facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Ηλεκτρονικά η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

Τη δυνατότητα να ανανεώνουν ηλεκτρονικά την άδεια κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου τους μέσω του gov.gr, έχουν από χθες το απόγευμα 19 Ιανουαρίου οι πολίτες.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η αίτηση για την ανανέωση θα πραγματοποιείται με πολύ απλό τρόπο μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet και μπορεί να υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία Τροχαίας του τόπου κατοικίας του. Μέσω της εφαρμογής, μπορεί να δει ηλεκτρονικά το σχετικό κόστος που ποικίλει ανάλογα με την ημερομηνία της τελευταίας ανανέωσης, καθώς και να πληρώσει με ηλεκτρονικό παράβολο.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας η βεβαίωση ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου με ενσωματωμένα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (QR, Κωδικός ασφαλείας) αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr στην θυρίδα του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα, ειδοποιείται με SMS και email για να τη λάβει μέσω της θυρίδας του.

Στο Μητρώο Μοτοποδηλάτων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταχωρισμένες 1.419.923 ενεργές άδειες. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της Τροχαίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη στις Υπηρεσίες της Τροχαίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, «η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας προχωρά. Ένα ακόμη βήμα έγινε σήμερα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ανανέωση των αδειών μοτοποδηλάτων θα γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω του gov.gr. Η εξέλιξη αυτή απελευθερώνει από την γραφειοκρατία σημαντικό αριθμό αστυνομικών, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην κύρια αποστολή τους, την ασφάλεια των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «η ψηφιοποίηση της ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της απλούστευσης των διαδικασιών μέσω της ψηφιοποίησής τους. Οι ψηφιακές υπηρεσίες παράγουν διπλή ωφέλεια: αφενός οι πολίτες εξοικονομούν εργατοώρες, αποφεύγοντας την αναμονή σε ουρές· και αφετέρου η διοίκηση απαλλάσσεται από περιττή γραφειοκρατία. Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία ώστε η ελληνική αστυνομία να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, διαθέτοντας τους ανθρώπινους και υλικούς της πόρους για την ενίσχυση της ασφάλειας».

Να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET), την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την Γενική Γραμματεία Ψηφιακή Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρονικά η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου"

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται σε φυλακή και απελευθερώνει τζιχαντιστές

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση σήμερα Πέμπτη σε φυλακή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις στην αλ-Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, απελευθερώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό τζιχαντιστών, ανακοίνωσε συριακή ΜΚΟ χωρίς να αναφέρει επί του παρόντος πιθανά θύματα.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο της φυλακής, μιας από τις μεγαλύτερες στις οποίες κρατούνται τζιχαντιστές στη Συρία, και μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε κοντινό σημείο, προτού οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιτεθούν κατά μέτωπο στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας που φρουρούσαν το σωφρονιστικό κατάστημα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Πυρήνες εν υπνώσει του Ισλαμικού Κράτους... διείσδυσαν από τις γύρω συνοικίες και συγκρούστηκαν με τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας", ανακοίνωσαν οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται σε φυλακή και απελευθερώνει τζιχαντιστές"

Κορονοϊός – Ισραήλ: 64.940 νέα κρούσματα και 19 νεκροί σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 20.01.2022, 64.940 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των μολύνσεων στη χώρα σε 2.101.265.

Παράλληλα ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε σε 8.369. Οι 19 θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν οι περισσότεροι που έχουν ανακοινωθεί σε μία ημέρα, από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέβηκε σε ρεκόρ 409.817, ενώ ο δείκτης θετικότητας των τεστ που διενεργήθηκαν στο Ισραήλ έφθασε σε νέο υψηλό της τάξης του 18,38%.

Ωστόσο, το Ισραήλ θα καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για τα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή με φορείς του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη να ανακουφιστούν οι γονείς και τα σχολεία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε ότι από τις 27 Ιανουαρίου τα παιδιά θα χρειάζεται απλώς να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε τεστ αντιγόνου στο σπίτι και, αν το αποτέλεσμα βγει θετικό ή αν δεν αισθάνονται καλά, θα απέχουν από το σχολείο μέχρι να αναρρώσουν. Τα σελφ τεστ για τα παιδιά θα διατίθενται δωρεάν, διευκρίνισε.

Παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Ισραήλ: 64.940 νέα κρούσματα και 19 νεκροί σε 24 ώρες"

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση των υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη, προκήρυξε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α’ φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ φάση). Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 20η Απριλίου. Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα, στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας- Σταυρού- Σπάτων μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ..

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια"

Αυστρία – Υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμών των ενηλίκων

To αυστριακό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου. Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν φθάνουν έως και τα 3.600 ευρώ.

Η πρόταση της αυστριακής κυβέρνησης για εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών, με την εξαίρεση των εγκύων, όσων για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσων έχουν αναρρώσει από Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο, εγκρίθηκε με 137 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 13 αποχές.

Στις 3 Φεβρουαρίου αναμένεται η έγκρισή του και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας. Εκτός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού ψήφισαν πολλοί βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) και των Φιλελεύθερων NEOS.

Σε πρώτη φάση, οι αρχές θα ενημερώσουν τους πολίτες με επιστολή και από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της εφαρμογής του μέτρου. Όποιος δεν μπορεί να αποδείξει ότι εμβολιάστηκε, θα πρέπει να το αποδείξει αργότερα εγγράφως ή να πληρώσει πρόστιμο 600 ευρώ.

Εάν το μέτρο δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι αρμόδιες αρχές θα κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους πολίτες και όσοι δεν προσέλθουν θα τιμωρούνται με πρόστιμο, το οποίο θα φθάνει τα 3.600 ευρώ. Πρόστιμο στο ίδιο άτομο θα μπορεί να επιβληθεί έως και τέσσερις φορές ετησίως, ενώ το περιεχόμενο της γενικής υποχρέωσης θα μπορεί να αναθεωρηθεί μελλοντικά, αν το απαιτούν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή, στην Αυστρία, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 71,6% του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μουκστάιν, τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και ότι «χρειαζόμαστε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού». Αναφερόμενος μάλιστα στις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια, κάλεσε τους πολίτες «να αμφισβητήσουν τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό».

«Τρομοκρατημένος», «έκπληκτος», «σοκαρισμένος» και «συγκλονισμένος» δήλωσε από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της ακροδεξιάς FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, που έκανε λόγο για «υγειονομικό κομμουνισμό», προκαλώντας αντιδράσεις από βουλευτές των Πρασίνων.

Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων υπερψήφισαν την υποχρεωτικότητα, εκτός από την Εύα Ερνστ-Τίζτζιτς, η οποία απείχε επειδή, όπως δήλωσε, δεν ήθελε να ψηφίσει την πρόταση. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τον οποίο κανείς μας δεν επιθυμούσε, κατέστη δυστυχώς αναγκαίος», δήλωσε η αρχηγός του SPÖ, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ.

Νωρίτερα σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο κινήτρων για τον εμβολιασμό, με τη διοργάνωση λοταρίας και κάθε νικηφόρο λαχνό, ο οποίος αντιστοιχεί σε έναν εμβολιασμό, να κερδίζει δωροεπιταγή 500 ευρώ.

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη

Η Αυστρία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού για τους ενήλικες τον Φεβρουάριο,  μία απόφαση που είχε ανακοινώσει στις 16 Ιανουαρίου ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ευαίσθητο θέμα».

Μία ημέρα νωρίτερα, περίπου 27.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στη Βιέννη εναντίον των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν ως επίθεση στις ατομικές ελευθερίες.

Οι επικριτές του εμβολιασμού υποστηρίζουν ότι πέραν του ζητήματος των ατομικών ελευθεριών, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν εμποδίζουν την μετάδοση του ιού ή την επαναμόλυνση και ότι η επικρατούσα παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες.

in

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυστρία – Υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμών των ενηλίκων"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και κρύο

Επιδεινώνεται για τα καλά ο καιρός αύριο Παρασκευή (21.01.2022) με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις.

Ο καιρός αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές θα δώσει τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 5, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το απόγευμα και στα ημιορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς οι οποίες τη νύχτα θα επεκταθούν και στα ημιορεινά των περιοχών αυτών.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ που τη νύχτα θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και κρύο"

Ουκρανία: «Έτοιμοι» πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα - Διπλωματική αντεπίθεση από τις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις «ορέξεις» του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως μία σύγκρουση στην περιοχή μοιάζει μάλλον αναπόφευκτη.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της. Παράλληλα, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε πως η κρίση στην Ουκρανία απειλεί αρχές που θεμελιώθηκαν μετά από τρεις πολέμους.

«Το να επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει αυτές τις αρχές ατιμώρητα, θα μας έσυρε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος, και αυτή η πόλη, ήταν χωρισμένες στα δύο, με νεκρές ζώνες που περιπολούνταν από στρατιώτες, με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων. Θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα σε άλλους σε όλο τον κόσμο ότι αυτές οι αρχές είναι αναλώσιμες, κάτι που επίσης θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα», τόνισε.

Η κατάσταση όμως στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πιο περίπλοκη, αφού αυτή τη στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που για την Δύση, κάνει αναπόφευκτο το ενδεχόμενο εισβολής. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και επιμένει να λέει πως η Δύση δεν θα έπρεπε να στρέφει τα βλέμματά της προς Ανατολάς και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

ukraine3

Πολεμικά γυμνάσια της Ρωσίας με το βλέμμα στην Ουκρανία

Η περιοχή βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Μόσχα μετέφερε στρατεύματα, άρματα μάχης και πυραύλους, κοντά στα σύνορα, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αύξηση του εξοπλισμού και των κινήσεων στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική αστυνομία , από το άκρο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νέα στοιχεία για μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία προέκυψαν σήμερα, όπως μεταδίδει η Daily Mail σε δορυφορικές εικόνες της 19ης Ιανουαρίου, οι οποίες δείχνουν μια ομάδα μάχης που αναπτύχθηκε στη βάση Voronezh περίπου 200 μίλια από την Ουκρανία, καθώς και σειρές πυροβολικού αρμάτων μάχης και εξοπλισμού υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν στο Yelnya, 77 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Άλλες εικόνες δείχνουν στρατιωτικό εξοπλισμό συγκεντρωμένο σε δύο βάσεις, τις Klintsky και Klimovo, που βρίσκονται μόλις 18 μίλια (30 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Λευκορωσίας και όχι περισσότερο από 31 μίλια (50 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ενημερωθεί ότι θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι τους για έως και «εννέα μήνες» αφού μεταφέρθηκαν χιλιάδες μίλια από τα ανατολικά της χώρας στη συνοριακή περιοχή και προειδοποιήθηκαν να αναμένουν εμπλοκή σε μια σύγκρουση στην Ουκρανία. Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή νέοι στα σύνορα της Ουκρανίας.

53158777-10423473-Moscow_has_for_weeks_been_massing_tens_of_thousands_of_troops_ta-a-18_1642701925132
Πηγή: Daily Mail


Και, σε μια άλλη νέα εξέλιξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα τεράστιες νέες ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον και τον επόμενο μήνα σε τέσσερις θάλασσες στις οποίες θα συμμετέχουν 140 πολεμικά πλοία και δεκάδες χιλιάδες ναύτες. Τα πολεμικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, την Αρκτική και τη Μεσόγειο με «περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και περίπου 10.000 στρατιώτες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διαβλέπουν πως θα αναγκαστούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην περιοχή, έχοντας παράλληλα προειδοποιήσει πως μία σύγκρουση μοιάζει μάλλον αναπόφευκτη. Ο υπουργός Τζο Μπάιντεν άλλωστε είναι αυτός που έχει εκτιμήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πάντως Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε τον Μπάιντεν λέγοντας πως δεν υπήρχε κάτι σαν «μικρή εισβολή». «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Από την πλευρά του, τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό όχι μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην διένεξη Ουκρανίας και Ρωσίας.

Μυθοπλασίες και αλήθειες για την κρίση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Όπως λέει σε ενημερωτικό του σημείωμα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δημοσίευσε μία σειρά από «ψεύδη» και τα αντίστοιχα «γεγονότα» που ισχύουν. Όπως αναφέρεται, «οι ΗΠΑ γνωρίζουν αρκετές ρωσικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αντιπαράθεση πληροφοριών με στόχο την Ουκρανία. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που προσπαθεί να χαρακτηρίσει την Ουκρανία και τους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ως τον επιτιθέμενο στη σχέση Ρωσίας-Ουκρανίας. Τέτοια μέτρα έχουν σκοπό να επηρεάσουν τις δυτικές χώρες ώστε να πιστέψουν ότι η συμπεριφορά της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση και να πείσει τους Ρώσους πολίτες για την ανάγκη ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραθέτει «παραδείγματα ρωσικών ψεμάτων για την τρέχουσα κρίση και τις αλήθειες».

Μύθευμα: Η Ουκρανία είναι ο επιτιθέμενος

Γεγονός: Ψεύτικες δηλώσεις από το καθεστώς Πούτιν κατηγορούν την Ουκρανία, για την επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014, κατέλαβε την Κριμαία, ήλεγξε τις ένοπλες δυνάμεις στο Ντονμπάς και τώρα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν απειλεί με «αντίποινα στρατιωτικο-τεχνικά» μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Μύθευμα: Η Δύση σπρώχνει την Ουκρανία προς μια σύγκρουση.

Γεγονός: Η Μόσχα υποκίνησε την τρέχουσα κρίση τοποθετώντας περισσότερα από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς παρόμοια στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική πλευρά των συνόρων. Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο ώστε να πιστέψει ότι η συμπεριφορά της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση και να πείσει τους Ρώσους πολίτες για την ανάγκη ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία κατηγορεί άλλους για τη δική της επιθετικότητα, αλλά είναι ευθύνη της Μόσχας να τερματίσει αυτή την κρίση ειρηνικά μέσω αποκλιμάκωσης και διπλωματίας. Αυτό ακολουθεί ένα μοτίβο ρωσικής συμπεριφοράς που υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής – εισβάλλοντας και κατέχοντας τμήματα της Γεωργίας το 2008 και παραλείποντας να τηρήσει τη δέσμευσή της το 1999 να αποσύρει τα στρατεύματα και τα πυρομαχικά της από τη Μολδαβία, όπου παραμένουν χωρίς συναίνεση της κυβέρνησης.

Μύθευμα: Η ανάπτυξη πολεμικών δυνάμεων από τη Ρωσία είναι μια απλή επανατοποθέτηση στρατευμάτων στο δικό της έδαφος

Γεγονός: Η ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δυνάμεων μάχης και επιθετικών όπλων χωρίς εύλογη εξήγηση, στα σύνορα μιας χώρας που η Ρωσία έχει προηγουμένως εισβάλει και εξακολουθεί να καταλαμβάνει μέρη της δεν είναι απλή εναλλαγή στρατευμάτων. Είναι μια σαφής, ανανεωμένη ρωσική απειλή για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η συσσώρευση συνδυάζεται με ενεργά μέτρα παραπληροφόρησης που έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση και να δημιουργήσουν ένα πρόσχημα για περαιτέρω ρωσική εισβολή.

Μύθευμα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδιάσει επιθέσεις με χημικά όπλα στο Ντονμπάς

Γεγονός: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει αυτής της διεθνούς συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρησιμοποιούν χημικά όπλα. Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές χημικά όπλα τα τελευταία χρόνια για να επιτεθεί και να επιχειρήσει να δολοφονήσει αντιπάλους, μεταξύ άλλων σε ξένο έδαφος. Αντί να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία όπως έκανε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει περισσότερα από 351 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επλήγησαν από την επιθετικότητα της Μόσχας εκεί από το 2014. Η Ρωσία χρησιμοποιεί δηλώσεις από υψηλόβαθμους αξιωματούχους καθώς και παραπληροφόρηση και προπαγάνδα να διαδώσει σκόπιμα ξεκάθαρα ψεύδη για να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για στρατιωτική δράση.

Μύθευμα: Η Ρωσία υπερασπίζεται τους Ρώσους στην Ουκρανία

Γεγονός: Δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για Ρώσους ή Ρωσόφωνους να απειλούνται από την ουκρανική κυβέρνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, αξιόπιστες αναφορές ότι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και στο Ντονμπάς, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν καταστολή του πολιτισμού και της εθνικής τους ταυτότητας και ζουν σε ένα περιβάλλον σκληρής καταστολής και φόβου. Στην Κριμαία, η Ρωσία αναγκάζει τους Ουκρανούς να λάβουν τη ρωσική υπηκοότητα ή να χάσουν την περιουσία τους, την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και τις δουλειές τους. Όσοι εκφράζουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στην κατοχή ή τον έλεγχο της Ρωσίας αντιμετωπίζουν φυλάκιση για αβάσιμους λόγους, επιδρομές της αστυνομίας στα σπίτια τους, επισήμως εγκεκριμένες διακρίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις βασανιστήρια και άλλες καταχρήσεις. Θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες ερευνώνται και διώκονται ως «εξτρεμιστές» και «τρομοκράτες».

Μύθευμα: Το ΝΑΤΟ έχει συνωμοτήσει εναντίον της Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, περικύκλωσε τη Ρωσία με δυνάμεις, αθέτησε υποτιθέμενες υποσχέσεις ότι δεν θα διευρυνθεί και απείλησε την ασφάλεια της Ρωσίας με την προοπτική της ουκρανικής ένταξης στη Συμμαχία

Γεγονός: Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, σκοπός της οποίας είναι να προστατεύει τα κράτη μέλη της. Όλοι οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών του Ιουνίου 2021 ότι «η Συμμαχία δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία». Μάλιστα, το 2002 ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζει την ασφάλειά της. Αυτό ισχύει και για τα κράτη της Βαλτικής. Δεύτερον, και πιο συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ είναι πρωτίστως αμυντικό μπλοκ».

Το ΝΑΤΟ δεν περικυκλώνει τη Ρωσία – τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας έχουν μήκος λίγο πάνω από 20.000 χιλιόμετρα. Από αυτό, λιγότερο από το ένα δέκατο έκτο (1.215 χιλιόμετρα) μοιράζεται με τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει χερσαία σύνορα με 14 χώρες. Μόνο πέντε από αυτούς είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Δείτε τον χάρτη που δημοσιεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ezgif_com-gif-maker

Σε απάντηση στη χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία εναντίον των γειτόνων του, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία το 2016. Αυτές οι δυνάμεις είναι εκ περιτροπής, αμυντικές, αναλογικές και ζητούνται από τα κράτη υποδοχής. Πριν από την παράνομη κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, δεν υπήρχαν σχέδια για ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ δεν υποσχέθηκε ποτέ να μην δεχτεί νέα μέλη. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας. Κάθε κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας και να συνάπτει αμυντικές περιφερειακές συμμαχίες για σκοπούς αυτοάμυνας. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που αντικατοπτρίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι μια αρχή που έχει επιβεβαιώσει η Ρωσία σε μυριάδες διεθνή και περιφερειακά μέσα, όπως η Τελική Πράξη του Ελσίνκι.

Μύθευμα: Η Δύση αποφεύγει τη διπλωματία και πηγαίνει κατευθείαν σε μέτρα όπως οι κυρώσεις

Γεγονός: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας επιδίδονται σε εντατική διπλωματία για την επίλυση αυτής της κρίσης, μεταξύ άλλων απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν δύο φορές και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν δεκάδες συναντήσεις υψηλού επιπέδου και τηλεφωνήματα με Ρώσους και Ευρωπαίους ομολόγους τους ως μέρος μιας συνολικής διπλωματικής προσπάθειας για ειρηνική επίλυση αυτής της κατάστασης. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Ρωσία είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στις ευθύνες της ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει δημιουργήσει. Αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει, δημόσια και ιδιωτικά, ότι εμείς και οι εταίροι μας θα επιβάλουμε γρήγορο και σοβαρό οικονομικό κόστος στη ρωσική οικονομία εάν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: «Έτοιμοι» πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα - Διπλωματική αντεπίθεση από τις ΗΠΑ"

Κορονοϊός: Καταργείται στο Ισραήλ η υποχρεωτική καραντίνα για τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με φορείς

Το Ισραήλ θα καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για τα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή με φορείς της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη να ανακουφιστούν οι γονείς και τα σχολεία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε ότι από τις 27 Ιανουαρίου τα παιδιά θα χρειάζεται απλώς να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε τεστ αντιγόνου στο σπίτι και, αν το αποτέλεσμα βγει θετικό ή αν δεν αισθάνονται καλά, θα απέχουν από το σχολείο μέχρι να αναρρώσουν, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Τα παιδιά επιστρέφουν στην κανονικότητα στο σχολείο» είπε ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας.

«Τα σελφ τεστ για τα παιδιά θα διατίθενται δωρεάν», διευκρίνισε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Καταργείται στο Ισραήλ η υποχρεωτική καραντίνα για τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με φορείς"

Στέλιος Κούλογλου: «Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για τον Πολάκη»

Σε μια δήλωση «βόμβα» για τα… εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ACTION24. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χψαπάντησε στην επίθεση που δέχθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι συμφωνεί με το editorial του TVXS, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν το έχει γράψει ο ίδιος.

«Συμφωνώ με το editorial, η ΝΔ θα έπρεπε να εφεύρει τον Πολάκη», τόνισε επισημαίνοντας επίσης πως ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, με τις παρεμβάσεις του ακόμα και όταν γίνονται αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη «αλλάζοντας το πολιτικό παιχνίδι». Ο Παύλος Πολάκης, κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο Πολιτικό Συμβούλιο και τις εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή αρχηγού από την βάση, ο κ. Κούλογλου είπε ότι είναι προς θετική κατεύθυνση. Όπως είπε, αυτό θα έπρεπε να έχει αλλάξει και πριν δυόμιση χρόνια και να ανοίξουν οι διαδικασίες. Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαταστήσει την επαφή του με την κοινωνία. Η δική του εκτίμηση, είναι ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές.

Επιπλέον, παίρνοντας θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει το σποτ που ανήρτησε ο πρωθυπουργός για τα Rafale, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε με σκωπτικό τρόπο ότι αν η Νέα Δημοκρατία, νιώθει ότι εκείνη πλήρωσε για την απόκτηση τους, τότε να τα πληρώσει όντως. Όμως, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κατορθώσει να πληρώσει τα δικά της δάνεια. Υπογράμμισε δε, ότι σε εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και όχι κομματική προπαγάνδα.

Δείτε όσα είπε ο Στέλιος Κούλογλου
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλιος Κούλογλου: «Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για τον Πολάκη»"

Ιταλία: 188.797 νέα κρούσματα και 385 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 188.797 περιστατικά κορονοϊού και 385 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.110. 266 διαγνωστικά τεστ, το 17% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.698 ασθενείς με Covid-19. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 19.659. Στην φάση αυτή, δε, στην Ιταλία οι πολίτες που είναι θετικοί στον ιό ανέρχονται σε 2.682.041.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe, την τελευταία εβδομάδα, οι εμβολιασμοί των πολιτών άνω των 50 ετών, κατά του κορονοϊού, αυξήθηκαν κατά 28%.

Οι θάνατοι των ασθενών, όμως, τις τελευταίες επτά ημέρες αυξήθηκαν κατά 49,7%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εισαγωγή στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχει επίσης άνοδος (+ 2,3%), ενώ ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους παρουσίασε, επίσης, αύξηση 14%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 188.797 νέα κρούσματα και 385 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβληματίζουν ακρίβεια και κορονοϊός – Εκπλήξεις στην πρόθεση ψήφου

Ο προβληματισμός και η αγωνία των πολιτών για τον κορονοϊό και την ακρίβεια αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Metron Analysis οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε οικονομία – κυρίως – και σε πανδημία όμως αυτό δεν φαίνεται να την επηρεάζει στην πρόθεση και εκτίμηση ψήφου καθώς η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που νοιώθει πλέον καυτή την ανάσα του ΚΙΝΑΛ.

Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται προς την σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 53% λέει προς τη λάθος, το 39% προς τη σωστή.

Στην ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι πρώτο με 34%, η οικονομία/ακρίβεια με 32%, η ανεργία με 9%, οι πολιτική/ πολιτικό σύστημα με 5% και το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 3%.

Στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 54% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και ένα 40% την αξιολογεί θετικά ενώ ούτε θετικά, ούτε αρνητικά ένα 6%. Την αντιπολίτευση την αξιολογεί αρνητικά το 76%, μόλις το 16% θετικά και επίσης ένα 6% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θετικά τον αξιολογεί το 44% και αρνητικά το 52% ενώ τον Αλέξη Τσίπρα κρίνει θετικά το 21% και αρνητικά το 72%.

Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνηση στη δημόσια υγεία και στον κορονοϊό το 56% έχει μάλλον αρνητικές, το 33% μάλλον θετικές ενώ 11% ούτε θετικές ούτε αρνητικές.

Στις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία το 61% έχει μάλλον αρνητικές και μάλλον θετικές μόλις το 27% ενώ ούτε θετικές, ούτε αρνητικές το 11%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάντα με διψήφιο νούμερο από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς παίρνει 29,1% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 19,6%. Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει δυναμικά με 15% ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜεΡΑ25 με 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει 36%, το ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, το ΚΙΝΑΛ 18,5%, το ΚΚΕ 5,4%, η Ελληνική Λύση 5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με 36% ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, από 3% ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος και 1% ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κανένας παίρνει 27%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβληματίζουν ακρίβεια και κορονοϊός – Εκπλήξεις στην πρόθεση ψήφου"

Αναδίπλωση από το υπ. Εργασίας στις γονικές άδειες λόγω Covid-19

Μόνο τις πρώτες τρεις ημέρες απουσίας από την δουλειά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω ασθένειας του παιδιού τους από κορωνοϊό θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους.

Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής και προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται τελικά, ότι η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%. Ότι δηλαδή ισχύει και για την ασθένεια του ιδιωτικού υπαλλήλου, καθώς αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας, ότι δηλαδή εφαρμόζεται για την απουσία λόγω ασθένειας παιδιού, ότι και για την ασθένεια του ίδιου του μισθωτού.

Έτσι, οι πρώτες τρεις μέρες θα πληρώνονται στο 50% από τον εργοδότη, η 4η μέρα στο 100% από τον ΕΦΚΑ και η 5η μέρα θα είναι ημέρα άδειας του εργαζόμενου.

Υπήρξαν βέβαια και δύο ακόμη αλλαγές. Έτσι, στην τελική διάταξη που ψηφίζεται από τη Βουλή, στην περίπτωση νόσησης του ίδιου του εργαζόμενου δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να το δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια. 

Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι μετά από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδίπλωση από το υπ. Εργασίας στις γονικές άδειες λόγω Covid-19"

«Το παιδί μου δεν μπορεί να είναι με τη μάσκα, με ένα φίμωτρο» δηλώνει η 33χρονη μητέρα μετά την ποινή φυλάκισης

Διαστάσεις έχουν πάρει οι περιπτώσεις γονέων που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο λόγω κορωνοϊού. Μέχρι και με δύο χρόνια φυλάκιση υπενθυμίζεται  ότι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι γονείς που απομακρύνουν τους μαθητές από τις σχολικές αίθουσες, ενώ δεν αποκλείεται να αφαιρεθεί και γονική μέριμνα.

Απασχολεί τις τελευταίες ώρες την κοινή γνώμη η υπόθεση της 33χρονης μητέρας που δεν είχε στείλει για ενάμιση χρόνο την κόρη της στο σχολείο. Ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή επέβαλε στη μητέρα το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Μετά την απόφαση, η μητερα δηλώνει τα εξής στο Mega: 
«Πέρσι δεν το πήγα. Το πήγα κάποιες ημέρες αλλά άκουσα ότι τα κρούσματα αυξάνονται και το σταμάτησα. Και φέτος το πήγα σχολείο και πάλι σταμάτησα γιατί είχε κρούσματα. Ούτε αρνήτρια είμαι, ούτε σε καμιά οργάνωση είμαι».



Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει δεκάδες άλλες περιπτώσεις παιδιών σε όλη την Ελλάδα, που στερούνται την υποχρεωτική μόρφωση.

Κι ενώ η πρώτη καταδικασμένη ισχυρίζεται ότι δεν είναι αρνήτρια, ο σύντροφός της διευκρινίζει ότι κανείς από τους δύο δεν είναι εμβολιασμένος, γιατί, όπως λέει, δεν γνωρίζουν αν τα εμβόλια είναι πιστοποιημένα.

«Οι άλλες μπορεί να είναι αρνήτριες. Εγώ δεν είμαι. Εγώ το είπα καθαρά και αληθινά ότι φοβάμαι γιατί ούτε το παιδί μου μπορεί να είναι με τη μάσκα, με ένα φίμωτρο όπως λέγεται» πρόσθεσε η 33χρονη γυναίκα.

Με αυτό το… φίμωτρο όπως το αποκαλεί θ’ αναγκαστεί πάντως να στείλει την κόρη της σχολείο καθώς κινδυνεύει μέχρι και με αφαίρεση της γονικής μέριμνας αν η κόρη της δεν συνεχίσει κανονικά τη φοίτησή της.

Η γυναίκα υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τους μαθητές, που συστηματικά απουσιάζουν εν μέσω πανδημίας και παραδέχτηκε ότι δεν έστελνε το παιδί της στο σχολείο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Το παιδί μου δεν μπορεί να είναι με τη μάσκα, με ένα φίμωτρο» δηλώνει η 33χρονη μητέρα μετά την ποινή φυλάκισης"

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Κατέληξε βρέφος 52 ημερών

Ανείπωτη τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με ένα βρέφος 52 ημερών να καταλήγει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου από κορονοϊό.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη με συμπτώματα κορονοϊού και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Παρά τη μεγάλη μάχη των γιατρών το 52 ημερών βρέφος δεν τα κατάφερε και έχασε σήμερα τη ζωή του βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του.

Στο θέμα του θανάτου του βρέφους αναφέρθηκε και η Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση της Πέμπτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα μωράκια είναι πιο ευάλωτα, είναι λιγότερο προστατευμένα. Από ό, τι κατάλαβα υπήρχε και ανεμβολίαστο περιβάλλον… Μας λυπεί πάρα πολύ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Κατέληξε βρέφος 52 ημερών"

Ανεμβολίαστοι ή χωρίς την τρίτη δόση το 93,4% των θανάτων στην χώρα μας

Το κύμα της Omicron έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης και αυτό αναμένουμε να φανεί και στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

«Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας » τις επόμενες εβδομάδες ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι.   Οι ειδικοί ανέφεραν μάλιστα ότι με αυτήν την πορεία που παρουσιάζει η διαπσορά του ιού στην χώρα μας είναι πιθανό να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό» υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και ο κόσμος να είναι προσεκτικός. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη συνέντευξη τύπου  τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται. «Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.  

Τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 170.000 ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας  Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα στο 5,7% από 9%.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Μίλησε επίσης για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με έμφαση και σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ότι το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά την πληρότητα των απλών κλινών σε όλη τη χώρα, αυτή είναι στο 63%, ενώ το 88% αγγίζει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση. Ο εμβολιασμός προστατεύει τους εφήβους αλλά και τα παιδιά 5 - 11 ετών ανέφερε.

Δεν έχει τελειώσει η πανδημία 

Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορωνοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.

«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» είπε ο καθηγητής, μιλώντας για σημάδια σταθεροποίησης, με την κατάσταση όμως να παραμένει κρίσιμη. «Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».

Που οφείλονται οι θάνατοι

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η υποπαραλλαγή της Omicron

Σε ερώτηση εάν έχει καταγραφεί παραλλαγή «Omicron 2» ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πως το συγκεκριμένο στέλεχος έχει δύο κλάδους. «Ο κρυφός κλάδος της Omicron έχει πεκταθεί αρκετά στη Νορβηγία» σημείωσε χαρακτηριστικά  ο κ. Μαγιορκίνης αλλά σημείωσε ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει στοιχεία για την εμφάνισή της ή την διασπορά της σε άλλες χώρες. 

Θάνατος βρέφους στη Θεσσαλονίκη - 14χρονος σε ΜΕΘ του Ηρακλείου

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με ένα βρέφος 52 ημερών που κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από κορωνοϊό, η κυρία Γκάγκα είπε ότι τα βρέφη ανήκουν στις πολύ ευαίσθητες ομάδες και προσέθεσε ότι δυστυχώς πιθανότατα «υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον» γύρω από το βρέφος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση ενός δεκατετράχρονου που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης με μυοκαρδίτιδα ως επιπλοκή του κορονοιού, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι μίλησε με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν. Η ίδια έκανε λόγο για προληπτική εισαγωγή του στην ΜΕΘ. Μάλιστα όπως προέβλεψε το παιδί θα βγει από τη ΜΕΘ στο επόμενο εικοσιτετράωρο, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν εμβολιασμένο και είχε μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεμβολίαστοι ή χωρίς την τρίτη δόση το 93,4% των θανάτων στην χώρα μας"

Κορονοϊός – Σουηδία: Χαλαρώνει η καραντίνα με συγκεκριμένες εξαιρέσεις

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας λόγω COVID-19 και θα καταστήσει ευκολότερο για τους υπαλλήλους σε κρίσιμους τομείς όπως το σύστημα υγείας και η αστυνομία να πάνε στη δουλειά τους, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία υγείας, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Όσοι έχουν θετικό τεστ ή ζουν μαζί με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός θα πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες αντί για επτά προηγουμένως, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Ένας μικρός αριθμός εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς δεν θα μπαίνουν καθόλου σε καραντίνα αν δεν έχουν συμπτώματα, ακόμη κι αν είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή.

“Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υψηλό ποσοστό μόλυνσης, που αναμένεται επίσης να αυξηθεί την επόμενη περίοδο, και προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο κοινωνικές λειτουργίες, προσαρμόζουμε τις συστάσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ (testing) και για τους περιορισμούς”, δήλωσε η αξιωματούχος της υπηρεσίας Σάρα Μπάιφορς σε συνέντευξη Τύπου.

Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε πως οι ελλείψεις προσωπικού μπορούν να καταστούν πραγματικό πρόβλημα και πως εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η θέρμανση, η υδροδότηση και η διανομή ίντερνετ καθώς και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να εξαιρούνται από τους κανονισμούς καραντίνας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Σουηδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα νέο ημερήσιο υψηλό μολύνσεων COVID-19, καταγράφοντας 39.938 κρούσματα στις 19 Ιανουαρίου, οριακά μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Η υπηρεσία υγείας ανέφερε πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κινδυνεύει να κολλήσει τον ιό τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς η εθνική δυνατότητα διενέργειας τεστ έχει φθάσει στο ανώτατο όριο.

Η υπηρεσία υγείας ζήτησε από τους ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι να μην κάνουν τεστ ώστε εκείνοι που χρειάζεται να είναι στις δουλειές τους να συνεχίσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της υπηρεσίας υγείας, η Σουηδία μπορεί να φθάσει σε μια κορύφωση 69.000 ημερήσιων μολύνσεων αργότερα αυτό τον μήνα, αλλά με την περιορισμένη δυνατότητα διενέργειας τεστ μπορεί αυτό το επίπεδο να έχει ήδη ξεπεραστεί.

Ο υψηλός αριθμός μολύνσεων ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας, όμως ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται φροντίδα παραμένει πολύ πιο κάτω από την κορύφωση προηγούμενων κυμάτων. Σήμερα, 110 άνθρωποι χρειάζονταν εντατική θεραπεία λόγω της COVID.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε πρόσφατα νέους περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτιστεί η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Σουηδία: Χαλαρώνει η καραντίνα με συγκεκριμένες εξαιρέσεις"

Κορωνοϊός: 18.869 κρούσματα, 81 απώλειες και 688 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.869, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.742.363, εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 446 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 323.060 τεστ, εκ των οποίων τα 30.776 μοριακά και τα 292.284 rapid. Η θετικότητα διαμορφώνεται στο 5,84% έναντι 5,56% χθες.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.139 στην Αττική (7.400 χθες).
  • 1.704 στη Θεσσαλονίκη (1.889 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.013 από την Ανατολική Αττική (974 χθες).
  • 950 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (977 χθες).
  • 429 από τη Δυτική Αττική (398 χθες).
  • 917 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (940 χθες).
  • 1.937 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.107 χθες).
  • 748 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (794 χθες).
  • 1.054 από τον Πειραιά (1.092 χθες).
  • 91 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (118 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 302 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 156 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 89 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 102 στην ΠΕ Άρτας.
  • 672 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 183 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 21 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 124 στην ΠΕ Δράμας.
  • 268 στην ΠΕ Έβρου.
  • 367 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 13 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 72 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 254 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 165 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 779 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 6 στην ΠΕ Θάσου.
  • 72 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 52 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 332 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 278 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 48 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 80 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 123 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 7 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 177 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 59 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 81 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 144 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 253 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 53 στην ΠΕ Κω.
  • 83 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 465 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 143 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 142 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 46 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 30 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 265 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 220 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 5 στην ΠΕ Μήλου.
  • 58 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 52 στην ΠΕ Νάξου.
  • 173 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 16 στην ΠΕ Πάρου.
  • 180 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 211 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 61 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 309 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 179 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 279 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 47 στην ΠΕ Σάμου.
  • 134 στην ΠΕ Σερρών.
  • 26 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 35 στην ΠΕ Σύρου.
  • 23 στην ΠΕ Τήνου.
  • 191 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 153 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 34 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 33 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 212 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 492 στην ΠΕ Χανίων.
  • 69 στην ΠΕ Χίου.
  • 354 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (433 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.366 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 688 (χθες 683). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (81,1%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (18,9%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.945 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 506 (ημερήσια μεταβολή -8.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 526 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 18.869 κρούσματα, 81 απώλειες και 688 διασωληνωμένοι"

Κορονοϊός – Παλαμάς Καρδίτσας: Δύο απολύσεις για τους εικονικούς εμβολιασμούς

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στον Παλαμά Καρδίτσας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα: «Συνεδρίασε σήμερα το Α’βάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο προεδρεύει Πρωτοδίκης και έθεσε σε οριστική παύση των καθηκόντων της (απόλυση) τη διοικητική υπάλληλο που εμπλεκόταν στην υπόθεση εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά καθώς επίσης και τη νοσηλεύτρια του ίδιου Κέντρου Υγείας, η οποία έκανε χρήση πιστοποιητικού από εικονικό εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα, οι ανωτέρω υπάλληλοι ήταν σε αργία 1 έτους.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την η ΕΔΕ που είχε διενεργήσει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, οι «μαϊμού» εμβολιασμοί ήταν δεκάδες, με την διοικητική υπάλληλο να δηλώνει ψευδώς στο σύστημα ότι οι πολίτες είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με εκείνο το πόρισμα, 34 άτομα έλαβαν το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όλοι συγγενείς και φίλοι της διοικητικής υπαλλήλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως στο συγκεκριμένο κέντρο εμβολιάστηκαν 40.000 πολίτες, όταν στην περιοχή της Καρδίτσας κατοικούν μόνον 6.000.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Παλαμάς Καρδίτσας: Δύο απολύσεις για τους εικονικούς εμβολιασμούς"

Με 24 ευρώ θα κάνουν το PCR εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στο Χαλάνδρι

Ο Δήμος Χαλανδρίου με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι μετά από αίτημα του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου προς πιστοποιημένα διαγνωστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, για απομείωση του κόστους διεξαγωγής των μοριακών τεστ (PCR), λόγω της σοβαρής επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, εξασφαλίστηκε για τη σχολική κοινότητα του Χαλανδρίου όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι γονείς τους), τιμή 24 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ.

Με την επιστολή του σε έξι διαγνωστικά κέντρα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος επεσήμανε τη δυσχερή καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας, λόγω της συνέχισης της πανδημικής κρίσης και των αυξημένων αναγκών διάγνωσης και ιχνηλάτησης της Covid -19 και ζήτησε να γίνει μια προσφορά για χαμηλότερη τιμή.

Σημειώνεται ότι όλα τα διαγνωστικά κέντρα πρόσφεραν τιμή σημαντικά χαμηλότερη από το πλαφόν των 47 ευρώ, με την πιο χαμηλή να είναι στα 24 ευρώ. Κατόπιν της θετικής απόκρισης του συγκεκριμένου διαγνωστικού κέντρου, ενημερώθηκαν οι δ/νσεις των σχολείων της πόλης.

Σίμος Ρούσσος: Θετικό μήνυμα η διάθεση κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης

«Ευχαριστώ όλα τα διαγνωστικά κέντρα που απάντησαν στην επιστολή μου και στο αίτημα να λάβουν υπόψη τις εξαιρετικές πιέσεις που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός, λόγω των αυξημένων αναγκών για μοριακά τεστ. Πολύ περισσότερο βέβαια, ευχαριστώ, το διαγνωστικό κέντρο Neoscreen, που πρόσφερε για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές της πόλης και τους γονείς τους, την τιμή των 24 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η διάθεση κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης είναι ένα θετικό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 24 ευρώ θα κάνουν το PCR εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στο Χαλάνδρι"

H πρώτη δήλωση του Βασίλη Λεβέντη: «Ουδέποτε διέπραξα βιασμό, ό,τι έγινε ήταν με την απόλυτη συναίνεσή της»

Ο Βασίλης Λεβέντης που καταγγέλεται για τον βιασμό της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα σπάει τη σιωπή του για πρώτη φορά μέσω δήλωσης που απέστειλε στον ΑΝΤ1 και παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

Η δήλωση προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού και μέσω αυτής ο 27χρονος άνδρας ζητεί να έχει ίση αντιμετώπιση με την 24χρονη καθώς όπως λέει «το να προβάλλεται η μια μόνο εκδοχή, δεν εξυπηρετεί το δικαίωμα ενημέρωσης, ούτε το κοινωνικό συμφέρον».

Ακόμη επισημαίνει ότι «στη δικογραφία υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ,που καταρρίπτουν όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η μηνύτρια», ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσης, αναφέρει ότι δεν υπήρξε βιασμός και ότι η μεταξύ τους σωματική επαφή έγινε με «την απόλυτη γνώση, συναίσθηση και συναίνεση της».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Επί πολλές μέρες τόσον εγώ ως πρόσωπο, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά μου διασύρεται, "δικάζεται" αλλά και "καταδικάζεται", για μια υπόθεση που εκκρεμεί σε στάδιο προδικασίας ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε ένα κράτος δικαίου, ο κάθε κατηγορούμενος [οποιοσδήποτε και αν είναι] τεκμαίρεται αθώος, μέχρι να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία η ενοχή του. Η μονόπλευρη υιοθέτηση μιας κατηγορίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση και διασταύρωση των στοιχείων της δικογραφίας, δεν προάγει τον νομικό μας πολιτισμό και καταστρατηγεί με τον πιο θεαματικό τρόπο το τεκμήριο αθωότητας, που δικαιούται να απολαμβάνει ο κάθε κατηγορούμενος. Η αβασάνιστη αποδοχή των ισχυρισμών της μιας πλευράς παραγνωρίζει ότι σε κάθε υπόθεση υπάρχει και η αντίθετη πλευρά [και στη προκειμένη περίπτωση η δική μου πλευρά, ως κατηγορούμενου. Το να προβάλλεται η μια μόνο εκδοχή, δεν εξυπηρετεί το δικαίωμα ενημέρωσης, ούτε το κοινωνικό συμφέρον. Επέλεξα επί τόσες ημέρες να σιωπήσω, παρά το ότι στην δικογραφία υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ,που καταρρίπτουν όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η μηνύτρια, και το έπραξα, γιατί μόνο η Δικαστική Αρχή μπορεί να κρίνει τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης υπόθεσης και να αποφανθεί επί αυτών.

Ωστόσο, μετά τον καταιγισμό των ειδήσεων, που παρουσιάζουν μονόπλευρα την μια εκδοχή, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε διέπραξα "βιασμό" σε βάρος της μηνύτριας, αφού η μεταξύ μας σωματική επαφή έγινε με την απόλυτη γνώση, συναίσθηση και συναίνεση της και τούτο αποδεικνύεται από πλείστα στοιχεία της δικογραφίας. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα πληροφόρησης, σέβομαι απεριόριστα το δικαίωμα γενετήσιας ελευθερίας του κάθε προσώπου, ζητώ όμως να δημοσιοποιηθούν οι παραπάνω θέσεις μου, αφού βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι η αμφίπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού. Ζητώ να αντιμετωπισθώ ισότιμα με την μηνύτρια, να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά μου, να μη προβάλλεται καταχρηστικά και εντελώς ταξικά η οικονομική θέση και η κοινωνική κατάσταση της οικογένειάς μου, ως δήθεν στοιχείο σε βάρος μου και να γίνει σεβαστό τεκμήριο αθωότητας. Εξυπακούεται ότι αυτή είναι η μια και μοναδική αποτύπωση της θέσης μου, αφού τόσον εγώ, όσο και ο συνήγορός μου, δεν πρόκειται να συντηρήσουμε την αναπαραγωγή δηλώσεων, απαντήσεων, συνεντεύξεων και σχολίων»
.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " H πρώτη δήλωση του Βασίλη Λεβέντη: «Ουδέποτε διέπραξα βιασμό, ό,τι έγινε ήταν με την απόλυτη συναίνεσή της»"

Μετάλλαξη Όμικρον: 15χρονος διπλά εμβολιασμένος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και μπορεί τα συμπτώματά της να είναι ήπια, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται άκρως επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα με τη μετάλλαξη Όμικρον νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης ένα 15χρονο παιδί.

Το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο, είναι διπλά εμβολιασμένο ωστόσο παρουσίασε μυοκαρδίτιδα.

Επτά ακόμα παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.

«Είναι 15μιση χρόνων, έχει ταυτοποιηθεί ότι έχει Covid Όμικρον », είπε, μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γεώργιος Χαλκιαδάκης, διοικητής ΠΑΓΝΗ.

«Για λόγους περισσότερο στενής παρακολούθησης οδηγήθηκε στη ΜΕΘ Παίδων. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και αύριο μάλλον θα επιστρέψει στην απλή κλινική Covid για την αποθεραπεία. Είναι από τα σπάνια περιστατικά που συμβαίνουν. Αν δεν είχε εμβολιαστεί, η κατάστασή του θα ήταν πολύ χειρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «Όμικρον» δείχνει τα δόντια της

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, βαριά νοσήσαντες με «Όμικρον» βρίσκονται ήδη σε ΜΕΘ των νοσοκομείων.

«Στο Αττικόν, από τα 11 δείγματα που στάλθηκαν, οι 7 ασθενείς πάσχουν από Δέλτα και οι 4 από Όμικρον. Καλούμε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην παίρνει στο χαλαρό τη μετάλλαξη Όμικρον».

Και η γενικότερη κατάσταση στο νοσοκομείο Αττικόν όμως είναι ασφυκτική.

Δεκάδες κρεβάτια είναι στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι γιατροί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το παραμικρό σημείο του νοσοκομείου για να περιθάλψουν ασθενείς.

«Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εντός των μονάδων βρίσκονται 610 ασθενείς όταν οι διασωληνωμένοι είναι 683. Με δεδομένο ότι στις ΜΕΘ υπάρχουν και ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι, 70 με 80 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ».

«Το 2021 νοσηλεύσαμε 450 διασωληνωμένους ασθενείς και ως τώρα έχουμε εισαγάγει περίπου 40. Κανένας από αυτούς δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος και ανοσολογικά επαρκής», λέει, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Αττικόν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάποιοι από τους ασθενείς ήταν πλήρως ανεμβολίαστοι, κάποιοι ήταν εμβολιασμένοι αλλά είχε περάσει καιρός από την τελευταία δόση, ενώ κάποιοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι αλλά είχαν σοβαρά ανοσολογικά ελλείμματα.

Την ίδια στιγμή, σοκάρει η δήλωση του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος ξανά κορονοϊό ακόμα και 3 μήνες μετά την ανάρρωσή του.

«Θα πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι το οποίο είναι ούτε εφικτό ούτε διαρκές. Δηλαδή μετά από 3 – 4 μήνες μπορεί κάποιος να κολλήσει ξανά αφότου έχει κολλήσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Όμικρον: 15χρονος διπλά εμβολιασμένος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ"

Χατζηδάκης: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς κατ΄αναλαγία με αναρρωτικές εργαζομένων

Την τροπολογία που κατέθεσε προχθές, για άδεια ειδικού σκοπού, με μειωμένες αποδοχές κατά 50%, στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν με covid, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, για την εν λόγω άδεια προβλέπεται ό,τι και για τις άδειες εργαζόμενων που νοσούν: για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημίωση από τον εργοδότη στο 50% των αποδοχών και για τις άλλες δύο πλήρης κάλυψη από τον εργοδότη και το Ταμείο.

Αναρωτήθηκε συνεπώς για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία μόνο για τους εργαζόμενους γονείς και όχι για τους εργαζόμενους που νοσούν. “Δεν είναι άνθρωποι αυτοί; Βρίσκεστε σε πολιτική σύγχυση”, είπε.

Την απάντηση έδωσε η τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση: “είπατε ότι η άδεια ειδικού σκοπού δίνεται κατ΄αναλογία των παγίων διατάξεων. Δεν έχετε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω και της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά;”.

Σημείωσε δε, ότι αυτή τη στιγμή, 40.000 κρούσματα covid αφορούν παιδιά.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Η κ.Ξενογιαννακοπούλου παρέπεμψε στην τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκαλώντας τον υπουργό να την αποδεχτεί.

Στην τροπολογία τα βασικά σημεία είναι:

Θεωρούμε αδιανόητο να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν.

Είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στον covid-19, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασης της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι.

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, όπως αυτή ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.

Ανάλογη τροπολογία και από το ΚΙΝΑΛ

Τροπολογία όμως κατέθεσε σήμερα και το ΚΙΝΑΛ, με ταυτόσημο, σχεδόν, περιεχόμενο.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο:

- Κατά τη διάρκεια της απουσίας των γονιών από την εργασία, τους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών που δικαιούνται και των ανάλογων ασφαλιστικών και συνεισπραττόμων από τον e-ΕΦΚΑ εισφορών.

- Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ο κ.Χατζηδάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην τροπολογία του ΚΙΝΑΛ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς κατ΄αναλαγία με αναρρωτικές εργαζομένων"

Δήμος Αθηναίων: Οι θερμαινόμενες αίθουσες για τους άστεγους – Χρηστικές πληροφορίες

Ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης από το κρύο λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, διατηρώντας ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες.

Παράλληλα αυξάνονται οι επιτόπιες παρεμβάσεις του Streetwork στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος και απροστάτευτος.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι σήμερα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχει υποδεχθεί στους χώρους του 38 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν στη κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη, σύγχρονη δομή στην οποία μπορούν να βρουν στέγη έως και 400 άνθρωποι σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Η πλήρως ανακαινισμένη δομή είναι βασισμένη πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει στο έμψυχο δυναμικό της προσωπικό με εμπειρία και γνώση στην προστασία των αστέγων. Εκεί, οι συνάνθρωποί μας μπορούν να βρουν, ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθούν, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, να κάνουν ένα μπάνιο και να φυλάξουν τα προσωπικά τους αντικείμενα για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή, στη θερμαινόμενη αίθουσα που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας φιλοξενούνται 19 άτομα, τα οποία λαμβάνουν καθημερινά κουβέρτες και έτοιμα γεύματα.

Τονίζεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών οι θερμαινόμενες αίθουσες στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, που βρίσκεται στην οδό Ταϋγέτου 60 (τηλέφωνα επικοινωνίας 2102011151 και 2102235605) παραμένουν σε 24ωρη λειτουργία, τηρώντας αυστηρά όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ομάδες «Streetwork» του ΚΥΑΔΑ σαρώνουν τις γειτονιές της Αθήνας

Παρά τη δυνατότητα που παρέχει ο Δήμος Αθηναίων να φιλοξενηθούν σε εξειδικευμένες δομές, ορισμένοι επιλέγουν να παραμείνουν στο δρόμο. Για το λόγο αυτό τα κλιμάκια του «StreetWork» ενισχύονται σε όλη την πόλη. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό τους, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ρούχα και ροφήματα.

Από την αρχή της κακοκαιρίας οι ομάδες δράσης «Streetwork» έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 225 επιτόπιες παρεμβάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, προσφέροντας βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η 24ωρη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (210-5246515), ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι, που χρειάζονται βοήθεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Οι θερμαινόμενες αίθουσες για τους άστεγους – Χρηστικές πληροφορίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news