facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Διακοπή ρεύματος τώρα σε Γλυφάδα, Άλιμο, Νέο Κόσμο, Νέα Σμύρνη, Δάφνη

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (2/11) σε πολλές περιοχές των νοτίων προαστίων στην Αττική. Συγκεκριμένα σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής πάνω από τη Λ.Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Επίσης, διακοπή ρεύματος έχουν οι περιοχές σε Άλιμο, Νέα Σμύρνη, Νέο Κόσμο, Δάφνη, Ελληνικό, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη.

Η διακοπή σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 22:30 και δεν ήταν μέσα στις προγραμματισμένες - προσωρινές βλάβες που ανακοινώνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε επικοινωνία του iEidiseis με τον ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε ότι υπέστη βλάβη μία μονάδα μεσαίας τάσης. Το ρεύμα εκτιμάται ότι θα επανέλθει στις περιοχές γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Διακοπή ρεύματος τώρα σε Γλυφάδα, Άλιμο, Νέο Κόσμο, Νέα Σμύρνη, Δάφνη "

Κηφισιά: Ο δράστης είχε οικονομικές διαφορές με τον ιδιοκτήτη – «Δούλευα από δεκατριών ετών και μου φάγατε τα λεφτά»

Αιματηρή επίθεση έγινε το απόγευμα σε πιτσαρία της Κηφισιάς. Ο 24χρονος δράστης μαχαίρωσε εργαζόμενο, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια.

Πιο αναλυτικά, όλα συνέβησαν λίγο πριν τις έξι το απόγευμα σε ένα κεντρικό σημείο, στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς, στην οδό Λεβίδου όταν και μπήκε στο κατάστημα ένας νεαρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούσε ένα συγκεκριμένο άνδρα από το κατάστημα, πιθανότατα τον ιδιοκτήτη, μιας και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται – όπως προκύπτει από την έως τώρα έρευνα – να είχε κάποιες οικονομικές διαφορές με την επιχείρηση. Αντ’ αυτού όμως, διαπληκτίστηκε με έναν από τους υπαλλήλους και του επιτέθηκε με ένα μεγάλο μαχαίρι. Ο υπάλληλος, 21 ετών, βρισκόταν πίσω από τον μπουφέ και τραυματίστηκε βαριά στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στα άκρα.

Στη συνέχεια ο 24χρονος προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας, όμως η γειτονιά είχε αρκετή κίνηση και τον κυνήγησαν, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και κάλεσαν την αστυνομία.

Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για έναν Έλληνα, 24 ετών και σύμφωνα με μια μαρτυρία, όταν έκανε την επίθεση φορούσε γάντια και φώναζε: «Δούλευα από δεκατριών ετών και μου φάγατε τα λεφτά».

Ο τραυματίας περπάτησε αιμόφυρτος με τη βοήθεια των ανθρώπων του μαγαζιού μέχρι ένα φαρμακείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Του έδεσαν με γάζες τα βαριά τραύματα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου και νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου.

Μια αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πως ο άτυχος άνδρας είχε αίματα στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στα χέρια και του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στο φαρμακείο. «Τον δέσαμε πολύ καλά με γάζες και πήραμε τηλέφωνο το ασθενοφόρο για να έρθει να τον παραλάβει. Δεν είδα τον δράστη, άκουσα ένα μπαμ και βγήκα για να βοηθήσουμε το παιδί».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κηφισιά: Ο δράστης είχε οικονομικές διαφορές με τον ιδιοκτήτη – «Δούλευα από δεκατριών ετών και μου φάγατε τα λεφτά»"

Κιβωτός του Κόσμου – Πατέρας Αντώνιος: «Θέλω να δικαστώ για να φανεί η σκευωρία»

Ο πατέρας Αντώνιος, τόνισε μέσω του STAR ότι “θέλω να δικαστώ για να φανεί η σκευωρία”, μετά την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Νομικού, στο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθεί ο ιδρυτής της “Κιβωτού του Κόσμου“, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για κατάχρηση ανηλίκου με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη.

“Θέλουμε να δικαστούμε για να φανεί το μέγεθος του ψεύδους και της σκευωρίας. Σύντομα θα φανούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτής της σκευωρίας που μοναδικό στόχο είχαν την «πειρατική» εισβολή στην Κιβωτό του Κόσμου”, ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της Κιβωτού, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά, αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων, προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δύο ανηλίκων».

Ειδική μνεία κάνει ο εισαγγελικός λειτουργός στο γεγονός ότι ο πατέρας Αντώνιος αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες «ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί μιας μεθοδευμένης κατασκευής γεγονότων, ιδίως από τον πρώτο εγκαλούντα, ο οποίος παρέπεισε και υποκίνησε τον έτερο παθόντα, να καταθέσει ότι έπεσε θύμα γενετήσιας παρενόχλησης και προσκομίζει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως μαρτυρικές καταθέσεις, προκειμένου να αντικρούσει την σε βάρος του κατηγορία».

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει πως αυτοί οι ισχυρισμοί «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες κι οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου – Πατέρας Αντώνιος: «Θέλω να δικαστώ για να φανεί η σκευωρία»"

Δικηγόροι για τα νέα φορολογικά μέτρα: «Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης»

Την απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητούν οι δικηγόροι σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων».

Σε ανακοίνωση με τίτλο «θα προασπίσουμε δυναμικά την αξιοπρέπεια μας» η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, αντιδρά προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

«Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας» τονίζει η Ολομέλεια η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις».

«Ειδικά για εμάς , τους δικηγόρους, τα νέα φορολογικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, συνιστούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης» τονίζουν οι δικηγόροι οι οποίοι υπογραμμίζουν πως «είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας.Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους». Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά την μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Προφανώς, ζήλεψε τη δόξα του «νόμου Κατρούγκαλου» μεταθέτοντας τον τομέα της παρέμβασής της από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορώναπό την παρούσα κυβέρνηση.

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, προφανώς απευθύνεται σε αδαείς αφού είναι γνωστό από την εμπειρία του παρελθόντος, ότι οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί, ατελέσφορες. Όπως επίσης, αδόκιμη και εκ του πονηρού είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία από αυτή των μισθωτών ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 33%περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.

Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τα μεγάλα εισοδήματα και συμφέροντα, τα οποία όμως δεν αγγίζει, ευρισκόμενη προφανώς σε μία διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά για εμάς , τους δικηγόρους, τα νέα φορολογικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, συνιστούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης.Έρχονται να προστεθούν ιδίως στην κυβερνητική αδιαφορία για την στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, κατά την περίοδο της πανδημίας, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, στην μη μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, στην μη επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, τη μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν υλοποιήθηκε-για το όριο απαλλαγής δε, πρέπει να διευκρινιστεί ρητώς ότι δεν θίγεται από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα-, στις καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, στην απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, στηναπαξίωση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων, στην μη επαναρτίωση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ, στην μη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλανποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ. Περαιτέρω, ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός δικηγόρων χρησιμοποιεί την κατοικία τους και ως γραφείο, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα επαγγελματικά τους έξοδα.

Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας.Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Εχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές.

Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, μαζική, διαρκής και στοχευμένη.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζειτην έντονη αντίδρασή της στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ζητά την άμεση απόσυρσή τους και διεκδικεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας για την στήριξη του επαγγέλματος και συγκεκριμένα:

· Αύξηση των ορίων απαλλαγής του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ

· Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

· Θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες

· Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

· Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

· Επανεκτίμηση των γραμματίων προείσπραξης

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

1. Την άμεση συνάντηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας.

2. Τον συντονισμό της δράσης της με τους λοιπούς φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

4. Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:00 στην Αθήνα με φυσική παρουσία των μελών.

5. Την δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά από απόφαση της Ολομέλειας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικηγόροι για τα νέα φορολογικά μέτρα: «Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης»"

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 43.000 λίτρων προϊόντων για νοθεία καυσίμων σε Πειραιά, Ροδόπη και διόδια Ιάσμου

Μεγάλη ποσότητα χημικών διαλυτών και προϊόντων, που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία υγρών καυσίμων, εντόπισαν και δέσμευσαν τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έγιναν στα διόδια Ιάσμου, στην Ροδόπη, και στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα:

α) Δέσμευση βυτιοφόρου οχήματος από Βουλγαρία:

Οι ελεγκτές εντόπισαν βυτιοφόρο όχημα στον σταθμό διοδίων Ιάσμου. Το βυτιοφόρο, βουλγάρικης μεταφορικής εταιρείας, που είχε εισέλθει στη χώρα μέσω του συνοριακού σταθμού Ορμενίου, μετέφερε – κατά δήλωση – 24.366 λίτρα adblue, το οποίο αποτελεί πρόσθετο υγρό για κινητήρες, για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αποστολέας φερόταν βουλγαρική εταιρεία, ενώ ως παραλήπτης είχε δηλωθεί ελληνική εταιρεία, με έδρα την Αττική.

Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε η απουσία πραγματικού παραλήπτη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. Το βυτιοφόρο δεσμεύθηκε και οδηγήθηκε στο Τελωνείο Ξάνθης.

Τα αποτελέσματα από τη χημική εξέταση του διαλύτη κατέδειξαν ότι το βυτιοφόρο μετέφερε μείγμα ελαφρών υδρογονανθράκων, που προσομοιάζει με καύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο, αλλά είναι επικίνδυνο νοθευμένο καύσιμο και όχι καθαρή βενζίνη.

Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μείγμα επιχειρήθηκε να διοχετευθεί σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Οι τελωνειακοί ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδος και δεύτερου βυτιοφόρου οχήματος με τα ίδια στοιχεία αποστολέα, παραλήπτη και μεταφορικής εταιρείας, από τον συνοριακό σταθμό Ορμενίου.

 

 

β) Δέσμευση δεξαμενής στον Πειραιά:

Ταυτόχρονα, στον Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν container με χημικούς διαλύτες, η μεταφορά των οποίων δεν είχε δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα των Τελωνείων.

Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, η συνολική ποσότητα των διαλυτών ήταν 18.540 λίτρα, ενώ αποστολέας ήταν πολωνική εταιρεία και παραλήπτης ελληνική εταιρεία με έδρα στην Εύβοια. Η έρευνα έδειξε ότι η ελληνική εταιρεία είναι εικονική και χρησιμοποιείται για τη σύνταξη των εγγράφων μεταφοράς των φορτίων.

Η δεξαμενή container δεσμεύτηκε, ενώ με τη λήψη των αποτελεσμάτων της χημικής ανάλυσης θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατάσχεσης για λαθρεμπορία. Η έρευνα για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων συνεχίζεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 43.000 λίτρων προϊόντων για νοθεία καυσίμων σε Πειραιά, Ροδόπη και διόδια Ιάσμου"

Τουλάχιστον έξι νεκροί στην Ευρώπη από την καταιγίδα Κιαράν – Αναστάτωση στις μεταφορές

Η καταιγίδα Κιαράν που πλήττει σήμερα τη δυτική Ευρώπη, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, εκ των οποίων δύο στο Βέλγιο και μεγάλη αναστάτωση στις συγκοινωνίες, με λιμάνια να κλείνουν και πτήσεις να ακυρώνονται.

Πτώσεις δέντρων που προκλήθηκαν από τις σφοδρές ριπές του ανέμου, είναι η αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων. Δύο θύματα στη Γάνδη του Βελγίου, ένα τρίτο στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας οδηγός φορτηγού στη Γαλλία, ένας 40χρονος στη Γερμανία και ένας έκτος νεκρός στην Ολλανδία. Σύμφωνα με το βελγικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται την τοπική αστυνομία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την πτώση δένδρου μέσα σε πάρκο στη Γάνδη λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου που επικρατούσαν εξαιτίας της καταιγίδας Κιαράν και ένα θύμα ήταν μόλις 5 ετών, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Αυτό το δέντρο που έπεσε μέσα σε ένα πάρκο στη φλαμανδική πόλη, τραυμάτισε επίσης ένα δεύτερο άτομο στο πόδι, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου είχε εκδώσει "πορτοκαλί" συναγερμό για τέσσερις επαρχίες κοντά στην φλαμανδική ακτή και "κίτρινο" για την υπόλοιπη χώρα.

Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια των βελγικών σιδηροδρόμων, με αποτέλεσμα να διακοπούν συνδέσεις προς την ακτή της Φλάνδρας, ενώ τα τραίνα κινούνταν με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο Βέλγιο, σύμφωνα με την εθνική διαχειρίστρια εταιρία. Η θαλάσσια κυκλοφορία επίσης διακόπηκε για σήμερα στην περιοχή του λιμανιού της Αμβέρσας λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών οι πτήσεις είχαν πολλές καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουλάχιστον έξι νεκροί στην Ευρώπη από την καταιγίδα Κιαράν – Αναστάτωση στις μεταφορές"

Θεσσαλονίκη: Σακούλα με βόμβες μολότοφ εντοπίστηκε στο ΑΠΘ

Μια σακούλα γεμάτη με βόμβες μολότοφ εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (2.11.2023) το απόγευμα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν μέσω μηνυμάτων στους πανεπιστημιακούς λογαριασμούς τους να αποχωρήσουν προληπτικά από τα κτίρια της ΣΘΕ, χωρίς να γίνει αναφορά για βόμβες μολότοφ, οι οποίες τελικά ήταν 7 συνολικά.

Το εκρηκτικό υλικό παραδόθηκε στην αστυνομία, πηγές της οποίας αναφέρουν πως δεν πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση ούτε υπήρξε αίτημα από την πλευρά της αστυνομίας να γίνει εκκένωση κτιρίων της ΣΘΕ του ΑΠΘ.

«Το μάθημα αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας του κτιρίου», γράφτηκε στον πίνακα για τους φοιτητές ώστε να βγουν έξω από το κτίριο εξαιτίας της σακούλας.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr, οι υπόλοιποι φοιτητές της Σχολής κατήγγειλαν ότι ενημερώθηκαν προφορικά, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σακούλα με βόμβες μολότοφ εντοπίστηκε στο ΑΠΘ"

Ισραήλ κατά Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Είναι βολικό να κοιτάζεις μακριά, έτσι δεν είναι;»

«Αν θέλετε να προστατέψετε τους αμάχους, η ευθύνη σας είναι να καταδικάσετε ξεκάθαρα τη Χαμάς» αναφέρει το Ισραήλ, σε ανάρτησή του στα social media, απευθυνόμενο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του Ισραήλ στη Γενεύη έκαναν μια ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) την οποία αναδημοσίευσε ο επίσημος λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ στα social, κοινοποιώντας παράλληλα ένα βίντεο με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την ώρα που μιλάει.

«Είναι βολικό να κοιτάζεις μακριά, έτσι δεν είναι;Η απόδειξη ότι η έδρα της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα και ότι χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις υγείας ως ασπίδες για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες είναι ευρέως δημόσιες. Εάν θέλετε να προστατέψετε τους αμάχους, η ευθύνη σας είναι να καταδικάσετε ξεκάθαρα τη Χαμάς επειδή θέτει σε κίνδυνο αυτούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας» γράφει, μεταξύ άλλων, το Ισραήλ.

Αναλαυτικά η ανάρτηση:

Είναι βολικό να κοιτάζεις μακριά, έτσι δεν είναι;

Η απόδειξη ότι η έδρα της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα και ότι χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις υγείας ως ασπίδες για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες είναι ευρέως δημόσιες. Εάν θέλετε να προστατέψετε τους αμάχους, η ευθύνη σας είναι να καταδικάσετε ξεκάθαρα τη Χαμάς επειδή θέτει σε κίνδυνο αυτούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Και για να είμαστε πολύ σαφείς: το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, την «de-facto αρχή» που έχει τον έλεγχο της Λωρίδας από το 2007. Ως εκ τούτου, ισχύουν οι νόμοι της ένοπλης σύγκρουσης. Κανένας συντονισμός δεν είναι υποχρεωτικός, ούτε είναι δυνατός με τη Χαμάς σε αυτή την περίπτωση.

Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συζητήσει κάθε πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς παράγοντες. Οι μόνοι μας στόχοι είναι οι τρομοκράτες της Χαμάς.

ΠΟΥ: Κίνδυνος για εκατοντάδες ασθενείς μέσα από τις αναγκαστικές εκκενώσεις νοσοκομείων στη Γάζα

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε είκοσι τρία νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα και η αναγκαστική εκκένωση υπό αυτές τις συνθήκες θα θέσει εκατοντάδες ασθενείς σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Τέντρος επανέλαβε επίσης την έκκληση για μια παύση για ανθρωπιστικούς λόγους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να βοηθηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί.

Υπάρχουν 21.000 τραυματίες και στις δύο πλευρές και 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι στη Γάζα, υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα», δήλωσε ο Τέντρος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ κατά Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Είναι βολικό να κοιτάζεις μακριά, έτσι δεν είναι;»"

Νεαρός μαχαίρωσε 21χρονο υπαλλήλο στην Κηφισιά χωρίς να προηγηθεί διαπληκτισμός

«Συναγερμός» σήμανε στην Αστυνομία το απόγευμα της Πέμπτης για επεισόδιο που έλαβε χώρα στην Κηφισιά. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για τραύμα από μαχαίρι σε υπάλληλο καταστήματος επί της οδού Λεβίδου στην Κηφισιά. Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ενώ ένα άτομο έχει συλληφθεί.

Καρέ-καρέ έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας καταστήματος εστίασης σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε ένας 21χρονος.

Σε ώρα αιχμής (σ.σ. λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα) και με το δρόμο γεμάτο περαστικούς ένας 24χρονος, ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν υπό την επήρεια ουσιών, εισέβαλε στο κατάστημα με ένα μαχαίρι και τραυμάτισε τον 21χρονο υπάλληλο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν φαίνεται από τις κάμερες ασφαλείας να προηγήθηκε κάποιος διαπληκτισμός πριν από το μαχαίρωμα. Ο νεαρός άνδρας έπεσε κάτω αιμόφυρτος και διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πέρασαν χειροπέδες στον 24χρονο δράστη, ο οποίος κρατείται στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς και θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεαρός μαχαίρωσε 21χρονο υπαλλήλο στην Κηφισιά χωρίς να προηγηθεί διαπληκτισμός"

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 18,1 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνία με τους χειρισμούς Κασσελάκη

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για το OPEN, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, το διάστημα 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2023, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει προβάδισμα 18,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει… μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. 

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της MRB, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νίκη 2,7%, το ΜέΡΑ25 2,5% οι Σπαρτιάτες 2%. Στο 20,8% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί του συνόλου, τα ποσοστά των κομμάτων εμφανίζονται ως εξής:

ΝΔ: 38%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,2%
ΠΑΣΟΚ: 13,9%
ΚΚΕ: 9,6%
Ελληνική Λύση: 7,7%
Πλεύση Ελευθερίας 3,8%
Κόμμα Νίκη: 3,4%
ΜέΡΑ25: 3,2%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Άλλο κόμμα 2,7%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,1% και ακολουθούν:

Ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,2%
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,4%
Ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,4%
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1%
Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%

Την ίδια στιγμή, το 61,5% απαντά πως το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι χειρότερο από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Αντίστοιχα το 29,5% απαντά πως είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο.

Το 63,9% αξιολογεί αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 33,3% την αξιολογεί θετικά.

Πώς κρίνουν τον Κασσελάκη – Με ποια πλευρά συμφωνούν, τι λένε για τις διαγραφές

Το 70,8% των ερωτηθέντων, απαντά πως με την έως τώρα στάση του Στέφανου Κασσελάκη, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει, ενώ το 19,5% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα βελτιώνεται.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% απαντά πως η πορεία του του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του κ. Κασσελάκη, ενώ το 39,4% απαντά πως παραμένει η ίδια ή βελτιώνεται.

Το 46,6% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί ούτε με τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ούτε με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το 25,5% συμφωνεί με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 42,4% συμφωνεί με τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, το 35,6% με καμία από τις 2 πλευρές, και το 18,5% με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το 45,7% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης, ενώ το 29,3% συμφωνεί.

Το 52,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης και το 35,8% διαφωνεί.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα – Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα αξιολογείται η ακρίβεια σε ποσοστό 52,2%, η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 25,4%, η Υγεία σε ποσοστό 21,3%, το ύψος των εισοδημάτων σε ποσοστό 16,6%.

Το 56,3% δηλώνει πως δεν πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα, το 26,2% πώς δεν πάνε ούτε καλά, ούτε άσχημα, ενώ το 16,6% πώς τα πράγματα πάνε καλά.

Τι απαντούν οι πολίτες για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Το 46,3% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το 34,8% επικροτεί τις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού.

Αντίστοιχα, το 57,1% αξιολογεί αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ για το θέμα ενώ το 22,7% την αξιολογεί θετικά. Το 55,5% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της ΕΕ και το 22% θετικ.α.

To 83,5% ανησυχεί αρκετά ή πολύ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ενώ το 13,6% δεν ανησυχεί.

Το 30,9% εκτιμά πως δίκαιο έχουν μάλλον οι Παλαιστίνιοι, το 22,5% πως έχουν δίκαιο και οι δύο, το 21,5% πως δεν έχει καμία από τις 2 πλευρές δίκαιο, και το 10,1% πως έχει δίκαιο το Ισραήλ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 18,1 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνία με τους χειρισμούς Κασσελάκη"

Πόλεμος στο Ισραήλ: 16 Έλληνες πολίτες βγήκαν με ασφάλεια από τη Γάζα μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα

Κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, συνολικά δεκαέξι άτομα, Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, διήλθαν σήμερα από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δώδεκα εξ αυτών πέρασαν στην Αίγυπτο σήμερα το μεσημέρι, ενώ, το απόγευμα ολοκληρώθηκε ο ασφαλής απεγκλωβισμός επιπλέον τεσσάρων.

Οι Έλληνες πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: 16 Έλληνες πολίτες βγήκαν με ασφάλεια από τη Γάζα μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα"

Καιρός αύριο: Επεκτείνονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Βροχερός θα είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο καιρός αύριο Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου. Την εμφάνισή της θα κάνει πάλι η σκόνη από τη Σαχάρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Από αργά το απόγευμα από τα δυτικά αναμένεται αύξηση των νεφώσεων και στη δυτική Μακεδονία τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Το μεσημέρι στα βόρεια θα υπάρχει άυξηση των νεφώσεων και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στην Ήπειρο και τη νύχτα στη δυτική Στερεά θα είναι τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα βόρεια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τη νύχτα στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επεκτείνονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία"

Ανησυχία: 63 θάνατοι ασθενών με CoViD, 1 θάνατος από γρίπη

Καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, αυξάνονται ταυτόχρονα και οι νοσήσεις από CoViD, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται. Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε και ένας ακόμη θάνατος από γρίπη, όπως συνάγεται σήμερα από το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω CoViD στα νοσοκομεία της χώρας έφτασε τους 63 με διάμεση ηλικία τα 83 έτη, οι εισαγωγές ασθενών με CoViD τις 903, ενώ 49 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.837.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

               Δείκτες CoViD

23 - 30 Οκτωβρίου

 16-22  Οκτωβρίου

Νέοι θάνατοι 63 50
Διασωληνωμένοι  49 56
Νέες εισαγωγές 903 1.065
 
Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή εξακολουθεί να παραμένει η XBB.1.5 ή Κράκεν (44%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (23%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος με 20%.

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά96  θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 ή Pirola. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λύματα

Την περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε τέσσερεις από τις δέκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητική τάση σε τρεις από τις δέκα περιοχές.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+60%), ενώ οριακά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Χανιά (+13%) και στην Αλεξανδρούπολη (+12%).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-34%), ενώ οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-17%), στη Λάρισα (-12%) και στην Αττική (-27%).

Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στον Βόλο (-2%), στην Ξάνθη (+8%) και στο Ηράκλειο (+9%).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία: 63 θάνατοι ασθενών με CoViD, 1 θάνατος από γρίπη"

Βούλα: Αυτοκτονία ο θάνατος του Ελληνοσύρου εφοπλιστή που βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του

Σε αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος του Ελληνοσύρου εφοπλιστή, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στη Βούλα, περίπου στις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης (02.11.2023). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνοσύρος εφοπλιστής, ο οποίος ήταν και ένας από τους ιδιοκτήτες γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας, κατέβηκε σε έναν ημιυπόγειο χώρο του πολυτελούς σπιτιού του, στη Βούλα, που χρησιμοποιείται ως γυμναστήριο. Από εκεί, έστειλε ένα μήνυμα στη σύζυγο του, που βρισκόταν στον πάνω όροφο, ζητώντας της να τον συγχωρέσει.

 

 

Στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του, στρέφοντας την καραμπίνα στο στήθος του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούλα: Αυτοκτονία ο θάνατος του Ελληνοσύρου εφοπλιστή που βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του"

Πατέρας Αντώνιος: Πρόταση-«καταπέλτης» από τον εισαγγελέα - Ζητά την παραπομπή του σε δίκη για κακουργήματα

Την παραπομπή σε δίκη του πατρός Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην υπόθεση των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης δύο νέων ηλικίας σήμερα 19 και 15 ετών, ζητά με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός.

Ειδικότερα, η πρόταση για παραπομπή σε δίκη του πατρός Αντωνίου αφορά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση με θωπείες και άλλες ασελγείς πράξεις σε βάρος των δυο νέων. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο πατέρας Αντώνιος θα πρέπει να δικαστεί για τα κακουργήματα της κατάχρησης ανηλίκου με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας αναφέρεται σε επαρκείς ενδείξεις ενοχής που προέκυψαν για τον ιερέα κατά το στάδιο των δικαστικών ερευνών της υπόθεσης και είναι ικανές ώστε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

«Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δυο ανηλίκων αγοριών» επισημαίνει στην πρότασή του ο εισαγγελέας και σε άλλο σημείο αυτής σημειώνει: «Ο κατηγορούμενος αρνείται συνολικά τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί μιας μεθοδευμένης κατασκευής γεγονότων, ιδίως από τον πρώτο εγκαλούντα ο οποίος παράπεισε και υποκίνησε τον έτερο παθόντα, να καταθέσει ότι έπεσε θύμα γενετήσιας παρενόχλησης και προσκομίζει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως μαρτυρικές καταθέσεις, προκειμένου να αντικρούσει την σε βάρος του κατηγορία».

Όμως όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας οι ισχυρισμοί αυτοί του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, «καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες».

Ακόμη, με την πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον πατέρα Αντώνιο μετά την απολογία του στην ανακρίτρια και συγκεκριμένα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μια φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και εγγυοδοσία μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Πλέον τον τελικό λόγο επί της υπόθεσης έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του.

Οι καταθέσεις

Ενδεικτικά είναι πάντως τα όσα είχε αναφέρει σε κατάθεσή του στις αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον ιερά για σεξουαλική κακοποίησή του: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου... Δηλαδή μπορεί να το έκανε στο ασανσέρ, στο διάδρομο ή στο αμάξι, όταν έβγαινε έξω ο οδηγός του. Όταν τα έκανε αυτά, δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο, να φοβάμαι να σκύβω κοντά του, να περνάω δίπλα του και να μιλάω, γιατί θα γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν. Μια φορά του είπα ότι, με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι. (…)».

Τις ανατριχιαστικές αυτές καταγγελίες του 19χρονου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα», «διαδέχθηκε» η κατάθεση - «φωτιά» ενός ακόμη νέου, ηλικίας μόλις 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του. Ωστόσο, ο ιερέας ενώπιον των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών είχε αρνηθεί τα καταγγελλόμενα υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι οι επιβαρυντικές για εκείνον καταθέσεις των δύο νέων είναι κατασκευασμένες και υποκινούμενες και σκοπό έχουν να πλήξουν το έργο της Κιβωτού.

«Η ανύπαρκτη ποινική υπόθεση επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού» ανέφερε ενδεικτικά ο ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη ιεράς. Ακόμη ενώπιον της ανακρίτριας ο πατέρας Αντώνιος είχε κάνει λόγο για «κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα με τη σύμπραξη καλοθελητών που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού».

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου φέρεται να είχε καταθέσει για τον 19χρονο που τον είχε καταγγείλει πως «είχε έντονη παραβατική συμπεριφορά» επικαλούμενος ακόμη κατά την απολογία του φωτογραφίες που δείχνουν τον νεαρό άνδρα να διάγει πολυτελή βίο, γεγονός που κατά τον κατηγορούμενο, αποτελεί ένδειξη ότι ο 19χρονος ενδεχομένως χρηματίστηκε.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο πατέρας Αντώνιος έχει παραπεμφθεί και σε άλλη δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τα άλλα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για: βαριά σωματική βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή, απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή. Αυτές οι κατηγορίες βαρύνουν κατά περίπτωση τους 7 πρώην εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού και συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, ενώ ο ίδιος ο ιεράς βαρύνεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις. Ακόμη, ένας παιδαγωγός σε δομή της επαρχίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή.

Η υπόθεση αυτή αφορά στις καταγγελίες για σωματικές κακοποιήσεις παιδιών με ξυλοδαρμούς στέρηση τροφής, κλπ. ενώ φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πατέρας Αντώνιος: Πρόταση-«καταπέλτης» από τον εισαγγελέα - Ζητά την παραπομπή του σε δίκη για κακουργήματα"

Η Wagner επέστρεψε και στρατολογεί νέους μισθοφόρους – «Θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Πούτιν»

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα, η διαβόητη μισθοφορική οργάνωση Wagner, επέστρεψε ανακοινώνοντας πως στρατολογεί ξανά μαχητές.

Το ρωσικό περιφερειακό πρακτορείο 59.RU, ανέφερε πως η επανέναρξη των προσλήψεων μαχητών επιβεβαιώθηκε επίσημα από εκπρόσωπο της Wagner. Νωρίτερα, άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το NGS.RU, έκαναν λόγο για νέες στρατολογήσεις, επικαλούμενα τοπικές πηγές της οργάνωσης.

Σε δημοφιλή social media στη Ρωσία, όπως το VKontakte και το Telegram, έκαναν την εμφάνισή τους αναρτήσεις από το τοπικό γραφείο της Wagner στο Περμ που ανέφεραν: «Επιστρέφουμε!».

Οι αναρτήσεις συνοδεύονταν και από τη σχετική ενημέρωση για τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι. Αίσθηση, όπως αναφέρει το Insider, προκαλεί το γεγονός πως η Wagner ζητάει από τους νέους μισθοφόρους της να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, μια μεγάλη αλλαγή από την εποχή που ο Γεβγκένι Πριγκόζιν στρατολογούσε βαρυποινίτες από τις Ρωσικές φυλακές για να ενισχύσουν τις πρώτες γραμμές του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ίδιους λογαριασμούς, οι προσλήψεις ανεστάλησαν – ενδεχομένως προσωρινά – το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για το λόγο που συνέβη αυτό.

Η μισθοφορική οργάνωση είχε σχεδόν διαλυθεί μετά τη βραχύβια ανταρσία εναντίον του Κρεμλίνου τον περασμένο Ιούνιο. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επί της ουσίας εξορίστηκε αρχικά στη Λευκορωσία. Η ηγεσία της Wagner, μαζί με τον επικεφαλής της, εξοντώθηκε ολοκληρωτικά όταν στις 23 Αυγούστου συνετρίβη μυστηριωδώς το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν και τα υπόλοιπα μέλη του στενού του κύκλου.

«Υπό τον έλεγχο του Πούτιν»

Την μεγάλη περιουσία του Πριγκόζιν κληρονόμησε ο 25χρονος γιος του Πάβελ, ο οποίος φημολογείται εδώ και αρκετούς μήνες πως θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του και στην ηγεσία της Wagner. Μάλιστα λογαριασμός στο Telegram, που συνδέεται με τη Wagner, έχει παρουσιάσει τον Πάβελ ως τον μελλοντικό ηγέτη της οργάνωσης.

Όμως τόσο το NGS.RU όσο και το 59.RU, ανέφεραν ότι επί της ουσίας η Wagner έχει απορροφηθεί από τη Ρωσική Εθνοφρουρά, γνωστή και ως Ροσγκβαρντίγια. Το ίδιο υποστήριξε σε δημοσίευμά του και ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Military Review, ενώ σχετικές αναφορές υπήρξαν και σε αναρτήσεις πρόσληψης. Πρόκειται για ένα σώμα που ασχολείται με απειλές εσωτερικής ασφάλειας και αναφέρεται απευθείας στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλοί εμπειρογνώμονες της Δύσης ανέφεραν στο παρελθόν πως ο έλεγχος της Wagner θα περνούσε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αυτό είχαν ισχυριστεί και αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στους New York Times, υποστηρίζοντας πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχωρούσε σε μια αναδιάρθρωση της εταιρείας μισθοφόρων.

Στο διάστημα που ακολούθησε, το Κρεμλίνο φαίνεται, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, να αναδιάρθρωσε τη δομή της Wagner στην Αφρική, ώστε να συνεχίσει τον κρίσιμο ρόλο της ως «μακρύ χέρι» της Ρωσίας σε κομβικές χώρες της ηπείρου. Επίσης το υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε και νέες συνεργασίες με άλλες ιδιωτικές μισθοφορικές οργανώσεις, που είτε προϋπήρχαν είτε ιδρύθηκαν μετά τη περιθωριοποίηση της Wagner, ώστε να στρατολογήσει μαχητές για τα «καυτά» πεδία εκτός ρωσικής επικράτειας, τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή. Επίσης ορισμένοι πρώην μαχητές της Wagner φαίνεται να εντάχθηκαν στον τακτικό ρωσικό στρατό και συνέχισαν να πολεμούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Wagner επέστρεψε και στρατολογεί νέους μισθοφόρους – «Θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Πούτιν»"

Δημόσιο: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αλλάζει τα πάντα στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στο Δημόσιο.

Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να τονίζει ότι το νέο σύστημα Επιλογής Διοικήσεων στο Δημόσιο «ξεβολεύει από συνήθειες, αλλάζει νοοτροπίες, ξεριζώνει κατεστημένα, δυσαρεστεί όσους είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς», το νομοσχέδιο ψήφισε η ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που τάχθηκε με το «παρών».

«Η κοινωνία μας παρακολουθεί με βλέμμα δύσπιστο και καχύποπτο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια μεγάλη τομή. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η ελληνική Πολιτεία επιλέγει τους καλύτερους για τις καίριες θέσεις ευθύνης στις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την καχυποψία της κοινωνίας. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Δημόσιο, που θα υπηρετεί καλύτερα κάθε πολίτη» είπε η υπουργός στην ομιλία της λίγο πριν την ψηφοφορία.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, που κατά την διήμερη συζήτηση «επιστράτευσε» και τους πολιτικούς τους αρχηγούς για να ασκήσουν κριτική για το νομοσχέδιο και να αμφισβητήσεις τις «αγαθές προθέσεις» τής κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει καθεστώς αξιοκρατίας στις διοικήσεις με κύριο το επιχείρημα ότι εντέλει αποφασίζει ο υπουργός ποιος θα επιλεγεί. Σύμφωνα με την υπουργό δεν ισχύει αυτό καθώς ο εκάστοτε υπουργός επιλέγει στο τελικό στάδιο, έναν μεταξύ τριών που έχουν ήδη προκριθεί ως οι επικρατέστεροι μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ, ενώ οι τρεις υποψήφιοι θα έχουν περάσει από όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής, και θα έχουν αξιολογηθεί τόσο τα τυπικά όσο και τα ουσιαστικά προσόντα τους, με αυξημένα κριτήρια και τεστ δεξιοτήτων.

«Ο υπουργός δεν μπορεί να επιλέξει αυθαίρετα όποιον θέλει»

Η κυρία Κεραμέως υπεραμύνθηκε του νομοθετήματος τονίζοντας:

– Το νομοσχέδιο μας αφορά όλους διότι καθορίζει τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής σε περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης σε φορείς του δημοσίου τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, από τα νοσοκομεία της χώρας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ως τις αθλητικές δομές και δημόσιες βιβλιοθήκες στα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες, τους φορείς δηλαδή που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και άρα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας.

– Μιλάμε για διοικήσεις και φορείς στους οποίους στο παρελθόν έχουμε δει κάποιες φορές σημάδια παθογενειών.

– Το νομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις για τις θέσεις ευθύνης στους φορείς του Δημοσίου.

– Αναβαθμίζει την επιλογή Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου με την εισαγωγή πέντε μεταρρυθμίσεων: Η διαδικασία υπάγεται πλέον στο ΑΣΕΠ. Οι φορείς κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες. Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι περνούν τεστ δεξιοτήτων. Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής

– Η συνέντευξη είναι αναγκαία για λόγους ουσίας, η βαρύτητα της, όμως, είναι περιορισμένη.

– Με τις νέες διαδικασίες ο υπουργός πλέον δεν μπορεί να επιλέξει, αυθαίρετα, όποιον θέλει.

– Δεν αρκεί μόνο η επιλογή των διοικήσεων. Σημασία έχει και η στοχοθεσία και η αξιολόγηση γι αυτό: Θεσπίζονται ετήσια σχέδια δράσης για κάθε Φορέα. Ο επικεφαλής, διοικητής ή πρόεδρος, θα υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης. Καθιερώνεται αξιολόγηση των Διοικήσεων σε ετήσια βάση.

Επίσης, η κυρία Κεραμέως παρατήρησε ότι η επιλογή των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, είναι – ή θα έπρεπε να είναι – ζήτημα που υπερβαίνει κόμματα και χρώματα και μέμφθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις θέσεις, ενώ καταλόγισε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι πριν γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκλογή διοικητών από το προσωπικό των νοσοκομείου.

Η αρμόδια υπουργός στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ για την αρνητική στάση που τήρησε στο νομοσχέδιο λέγοντας πως το κόμμα που επαίρεται ότι ίδρυσε το ΑΣΕΠ δεν ψηφίζει νόμο που υπάγει τη νέα διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ.

Καταλήγοντας στην ομιλία της η υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τα κόμματα ότι ενέδωσαν στην ισοπεδωτική λογική του “όχι σε όλα” και παρατήρησε: «Σήμερα τιθέμεθα όλοι προ των ευθυνών μας. Υπάρχει ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται τώρα – το οποίο δεν έχει τεστ, δεν έχει αυστηρές προϋποθέσεις συνάφειας, δεν έχει πρόσθετα φίλτρα αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Η κυβέρνηση μας, έρχεται και βάζει αυτά τα πρόσθετα φίλτρα. Διαδικασία επιλογής υπό το ΑΣΕΠ. Πτυχία. Εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση. Πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας. Τεστ δεξιοτήτων. Πρόκριση στην επόμενη φάση μόνο για τους 15 πρώτους. Γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την προσθήκη φίλτρων αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας; Γιατί διαφωνούν με την υπαγωγή της διαδικασίας υπό το ΑΣΕΠ; Προφανώς -και δυστυχώς- δεν διαφωνούν επί της ουσίας, αλλά δεν θέλουν και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη στείρα λογική τους. Γιατί δεν συνειδητοποιούν τα μηνύματα της κοινωνίας, που ζητά διαδικασίες πέρα και πάνω από τα κόμματα όπως τα τεστ δεξιοτήτων».

Απαντήσεις για ΕΣΔΔ, αξιοκρατία και Υγεία

Απαντώντας στην πρόταση να διορίζονται σε θέσεις διοίκησης μόνο απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είπε πως «με όλο τον απέραντο σεβασμό που τρέφω στην ΕΣΔΔ, άλλωστε δύο από τους στενότερους συνεργάτες μου είναι απόφοιτοι της Σχολής, όμως είναι άλλο αυτό και άλλο το να αποκλείεις από όλους να είναι επιλέξιμοι. Κάτι τέτοιο, κατά τη γνώμη μου εκτός του ότι θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας ταυτόχρονα θα έστελνε και ένα μήνυμα ότι όποιος άλλος είναι από το υπόλοιπο δημόσιο δεν τον θέλουμε, θα απέκλειε όποιον βρίσκεται στο εξωτερικό, των παιδιών που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης και όσους βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα».

Σχετικά με τις επικρίσεις ότι δεν προωθείται η αξιοκρατία με το νομοσχέδιο αυτό, η υπουργός είπε πως είναι βέβαιη πως αν ερωτηθούν οι πολίτες τι προτιμούν «όλοι οι υποψήφιοι για διοικητές των νοσοκομείων να περνούν από τεστ δεξιοτήτων και μόνο οι 15 πρώτοι να περνούν στην επόμενη φάση ή να μην υπάρχει καθόλου τεστ;», θα επιλέξουν την πρώτη απάντηση κι αυτό είναι που θεσπίζεται σήμερα με το νομοσχέδιο .

Εξάλλου, ρώτησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί αυτή τη φορά με τους 15.500 διορισμούς στην Υγεία (εκ των οποίων 6.500 εγκρίθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα) καθώς στις 28.500 προσλήψεις που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Παιδεία, δεν τις είχε ψηφίσει.

Οι αλλαγές

Τέλος, η αρμόδια υπουργός αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έχει επιφέρει κάνοντας δεκτές σημαντικές προτάσεις κομμάτων και φορέων. Σύμφωνα με αυτές:

– Αυξάνονται τα μόρια που αντιστοιχούν σε αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στα 280, από τα 250, ώστε να αντανακλάται ο σημαντικός ρόλος της ΕΣΔΔΑ για τη Δημόσια Διοίκηση.

– Προβλέπεται η ειδοποίηση για κλήση σε συνέντευξη να αποστέλλεται σε όλους τους υποψηφίους 5 ημέρες πριν, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των υποψηφίων.

– Δίνεται η δυνατότητα να προβλέπεται ενιαία δομή βιογραφικού στην προκήρυξη, για επιτάχυνση της διαδικασίας.

– Προβλέπεται ρητά η δυνατότητα χρήσης ψυχομετρικών ερωτηματολογίων πριν τη συνέντευξη, για υποβοήθηση της κρίσης της επιτροπής επιλογής.

– Προστίθεται ανώτατο όριο 20 ετών στη μοριοδότηση της πραγματικής εργασιακής εμπειρίας, εκτός αυτής που έχει διανυθεί σε θέσεις ευθύνης, ώστε να μην ευνοούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι.

– Υποχρεωτική μαγνητοφώνηση

– Πρόβλεψη αν δεν υπάρχουν καθόλου υποψήφιοι

– Πρόβλεψη ορίου έξι μηνών σε μεταβατική προσωρινή διοίκηση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων"

ΕΛΑΣ: Συναγερμός για νέα απάτη με δήθεν «δικαστική κλήση» με υπογραφή του αρχηγού της αστυνομίας

Για νέα απάτη με ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, προειδοποιεί η ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι απατεώνες στέλνουν επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για να εξαπατήσουν πολίτες-χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας λογότυπα της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Interpol κ.λπ. και δήθεν υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρούν να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Δείτε το πλαστό έγγραφο με το οποίο επιχειρείται η απάτη

apati-epistoli-elas

Στο πλαίσιο αυτό από την ΕΛΑΣ ανακοινώνεται ότι «το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή υπογραφή και σφραγίδα με επιγραφή «Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας και Επικεφαλής του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος».

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛΑΣ: Συναγερμός για νέα απάτη με δήθεν «δικαστική κλήση» με υπογραφή του αρχηγού της αστυνομίας"

24 ώρες χωρίς efood - Δεν θα λειτουργεί το delivery λόγω απεργίας

24ωρη απεργία κηρύσσει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου το Σωματείο Εργαζομένων της πλατφόρμας efood Περιφέρειας Αττικής και καλεί σε απεργιακή μοτοπορεία με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την εταιρεία ότι αρνείται να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα αιτήματα.

«Κατά την διάρκεια όλης αυτής της περιόδου η εταιρία εξακολούθησε να υποτιμά περαιτέρω την εργασία των συναδέλφων freelancer με μια σειρά μονομερών ενεργειών, όπως οι αλλαγές αμοιβής ανά παραγγελία, προσαρμόζοντας το εισόδημά μας ανάλογα με τα κέρδη της. Επίσης, από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διανομή σε 24ωρη βάση με την αρχή του "μεταμεσονύκτιου πάρτι των κερδών τους" αρχικά να αναλαμβάνουν οι συνάδελφοι freelancer».

Έτσι, το Σάββατο η πλατφόρμα δεν θα εξυπηρετεί παραγγελίες delivery.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Να υπογράψει άμεσα η εταιρεία τη Συλλογική Σύμβαση και χωρίς καθυστερήσεις.

- Να κατοχυρωθεί 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο για όλους τους διανομείς είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής) .

- Να υπάρξουν μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται.

- Να γίνουν ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " 24 ώρες χωρίς efood - Δεν θα λειτουργεί το delivery λόγω απεργίας "

Πλατεία Βικτωρίας: Προκαταρκτική έρευνα για βιντεο με αστυνομικούς που ξυλοκοπούν διαδηλωτή

Προκαταρκτική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με αφορμή βίντεο που προβλήθηκε στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο καταγράφει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν διαδηλωτή τον οποίο είχαν ακινητοποιήσει και ήταν πεσμένος στο έδαφος, στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έδωσε εντολή να αναζητηθεί το βιντεοληπτικό υλικό και στοιχεία από τα οποία προκύπτει σε ποια ομάδα ανήκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, έτσι ώστε  να ταυτοποιηθούν και να τους αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Για το περιστατικό διενεργείται και ένορκη διοικητική εξέταση, το πόρισμα της οποίας θα αναμένει η Εισαγγελία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλατεία Βικτωρίας: Προκαταρκτική έρευνα για βιντεο με αστυνομικούς που ξυλοκοπούν διαδηλωτή"

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές επηρεάζονται"

Υπάρχουν λεφτά για τα κανάλια και τις εφημερίδες - Για τα ενημερωτικά sites... μηδέν!

Την ώρα που εννιά στους δέκα Έλληνες ενημερώνονται μέσω διαδικτύου, από τα δεκάδες ενημερωτικά sites που υπάρχουν στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και το iEidiseis.gr, η κυβέρνηση επιμένει αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των τηλεοπτικών σταθμών και των εφημερίδων.

Μόλις τη Δευτέρα έγινε πράξη η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των 7 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας (Star Channel, Open, ΑΝΤ1, Mega, ΣΚΑΪ, Alpha και Μακεδονία TV) για το έτος 2022, οι οποίες αντιστοιχούν στο ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έγιναν γνωστοί οι 31 δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, οι οποίοι θα λάβουν σαφώς μικρότερο κομμάτι της «πίτας», ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία που ενισχύονται τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες και καλώς ενισχύονται, καθώς ο χώρος των ΜΜΕ στη χώρα μας – και σε ολόκληρο τον πλανήτη – δεν ζει τις καλύτερες μέρες του για μια σειρά από λόγους (με σημαντικότερο ίσως το έλλειμα εμπιστοσύνης) που δεν είναι της παρούσης να εξηγήσουμε.

Αλλά όταν η ψηφιακή ανάπτυξη έχει δώσει εδώ και χρόνια την πρωτιά στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου, μήπως έχει έρθει η ώρα να ενισχυθούν και τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία αντιμετωπίζουν τις δικές τους αναταράξεις από τη συνολική «φουρτούνα» που αντιμετωπίζει ο Τύπος και η Ενημέρωση.

Πλέον μόνο τέσσερις στους δέκα επιλέγουν την τηλεόραση για την ενημέρωσή τους (εν αντιθέσει με το 65% που την επέλεγαν το 2007), ενώ οι εφημερίδες αποτελούν επιλογή ως Μέσο ενημέρωσης μόλις σε ποσοστό 26% (όταν το 2007 το ποσοστό ήταν 49%). Αντίθετα, εννιά στους δέκα (87% για την ακρίβεια) ενημερώνονται μέσω internet, όταν το 2007 το ποσοστό τους ήταν στο 24%. Δεν τα λέμε εμείς αυτά τα στοιχεία, αποτελούν προϊόν έρευνας που γνωστοποιήθηκε στο πρώτο συνέδριο «Εφημερίδες 2024», το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο.

Τα ενημερωτικά sites αποτελούν πλέον τη «ναυαρχίδα» της ενημέρωσης για την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών και δικαιούνται να ενισχυθούν, όπως ενισχύονται εδώ και χρόνια – και πολύ σωστά επαναλαμβάνουμε – τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και οι εφημερίδες.

6,8 εκατ. ευρώ στα 7 κανάλια τηλεοπτικής εμβέλειας

Η κυβέρνηση, με μια έκτακτη και κατ’ εξαίρεση απόφασή της, αποφάσισε να απαλλάξει τα επτά πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια από την υποχρέωση πληρωμής των εισφορών τους για το περασμένο έτος (2022.

Όπως αναρτήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 από την Προεδρία της Κυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το κόστος ύψους 6,8 εκατ. ευρώ προς τον ΕΔΟΕΑΠ που βαραίνει τις συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η αιτία που η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση είναι «το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

Η εν λόγω απόφαση διατυπώθηκε προεκλογικά με ΦΕΚ στις 21 Απριλίου 2023 και υλοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι επιλεκτική κι αφορά μόνο στους συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, Alpha, ΣΚΑΪ, Open, Star, ANT1, Μακεδονία TV), δηλαδή όχι το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας, όπως θα έπρεπε.

Στο αιτιολογικό της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ Απριλίου αναφέρεται:

- «Η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο».

- «Το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

- «Η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων που απασχολούνται στις ως άνω επιχειρήσεις, της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και της αποτροπής επιδείνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στο ως άνω πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

- «Η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των ως άνω επιχειρήσεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 86 του ν. 4674/2020, η οποία πρέπει να λάβει χώρα με αντικειμενικά και ισότιμα κριτήρια. Υπό την έννοια αυτή, πρόγραμμα οικονομικής στήριξης δύναται να αποτελέσει η συνολική ή μερική κάλυψη της εισφοράς της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α’ 243) για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ίδια για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία και η συνέχιση παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Την Τρίτη 24/10/2023 εκδόθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης η σχετική απόφαση για την υπαγωγή των δικαιούχων επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδότησης, με την υπογραφή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Ιωάννη Μπρατάκου.

«Αποφασίζουμε την υπαγωγή επτά (7) Δικαιούχων/Επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, δυνάμει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Ε298/2023 (Β’ 2673), όπως ισχύει, συνολικού ποσού ύψους έξι εκατομμυρίων οχτακοσίων τριάντα 3 εννέα χιλιάδων οχτακοσίων ενενήντα ευρώ και τριάντα έξι λεπτών (6.839.890,36 €) σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού των εξόδων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ειδικός φορέας 1004- 204-0000000 Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, οικ. έτους 2023, σύμφωνα με τον ΠΙΝΑΚΑ Δικαιούχων/ Επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, ο οποίος επισυνάπτεται ως Παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρούσας Απόφασης».

Αναλυτικά τα ποσά:

  • Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ
  • Open: 400.926 ευρώ
  • Μακεδονία TV: 78.291 ευρώ
  • ΑΝΤ1: 1,878 εκατ. ευρώ
  • Alpha: 1,304 εκατ. ευρώ
  • ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ. ευρώ
  • Mega: 957.240 ευρώ

panelladikakanaliadoroedoeap24-10-23 by Newsroom on Scribd

 
3,5 εκατ. ευρώ σε εφημερίδες

Ανακοινώθηκαν χθες οι δικαιούχοι των Επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Οι δικαιούχοι είναι 31 και θα μοιραστούν το ποσό των 3.470.500 ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά:

  1. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: 90.000
  2. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 100.000
  3. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: 100.000
  4. Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 100.000
  5. STARPRESS, ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΛΟΙΠΟΝ: 120.000
  6. ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: 120.000
  7. DOCUMENTO: 90.000
  8. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 182.000
  9. SPORTDAY, SPORTDAY ΔΕΥΤΕΡΑΣ: 120.000
  10. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: 100.000
  11. ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ Σ/ΚΟΥ: 100.000
  12. Η ΑΥΓΗ: 140.000
  13. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ON TIME: 130.000
  14. ΚΑΘ/ΝΗ, ΚΑΘ/ΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, κ.α.: 200.000
  15. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΟΥ Σ/ΚΟΥ: 160.000
  16. REAL NEWS: 140.000
  17. ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ: 200.000
  18. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 120.000
  19. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: 150.000
  20. LIVESPORT, LIVESPORT ΔΕΥΤΕΡΑΣ: 27.000
  21. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ESPRESSO: 48.000
  22. ΕΣΤΙΑ, ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΟΡΘΟΔ. ΑΛΗΘΕΙΑ: 43.500
  23. Ο ΛΟΓΟΣ: 120.000
  24. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 90.000
  25. FORZA: 70.000
  26. ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: 100.000
  27. Η ΕΠΟΧΗ: 100.000
  28. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: 140.000
  29. ΥΠΑΙΘΡΟΣ: 70.000
  30. ATHENS VOICE: 100.000
  31. AGRENDA: 100.000

ΣΥΝΟΛΟ: 3.470.500

6Α0Σ46ΜΓΨ7-1ΝΠ by Newsroom on Scribd

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Υπάρχουν λεφτά για τα κανάλια και τις εφημερίδες - Για τα ενημερωτικά sites... μηδέν! "

Έκτακτη ενίσχυση από την 1η Ιανουαρίου σε 1,2 ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα

Την έκτακτη ενίσχυση από την 1η Ιανουαρίου περίπου 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμαίνονται ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε «μέχρι σήμερα η πολιτεία ερχόταν και ενίσχυε όσους κατανάλωναν πετρέλαιο για θέρμανση και δεν το έκανε για άυτούς που θερμαίνονταν με ηλεκτρικό. Έχουμε φτάσει πλέον αυτοί να είναι περίπου οι μισοί καταναλωτές».

«Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Αυτοί είναι 1,2 εκατομμύρια οι πιθανοί ωφελούμενοι. Καλύπτουμε το τρίμηνο από 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα» εξήγησε σε συνέντευξη τύπου προαναγγέλλοντας ότι «το 2024 θα υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ενισχύσεις καλύτερα χαρακτηριστικά».

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ ευρώ - 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο - με τον κ. Σκυλακάκη να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο mythermansi της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

«Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις τα χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

Για τις ρευματοκλοπές είπε ότι αν ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000, τότε ο πραγματικός αριθμός είναι έως και 20πλασιος. Το 50% είναι έως 4.500 ευρώ, το 25% από 4.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ, άρα μιλάμε για μαζικές ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις.

Αυτό που αλλάζει θα είναι ότι πλέον θα εφαρμόζεται και φυλάκιση και πρόστιμο χωρίς να αλλάζει η αυστηρότητα. Στα πειθαρχικά μέτρα: 1. προσωρινή αναστολή της επιχείρησης και μόνιμη αναστολή σε περίπτωση υποτροπής και 2. για τους ηλεκτρολόγους θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας. Προληπτικά μέτρα: Αν αλλάζεις φορέα μετά από ρευματοκλοπή θα ζητά νέα ΥΔΕ ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα τα πρόστιμα που βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και οσα μπαίνουν δικαστικά θα εισπράττονται μέσω του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, με τα εργαλεία δηλαδή που έχει η ΑΑΔΕ

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσους αλλάζουν δηλαδή πάροχο χωρίς εξόφληση, ορίζεται ότι είναι κάποιος που αλλάζει 2 φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές σε διάστημα 5ετιας με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2020 και πάει να αλλάξει τριτη φορά πάροχο. Η λογική είναι στην τρίτη «καίγεσαι».  

Όσον αφορά τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

- τα μπλε είναι τα σταθερά

- τα πράσινα το ειδικό κοινό τιμολόγιο που θα εκπέσουν όσοι δεν επιλέξουν άλλο τιμολόγιο. Αυτό θα είναι κοινό και ομοιόμορφο για όλους τους καταναλωτές. Αν δεν επιλέξουν τιμολόγιο κάποιος πρέπει να το επιλέξει γι αυτούς. Είτε θα το έκαναν οι προμηθευτές είτε η πολιτεία. Δεδομένου ότι οι προμηθευτές θα είχαν σύγκρουση συμφερόντων, επιλέξαμε να το κάνει η πολιτεία. ¨Ετσι επιλέξαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο για τους καταναλωτές ώστε στην αρχή του κάθε μήνα να μπορούν να διαλέξουν ποιο τους συμφέρει

- τα κίτρινα που είναι τα κυμαινόμενα με δύο κατηγορίες: ex ante ή ex post

- τα πορτοκαλί που είναι τα δυναμικά τιμολόγια

Σημειώνεται ότι το «ειδικό κοινό τιμολόγιο» θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτη ενίσχυση από την 1η Ιανουαρίου σε 1,2 ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news