facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Ποιοι θα απεργήσουν αύριο: Ποια Μέσα Μεταφοράς δεν θα κινηθούν - Πώς θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου η χώρα καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ εχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Το επιβατικό κοινό αλλά και οι οδηγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς θα υπάρξει ταλαιπωρία από την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους καθώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Πιο συγκκεριμένα ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες Mετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλει ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν από τις 9 πμ έως τις 9 μμ. Δηλαδή θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας τους.

Το συνδικάτο της ΣΤΑΣΥ ζητά την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου. «Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα αύριο ενώ θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης το πρωτοδικείο Πειραια έκρινε παράνομη την αυριανή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ. Από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η αυριανή 24ωρη κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρηση της κινητοποίησης στο λιμάνι του Πειραιά.
Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η απεργία θα ξεκινήσει αύριο στις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

Κάλεσμα για περιφρούρηση απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία - Προσυγκέντρωση στον Πειραιά

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι, να κρίνει παράνομη την αυριανή 24ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ενωσης Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνας Ενωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 αύριο τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ποιοι άλλοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις

Στην κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Εξαιτίας της απεργίας της ΑΔΕΔΥ πρόκειται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα υπουργεία. Παράλληλα θα σιγήσουν και τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο το οποίο, όπως σημειώνει, ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μπορεί η απεργία να προκηρύχτηκε για την ίδια ημέρα από τα συνδικάτα ωστόσο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πρόκειται να γίνουν ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα « Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους , ανάπτυξη δε γίνεται», ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «η κυβέρνηση χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία! Δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο».

Τέλος συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πρόκειται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη (έξω από το εργατικό κέντρο) στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιοι θα απεργήσουν αύριο: Ποια Μέσα Μεταφοράς δεν θα κινηθούν - Πώς θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία"

Αγρίνιο: «Μπήκε με οσφυαλγία και κόλλησε κορονοϊό μέσα στο νοσοκομείο – Πέθανε στη ΜΕΘ»

Για μια πρωτοφανή κατάσταση στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου κάνει λόγο ο δικηγόρος Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος συντονίζει τον δικαστικό αγώνα των οικογενειών που έχασαν τον άνθρωπο τους στο παραπάνω νοσοκομείο.

«Το θέμα τους δεν είναι να πάρουν χρήματα, αλλά απαντήσεις στο πως έφυγαν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή μόνο αυτό τους ενδιαφέρει» λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος Θανάσης Διαμαντόπουλος και προσθέτει: «Για την ώρα εκπροσωπώ τέσσερις οικογένειες αλλά μιλάω και με άλλες που έχασαν τους συγγενείς τους στη ΜΕΘ covid του Αγρινίου και θέλουν να μπουν και αυτές στον δικαστικό αγώνα».

Υπενθυμίζεται ότι 40 από τους 41 ασθενείς που μπήκαν στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου κατέληξαν λόγω κορονοϊού, όπως όμως λένε οι συγγενείς των θανόντων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. «Άνθρωποι οι οποίοι κατά λογική αλλά και ιατρική κρίση δεν θα έπρεπε να καταλήξουν, ασθενείς ηλικίας 35, 37, 40 έως και 60 ετών δυστυχώς κατέληξαν σε αυτή τη ΜΕΘ η οποία έχει ποσοστό θνητότητας 100%» περιγράφει ο κος Διαμαντόπουλος και συνεχίζει:

«Στις οικογένειες που εκπροσωπώ για την ώρα, οι θανόντες είναι από 50 έως 65 ετών. Σκεφτείτε ότι ένας εισήχθη στο νοσοκομείο με οσφυαλγία, χωρίς να έχει καν κορονοϊό. Κόλλησε covid μέσα στο νοσοκομείο. Τώρα προσπαθεί η οικογένεια του να καταλάβει πως έχασε τη ζωή του μέσα στη ΜΕΘ covid».

Η εισαγγελική παραγγελία και οι ιατρικοί φάκελοι που ζητούν οι συγγενείς

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευρυπίδης Νικολάου με εισαγγελική παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ζήτησε να ερευνηθεί άμεσα η υπόθεση της υψηλής θνητότητας στη ΜΕΘ κορoνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου με εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού. Λίγες ακόμα ημέρες νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου, είχε προηγηθεί παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσώλη μετά από τις έντονες δηλώσεις του βουλευτή και γιατρού Μάριου Σαλμά.

Όπως μας εξηγεί ο κος Διαμαντόπουλος: « Οι συγγενείς ζητούν τώρα να δοθούν από το νοσοκομείο στον εισαγγελέα και έπειτα στους ίδιους οι ιατρικοί φάκελοι των αγαπημένων τους. Με τους φακέλους στα χέρια οι συγγενείς θα ορίσουν τεχνικούς συμβούλους/ εμπειρογνώμονες για να πάρουν ένα πόρισμα για το τι συνέβη».

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομειακών παραγόντων αλλά και γιατρών.

Όπως τονίζει πάντως ο δικηγόρος των οικογενειών : « Χαρακτηριστικό της περίεργης αυτής κατάστασης είναι ότι όπως ανέφεραν παράγοντες της περιοχής σε επιστολή τους, στις αρχές του Μαΐου, η οποία διέρρευσε στον τύπο, ενώ σε όλη την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είχαν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ covid περίπου 2000 συμπολίτες μας, από το νοσοκομείο Αγρινίου, όπου και δημιουργήθηκε ΜΕΘ covid στο τέλος του 2020, δεν πήρε εξιτήριο σχεδόν κανένας ασθενής».

”Μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου μας είπαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Θα εξαρτηθεί κι απο το τι θα ζητήσει ο εισαγγελέας. Είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο”

Ο κος Διαμαντόπουλος αποσαφηνίζει πάντως πως σε καμία περίπτωση η κίνηση των συγγενών δεν μειώνει ή ακυρώνει τον τιτάνιο αγώνα του υγειονομικού κόσμου της χώρας που σε βαθμό αυτοθυσίας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του από την αρχή της πανδημίας. – «Παρ’ όλα αυτά πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το τι συνέβη μέσα σε αυτή την κλινική».

Οι προβλέψεις για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης

Όσο για την έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης από νομικής πλευράς, ο κος Διαμαντόπουλος σημειώνει πως αυτή είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Όπως λέει ο ίδιος: «Νομικά μιλώντας θα υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες μιας και ο κορονοϊός εμφανίστηκε πριν από κάποιους μήνες, γεγονός που κάνει όλα τα δικαστικά/νομικά ζητήματα γύρω από την πανδημία να είναι εξ αντικειμένου δύσκολα μιας και δεν υπάρχει προηγουμένη εμπειρία σε αυτά τα θέματα.

Την ίδια στιγμή, είναι εξίσου πρωτόγνωρο να παρεμβαίνει βουλευτής με την ιδιότητα του γιατρού (σ.σ κος Σαλμάς), για να πει ότι υπάρχουν ενδεχομένως διοικητικές αλλά καιποινικές ευθύνες κακουργηματικής μάλιστα μορφής.

Παράλληλα υπάρχει και ένα έγγραφο της καθ’ ύλην αρμόδιας διοικητικής προϊστάμενης του νοσοκομείου από την 6η ΥΠΕ, η οποία ζητά εξηγήσεις από τον παραιτηθέντα διοικητή του νοσοκομείου. Ο τελευταίος δεν απάντησε καθόλου στα ερωτήματα που του τέθηκαν. Αυτά είναι ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι πήγαινε λάθος και ισχυρά χαρτιά για τον αγώνα των συγγενών των θανόντων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: «Μπήκε με οσφυαλγία και κόλλησε κορονοϊό μέσα στο νοσοκομείο – Πέθανε στη ΜΕΘ»"

ΓΣΕΕ: Καλύπτουμε πλήρως την απεργία των ναυτεργατών

Με την επισήμανση πως με την 24ωρη απεργία της, καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας ανεξαιρέτως, όλες τις οργανώσεις-μέλη της - και ως εκ τούτου την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα ναυτεργατικά σωματεία, η ΓΣΕΕ «καλεί τους ναυτικούς της χώρας να απεργήσουν κανονικά».

Παράλληλα καταφέρεται  κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απεργία αναφέροντας: «Με μια προκλητική απόφαση για τα δικαστικά χρονικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κάνει δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Εφοπλιστών και απαγορεύει τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην αυριανή απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Πρόκειται για ένα ισχυρό ράπισμα στη Δημοκρατία, μια επικίνδυνη σελίδα για τη δικαιοσύνη και πρωτοφανή πρόκληση για τα συνδικάτα». 

Όπως επισημαίνει, «μια απαράδεκτη πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και νομικά ενέργεια των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, βρήκε ευήκοα ώτα στη δικαιοσύνη, αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα την αφήσει αναπάντητη. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η απεργία προστατεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, αναγνωρίζεται ρητά και από το ελληνικό Σύνταγμα ως δικαίωμα με συλλογική και ατομική διάσταση για την προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής ελευθερίας» τονίζει η Συνομοσπονδία.

  «Ώρα είναι να θεωρήσουν παράνομη και την απεργία της ΓΣΕΕ…» καταλήγει η Συνομοσπονδία.στην ανακοίνωσή της. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Καλύπτουμε πλήρως την απεργία των ναυτεργατών "

Γιατί οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται ασθενέστερα στο εμβόλιο του κορονοϊού

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Βερολίνου Charité, εξηγούν για ποιο λόγο υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας παρά τους διπλούς εμβολιασμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζει η ηλικία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων αντιδρά λιγότερο αποτελεσματικά στον εμβολιασμό από ό,τι στους νεότερους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Charité, μετά τη δημοσίευση δύο μελετών του στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases». Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει ανοσοποιηθεί το προσωπικό και οι επισκέπτες. Επιπλέον, τα μέτρα υγιεινής και τα διαγνωστικά τεστ παραμένουν σημαντικά.

Μεσοπρόθεσμα, τίθεται το ερώτημα εάν είναι απαραίτητος ένας περαιτέρω ενισχυτικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία του εμβολιασμού τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνα σε μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Βερολίνου από τον Φεβρουάριο. Εκτός από 11 νοσοκόμες που δεν είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν προσβληθεί περίπου 20 διαμένοντες στη Μονάδα από την μετάλλαξη Alpha (B 1.1.7) του Sars-CoV-2. Όλοι εκτός από τέσσερεις που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer.

Οι τέσσερις μη εμβολιασμένοι αρρώστησαν τόσο σοβαρά ώστε έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομείο. Μόνο το ένα τρίτο αυτών που είχαν εμβολιαστεί είχαν συμπτώματα όπως βήχα ή δύσπνοια. Σύμφωνα με το Charité, δύο εμβολιασμένοι που διέμεναν στη Μονάδα πέθαναν, αλλά πιθανόν όχι εξαιτίας της Covid-19.

«Από τη μία πλευρά, διαπιστώνουμε ότι ο εμβολιασμός έχει προστατεύσει στο σύνολό τους αυτούς που διαμένουν στη Μονάδα, αφού η πορεία της νόσου ήταν πολύ ηπιότερη. Ταυτόχρονα όμως, ο αυξημένος αριθμός των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους καθιστά σαφές ότι το εμβόλιο μερικές φορές δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό γι αυτούς», είπε ο Βίκτορ Κόρμαν, αναπληρωτής επικεφαλής του εργαστηρίου για κορονοϊούς του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Charite.

Στη δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer ασθενών άνω των 70 ετών ενός ιατρείου με εκείνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Charité, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 34 ετών. Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, περίπου το 87% των νεότερων είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του Sars-CoV-2.

Μεταξύ των ηλικιωμένων το ποσοστό ήταν σχεδόν μόνο 31%. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι οι νέοι που εμβολιάστηκαν (99%) είχαν αναπτύξει αντισώματα στο αίμα τους. Μεταξύ των ηλικιωμένων, το ποσοστό ήταν περίπου 91%. Επιπλέον, τα αντισώματα ωριμάζουν πιο αργά στους ηλικιωμένους, έτσι ήταν λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον ιό. Ο δεύτερος σημαντικός βραχίονας της ανοσοαπόκρισης, η απόκριση Τ-κυττάρων, ήταν επίσης ασθενέστερος.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους καθυστερεί σημαντικά μετά τον εμβολιασμό και δεν φτάνει στο επίπεδο των εμβολιασμένων νεότερης ηλικίας», συνοψίζει ο καθηγητής Λάιφ Έρικ Ζάντερ, ερευνητής εμβολίων της πανεπιστημιακής κλινικής του Charite με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες και την πνευμονολογία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται ασθενέστερα στο εμβόλιο του κορονοϊού"

Κύπρος: 2 νεκροί και 77 νέα κρούσματα κορονοϊού

Δύο θανάτους και 77 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

43 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 39.124 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,20%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.996, ενώ 367 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από Covid-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 2 νεκροί και 77 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Φορολόγηση έως και 55% σε αναδρομικά συνταξιούχων

Επώδυνη φορολόγηση περιμένει 1 εκατ. συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω επιστροφής ποσών από περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Ο φόρος που πρόκειται να επιβληθεί στα αναδρομικά αυτά μπορεί να ανέλθει έως και 55%, λόγω «εκτόξευσης» των συντελεστών φορολόγησης. Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που κάνει λόγο για άδικη φορολόγηση ποσών που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους, με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς καν τον προβλεπόμενο τόκο 6% κατ' έτος.

Πιο αναλυτικά, 1 εκατ. συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Μάιος 2015-Ιούνιος 2016) διαπιστώνουν τώρα ότι στις βεβαιώσεις αποδοχών που τους χορηγήθηκαν από τον ασφαλιστικό τους φορέα τα ποσά αυτά αναγράφονται ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ανωτέρω έτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για κάθε ένα έτος ξεχωριστά (2015 και 2016) έως το τέλος του 2021. Θα υπάρξει σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων, που πιθανότατα να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων «μεταφράζεται» σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα των συνταξιούχων για εκείνα τα έτη. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στη «δυσάρεστη έκπληξη» να καταβάλουν πρόσθετο φόρο, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης που θα τοποθετηθούν, σε σχέση με το συνολικό εισόδημά τους, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν και πρόσθετη εισφορά αλληλεγγύης.

Οι συντελεστές

Ακριβέστερα, για το 2015, τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε τότε και για το 2016 τα αναδρομικά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυε. Επιπρόσθετα όμως θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%- 4% για το 2015 και 2,2% - 10% για το 2016). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνολική πρόσθετη φορολόγηση, έως 55%, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συνταξιούχου!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε για το συγκεκριμένο θέμα επιστολή διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει την εξαίρεση από τη φορολογία εισοδήματος των αναδρομικών ποσών που εισπράχθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 και αφορούν τις περικοπές που έγιναν το διάστημα Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ τα ποσά αφορούν «σε περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και για την εν μέρει επιστροφή τους από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για το 11μηνο, λόγω σωρείας δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων που επιδίκαζαν ποσά έως την εξόφλησή τους, νομιμοτόκως με 6% ανά έτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε 3338/2021, 3350/2021. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο νομιμοτόκως επιδικάζει ποσά για 5ετία, τα οποία έχουν παράνομα περικοπεί ενδεικτικά αναφέρουμε 504/2021».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αναδρομικά ποσά που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους δόθηκαν άτοκα και όχι με το νόμιμο τόκο…

Ήδη υπάρχει το αίτημα τα αναδρομικά ή να εξαιρεθούν ή να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%, όπως συνέβη με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως έως τώρα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται ώστε να μην παρέμβει στο ισχύον νομοθετικό-φορολογικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά ποσά που εισπράχθηκαν θα φορολογηθούν στα έτη που ανάγονται με βάση την κλίμακα που ίσχυε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολόγηση έως και 55% σε αναδρομικά συνταξιούχων"

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την αυριανή 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών σωματείων

Παράνομη κρίθηκε η αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει, ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η αυριανή 24ωρη κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρηση της κινητοποίησης στο λιμάνι του Πειραιά. Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει, ότι η απεργία θα ξεκινήσει αύριο στις 00:01 τα ξημερώματα έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει, ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την αυριανή 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών σωματείων"

Το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοση αιμορραγία

Ελαφρώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μία αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, που σχετίζεται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου. Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών) που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου είτε της Οξφόρδης/AstraZeneca, είτε της Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να προκαλέσει από μικρές εκχυμώσεις στο δέρμα («μελανιές» λόγω αιματώματος) σε μερικούς ασθενείς έως πιο σοβαρή αιμορραγία σε κάποιους άλλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και παράλληλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο και άλλων αιμορραγικών και αγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, επίσης έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ανεπαρκή θεωρήθηκαν τα στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.

Όπως είπαν, πάντως, οι επιστήμονες, πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, σημείωσαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τέτοια επεισόδια, που να σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να γίνουν κατανοητά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πολύ ξεκάθαρων ωφελειών του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, όσον αφορά την προστασία που παρέχει από τον κορονοϊό. Τόνισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοση αιμορραγία"

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινά από αύριο η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων - Τι ισχύει για τους δικαιούχους

Αύριο, Πέμπτη, στις 15:00, ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου και ώρα 23:59. Υπενθυμίζεται ότι επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στο Νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους και τους παρόχους, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

- Δικαιούχοι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou
- Πάροχοι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-koinonikou-tourismou

Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (ΟΑΕΔ) ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού

Επισημαίνεται ότι η ορθή και πλήρης συμπλήρωση των αιτήσεων, καθώς και η ταυτόχρονη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα βοηθήσει στην ταχύτερη επεξεργασία τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2020: είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση.

Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Συνολικά θα χορηγηθούν 300.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000€.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινά από αύριο η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων - Τι ισχύει για τους δικαιούχους"

Κορονοϊός: Η Ινδική παραλλαγή είναι 60% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική

Η παραλλαγή Delta του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία εκτιμάται πως είναι 60% πιο μεταδοτική από την βρετανική, δήλωσε σήμερα Βρετανός διακεκριμένος επιδημιολόγος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει τονίσει ότι η πλήρης έξοδος της Αγγλίας από το lockdown της Covid-19, που προγραμματίζεται στις 21 Ιουνίου, μπορεί να καθυστερήσει λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Delta.

Ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι εκτιμήσεις για το πλεονέκτημα μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μειώθηκε και «η καλύτερή μας εκτίμηση είναι ότι πιθανόν είναι 60% πιο μεταδοτική».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε τρίτο κύμα λοιμώξεων ενδέχεται να ανταγωνιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του περασμένου χειμώνα στην Βρετανία – που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Alpha, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πως οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία θα μεταφραστεί σε αύξηση του αριθμού θανάτων επειδή χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από σοβαρές ασθένειες της παραλλαγής Delta.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα άλλο τρίτο κύμα τουλάχιστον συγκρίσιμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό νοσηλειών», είπε.

«Νομίζω ότι ο αριθμός θανάτων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος, τα εμβόλια έχουν πολύ αποτελεσματική προστασία… όμως και πάλι ενδέχεται να είναι αρκετά ανησυχητικό. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας πάνω από 127.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, εντούτοις περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) η παραλλαγή Delta μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει μόνο μία δόση αυτών, αν και η προστασία είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Ο Φέργκιουσον ανέφερε ότι έως και το ένα τέταρτο του πλεονεκτήματος μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μπορεί να προέρχεται από την ανοσοδιαφυγή της από τα εμβόλια, λέγοντας αυτό ότι είναι «μια συμβολή αλλά όχι μια συντριπτική συμβολή» για το πλεονέκτημά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Ινδική παραλλαγή είναι 60% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική"

Κορωνοϊός: Στα 890 τελικά τα κρούσματα - 381 οι διασωληνωμένοι, 15 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για  τις τελευταίες 24 ώρες είναι 890, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 412.420 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 39 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.604 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.81 (95%Crl: 0.17 - 1.55)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.346 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.532 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 106 (ημερήσια μεταβολή -16.54%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 139 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα 31 Μαΐου 2021 - 06 Ιουνίου 2021 (2021-W22) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.49% σε σύνολο 291.903 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.12% σε σύνολο 3.151.519 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.22%.

Η γεωγραφική κατανομή των 890 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

56 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

64 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

154 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

64 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

84 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

18 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

2,κρούσματα της Π.Ε Δράμας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

2 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Καρδίτσας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

51 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 890 τελικά τα κρούσματα - 381 οι διασωληνωμένοι, 15 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Άστατος και την Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη προβλέπονται βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μικρής διάρκειας καταιγίδα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά το βράδυ αναμένεται βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις τοπικά αυξημένες με όμβρους και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, βελτίωση το βράδυ. Στις Κυκλάδες σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άστατος και την Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση"

ΝΔ: Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ απαντά σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καταφανές ψεύδος.

«Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε φορέα, όπως και του κάθε πολίτη, να έχει την άποψή του για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο "Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας". Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες», σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ότι στο νομοσχέδιο "επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό". Αποτελεί καταφανές ψεύδος. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μια απλή ανάγνωση αρκεί», προσθέτει.

Τέλος, η ΝΔ επισημαίνει ότι όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. «Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ: Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα"

Κορονοϊός: Μειώνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο και τελειώνει τον Ιούλιο! Μουσική ξανά στην εστίαση και 300 άτομα σε δεξιώσεις

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα, 09.06.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 890 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να κρατά ξανά τα πρωτεία καταγράφοντας 448 νέα κρούσματα επί του συνόλου και την Θεσσαλονίκη να έπεται με 84 .

Μαζί με τον υπουργό Υγείας, στην ενημέρωση βρίσκεται και ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr, ανακοινώνονται νέα μέτρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας, την μουσική στην εστίαση και τον αριθμό καλεσμένων σε δεξιώσεις να παίρνουν το «πράσινο φως» για «χαλάρωση».

Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού για εμβόλιο

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, μιλώντας για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις περιφέρειες.

Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε ξανά τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ το 23,7% των συμπολιτών μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson, είπε επίσης στην καθιερωμένη ενημέρωση του στο Υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι αύριο, Πέμπτη, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 25 έως 29 ετών για όλα τα εμβόλια και πρόσθεσε ότι συνολικά ανοίγουν 420.340 νέα ραντεβού από τα οποία τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Phizer, τα 96 .300 της Johnson and Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα και ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος δείκτης κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1056 κρούσματα. Επίσης επισήμανε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πλέον είναι τα 36 έτη. Όπως εξήγησε όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Άρση μέτρων ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας την άρση περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

  • Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).
  • Από 01/07 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
  • Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
  • Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.
  • Από 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Παραμένουν κλειστά τα… κλειστά σινεμά

Σημειώνεται πως ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν ανέφερε κάτι για τους κλειστούς κινηματογράφους, κάτι που σημαίνει πως… το οποιοδήποτε άνοιγμά τους πάει για αργότερα και σίγουρα όχι πριν τον Ιούλιο.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση Κικίλια και Χαρδαλιά όπως μεταδόθηκε ζωντανά
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Μειώνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο και τελειώνει τον Ιούλιο! Μουσική ξανά στην εστίαση και 300 άτομα σε δεξιώσεις"

Olympic Air: Τροποποιήσεις πτήσεων λόγω απεργιακής κινητοποίησης

Λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (FISO) της ΥΠΑ, από 11:00 έως 15:00 τοπική ώρα, καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) από 11:30 έως 15:30 τοπική ώρα, της Πέμπτης 10ης Ιουνίου 2021, η Olympic Air ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένη να προβεί σε τροποποιήσεις των παρακάτω 15 πτήσεων του εσωτερικού δικτύου της, στις 10 Ιουνίου 2021, ως ακολούθως:

Τροποποιήσεις 15 πτήσεων εσωτερικού της Olympic Air:

Εταιρεία Αριθμός πτήσης Από Προς Αρχική ώρα (Τοπική) Νέα ώρα (Τοπική)

OA 040 ΑΘΗΝΑ ΙΚΑΡΙΑ 11:00-11:50 09:30-10:20

OA 041 ΙΚΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ 12:15-13:05 10:45-11:35

OA 010 ΑΘΗΝΑ ΝΑΞΟΣ 10:45-11:25 09:45-10:25

OA 011 ΝΑΞΟΣ ΑΘΗΝΑ 11:45-12:30 10:45-11:30

OA 044 ΑΘΗΝΑ ΣΗΤΕΙΑ 12:55-13:55 14:30-15:30

OA 045 ΣΗΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 14:20-15:25 15:55-17:00

OA 070 ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΣ 10:30-11:10 09:40-10:20

OA 071 ΠΑΡΟΣ ΑΘΗΝΑ 11:35-12:15 10:45-11:25

OA 098 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΗΜΝΟΣ 09:15-10:15 08:25-09:10

OA 098 ΛΗΜΝΟΣ ΙΚΑΡΙΑ 10:40-11:25 09:35-10:20

OA 099 ΙΚΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΣ 11:50-12:35 10:45-11:30

OA 160 ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 10:50-11:50 09:45-10:45

OA 161 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΑΘΗΝΑ 12:15-13:10 11:10-12:05

OA 272 ΑΘΗΝΑ ΧΙΟ 11:25-12:05 10:05-10:45

OA 273 ΧΙΟ ΑΘΗΝΑ 12:40-13:20 11:20-12:00

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Air com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Olympic Air: Τροποποιήσεις πτήσεων λόγω απεργιακής κινητοποίησης "

Απεργία 10 Ιουνίου: Αλλαγές στις πτήσεις της SKY express

Σε τροποποίηση πτήσεων προχωρά η SKY express, λόγω της συμμέτοχης στη στάση εργασίας των Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ (AFISO) και των Ηλεκτρονικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ATSEP), την Πέμπτη 10 Ιουνίου, που είναι προγραμματισμένη η 24ωρη απεργία. 

Έτσι, το πτητικό πρόγραμμα της SKY express τροποποιείται για την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Ακυρώνονται οι παρακάτω πτήσεις:

GQ 470 Αθήνα – Πάρος

GQ 471 Πάρος – Αθήνα

GQ 071 Αστυπάλαια – Λέρος

GQ 071 Λέρος – Κάλυμνος

GQ 071 Λέρος – Κως

GQ 080 Σητεία-Πρέβεζα

GQ 081 Πρέβεζα- Σητεία

Τροποποιούνται οι παρακάτω πτήσεις:

GQ 100 Ηράκλειο – Ρόδος / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 6:20

GQ 070 Ρόδος – Κως / Νέα ώρα αναχώρησης από Ρόδο 07:50

GQ 070 Κως – Κάλυμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 08:40

GQ 070 Κάλυμνος – Λέρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάλυμνο 09:25

GQ 070 Λέρος – Αστυπάλαια / Νέα ώρα αναχώρησης από Λέρο 10:05

GQ 011 Αστυπάλαια – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αστυπάλαια 10:50

GQ 010 Αθήνα – Αστυπάλαια / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 09:30

GQ 225 Κως – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 11:45

GQ 292 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 14:30

Η SKY express έχει ήδη ενημερώσει προσωπικά τους ενδιαφερόμενους επιβάτες σχετικά με τις τροποποιήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία 10 Ιουνίου: Αλλαγές στις πτήσεις της SKY express"

ΕΛΑΣ: 10 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δολοφονίας 37χρονης και 53χρονου στη Ζάκυνθο

Δέκα άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση ανθρωποκτονίας 37χρονης και απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος 53χρονου, που έλαβαν χώρα την 9η Ιουνίου 2020 στη Λιθακιά Ζακύνθου, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη. 

Από τους εμπλεκόμενους, σημείωσε ο κ. Τζεφέρης, ο ένας βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους τόσο κατά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όσο και κατά το χρόνο διάπραξης και μετά την τέλεση της εγκληματικής πράξης.

Επίσης, πέντε από τους δράστες, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο ένας κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και τέσσερις για συνέργεια σε αυτές τις πράξεις.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες προχθές Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, εντοπίστηκαν οι έξι από τους δράστες, ενώ ένας ακόμα εμφανίστηκε αυτοβούλως.

Σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και σήμερα οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, υπαστυνόμος Α’ Απόστολος Σκρέκας ανέφερε ότι 

"Μεσημβρινές ώρες της 09-06-2020 στη Ζάκυνθο, δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν επανειλημμένα σε βάρος 53χρονου ημεδαπού και 37χρονης ημεδαπής, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, οδηγούμενη από τον πρώτο. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός της συνοδηγού και ο σοβαρός τραυματισμός του οδηγού, ενώ οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από τη συνολική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, όπως σχηματίσθηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα ενός έτους, προέκυψαν με χρονολογική σειρά τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια του εγκλήματος, αλλά και μετά από αυτό, καθώς και η εμπλοκή καθενός από τους δράστες.

Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της 04/05-06-2020, δύο από τους συλληφθέντες (38 & 36 ετών αντίστοιχα), κανόνισαν και πραγματοποίησαν τη μεταφορά του φουσκωτού σκάφους ιδιοκτησίας 44χρονου κατηγορουμένου – μη συλληφθέντα, από την Αθήνα στην Ηλεία.

Εκεί το σκάφος, παρελήφθη από 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης) και με τη βοήθεια 50χρονου συλληφθέντα, το απέκρυψε σε αποθήκη ξυλείας ιδιοκτησίας του τελευταίου, όπου και παρέμεινε κρυμμένο έως και την 08-06-2020.

Βραδινές ώρες της 08-06-2020, οι συλληφθέντες (38 & 39 ετών), μετέβησαν από την Αθήνα στην Ηλεία, όπου σε αποθήκη-ξυλουργείο συναντήθηκαν με τον 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης) και τον 60χρονο συλληφθέντα, ιδιοκτήτη της αποθήκης.

Στη συνέχεια, οικείο πρόσωπο του 60χρονου μετέφερε το σκάφος με φορτηγό όχημα, από την αποθήκη σε λιμάνι μικρών σκαφών, σε παράκτια περιοχή της Ηλείας. Την ίδια μέρα (08-06-2020), οι συλληφθέντες 38 και 39 ετών, έθεσαν εν πλω το σκάφος και μετέβησαν στη Ζάκυνθο.

Κατά την άφιξή τους, τους ανέμεναν οι συλληφθέντες 35 & 36 ετών και η μη συλληφθείσα 27 ετών, με τους οποίους ενώθηκαν σε ομάδα και αναζήτησαν το 53χρονο θύμα.

Αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος την 09-06-2020, οι 38χρονος και 39χρονος συλληφθέντες, με τη βοήθεια συνεργών τους, εγκατέλειψαν σε άγνωστο σημείο τη μοτοσικλέτα, επιβιβάσθηκαν στο ίδιο φουσκωτό σκάφος και διέφυγαν από τη Ζάκυνθο.

Την επόμενη μέρα (10-06-2020), ο 35χρονος συλληφθείς μετέβη σε λιμάνι της Ζακύνθου, όπου με διάφορα καθαριστικά είδη, καθάρισε το σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε σε λιμάνι της Ζακύνθου την 11-06-2020 και κατασχέθηκε.

Η εκπρόσωποςΤύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Άννα - Αννιέλα Ευθυμίου είπε πως:

"Aπογευματινές ώρες της 07/06/2021 πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και προσήχθησαν έξι (6) από τους δράστες της υπόθεσης, ενώ την 08/06/2021 εμφανίστηκε αυθόρμητα ένας (1) ακόμη κατηγορούμενος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο (2) άτομα τα οποία αναζητούνται και ένας (1) έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση για διενέργεια κύριας ανάκρισης. Σε βάρος των δραστών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, πλην του ενός (1) εκ των κατηγορουμένων, που είναι ήδη κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ πρωινές ώρες σήμερα (9 Ιουνίου 2021) οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικά με το ποινικό παρελθόν των δραστών, ενδεικτικά αναφέρεται ότι έξι (6) από τους κατηγορουμένους έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για διάφορα αδικήματα, όπως για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, απειλή, εξύβριση, σωματικές βλάβες, πλαστογραφία, τοκογλυφία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: 10 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δολοφονίας 37χρονης και 53χρονου στη Ζάκυνθο"

Πέθανε μυστηριωδώς 40χρονος στυλίστας – «Είχε κάνει το εμβόλιο AstraZeneca»

Τη σορό του άτυχου 40χρονου εντόπισε η επιστήθια φίλη του και σχεδιάστρια μόδας, Αθηνά Βατικανού, η οποία είχε ειδοποιηθεί από την οικογένειά του, προκειμένου να τον αναζητήσει. Ο 40χρονος στυλίστας Νάσος Κάτρης δεν είχε δώσει σημάδια ζωής για περίπου 24 ώρες και οι γονείς του είχαν ανησυχήσει.

Η Αθηνά Βατικανού πήγε στο διαμέρισμα του στυλίστα και δυστυχώς τον βρήκε νεκρό. Ο στυλίστας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια στο protothema.gr έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca την Δευτέρα 7 Ιουνίου.

stylistas2
stylistas3


«Τον βρήκα νεκρό στο διαμέρισμά του χθες το βράδυ. Οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ που παρέλαβαν τη σoρό του μας είπαν ότι είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται ο θάνατος του με κάποια παρενέργεια του εμβολίου. Ο Νάσος έκανε το εμβόλιο την Δευτέρα το μεσημέρι στις 16.00 και γύρισε σπίτι του. Ηταν μια χαρά. Έφαγε με έναν φίλο του και μετά πήγε να κοιμηθεί. Αυτό που μάθαμε είναι ότι έκανε εμετό, έβγαλε αίμα και πιθανόν να πνίγηκε απ’ αυτό, δηλαδή να έπαθε αναρρόφηση. Το τηλέφωνο του βρέθηκε από την άλλη πλευρά του κρεβατιού. Ο άνθρωπος που μένει ακριβώς από κάτω του, άκουσε φωνές και θορύβους γύρω στις 6 το απόγευμα ωστόσο δεν έδωσε σημασία διότι όπως μας είπε δεν ήθελε να ενοχλήσει. Οι γιατροί μας είπαν ότι μετά την νεκροψία θα μπορούν να ξέρουν περισσότερα σχετικά με το τι προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατό του» τόνισε η σχεδιάστρια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε μυστηριωδώς 40χρονος στυλίστας – «Είχε κάνει το εμβόλιο AstraZeneca»"

Γ.Γεραπετρίτης για self test: «Θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο»

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης σήμερα Τετάρτη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς».

Αναφέρθηκε στον στόχο της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για τη Δυτική Ελλάδα ειδικότερα.

Στα άλλα θέματα της επικαιρότητας, «έδειξε» συγχρόνως διάθεση των self test μέσω των σούπερ μάρκετ και κατάργηση των περιορισμών στο ωράριο μέσα στο καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τέλος, έκανε λόγο για εξορθολογισμό, αφού στο τέλος της ημέρας δεν θα μπαίνει ούτε ευρώ παραπάνω στα δημόσια ταμεία.

Ξεκινώντας από τη γενική τοποθέτηση – διαβεβαίωση ότι ολόκληρη η δυτική Ελλάδα, και ιδιαιτέρως η Αχαΐα, είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής, εξήγησε ότι «η πρώτη περίοδος αποσκοπούσε στο να απεμπλακούν τα έργα, τα οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα για πάρα πολύ χρόνο». Και, συγκεκριμένα, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, «δρομολογείται, αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση – «γέφυρα» για το έργο, έχουν ήδη πάρει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απομένει μόνο η τελευταία έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οπότε αναμένουμε την έναρξη του έργου ακόμη και μέσα στο 2021».

«Σκοπός μας είναι», επιχειρηματολόγησε, «εμπροσθοβαρώς να δημιουργήσουμε για τη δυτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Αχαΐα, ένα χώρο λειτουργικής ανάπτυξης, ένα hub στο οποίο θα είναι ελκυστική η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί και το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής που είναι η ανεργία». Ενώ ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος ότι «το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ΕΣΠΑ όλες τις δράσεις».

«Φρένο» σε πρόωρες εκλογές

Με αφορμή, μάλιστα, το ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα πάμε σε εκλογές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – που είναι και ο μόνος αρμόδιος – το έχει αποκλείσει», τόνισε στη συνέχεια: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς.

​​​​​​​Η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του 2021, ανάπτυξη της τάξης του 4,4%, όταν σε όλη την Ευρώπη έχουμε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (…) υπάρχει μια πολύ σημαντική δυναμική, ένα ρεύμα, ελπίζω αναπτυξιακό, το οποίο θα πρέπει να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το αυξήσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές», κατέληξε με έμφαση.

Ενώ για το έτερο θέμα, αυτό του ανασχηματισμού, επίσης αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, όπως τόνισε, «αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι προέχει το να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Ό,τι χρειαστεί σε επίπεδο παρεμβάσεων, θα γίνει στο χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Είναι πάντως μια στιγμή κατά την οποία η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της χώρας, στην οικονομία, τη διατήρηση της εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία», ανέφερε δείχνοντας και τους τομείς που μπαίνουν σε προτεραιότητα. 

Διασφαλισμένη η επάρκεια των self tests

Στο θέμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, αφού δεσμεύτηκε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η επάρκεια των self tests σε όλες τις φαρμακαποθήκες της χώρας, ο Γ.Γεραπετρίτης έδωσε στοιχεία για την εκπαίδευση:

​​​​​​​«Χθες οι σχολικές μονάδες που ήταν σε πλήρη αναστολή ήταν 0,15% του συνόλου, πρακτικώς δεν υπήρχαν κλειστά σχολεία, τα κλειστά τμήματα ήταν 0,21%».

​​​​​​​Για να ακολουθήσει η είδηση: «θα πάμε κατά πάσα βεβαιότητα μέσω των σούπερ μάρκετ, που έχουν την υποδομή (…) θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε ένα stand το οποίο θα δημιουργηθεί σε αυτά». 

Με προσοχή τα επόμενα ανοίγματα

Ερωτηθείς για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ο υπουργός απάντησε ότι «με προσοχή θα πρέπει να πάμε σε περαιτέρω ανοίγματα, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημαντική μείωση της θετικότητας. Με προσοχή θα πρέπει να πορευθούμε σε σταδιακά ανοίγματα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ωραρίου (…) σταδιακώς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αισθάνομαι ότι θα πρέπει να σταματήσει τελείως το περιορισμένο ωράριο. Ο σκοπός του ωραρίου είναι περισσότερο να αποτρέψουμε τη διασκέδαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο».

​​​​​​​Αντιθέτως, «αυτή τη στιγμή με τις ενδείξεις που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος μεγάλων απαγορεύσεων. Βεβαίως θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν έχει παρέλθει, τα μέτρα φύλαξης θα πρέπει πάντοτε να είναι στο επίκεντρο».

Για τον ΕΝΦΙΑ τέλος, στην απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από ένα γενικό πολιτικό σχόλιο: «όπως συμβαίνει και στο εργασιακό νομοσχέδιο, υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση ή, εν πάση περιπτώσει, έλλειμμα πληροφόρησης», και, εν προκειμένω, «για μακρό χρόνο οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίζονταν με τρόπο που δεν απηχούσε την πραγματική αξία των ακινήτων».

​​​​​​​Εξήγησε δηλαδή ότι υπήρχαν περιοχές υπερεκτιμημένες και περιοχές πολύ υποτιμημένες και πρόσθεσε: «δεν είναι δυνατόν επειδή έχει υπάρξει κρατική αδράνεια για πάρα πολλά χρόνια, σε μια περιοχή που έχει υποβαθμιστεί, δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ με βάση την αντικειμενική αξία πριν από δεκαετίες. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

Αντιθέτως, συνέχισε, «υπάρχουν περιοχές ενόσω είναι πολύ ακριβές στην πραγματικότητα, επειδή δεν έχουν μπει καν στο σύστημα, πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού, να καταστεί πιο δίκαιος ο φόρος». Και, εν κατακλείδι, «στο τέλος της ημέρας το ποσό το οποίο θα αποδίδεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα είναι ακριβώς το ίδιο για το Δημόσιο. Δεν αποσκοπούμε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, το ίδιο θα παραμείνει. Απλώς θα καταστεί πολύ πιο δίκαιο».

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Γεραπετρίτης για self test: «Θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο»"

Ζεφύρι: Πυροβολισμοί σε γλέντι – Σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Μάριου που «έφυγε» από αδέσποτη σφαίρα

Ούτε μέτρα, ούτε κορονοϊός, ούτε καν η σκέψη ενός παιδιού του Μάριου που έφυγε από αδέσποτη σφαίρα πριν από 4 χρόνια στην αυλή του σχολείου του.

Στο Ζεφύρι, δεκάδες άτομα, αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, έστησαν γλέντι το βράδυ της Τρίτης και το χειρότερο, ξεκίνησαν τους πυροβολισμούς στον αέρα μην υπολογίζοντας τίποτα και κανέναν.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, όλα έγιναν την ίδια ημέρα της μαύρης επετείου του θανάτου του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι.

Το γλέντι ξεκίνησε από νωρίς χθες το μεσημέρι, σε σπίτι στο Ζεφύρι. Δεκάδες Ρομά αψήφησαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, έβαλαν τη μουσική δυνατά και ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα και οι σφαίρες έπεφταν βροχή στην περιοχή.

Τραγική ειρωνεία: Χθες πριν τέσσερα χρόνια έπεφτε νεκρός από μια παρόμοια «αδέσποτη» σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου στην αποχαιρετιστήρια σχολική γιορτή, ο 11χρονος Μάριος μπροστά στα μάτια της ίδιας του της μητέρας που είναι δασκάλα και των συμμαθητών του.

Η μητέρα του, Διονυσία Δούλια, ανέβασε μια σπαρακτική ανάρτηση στο προφίλ της στο Facebook.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: Πυροβολισμοί σε γλέντι – Σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Μάριου που «έφυγε» από αδέσποτη σφαίρα"

Ζάκυνθος: Μετά τον εισαγγελέα, στον ανακριτή οι συλληφθέντες για τη δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη - «Δεν έχουμε κάνει τίποτα» δηλώνει ένας εξ αυτών

Στον εισαγγελέα Αθηνών έφτασαν λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης οι επτά συλληφθέντες που κατηγορούνται για την δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη, Χριστίνας Κλουτσινιώτη, πριν από ένα χρόνο στην Ζάκυνθο.

Ανάμεσα στους επτά συλληφθέντες είναι ένας αστυνομικός, δύο σωματοφύλακες γνωστού εφοπλιστή και άλλα άτομα τα οποία είχαν είτε περιφερειακό ρόλο είτε συμμετείχαν ενεργά στην πραγματοποίηση της μαφιόζικης εκτέλεσης. Τα έμπειρα στελέχη της αστυνομίας, από την κεντρική διοίκηση, λειτουργώντας υπό άκρα μυστικότητα, αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους κατάφεραν τελικά να προχωρήσουν σε αυτές τις συλλήψεις μετά από επιχειρήσεις που έγιναν σε όλο το νησί. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν, μέσα στη νύχτα, με σκάφος του λιμενικού στην Κυλλήνη και από εκεί κατευθείαν στη ΓΑΔΑ.

«Όλα είναι κατασκευασμένα» δήλωσε κατηγορούμενος για τη δολοφονία της συζύγου Κορφιάτη. «Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Είναι όλα κατασκευασμένα. Σύντομα θα αποδειχθεί αυτό, μην αγχώνεστε καθόλου» είπε στους δημοσιογράφους έξω από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου και εκτελέστηκαν τα εντάλματα για τη σύλληψή τους στην αρμόδια εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Πλέον, οι επτά συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή Ζακύνθου, προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

dolofonos_zakinthos_evelpidwn_art 

 dolofonos_zakinthos_evelpidwn2 

 dolofonos_zakinthos_evelpidwn
 

Υπενθυμίζεται πως μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη Ζάκυνθο και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι ατόμων για τη  δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές έκαναν τρεις συλλήψεις στη Ζάκυνθο, μία στον Πύργο και δύο στην Αθήνα, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία άτομα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας σωματοφύλακας εφοπλιστή και ένας πρώην αστυνομικός που αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Οι συλλήψεις προέκυψαν από την αρχική κατάθεση που είχε δώσει ο Κορφιάτης στην οποία είχε περιγράψει πώς έγινε η δολοφονία της συζύγου του και ποιοι κρύβονται από πίσω. Ετσι κατάφεραν και οι αστυνομικοί να φτάσουν στα ίχνη τους και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες πρόκειται για μία συμμορία που του νησιού, τα άτομα της οποίας ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών και με την προστασία μαγαζιών.  


sillifthedes_eisaggeleas2
 

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως μιλάμε για μια δικαίωση για την ζωή αυτής της γυναίκας που δεν έφταιγε σε τίποτα» λέει στο protothema.gr ο θείος του Ντίμι Κορφιάτη. Μιλώντας στο protothema.gr, ο Στέφανος Στρούζας, θείος του Ντίμη Κορφιάτη αναφέρει: «Στο μυαλό μου υπάρχουν διάφορα ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις της αστυνομίας για πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ο,τι και να πω είναι πρόωρο. Αυτή την ώρα το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως μιλάμε για μια δικαίωση για την ζωή αυτής της γυναίκας που δεν έφταιγε σε τίποτα. Ήταν άδικος ο τρόπος που έφυγε από την ζωή για εκείνη και τα παιδιά της. Υποψιάζομαι κάποια ονόματα που ίσως να βρίσκονται πίσω από την ιστορία αυτή αλλά μέχρι εκεί. Η αστυνομία κινήθηκε γρήγορα αλλά αν όλα αυτά είχαν γίνει ένα μήνα νωρίτερα θα ήταν διαφορετικά όλα».

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος εφοπλιστή

Το ένταλμα σύλληψης του εφοπλιστή που διαμένει στο Ψυχικό για συμμετοχή στη δολοφονία της 37χρονης, το «βαθύ λαρύγγι» από τη νύχτα της Ζακύνθου που ήθελε να εξιλεωθεί και έδωσε με «το νι και με το σίγμα» την ακτινογραφία των δραστών και το ανεκτέλεστο συμβόλαιο κατά του Ντίμη Κορφιάτη που ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά και εκπορεύεται από το ίδιο κέντρο αποτελούν τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της Ζακύνθου.


sillifthedes_eisaggeleas3
 

Το «βαθύ λαρύγγι» και το κινητό στη φυλακή

Τα όπλα που έχουν στα χέρια τους είναι πολλά.. Καταθέσεις, συνομιλίες από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο, dna αλλά και το «βαθύ λαρύγγι» που ήξερε πράγματα και μίλησε στους αστυνομικούς. Ο μάρτυρας-φωτιά που γνώριζε εκ των έσω όλο το σκηνικό της δολοφονίας του Ντίμη Κορφιάτη πριν ένα μήνα στη Ζάκυνθο και της συζύγου του ένα χρόνο νωρίτερα, μίλησε και σε συνδυασμό με τα αποτυπώματα και το γενετικό υλικό των δραστών που βρέθηκαν, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη μήνυση που είχε καταθέσει ο 54χρονος, οδηγήθηκαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Το πρόσωπο, όχι μόνο δέχτηκε να μιλήσει, αλλά περιέγραψε και λεπτομέρειες που δεν μπορούσε να γνωρίζει αν δεν ήταν μέσα στο σκηνικό. Ως ηθικός αυτουργός φέρεται ο απότακτος αστυνομικός ο οποίος μέσα από τη φυλακή φέρεται να έδινε τις οδηγίες στους δύο εκτελεστές και τους συνεργούς του και μάλιστα το κινητό του τηλέφωνο που κατασχέθηκε έδωσε και αυτό στοιχεία στους αστυνομικούς. Είχε κατασχεθεί και είχε μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας.


sillifthedes_eisaggeleas
 

Η μήνυση και το κίνητρο

 
Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, πέντε μήνες δηλαδή πριν δολοφονηθεί, ο Ντίμης Κορφιάτης περιέγραψε όχι μόνο το χρονικό της δολοφονίας της 37χρονης συζύγου αλλά και τα κίνητρα των δραστών. Συγκεκριμένα για το πώς στήθηκε το σκηνικό θανάτου υποστήριξε: «Ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας της συζύγου μου και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος μου, αναγνώρισα πέραν πάσης αμφιβολίας από φωτογραφίες των δραστών προερχόμενες από κάμερες της περιοχής, επιδειχθείσες από την Αστυνομία σε εμένα τον (σ.σ αναφέρει το όνομα του ανθρώπου ο οποίος έχει συλληφθεί σήμερα) η αναμφίβολή αναγνώριση οφείλεται στον ιδιαίτερο σωματότυπο του και στη χαρακτηριστική στάση που χρησιμοποιεί όταν κάθεται στη μοτοσικλέτα του. [….]. Επίσης το ύψος, η κοιλιά του και η αστάθεια στο βάδισμα του, ένεκα του μεγάλου ύψους και του χαρακτηριστικού βάρους του είναι επιπλέον χαρακτηριστικά που με καθιστούν απόλυτα βέβαιο. Εργάζεται στον εφοπλιστή (σ.σ αναφέρει το όνομα του) ως μέλος του προσωπικού ασφαλείας του και όλα τα μέσα μεταφοράς των δραστών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, το αυτοκίνητο και το φουσκωτό σκάφος είναι ιδιοκτησίας του προαναφερθέντος εφοπλιστή [...]. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας είμαι βέβαιος ότι ήταν ο μηνυόμενος (σ.σ αναφέρει το όνομα ατόμου που έχει συλληφθεί) εξαιτίας του σωματότυπου του και της χαρακτηριστικής διαφοράς ύψους που έχει με τον εκτελεστή, σε συνδυασμό με πληροφορίες που έχω λάβει από ανθρώπους που τον είδαν να διεφεύγει και να επιβιβάζεται στο σκάφος. Στο σχεδιασμό της δολοφονικής επίθεσης συμμετείχε και ο αδερφός του».

Σε ό,τι έχει να κάνει με έναν άλλο από τους συλληφθέντες πρώην αστυνομικό, ο Ντίμης Κορφιάτης αναφέρει στη μήνυση του πως «Επί του παρόντος τυγχάνει κρατούμενος στις φυλακές Πατρών (σ.σ οι πληροφορίες λένε ότι είχε αποφυλακιστεί πριν μερικούς μήνες) εκτίοντας ποινή καθείρξεως 20 ετών για ηθική αυτουργία σε ληστεία η οποία έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2016 σε βάρος του δημάρχου. Στην υπόθεση αυτή ήμουν βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του με αποτέλεσμα να κηρυχθεί ένοχος και να οδηγηθεί φυλακή».

Ο κ. Αλέξης Κούγιας συνήγορος του ενός εκ των συλληφθέντων που κατηγορείται ωε ένας από τους φυσικούς αυτουργούς τονίζει στο protothema.gr: «Σήμερα το πρωί δεν πρόκειται οι κατηγορούμενοι να οδηγηθούν όπως θα οδηγούντο υπό φυσιολογική ροή στον εισαγγελέα ποινικής διώξεως για να ασκήσει διώξεις. Θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα εκτελέσεων, να εκτελεστούν τα εντάλματα και από εκεί και έπειτα θα οδηγηθούν όλοι στον τακτικό ανακριτή Ζακύνθου ο οποίος θα τους δώσει προθεσμία να απολογηθούν μέσα σε πέντε ημέρες. Αυτή είναι η υπόθεση αυτή τη στιγμή. Και για το λόγο αυτό εγώ ήρθα σε πολύ δύσκολή θέση να κάνω ένα εξώδικο στην Αστυνομία, γιατί είχαμε πιστέψει όλοι ότι διενεργείται προανάκριση, πήραν οι αστυνομικοί απολογίες προανακριτικές ενώ εκκρεμεί τακτική ανάκρισή στη Ζάκυνθο, χωρίς να έχουν δικογραφία στα χέρια τους».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζάκυνθος: Μετά τον εισαγγελέα, στον ανακριτή οι συλληφθέντες για τη δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη - «Δεν έχουμε κάνει τίποτα» δηλώνει ένας εξ αυτών"

Διχασμένοι οι υγειονομικοί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους

Διχασμένοι εμφανίζονται οι υγειονομικοί μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι θα αποτελέσουν την επόμενη επαγγελματική ομάδα στην οποία θα επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του Covid – 19.

Μετά την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, το υγειονομικό προσωπικό αλλά και οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πάρουν τη σκυτάλη στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της πανδημίας.

Οι απόψεις των εκπροσώπων των εργαζομένων των υγειονομικών οι οποίο μιλούν στο newsit.gr διίστανται, ωστόσο οι πάντες συμφωνούν ότι όλοι οι συνάδελφοί τους θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

«Η θέση η δική μας και της ομοσπονδίας είναι ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί. Όμως θα πρέπει να τους πείσουμε και όχι να τους υποχρεώσουμε. Θεωρούμε ότι είναι παράνομο, θα πρέπει να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην παρεμβαίνουν τους ανθρώπινους κανόνες. Δεν μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει στο σώμα ενός ανθρώπου χωρίς τη θέληση του. Αυτό θα πρέπει να λυθεί, είναι ένα ηθικό και νομικό ζήτημα», λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Άγιος Δημήτριος, Στέφανος Χατζηλιάδης.

Από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης αναφέρει ότι βάση του Συντάγματος θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του κάθε πολίτη για τον εμβολιασμό του.

«Είναι χρέος να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι ώστε να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και οι ασθενείς, από εκεί και μετά όμως διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα. Είναι προσωπική επιλογή του καθενός και βάσει του Συντάγματος είναι ιατρική πράξη και πρέπει να υπάρχει η συναίνεση του κάθε πολίτη. Διαφωνούμε με τη θέση του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Υπάρχει ένας σκεπτικισμός», αναφέρει ο Πέτρος Κετικίδης.

Σε αντίθετη πλεύση ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης θεωρεί ότι επιβάλλεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό. «Οι υγειονομικοί έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στους ασθενείς. Είναι γεγονός ότι ακόμα και μπαίνοντας στο νοσοκομείο εξεταζόμαστε για αντισώματα και ηπατίτιδα Β και υπάρχει και ισχυρή σύσταση και για το εμβόλιο της γρίπης. Θεωρώ λογικό για μία τέτοια υπερμεταδοτική νόσο να υπάρξει μια υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό του προσωπικού, τουλάχιστον της πρώτης γραμμής. Ο κόσμος σιγά σιγά προχωρά και εμβολιάζεται».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διχασμένοι οι υγειονομικοί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news