facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Μενέντεζ κατά Τουρκίας για τις επιθέσεις σε Συρία – Ιράκ: «Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου»

Bολές κατά της Τουρκίας για τις αεροπορικές επιθέσεις της εναντίον μιας κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ.

Με ανάρτησή του στο Twitter προειδοποιεί ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που αποφάσισε ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και σημείωσε πως οι ενέργειες αυτές «δεν είναι ενέργειες συμμάχου».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων κατά των δυνάμεων εταίρων των ΗΠΑ στις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), έχουν ήδη σκοτώσει αμάχους και καταστρέψει κρίσιμες αστικές υποδομές ενώ απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου». 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενέντεζ κατά Τουρκίας για τις επιθέσεις σε Συρία – Ιράκ: «Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου»"

Μολδαβία: Χωρίς ρεύμα η μισή χώρα λόγω των βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στην Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Περίπου στις 15:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα Κισινάου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters. Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και η Μολδαβία υπέστη μπλακ άουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο. Τ

όσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μολδαβία: Χωρίς ρεύμα η μισή χώρα λόγω των βομβαρδισμών στην Ουκρανία"

Η Ευρωβουλή χαρακτηρίζει τη Ρωσία «χώρα τρομοκράτη» – Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του αναγνωρίζει τη Ρωσία «ως χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία».  To ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι κατά κύριο λόγο μια συμβολική κίνηση χωρίς νομικές συνέπειες. Συνιστά όμως ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα εναντίον της ήδη απομονωμένης Ρωσίας και ένα ακόμη σήμα στήριξης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ο οποίος ζητούσε να κατονομαστεί η Ρωσία ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Στο σχετικό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το χαρακτηρισμό και προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός συστήματος που θα μπορούσε μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο για διώξεις. Αυτό για την ώρα είναι καθαρά θεωρητικό.

Αντίστοιχες προτάσεις για να μπει η Ρωσία στη λίστα των τρομοκρατικών χωρών, έχουν γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες από μέλη του Κογκρέσου.

Ανάμεσά τους και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ενδεχόμενες αγωγές αποζημίωσης των θυμάτων του πολέμου στα αμερικανικά δικαστήρια. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση καθώς θα είχε, λόγω του νομικού πλαισίου, και ανεπιθύμητες συνέπειες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπονομεύσει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να εμποδίσει την Ουάσινκτον να συμβάλει σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και νομικοί αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο καλύτερος τρόπος να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο και να πληγεί στην πράξη είναι να χτυπηθεί με ακόμη περισσότερες κυρώσεις την ώρα που η Ουκρανία θα ενισχύεται με περισσότερα όπλα και με οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα η Μόσχα συνεχίζει το μπαράζ επιθέσεων με 70 πυραύλους Κρουζ, σχεδόν σε όλη την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι  διαμηνύει ότι ο Πούτιν «σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο». Τρεις είναι οι νεκροί στο Κίεβο, ολόκληρη η πόλη της Λβιβ έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ η γειτονική Μολδαβία έχει επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκρίνει το μαρτύριο του ουκρανικού λαού με τον μεγάλο λιμό του Γολοντομόρ, γνωστός και ως «ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας» ως συνέπεια, σύμφωνα με αναλυτές της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε.

ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρωβουλή χαρακτηρίζει τη Ρωσία «χώρα τρομοκράτη» – Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διακόπηκε η εξωτερική ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έμεινε για ακόμη μια φορά χωρίς εξωτερική ηλεκτροδότηση και έθεσε ξανά σε λειτουργία τις γεννήτριες ντίζελ που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ανακοίνωσε απόψε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Το τελευταίο περιστατικό υπογραμμίζει την ολοένα και πιο επισφαλή και προκλητική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, αποκόπηκε ουκ ολίγες φορές από το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, εξαιτίας των βομβαρδισμών για τους οποίους Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Διακόπηκε η εξωτερική ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια"

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Συσπειρώνονται οι «15» απειλώντας με βέτο την Κομισιόν

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου στη δυσθεώρητη τιμή των 275 ευρώ, υπερδιπλάσια δηλαδή από τη σημερινή, θα τεθεί στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. Ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν, κατεβάζοντας «τον πήχη των προσδοκιών» για το αυριανό συμβούλιο αλλά παράλληλα ανεβάζουν το θερμόμετρο των αντιπαραθέσεων.

Κ. Σκρέκας για φυσικό αέριο: Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ

Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία λένε «όχι» στην πρόταση της Επιτροπής, με τον Έλληνα Υπουργό Κώστα Σκρέκα να τονίζει μιλώντας στους ανταποκριτές ότι «Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Από την άλλη, Ολλανδία και Γερμανία λένε «όχι», η δεύτερη εκ των οποίων όμως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την πρόταση. Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας λειτουργικός και έξυπνος μηχανισμός και ο συγκεκριμένος όπως είναι δομημένος, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Συσπειρώνονται οι «15» για άσκηση βέτο κατά της Κομισιόν

«Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 φάνηκαν ενωμένοι. Εάν υπάρξει αύριο αυτή η συνεργασία και ενότητα είτε μπορούν να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής», τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Συσπειρώνονται οι «15» απειλώντας με βέτο την Κομισιόν"

Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;»

Μετά τη «βροχή» καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου» που προκάλεσαν την εξαφάνιση του πάτερ Αντώνιου και της πρεσβυτέρας του, ο ιδρυτής της ΜΚΟ δηλώνει μέσω του Star ότι «δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί», ενώ η πρώην επικεφαλής της Οργάνωσης στέλνει το δικό της μήνυμα.

Σύμφωνα με το Star, ο πατέρας Αντώνιος είναι φιλοξενούμενος σε σπίτι στελέχους της δομής και αυτό που λέει στους ανθρώπους του είναι: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;». Ο πατέρας Αντώνιος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, βρίσκεται κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, δεν μιλά με κανέναν δικηγόρο και δεν έχει τηλεόραση, ούτε διαδίκτυο. Μάλιστα, φέρεται να είναι σε κακή κατάσταση και δέχεται την υποστήριξη γιατρού και ψυχολόγου.

Η πρεσβυτέρα από την πλευρά της είναι εκείνη που του μεταφέρει κάποιες εξελίξεις, αλλά όχι όλες τις πληροφορίες που βγαίνουν στο φως, καθώς φέρεται, να μην μπορεί να τις διαχειριστεί. Η ίδια έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπισή τους και την έχει ήδη αναθέσει σε δικηγόρο, ενώ αναμένεται την υπεράσπισή τους να αναλάβουν ακόμα τρεις πολύ γνωστοί νομικοί.

Η Σταματία Γεωργαντή μάλιστα έστειλε μέσω του Star το μήνυμα ότι «για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει, υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά». Ανθρωποι του περιβάλλοντός τους δε ισχυρίζονται, ότι οι καταγγελίες δεν είναι αληθείς και ότι πίσω από αυτές υπάρχουν θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;»"

Δημοσκόπηση Pulse: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες – Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιθυμία για αυτοδύναμη κυβέρνηση

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό 7% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Οι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές ενώ μοιρασμένοι είναι για το πότε επιθυμούν να στηθούν κάλπες.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 33%, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, ενώ στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ και στο 4% η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜεΡΑ25 συγκεντρώνει ποσοστό 3%.

Στα θέματα εμπιστοσύνης για τα θέματα της οικονομίας και την ανάπτυξης καθώς και για τα εξωτερικής πολιτικής και ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στα θέματα διαφάνεια.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 35%, ο Αλέξης Τσίπρας 26%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 10% και κανένας από τους τρεις 24%.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 43%, ο Αλέξης Τσίπρας 26%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 6% και ο κανένας το 20%.

Στο θέμα της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 27% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8% ενώ ο κανένας έχει ποσοστό 24%.

Στο κομμάτι για την διαφάνεια και ποιος μπορεί να την αντιμετωπίσει καλύτερα ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 28% και ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 12% ενώ ο κανένας έχει ποσοστό 26%.

Όσο για το τι «καίει» τους πολίτες, οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα ενώ ακολουθούν κατά σειρά η εγκληματικότητα, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και οι υποκλοπές.

Ειδικότερα στην ερώτηση «πόσο σας απασχολούν σήμερα» τα μεγαλύτερα ποσοστά καταλαμβάνει η ακρίβεια. Συγκεκριμένα κατά 88% οι αυξήσεις στο ρεύμα, 87% οι αυξήσεις στα καύσιμα, 86% οι αυξήσεις στα τρόφιμα,76% η εγκληματικότητα, 71% τα ελληνοτουρκικά, 58% το μεταναστευτικό και το 47% οι υποκλοπές.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά όλη τη δημοσκόπηση της Pulse

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες – Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιθυμία για αυτοδύναμη κυβέρνηση"

Ειδικό Δικαστήριο: Ο Κώστας Βαξεβάνης επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο

Με την κατάθεση του εκδότη της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη συνεχίστηκε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει με αφορμή δημοσιεύματα πίσω από τα οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και αφορούσαν τόσο την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Ράικου όσο και της πρώην εισαγγελέα εφετών Γεωργίας Τσατάνη και τους χειρισμούς τους σε υποθέσεις.

Ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε λόγο για «απόκρυψη στοιχείων» σχετικά με την Ελένη Ράϊκου ενώ επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο όταν κλήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του. «Κατά την κατηγορία φέρεται ότι διοχέτευσε τις αναφορές σε εσάς ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος» ήταν η ερώτηση της προέδρου με τον μάρτυρα να απαντά: «Όποιος το λέει πρέπει να το αποδείξει. Και εγώ κινδύνεψα να βρεθώ εδώ, το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που το λέει. Ότι καταθέτω και αφορούν την κυρία Ράϊκου και την κυρία Τσατάνη θέλω να διαβιβασθούν στον εισαγγελέα και να διωχθούν για ψευδορκία».

Ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε πως τα τελευταία τρία χρόνια ταλαιπωρείται κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα». «Εγώ αποκάλυψα την υπόθεση της «Novartis» όχι μόνο για να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι αλλά και να καταγραφεί η ιστορική αλήθεια. Για τις δύο εισαγγελείς που με έχουν κατηγορήσει έχω αποκαλύψει σκανδαλώδη για εκείνες θέματα» ανέφερε και στη συνέχεια εξέφρασε τη θέση πως η Ελένη Ράικου έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο. «Η κ. Ράϊκου ήταν εμπλεκόμενη σε πολλά πράγματα και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ήταν κατηγορούμενη. Είχε να μην πω προσωπική, σίγουρα οικογενειακή σχέση μέσω του συζύγου της γιατρού που συμμετείχε στο πρόγραμμα «Novartis». Έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση. Ένα ανώτατο στέλεχος της «Novartis» επιχείρησε να αυτοκτονήσει από τον 11ο όροφο του Χίλτον. Κατά περίεργο τρόπο ζήτησε να μιλήσει με την κυρία Ράϊκου. Η οικογένεια Ράϊκου ήταν σχετιζόμενη με το χώρο του φαρμάκου και τα κόλπα στο χώρο του φαρμάκου» . Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του με το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Κ. Βαξεβάνης είπε: «Τον Παπαγγελόπουλο τον έχω κατεβάσει από το γάιδαρο ,όπως λένε στο χωριό μου».

«Δεν είχε ενημερωθεί η Ελένη Τουλουπάκη»

Νωρίτερα, κατέθεσε ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του επικοινωνία μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη την περίοδο που ως επίκουρος υπηρετούσε στην Εισαγγελία ο εισαγγελέας Στέλιος Μανώλης.

Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός πως δεν είχε αντιληφθεί τηλεφωνική ή δια ζώσης επαφή των δυο κατηγορουμένων σημειώνοντας πως ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την επίμαχη περίοδο είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία τους μόνο δύο εθιμοτυπικές επισκέψεις.

Αναφερόμενος στον τρόπο και τον χρόνο που αποφασίστηκε η διαβίβαση της δικογραφίας για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή , στη Βουλή , που συνδέεται με το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας που αντιμετωπίζει η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε πως «το περιεχόμενο ξεκάθαρα δεν αποτελούσε μήνυση, ούτε μηνυτήρια αναφορά, δεν κατήγγειλε προσδιορισμένη πράξη ούτε συγκεκριμένο πρόσωπο». «Δεν είχε άμεσα ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία, μόνο κάποιοι πίνακες με τιμές φαρμάκων και αναφερόταν σε τρόπους τιμολόγησης», υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη πως δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις να αποσταλούν αμελλητί στη Βουλή.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η Ελένη Τουλουπάκη ενημερώθηκε για την ύπαρξη των επίμαχων αναφορών στις αρχές του 2018, όταν ετοιμαζόταν η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένες αναφορές πήραν το δρόμο για τη Βουλή ήταν γιατί μεταξύ άλλων οι προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούσαν για τον τρόπο τιμολογήσεων των φαρμάκων. «Ως εκ τούτου με τις καταθέσεις όπου γινόταν αναφορά σε υπουργικές πράξεις έκρινα ότι έπρεπε οι αναφορές να διαβιβαστούν ως στοιχεία, να συναποσταλούν» τόνισε ο μάρτυρας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο: Ο Κώστας Βαξεβάνης επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες στα νότια – Αναλυτική πρόγνωση

Στα… δύο ο καιρός αύριο, Πέμπτη (24.11.2022). Στη Νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Καλοκαιρία στις άλλες περιοχές της χώρας. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στη νότια Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες στα νότια – Αναλυτική πρόγνωση"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χαστούκι» σε Τουρκία για τους ρωσικούς S-400 - «Μην τους χρησιμοποιήσετε, δώστε τους πίσω»

Με ένα νέο μήνυμα για τους S-400 επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέποντας για ακόμα μια φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα.

Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400. Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών (Μιχάλης Ιγνατίου, Λένα Αργύρη, Πέτρος Κασφίκης), εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA .

Όπως σημείωσε, «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χαστούκι» σε Τουρκία για τους ρωσικούς S-400 - «Μην τους χρησιμοποιήσετε, δώστε τους πίσω»"

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: «Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις»

Απάντηση στην αντίδραση της Τουρκίας για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης δίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: «Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις»"

«Σκοτεινή πόλη» το Κίεβο – SOS της Ουκρανίας στον OHE για τις υποδομές

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα ζητήσει το Κίεβο, προκειμένου να συζητηθούν οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον υποδομών παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από τις επιθέσεις, σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου, «ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν». Άλλες πληροφορίες δεν δόθηκαν.

«Η δολοφονία πολιτών και η καταστροφή πολιτικών υποδομών είναι τρομοκρατικές ενέργειες. Η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να ζητάει μια αποφασιστική απάντηση από τον κόσμο σε αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις προμήθειας ενέργειας της Ουκρανίας. Σήμερα, εκρήξεις καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας», ανέφερε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άφησαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας χωρίς ρεύμα και νερό.  Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεξίι Κουλέμπα, ανακοίνωσε  ότι «όλη η περιοχή είναι χωρίς φως», ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε πως επλήγη «μια εγκατάσταση “υποδομών”, ανακοινώνοντας ότι η παροχή νερού “διακόπηκε παντού στο Κίεβο».

Η ουκρανική ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας DTEK επιβεβαίωσε στο Telegram πως εφαρμόστηκαν «έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό».

 Αποσυνδέθηκαν πυρηνικοί σταθμοί

Παράλληλα, τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί  “αποσυνδέθηκαν” από το ηλεκτρικό δίκτυο, λόγω μείωσης της ισχύος στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας.

«Το έκτακτο σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς Ρίβνε, Πιβντενουκραίνσκ και Χμελνίτσκι, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αποσύνδεση όλων των μονάδων παραγωγής», ανέφερε η Energoatom στο Twitter.

«Μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος η παροχή ηλεκτρισμού από τον πυρηνικό σταθμό θα επαναληφθεί», διευκρίνισε η Energoatom.

Η εταιρία ανέφερε επίσης πως η παροχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη,  που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε από το ουκρανικό δίκτυο.

Μαζικά blackout προκάλεσαν τα ρωσικά χτυπήματα και στην Μολδαβία που είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκοτεινή πόλη» το Κίεβο – SOS της Ουκρανίας στον OHE για τις υποδομές"

Συνήγορος του Πολίτη: «Όλα τα ιδρύματα είναι κακοποιητικά» – Η αναφορά για «Κιβωτό του Κόσμου»

Δήλωση σοκ από βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη μετά και τις εξελίξεις με την «Κιβωτό του Κόσμου». Μιλώντας σε ημερίδα σχετικά με την αναδοχή παιδιών, η Θεώνη Κουφονικολάκου τόνισε πως «όλα τα ιδρύματα είναι de facto κακοποιητικά».

Την ίδια ώρα που το θρίλερ με την «Κιβωτό του Κόσμου» συνεχίζεται με καθημερινές αποκαλύψεις, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ίδια ημερίδα, στην οποία παρενέβη η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, κ.  Κουφονικολάκου, το ενδιαφέρον των γονιών για αναδοχή είναι πολύ μικρότερο από ό,τι για υιοθεσία.

«Όλα τα ιδρύματα είναι de facto κακοποιητικά, δεν χρειάζεται να εστιάσουμε στην κακοποίηση που ασκείται από το προσωπικό», δήλωσε η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, μιλώντας σε ημερίδα σχετικά με την αναδοχή παιδιών.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα (σ.σ. «Κιβωτός του Κόσμου»), η κυρία Κουφονικολάκου ανέφερε ότι «η απουσία προσώπου αναφοράς για το παιδί στα ιδρύματα, δηλαδή η ματιά του αποκλειστικού φροντιστή, είναι κακοποιητική, είναι σε τέτοιο βαθμό παραμελητική ώστε υπονομεύει την πλήρη ανάπτυξη του παιδιού που θα βρεθεί εκεί». Επίσης, στα ιδρύματα, συνέχισε η ίδια, τα παιδιά πολύ συχνά δεν έχουν φροντίδα για την εκπαιδευτική τους ένταξη, για ζητήματα ψυχικής υγείας και για την κοινωνικοποίησή τους, δεν έχουν καμία ενίσχυση της σχέσης με τη βιολογική οικογένεια ή με το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Συνήγορος του Πολίτη: Αιχμές για την Πολιτεία

Αναφερόμενη στα κενά του συστήματος παιδικής προστασίας, η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη παρατήρησε ότι οι επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, ενώ παρατηρούνται ιδιαίτερα ανομοιογενείς πρακτικές σε υπηρεσίες ελλείψει πρωτοκόλλων υποστήριξης, παρέμβασης, διερεύνησης και ως προς την υποστήριξη της οικογένειας και ως προς την εποπτεία της αναδοχής και των ιδρυμάτων. Επίσης, οι θεσμικές παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και έλλειψη βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας, τα οποία παρουσίασε η ερευνήτρια Θεοδώρα Μώρου, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού αναδοχών και υιοθεσιών το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, την περίοδο από 4 Οκτωβρίου 2021 ως 3 Οκτωβρίου 2022 οι ολοκληρωμένες αναδοχές ανήλθαν σε 98 και υιοθεσίες σε 158. Την περίοδο 7 Ιουλίου 2020 ως 3 Οκτωβρίου 2021 οι ολοκληρωμένες αναδοχές ήταν 419 και οι υιοθεσίες 386. Επιπλέον, το ενδιαφέρον των γονιών για αναδοχή είναι πολύ μικρότερο από ό,τι για υιοθεσία. Την περίοδο 7/7/2020-3/10/2022 οι εγκεκριμένοι γονείς για αναδοχή ήταν 45 ενώ οι ανήλικοι προς αναδοχή 624, ενώ από την άλλη πλευρά οι γονείς για υιοθεσία ήταν 1.580 την ώρα που οι ανήλικοι για υιοθεσία ήταν μόλις 114.

Παιδιά μεταναστών και προσφύγων

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία για την αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ασυνόδευτα παιδιά αποκλείονται από την αναδοχή γιατί είναι άνω των 12 ετών.

Όπως είπε ο Ανδρέας Δήμου, συνεργάτης της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μόλις έξι ή επτά αναδοχές είναι σε διαδικασία υλοποίησης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ύψιστης σημασίας την αναδοχή και για τα ασυνόδευτα παιδιά παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα βρίσκονται για λίγο καιρό στην Ελλάδα και αναμένουν την επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες.

Σημαντική χαρακτήρισε ο Ανδρέας Κασκανιώτης, κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, την ανάγκη αναδοχής και των παιδιών με αναπηρία, όπως και την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών υποστήριξής τους.

Τη διαδικτυακή συζήτηση για τον θεσμό της αναδοχής διοργάνωσε το ΚΜΟΠ- Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «FAB! Φροντίδα οικογενειακού τύπου για παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες», η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση και επέκταση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής για ασυνόδευτα παιδιά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής: την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη: «Όλα τα ιδρύματα είναι κακοποιητικά» – Η αναφορά για «Κιβωτό του Κόσμου»"

Κιβωτός του Κόσμου: Η πολυτελής ζωή του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας - Τα πανάκριβα αυτοκίνητα και οι μεζονέτες

Βόλτες με πανάκριβα αυτοκίνητα, διαμονή σε μεζονέτες και ταξίδια που έβαζαν σε σκέψεις, είναι η αθέατη ζωή του πατέρα Αντωνίου.

Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης όσο και από εργαζομένους, το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εθελοντές και πρώην εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού» περιέγραψαν στο Live News σκηνές που τους είχαν προβληματίσει, με τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το Mega. «Ερχόντουσαν και ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα με πανάκριβα αυτοκίνητα στη δομή στην Πωγωνιανή. Porsche Cayenne με φιμέ τζάμια».

Μάλιστα, μετά από 7μερη κρουαζιέρα με παιδιά της «Κιβωτού», ο πατέρας Αντώνιος αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά και ορισμένοι από τους επιβάτες τον είδαν να κατευθύνεται σε σημείο που τον περίμενε οδηγός, μπροστά από ένα άλλο πολυτελές τζιπ.

«Όταν αποβιβάστηκαν, μπήκε αυτός σε ένα μεγάλο τζιπ Mercedes, με σκούρα τζάμια για να μην φαίνεται, με οδηγό» δήλωσε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου στο Live News.

Οι μεζονέτες σε Ραφήνα και Βραυρώνα

Επίσης, στις κρουαζιέρες δεν πήγαιναν όλα τα παιδιά, αλλά λίγα και εκλεκτά, όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης. Η επιστροφή στην Αθήνα, έβρισκε τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα είτε στη Ραφήνα είτε στην περιοχή της Βραυρώνας όπου βρίσκονταν οι δύο μεζονέτες τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για τις αγορές των ακινήτων αλλά και για τα πανάκριβα αυτοκίνητα, με την έρευνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου: Η πολυτελής ζωή του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας - Τα πανάκριβα αυτοκίνητα και οι μεζονέτες"

Πατέρας Αντώνιος: Ο Ιρακινός πρόσφυγας που όρισε γενικό διευθυντή στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Τέσσερις στενοί συνεργάτες που είχε ο πατέρας Αντώνιος στην “Κιβωτό του Κόσμου“, βρίσκονται στο στόχαστρο της Αστυνομίας και ερευνώνται για τις καταγγελίες που αφορούν ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις παιδιών μέσα σε δομές της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, πρόκειται για:
– Τον Α. Ι. 34 ετών, «δεξί χέρι» του πατέρα Αντωνίου, με καταγωγή από το Ιράκ. Ήταν Γενικός Διευθυντής, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρήκε δουλειές στην «Κιβωτό» στη γυναίκα και τα αδέλφια του
– Τον Α. Ι. αδελφό του Γενικού διευθυντή, στέλεχος και οδηγός αυτοκινήτων της δομής. ήταν επίσης και διερμηνέας
– Τον Π.Σ. 34 ετών, ο οποίος ήταν «Κιβωτό» από 1998. Ήταν από τα στελέχη που έβαζαν τιμωρίες, ενώ η σύζυγός του ήταν κοινωνική λειτουργός και μέλος του ΔΣ της οργάνωσης
– Τον Π.Μ. 39 ετών. Ο συγκεκριμένος ήταν ο πιο «έμπιστος» και μόνιμο μέλος του ΔΣ. Ήταν επίσης αυτός που αγόρασε τη μεζονέτα από πατέρα Αντώνιο.

Η πολυτελής ζωή του 34χρονου Ιρακινού

Εντύπωση προκαλεί η πολυτελής ζωή του 34χρονου Α.Ι., ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής στην “Κιβωτό του Κόσμου” και “δεξί χέρι” του πατέρα Αντώνιου. Ο πρόσφυγας από το Ιράκ μπήκε σε δομή όταν ήταν 9 ετών, μεγάλωσε εκεί και στη συνέχεια έγινε γενικός διευθυντής. Τα αδέλφια, η σύζυγος του και η αδερφή της, επίσης εργάζονταν εκεί.

«Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δε δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον… ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους.

»Εγώ τους ξέρω απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια, είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή», λέει μάρτυρας.

Ο 34χρονος είναι από τα πρώτα παιδιά που έμειναν στην Κιβωτό. Τον συνάντησε ο πατέρας Αντώνιος να παίζει σε μια πλατεία την ώρα που έπρεπε να είναι στο σχολείο και θέλησε να μάθει την ιστορία του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο “Live News”, η ιστορία της ζωής του 34χρονου πάντα προκαλούσε ερωτήματα, καθώς από τη στιγμή που ενηλικιώθηκε, ξαφνικά έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια και ακριβά ρούχα.

«Είναι ο… αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο … είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δε μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα».

Η αναδοχή που… εξέπληξε

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Live News”, ο 34χρονος παρουσιάστηκε ως ανάδοχος γονιός ενός παιδιού από τη δομή, εγείροντας ερωτήματα για το εάν πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει.

«Ξαφνικά, ο… εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού, 4 ετών από την Αλβανία, μέσα από την ‘Κιβωτό’. Το έλεγε παντού και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς ένας τόσο νέος άνδρας, μόνος του, κατάφερε να γίνει ανάδοχος, ενώ ζευγάρια που παλεύουν να το καταφέρουν χρόνια, απορρίπτονταν από την ‘Κιβωτό’.

»Όλοι αναρωτηθήκαμε για τα κριτήρια και πώς τα πληροί. Βέβαια, βλέπαμε ότι το χρήμα ρέει άφθονο. Ταξίδια, ζωή με ανέσεις. Είπε μάλιστα ότι έπαιρνε και επίδομα αναδοχής. Λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε μία εργαζόμενη από την ‘Κιβωτό’. Ένας γάμος πλουσιοπάροχος».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατέρας Αντώνιος: Ο Ιρακινός πρόσφυγας που όρισε γενικό διευθυντή στην «Κιβωτό του Κόσμου»"

Δικαίωμα εξαγοράς για καταπατημένα δημόσια ακίνητα

Το δικαίωμα εξαγοράς 25.482 καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου απ’ όσους ιδιώτες τα κατέχουν αυθαίρετα εδώ και δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω του σχεδίου αυτού, η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να διασφαλίσει πρόσθετα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνοντας ταυτόχρονα τέλος στις πολύχρονες δικαστικές διαμάχες που κοστίζουν χρόνο και χρήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Όμως, πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, θα πρέπει να επιλυθεί μία εκκρεμότητα: να ξεμπλοκαριστούν οι καταπατημένες εκτάσεις που έχουν περιληφθεί στα χαρτοφυλάκια της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του Υπερταμείου. Μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά, το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov.gr, για δημόσια διαβούλευση.

Η προώθηση του νομοσχεδίου προαναγγέλλεται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις σελίδες 217-218 της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Στις σελίδες αυτές η ηγεσία του υπουργείου επισημαίνει: «Η τακτοποίηση των κατεχομένων δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

– την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της,

– την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και

– την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

1) Συγκρότηση επιτροπής στην οποία ο κάθε δικαιούχος θα καταθέτει αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά που διαθέτει. Κατά την εξέταση από την επιτροπή θα συνεκτιμάται και το εάν έχει κατατεθεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

2) Οι κάτοχοι των δημόσιων εκτάσεων θα μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντας τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

3) Θα υπάρχει ειδικό ποσοστό έκπτωσης επί του ύψους του τιμήματος το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τον χρόνο και το είδος της κατοχής του ακινήτου.

4) Για τον καθορισμό του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, ώστε το τελικό ποσό να είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι κ.ά., καθώς και στις περιπτώσεις στις οποίες στα καταπατημένα κτήματα έχουν ανεγερθεί κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

5) Το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις ανάλογα με το ύψος του.

6) Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένης έκτασης ακινήτου του Δημοσίου είναι να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Εξαιρέσεις

Δεν θα είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα εθνικής άμυνας ή δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας ή άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης. Επιπλέον θα εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:

· εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομία,

· εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση,

· κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας,

· εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στοιχεία από καταγραφή που έγινε παλαιότερα

Το πρόβλημα των καταπατήσεων δημόσιων εκτάσεων είναι τεράστιο και χρονίζον. Σύμφωνα με στοιχεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας της χώρας:

– Τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου έχουν ήδη καταγραφεί και ομαδοποιηθεί ανά περιφέρεια και έχει διαπιστωθεί ότι ανέρχονται σε 25.482 σε όλη την Ελλάδα.

– Η καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο Δημόσιο είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη. Στην Αττική το ποσοστό των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων προσεγγίζει το 80% του συνόλου των δημόσιων ακινήτων, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τα ποσοστά των καταπατημένων δημόσιων κτημάτων κυμαίνονται από 47% έως και 70%.

Ειδικότερα:

1) Τα δημόσια ακίνητα στην περιοχή της Αττικής είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα, σε ποσοστό που πιθανόν προσεγγίζει το 80%.

2) Τα δημόσια κτήματα στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος σε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο μπορεί να φθάνει και το 70%, είναι καταπατημένα. Ένα τμήμα περίπου 10% δεν μπορεί να εντοπιστεί λόγω ελλιπών στοιχείων προσδιορισμού εντός των φακέλων των Υπηρεσιών. Μεγάλο μέρος τους είναι καταπατημένο από τους δήμους με τη μορφή των κοινόχρηστων χώρων.

3) Σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία κατέχονται αυθαίρετα 498 δημόσια κτήματα.

4) Στα νησιά του Αιγαίου τα ποσοστά της αυθαίρετης κατοχής της δημόσιας αστικής και αγροτικής γης είναι, αντίστοιχα, 47% και 64%.

5) Στην Κρήτη:

– Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Ηρακλείου, 24 είναι καταπατημένα, άλλα εξ ολοκλήρου και άλλα σε τμήματα αυτών.

– Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Χανίων έχουν καταπατηθεί τμηματικά 18 παλαιοί αιγιαλοί, 3 στρατιωτικά δημόσια κτήματα και ένα αρχαιολογικό δημόσιο κτήμα.

– Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Ρεθύμνου έχουν καταπατηθεί 61 δημόσια κτήματα, μερικά εξ αυτών (παλαιοί αιγιαλοί) εν μέρει.

– Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Λασιθίου έχει καταπατηθεί 1 δημόσιο κτήμα.

6) Στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα ανέρχονται σε 1.281.

7) Τα καταγεγραμμένα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στον νομό Αχαΐας είναι 1.706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι καταπατημένα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωμα εξαγοράς για καταπατημένα δημόσια ακίνητα"

Τουρκία: Παραληρηματική αντίδραση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου περί έρευνας και διάσωσης

Αναμενόμενη, αλλά έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου με την οποία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως η τουρκική αντίδραση, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλίτς, σχετικά με τις περιοχές δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση (SAR) αποκτά παραληρηματικό χαρακτήρα, αφού κάνει λόγο για ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας», για «χώρα (σσ την Ελλάδα) που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αλλά και για «προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος», που κατά την Άγκυρα είναι μια «μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια».

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, επιχειρώντας να «ερμηνεύσει» την ακατανόητη στον ίδιο και «παράνομη» κατά την Άγκυρα στάση της Ελλάδας, την αποδίδει στο ότι θέλει να συγκαλύψει το… «σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη»(!), αναφερόμενος προφανώς στην προσπάθεια παγίδευσης του Νίκου Δένδια κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Λιβύη από την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλίτς:

«Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.

Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, είναι σοβαρή αντίφαση ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Η πρόσφατη επιδείνωση του ισοζυγίου της Ελλάδας μάλλον οφείλεται σε αυτό».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Παραληρηματική αντίδραση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου περί έρευνας και διάσωσης"

Όταν πρόκειται για τραυματισμούς αστυνομικών για κάποιους είναι απλά μια Τρίτη

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που συμμετείχαν χθες Τρίτη 22/11/2022 στην επιχείρηση στα “προσφυγικά” για τη σύλληψη φερόμενου ως δράστη για τον εμπρησμό της real news, καθώς και εναντίον ατόμων που εκδήλωσαν επιθέσεις από τις ταράτσες των εν λόγω κτηρίων.

  Παράλληλα όμως εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία οι «γνωστοί χαϊδεμένοι» μπαχαλάκηδες εκδήλωσαν δολοφονικές επιθέσεις με κάθε είδους αντικείμενα προς τους συναδέλφους μας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εφτά αστυνομικών των ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΜΑΤ !!!

  Ερωτούμε τα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου εάν αποδέχονται να είναι υπό κατάληψη και να λειτουργούν ως ορμητήριο των μπαχαλάκηδων κτήρια ιστορικά, λίγα μόνο μέτρα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και να μην ασχολείται κανείς εδώ και πολλά χρόνια.

  Για ποιο λόγο όταν ένας αστυνομικός πράττει μία λάθος ενέργεια, ευθύς γίνεται πρώτο θέμα στα Μ.Μ.Ε. και αντικείμενο σχολιασμού ακόμα και στη Βουλή, κατηγορώντας συλλήβδην ολόκληρο τον Οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ.; Αφού λοιπόν -και σωστά- ο αστυνομικός θεωρείται τόσο σημαντικός κρατικός λειτουργός ύστερα από τα χθεσινά γεγονότα για ποιο λόγο δεν αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα όλων;; Μήπως διότι κάποιοι τον θεωρούν ως αναλώσιμο και ως τον εύκολο στόχο;

  Απορούμε για ποιο λόγο ήδη δεν έχουν καταδικαστεί αυτές οι επιθέσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ορισμένοι μάλλον δεν είδαν αυτά που είδε όλο το πανελλήνιο, αλλά το μόνο που τους ενδιέφερε από τα χθεσινά έκτροπα ήταν πως να κάνουν μάθημα στους συναδέλφους μας για τον τρόπο που θα βάζουν χειροπέδες στους συλληφθέντες.

  Κλείνοντας, ευχόμαστε περαστικά στους τραυματίες αστυνομικούς και απαιτούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από την Πολιτεία να δει κατάματα την αλήθεια και να αναγνωρίσει εμπράκτως την θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

easya

 
Διαβάστε Περισσότερα » "Όταν πρόκειται για τραυματισμούς αστυνομικών για κάποιους είναι απλά μια Τρίτη"

Από τέλη Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά η χορήγηση εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας

Τέλος στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών φιλοδοξούν να βάλουν οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τίθενται σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr,  και στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεών τους, χωρίς την ταλαιπωρία της -απαραίτητης μέχρι σήμερα- επίσκεψης σε δομή ή το διαγνωστικό κέντρο ώστε να παραληφθούν τα αποτελέσματα σε χάρτινη μορφή.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση  που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα και ο υπουργός και υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Θεόδωρος Λιβάνιος, η νέα υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αποτελεί τμήμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του ασθενούς.

Ειδικότερα ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr και αφού πιστοποιηθεί μέσω του συστήματος taxisnet, να εισέλθη στο Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών – Εξετάσεων, και από εκεί να λαμβάνει βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης, είτε για τον εαυτό του ατομικά, είτε για ανήλικα πρόσωπα επί των οποίων ασκεί τη γονική μέριμνα, ή την επιμέλεια αυτών (φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς).

Οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς αφορούν, είτε σε εξέταση που διενεργήθηκε σε εξωτερικά ιατρεία ή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς και σε κάθε άλλη βεβαίωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία ή εξέταση ασθενούς από τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της χώρας και εκδίδεται από τη Γραμματεία του δημόσιου νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής.

Ο ενδιαφερόμενος, μετά την είσοδό του στο σύστημα, θα επιλέγει από εμφανιζόμενη λίστα στην οθόνη του το δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική που τον ενδιαφέρει και από εκεί θα εκδίδει την αντίστοιχη βεβαίωση.

Οι βεβαιώσεις θα περιλαμβάνουν τις εξής πληροφορίες:

  • Ημερομηνία εισόδου – εξόδου του ασθενούς από το δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική,
  • Ημερομηνία επίσκεψης του ασθενούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή στα εξωτερικά ιατρεία κωδικοποιημένη (κατά ICD10) διάγνωση εισόδου και εξόδου του ασθενούς
  • Οι βεβαιώσεις αυτές θα γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Επιπλέον, το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο και στη Θυρίδα του Πολίτη, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τέλη Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά η χορήγηση εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας"

Εμπρησμός στην Real: Ποινική δίωξη στον 27χρονο που συνελήφθη στα Προσφυγικά – Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν

Σειρά κακουργηματικών και πλημελληματικών πράξεων απαγγέλθηκαν σε βάρους του 27χρονου που συνελήφθη στα Προσφυγικά, και είναι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας».

Η οργάνωση, έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που σημειώθηκαν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022 στα γραφεία της Real, σε 3 τράπεζες, στα γραφεία της ΝΔ στην Πεύκη και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Η εξιχνίαση των έξι εμπρηστικών επιθέσεων έγινε από την ΕΛΑΣ κατά την ευρεία αστυνομική επιχείρηση στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και όπως αποκαλύφθηκε ο 27χρονος είναι αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης της Κρατικής Ασφάλεις αλλά και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, βρέθηκαν μπροστά στον 27χρονο ο οποίος θεωρείται και ο φυσικός αυτουργός στην τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού στις 13/ 7/2022 στα γραφεία της εφημερίδας του ραδιοφώνου του “Real group”.    

Η ίδια οργάνωση εκτός από την επίθεση στο δημοσιογραφικό οργανισμό της «Real» είχε πραγματοποιήσει άλλα πέντε χτυπήματα. Είχε τοποθετήσει και ενεργοποιήσει δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς σε ΑΤΜ, είχε πραγματοποιήσει μια επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας στο Γαλάτσι, μια σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κι άλλη μια σε γραφεία κόμματος στο Μαρούσι.    

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία σπίτια σε Προσφυγικά, Πεύκη και Αγία Παρασκευή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: αεροβόλο πιστόλι, τρία μαχαίρια, σπρέι πιπεριού, συσκευή ανίχνευσης συσκευών εντοπισμού θέσης, σακούλα που περιείχε μονωτικές ταινίες, ελαστικά γάντια καθαρισμού, απορροφητικό πανί καθαρισμού και κεράκια, πέντε ασύρματοι και μια σημαία.

Οι διώξεις που απαγγέλθηκαν

Σε βάρος του 27χρονου που συνελήφθη στα Προσφυγικά ασκήθηκε: ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, έκρηξη κατ´ εξακολούθηση και από κοινού, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο, εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για πρόσωπα και πράγματα κατ´ εξακολούθηση και από κοινού, και σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας μεγάλης αξίας, παράνομη κατοχή όπλων και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η αστυνομία πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση στα Προσφυγικά, στην οποία προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισίδια. Συνελήφθησαν συνολικά 78 άτομα ενώ αναφέρεται πως 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπρησμός στην Real: Ποινική δίωξη στον 27χρονο που συνελήφθη στα Προσφυγικά – Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν"

Κινδυνεύει η Ελλάδα από τον σεισμό στην Τουρκία; Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Λέκκας

Δεκάδες τραυματίες και πάρα πολλές υλικές ζημιές άφησε ο σεισμός που έπληξε την επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας στη βορειοδυτική Τουρκία.

Λόγω της γειτνίασης Ελλάδας και Τουρκίας, δημιουργήθηκε ανησυχία για το αν υπάρχει κίνδυνος και για κάποιον σεισμό στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές παρακολουθούν «από πολύ κοντά» το φαινόμενο στη γειτονική χώρα.

«Το επίκεντρο τοποθετείται πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Μιας περιοχής ιδιαίτερα ευαίσθητης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με τον σεισμό το 1999», εξήγησε. Τόνισε πως για την Ελλάδα είναι σημαντικό «το πως θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει άλλα ρήγματα. Το 1999 ο σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Νικομήδεια δρομολόγησε, μέσω του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας, 20 μόλις μέρες μετά. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική, έτσι ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: «Το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα. Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Νικομήδειας. Αλλά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται στην περιοχή ένας σεισμός της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ, μέχρι το 2024».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κινδυνεύει η Ελλάδα από τον σεισμό στην Τουρκία; Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Λέκκας "

Γιάννης Μπουτάρης: Καταδικάστηκε 40χρονος για την επίθεση στον πρώην δήμαρχο – «Είχα πάρει ναρκωτικά»

Την ποινή της φυλάκισης 14 μηνών -όπως και πρωτόδικα- επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 40χρονο, εκ των κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, πριν από τέσσερα χρόνια, σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Λευκό Πύργο.

Ο 40χρονος κρίθηκε ένοχος για διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά πράγματος για κοινό όφελος (κλώτσησε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Γ. Μπουτάρη), ενώ το Δικαστήριο αποφάσισε την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, καθώς ο κατηγορούμενος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της αναστολής.

Σε βάρος του ιδίου είχε ασκηθεί συμπληρωτική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη, πράξη για την οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 12 μήνες φυλάκιση (πάλι εξαγοράσιμη). «Ήμουν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, δεν ήμουν ο εαυτός μου», απολογήθηκε ο 40χρονος, εκφράζοντας την μεταμέλειά του για τις πράξεις του.

Στη δίκη παρέστη και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξεταζόμενος από το Δικαστήριο αναγνώρισε τον κατηγορούμενο, καθώς «προσπαθούσε να με χτυπήσει», όπως είπε. Στην κατάθεσή του, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «οργανωμένη επίθεση» εις βάρος του, κατονομάζοντας ως ηθικό αυτουργό τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος κατέστη κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.

Ο κ. Ψωμιάδης διώκεται για λόγω και έργω εξύβριση, όπως επίσης για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον του τέως δημάρχου με μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, προτρέποντας τους φυσικούς δράστες να κινηθούν εναντίον του. Η δίκη αυτή προσδιορίστηκε να γίνει στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και αναβλήθηκε προ ημερών για 7η φορά, αυτή τη φορά λόγω απουσίας μάρτυρα.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι από την υπόθεση αυτή του έμεινε «μόνο στενοχώρια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Μπουτάρης: Καταδικάστηκε 40χρονος για την επίθεση στον πρώην δήμαρχο – «Είχα πάρει ναρκωτικά»"

Κέρκυρα: Σοβαρό το πρόβλημα σε μαστογράφο και μαγνητικό μετά τις παραιτήσεις ακτινολόγων από το νοσοκομείο λένε εργαζόμενοι και ΕΓΕΣΥΚ

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται  να δημιουργηθούν στη λειτουργία του μαστογράφου και του μαγνητικού τομογράφου, μετά την παραίτηση δυο γιατρών από το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου, που ήταν ειδικευμένοι στην χρήση αυτών των μηχανημάτων.

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Νίκος Πολύζος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι είναι ανάγκη να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, ακόμα και με επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του νησιού. Σύμφωνα με τον κο Πολύζο μετά την παραίτηση των δυο ακτινολόγων ακολουθεί η άρνηση του επικουρικού γιατρού, που υπηρετεί στο ίδιο τμήμα, να ανανεώσει τη σύμβασή του, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει, ότι το τμήμα θα μείνει μόνο με δυο γιατρούς.

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Για νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται «υπό συνεχή αναστολή, όπως και η δημόσια υγεία στην Κέρκυρα» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο. Όπως επισημαίνουν «δημιουργείται πλέον σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας σε όλες τις κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργούν ο μαγνητικός τομογράφος, ο μαστογράφος, το τμήμα οστικής πυκνότητας, ο υπέρηχος, ο αξονικός.

Σύμφωνα με το σωματείο «είναι πλέον ορατός ο στόχος της ιδιωτικοποίησης, λόγω της απαξίωσης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου  της Κέρκυρας και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας».  Στο μεταξύ, συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μ. Γκάγκα αναμένεται να έχει αργά σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος θα θέσει το θέμα των νέων παραιτήσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Σοβαρό το πρόβλημα σε μαστογράφο και μαγνητικό μετά τις παραιτήσεις ακτινολόγων από το νοσοκομείο λένε εργαζόμενοι και ΕΓΕΣΥΚ"

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα

Συνέντευξη Τύπου από την Πάτρα παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από χθες περιοδεία στην Πάτρα και μάλιστα εξήγγειλε το σχέδιο «Πάτρα 2030» με 80 μεγάλα έργα και προϋπολογισμό πάνω από 3,7 δισ.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις και αν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς ο πρωθυπουργός απάντησε: Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι σημαντικό. Καταλαβαίνω γιατί έχει κινήσει το δημόσιο ενδιαφέρον και με θάρρος ανέλαβα την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση. Θα καταθέσουμε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για να θεραπευθούν οι αστοχίες. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε βελτίωση σημείωσε και απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση. Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Για το αν αισθάνομαι ασφαλής είναι ένα θέμα που συζητούμε με τους ομολόγους μας. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς αλλά ξέροντας ότι η τεχνολογία είναι ένα βήμα μπροστά μας.

Μίλησε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που διακινούνται και «αγκαλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας όλα αυτά και όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα», είπε.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος την κατοικία του σε πλειστηριασμό. Πρέπει να το βλέπουμε με ευαισθησία. Η νομοθεσία προβλέπει πολλές δυνατότητες στους πολίτες και δεκάδες χιλιάδες έχουν κάνει ρυθμίσεις. Οι πλειστηριασμοί είναι μια μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι ρυθμίζουν και πληρώνουν. Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Διερωτήθηκε αναφερόμενος στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα στην κ. Κολοβού.

Η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων οριστικά και αμετάκλητα αλλά κάποιοι δεν άφησαν πίσω τις τακτικές με τις οποίες πολιτεύονται. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι αυτή του 2015 και τα φτηνά κόλπα δεν περνάνε πια γιατί ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε και θυμούνται οι πολίτες το έργο του.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο και ούτε έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις

Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η κυβέρνηση ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις και αναβάθμισε το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας. Ζούμε σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο και βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με μια Τουρκία απρόβλεπτη και εριστική. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα την τακτική μας απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα που αποτελεί πρόβλημα στην σχέση μας την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και δεν πρόκειται να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είπε ακόμα. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη αλλά δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ο πρωθυπουργός.

«Το αν θα αλλάξει ο κ. Ερντογάν δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Πολλά που ακούγονται εντάσσονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού κλίματος αλλά υπάρχει από πίσω και ένα δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός που πρέπει να απαντηθεί με κάποιο τρόπο. Ένα είναι βέβαιο ότι θα προσέλθουμε στον διάλογο όποτε και αν γίνει χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις», είπε ακόμα.

Για την Κιβωτό του Κόσμου

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βγάλουμε πόρισμα για το τι έχει γίνει και τι όχι στην Κιβωτό του Κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σημείωσε ότι: «Δράσαμε άμεσα και αλλάξαμε το συμβούλιο της Κιβωτού έτσι ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή στην οποία συνέβαιναν πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Πολιτική αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης ήταν να προχωρήσουμε σε μια πιο δραστική παρέμβαση για να έχουμε λιγότερα παιδιά στις δομές. Βρήκαμε αντιστάσεις και πρέπει να τις κάμψουμε. Πολλές φορές υπάρχουν λόγοι οι οποίοι είναι και οικονομικοί. Δεν θέλω να μηδενίσω το έργο τους αλλά οι παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση μας επιτρέπουν να παρέμβουμε στην Κιβωτό. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών αλλά όποιος θέλει να κάνει έργο που έχει να κάνει με παιδιά πρέπει να πληροί υψηλές προδιαγραφές.

Δεν έχω αποφασίσει ημερομηνία εκλογών

«Η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου με πολλά μειονεκτήματα την απλή αναλογική», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα. «Είναι αναγκαία μια κυβέρνηση όχι μονοκομματική αλλά με πλειοψηφία για να νομοθετεί. Εγώ στο δικό μου το μυαλό δεν βλέπω δυο εκλογές. Μην με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω αποφασίσει ποια θα είναι. Για το τι θα γίνουν στις δεύτερες εκλογές μη με ρωτήσετε. Στόχος είναι η αυτοδυναμία και κυβερνούμε με τους καλύτερους και έχουμε εντάξει στελέχη που δεν ανήκαν στη ΝΔ και έχουν προσθέσει προστιθέμενη αξία».

Δείτε την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news