facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Θεσσαλονίκη: Τέλος στην αναστάτωση - Φάρσα τα απειλητικά email για βόμβες σε ξενοδοχεία της πόλης

Λήξη συναγερμού σήμανε πριν από λίγη ώρα για τη φάρσα με τα απειλητικά e-mail που έστειλαν άγνωστοι κατά τις απογευματινές ώρες για τοποθέτηση βόμβας σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Τα επιβεβαιωμένα ξενοδοχεία που εστάλησαν τα απειλητικά μηνύματα για βόμβα ήταν τουλάχιστον δέκα, μεταξύ των οποίων τα Excelsior Hotel επί της Μητροπόλεως με Κομνηνών στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, Pella Hotel επί της Ίωνος Δραγούμη, Olympia επί της οδού Ολύμπου, Esperia επίσης επί της Ολύμπου, Park Hotel στην Ίωνος Δραγούμη και Queen Olga επί της Βασ. Όλγας.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr, το απειλητικό μέιλ είχε σταλεί σ’ όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εμπλεκόμενοι του ξενοδοχειακού κλάδου, τις απογευματινές ώρες και δη τα ανεπιθύμητα μέιλ (spam) δεν τα βλέπουν σε τακτικό χρονικό διάστημα.

Όλα τα ξενοδοχεία στα οποία έχει σταλεί το μέιλ που όπως αποδείχθηκε ήταν φάρσα, έχουν ελεγχτεί, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr εξ αρχής, ήταν επιβεβαιωμένο σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι επρόκειτο περί φάρσας, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές έπραξαν βάσει πρωτοκόλλων, για την ασφάλεια όλων.

Δείτε το μέιλ:

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Τέλος στην αναστάτωση - Φάρσα τα απειλητικά email για βόμβες σε ξενοδοχεία της πόλης"

Ξεκάθαρος ο γιατρός του Χαρδαλιά: Καμία σχέση το πρόβλημα υγείας με το εμβόλιο

«Ουδόλως σχετίζεται το πρόβλημα υγείας του Νίκου Χαρδαλιά με τον προ οκταμήνου εμβολιασμό του» δήλωσε σήμερα ο θεράπων ιατρός του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απαντώντας στα δημοσιεύματα περί σχέσης του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Αγία Όλγα που έκανε την επέμβαση στον Νίκο Χαρδαλιά και τον παρακολουθεί, Σωτήριος Πατσιλινάκος, ξεκαθάρισε το θέμα με την εξής δήλωση:

«Ο ασθενής Χαρδαλιάς Νικόλαος έχει γνωστό ιστορικό στεφανιαίας νόσου με σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Το πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο προήλθε από τυπική εξέλιξη της νόσου και ουδόλως σχετίζεται με τον προ 8μήνου εμβολιασμό του».

Αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση φέρνει σε ακόμ πιο δύσκολη θέση τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος βιάστηκε να κάνει... διάγνωση και τώρα έχει μπλέξει με τη δικαιοσύνη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκάθαρος ο γιατρός του Χαρδαλιά: Καμία σχέση το πρόβλημα υγείας με το εμβόλιο"

Θεσσαλονίκη: Σε τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία εστάλη το e-mail για τοποθέτηση βόμβας

Σε τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης στάλθηκε τη Δευτέρα email για τοποθέτηση βόμβας. Τα πέντα από αυτά εκκενώθηκαν προληπτικά και έγινε έλεγχος από αστυνομικά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας σε άλλα πέντε ξενοδοχεία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία εστάλη το e-mail για τοποθέτηση βόμβας"

Χάος στο Αφγανιστάν: Χιλιάδες Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι - «Μπάιντεν, χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο» φωνάζουν Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καθυστερήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Την ώρα που η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της αυριανής τηλεδιάσκεψης των G7 θα ασκήσει πιέσεις έτσι ώστε να σωθούν περισσότεροι πολίτες από τους Ταλιμπάν.

Μέχρι και σήμερα έχουν μεταφερθεί με αεροσκάφη της RAF σχεδόν 6.000 Βρετανοί, Αφγανοί πολίτες και οικογένειές τους. Ωστόσο υπάρχουν σχέδια που αναφέρουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεραστεί αυτή την εβδομάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την προθεσμία και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επιπλέον χρόνος». Την ίδια ώρα η γερμανική πλευρά υπολόγισε πως υπάρχουν 5.000 πολίτες που περιμένουν να φύγουν από την Καμπούλ, ενώ ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «όσο το επιτρέπει η κατάσταση στο έδαφος» τα αεροδρόμια θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Όμως οι Ταλιμπάν κρατούν αδιάλλακτη στάση. Και αυτό διότι τόνισαν πως οποιαδήποτε παράταση θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή», ενώ προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν «συνέπειες». 

Παρά τις εκκλήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραμένει ανένδοτος. Μάλιστα χθες Κυριακή είπε ότι ελπίζει να μην υπάρξει παράταση στην επιχείρηση εκκένωσης. Ακόμη υποσχέθηκε στους Αμερικανούς πως «όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι θα το κάνει», αλλά δεν έκανε καμία αναφορά τους συμμάχους του.

Από την άλλη πλευρά πηγές του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωναν νωρίτερα πως ο πρωθυπουργός Τζόνσον κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των G7 θα ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να μην αφήσει  μόνους τους συμμάχους του. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τόσο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ρααμπ όσο και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είχαν επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. 

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως τη μέρα που θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν οι στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο βρετανικές πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα χρειαστεί  να παραταθεί.

«Θα τους πω ότι θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα πει εάν δεχθεί πιέσεις από τους G7. 

Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν έως τώρα στο τραπέζι οι διοικητές του βρετανικού στρατού είχαν ορίσει την 25η Αυγούστου ως την τελευταία ημέρα που μπορούν να  κατανείμουν τους πρόσφυγες - σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και πρώην Βρετανοί διερμηνείς - προτού στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ασφαλή επιστροφή  περίπου 1.000 Βρετανών στρατιωτών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρητικά αυτό θα σήμαινε ότι η τελευταία βρετανική πτήση εκκένωσης θα μπορούσε να χρειαστεί να αναχωρήσει αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη.

Θα δούμε εάν υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ινβερνές, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στη σύνοδο των G7, θα προσπαθήσει να δει εάν οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν την επιχείρηση εκκένωσης. Είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 6.000 πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμά τους για μία ή για δύο μέρες τότε και εμείς θα κερδίσουμε χρόνο για να απομακρύνουμε τους πολίτες».

Πάντως υπήρξαν και πρώην Βρετανοί στρατηγοί οι οποίοι εμφανίστηκαν εξαγριωμένοι και προέτρεψαν τον Μπόρις Τζόνσον να συνεχίσει την επιχείρηση εκκένωσης ακόμα και αν οι ΗΠΑ φύγουν από το Αφγανιστάν με την ελπίδα «να βγει από τη χώρα ακόμα και ο τελευταίος Βρετανός».

Ανησυχούμε για την προθεσμία που έδωσαν οι ΗΠΑ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λε Ντριάν μιλώντας σε δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Dafra των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου η Γαλλία έχει δημιουργήσει μία αερογέφυρα για όσους έχουν φύγει μέχρι τώρα από την Καμπούλ, τόνισε πως «ανησυχούμε για την προθεσμία που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 31 Αυγούστου. Χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: «Κόκκινη γραμμή η 31η Αυγούστου - Η παράταση θα έχει συνέπειες»

Ευθεία απειλή από τους Ταλιμπάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

Το πρωί της Δευτέρας ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεντεύξεων δήλωσε ότι η RAF το τελευταίο 24ωρο μετέφερε με οκτώ πτήσεις 1.821 άτομα από την Καμπούλ. Ακόμη δήλωσε ότι αναμένονται αύριο άλλες εννέα πτήσεις.

protothema

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Χάος στο Αφγανιστάν: Χιλιάδες Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι - «Μπάιντεν, χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο» φωνάζουν Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία"

Βουλή: 2.303 οι αστυνομικοί που υπηρετούν άοπλοι

Στοιχεία για το ένστολο αστυνομικό προσωπικό που έχει κριθεί ως μη κατάλληλο να φέρει πυροβόλο όπλο παραθέτει σε έγγραφη απάντησή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σε ερώτηση που είχε απευθύνει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητούσε να ενημερωθεί ποιος είναι ο αριθμός των αστυνομικών οι οποίοι υπηρετούν αόπλως και ποιοι είναι οι επικρατέστεροι λόγοι που εκτελείται άοπλη υπηρεσία.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, το ένστολο αστυνομικό προσωπικό που έχει κριθεί ως μη κατάλληλο να φέρει πυροβόλο όπλο, από τις Ειδικές Επιτροπές, ανέρχεται σε 543 ένστολους. Τα στοιχεία διαβιβάζονται ανά Αστυνομική Διεύθυνση.

Εξάλλου, το ένστολο προσωπικό που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και τελεί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εκτελώντας υπηρεσία χωρίς να φέρει όπλο, ανέρχεται σε 1.760 ένστολους και τα στοιχεία διαβιβάζονται ανά Αστυνομική Διεύθυνση.

Αναφορικά με τους λόγους άοπλης υπηρεσίας, ο κ. Οικονόμου παραπέμπει στο ισχύον πλαίσιο για τις υγειονομικές επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: 2.303 οι αστυνομικοί που υπηρετούν άοπλοι"

Άγριος καυγάς γιατρού αντιεμβολιαστή - Βασιλακόπουλου: «Είσαι γελοίος» - «Είσαι άσχετος, αγράμματος, αδιάβαστος»

Έντονη ήταν η διαφωνία του διευθυντή μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου της Έδεσσας Σωτήρη Βασιλείου και του πνευμονολόγου Θεόδωρου Βασιλακόπουλου αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.  Μάλισταν δεν δίστασαν στον τηλεοπτικό αέρα του Mega να ανταλλάξουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. 

«Θα ακυρώσω την επιστημονική μου υπόσταση. Πάει τελείωσε. Έχω τελειώσει άμα το κάνω», ανέφερε ο κ. Σωτήρης Βασιλείου Διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού νοσοκομείου Έδεσσας, μιλώντας στην κάμερα του Live News στο Mega. Μάλιστα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει κάνει και ούτε πρόκειται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

«Δεν είναι η υποχρεωτικότητα που μας ωθεί να μην το κάνουμε. Αν πιστεύαμε καθαρά ιατρικά για την υγεία μας και πρωτίστως για την υγεία των ασθενών μας πως έπρεπε να το κάνουμε θα το κάναμε», σημειώνει.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένα. «Είναι ακόμα μη δοκιμασμένο και μη αδειοδοτημένο το εμβόλιο αυτό. Είναι γνωστό αυτό», τόνισε. Ωστόσο όπως είπε «τους έχουμε εμβολιάσει όλους, έχουμε εμβολιάσει και τους χρόνιους προ τελικού σταδίου – πριν την αιμοκάθαρση δηλαδή».

 

Είχε νοσήσει από κορωνοϊό

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 ο κ. Βασιλείου νόσησε βαριά από τον κορωνοϊό ενώ κινδύνεψε ακόμα και η υγεία του.  «Νόσησα σχετικά βαριά και κινδύνεψα γιατί δεν υπήρχαν συνάδελφοι παθολόγοι για να καλύψουν όλες τις ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Παράλληλα εμφανίζεται διατεθειμένος να τεθεί σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να μην εμβολιαστεί. 

«Το σύστημα θα καταρρεύσει. Είναι σχεδόν βέβαιο. Τι φταίει ο αιμοκαθαιρόμενος ασθενής στο νοσοκομείο Έδεσσας να είναι χωρίς γιατρό;», είπε.  Ακόμη υποστήριξε ότι τα αντισώματα που ανέπτυξε μετά τη νόσησή του επαρκούν μέχρι και εννέα μήνες.

«Μετράω κάθε μήνα με τεστ τα αντισώματα, είμαι καλυμμένος. Αν δεν ήμουν καλυμμένος τι θα κάνατε.. δόξα τω Θεώ δεν έχω υποκείμενα νοσήματα», τόνισε.

«Η φυσική ανοσία είναι σαφώς καλύτερη από οποιαδήποτε τεχνική ανοσία»

«Η φυσική ανοσία είναι σαφώς καλύτερη από οποιαδήποτε τεχνική ανοσία. Μετρώντας και τα αντισώματα, είμαι καλυμμένος. Συγκρινόμενοι με συναδέλφους με 2 δόσεις και έχουν συμπληρώσει εξάμηνο είναι ακάλυπτοι. Δεν ξέρω γιατί η πολιτεία ενδιαφέρεται μόνο για το εμβόλιο. Εμείς είμαστε καλυμμένοι ιατρικά. Έχουμε μετρήσει την ανοσία μας. Όμως οι συνάδελφοι που έχουν κάνει δύο εμβόλια, δεν είναι καλυμμένοι, όμως η πολιτεία δεν τους ελέγχει, δεν τους διώχνει», υποστήριξε ακόμη. «Υπάρχουν νοσοκομεία στο Ισραήλ που είναι γεμάτα με εμβολιασμένους», τόνισε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον κ. Βασιλακόπουλο.

«Όσοι νοσούν με φυσικό τρόπο αναπτύσσουν πολύ μικρότερη ανοσολογική απόκριση»

«Αυτό που λέει ο συνάδελφος δεν είναι αληθές. Όσοι νοσούν με φυσικό τρόπο αναπτύσσουν πολύ μικρότερη ανοσολογική απόκριση από όσους κάνουν και τις 2 δόσεις του εμβολίου», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μάλιστα στη συνέχεια είχαν έναν έντονο διάλογο ενώ αντάλλαξαν και βαρύτατους χαρακτηρισμούς. 

«Είσαι γελοίος», είπε ο κ. Βασιλείου για τον κ. Βασιλακόπουλο, με τον πνευμονολόγο να ανταπαντά «είσαι άσχετος, αγράμματος και αδιάβαστος». «Αν δεν ξέρεις, να σου στέλνουμε μεταφρασμένες τις έρευνες», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, κατηγορώντας τον κ. Βασιλείου για άγνοια.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγριος καυγάς γιατρού αντιεμβολιαστή - Βασιλακόπουλου: «Είσαι γελοίος» - «Είσαι άσχετος, αγράμματος, αδιάβαστος»"

Οριστική έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έδωσαν οι ΗΠΑ

Οριστική έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορήγησε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στο εμβόλιο των εταιρειών κατά του κορωνοϊού. 

Γίνεται έτσι το πρώτο εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες που κερδίζει τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό.

Το εμβόλιο της Pfizer είχε λάβει από τον Δεκέμβριο άδεια επείγουσας χρήσης. Το εμβόλιο συνεχίζει να διατίθεται για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας από 12 έως 15 ετών βάσει αυτής της άδειας υπό όρους, διευκρίνισε η FDA.

Η επιτροπή δεν συστήνει στην παρούσα φάση τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της FDA, «χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι είαι ασφαλές το εμβόλιο και για μικρότερες ηλικίες».  

"Αξιολογήσαμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εκατοντάδες σελίδες" και "διενεργήσαμε τη δική μας ανάλυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου", δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, επιστημονικός υπεύθυνος στους κόλπους της FDA. Διευκρίνισε ότι η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ελέγχθηκε επίσης, μεταξύ άλλων μέσω επισκέψεων στο εργοστάσιο.

Αναμένεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για να αρθούν τα προαπαιτούμενα που έθεταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι ανέμεναν την οριστική έγκριση, πριν εφαρμόσουν την υποχρεωτικότητα. Πανεπιστήμια και νοσοκομεία αναμένεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηδη το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εκδώσει ανανεωμένη οδηγία, όπου θα απαιτείται από όλο το προσωπικό να είναι εμβολιασμένο, μετά την οριστική έγκριση από την FDA.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστική έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έδωσαν οι ΗΠΑ"

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 3 Περιφέρειες την Τρίτη

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο (Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 3 Περιφέρειες την Τρίτη"

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλια για ευπαθείς ομάδες

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό από τους ανεμβολίαστους.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου.

Η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca αλλά και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson.

Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν τον Αύγουστο θα πρέπει αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

H τρίτη δόση θα χορηγείται σε συγκεκριμένες ομάδες:

- Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

- Καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία 5ετία

- Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, μεταξύ αυτών η κορτιζόνη άνω των 20 μιλιγκράμ ημερησίως για διάστημα άνω των 30 ημερών.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε η κυρία Θεοδωρίδου και αφορούσαν την δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson η οποία ήδη συζητιέται την Αμερική, η ίδια δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος

 

Θεμιστοκλέους: Οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές να αποφύγουν τις επαφές με ευάλωτες ομάδες

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους αριθμούς των εμβολιασμών που γίνονται καθημερινά, αλλά και στο σύνολο των εμβολιασμένων πολιτών.

Πιο συγκεκρινένα, η σημερινή μέρα θα κλείσει με σχεδόν 32.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 11.160.000 δόσεις. Οι 5.900.000 αφορούν μία δόση, ενώ 5.615.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο ή με μία δόση αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 90.000 νέα ραντεβού.

Επίσης, συνεχίζεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός για όσους το έχουν ανάγκη. Έχουν κλείσει ραντεβού 6.138 πολίτες, ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί 5.050 πολίτες. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει πάνω από 12.000 εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα, τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, έχει μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν και να κλείσουν ραντεβού ακόμη και την ίδια μέρα, ενώ ζήτησε από τους νέους κυρίως, να λάβουν μέτρα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και να αποφύγουν την επαφή με συγγενείς ή γνωστούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλια για ευπαθείς ομάδες"

Καιρός αύριο: Αμετάβλητη η θερμοκρασία και ηλιοφάνεια

Ο καιρός αύριο Τρίτη (24.08.2021) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο με ένταση έως 6, στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (24.08.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5, πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια το πρωί και πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και κατά τόπους στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αμετάβλητη η θερμοκρασία και ηλιοφάνεια"

Κορωνοϊός: Στα 2.628 τα νέα κρούσματα - 319 οι διασωληνωμένοι, 34 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοιίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.628, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 561.812 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 157 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.702 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.422 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.916 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +16.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 261 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Αττική καταγράφηκαν 642 κρούσματα από τα συνολικά 2628, ενώ η Κρήτη μετρά 227 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 255.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.628 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

80 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

81 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

89 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

167 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

86 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

32 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

255 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

51 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

118 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

62 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

77 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

23 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

104 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης

2 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

92 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

50 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

46 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

50 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

68 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

50 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

57 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.628 τα νέα κρούσματα - 319 οι διασωληνωμένοι, 34 θάνατοι"

Η Πλαίσιο Computers προσφέρει σχολικά είδη στους μαθητές πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας

Η Πλαίσιο Computers, με πρωτοβουλία της ομάδας εθελοντών «πλάι σου» και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στέκεται ενεργά δίπλα στις οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, στήριξης και συμπαράστασης, προχωρά άμεσα σε δωρεά των σχολικών τσαντών και της απαραίτητης γραφικής ύλης στις 3.089 μαθητές που φοιτούν στα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας.

O πυλώνας της εκπαίδευσης αποτελεί πεδίο ευαισθητοποίησης εδώ και πολλά χρόνια για την Πλαίσιο, η οποία για ακόμα μία φορά κάνει πράξη την υπόσχεσή της και προσφέρει στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων περισσότερα από 35.000 σχολικά είδη, για να υποδεχτούν με χαμόγελο τη νέα σχολική χρονιά.
Παράλληλα, οι εθελοντές της ομάδας «πλάι σου», με γρήγορα αντανακλαστικά, ανταποκρίθηκαν πρώτοι στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν στη Βόρεια Εύβοια, παρέχοντας αναγκαίο οικιακό εξοπλισμό.

Η Πλαίσιο, ως κορυφαία ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, έχει δρομολογήσει δέσμη δράσεων μέσω της ομάδας «πλάι σου», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πλαίσιο Computers προσφέρει σχολικά είδη στους μαθητές πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας"

Λευκωσία: Αφαιρούνται τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ερσίν Τατάρ και στελέχη του ψευδοκράτους

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει και να μην ανανεώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία κατέχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος«πρωθυπουργός» Ερσάν Σαννέρ και άλλα στελέχη του ψευδοκράτους μεταξύ των οποίων λεγόμενοι «υπουργοί» και «αξιωματούχοι» της επιτροπής ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος οι αποφάσεις αφορούν σε άτομα τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη να προχωρήσει στην 5η Διακρατική Προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις ενέργειες της στα Βαρώσια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκωσία: Αφαιρούνται τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ερσίν Τατάρ και στελέχη του ψευδοκράτους"

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 26 Αυγούστου

Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωράει η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους Υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 και το χρονικό διάστημα 10πμ έως 15μμ, εκτός από τη στάση εργασίας θα εξελιχθούν στις 11πμ και συγκεντρώσεις.

Στην Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων.

Κεντρικό σύνθημα της ΠΟΕΔΗΝ είναι «Λέμε με δυνατή φωνή, ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την άρση του σχετικού νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, εκτιμώντας ότι «θα διαλύσει τη δημόσια υγεία – πρόνοια – ΕΚΑΒ».

Παράλληλα, καταθέτει αίτημα αναστολής και ακύρωσης κατά του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι: «αφού έλαβε υπόψη της την από 23/08/2021 ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει τις κινητοποιήσεις που οργανώνει την Πέμπτη 26 Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα, με αιτήματα: Λέμε με δυνατή φωνή « ΝΑΙ» στον εμβολιασμό, «ΟΧΙ» στην υποχρεωτικότητα – Να πάρουν πίσω το νόμο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που θα διαλύσει την δημόσια Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 26 Αυγούστου"

Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε τοποθέτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, σχετικά με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε προ ημερών ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού με τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού, γράφοντας πως προτρέπει «τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο οποίο υπεβλήθη».

Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.

Με βάση δημοσιεύματα στο ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο"

Εύβοια – Κάρυστος: Μεγάλες αναζωπυρώσεις – Οι φλόγες απειλούν σπίτια

Οριοθετήθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες σε δασική έκταση στον Φηγιά Καρύστου Ευβοίας με κατεύθυνση προς Μαρμάρι, ωστόσο οι εστίες συνεχίζουν να μαίνονται. Πριν λίγο σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Κοκκίνη, την οποία η φωτιά είχε ήδη πλήξει προξενώντας ζημιές σε σπίτια, χωρίς όμως να καταστρέψει κάποιο ολοσχερώς.

Ο οικισμός Κοκκίνης όπως και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Γιατρών είχαν ήδη εκκενωθεί από τη νύχτα ενώ δόθηκε και μήνυμα μέσω του 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο Μαρμάρι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου Ελ. Ραβιόλο νωρίτερα, η εικόνα και στα πέντε μέτωπα ήταν βελτιωμένη. «Αυτή τη στιγμή επιχειρούν οι δυνάμεις σε σημεία όπου υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης καθώς πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ» είπε, σημειώνοντας πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων - Καρύστου, ενώ και η ηλεκτροδότηση που έχει διακοπεί προληπτικά στους τρεις οικισμούς, επανήλθε. Ωστόσο υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο Μαρμάρι και από τη Ραφήνα ξεκίνησαν και πάλι να επιβιβάζονται στα πλοία, είπε.

Σε σχέση με το πώς ξεκίνησε η φωτιά δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Είναι παράξενο γιατί πρόκειται για τη δεύτερη φωτιά στο 24ωρο. Και χθες είχαμε περίπου την ίδια ώρα φωτιά στο Μετόχι Καρύστου. Αυτό μας δημιουργεί ανησυχία», είπε.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρων, ενισχυμένες με δυνάμεις από Αλιβέρι και Χαλκίδα, εθελοντές, ενώ μεταβαίνουν και πυροσβέστες από την Αττική. Η περιοχή είναι δύσβατη. Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν επιχειρήσεις από αέρος, από 9 ελικόπτερα. Τα Canadair είχαν πρόβλημα τροφοδοσίας λόγω του μεγάλου κυματισμού και φαίνεται πως δεν επιχειρούν.

ertnews/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια – Κάρυστος: Μεγάλες αναζωπυρώσεις – Οι φλόγες απειλούν σπίτια"

Ζέτα Μακρή: Ανεμβολίαστο το 20-25% των εκπαιδευτικών – Δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα

Το 20% με 25% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο, δήλωσε η Ζέτα Μακρή ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τόνισε ότι «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δεν θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».

Υπάρχει μέριμνα, διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, για να μη μείνει κανένα κενό σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν καθηγητές.

«Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα, δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID» εξήγησε η υφυπουργός.

Με δικά τους έξοδα τα τεστ

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ» τόνισε.

Σε ερώτηση αν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν τα μοριακά τεστ από την τσέπη τους απάντησε: «Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο».

«Δεν έχουμε φτάσει το 80% όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Δεν παύει να είναι αμελητέο το 20 με 25% των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Περισσότεροι οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι που εμβολιάστηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός σημείωσε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα θα γίνουν έγκαιρα γνωστά, ενώ θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης στα σχολεία, πέραν των εμβολιασμών.

Ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός είναι μεγάλο όπλο, αλλά δεν αναιρεί τα άλλα μέτρα. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ενδεχομένως και τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ακουσα στον ΣΚΑΪ την κ. Παγώνη να λέει ότι κακώς καταργήθηκε η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους, θα πάρουμε τις αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής».

«Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση… Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχει τηλεκπαίδευση πχ εκπαιδευτικός που νοσεί, ή παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ο κανόνας θα είναι δια ζώσης εκπαίδευση» υπογράμμισε η Ζέτα Μακρή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζέτα Μακρή: Ανεμβολίαστο το 20-25% των εκπαιδευτικών – Δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα"

Νέα φωτιά στα Βίλια, στην περιοχή Κάζα: Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις

Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Νέα φωτιά στα Βίλια ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (23.08.2021), στην περιοχή Κάζα, κοντά σε σπίτια. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, έχουν καεί σπίτια στον Προφήτη Ηλία. 21 εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς μαζί με ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις! 

Πρόκειται για νέα φωτιά στα Βίλια, σε δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Ισχυροί άνεμοι, έντασης έως και 8 μποφόρ, πνέουν στην περιοχή και ήδη μέσω του 112 δόθηκε εντολή για την εκκένωση δυο οικισμών, των Βιλίων και του Προφήτη Ηλία. Από τους κατοίκους των Βιλίων ζητήθηκε να μετακινηθούν προς Ψάθα και από εκείνους του Προφήτη Ηλία να φύγουν προς τη Μάνδρα.

Τα Βίλια δεν κινδυνεύουν για την ώρα. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια και φαίνεται πως η φωτιά κινείται προς τα καμένα. Στον Προφήτη Ηλία έχουν καεί τουλάχιστον τέσσερα σπίτια. 

Δεν είναι αναζωπύρωση της προηγούμενης φωτιάς στα Βίλια, που έκανε στάχτη περισσότερα από 94.000 στρέμματα αλλά νέα εστία. Το νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε σε διαφορετικό σημείο, στο δάσος στο δρόμο προς τις Ερυθρές και έχει μήκος τουλάχιστον 2,5 χιλιόμετρα. 

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι. Στο δυτικό κομμάτι, όμως, δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Επιχειρούν: 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό καθώς και οκτώ αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Έχει μέτωπο περίπου 2,5 με 3 χλμ.

«Είδα με τα μάτια μου σπίτι κατεστραμμένο»

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό του προφήτη Ηλία, ο οποίος είχε εκκενωθεί νωρίτερα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, είπε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ ότι είδε με τα μάτια του ένα σπίτι εντελώς κατεστραμμένο. Ωστόσο, δεν μπορούσε να έχει συνολική εικόνα των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα και «διένυσε» απόσταση 4 με 5 χλμ από το σημείο που ξεκίνησε στην περιοχή Κάζα.

Αντιδήμαρχος Βιλίων: Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού

Στα Βίλια σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κολοβεντζο έχει γίνει μόνο μερική εκκένωση και οι κάτοικοι βρίσκονται οι μισοί στη διασταύρωση των Βιλίων και οι άλλοι μέσα στον οικισμό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα.

Εξαιτίας της φωτιάς, τη τροχαία έχει επιβάλει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Έχεις διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα φωτιά στα Βίλια, στην περιοχή Κάζα: Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις"

Εμβόλιο ή αναστολή και με τον νόμο: Με δικαστική βούλα εκτός εργασίας οι ανεμβολίαστοι

Ο έμμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός που επιβάλλει η Πολιτεία ως μέτρο πρόληψης της πανδημίας του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τα ατομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και είναι συνταγματικά ανεκτός, καθώς η προστασία της υγείας δεν αποτελεί μόνο ατομικό αλλά και κοινωνικό δικαίωμα. Σε ό,τι αφορά τώρα υπαλλήλους είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, οι εργοδότες τους έχουν τη δυνατότητα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να τους θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς να τους αποδίδουν τον μισθό τους. Αντίθετα, τυχόν φυσικός εξαναγκασμός ενός πολίτη να εμβολιαστεί, κάτι το οποίο στην Ευρωπαϊκή Ενωση τουλάχιστον δεν νοείται, είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε νομικό τοίχο.

Αυτό είναι το «διά ταύτα» της ερμηνείας που επιχειρείται επί της πλούσιας νομολογίας που έχει διαμορφώσει μέχρι στιγμής για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με έδρα το Στρασβούργο όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η νομολογία αυτή, σε συνδυασμό με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και τα σχετικά πορίσματα του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καταδεικνύει και τα νομικά μονοπάτια πάνω στα οποία θα βαδίσουν οι Ελληνες δικαστές, οι οποίοι ήδη καλούνται να κρίνουν προσφυγές κατά βάση εργαζομένων σε δομές υγείας που τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας επειδή δεν εμβολιάζονται.

Τις αποφάσεις που απαρτίζουν το νομολογιακό οπλοστάσιο για ζητήματα που αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, αλλά και την ερμηνεία αυτών αποτυπώνει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης στο πλαίσιο επιστημονικής εισήγησής του προς την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων και Ατομικών Ελευθεριών που έχει συστήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ). Η εν λόγω επιτροπή εξετάζει τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και η εισήγηση του κ. Χειρδάρη, την οποία παρουσιάζει το «protothema.gr», καταγράφει τα νομολογιακά δεδομένα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό δικαστικό επίπεδο μέχρι και τις 24 Ιουλίου και τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τους Ελληνες δικαστές, τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αλλά και τους δικαστές των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

5340305

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου

Ηδη μάλιστα στη χώρα μας εκδόθηκε προσωρινή, δικαστική απόφαση κατά ανεμβολίαστων εργαζομένων σε Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου, η οποία είναι δομή στήριξης ευπαθών ατόμων και ηλικιωμένων. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να συνεχίσει η επιχείρηση προσωρινά να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους παρά τον μη εμβολιασμό τους. Ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείου Βόλου απέρριψε την αίτησή τους, επισφραγίζοντας έτσι την απόφαση των εργοδοτών για απομάκρυνσή τους από την εργασία. Μάλιστα, το δικαστήριο αναφέρει πως κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι εμβολιαστούν και μετά τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, η επιχείρηση θα πρέπει να άρει την αναστολή.

«Ενα σύστημα υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν παραβιάζει κατ’ αρχήν το Σύνταγμα, ούτε και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή άλλη διεθνή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει ο κ. Χειρδάρης στην εισήγησή του, επικαλούμενος πλειάδα αποφάσεων του δικαστηρίου του Στρασβούργου, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ (2387/2020) για το θέμα του εμβολιασμού βρεφών και νηπίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο.

H απόφαση του ΣτΕ

Με την απόφαση αυτή του ΣτΕ κρίθηκε ότι «η θέσπιση του επίμαχου μέτρου δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας, δεδομένου ότι σε εμβολιασμό υπόκεινται όλα ανεξαιρέτως τα νήπια και παιδιά, πλην εκείνων που τελούν ατομικώς σε ειδικές διαφορετικές συνθήκες, δεν επιτρέπεται δηλαδή για λόγους υγείας να εμβολιαστούν». Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του ΣτΕ, «θα ήταν αντίθετη στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».

Εξάλλου, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου το Τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών, επιβάλλουν τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση είναι προσωρινή, καθώς το όλο θέμα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες.

5328638

ΕΔΔΑ: Υπερτερεί η προστασία της δημόσιας υγείας

Για το λεπτό νομικό ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως ορίζεται και εφαρμόζεται ήδη από τις κρατικές αρχές, έχει αποφανθεί με δεκάδες αποφάσεις του το ΕΔΔΑ. Το δικαστήριο του Στρασβούργου ερμηνεύει το όλο ζήτημα ξεκινώντας από την εξής νομική αφετηρία που έχει διαμορφώσει μέσα από άλλες παλαιότερες αποφάσεις του. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ως ακούσια ιατρική πράξη, συνιστά παρέμβαση στο δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Από το σημείο αυτό και μετά, όμως, οι δικαστές του ΕΔΔΑ εξετάζουν εάν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο ακολουθούν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνιστά ή όχι παραβίαση του παραπάνω δικαιώματος των πολιτών.
Διερευνούν επίσης εάν ο σκοπός της νομοθεσίας και των μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη σε θέματα δημόσιας υγείας αντιστοιχούν πράγματι σε μία επιτακτική κοινωνική ανάγκη, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας. Υπό εξέταση τίθεται και το ερώτημα για το εάν τα κράτη με τις αποφάσεις τους για υποχρεωτικό εμβολιασμό εφαρμόζουν ή όχι την αρχή της αναλογικότητας και αν έχουν εξασφαλίσει τα ένδικα μέσα για να υπερασπίσει τα δικαιώματά του ο πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται από την εφαρμογή του μέτρου.

Ετσι, όπως αναφέρει ο κ. Χειρδάρης, «το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τίθεται σε μία διαφορετική βάση – και συγκεκριμένα στη βάση των συνεπειών μίας ενδεχόμενης άρνησης εμβολιασμού». Εν ολίγοις, το δικαστήριο του Στρασβούργου, αλλά και τα δικαστήρια της κάθε χώρας, καλούνται να σταθμίσουν ποιο είναι τελικά το αγαθό που υπερισχύει: η προστασία της δημόσιας υγείας ή το δικαίωμα ενός πολίτη να μην εμβολιαστεί θεωρώντας ο ίδιος ότι θίγεται από την εφαρμογή του μέτρου. Εξετάζοντας όλα τα παραπάνω ερωτήματα, το ΕΔΔΑ έχει ήδη χαράξει τη νομολογία του από το 2003 για τέτοιου είδους ζητήματα.

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε έπειτα από προσφυγή Ουκρανού πολίτη κατά της χώρας του (Solomakhin κατά Ουκρανίας, αρ. προσφ. 24429/03), το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή δεν παραβιάζεται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν το μέτρο αυτό βασίζεται στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, έχει ληφθεί για την καταπολέμηση πανδημίας και παράλληλα έχει διασφαλιστεί, μέσω επιστημονικών ερευνών, ότι δεν θα βλάψει όσους εμβολιάζονται.

patratora

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο ή αναστολή και με τον νόμο: Με δικαστική βούλα εκτός εργασίας οι ανεμβολίαστοι"

Η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να επιφέρει και ενδοκρινικές επιπλοκές

Τις πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν άτομα κατά τη διάρκεια και μετά από λοίμωξη Covid-19 παρουσιάζουν σε άρθρο, που πρόσφατα έγινε δεκτό προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections, οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Παρασκευή Καζάκου, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Κατερίνα Στεφανάκη, Φωτεινή Κανούτα, Γεωργία Κάσση, Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Yποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2 ανευρίσκονται και σε ιστούς πέραν του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπτώσεις, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Και πολλοί ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή όργανα του σώματος που παράγουν ορμόνες, όπως το ενδοκρινές πάγκρεας, ο υποθάλαμος και η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι όρχεις στους άνδρες και οι ωοθήκες στις γυναίκες, έχει βρεθεί ότι εκφράζουν τέτοιους υποδοχείς.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από Covid-19 αφορά στην απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, με πιθανή και την εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία έχει αρνητικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, επίσης, για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (χαμηλά επίπεδα Τ3 ή TSH) ή παρουσία υποξείας θυρεοειδίτιδας. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, μπορεί ακόμη να παρατηρηθεί διαταραχή της σπερματογένεσης σε προσβεβλημένους άνδρες. Η Covid-19 έχει συσχετιστεί και με ανεπάρκεια βιταμίνης D, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλοκές από άλλους ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια και την υπόφυση, πιθανολογούνται αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετικά πρόσφατη εμφάνιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, τα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης είναι περιορισμένα χρονικά και ως εκ τούτου απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για την αξιολόγηση και πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους ενδοκρινείς αδένες, αναφέρουν οι επιστήμονες. Προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση, οι ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα και να λαμβάνουν υπόψη τους την περίπτωση εμφάνισης ενδοκρινοπαθειών στους ασθενείς αυτούς. Το κοινωνικό σύνολο από τη μεριά του, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 σε πολλαπλά επίπεδα, άμεσα και έμμεσα, και να συνδράμει στην πρόληψή της με μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να επιφέρει και ενδοκρινικές επιπλοκές "

Αίγιο: Εμπιστεύτηκαν αρνητή γιατρό και νοσηλεύονται με κορονοϊό – Περιπέτεια για γνωστή οικογένεια

Έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος εξαιτίας υποκειμένου νοσήματος τους παρότρυνε να μην εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να κολλήσουν και να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Βέβαια το συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα όχι μόνο δεν συνιστά αιτία μη εμβολιασμού, αλλά απεναντίας, κρίνεται επιβεβλημένη η «θωράκιση» των ατόμων που πάσχουν απ’ αυτό. Ο συγκεκριμένος γιατρός που ανήκει στο υγειονομικό προσωπικό νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας, είναι από εκείνους που πιστεύουν πως τα εμβόλια είναι… νερό, όπως ο ίδιος φέρεται να είπε, γι’ αυτό και μετά την περιπέτειά τους αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Την καταγγελία εκ μέρους μέλους της γνωστής οικογένειας του Αιγίου μετέφερε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η Μαρία Ξηρού, αναφέροντας: «Στο Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται ο 45χρονος ανιψιός μου και ο πεθερός του, ενώ στον “Άγιο Ανδρέα” η πεθερά του. Νοσηλεύονται εδώ και 15 ημέρες.

Ο ανιψιός μου δεν ήταν ότι δεν δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο. Αλλά ο γιατρός που τον παρακολουθούσε για το ζάχαρο ήταν εναντίον του εμβολίου. Συγκεκριμένα του έλεγε: “Έλα ρε, που θα πας να εμβολιαστείς, νερό έχουν τα εμβόλια. Ούτε εσύ να πας, ούτε άλλος από την οικογένεια. Ο κύριος αυτός δουλεύει σε νοσοκομείο της Αχαΐας. Η οικογένεια έχει διαλυθεί. Όλοι μας είμαστε διαλυμένοι. Με το καλό να γυρίσει σπίτι του ο ανιψιός μου και με τον κύριο αυτόν θα τα πούμε στα δικαστήρια. Όταν δε τον πήρε η γυναίκα του τηλέφωνο και του είπε: «Γιατρέ, ο πυρετός έφτασε σαράντα, θα τον πάω στο νοσοκομείο» η απάντησή του ήταν: «Δώστε του ένα ντεπόν». Η γυναίκα του δεν τον άκουσε και τον πήγε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Αιγίου και από εκεί στο νοσοκομείο του Ρίου. Οι εγκληματίες γιατροί ζούνε ανάμεσά μας. Ας πάνε όλα καλά για την οικογένειά μας και τα υπόλοιπα στη δικαιοσύνη…».

gnomip

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγιο: Εμπιστεύτηκαν αρνητή γιατρό και νοσηλεύονται με κορονοϊό – Περιπέτεια για γνωστή οικογένεια"

Τοποθετήθηκαν οι ανιχνευτές παραβίασης κόκκινου – Σε ποια σημεία;

Ξεκίνησε από την Περιφέρεια Αττικής  η λειτουργία των πρώτων τεχνικών μέσων, ανίχνευσης παραβίασης του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε η πιλοτική εφαρμογή να ξεκινήσει από οδικές αρτηρίες στις οποίες διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις φωτεινών σηματοδοτών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη τα πρώτα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. 

Η επιλογή της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος έγινε καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, παρατηρούνται αυξημένες παραβιάσεις του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη. Η εφαρμογή και ο έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθούν όλα τα σημεία προς χρήση στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου δήλωσε: «Η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου ενισχύει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην Αττική. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Αστυνομία και εξασφαλίζουμε εργαλεία τα οποία θα διευκολύνουν το έργο της και θα συμβάλλουν καθοριστικά στο περιορισμό των παραβάσεων και των ατυχημάτων. Η συχνότητα των ελέγχων για αυτή την τόσο επικίνδυνη παράβαση του κόκκινου σηματοδότη μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό τρόπο για την αποτροπή τροχαίων.

Χρέος μας είναι να προστατέψουμε τις ζωές,  αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών της Αττικής μας. Οι πρώτες κάμερες είναι ήδη σε λειτουργία και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παραδοθούν στην Ελληνική Αστυνομία για χρήση, αφού πρώτα φυσικά ολοκληρωθεί ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος από την Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι η ατομική συνείδηση, η υπευθυνότητα, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση αλλά και η παιδεία των χρηστών του οδικού δικτύου. Ιδιαίτερα η παιδεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αρμονική συνύπαρξη σε όλο το οδικό δίκτυο. Και φυσικά η αρμονική συνύπαρξη και η ασφάλεια συμπεριλαμβάνει όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου της».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Τοποθετήθηκαν οι ανιχνευτές παραβίασης κόκκινου – Σε ποια σημεία;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news