύμπραξη της αντιπολίτευσης και πιθανή ένσταση"

Τουσκ για τουρκικές γεωτρήσεις: Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά τη συνάντηση των προέδρων της ΕΕ και της Κύπρου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ, δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: "Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με ενημέρωσε σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης. Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ για τουρκικές γεωτρήσεις: Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο"

ΣτΕ: «Όχι» στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για λίμνη Μαραθώνα και Αττική Οδό

Οι Δήμοι δεν μπορούν να επιβάλλουν τέλη φωτισμού και τέλη ηλεκτροδότησης για κοινόχρηστους χώρους. Αυτό έκρινε με αποφάσεις του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), απορρίπτοντας σχετικές αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ενώπιον του.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Μαραθώνα ζητώντας να αναιρεθούν αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, που είχαν δικαιώσει την ΕΥΔΑΠ, στην οποία ο εν λόγω Δήμος είχε επιβάλλει φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων ύψους 2.320.000 ευρώ. Ο φόρος είχε επιβληθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Δήμο για τη φωταγώγηση της λίμνης Μαραθώνα. Μάλιστα, το ύψος του φόρου είχε υπολογιστεί για όλη την έκταση των 93.050.000 τ.μ. που καταλαμβάνει ο υδάτινο όγκος της λίμνης.

Οι σχετικές αιτήσεις του Δήμου απορρίφθηκαν από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε έκρινε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος σε κοινόχρηστους χώρους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, η λίμνη Μαραθώνα δεν αποτελεί ιδιωτικό ακίνητο αλλά κατά τον Αστικό Κώδικα «πράγμα εκτός συναλλαγής, προορισμένο για την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού συνισταμένου στην εξασφάλιση της παροχής του αναγκαίου για την επιβίωση του ανθρώπου πόσιμου νερού».

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η λίμνη του Μαραθώνα «δεν αποτελεί χώρο, του οποίου η έκταση μπορεί να υπολογισθεί για την επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων» και έτσι μη νομίμως η έκταση της εν λόγω λίμνης υπήχθη στον επίμαχο φόρο.

Η Αττική Οδός

Παράλληλα, το ΣτΕ απασχόλησε και υπόθεση που αφορά σε τέλη που είχε επιβάλει ο Δήμος Ασπροπύργου στην Αττική Οδό. Τα τέλη αυτά, ύψους 41, 6 εκατ. ευρώ, αφορούσαν σε καθαριότητα και φωτισμό του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται μέσα στα διοικητικά όρια του εν λόγω Δήμου και επιβλήθηκαν για το χρονικό διάστημα 2002-2010.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε δικαίωσε το Δήμο Ασπρόπυργου για τα τέλη κρίνοντας ότι νόμιμα τα επέβαλλε στην Αττική Οδό.

Ωστόσο, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε διαφορετική άποψη καθώς αναίρεσε τις εφετειακές αποφάσεις κρίνοντας ότι τα τέλη ύψους 41,6 εκατ. ευρώ καταλογίσθηκαν μη νομίμως στην Αττική Οδό. Μάλιστα, διέταξε το Δήμο να επιστρέψει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στην Αττική Οδό εντόκως με επιτόκιο 6% από την ημέρα καταβολής τους.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Όχι» στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για λίμνη Μαραθώνα και Αττική Οδό"

«Να μη γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά της Τραπεζούντας»: Έκκληση των Ελλήνων αρχαιολόγων

Την «ανησυχία» του για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με επιστολή του προς τη γενική διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία, την οποία κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, καθώς και στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO.

«Παρακολουθώντας το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης του εν λόγω μνημείου που έως το 2013 λειτουργούσε ως μουσείο. Όπως γνωρίζετε, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας αποτελεί ένα εξέχον βυζαντινό μνημείο του Πόντου, ίδρυμα του Μανουήλ Α' Κομνηνού (1238-1263), διακοσμημένο με μοναδικής τέχνης τοιχογραφίες. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό μνημείο όχι μόνο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Τουρκίας, αλλά και για όλον τον κόσμο», αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΕΑ.

Παράλληλα τονίζει «ότι η Αγία Σοφία δεν μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461, αλλά, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το τελευταίο τρίτο του 16ου αιώνα και ενώ τα παρακείμενα κτίρια του μοναστηριού εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για αρκετά χρόνια μετά από μοναχούς. Επομένως, ο συχνά διατυπωμένος συσχετισμός του μνημείου με το πρόσωπο του Μωάμεθ Β' του Πορθητή δεν είναι βάσιμος».

Ο ΣΕΑ συμπληρώνει ότι «η περιορισμένη πρόσβαση των επισκεπτών στην Αγία Σοφία, μετά την επαναφορά της θρησκευτικής χρήσης σε αυτήν το 2013, τους αποκλείει από τη δυνατότητα κατανόησης και απόλαυσης του μνημείου», ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κάθε χώρα θα πρέπει να προσφέρει καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και μνημεία της επικράτειάς της».

Οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ εκφράζουν επίσης την αγωνία τους για το μέλλον «του μοναδικού αυτού κτιρίου, με αφορμή δημοσιεύματα για νέες επικείμενες εργασίες στο μνημείο, με τις οποίες θα αλλοιωθεί περαιτέρω ο αυθεντικός ιστορικός χαρακτήρας του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από την υπηρεσία σας (σσ. τη γενική διεύθυνση Βακουφίων) η Αγία Σοφία Τραπεζούντας να επανέλθει στο καθεστώς των μουσείων, ώστε όλοι οι επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το εμβληματικό μνημείο της Τουρκίας, χωρίς να υποτιμάται ή να αλλοιώνεται η ιστορική και καλλιτεχνική του αξία» καταλήγει ο ΣΕΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Να μη γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά της Τραπεζούντας»: Έκκληση των Ελλήνων αρχαιολόγων"

Ο Μητσοτάκης διέγραψε στέλεχος που προσέβαλε την Κούνεβα

Την άμεση διαγραφή του Συντονιστή Ετεροδημοτών Κώστα Στεφανίδη, αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της προσβλητικής ανάρτησης που έκανε στο διαδίκτυο για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή τη μη εκλογή της στις ευρωεκλογές.

Ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε το εξής tweet: «Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Συντονιστής Ετεροδημοτών κ. Κώστας Στεφανίδης διεγράφη πριν από λίγο από τη ΝΔ. Ανάλογες εκφράσεις και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην παράταξή μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Στεφανίδης, με ανάρτησή του είχε αναφερθεί προσβλητικά για την κυρία Κούνεβα, «ρωτώντας» μήπως ξέρει κανείς αν θα επιστρέψει στην εργασία της ως καθαρίστρια, τώρα που δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, αφού ο ίδιος ψάχνει «γυναίκα για γενική και δεν έχει βρει».

Δείτε την ανάρτηση του Κώστα Στεφανίδη

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητσοτάκης διέγραψε στέλεχος που προσέβαλε την Κούνεβα"

Ευρωεκλογές 2019: 0,3% πήρε από τους Γερμανούς ο Βαρουφάκης - Χάνει και εκεί την έδρα

Και στη Γερμανία χάνει την έδρα του το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη ΒαρουφάκηΜέΡΑ25 (Diem25), σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook. 

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε στη Γερμανία να εκλέξουμε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός ότι αποσπάσαμε σχεδόν 130.072 ψήφους και ποσοστό 0,3% είναι επιτυχία για εμάς», αναφέρεται στην ανάρτηση. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές και όλους όσους μας επέλεξαν», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ είχε κάνει και αναφορά στο θρίλερ της Ελλάδας με την έδρα της Σοφίας Σακοράφα.

Τελικά, ο κ.Βαρουφάκης με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων περίπου στο 94%, βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, το ΜέΡΑ25 δεν εκλέγει ευρωβουλευτή.

 
Πώς ψήφισαν οι Γερμανοί

germany1
germany2
germany3
germany4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωεκλογές 2019: 0,3% πήρε από τους Γερμανούς ο Βαρουφάκης - Χάνει και εκεί την έδρα"

Σε απόγνωση καρκινοπαθείς κρατούμενες – Χάνουν τις θεραπείες τους λόγω έλλειψης αστυνομικών-συνοδών

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν μέσα από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού δεκάδες γυναίκες κρατούμενες που πάσχουν από ανίατα νοσήματα, οι οποίες αποκλείονται από τη νόμιμη πρόσβαση τους στις δομές του ΕΣΥ, λόγω έλλειψης …αστυνομικών- συνοδών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουν τα πολύτιμα για τη ζωή τους ιατρικά ραντεβού για θεραπεία και να «στοιβάζονται» για μήνες στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού.

Η κατάσταση έχει τεθεί εις γνώση των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει με επιστολές τους προς το υπουργείο Προστασίας την άμεση επίλυση του προβλήματος. Η απάντηση της αστυνομίας ωστόσο είναι ότι δεν επαρκούν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Μια δικαιολογία που ηχεί ως καταδίκη στα αυτιά των ασθενών κρατουμένων.

«Παλεύω για τη ζωή μου. Το καταλαβαίνετε;», λέει με απόγνωση η κυρία Ίσκρα Ρηγάτου. Τον περασμένο Οκτώβριο διαγνώστηκε με καρκίνο στο μαστό και στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». «Έμεινα στο νοσοκομείο μια εβδομάδα. Στη συνέχεια μου διέκοψαν τη θεραπεία γιατί είπαν ότι δεν είχαν δύναμη να με φρουρούν. Με μετέφεραν στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι γιατροί είπαν ότι πρέπει να κάνω χημειοθεραπείες. Δεν έρχονται όμως να με πάρουν. Τα ραντεβού έχουν κλειστεί και λένε ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί να με συνοδεύσουν. Μέχρι σήμερα δεν έχω κάνει ούτε τις μισές θεραπείες που απαιτούνται. Οι θεραπείες δεν πρέπει να διακόπτονται. Με το ρυθμό αυτό είναι σαν να μην κάνω θεραπεία. Είμαι εγκλωβισμένη… Και δεν είμαι η μόνη», αναφέρει φανερά ταραγμένη.

Η διεύθυνση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού έχει επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα για να βρεθεί λύση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι αδιαφορούν. «Η διευθύντρια και τι δεν κάνει… Παίρνει συνέχεια τηλέφωνα, αλλά το μεταγωγών δεν έρχεται. Καθημερινά κλαίω και δεν ξέρω τι να κάνω. Παλεύω για τη ζωή μου και δεν το καταλαβαίνουν», σημειώνει η κυρία Ρηγάτου.

Παράνομες …μεταφορές

Και τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Οι ίδιοι οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν ότι τις μεταγωγές των ασθενών κρατουμένων στα νοσοκομεία κάνει η εξωτερική φρουρά των φυλακών! «Ο μόνιμος φόβος μας βεβαίως είναι να μην πεθάνει κάποιος κρατούμενος», ομολογεί ωμά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και συμπληρώνει: «Από την πλευρά μας πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να στέλνουμε επιστολές και να ζητάμε δυνάμεις».

Ένα χρόνο μετά τη μεταφορά της από τις φυλακές Θηβών στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού η κυρία Σταματία Σινάνη, πάσχουσα από σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, περιμένει ακόμη να περάσει από το ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας της. «Η υγεία μου είναι σε κακά χάλια. Με ταλαιπωρούν…. Με έστειλαν στο Ασκληπιείο Βούλας χωρίς φάκελο. Οι γιατροί δεν ήξεραν τι να με κάνουν. Έκανα ξανά από την αρχή εξετάσεις, ενώ είχα ήδη έτοιμο το φάκελό μου από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Για να κάνω και άλλες εξετάσεις σε συνδυασμό με θεραπεία έπρεπε να νοσηλευτώ. Δεν είχαν όμως δύναμη να με φρουρεί. Ζητούσαν από το διευθυντή να γράψει διάγνωση με επίσκεψη μισής ώρας. Αν είναι δυνατόν. Μετά απ΄ αυτό, με ξαναέστειλαν πίσω στη φυλακή. Πονάει όλο το σώμα μου και ακόμη δεν έχω διάγνωση. Μου δίνουν φάρμακα χωρίς να ξέρουν σε τι κατάσταση είναι το αυτοάνοσο», αναφέρει η κυρία Σινάνη.

Αναλγησία

Την περασμένη Πέμπτη, όπως λέει, ακυρώθηκε για ακόμα μία φορά το προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού που της είχε κλείσει η προϊσταμένη του αναρρωτηρίου των φυλακών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Περίμενα πως και πώς να με δει γιατρός και να πάρω τα φάρμακά μου. Μάταια. Μου είπαν για ακόμα μία φορά: «Χάσαμε και αυτό το ραντεβού σας κ. Σινάνη. Δεν ήρθε η κλούβα του μεταγωγών». Είμαι εδώ από τον περασμένο Ιούνιο», σημειώνει και εξιστορεί ένα περιστατικό ενδεικτικό όπως αναφέρει της κατάστασης. «Τον περασμένο Νοέμβριο έκανα κωλονοσκόπηση- γαστροσκόπηση με παραπεμπτικό μαιευτήρα! Ο χειρουργός που με είδε δεν το πίστευε. Μου είπε ότι στα 35 χρόνια στο επάγγελμα δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο», εξηγεί η κρατούμενη.

Τα περιστατικά δεν έχουν τέλος. Η Χαρά Ιατροπούλου, προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό, διηγείται στη Realnews τη δική της ιστορία. Εδώ και έξι μήνες περιμένει να τη δει ιατροδικαστής. «Όταν με προφυλάκισαν ήμουν 210 κιλά. Σήμερα είμαι 180 κιλά. Δε χωράω στο κρεβάτι να κοιμηθώ και περιμένω από 7 Νοεμβρίου του 2018 ιατροδικαστή να εκτιμήσει τα ποσοστά αναπηρίας μου γιατί η νοσογόνος παχυσαρκία θεωρείται αυτοάνοσο. Παράλληλα, βεβαίως έχω και άλλα προβλήματα υγείας», λέει η κυρία Ιατροπούλου. «Όσο καιρό είμαι εδώ βλέπω τις καρκινοπαθείς να χάνουν τις ακτινοθεραπείες και τις χημειοθεραπείες και να «σαπίζουν» μέσα στη φυλακή. Ακόμη και τις έγκυες δεν τις πάνε για εξετάσεις. Μέχρι και οι υπάλληλοι της φυλακής είναι σε απόγνωση. Επιτέλους είμαστε άνθρωποι, δεν το καταλαβαίνουν;», καταλήγει με την απελπισία στη φωνή της.

Realnews/dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απόγνωση καρκινοπαθείς κρατούμενες – Χάνουν τις θεραπείες τους λόγω έλλειψης αστυνομικών-συνοδών"

Ανατροπή στις ευρωεκλογές: Ο Ζαγοράκης ξεπέρασε τον Αμυρά σε ψήφους

Με καταμετρημένο το 61,78% των σταυρών που λαμβάνουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης καταλαμβάνει την 8η θέση εκτοπίζοντας ένατο τον Γιώργο Αμυρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ως τώρα, από την καταμέτρηση των σταυρών σε 14.008 από τα 22.675 εκλογικά τμήματα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει 114.899 σταυρούς ενώ ο Γιώργος Αμυράς έχει 114.337.

ZAG_AMYR


Τα υπόλοιπα επτά πρόσωπα που εκλέγονται ως ευρωβουλευτές με τη ΝΔ είναι οι: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργος Κύρτσος.


Χάνει την έδρα το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη

Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων περίπου στο 99,14%, βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, το ΜέΡΑ25 δεν εκλέγει ευρωβουλευτή.

Το «θρίλερ για γερά νεύρα» που εκτυλίσσεται από χθες για το αν θα κερδίσει την έδρα το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται πως λήγει με άδοξο τέλος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, όπως είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί.
Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων να ολοκληρώνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, στο 93,61% στις 12:46 το μεσημέρι της Τρίτης, το ΜέΡΑ25 αποσπούσε το 3% των ψήφων και εξέλεγε έναν ευρωβουλευτή.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12:55, η κατανομή είχε αλλάξει και το ΜέΡΑ25, μένει εκτός ευρωβουλής. Πλέον, ώρα 21.45 το βράδυ της Τρίτης, την έδρα κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, που εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.

Κι εκεί όμως σημειώνεται ανατροπή αφού την έδρα που πήρε η ΝΔ από το κόμμα Βαρουφάκη φαίνεται ότι κερδίζει ο Θοδωρής Ζαγοράκης που αναδεικνύεται όγδοος και εκτοπίζει στην ένατη θέση της λίστας των σταυρών τον Γιώργο Αμυρά.

Πάντως ο αγώνας δρόμου μεταξύ Ζαγοράκη και Αμυρά αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες αφού επί του παρόντος έχει ενσωματωθεί το 61,78% των σταυρών από 14.008 σε σύνολο 22.675 εκλογικών τμημάτων.

Απομένει πάντως περίπου ένα 1% των ψήφων που δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα ώστε να είναι πλέον βέβαιο ποιο θα είναι ακριβώς το ποσοστό του Γιάνη Βαρουφάκη και αν θα καταφέρει να εκλέξει τελικά ευρωβουλευτή ή όχι.

Με χιούμορ σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης την διαμορφούμενη κατάσταση που δείχνει ότι το κόμμα του πέφτει κάτω από το όριο του 3% που θα του επέτρεπε να εκπροσωπείται με μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή στις ευρωεκλογές: Ο Ζαγοράκης ξεπέρασε τον Αμυρά σε ψήφους"

Ολοκληρώθηκε η φορολοταρία για τις αποδείξεις του Απριλίου

Ολοκληρώθηκε η 28η φορολοταρία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών τον μήνα Απρίλιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για το αποτέλεσμα της κλήρωσης από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ «aade.gr» με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους.
Σημειώνεται ότι σε κάθε φορολοταρία 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
Δείτε τα αποτελέσματα εδώ. 

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η φορολοταρία για τις αποδείξεις του Απριλίου"

Συγκέντρωση καθαριστριών από το «Δρομακαΐτειο» την Τετάρτη έξω από τη Βουλή

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, προγραμματίζουν για αύριο, Τετάρτη, 29 Μαΐου, στις 9 το πρωί, οι καθαρίστριες στο «Δρομακαΐτειο» Νοσοκομείο, ζητώντας την άμεση νομοθετική ρύθμιση παράτασης των συμβάσεων τους, καθώς, όπως αναφέρουν, «εάν δεν συμβεί αυτό, απολύονται».

Οι συμβάσεις εργασίας, προσθέτουν, λήγουν τέλος Αυγούστου και «δεν έγινε παράταση με νομοθετική ρύθμιση, όπως είχαν δεσμευτεί οι υπουργοί Υγείας και ο διαγωνισμός δεν μπορεί να γίνει λόγω της προκήρυξης των εκλογών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση καθαριστριών από το «Δρομακαΐτειο» την Τετάρτη έξω από τη Βουλή"

Έκτακτος έλεγχος και πειθαρχική εξέταση για την απόδραση από τις φυλακές Αυλώνα

Τη διεξαγωγή έκτακτου ελέγχου, καθώς και πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τη χθεσινή απόδραση δυο κρατουμένων από τις φυλακές Αυλώνα διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

α) έχει δοθεί παραγγελία από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης για τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασαν οι δυο κρατούμενοι και

β) έχει διαταχθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπάλληλων.

Ο Σύρος κρατούμενος που απέδρασε, κρατείτο για παράνομη διακίνηση μεταναστών και είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Αλβανός που απέδρασε, κρατείτο για διακίνηση ναρκωτικών και είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 16 ετών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτος έλεγχος και πειθαρχική εξέταση για την απόδραση από τις φυλακές Αυλώνα"

Παραιτήθηκε η Θ. Μεγαλοοικονόμου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πριν από λίγη ώρα η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι παραιτείται από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μεγαλοοικονόμου έστειλε επιστολή και στον πρωθυπουργό, με την οποία του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί από την ΚΟ.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία περιορίζεται στις 152 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 144 έδρες.


mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε η Θ. Μεγαλοοικονόμου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ"

Σίδνεϊ: Περιορίζει την κατανάλωση νερού λόγω «ξηρασίας ρεκόρ»

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε σήμερα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη λειψυδρία που έχει προκαλέσει η ξηρασία που πλήττει τους τελευταίους μήνες την Αυστραλία.

Η κυβέρνησης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας επεσήμανε ότι η περιοχή του Σίδνεϊ αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές λειψυδρίες από τη δεκαετία του 1940, ενώ η υπουργός Υδάτων της πολιτείας Μελίντα Πέιβι έκανε λόγο για «ξηρασία ρεκόρ». Η τελευταία φορά που το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα τρίτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, επέβαλε περιορισμούς στην κατανάλωση νερού ήταν το 2009.

Η Αυστραλία αντιμετώπισε από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο το πιο ζεστό της καλοκαίρι. Εξάλλου οι βροχοπτώσεις στις ανατολικές ακτές της χώρας ήταν τα τελευταία δύο χρόνια πολύ λιγότερες από τον μέσο όρο, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα και στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ επιτρέπεται να ποτίζουν τους κήπους τους μόνο από τις 22:00 ως τις 04:00 τα ξημερώματα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 220 δολαρίων Αυστραλίας (136 ευρώ) και οι εταιρείες με πρόστιμο 550 δολαρίων Αυστραλίας. Επίσης από την 1η Ιουνίου απαγορεύεται να πλένουν μεγάλες εξωτερικές επιφάνειες, όπως τα γκαράζ τους.

Παράλληλα η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και υψηλότερες θερμοκρασίες για την περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, κάτι που συνήθως προκαλεί αυξημένη ζήτηση νερού», σχολίασε η Πέιβι.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα θέμα που τέθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 18ης Μαΐου κυρίως εξαιτίας της συγκίνησης που προκλήθηκε στις αρχές του έτους μετά τον θάνατο περισσότερων από μισού εκατομμυρίου ψαριών στην υδρολογική λεκάνη του Μάρεϊ- Ντάρλινγκ, ένα τεράστιο σύστημα ποταμών στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

Ο θάνατος των ψαριών προκλήθηκε, σύμφωνα με τις αρχές, από τη μικρή ροή των νερών, κάτι που οφείλεται στην ξηρασία αλλά και στη χρήση των υδάτων των ποταμών από τον άνθρωπο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σίδνεϊ: Περιορίζει την κατανάλωση νερού λόγω «ξηρασίας ρεκόρ»"

Σφοδρή επίθεση Μαξίμου σε Στουρνάρα – Συνοδοιπόρος του Μητσοτάκη

Επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε το γραφείου του πρωθυπουργού με αφορμή όσα είπε σε ομιλία του σε ασφαλιστικό συνέδριο. Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα για ταύτιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κου Στουρνάρα που απηχούν απολύτως το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κου Μητσοτάκη είναι σαφέστατες: «Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Και συνεχίζει: «Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ. Την ίδια στιγμή ο κος Στουρνάρας αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας».

Και καταλήγει: «Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος. Οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά, μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για τη κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή επίθεση Μαξίμου σε Στουρνάρα – Συνοδοιπόρος του Μητσοτάκη"

ΠΟΕΔΗΝ: Άστεγοι έχουν κατακλύσει το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Σε μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια εξελίσσεται η «διαμονή» αστέγων σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης συρρέουν σε καθημερινή βάση άστεγοι αναζητώντας στους χώρους του το σπίτι που δεν έχουν. 

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα «υπάρχοντά» τους, όπως στρώματα, κουβέρτες και λοιπά αντικείμενα, τα αφήνουν στο νοσοκομείο, σε συγκεκριμένα σημεία, «οριοθετώντας» έτσι και τον χώρο του ο καθένας. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πέρα από την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για αυτούς τους ανθρώπους από την πολιτεία, το ζήτημα που ανακύπτει είναι σοβαρό για την ούτως η άλλως ευάλωτη υγεία ασθενών και εργαζομένων και επίσης για την ασφάλεια όλων όλοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. 

Οι εικόνες που κοιινοποιεί η Ομοσπονδία είναι αποκαλυπτικές. 
axepaa4

axepaa3
axepaa2
axepaa1
«Τις ακαθαρσίες τους (κόπρανα, ούρα, αποφάγια) τα συναντάς παντού στους διαδρόμους ειδικά στα υπόγεια του Νοσοκομείου, όπου στεγάζονται και υπηρεσίες. Τα στρώματα και οι κουβέρτες παραμένουν εκεί όλη την ημέρα για να τα βρουν παλι το βράδυ. Τα νοσοκομεία όμως δεν είναι χώροι τα οποία μπορούν με όλο το ρουχισμό να φιλοξενούν αστέγους, οι οποίοι αφοδεύουν, ουρούν, τρώνε στους διαδρόμους των κλινικών» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προςθέτοντας με νόημα «και μετα οι υπεύθυνοι αναρωτιούνται γιατί καταγράφονται 1627 θάνατοι κατ’ έτος εξαιτίας νοσοκομειακών λοιμώξεων». 

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως παρότι έχει αναδειχθεί από την Ομοσπονδία και εχει ζητηθεί η λήψη μέτρων, η διοίκηση δεν έχει αναλάβει καμία δράση. «Φαίνεται ότι των επικεφαλής δεν ιδρώνει το αυτί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, και προτείνει στη διοίκηση του νοσοκομείου «αν θέλει να στεγάσει τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, να αναζητήσει προνοιακή Μονάδα στη Θεσσαλονίκη, εκτός νοσοκομείου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Άστεγοι έχουν κατακλύσει το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη"

Ανατροπή στα προσωρινά αποτελέσματα: Εκτός Ευρωβουλής το ΜέΡΑ25

Εκτός Ευρωβουλής φαίνεται πως μένει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, με την Ν.Δ. να κερδίζει μία ακόμη έδρα.

Όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα των ευρωκλογών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με ενσωματωμένο το 95,83% των εκλογικών τμημάτων, το ΜέΡΑ25 δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή, ενώ από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. εκλέγονται οκτώ ευρωβουλευτές.

Αν η κατάταξη στη σταυροδοσία παραμένει ως έχει αυτήν τη στιγμή, την έδρα θα λάβει ο Γιώργος Αμυράς από τη Ν.Δ. και η Σοφία Σακοράφα, πρώτη σε σταυρούς από το κόμμα του πρώην ΥΠΟΙΚ δεν θα πάρει «εισιτήριο» για την Ευρωβουλή. Πάντως, τη συγκεκριμένη έδρα διεκδικεί και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που, με καταμετρημένο το 58,92% των σταυρών, υπολείπεται κατά μόλις 159 σταυρών του Γ. Αμυρά (109.555).

Αναλυτικά τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,12%, ΣΥΡΙΖΑ 23,80%, Κίνημα Αλλαγής 7,70%, ΚΚΕ 5,36%, Χρυσή Αυγή 4,86%, Ελληνική Λύση 4,16%. Το ποσοστό του ΜέΡΑ25 διαμορφώνεται στο 2,99%, ενώ μέχρι πρότινος ανερχόταν στο 3,01% ακριβώς πάνω από το απαιτούμενο όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: Ν.Δ. 8 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες, Κίνημα Αλλαγής 2 έδρες, ΚΚΕ 2 Έδρες, Χρυσή Αυγή 2 έδρες, Ελληνική Λύση μία έδρα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή στα προσωρινά αποτελέσματα: Εκτός Ευρωβουλής το ΜέΡΑ25"

Reuters: Έχασε ο Τσίπρας, κέρδισε η οικονομία

Με τον τρόπο αυτό προλογίζει η Swaha Pattanaik, οικονομική συντάκτρια του Reuters Breakingviews, το σημερινό άρθρο της, υπογραμμίζοντας, ουσιαστικά, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμενε περισσότερο καιρό στην εξουσία, μπορεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών να μην ήταν πολύ διαφορετικό, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο να γίνουν περισσότερες λάθος πολιτικές αποφάσεις.

Και εξηγεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ερχόταν πίσω από την φιλοεπιχειρηματική Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις για αρκετό καιρό, παρουσίασε το τελευταίο διάστημα σειρά μέτρων για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Στα μέσα Μαΐου, η Βουλή ενέκρινε την καταβολή (της 13ης) σύνταξης για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, καθώς και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο».

Ο Τσίπρας, συνεχίζει, επιμένει πως η Ελλάδα, η οποία χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης μεταξύ 2010 και 2015, για να αποφύγει τη χρεοκοπία, θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, οι παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα συνοδεύονται από υπαναχωρήσεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό για το 2019 και, τον Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε ανησυχία για την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας και την αύξηση των μισθολογικών πιέσεων. Όπως επισήμαινε, η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2012, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό σχεδόν κατά 11% στις αρχές του 2019.

Οι πρόωρες εκλογές, καταλήγει η αρθρογράφος, θα βάλουν τέλος στις αλλαγές που βγάζουν την Ελλάδα από τον ίσιο και στενό δρόμο που έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει. Το γεγονός αυτό και η φιλοεπιχειρηματική πολιτική του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγούν γιατί οι αγορές επιφύλαξαν τόσο θερμή υποδοχή στην ανακοίνωση ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει, ο «μήνας του μέλιτος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί μικρός, χωρίς να φταίει όμως ο ίδιος. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί και οι εμπορικές εντάσεις είναι κακό νέο για μια χώρα που θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Για τους επενδυτές, όμως, είναι νωρίς να ανησυχήσουν γι’ αυτά τα προβλήματα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Έχασε ο Τσίπρας, κέρδισε η οικονομία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news