facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του ράλι Ακρόπολις 2022

Η ράμπα της αφετηρίας του ιστορικού ράλι Ακρόπολις 2022, που θα στηθεί στη σκιά της Ακρόπολης, θα υποδεχθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (9:30) 102 πληρώματα και 13 αναβάτες μοτοσικλετών.

Συγκεκριμένα, 36 πληρώματα της κατηγορίας Sporting και ακολούθως 4 της κατηγορίας Legends θα συμμετάσχουν στις 11 ειδικές διαδρομές του αγώνα (έξι το Σάββατο 4/6 και πέντε την Κυριακή 5/6), που έχουν συνολικό μήκος 149,61 χιλιομέτρων. Στον αγώνα Regularity θα διαγωνιστούν 62 πληρώματα αυτοκινήτων και 13 αναβάτες μοτοσικλετών. Μεταξύ των πρώτων περιλαμβάνονται και 8 πληρώματα από το εξωτερικό, καθώς οι αγωνιζόμενοι θα καλύψουν 18 ειδικές διαδρομές ( δέκα την πρώτη και οκτώ τη δεύτερη ημέρα).

ΑΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του ράλι Ακρόπολις 2022 "

Εξαιρείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Βουλγαρία ως το 2024

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ελήφθησαν τη Δευτέρα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, η εξαίρεση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από τις πληρωμές για το φυσικό αέριο και αποκλείονται από τον μηχανισμό μετατροπής ρουβλίων. Δήλωσε δε ότι η εξαίρεση αυτή θα επιτρέψει στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπουργκάς να προσαρμοστούν ώστε να λειτουργούν με μη ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως τόνισε, η Βουλγαρία εξαιρέθηκε λόγω της κατανόησης ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν με ρωσικό πετρέλαιο. Δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ταμειακών ροών από την ΕΕ προς τη Ρωσία θα σταματήσει γιατί οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται σχεδόν στο 90% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες φυσικού αερίου για την Ολλανδία λόγω της άρνησης της Χάγης να συμμορφωθεί με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις πληρωμές σε ρούβλια για να σταματά τον εφοδιασμό για διάφορες χώρες, δήλωσε ο Πέτκοφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι, προφανώς, κάθε χώρα της ΕΕ που τηρεί τη σύμβαση, βλέπει τον εφοδιασμό της να σταματά.

Σε σχέση με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται δυνατότητες μεταφοράς μέσω των αποκαλούμενων θαλάσσιων διαδρόμων.

Όπως δήλωσε ο Πέτκοφ, η Βουλγαρία έχει μια από τις ευνοϊκότερες θέσεις στην Ευρώπη γιατί είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών. Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η φετινή σοδειά σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 7 εκατομμύρια τόνους και η εγχώρια κατανάλωση είναι 2 εκατομμύρια τόνοι. Η Βουλγαρία θα είναι μια λύση στο πρόβλημα και η ίδια δεν θα αντιμετωπίσει κρίση στα σιτηρά. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι τα σιτηρά αποτελούν παγκόσμιο προϊόν και πιθανόν η τιμή τους να αυξηθεί. Εάν δεν υπάρχουν θαλάσσιοι διάδρομοι, η Βουλγαρία είναι μια πιθανή λύση, και το λιμάνι της Βάρνας μπορεί να είναι μια από τις λύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαιρείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Βουλγαρία ως το 2024"

Μπλόκο του ΚΚΕ σε κονβόι του ΝΑΤΟ στην Ηγουμενίτσα – Προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα με σπρέι στα οχήματα

Ένταση επικράτησε στην Εγνατία Οδό καθώς μέλη του ΚΚΕ έβαλαν… μπλόκο σε κομβόι νατοικών οχημάτων, λίγο πριν φτάσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κομβόι με τα 30 περίπου νατοικά είχε εισέλθει από τα Σκόπια στην Ελλάδα, κινήθηκε στην Εγνατία προκειμένου να φτάσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Πρόκειται για στρατιωτικές δυνάμεις που ένα μήνα πριν είχαν κινηθεί και πάλι από την Ιταλία προς τα Σκόπια προκειμένου να πάρουν μέρος σε στρατιωτική άσκηση.

Το απόγευμα και λίγο πριν φτάσουν στο λιμάνι μέλη του ΚΚΕ εισήλθαν στην Εγνατία με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η πομπή.

Ένταση προκλήθηκε όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν με σπρέι να γράψουν συνθήματα σε ένα από τα στρατιωτικά οχήματα.

Εκεί απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που τα συνόδευαν.

Μετά από λίγη ώρα οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα αποχώρησαν και τα στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στο λιμάνι.

Ανάλογες διελεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αναμένονται και τις επόμενες ημέρες.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika1

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika2

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika4

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika3

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika6

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika7

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • natoika8

epiruspost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο του ΚΚΕ σε κονβόι του ΝΑΤΟ στην Ηγουμενίτσα – Προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα με σπρέι στα οχήματα"

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζουμε την συμφωνία Κροατίας – Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Τη συμφωνία Κροατίας – Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Αδριατική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου χαιρετίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, καλεί όλα τα κράτη της περιοχής της Μεσογείου να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Χαιρετίζουμε την συμφωνία μεταξύ της Κροατίας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Αδριατική Θάλασσα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της μοναδικής βάσης επί της οποίας θα πρέπει να επιλύονται τα ζητήματα αυτά, στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και γενικότερα».

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την πρακτική αυτή, καθώς έχει ήδη συνάψει δύο σχετικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει να παραπέμψει από κοινού με την Αλβανία το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Καλούμε όλα τα κράτη της περιοχής να συμμορφωθούν με την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί τμήμα του διεθνούς εθιμικού δικαίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Χαιρετίζουμε την συμφωνία Κροατίας – Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ"

Αντιπολίτευση για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία: Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας

Την κατηγορηματική τους αντίθεση εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στην συμφωνία παράδοσης ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

«Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή τεθωρακισμένων», τονίζει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που αναφέρει τα εξής:

«Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα.

Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη.

Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε τη συμφωνία – Θέλουμε ενημέρωση 

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς.

ΚΚΕ: Άμεσα να δώσουν εξηγήσεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι «απογειώνει» την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους,
ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της
Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπολίτευση για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία: Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας"

Γερμανία: Πρώτη πληρωμή σε ρούβλια από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης».

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας, που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια, αποκάλυψε ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πέρυσι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων. Τον προηγούμενο μήνα η Uniper είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε στα τέλη Μαΐου την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

Η Uniper, που επιδιώκει να πωλήσει τη ρωσική θυγατρική Unipro, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την 1η Ιουνίου την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στη Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νέο σχέδιο πληρωμών της Μόσχας.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Πρώτη πληρωμή σε ρούβλια από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου από τη Ρωσία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί θέλουν τα ελληνικά τεθωρακισμένα οι Ουκρανοί

Σημαντική είδηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, μέσω της ταυτόχρονης αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, έβγαλαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σολτς, το Βερολίνο συμφώνησε να προχωρήσει με την Αθήνα σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Τι στέλνει και τι περιμένει η Ελλάδα

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν στην αποστολή των Σοβιετικής κατασκευής αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 (η Ελλάδα τα είχε παραλάβει το 1994 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας) και θα λάβουν σαν αντάλλαγμα από το Βερολίνο γερμανικά μαχητικά οχήματα πεζικού Marder, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Rheinmetall.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Γιατί στέλνει η Ελλάδα αυτό το υλικό στην Ουκρανία

Πώς φτάσαμε, όμως, στη συγκεκριμένη συμφωνία; Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους συστήματα και οχήματα Σοβιετικής κατασκευής, δεχόταν «ενοχλήσεις» για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Και μπορεί τα συγκεκριμένα «όπλα» να μην θεωρούνται τελευταίας τεχολογίας, ωστόσο οι Ουκρανοί - πρώην Σοβιετικοί γαρ - είναι σε θέση να τα εντάξουν άμεσα στο οπλοστάσιό τους και να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν χωρίς χρονοτριβή και εκπαίδευση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Η χώρα μας, βέβαια, έχει ενταγμένα τα συστήματα αυτά (όπως τα αντιαεροπορικά OSA A/K, TOR-M1 και S-300, πλην των τεθωρακισμένων BMP-1) στο δικό της «οπλοστάσιο» και σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται ξανά σε έξαρση, δεν θα μπορούσε να τα στείλει «ελαφρά τη καρδία» στην Ουκρανία. Κάτι που σχολιάστηκε και από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συγκέντρωση των συμμαχικών υπουργών Άμυνας στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας στα τέλη Απριλίου. Οι σύμμαχοι, από την πλευρά τους, έριξαν στο τραπέζι την ανταλλαγή των σοβιετικών συστημάτων που θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία με συστήματα και οχήματα δικής τους τεχνολογίας, σε μια πρόταση που «ξεκλείδωσε» την ελληνική πλευρά και έπεισε την κυβέρνηση να αποφασίσει την αποστολή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί θέλουν τα ελληνικά τεθωρακισμένα οι Ουκρανοί"

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ»

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, σε υψηλούς τόνους, έστειλε από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy».

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».

«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

«Αυτός είναι ένας νέος κόσμος που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στο ρωσικό λαό εξαιτίας της γεωγραφίας μας και της παράδοσης της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για μένα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε τη σωστή επιλογή κι αυτή ήταν να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία.

Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση.

Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ»"

Gazprom: «Κόβει» το φυσικό αέριο στην Orsted της Δανίας και στη Shell Energy στη Γερμανία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στην Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο εφοδιασμός των δύο εταιρειών με φυσικό αέριο θα σταματήσει την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε η Gazprom.

Η Orsted είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ δήλωσε ότι η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Gazprom: «Κόβει» το φυσικό αέριο στην Orsted της Δανίας και στη Shell Energy στη Γερμανία"

ΕΕ - Εμπάργκο πετρελαίου: «Χαιρετίζει» μετά επικρίσεων την συμφωνία ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα το έκτο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, αλλά επέκρινε την «απαράδεκτη» - όπως τη χαρακτήρισε - καθυστέρηση που επέδειξε η συμμαχία στο να καταλήξει σε συμφωνία για τις τελευταίες κυρώσεις.

«Όταν έχουν περάσει πάνω από 50 μέρες μεταξύ του 5ου και 6ου πακέτου των κυρώσεων, η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για μας» δήλωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα στο Κίεβο.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ - Εμπάργκο πετρελαίου: «Χαιρετίζει» μετά επικρίσεων την συμφωνία ο Ζελένσκι"

Καιρός αύριο: Συννεφιά με αρκετή ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες 1η Ιουνίου

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (01.06.2022). Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι συννεφιές, οι τοπικές μπόρες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και ανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 34 και στη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μπόφορ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου μέχρι 30 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά με αρκετή ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες 1η Ιουνίου"

Gazprom: «Κόβει» το φυσικό αέριο στην Orsted της Δανίας και στη Shell Energy στη Γερμανία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στην Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο εφοδιασμός των δύο εταιρειών με φυσικό αέριο θα σταματήσει την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε η Gazprom.

Η Orsted είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ δήλωσε ότι η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Gazprom: «Κόβει» το φυσικό αέριο στην Orsted της Δανίας και στη Shell Energy στη Γερμανία"

ΣτΕ: Ποιες ελιές είναι «ΠΟΠ Καλαμάτας» και ποιες ελιές Καλαμών

Μόνον οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Άμφισσα).

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

ΣτΕ: Το σκεπτικό της απόφασης για τις ελιές

Το ΣτΕ (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ποιες ελιές είναι «ΠΟΠ Καλαμάτας» και ποιες ελιές Καλαμών"

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Όχι στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία – Απαράδεκτη η παραβατική της συμπεριφορά

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επέλθει η πλήρη άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνα της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερουσιαστής Μενέντεζ: Όχι στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία – Απαράδεκτη η παραβατική της συμπεριφορά"

Επισιτιστική κρίση - To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία αναφέρεται στα συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη παγκόσμια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και καλωσορίζει την Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας (FARM), η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εμπόριο, αλληλεγγύη και την παραγωγή, που στοχεύει στον μετριασμό των συνεπειών για τα επίπεδα τιμών, την παραγωγή, την πρόσβαση και την προμήθεια σιτηρών. Υποστηρίζει επίσης την Ομάδα Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ, την επερχόμενη πρωτοβουλία της G7 για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια (GAFS) και άλλες κοινοτικές και πολυμερείς δράσεις και πρωτοβουλίες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για Διατήρηση του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων διατροφής χωρίς αδικαιολόγητους εμπορικούς φραγμούς, ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τις πιο ευάλωτες χώρες και αύξηση της τοπικής βιώσιμης διατροφικής παραγωγής ώστε να μειωθούν οι διαρθρωτικές εξαρτήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κινητοποίησης αποθεματικών από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των χωρών εταίρων που πλήττονται περισσότερο.

Εν συνεχεία, υπογραμμίζει τη σημασία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στη συμβολή της ΕΕ στην επισιτιστική ασφάλεια και ζητεί την ταχεία υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΓΠ. Λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες για συνεργασία με διεθνείς εταίρους για την προώθηση πιο αποτελεσματικής χρήσης των λιπασμάτων καθώς και εναλλακτικών λύσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επισιτιστική κρίση - To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών"

Εργασία: Διάλλειμα κάθε 4 ώρες & δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας τη Δευτέρα 30 Μαΐου στην εκδήλωση για την απονομή των Health and Safety Awards.

Ο υπουργός τόνισε πως οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαγγελματικών ατυχημάτων ή ασθενειών του παρελθόντος. Ωστόσο το πρόβλημα -όπως κατέδειξαν και τα δυστυχήματα που συνέβησαν πρόσφατα- παραμένει, ενώ νέοι κίνδυνοι αναδύονται. «Η τηλεργασία, οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες, οι νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας δημιουργούν την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πολιτικές ΥΑΕ ώστε να ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα. Η πανδημία του COVID και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην οικονομία και την εργασία ανέδειξαν εμφατικά την σημασία των ισχυρών συστημάτων ΥΑΕ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο όπως επεσήμανε ο υπουργός, περιλαμβάνονται:

· Η κύρωση των Συμβάσεων 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

· Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. «Με την τοποθέτηση του κ. Τζιλιβάκη ως Διοικητή, κάνουμε μία καινούρια αρχή στους ελέγχους. Προς όφελος, όχι μόνο των εργαζομένων που σήμερα αδικούνται ή ακόμη κινδυνεύουν από τη μη τήρηση των κανόνων για την Υγεία και την ασφάλεια, αλλά και προς όφελος των επιχειρήσεων που παίζουν με τίμιους όρους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

· Η έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, από 1η Ιουλίου στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, η οποία εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

· Η θέσπιση ίδιων υποχρεώσεων για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια από τις ψηφιακές πλατφόρμες έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

· Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.

· Η κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

· Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Με τη βράβευσή τους αναγνωρίζουμε εμπράκτως τις καλές πρακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στα θέματα υγείας και ασφάλειας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. «Παρόμοιες εκδηλώσεις και δράσεις αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να αναδείξουμε την τεράστια σημασία των πολιτικών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, όχι υπό το πρίσμα της τυπικής συμμόρφωσης με την νομοθεσία για την αποφυγή κυρώσεων, αλλά για την ουσιαστική αναβάθμισή τους. Να εξασφαλίσουμε άρα με τη συνεργασία όλων, την ποιότητα της εργασίας και το σεβασμό του δικαιώματος του εργαζομένου να εργάζεται σε συνθήκες ασφάλειας και προάσπισης της υγείας του».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργασία: Διάλλειμα κάθε 4 ώρες & δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία "

Ν. Δένδιας από Σεράγεβο: Η Τουρκία εκτίθεται, αποδεικνύει σε όλους ότι μας απειλεί

Μηνύματα στήριξης στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο έστειλε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Σεράγεβο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Τουρκία απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από όπου και αν προέρχεται» διεμήνυσε νωρίτερα ο κ. Δένδιας.

«Η περιοχή μας έχει υποφέρει αρκετά στην πάροδο των χρόνων και πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και πρέπει όλοι να προχωρήσουμε προς το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, σχολίασε:

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.

Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

O υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Σεράγεβο με την ομόλογό του της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Bisera Turkovic και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Josip Brkic.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα:

  • την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, σε οικονομία, εμπόριο, μεταφορές & ενέργεια
  • την επικείμενη Σύνοδος Κορυφής SEECP
  • την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
  • τις εξελίξεις στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την ευρύτερη περιοχή.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας από Σεράγεβο: Η Τουρκία εκτίθεται, αποδεικνύει σε όλους ότι μας απειλεί"

Κορονοϊός: Τέλος η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους από αύριο Τετάρτη – Ποιες οι εξαιρέσεις

Τέλος μπαίνει από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου, στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, δηλαδή σε αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ.

Ωστόσο, παραμένει υποχρεωτική η χρήση της σε μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Επίσης, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στις εξετάσεις μεταξύ αυτών και οι Πανελλήνιες.

Επίσης, παραμένει το ένα rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας:

«Έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό το φθινόπωρο όπως για τη γρίπη».

«Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα», σημείωσε απαντώντας σε σχόλιο για το αν είναι νωρίς για την άρση των μέτρων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Τέλος η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους από αύριο Τετάρτη – Ποιες οι εξαιρέσεις"

Προσωπικός βοηθός ΑμεΑ: Παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 15 Ιουνίου

Παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία έως τις 15 Ιουνίου 2022, με σκοπό τη διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι επιθυμούν, μπορούν υποβάλλουν την αίτηση τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας.

Επισημαίνεται ότι θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας που είχαν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών πριν την σύσταση των ΚΕΠΑ, αλλά και από τις Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε. και Α.Α.Υ.Ε., εφόσον δεν υφίσταται απόφαση των ΚΕΠΑ. Αυτή η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν τέτοια πιστοποίηση εφ’ όρου ζωής και δεν έχουν πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Επίσης, αφορά αποκλειστικώς την α’ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις επόμενες φάσεις, θα πρέπει υποχρεωτικώς να διαθέτουν πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα για έκδοση πιστοποίησης.

Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να μπουν ξανά στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας πλέον τους κωδικούς taxisnet, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, όπως αυτά θα έχουν προκύψει μέσω διαλειτουργικής διασταύρωσης. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, η αίτησή τους θα θεωρείται ότι υποβλήθηκε έγκυρα και θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που προέκυψαν διαλειτουργικώς. Θα παρέχεται δυνατότητα αμφισβήτησης των στοιχείων αυτών. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα κρίνουν τις σχετικές αμφισβητήσεις.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθούν στην υποβολή αιτήσεων. Θα πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους τα έγγραφα που απαιτούνται και συγκεκριμένα: φωτοτυπίες ταυτότητας (των ίδιων και των προσώπων που τυχόν εκπροσωπούν), την πιστοποίηση αναπηρίας τους και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούν τρίτον (κατά περίπτωση: δικαστική απόφαση επιμέλειας, δικαστική απόφαση δικαστικής συμπαράστασης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σύμβαση ή δικαστική απόφαση αναδοχής).

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φάση αφορά σε 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη δεύτερη φάση προστίθενται επιπλέον 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή της υπηρεσίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός βοηθός ΑμεΑ: Παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 15 Ιουνίου"

ΟΑΣΘ: 24ωρη απεργία αύριο, με 138 λεωφορεία και προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια

Με 138 λεωφορεία, τα οποία θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας, θα μετακινηθούν αύριο Τετάρτη οι Θεσσαλονικείς, μετά από την απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η απεργία αναμένεται να ξεκινήσει στις 4:30 το πρωί.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1, που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

«Δυστυχώς γίνεται μια απεργιακή κινητοποίηση αύριο, η οποία δεν έχει κανένα νόημα» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας, εξηγώντας ότι έχει δρομολογηθεί η τακτοποίηση των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο -όπως είπε- είναι γνωστό σε όλους στο Συνδικάτο.

«Δεν υπάρχει κάποια διαφωνία ή αντιπαράθεση στα θέματα αυτά. Χρειάζονται όμως τον χρόνο τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας, ιδίως σε αυτή την περίοδο, που προσπαθούμε να επανέλθουμε μετά από τη διετή πανδημία».

Αύριο το πρωί θα γίνει γνωστή και η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για τη νομιμότητα ή μη της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το Συνδικάτο των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Κατά της αυριανής απεργίας (1η Ιουνίου) προσέφυγε με αγωγή η διοίκηση του Οργανισμού ζητώντας να κριθεί παράνομη και επιπλέον καταχρηστική. Η συζήτηση έγινε νωρίτερα το πρωί στο Πρωτοδικείο με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών.

Κατά πληροφορίες, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί έως τις 8 π.μ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: 24ωρη απεργία αύριο, με 138 λεωφορεία και προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια"

Η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter’s

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη … Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ"

Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η κίνηση της ΔΕΗ να ζητήσει τη διενέργεια πιλοτικής δίκης από τον Άρειο Πάγο

Προς αναβολή βαίνει η αυριανή εκδίκαση της πρώτης συλλογικής αγωγής καταναλωτών εναντίον της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει αυξήσει τους λογαριασμούς σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς η Εταιρεία κατέθεσε αίτημα στον Άρειο Πάγο για πιλοτική δίκη, ώστε να αντικρούσει τις μαζικές προσφυγές της ΕΚΠΟΙΖΩ και του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Θυμίζουμε ότι η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται από το φθινόπωρο και επιλέγεται για υποθέσεις που αφορούν πολύ κόσμο και για τις οποίες εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προσφύγων. Με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, κάποιες υποθέσεις εισάγονται συντομότερα στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο ώστε να επιλυθεί το θέμα ταχέως.

Αυτό επιδιώκει τώρα και η ΔΕΗ. Να κριθεί δηλαδή η υπόθεση σε ανώτατο επίπεδο δικαστικά, ώστε να μην φουντώσει ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω». Προσφεύγοντας απευθείας στον Άρειο Πάγο, παρακάμπτει τις αποφάσεις άλλων δικαστηρίων ανά την Ελλάδα που μπορεί να ήταν και αντικρουόμενες όσον αφορά το ζήτημα που ταλανίζει εκατομμύρια καταναλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ακρόαση των φορέων ώστε να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος εάν και κατά πόσο θα παραπέμψει το ζήτημα σε πιλοτική δίκη, όπως επιθυμεί η ΔΕΗ, αναμένεται σε δύο εβδομάδες από τώρα και ειδικότερα στις 14 Ιουνίου. Αυτό αναμένεται να μεταθέσει χρονικά και την πρώτη συλλογική αγωγή που ήταν να εκδικαστεί αύριο Τετάρτη.

Η νομική υπεράσπιση των καταναλωτών πάντως θα επιδιώξει την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να εμποδιστούν οι διακοπές ρεύματος πριν φθάσει η υπόθεση στο ακροατήριο. Θυμίζουμε ότι έως σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που ζητούν να μην διακοπεί το ρεύμα στους πολίτες, ακόμη και εάν δεν έχει πληρωθεί ο λογαριασμός.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών και η ΕΚΠΟΙΖΩ  ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς, όπως υποστηρίζουν, ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές τη σημασία της και κυρίως χωρίς να έχουν δώσει την άμεση συναίνεσή τους για την επιβολή της. Ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς τον περασμένο Αύγουστο με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αντικαθιστώντας τη ρήτρα ρύπων βάσει της οποίας η χρέωση της κιλοβατώρας συνδέεται με την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Η ενσωμάτωση της ρήτρας συνοδεύτηκε με εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια, τις οποίες μάλιστα αναγνώρισε πρόσφατα η ΡΑΕ στο πολυσυζητημένο πόρισμα για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Συνολικά, από την έκπτωση αυτή ο Ρυθμιστής έχει αφαιρέσει από τη ΔΕΗ 330 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τονίζει ο νομικός εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τετραπλασιασμός όχι του κόστους, αλλά της ρήτρας αναπροσαρμογές η οποία εξοντώνει οικονομικά τα νοικοκυριά. «Όταν έρχεται ο τετραμηνιαίας λογαριασμός 1.000 ευρώ, ποσό που αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογές και όχι το ρεύμα, η μόνη λύση που απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη» σημειώνει, καλώντας τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τη ΡΑΕ να παρέμβουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να ελεγχθεί η ρήτρα και εφόσον κριθεί παράνομη, οι πάροχοι να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα στους καταναλωτές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η κίνηση της ΔΕΗ να ζητήσει τη διενέργεια πιλοτικής δίκης από τον Άρειο Πάγο"

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα - «Ανιστόρητες δηλώσεις, εριστική ρητορική που δεν ακολουθούμε»

Απάντηση στην «κλιμακούμενη προκλητικότητα» της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται τις τελευταίες μέρες τόσο μέσα από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν όσο και λοιπών μελών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ομέρ Τσελίκ, έδωσε η Αθήνα, μέσω τοποθετήσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ενημερώσει αναλυτικά και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, παρουσιάζοντάς του και τους υποτιθέμενους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».  

Απαράδεκτες και ανιστόρητες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας πως 
«αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου, με δηλώσεις του στον Real FM.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Σολτς τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας

Τις προκλητικές δράσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έθεσε επί τάπητος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αυξανόμενη ένταση η οποία έχει προκύψει στην περιοχή μετά τις προκλήσεις κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είδε με καλό μάτι τη λογική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

xartis-kleidi-22

Η αναφορά του πρωθυπουργού έρχεται μετά από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας τόσο δια στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και των υπουργών του. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι πλέον συνομιλητής του, ειδικά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο.

mitsotakis_sholtz__2_

mitsotakis_sholtz__1_

mitsotakis_sholtz__3_

Σακελλαροπούλου: Εριστική η ρητορική της Τουρκίας, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

«Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Εσθονία, όπου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Αλάρ Καρίς.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο Πρόεδροι μετά από τις διευρυμένες συνομιλίες τους στο Ταλίν, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «η Ελλάδα -από την πρώτη στιγμή- καταδίκασε την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αποσταθεροποιεί τη διεθνή έννομη τάξη» και σημείωσε πως «ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες».

Ακόμη, τόνισε ότι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, συνιστούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά χαίρομαι που αυτές τις αρχές του διεθνούς δικαίου συμμερίζεται απόλυτα και η φίλη Εσθονία, με την οποία συνεργαζόμαστε αρμονικά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών».

Όπως επεσήμανε, «η Εσθονία και η Ελλάδα, αν και σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους, γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Για τη χώρα μου, οι κοινές αξίες και αρχές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντιμετωπίζουμε, σχεδόν καθημερινά, μία συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη παραβατική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας, που εγγράφεται -δυστυχώς- στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού, δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση και εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

«Τέτοιος κίνδυνος αναφύεται και από τις επικίνδυνες απόψεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού, όπου η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυρικάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ' όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο - γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κ. Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί, δηλαδή, να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δύο διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολεμικής έντασης που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Σχηματικά οι "οπαδοί της ειρήνης" στηρίζονται στη δήλωση του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν από έναν μήνα περίπου, ότι ο κίνδυνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία εγκυμονεί μία τριπλή κρίση: Στον εφοδιασμό σε τρόφιμα, στην ενέργεια, στις χρηματοοικονομικές αγορές. Την αποκάλεσε μάλιστα "τέλεια καταιγίδα", που θα θέσει σε κίνδυνο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Αντίθετα, οι "οπαδοί της δικαιοσύνης" θέτουν το θέμα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να φύγει αλώβητη από την τεράστια κρίση ασφάλειας που προκάλεσε στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο".

Θεοδωρικάκος: Είμαστε αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να υπερασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα

«Είμαστε αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να υπερασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία, οπουδήποτε αυτό χρειαστεί να γίνει»
, είναι το μήνυμα που έστειλε, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιοποίηση επιδόσεων δικαστικών εγγράφων.

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την κατάσταση στον Έβρο και τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν, στο πρώτο τετράμηνο του 2022. Όπως ανέφερε, έχουν καλυφθεί 37,5 χιλιόμετρα στον φράχτη στον Έβρο και «θα κατασκευαστούν όσο γίνεται περισσότερα χιλιόμετρα αυτού του φράχτη, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που θα διασφαλιστούν, τόσο από την ΕΕ όσο και από τον εθνικό προϋπολογισμό, από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου

Με εμπρηστικές δηλώσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πήρε σήμερα τη σκυτάλη της τουρκικής προκλητικότητας, θέτοντας εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο!

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους.

«Υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, κάτι για το οποίο στέλνει επιστολή, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα. 

Κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική

Ο Τσαβούσογλου επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κίνητρο εξαιτίας του οποίου παραβιάζεται το καθεστώς. «Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας σημειώνοντας: «Εχουν μένος εναντίον μας».

cavusoglu-xartis1

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα - «Ανιστόρητες δηλώσεις, εριστική ρητορική που δεν ακολουθούμε»"

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε αυλή σπιτιού

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με πυροβολισμούς και «αδέσποτες» σφαίρες που εντοπίζονται σε κατοικίες στη δυτική Αττική.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά ενός κατοίκου των Άνω Λιοσίων, να κάνει καταγγελία στην ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πήγες, το μεσημέρι της Δευτέρας (30/5) ένας 37χρονος εντόπισε μία βολίδα των 9mm στην αυλή του σπιτιού του. Οι αρχές εκτιμούν ότι η σφαίρα «προσγειώθηκε» μετά από άσκοπους πυροβολισμούς που έπεσαν πιθανότατα από γλέντι Ρομά, κάτι αρκετά… σύνηθες για την περιοχή!

Ο 37χρονος άμεσα ειδοποίησε το «100», ενώ η σφαίρα μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ για έλεγχο. Για την υπόθεση σχηματίζεται δικογραφία από το ΤΑ Φυλής, που έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της υπόθεσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε αυλή σπιτιού"

5.080 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 12+5 ακόμη θάνατοι, 130 διασωληνωμένοι

Αναμενόμενη είναι η σημερινή αύξηση στα κρούσματα από CoViD. Μείωση παρουσιάζουν οι θάνατοι.

Στην ανακοίνωση 5.080 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και ακόμη 12+5 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Τρίτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 5.080    2.400 
Κρούσματα σε παιδιά 1.105 542
Σύνολο κρουσμάτων 3.453.229  3.447.938   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 570    296 
Νέοι θάνατοι 12+5*    21+4* 
Σύνολο θανάτων  29.845    29.828      
Διασωληνωμένοι 130  130
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  63 62  
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0 3
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   79  98 
Σύνολο τεστ PCR 11.332.519  11.317.272 
Σύνολο rapid tests  71.283.204  71.156.794   
Τεστ ημέρας 141.657  28.655   
Θετικότητα τεστ  3,58%  8,37%    

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 3.284 στην Αττική (1.461 χθες).
  • 321 στη Θεσσαλονίκη (168 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 411 από την Ανατολική Αττική (206 χθες).
  • 519 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (245 χθες).
  • 112 από τη Δυτική Αττική (57 χθες).
  • 434 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (198 χθες).
  • 912 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (396 χθες).
  • 415 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (157 χθες).
  • 450 από τον Πειραιά (178 χθες).
  • 31 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (24 χθες).
Κατανομή

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 2 στο Άγιο Όρος
  • 64 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 49 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 22 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 17 στην ΠΕ Άρτας.
  • 96 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 52 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 20 στην ΠΕ Δράμας.
  • 23 στην ΠΕ Έβρου.
  • 59 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 4 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 6 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 16 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 18 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 111 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 56 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 10 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 55 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 47 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 3 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 34 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 4 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 36 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 19 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 63 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 25 στην ΠΕ Κω.
  • 27 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 94 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 35 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 31 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 4 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 1 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 44 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 69 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 20 στην ΠΕ Νάξου.
  • 20 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 19 στην ΠΕ Πάρου.
  • 17 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 21 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 28 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 33 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 22 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 152 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 21 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 10 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 17 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 41 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 3 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 8 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 13 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 75 στην ΠΕ Χανίων.
  • 15 στην ΠΕ Χίου.

197 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (111 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "5.080 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 12+5 ακόμη θάνατοι, 130 διασωληνωμένοι"

Νέα καταδίκη για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε και πάλι σήμερα την Τουρκία επειδή παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα φυλακίζοντας αυθαιρέτως τον πρόεδρο του τουρκικού κλάδου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι επτά δικαστές αυτού του δικαστικού θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και μια τουρκάλα δικαστής, θεώρησαν ομόφωνα πως η Άγκυρα δεν είχε «εύλογους λόγους» για να θέσει, το 2017, σε προσωρινή κράτηση τον Τανέρ Κιλίτς. Με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κιλίτς.

Αυτός ο τελευταίος κατηγορούνταν για συμμετοχή στην οργάνωση Feto, της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι από το 1999 εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Feto κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Το ΕΔΔΑ «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν εύλογοι λόγοι για να θεωρηθεί ύποπτος ο κ. Κιλίτς ότι διέπραξε κάποια παράβαση, τόσο όσο όταν τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση όσο και όταν η κράτηση αυτή παρατάθηκε», εξηγεί το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η προσωρινή κράτηση του υπευθύνου της μη κυβερνητικής οργάνωσης διήρκεσε περισσότερο από 14 μήνες και παρατάθηκε επανειλημμένα μέχρι που ένα δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του τον Αύγουστο του 2018.

Ο Τανέρ Κιλίτς καταδικάσθηκε στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2020 σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», υπενθυμίζει το δικαστήριο.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει στον ενάγοντα 8.500 ευρώ για υλική βλάβη και 16.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Σε βάρος της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται τακτικά από το ΕΔΔΑ, έχει επίσης ξεκινήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης μια σπάνια διαδικασία κυρώσεων επειδή δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για άμεση απελευθέρωση του μαικήνα Οσμάν Καβάλα, ο οποίος καταδικάσθηκε πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα καταδίκη για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news