facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

State Department: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Να αλλάξει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μια σειρά από θέματα που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Άγκυρα.

Κληθείς να σχολιάσει από την ιστοσελίδα Hellas Journal τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάικ Πομπέο να προέβη σε σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι απόψεις της Ουάσιγκτον για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει.

«Η συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική ευκαιρία για να έχουμε ειλικρινείς και κλειστές συζητήσεις με τους στενότερους συμμάχους και συνεργάτες μας. Οι απόψεις μας σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν αλλάξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει την Τουρκία σε πολλές περιπτώσεις να επιλύσει το ζήτημα των S-400, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Σύρους μαχητές σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "State Department: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο"

Πράσινο τέλος επιβάλλεται στο ντίζελ από την Πρωτοχρονιά

Πράσινο τέλος 0,03 ευρώ το λίτρο επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2021  στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) ως αντικίνητρο επιλογής του ρυπογόνου αυτού καυσίμου για χρήση από τον τομέα των μεταφορών.

Τα έσοδα θα κατευθύνονται –μεταξύ άλλων- για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Όπως ορίζεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας με Υπουργική Απόφαση το ποσό θα κατανέμεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης:

  • Καθορίζεται η διαδικασία για το απαιτητό του πράσινου τέλους, τη βεβαίωση και είσπραξή του καθώς και τυχόν απαλλαγές από αυτό και παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) να καθορίζει κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της ρύθμισης.
  • Συστήνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος Λογαριασμός Ειδικού Σκοπού, όπου πιστώνονται τα εισπραττόμενα από την Α.Α.Δ.Ε. έσοδα από το πράσινο τέλος, τα οποία αποτελούν δημόσιο έσοδο. Με κ.υ.α., ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν στο λογαριασμό (σκοπός, κίνηση κ.λπ.)
  • Τα έσοδα διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων και δράσεων ειδικού σκοπού, στο πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις.
Η αιτιολογική έκθεση

Επιβολή πράσινου τέλους στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) της παρ. 1 του αρ. 73 ν. 2960/2001 (Α1 265)

Η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά μία αναγκαία ρυθμιστική παρέμβαση, σε συναρμογή με το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, υπό τη μορφή οικονομικής επιβάρυνσης, με απώτερο σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ (Β' 4893/31.12.2019) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ).

Το πράσινο τέλος επιβάλλεται κατά τη θέση σε ανάλωση του diesel κίνησης, δηλαδή κατά τον τελωνισμό του και βεβαιώνεται και εισπράττεται από τις Τελωνειακές Αρχές της ΑΑΔΕ, μαζί με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Η συνολική διοικητική διαδικασία καταβολής συναρτάται απολύτως και ακολουθεί τις διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα ενεργειακά προϊόντα (αρ. 53, επ. του ν. 2960/2001 - Α' 265).

Το πράσινο τέλος επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση ειδικού σκοπού. Ειδικότερα, οι πόροι από το πράσινο τέλος, οι οποίοι συνιστούν δημόσιο έσοδο, διατίθενται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση δράσεων ειδικού σκοπού στο πλαίσιο των συγκεκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Β' 4893/31.12.2020) και, ειδικότερα, νια την επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ, την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, για την κάλυψη κοινωφελών σκοπών, δαπανών μελετών και ερευνών στον τομέα της ενέργειας.

Η προτεινόμενη διάταξη

Επιβολή πράσινου τέλους στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης {«diesel») της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν.2960/2001

1. Επί του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α' 265), εξαιρουμένου αυτού που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, επιβάλλεται πράσινο τέλος ύψους τριάντα ευρώ (30) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το πράσινο τέλος βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά την ίδια χρονική στιγμή με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του προϊόντος αυτού.

2. Το άρθρο 56 του ν. 2960/2001 για το απαιτητό του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά τον χρόνο που το προϊόν τίθεται σε ανάλωση και το άρθρο 109 του ιδίου νόμου, αναφορικά με τη βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εφαρμόζονται ανάλογα για το πράσινο τέλος.

3. Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης («diesel») της παρ. 1, σύμφωνα με την περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001, εφαρμόζεται αναλογικά και για το πράσινο τέλος. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) καθορίζεται κάθε ειδικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

4. Τα έσοδα από το πράσινο τέλος αποτελούν δημόσιο έσοδο, το οποίο εισπράττεται από την Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις και στη συνέχεια πιστώνεται υπέρ του Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού που συστήνεται στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων και δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως αυτές εξειδικεύονται στην παρ. 5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται ο σκοπός, η κίνηση του λογαριασμού, η εγγραφή των πιστώσεων και κάθε άλλο ειδικό θέμα.

5. Τα έσοδα από την είσπραξη του πράσινου τέλους διατίθενται για την υλοποίηση δράσεων ειδικού σκοπού στο πλαίσιο των ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το έτος 2030, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Β' 4893/31.12.2019) και ειδικότερα για την ενίσχυση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς και για την κάλυψη κοινωφελών σκοπών, δαπανών, μελετών και ερευνών στον τομέα της ενέργειας.

7. Ως έναρξη ισχύος του άρθρου ορίζεται η 1η.1.2021.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο τέλος επιβάλλεται στο ντίζελ από την Πρωτοχρονιά"

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στη ΔΟΥ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων», που ψηφίστηκε (2.12.2020) και συγκεκριμένα στο άρθρο 66 προβλέπεται ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 66
Ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχημάτων – Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2367/1953

1. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α΄82), προστίθεται παρ. 1Α ως εξής:

«1Α. Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, η ακινησία δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54).

Προκειμένου για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας, η ακινησία δηλώνεται πριν την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας.

Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υποβολή, τον τύπο της δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.»

 2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α΄ 82) αντικαθίσταται, προστίθενται εδάφια και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.

Όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου τριπλασιάζεται και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου για τη διαπίστωση των παραβάσεων των προηγουμένων εδαφίων, η διαδικασία ενημέρωσης των αρμοδίων οργάνων για την επιβολή των κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των ελέγχων που προβλέπονται στα προηγούμενα εδάφια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την είσπραξη και απόδοση του διοικητικού προστίμου.»

3. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, προστίθενται εδάφια και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Σε περίπτωση διακοπής της ακινησίας με σκοπό να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται προηγουμένως να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.

Για οχήματα που τίθενται σε ακινησία, σύμφωνα με την παρ. 1.Α, η άρση αυτής πραγματοποιείται με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.

Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να ορίζονται περιπτώσεις για τις οποίες η κατάθεση της αίτησης για τη θέση σε ακινησία και την άρση αυτής θα συνεχίσει να υποβάλλεται στις Δ.Ο.Υ.»

4. Μετά την παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, προστίθεται παρ. 4Α ως εξής:

«. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύναται να δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), όπου με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με την ίδια απόφαση ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των στοιχείων μητρώου οχημάτων από την Α.Α.Δ.Ε., προς δημοσίευση στον ανωτέρω ειδικό ιστότοπο, αποκλειομένης της δημοσιοποίησης κάθε είδους στοιχείων ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων. με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζονται οι πληροφορίες που θα χορηγούνται από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προς δημοσιοποίηση στον ανωτέρω ιστότοπο, η διαδικασία χορήγησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας

odigostoupoliti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στη ΔΟΥ"

Παράταση στο lockdown: Ο «οδικός χάρτης» για την άρση των μέτρων ως τις Γιορτές

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας απόφασης ήταν η παράταση του γενικού lockdown έως 14 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε, στη  Θεσσαλονίκη και γενικότερα στις βορειότερες περιοχές της χώρας, ενώ το σύστημα Υγείας δέχεται τεράστιες πιέσεις, με τους ασθενείς στις ΜΕΘ να αυξάνουν, την ιδια στιγμή που ο ημερήσιος μέσος όρος των νεκρών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, βρίσκεται κοντά στους 100.

Θα ήταν, ωστόσο, υποκρισία να κλείσουμε τα μάτια στην κούραση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα. Το πολυήμερο lockdown, σε συνδυασμό με τις κλειστές επιχειρήσεις και τα προβλήματα στη γενικότερη οικονομία, φυσικό παρεπόμενο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που συμβαίνει στην εποχή μας, έχει εντείνει την αγωνία των πολιτών, οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία να αντικρίσουν ξανά τους δικούς τους και να χαρούν τις ελευθερίες τους, ιδιαίτερα τις εορταστικές ημέρες που έρχονται.

Η πρόωρη άρση του lockdown, όμως, δίχως κανόνες θα ισοδυναμούσε με καταστροφή και πολύ περισσότερους νεκρούς το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των μέτρων, ωστόσο καμία απόφαση, με εξαίρεση το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων ενόψει των Χριστουγέννων, δεν έχει «κλειδώσει» ή επισημοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η έλευση των εμβολίων θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου το «κλειδί» για την επί της ουσίας σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Μία ημερομηνία που κυκλοφόρησε ως πληροφορία, για την έναρξη του εμβολιασμού, είναι η 11η Ιανουαρίου. Η ημερομηνία, ωστόσο, θα «κλειδώσει» όταν θα εγκριθεί η διανομή του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όταν γίνει γνωστή η ημερομηνία διάθεσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες.

Το θέμα των σχολείων παραμένει ανοιχτό, με τις πιθανότητες να είναι στο συντριπτικό ποσοστό τους, υπέρ της πρότασης να ανοίξουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πολλοί -και εύλογα- και ανάμεσά τους η πλειοψηφία των λειμωξιολόγων της επιτροπής που προτείνει τα μέτρα στην κυβέρνηση, θεωρούν άσκοπο να ανοίξουν τα σχολεία για μία μόλις εβδομάδα, πριν κλείσουν εκ νέου για τις Γιορτές. Το ρίσκο θα είναι μεγάλο και το όφελος μηδαμινό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, παραμένει υψηλό και η κινητικότητα που συνεπάγεται η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Τι θα γίνει με τα καταστήματα, τα νυχτερινά μαγαζιά και την απαγόρευση κυκλοφορίας; Πρόκειται για τρία καίρια ερωτήματα, για τα οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει οριστικά το επόμενο διάστημα. Υπάρχει, όμως, ήδη ένας «οδικός χάρτης», ένα προσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται να ακολουθήσει. Όλα δείχνουν ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα και στις 14 Δεκεμβρίου τα μικρά τοπικά καταστήματα λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Για τα νυχτερινά μαγαζιά και ιδιαίτερα τα μπαρ και τα κλαμπ, όλα δείχνουν ότι θα είναι κλειστά, ενώ θεωρείται δύσκολο να αποφασιστεί και η άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Όσον αφορά στα εστιατόρια, η απόφαση εκκρεμεί, τόσο ως προς το αν θα ανοίξουν, όσο και ως προς τους κανόνες που θα επιβληθούν, αν και εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για τα σχολεία

Όχι στο άμεσο άνοιγμα των σχολείων είπε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με αρκετά από τα μέλη της να προτείνουν την επαναλειτουργία τους μετά από τις γιορτές, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων.

Είχε άλλωστε προηγηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναφέρει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά «όσο χρειασθεί».

Οι ειδικοί συμφώνησαν να συζητήσουν και πάλι το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα - ωστόσο , λόγω και της μικρής μόνον μείωσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, θεωρείται ελάχιστα πιθανό να εισηγηθούν την άμεση επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.Μόνον αν υπάρξει μεγάλη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να συζητηθεί το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων για τις 14 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ενόψει των Γιορτών

Παρ' ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες, πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, ενώ ο ακριβής τρόπος και χρόνος λειτουργίας θα ανακοινωθεί αύριο από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Στον αντίποδα, κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ εξετάζονται πολύ αυστηροί περιορισμοί, όπως εξήγησε την Τετάρτη και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειτουργία των εστιατορίων, αν τελικά συναινέσουν σε αυτήν τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Κλειστές επ’ αόριστον φαίνεται ότι θα μείνουν το 2020 όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς η παράταση του απαγορευτικού μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου μειώνει δραματικά τις εναπομείνασες ημέρες διδασκαλίας, κάνοντας πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τα βήματα και το χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Οι πρώτοι σταθμοί προς τα Χριστούγεννα

τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν

· καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη

· τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά – Χριστουγεννιάτικα είδη.

τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου προβλέπονται:

· Λήξη της νέας παράτασης του απαγορευτικού – lockdown

· Κλειστά την περίοδο των γιορτών

· Σχολεία όλων των βαθμίδων

· Μπαρ

· Κέντρα Διασκέδασης

· Πολυχώροι πολιτισμού

Αναμένεται άμεσα να ανοίξουν:

· Κομμωτήρια

· μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράταση στο lockdown: Ο «οδικός χάρτης» για την άρση των μέτρων ως τις Γιορτές"

Ιταλία: Νέα περιοριστικά μέτρα για τις γιορτές ανακοίνωσε ο Τζουζέπε Κόντε, μετά το ρεκόρ θανάτων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ανακοίνωσε επίσημα το βράδυ της Πέμπτης νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν κατά την περίοδο των γιορτών.

Επιβεβαιώνεται ότι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου θα απαγορευθεί η μετακίνηση από την μια περιφέρεια στην άλλη, ενώ τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο κάθε Ιταλός θα πρέπει να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ την Πρωτοχρονιά θα διαρκέσει περισσότερο, και θα λήξει στις 7 το πρωί. Φυσικά, δεν θα οργανωθούν υπαίθριες συναυλίες και γιορτές.

Τα εστιατόρια θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως και τα καφέ, καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών. Σε ό,τι αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται κάθε είδους δείπνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμπατριώτες του να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέσα στο σπίτι, μόνον με τα πρόσωπα με τα οποία μοιράζονται την ίδια στέγη. «Δεν πρόκειται για επιβολή, αλλά με τον τρόπο αυτό θα προστατέψουμε τους γονείς και τους παππούδες μας», τόνισε ο Κόντε.

Ο Κόντε επιβεβαίωσε, επίσης, ότι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ, για να ευνοηθεί η αγορά των δώρων και να αποφευχθεί, συγχρόνως, η πολυκοσμία. Τα δε λύκεια στην Ιταλία θα ξανανοίξουν τις πύλες τους, με επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου.

«Θα είναι σίγουρα, διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα ζήσουμε με λιγότερα έντονο τρόπο», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έρχονται λίγη ώρα μετά το μαύρο ρεκόρ θανάτων που σημειώθηκε στην Ιταλία, με τους νεκρούς από την πανδημία το τελευταίο 24ωρο να αγγίζουν τους 1.000.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νέα περιοριστικά μέτρα για τις γιορτές ανακοίνωσε ο Τζουζέπε Κόντε, μετά το ρεκόρ θανάτων"

Κορονοϊός: Σε καραντίνα τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Κουντουριώτης»

Σε καραντίνα επί του πλοίου, που έχει καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Κρήτης βρίσκονται όλα τα μέλη του πληρώματος της Φ/Γ Κουντουριώτης ( F 462) μετά τον εντοπισμό δέκα μελών του πληρώματος που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Η Φ/Γ έχει δέσει στον Ναύσταθμο ωστόσο για προληπτικούς λόγους δεν επιτρέπεται στο πλήρωμα να βγει στη στεριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr  δύο από τα μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν θετικοί έχουν έντονα συμπτώματα, ενώ στους υπόλοιπους είναι  πολύ πιο ήπια.

Η Φ/Γ Κουντουριώτης τύπου S θα παραμείνει στον Ναύσταθμο Κρήτης όσο χρειαστεί ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον ΕΟΔΥ.

zarpanews

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Σε καραντίνα τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Κουντουριώτης»"

Συναγερμός σε γηροκομείο στη Λαμία: Κρούσμα κορονοϊού στο προσωπικό

Συναγερμός  έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr εντοπίστηκε υπάλληλος Γηροκομείου στη Λαμία η οποία είναι θετική στον κορονοϊό.

Την Παρασκευή το πρωί η κινητή μονάδα covid της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα βρίσκεται στο Γηροκομείο όπου θα πραγματοποιήσει rapid test σε όλο το προσωπικό και τους ηλικιωμένους.

evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός σε γηροκομείο στη Λαμία: Κρούσμα κορονοϊού στο προσωπικό"

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι νεκροί από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο

Οι νεκροί από τη νόσο Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας, ξεπέρασαν και επισήμως το 1,5 εκατομμύριο σε όλον τον κόσμο ενώ τα κρούσματα ανέρχονται περίπου στα 65 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η καταμέτρηση αυτή βασίζεται στους επίσημους απολογισμούς που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές.

Στις 20.45 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 1.500.038 θάνατοι σε όλον τον κόσμο και 64.774.705 μολύνσεις.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιοχή του κόσμου με τους περισσότερους θανάτους (452.263) και ακολουθούν η Ευρώπη (430.060) και η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) με 286.946.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι νεκροί από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο"

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 348 νέα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο

Τον θάνατο δύο ασθενών με COVID-19 και 348 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη 3/12 το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Πρόκειται για γυναίκα, ηλικίας 87 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άντρα, ηλικίας 87 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από το Κέντρο Αποκατάστασης Εκάλη στην Λεμεσό.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 54, 36 άντρες (67%) και 18 γυναίκες (33%), με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 9.923 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19, με 3.525 εργαστηριακές διαγνώσεις να διενεργούνται με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και 6.398 με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 11.523. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 124 ασθενείς COVID-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο θάνατοι και 348 νέα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο"

Ακριβά θα πληρώσει το Δημόσιο τα στραβά μάτια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις καταλήψεις των αλληλέγγυων!

Ακριβά θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο τα «στραβά μάτια» που έκαναν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις καταλήψεις των αλληλέγγυων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με απόφασή του υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου καθώς το ακίνητο τελούσε υπό κατάληψη, από το 2016 έως το το 2019 και το κράτος δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία!

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στις 22 Απριλίου του 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το μετέτρεψαν με το «έτσι θέλω» σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Παρά τις εκκλήσεις της ιδιοκτήτριας, επί τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης.  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η προσφυγή της στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Papachela και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα γαλλικά

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακριβά θα πληρώσει το Δημόσιο τα στραβά μάτια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις καταλήψεις των αλληλέγγυων!"

Κορονοϊός: «Όχι» από τους λοιμωξιολόγους στο άνοιγμα των σχολείων

Να μην ανοίξουν ακόμα τα σχολεία εισηγήθηκε η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της.

Όπως φαίνεται το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει το 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η απόφαση θα παρθεί από την εισήγηση των ειδικών.

Οι ειδικοί,  φέρεται να αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να εισηγηθούν να μην ανοίξει κανένα σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή των ειδικών, αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Όχι» από τους λοιμωξιολόγους στο άνοιγμα των σχολείων"

Κορονοϊός: Θετικά τα αποτελέσματα του εμβολίου της Moderna για την παραγωγή αντισωμάτων

Το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Moderna για τον κορονοϊό παρήγαγε αντισώματα, τα οποία εξακολουθούσαν να υπάρχουν για 90 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, μια θετική είδηση την ώρα που πολλές χώρες εξετάζουν αν θα το εγκρίνουν.

Η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη, όμως αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο πολλών μηνών και επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από μια επιστημονική επιθεώρηση. Τα συμπεράσματα της μελέτης σε 34 ανθρώπους που συμμετείχαν στην αρχή των κλινικών δοκιμών, δημοσιεύτηκαν σήμερα στo ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας εξέτασαν το επίπεδο δύο τύπων αντισωμάτων, 90 ημέρες αφότου οι εθελοντές έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η πρώτη δόση τους είχε χορηγηθεί 28 ημέρες νωρίτερα. Παρατήρησαν μια «ελαφρά» και αναμενόμενη πτώση των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, αλλά σε επίπεδο που παρέμενε υψηλό και μεγαλύτερο από τη φυσική ανοσία που παρατηρήθηκε σε ασθενείς οι οποίοι ανέρρωσαν από την Covid-19.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια σε αυτήν την πρώτη φάση των δοκιμών, που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Θετικά τα αποτελέσματα του εμβολίου της Moderna για την παραγωγή αντισωμάτων"

Η κυβέρνηση παραχωρεί 129 στρ. για χώρο αναψυχής στο Μάτι

Την μεταβίβαση με συνοπτικές διαδικασίες έκτασης στην περιοχή Μάτι Αττικής, εμβαδού 129 στρεμμάτων από τον e-ΕΦΚΑ στο Δήμο Μαραθώνα με αποκλειστικό σκοπό τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου υπαίθριας αναψυχής για τους πυρόπληκτους κατοίκους προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, η εν λόγω ρύθμιση εκπληρώνει την δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση ενεργειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων που δοκιμάστηκαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο χαρακτήρας του ακινήτου θα παραμείνει δασικός ώστε να τηρηθεί και το πράσινο ισοζύγιο στην περιοχή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση παραχωρεί 129 στρ. για χώρο αναψυχής στο Μάτι"

Ξέσπασμα Βέμπερ κατά Τουρκίας: «Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν – Να συζητήσουμε το θέμα των κυρώσεων»

Άστραψε και βρόντηξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ για τις τακτικές της Τουρκίας τονίζοντας ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των κυρώσεων.

«Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν! Απέσυρε το Oruc Reis πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να αποφύγει τις κυρώσεις. Τώρα το κάνει ξανά» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Πρέπει να πούμε φτάνει πια και να βάλουμε κυρώσεις στο τραπέζι», προτρέπει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι ο κατάλογος των προκλήσεων είναι αρκετά μεγάλος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασμα Βέμπερ κατά Τουρκίας: «Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν – Να συζητήσουμε το θέμα των κυρώσεων»"

Επιχείρηση «Kατευνασμός» από τον Ερντογάν – Ρίχνει «γέφυρες» σε ΗΠΑ και ΕΕ για να γλιτώσει την απομόνωση

Για δεύτερη φορά από το καλοκαίρι η Τουρκία φαίνεται πως επιχειρεί να φορέσει ένα προσωπείο νομιμότητας προκειμένου να αποφύγει την διπλωματική απομόνωση. 

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα στην ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ήταν αμήχανη. Άλλωστε όπως είχαν προϊδεάσει και αναλυτές των διεθνών σχέσεων, το διάστημα από την νίκη του Τζο Μπάιντεν μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη Ιανουαρίου θα ήταν αχαρτογράφητο.

Η μετάβαση από τον Τραμπ στον Μπάιντεν

Η Άγκυρα αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα πως η «ελευθερία» που είχε αποκτήσει στην ευρύτερη περιοχή χάρις στην φιλία Ερντογάν-Τραμπ δεν θα αποτελούσε «δικαιολογία» μετά τις εκλογές. Τόσο οι δεσμοί του Τζό Μπάιντεν με την ελληνική ομογένεια όσο και η περιφρονητική στάση του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απέναντι στην Τουρκία έδειξαν ξεκάθαρα πως κάτι άλλαζε στην Ουάσινγκτον όσον αφορά την οπτική της για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Μάικ Πομπέο, σε μια ασυνήθιστη για τα ΝΑΤΟϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ της συμμαχίας, τόνισε σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της. Είχε προηγηθεί το ταξίδι του στην Τουρκία για την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου κατά την παραμονή του στην γειτονική χώρα δεν συνάντησε κανέναν αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η στάση Πομπέο υποδηλώνει  έναν πιθανολογούμενο βηματισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία πιο ομαλή μετάβαση από την διοίκηση Τραμπ στην διοίκηση Μπάιντεν. Δημιουργείται έτσι ένα πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει επικριτικά χαρακτηριστικά απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της γειτονικής χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που η Ουάσινγκτον φαίνεται να θέτει ξανά στις προτεραιότητές της.

Οι ελιγμοί του Ερντογάν για να αποφύγει την απομόνωση

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει ξανά σε μία κίνηση η οποία το καλοκαίρι είχε αποτέλεσμα. Επέστρεψε το Oruc Reis στην Αττάλεια δείχνοντας αποκλιμάκωση στο πεδίο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις για τα «δικαιώματά» της στην περιοχή προκειμένου να μην καλλιεργήσει κλίμα υπαναχώρησης. Με αυτή την κίνηση επιχειρεί να δικαιώσει τις χώρες εντός της ΕΕ που ζητούν επιεική αντιμετώπιση της Τουρκίας απέναντι στην σκληρή στάση χωρών όπως της Γαλλίας.

Από την άλλη, έχει εξαπολύσει επίθεση φιλίας προς την ΕΕ, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως η χώρα του ανήκει μεν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας παράλληλα το χαρτί τού μεταναστευτικού επικαλούμενος τον ρόλο της Τουρκίας στην «συγκράτηση» των ροών προς την Γηραιά Ήπειρο. Και όλα αυτά ενώ δεν χάνει ευκαιρία να στοχοποιήσει τον Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο χαρακτηρίζει εχθρό του Ισλάμ.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να προβεί σε διάγγελμα όπου θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη, ελευθερία της έκφρασης και ατομικά δικαιώματα την ίδια μέρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάζουν για το θέμα των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ μία ακόμη κίνηση τακτικής από τον Τούρκο πρόεδρο με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον, ήταν η καρατόμηση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ από την θέση του υπουργού Οικονομικών και του κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουουσάλ, οι οποίοι βαρύνονταν τόσο από την απογοητευτική επίδοση της οικονομίας όσο και από σκιές για σκάνδαλα, με τον δεύτερο μάλιστα να αντικαθίσταται την ημέρα της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν οι προκλήσεις από την γείτονα για το επόμενο διάστημα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς έχει γίνει αντιληπτό πλέον πως ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης για την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων της Τουρκίας στις περιοχές ενδιαφέροντός του.

Από ελληνικής πλευράς πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην Τουρκία και το μεταναστευτικό κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον πρόεδρο του Columbia University Lee C. Bollinger καταγγέλλοντας την συμπεριφορά της Άγκυρας και λέγοντας ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως γεωπολιτικά πιόνια και τους ενθαρρύνει να φεύγουν για την Ευρώπη ενώ την χαρακτήρισε «σπόνσορα του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιχείρηση «Kατευνασμός» από τον Ερντογάν – Ρίχνει «γέφυρες» σε ΗΠΑ και ΕΕ για να γλιτώσει την απομόνωση"

Ιταλία: Ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας, με 995 νεκρούς σε ένα 24ωρο!

Μαύρο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία. Έχασαν την ζωή τους 993 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν 23.225 νέα κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 226.729 διαγνωστικά τεστ. Ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός, ούτε κατά την διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, την περασμένη ‘Ανοιξη.

Χθες τα κρούσματα ήταν 20.709, με 684 νεκρούς. Το μόνο ελπιδοφόρο στοιχείο, συνεχίζει να είναι η μείωση των ασθενών που έχουν εισαχθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας (19 λιγότεροι από χθες) και όσων βρίσκονται στους νοσοκομειακούς θαλάμους (682 λιγότεροι από χθες).

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 58.038 άνθρωποι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας, με 995 νεκρούς σε ένα 24ωρο!"

Κορωνοϊός - Σουηδία: «Δεν χρειαζόμαστε τις μάσκες» λέει ο επικεφαλής επιδημιολόγος

Η Σουηδία δεν έχει χρειαστεί μέχρι σήμερα τη χρήση μασκών, δήλωσε ένας ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος, τη στιγμή που οι θάνατοι από την πανδημία ξεπέρασαν τους 7.000 και μια ημέρα μετά την αναθεώρηση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες.

Η ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των μαθητών ηλικίας 12 ετών και άνω - πρέπει πάντα να φορούν μάσκες σε καταστήματα, χώρους εργασίας και σχολεία που δεν διαθέτουν επαρκή εξαερισμό, καθώς κι όταν δέχονται επισκέπτες στο σπίτι σε δωμάτια που δεν αερίζονται καλά.

Ωστόσο, η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας απέφυγε να συστήσει τη χρήση μασκών, επικαλούμενη ενδείξεις για την αναποτελεσματικότητά τους και τους φόβους ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία από τους ασθενείς για να μην απομονωθούν όταν αντιμετωπίζουν συμπτώματα.

«Μάσκες προσώπου μπορεί να χρειαστούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν προκύψει ακόμη στη Σουηδία, με βάση τον διάλογό μας με τις περιοχές (υγειονομικής περίθαλψης)», δήλωσε ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας.

«Ο ΠΟΥ είναι σαφής πως τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση μασκών είναι αδύναμα. Όλες οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να διατηρήσετε τις αποστάσεις από το να φοράτυε μάσκα προσώπου», είπε.

Στο μεταξύ, η Σουηδία κατέγραψε 35 νέους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 την Πέμπτη, φτάνοντας το σύνολο σε 7.007.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Σουηδία: «Δεν χρειαζόμαστε τις μάσκες» λέει ο επικεφαλής επιδημιολόγος"

Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να χρησιμοποιήσουν τους νοσηλευτές σε κλινικές κορονοϊού

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρονται τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ. Ν.Θ. Παπανικολάου. Η Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου κ. Ελένη Σιώτου, αναφέρει στο GRTimes.gr ότι ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εξοικονομηθούν νοσηλευτές ώστε να αξιοποιηθούν στις κλινικές Covid-19. Η ίδια επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η συγκεκριμένη απόφαση.

Η κ. Σιώτου, αναφέρει στο GRTimes.gr ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία φτάνουν στο σημείο να κλείνουν κλινικές, προκειμένου να διατεθεί το ήδη υπάρχον στη μάχη εναντίον του Covid-19. Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι θάνατοι και η ανάγκη για περίθαλψη από την καθημερινή νοσηρότητα, δεν έχουν πάψει, επειδή εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

«Φτάσαμε στην κατάσταση να κλείνουμε ολόκληρες κλινικές για να εξοικονομήσουμε 2,3 νοσηλευτές -διότι τόσους εξοικονομούμε από την Παιδοψυχιατρική κλινική- αντί να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Έκλεισε και η ψυχιατρική κλινική ενηλίκων. Μεταφέρθηκαν όλα τα περιστατικά στο Ψυχιατρείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αν γεμίσει το Ιπποκράτειο, τα περιστατικά της Β. Ελλάδος θα μείνουν χωρίς νοσηλεία»

Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Σε περίπτωση που η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου γεμίσει, τότε θα αρχίσουν να αποκλείονται περιστατικά που θα προκύπτουν, διότι δεν θα υπάρχει εναλλακτική.

«Ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν υπάρχουν. Για τις άλλες νοσηρότητες, μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιωτικό τομέα εφόσον να έχει οικονομική δυνατότητα. Οι παιδοψυχιατρικές κλινικές όμως σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν δύο. Η δική μας και του Ιπποκρατείου. Αν γεμίσει του Ιπποκρατείου θα μείνουν τα επόμενα περιστατικά χωρίς νοσηλεία. Αλίμονο στην οικογένεια, που θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, θα βρει την πόρτα κλειστή και θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μόνη της τον έφηβο! Δεν είναι απλή υπόθεση!», τονίζει η κ. Σιώτου.

«Μία είναι η κίνηση! Η πρόσληψη προσωπικού»

Σύμφωνα με την κ. Σιώτου, νοσοκομεία- κολοσσοί με 30 και πλέον ειδικότητες, όπως το Νοσοκομείο Παπανικολάου, έχουν καταλήξει νοσοκομεία μίας νόσου, εννοώντας φυσικά τον κορωνοϊό. Σήμερα το νοσοκομείο εργαζομένων συνεδρίασε και ένα από τα κεντρικά ζητήματα ήταν το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής. Μοναδική λύση για το πρόβλημα, είναι η πρόσληψη προσωπικού.

«Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουν γονατίσει οι πάντες και εξακολουθούν να μην κάνουν προσλήψεις. Δεν γίνεται να κλείνουν κλινικές με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν φέρνουν κόσμο να δουλέψει, την ίδια στιγμή που είναι άνεργοι τόσοι νοσηλευτές. Μιλήσαμε με τη διοίκηση. Εκείνοι απαντούν ότι δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν προσλήψεις αλλά το Υπουργείο. Με το Υπουργείο Υγείας έχουμε μιλήσει πάμπολλες φορές», αναφέρει η κ. Σιώτου.

«Το Υπουργείο μας λέει κάναμε 7.000 προσλήψεις, κάναμε 15.000 προσλήψεις… μας λέει πράγματα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα! Που είναι οι προσλήψεις και δεν τις βλέπουμε εμείς; Για την κυβέρνηση είναι όλα καλά, όλα ανθηρά. Δεν βλέπουν ότι έχουν γονατίσει οι πάντες; Είμαστε ένα νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με 300 οργανικές θέσεις κενές, που πήγαν δηλαδή οι προσλήψεις;», απορεί η κ. Σιώτου.

Το προσωπικό θα αποκτήσει ψυχικές διαταραχές

Η πρόεδρος του σωματείου, υπενθυμίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η κόπωση του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού αθροίζεται, ενώ ανησυχεί ότι μετά την πανδημία οι ψυχολογικές επιπτώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών θα είναι ανεπανόρθωτες.

«Θα δείτε τι διαταραχές θα αποκτήσει το προσωπικό. Δε μπορεί να δουλεύει ο άλλος στη ΜΕΘ Covid-19, που βγάζει έξι, επτά, μέχρι και εννιά πτώματα την ημέρα, ηλικίας 45-50 ετών και να του ζητάς να μείνει εκεί μέσα 30, 40 και 50 μέρες! Πρέπει κάπως να αποσυμφορηθεί η ψυχολογία του. Πρέπει να εργαστεί και σε άλλη κλινική! Δε γίνεται να είναι όλοι, όλη την ημέρα στον Covid!», τονίζει η κ. Σιώτου κλείνοντας.

Να σημειωθεί ότι το GRTimes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπανικολάου, ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που γράφηκε το παρόν ρεπορτάζ.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Ομάδας του Τμήματος Παιδιών- Εφήβων του Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου:

«Από την αρχή του χρόνου, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη κρίση εξαιτίας της πανδημίας, που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2 (COVID-19), και των περιοριστικών μέτρων τα οποία εφαρμόζονται, κι έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής των ανθρώπων.
Τα παιδιά και οι έφηβοι, εξ ορισμού εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, βιώνουν τις συνέπειες της κατάστασης αυτής, ενώ είναι γνωστό ότι σε παρόμοιες καταστάσεις κρίσης αναμένεται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι αυξημένες ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ήδη έχουν επισημανθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις επιστημονικές ενώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Μελέτες που διενεργήθηκαν σε μικρά δείγματα χωρών του εξωτερικού υποδεικνύουν ότι, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης λόγω της πανδημίας, επιβαρύνθηκε η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, ενώ μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται για άτομα με υφιστάμενες αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που πρόεκυψε από την συνεχιζόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδικότερα στους ανηλίκους και, με βάση τόσο βιβλιογραφικές αναφορές, όσο και την κλινική εμπειρία, φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, αυτοκτονικών- αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, εξάρτησης από ουσίες και διαδίκτυο, ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Επιπλέον η σοβαρή ψυχική επιβάρυνση γονέων και φροντιστών, ιδιαίτερα όσων βιώνουν χρόνια ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οδηγεί συχνά, στην παρούσα συγκυρία, ακόμη και σε επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τα ενήλικα μέλη των οικογενειών. Για τις καταστάσεις αυτές απαιτείται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ανάγκες για κλίνες και προσωπικό σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία σχεδιασμού και ενίσχυσης του ΕΣΥ, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, οδήγησε, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε συμπτύξεις και μετακινήσεις κλινικών και προσωπικού εντός και εκτός των νοσοκομείων. Η παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» βρέθηκε και αυτή σε κατάσταση ρευστότητας, υπό την απειλή παύσης της λειτουργίας της. Το έμπειρο -και κατά το μεγαλύτερο μέρος του εξειδικευμένο σε θέματα ψυχικής υγείας – προσωπικό της, κλήθηκε να καλύψει ανάγκες τμημάτων COVID, νοσηλευτικές ή εφημεριακές, ενώ οι εφημερίες πόλης και οι ανήλικοι νοσηλευόμενοι να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουμε το Τμήμα Παιδιών-Εφήβων του ΓΝ. Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ενδονοσοκομειακή Νοσηλεία, Διασυνδετική Υπηρεσία) αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε, αφενός μεν συνεχίζοντας να λειτουργούμε απρόσκοπτα και με ασφάλεια, εμπνέοντας σιγουριά στις οικογένειες και τα παιδιά που μας χρειάζονται, αφετέρου δε τροποποιώντας τη λειτουργία μας ώστε (με ασφάλεια και πάλι) και συμπληρωματικά με τους συναδέλφους μας της πρώτης γραμμής, να συνεισφέρουμε στην παρούσα φάση με στόχο την ψυχική θωράκιση των παιδιών αλλά και την εξασφάλιση της ψυχοσωματικής υγείας στο σύνολό της.

Η φροντίδα των ψυχικά πασχόντων ενηλίκων, παιδιών και εφήβων παράλληλα με την υποστήριξη των ασθενών με covid-19 και των οικογενειών τους αλλά και του υγειονομικού προσωπικού, το οποίο τους φροντίζει, είναι ζωτικής σημασίας.

Εν μέσω της κατάστασης αυτής :
(1) Το Τμήμα Παιδιών-Εφήβων του ΓΝ. Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ διατηρεί τη λειτουργία του συνολικά (Ενδονοσοκομειακή Νοσηλεία, Διασυνδετική Υπηρεσία Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας).

(2) Ταυτόχρονα διευρύνει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες με τη λειτουργία τηλεφωνικής υπηρεσίας ψυχολογικής υποστήριξης (όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας) παιδιών, εφήβων και οικογενειών.

Η τηλεφωνική υπηρεσία [που στελεχώνεται από έμπειρους ειδικούς στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και την εμπειρία της προηγούμενης φάσης] λειτουργεί:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00π.μ. – 14:00 μμ, στα τηλέφωνα:

-Στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών & Εφήβων του νοσοκομείου: τηλ. 2313-307573, 2313-307572
-Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων στον Εύοσμο: τηλ. 2310-535537

(3) Επιπλέον σε στενή συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου μας, η οποία ανέλαβε το πολύ σημαντικό έργο της επικοινωνίας με τις οικογένειες νοσηλευομένων συμπολιτών μας στις κλινικές covid, εγκαθιστούμε μία συνεχή επικοινωνία με συγκεκριμένα πρόσωπα αναφοράς από τις δύο υπηρεσίες, για τη διευκόλυνση των οικογενειών που χρειάζονται περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη.

Καταλήγοντας, πιστεύουμε απόλυτα ότι μέσα στις χαοτικές συνθήκες της πανδημίας και των συνεπειών που αυτή δημιούργησε και συνεχίζουν να υπάρχουν, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει και να ενισχύσει έγκαιρα τη λειτουργία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών-εφήβων, όπως και ενηλίκων, στη βάση των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής και της απο-ασυλοποίησης, όπως έχουν κατακτηθεί με κόπο δεκαετιών Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Η συνέχιση της στελέχωσής μας από το εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο κι έμπειρο επιστημονικό προσωπικά όλων των ειδικοτήτων, αποτελεί τη στοιχειώδη προϋπόθεση και ευελπιστούμε ότι, με τη χαλάρωση της έντασης του επιδημικού κύματος, όλα τα έμπειρα στελέχη θα επιστρέψουν στις πρότερες θέσεις τους.

Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ
Γ.Ν. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να χρησιμοποιήσουν τους νοσηλευτές σε κλινικές κορονοϊού"

Αρειος Πάγος: Ο Χρήστος Μπαρδάκης νέος οικονομικός εισαγγελέας. Παρελθόν η Ελένη Τουλουπάκη

Ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης είναι ο νέος επικεφαλής της υπερ-Εισαγγελίας Οικονομικού  Εγκλήματος. Στα χέρια του περνούν όλες οι υποθέσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και της μέχρι σήμερα Οικονομικής Εισαγγελίας, οι οποίες, με νόμο, συγχωνεύθηκαν.

Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την επιλογή του κ.Μπαρδάκη, των αναπληρωτών και των επίκουρών του, η Ελένη Τουλουπάκη παραδίδει όλες τις δικογραφίες της, μαζί και τη Novartis, ολοκληρώνοντας πρόωρα τη δεύτερη θυελλώδη θητεία της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η θητεία της κα Τουλουπάκη είχε ανανεωθεί για ακόμα δύο χρόνια και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε σε θέση κατηγορουμένης για τους χειρισμούς της στην έρευνα για τις μίζες της Novartis.

Πλέον, η δια νόμου απομάκρυνση της από  την Εισαγγελία Διαφθοράς  μοιάζει με σολομώντεια λύση.

Ποιοι είναι οι 17 νέοι οικονομικοί εισαγγελείς και η εισαγγελέας για την τρομοκρατία

Το μεσημέρι, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέλεξε τους συνολικά 27 εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συγκροτούν το νέο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Για επικεφαλής της υπέρ-Εισαγγελίας οι ανώτατοι δικαστές επέλεξαν τον Χρήστο Μπαρδάκη,  άριστο γνώστη οικονομικών υποθέσεων καθώς υπηρέτησε αρχικά ως αναπληρωτής και εν συνεχεία μέχρι και σήμερα ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Ως αναπληρώτριά του επελέγη η εισαγγελέας Εφετών Κυριακή Στεφανάτου.

Τακτικά μέλη της νέας Εισαγγελίας επελέγησαν οι εισαγγελείς Εφετών Παν. Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νικόλαος Ποιμενίδης.

Αναπληρωτές τους ορίστηκαν οι Παναγιώτα Φάκου,  Δημ. Πιέρρος και  Ελένη Μαυροπούλου.

Επίκουροι τους επελέγησαν, από την Αθήνα, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και Παναγιώτα Ιωαννίδου και οι αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κολιοκώστα, Βελισσάριος Χολής και Μιχ. Μιχαλόπουλος.

Από τη Θεσσαλονίκη επελέγησαν η Σοφία Διπλοίδου και η Χαρίκλεια Χουβαρδά.

Η θητεία τους θα είναι 3ετής και θα έχουν αρμοδιότητα για υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων και οικονομικών εγκλημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Με εξαίρεση τον κ.Μπαρδάκη δεν επελέγη κανείς άλλος εισαγγελέας από τους νυν υπηρετούντες στην Οικονομική και την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε ως αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας την εισαγγελέα Εφετών Σταματίνα Περιμένη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρειος Πάγος: Ο Χρήστος Μπαρδάκης νέος οικονομικός εισαγγελέας. Παρελθόν η Ελένη Τουλουπάκη"

Κορωνοϊός: Στα 1.882 τα νέα κρούσματα - 622 διασωληνωμένοι, 100 θάνατοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.882 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

-8 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-334 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
-428 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
-17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
-16 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
-75 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
-28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
-71 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
-43 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
-39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
-121 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
-24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
-35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
-50 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
-69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-110 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-23 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
-76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
-38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-16 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
-19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
40 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.882 τα νέα κρούσματα - 622 διασωληνωμένοι, 100 θάνατοι"

Νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη – Ανεβαίνει σε 32 δευτερόλεπτα

Η άνοδος στην Ακρόπολη για χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς ήδη από τις αρχές του 2018, το παλιό αναβατόριο που ήταν ένας εργοταξιακός ανυψωτικός μηχανισμός που εγκαταστάθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε φτάσει στα όριά του.

Από την άνοιξη του 2019 σχεδόν δεν λειτουργούσε, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν το καλοκαίρι καθώς ΑμεΑ από όλο τον κόσμο έφταναν στο μνημείο και δεν μπορούσαν να ανέβουν.

Υπογραμμίζεται δε ότι ο ίδιος ανελκυστήρας δεν υπάρχει σε άλλο μνημείο, η κατασκευή του ήταν ένα δύσκολο τεχνικό έργο και είναι ο μοναδικός παγκοσμίως που η μεταβλητή γωνία πλησιάζει την ορθή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε τις αναγκαίες προδιαγραφές για την κατασκευή του ανελκυστήρα βάσει της τοπογραφίας της περιοχής και των γεωτεχνικών δεδομένων. Έχει χωρητικότητα 1.300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, ήτοι 2 αμαξίδια με 2 συνοδούς ή 1 φορείου ασθενοφόρου με 1 συνοδό.

Εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση απευθείας από το επίπεδο του δρόμου και την ασφαλή ανάβαση/κατάβαση των χρηστών προς και από τον Ιερό Βράχο της Αθήνας, την Ακρόπολη. Είναι τεχνολογικά ιδιαίτερα εξελιγμένος συνδυάζοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια μετακίνησης καθώς επίσης και δικλείδες ασφαλείας κατά τη λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή άλλου απρόβλεπτου προβλήματος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση και την κατάβαση του ανελκυστήρα ορίζεται στα 32 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα, με το παλιό αναβατόριο για να φτάσει ο χρήστης από το επίπεδο του δρόμου (περιπάτου) έως το μνημείο της Ακρόπολης, έπρεπε να ανέβει στο επίπεδο του σημερινού μηχανοστασίου από εξωτερική κλίμακα κάνοντας χρήση αναβατορίου με κάθισμα κι έπειτα να χρησιμοποιήσει το παλιό αναβατόριο, η τεχνολογία του οποίου υστερούσε σε δυνατότητα ασφαλούς ανάπτυξης ταχύτητας ανάβασης.

Νέες διαδρομές ΑμΕΑ

Οι νέες διαδρομές ΑμΕΑ στον βράχο της Ακρόπολης είναι δύο κι έχουν στόχο να καταστήσουν δυνατή την περιήγηση των ΑμεΑ στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, αφού φτάσουν με τον ανελκυστήρα. Οι διαδρομές αντικατέστησαν τις παλαιές τσιμεντένιες -στην δεκαετία 1960 χρονολογούνται οι πρώτες, οι οποίες επισκευάζονταν συνεχώς έως και το 2010. Είναι συνολικής επιφάνειας 2500 τ.μ., πλάτους 4μ. και μήκους 500μ ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου.

Οι διαμορφώσεις, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Το έργο της διάστρωσης των διαδρομών αναδεικνύει για πρώτη φορά σε όλο το εύρος της, την οδό των Παναθηναίων.

Οι νέες διαδρομές θα συνδέουν τον ανελκυστήρα με την οδό Παναθηναίων μέχρι την περιοχή του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, το έργο αποκατάστασης του οποίου ξεκινά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντός των επομένων εβδομάδων με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ.Συνεπώς, οι διαδρομές εκτείνονται μπροστά από τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και φθάνουν μέχρι την Νότια Κλιτύ.

Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ορισμένα υλικά απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με αυτόν που χρησιμοποιείται επί των μνημείων στις αναστηλωτικές εργασίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ

«Η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη.

«Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση», τόνισε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη – Ανεβαίνει σε 32 δευτερόλεπτα"

ΕΟΦ: Προχωρά σε ανάκληση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου

Την ανάκληση της παρτίδας 120 του φαρμακευτικού προϊόντος VOLONTEN TABS 100MG/TAB, προκειμένου η εταιρεία να προβεί σε επανέλεγχο της συσκευασίας λόγω εύρεσης blister με λιγότερα δισκία ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, «η παρούσα απόφαση ενισχύει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει ο Κάτοχος της Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) του προϊόντος. Ο ΚΑΚ του προϊόντος καλείται να υλοποιήσει την ανάκληση, να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες του, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως για αρθροπάθειες, μυοσκελετικείς παθήσεις και ρευματισμούς

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Προχωρά σε ανάκληση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου"

Στις 20 Μαΐου καλείται στο δικαστήριο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αγωγή του Γιάννη Λαγού

Στις 20 Μαΐου 2021 ώρα 09:00 το πρωί καλείται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να εμφανιστεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast, με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής που υπέβαλλε εναντίον της ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός.

Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής, του οποίου ακόμη δεν έχει αρθεί η ασυλία και βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έχει καταθέσει αγωγή μέσω  του δικηγόρου του Κώστα Πλεύρη, έκανε αγωγή κατά της αρχηγού του κράτους, ζητώντας το ποσό των 100.000 ευρώ νομιμότοκα «εξαιτίας του ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσέβαλε, μεταξύ άλλων, το τεκμήριο της αθωότητάς του, την προσωπικότητά του, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του και με την απαράδεκτη στάση της και τις ακόμα πιο απαράδεκτες δηλώσεις της επηρέασε το Εφετείο στο οποίο θα εκδικαστεί η έφεσή του».

Ο ίδιος ο κ. Λαγός επισημαίνει μετά και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας εκδίκασης της αγωγής πως «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί.

Το γοργόν και χάριν έχει για την περίπτωση της εκδίκασης της αγωγής που άσκησα κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας , Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Δηλώνω ευθαρσώς πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη με την άσκηση της αγωγής ενάντια στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της Χώρας, ωστόσο η εν γένει συμπεριφορά της κυρίας Σακελλαροπούλου, δεν μου άφησε πολλά περιθώρια εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων.

Είναι ενδεικτικό το ότι αμέσως μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις της οι οποίες καταστρατηγούσαν βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας, την προσωπικότητα αλλά και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μου, ο δικηγόρος μου, Κώστας Πλεύρης, προέβη στις αποστολή δύο εξωδίκων προς την ΠτΔ καλώντας την , έστω και εκ των υστέρων, να αποκαταστήσει αυτή τη θεσμική εκτροπή.

Δυστυχώς, η κυρία Σακελλαροπούλου, με τρόπο αντιδημοκρατικό, ο οποίος δεν αρμόζει στον ρόλο της, αρνήθηκε να απαντήσει σε έναν εκλεγμένο από 131.000 Έλληνες, Ευρωβουλευτή, την στιγμή , μάλιστα, που το αξίωμα της ίδιας είναι, ουσιαστικά, προϊόν διορισμού και όχι λαϊκής ετυμηγορίας. Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες, λοιπόν, προκειμένου, αυτή τη φορά να κερδίσει και η Δικαιοσύνη εκτός από την "Δημοκρατία"».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 20 Μαΐου καλείται στο δικαστήριο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αγωγή του Γιάννη Λαγού"

Χυδαιότητα Παπαδημητρίου: «Πάρτε το χαρτί και βάλτε το εκεί που θα το βάλετε» (βίντεο)

Την ψυχραιμία του φαίνεται ότι έχασε ο δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Kontra το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα και ενώ ο βουλευτής της ΝΔ ήρθε σε «φορτισμένη» αντιπαράθεση με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ριζούλη, σχετικά με την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, άφησε στην… άκρη τα επιχειρήματα και «έπιασε» τα σεξουαλικά υπονοούμενα.

«Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ξέρετε εσείς τι σας γίνεται», είπε αρχικά Μπάμπης Παπαδημητρίου απευθυνόμενος στον πληθυντικό στον δημοσιογράφο, όταν εκείνος εμφάνισε έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με το ίδιο αποκάλυπταν δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Αλλά μετά οι… αστικές ευγένειες πήγαν περίπατο.

«Πάρτε το χαρτί και βάλτε το εκεί που θα το βάλετε», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον δημοσιογράφο όταν ο τελευταίο,

Η παρουσιάστρια Αναστασία Γιάμαλη, φαίνεται να μένει άφωνη από την «ευγένεια» του Μπάμπη Παπαδημητρίου και μετά από μερικά δευτερόλεπτα αμηχανίας προσπαθεί να σταματήσει τον διάλογο μεταξύ των δυο καλεσμένων της, πριν ξεφύγει εντελώς.

Δείτε το σχετικό βίντεο, με την επιμάχη φράση του βουλευτή της ΝΔ, να βρίσκεται στο τέλος:

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χυδαιότητα Παπαδημητρίου: «Πάρτε το χαρτί και βάλτε το εκεί που θα το βάλετε» (βίντεο)"

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Κάλεσμα επωνύμων για την επέτειο δολοφονίας του – Ποια ονόματα το υπογράφουν

Την ερχόμενη Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλοι, απευθύνουν κάλεσμα, με κείμενο το οποίο υπογράφουν, ώστε να τιμηθεί η μνήμη του 15χρονου Γρηγορόπουλου.

Μεταξύ άλλων οι: Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Νατάσα Μποφίλιου, Σπύρος Γραμμένος, Βασίλης Κουκαλάνι, Θανάσης Καμπαγιάννης, Χρυσούλα Πετσιμέρη.

«Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί», αναφέρουν στο κείμενο. «Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι», υπογραμμίζουν.

Ολόκληρο το κείμενο του καλέσματος:

«Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Στις 6 Δεκεμβρίου υψώνουμε ένα τείχος αντίστασης στις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

Το Εφετείο Λαμίας με πολλούς ακροβατισμούς και μηχανεύματα αθώωσε τον ένα κατηγορούμενο και αποφυλάκισε τον δολοφόνο, ο οποίος βρέθηκε αμέσως στη φιλόξενη αγκαλιά της εκκλησίας.

Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη όχι μόνο του απρόκλητα δολοφονημένου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και των αναρίθμητων δολοφονημένων από την αστυνομία, χωρίς ποτέ να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη συνεχώς δοκιμαζόμενη νεολαία, που φυτοζωεί χωρίς ουσιαστική παιδεία, χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς ελπίδα και μέλλον, που πρέπει να ζήσει με τη ζοφερή διαπίστωση "στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες".

Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού.

Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί.

Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση.

Για να παραμείνουμε άνθρωποι.

Αρχικές Υπογραφές:
Στέλλα Κουρκούτη – Δημοσιογράφος
Δημήτρης Μπαλαγιάννης – Δημοσιογράφος
Κώστας Παπαδάκης – Δικηγόρος
Γιάννης Μάγγος – Εκπαιδευτικός
Γιώργος Θαλάσσης – Εκπαιδευτικός
Άννυ Παπαρρούσου – Δικηγόρος
Μαρία Λούκα – Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος
Θύμιος Καλαμούκης – Δημοσιογράφος
Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης – Δημοσιογράφος
Νατάσσα Μποφίλιου – Ερμηνεύτρια
Γιώργος Χαρίσης – Μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ
Θανάσης Καμπαγιάννης – Δικηγόρος
Παυλίνα Νάσιουτζικ – Συγγραφέας
Γιώργος Ρωμανός – Οδοντίατρος
Αλέκα Ζορμπαλά – Δικηγόρος
Πέτρος Θεοδωρίδης – Πολιτικός επιστήμονας
Γιώργος Κτενάς – Δημοσιογράφος
Ελένη Τσιγαρίδα – Αρχιτεκτόνισσα
Γεωργία Κοντράρου – Δημοσιογράφος
Νικόλας Δημητρακόπουλος – Ραδιοφωνικός Παραγωγός ΕρτOpen
Γιάννης Παντελάκης – Δημοσιογράφος
Βαγγέλης Δεληπέτρος – Δημοσιογράφος
Μιχάλης Κουρουτός - Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ
Μιμίκα Κριτσανίδου – Πολιτική ακτιβίστρια
Χρήστος Καλογράνης – Ερμηνευτής, Γυμνά Καλώδια
Θέκλα Τσελεπή – Δημοσιογράφος
Ηλίας Μωραΐτης – Συγγραφέας, Ποιητής
Δημήτρης Πουλικάκος – Ηθοποιός, συνθέτης, ερμηνευτής
Αντώνης Σιγάλας – Λυρικός τραγουδιστής, πολιτικός αναλυτής
Ελένη Καρατζόλα – Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αλέκα Ζουμή – Δημοσιογράφος
Άκης Γαβριηλίδης – Συγγραφέας
Ελπίδα Κουτσογιάννη – Δημοσιογράφος
Βάσος Γεώργας – Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Βάσω Χριστοδούλου – Ποιήτρια
Λάμπρος Παπαλέξης - Μουσικός, Συνθέτης, Στιχουργός
Μανώλης Κιλισμανής – Συγγραφέας
Τάσος Τσόπελας
Θάνος Κόης (Lost Bodies) - Μουσικός
Ελένη Μπογιατζή – Εικαστικός
Μαρίνα Κόντη»

Εδώ μπορείτε να δείτε το κείμενο και όλες τις υπογραφές

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Κάλεσμα επωνύμων για την επέτειο δολοφονίας του – Ποια ονόματα το υπογράφουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news