facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Το Βερολίνο αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία

Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε την Τετάρτη 20/7 την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή.

“Κατά την άποψή μας, μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο θα επιδείνωνε την ήδη προβληματική κατάσταση για τους ανθρώπους στην περιοχή, αλλά θα επιτρέψει επίσης μια αναβίωση της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Παρά τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας, η Άγκυρα έχει επίσης ευθύνη για την αποφυγή ενός πιθανού κενού ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο τουρκικός στρατός, που ήδη κατέχει συνοριακές περιοχές στη βόρεια Συρία, σχεδιάζει νέα επίθεση.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδια αυτά κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Τεχεράνη με τους προέδρους του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν αντιτίθενται στα τουρκικά σχέδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βερολίνο αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία"

Φωτιά στην Πεντέλη: Η μεγάλη μάχη σε αριθμούς – Χιλιάδες εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί

Τεράστια ήταν η μάχη που δόθηκε για την φωτιά στην Πεντέλη, κάτω από αντίξοες συνθήκες με τους ανέμους να είναι θυελλώδεις.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη επιχείρησαν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα.

Στο πεδίο παρέμειναν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ διατέθηκε για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εστίες στις κατοικημένες περιοχές, επιχείρησαν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις εκκενώθηκαν το Παίδων Πεντέλης, όπου 36 παιδιά πήγαν στο Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριάκου, και το Νταού Πεντέλης 35 παιδιά προς Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί με τα παιδιά έφυγε και το προσωπικό.

Παράλληλα στάλθηκαν μηνύματα για εκκένωση από το 112 στους κατοίκους τριών δήμων. Χονδρικά υπολογίζεται ότι έγιναν επιτυχημένα εκκενώσεις για τουλάχιστον 90.000 κατοίκους των περιοχών.

Εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί πολλά σπίτια ενεργοποιείται ενιαίος μηχανισμός, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της Αττικής.

Ειδικότερα:
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στο τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (2131510100 | 08:00 – 22:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Παράλληλα έγινε ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών pου επλήγησαν.

Κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Πεντέλη το ΕΚΑΒ και τα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία τέθηκαν σε μέγιστη ετοιμότητα.

Συνολικά 11 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με 25 άτομα ήταν έτοιμα για διακομιδές ατόμων που ενδεχομένως να χρειάζονταν βοήθεια, ενώ είχε ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Τεράστια ήταν η συμβολή της ΕΛΑΣ καθώς 630 αστυνομικοί και 232 οχήματα βρέθηκαν στις περιοχές που υπήρχε φωτιά και πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 600 απεγκλωβισμοί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πεντέλη: Η μεγάλη μάχη σε αριθμούς – Χιλιάδες εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί"

Ένοπλες Δυνάμεις: 10ήμερη άδεια σε όσους υπηρετούν ή κατάγονται από τις πυρόπληκτες περιοχές

Με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου, χορηγείται κατ’ εξαίρεση άδεια απουσίας δέκα ημερών, πέραν των προβλεπόμενων στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί, κατάγεται, ή έχει άμεσο έννομο συμφέρον και έχει πληγεί ή πλήττεται η περιουσία του.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε επίσης, οι Διοικήσεις Στρατολογικών Υπηρεσιών και οι Στρατολογικές Υπηρεσίες, να παράσχουν όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διευκολύνσεις (αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους, εκτίμηση λόγων αντικειμενικής αδυναμίας) στους στρατεύσιμους, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς με την 2022 Δ΄ΕΣΣΟ (με ημερομηνίες κατάταξης 18-21 Ιουλίου 2022).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλες Δυνάμεις: 10ήμερη άδεια σε όσους υπηρετούν ή κατάγονται από τις πυρόπληκτες περιοχές"

«Πόρτα» από Μόσχα και Τεχεράνη στον Ερντογάν - Δεν στηρίζουν τις επεκτατικές κινήσεις του στη Συρία

Οι υπολογισμοί του Ταγίπ Ερντογάν από την επίσκεψή του στην Τεχεράνη δεν φάνηκε να είναι σωστοί. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ, που επισκέπτεται το Ιράν, δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη του Ιράν ή της Ρωσίας για μια επίθεση στη Συρία που απειλεί να εξαπολύσει από τον Μάιο.

Ο Σύρος αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη με τους προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι σημαντικοί παράγοντες στη σύγκρουση που ξέσπασε στη Συρία το 2011, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και την Τουρκία να στηρίζει τους αντάρτες.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης την Τρίτη, οι στόχοι του Ερντογάν «δεν επιτεύχθηκαν έπειτα από συνομιλίες και απόψεις που εξέφρασαν οι φίλοι, ο Ιρανός και ο Ρώσος», δήλωσε ο Μεκντάντ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν, που θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 30 χλμ. κατά μήκος των συριακών συνόρων, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εξαπολύσει «σύντομα» νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα τη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, που θεωρεί «τρομοκράτες» τους Κούρδους μαχητές.

Σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε υπογραμμίσει την αντίθεση της χώρας του σε μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία, κρίνοντάς την «επιβλαβή» για την περιοχή και καλώντας σε μια διευθέτηση μέσω του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας, Δαμασκού, Μόσχας και Τεχεράνης.

Η Μόσχα είχε επίσης καλέσει την Άγκυρα να απόσχει από μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι τρείς χώρες υποστηρίζουν εμμέσως την Άγκυρα στη μάχη της κατά των Κούρδων, εκφράζοντας τη «βούλησή (τους) να αντιταχθούν σε αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Για τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, οποιαδήποτε τουρκική εισβολή θα προκαλούσε μια «άλλη μορφή σύγκρουσης» μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Ιρανός ομόλογός του, από την άλλη πλευρά, μίλησε για την ανάγκη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, απηχώντας έκκληση που απηύθυνε την Τρίτη ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Πούτιν.

«Η παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη είναι ένα από τα προβλήματα της περιοχής» δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Πόρτα» από Μόσχα και Τεχεράνη στον Ερντογάν - Δεν στηρίζουν τις επεκτατικές κινήσεις του στη Συρία"

Ιράκ: 8 άμαχοι νεκροί από τουρκικά πυρά πυροβολικού

Οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα και 23 τραυματίστηκαν στο βόρειο Ιράκ από πυρά πυροβολικού που αποδίδονται στη γειτονική Τουρκία, τα οποία έπληξαν ένα πάρκο στην περιοχή του Κουρδιστάν, ανακοίνωσαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τουρκική επίθεση στην επαρχία Ντοχούκ του βόρειου Ιράκ, έκαναν λόγο σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.

«Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους τουρίστες Άραβες ιρακινής καταγωγής κυρίως από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ, οι οποίοι συνήθως φεύγουν από τις περιοχές τους που έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να βρουν λίγη δροσιά στα υψίπεδα του αυτόνομου Κουρδιστάν», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Ζάχο, Μουσίρ Μπασίρ ο όπου βρίσκεται το πάρκο κοντά στο χωριό Παράχ.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία, που έχει εγκαταστήσει ντε φάκτο δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ο λόγος που ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος υπηρετεί στη Βαγδάτη, καλείται συχνά στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές περιπλέκουν επίσης τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Άγκυρας, που είναι ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιράκ: 8 άμαχοι νεκροί από τουρκικά πυρά πυροβολικού "

Αλέξης Κούγιας: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του για τις φωτογραφίες στην υπόθεση Λιγνάδη

Προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του δικηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, διενεργείται με εντολή του επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου.

Η συμπληρωματική προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε από τον κ. Κωνσταντίνου, καθώς ο κ. Κούγιας ανάρτησε στο διαδίκτυο προσωπικές φωτογραφίες καταγγελλόντων και μαρτύρων στην υπόθεση Λιγνάδη.

Αύριο, Πέμπτη (21.07.2022), ο κ. Κούγιας έχει κληθεί να καταθέσει στο Βασίλη Κατσάνη πειθαρχικό εισηγητή απολογητικό υπόμνημα και να προσκομίσει τις επίμαχες φωτογραφίες.

Επίσης, κλήθηκε να καταθέσει υπόμνημα και για την προηγούμενη προκαταρτική έρευνα που έχει διαταχθεί για την υπόθεση Λιγνάδη, τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος του δικηγόρου Γιάννη Βλάχου, ο οποίος ήταν συνήγορος στην ίδια υπόθεση, αλλά με άλλον εντολέα. Πιθανότατα αύριο ο κ. Κούγιας θα ζητήσει αναβολή, προκειμένου να προετοιμάσει το υπόμνημα του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του για τις φωτογραφίες στην υπόθεση Λιγνάδη"

Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα, χωρίς ενεργό μέτωπο η Σαλαμίνα – Σε ολονύχτιο συναγερμό η Πυροσβεστική

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (20/7), η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα είναι σαφέστατα καλύτερη με τις δυνάμεις να επιχειρούν να τα θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Οι ισχυροί άνεμοι και οι φόβοι για αναζωπυρώσεις δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει.

Η μάχη δόθηκε στη Δυτική Αττική, την περιοχή των Μεγάρων, όπου το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά με κατεύθυνση προς το Αλεποχώρι, και τη Σαλαμίνα όπου απειλήθηκε η πόλη. Και οι δύο φωτιές βρίσκονται σε ύφεση με την εικόνα να είναι πολύ καλή. Οι πυροσβέστες σβήνουν τις μικροεστίες στην περίμετρο της φωτιάς. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μείνουν όλη τη νύχτα στην περιοχή.

Μάχη με τις φλόγες στα Μέγαρα

Μέσα σε ελάχιστη ώρα η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι στη Βένιζα Μεγάρων θέριεψε. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεραφέντης και το συνεργείο της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο σημείο βλέπουν ξαφνικά τις φλόγες να έρχονται καταπάνω τους.

Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους της οικισμού Ζάχουλη να απομακρυνθούν προληπτικά με κατεύθυνση το Αλεποχώρι. Λίγη ώρα αργότερα οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στην είσοδο του χωριού ενω η φωτιά ξέφυγε προς το Αλεποχώρι. Στις 6 παρά τέταρτο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης και για το χωριό Παπαγιαννέικα με κατεύθυνση προς Μέγαρα. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα με διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά στα Μέγαρα ξεκίνησε από αγροτοδασική έκταση και επεκτάθηκε στο παρθένο δάσος της περιοχής με πεύκα και φυστικόδεντρα. Έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ αλλά με ριπές έως 7 μποφόρ.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα οι πρώτες δυνάμεις πυρόσβεσης που έφτασαν στο σημείο ενισχύθηκαν. 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές , 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα ρίχτηκαν στη μάχη για να μην αφήσουν τη φωτια να φτάσει στις διάσπαρτες κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Σαλαμίνα, η οποία εκτεινόταν σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Ειδικότερα, ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν ακόμα στον λόφο Πατρίς, στον λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ζητήθηκε νωρίτερα η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, αναβάλλεται προς το παρόν, με εντολή πυροσβεστικής. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ασθενής με έμφραγμα, μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Βελτιωμένη η κατάσταση στην Πεντέλη, ωστόσο επί ποδός είναι κάτοικοι και αρχές υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων. Στάχτη έγιναν σπίτια και αυτοκίνητα με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα, χωρίς ενεργό μέτωπο η Σαλαμίνα – Σε ολονύχτιο συναγερμό η Πυροσβεστική"

Φωτιά τώρα στα Άνω Λιόσια – Κλειστή η Περιφερειακή Αιγάλεω προς Σκαραμαγκά

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (20/7), στα Άνω Λιόσια και συγκεκριμένα σε οικοπεδικούς χώρους στην Περιφερειακή του Αιγάλεω.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Η Περιφερειακή Αιγάλεω έχει κλείσει προς Σκαραμαγκά, στην τελευταία έξοδο προς Λεωφόρο ΝΑΤΟ, λόγω της φωτιάς που καίει παραπλεύρως.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά τώρα στα Άνω Λιόσια – Κλειστή η Περιφερειακή Αιγάλεω προς Σκαραμαγκά"

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πεντέλη: Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων για να ενημερωθεί για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, κυρίως για τα μέτωπα σε Μέγαρα και Σαλαμίνα αλλά και για την Πεντέλη.

Ο πρωθυπουργός, προχώρησε σε δηλώσεις, ευχαριστώντας αρχικά όσους έδωσαν μάχη με αυτοθυσία και τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όσους οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές.

Σε ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί το ανακριτικό της πυροσβεστικής. Αλλά για την Πεντέλη δεν αποκλείεται η περίπτωση του εμπρησμού».

Στις ίδιες δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα πύρινα μέτωπα στη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα αναφέροντας ότι υπήρξε καλύτερος συντονισμός από ό,τι είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, αλλά και πως με τον ίδιο τρόπο θα πορευτούμε και στο μέλλον.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης παρείχε την δέσμευση ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες με μεγάλη ταχύτητα και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Όλες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πείτε μας ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία και ποια είναι η εικόνα από τα μέτωπα αυτή τη στιγμή με τα κυριότερα τη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα;

Πρωθυπουργός: Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά χθες στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους.
Όμως, στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται.

Δημοσιογράφος: Εικόνα για τα αίτια έχουμε Πρόεδρε; Έχετε εικόνα για εμπρησμό ή όχι;.

Πρωθυπουργός: Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του.
Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού.

Δημοσιογράφος: Το θέμα των πληγέντων, κύριε Πρόεδρε, αν έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αν θα ανακοινωθούν και κάποια μέτρα για όσους έχουν χάσει περιουσίες.

Πρωθυπουργός: Κοιτάξτε, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών.

Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε είστε ικανοποιημένος- επειδή έχουμε ακόμα 1,5 μήνα μπροστά μας καλοκαίρι- από το επιχειρησιακό σχέδιο όπως εφαρμόστηκε;

Πρωθυπουργός: Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Νομίζω, ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης για Πεντέλη: Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός"

Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και πολλά μποφόρ

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημέρας έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 34 με 35 , ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (21.07.2022) σύμφωνα με την ΕΜΥ
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, και στο Ιόνιο τοπικά 6 στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και στα ηπειρωτικά κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στη Κρήτη κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και πολλά μποφόρ"

Φλώρος για Αττίλα: Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συμβιβαστούμε ποτέ!

"Με τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά στην 48η Επέτειο Μνήμης Πεσόντων Αξιωματικών & Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ελλαδίτες & Ελληνοκύπριοι χαραγμένοι για πάντα στα μάρμαρα του Τύμβου της Μακεδονίτισσας & βαθιά στις ψυχές όλων μας. Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συμβιβαστούμε ποτέ!".

Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με αφορμη την 48η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πλαισιώνει την ανάρτησή του με σχετική φωτογραφία από τις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρισκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις Μνήμης για τους Πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού ΓΕΕΦ, αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φλώρος για Αττίλα: Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συμβιβαστούμε ποτέ!"

Στυλιανίδης για φωτιά στην Πεντέλη: Οι ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 110χλμ. την ώρα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενημέρωσε για τη φωτιά στην Πεντέλη που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19.07.2022).

“Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά. Μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν στα Μέγαρα 14 εναέρια μέσα. Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα χειρότερα χάνονται περιουσίες και ακόμα χειρότερα χάνονται ζωές. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το βράδυ επιδεινώθηκε. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110χλμ. την ώρα”, είπε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ηταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στυλιανίδης για φωτιά στην Πεντέλη: Οι ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 110χλμ. την ώρα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού"

Εγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Eγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει η τσεχική προεδρία σε ανάρτησή της στο τουίτερ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ ενέκριναν το επόμενο πακέτο κυρώσεων ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Τα νέα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν την ΕΕ με τους εταίρους της G7, θα ενισχύσουν την εφαρμογή τους και θα κλείσουν τα κενά όπου χρειάζεται.

Στις νέες κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγών χρυσού ρωσικής προέλευσης (και των κοσμημάτων), το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Sberbank, περισσότερες κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και δέσμευση ότι οι κυρώσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο

Η δέσμη θα εγκριθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο στις 10:00 (ώρα Βρυξελλών). Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας"

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Υπόνοιες του δημάρχου για εμπρησμό - «Είδαμε το ένα μέτωπο, και ξαφνικά το άλλο»

Σίγουρος ότι οι τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάστημα μιας ώρας στη Σαλαμίνα δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός εμφανίστηκε ο δήμαρχος της περιοχής.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σαλαμίνα το απόγευμα της Τετάρτης (20/7) καθώς ξέσπασε τριπλό πύρινο μέτωπο πάνω από την πόλη, με το 112 να καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στη φωτιά να εκκενώσουν την περιοχή.

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

«Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει.

Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη».


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Σαλαμίνα: Υπόνοιες του δημάρχου για εμπρησμό - «Είδαμε το ένα μέτωπο, και ξαφνικά το άλλο»"

Μεγάλη φωτιά τώρα στα Μέγαρα: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ζάχουλης – Οι πρώτες εικόνες

Μία νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/7) στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή Βένιζα στα Μέγαρα και η πυροσβεστική έδωσε εντολή προληπτικής εκκένωσης του οικισμού Ζάχουλη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ζάχουλη Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Αλεποχώρι».

Σύμφωνα με την περιοχή η φωτιά καίει σε αγροτοδασική έκταση και έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 45 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Παράλληλα, λόγω της φωτιάς, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς άνω Αλεποχώρι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά τώρα στα Μέγαρα: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ζάχουλης – Οι πρώτες εικόνες"

Στις φλόγες τα δάση της Ευρώπης – Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης ύστερα από την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών. Βρετανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία αλλά και Τουρκία έχουν βρεθεί και πάλι αντιμέτωπες με τον πύρινο εφιάλτη.

Στη Βρετανία πυροσβέστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να κατασβήσουν πυρκαγιές και μηχανικοί πάλευαν ενάντια στον χρόνο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, μία ημέρα αφού η Ευρώπη βίωνε ένα πρωτόγνωρο καύσωνα και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στη χώρα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου είχε την Τρίτη (19.7.2022) την πλέον πολυάσχολη ημέρα της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές που κατέστρεψαν δεκάδες ακίνητα στην πρωτεύουσα καθώς και εστίες φωτιάς σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στο πλάι σιδηροδρομικών τροχιών και δρόμων.

«Δεν έχουμε τίποτα, χάθηκαν τα πάντα», δήλωσε ο Τίμοθι Στοκ, κάτοικος που έχασε το σπίτι του από τη φωτιά στο χωριό Γουένινγκτον, ανατολικά του Λονδίνου.

Τα δρομολόγια των τρένων από το Λονδίνο προς την ανατολική ακτή της Αγγλίας ακυρώθηκαν τουλάχιστον έως το μέσο της σημερινής ημέρας ύστερα από φωτιά κοντά στο Πιτέρμπορο στην κεντρική Αγγλία που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί εξοπλισμός και υποδομές.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι την Τρίτη στο Κόνινγκσμπι της κεντρικής Αγγλίας καταγράφηκε νέα θερμοκρασία ρεκόρ 40,3 βαθμών Κελσίου, με 34 περιοχές σε όλη τη χώρα να ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών που σημειώθηκε το 2019. Για σήμερα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μια πιο δροσερή ημέρα.

Ευρώπη στις φλόγες

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη αυτό τον μήνα, πλήττοντας την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενώ τροφοδοτούνται από το ολοένα πιο θερμό και ξηρό κλίμα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Στη Γαλλία, όπου οι πυροσβέστες στην περιοχή Ζιρόντ στη νοτιοδυτική χώρα προσπαθούν από τις 12 Ιουλίου να θέσουν υπό έλεγχο τεράστιες δασικές πυρκαγιές, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό δήλωσε ότι χρειάζεται να επενδυθούν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν τέτοιες απειλές.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αρκετά ασυνήθιστη κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στη ζημιά που προκλήθηκε στη Βρετάνη και τη νότια Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή σήμερα.

Στη Ζιρόντ, δύο τεράστιες πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 190.000 στρέμματα δάσους ενώ 37.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε έξι ημέρες. Οι καπνοί από αυτές τις φωτιές έφθασαν έως το Παρίσι, σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων, και επηρέασαν την ποιότητα του αέρα εκεί, όπως δήλωσε αργά χθες το παρατηρητήριο της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του Παρισιού.

Ιταλία

Στον Τοσκάνη της Ιταλίας, δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με πυρκαγιά που ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν δεξαμενές αερίου, ενώ ο καπνός από πυρκαγιά στη βορειαανατολική Ιταλία ανάγκασε το ναυπηγείο Fincantieri να αναστείλει τη λειτουργία μονάδας με 3.000 εργαζομένους.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Εννέα πόλεις βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού για καύσωνα, που προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους στην υγεία λόγω των καιρικών συνθηκών, συγκριτικά με πέντε χθες. Ο συνολικός τους αριθμός θα αυξήσει σε 14 αύριο, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας αυτή την εβδομάδα, καθώς και στον νότο, στην Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία.

Σήμερα, στην Τοσκάνη, πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας συνέχισε να καίει κοντά στην πόλη Λούκα, έχοντας ήδη καταστρέψει 5.600 στρέμματα δάσους.

Στην περιφέρεια Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του πυκνού καπνού από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Κάρσο, στα σύνορα με την Κροατία και τη Σλοβενία. Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα το ναυπηγείο Fincantieri να κλείσει τις εγκαταστάσεις του στο Μονφαλκόνε.

Ισπανία

Στην Ισπανία, που πλήττεται από κύμα ακραίας ζέστης εδώ και μέρες, δασικές πυρκαγιές μαίνονταν αργά χθες στην επαρχία Θαμόρα (βορειοδυτικά). Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σχεδόν 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που κατέστρεψαν πολλές χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.

Στην Πορτογαλία, 2.000 πυροσβέστες μάχονταν χθες βράδυ κατά των πυρκαγιών. Οι δύο πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε μία αυτές επιχειρούσαν χθες σχεδόν 800 πυροσβέστες ενώ τρία χωριά εκκενώθηκαν. Σήμερα αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις φλόγες τα δάση της Ευρώπης – Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους"

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Μικρές εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Παλλήνη και Ντράφι – Αγωνία για τoυς θυελλώδεις ανέμους

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει την τελευταία ώρα η φωτιά στην Πεντέλη, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν την μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με πηγές από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση και αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Οδηγός προστασίας των πολιτών από τις πυρκαγιές

Μέτρα προστασίας της υγείας τους πρέπει να λάβουν όσοι πολίτες μένουν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Με εντολή του περιφερειάρχη και προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, διευρύνθηκε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110, για την παροχή οδηγιών στους πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλου είδους προβλήματα, λόγω της επιβαρυμένης από τον καπνό ατμόσφαιρας. Παράλληλα, το 1110 ενισχύθηκε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, για τη δωρεάν παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

«Η λήψη μέτρων προστασίας είναι αναγκαία καθώς η ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, σε πολλές περιοχές της Αττικής. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ασθενείς που έχουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι δυνάμεις του ΙΣΑ τίθενται στη διάθεση των πολιτών για την παροχή βοήθειας», τονίζει ο κ. Πατούλης.

Μέτρα προφύλαξης

Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, έγκυες και μικρά παιδιά όχι μόνο στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημεία των εξάρσεων της φωτιάς αλλά και στην ευρύτερη Αττική όπου υπάρχει καπνός.

Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

Γενικές Οδηγίες

Εάν είστε άτομο με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθείτε από τον καπνό πυρκαγιάς:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές:

* Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.

* Ελέγξτε την επάρκεια σας στα φάρμακα που λαμβάνετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας.

* Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.

* Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς.

* Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.

* Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

Μετά από την πυρκαγιά:

* Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

* Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Μικρές εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Παλλήνη και Ντράφι – Αγωνία για τoυς θυελλώδεις ανέμους"

Κύπρος – Επέτειος εισβολής: Η Τουρκία προκαλεί με «Γαλάζια Πατρίδα» και νέο γεωτρύπανο

Πριν από 48 χρόνια, σήμερα, οι ελληνοκυπριακές θηριωδίες βασίλευαν στο νησί μέχρι που η Τουρκία ήρθε να σώσει τους Τουρκοκύπριους. Οι προσπάθειες των Ελλήνοκυπρίιων να εξαφανίσουν τους Τούρκους ξεκίνησαν με σφαγές απο χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπιτι, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, με αφορμή την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

«Το νέο μας γεωτρύπανο ξεκινά τον επόμενο μήνα στη Μεσόγειο»

«Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια μας, που θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη Γαλάζια Πατρίδα, θα αλλάξουν και τις ισορροπίες στις θάλασσες. Το γεωτρύπανό μας «Abdülhamid Han» 7ης γενιάς, έχει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας στα γαλάζια νερά με την ικανότητά του να κάνει γεωτρήσεις έως και 12.200 μέτρα», είπε ο Οκτάι και πρόσθεσε:

«Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά αυτό που είναι δικαίωμά μας στην Αν. Μεσόγειο»

Δεν κρατάμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας χωριστά από τα δικά μας. Όσοι ονειρεύονται σχέδια που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζουν καλά αυτά τα στοιχεία. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι τα παιχνίδια των Ελλήνοκυπρίων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος – Επέτειος εισβολής: Η Τουρκία προκαλεί με «Γαλάζια Πατρίδα» και νέο γεωτρύπανο"

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι και πότε παίρνουν το voucher

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση των voucher για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση με επιτυχόντες και επιλαχόντες όχι με ονοματεπώνυμα αλλά με αριθμό αίτησης.

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν μέσω της πλατφόρμας που υπέβαλλαν την αίτησή τους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως μετά την αποκάλυψη των δικαιούχων θα ακολουθήσει περίοδος περίπου μιας εβδομάδας για την υποβολή τυχόν ενστάσεων και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα voucher ώστε οι καταναλωτές να προχωρήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου σε αγορά των συσκευών που επιθυμούν είτε αφορούν σε ψυγεία και καταψύκτες είτε σε κλιματιστικά.

Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η επιδότηση αντικατάστασης συσκευών για 250.000 νοικοκυριά.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επιδιώκεται η εξεύρεση πρόσθετων πόρων ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερα νοικοκυριά από τα περίπου 900.000 που υπέβαλαν αιτήσεις. Δεν είναι σαφές εάν τελικά βρέθηκαν αυτοί οι πρόσθετοι πόροι αν και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαιούχοι μέχρι τώρα υπολογίζονται σε λιγότερους από 300.000.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος με το ποσοστό επιδότησης να κλιμακώνεται όμως σε συνάρτηση με το εισόδημα και πρόσθετη μοριοδότηση να έχουν ευάλωτα νοικοκυριά, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η επιδότηση διαμορφώνεται με βάση τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι και πότε παίρνουν το voucher"

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται κρουασάν λόγω μούχλας

Στην ανάκληση κρουασάν με εμπορική ονομασία «DANISH MINI BITES ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ» προχωρά ο ΕΦΕΤ.

Την ανάπτυξη ευρωτίασης (μούχλας πρασινωπής χροιάς) στην επιφάνεια παρτίδων κρουασάν διαπίστωσε κατά τη διενέργεια ελέγχου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για κρουασάν με την εμπορική ονομασία «DANISH MINI BITES ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ», με ημερομηνίες ανάλωσης 14.09.2022, 19.09.2022 και 30.09.2022, σε συσκευασίες των 120 γραμμαρίων. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται από την εταιρεία «PANINI AE».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται κρουασάν λόγω μούχλας"

Φωτιά Μεγαλόπολη: Πολύ καλή εικόνα ανάμεσα στα χωριά Ρούτσι και Καμαρίτσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις 2 ελικόπτερα, όλο το βράδυ τα μηχανήματα του Δήμου Μεγαλόπολης αλλά και από την ΔΕΗ, την Περιφέρεια και ιδιωτών έκαναν σημαντική δουλειά. 

Προς το παρόν η εικόνα είναι πολύ καλή , ο μόνος φόβος τώρα είναι να μην υπάρχουν αναζοπυρώσεις.

Δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία η Εθνική οδός Λεύκτρο – Σπάρτη

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά Μεγαλόπολη: Πολύ καλή εικόνα ανάμεσα στα χωριά Ρούτσι και Καμαρίτσα "

Ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση στη Real Group

Η οργάνωση «Χιλιάδες Ήλιοι της Νύχτας» ανέλαβαν την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στη Real Group, όπως έγινε γνωστό σε ανάρτηση ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Η δράση μας στη Real Group είναι ολόψυχα αφιερωμένη στον αναρχικό απεργό πείνας και σύντροφο Γιάννη Μιχαηλίδη, που από τις 23/05 διεκδικεί το αυτονόητο: την αποφυλάκισή του, μιας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποφυλακιστεί, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του με βάση τους ίδιους τους νόμους του αστικού κράτους, τους οποίους δεν διστάζουν να κουρελιάσουν κάθε στιγμή τα καθίκια που βρίσκονται στους καλογυαλισμένους θρόνους της Εξουσίας (Εκτελεστικής-Δικαστικής)».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Τα ξημερώματα στις 13/07 αφήσαμε εμπρηστικό μηχανισμό μικρής ισχύος στο ισόγειο του κτηρίου εξωτερικά της πόρτας του ρουφιανομέσου Real News - Real Fm. Μετά την εξωτερική καταστροφή της πόρτας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πάνω μέρος του κτηρίου μέσω του αγωγού, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των εγκαταστάσεων των Real News και Real Fm, όπως επίσης και μιας ναυτιλιακής εταιρείας που βρισκόταν στο ίδιο κτήριο».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση στη Real Group"

Φωτιά στην Πεντέλη: «Δεν ήρθε καμία φορά η πυροσβεστική» είπε η σύζυγος του 84χρονου στην Ανθούσα

Η σύζυγος του 84χρονου που αυτοκτόνησε στην Ανθούσα, αποκάλυψε πως ούτε τις άλλες δύο φορές που κάηκε το σπίτι τους, είχε εμφανιστεί η πυροσβεστική. «Δεν εμφανίστηκε ποτέ η πυροσβεστική, καμία φορά» ανέφερε η γυναίκα στην κάμερα του ΑΝΤ1, χωρίς να έχει κουράγιο να πει περισσότερα.

Από το πρωί της Τετάρτης έχει γίνει γνωστό ότι ένας 84χρονος αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του με ένα κυνηγετικό όπλο, καθώς δεν άντεξε να δει το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά.

Η σύζυγος του συνταξιούχου καπετάνιου, με την οποία είχαν εκκενώσει την περιοχή από το βράδυ πριν εκείνος επιστρέψει για να προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά, ενημερώθηκε για το τραγικό γεγονός και πήγε στο σπίτι, όπου έχει καθίσει, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η κατάσβεση.Γειτόνισσα και οικογενειακή φίλη, είπε πως όταν το βράδυ ζήτησαν βοήθεια απο την Πυροσβεστική, τους απάντησαν πως... δεν έχουν νερό. Στο μεταξύ, τρεις άνθρωποι έχουν δώσει κατάθεση στις Αρχές, καθώς είχαν μιλήσει με τον 84χρονο πριν αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του.

Αισθάνθηκε τύψεις κι επέστρεψε στο σπίτι ο 84χρονος 

Ο 84χρονος πρώην καπετάνιος είχε εγκαταλείψει, μαζί με τη σύζυγό του, το σπίτι του, όταν έγιναν οι σχετικές εκκλήσεις από την αστυνομία και την πυροσβεστική. Αργότερα, ωστόσο, άφησε πίσω τη γυναίκα του και επέστρεψε στην κατοικία του, αισθανόμενος τύψεις που δεν έκανε τίποτα για να την προστατεύσει.



Τότε, κι αφού είδε τις φλόγες να έχουν μπει στο πάνω μέρος του οικήματος, το οποίο είχε χτίσει από την εποχή που εργαζόταν, αποφάσισε να πάρει το κυνηγετικό του όπλο και να δώσει τέλος στη ζωή του, μην αντέχοντας να δει τους κόπους του να καταστρέφονται για άλλη μια φορά, καθώς το σπίτι είχε καεί άλλες δυο φορές στο παρελθόν.

Η γυναίκα του, η οποία άρχισε να τον ψάχνει όταν εκείνος έφυγε από δίπλα της κι επέστρεψε στο σπίτι, δεν πρόλαβε να τον βρει πριν πατήσει τη σκανδάλη.

Στο σημείο έχουν φτάσει, πλέον, τα παιδιά και συγγενείς του 84χρονου, που προσπαθούν να κρατήσουν το κάτω μέρος του σπιτιού ανέπαφο, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να μείνει σε αυτό η σύζυγός του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Πεντέλη: «Δεν ήρθε καμία φορά η πυροσβεστική» είπε η σύζυγος του 84χρονου στην Ανθούσα"

Φωτιά στην Πεντέλη: Δωρεάν φιλοξενία πυρόπληκτων – Που πρέπει να απευθυνθούν

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που καίει από το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη. Δεκάδες κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, έχει διασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από τη φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ( 2131510100 ) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετικές οδηγίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πεντέλη: Δωρεάν φιλοξενία πυρόπληκτων – Που πρέπει να απευθυνθούν"

Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος που είδε το σπίτι του να καίγεται!

Ένας 80χρονος άνδρας που είδε τη φωτιά να περικυκλώνει το σπίτι του στην περιοχή ανάμεσα σε Πεντέλη και Ανθούσα, δεν άντεξε και αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, Ντράφι, Γέρακα, αφήνει πίσω της και ένα θύμα.

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος που είδε το σπίτι του να καίγεται!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news